Review militèr

Torpedo nuklir lan kapal selam multi-tujuan. Proyek 671RT

2
Senadyan kasunyatan manawa kapal selam nuklir Project 671 gedhe duwe spesialisasi "anti-kapal selam" tartamtu (nganti 77, kapal selam nuklir diklasifikasikake minangka jelajah, lan sawise 77, kapal selam nuklir gedhe), dheweke isih dadi kapal multi-tujuan sing bisa perang. kapal mungsuh lumahing. Ing wektu sing padha, kapal induk serangan Amerika minangka target sing paling angel lan penting. Ing taun 1955, kapal induk generasi anyar Forrestal kanthi pamindahan 78 ton mlebu Angkatan Laut AS. Ing mangsa ngarep, Angkatan Laut AS kanthi cepet diisi maneh karo kapal sing nduweni ciri sing padha. Ing taun 1961, operator pesawat nuklir pisanan ing donya "Enterprise" kanthi pamindahan 89,6 ewu ton dileksanakake. Salah siji fitur paling penting saka operator pesawat US saka generasi pasca-perang ana sistem pangayoman anti-torpedo apik, nalika nggawe kang padha dipun ginakaken pengalaman sugih saka Angkatan Laut AS, akumulasi sak Perang Donya II. Lan dandan senjata anti-kapal selam saka formasi operator pesawat, utamane, panggunaan helikopter pertahanan anti-kapal selam sing nyebar, introduksi sistem kapal sonar anyar sing kuat, stasiun sonar sing ditarik kanthi ambane variabel lan misil anti-kapal selam sing dipandu (kayata Marathon, Icarus, ASROC), mbutuhake paningkatan ing sawetara panggunaan anti-kapal torpedo gaman.

Torpedo nuklir lan kapal selam multi-tujuan. Proyek 671RT


Kanggo nggedhekake kemampuan tempur kapal Project 671 ing perang nglawan kapal permukaan (utamane nyerang operator pesawat), ing 61 November, keputusan gabungan digawe dening Kementerian Industri Perkapalan lan Angkatan Laut. armada babagan ngiyataken persenjataan torpedo kanthi nglengkapi kapal selam nuklir kanthi torpedo jarak jauh 650-mm 65-76 super-kuat. Siji utawa loro torpedo 65-76 bisa mateni kapal perang gedhe. Panggunaan hulu ledak nuklir sing kuat nambah potensial senjata iki. Fitur penting liyane saka torpedo iki yaiku kemampuan kanggo ngatasi jarak 50 kilometer kanthi kecepatan rata-rata udakara 50 knot (nganti saiki, ora ana siji-sijine torpedo buatan manca sing nduweni kemampuan kasebut).

Kanggo nginstal gaman ukuran gedhe ing kapal selam saka project 671, iku perlu kanggo nggawe owah-owahan ing desain saka prau, utamané kanggo nambah dawa kompartemen torpedo.

Kapal modern iki dilengkapi karo sistem rudal anti-kapal selam Vyuga, pembangunan kang diwiwiti ing taun 1960 dening Sverdlovsk OKB-9 Uralmashzavod (manajer project - pangareping desainer F.F. Petrov lan N.G. Kostrulin). Rudal, sing kalebu ing kompleks kasebut, kudu dipecat saka tabung torpedo kapal selam ing ambane 50-60 meter, ninggalake banyu lan ngirim senjata nuklir menyang wilayah target sing mabur ing lintasan balistik. Iki direncanakake nggawe roket kaliber 650 mm (Vyuga-65) lan 533 mm (Vyuga-53).

1 - antena utama SJSC "Rubin"; 2 - antena GAS "Arfa-M" (deteksi tambang); 3 - 533 mm TA; 4 - 650 mm TA; 5 - torpedo loading hatch; 6 - kompartemen gandhewo (torpedo); 7 - busur buoy darurat; 8 - busur lawang; 9 - pemisahan torpedo cadangan lan loader cepet; 10 - nyisakke torpedo 533-mm; 11 - nyisakke 650-mm torpedo; 12 - tank tembak torpedo tanpa gelembung; 13 - tank motong gandhewo; 14 - pager hardware kanggo piranti kontrol kanggo roket-torpedo lan torpedo diperlokaké "Ladoga 1V-671RT" lan SJSC "Rubin"; 15 - AB, 16 - bow trim tank; 17 - gandhewo setir horisontal karo drive; 18 - CGB; 19 - kompartemen kapindho (omah); 20 - kompartemen katelu (pos tengah); 21 - antena SJSC "Rubin"; 22 - jembatan pandhu arah; 23 - periskop PZNG-10M; 24 - kompleks periskop MT-70-10; 25 - antena PMU SORS "Zaliv-P"; 26 - PMU antena RLC "Cascade"; 27 - panemu arah antena PMU "Veil"; 28 - antena PMU "Cypress" (KSS "Lightning"); 29 - tebang kuwat; 30 - pos tengah; 31 - baffles senjata elektronik lan akustik; 32 - lampiran kanggo peralatan tambahan lan sistem kapal umum (pompa bilge, pompa kanggo sistem hidrolik kapal umum, konverter lan AC); 33 - kompartemen papat (reaktor); 34 - reaktor kanthi generator uap, pompa sirkulasi lan tangki perlindungan biologis; 35 - kompartemen kalima (turbin); 36 - turbin uap; 37 - gear planet; 38 - bantalan dorong utama; 39 - kapasitor; 40 - kompartemen enem (peralatan elektromekanis lan tambahan); 41 - lawang mburi; 42 - buritan pelampung darurat; 43 - kompresor sistem VVD; 44 - kompartemen kapitu (omah); 45 - kompartemen kawolu (HED lan setir); 46 - tank trim buritan; 47 - drive rudder horisontal; 48 - stabilisator vertikal.

Miturut keputusan pemerintah No. 617-209 tanggal 04.08.1969/533/81, kompleks Blizzard kanthi roket 10R 40-mm diadopsi dening Angkatan Laut. Sampeyan bisa nggayuh target ing jero banyu kanthi jarak 44 nganti ewu meter 58. Perlu dicathet yen analog Amerika saka Blizzard, pangembangan Goodyear Airspace Corporation UUM-1965A SUBROC PLRK, diluncurake ing taun 50th lan diadopsi. dening Angkatan Laut AS ing taun 2. Dibandhingake karo kompleks sing dirancang dening Soviet, jarak tembak maksimal sing rada suwe (udakara XNUMX ewu m), amarga luwih akeh sistem sonar Raytheon AN / BQQ-XNUMX Amerika dibandhingake karo Kompleks sonar Rubin domestik.

Sajrone modernisasi proyek kasebut, sawetara unsur teknis saka pembangkit tenaga selam nuklir diganti. Kanggo luwih nyuda lapangan akustik, turbogenerators otonom lan mekanisme layanan, uga unit turbo-geared, dipasang ing unit siji ing pigura umum karo gunung loro-tataran nyerep kejut.

Tinimbang generator diesel DC 200 kW, kapal selam kasebut nampa generator diesel 460 kW sing luwih kuat. Kanthi cooling dipeksa saka instalasi uap-prodhuksi loro-lorone, iki njamin gerakan ing motor baling-baling utawa ngisi daya baterei ing posisi submerged.



Owah-owahan ing komposisi pembangkit listrik, nguatake senjata roket-torpedo lan torpedo, panggunaan sarana anyar sing luwih maju kanggo ngontrol geni torpedo mbutuhake tambahan awak sing kuwat kanthi 8800 mm lan nambah diameter 100-500 mm. Iki ndadékaké kanggo Tambah ing pamindahan saka prau selam lan nyuda sethitik ing karakteristik kacepetan kapal selam nuklir.

Ing taun 63, desain kapal selam nuklir modern (proyek 671 RT) diwiwiti. Dokumentasi teknis kapal kasebut disetujoni tanggal 15 Juli 1967.

Kapal selam Project 671RT, dibandhingake karo kapal Project 671, duwe tata letak kompartemen sing rada diowahi:
Ing kompartemen pisanan manggoni tabung torpedo, pranata lan panggonan urip;
Ing kaloro - kamar lemari, kabin lan kamar panedhaan kanggo personel lan midshipmen, galley lan DUK (sistem khusus sing njamin ejection sampah ing prau);
Ing katelu - kamera sementara, mekanisme tambahan lan pos tengah;
Ing papat - reaktor;
Ing kaping lima - unit GTZA-ATG, pos pembangkit listrik lan pabrik desalinasi;
Ing enem - unit kulkasan jet uap, kompresor, konverter PR-501-2;
Ing kapitu - generator diesel lan kamar urip;
Ing kawolu - motor baling-baling, galley, rudder drive, kirim kimia.

Kapal kasebut dilengkapi sistem sonar MGK-300T Rubin sing luwih apik. Kapabilitas tempur prau wis tambah akeh. Iki digayuh kanthi nglengkapi informasi Ladoga lan sistem tempur kontrol. Konco wheelhouse, ing kompartemen saka lambung cahya dipasang antena disambungake ditarik saka sistem Paravan, kang nyedhiyani reception saka gelombang Ultra-dawa ing ambane nganti 160 meter.

Persenjataan kapal selam nuklir kasebut dumadi saka papat tabung torpedo 533 mm lan rong tabung torpedo 650 mm. Gumantung ing tugas sing ditanggulangi, amunisi ditemtokake.

Diputusake kanggo mbangun kapal selam proyek 671RT ing pabrik Krasnoye Sormovo ing Gorky, ing ngendi, sawise pangiriman seri SSGN saka proyek 670th, armada kasebut "ngaso". Ing K-387 - salah siji saka prau dibangun ing Gorky - baling-baling kurang swara digunakake kanggo pisanan, kang diselehake miturut rencana "tandem".

Ing taun 71, pambangunan kapal selam proyek 671RT diwiwiti ing Leningrad ing galangan kapal Admiralty (sing diterangake kanthi kacepetan konstruksi ing Nizhny). Leningraders nggawe sawetara dandan kanggo teknologi bangunan kapal selam: tinimbang metode blok, metode blok agregat maju digunakake, liwat khusus. piranti pigura karo Unit wis diinstal bobot nganti 350 ewu kg padha di-push mlebu liwat mburi bagean.

Karakteristik proyek kapal selam nuklir 671RT:
Dawane paling gedhe yaiku 101,8 m;
Jembar paling gedhe yaiku 10,8 m;
Dhuwur rata-rata - 7,3 m;
Pamindahan normal - 4673 m3;
Pamindahan lengkap - 7190 m3;
Margin apung - 29,0%;
ambane kecemplung maksimum - 400 m;
ambane kerja kecemplung - 320 m;
Kacepetan jero banyu lengkap - 31,7 knot;
kacepetan lumahing - 11,7 knots;
Otonomi - 60 dina;
Crew - 88 wong.

Sekawan prau proyek 671RT dibangun ing Krasny Sormovo. K-387, sing pisanan, dilebokake ing 02.04.1971/371/12.05, banjur dilebokake kapal K-1973 (467/06.09.1975/488), K-15.12.1976 (02.09.1971/30.07.1974/12.08), K- 1976 (08.10/1977/30.12.1972). Kapal kasebut diluncurake ing 29.12.1974/29.12.1976/29.10.1978, XNUMX/XNUMX/XNUMX, XNUMX/XNUMX. XNUMX, XNUMX. XNUMX lan ditampa ing Angkatan Laut USSR ing XNUMX/XNUMX/XNUMX, XNUMX/XNUMX/XNUMX, XNUMX/XNUMX/XNUMX lan XNUMX/XNUMX/XNUMX.

Kapal selam Leningrad - K-495, -513 lan -517 - dilebokake ing 28.09.1974/22.07.1975/23.03.1977, 26.08/1975/21.08.1976 lan 24.08/1978/30.12.1975, diluncurake ing 27.12.1976/31.12.1978/XNUMX. XNUMX, XNUMX lan XNUMX. XNUMX. Dheweke ditampa ing Angkatan Laut tanggal XNUMX/XNUMX/XNUMX, XNUMX/XNUMX/XNUMX lan XNUMX/XNUMX/XNUMX.

Kabeh kapal selam dadi bagéan saka divisi telung puluh telu kapal selam saka armada Soviet lan adhedhasar ing Zapadnaya Litsa Bay. K-371, -387, -467 lan -495 ing taun 1982 ditransfer menyang divisi enem kapal selam. Ing taun 1985, kapal selam dipindhah menyang Teluk Yagelnaya lan dadi bagéan saka divisi kapal selam kaping papat. Ing periode saka taun 1989 nganti 1993, kapal selam nuklir didaftar ing divisi pitulas kapal selam lan pindhah menyang kutha Gremikha ing serangan Iokangsky.

Ing 93-95, kabeh kapal proyek 671RT ditarik saka armada lan ditransfer kanggo dibuwang.
2 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. TROG
    TROG 8 Agustus 2012 12:41
    +2
    Punika jangkah saka construction.
    Kurang saka rong taun saka wiwitan konstruksi nganti ditampa ing armada.
    1. Sipil
      Sipil 8 Agustus 2012 16:56
      0
      boros yaiku mbangun macem-macem jinis prau kanggo tugas tartamtu