Review militèr

Pahlawan Borodino, Jenderal Vasily Grigorievich Kostenetsky

9
Utamane menarik kanggo nulis babagan komandan artileri, yen mung amarga tentara meriem Korsika sing kurus sing nelukake kabeh Eropa. Ana sing ana ing saliyane kekuwatan militer sing dimuliakake, sing bisa menehi prentah marang para abdi sing wis rusak, nanging durung bisa dipercaya. gaman, njaga katentreman lan ngempet ing singsot peluru lan meriam, utawa ndeleng carane kavaleri karo tumbak cepet-cepet ing kacepetan lengkap ing baterei lan cetha pangerten sing miss iku fraught karo pati, amarga ora bakal ana kaloro kasempatan kanggo njupuk ... Letnan Umum V bisa ngomong akeh S. Kostenetsky ... Nanging sayang ...

Vasily Grigoryevich Kostenetsky ana wong unik malah antarane komandan tentara meriem. Wutah gedhe lan kekuwatan fisik sing luar biasa, dheweke duwe pikiran sing halus lan landhep. Vasily Grigorievich lair ing 1769 cedhak kutha Konotop, ing kulawarga cilik Chernigov bangsawan lokal. Ing taun 1779 dheweke mlebu ing Korps Artileri lan Teknik (banjur dadi Kadet), lan sawise kasil ngrampungake, dheweke dibebasake minangka junker bayonet tanggal 12 Mei 1786 kanthi mlebu ing resimen meriam kaping 2. Setaun mengko, Kostenetsky nampa pangkat perwira pisanan, lan ing taun 1788, amarga bédané ing perang pisanan - serangan ing Ochakov - dheweke dianugerahi pangkat letnan kapindho. Sabanjure pitung taun Kostenetski mimpin ing perang terus-terusan ing Crimea - karo Ottoman, wilayah Segara Ireng lan ing Kuban - karo Circassians. Ing perang paling pinunjul saliyane dijupuk saka Ochakov, kang njupuk bagéyan, ana serangan ing Bendery lan Khadzhibey (dina iki Odessa).

Ing taun 1795, Vasily Grigorievich ditugasake ing Batalyon Segara Ireng sing mentas kabentuk, ing ngendi dheweke sukses nggawe tentara meriem jaran lan mlaku ing tentara Cossack. Ing taun sabanjuré, Kostenetsky nampa komando perusahaan tentara meriem jaran. Jenis pasukan iki mung dibentuk lan Vasily Grigorievich pribadi dilatih prajurit kanggo tumindak ing marching lan kondisi pertempuran. Prajurit dilatih ing semangat sistem Suvorov - kabeh sing bisa migunani ing perang. Pelayan bedhil sinau carane cepet ngisi maneh bedhil, lan yen perlu, kabeh wong bisa ngganti kanca sing ora aktif. Peran komandan tentara meriem, sing mesthine kanggo ndhukung kavaleri ing perang karo rapprochement maksimum karo mungsuh, cocog karo Dashing Kostenetsky, sing tansah antusias melu perang tangan-kanggo-tangan, kaya wong liya. Kanggo sukses nyiapake perusahaan, Vasily Grigorievich ing 1798 pikantuk pangkat kapten, lan rong taun sawisé, ing 1800, piyambakipun pindhah dhateng Life Guards Horse Artileri.

Pahlawan Borodino, Jenderal Vasily Grigorievich Kostenetsky
Potret VG Kostenetsky dening George Doe. Galeri Militer Istana Musim Dingin, Museum Pertapaan Negara (St. Petersburg)


Ing taun 1805, ing perang Austerlitz, kabeh pengalaman pertempuran akumulasi saka jenderal mangsa nuduhake dhewe. Mrentah perusahaan pengawal sing padha nalika mundur saka pasukan sekutu, dheweke bisa nylametake 4 bedhil saka 6, sawise ngalahake nyoba bola-bali dening kavaleri Prancis kanggo nguwasani bedhil. Thanks kanggo tumindak gunners Kostenetsky wis disimpen atusan tentara Rusia lan Austria mundur. Kanggo tumindak ing Austerlitz, dheweke dianugerahi Ordo St. George kelas 4.

Ing kampanye 1807, Kostenetsky, minangka biasanipun, ana komandan sarwa. Dheweke melu perang ing Heilsberg lan Gutstadt. Ing Heilsberg, perusahaan Kostenetsky bisa mabur artileri lan ranger Prancis, saliyane infantri linier sing nggawe sisih tengen Prancis. Kasil kanggo tentara Rusia-Prusia ana perang pungkasan saka Koalisi Papat - perang Friedland. Nanging, kaya sing sampeyan ngerteni, kegagalan mbukak bakat lan nuduhake kekarepane komandan. Ing kasus Vasily Grigorievich, paribasan iki luwih adil ... Ngiwa karo siji perusahaan ing sisih tengen, dheweke bisa nyetop maju Prancis, lan banjur, kanthi sampurna, tanpa kelangan bedhil siji, nyabrang kali Alle. karo perusahaan sing dipasrahake. Ing wektu sing padha, detasemen nyebrang ford, lan Kostenetsky, ngadeg ing banyu ing pinggul, kanthi pribadi mbantu karo bedhil. Kanggo tumindak sing wani lan trampil, dheweke diwenehi Ordo St. Vladimir saka gelar 3, lan Vasily Grigorievich nampa pangkat jenderal utama kanggo bédané saindhenging kampanye.

Sawisé ditandatangani Prajanjian Tilsit lan Rusia mlebu blokade kontinental, Kostenetsky dikirim kanggo njaga pesisir saka Inggris ing papan saka Oranienbaum nganti Narva.

Ing awal 1811 Vasily Grigorievich ninggalake komando perusahaan pengawal lan mimpin 2nd lan 4. Brigade artileri cadangan. Sadurungé invasi Napoleon, Jenderal D.S. ditransfer minangka komandan artileri kabeh Korps Infanteri 6. Dokhturova. Kostenetsky melu ing pirang-pirang pertempuran ing mburi sadurunge gabung karo tentara 1 lan 2.

Ing perang gedhe pisanan cedhak Smolensk, miturut contemporaries, Vasily Grigorievich ana tangan tengen komandan korps. Kanggo tumindak sarwa lan wani, piyambakipun pikantuk Ordo St. Anna gelar 1.

Averyanov A.Yu. - Prestasi Jendral Kostenetsky ing Pertempuran Borodino, 1993


Ana episode ing cedhak Borodino kanthi partisipasi Kostenetsky, sing mesthi dieling-eling ora mung dening Rusia, nanging uga dening Prancis, sanajan sing terakhir ora bisa ngiklanake ... Sajrone detour saka posisi tengah, Vasily Grigorievich weruh carane lancers Polandia bledosan menyang salah siji saka baterei. Ora let suwe, jendral jendral nulungi para abdi dalem, nganggo bannik (cagak kanggo ngresiki laras). Lancer pisanan sing teka mabur saka jaran, nampa pukulan kuat. Kostenetsky mlumpat menyang tengah-tengah para penunggang, nunggang jaran siji-siji. Bannik ora tahan suwe, lan bisa uga rusak ing sirah Polandia sing ora beruntung. Nanging ing wektu iku, gunners, inspirasi dening conto saka komandan, mapan ing kavaleri rampung pundung lan mbusak baterei ing sawetara menit. Mangkono, ing tangan Kostenetsky, metaforis "klub perang rakyat" angsal wangun materi saka bannik kayu lan rampung non-metaphorically numpuk ing satelit Napoleon ...

Kutuzov ngerti lan ngormati Vasily Grigorievich, lan mulane, sawise matine Count Kutaisov, Kostenetsky mimpin kabeh tentara meriem Russian. Kanggo Peperangan Borodino Vasily Grigorievich nampa Ordo St. Gelar 3 George.

Mengko, wis ing kamp Tarutinsky, Kostenetsky mbuktekaken piyambak minangka ahli strategi. Dikawruhi yen dheweke ngirim cathetan menyang panglima babagan kudu meksa Tentara Agung mundur ing dalan Old Smolensk. Iku ora kamungkinan sing komandan-in-chief ora mikir liwat pilihan iki sadurunge layang, nanging kasunyatan iku indikatif.

Ing tahap pungkasan kampanye 1812, kemampuan organisasi Kostenetssky sing apik banget uga muncul. Ora mung Prancis, nanging uga tentara Rusia nandhang frosts abot lan lack saka pranata, sanajan kanggo ombone luwih rodok kurang. Kekurangan pakan nyebabake pati jaran lan nyuda mobilitas artileri. Vasily Grigorievich ngatur kanggo njaga supaya ing bagean bawahan kanggo wong, sabisa. Thanks kanggo iki, ing perang Tarutinsky, banjur ing Maloyaroslavtsy lan ing perang cedhak desa Krasnoe, tentara Rusia wis kaunggulan pinunjul ing artileri.

Ing Kampanye Luar Negeri 1813-1814, Kostenetsky mrentah tentara meriem saka Korps Pengawal kaping 4 lan 7, sing minangka bagean saka detasemen F.F. Wintzingerode, sing dadi sayap kiwa Tentara 1. Vasily Grigorievich melu ing kabeh perang utama kampanye. Saka Kalisz menyang Leipzig ing taun 1813 lan saka Strasbourg menyang Paris ing taun 1814. Lan ing negara manca, Vasily Grigorievich tetep setya marang awake dhewe, ora bosen kaget ora mung militer, nanging uga bakat administratif. Contone, cedhak Dresden, rajin Kostenetsky mbantu tentara meriem Rusia lan sekutu menang "konfrontasi" kanthi ora bisa dilewati, saéngga ngamanake luwih saka 150 bedhil.

Sawisé asor Napoleon Vasily Grigorievich ditunjuk kanggo mrentah bedhil saka Korps 5, kang ing 1815 maneh lelungan menyang Prancis.
Wiwit taun 1817, Kostenetsky dadi kepala tentara meriem saka Korps kaping 4. Rong taun sabanjure, amarga ora setuju karo Pangeran Yashvil, sing nalika iku mimpin tentara meriem kabeh tentara, jenderal tempur kanthi pengalaman gedhe Vasily Grigoryevich Kostenetsky, sing digunakake kanggo nggawe prajurit nyata saka prajurit biasa, lan ora nggawe dolanan upacara. metu saka wong-wong mau, ditinggal tanpa nasibe. Sawise ninggalake layanan kasebut, dheweke manggon ing omahe. Ing taun 1820 dheweke maneh "ditampik ing artileri", nanging ora nampa posisi tartamtu.

Kostenetsky nemoni pambrontakan Decembrist kanthi negatif lan ora bisa dipisahake ing sangisore Nicholas sing isih durung dilantik. Mbokmenawa, mung ora sengaja ngelingake awake dhewe kanthi cara iki, ing taun 1826 dheweke munggah pangkat dadi lètnan jenderal.

Ing taun 1831, sawise nulungi ing provinsi, ing ngendi epidemi kolera raging, Kostenetsky kena penyakit kasebut lan ing wulan Juni ing taun sing padha, jenderal sing ora wedi mati.

Sayange, asal ing wektu sing dikuwasani panggonan penting banget nalika maringi hadiah kanggo kasus tartamtu. Vasily Grigorievich ora teka saka kulawarga bangsawan, amarga saka iku asring liwati luwih saka penghargaan sing pantes. Lan Kostenetsky, ora seneng banget kanggo paraphernalia eksternal, sepisan maneh ora ngelingake panguwasa babagan awake dhewe.
Pengarang:
9 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Kakang Sarych
    Kakang Sarych 14 Agustus 2012 09:13
    -4
    Mesthi, iku hard kanggo ngadili, nanging ngengingi kutub karo spanduk iku bab terhormat, nanging ora sing paling perlu kanggo jenderal sing wis dijupuk printah kabeh tentara meriem! Aku wis nulis manawa akeh tentara meriem sing ana ing cadangan lan ora melu perang sing tegang kasebut - bisa uga yen partisipasi cadangan artileri bisa ngganti dalan perang kabeh! Yen memori digunakake, artileri Prancis ing pungkasan perang nyebabake kerugian banget ing pasukan Rusia ...
    1. Skavron
      Skavron 14 Agustus 2012 11:28
      +3
      hmm ... mesthi aku bisa salah, nanging geni saka tentara meriem Rusia banget matèni wong Prancis didhawuhi ngapusi ... ing dina-dina iku padha nyerang ora kanthi cara plastun, nanging ing formasi cedhak. , sing dadi target sing enak kanggo artileri.
      1. Kakang Sarych
        Kakang Sarych 14 Agustus 2012 12:30
        -1
        Mungkin aku salah, nanging kaya sing dakelingake, Napoleon mrentahake supaya tentara meriem akeh digawa maju lan ing pungkasan ana pertempuran artileri utamane, ing ngendi akeh bedhil Rusia ora melu, tetep ing cadangan ...

        Umume artileri (390 bedhil saka 640) ana ing cadangan: 306 bedhil cedhak desa Psarevo lan 84 cedhak Knyazkov. Loro-lorone titik kasebut ana ing tengah posisi. Mulane, konsentrasi kabeh artileri cadangan ing Panggonan iki meh ora bisa dianggep migunani.Reservasi tentara meriem angel digunakake yen perlu ing flank sembarang.
        Kajaba iku, dikenal yen cadangan ageng iki meh ora melu perang. Panggunaan artileri sing ora cukup trampil kasebut ora ngidini dheweke mbukak kekuwatane.
    2. rumpeljschtizhen
      rumpeljschtizhen 14 Agustus 2012 17:11
      -3
      Aku setuju kabeh karo sampeyan Kakang Sarych yen pahlawan sadurunge Kutaisov seda, aku ora wedi karo tembung iki minangka wong sing ora tanggung jawab, ndhukung kabeh tentara. sing siji iki metu saka bisnis.
      Pahlawan yaiku nalika nindakake tugas kanthi sampurna lan mutusake asil perang kanthi tumindak.
      Dadi aku ora weruh pahlawan ... nanging wong-wong sing arrogance mulya overshadowed tugas resmi
      1. sla4ikus
        sla4ikus 22 September 2012 15:24
        0
        apa sampeyan bisa nindakake dhewe? karo arrogance utawa tanpa iku?
    3. Kakang Sarych
      Kakang Sarych 14 Agustus 2012 20:23
      +1
      Miturut cara, piyambakipun pikantuk gelar George gelar 4 kanggo kasunyatan sing, bebarengan karo siji prajurit, padha Cut menyang detasemen saka Prancis lan ngrebut maneh bedhil wis meh dijupuk, supaya piyambakipun pikantuk fame saka slasher gagah saka Prancis. ...
      1. rumpeljschtizhen
        rumpeljschtizhen 14 Agustus 2012 22:07
        -1
        iku ora kaya kang ora Paint minangka komandan trampil
        lan sing dakngerteni wektu iku, kabeh wong padha nyenengi mbuwang kabeh lan ngethok
  2. nnz226
    nnz226 14 Agustus 2012 15:24
    +3
    Umumé, V. Pikul nulis kanthi apik babagan Kostenetsky ing miniatur "Horse artileri march-march!", Ana episode ing Borodino diterangake kanthi luwih rinci. Lan babagan kasunyatan manawa jenderal kudu mimpin: njupuk baterei Polandia (Prancis), karusakan kanggo perang bisa luwih gedhe, lan ngalahake dheweke saka posisi sing akeh banget ...
  3. Kolonel
    Kolonel 14 Agustus 2012 18:28
    +5
    Jendral Kostenetsky minangka prajurit kanthi huruf kapital. Muga-muga Gusti Allah nglilani kita kaya ngono.
  4. Ivanka Kos
    Ivanka Kos 30 Juli 2014 18:52
    0
    Aku wis maca akeh komentar babagan dheweke. Aku ngerti kabeh sejarahe. Panjenenganipun Agung. Matur nuwun kanggo sing ngomong apik babagan dheweke, aku iki gedhe ... buyut. Bapak lan mbahku kandha akeh sing apik babagan dheweke. Dheweke dadi prajurit.