"Wektu skydivers" lan "Je ne regrette rien"

104
"Wektu skydivers" lan "Je ne regrette rien"

Januari 1960, Aljazair, mahasiswa protes marang kawicaksanan de Gaulle. Pimpinan mahasiswa Pierre Lagaillard ing ngarep barricade

Sawise ngalahake militan saka Front Pembebasan Nasional ing perang lapangan lan ngalahake teroris ing perang kanggo ibukutha (Aljir), Prancis kaya-kaya bisa mbangun sukses. Ing taun 1959, meh kabeh pamimpin pemberontak dicekel, dipateni utawa mlayu saka negara kasebut, unit tentara kanthi andal ngontrol wates karo Tunisia lan Maroko, akeh sel lemah sing dikalahake. Detasemen militan TNF sing ora terorganisir lan praktis ora bisa dikontrol isih bisa ngrampok populasi pribumi, ngumpulake "pajak revolusioner" saka iku, ngancam bakal ngilangi kulawarga utawa kabeh desa yen ditolak. Nanging sacara militèr, dheweke saiki ora nyebabake bebaya tartamtu lan wis nyingkiri bentrokan langsung karo pasukan Prancis biasa utawa detasemen Harki Arab sing siap nglawan.

Operasi Rebirth


Ing kahanan kasebut, upaya pamrentah kanggo negosiasi karo pimpinan FLN nyebabake murka ing Aljazair Prancis.



Ing tangan siji, kakehan getih wis diwutahake ing antarane pihak sing perang, kalebu korban sing ora salah. Lan getih iki dipérang ora mung wong Arab lan "kaki ireng", nanging kabeh masyarakat Aljazair.

Ing sisih liya, panjaluk para pimpinan TNF marang Prancis padha karo syarat nyerah. Blackfoot, sing bakal mutusake kanggo tetep ing Aljazair, lan Arab, sekutune, ora dijanjikake apa-apa lan ora ana jaminan. Nanging wong-wong Arab ing Prancis (ing wektu iku ana udakara 370 ewu) kudu sinau ing sekolah Aljazair sing didanai dening Departemen Pendidikan Prancis. Tuntutan digawe kanggo yurisdiksi ing pengadilan Muslim, uga kanggo ganti rugi saka treasury Prancis kanggo "kasangsaran sing dialami."

Ing 13 Mei 1958, Pierre Lagaillard, sing mimpin Asosiasi Umum Siswa Algiers (peserta ing perang Aljazair, demobilized ing taun 1957, salah siji saka pangadeg OAS ing mangsa ngarep), mimpin serangan ing panggonan ing. gubernur Aljazair. Dhèwèké ora kekurangan tekad: iku sing ngirim truk menyang pager omah pamaréntahan umum, lan ing acara-acara iki dheweke dijaga dening detasemen Arab Harki.

Ing dina sing padha, "Komite Keamanan Umum" digawe, dipimpin dening Raul Salan.

Pimpinan panitia kasebut ujar manawa tentara bakal "nyinggung banget" amarga keputusan mundur saka Aljir, lan nuntut mundur saka pamarentah, uga diadopsi konstitusi anyar lan pengangkatan Charles de Gaulle minangka kepala negara. negara.


Jenderal Salan ngumumake dhukungan tentara kanggo Charles de Gaulle, 13 Mei 1958


Demonstrasi ing Algiers, Mei 1958. 20 ewu demonstran ing Aljir njaluk supaya tentara nglindhungi "Aljazair Prancis"

Ing markas divisi kaping 10 saka Jacques Massu, rencana digawe kanggo Operasi Renaissance, sing nyedhiyakake operasi pendaratan nyata kanggo nyekel kantor pemerintah ing Paris. "Gelombang" pisanan yaiku limang ewu pasukan payung sing ditugasake ing resimen Aljazair - mesthine bakal ndharat ing pangkalan udara Velizy-Vilacoublay sing ana ing cedhak Paris. Dheweke bakal diterusake dening unit tempur liyane saka Algiers, sing siap ndhukung pasukan payung saka Toulouse lan tank klompok saka Rambouillet. Korsika bakal dadi penghubung antara Aljazair lan Prancis lan pangkalan transshipment sing penting. Mulane, tanggal 24 Mei, Batalyon Pertama saka resimen parasut sing dipasang ing Calvi nguwasani kutha Ajaccio, ibukutha pulo kasebut.

Tanggal 29 Mèi, Operasi Revival diwiwiti (pesawat transportasi mabur saka pangkalan ing Le Bourget, tumuju Aljazair), nanging langsung mandheg: pamaréntah Prancis lan Kamar Deputi nyerah lan mundur.

Iki minangka pungkasan Republik Papat. Charles de Gaulle menang kamenangan gedhe ing pemilihan presiden.


Algiers, September 1958, demonstrasi Arab kanggo ngreksa Aljazair ing Prancis: "Slave France!" "Sugeng Tentara!", "Sugeng de Gaulle." Wong-wong iki durung ngerti yen presiden Prancis anyar bakal ninggalake dheweke lan menehi Aljazair marang para ekstremis saka FLN. Nanging sekutu nalika Perang Donya II wiwit ngobrol karo de Gaulle mung amarga ing wektu kritis dheweke dumadakan duwe 2 batalyon Legiun Asing, 5 batalyon infanteri Aljazair, 1 batalyon Tunisia, 3 skuadron spahi Maroko lan loro "kemah. "(batalyon) Gumiers Maroko. Banjur ora ana Prancis kanggo Prancis gratis

Tanggal 19 Desember 1958, Raul Salan, sing bener-bener mimpin de Gaulle, dipindhah menyang Paris lan diangkat dadi Inspektur Jenderal Pertahanan Nasional, 7 Februari 1959 - njupuk gubernur militer Paris, 10 Juni 1960 - dipecat.

"Pengkhianatan De Gaulle"


Serangan teroris pisanan ing crita Republik Fifth ora kudu ngenteni suwe: dheweke dipecat dening militan Front Pembebasan Nasional saka mobil Jacques Soustel, sing sadurunge (ing taun 1955-1956) dadi gubernur jenderal Aljazair, lan nalika iku dheweke dadi gubernur jenderal Aljazair. Penjabat Menteri Penerangan. Soustelle, kaya Jendral Massu, minangka panyengkuyung integrasi sing kuat, wong kasebut ing posisi dhuwur kanggo para pemimpin nasionalis banget mbebayani, lan mulane total telung upaya pembunuhan ditindakake dening TNF.

Sauntara kuwi, de Gaulle duwe visi dhewe babagan kahanan kasebut, dheweke ujar:

"Wong Arab duwe tingkat lair sing dhuwur. Iki tegese yen Aljazair tetep Prancis, banjur Prancis bakal dadi Arab. Aku ora seneng prospek kasebut."

Dheweke didhukung dening akeh "minorite" ("reducers"), sing kanthi terang-terangan nyatakake yen wis wektune kanggo mungkasi "panganan populasi warna" koloni lan manggon kanthi tentrem ing wates "Prancis cilik". Wong-wong sing duwe temperamen sing padha ing taun 1940 seneng-seneng nyerah lan nyerah marang Jerman.

Mangkono, loro patriot Prancis Aljazair lan de Gaulle, ing intine, sijine kapentingan Prancis ing ngarep. Tragedi kasebut yaiku saben partai duwe pandangan dhewe babagan kepentingan kasebut, langsung ngelawan karo panemune mungsuh. "Blackfoot" lan sekutune pengin ndeleng Aljazair minangka provinsi Prancis sing makmur - Afrika Eropa.

Charles de Gaulle lan para panyengkuyung nyoba ngusir awake dhewe saka Aljazair Afrika kanggo ngreksa "Prancis lawas sing apik" sing akrab karo dheweke wiwit cilik - negara Joan of Arc, Pierre Terraille de Bayard lan Cyrano de Bergerac, para raja lan musketeer. Dumas, pahlawan "crita filosofis" Voltaire.

Sing paling sedhih yaiku ora bisa nggayuh tujuane lan loro-lorone kalah. Aljazair durung dadi "Afrika Eropa", Prancis didunungi dening para migran lan kanthi cepet ilang identitas nasionale. Mulane, akeh korban perang kasebut lan perjuangan tragis para aktivis OAS ora ana gunane.

Nanging, kudu diakoni yen posisi pimpinan Blackfoot, sing nuntut ora menehi Aljazair marang pimpinan TNF sing dikalahake lan nerusake upaya kanggo Europeanize populasi Arab Aljazair, luwih cukup lan cukup.

Sadurunge negara iki entuk kamardikan, wong-wong Aljazair wis ditemtokake lan malah ngupaya kanggo tundhuk karo hukum Republik Prancis sing umum kanggo kabeh - ing omah, lan luwih-luwih ing metropolis. Akeh wong Arab sing nampa pendidikan Eropa, kalebu ing perguruan tinggi lan universitas ing Prancis. Jumlah wong sing ngapresiasi kesempatan sing diwenehake marang dheweke lan anak-anake tambah akeh. Mayoritas absolut saka populasi Aljazair cukup puas karo tatanan sing diadegake dening Prancis: sanajan ing puncak aktivitase, mung ana sekitar satus ewu pendukung aktif TNF. Kira-kira 20 persen Muslim lokal kanthi terang-terangan nyengkuyung "sikil ireng" - padha digedhekake ing tradhisi budaya Eropa (ing babagan pendhidhikan, Aljazair ngluwihi negara kayata Portugal lan Yunani, ing babagan pembangunan ekonomi bisa dibandhingake karo a negara kaya Spanyol). Ing cara urip, padha karo turunane Eropah, beda-beda mung ing agama Islam. Tiralier lan spahi Aljazair nindakake tugas kanthi apik. Luwih saka 250 Muslim Harki perang nglawan militan FLN minangka bagéan saka tentara Prancis utawa mbela kutha lan desa saka wong-wong mau. Akeh wong ing Aljazair ngerti yen luwih saka 100 taun pamaréntahan Prancis, jumlah penduduk pribumi negara kasebut mundhak saka siji yuta dadi wolung setengah, lan ora weruh manawa standar urip ing kene luwih dhuwur tinimbang ing negara Arab (kalebu). UAE saiki sugih) mung wong wuta bisa.

Ing asas, lawang kanggo masyarakat Prancis mbukak kanggo kabeh residents saka Aljazair: kanggo dadi warga negara lengkap, Arab utawa Berber malah ora perlu kanggo nampa Kristen, iku cukup kanggo ngandhani panguwasa ing tulisan sing dikenali supremasi hukum Prancis tinimbang hukum Syariah lan ora poligami. Ora saben wong siap kanggo iki, nanging wong Prancis ora ngeyel ing kasus kasebut, supaya bisa urip "ing jaman biyen." Nanging para pamimpin TNF, sebaliknya, nuntut saka penduduk pribumi supaya netepi norma-norma lan resep Syariah, nalika "sikil ireng", miturut pendapate, ora duwe hak manggon ing lemah Aljazair ing kabeh, sing dibayangke ing slogan kondhang: "Koper utawa peti mati".

Sawise implementasine perjanjian Evian, warga Aljazair sing pro-Prancis ditindhes sebagian, dirusak sebagian, liyane dipeksa mlayu saka negara kasebut. Akibaté, radikalisasi sing cetha saka populasi. Para "pejuang kamardikan" lan anak-anake, sing dumadakan pengin ninggalake kanthi cepet ngremehake, mlarat lan mlumpat menyang perang kabeh nglawan kabeh negara ing "Prancis sing ayu", ora pengin dadi bagian saka masyarakat Prancis. Dheweke pengin ngatur Aljazair dhewe ing tlatah Prancis, ing wiwitan nuntut saka Prancis supaya ora ngganggu dheweke, lan banjur ora nuruti panjaluke sing anyar lan anyar. Wong Prancis ing taun-taun kasebut ora bisa ngimpi babagan masa depan kasebut.

Prancis Aljazair lan Franco-Aljazair (Arab Eropa, evolvés) sacara kategorine ora setuju karo posisi de Gaulle. Sajrone kunjungan Presiden menyang negara kasebut tanggal 4 Juni taun kasebut, dheweke disambut kanthi slogan "Aljazair Prancis" lan "Simpen Aljazair."


Poster "Prancis tetep" (caption ing basa Prancis lan Arab)



Rambu dalan ing Algiers: "Prancis tetep"

Ing tanggal 16 September 1959, de Gaulle ngumumake yen Aljazair nduweni hak kanggo nemtokake mandhiri, lan ing pungkasan Januari 1960, para siswa Aljazair "berkaki ireng" mbrontak. Pemimpine yaiku Pierre Lagaillard, Guy Forzi lan Joseph Ortiz.


Pierre Lagaillard, Januari 1960

Antarane liyane, para siswa uga protes ngelingi Jendral Massu, sing wani ngomong yen tentara wis nggawe kesalahan ing de Gaulle lan bisa uga ora nurut dheweke ing mangsa ngarep.

Sauntara kuwi, sabenere karo aktivitas Massu, sawijining panyengkuyung semangat saka gagasan nggabungake Arab lan Eropa Aljazair, sing ngarep-arep akeh panyengkuyung Aljazair Prancis disambungake. Ing poster siswa lan warga sing ndhukung, ana tulisan: "Aljazair iku Prancis", lan "Slave Massu".


Siswa kanthi poster "Algeria is France"


Algiers, Januari 1960, barikade dicekel prajurit, tandha kasebut: "Wilayah Prancis"


Barricades ing lurung-lurung ing Algiers. Tulisan ing spanduk: "Sugeng Massu"

Kinerja iki cepet ditindhes. Pimpinan pambrontakan, Lagaillard lan Susini, dicekel lan dikunjara, lan banjur mlayu menyang Madrid nalika Desember 1960. Ing kene dheweke ketemu karo pensiunan Raul Salan lan Charles Lacheroy. Asil saka patemon iki minangka kesimpulan saka persetujuan anti-Gaullist (sing disebut Prajanjian Madrid), saka ngendi OAS mengko "tuwuh".

Kita wis ngomong babagan Raul Salan lan Lagayard. Ayo ngomong sawetara tembung babagan pencipta OAS liyane.

Charles Lacheroi minangka lulusan sekolah militer Saint-Cyr, lan banjur njabat ing pasukan kolonial ing Volta Atas, Suriah, Maroko lan Tunisia. Nalika Perang Donya II, dheweke perang karo Sekutu ing Italia, Prancis lan Jerman. Banjur, minangka komandan batalyon, dheweke nahan pemberontakan ing Côte d'Ivoire (1949), perang ing Indochina, dadi penasehat loro menteri pertahanan Prancis, sing ngurusi masalah "perang psikologis". Ing taun 1958, dheweke dipindhah kanggo ngawula ing Aljazair, sawise kekalahan jenderal pemberontak, dheweke dadi salah sawijining pimpinan OAS cabang Spanyol. Dheweke bali menyang Prancis sawise amnesti taun 1968.


Charles Lacheroi

Jean-Jacques Susini minangka salah sawijining pimpinan mahasiswa ing Aljazair, dheweke mimpin departemen propaganda ing OAS, lan sawise penahanan Salan, dheweke dadi kepala organisasi iki ing Algiers lan Constantine, minangka penyelenggara sawetara upaya pembunuhan ing de Gaulle, kaping pindho diukum pati in absentia. Dheweke uga bali menyang Prancis ing taun 1968, nanging ditangkep kaping pindho ing kana: kanthi tuduhan rampokan (1970) lan ngatur penculikan Kolonel Raymond Gore (1972) - ing kasus loro kasebut, juri mbebasake dheweke.


Jean-Jacques Susini

Nanging bali menyang 1961.

Siswa ora dadi ancaman utama kanggo de Gaulle lan pamrentahane. Referendum sing dianakake tanggal 8 Januari 1961, ing ngendi 75% warga milih kamardikan Aljazair, nyurung militer menyang pambrontakan sing didhukung dening Blackfoot, evolvés lan harki (dheweke diterangake ing artikel kasebut. "Perang Aljazair saka Legiun Asing Prancis").
Pambrontakan nglawan de Gaulle lan pamrentahane dipimpin dening Jenderal Raoul Salan, sing duwe 36 pesenan lan medali militer, sing entuk prestise gedhe ing Prancis lan Aljazair.


Demonstrasi para pembela Aljazair Prancis, Januari 1961: Arab bisa katon ing antarane para demonstran

Kudeta militèr ing Aljazair


Ing wayah wengi tanggal 22 April 1961, Resimen Parasut Pertama saka Legiun Asing (1e REP) nguwasani kabeh kantor pemerintah ing Aljazair.

Komandané, Mayor de Saint Mark, banjur ngandika:

"Aku luwih seneng kejahatan marang hukum tinimbang kejahatan marang manungsa."

Kinerja iki didhukung dening resimen liyane saka Legiun Asing lan divisi parasut 25 saka tentara Prancis. Unit marinir lan sawetara unit militèr liyane wis siyap kanggo gabung, nanging komandan sing setya marang de Gaulle bisa njaga dheweke ing barak.


Pimpinan pambrontakan: saka kiwa menyang tengen - André Zeller, Edmond Jouhaud, Raoul Salan lan Maurice Schall ing omah pamaréntahan Algiers, 23 April 1961

Wakil Laksamana Kerville, komandan Angkatan Laut Prancis ing Mediterania, nyoba mimpin formasi Aljazair sing setya marang de Gaulle, nanging bangunan Admiralty diblokir dening tank Kolonel Godard. Ing prau patroli Kerville lelayaran menyang Oran.


Tank Prancis ing Algiers

Kira-kira jam 15 sore tanggal 23 April, unit Jenderal Zeller (mantan kepala staf tentara darat Prancis) mlebu ing Konstantin, ing ngendi korps tentara Jenderal Gouraud gabung karo para pemberontak.

Ing dina sing padha ing Paris, OAS "ngelingake" pamrentah kanthi ngebom rong stasiun sepur (Lyon lan Austerlitz) lan bandara Orly. Iki salah, amarga wong Paris sing simpati karo para pemberontak.

Ing tanggal 24 April, de Gaulle ngetrapake Artikel 16 Konstitusi, sawise nampa hak tanpa wates, tanggal 25, Divisi Infanteri kaping 16 sing setya marang dheweke mlebu Paris, lan resimen Prancis sing ana ing Jerman pindhah menyang ibukutha.

Ing Prancis, ana pirang-pirang demonstrasi kanggo ndhukung de Gaulle, ing Aljazair, para panyengkuyung Salan tumuju ing lurung-lurung, kaya-kaya kedadeyan perang sipil. Lan kamungkinan banget de Gaulle siap kanggo ngeculaké getih sabangsane, nanging para pamimpin pemberontak ora wani perang "nglawan dhewe."

Rute segara dikontrol dening de Gaulle sing setya armada, Unit militèr ditransfer menyang Aljazair saka Prancis, nanging resimen Salan lan Schall, akeh pengalamane ing pirang-pirang taun perang, dipimpin dening prajurit sing berpengalaman lan ditresnani dening komandan, isih ketoke bisa lan siap kanggo uncalan menyang segara. Yen para pambrontak bisa ngalahake pukulan pisanan lan entuk papan ing Aljir, kahanan kasebut bisa diganti kanthi dramatis. Ora mungkin sawise kegagalan sing sepisanan, de Gaulle bakal duwe risiko miwiti perang lengkap lan gedhe-gedhe, utamane amarga mungsuh-mungsuhe duwe panyengkuyung dhuwur lan pengaruh ing eselon paling dhuwur ing tentara Prancis. Lan ing antarane personel pasukan sing arep menyang Aljazair, ana sawetara sing pengin perang. Wis sawise kamenangan de Gaulle, pangareping Staf Umum Prancis, Jenderal Charles Alleret, ing salah sawijining laporan nglaporake yen mung 10% prajurit sing siap nembak "militan OAS." Banjur, sawise sarujuk karo panyengkuyung ing Metropolis, Salan, mbok menawa, bisa pindhah menyang Prancis.

Ing sawetoro wektu, wektu kerja kanggo de Gaulle, lan ana sing kudu diputusake. Nanging para pemimpin pemberontak ora wani menehi prentah kanggo nglawan. Ing wayah esuk tanggal 26 April, dheweke pungkasane nyerah. Raoul Salan lan Edmond Jouault mlebu lemah, André Zeller lan Maurice Schall kanthi sukarela nyerah marang panguwasa.

Maurice Schall, nyoba nylametake komandan resimen parachute pisanan saka Legiun Asing, Eli Saint Mark, sing gabung karo konspirator ing wayahe pungkasan, ngusulake supaya dheweke ngungsi ing luar negeri, nanging dheweke ora gelem, ujar manawa dheweke siap nuduhake nasibe. para prajurite lan para senapatine.


Maurice Schall


Elie Dunois de Saint Mark

Para karyawan pakunjaran Sante ing Paris padha kaget: padha didhawuhi nganggep minangka penjahat negara sing ing Prancis nganti dina iku tanpa syarat dianggep pahlawan.


Prison La Sante, Paris

Ngomong sadurunge pengadilan, Saint Mark ngelingi penerbangan Prancis sing ngremehake saka Vietnam lan ngremehake para perwira lan prajurit lokal sing ngiringi dheweke. Lan ngandika bab kasunyatan sing prajurit sesambat nalika padha sinau bab pesenan kanggo ninggalake tanah Aljazair, watered karo getih, bab tanggung jawab kanggo native Aljazair, sing pracaya ing Prancis lan ing tentara, sing janji kanggo nglindhungi wong-wong mau. :

"Kita wis mikir kabeh janji sing digawe ing tanah Afrika iki. Kita mikir kabeh wong lanang, kabeh wong wadon, kabeh wong nom-noman sing milih sisih Prancis amarga kita, resiko saben dina, saben wayahe, mati pati elek. Kita mikir babagan prasasti sing nutupi tembok kabeh desa lan desa Aljir:
"Tentara bakal nglindhungi kita. Tentara tetep."
Kanggo 15 taun aku weruh legionnaire mati kanggo Prancis, wong manca, mbok menawa amarga getih sing ditampa, nanging Prancis amarga getih sing diwutahake. Amarga saka kanca-kancaku, para punggawa lan para legiun sing padha gugur ing paprangan, tanggal 21 April jam 13.30 ing ngarepe Jendral Schall, aku milih.

Jaksa penuntut nuntut supaya Saint Mark dihukum penjara 20 taun, pengadilan ngukum dheweke nganti 10 taun (kang nginep 5 taun penjara - dheweke diampuni tanggal 25 Desember 1966).

Rong mantan kolega Saint Mark, Jacques Lemaire lan Jean Histode-Kine, ngubengi lan nggarisake pangkat lan jabatane ing amplop surat sing ditujokake marang dheweke, kaya-kaya menehi saran manawa panguwasa uga ngilangi dheweke, utawa nyekel dheweke - pamrentah de Gaulle ora. wani.

Sawise amnesti, Saint Mark kerja kaya kepala departemen personel ing salah sawijining pabrik metalurgi. Ing taun 2011, Presiden N. Sarkozy mbalekake Ordo Legiun Kehormatan marang dheweke.

Jendral Jacques Massu ing wektu iki bakal dadi gubernur militèr Metz lan Wilayah Militer Prancis kaping enem. Dheweke ora melu konspirasi lan ora ditindhes. Umume amarga posisi prinsipe, de Gaulle kepeksa menehi amnesti marang para konspirator ing taun 1968: sajrone acara Red May 1968, Massu, minangka komandan pasukan Prancis ing Jerman, njamin dhukungan de Gaulle mung ing ijol-ijolan kanggo kamardikan kanca lawas. De Gaulle kepeksa nyerah, nanging dheweke ora ngapura tekanan kasebut marang awake dhewe. Massu dipecat ing Juli 1969. Dheweke tilar donya tanggal 26 Oktober 2002.

Ayo bali menyang Aljir ing taun 1961, ing ngendi panyengkuyung Aljazair Prancis "ora setuju" karo nyerahake Chall lan nggawe rencana kanggo mbebasake mantan komandan pasukan ing Aljir saka pakunjaran ing Tulle. Ing taun 1973, ing Prancis, film "Le-complot" ("Konspirasi") malah dijupuk babagan nyoba iki, kang peran diputer dening aktor cukup kondhang - Jean Rochefort, Marina Vlady, Michel Bouquet, Michel Duchossois.


Pimpinan konspirasi liyane, Edmond Jouhault, jenderal tentara Prancis lan inspektur kepala Angkatan Udara, "kaki ireng" saka Oran, sing ditransfer Schall 300 franc saka dana pribadi kanggo nerusake perang, dadi wakil Salan ing OAS. . Dheweke ditangkep tanggal 25 Maret 1962 - lan ing dina sing padha nyoba mbebasake dheweke: siji polisi tiwas, 17 tatu.

Ing tanggal 11 April 1962, nalika pengadilan Zhuo diwiwiti, OAS nindakake 84 upaya mateni: 67 wong tiwas lan 40 tatu.

Iki ora nylametake Edmond Jouo: dheweke dihukum pati, nanging diganti karo penjara urip. Ing taun 1968 dheweke dibebasake kanthi amnesti.

André Zeller dihukum 15 taun lan uga diwenehi amnesti ing taun 1968.

Jacques Morin, sing diterangake kanthi ringkes ing artikel kasebut "Komandan Legiun Asing ing Perang Aljazair", nalika iku ana ing Prancis, tumindak minangka inspektur angkatan udara, ora melu konspirasi. Nanging ing taun 1962, sawise ngukum kanca-kancane, dheweke mundur - utawa dheweke mutusake, utawa panguwasa takon dheweke "kanthi cara sing apik." Dheweke mung 36 taun, perang kabeh urip lan ora ngerti carane nindakake apa-apa, nanging ora tau bali menyang tentara, nanging sekolah militèr Saint-Cyr diutus jeneng kanggo lulusan saka perwira ing 1997. Morin tilar donya ing taun 1995.

Panglima liyane sing misuwur uga dicekel, pahlawan artikel sadurunge, Kolonel Pierre Buchou, sing dadi komandan sektor La Cala. Ing sidang kasebut, dheweke ngandhakake yen dheweke ngerti babagan konspirasi kasebut, nanging ora melu amarga dheweke rumangsa tanggung jawab kanggo nutupi kemungkinan invasi militan ing wilayah wilayah sing dipasrahake marang dheweke, lan dibebasake dening juri. Dheweke uga dipecat saka tentara - ing November 16, 1961. Dheweke banjur dadi salah sawijining pendiri National Union of Parachutists lan dadi wakil presiden. Tilar donya tanggal 20 April 1978.

Raul Salan, sing mimpin OAS, dihukum pati ing absentia. Ing tanggal 20 April 1962, panguwasa bisa nyekel dheweke, wektu iki pengadilan ngukum dheweke penjara seumur hidup. Ing taun 1968 piyambakipun dipunamnesti, ing taun 1982 piyambakipun dipunangkat pangkat Jenderal Angkatan Darat lan Ksatria Legion Kehormatan. Panjenengané tilar donya tanggal 3 Juli 1984, nisané ditulis: "Prajurit Perang Agung."

Marcel Bijar, sing wis akrab karo kita saka artikel kepungkur, ora gabung karo konspirator, nanging sajrone 12 taun dheweke ora gelem nggantung potret Presiden de Gaulle ing kantore.

Pierre Lagaillard kepeksa mlayu menyang Spanyol, bali menyang Prancis ing taun 1968, manggon ing kutha Auch lan malah dadi presiden ing taun 1978. Dheweke tilar donya tanggal 17 Agustus 2014.

Woh pait saka kekalahan


Upaya pambrontakan iki diterusake kanthi represi gedhe-gedhe, sing bener-bener mungkasi upaya kanggo mbela "Aljazair Prancis" - sing "sikil ireng" ora duwe kekuwatan maneh. Saliyane penahanan lan pemecatan akeh perwira, Resimen Parachute 25 elit saka Legiun Asing lan loro resimen saka Divisi 1 dibubarake. Ninggalake barak, legioner 200e REP nyebul dheweke. Sawetara perwira lan prajurit resimen iki banjur mlebu lemah lan dadi anggota OAS, 1840 perwira diselehake ing Benteng Paris de Nogent-sur-Marne (dibangun kanggo nglindhungi Paris ing taun 2), ing kono ditahan suwene XNUMX sasi, nalika investigasi ditindakake.


Ironis, salah sawijining pusat perekrutan Legiun Asing saiki ana ing kene.



Sisih utama pribadhi saka resimen parasut pisanan ditransfer menyang unit legiun liyane. Ing Legiun Asing, mung Resimen Parasut Kapindho sing isih ana, sing dipasang ing Calvi (Pulo Corsica)


Paratroopers saka Resimen kapindho Legiun Asing

Wiwit kuwi, kanthi cara, tembung "wektu paratroopers" wis mlebu ing basa Prancis: wong kiwa lan liberal digunakake nalika arep ngomong babagan "ancaman demokrasi".

Lan ing antarane mantan pasukan terjun payung saka resimen pisanan, sawise acara April 1961, lagu Edith Piaf "Je ne regrette rien" ("Aku ora Getun apa-apa") dadi banget populer, nanging legionnaires nyanyi tembung liyane kanggo motif sawijining. :

Ora, aku ora getun apa-apa.
Ora bab piala sing ditindakake marang aku,
Ora bab panangkepan kutha Algiers.
Babagan apa-apa, babagan apa-apa
Aku ora getun apa-apa.
Lan ing resimen parasut saka Legiun Asing
Kabeh perwira bangga karo masa lalu.

Lan versi lagu iki dipungkasi kanthi tembung janji:

"Lan kabeh perwira wis siyap miwiti maneh."


Algiers, prajurit Resimen Parasut Pertama saka Legiun Asing

Lan banjur "Je ne regrette rien" karo teks iki dadi lagu kabangsan ora resmi saka OAS. Lan sanajan band-band militèr lan paduan suara saka resimen Legiun Asing nyanyi versi asli lagu iki sing ora salah, akeh sing percaya yen dheweke isih nyanyi lagu-lagu sing dilarang kanggo awake dhewe.


Orkestra lan paduan suara saka Legiun Asing Prancis nindakake lagu "Non, je ne regrette rien", teater lan balai konser Comoedia, Lyon, 12 Desember 2013

Miturut cara, akeh sing wis krungu lagu iki luwih saka sapisan: ing film "17 Moments of Spring", Stirlitz kelingan sadurunge perang Paris, sanajan iki ditulis ing taun 1960.

Pamrentahan de Gaulle menang, nanging didiskreditake ing antarane wong Aljazair sing "kaki ireng", ing ngendi presiden kasebut kanthi terang-terangan dibandhingake karo Marsekal Pétain, sing ngiyanati Prancis nalika Perang Donya II. De Gaulle dhewe saiki ora ngandel marang "sikil ireng", nganggep dheweke meh dadi mungsuh pribadi. Akibaté, referendum babagan masa depan Aljazair, sing diwiwiti dening dheweke, sing dianakake ing April 1962, ora kalebu partisipasi ing wong-wong sing paling kasengsem ing asile: Aljazair "kaki ireng", evolvés lan harki. Iki minangka pelanggaran langsung saka Artikel 3 Konstitusi Prancis, lan voting iki ora bisa dianggep sah.

"Markas Tentara Lama"


Akeh warga metropolis padha solidaritas karo Blackfoot, sing nganggep mundhut Aljazair luwih serius tinimbang mundhut Lorraine lan Alsace ing taun 1879. Antarane wong-wong mau malah dadi pejabat sing dihormati lan dihormati minangka kepala insinyur Angkatan Udara Prancis, Chevalier Legion of Honor, Letnan Kolonel Jean-Marie Bastien-Thiry, sing bapake wis dadi kanca de Gaulle wiwit taun 1930-an.


Jean-Marie Bastien-Thiry

Bastien-Thiry dudu anggota OAS - dheweke dadi anggota organisasi misterius "Markas Lama" (Vieil État-Major), sing digawe ing taun 1956 dening perwira senior tentara Prancis sing nentang pamaréntahan. Dipercaya manawa pamimpin paling dhuwur (sing ora dingerteni nganti saiki) nduweni peran gedhe ing musim gugur Republik IV, lan banjur ngatur sawetara upaya pembunuhan marang Charles de Gaulle, sing ora mbenerake pangarep-arep.

Sawisé kekalahan pemberontak Aljazair, "Markas Lama" mbentuk "Komite 12", tujuane kanggo ngatur pembunuhan de Gaulle.

Upaya paling misuwur saka "Komite" yaiku serangan ing mobil presiden ing pinggiran Petit-Clamart ing Paris tanggal 22 Agustus 1962 - Operasi Charlotte Corday. Kelompok iki dipimpin déning Bastien-Thiry.

Sawetara percaya yen nyoba kanggo de Gaulle iki dudu sing pisanan kanggo Bastien-Thiry, lan dheweke, kanthi jeneng samaran Germain, bisa melu nyoba mateni dheweke ing Pont-sur-Seine tanggal 8 September 1961 sing ora kasil. Pembunuhan iki digandhengake karo OAS kanggo dangu, nanging saiki luwih akeh peneliti cenderung mikir yen iki minangka tumindak "Markas Lama", sing ditindakake bebarengan karo OAS, sing ngirim para pemain.

Ing dina iku, piranti mbledhos sing didhelikake ing tumpukan wedhi, dumadi saka 40 kg plastid lan nitrocellulose, 20 liter lenga, bensin lan sabun flakes, mati cedhak mobil liwat presiden. Informasi babagan bledosan kasebut kontradiktif: wong saka layanan keamanan presiden ujar manawa kolom nyala wungu luwih dhuwur tinimbang wit-witan. Nanging, sawetara ahli mbantah manawa kawah sing diasilake ora cocog karo asil bom sing diumumake. Malah ana saran yen piranti bledosan kasebut dideteksi lan diganti dening layanan khusus ing wektu sing tepat - banjur kanggo kepentingan de Gaulle, sing ilang popularitas, dadi "korban upaya pembunuhan". Jeblugan sing spektakuler, nanging pancen ora mbebayani, nuwuhake simpati marang de Gaulle ing masyarakat Prancis lan dadi alasan kanggo represi luwih lanjut marang para mungsuh.

Wakil Bastien-Thiry ing "Komite 12" yaiku Letnan Alain de Bougrenais de La Tocnet, veteran perang Aljazair lan mantan anggota OAS sing lolos saka pakunjaran Sante (dheweke banjur nulis buku "How I did ora mateni de Gaulle").

Antarane bawahan Bastien-Thiry, uga kudu dicathet kolom "sikil ireng" Georges Vaten, sing dijuluki Lame: ing Aljazair, dheweke dadi misuwur amarga nggawe detasemen dhewe sing njaga lingkungan saka militan TNF. Mantan skydiver Georges Bernier sadurunge dadi anggota klompok Delta, sing bakal dibahas ing artikel sabanjure. Sersan Jacques Prevost lan Gyula Shari minangka peserta ing perang Dien Bien Phu, Serge Bernier perang ing Korea.

Salah siji saka telu wong Hungaria ing grup iki, Lajos Marton, banjur nyatakake yen informan utama "Komite" kanggo wektu sing suwe yaiku Komisaris Jacques Cantelob - pengontrol umum polisi lan kepala layanan keamanan de Gaulle, sing, nanging, mundur sakcepete sadurunge acara kasebut. Nanging sanajan tanpa dheweke, rombongan Presiden ing "Markas Lama" dadi sawetara agen sing nglaporake gerakane.

Georges Vatin, sing ditangkep ing Swiss nanging ora diekstradisi menyang panguwasa Prancis (amarga dihukum mati ing kana), ngungsi ing Paraguay. Ing taun 1990, dheweke ujar ing wawancara yen, miturut rencana asli, de Gaulle mesthine bakal dicekel urip lan digawa menyang pengadilan, nanging mobil kasebut katon sadurunge lan para konspirator sing ora duwe wektu kanggo nyiapake dipeksa mbukak geni.

Senadyan 14 tembakan peluru ing mobil sing diduweni de Gaulle, dheweke lan bojone ora tatu.

Film kondhang The Day of the Jackal, difilmkan ing taun 1973, diwiwiti kanthi crita babagan upaya pembunuhan iki (Jakal minangka pembunuh sing disewa kanggo ngilangi de Gaulle sawise eksekusi Bastien-Thiry, lan iki wis dadi "fantasi". bagean saka film lan novel Forsyth, miturut sing dijupuk).

Bastien-Thiry dicekel tanggal 17 September 1962, ing pengadilan dheweke mbandhingake awake dhewe karo Kolonel Stauffenberg, lan de Gaulle karo Hitler, lan nuduh presiden keterlibatan ing pembantaian populasi Eropa Aljazair lan Muslim sing setya marang Prancis. Lan kemah-kemah ing ngendi para militan sing menang TNF nyopir atusan ewu panyengkuyung Prancis (masa depan sing padha ngenteni populasi Ukraina Kulon yen Stalin sawise perang mutusake kanggo menehi wilayah iki menyang Bandera, nanging dheweke ora de Gaulle). dibandhingake karo kamp konsentrasi Nazi Jerman. Dheweke uga ngandika tembung iki:

"Ana solusi liyane kanggo masa depan Aljazair, solusi sing bakal nglindhungi dalan ketulusan lan pakurmatan, ngurmati urip, kamardikan lan kesejahteraan jutaan Muslim Prancis lan Prancis sing manggon ing tanah iki."

Ora nggumunake, nalika pengadilan ngukum dheweke mati, de Gaulle, sing bertentangan karo pangarep-arep saben wong, ora nggunakake hak pangapurane, ujar kanthi sinis:

"Yen Prancis butuh pahlawan sing wis mati, mula dheweke dadi bodho kaya Bastien-Thiry."

Jean-Marie Bastien-Thiry dieksekusi tanggal 11 Maret 1963, lan dadi wong pungkasan sing ditembak dening pengadilan ing Prancis. Wedi sing diilhami ing panguwasa dadi gedhe, nganti rong ewu polisi njaga dalan sing digawa kanggo dieksekusi.

Tanggepan liya kanggo tumindak de Gaulle yaiku serangan teroris nekat sing digawe dening mungsuh de Gaulle saka "Organisasi Bersenjata Rahasia" (Organization de l'Armee Secrete, OAS), sing padha nyoba meksa pamarentah supaya ninggalake mundur saka Aljazair.

Kita bakal ngomong babagan OAS, detasemen Delta lan tragedi Aljazair Prancis ing artikel sabanjure.

Kanggo nyiapake artikel kasebut, bahan saka blog Ekaterina Urzova digunakake: "Crita saka Saint Mark"; "Kisah Bush".
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

104 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +1
    3 Juni 2020 06:50
    iki santa barbara. menarik. nanging nalika maca nganti pungkasan, aku wis lali wiwitan. overdosis informasi
    1. +3
      3 Juni 2020 08:25
      Pierre Lagaillard

      Dheweke sinau yurisprudensi ing Universitas Algiers, sawise lulus dheweke praktek dadi pengacara ing Blida.

      Melu perang kabeh ing Aljazair lan demobilized ing taun 1957 kanthi pangkat letnan kapindho lan dadi perwira cadangan junior. Ing taun 1957 piyambakipun mimpin Asosiasi Umum Mahasiswa Aljazair (AGEA).

      Gampang dikenali dening musketmaster, ing seragam kamuflase anggun lan beret paratroopers abang,
  2. +7
    3 Juni 2020 06:53
    Matur nuwun kanthi sanget!
    Aku ngakoni manawa akeh karangan kasebut minangka panemuan kanggo aku.
    Apik kanggo kabeh!
    1. +8
      3 Juni 2020 11:37
      Respect kanggo penulis kanggo artikel. Umumé, tokoh de Gaulle katon ambigu. Pahlawan perlawanan marang Nazi lan pemugaran negara mboko sithik dadi jenis "a la French Gorbachev." Dheweke mesthi wis lungguh ing laurels. Iki uga ditrapake kanggo kepemimpinan kita saiki.
  3. 0
    3 Juni 2020 07:31
    saben sisih duwe bebener dhewe (maksudku De Gaulle lan mungsuh Aljazair merdika)
  4. + 15
    3 Juni 2020 07:47
    Valery, matur nuwun!
    M-ya, De Gaulle ing crita iki ora katon kaya wong sing nyenengake banget. Kanggo kula, ing artikel iki, kabeh sing ana gandhengane karo SLA lan Aljazair minangka warta sing kuat, kajaba jeneng, mesthi. Pers Soviet kita nyuwil-nyuwil sikap tartamtu ing sirah saben wong babagan kedadeyan kasebut: de Gaulle nindakake tugas sing apik, dheweke menehi kamardikan marang Aljazair, TNF kabeh pahlawan lan martir, lan ing OAS, mesthi, kabeh teroris, rasis lan penjajah. .
    Lan iku - kaya ngono. Matur nuwun maneh. hi
    1. +4
      3 Juni 2020 08:47
      Kutipan: Kucing Laut
      M-ya, De Gaulle ing crita iki ora katon kaya wong sing nyenengake banget.

      Jebule wong bodho, cendhek. politisi sing buta huruf lan, nyatane, pengkhianat Prancis.

      Dheweke ngiyanati mayuta-yuta wong sing percaya ing Prancis, ngiyanati cita-cita peradaban, menehi wong-wong mau dirusak dening kewan abad pertengahan sing peteng.

      Tinimbang ngowahi Aljazair dadi Prancis, dheweke wiwit ngowahi ... Prancis dadi Aljazair wong bodho
      Kutipan: Kucing Laut
      Pers Soviet kita nyuwil-nyuwil sikap tartamtu ing sirah saben wong babagan kedadeyan kasebut: de Gaulle nindakake tugas sing apik, dheweke menehi kamardikan marang Aljazair, TNF kabeh pahlawan lan martir, lan ing OAS, mesthi, kabeh teroris, rasis lan penjajah. .

      Aku uga kelingan, ya, odes pujian kanggo Islam Aljazair. Lan pinten dhuwit Rusia ilang kanggo ndhukung wong-wong mau!

      Dipuji. nganti padha grundelan ing sirah karo padha.

      Nanging sijine propagandists iki sadurunge pilihan saka ngendi kanggo manggon - ing "kolonial" Prancis Aljazair utawa karo kéwan saka TNF, banjur pilihan. dheweke bakal nindakake sing beda karo sing dipilih ...
      1. +3
        3 Juni 2020 08:56

        Jebule wong bodho, cendhek. politisi sing buta huruf

        Andrew! hi Sampeyan ora bener. De Gaulle ngupayakake kabijakan sing angel babagan pengaruh Amerika ing Eropa. Mungkin mung politisi sing meksa Amerika Serikat mbalekake utang nasional menyang negarane, lan nganggo emas, dudu kertas.
        1. +3
          3 Juni 2020 10:18
          Kutipan saka: 3x3zsave
          Sampeyan ora bener. De Gaulle ngupayakake kabijakan sing angel babagan pengaruh Amerika ing Eropa. Mungkin mung politisi sing meksa Amerika Serikat mbalekake utang nasional menyang negarane, lan nganggo emas, dudu kertas.

          Anton, hello!

          Aku wis menyang Prancis luwih saka sepisan lan aku ndeleng langsung apa sing dadi. Lan de Gaulle miwiti.
        2. +4
          3 Juni 2020 12:09
          Kutipan saka: 3x3zsave

          Jebule wong bodho, cendhek. politisi sing buta huruf

          Andrew! hi Sampeyan ora bener. De Gaulle ngupayakake kabijakan sing angel babagan pengaruh Amerika ing Eropa. Mungkin mung politisi sing meksa Amerika Serikat mbalekake utang nasional menyang negarane, lan nganggo emas, dudu kertas.

          Всем Привет!
          Aku mbaleni sawise klasik - "Wong gedhe nggawe kesalahan gedhe"!
          About De Gaulle, padha bisa ngandika, bab Gorbachev, Yeltsin, sayangé - ora!
          Matur nuwun, Vlad!
        3. +4
          3 Juni 2020 14:02
          Anton, hello, apa hubungane kapal sing nganggo emas lan "syukur" De Gaulle karo Amerika amarga mbebasake Prancis kanggo dheweke. Yen mung padha ora ndharat ing Normandia ... Cekakipun, Aku wis katon karo kesenengan gedhe lan ora kurang kapentingan ing carane De Gaulle bakal rembugan karo Comrade. Stalin, sawise tanker kita bakal klelep mesin ing Champs Elysees. ya ombenan
          1. +1
            3 Juni 2020 20:09
            Pakdhe, kowe arep gelut karo aku ing lapangan alhistoria ???
            Ikhlas, ponakan sing tresno!!!
            1. +1
              3 Juni 2020 20:50
              Gulat? Aku ora ngerti apa sing bakal teka saka iki, paling kamungkinan sampeyan bakal gore kula amarga aku ora duwe alat kanggo butting iki banget. Nganti padha gedhe. eseman
              1. +2
                3 Juni 2020 20:56
                Ora ilang!!! ngguyu
                Sirah bokong kidang, gading bokong mammoth!
                1. +2
                  3 Juni 2020 21:05
                  Ora perlu kidang, Seryoga Fil kita wis lara. Dheweke bakal langsung ngelingi "pabrik lilin" Sabyanin lan swasana ati bakal rusak. Lan kita duwe Mammoth Vic Nick, lan malah mabuk, lungguh ing tank, Aku ora bakal metu karo wong. Aku luwih seneng pindhah menyang arah ngelawan. Alternatif kasebut prasaja: luwih becik nyingkirake polisi lalu lintas. recourse
                  1. +2
                    3 Juni 2020 21:12
                    Mammoths, bison, badhak - akeh! Echidna piyambak! Coba tebak sapa? ngguyu
                    1. +2
                      3 Juni 2020 21:21
                      Ya, ana wong lanang siji ing kene, wong prank isih kaya ngono ... Ora, aku ora bakal menehi risiko nyuarake, luwih larang kanggo aku. Dalan sing peteng ing wayah wengi, kita bakal nyabrang saben jam. mandheg
                      Mangkono uga kanggo kucing: "Mandrata napupa, mandrata pa."
                      1. +1
                        3 Juni 2020 21:47
                        Aku ngerti sapa sampeyan. Aku duwe obrolan pribadi karo dheweke sawetara taun kepungkur. Jujur, aku mesakake dheweke, wong sing cerdas, nanging ora seneng banget.
                      2. +1
                        3 Juni 2020 21:52
                        Aku setuju. Nanging ora ana sing kudu ditindakake, miturutku, sepur kasebut wis suwe lunga lan lampu mburi ora katon sanajan wengi. Nyuwun
                  2. +1
                    3 Juni 2020 21:42
                    Kutipan: Kucing Laut
                    Ora perlu kancil

                    Ora, sampeyan kudu! Kewan sing ayu! Lan babagan angon rusa! Koboi saka Lor! Wong-wong saka profesi sing angel lan romantis! ngguyu
                    Nanging babagan * peternak reindeer * pancen ora perlu, dheweke entuk. Sugeng sonten, Konstantin!
                    1. +2
                      3 Juni 2020 21:49
                      Lan sampeyan, Sergey, sugeng sonten! eseman
                      Kene ing "Monsters in Armor" Seryoga Corsair seneng-seneng, katon ing, ngomong, lan aku ing sisih, mbok menawa. Maneh, aku ora turu sedina, kutu kutu! negatif ombenan
                      1. 0
                        3 Juni 2020 21:52
                        Frets!
                        * Pesawat-apik!
                        Helikopter apik!
                        Lan kidang luwih apik!* ngguyu
                      2. +1
                        3 Juni 2020 21:58
                        Ora, kabeh wis bubar. Oke, sugeng dalu! nglirik
                        * Kita bakal ketemu, mesthi bakal ketemu! * d'Artagnan-Boyarsky.
                      3. +3
                        3 Juni 2020 22:19
                        Kabeh ora kanggo turu adulterer lawas! Carane ora miwiti kanggo tiba asleep, misale jek, banjur Pamella Anderson, banjur Anna Semenovich! Kowe tangi jengkel, kowe lunga menyang njaban desa, ana ing kono padha ngusir sapi. Eh, sialan, maneh babagan wanita !!! Dadi kowe bali turu ora mapan. Lan ing kana, ing ngimpi, maneh, Anderson, Semenovich ... ngguyu
                      4. +4
                        3 Juni 2020 22:29
                        Siji-sijine sing ora nate menehi inspirasi yaiku ukuran udder.
                        "Lan kenapa sampeyan ngikat dodo enomku ing simpul ing punggungku!?" (Kanthi).
                        Umumé, aku luwih seneng brunettes, lan pirang sing dicelup kanggo khachiks.
                        Saran saka kanca sing luwih tuwa lan wicaksana:
                        Ora ana gunane kanggo nyebarake fantasi erotis sampeyan ing sirahe wong liya.
                        Pendhudhukan kosong, sampeyan isih kantun. ngguyu
                      5. +3
                        3 Juni 2020 22:48
                        Bravo, Pakdhe Kostya! Apa sampeyan mikir Uel? Dadi ora! Aku, ora kaya karakter kasebut, seneng ngguyu dhewe. Amarga, wong jester apa wae bisa diarani kaya ngono, ngolok-olok, sepisanan, alane dhewe, lan mung wong-wong sing ana ing saubengé.
                        Yen ora, aku iki apa??
                      6. +1
                        4 Juni 2020 11:40
                        Yen ora, aku iki apa??

                        "Ya! Aku iki badut, aku badut, dadi apa,
                        Ayo para bangsawan nyebat aku
                        Sepira adohe saka aku
                        Dheweke ora bakal menehi tangan ... "(c)
                        Lan dheweke, wong mlarat, kepengin nyekel tangane pangeran utawa baron. Alah...
                        Apa sampeyan mikir Uel?

                        Hell, aku ora mikir babagan iki. Mung saran loropaken saka kanca senior ing barak. eseman
                      7. +1
                        4 Juni 2020 18:54
                        "Mangga, wani, ngguyu aku!
                        Yen mbantu sampeyan
                        Ya, aku katon kaya wong bajingan, nanging ing atiku aku dadi raja,
                        Lan ora ana sing bisa nindakake kaya aku!" (C) ngguyu
                      8. +2
                        4 Juni 2020 19:24
                        "Raja bisa nindakake apa wae, raja bisa nindakake apa wae..." (c)
                      9. +1
                        4 Juni 2020 19:35
                        Badut putih, martir putih
                        Kanggo ngguyu mendem-kobong
                        Dheweke bakal moyoki awake dhewe!

                        Ing wayah sore dheweke kuwatir ing kene,
                        Sawise kabeh, asor iku tugase,
                        Nanging ngguyu pungkasan kita
                        Pahlawan sing ora katon.

                        Nanging ing jam nalika tengah wengi extinguishes werna
                        Mantan Pierrot bakal ngganti topeng,
                        Anyar wong sing ngguyu dheweke
                        Bakal dadi pus.

                        Badut ngelingi pasuryan kasebut kanthi alasan,
                        Ing wayah sore, jester, lan saiki pembunuh!
                        Ing warung stuffy dheweke bakal nyerah
                        Karo gerombolan mendem!

                        Ing tavern karo biola shrill
                        Ing meja saka lendhut ketan
                        Dheweke bakal ngguyu kaya Iblis!

                        Sesuk maneh wis kuwatir,
                        Sawise kabeh, asor iku tugase,
                        Nanging ngguyu pungkasan kita
                        Pahlawan sing ora katon. (Saka)
                      10. +2
                        4 Juni 2020 19:58
                        "Wong sing ngguyu tanpa akibat, ngguyu apik ... " nglirik
                      11. 0
                        4 Juni 2020 20:06
                        Ilustrasi apik tenan! Muga-muga, ing kerangka kerjane, sampeyan nganggep aku minangka "dokter" ...
                      12. +2
                        4 Juni 2020 20:17
                        Kanthi piyambak. sedulur Umumé, aku ngormati kabeh dokter, utamane sawise kabeh "petualangan".
                      13. +1
                        4 Juni 2020 20:34
                        Wah, aku dudu Dokter!
                        Aku guyon!
                        Senajan, babaran, ing lapangan mbukak, aku bakal nampa.
                      14. +1
                        4 Juni 2020 21:28
                        Luwih becik ora, sampeyan bakal mateni bayi sing anyar karo ngguyu. eseman ombenan
                      15. +1
                        4 Juni 2020 21:33
                        Sampeyan muspra.
                      16. +1
                        4 Juni 2020 21:48
                        Maksudku dheweke mung ngguyu. )))
                      17. +1
                        4 Juni 2020 22:07
                        Akeh wong sing ngandhani yen aku bisa nggawe gynecologist, sejarawan, insinyur sing apik ... Nanging keengganan organik kanggo entuk kawruh sing sistematis ana ing awakku. Mulane aku dadi guyon. Mbok menawa ing sawijining dina, cathetan mercantile bakal menang, lan aku bakal dadi "jurnalis", kaya Kharaluzhny, nanging luwih becik mati ing perang jalanan.
                      18. +1
                        4 Juni 2020 22:51
                        Aku mangsuli sampeyan kanthi pribadi, aku ora pengin sumunar ing kene. A gelut dalan, ing mratelakake panemume, iku akèh punk pager.
                      19. +1
                        5 Juni 2020 09:01
                        "Wong bagus, pelaut ing bel-bottoms -" indigo ",
                        Sengaja mati ing perang pelabuhan "(c)
                      20. +2
                        5 Juni 2020 13:28
                        Ringkesan:
                        "Ing pelabuhan Naples kanthi bolongan ing papan
                        "Jeanette" mbenerake rigging
                        Nanging sadurunge sampeyan lelungan dawa
                        Para punggawa dibuwang menyang gisik.” (c)
                        Luwih becik mlebu kapal. ngguyu
                      21. +2
                        3 Juni 2020 22:42
                        Elia saka The Taming of the Shrew lagi motong kayu ing lumbung.
                      22. +5
                        3 Juni 2020 23:12
                        - Ya, sawise kabeh, ana wektu nalika daging munggah lan nuntut dhewe?
                        - Mesthi ana ...
                        - Lan apa sing sampeyan tindakake?
                        - Ngethok kayu, lan sampeyan?
                        Aku muni lonceng ...
                        - Apa sampeyan kerep nelpon?
                        (nuduhake tangan sing rusak) recourse
                      23. +4
                        3 Juni 2020 23:14
                        Salah sawijining film sing bisa kerep ditonton.
                      24. +3
                        4 Juni 2020 11:41
                        Luwih spektakuler yaiku tarian ing tong minyak anggur. apik
                    2. +2
                      3 Juni 2020 22:03
                      Koboi Utara!
                      Sergey, sampeyan wis tau weruh Lapp mendem??? Cassidy lan Kid, kerub bakal nuduhake awake dhewe!
                      1. +2
                        3 Juni 2020 22:06
                        Hai Anton! Aku mung ora weruh Sami, apamaneh sing mendem?! Telung wong Finland sing mabuk dadi siji? Utawa luwih elek? ora
                      2. +2
                        3 Juni 2020 22:25
                        Ora luwih elek, "luwih nyenengake", luwih maneka warna lan inventif.
    2. +3
      3 Juni 2020 13:01
      Kutipan: Kucing Laut
      Valery, matur nuwun!
      M-ya, De Gaulle ing crita iki ora katon kaya wong sing nyenengake banget. Kanggo kula, ing artikel iki, kabeh sing ana gandhengane karo SLA lan Aljazair minangka warta sing kuat, kajaba jeneng, mesthi. Pers Soviet kita nyuwil-nyuwil sikap tartamtu ing sirah saben wong babagan kedadeyan kasebut: de Gaulle nindakake tugas sing apik, dheweke menehi kamardikan marang Aljazair, TNF kabeh pahlawan lan martir, lan ing OAS, mesthi, kabeh teroris, rasis lan penjajah. .
      Lan iku - kaya ngono. Matur nuwun maneh. hi

      Dadi saiki propaganda bisa digunakake kanthi kapasitas penuh. Bakal menarik kanggo ndeleng apa sing bakal ditulis para sejarawan babagan kabijakan panguwasa Rusia saiki, udakara 25 taun kepungkur ...
    3. 0
      3 Juni 2020 14:38
      M-ya, De Gaulle ing crita iki ora katon kaya wong sing nyenengake banget.

      Prancis lan Inggris (lan ora mung wong-wong mau) ilang koloni ing Mei 1940, sawise WWII ana sangsara parsial, ora luwih.
      De Gaulle mung sijine koma liyane ing sesambetan Komplek "koloni - ibu negara". Siji franc CFA (luwih tepat, loro - Afrika lan Pasifik) regane.
  5. +4
    3 Juni 2020 07:49
    Matur nuwun, Valery!
    Miturut Wikipedia, de Gaulle ngendika babagan Bastien-Thiri:
    "Prancis butuh martir ... Nanging kudu dipilih kanthi ati-ati. Aku bisa menehi salah siji saka jenderal bodho sing main bal ing Penjara Thule. Aku menehi Bastien-Thiry. Padha cukup pinter kanggo nggawe martir metu saka wong. Dheweke pantes."
    Sing rada owah, dituduhake dening sampeyan, sikape marang wong sing dihukum, nanging ora ngganti pendapat babagan gerakan protes kanthi sakabehe.
  6. +6
    3 Juni 2020 07:59
    Sing luwih cedhak karo garis finish, sing luwih jelas yaiku pendekatan siji-sisi penulis kanggo acara. Penulis nglukis tragedi "Aljazair Prancis" kanthi emosional lan yakin manawa para pamaca sing ora ngerti malah ora nyangka anane sisih liya saka koin kasebut - tragedi "Aljazair Aljazair". Ayo kula ngelingake sampeyan yen ing wektu acara sing diterangake, populasi Aljazair kapérang saka rong kelompok sosial diametrically nentang.
    Ing tangan siji, padha Prancis, endowed karo hak sipil amba. Dheweke duwe hak kanggo melu ing kabeh pemilihan sing ditindakake ing metropolis lan ing Aljir. Nyatane, Prancis Aljazair iki, sing jumlahe mung luwih saka siji yuta, "dadi asil saka pirang-pirang abad nyampur ora mung Prancis, nanging uga wong saka negara liya ing Mediterania, utamane wong Italia lan Spanyol, uga saka Jerman lan Swiss, sing manggon. ing wilayah kasebut nalika kolonisasi Prancis". Dheweke digabung karo 130 wong Yahudi liyane sing "ngrasa kaya wong Prancis kabeh". Swara wektu, Prancis Aljazair wiwit disebut "Blackfoot". Ing dokumen resmi Prancis ing periode Perang Aljazair, klompok populasi Aljazair iki diarani "Prancis asale saka Eropa", dene liyane, sing diwakili luwih saka 9 yuta Muslim, diarani "Prancis saka Afrika Lor". Saliyane terminologi resmi, ing saben dinten, wakil saka klompok kapindho populasi Aljazair disebut "pribumi", "Muslim" utawa "Arab".
    Ora perlu ngomong babagan elevator sosial sing serius ing antarane klompok kasebut.
    Tokoh-tokoh ing ngisor iki nyritakake kanthi apik babagan bedane urip wong Aljazair "Prancis" lan "Aljazair". Sanajan ora konsisten karo kabijakan internal Aljazair merdika, populasine tambah saka 13,7 yuta jiwa ing taun 1970 dadi 30,8 yuta jiwa ing taun 2000.
    Dadi "ora kabeh jelas."
    1. +7
      3 Juni 2020 08:13
      1. Aku penulis duwe hak kanggo Evaluasi emosi dhewe saka acara diterangake. Kajaba iku, ora kaya pocapan kaya ing "denunciators saka "Masters of the West""
      2. Populasi manungsa, ing asas, cenderung kanggo nambah.
      1. + 10
        3 Juni 2020 10:03
        1. Aku penulis duwe hak kanggo Evaluasi emosi dhewe saka acara diterangake.

        Setuju karo sampeyan! Aljazair, kaya Guyana Prancis, nalika kedadeyan sing diterangake dening Penulis, nduweni status "departemen jaban rangkah" (département d'outre-mer DOM). Sajarah ora duwe swasana subjunctive, nanging mbok menawa kahanan ing Aljazair, wis nahan dhewe minangka bagéan saka republik kalima, bakal luwih apik kanggo dheweke tinimbang saiki. Republik Demokratik Rakyat Aljazair rangking 82 ing donya ing HDI (bisa rangking 26 kaya Guyana)
        1. +3
          3 Juni 2020 20:14
          Matur nuwun, kanca! Cukup, aku nglawan demonisasi sejarah ing kabeh manifestasi.
    2. +4
      3 Juni 2020 13:57
      ... Aljazair, pedunungé tambah saka 13,7 yuta jiwa ing taun 1970 dadi 30,8 yuta jiwa ing taun 2000.
      Dadi "ora kabeh jelas."

      Dadi De Gaulle kaya-kaya nyebat iki minangka alesan utama kanggo menehi kamardikan marang Aljazair. Aku ora ngerti, nanging, ing mratelakake panemume, padha bakal nglairake ora kurang yen padha bagéan saka Prancis. Umumé, padha berkembang biak kaya ... uga, oke, yen ora, dheweke bakal dituduh maneh lan dilarang. hi
      1. +2
        3 Juni 2020 14:19
        Kaping pisanan, De Gaulle, ora kaya penulis, ngerti manawa konsensus nasional babagan masalah Aljazair, sing wis dikembangake ing negara kasebut ing abad kaping 1954. lan ora mundhakaken mamang antarane Prancis ing XNUMX, kesel dhewe lan perang ing Aljazair dadi ora Franco-Aljazair, nanging Franco-Prancis, pamisah masyarakat dadi rong bagéan: anti-kolonial lan ultra-kolonial - "ultra".
        1. +2
          3 Juni 2020 20:20
          Persis! De Gaulle, ing prakara iki, nang ing burghers lan menang.
      2. +7
        3 Juni 2020 14:46
        Aku ora ngerti, nanging, ing mratelakake panemume, padha bakal nglairake ora kurang malah dadi bagéan saka Prancis

        Transisi demografi pisanan diterangake ing ndhuwur. Aku ora bakal ujar manawa kedadeyan kasebut sadurunge utawa mengko ing Prancis, nanging mesthi kedadeyan kasebut.
        Kepemilikan kolonial ditakoni sacara historis. Koloni langsung ing abad kaping 20 wis ora nguntungake. Iki bebener sing atos. Kajaba iku, jumlah pamilih sayap kiwa sing saya tambah akeh nggawe bunuh diri politik kolonialisme.
        Keputusan politik nyata De Gaulle ora bisa dipungkiri. Nanging apa optimal, aku ora bakal ngomong
    3. +5
      3 Juni 2020 16:13
      Dheweke digabung karo 130 wong Yahudi liyane sing "ngrasa kaya wong Prancis kabeh".

      Aku ora ngerti carane padha felt ana, nanging mung sandhangan, kawruh Prancis, lan katresnan kanggo music pop Prancis lan bioskop padha Eropah saka wong-wong mau. Mung ana siji intelektual kanggo 130 ewu (Rav Judah Ashkenazi, mantan legionnaire, dening cara), liyane iku perdagangan lan Kerajinan, ora siji buku diwaca kajaba Prajanjian Lawas lan Talmud, lan metu padha katon luwih kaya Arab tinimbang Wong Eropa, kanthi mentalitas sing padha.
      1. 0
        3 Juni 2020 17:47
        Lan sampeyan ngerti kabeh 130?!
        1. +5
          3 Juni 2020 19:03
          Ora
          Aku ngerti wong Yahudi Aljazair saka Israel
          Intelektual yaiku wong sing dikenal kanggo kegiatan sing relevan ing njaba komunitas. Yahudi Aljazair duwe siji. Yahudi Maroko duwe liyane.
          1. +2
            4 Juni 2020 01:52
            Aku malah ora percaya! Ya, aku ora percaya! Ana siji intelektual kanggo satus telung puluh ewu wong Yahudi! Omong kosong! Konsentrasi intelektual sing sithik - apa iki bisa ditindakake? Kita kudu konsultasi karo rebbe kita.
            1. +3
              4 Juni 2020 02:34
              Kanggo miwiti, takon dheweke kanthi rinci babagan kashrut kanggo Shrovetide lan apa bisa mbaptis bocah yen Brit Mila tiba ing Paskah Katulik.
              1. +3
                4 Juni 2020 05:52
                Apa bisa mbaptis bocah yen Brit Mila tiba ing Paskah Katulik.
                Sampeyan bisa, nanging perlu kanggo Cut minangka adoh sabisa.
                1. +4
                  4 Juni 2020 12:28
                  Ora ana panggonan liya mung ing 14 Januari)).
                  1. +4
                    4 Juni 2020 12:39
                    Kepiye babagan tanggal 1 Januari?
                    1. +3
                      4 Juni 2020 12:39
                      Lan ing 1 Januari kanggo Katolik ngguyu
                      1. +4
                        4 Juni 2020 13:05
                        Ironi nasib - ana sing disunat, ana sing ngrayakake.
                      2. +3
                        4 Juni 2020 13:08
                        Inggih, ya - lan d.r. wakil saka pratelan liyane minangka preian utama agama utama lan dihormati ing planet)).
  7. +7
    3 Juni 2020 08:32
    Artikel sing menarik banget! Matur nuwun sanget!
  8. + 10
    3 Juni 2020 09:49
    Konsekuensi pribadi saka "kudeta para jenderal", yaiku kedadeyan 21/04-26/04 1961 (Putsch des généraux) diarani, yaiku 1 resimen parasut asing (1REP) 14 resimen parasut para senapan (14RCP). ), 18 resimen parasut dibubarake kanthi lengkap Riflemen (18RCP) klompok komando (groupement des commandos de l'air)
    Saka 11 resimen I.L. (10 resimen + klompok unit Saharan) putsch didhukung dening 3 resimen - 1 REP, 2 REP, 1 REC. Divisi kasebut, utamane, uga amarga ana kenangan anyar babagan permusuhan antarane unit IL nalika perang, ing Suriah, ing Juni-Juli 1941. Ora kabeh legiun siap tembak-menembak, malah kurang pengin "politisasi" Legiun.
  9. +7
    3 Juni 2020 11:07
    Nanging, kelanjutan perang kasebut tegese Vietnam kaping pindho kanggo Prancis, sanajan tanpa dien bien fu. Fundamentalis lan simpatisane wis siyap perang nganti pirang-pirang dekade.
    Mbok menawa luwih becik yen Prancis mbagi Algiers. Ing sisih lor karo pelabuhan lan prasarana - seprapat utawa sapratelo wilayah - kudu ditinggal menyang Prancis. Ora enclaves. Menehi liyane kanggo pemberontak. Yen dikarepake, wenehake kanthi cara sing bisa nyebabake permusuhan ing antarane pimpinan daerah. Kaya sing dikandhakake, tribalisme durung dibatalake. Nanging iki uga pilihan. Yen ana campuran internal antarane wong Arab, puluhan ewu pengungsi ing bagean "Eropah" diwenehake. Lan iki maneh bencana kamanungsan, kerugian reputasi, sarang terorisme.
    ora menang kahanan. Mungkin bebener, iku perlu kanggo nggawa mudhun. Sampeyan ora bisa menang. Mung narik mburi mburi
    1. +4
      3 Juni 2020 16:20
      Bisa uga, amarga program khusus, mbanjiri Aljazair kanthi populasi Eropa - saka Spanyol, Portugal, Yunani. Padha bakal french metu cepet. Wong-wong mau dhewe bakal ngatasi wong Arab - aku mikir, cukup efektif.
      1. +2
        3 Juni 2020 16:50
        larang. Kita butuh program sosial. omah. Nggawe proyek. Wong Prancis dhewe lan Blackfoot mesthi ora seneng karo pendekatan kasebut, utamane amarga ing kesempatan pisanan para pendatang anyar bakal pindhah menyang bagean Eropa - warga, sawise kabeh, sing bakal nglarang.
        "Prancis kanggo wong Prancis. Paris kanggo wong Paris" ngguyu
        1. +2
          3 Juni 2020 16:53
          Ing kene sampeyan bisa nindakake sawetara langkah kanggo nyegah, kayata kontrak, insentif moneter, lsp. Nganti menehi kewarganegaraan sawise sepuluh taun kerja lan urip ing Aljazair))
          1. +2
            3 Juni 2020 16:57
            Ing kasus apa wae, investasi ing modal manungsa asing. Pemilih ing pemilihan sabanjure bisa uga ora ngerti)
            Kajaba iku, perlu kanggo ngilangi marginal lan kriminal "disensor" ing antarane para migran. Kaya program migrasi FSWP Kanada. Ing tingkat banjur pembangunan ora nyata.
            1. +1
              3 Juni 2020 17:05
              Ing babagan nenek, iku luwih murah tinimbang perang apa wae, nanging kanggo unsur marginal, mung kanggo mapan ing sacedhake pemukiman sing adoh. ))
              1. +2
                3 Juni 2020 17:12
                Kanggo nenek luwih murah tinimbang perang

                Iku ora bisa dadi lancar. Coba peta dalan kanggo proyek kasebut ing pikiran sampeyan. Kita wis miwiti program wiwit awal taun 50-an. Butuh 15-20 taun kanggo entuk asil sing signifikan. Inet ora. We nggawe apa karo recruiters lan iklan koran. Kabeh wektu iki bakal perlu kanggo perang lan ngatur imigran.
                Minangka kanggo unsur marginal - mung dumunung ing sacedhake pamukiman remot. ))

                Iki minangka kerugian otomatis ing pemilihan sabanjure. Lan discrediting idea.
                "Kolonial mbanjiri negara kanthi macem-macem penipuan" minangka slogan sing apik kanggo oposisi.
                Ancaman bakal kita ngenali marginal nggunakake metode Lambroso?))
                1. +1
                  3 Juni 2020 19:04
                  Aku setuju - ing wektu iku teknis banget angel ngguyu
  10. -3
    3 Juni 2020 12:11
    Logika cetha ora titik kuwat saka penulis artikel: yen Aljazair supaya ardently dikarepake kanggo dadi departemen saka Republik Prancis, banjur padha piyambak, karo gaman ing tangan, tanpa "ireng-footed" lan pasukan metropolitan, bakal numpes kabeh militan TNF (utamane wiwit, miturut penulis, ora luwih saka 100 ewu wong).

    Kanthi cara sing padha, para pemberontak saka SLA ora duwe logika - yen Aljazair dadi bagean saka Republik Prancis minangka departemen, sawise sawetara wektu komposisi ètnis negara bersatu bakal owah dhasar lan wong Arab lan Berber sing ngaku Islam bakal menang. iku. Sing. Ora let suwe, akeh kursi ing pamaréntahan, parlemen lan pasukan bersenjata Prancis bakal dikuwasani dening para Islamis, banjur negara kasebut bakal dijenengi Aljazair.

    De Gaulle uga ngerti babagan iki, didhukung dening 3/4 Prancis ing referendum, kajaba para pemberontak militèr lan panyengkuyunge, bodho kaya gabus.
    1. +2
      3 Juni 2020 12:53
      Kasus langka nalika ana sing bener ditulis
  11. 0
    3 Juni 2020 12:20
    Film kondhang The Day of the Jackal, syuting ing taun 1973, diwiwiti kanthi crita babagan upaya pembunuhan iki.
    The Day of the Jackal minangka novel dening penulis Inggris Frederick Forsythe babagan upaya para pimpinan organisasi bawah tanah OAS kanggo mateni Presiden Prancis Charles de Gaulle kanthi tangan pembunuh profesional sing disewa, lan babagan nglawan upaya keamanan Prancis iki. pasukan.
    Publikasi pisanan: 1967
    Pengarang: Frederick Forsyth
    Adaptasi layar: The Day of the Jackal (1973)
    Sing pisanan yaiku buku. Miturut cara, F. Forsyth duwe buku liyane (Aku seneng) - "Asu Perang".
    1. +1
      5 Juni 2020 01:00
      forsythe stоum maca ... "Avenger", "Veteran", "Afghan", "Ajiné Allah" ... lan, mesthi, "Sajarah Biafra"! Dheweke pancen wong sing menarik banget ...
  12. -2
    3 Juni 2020 12:25
    Charles de Gaulle nindakake kabeh kanthi bener kanthi nilar koloni lan nuduhake dheweke dadi politisi sing wicaksana. Lan tangisan sabanjure babagan topik sing balapan putih mati ora nglirwakake ekonomi lan sejarah tanpa ngerti manawa kabeh negara maju nyuda tingkat kelahiran.
    1. +4
      3 Juni 2020 16:22
      Kutipan: Kronos
      Charles de Gaulle nindakake kabeh kanthi bener kanthi nilar koloni lan nuduhake dheweke dadi politisi sing wicaksana. Lan tangisan sabanjure babagan topik sing balapan putih mati ora nglirwakake ekonomi lan sejarah tanpa ngerti manawa kabeh negara maju nyuda tingkat kelahiran.

      Ora mesthi - ing Amerika Serikat, wong kulit putih nglairake 2,9 anak saben kulawarga, ing Israel (22nd HDI) - luwih sithik.
      1. -2
        3 Juni 2020 16:59
        Ing Israel, umume wong Yahudi Ortodoks berkembang biak, yaiku, faktor agama nduweni peran, kaya ing Amerika Serikat
        1. +5
          3 Juni 2020 17:02
          Arang banget kanggo kulawarga Israel sekuler rata-rata duwe anak kurang saka 3.
          Ortodoks ora luwih saka setengah yuta
    2. +2
      3 Juni 2020 23:34
      Kutipan: Kronos
      kabukten dadi politisi sing wicaksana

      maneh, iki Applied idolatry ... A politisi wicaksana? Apa sejatine wicaksana? Perang Donya II mindhah lapisan kolonial kurang ajar - Prancis kena wasir fatal ing koloni, lan peran de G. iku mung kanggo ngakoni ambruk saka kekaisaran lan kera karo pasuryan apik - ninggalake NATO, ora mlebu moratorium ing testing nuklir. gaman lsp.
      Dheweke mesthi tokoh sejarah sing menarik banget, nanging dudu "politisi sing wicaksana."
      Kawicaksanan dianggep minangka politisi dening tukang fitnah (c)
      1. 0
        3 Juni 2020 23:37
        Kasunyatan manawa dheweke bisa nindakake kabeh iki nalika njaga popularitas
  13. +3
    3 Juni 2020 12:30
    Kasunyatan sing kurang dikenal sing bisa uga ana hubungane karo acara sing diterangake - ing 9 Februari 1961, Il-18, ing ngendi Leonid Brezhnev (ing wektu iku Ketua Presidium Supreme Soviet saka USSR, sing punika, resmi wong pisanan saka negara) miber ing riko Guinea, ana Kanggo alesan sing ora dingerteni, iki diserang liwat Segara Mediterania dening fighter Angkatan Udhara Prancis, kang digawe telung pendekatan ing kadohan mbebayani cedhak saka pesawat lan kaping pindho murub ing pesawat Soviet, ngiring dening nyebrang dalan. Pilot-pilot kasebut kasil metu saka zona tembak.
    Mangkene artikel babagan acara iki ing Moskovsky Komsomolets:
    "MK" 11 Februari 1961:
    "... Saka statement resmi Menteri Luar Negeri A. Gromyko menyang Chargé d'Affaires Prancis ing USSR: "Ing Februari 9, ana serangan sing durung tau sadurunge dening pesawat militer Prancis ing pesawat sipil Soviet, ing Papan kang padha Ketua Presidium saka Supreme Soviet saka USSR L.I. Brezhnev lan wong sing ngiringi dheweke. Serangan kasebut dumadi antarane 14:23 lan 14:30. ing 130:18 p.m. GMT ing wilayah udara ing sadhuwure perairan internasional Segara Mediterania ing wilayah sekitar XNUMX km sisih lor Aljir (ing wektu iku Algiers minangka koloni Prancis). Pesawat IL-XNUMX saka Armada Udara Sipil USSR mabur menyang Rabat (ibukutha Maroko) ing rute sing sadurunge wis dilaporake menyang panguwasa Prancis sing relevan.
    Ing wektu sing dituduhake, nalika pesawat ana ing dhuwur 8250 m, tiba-tiba muncul jet tempur kanthi tandha Prancis lan nggawe telung pendekatan sing mbebayani kanggo pesawat kasebut. Sajrone kunjungan kasebut, pesawat tempur kaping pindho nembak pesawat Soviet, banjur nyabrang dalan. Tumindak pesawat militer Prancis iki ... bisa nyebabake bencana sing abot. Tumindak kasebut ora bisa dianggep minangka tumindak bandit internasional. Sifat provokatif banget saka tumindak pejuang Prancis dadi luwih jelas yen kita nganggep manawa sakcepete sadurunge muncul pejuang, pesawat Soviet nggawe kontak radio karo bandara Aljazair, lan kanthi mangkono panguwasa Prancis ngerti persis lokasi pesawat kasebut. pesawat Soviet, ngetutake dalan sing wis dikenal sadurunge pamrentah Prancis ... Gegayutan karo serangan bajak laut pesawat tempur Prancis, pamrentah Soviet nyatakake protes sing nemtokake marang Pemerintah Prancis ... lan nuntut paukuman. sing tanggung jawab…”
    Sawetara rincian kedadeyan kasebut dikenal saka tembung Boris Bugaev, pilot pribadi Brezhnev.
    "... Komandan pesawat Il-18 nyatakake: "Gegandhengan karo penerbangan lan kaping telu pesawat Prancis nyabrang pesawat kita, stasiun radio Aljazair Layanan Lalu Lintas Udara dikirim saka pesawat radiogram sing penting. ing basa Inggris lan Prancis: "Pejuang militèr ngubengi pesawat kita "Ilyushin-18" No. 75708 saka Aeroflot. Mangga mundurake pejuang kasebut." Stasiun radio bandara Algiers, sawise nampa radiogram iki, mangsuli "OK!", mbaleni tembung iki kaping pindho ..."
    Apa makna sing dilebokake ing jawaban "afirmatif" dening "Prancis Aljazair" tetep ora jelas. Ing kasus apa wae, pejuang kasebut ora mung nyerang kapal kita, nanging uga nembak sawetara.
    Nanging, ora ana katrangan sing bisa dingerteni saka pamaréntahan Jenderal de Gaulle sing ditemokake ing kaca koran ing dina-dina sabanjure. Ketoke, kasus kasebut dipasang ing rem. Leonid Ilyich, kanthi aman tekan ibukutha Maroko lan ngobrol karo raja ing kana, malah mabur saka Rabat - menyang Guinea lan Ghana.
  14. +1
    3 Juni 2020 13:06
    TNF nindakake serangan teroris ora mung ing Aljazair, nanging uga ing Prancis dhewe, utamane ing Paris.

    Puncak konfrontasi kasebut dumadi ing taun 1961 - tanggal 5 Oktober, jam malam diluncurake ing Paris kanggo kabeh "Muslim Prancis saka Aljazair." Nanggepi, sel lokal FLN nerbitake proklamasi: "Wong Aljazair kudu boikot curfew. Kanggo nindakake iki, wiwit dina Setu, 14 Oktober 1961, wong-wong mau kudu metu saka omah, bebarengan karo bojo lan anak. Dheweke kudu mlaku ing dalan-dalan utama ing Paris." Pimpinan sel TNF mangertos yen polisi Paris, nesu amarga tiwas kanca-kancane ing serangan teroris Arab sadurunge, ora bakal ngidinke pelanggaran jam malam lan ngitung yen sawetara wong Arab mesthi bakal mati ing demonstrasi iki supaya getih "martir" legitimized gerakan.

    Demonstrasi kasebut ditindakake tanggal 17 Oktober 1961. Luwih saka 40 ewu wong Arab, akeh sing duwe gaman ing tangane, nggawa slogan: "Prancis iku Aljazair", "Ngalahake Franks", "Menara Eiffel bakal dadi menara", "Prancis sing ayu, kapan sampeyan bakal mati?" lan "Paris whores - ngendi jilbabmu?".

    Wong Arab pisanan mecah kaca toko lan ngobong mobil, banjur tatu sawetara polisi sing ngiringi lan wong liwat, sawise iku padha menyang pulo Cité, kang dumunung ing Katedral Notre Dame, uga Departemen Kehakiman Prancis (Istana Kehakiman). ) kanggo ngobong simbol-simbol agama lan sistem hukum Prancis iki.

    Ing kreteg Saint-Michel sing sempit tumuju Ile de la Cité, dheweke ditemoni 500 pasukan khusus polisi Paris. Para demonstran digebugi nganggo baton lan dibuwang menyang Seine. Wong-wong Arab padha mlayu, dene wong-wong mau (utamane wong wadon lan bocah-bocah) diidak-idak. Wong Arab sing dicekel ing plataran Kamentrian Kehakiman padha digebugi nganti mati. Luwih saka 2 senjata api ditemokake ing lokasi pambubaran demonstrasi.

    Jumlah sing tepat saka wong Arab sing mati durung ditetepake amarga alasan kanggo melu demonstrasi akeh imigran ilegal lan mbuwang mayit menyang Seine - miturut perkiraan, jumlah tiwas ing jembatan Saint-Michel, ing remuk sakteruse ing tanggul lan eksekusi ing plataran Kamentrian Kehakiman, kira-kira 1000 wong.

    "Urip sing nyenengake" kaya ngono bakal terus-terusan ngenteni Prancis nalika manunggalake Prancis lan Aljazair.
    1. -1
      3 Juni 2020 13:21
      Penyayang koloni ora ngerti iki kanggo wong-wong mau, bab utama, nanging padha ilang tanah
      1. -1
        3 Juni 2020 13:35
        lan ilang tanah


        situs test nuklir ing Sahara utamané, Senadyan kekacoan sing wis kedaden, situs test dibangun ing Reggan lan wis ing 60th padha nyoba "jerboa", bebarengan ngisi wilayah karo cesium lan yodium-131.
        TPA biaya 120 lard francs, iku bakal perlu kanggo nglindhungi investasi.
    2. +2
      4 Juni 2020 06:59
      Sathithik diwènèhaké marang wong Arab
    3. VlR
      +2
      4 Juni 2020 07:20
      Babagan provokasi iki lan Maurice Papon, sing nylametake Paris saka kekalahan, ing artikel sabanjure. Ing AS saiki ora cukup wong lanang sejati - kanthi testikel, kaya Papon
      1. 0
        4 Juni 2020 13:36
        Aja nggedhekake - prefek Paris sing netepi hukum, Papon, mung diwenehi prentah ing ngarep lan dheweke metu kanthi lengkap. De Gaulle banjur nggambar garis: kene sampeyan, Arab, Aljazair, lan ora ngetung Prancis.

        Ing Amerika Serikat, masalah saiki ora ana ing wong sing duwe testis, nanging ing perjuangan politik internal ing kahanan krisis ekonomi sing abot antarane isolasi Trumpist lan globalis anti-Trumpis sing nyoba nggulingake Trump kanthi teknologi revolusi warna sing dikenal. kanggo wong-wong mau (larangan polisi lan pasukan internal babagan nyebarake kerusuhan kanthi kuat dening walikota kutha lan gubernur negara, pembayaran menyang penyelenggara kerusuhan lan dhukungan ing media saka bisnis gedhe). Trump ngaso ing pangarep-arep saka "self-burnout" saka kerusuhan (teknik intra-Amérika standar), dheweke duwe hukum 1807 lan tentara biasa ing cadangan.

        Nanging sampeyan kudu mbatesi kehadiran militer AS ing saindenging jagad, uga bali menyang posisi negara sadurunge Perang Dunia II - mulane Trump pengin lan nyusup. keprungu
  15. +3
    3 Juni 2020 23:51
    pengkhianatan praktis mungkasi de Gaulle minangka pahlawan Prancis ... lan nyebabake karusakan ewonan wong ... patriot nyata ing tanah air
    Jujur ... Aljazair dudu koloni, nanging wilayah jaban rangkah ... bagean saka Prancis dhewe ... lan bagean iki dikhianati lan ditinggal kanthi keras ... iki dikenang ing Timur nganti pirang-pirang abad ...
  16. 0
    4 Juni 2020 06:57
    Bener, amarga sawetara sebab, pimpinan mahasiswa iki duwe penghargaan Prancis
    1. VlR
      +2
      4 Juni 2020 07:14
      Amarga dheweke dadi warga negara Prancis lan perang ing tentara Prancis nganti taun 1957. Aljazair pra-1962 Prancis, kaya Bordeaux utawa Champagne.
      1. +1
        4 Juni 2020 08:19
        Wis cetha. Matur nuwun
  17. +2
    5 Juni 2020 01:07
    - Sampeyan ora sengaja mikir kenapa Rusia ninggal tilas republik Soviet kanthi gampang .... Ora ana perlawanan sing sithik ... ora ana upaya ...
  18. +1
    6 Juni 2020 19:32
    Aku seneng artikel kasebut, nanging aku ora bisa ngerti yen:

    Referendum sing dianakake tanggal 8 Januari 1961, ing ngendi 75% warga milih kamardikan Aljazair ...


    Pranyata ana referendum lan Aljazair dhewe pengin kamardikan?!
    Oh inggih.
    Aku ngarep-arep kanggo terus - Aku Penulis bakal ngomong apa Algeria wis dadi sawise Prancis kiwa.
    1. VlR
      +1
      6 Juni 2020 19:49
      Aljazair piyambak - loro "ireng-footed" lan Arab karo hak milih, padha ora diijini kanggo milih, kang nglanggar artikel 3 saka konstitusi Prancis, lan mulane referendum ora bisa dianggep sah. Yaiku, nasib Aljazair Prancis diputusake dening pedunung Metropolis.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"