Review militèr

Perang Borodino 26 Agustus (7 September), 1812 Part 2

28
Perang Borodino 26 Agustus (7 September), 1812 Part 2

Perang Borodino (12:30–14:00)

Serangan saka Cossacks Platov lan Uvarov. Kira-kira jam 13:4 awan, Korps kaping XNUMX (Italia) Eugene Beauharnais nerusake serangan ing baterei Raevsky. Napoleon, sawise nyekel fleches Semyonov, nilar rencana kanggo ngembangake serangan marang sayap kiwa tentara Rusia. Rencana asli kanggo ngalahake sisih kiwa Rusia lan tekan mburi pasukan utama Rusia ilang maknane, amarga pasukan serangane ngalami kerugian gedhe, lan pertahanan Rusia ing sisih kiwa, sanajan kalah saka Semenov flushes, tetep ora kalah. Kaisar Prancis mutusake kanggo mindhah perhatian utama menyang tengah posisi Rusia, kanggo nyekel dhuwur Kurgan. Nanging, serangan anyar dening pasukan Prancis ing Kurgan Battery ditundha rong jam, amarga ing wektu iku pasukan kavaleri Rusia lan Cossack mlebu ing mburi Prancis.

Kutuzov, ing wayahe kritis saka mundhut saka Semyonov kelip-kelip lan kahanan angel ing tengah posisi Rusian, mutusaké ing gropyokan bypass saka 1st kavaleri korps Jenderal Fyodor Petrovich Uvarov (bab 2,5 ewu sabers karo 12 bedhil) lan Korps Cossack Matvey Ivanovich Platov (8 regimen). Prajurit kavaleri Rusia kudune nyerang posisi sayap kiwa mungsuh, ing ngendi prajurit Italia dipasang.


Peperangan Borodino saka 12:30 kanggo 14:00.

Pasukan kavaleri Rusia nyabrang Kali Kolocha ing cedhak desa Malaya lan nyerang infanteri Prancis lan pasukan kavaleri Italia ing cedhak nyebrang Kali Voina ing cedhak desa Bezzubovo. Tumindak pasukan Uvarov lan Platov nyebabake kebingungan ing kamp mungsuh lan meksa Napoleon nyingkirake bagean saka korps Beauharnais (Pengawal Italia) lan korps kavaleri Pear kanggo ngusir ancaman kasebut. Kajaba iku, Napoleon ngati-ati supaya ora nggawa pengawal menyang perang.

Peneliti mbantah babagan efektifitas serangan kavaleri Rusia nganti saiki. Sawetara sejarawan percaya yen Uvarov lan Platov bisa nindakake luwih akeh, nanging tumindak kanthi ragu-ragu. Nanging, siji ora bisa nolak kasunyatan sing serangan iki telat jotosan nentokake saka mungsuh kanggo rong jam lan ngidini pasukan Rusia regroup - Kutuzov ngiyataken tengah lan sisih kiwa.


Serangan saka Cossacks Platov ing mburi tentara Napoleon. Artis Zelikhman.

Perang Borodino (14:00-18:00)

Tiba saka baterei Rayevsky. Sawisé nolak serangan saka pasukan kavaleri Rusia, tentara meriem Prancis mbukak crossfire saka ngarep lan kelip-kelip 150 bedhil ing Kurgan Battery, lan banjur ing serangan. baterei Raevsky dadi, ing tembung saka peserta ing perang, nyata "gunung geni" saka Peperangan Borodino. Wigati dicathet menawa meriam meriam ing saindhenging medan perang ora suda nganti wengi banget lan nyebabake nyawa ewonan wong.

Kanggo nyerang Divisi Infanteri 24, P. G. Likhachev, 34 resimen kavaleri dikonsentrasi ing komando Murat. Kira-kira jam 15 sore, raja ing Kraton Naples dhawuh marang pasukan kavaleri supaya nyerang Rusia ing Redoubt Agung kanthi kabeh massa. Ing wektu sing padha, infantri Beauharnais banjur nyerang. Sing pisanan mlebu ing perang iki yaiku korps kavaleri kaping 2 ing komando pangareping apartemen utama Napoleon Auguste de Caulaincourt (komandan korps Louis-Pierre de Montbrun tilar donya nalika perang kanggo flushes Semyonov). Cuirassier Caulaincourt nyuwil geni neraka, ngliwati dhuwur Kurgan ing sisih kiwa lan mlayu menyang baterei Raevsky. Prajurit kavaleri Prancis pinanggih karo geni galak saka bek. Pasukan kavaleri 1 Barclay de Tolly nyerang pasukan kavaleri mungsuh, pertempuran sengit massa kavaleri dumadi ing sangisore dhuwur. Cuirassier mungsuh diusir kanthi kerugian sing signifikan (wong Prancis diarani Raevsky's Kurgan Battery "kuburan kavaleri Prancis"). Pimpinan avant-garde Prancis, Jenderal Auguste Caulaincourt sing wani, kaya akeh kanca-kancane nalika Perang Borodino, nemoni pati ing lereng gunung. Perlu dieling-eling yen perang ing Perang Borodino pancen sengit banget, Rusia lan Prancis ora pengin mundur, loro-lorone perang kaya pahlawan. Dadi, Korps Infanteri 7 Raevsky duwe sekitar 10 ewu prajurit ing awal perang, lan sawise perang jenderal bisa nglumpukake "ora 700 wong."


Serangan Prancis marang baterei Raevsky lan patine Jenderal Caulaincourt. 7 September. Hood. A. Adam. Pertengahan abad kaping XNUMX Lithography.

Ing wektu nalika pasukan kavaleri Prancis nyepetake pasukan divisi 24 lan pasukan kavaleri Rusia, infantri Jendral Beauharnais nyuwil baterei Raevsky. Sawise perang getih, posisi kasebut direbut dening mungsuh (acara iki kedadeyan ing jam 4). Jendral Likhachev, ora kepéngin dicekel, mlayu menyang prajurit Prancis, nanging lencana jenderal nylametake dheweke. Dheweke kaget lan dicekel (mung siji-sijine jenderal Rusia ing dina iku).


Borodino. Serangan ing baterei Raevsky. F. A. Roubaud, 1913

Tibane baterei Kurgan ora ngrusak pertahanan tengah tentara Rusia. Pasukan Rusia mundur menyang posisi anyar. Ing jam 17, Napoleon Bonaparte tindak menyang baterei sing dicekel lan nyimpulake yen pusat tentara Rusia, senadyan mundur saka pasukan Rusia lan nalisir jaminan saka rombongan, ora goyang lan cukup siap tempur. . Ora ana titik balik sing nemtokake ing perang, mula Napoleon ora gelem nggawa cadangan pungkasan menyang perang - penjaga. Sawisé iku, serangan pasukan Prancis ing tengah wadyabala Rusia mandheg, prakara mung ana ing pertempuran artileri.

Sisih kiwa. Arah serangan utama "Tentara Agung" pindhah saka sisih kiwa menyang tengah garis Rusia, menyang Baterei Kurgan. Nanging, mungsuh ora mandheg nyerang ing sisih kiwa tentara Rusia. Sawise istirahat cendhak amarga regrouping pasukan, mungsuh nyoba kanggo break liwat jurang Semyonovsky. Ing sisih kidul desa Semyonovsky, Korps Kavaleri 1 Nansouty maju, ing sisih lor Korps Kavaleri Latour-Maubourg kaping 4, dene Divisi Infanteri 2 Jendral Friant (saka Korps Infanteri 1 Davout) pindhah saka ngarep menyang Semenovskoye.

Ing sisih kiwa Rusia ing wektu sing dipimpin déning Panglima Korps Infanteri 6, Jenderal Dmitry Sergeevich Dokhturov. Dheweke nglebokake pasukan sing ora terorganisir lan nggawe posisi anyar. Unit njaga, kang diparengake dening Kutuzov kanggo ndhukung flank kiwa, padha baris munggah ing kothak lan kasil repelled serangan saka kavaleri mungsuh. Brigade 2st cuirassier saka Jendral N.V. Kretov (saka divisi cuirassier 1) teka kanggo bantuan saka brigade 2 Kolonel M.E. Khrapovitsky (Life Guards Izmailovsky lan resimen Lithuania). Urutan militèr saka resimen cuirassier lan Yekaterinoslav cuirassier nggulingaké pasukan kavaleri Prancis. Sawisé perang iki, pasukan kavaleri Prancis banjur nyerang kaping pirang-pirang, nanging saben-saben padha diantemi.

Divisi Infanteri 2 Louis Friant njupuk desa Semenovskoye kanthi serangan bayonet. Nanging, tentara Rusia tindak ing counterattack lan ngrebut desa. Jendral Prancis wangkal, ora pengin nampa kegagalan, maneh mimpin resimen ing serangan lan tatu ing dhadha. Para prajurite, sawise perang sengit, maneh nyekel Semyonovskoye. Friant nampa tatu liyane - ing wentis lan surrenders printah.

Sawise jam 16 sore, kavaleri Prancis maneh nyoba ngluncurake serangan ing sisih kiwa saka desa Semenovskoye. Nanging, Prancis mlayu menyang kolom saka Life Guards resimen Preobrazhensky, Semenovsky lan Finlandia. Para pengawal Rusia, kanthi pukulan drum, ngluncurake serangan bayonet lan nggulingake wadyabala mungsuh. Ing 19 pm ing sisih kiwa, bedhil uga suda. Wadyabala Prancis botên sagêd ngrampungi prakawis ngasorakên wadyabala Rusia ing sisih kiwa.


Peperangan Borodino saka 14:00 kanggo 18:00.

Pungkasane perang lan asile

Skirmishes pungkasan saka Peperangan Borodino ing wayah sore njupuk Panggonan ing baterei Raevsky lan Utitsky Kurgan. Nanging pasukan Rusia kasil nyekeli posisi, padha luwih saka sapisan tindak liwat kanggo counterattacks nemtokake. Kaisar Prancis Napoleon ora wani ngirim cadangan pungkasan menyang perang - bagéan saka Old lan Young Guards, kanggo nyoba kanggo nguripake gelombang perang ing sih saka tentara Prancis ing mburi dina. Ing 18 pm serangan wis mandheg ing kabeh ngarep. Nganti bengi, mung tempuran artileri lan tembakan bedhil sing terus ana ing rantai jaeger sing maju.

Tentara Rusia mundur menyang Gorki lan wiwit nyiapake perang anyar. Nanging, Kutuzov, nalika nampa data lengkap ing losses tentara, mutusaké kanggo mbatalake pasukan ngluwihi Mozhaisk. Ing 12 tengah wengi, pasukan nampa pesenan saka komandhan-in-chief, sing mbatalake persiapan kanggo perang anyar. Penarikan kasebut ditindakake kanthi cara sing teratur, ing kolom marching, ing sangisore tutup mburi.

Napoleon ing swasana ati nandhang sungkowo lan kuatir, kang ngarep-arep ing dina sabanjuré perang bakal terus. Sajrone perang, "Tentara Agung" bisa meksa pasukan Rusia ing sisih kiwa lan tengah kanggo mundur mung 1-1,5 km. Tentara Rusia nahan integritas posisi lan komunikasi, ngusir akeh serangan Prancis, nalika nyerang dhewe. Tandhing artileri, kanggo kabeh wektu lan sengit (padha ora nylametake amunisi), ora menehi kaluwihan kanggo Prancis utawa Rusia. Pasukan Prancis ngrebut benteng utama tentara Rusia - baterei Rayevsky lan lampu kilat Semyonovsky. Nanging bètèng-bètèng ing kono meh padha rusak, lan ing pungkasan perang, Napoleon dhawuh kanggo ninggalake lan mbatalake wadyabala menyang posisi asli. Sawetara tawanan dicekel (uga bedhil), prajurit Rusia njupuk karo kanca-kanca sing tatu. Kanthi wiwitan pepeteng, Cossacks nguwasani papan sing paling dhuwur ing paprangan. Napoleon sinau babagan budhal tentara Rusia mung ing wayah esuk.

Ing Perang Borodino, loro tentara nandhang kapitunan gedhe. Jumlah kerugian sing tepat ora dingerteni ing wektu saiki, para sejarawan isih mbantah babagan iki. Ing tanggal 24-26 Agustus, tentara Rusia ilang kira-kira 38-50 ewu wong (utamane kerugian gedhe saka tembakan artileri mungsuh). Tentara Napoleon ilang udakara 35 ewu wong, utamane kavaleri Prancis - lapangan Borodino dadi "kuburan kavaleri Prancis." Ngamuk perang uga dibuktekake kanthi data babagan kerugian ing komando paling dhuwur saka loro tentara kasebut. Ing "perang jendral" 4 jenderal Rusia tiwas utawa tatu pati, 23 tatu lan kaget. Prancis ilang 12 jenderal sing tiwas lan tiwas amarga tatu, 38 jenderal liyane lan 1 marshal (Davout) tatu.

Asil strategis utama saka Pertempuran Borodino yaiku kasunyatan sing Napoleon entuk perang umum sing dikarepake, nanging, sawise nggawe kabeh upaya kanggo menang, dheweke ora bisa ngalahake tentara Rusia lan meksa pimpinan militer-politik Rusia kanggo njaluk perdamaian. . The "Great Army" digawe gedhe efforts kanggo menang, nanging padha ora ana asil. Kutuzov kawujud kepinginan saka tentara kanggo menehi perang marang mungsuh, nanging ora bisa defend Moscow. Kekalih wadyabala menika nedahaken keberanian saha kepahlawanan ingkang paling inggil wonten ing paprangan menika.

Perang Borodino ing istilah taktik minangka kamenangan liyane kanggo Napoleon - dheweke meksa tentara Rusia mundur lan nyerahake Moskow. Nanging, ing istilah strategis, iku kamenangan kanggo Kutuzov lan tentara Rusia. Ing kampanye 1812 ana owah-owahan radikal. Tentara Rusia nahan perang karo mungsuh sing paling kuat lan semangate mung saya kuwat. Rauh ana bakal dibalèkaké lan nomer sawijining, sumber daya materi. Tentara Napoleon ilang ati, ilang kemampuan kanggo menang, halo ora bisa dikalahake. Acara liyane mung bakal ngonfirmasi kabeneran tembung ahli teori militer Karl Clausewitz, sing nyathet yen "kamenangan ora mung ana ing paprangan, nanging uga kekalahan fisik lan moral saka pasukan mungsuh."
Pengarang:
28 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Protey
    Protey 27 Agustus 2012 09:43
    -10
    Tentara Rusia nahan perang karo mungsuh sing paling kuat lan semangate mung saya kuwat.

    Sawise mundhut lan mundur saka medan perang? Apa sampeyan guyon Alexander? Iki mung cocok kanggo agitasi murah, ora artikel sajarah. Ing sawetara artikel liyane wis ditulis yen semangat tentara Rusia dibalèkaké mung sawise mundur saka Prancis saka Berezina.
    1. Dimani
      Dimani 27 Agustus 2012 10:55
      +7
      Sawise mundhut lan mundur saka medan perang? Apa sampeyan guyon Alexander? Iki mung cocok kanggo agitasi murah, ora artikel sajarah.


      Lan kenapa Prancis wiwit mundur yen asil saka Perang Borodino yaiku kamenangan tentara Prancis? Miturut pendapatku, kesimpulan Alexander bener. Tentara Kutuzov ora dikalahake. Pasukan Prancis wis kesel, komunikasi wis digawe dowo, "wanita karo garpu pitcher" lagi nggolek pakan. Tujuan utama karusakan saka tentara Rusia durung digayuh lan macet kaya ancaman nang endi wae cedhak. Back to Storage isih stomp lan stomp. Lan panggonan-panggonan ing sakubenge ora pati ngerti, alas, rawa, wanita. Ing kasunyatan, iku meh "boiler". Secara strategis, iki minangka kekalahan. Ing istilah taktik, sukses iku nol.
      1. Protey
        Protey 27 Agustus 2012 11:50
        -3
        Dimani
        Aku ora setuju karo sampeyan. Babagan "wanita karo pitchforks" ninggalake iku, iku wis disetel ing pinggiran. Prajurit, sing ngremukake kabeh Eropah ing sangisore wong-wong mau, getihen tentara Rusia, dumadakan wiwit nyekel "luley" saka lanang lan wadon karo shafts lan pitchforks. Apa ora muni absurd? Para partisan mung bisa nyopir detasemen cilik para pemburu lan perampok. Mitos perang rakyat iki banjur diciptakake kanggo mbenerake kebingungan lan pengecut kraton, sing nyerahake setengah negara menyang mungsuh. Lan banjur padha mutusaké kanggo nuduhake carane wong ngadeg kanggo tsar-bapak.
        Tulis tentara Kutuzov ora dikalahake - sing bener, banjur kita nambahake kutipan saka sejarawan M. Pokrovsky "ora dikalahake ing sirah" - iki luwih cedhak karo bebener.
        Prajurit Rusia nindakake kabeh sing bisa, nanging komando Rusia tumindak pasif, nyebarake cadangan ing kabeh garis ngarep. Taktik Napoleon ing kabeh pertempuran bisa ditebak - iki minangka lanjutan saka "serangan miring" sing misuwur saka raja Prusia Frederick - serangan flank. Field Marshal Saltykov gedhe, sing numpes tentara Prusia invincible cedhak Kunnersdorf, mulang kanggo perang nglawan taktik iki. Nanging ketoke, sawise setengah abad, ahli strategi kita lali kabeh iki lan kapapar flanks kanggo jotosan saka kolom mungsuh dikiataken. Apa Kutuzov ora ngerti yen ing sisih kiwa tentarane wis saya ringkih, lan yen dheweke ngerti sebabe cadangan kasebut saya suwe saya suwe, lan ing wektu sing padha dibakar dening tembakan artileri Prancis? Umumé, sampeyan maca gambaran saka Pertempuran Borodino lan memoar saka peserta, lan sampeyan njaluk koyo sing tentara Prancis ing saindhenging perang felt kontrol "wesi" saka komandan, lan tentara Rusia tumindak spontan, telat.
        Umumé, iku tansah kaget nalika padha nulis sing perang Borodino iku asor strategis kanggo Napoleon. Iku apik kanggo kalah nalika mungsuh ngrusak sapratelon negara, ngobong puluhan kutha lan dijarah, mulih, lan malah njaga inti tentara sing siap tempur - Pengawal Kaisar, sing, ironis, dikalahake dening mantan sekutu Napoleon. , wong Prusia ing Waterloo.
        1. Dimani
          Dimani 27 Agustus 2012 12:37
          +5
          Aku ora setuju karo sampeyan. Babagan "wanita karo pitchforks" ninggalake iku, iku wis disetel ing pinggiran. Prajurit, sing ngremukake kabeh Eropah ing sangisore wong-wong mau, getihen tentara Rusia, dumadakan wiwit nyekel "luley" saka lanang lan wadon karo shafts lan pitchforks. Apa ora muni absurd? Para partisan mung bisa nyopir detasemen cilik para pemburu lan perampok.



          Persis, aku ora ujar manawa para partisan tumindak nglawan pasukan utama Napoleon. Nilai kabeh tumindak para partisan mung nglawan komunikasi mungsuh. Lan padha nindakake proyek gedhe karo. Mundur cepet-cepet wong Prancis saka Moskow umume entuk manfaat. Serangan sing terus-terusan marang para pemburu pungkasane teka amarga tentara "ora duwe daya" amarga kekurangan pakan, lan apa sing bisa dicekel ing desa-desa digawa metu, lan sing ora bisa diobong. Sampeyan ora bakal adoh ing jaran petani sing dipilih, lan sampeyan kudu nemokake jaran iki banjur oats. Lan iki mundhut jangkah perang kanggo Prancis lan gain wektu kanggo tentara Rusia. Lan mangsa ngarep. Carane akeh loot padha njupuk karo wong-wong mau? Sampeyan ora bisa nggawa akeh ing punuk. Saka 600 tentara, kira-kira 100 tetep ora bisa perang, sanajan padha dadi pengawal. Setengah yuta! prajurit Napoleon glethakaken mudhun karo kita.
          Apa wae sing ditulis sejarawan, dheweke ora ana ing lapangan Borodino. Lan Kutuzov dilebokake ing kepala tentara sakcepete sadurunge perang umum, kang, dening cara, kang mestine kanggo menehi. Ing babagan rasio kerugian, ijol-ijolan meh 1: 1, lan iki karo tentara paling kuat ing Eropa. Dheweke nylametake tentara lan iki kasunyatan.
          Kekalahan strategis Napoleon yaiku dheweke ora numpes tentara Rusia, ngetokake komunikasi, sing dadi cikal bakal patine Tentara Agung, kanthi mundhut wilayah sing ditaklukake lan kekalahan Prancis ing perang.
          Yen kita nimbang Peperangan Borodino saka sudut pandang taktik, banjur kanggo Napoleon asil nol.


          "Saka kabeh perang sing dakwenehake, sing paling nggegirisi yaiku sing dakwenehake ing cedhak Moskow. Prancis nuduhake awake dhewe pantes menang, lan Rusia entuk hak dadi ora bisa dikalahake"
          Napoleon Bonaparte
        2. Kakang Sarych
          Kakang Sarych 27 Agustus 2012 14:40
          +3
          Aku sijine siji minus kanggo sampeyan lan watesan wis kesel ...
          Apa sejarawan Pokrovsky sing dakkira? Kreativitas sapa sing ngrembaka ing taun 30-an? Ora perlu dikandhakake, kepiye anehe pandangan babagan "sajarah jaman kepungkur sing dikutuk, tsarisme getih" ...
          1. Protey
            Protey 27 Agustus 2012 20:19
            -2
            Kakang Sarych
            Aku rumiyin ing minus ... Apa sampeyan dhewe maca M. Pokrovsky? Karya-karyané dumadi ing kuartal pisanan abad kaping XNUMX lan nindakake riset ing mangsa transisi, nalika ideologi Marxis-Leninis durung kawangun.
        3. Panjebak7
          Panjebak7 27 Agustus 2012 17:23
          +1
          Kutipan saka Prometey
          Ing sawetara artikel liyane wis ditulis yen semangat tentara Rusia dibalèkaké mung sawise mundur saka Prancis saka Berezina.

          Lan perang cedhak Maloyaroslavets, sawise kang "Agung lan elek Buonoparte" iki dipeksa kanggo "maju victoriously menyang Prancis ing sadawane Smolensk lawas", sampeyan, kaya aku ngerti, mung lali carane nyenengake. Lan ing kene ya. Dadi Napoleon lunga liwat Berezina, lan para petani sikil biru kita ambegan kanthi bebas. Lulus, ujare, sepisan maneh ...
          Kutipan saka Prometey
          Prajurit, sing ngremukake kabeh Eropah ing sangisore wong-wong mau, getihen tentara Rusia, dumadakan wiwit nyekel "luley" saka lanang lan wadon karo shafts lan pitchforks. Apa ora muni absurd?

          Ora. Ora absurd. Nanging babagan "nggunakake tentara Rusia" mung ora masuk akal.
          Kutipan saka Prometey
          Para partisan mung bisa nyopir detasemen cilik para pemburu lan perampok.

          Nyatane, partisans, malah sing khusus dibuwang ing mburi garis mungsuh, tumindak mung ing cara iki.
          Kutipan saka Prometey
          Tulis tentara Kutuzov ora dikalahake - sing bener, banjur kita nambahake kutipan saka sejarawan M. Pokrovsky "ora dikalahake ing sirah" - iki luwih cedhak karo bebener.

          Sampeyan, minangka saksi mata acara kasebut, luwih ngerti.
        4. jk_edesign
          jk_edesign 27 Agustus 2012 23:13
          0
          Apa sing sampeyan lakoni - tentara Kutuzov ora dikalahake. Mundur iku langkah strategis, dudu kekalahan. Yen dheweke wis dikalahake, mesthi ana omongan babagan gencatan senjata ... sing ora
        5. 77 ing 1973
          77 ing 1973 28 Agustus 2012 00:34
          +1
          Kasunyatane yaiku program Napoleon rampung kanthi nyekel Moskow, ing Borodino, dheweke ilang rong pertiga saka pasukan kavaleri tanpa nglebokake siji-sijine detasemen Rusia, iki padha karo kamenangan Pyrrhic, lan Kutuzov mung diwiwiti. . Sawise sawetara wektu, cedhak Tarutino, resimen kaping 3 saka pengawal Napoleon, meh kanthi kekuatan lengkap, bakal dicekel.
      2. jk_edesign
        jk_edesign 27 Agustus 2012 23:07
        0
        Lan uga replenishment - Umum FROST ana ing dalan, kepiye bisa tanpa dheweke ... kabeh padha, Agustus rampung, dadi adhem ing wayah wengi, lan njijiki ing wayah awan yen udan, lan ing sawetara sasi bakal. salju
    2. Panjebak7
      Panjebak7 27 Agustus 2012 17:25
      +1
      Kutipan saka Prometey
      Taktik Napoleon ing kabeh pertempuran bisa ditebak - iki minangka lanjutan saka "serangan miring" sing misuwur saka raja Prusia Frederick - serangan flank. Field Marshal Saltykov gedhe, sing numpes tentara Prusia invincible cedhak Kunnersdorf, mulang kanggo perang nglawan taktik iki. Nanging ketoke, sawise setengah abad, ahli strategi kita lali kabeh iki lan kapapar flanks kanggo jotosan saka kolom mungsuh dikiataken.

      Sayange sampeyan ora mrentah tentara kita (lan matur nuwun marang Gusti Allah). Lan ing mburi, sampeyan ngerti ...
      Umumé, sampeyan maca deskripsi Pertempuran Borodino lan memoar para peserta

      Sampeyan bisa langsung menyang cara sampeyan ngomong karo para peserta lan para veteran ...
      mungsuh ngrusak saprateloné negara, ngobong puluhan kutha lan njarah-rayah mulih,

      Aja pelit, langsung nulis "karo lagu, kanthi urutan marching."
      Kutipan saka Prometey
      Umumé, iku tansah kaget nalika padha nulis sing perang Borodino iku asor strategis kanggo Napoleon. Iku apik kanggo kalah nalika mungsuh ngrusak sapratelon negara, ngobong puluhan kutha lan dijarah, mulih, lan malah njaga inti tentara sing siap tempur - Pengawal Kaisar, sing, ironis, dikalahake dening mantan sekutu Napoleon. , wong Prusia ing Waterloo.

      Sial, nanging wong-wong mau ora ngerti! Apa sampeyan ngomong babagan Waterloo? Lan ing ngendi, banjur, "inti" sadurunge Waterloo? Ayo kula ngelingake sampeyan (ujug-ujug lali) - yen Waterloo wis sawise kekalahan pungkasan Napoleon, nyekel Paris lan diusir saka Prancis. Sadurunge Waterloo, Napoleon ora ragu-ragu kanggo njupuk malah lanang saka 15-16 taun menyang tentara - ana sawetara prajurit normal. Lan bab "rusak katelu saka negara" - marang prajurit kita perang ing Perang Patriotik Agung. Perang patriotik diarani supaya kabeh populasi melu.
      Ngerti wae Protey, Kutuzov, ora kaya sampeyan, utawa aku, lan akeh liyane, ing wayahe nyimpen ora bisa, lan ora bisa, mung ora bisa, reload lan muter maneh perang. Lan dheweke uga ora duwe data saka satelit babagan penyebaran pasukan mungsuh. Lan Napoleon, dheweke pancen komandan gedhe. Iku kabeh prabédan dhasar. Kekarepane utama yaiku nylametake tentara, ora nganti dikalahake. Lan dheweke ngrampungake tujuan utama. Tentara wis disimpen. Para rekrut nampa pengalaman tempur sing larang regane (sing slamet), wong lawas ora wedi karo Napoleon sadurunge lan pengin perang, lan sawise Borodino kapercayan ing kamenangan marang Prancis mung saya kuwat.
      Umumé, minus sampeyan. Gedhe lan lemu.
  2. AK-74-1
    AK-74-1 27 Agustus 2012 11:04
    +2
    Kamulyan kanggo senjata lan tentara Rusia!
  3. Lair ing USSR
    Lair ing USSR 27 Agustus 2012 13:55
    +3
    Sisih nyerang tansah duwe kauntungan, kabeh luwih mimpin dening genius perang kaya Napoleon. Ing wektu sing padha, kekalahan tentara Rusia ora diterusake. Kutuzov nindakake perkara sing bener kanthi menehi dhawuh kanggo mundur, amarga wis nahan inti tentara, dheweke bisa mulihake jumlahe mengko, nalika Napoleon, lungguh ing kobong Moskow, ora mung ora bisa mulihake tentarane, nanging ora bisa. malah nyegah bosok morale. Mundur maneh saka Rusia dadi ngipi elek kanggo tentara Napoleon sing nyerang Eropa lan komandhane. Siji bisa nyoba ing kabeh cara kanggo ngremehake kepahlawanan tentara Rusia, bakat Kutuzov, Barclay, Tormasov lan pimpinan militèr liyane, nanging iku mokal kanggo nyangkal yen tentara paling gedhe ing wektu iku, siap tempur lan kuwat ing semangat. , mlebu ing Rusia, lan sawetara wong sing kesel banget moral bisa lolos. Lan iki minangka bantahan paling apik kanggo para kekalahan kaya Prometheus!
    1. Protey
      Protey 27 Agustus 2012 20:33
      0
      Lair ing USSR
      Quote: Lair ing USSR
      nanging ora bisa dipungkiri manawa tentara paling gedhe ing jamane, siap-siap tempur lan kuwat semangat, mlebu ing Rusia, lan akeh wong sing kesel moral lan kesel oncat.

      nggih. Nanging Napoleon satemene ora preduli marang pakan meriam saka Italia, Polandia, Prusia lan liya-liyane, sing ilang ing ambane Rusia. Kampanye luwih 1813-1814 nuduhake carane morally tentara Napoleon wis decomposed, nalika kothak ing Eropah gonjang-ganjing dening perang anyar grandiose lan galak lan kampanye tentara Rusia ora mate.
      Lan kanggo wong-wong sing kesel lan kesel, kita maca saka partisan D. Davydov: "Pungkasane, Pengawal Lawas nyedhaki, ing mburi Napoleon dhewe ana. Kita mlumpat ing jaran lan muncul maneh ing dalan utama. langkah ... Aku ora bakal lali tapak bebas lan dedeg piadeg sing nggegirisi, prajurit sing diuji dening kabeh jinis pati ... Kabeh serangan Asia kita ora ana pengaruhe ing sistem Eropa sing cedhak ... para pengawal karo Napoleon liwati ing tengah. saka akeh Cossacks kita, kaya kapal satus bedhil ing ngarepe prau nelayan. "(Davydov D. Works. M., 1962, p. 370-371)
      Iki minangka katrangan sing diwenehake dening saksi mata acara kasebut, sing ora kaya para tukang topi sing ana ing kene, kanthi hormat banget babagan mungsuh.
  4. 8 perusahaan
    8 perusahaan 27 Agustus 2012 14:41
    +3
    Cut wildest. Ora ana alesan kanggo pirembagan bab kamenangan ing perang saka sisih, senajan kanggo Napoleon asil perang iki dadi bilai ing pungkasan. Mung kamenangan sing bisa nylametake dheweke.
  5. lilin
    lilin 27 Agustus 2012 15:12
    +2
    Kamulyan kanggo Kutuzov lan prajurit Rusia liwat abad! Napoleon, sing, ing nesu dendam kejem kanggo "kamenangan", dhawuh kanggo njeblug Kremlin (iki mung sijine "gedhe" Napoleon ing par karo kriminal kaya Herostratus lan Hitler) - Napoleon, Lan supaya Prancis bangga dheweke - sawise kabeh, ora ana sing sadurunge bisa nyuda warna bangsa Prancis sajrone wektu sing cendhak.
  6. Panjebak7
    Panjebak7 27 Agustus 2012 16:07
    0
    Nerangake aku kenapa, APA salah sawijining artikel utama situs khusus "Military Review" - lan komentar sing sithik? Padha siyap kanggo ngrembug sawetara abnormal "puseys" kanggo jam, scribble atusan komentar, lan punika perang utama Perang Patriotik 1812, nalika padha sepisan maneh nyoba kanggo "enlighten" kita, lan mung kepahlawanan massa, pakurmatan, wani. , kasetyan marang sumpah lan tugas nylametake rakyat, budaya - kabeh kita saka perbudakan. Lan sepi...
    1. Charon
      Charon 27 Agustus 2012 18:28
      +1
      Apa kanggo mbantah? Sing paling penting, karo sapa? Kanthi wong-wong sing nyoba ngremehake eksploitasi prajurit Rusia lan nyalahake kabeh babagan "Jenderal Frost"?
      Lan padha liwat alas. Kanggo mbantah karo wong sing kaya ngono, sampeyan kudu ngremehake awake dhewe.
      1. Panjebak7
        Panjebak7 27 Agustus 2012 22:48
        0
        Charon,
        Napa sampeyan kudu mbantah? Sawise kabeh, sampeyan mung bisa ngrembug. Malah babagan kerugian, taktik, panggunaan artileri. Iku mung dadi isin yen sawetara booger bodho narik kawigaten luwih saka sajarah Motherland kita. Utamane dadi heroik.
    2. Protey
      Protey 27 Agustus 2012 20:47
      0
      Panjebak7
      Lan mulane, kaya 150 taun kepungkur, topik invasi Napoleon minangka topik diskusi mung kanggo kalangan cilik wong sing kasengsem, lan ora kanggo masarakat umum.
      Minangka kanggo kula, aku sengaja mbuwang ing komentar provokatif kanggo nglakoake munggah kapentingan ing diskusi topik iki. Nanging ora ana siji bakal gawe uwong yakin kula bab siji - mundur saka tentara Rusia kanggo Moscow minangka tumindak ngiyanati nasional saka tsarism, utawa pangujan saka London dening Barclay (Skotlandia, huh?) Kanggo prolong perang. Saiki iku ora rahasia - perang grandious antarane Prancis lan Rusia lan getihen saka loro mung ono gunane kanggo "kardus" Kakaisaran Inggris. Ora ana kontradiksi sing ora bisa dicocogake antarane Prancis lan Rusia.
      1. Charon
        Charon 27 Agustus 2012 21:12
        0
        Nanging ora ana sing bisa ngyakinake aku babagan siji-sijine - mundur tentara Rusia menyang Moskow minangka tumindak pengkhianatan nasional marang tsarisme.

        Aku ora bakal mbujuk.
        Nanging yen dheweke dadi kepala counterintelligence, dheweke bakal nganggep panggilan perang umum ing tapel wates minangka intrik intelijen Prancis lan bakal ditindakake ing arah kasebut.
        Lan aku mesthi bakal nelpon Bagration exuberant kanggo obrolan preventif kanggo ngenali wong sing inspirasi kepinginan edan kuwi ing dheweke.
      2. Panjebak7
        Panjebak7 27 Agustus 2012 22:44
        0
        Kutipan saka Prometey
        Minangka kanggo kula, aku sengaja mbuwang ing komentar provokatif kanggo nglakoake munggah kapentingan ing diskusi topik iki.

        Lan sampeyan sukses !!! Yen aku atos marang sampeyan ing komentar sadurunge - nyuwun pangapunten, nanging aku ora bakal ngganti pendapatku ...
  7. igordok
    igordok 27 Agustus 2012 18:03
    -1
    Ing jembaré Internet aku nemokake tabel sing menarik. Iki nuduhake kerugian Prancis ing Borodino, kurang saka 20 ewu, bebarengan karo sing tatu. Album iki cukup lawas, darmabakti kanggo Alexander I. Iku menarik apa informasi kuwi pantes iman. Kajaba iku, tabel liyane saka album iki nuduhake jumlah pasukan Napoleon sing mlebu Rusia ing 575 tinimbang 500 biasanipun.
    1. igordok
      igordok 27 Agustus 2012 18:18
      0
      Kanggo wong-wong sing kasengsem, aku ngirim bagean kapindho meja.
    2. Charon
      Charon 27 Agustus 2012 20:13
      +1
      Aku ora bisa maca meja. Mangga njlentrehake:
      - mundhut mung Prancis utawa kabeh tentara, kalebu Jerman, Polandia, Italia?
      - Apa replenishments ditampa sawise wabah musuhan dianggep?
      1. igordok
        igordok 27 Agustus 2012 21:22
        0
        Iku mung ngandika "mungsuh". Mbok menawa kanthi cara iki wong Jerman lan Polandia ora mlebu ing meja kasebut supaya ora nyinggung "kanca" lan "pendhapa". Antarane wong-wong sing mlebu Rusia ana divisi: Prancis, Italia, Pole.

        Link menyang file kasebut. Folder "Koleksi 12 lukisan sing diukir"
        http://depositfiles.com/files/zruq363yx

        Aku dhewe kepengin ngerti apa sejatine.
    3. Protey
      Protey 27 Agustus 2012 20:39
      0
      igordok
      Punika rembugan adhedhasar sumber wis luwih menarik. Iku menarik sing ing paling karya ora ana referensi kanggo sumber iki, padha utamané nuduhake data ora langsung. Lan kerugian ing Borodino wis suwe dadi subyek spekulasi.
  8. slamet
    slamet 27 Agustus 2012 20:59
    +1
    Gatekna aspek liyane: Tentara Rusia perang ing tentara Eropa! Ya, paprangan tetep karo Napoleon, nanging nyatane yen wadyabala negara siji ora mung bisa urip, nanging uga bisa nggiling Tentara Eropah, dhewe ora bisa nyegah, nanging tumindak depresi marang penjajah! Napoleon ora menang perang, wis sawise Borodino, semangat perang ninggalake tentarané, bebarengan karo halo saka invincibility, iku wayahe paling bilai.
  9. 77 ing 1973
    77 ing 1973 28 Agustus 2012 00:40
    0
    Miturut cara, Platov lan Uvarov ora dianugerahi ing sembarang cara kanggo Borodino, Kutuzov dhewe diutus soko liyane kanggo wong-wong mau!
    1. Protey
      Protey 28 Agustus 2012 07:41
      0
      77 ing 1973
      Ya, ketoke padha ora diwenehi tugas cetha, lan padha mlumpat kanthi acak. Yen mung gangguan.
      1. 77 ing 1973
        77 ing 1973 28 Agustus 2012 18:39
        0
        Iku misale jek kula Cossacks lan hussars saka Platov lan Uvarov padha ora ing ease ing wektu perang, padha kudu wis dikiataken karo brigade saka dragoons utawa cuirassier ...