Review militèr

Kayane aku uga dadi blokade, sanajan mung seprapat

23

Ora kabeh wong bejo urip



Apa sing bisa dakkandhakake babagan mbahku, Elena Alexandrovna Ponomareva (sadurunge nikah Fedorova), blokade cilik? Yen dheweke ora bisa urip banjur, ora ana bapakku Nikolai Evgenievich, utawa aku.

Nalika, ing mangsa panas 1942, dheweke lan ibune, mbah buyutku Anna Vasilievna Fedorova, digawa menyang Ladoga menyang daratan, mesthine dheweke wis wiwit urip anyar. Ing dharatan, dheweke pisanan diwenehi jatah, mbantu nglawan penyakit. Sayange, iki ora bisa nyimpen mbah buyut, lan ora suwe dheweke tilar donya.

Kayane aku uga dadi blokade, sanajan mung seprapat

Nanging dheweke ora mung menehi urip kanggo mbah putri, dheweke nindakake kabeh kanggo njaga uripe. Mung pitung taun sawisé, Lena Fedorova bali menyang Leningrad, ngendi dheweke mlebu universitas lan wiwit dawa, seneng, urip saestu anyar.

Lan nalika Perang Patriotik Agung wiwit, mbah Lena isih cilik - dheweke mung 10 taun. Lan dheweke kudu keno siji saka medeni perang - blokade Leningrad. Mbahku cilik banget, nanging dheweke ngelingi pirang-pirang acara, kenangan sing diwarisake marang sedulure.

Sayange, mbah Lena wis ora urip maneh, nanging aku kaget karo kabeh sing dicritakake. Kanggo kula iki sejarah, sanajan, miturut crita saka mbah putri, lan ora dadi dawa, ing salawas-lawase beku ing memori. Iki crita babagan kekejeman manungsa lan rasa wedi manungsa, babagan impotensi manungsa lan kemungkinan manungsa.

Lena Fedorova bakal ngelingi ing salawas-lawase uripe carane bom wissot ing nduwur sirah ing pungkasan Agustus 1941. Dheweke lunga menyang sekolah ing dina karo mbakyune kanggo mangerteni apa taun ajaran anyar. A premonition elek secara harfiah Angker dheweke. Dheweke lan adhine ora tau mlebu sekolah dina iku...

Mbah Lena tansah nyritakake crita iki kanthi medeni nganti sapa wae sing krungu dheweke dadi wedi. Nanging dheweke bakal tansah ngelingi dina nalika dheweke ndeleng bapake kanggo wektu sing terakhir, lan banjur sedulure. Bapakne ninggal omah menyang ngarep ing wiwitan perang, lan adhine, sing umure mung 17 taun, mung nyedhaki musim gugur.

Ing Leningrad, ditutup lan wis diubengi dening Jerman lan Finns, ana mung cukup pangan kanggo sasi, lan iki elek. kabar iku cepet nyebar ing saindhenging kutha. Nanging kabeh wong wis ngerti yen pesawat fasis ngebom gudang-gudang Badaevsky sing ageng, sing ngrusak kutha kasebut. Wis ing wektu kita dadi dikenal sing pangan numpes banjur meh ora ngganti kahanan akeh, nanging wong padha banget nandhang sungkowo dening kasunyatan dhewe.


Mbahku kelingan kepriye tangise ibune amarga ngerti yen dheweke ora bakal bisa nyukupi kebutuhane awake dhewe lan anake telu. Anya, sing umuré 12 taun, Lena sing umuré 10 taun lan Tanya sing umuré limang taun, kudu tuwuh awal banget. Tanya enggal dievakuasi ing tongkang ngliwati Ladoga, nanging ora ana siji-sijine saka kulawarga sing ndeleng dheweke. Mbok menawa dheweke bejo yen isih urip.

Lan kita ora bisa nglalekake sapa wae


Mbahku Lena ngelingi kepiye ing musim dingin pertama blokade, panganan kudu didol ing toko lan ing sawetara toko sing ditinggal nggunakake kertu jatah. Dheweke uga eling yen tingkat ekstradisi saben wong suda kanthi cepet. Nanging isih ana mangsa sing elek lan ora dingerteni.

Adhine mbah putri, Anya, lara banget nalika musim gugur blokade pisanan. Penyebabe yaiku keracunan seng. Kasunyatane yaiku tinimbang lenga normal, wong diwenehi lenga pangatusan sing diresiki, sing digunakake kanggo ngencerake cat, lan ana seng. Ora let suwe mung ana loro ing kulawarga lima.

Ing sawijining dina, ibune nggawa kabar marang Lena: "Dheweke bakal mimpin dalan ing es." Bungah ing wayahe ora ngerti wates, nanging nyatane, ora kabeh apik banget. Mobil pisanan sank lan ora tekan kutha, nanging rauh masalah iki ditanggulangi. Ana pangarep-arep, mula mbahku lan ibune terus urip.


Dheweke uga pengin ngevakuasi mbahku, Lena Fedorova, musim dingin sing sepisanan, nanging dheweke lara, mula dheweke ora njupuk dheweke, supaya ora nginfèksi wong liya. Sing gumun, simbah kasil pulih lan slamet. Dheweke kelingan ibune nggawe sup balung lan kulit pitik. Dina iki siji mung bisa guess saka ngendi dheweke entuk. Lan yen ibu bisa entuk sikil pitik - kemewahan nyata kanggo blokade. Where dheweke entuk iku isih misteri.

Ing mangsa blokade pisanan, meh saben dina ana shelling, ibu lan putri urip tanpa listrik, padha ngobong perabotan kanggo njaluk anget. Minangka mbah putri mbaleni luwih saka sapisan, iku elek sing ora bisa dipercaya: wong dadi edan saka kadhemen lan keluwen, saka pati saka wong sing dikasihi lan saka kasunyatan sing secara harfiah saben wong bisa mati ing sembarang wektu. Dheweke dhewe ora sinau dadi wedi banget.

Dina liyane sing penting yaiku tanggal 1 Mei 1942. Banjur saben Leningrader diwenehi bawang. Mungkin kanggo kita saiki ora ana sing nggumunake, nanging banjur dadi keajaiban nyata. Lan sing nggumunake, kabeh iki mbah putri sekolah. Bener, ing musim semi 1942, saka patang puluh wong ing kelas, ora luwih saka rolas rampung taun akademik.

Ing mangsa panas, Leningraders nyoba nandur panganan, nanging sanajan bisa entuk wiji, dheweke arang tuwuh dadi produk lengkap. Mbahku Lena kelingan carane ibune masak sup jelatang. Malah tunas lan suket sing durung diwasa dadi panganan. Ing mangsa panas ora ana roti babar pisan, amarga ora bisa ngirim panganan menyang kutha.

Mbahku ora ngandhani kepiye carane ketemu taun anyar 1942, nanging dheweke eling yen dheweke seneng banget ing kamenangan cedhak Moskow lan ngarepake blokade kasebut bakal dibubarake. Dheweke eling yen dheweke sinau kanggo mbedakake nalika bedhil kapal kita murub saka kapal perang lan kapal penjelajah, amarga tembakan bedhil Jerman meh ora bisa dirungokake. Nanging sing mung nggawe luwih elek.

Lan mbah putri uga ngelingi mambu sing nggegirisi sing diwiwiti ing musim semi. Mayit sing ora kaetung ditinggal ing lurung-lurung lan ing pekarangan sawise musim dingin sing nggegirisi sing pertama ora ana sing bisa dikubur. Lan meh ora ana sing duwe kekuwatan kanggo nindakake. Malah cah wadon sethitik eling uga sing mung nyedhaki mangsa panas kutha iki digawa menyang urutan relatif, nanging wis dina May Day ngepung Leningrad saestu ngrayakake - éwadéné mungsuh.

Pengarang:
Foto sing digunakake:
saka arsip kulawarga, sluzhuotechestvu.info, regnum.ru
23 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parusnik
    parusnik 6 Juni 2020 09:48
    + 15
    Pancen angel maca sing kaya ngono, utamane yen ditulis kanthi ikhlas..
    1. Terenin
      Terenin 6 Juni 2020 22:50
      +2
      Kutipan saka parusnik
      Pancen angel maca sing kaya ngono, utamane yen ditulis kanthi ikhlas..

      Mesthi, penulis enom:
      Anastasia Ponomareva, mahasiswa Departemen Eksplorasi Geologi Institut Sumber Daya Alam Negara Moskow. S. Ordzhonikidze, TO-19
  2. piyambakan
    piyambakan 6 Juni 2020 09:53
    + 10
    Aku mung bisa ujar manawa wong-wong sing ngalami kabeh tes kasebut nalika perang banget wegah ngomong babagan kedadeyan ing jaman kasebut.
    Sepisan aku takon marang pakdheku babagan perang.. Dheweke nyawang aku kanthi mripat sedhih.
  3. Essex62
    Essex62 6 Juni 2020 09:57
    +6
    Prestasi Leningraders sing mbela cradle Revolusi, simbol Kamenangan! Kanggo wong-wong sing tilar donya ing bom lan cangkang, sing tilar donya amarga keluwen, kadhemen lan penyakit, memori langgeng!Ora nyerah, nglawan Leningrad, balung ing tenggorokan saka agresi borjuis saka Nazi West.
    Kanggo menehi inspirasi, inspirasi lan inspirasi kabeh wong, remaja, sing duwe utang urip manis saiki.
    1. Dr. Frankenstuzer
      Dr. Frankenstuzer 7 Juni 2020 00:11
      +1
      Kutipan: Essex62
      Kanggo inspirasi saben remaja


      tetep selaras karo pathos sampeyan - banjur ora "remaja", nanging "remaja")
      Aku ragu-ragu takon - lan sing, nyatane, bakal "inspirasi" puber 13-14-15 taun? Patang puluh taun bapak-manajer karo kredit Hyundai, hipotek, heartburn saka Big Macs, blanja ing akhir minggu, kebabs ing negara lan kabeh-klebu karo muntah ing pools Turki - bakal padha ngandhani anak full-cheeked babagan jatah blokade? Ing pawon ing dumplings?
      Utawa guru bakal ngucapake mantra sing ora sopan?
      Televisi?
      Playstation?
      Internet?
      Kemunafikan iku macem-macem. Lan dheweke duwe hipostasis "patriotik", ya)
      Wong tuwa “remaja” jaman saiki, nuwun sewu, awake dhewe ora ngerti apa-apa bab sejarah. Padha nggunakake maksim populis, ora keganggu kanggo delve menyang topik - klip, hashtag thinking.....kabodhoan lan manipulasi.
      Apa sampeyan kena bayi ing bentuk Tentara Abang? Nuwun sewu. Aku - ora.
      1. Essex62
        Essex62 7 Juni 2020 10:42
        0
        Aku setuju, kanca. Aku nyoba kanggo nggayuh pikirane anak-anakku, kanggo ngyakinake dheweke, nanging dheweke wis diwasa, wis dibentuk ing kapitalisme liar. Dheweke ora katon kaya sing digambar, mbokmenawa patriot, nanging patriot luwih kaya klip, konsumen Rusia sing glamor. Wangsulane, wis suwe banget lan ora bakal bali. Dheweke ora duwe kepinginan kanggo nggawe urip kanggo kabeh wong. Saben wong kanggo awake dhewe, kuwat hammered menyang sirah hukum alas.
        Nanging yen sampeyan meneng, sawise sawetara 10 taun, Perang Donya II lan kerugian elek saka Rakyat ora bakal kelingan. Stapler ora langgeng, "pasta" lan negara bakal pas ing dhingklik Kremlin, crita wis rampung.
  4. Vitaly Tsymbal
    Vitaly Tsymbal 6 Juni 2020 10:13
    +4
    Matur nuwun Anastasia! Matur nuwun ora mung ngelingi sejarah kulawarga, nanging uga matur nuwun kanggo nglestarekake sejarah, sing bener!!!! Ing kene, ing VO, ana klompok "sejarawan alternatif" sing seneng topik kasebut yen ana kedadeyan sing beda, mesthi beda .... Sampeyan mung duwe siji bebener:
    Sayange, iki ora bisa nyimpen mbah buyut, lan ora suwe dheweke tilar donya. Nanging dheweke ora mung menehi urip kanggo mbah putri, dheweke nindakake kabeh kanggo njaga uripe.
  5. Ravil_Asnafovich
    Ravil_Asnafovich 6 Juni 2020 10:19
    +6
    Sayange, sawetara warga kita ora duwe pangerten babagan apa sing ditindakake dening Leningraders nalika jaman blokade, mbah kakung perang ing ngarep Volkhov, kaya sing wis dakkandhakake, kenapa sampeyan kudu ngerti iki.
    1. AS Ivanov.
      AS Ivanov. 6 Juni 2020 10:35
      +8
      Lan sampeyan kudu ngerti. Yen ora, koliizurengoy lan penyayang Bavarian katon.
  6. ASAD
    ASAD 6 Juni 2020 10:37
    0
    Perang, pailan, pati wong sing ditresnani ing ngarepe mripatmu elek! Lan kita kabeh merengut yen kita urip ala!
    1. Vitaly Tsymbal
      Vitaly Tsymbal 6 Juni 2020 10:52
      +8
      Kita ora whine, mung maling lan loafers, teka nganggo istilah "noah" kanggo ndhelikake nyolong lan aktivitas biasa-biasa wae ... Kita uga elinga apa lan carane iku, kita mung pengin urip luwih apik, lan ora stagnate. ... Nanging aku, pribadi, ora pengin inefficiency saka kegiatan kanggo nggawe kahanan urip prayoga kanggo kabeh populasi kanggo nutupi lan sabdho dening tembung - MUNG ANA WAR,
      1. ASAD
        ASAD 6 Juni 2020 11:00
        0
        Aku setuju karo sampeyan, aku rada salah. Aku kelingan carane veteran perang marang carane medeni iku kanggo nyerang geni Mg38, carane ngumpulake guts saka grumbulan! Aku ora pengin perang babar pisan!
  7. Vladimir Mashkov
    Vladimir Mashkov 6 Juni 2020 11:34
    +3
    Ya, akeh peserta ing Perang Patriotik Agung ora seneng ngelingi wektu sing angel. Bapakku ora seneng ngomong babagan dheweke, lan bapak maratuwaku ora seneng ngomong babagan dheweke nalika bocah-bocah takon, dolanan karo penghargaane (kenceng karo dolanan). Rama-in-hukum ngguyu iku, ngandika yen dheweke wis ora perang, iku juru tulis lan mlebu dhewe ing dhaftar penghargaan. Lan mung saiki, sawise ngobrak-abrik arsip, kita ngerti yen dheweke dadi pahlawan ing Stalingrad, ing Kuban lan ing Crimea, tatu kaping pindho (ora banget lan entheng). Lan saiki karo potret bapak lan mertuaku - penembak mesin, komandan platoon penembus waja lan komandan pengintai baterei anti-tank sing ngluku telung taun perang ing garis ngarep - aku menyang Resimen Abadi .
    Lan prestasi Leningraders iku langgeng.
  8. Wawan 16
    Wawan 16 6 Juni 2020 14:47
    +1
    Prestasi Leningrad lan Leningraders ora ana regane. Blokade Leningrad kudu tansah dieling-eling, lan muga-muga wong-wong sing mangu-mangu prestasi iki bakal dikutuk.
  9. Krasnodar
    Krasnodar 6 Juni 2020 15:10
    +4
    Sing paling ala kanggo wong tuwa yaiku ndeleng bocah sing luwe
  10. Lynx2000
    Lynx2000 6 Juni 2020 16:03
    +2
    Dene bocah-bocah lan warga sing ngungsi menyang Siberia Kulon, aku bisa nglaporake manawa urip ing Siberia uga ora luwih apik, kabeh padha diparingake menyang ngarep, lan uga ngungsi menyang omahe, saliyane kerja ing sawah, padha mbantu. gawe pabrik..
  11. Arnaut
    Arnaut 6 Juni 2020 17:29
    0
    Kita kudu eling lan ora ngapura wong sing nyolong saka blokade.
    1. Dr. Frankenstuzer
      Dr. Frankenstuzer 6 Juni 2020 23:40
      +1
      Quote: Arnaut
      lan aja ngapura wong sing nyolong saka blokade.


      jenenge sing "nyolong saka blokade" ayo mrene. Kita bakal anathematize, kita ora bakal ngapura, etc.
      Dadi?
      1. Arnaut
        Arnaut 8 Juni 2020 15:52
        0
        Google sing, miturut Dog, entuk mayuta-yuta pisanan ing operasi kanggo mbusak saham bahan strategis minangka ijol-ijolan pangan kanggo pensiunan (lan iki, 30 persen minangka blockader).
  12. Aku iki cahya
    Aku iki cahya 6 Juni 2020 19:23
    +3
    Penyebabe yaiku keracunan seng. Kasunyatane yaiku tinimbang lenga normal, wong diwenehi lenga pangatusan sing diresiki, sing diencerke karo cat, lan ana seng.


    Pangatusan lenga, iku beda, ana industri, "toko", kang wis di resiki minangka paling padha bisa, nanging iku alam "samovar" karo minimal impurities, kang digunakake kanggo impregnate kayu.
    Sadurungé perang, mbah kakungku, saliyane ketrampilan liyane, dadi tukang kayu, tukang kayu, dheweke dhewe masak lenga garing lan lem. kulawarga urip ing mangsa elek pisanan 41 taun.
  13. lawas26
    lawas26 7 Juni 2020 18:08
    +1
    Quote: sepi
    Aku mung bisa ujar manawa wong-wong sing ngalami kabeh tes kasebut nalika perang banget wegah ngomong babagan kedadeyan ing jaman kasebut.

    Aku setuju. Aku begja nang endi wae ing 77-78 taun, nalika ing trip bisnis ing Leningrad, kanggo pirembagan (kabèh sore) karo loro wanita sing ana ing blokade, padha umur abad. Iku angel banget kanggo nggawe wong "ngomong".
    Malah simbah dhewe utamané ora seneng ngomong babagan pendhudhukan, apa sing dialami, sanajan kutha kita (Stavropol) ora dikuwasani nganti suwe, kira-kira nem sasi.

    Quote: sepi
    Sepisan aku takon marang pakdheku babagan perang.. Dheweke nyawang aku kanthi mripat sedhih.

    Luwih padha karo bapakku. Bener, sikape kanggo pitakonan kasebut diganti nalika aku "lulus" tonggak sejarah patang puluh. Mbokmenawa simbah-simbah ora gelem nyritakake kanthi tepat amarga ora bakal nglarani jiwane anak putu. Nanging sayangé, wektu wis ilang, saiki bisa uga ana sing dicritakake, nanging wis telung puluh taun ora urip.
  14. Seal
    Seal 8 Juni 2020 14:26
    0
    Quote: sepi
    Aku mung bisa ujar manawa wong-wong sing ngalami kabeh tes kasebut nalika perang banget wegah ngomong babagan kedadeyan ing jaman kasebut.
    Akeh sing slamet saka blokade ing Kronstadt. Padha ngomong biasane. Ing Kronstadt, nalika aku ngerti, isih luwih gampang tinimbang ing Leningrad.
  15. A Makarov
    A Makarov 14 Juni 2020 08:34
    +7
    Ya angel maca.