Unik lan Lali: Lair saka Pertahanan Rudal Soviet. BESM vs Strela

15
Ayo bali menyang petualangan Lebedev ing Moskow. Dheweke ora lunga ing kono minangka galak, nanging kanthi undhangan saka M.A. Lavrentiev sing wis kasebut, sing ing wektu iku mimpin ITMiVT legendaris.

Institut Mekanika Presisi lan Ilmu Komputer wiwitane diorganisir ing taun 1948 kanggo ngetung (kanthi cara mekanik lan manual!) Tabel balistik lan nindakake petungan liyane kanggo Departemen Pertahanan (ing Amerika Serikat, ing wektu kasebut, ENIAC nggarap tabel sing padha. lan ana sawetara mesin liyane ing project). Letnan Jenderal N. G. Bruevich, mekanik kanthi profesi, dadi direktur. Ing dheweke, Institut iki fokus ing pangembangan diferensial analyzers, minangka direktur ora makili sembarang teknologi liyane. Ing tengah taun 1950, Bruevich (miturut tradisi Soviet, langsung liwat layang kanggo Stalin) diganti dening Lavrentiev. Pergeseran kasebut dumadi liwat janji marang pimpinan kanggo nggawe mesin kanggo ngitung tenaga nuklir sanalika bisa. gaman.



Kanggo nindakake iki, dheweke narik bakat Lebedev saka Kiev, ing ngendi dheweke wis rampung MESM. Lebedev nggawa 12 notebook sing diisi gambar versi mesin sing luwih apik lan langsung kerja. Ing taun 1950 sing padha, Bruevich nyerang Lavrentiev, nawakake ITMiVT "bantuan persaudaraan" saka Departemen Teknik Mesin lan Instrumentasi USSR. Para mentri "nyobakake" (kaya sing sampeyan ngerti, ora ana pilihan kanggo nolak) ITMiVT kanggo kerja sama karo SKB-245 (sing dadi direktur V.V. Aleksandrov mengko ora pengin, miturut kutipan kasebut, "ndeleng lan ngerti" sing unik. Setun mobil lan ing ngendi dheweke mlayu saka Brook Rameev), Institut Riset Ilmiah "Schetmash" (sadurunge ngembangake mesin tambahan) lan Pabrik CAM, sing ngasilake mesin tambahan kasebut. Asisten marem, sinau proyek Lebedev, langsung nggawe proposal, nyatakake marang Menteri P.I. Parshin yen dheweke dhewe bakal bisa nggawe komputer.

Strela lan BESM


Menteri langsung mlebu pesen kanggo ngembangake mesin Strela. Lan telu pesaing kasebut bisa ngrampungake prototipe ing wektu kanggo tes BESM. SKB ora duwe kesempatan, kinerja Strela ora luwih saka 2 kFLOPS, lan BESM-1 menehi luwih saka 10 kFLOPS. Kamentrian ora turu lan ngandhani klompok Lebedev yen mung ana siji batch RAM sing penting kanggo komputer ing potensialoskop cepet lan diwenehake marang Strela. Industri domestik miturut omongane uwong ora nguwasani batch sing luwih gedhe, nanging BESM wis kerja kanthi apik, perlu kanggo ndhukung kolega. Lebedev urgent remakes memori kanggo garis tundha Mercury outdated lan cumbersome, kang nyuda kinerja prototipe mung kanggo tingkat Strela.

Malah ing wangun sing dikebiri, mobil kasebut ngrusak pesaing: 5 ewu lampu digunakake ing BESM, meh 7 ewu ing Strela, BESM nggunakake 35 kW, Strela - 150 kW. Representasi data ing SKB dipilih kuna - BDC kanthi titik tetep, dene BESM nyata lan binar. Dilengkapi RAM majeng, iku mesthi salah siji sing paling apik ing donya ing wektu sing.

Ora ana apa-apa, ing April 1953 BESM diadopsi dening Komisi Negara. Nanging ... ora diluncurake ing seri kasebut, mung dadi prototipe. Kanggo produksi massal, Strela dipilih, dirilis kanthi jumlah 8 salinan.

Ing taun 1956, Lebedev kalah potensialoskop. Lan prototipe BESM dadi mobil paling cepet ing njaba AS. Nanging ing wektu sing padha, IBM 701 ngluwihi saka segi kinerja, nggunakake memori paling anyar ing intine ferrite. Matématikawan misuwur M. R. Shura-Bura, salah sawijining programer pisanan Strela, ora ngelingi dheweke banget:

Strela nembe dikirim menyang Jurusan Matematika Terapan. Mesin kasebut ora bisa digunakake, mung ana 1000 sel, drive tape magnetik sing ora bisa digunakake, asring gagal ing aritmetika lan akeh masalah liyane, nanging, nanging, kita bisa ngatasi tugas kasebut - kita nggawe program kanggo ngitung energi. ledakan nalika simulasi senjata nuklir ...

Meh kabeh wong sing duwe rasa seneng sing ragu-ragu kanggo kontak karo teknologi ajaib iki nggawe pendapat babagan dheweke. Punika A. K. Platonov ngandika bab Arrow (saka kasebut sadurunge Interview):

Direktur Institut, sing nggawe teknologi komputer sing digunakake ing wektu kasebut, ora bisa ngrampungake tugas kasebut. lan wutuh sejarah: carane Lebedev dibujuk (Lavrentiev mbujuk dheweke), lan Lavrentiev dadi direktur institut, lan banjur Lebedev dadi direktur institut tinimbang akademisi sing "ora sukses". Lan padha nggawe BESM. Kepiye carane sampeyan nindakake? Padha diklumpukake mahasiswa pascasarjana lan makalah istilah saka departemen fisika sawetara institute, lan siswa digawe mesin iki. Kaping pisanan, dheweke nggawe proyek ing proyeke, banjur nggawe wesi ing bengkel. Proses kasebut diwiwiti, narik minat, Kementerian Industri Radio melu…
Nalika aku teka ing mobil iki karo BESM, mripatku metu saka sirahku. Wong-wong sing nggawe, mung ngukir saka apa sing diduweni. Ora ana idea, yaiku, aku ora bisa nindakake apa-apa! Dheweke ngerti carane multiply, nambah, dibagi, dheweke pancene duwe memori, lan dheweke duwe sawetara jinis kode angel sing ora bakal digunakake ... Sampeyan menehi printah IF lan sampeyan kudu ngenteni wolung printah nganti trek ing ngisor sirah pas ana. Para pangembang marang kita: goleki apa sing kudu ditindakake ing wolung prentah kasebut, nanging amarga iki, dadi wolung kaping luwih alon ... SCM ing memoriku pancen aneh ... BESM mesthine menehi 10000 operasi .. Nanging, amarga panggantos [ memori], BESM ing tabung menehi mung 1000 operasi. Kajaba iku, kabeh petungan digawe ing 2 kali, mesthine, amarga tabung merkuri iki asring kesasar. Nalika dheweke banjur pindhah menyang memori elektrostatik ... kabeh tim saka wong enom - sawise kabeh, Melnikov lan liyane isih lanang - mbalek munggah lengen klambi lan redid kabeh. Dheweke nindakake 10 ewu operasi per detik, banjur nambah frekuensi luwih akeh lan entuk 12 ewu. Aku kelingan wayahe. Melnikov kandha marang aku: "Lah! Delengen, saiki aku bakal menehi negara Strela liyane! Lan ing generator iki, nguripake tombol, mung nambah frekuensi.

TK


Umumé, solusi arsitektur mesin iki saiki meh lali, nanging muspra - padha sampurna nduduhake jenis skizofrenia technical, kang gawe kudu tindakake liwat ora fault saka dhewe. Kanggo wong-wong sing ora ngerti - ing USSR (utamané ing lapangan militèr, kang kalebu kabeh komputer ing Uni nganti pertengahan 1960-an), iku mokal kanggo resmi mbangun utawa invent apa-apa, tumindak bebas. Kanggo produk potensial apa wae, klompok birokrat sing dilatih khusus pisanan ngetokake spesifikasi.

Sejatine mokal ora ketemu TK (malah sing paling aneh, saka sudut pandang akal sehat) - sanajan penemuan sing apik banget ora bakal ditampa dening komisi pemerintah. Dadi ing TK kanggo Strela, syarat kasebut dituduhake yen wajib bisa nggarap kabeh simpul mesin kanthi sarung tangan anget sing kandel (!), Tegese sing ora bisa dingerteni pikiran. Akibaté, pangembang perverted minangka paling padha bisa. Contone, tape drive kondhang ora nggunakake standar global 3⁄4 ", nanging spools 12,5 cm supaya bisa dimuat ing sarung tangan wulu. Kajaba iku, tape kudu tahan bodho sak wiwitan kadhemen saka drive (miturut specification -45 ° C), supaya iku ekstra nglukis lan kuwat banget kanggo detriment saka kabeh liyane. Kepiye carane drive bisa duwe suhu -45 ° C, nalika baterei lampu 150 kW ngoperasikake langkah adoh saka iku, drafter ToR mesthi ora mikir.

Nanging rahasia saka SKB-245 ana paranoid (kontras karo proyek BESM, sing ditindakake dening Lebedev karo siswa). Organisasi kasebut duwe 6 departemen, sing ditunjuk kanthi nomer (sadurunge padha rahasia). Kajaba iku, sing paling penting, departemen 1st (miturut tradisi, mengko ing kabeh institusi Soviet ana "bagean 1" iki, ing ngendi wong-wong sing dilatih khusus saka KGB lungguh lan ndhelikake kabeh sing bisa ditindakake, contone, ing taun 1970-an. "Departemen pisanan" tanggung jawab kanggo akses menyang mesin strategis - mesin fotokopi, yen karyawan bakal dumadakan wiwit multiply sedition). Sakabehe departemen padha nindakake cek saben dinane kabeh departemen liyane, saben dina karyawan SKB diwenehi koper karo kertas lan dijahit, dinomer, disegel, sing diserahke ing mburi dina kerja. Nanging, sakperangan alesan, tingkat pinunjul saka organisasi birokrasi ora ngidini nggawe mesin merata pinunjul.


"Panah" ing kabeh kamulyan sawijining, 3 pamblokiran dipasangake karo peranganing antarane wong-wong mau, diantrekake ing wangun huruf P, lan console tengah. Iki ora kabeh komputer, kira-kira volume padha dikuwasani dening drive, generator, sistem air conditioning lan bagean tambahan.


Reel monstrous "Arrow", sing dirancang kanggo fungsi nalika mangsa nuklir (foto saka koleksi Museum Politeknik ing Moskow).

Iku striking, Nanging, sing "Strela" ora mung mlebu pantheon komputer Soviet, nanging uga dikenal ing Kulon. Contone, penulis artikel iki kanthi gumun sing tulus ditemokake ing buku C. Gordon Bell, Allen Newell, Struktur Komputer: Maca lan Conto, diterbitake dening McGraw-Hill Book Company ing taun 1971, ing bab babagan macem-macem arsitektur sistem komando. , gambaran saka printah Arrow. Sanajan kasebut ing kono, kaya sing wis jelas saka pambuka, mung kanggo rasa penasaran, amarga cukup rumit sanajan standar domestik sing canggih.

M-20


Lebedev sinau rong piwulang sing penting saka crita iki. Lan kanggo produksi mesin M-20 sabanjuré, piyambakipun tindak menyang saingan disenengi dening panguwasa - padha SKB-245. Lan kanggo patronase, dheweke milih wakil saka Kementerian - M. K. Sulim. Banjur wiwit karo semangat padha drown pembangunan saingan - "Setun". Utamane, ora ana biro desain siji-sijine sing nggawe dokumentasi sing penting kanggo produksi massal.

Mengko, Bruevich sing dendam ngirim pukulan pungkasan marang Lebedev.

Karya tim M-20 dicalonake kanggo Bebungah Lenin. Nanging, karya kasebut ditolak amarga alasan sing ora ditemtokake. Kasunyatane yaiku Bruevich (sing dadi pejabat Komite Penerimaan Negara) nulis pendapat sing ora setuju ing saliyane sertifikat panampa kanggo komputer M-20. Referring menyang kasunyatan sing IBM Naval Ordnance Research Calculator (NORC) komputer militer wis operasi ing Amerika Serikat, dinuga ngirim luwih saka 20 kFLOPS (ing kasunyatan, ora luwih saka 15), lan "lali" sing M-20 wis 1600 lamps tinimbang 8000 ing NORC, kang ditulis mangu gedhe babagan kualitas dhuwur saka mesin. Alami, ora ana sing wiwit mbantah karo dheweke.

Lebedev uga sinau babagan iki. Lan Sulim, wis menowo kanggo kita, dadi ora mung wakil, nanging desainer umum ing ngisor iki mesin M-220 lan M-222. Wektu iki kabeh dadi kaya jam. Senadyan akeh shortcomings saka seri pisanan (miskin ing wektu iku basa unsur ferit-transistor, jumlah cilik saka RAM, desain gagal saka panel kontrol, kakiyatan pegawe dhuwur saka produksi, siji-program mode remot kontrol), 1965 set saka seri iki. diprodhuksi saka 1978 kanggo 809. Sing terakhir, sing wis lawas 25 taun, dipasang maneh ing taun 80-an.

BESM-1


Apike yen BESM-1 ora bisa dianggep lampu murni. Ing pirang-pirang blok ing sirkuit anoda, ora lampu resistensi digunakake, nanging trafo ferrite. Murid Lebedev Burtsev ngelingi:

Wiwit trafo iki digawe kanthi cara kerajinan, dheweke kerep diobong, nalika ngetokake mambu tartamtu. Sergei Alekseevich nduweni rasa mambu sing apik lan, nyedhot rak, nudingake sing rusak menyang blok. Dheweke meh ora tau salah.

Umumé, asil saka tataran pisanan lomba komputer diringkes ing 1955 dening Komite Pusat CPSU. Asil lomba kanggo kursi akademik lan dana nguciwani, minangka dikonfirmasi dening laporan sing cocog:


Industri domestik sing ngasilake mesin lan piranti elektronik ora cukup nggunakake prestasi ilmu pengetahuan lan teknologi modern lan ketinggalan ing tingkat industri sing padha ing luar negeri. Lag iki utamané cetha dicethakaké ana ing nggawe piranti komputasi dhuwur-kacepetan ... Karya ... diatur ing ukuran ora cukup, ... ora ngidini kanggo nyekel munggah lan, malah luwih, kanggo njaluk ahead saka manca. negara. SKB-245 MMiP minangka siji-sijine panyiapan industri ing wilayah iki ...
Ing taun 1951, ana 15 jinis mesin digital kacepetan dhuwur universal ing AS kanthi total 5 mesin gedhe lan udakara 100 mesin cilik. Ing taun 1954, wis ana luwih saka 70 jinis mesin ing Amerika Serikat, kanthi total luwih saka 2300 potongan, sing 78 gedhe, 202 medium, lan luwih saka 2000 cilik. Saiki kita mung duwe rong jinis mesin gedhe (BESM lan Strela) lan rong jinis mesin cilik (ATsVM M-1 lan EV) lan mung 5-6 mesin sing digunakake. Kita ketinggalan ing Amerika Serikat ... lan babagan kualitas mesin sing kasedhiya. mesin serial utama kita "Strela" rodok olo ing sawetara pratondho kanggo serial Amérika mesin IBM 701 ... Bagéyan saka pasukan kasedhiya lan liya ngginakaken ing karya unpromising sing lags tingkat teknologi modern. Contone, analisa diferensial elektromekanis kanthi integrator 245 sing diprodhuksi ing SKB-24, yaiku mesin sing rumit banget lan larang, nduweni kemampuan sing sempit dibandhingake karo mesin elektronik digital; ing luar negeri, pabrikan mesin kasebut ditinggalake ...
Industri Soviet uga ketinggalan ing industri manca ing teknologi produksi komputer. Dadi, komponen lan produk radio khusus sing digunakake ing mesin ngitung akeh diprodhuksi ing luar negeri. Saka jumlah kasebut, dioda lan trioda germanium kudu didaftar dhisik. Produksi unsur kasebut sukses kanthi otomatis. Garis otomatis ing pabrik General Electric ngasilake 12 yuta dioda germanium saben taun.

Ing pungkasan 50s, squabbles lan pratelan antarane perancang sing digandhengake karo upaya kanggo njaluk luwih pendanaan saka negara kanggo proyek lan drown liyane (amarga nomer kursi ing Academy of Sciences ora karet), uga kurang. tingkat technical, kang meh ora ngidini produksi peralatan Komplek kuwi , mimpin kanggo kasunyatan sing ing awal taun 1960-an, armada kabeh mesin tabung ing USSR ing umum ana:

Unik lan Lali: Lair saka Pertahanan Rudal Soviet. BESM vs Strela

Kajaba iku, sadurunge 1960 wis diprodhuksi sawetara mesin specialized - M-17, M-46, "Kristal", "Weather", "Granit", etc. Ora luwih saka 20-30 potongan total. Komputer paling gedhe "Ural-1" uga paling cilik (100 lampu) lan alon (udakara 80 FLOPS). Kanggo mbandhingake: IBM 650, sing luwih rumit lan luwih cepet tinimbang meh kabeh kasebut ing ndhuwur, diprodhuksi ing wektu kasebut kanthi jumlah luwih saka 2000 salinan, ora ngetung model liyane mung saka perusahaan iki. Tingkat kekurangan peralatan komputasi kaya nalika ing taun 1955 digawe pusat komputer khusus pisanan ing negara kasebut - Pusat Komputasi Akademi Ilmu Pengetahuan USSR kanthi rong mesin kabeh - BESM-2 lan Strela, komputer ing kono bisa digunakake ing saindhenging jam. lan ora bisa ngatasi aliran tugas (siji luwih penting tinimbang liyane).

absurditas birokrasi


Teka, maneh, menyang titik absurditas birokrasi - supaya para akademisi ora nglawan wektu mesin sing larang regane (lan, miturut tradisi, kanggo kontrol partai total kabeh lan kabeh, mung ing kasus), rencana pitungan komputer disetujoni, malih, saben minggu, pribadi dening Ketua Dewan Mentri USSR N. A. Bulgarin. Ana uga kedadeyan anekdot liyane.

Contone, Academician Burtsev ngelingi crita ing ngisor iki:

BESM wiwit ngitung tugas sing penting banget [yaiku senjata nuklir]. Kita diwenehi ijin, lan perwira KGB banget tliti takon kepiye informasi sing penting bisa diekstrak lan digawa saka mobil ... Kita ngerti manawa saben insinyur sing kompeten bisa ngekstrak informasi kasebut saka ngendi wae, nanging dheweke pengin dadi siji panggonan. . Minangka asil saka joints efforts , iki ditemtokake sing Panggonan iki drum Magnetik. Dheweke nggawe tutup plexiglass ing drum kanthi papan kanggo nutup. Para pengawal kasebut kanthi rutin nyathet anané segel kanthi entri kasunyatan iki ing jurnal ... Sawise kita mulai kerja, sawise nampa sawetara, minangka Lyapunov ngandika, asil sarwa.

- Lan apa sing kudu ditindakake kanthi asil sing apik iki? "Dheweke ing RAM," Aku takon Lyapunov.
- Inggih, ayo padha ngrekam ing drum.
- Drum apa? Dheweke disegel dening KGB!
Sing Lyapunov mangsuli:
- Hasilku kaping satus luwih penting tinimbang kabeh sing ditulis lan disegel ing kono!
Aku nyathet asile ing drum, mbusak sekumpulan informasi sing direkam dening ilmuwan atom ...
.
Iku uga Bejo sing loro Lyapunov lan Burtsev padha cukup perlu lan wong penting supaya padha ora pindhah menyang kolonialisasi Kolyma kanggo arbitrariness kuwi. Sanajan kedadeyan kasebut, sing paling penting - ing teknologi produksi, kita durung wiwit ketinggalan.

Akademisi N. N. Moiseev kenal karo mesin lampu Amerika Serikat lan banjur nulis:

Aku weruh sing ing teknologi kita sacoro prakteke ora ilang: padha tabung komputasi monsters, padha gagal telas, padha engineers Piandel ing jas putih sing ndandani breakdowns, lan matématikawan wicaksana sing nyoba kanggo metu saka kahanan angel.

A. K. Platonov uga ngelingi kangelan entuk akses menyang BESM-1:

Gegayutan karo BESM, ana episode sing ana ing pikiran. Nalika kabeh wong ditendhang metu saka mobil. Wektu utama dheweke karo Kurchatov, lan padha didhawuhi ora menehi wektu marang sapa wae nganti rampung kabeh karya. Iki nggawe Lebedev nesu banget. Kaping pisanan, dheweke mbagekke wektu dhewe, lan ora setuju karo syarat kuwi, nanging Kurchatov kalah metu kaputusan iki. Mangka jam wolu wis entek, aku kudu mulih. Nalika iku, bocah-bocah wadon Kurchatov mlebu karo kaset. Nanging sawise wong-wong mau, Lebedev nesu mlebu karo tembung: "Iki salah!" Ing cendhak, Sergei Alekseevich piyambak lungguh ing console.

Ing wektu sing padha, perang saka akademisi kanggo lampu njupuk Panggonan ing latar mburi melek sange pemimpin. Miturut Lebedev, nalika pungkasan taun 1940-an dheweke ketemu karo wakil saka Komite Pusat Partai Komunis ing Moskow kanggo nerangake pentinge komputer pendanaan, lan ngomong babagan kinerja teoritis MESM ing 1 kFLOPS. Pejabat kasebut mikir nganti suwe, banjur menehi wangsulan:

Inggih, ing kene, entuk dhuwit, nggawe mobil karo, iku bakal enggal recalculate kabeh tugas. Apa sing bakal sampeyan lakoni karo dheweke? Mbuwang?

Sawisé iku, Lebedev nguripake kanggo Academy of Sciences saka SSR Ukrainia lan wis ana ketemu dhuwit perlu lan dhukungan. Nalika, miturut tradhisi, ndeleng Kulon, birokrat domestik weruh cahya, sepur meh lunga. Kita bisa ngasilake ora luwih saka 60-70 komputer sajrone sepuluh taun, lan nganti setengah saka iku eksperimen.

Akibaté, ing pertengahan taun 1950-an, kahanan sing nggumunake lan sedih wis dikembangake - anané ilmuwan kelas donya lan ora ana komputer serial kanthi tingkat sing padha. Akibaté, nalika nggawe komputer pertahanan rudal, USSR kudu gumantung ing kepinteran tradisional Russian, lan Petunjuk - kang arah kanggo dig, teka saka arah sing ora dikarepke.

Ana negara cilik ing Eropah, asring diabaikan dening wong-wong sing superficially menowo karo sajarah teknologi. Senjata Jerman, mobil Prancis, komputer Inggris asring dieling-eling, nanging dheweke lali yen ana negara sing, amarga insinyur bakat sing unik, ora entuk sukses, yen ora luwih sukses ing kabeh wilayah kasebut ing taun 1930-1950. Sawise perang, bok manawa kanggo USSR, iku kuwat ngetik bal sawijining pengaruh. Kita ngomong babagan Cekoslovakia. Lan babagan komputer Ceko lan peran utama ing nggawe tameng rudal saka Tanah Soviet sing bakal kita pirembagan ing artikel sabanjure.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

15 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    22 May 2021
    Ya, iku kuno ...
    Aku elinga aku ana ing dolan ing Akademgorodok ing sawetara institute komputer ... ana aku weruh kertu punched kanggo pisanan ... mesin malah muter polonaise Oginsky kanggo kita. eseman
    1. + 14
      22 May 2021
      Ing kene sampeyan ora ngerti apa kudu ngguyu utawa sumpah saka kekacoan sing ngganggu karya. Kapentingan egois, perang kanggo panggonan anget nandhang karusakan ing bab utama - nitahaken saka komputer kualitas saged nggawe petungan perlu. Sayange, sethitik wis diganti kanggo luwih apik wiwit iku.
      1. +5
        22 May 2021
        Kutipan: Alexey Eremenko (Sperry)
        Apike yen BESM-1 ora bisa dianggep lampu murni. Ing pirang-pirang blok ing sirkuit anoda, ora lampu resistensi digunakake, nanging trafo ferrite.

        Penulis, ora ana lampu resistensi.
      2. +1
        23 May 2021
        Quote: Irit
        Kepentingan egois, perang kanggo papan sing anget

        Bener, iki diarani "kompetisi sosialis".
  2. +1
    22 May 2021
    Kutipan: Alexey Eremenko (Sperry)
    Apike yen BESM-1 ora bisa dianggep lampu murni. Ing pirang-pirang blok ing sirkuit anoda, ora lampu resistensi digunakake, nanging trafo ferrite.

    Penulis, sampeyan ngilangi rasa sengit marang kabeh Soviet kanthi buta huruf teknis lengkap. Sampeyan malah ora ngerti klasifikasi piranti elektronik, miturut klasifikasi unsur amplifying. Kajaba iku, sampeyan nggarap penerjemah sing nerjemahake kanthi clumsily))).
  3. +6
    22 May 2021
    Ing taun 1961, tim sing dipimpin dening Akademisi Lebedev ngembangake komputer kabeh semikonduktor Soviet pisanan 5E92b, sing kalebu ing sistem pertahanan rudal tempur A-35 - Aldan.
    Jeneng sistem diputer ing buku dening Strugatskys "Senin wiwit ana".

    “...Banjur sing irung elang takon: “Kowe kerja ning endi?” wangsulanku. “Kolosal! sambate irung hawuk. -- Programmer! Kita butuh programmer. Rungokake, ninggalake institute lan marani kita!" - "Lan sampeyan duwe apa?" --- "Apa sing kita duwe?" pitakone irung hawk, noleh. "Aldan-3," ujare sing jenggot. . Mobil sugih, kandhaku..."
    Nostalgia sepi... Sampeyan bisa, ta? nglirik
  4. +2
    22 May 2021
    Pengarang:
    Alexey Eremenko
    rencana petungan ing komputer disetujoni, malih, saben minggu, pribadi dening Ketua Dewan Mentri USSR. N. A. Bulgarian. Ana uga kedadeyan anekdot liyane.

    Sadurunge nyritakake lelucon, sinau kanggo paling ora ngormati wong-wong sing nggawe kekuwatan negara kita lan kanthi bener nuduhake jenenge:
    Nikolai Aleksandrovich Bulganin - negarawan Soviet
    Ketua Dewan Menteri USSR (1955-1958), wakil pisanan wiwit 1950, wakil wiwit 1947, ing 1938-1944. Wakil Ketua Dewan Komisaris Rakyat USSR. Ketua Bank Negara USSR kaping telu (1938-1940, 1940-1945, 1958).

    Ngomong-ngomong, kepiye sampeyan mbayangno "pernyataan mingguan" iki dening perdana menteri, yen ing wektu kasebut linuwih teknologi komputer ora dhuwur banget, lan wong-wong sing kerja ing Uni Eropa ing taun pitung puluhan elinga banget kepiye carane gagal. Aku mikir yen conto sing diwenehake dhewe saka alam anekdot, amarga kemungkinan beban mingguan dianggep minimal kanggo nggarap peralatan kasebut.
    Kita ngomong babagan Cekoslovakia. Lan babagan komputer Ceko lan peran utama ing nggawe tameng rudal saka Tanah Soviet sing bakal kita pirembagan ing artikel sabanjure.

    Aku ora bakal mbantah apa-apa, nanging ing taun pitung puluh pemasok utama teknologi komputer yaiku GDR, dudu Cekoslowakia. Bakal dadi menarik kanggo ngerti ngendi penulis entuk informasi babagan teknologi komputer Ceko sing digunakake ing sektor misil militer, amarga kabeh iki dikembangake ing basis domestik.
  5. +2
    22 May 2021
    Ing tengah taun 80-an, komputer Soviet cukup bisa ngrampungake kabeh masalah sing banjur mbutuhake solusi. Ana backlogs komputer pribadi sing cukup kerja, sanajan kanggo wong-wong mau ana watesan babagan "kepribadian", amarga. mungsuh ora doze, lan tanpa panitia partai, ora ono. Banjur ing negara ing skala, padha nggabung kabeh kanggo partners dear lan liquidated technique lan mentality sing.
  6. Komentar wis dibusak.
  7. Komentar wis dibusak.
  8. + 10
    23 May 2021
    Kaping pisanan, aku mikir manawa penulis paling ora ana hubungane karo komputasi, nanging ukara iki rampung:
    SKB ora duwe kesempatan, kinerja Strela ora luwih saka 2 kFLOPS, lan BESM-1 menehi luwih saka 10 kFLOPS.
    Iki buta huruf terang-terangan.
    Ing komputasi, ana rong konsep - kacepetan lan kinerja. Iku ora padha.
    FLOPS minangka unit non-sistem sing digunakake kanggo ngukur kinerja komputer, nuduhake pirang-pirang operasi floating point per detik sing ditindakake dening sistem komputasi. Kinerja komputer ing flop diukur nggunakake tes LINPACK, implementasine pisanan sing muncul ing taun 1979. Secara fisik ora bisa ndownload tes taun 50 menyang komputer taun 1979-an, mula kita mung bisa ngomong babagan kinerja komputer kasebut. Iku dadi tanpa ngandika sing ana flops ing 50s lan 60s.
    Ing taun 50-an, kacepetan komputer dikira-kira ing operasi per detik (op/sec). Ora ana metodologi siji, mula kekacoan rampung. Kanggo keseragaman evaluasi komputer ing taun 60-an ing industri komputer donya, evaluasi kinerja kanthi campuran perintah Gibson-III diadopsi minangka teknik standar. Diukur ing KIPS (yaiku 1000 ops / detik), MIPS (yuta ops / detik), lsp. Ayo kula menehi conto kanggo ngerti bedane. Komputer super-duper kabeh wektu lan bangsa BESM-6, miturut pratelan para pencipta, menehi 1 yuta op / sec., Lan kanggo campuran Gibson-III, mung 0,8 MIPS. Wiwit taun 90-an, LINPACK wis ngganti tes campuran Gibson-III.
    Saiki kanggo inti saka rintangan. Dibandhingake karo Strela, BESM-1 ora duwe kesempatan. Ing taun 1952, BESM-1 dilengkapi RAM tabung merkuri. Kanthi, kacepetan BESM-1 nganti 800 op / detik.
    Ing wiwitan taun 1955, memori tabung merkuri ing BESM-1 diganti karo memori potensialoskop (RAM tabung sinar katoda). Karo wong-wong mau, BESM-1 tekan kacepetan 8 operasi per detik, nanging ora 10 ops / detik. (goleki buku referensi sing serius, dudu artikel Wikipedia). BESM-1 dudu pemegang rekor donya ing varian apa wae. Paling produktif ing donya ing taun 1952 yaiku komputer Amerika IBM 701 kanthi kacepetan nganti 15 ewu op/detik. Iki 1,5-2 kaping luwih saka kinerja paling dhuwur saka BESM-1 ing versi paling maju saka model 1957. Komputer IBM 701 diprodhuksi massal, kanthi total 19701 (sanganglas ewu pitung atus siji) salinan model iki dibangun. Komputer BESM-1 digawe ing salinan siji lan ngliwati kabeh dokumen minangka komputer eksperimen.
    Karya tim M-20 dicalonake kanggo Bebungah Lenin. Nanging, karya kasebut ditolak amarga alasan sing ora ditemtokake. Kasunyatane yaiku Bruevich (sing dadi pejabat Komite Penerimaan Negara) nulis pendapat sing ora setuju ing saliyane sertifikat panampa kanggo komputer M-20. Referring menyang kasunyatan sing IBM Naval Ordnance Research Calculator (NORC) komputer militer wis operasi ing Amerika Serikat, dinuga ngirim luwih saka 20 kFLOPS (ing kasunyatan, ora luwih saka 15), lan "lali" sing M-20 wis 1600 lamps tinimbang 8000 ing NORC, kang ditulis mangu gedhe babagan kualitas dhuwur saka mesin. Alami, ora ana sing wiwit mbantah karo dheweke.
    - tenan, apa ana kanggo argue bab?
    Pangembangan M-20 rampung ing taun 1958, produksi serial wiwit taun 1959. Ing wektu iku, komputer IBM NORC, dibangun ing 1954 ing salinan siji, wis ora dadi juara kanggo dangu.
    Ing taun 1955, produksi serial komputer kultus Amerika IBM 704 diwiwiti, "diasah" kanggo FORTRAN, sing nduweni kecepatan kira-kira 40 ewu operasi per detik. IBM ngedol udakara 140 komputer Model 704 antara taun 1955 lan 1960.
    Ing taun 1958, produksi serial komputer AN / FSQ-7 diluncurake. Gunggunge 52 mobil digawe. Kacepetan AN / FSQ-7 yaiku 75 ewu op / detik.
    Ing taun 1958 sing padha, ing Pusat Komputasi No. 1 saka Kementerian Pertahanan USSR (unit militer 01168, saiki TsNII-27 saka Kementerian Pertahanan Federasi Rusia), ing pimpinan Anatoly Ivanovich Kitov, M-100 komputer digawe kanthi kacepetan 100 ewu op / sec. Nganti saiki, iki durung dadi rekor sing rusak kanggo kacepetan komputer tabung. Kinerja fenomenal saka M-100 dijamin kanthi nggunakake pipa instruksi papat posisi lan memori cache. IBM ngenalaken pipo instruksi pisanan ing taun 1960 ing superkomputer pisanan, IBM 7030, lan ora ngenalake memori cache nganti 1967 ing 85 seri IBM System/360. Apa tujuane menehi Bebungah Lenin marang M-20 sing mundur kanthi struktur?
    Dear penulis! Napa perlu kanggo mbandhingake M-20 karo NORC babagan jumlah tabung radio? Apa iki prestasi? Masalahe yaiku IBM NORC nggarap tembung 64-bit, lan BESM-1 nganggo tembung 39-bit. Etung kaping pirang-pirang IBM NORC luwih akurat tinimbang BESM-1, sing nggunakake tabung radio kanthi ekonomi.
    Dear penulis! Ing opus sampeyan, sampeyan nulis manawa "miturut data sing durung dikonfirmasi" M-100 duwe kecepatan 100 Mflops / s.
    100 Mflops / s minangka bodho minangka 100 km / h saben jam. Senajan ora ana siji tenan lantaran 100 Mflops / s kanggo M-100. Nanging, ujar manawa "miturut data sing durung dikonfirmasi" M-100 nduweni kecepatan sing diraih minangka salah sawijining maksud.
    Lan pungkasan. Keandalan lan kekurangan liyane saka BESM-1 padha karo Strela sing dipoyoki.
  9. +3
    23 May 2021
    Seri artikel sing menarik lan informatif. Penulis, terusake! Aku ngarep-arep kanggo nerusake.
    1. +5
      23 May 2021
      Penulis nggawe mitos babagan ksatria nganggo jubah putih, korban sing ora salah saka rezim totalitarian. Mulane, ing artikel "BESM vs. Strela", dheweke ora ngandhani sing paling menarik. Trio kasebut, kalebu wakil presiden Akademi Ilmu Pengetahuan USSR Lavrentiev lan Keldysh lan Academician Lebedev, sing "gabung karo dheweke", kanthi trampil lan harmonis nyanyi lagu-lagu katresnan kanggo Nikita the Wonderworker lan, nggunakake sambungan ing "pengadilan", nyebabake ora bisa diitung. gawe piala kanggo industri komputer saka USSR.
      Liwat upaya kasebut, Kamentrian Teknik Mesin lan Instrumentasi USSR dibubarake, SKB-245 dadi ora duwe lan dadi pemenang. Sawise iku, kabeh pangembang komputer ing USSR, kajaba Institut Mekanika Halus lan Teknik Komputer saka Akademi Ilmu Pengetahuan USSR, dipimpin dening Lebedev, kanthi sukarela nilar pangembangan komputer gedhe.
      Kitov, panyipta komputer M-100 sing memecahkan rekor, dicopot saka jabatane minangka kepala Pusat Komputasi No. 1 saka Departemen Pertahanan USSR lan diusir saka partai kasebut. Sanadyan dheweke utawa Pusat Komputasi No. Lebedev ora duwe pesaing maneh.
      Ing awal 50s, thanks kanggo denunciation saka Academician Lavrentiev kanggo Komite Pusat CPSU iki ngenalaken regime kerahasiaan draconian lan rampung raos, kang Ngartekno kalem mudhun karya ing nitahaken saka komputer pisanan. Thanks kanggo rezim rahasia bodho, gambar internasional USSR ditindakake. Kasunyatan banget saka ngarsane komputer ing USSR didhelikake kanthi cara moronic.
      Wakil presiden lan presiden Akademi Ilmu Pengetahuan USSR, Keldysh, percaya yen komputer minangka dolanan kanggo para akademisi, lan ora perlu diproduksi massal. Sawise nuduhake komputer Strela, dheweke kandha:
      Yen komputer kasebut diprodhuksi 5-7 bêsik, banjur kanggo Uni Soviet bakal cukup

      Ing awal 60s, ing rapat pribadi Academician saka Russian Academy of Sciences V.I. Arnold karo Presiden USSR Academy of Sciences Keldysh, kanggo nanggepi panjalukan V.I. Arnold kanggo mbantu dheweke ngatur kalkulasi komputer babagan orbit langit jangka panjang, dialog sing luar biasa ditindakake:
      Wangsulan Keldysh kaget banget: dheweke ujar manawa "ora mungkin ngetung koefisien sirkuit kasebut amarga iki mbutuhake kapasitas komputer sing gedhe, lan kita ora duwe ing negara kasebut lan ora bakal duwe, amarga aku dilaporake marang pimpinan negara kasebut. kudu berkembang teknologi komputer ora perlu: bom atom Amérika wis diwilang dening von Neumann nggunakake komputer, lan Soviet diwilang dening matématikawan apik banget kaya Kantorovich, sing ngatur kanggo ngetung kabeh sing dibutuhake tanpa komputer.
      Aku ora bisa setuju karo iki: Aku nyoba kanggo gawe uwong yakin Mstislav Vsevolodovich sing lags ing teknologi komputer nyebabake karusakan gedhe kanggo negara, lan ora mung ing prakara bledosan ngetung lan orbit rudal, nanging uga ing macem-macem masalah ekonomi, malah kanggo pilihan prices ing supermarket.
      Siji-sijine perkara sing dakkarepake yaiku saran saka Mstislav Vsevolodovich kanggo ngirim proposal menyang perwakilan NASA, sing bakal teka ing Moskow.

      Akademisi Lebedev minangka pertandhingan kanggo dheweke. Dheweke sacara kategorine nentang transisi komputer saka tabung radio menyang transistor lan microcircuits, nglawan nggawe lan nggunakake sistem operasi lan komputer multiprosesor. Sing. marang komputer modern.
      1. 0
        23 May 2021
        Nanging, ana ing sangisoré pimpinan grup Lebedev sing muncul komputer paralel pisanan ing USSR lan algoritma kanggo wong-wong mau (mirip karo MPI saiki). Lan arsitektur iki dileksanakake khusus kanggo tugas pertahanan rudal ing awal 60s. Garis SKIF wis telat taun 30. Nanging ing kene akeh masalah sing dadi sababe - saka basis unsur nganti rahasia sing berlebihan.
        1. +6
          23 May 2021
          Sawise kamenangan Institut Fine Mechanics lan Teknologi Komputer saka USSR Academy of Sciences (ITMiVT) liwat SKB-245, dheweke entuk kabeh pesenan militèr, lan iki grandmas, pesenan lan keuntungan materi liyane. Proyek pangembangan pertahanan rudal mbutuhake solusi sing luar biasa, lan Lebedev milih V.S. Burtsev. Iku Burtsev sing dadi penulis komputasi multi-mesin pisanan saka rong komputer M-40, M-50 lan sawetara mesin khusus cilik sing digabung karo lapangan memori umum.
          Sistem "A" lan sistem komputasi pertahanan rudal sabanjure minangka topik militer sing migunani banget kanggo ITMiVT. Lebedev dudu wong bodho sing bisa nuthuk kursi saka ngisore utawa nyembelih angsa sing ngetokake endhog emas. Mulane, dheweke ora ngganggu karya Burtsev. Nanging, saliyane pertahanan rudal, ana uga topik ilmiah lan sipil, ing ngendi super-komputer dibutuhake ora kurang saka pertahanan rudal. Ing subyek iki, Lebedev ditarik kanthi lengkap, lan, kaya Keldysh, dheweke ngupayakake kebijakan "komputer minangka dolanan kanggo akademisi." Aku mbaleni tembung Keldysh:
          iki mbutuhake kapasitas komputer sing gedhe, nanging kita ora duwe ing negara kita lan ora bakal duwe, amarga aku nglaporake marang pimpinan yen ora perlu ngembangake teknologi komputer ing negara kasebut.

          Tuladha kuwi. A.I. Kitov, penulis komputer M-100 sing memecahkan rekor, takon babagan perlune nggawe sistem terpadu kanggo ngatur ekonomi nasional USSR lan Angkatan Bersenjata negara adhedhasar panggunaan komputer lan ekonomi lan ekonomi. metode matématika. Dina iki diarani ekonomi digital. Kanggo ngrampungake tugas iki, dheweke ngusulake nggawe sistem jaringan global. Dina iki diarani Internet. Sing paling awon yaiku kanthi gagasan iki, dheweke, liwat kepala Akademi Ilmu USSR lan kanthi mandiri saka akademisi Lavrentiev, Keldysh lan Lebedev, teka ing Nikita the Wonderworker. Iku kaya sedition sing mokal kanggo accomplices kanggo ngapura, lan padha mlaku-mlaku ngubengi Kitov kaya administratif aspal skating rink. Dheweke ora peduli karo negara.
  10. 0
    23 May 2021
    Artikel lucu lan konyol.
  11. 0
    24 May 2021
    Artikel penulis ditulis kanthi semangat film modern babagan Perang Patriotik Agung. Ing endi bagean utama narasi kasusun saka mbabarake "totalitarianisme". Prestasi mung ing éwadéné. Lan nang endi wae salah siji instruktur politik scoundrel bodho. Utawa pejabat NKVD. Lan sethithik ing ndhuwur babagan topik artikel - komputer Soviet.
    Mung kene siji titik ora kejawab dening penulis. Iki minangka sifat sumber daya iki. Utawa luwih, malah spesifik saka wong sing ngunjungi. Iki biasane wong sing pinter teknis. Lan ora sawetara sing makarya karo technique diterangake. Kajaba iku, dheweke uga ana hubungane karo periode sejarah sing diterangake lan manggon ing kono luwih saka siji utawa rong dekade.
    Lan ing wangun iki, seri artikel iki bakal katon apik ing bagean blog situs web EchoMoscow utawa ing Snob. Nanging ora ing situs iki.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"