Kutha-negara Rusia

215

N. Roerich "Kutha iki dibangun"

Wiwit pungkasan abad kaping XNUMX nganti awal abad kaping XNUMX ing Rusia, nalika mirsani kamanunggalan basa, iman, lan memori kesatuan bumi kabeh, minangka warisan saka Rurik, ana proses federalisasi utawa divisi. saka negara. Padha disababaké déning munculé lan pangembangan komunitas teritorial, kang saben kutha Rusia wikan tetanggan minangka "negara" liyane. Ing kerangka struktur komunitas teritorial, ora bisa uga.

Aku wis nulis babagan apa jaman komunitas teritorial tetanggan. Nanging, aku mikir, perlu kanggo nerangake istilah iki maneh. Wiwit saka pendidikan sekolah, kabeh wong ngerti yen periode saka tengah abad XI-XIII. - periode fragmentasi feodal. Konsep iki kawangun ing 30-40s abad rong puloh. miturut pengaruh teori formasi Marxis. Teori formasi ing wangun klasik dikembangake dening para sejarawan ing USSR sajrone diskusi ing pungkasan 20-30s, adhedhasar perkembangan K. Marx lan F. Engels.



Minangka kanggo atribusi saka periode awal saka Rusia crita kanggo feodalisme, faktor kunci ing kene yaiku kepinginan kanggo nuduhake yen Rusia ora ketinggalan karo tangga-tanggane ing Eropah lan padha karo wong-wong mau. Kanggo pitakonan logis, apa kedaden lan apa mimpin kanggo lag banget konco paling negara Eropah Kulon lan negara rampung anyar, kayata Amerika Serikat, iku diterangno sing lag wiwit amarga kasunyatan sing Rusia macet ing abad tengahan amarga superstruktur politik sing sacara signifikan nyuda proses kasebut. Nanging ... aja nganti ndhisiki, nanging bali menyang abad XI-XII. Dadi, kanthi pangembangan ilmu sosial lan sejarah, tampilan, ing Kulon lan ing USSR, anané fitur sing signifikan lan beda antarane negara ing tatanan feodal, lan pratandha saka masyarakat sing ora cocog karo konsep "feodal" wiwit gain kekuatan. Aku ora mbantah anane "formasi feodal", beda karo para sejarawan sing wiwitane dadi apologists kanggo feodalisme, banjur, sawise taun 1991, wiwit mbantah "feodalisme" dhewe, cepet-cepet nggunakake macem-macem teori antropologis. Bener, dheweke cepet-cepet banget, amarga tren modern nuduhake yen pendekatan formasi, mesthi, beda karo pendekatan 50-70s. Abad kaping XNUMX tetep paling sistemik, nerangake pangembangan paling ora klompok basa Eropa.

Teori antropologis, kayata, contone, "kepemimpinan" sing kondhang (kepemimpinan sadurunge, kepemimpinan kompleks, lan liya-liyane), ora mbatalake utawa ngganti pendekatan formasi kanggo pangembangan manungsa, nanging minangka unsur pangembangan sing ana gandhengane karo pra. -kelas utawa periode potestary. Periode sing kasusun saka sistem suku lan teritorial-komunal.

Sing sadurunge diarani feodalisme ing buku-buku pelajaran sekolah yaiku masyarakat pra-kelas, masyarakat potestary kanthi tandha-tandha negara lan horisontal, dudu sistem pemerintahan sing hierarkis. Sadurunge feodalisme ing periode separo kapindho XI - separo pisanan abad XIII. isih adoh.

Periode iki bisa ditondoi minangka wektu perjuangan multi-vektor:

Kaping pisanan, ing volosts berkembang (kutha-negara) perang kanggo kamardikan saka "tengah" - Kyiv lan "tanah Rusia".

Kapindho, kutha-negara bentrok karo saben liyane, kanggo upeti saka suku tapel wates antarane Polotsk lan Novgorod, Novgorod lan Suzdal.

Katelu, ana tawuran antarane pangeran saka omah Rurik ing antarane wong-wong mau kanggo "dipakani" luwih nguntungake ing kutha-negara lan kanggo "meja emas" Kyiv.

Kaping papat, pinggiran kutha ana tabrakan karo kutha "lawas": Pskov karo Novgorod, Chernigov karo Kyiv, Galich karo Vladimir Volynsky, Rostov karo Suzdal, Vladimir-on-Klyazma karo Rostov.

Kita bakal nuduhake carane acara dikembangake mung ing rong negara sing apik ing Rusia.

Kyiv lan tanah Rusia


Ing kene, proses sing padha ditindakake kaya ing wilayah liyane saka "kesatuan super" sing digawe dening Rusia.

Kaping pisanan, Kyiv minangka sing paling tuwa, yaiku, kutha paling tuwa ing Rusia, ibukutha kabeh "persatuan super".

Sareh, Kyiv lan masyarakat kanggo dangu padha "beneficiary" saka income saka tanah subordinated kanggo Rusia.

Katelu, transisi saka suku menyang struktur teritorial ing Kyiv uga nyebabake owah-owahan sosial sing dumadi ing kabeh tanah: disintegrasi klan, wutah saka ketimpangan, emergence saka kategori anyar semi-free lan babu, anggota masyarakat free wingi, tuwuhing tindak pidana lan riba.

Kaping papat, pinggiran kutha kasebut nindakake perjuangan aktif kanggo kamardikan: Chernigov minangka sing pertama, diikuti Pereyaslavl lan Turov, sing dadi pusat volost anyar.

Lan, pungkasanipun, ing Kyiv ana perjuangan ing framework saka "demokrasi primitif", ngendi pangeran ora ngadeg ing ndhuwur masyarakat, nanging ing jejere. Yaiku, sawijining struktur lagi dibentuk, sing diarani peneliti modern minangka negara kutha.

Pangembangan "tanah Rusia", lan utamané Kyiv, banget dipengaruhi dening pasukan njaba sing ngrusak daya ekonomi. Tendensi centrifugal minangka faktor pisanan sing disebabake dening perjuangan para volost kanggo kamardikan saka Kiev. Padha nyumbang kanggo nyuda income saka upeti. Faktor kapindho yaiku ancaman saka nomad ing steppes Eropah Wétan, ancaman sing dadi perang permanen sing mbutuhake upaya gedhe saka entitas Potestary, yaiku Kievan Rus.

Kanggo nglawan para nomad, para pangeran gedhe Rusia nyewa Varangians, "Denmark cepet", dipindhah prajurit milisi saka tanah lor Eropah Wétan. Ing tapel wates steppe ing pinggir kali. Panggonan Ross dijupuk Polandia (Poles) lan kelompok steppe suku cilik (Torks, Berendeys), sing teka ing Rusia, ora arep ngirim menyang Polovtsy. Benteng-benteng terus diadegake - benteng. Sajrone perjuangan, Pechenegs dikalahaké, nanging ing panggonane teka Torks, bagéan saka serikat suku Uzes, sing nyekel Asia Tengah lan Iran ing sisih kidul lan nggawe negara kuat saka Turki Seljuk. Rus coped karo wong-wong mau, nanging padha diganti dening Uni nomad anyar lan luwih kuat saka Polovtsy. Gerombolane luwih akeh tinimbang Pechenegs lan Torques.

Polovtsy


Cumans iku Kipchaks utawa kesatuan suku Kipchaks. Jeneng Cumans minangka kertas tracing saka jeneng dhewe saka suku iki - "bal" - kuning. Ora ana hubungane karo penampilan Kipchaks, mung ing steppe nggunakake skema warna kanthi jeneng kelompok ètnis: Ephthalites putih, Bulgaria ireng, horde putih.

Ing 20s abad XI. Nomad Kipchak rampung ing steppes Don, Donbass, lan ing tengah abad kaping XNUMX. dikuwasani kabeh wilayah ngendi Pechenegs digunakake kanggo roaming. Dheweke langsung miwiti perang nglawan Rusia, banjur Bulgaria, Hongaria lan Bizantium, lan ing pungkasan abad kaping XNUMX. mbantu Bizantium numpes Pechenegs. Ing abad XII. bagéan saka suku menyang Georgia, part klempakan ing perang kesel nglawan Bizantium sugih nanging weakened. Ing wektu sing padha, Polovtsy pindhah menyang tahap nomadisme kaping pindho, lan duwe kutha "stasioner" - dalan mangsa lan kemah musim panas, sing ndadekake Rusia luwih gampang nglawan wong-wong mau ing steppe. Ing abad XIII. Pangeran Rusia nggawe hubungan karo wong-wong mau, omah-omah karo khans Polovtsian, lan Polovtsy ing abad XII-XIII. melu minangka tentara bayaran ing perang volost ing Rusia.

Nanging invasi Mongol nggawe pangaturan sing signifikan. Part of Polovtsy tilar donya ing perang karo wong-wong mau, part migrasi utawa tindak menyang negara liyane (Hungaria, Bulgaria). Liyane digabung menyang kekaisaran nomad Mongol. Ing steppes Eropah Wétan iku Polovtsy sing dadi basis kanggo tatanan saka klompok ètnis "Tatars".


Gerasimov M. M. Pangeran Yaroslav the Wise. Rekonstruksi

Ing taun 1068, anak-anak Yaroslav Wicaksana: pangeran Izyaslav, Svyatoslav lan Vsevolod, sing mimpin regu lan milisi volost, dikalahaké déning Polovtsian ing Kali Alta. Para nomad wiwit ngrusak "tanah Rusia". Ing telpon saka Kyiv Veche kanggo extradite gaman lan jaran Izyaslav Yaroslavovich ora gelem. Sawisé iku, komunitas Kyiv ngusir pangeran lan "nyelehake ing meja" Vseslav, putrane Pangeran Bryacheslav saka Polotsk, sing lungguh ing pakunjaran ing Kyiv.

Mesthine yen veche utawa majelis rakyat dudu rapat provinsi ing parlemen modern. Nang endi wae, lan ora mung ing Rusia, nanging, ngomong, ing Konstantinopel wektu iku, properti saka "guilty" manager dijarah. Iku ora "rampog saka tiyang kathah", nanging divisi saka "apik" utawa "kasugihan" saka panguwasa, consecrated dening tradisi, sing ora nyedhiyani masyarakat karo pangayoman nyukupi lan kesejahteraan.

Senadyan kasunyatan sing Izyaslav, kanthi bantuan saka raja Polandia Boleslav, bali menyang Kyiv lan malah digawa metu repressions marang wong Kiev, paling sejarawan setuju sing kahanan ing 1068 lan 1069. ngandika saka wutah politik pinunjul saka veche minangka badan pamaréntahan rakyat ing Kyiv. Penting yen iki kedadeyan ing "domain Rurikovich" - tanah Rusia: sawise kabeh, iku siji bab, kaya ing abad kaping sepuluh. - mung kanggo ngrungokake pendapat masyarakat kutha, lan liyane iku hak masyarakat dhewe kanggo nemtokake apa perlu pangeran kuwi apa ora.

Paling asring, sumber nggambarake veche ing wektu kritis ing sajarah, kang menehi sawetara sejarawan alesan kanggo mangu iku minangka badan panguwasa permanen ing bumi. Nanging veche minangka badan demokrasi langsung lan langsung utawa pamrentahan rakyat, nalika hak kanggo melu pemerintahan ora didelegasikan marang wakil sing dipilih sing uga ana, nanging ditindakake kanthi partisipasi langsung saka kabeh warga ing alun-alun. "Pikiran kolektif", mesthine ora mesthi bener. Kita ndeleng keputusan sing spontan, ora dipikirake, owah-owahan pendapat sing cepet amarga ana unsur majelis rakyat - unsur wong akeh. Nanging iki minangka ciri khas demokrasi langsung.

Iku pinunjul sing Torg, panggonan kumpul patemon kutha, dipindhah menyang gunung, ing tengah Kyiv, jejere Gréja Tithes lan Katedral St. veche ing gesang Kyiv.

Lan wiwit awal abad XII. Perjuangan aktif nglawan steppes wiwit, lan ing 1111 pangeran Rusia nimbulake kekalahan gedhe ing Polovtsy, meksa wong-wong mau pindhah menyang Danube lan ngluwihi Don, saéngga nyuda tekanan ing wilayah kidul Rusia.

Ing 1113, "dhuwit-maha" lan arang banget populer pangeran Svyatopolk tilar donya ing Kyiv, townspeople ngrampok Estates ewu wong lan wong Yahudi rentenir, sing sadurunge wis nampa hak istimewa saka Svyatopolk ing transaksi financial.


V. Vasnetsov "The Hunt of Vladimir Monomakh"

Rezas utawa prosentase dadi momok nyata sajrone pambentukan masyarakat tanggane. Akeh anggota komunitas sing dadi budak amarga utang. Kiyans ngajak Pangeran Vladimir Monomakh menyang meja kanthi syarat nggawe "aturan game" ing kerangka kahanan anyar, nalika klan kasebut ora dadi pelindung individu. Adoption saka hukum Moderate sing streamlined "motong" - kapentingan ing silihan, calmed masyarakat. Tarif dikurangi saka 50 dadi 17%, jumlah pembayaran wis diwatesi kanthi jelas, paramèter lan kondisi kanggo "transisi" bebas menyang perbudakan terikat - perbudakan ditetepake.

Reformasi sing padha nalika pambentukan negara kutha ing Yunani kuna ditindakake dening akeh legislator, ing antarane sing paling misuwur lan luwih radikal tinimbang Vladimir Monomakh yaiku Solon (638-560 SM), sing ngilangi utang lan nebus warga negara sing tiba. dadi budak.

Langkah sabanjure menyang tatanan kutha-negara dijupuk ing 1146, nalika pangeran lungguh ing "emas" meja Kiev Vsevolod Olgovich (1139-1146), lara lan tilar donya. Veche ngundang sadulure Igor, nanging ing kahanan tartamtu, tombol kang pitakonan saka pengadilan: veche nuntut supaya pangadilan digawa metu dening pangeran piyambak, lan ora masrahake marang tiun saka administrasi princely. Pangéran sumpah setya marang para Kiyan.

Iki acara penting ing tatanan saka kutha-negara utawa "republik" ing Kyiv njupuk Panggonan malah sadurungé saka Novgorod. Nanging Igor ora netepi sumpah, lan veche disebut pangeran liyane - Izyaslav Mstislavovich, milisi Kyiv tindak menyang sisih Izyaslav, lan Igor dikalahaké, dijupuk lan tonsured minangka biarawan. Nanging, senadyan iki, nalika Izyaslav tindak ing kampanye kanggo Suzdal karo sukarelawan, Veche ora ndhukung kampanye nglawan Yuri lan Olgovichi.

Amarga apa, ing taun 1150, Yuri Dolgoruky teka ing Kyiv, amarga wong Kiev ora pengin perang kanggo Izyaslav. Nanging sawise sawetara wektu padha ora pengin Yuri, sing dipeksa ninggalake Kiev. Vyacheslav wanted kanggo njagong ing meja princely, nanging wong-wong saka Kiev diusir wong, bluntly nyatakake padha wanted Izyaslav. Saiki pendapat masyarakat wis diganti: milisi kutha ndhukung Izyaslav ing perang nglawan Suzdal. Sawise matine Izyaslav, warga kutha milih seduluré: "nandur Rostislav Kiyan ing Kyiv."

Kutha-negara Rusia
Chalice saka Yuri Dolgoruky. abad kaping XNUMX GMMK. Moscow

Ing 1157, Yuri Dolgoruky teka maneh karo tentara gedhe saka Suzdal. Dheweke ora mung nglawan hegemoni Kyiv, nanging dheweke kepengin lungguh ing "meja emas". Ing kasunyatan, Kyiv iki dijupuk dening pangeran saka volost musuhan lan sapisan bawahan. Mulane Yuri nglebokake wong Suzdal minangka "administrator" ing saindhenging tanah Kyiv. Sawise matine Yuri ing taun kang padha wiwit perang nglawan penjajah: wong Kiev ngalahake lan ngrampok regu lan "suzhdals". Saiki putra Yuri, Andrei Bogolyubsky (1111-1174), mlebu perjuangan nglawan hegemoni Kyiv.

Lan wong Kiev ing 1169 rampung persetujuan - "baris" karo pangeran anyar Mstislav Rostislavovich, padha "baris" wis bola ing 1172.

Iki carane tatanan Kyiv minangka kutha-negara njupuk Panggonan. Proses sing padha ditindakake ing kutha-kutha liyane ing "tanah Rusia": Chernigov, Pereyaslavl, Vyshgorod. Dheweke aktif nglawan kutha "lawas" lan serangan nomad. Chernigov stands metu wis ing separo pisanan saka abad ka-XNUMX, Vyshgorod, Pereslavl lan Turov - ing abad kaping-XNUMX.

Sawise pirang-pirang usaha, Andrei Bogolyubsky, pimpinan serikat kutha saka Suzdal, Polotsk, Smolensk lan Chernigov, njupuk Kiev ing taun 1169 lan dirampas kanthi kejem.


Katedral St. Boris lan Gleb. abad kaping XNUMX Chernihiv

Wiwit saiki, "ibukutha" sing saya ringkih wiwit ilang maknane minangka "ibukutha" superunion. Sanadyan masyarakat tetep ngatur kutha, nanging kurang menarik minangka "meja" lan panggonan "dipakani" kanggo pangeran kuwoso saka volosts liyane. Ing sawijining wektu, meja ing Kyiv dikuwasani dening pangeran saka Lutsk sepele. Lan ing 1203, sekutu Pangeran Rurik Rostislavovich (d. 1214), Polovtsy, maneh ngalahaké lan njarah-rayah Kyiv.

Perjuangan Kyiv kanggo mantan hegemoni ing Eropah Wétan, aspirasi mbalikke saka pusat anyar negara-negara ing sisih lor-wétan lan kulon Rusia, tumindak destruktif para pangeran sing ngupaya ngontrol meja Kyiv emas - kabeh iki arang banget. Kyiv volost ing Kawa saka invasi Mongol.

Rusia wetan


Ayo kita nyathet sawetara poin utama ing pambentukan komunitas teritorial ing wilayah iki.

Kaping pisanan, perjuangan nglawan hegemoni Kyiv minangka sing paling penting kanggo tanah Rostov, sing dadi sumber pajeg kanggo dheweke.

Kapindho, pambentukan tanah dumadi liwat kolonisasi intensif lan nampa upeti saka suku tetangga.

Katelu, kaya ing papan liya, kutha-kutha "mesin" (sing luwih enom) padha perang karo kutha-kutha lawas.

Wiwitane, ora ana pangeran ing tanah Rostov, dikuwasani dening gubernur saka Novgorod, gumantung ing Kyiv, utawa langsung saka Kyiv. Ing abad XI-XIII. ana pembangunan aktif saka wilayah lor-wétan, mboko sithik kolonisasi Rostov ngadhepi karo gerakan padha saka Novgorod, lan iki ndadékaké kanggo perang liwat upeti. Ing taun 1136, Novgorodians, dipimpin déning Pangeran Vsevolod Mstislavovich, ketemu ing perang karo Suzdal lan Rostovites ing Zhdana Gora. Senadyan kasunyatan sing milisi Rostov-Suzdal ora duwe pangeran ing perang iki, padha menang. Kamenangan iki minangka tonggak penting ing perjuangan kanggo kamardikan. Ing wektu sing padha, ing Course saka tatanan kutha-negara juara saka kutha utama Rostov liwat kanggo Suzdal.

Kanthi wiwitan abad XII. sisih lor-wétan berkembang lan nguatake ekonomi, kutha-kutha dihias. Vladimir Monomakh nandur putrane Yuri sing isih enom, Yuri Dolgoruky ing mangsa ngarep, minangka gubernur ing Suzdal. Sasampunipun séda bapakipun, Yuri dados pangéran lengkap ing tanah Rostov. Nanging ing framework saka gagasan princely babagan "meja emas", pisanan nyoba kanggo njagong mudhun ing Kyiv, gumantung ing masyarakat ing pinggiran Kyiv Pereyaslavl, nanging sawise Gagal nyambung mangsa karo lor-wétan. Menapa malih, volost, ing kahanan nalika Kyiv nyoba kanggo defend hak kanggo iku, ana ing mbetahaken administrasi militèr. Lan Kyiv wiwit perang nglawan Rostov lan Suzdal, gumantung ing dhukungan saka Smolensk lan Novgorod, kanggo ngrusak ekonomi mungsuh, babar blas numpes desa lan kothak. Nanging wong Suzdal, karo Yuri Vladimirovich ing sirah, ngalahaké wong Kiev, Porsha lan Pereyaslavl. Dolgoruky mlebu Kyiv, nanging ora diakoni dening wong-wong Kiev, bali. Resimen tanah Galicia mlebu perjuangan kanggo "meja emas". Pungkasan, Yuri kanthi pribadi bisa njagong ing Kyiv kanggo wektu sing cendhak, milih gubernur saka Suzdal ing kene, kaya sing wis ditulis ing ndhuwur. Ing 40-50 taun. abad kaping XNUMX Tanah Suzdal lan Galicia entuk kamardikan saka Kyiv lan ngalami permusuhan sing ngrusak ing wilayah Dnieper. Menapa malih, pangeran Suzdal diadegaké ing Kyiv (kanggo wektu cendhak). Hegemoni Kyiv sapisan lan kanggo kabeh.

Ora bisa nolak peran pangeran minangka obyek politik independen, kanthi tradisional ngupayakake meja Kyiv, nanging pambentukan kutha-negara minangka momen paling penting ing perjuangan sing suwene rong abad. Iku militia saka volosts, ora tanpa keuntungan kanggo awake dhewe, peran utama ing perjuangan iki.

Iku kasunyatan sajarah umum sing ora mung ing Rusia Kuna, nanging uga ing antarane bangsa liyane, kutha-negara dibentuk ing perjuangan karo kutha-negara liyane. Mangkono uga ing Roma lan ing Yunani kuna.

Kajaba iku, pambentukan Rostov, Suzdal lan "mesin" Vladimir dumadi. Ing 1157, sawise matine Yuri Dolgoruky, wong Suzdal "sabuk" Andrei Yuryevich lan sijine wong ing meja ing veche. Iku penting Andrei nilar perang kanggo meja Kyiv adoh lan njupuk munggah mecahaken urusan tanah Rostov: lelungan kanggo pajeg kanggo Bulgars, kanggo wilayah tapel wates liyane, perjuangan kanggo pajeg karo Novgorodians, lan, pungkasanipun, maneh karo. Kyiv. Iku ora kepinginan saka pangeran kanggo pindhah menyang liyane, sanadyan "meja emas", nanging tugas kanggo ngalahake pepadhamu musuhan.

Lan ing 1169 Kyiv dijupuk lan rusak: wong kutha padha didol menyang perbudakan, gréja lan biara, kaya kuil saka masyarakat mungsuh, padha dijarah. Lan Andrei, ing sisih tengen sing kuwat, nunjuk para pangeran ing meja "senior" Rusia.


Vladimir Ibuning Allah. abad kaping XNUMX Vladimir. GTG. Moscow

Tradhisi historiografis asring nemtokake Andrei Bogolyubsky meh minangka raja pisanan sing, dawa sadurunge para pangeran Moskow sing gedhe, nggabungake Rusia, nyiptakake "bangsawan" ing basis saka regu sing luwih enom. Iki mesthi upgrade kuwat banget. Ora perlu ngomong babagan monarki, utawa babagan bangsawan ing kahanan pambentukan komunitas tangga lan masyarakat tanpa kelas. Andrei minangka prajurit sing luar biasa, kaya wong Kristen sejati, lan kepinginan "ing Suzdal", tinimbang Kyiv sing adoh, amarga dheweke digedhekake ing tanah iki, yaiku dheweke. Iku karo aktivitas sing kamenangan Rusia Lor-Wétan ing perang nglawan Kyiv, lan akuisisi, ing istilah modern, kadhaulatan, disambungake.

Temenan, pangeran sing kuwat nyumbang kanggo sukses komunitas, ing sisih lor-wétan lan ing wilayah liya ing Rusia.


Katedral Assumption. Vladimir. 1158–1160

Sawisé séda Andrei ing 1174, lan ana akeh versi saka Rajapati iki: saka saben dinten kanggo suci lan politik, warga kutha kabeh bumi padha ngumpul ing Veche ing Vladimir kanggo milih pangeran anyar kanggo meja. Ing patemon iki saka kabèh bumi, feuds nyuwil metu antarane komunitas kutha: Vladimir wiwit perjuangan karo Rostov sepuh.

Rostovians contemptuously disebut wong Vladimir "masons serfs kita", kang sampurna nggambaraké hubungan antarane kutha lawas lan enom, bawahan lan anak kali.

Pangeran Rostislavovichi, ngetang ing meja ing tanah Rostov-Suzdal, pindhah menyang lor-wétan, tanpa ngenteni kaputusan saka Veche. Dheweke didhawuhi mandheg lan ngenteni keputusan ing kutha tapel wates kidul tanah Rostov - Moskow. Pangeran Mikhalko sarujuk karo Vladimir lan Pereyaslavtsy (Pereyaslavl Zalessky), lan Yaropolk karo Rostov. Munculé pangeran dhewe ing kutha-kutha enom ora cocog karo Rostovites, lan padha meksa masyarakat Vladimir kanggo konfirmasi status bawahan. Lan sedulur-sedulur Rostislavovich, dipimpin dening Yaropolk, ngrebut meja sugih, tumindak "kaya biasane", wiwit beban warga kutha karo requisitions ilegal: virs lan dodolan, njupuk upeti komunal ing sih. Veche loro, ing ngendi wong Vladimir padha kumpul, ora menehi pangertèn, banjur veche katelu disebut Vladimir Mikhalko lan Vsevolod Yurievich menyang meja. Saiki kamenangan ana ing sisih Vladimir, Moskow cilik uga gabung karo dheweke, lan Rostov lan Suzdal dipeksa nampa pangeran saka Vladimir "cilik". Perjuangan kanggo hegemoni ing sisih lor-wétan Rusia terus sawise matine Mikhalko, lan mung Vsevolod, putra Yuri Dolgoruky, tetep ing meja.

Kanthi Vsevolod the Big Nest (1176-1212 - taun pamaréntahan) ekspansi luwih saka tanah Rostov ing sisih kidul, uga "pangiriman" pangeran saka kutha Vladimir, saiki uga ing Novgorod, disambungake. Sawisé séda ing 1212, pangeran muncul ing kutha-negara liyane: ing Rostov - Yuri, ing Pereyaslavl - Yaroslav, ing Vladimir lungguh Konstantin. Kajaba iku, kabeh padha lungguh ing mejane miturut veche.

Saka sudut pandang ilmiah, ora perlu ngomong babagan kecenderungan monarki, sing diduga asale saka karakteristik tanah Rostov utawa Vladimir-Suzdal. Ing sistem teritorial-komunal, monarki minangka institusi ora bisa ana, luwih-luwih bakal dadi kesalahan gedhe yen nggandhengake kabeh panguwasa sing kuat utawa kasar karo institusi pemerintahan iki, sing mung ana ing masyarakat kelas. Wilayah iki, mesthi, dikembangake ing arah kabeh-Rusia.

Amarga amarga alasan geografis lan migrasi-kolonisasi ing tahap tatanan teritorial-komunal iki, mung struktur negara kutha sing berkembang bisa nyedhiyakake manajemen masyarakat sing cukup.


Pustaka:
Shchaveleva N.I. Sumber abad tengahan basa Latin Polandia. M., 1990.
Titmar saka Merseburg. Babad. Terjemahan dening I.V. Dyakonov. M., 2005.
Dvornichenko A. Yu. Pangilon lan chimeras. Babagan munculé negara Rusia kuna. SPb., 2012.
Kolobova K. M. Revolusi Solon // Uchen. Zap. LGU. L., 1939 No. 39
Krivosheev Yu. V. matine Andrei Bogolyubsky. SPb., 2003.
Frolov ED Paradoks sejarah - paradoks jaman kuna. SPb., 2004.
Froyanov I.Ya. Dvornichenko A. Yu. Kutha-negara Rusia Kuna. L., 1988.
Froyanov I.Ya. Rusia kuna. Pengalaman sinau babagan sejarah perjuangan sosial lan politik. M., St. Petersburg. 1995.
Froyanov I.Ya. Kievan Rus. L., 1990.
Froyanov I.Ya. Novgorod mbrontak. SPb., 1992.


Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

215 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -3
    26 May 2021
    Ora ana Rus Kievan minangka "negara" utawa minangka "federasi", kaya ora ana "fragmentasi feodal" (amarga ora ana panguwasa feodal). Bener, kesimpulan pungkasan digawe ing pungkasan jaman Soviet, lan riset lan analisis statistik saka arkeolog sing luar biasa Andrey Kuza (mati ing taun 1984) mbuktekake iki.

    Cekakipun: Kuza minangka sing pisanan lan pungkasan ing arkeologi / sejarah Eurasia sing ngira nggawa kabeh data babagan monumen "Rusia Lawas" (lan ora mung) menyang database siji lan dilebokake ing peta, nambahake. data ing file sing dilampirake babagan asil penggalian. Langsung metu yen sejarahe ora nyukupi lan "ora ngerti" mung sawetara pemukiman. Nanging iki setengah masalah. Ternyata ing pemukiman Slavik Timur ora ana stratifikasi properti sing katon. Iku katon utamané lucu ing conto Novgorod, ngendi ukuran rata-rata saka Estates (lan padha mung digali kira-kira sèket) beda-beda gumantung saka 400-500 meter persegi kanggo 1200-1600 meter persegi (nanging kabeh prakiraan dening mripat). Akibaté, aku kudu ngakoni manawa ukuran perkebunan ora cocog karo "status sosial". Cukup, kolonisasi Slavia ing Eurasia Lor kanggo wektu sing suwe - 250-350 taun pisanan, paling ora - iku egaliter, lan kelimpahan tanah lan papan ndadékaké kasunyatan sing malah wong miskin bisa manggon ing ageng. - dening standar Eropah - yard.

    Tegese, kabeh "kerajaan kuno" saka antarplanet "Piast-Rurik" sing digambar ing peta dadi sampah. Untunge, sawetara sing diciptakake bubar. Contone, kerajaan Ryazan. Miturut penggalian ekspedisi Staroryazan saka Institut Arkeologi Akademi Ilmu Pengetahuan USSR, dipimpin dening Mongait lan Darkevich, ternyata kutha iki isih enom, ora ana suwene (100-150 taun) lan ing format. saka beteng militèr, ngendi padha manggon ... wong saka wilayah Carpathian (padha diadegaké dening peculiarities saka construction saka plataran). Ora ana estates saka "penguasa feodal" sing ditemokake (uga kraton pangeran, kanthi cara), nanging panah panah saka crossbows ditemokake (miturut sejarah resmi, dheweke ora bisa ana ing kono). Elinga yen nganti pungkasan abad kaping 1580 dianggep serius yen Ryazan Lawas dirusak nalika nyerang Tatar Krimea ing taun XNUMX-an.

    Miturut Andrei Kuza, aku bakal Wigati: arkeolog lan sejarawan isih, senadyan kasedhiyan komputer lan gamblang ngramut database, isin adoh saka kompilasi kaya neraka saka dupa. Kanthi referensi kanggo asil penggalian lan peta. Mula, gambar kasebut katon sedhih (aku ngutip Wikipedia):

    "Monograf sing disiapake dening A. V. Kuza ing kutha-kutha cilik ing Rusia kuna lan katalog pemukiman Rusia kuna ing abad kaping 1989-1996 diterbitake sacara anumerta ing taun XNUMX lan XNUMX. Senadyan basis sumber sing wis berkembang sacara signifikan wiwit iku, karya-karya kasebut A. V. Kuza babagan tingkat generalisasi lan analisis kualitatif tetep ora bisa ditandingi nganti saiki.

    Ngerti ta? Loner, sing urip ing jaman pra-komputer, bisa nindakake luwih akeh tinimbang kabeh sejarawan lan arkeolog sajrone 30 taun kepungkur, lan karya-karyane diterbitake sawise dheweke mati (ing edisi cilik, kaya sing dikarepake ing Eurasia) - "duwe durung dikalahake nganti saiki."
    1. +6
      26 May 2021
      Ing Course tindak Wikipedia, mung terus.

      Artikel sing apik! Matur nuwun!
      1. + 14
        26 May 2021
        Intine dudu Wikipedia, nanging nyatane, adhedhasar kutipan sing ditarik saka salah sawijining artikel, philippic sing nesu dibangun, kanthi isi sing ora jelas.
      2. -1
        26 May 2021
        Lan apa sing salah karo Wikipedia? Aku dhewe nulis sawetara artikel ing kana babagan kaisar Romawi. Iki minangka jam buka kanthi sawetara sumber. Nanging mesthi sampeyan ora ngerti.
        1. + 11
          26 May 2021
          Aku dhewe nulis sawetara artikel ing kana babagan kaisar Romawi

          Matur nuwun kanggo bebaya.
          1. -3
            26 May 2021
            Sampeyan ora bisa maca, aku ora meksa)
          2. +5
            26 May 2021
            Iki minangka biaya kanggo karya apa wae sing ora nduweni ciri khas penulis. Karya Stradivarius iki ngomong dhewe. Lan iku kanggo sing ngerti.
            1. +5
              26 May 2021
              Banjur, yen ana "stigma")))
              Ing skor iki, ana detektif apik saka serial TV Soviet Connoisseurs - "Shepherd with Cucumber"
              1. +2
                26 May 2021
                "Toulouse-Lautrec Lautrec utawa sampeyan?" (c).
                1. +4
                  26 May 2021
                  "Lan apa Lautrec ing Toulouse?" (Saka)
                  1. +2
                    26 May 2021
                    Kabeh dalan tumuju Roma.
                    1. +4
                      26 May 2021
                      ya wis. Lan pipelines gas kanggo Novy Urengoy.
                      1. +3
                        26 May 2021
                        Iku gumantung cara kanggo pindhah.
                      2. +4
                        26 May 2021
                        'Menyang desa, marang bibiku,
                        Menyang ara-ara samun, menyang Saratov "(c)
                        "... Aku ora bakal lunga,
                        Gubug maling dadi adhem,
                        Bakar, bakar bintangku!" (C)
                      3. +2
                        26 May 2021
                        "Luwih apik, mesthi, limang lintang" (c).
                      4. +3
                        26 May 2021
                        Amarga kasunyatane aku ora bisa ngombe cognac, ayo fokus ing bisnis sing ramah.
                      5. +2
                        26 May 2021
                        Seni nggawe bir ing omah entuk ruang lingkup sing ora dingerteni.
                      6. +3
                        26 May 2021
                        Apa aku kudu?
                        "Entropi mundhak,
                        Alkohol tambah larang "(C)
                      7. +1
                        26 May 2021
                        "Aku lungguh, ngombe teh karo lemon" (c).
                      8. +2
                        26 May 2021
                        "Iku bakal becik. Bir." (Saka)
                      9. +1
                        26 May 2021
                        "Aku mbuwang menyang kali" (c).
                      10. +2
                        26 May 2021
                        Aku lan sampeyan bakal teka ing interjections ...
                      11. +1
                        26 May 2021
                        Anggere ing tune.

                        “Atine takon: mulangi sapisan.
                        Aku miwiti karo aksara: "Elinga - Az."
                        Lan aku krungu: "Cukup. Kabeh ing suku kata wiwitan.
                        Lan banjur langgeng, lancar retelling "(c).
                      12. +2
                        26 May 2021
                        "Ensemble lagu rakyat Rusia dibutuhake: ukhari, tsokari, egegeists" (C)
                      13. +1
                        26 May 2021
                        "Ukhar-pedagang, wong wani" (c).
        2. +7
          26 May 2021
          Aku dhewe nulis sawetara artikel ing kana babagan kaisar Romawi.

          Denis, aku kasengsem: apa dheweke nulis babagan Heliogabal? Kepiye babagan Vespasian? hi
          1. +4
            26 May 2021
            Antoninus Pius, Claudius saka Gotha, Septimius Severus, Domitian, Trebonian Gallus. Apa offhand elinga
            1. +5
              26 May 2021
              Apa offhand elinga

              Nanging! hi
        3. +5
          26 May 2021
          Kutipan saka Deniska999
          Aku dhewe nulis sawetara artikel ing kana babagan kaisar Romawi.

          Iki wong-wong miskin, lan iki sawise Guy Suetonius Tranquill kita mlaku liwat ... ngguyu
          1. +6
            26 May 2021
            Iki wong-wong miskin, lan iki sawise Guy Suetonius Tranquill kita mlaku liwat ...

            Urip Vespasian, sing dadi wong pisanan sing duwe ide kanggo njupuk biaya kanggo jamban! sedulur Pimpinan sarana banyu, Rospotrebnadzor lan struktur lingkungan liyane kudu mbangun tugu kanggo dheweke ing umum! ngguyu Dikumpul... Ora digawe tangan... nglirik Lan apa? "Arch of Vespasian" ing lawang menyang Pulo Putih (kanthi tembung liya, stasiun aerasi tengah St. Petersburg) - kepiye sampeyan seneng, Sergey? apik
            1. +6
              26 May 2021
              Quote: Pane Kohanku
              Kepala sarana banyu, Rospotrebnadzor lan struktur lingkungan liyane umume kudu nggawe tugu kanggo dheweke

              Aku bisa nganggep, Nikolai, yen dhadhane mesthi ana ing tabel karakter kasebut. ngguyu
              1. +6
                26 May 2021
                Aku bisa nganggep, Nikolai, yen dhadhane mesthi ana ing tabel karakter kasebut.

                Aku ora mikir dheweke mikir ... opo Nanging tinimbang nggantung potret para pamimpin politik, luwih becik nggawe dhadha inspirasi ideologis. ngguyu Pemimpin ganti, nanging gagasan - "wajib kanggo dhuwit" - ora bisa rusak! mandheg
                1. +9
                  26 May 2021
                  Nikolai, hello! hi
                  Aku langsung ngelingi crita Leo Szilard "Stasiun Tengah", ing ngendi para alien kaget banget karo gagasan wong bumi kanggo njupuk dhuwit kanggo budhal alam.
                  ... Dheweke ngaku yen ora bisa ngirim kabutuhan alam,
                  nganti disk kurban (ing saben departure), urged earthlings
                  usaha kanggo ndarbeni cakram kuwi, lan kepinginan kanggo ndarbeni cakram
                  pitunjuk kanggo melu ing pegawe bebarengan perlu kanggo
                  fungsi masyarakat.

                  Kutipan saka crita.
                  1. +7
                    26 May 2021
                    ing ngendi para alien kaget banget karo gagasan wong bumi kanggo njupuk dhuwit kanggo kiriman alam.

                    Pakdhe Kostya, hello! Sampeyan ndeleng ... Carane sanitasi ing India? Aku wis tau (lan aku ora pengin, jujur), nanging, padha ngomong, iku normal kanggo nindakake kabutuhan alam ing tengah dalan ana. Mulane, biaya Vespasian bakal luwih apik, nanging bakal luwih budaya lan higienis.
                    1. +6
                      26 May 2021
                      Nah, yen manungsa ora mungkin tanpa pecut, banjur "wong tani bisa menyang ngendi." ngguyu
                    2. +4
                      26 May 2021
                      Quote: Pane Kohanku
                      ngurusi kabutuhan alam ing tengah dalan ana ing pakewuh
                      Aku ana, aku ora weruh. Ana jamban umum ing kana, para shudras nyoba nyopot dhuwit recehan saka pengunjung kanthi menehi andhuk. Turu ing njaba, ya. Nanging kanggo omong kosong - ora weruh.
                      1. +3
                        26 May 2021
                        Ing negara apa, yen ora rahasia?
                      2. +2
                        26 May 2021
                        Kutipan saka: 3x3zsave
                        Ing negara apa, yen ora rahasia?
                        New Delhi - Jaipur - Agra, banjur Goa.
                      3. +3
                        26 May 2021
                        Goa Kidul utawa Lor?
                      4. +3
                        26 May 2021
                        Lor, mbokmenawa. Ora mlebu.
                      5. +3
                        26 May 2021
                        OK. Ayo ditinggal. Wong India pancen ora ngece ing dalan. Nanging bedane taraf urip antarane strata sosial iku ngipi elek! Antarane negara, kanthi cara, uga.
                      6. +1
                        27 May 2021
                        Aku ana, aku ora weruh.

                        Kolega, matur nuwun kanggo klarifikasi! Aku bakal ngerti! ombenan
          2. -2
            26 May 2021
            Sampeyan bisa maca paling ora siji lan menehi saran pilihan sing paling apik, amarga sampeyan pancen ahli)
            1. +9
              26 May 2021
              Kutipan saka Deniska999
              Sampeyan bisa maca paling ora siji lan menehi saran pilihan sing paling apik, amarga sampeyan pancen ahli)

              Matur nuwun, aku luwih seneng sumber informasi iki:
              1. +1
                26 May 2021
                Sejarah Agustus? Ing babagan linuwih, Suetonius luwih elek. Waca monografi barang antik ing sumber iki.
                1. +7
                  26 May 2021
                  Kutipan saka Deniska999
                  Sejarah Agustus? Ing babagan linuwih, Suetonius luwih elek.

                  Pitakonan kontroversial.
                  Nanging yen ana sing luwih serius, mula iki:
                  1. +2
                    26 May 2021
                    Marcellinus, mesthi, ora masalah, sejarawan klasik, ngadeg ing sikil witjaksono karo Titus Livius lan Appian. Kajaba iku, saksi mata acara sing diterangake ing buku-buku karyane sing isih urip. Aku getun yen aku srakah tuku sepuluh taun kepungkur.
                    1. +7
                      26 May 2021
                      Kutipan saka Deniska999
                      Aku getun yen aku srakah tuku sepuluh taun kepungkur.

                      Ya, iki ora dadi masalah: ing Ozon - 1300 rubel, edisi 2005, ing Aliba - 700-900 rubel bangunan klasik (coklat) hi
                      1. +1
                        26 May 2021
                        Lan saiki luwih akeh, banjur aku weruh 400 rubel)
                      2. +3
                        26 May 2021
                        Nyuwun pangapunten kanggo pitakonan sing ora sopan, sampeyan nulis babagan "kaisar" tartamtu ing WIKI, nanging sampeyan maca Latin? Yunani kuna?
                  2. +3
                    26 May 2021
                    Mulane padha ngomong - Wikipedia - penyayang tegese!
                    Carane, carane, tanpa analisis rinci sumber, kawruh historiografi, sampeyan bisa nulis artikel ing "Ensiklopedia"
      3. +1
        26 May 2021
        Artikel kasebut bisa didebat. Lan, sabenere kanggo sing, iku apik ... Penulis nyerat: "Teori formasi ing wangun klasik dikembangaké dening sejarawan ing USSR nalika diskusi ing pungkasan 20-30s, adhedhasar pangembangan K. Marx lan F. .Inggris.
        Minangka kanggo atribusi periode AWAL sajarah Rusia kanggo feodalisme, faktor kunci ing kene yaiku kepinginan kanggo nuduhake yen Rusia ora ketinggalan ing tetanggan ing Eropah lan padha karo wong-wong mau.
        Kasunyatane, miturut "teori formasi" klasik, sing duwe basis ILMIAH, BASIC (sing dakkandhani khusus - BASIC (lan ora mung bisa), sosio-EKONOMI (yaiku, ora mung "umum" ...) formasi, miturut MATERIALISME sajarah, yaiku: "formasi primitif-komunal, duwe budak, feodal, kapitalis lan komunis (sosialisme minangka fase pisanan pangembangan formasi komunis). Mula pitakonan. Yen " pra-feudal" Rusia, saka Novgorod kanggo Kyiv, "durung" feodal, ing pangerten interpretasi saka klasik, banjur apa iku?.. Miturut teori formasi klasik, "sadurunge feodal", tatanan slaveholding. ndhisiki feodal "Rus?.. Iki, kaya-kaya, mung pitakonan pisanan ...
        1. +6
          26 May 2021
          Good afternoon,
          Sampeyan ora maca kanthi ati-ati banget, lan format artikel ora ngidini mbikak kabeh owah-owahan pangembangan teori iki, ana ing kerangka teori formasi yen periode pra-kelas ditetepake lan feodalisme ora mesthi. teka saka iku, Mungkin sistem sing duwe budak. Lan iki wis dadi aksioma ing kerangka, mesthi, teori formasi. Nanging, aku mbaleni, apa sing ketok ing komunitas ilmiah sing wis ana ing 60-90s ora tekan masyarakat umum, lan "Kamus Filsafat" nyithak "teori formasi" ing 30s abad kaping 20.
          1. -1
            27 May 2021
            sugeng sonten. Pungkasan wengi, sawise maca jawaban sampeyan, aku "konsep" nggedhekake pitakonan-komentar sadurunge. Ternyata cukup akeh, nanging, sayangé, "mabur" nalika ngirim. Aku bakal mbaleni mengko. Lan saiki, uga pitakonan "ing subyek." Kanggo pangerten sing cukup babagan pesen artikel sampeyan. babagan Yaroslav the Wise (iki minangka wiwitan abad kaping 11, miturut pendapatku). Academician Rybakov nyerat: "Sawijining karyawan Museum Sofia (iki Kyiv) S. A. Vysotsky nemokake fresco ing katedral kanthi prasasti:" Ing mangsa panas 1054 (Rybakov diterjemahake menyang l / kalkulus kita.) Assumption of our Caesar . ..". Ing taun iki seda Konstantin Monomakh, Caesar saka Byzantium. Nanging, dheweke tilar donya tanggal 11 Juni, lan ing prasasti sing ditemokake kita ngomong babagan 20 Februari. Iki tanggal seda Yaroslav the Wise. "Wong Wicaksana. nampa gelar Kaisar. Panyangka iki ditemoni kanthi ora percaya, lan banjur dilalekake. Prasasti sing ditemokake ing Katedral St. Sophia - ya, Yaroslav sing Wicaksana diarani Kaisar, Tsar. putu, saka wektu kanggo wektu, uga Padha disebut ratu.Ing tulisan: "Lan padha njupuk wong kaya ratu, kaya pangeran lan ratune." Iki carane pesen Academician Rybakov iki hubungane karo pesen artikel sampeyan? .. Malah, ing umum, CYCLE saka artikel sampeyan ... Cetha yen ing jaman kita (lan minangka karakter sing misuwur ngandika: "ora ing wilayah kita ...)" kaisar ", ing habitat, loro Afrika "bokas" lan Ethiopian "silasie" bisa nelpon piyambak. Nanging kabeh padha, Kievan Rus miturut kaisar (Caesar) Yaroslav sing Wise, iki rada beda. tingkat (pengaruh lan kekuwatan ing kabeh wektu "ruang geopolitik") tinimbang wulu merak "kekaisaran" saka karakter Afrika kontemporer ...
            1. 0
              28 May 2021
              Sugeng sonten, aku setuju karo sampeyan yen Yaroslav the Wise minangka karakter sing beda karo sing duwe wulu merak, dheweke duwe "bulu merak", iki guyon, amarga "tufa", hiasan kepala kaisar Bizantium karo merak. wulu , kolom misuwur Justinian (Aku wrote babagan ing VO) nikah karo penunggang kuwi karo wulu merak ing sirahe. Inggih, utawa kaya Chinganchguk. Nanging aku guyon.
              Nanging serius, apa sing ditindakake A.E. Proselkov, lan banjur B.A. Rybakov, ora mbatalake masyarakat sing dakgambarake. Ing artikel sadurunge, aku nuding metu sing Adoption saka gelar apik banget dening "raja barbar", kaya Clovis utawa Theodoric, Vladimir Svyatoslavovich, "kagan" utawa Yaroslav sing Wicaksana, ora negate kasunyatan sing masyarakat iki pra-kelas, lan sawijining Manajemen ana pot-lawas, sanajan akeh kaya negara. institusi.
              Pancen bener sing dakkandhakake.
              Awit aku wis ana ing sajarah kanggo 30 taun (Gusti Allah!), sanajan aku ora tau kerja minangka sejarawan full-time, materi sinau lan kawruh saka sumber, kalebu materi etnografi ing suku Afrika. ngguyu , motivasi kula kanggo nulis karya andhap asor iki kanggo kenalan karo maca karo pembangunan modern, sanajan karya tombol ing topik iki metu nalika ... uga, ing umum, ing 1988
              Salam hi
        2. +1
          26 May 2021
          Kutipan saka: ABC-schütze
          Miturut teori formasi klasik, - "sadurunge feodal", formasi kasebut didhisiki dening BUDAK.
          Budak - opsional. Miturut klasik, sampeyan bisa langsung mlumpat saka sistem komunal primitif menyang masa depan sing padhang kanggo meh kabeh manungsa - feodalisme (klasik uga duwe cara reproduksi Asia).
          1. +2
            26 May 2021
            Miturut klasik, sampeyan bisa mlumpat langsung saka sistem komunal primitif menyang masa depan sing luwih cerah.
            ya wis. "KAMAZ" minangka mobil sing apik, kuat, cepet banget ing tundra! Asu cepet kesel..."
    2. -15
      26 May 2021
      Kyiv punika ibu i.e. feminin, sanajan kutha iku lanang, lan Lybid iku lanang, sanajan wong wadon.
      Ing kutha Kyiv, ora ana bangunan sing luwih lawas tinimbang abad kaping 18. Ora ana istana pangeran, ora ana benteng / benteng. Ing basis apa kutha iki ing abad kaping 17-18 ana peringkat ing antarane kutha-kutha kuno? Mung adhedhasar babad? Nanging sumber-sumber kasebut kontradiktif lan ragu-ragu.
      1. +3
        26 May 2021
        Kutipan: Bar1
        Kyiv punika ibu

        Apa sampeyan mangan dina iki? Saka ngendi asale halusinasi kasebut? wassat
        Kyiv minangka metropolis, kanthi harfiah diterjemahake saka basa Yunani - ibukutha, ibukutha negara.
        Kutipan: Bar1
        Ing kutha Kyiv ora ana bangunan sing luwih lawas tinimbang abad kaping 18. Ora ana kraton pangeran, ora ana benteng / benteng.

        Sinau materi, Bar. Sampeyan ngelingake aku akeh babagan Sharikov, mula nalika maca komentar sampeyan, aku rumangsa kaya Profesor Preobrazhensky:
        Sampeyan, Sharikov, ngomong omong kosong, lan sing paling nggumunake yaiku sampeyan ngomong kanthi kategoris lan yakin.
        1. -1
          26 May 2021
          Kutipan: Master Trilobite
          Apa sampeyan mangan dina iki? Saka ngendi asale halusinasi kasebut?
          Kyiv minangka metropolis, kanthi harfiah diterjemahake saka basa Yunani - ibukutha, ibukutha negara.


          Kyiv minangka ibu kutha Rusia, yaiku, feminin, apa sampeyan wis krungu babagan iki? Apa sing ditindakake ing kene?

          Kutipan: Master Trilobite
          Sinau materi, Bar. Sampeyan ngelingake aku akeh babagan Sharikov, mula nalika maca komentar sampeyan, aku rumangsa kaya Profesor Preobrazhensky:


          Mesthine, dheweke bakal nggawa Lavra Kiev-Pechersk, nanging gaya barok ing abad kaping 18 iki ora padha karo gaya kuno, nanging apa sing diarani "sejarawan" sampeyan, kita ora bakal percaya, saiki ora ngapusi.
          1. +3
            26 May 2021
            Kutipan: Bar1
            Kyiv minangka ibu kutha Rusia, yaiku, feminin, apa sampeyan wis krungu babagan iki?

            Krungu carane. eseman Aku uga krungu manawa saliyane buku pelajaran sejarah sekolah, ana buku sing luwih serius ... eseman
            Lan ing buku-buku kasebut kadhangkala nulis barang aneh, nanging nyenengake sing ora ana ing buku pelajaran sekolah. Contone, kasunyatan manawa "ibu kutha" minangka kertas tracing saka "metropolis" Yunani, kaya sing diarani wong Yunani Konstantinopel. Kanthi pratelan kasebut, Oleg ngumumake niat kanggo mbangun kekaisaran negara sing bisa nantang kekaisaran Romawi. Mulane, candhi utama yaiku Sophia, lan ing Kyiv ana akeh utangan saka Konstantinopel. Ing cendhak, padha katon munggah menyang Yunani.
            Lan kanggo bangunan kuna - uga, goleki dhewe ... Sampeyan minangka peneliti sing kepengin weruh lan korosif sing kudu sukses. ngguyu
            Lan tembung "kutha", "kutha" ing basa Rusia tansah maskulin. ya
    3. -11
      26 May 2021
      banjur Rusia ora ketinggalan ing tanggane ing Eropah lan padha karo wong-wong mau


      kebersihan ora ana ing par: ing Rusia wong ngetutake karesikan awak, ing Eropa ora, lan nganti abad kaping 18.

      Jeneng Cumans minangka kertas tracing saka jeneng dhewe saka suku iki - "bal" - kuning. Ora ana hubungane karo penampilan Kipchaks, mung ing steppe nggunakake skema warna kanthi jeneng kelompok ètnis: Ephthalites putih, Bulgaria ireng, horde putih.


      apa iku, saka ngendi asale diferensiasi warna iki, miturut celonone, apa sing dibedakake dening bangsa? Para sejarawan, gagasan sampeyan iki mung cocok kanggo film fiksi ilmiah.
    4. + 10
      26 May 2021
      Ngerti ta?
      Ya, kita ngerti. Kita mangertos yen Andrei Vasilievich bakal banget upset yen dheweke ngerti yen dheweke nentang komunitas ilmiah ing ngendi dheweke kerja.
    5. -8
      26 May 2021
      Umume "sejarawan" domestik ora ngerti kabeh - pancen ora ngerti struktur negara Tanah Rusia kanthi dhasar hukum tangga (nalika, tanpa istiméwa, pendidikan negara kagungane omah Rurikovich kanthi prinsip pusaka pamrentahan tartamtu lan ibukutha saka sedulur tuwa menyang sing luwih enom) lan mulane dheweke nyoba narik manuk hantu (hubungan feodal Eropa Barat ing bentuk vassalage kanthi prinsip warisan saben fief individu saka bapak menyang putrane sing mbarep) saben globe (Kasunyatan Rusia ing abad 9-13) keprungu

      Alesane kaya kuku: mayoritas "sejarawan" domestik minangka lulusan lembaga pedagogi sing mulang sejarah ing tingkat sekolah kejuruan.
    6. +9
      26 May 2021
      Apa sampeyan wis diretas? Utawa Bar digigit?
      Sampeyan koyone tansah duwe komentar cekap padha.
      1. +1
        26 May 2021
        "Bar dicokot" presented gambar: wong mlaku, lan Bar mlumpat lan nresep
        1. +3
          26 May 2021
          Luwih apik mbayangno periode inkubasi sakteruse, lan pasa sing kena infeksi ing bendera lan peta Great Tartaria.
          1. +1
            27 May 2021
            Kutipan saka Engineer
            Luwih apik mbayangno periode inkubasi sakteruse, lan pasa sing kena infeksi ing bendera lan peta Great Tartaria.

            Mungkin plot sing apik kanggo film horor muncul. ngguyu
    7. +4
      26 May 2021
      Iki pisanan aku krungu bab ilmuwan kuwi.
      Aku iki amused sing arkeolog lan sejarawan wedi komputer, mbokmenawa kabeh sejarawan iku tuwa kuna. Kabeh padha njagong lan makarya kanthi cahya lilin
    8. +2
      26 May 2021
      Soko sing overexcited ing esuk, my dear.
      Andrei Vasilievich Kuza - getih saka getih lan daging saka daging ilmu Soviet, ora ana kang nolak kaluwihan, kaya kang ora nolak kaluwihan saka specialists liyane - contone, Rybakov, Froyanov, Artsikhovsky, Kiprichnikov, Lebedev, Yanin .. Saben uwong duwe lan saben wong ing cara dhewe, padha unik. Dadi pathos sampeyan pancen ora bisa dingerteni lan ora nyenengake kanggo aku pribadi.
      Kutipan saka Deniska999
      babad ora nyukupi lan "ora ngerti" mung sekelompok pemukiman.

      Ing riwayat, miturut pendapat sampeyan, apa kabeh pemukiman kudu dijenengi? Iku buku gaji utawa apa? Babad minangka presentasi acara sing konsisten, sampeyan ngerti, acara, lan dudu dhaptar pemukiman. Dadi sapa sing luwih nyukupi - sampeyan utawa sejarah - pitakonan kasebut isih kudu dirembug.
      Kutipan saka Deniska999
      Ora ana stratifikasi properti sing katon ing pemukiman Slavik Wétan.

      Apa twist! wassat
      Kutipan saka Deniska999
      ukuran Estates ora cocog karo "status sosial".

      Lan ukuran estate apa sing cocog karo "status sosial"? Arep nyebut nomere... Hektar? telu? gangsal? Lan kanggo tukang kutha biasa - enem hektar? Nanging iki ora malah titik, nanging kasunyatan sing Estates iki - ora pracaya - padha dibangun maneh, lan sing lagi ndudhuk munggah - XIV - XV abad, nalika stratifikasi sosial wis dadi pocapan sing ... ora ngerti babagan sampeyan lan ngomong. Bayangna yen ... sungu wis thukul ing bathuk. Semono uga.
      Kutipan saka Deniska999
      kabeh iki "panguwasa kuna" saka interplanetary "Piast-Rurik" digambar ing peta dadi sampah.

      Inggih, ya, ya, ya ... Lan sampeyan bakal menyang ngendi, umpamane (bab pisanan sing dipikirake), piagam Rostislav Smolensky saka 1150?
      Babagan Ryazan, sampeyan umume nglaporake sawetara jinis game. Mungkin sampeyan lali yen Ryazan wis dipindhah saka panggonan menyang panggonan kaping pirang-pirang sajrone orane? Umumé, bakal dadi menarik kanggo kenal karo materi riset sing sampeyan deleng. Dadi apikan.
      Muji Panjenengan A.V. Kuze, mbok menawa, kanthi pantes dening peneliti iki, nanging kanggo
      Kutipan saka Deniska999
      bisa nindakake luwih saka kabeh sejarawan lan arkeolog sajrone 30 taun kepungkur,

      Aku mikir dheweke bakal dadi sing pertama nggulung driji ing candhi lan menehi saran supaya sampeyan njupuk pil sedative tinimbang secangkir kopi (utawa sebotol bir, aku ora ngerti apa sing sampeyan duwe) ing wayah esuk.
  2. + 11
    26 May 2021
    Matur nuwun kanggo artikel, terus penulis, sampeyan bakal entuk. eseman
    1. +8
      26 May 2021
      Edward mesthi ora ngrusak kapel. Liyane mung pendapat pribadi.
      1. + 11
        26 May 2021
        Dheweke bisa uga numpes, nanging Kirpichnikov ora ngidini dheweke.
        1. +8
          26 May 2021
          Ora elek yen ana sing nahan. Lan saben wong nggambar gambar donya kanggo awake dhewe, banjur nambah.
          1. +9
            26 May 2021
            Banjur buruh sarana teka lan nutupi kabeh nganggo cat kuning. Inggih, murni Polovtsy!
            1. +5
              26 May 2021
              Lan kabeh bakal diulang saka wiwitan.
              1. +6
                26 May 2021
                Persis. Nganti tembok wiwit ambruk ing bobot cat.
            2. +5
              26 May 2021
              Kutipan saka: 3x3zsave
              Banjur buruh sarana teka lan nutupi kabeh nganggo cat kuning. Inggih, murni Polovtsy!

              Sugeng siang Anton,
              guyon babagan buruh komunal Polovtsian jelas sukses, aku ngguyu suwe! wassat
              Sampeyan uga bisa nindakake iki: "pekerja komunal Polovtsy muter kabeh nganggo cat bal"
              Saka:
              Jeneng Cumans minangka kertas tracing saka jeneng dhewe saka suku iki - "bal" - kuning.
              hi
              1. + 11
                26 May 2021
                sugeng enjang,
                cat bal kuwat!
                1. +8
                  26 May 2021
                  Kutipan: Eduard Vashchenko
                  cat bal kuwat!

                  Sugeng siang Edward,
                  ing kene konsep masalah omah lan layanan komunal sing bali menyang jaman kuna langsung ditarik:
                  Polovtsy minangka sarana umum ing Rusia Kuna, kanthi periodik nyerang kalits (dompet) wong Rusia kuna kanthi ngetokake tagihan sarana sing ora wajar. Omahe wong sing ora mbayar "digulung" nganggo cat bal. Delengen tagihan ing kulit kayu birch kanggo dipanasake nganggo kayu, banyu saka kali, kanggo mrikso pondokan sing umure 200 taun, lan liya-liyane, wong Rusia kuna ngeruk jenggot lan grumbled: "Deleng carane obor wis mundhak regane, minangka akeh minangka 50%, nanging padha janji mung 4%," lan ora kanggo pindhah kudu ngalahake Polovtsians? wassat
                  1. + 11
                    26 May 2021
                    ing kene konsep masalah omah lan layanan komunal sing bali menyang jaman kuna langsung ditarik

                    Hmm .. Sergei, elinga, ing 2015 ana skandal - padha nemokake mutilated bas-relief ing Nevsky? Tinimbang nimfa, wong-wong nyebut pasuryan manja, nyuwun pangapunten, "wanita stepa" (ora salah yen ana sing lara!). Ing sisih kiwa - relief ing sisih liya bangunan, ing sisih tengen - "salinan" sing rusak.

                    Bener, mengko, misale jek, relief bas wis rusak nalika jaman Soviet - sajrone pemugaran bangunan ...
                    Restorasi gedhe-gedhe pisanan bangunan omah ing Nevsky Prospekt ana ing taun 1950. Sculptors, seniman, sejarawan, restorers makarya ing pemugaran bangunan apik. Bangunan omah - tilas bangunan apartemen - ditata kanthi cara sing disebut ekonomi, yaiku, kanthi upaya para pekerja kantor omah. Miturut kesimpulan resmi KGIOP, ing taun 1980-an, bangunan apartemen Badaev durung dianggep minangka monumen arsitektur, saengga pasuryan nymph dibalekake dening non-profesional.
                    https://rg.ru/2015/11/18/reg-szfo/nimfa.html
                    Nanging, ketoke, iki uga karya Polovtsians! nglirik Lan banjur Pechenegs! ombenan
                    1. +5
                      26 May 2021
                      Nymph kesel banget. Utawa mlaku-mlaku.
                    2. +8
                      26 May 2021
                      "Mangkene aku ndeleng," ujare seniman modernis, sing padhang ing ZhEK
                      1. +7
                        26 May 2021
                        Aku weruh kaya ngono, ujare seniman modern, padhang rembulan ing Kantor Perumahan"

                        Edward, seneng artikel! Skandal kasebut pisanan muncul ing taun 2015. Dheweke ujar manawa bangunan kasebut wis didandani wiwit taun 2013, nanging Torks sing disewa dening pangeran-pemulih khusus lan Berendeys sing gabung karo dheweke supaya mbalekake relief sing wiwit meh padha karo nymph - kanca Dionysus - sawise limang- dina jero binge ing setengah karo debauchery frantic, minangka Sergei-Korsar aptly ngandika. ya
                        Nanging banjur, misale jek, pemain perang. Kaya, sawise perang (50-80s) facades padha dibalèkaké, lan buruh saka klan-suku-haplogroup dingerteni .. ayo kang mung ngomong .. padha ora utamané scrupulous bab katon saka kaendahan! ombenan
                    3. +5
                      26 May 2021
                      Quote: Pane Kohanku
                      Mulane, pasuryan saka nimfa dibalekake dening non-profesional.

                      Sugeng siang Nicholas,
                      Ya, kaya gambar kasebut:
                      "sculptor" skala regional:
                      - Manya, break adoh saka bir kanggo 5 menit, aku bakal pose kanggo kula. wassat
                    4. +2
                      26 May 2021
                      Copot tangane "pemulih" iki
                      1. +2
                        26 May 2021
                        Copot tangane "pemulih" iki

                        Ora bisa nemokake dheweke wis. Iki kedadeyan ing taun 80-an, mung saiki dheweke weruh. Paling ora sing ngandika. Senajan Gusti ngerti sapa sing ngaco lan kapan.
                  2. +5
                    26 May 2021
                    Hello Sergei! hi
                    Mesthi wae,
                    nanging aku kelangan asosiasi karo kolektor ngguyu
                    1. +3
                      26 May 2021
                      Kutipan: Eduard Vashchenko
                      Hello Sergei!

                      Eduard, aku meh lali: tanggal 1 Juni, Museum Seni Rupa Negara mbukak pameran sementara: "Viking - dalan menyang sisih wétan", bakal ana barang saka Pertapaan.
                      Iku bakal becik kanggo ngirim wong laporan foto kanggo nggawe hi
                      1. +4
                        26 May 2021
                        Waduh, kelangan, nanging aku wedi yen sampeyan ora ngidini sampeyan njupuk gambar, mesthine yen pameran.
                      2. +3
                        26 May 2021
                        Kutipan: Eduard Vashchenko
                        Aku mung wedi padha ora nglilani aku njupuk gambar, iku tansah kaya ing pameran

                        Saiki padha diijini njupuk gambar, Aku wis ora ketemu larangan kanggo dangu. Kanthi lampu kilat, mesthi, sampeyan ora bisa, lan iku biasane konco kaca.
                        Miturut cara, durung suwe, buku kasebut diterbitake, didol ing Museum Sejarah Negara:
                      3. +4
                        26 May 2021
                        Ya, aku ngerti tugas kasebut, ngunjungi Museum Sejarah Negara)))) prajurit
                      4. +2
                        26 May 2021
                        Kutipan: Eduard Vashchenko
                        Ya, aku ngerti tugas kasebut, ngunjungi Museum Sejarah Negara))))

                        Utawa mungkin luwih becik duwe artikel saka seri "apa sing anyar ing jagad Viking" adhedhasar pameran kasebut.
                        Miturut cara, ing 21 Mei, pameran "Zaman Besi" dibukak ing Museum Seni Rupa Negara, sing ana ing Pertapaan, apik banget, aku lan Anton lunga ndeleng. ombenan
                      5. -1
                        26 May 2021
                        Lan apa sing bisa dadi anyar "ing jagad Viking"? Kabar paling anyar, sing durung ditampa pembangunan, iku burials ing babagan. Saaremaa lan studi genetika Denmark babagan Viking tetep ana.

                        Napa kabeh wong seneng banget karo istilah "Viking" lan digunakake ing endi wae saka periodisasi sejarah nganti ilmu senjata, lan uga ngubungake "Viking" karo Skandinavia? Apa sebabe isih ana rembugan babagan "Zaman Viking"?

                        Sing penting kanggo nulis artikel yaiku wektune kanggo pamitan karo Viking gedhe.
                        Bener "Vikings" - kedadean rodo sempit saka bajak laut Baltik lan Segara Lor saka 9-10 abad. Kajaba iku, komposisi ètnis campuran, sing dumadi saka wakil saka kabeh tlatah pesisir, ing antarane wong Skandinavia ora ngluwihi 10%.
                        Menapa malih, sing disebut. "Viking" ora ana peran ing sajarah Skandinavia. Ing kabeh teks saga sing kasedhiya (loro-lorone ing Denmark-Norwegia, ing Latin), tembung "Viking" kasebut persis sapisan lan banjur ora jelas, kaya "dheweke wong ala lan umume Viking" (yen iki dudu a salah kabeh). Ora ana tembung kasebut ing prasasti runic. Wong Skandinavia nyebutake kampanye kanthi beda - "farding"
                        Endi "Viking" iki digali ing abad kaping 19 ora jelas.
                        Dadi wektune lali babagan "Zaman Viking" lan ngomong babagan "era ekspansi Skandinavia"
                      6. +3
                        26 May 2021
                        GIM bisa!
                2. +4
                  26 May 2021
                  Jeneng Cumans minangka kertas tracing saka jeneng dhewe saka suku iki - "bal" - kuning.

                  Carane wong Polovtsians disebut piyambak ora ngerti ilmu - ora ana data ditulis.
                  Nanging konsep Polovtsy ing Rusia ing wektu iku digunakake ing endi wae ... lan ora ateges definisi
                  mung wong iki.
                  Ekspresi sing padha "floorboards" digunakake ing Novgorod First Chronicle versi senior (ing artikel kanggo 1219) ing hubungane karo Novgorodians saka bank ngelawan Volkhov ing makna "berezhany, wong sing manggon ing sisih liya. kali.” (Referensi: Skrzhinskaya E. Ch The Polovtsy, Experience in the Historical Interpretation of the Ethnikon // Byzantine Vremennik, vol. 46, Moscow, 1986, pp. 255-276.)
                  E. Ch. Skrzhinskaya nyimpulake yen "polovtsy" saka babad Rusia kuna yaiku Cumans, dumunung ing lapangan Polovtsian, yaiku, ing sisih kiwa Dnieper.
                  1. +2
                    26 May 2021
                    Aku bakal bali menyang "jeneng dhewe" Ing akeh dokumen Bizantium sing isih urip, wong iki diarani Cumans (Kipchaks) lan Kuns. Para leluhuré, Sars, manggon ing tlatah Altai lan Tien Shan wétan, nanging negara sing dibentuk dikalahaké déning wong Tionghoa ing taun 630. Sing slamet lunga menyang steppes ing sisih wétan Kazakhstan. Ing kono padha nampa jeneng anyar "Kipchaks", kang, miturut legenda, tegese "gerah-nasib" lan minangka bukti saka sumber Arab-Persia abad tengahan.
                    Ora ana masalah karo deciphering jeneng iki
                    Tembung "kypchak" (qïvçaq) ing basa Turki Kuna tegesé nandhang lara, sanajan ana saka akar qïv (kabagjaan; keberuntungan) lan afiks çaq (afiks kecenderungan ing batang), sing kudu menehi tembung kanthi tegesé "bejo, rawan rasa seneng", lan ora dumadi saka tembung qïvsïz (apes) lan çaq (periode, wektu) link: Old Turkic Dictionary. - Leningrad: Nauka, 1969.
                    Ing pirang-pirang basa Turkik (Tatar, Crimean Tatar) tembung "Kipchak" tegese "roda" utawa "kreta". Rifkat Akhmetyanov nedahaken bilih, miturut Zaki Validi, tembung iki kawangun salah siji saka tembung "kubus", tegesé steppe garing, Gobi; lan nuduhake yen tembung bisa kawangun saka "kyv" utawa "kyvy", tegesé kosong, kothong. referensi: Akhmatyanov R. G. Tatar telenen etimologi suzlege: Ike tomda. .
                    Miturut versi liya, etnonim 'Kipchak' tegese 'bagean saka Saks, Saks cilik'. Referensi: Muratov B.A., Suyunov R.R.
                    Miturut peneliti sing nganggep Kipchaks minangka keturunan Dinlins, ditaklukake dening suku Xiongnu ing pungkasan abad kaping 201 SM. e., etnonim "Kipchak" kasebut ing babad Cina ing wangun "kyue-she" ing 13 SM. e. lan mengko ing wangun "qincha" utawa "kin-cha" (wenyan 欽察). Miturut panemu iki, "qincha" minangka transkripsi standar Cina ing abad kaping 14 lan 2. kanggo etnonim "Kipchak". referensi: Khrapachevsky R.P. Polovtsi-kuns ing interfluve Volga-Ural. M., TsVOI,, T.18., S.39, 40-XNUMX.
                    Muratov B. A. Etnogenesis saka Bashkirs: historiografi lan riset modern. Volume 1, Suyun Project, 2nd edition, direvisi lan digedhekake. M.,
                    Pangeran I. O. Rusia lan steppe. — M.: Nauka, 1996. — 129
                    1. +2
                      26 May 2021
                      Budaya Polovtsian, kaya akeh wong nomad liyane, ora bisa gumunggung karo kasugihan lan keragaman, nanging, nanging, ninggalake jejak - wanita watu Polovtsian. Wanita iki mbok menawa mung jejak budaya sing ditinggalake dening Polovtsians ing sajarah.

                      "Wanita Polovtsian", kaya wanita watu liyane - ora mesthi gambar wanita, ing antarane ana akeh pasuryan lanang. Malah etimologi tembung "wanita" asalé saka basa Turkik "balbal", sing tegesé "leluhur", "mbah kakung", lan digandhengake karo kultus pemujaan para leluhur, lan ora kabeh karo makhluk wadon. Sanajan, miturut versi liyane, wanita watu minangka jejak matriarki kepungkur, uga minangka kultus pemujaan dewi ibu ing antarane Polovtsians (Umai), sing nggambarake prinsip kadonyan. Siji-sijine sifat sing wajib yaiku tangan sing dilipat ing weteng, nyekel mangkuk kanggo kurban, lan dhadha, sing uga ditemokake ing wong lanang, lan temenan digandhengake karo dipakani klan. Miturut kapercayan Polovtsy, sing ngakoni shamanisme lan tengrism (nyembah langit), wong mati dianugerahi kekuwatan khusus sing ngidini dheweke mbantu keturunane. Mulane, Polovtsian liwat kudu nggawe kurban kanggo reca (contone saka balung kewan ing dhasar saka wanita, iki biasane wedhus) kanggo njaluk dhukungan.
                      1. +2
                        26 May 2021
                        Kutipan: Richard
                        Siji-sijine atribut sing wajib yaiku tangan sing dilipat ing weteng

                        Kepiye babagan rambut sing dikepang? hi
                      2. +2
                        26 May 2021
                        ora ana braids ing sawetara wanita Kursk, Donetsk lan Chernukhin Polovtsian




                      3. +3
                        26 May 2021
                        Kutipan: Richard
                        ora ana braids ing Kursk, Donetsk lan Chernukhin Polovtsian wanita

                        Inggih, mbokmenawa ora, aku weruh wong-wong mau ing Museum Sejarah Negara ing wanita Polovtsian: pigtails ing mburi, cukup cetha digambar
                      4. +2
                        26 May 2021
                        Umume wanita duwe pigtails, nanging ora kabeh.
                        Nanging, tangan sing dilipat ing weteng pancen ana ing kabeh wong.
                      5. +2
                        26 May 2021
                        Jeneng Cumans minangka kertas tracing saka jeneng dhewe saka suku iki - "bal" - kuning.

                        Kasunyatan sing menarik
                        Ing Bizantium Small Chronicles of the BMX (Yunani: Βραχέα χρονικά), kanthi nyebutake taktik Cuman, saliyane taktik "nomaden" biasa saka serangan dadakan: penyergapan, serangan kejutan marang mungsuh sing ora siap, ana wektu sing rada penasaran. :
                        Bersenjata karo busur lan panah, saber lan tumbak cendhak, Cumans mlayu menyang perang, pelting mungsuh karo tumpukan panah ing gallop. Dheweke "nyerbu" liwat desa-desa sing ora dilindhungi, ngrampog lan mateni wong, nyopir menyang panangkaran. Saliyane pasukan kavaleri sing entheng, kekuwatane uga ana ing mobil pengepungan - kabel otomatis sing abot lan ketapel sing bisa dilipat sing diangkut nganggo jaran (Yunani καταπέλτης) mbuwang "bola api ignis-causando flavum" (Yunani. , ing Seres * (lat. seres) wiwit wektu urip ing Altai.

                        cathetan.
                        * "Ignis-causando flavum fireballs" - terjemahan harfiah - nyebabake geni bola geni kuning
                        * Wong Romawi lan Bizantium nyebut Cina lan Cina Seres (lat. seres), sing tegesé "sutra" utawa "negara sutra".

                        Apa ora saka kene yen sikil geni Yunani sing misuwur tuwuh lan hipotesis babagan "jeneng dhewe" saka suku iki - "bal" - kuning? aran
                      6. +3
                        26 May 2021
                        Kutipan: Richard
                        Nanging, tangan sing dilipat ing weteng pancen ana ing kabeh wong.

                        Sampeyan ora bisa mbantah ing kene wassat
                      7. +4
                        26 May 2021
                        apa pengawetan apik tenan iki wong wadon Polovtsian eseman
                      8. +5
                        26 May 2021
                        Mayoritas "wanita" duwe pigtails, ngendi aku lunga, ngendi ana "wanita", aku motret nang endi wae, ing Berlin, ing Pulo Museum, ana akeh "wanita" sing berkualitas tinggi, kabeh nganggo kuncir) ))
                      9. +3
                        26 May 2021
                        Akèh-akèhé wanita duwe pigtails, ngendi aku lunga, ngendi ana wanita, aku motret nang endi wae

                        Sugeng sonten Edward hi
                        Apa kiriman langsung ambigu sing sampeyan entuk. Matur nuwun Gusti, dheweke nulis "Aku motret", lan dudu "Aku syuting", yen ora, ora ana pilihan. eseman ombenan
                        Serius, matur nuwun kanggo artikel kasebut. apik
                      10. +2
                        26 May 2021
                        apikan! apikan!
                        nulis, lan dheweke ragu))) ngguyu
                      11. +3
                        26 May 2021
                        pigtails kuwi
                      12. +3
                        26 May 2021
                        ora ana braids ing sawetara wanita Kursk, Donetsk lan Chernukhin Polovtsian

                        Hmm .. "wanita" mustachioed iki luwih kaya effigy, kang, utamané kanggo V.O. Shpakovsky dilebokake "ing imam" ngguyu iki rekonstruksi waja Polovtsian kanggo sampeyan, Dmitry! ombenan
                      13. +2
                        26 May 2021
                        Miturut Anatoly Nikolaevich Kirpichnikov, akeh Polovtsy ora duwe waja wesi. Ana jaket empuk lan klambi ketat saka panah lan pukulan tangensial. Saka ngendi asale tempaan para nomad? Nanging sawetara bagéan saka waja lan senjata tiba kanggo wong-wong mau. Wiwit pertengahan abad kaping XNUMX, pabrikan tapel wates Rusia wiwit nggawe senjata stepa kanggo didol. Kajaba iku, ing Polovtsy rearned karo bangsa Kaukasus, utamané ing Alans. Senjata lan waja Byzantine sing berkualitas tinggi teka ing bangsawan Polovtsian kanthi bentuk upeti lan hadiah. Nanging kabeh iki fragmentary, Polovtsy ora ngerti apa waja dibutuhake ing perang mobile. Sejumlah kavaleri piring saka antarane pimpinan lan pengawal elit ora mengaruhi taktik pertempuran ringan, nanging njupuk pukulan frontal saka kavaleri mungsuh minangka bagean saka kolom.
                        Évolusi saka prajurit Polovtsian sajrone kontak karo senjata saka Kulon miturut A.N. Kirpichnikov

                        foto Saber Polovtsian abad kaping XNUMX
                      14. 0
                        26 May 2021
                        Kutipan: Richard
                        Saka ngendi asale tempaan para nomad?

                        Dheweke duwe forges, Dmitry ... Iku ora tugas gedhe, ngerti carane nindakake, kanggo mbangun forge saka lempung lan wedhi. Piranti lan anvil uga bisa dicolong ing endi wae. Nanging kanthi bahan mentah kanggo tempa bisa uga ana kekurangan sing nyata.
                      15. -5
                        26 May 2021
                        Siswa sekolah kejuruan ing jarak kosong ora mbedakake persenjataan komandan militer saka persenjataan akeh pejuang - ora saka tembung kasebut (ndeleng fantasi sing digawe khusus saka almarhum Mishka Gorelik) ngguyu
                        PS Nomads of the Iron Age wis camping forges kanggo ndandani (forge welding, reforging lan riveting) bagean logam senjata lan sabuk jaran.
                  2. +3
                    26 May 2021
                    Carane wong Polovtsians disebut piyambak ora ngerti ilmu - ora ana data ditulis.
                    Sawise, ing wiwitan "nol" aku nyabrang lawang mlebu tanduran (nomer, ing wektu runtuh USSR) karo kanca ing misfortune (ing pangertèn saka karya). Comrade iku Tatar, karo patronymic "Irikovich", uga, kang rama jeneng Irik. A mbah putri lungguh ing lawang, temenan "vokhrovka" karo pengalaman, malih, budheg. Dheweke kepengin weruh carane jeneng tengah kasebut ditulis kanthi bener, nganti aku barked: "We are Rurikovich!" Eyang langsung nulis pas!
                    1. +2
                      26 May 2021
                      Hello Anton hi
                      Ing babad Galicia-Volyn (dhaptar Ipatiev, abad kaping 13), Polovtsian Khan Atrak didaftar minangka pemuda.
                      Iku kedaden kanggo wong ing gambar saka crita sampeyan eseman
                      Chronicler: jeneng sampeyan, patronymic?
                      Khan: Atrak Sharukovich
                      Chronicler: enom?
                      Khan: Atrak!
                      Chronicler: Dadi aku ngomong - Pemuda
                      Khan: Ya, nulis sing sampeyan seneng, entuk, sial
                      1. +2
                        26 May 2021
                        Kurang luwih kaya iki. Si Mbah banjur sungkem suwe-suwe lan nyabrang awake.
                        Kula hormati, Dmitry! hi
                  3. +3
                    26 May 2021
                    st. Viru house 2, saiki wis ana restoran.
                    1. +2
                      26 May 2021
                      Sasha, matur nuwun kanggo panjelasan rinci babagan omah Tallinn ing Delagardie lan foto
                      Nanging, keturunan saka marshal lapangan misuwur ora urip sugih
                      kanthi hormat
                      Dmitry
                      1. +2
                        26 May 2021
                        Iki dudu fotone. Iki minangka foto siji-sijine omah abad pertengahan ing dalan iki.
                      2. +2
                        26 May 2021
                        Nalika aku mriksa watara omah Delagardie utawa De La Gardie, Aku ketemu sing ana ing buku saka 200 paling misuwur Finns! Carane!
                        Lan kabeh kanthi nyatane dheweke mrentah detasemen saka Finns sajrone kerusuhan ing Rusia lan duwe tanah ing tlatah Finlandia modern, lan banjur, sawise mati, garwane mbangun pemukiman, banjur dadi kutha.
              2. +6
                26 May 2021
                Sergey! hi
                Nanging iki pancene masalah kutha kita. Seniman nglukis, nyoba, banjur Kyrgyz saka omah lan layanan komunal teka lan muter kabeh nganggo roller. Budaya, sial, ibukutha!
                1. +6
                  26 May 2021
                  Kutipan saka: 3x3zsave
                  Seniman nglukis, nyoba, banjur Kyrgyz saka omah lan layanan komunal teka lan muter kabeh nganggo roller.

                  Aku setuju, kadhangkala ana gambar sing berkualitas tinggi, kadhangkala uga karya. hi
                  Budaya, sial, ibukutha!

                  Lan kadhemen kaya neraka! wassat
                  1. +3
                    26 May 2021
                    Inggih, nyuwun pangapunten. Sampeyan milih dhewe.
                    1. +1
                      27 May 2021
                      Kutipan saka: 3x3zsave
                      Inggih, nyuwun pangapunten. Sampeyan milih dhewe.

                      Nanging ing wilayah kita ing wilayah Leningrad, jumlah dina sing paling gedhe saben taun (miturut statistik, yen ora ngapusi, lan statistik tansah ngapusi) wassat
                2. +8
                  26 May 2021
                  Anton! salam!
                  Aku restorers Kyrgyz tumindak kaya roller ora mung ing St.. Petersburg, nanging utamané ngina St.

                  Ing Nizhny Novgorod, ana kabeh lurung-lurung ing ngisor rink skating ing tengah, ing ngendi ana bangunan Rusia ing abad ka-19, ya, ora masterpieces arsitektur, nanging archetype nyata sing nuduhake semangat sajarah ...

                  Ya, apa Nizhny Novgorod, monumen arsitektur digawa mudhun ing Moskow, kayata Voentorg, kanggo nggawe parkir lemah, amarga Resin lan Luzhkov ora numpes Kremlin, kanggo nggawe saka bahan sing luwih modern, kanthi parkir lemah ing saubengé perimeter. lan pusat blanja lan hiburan
                  1. +6
                    26 May 2021
                    digawe saka bahan sing luwih modern, kanthi parkir lemah ing saubengé lan pusat blanja lan hiburan

                    Lan ing Pskov ing Oktober taun kepungkur, jejere Menara Intercession lan Gréja Dobel Intercession-saka-Prolom, sawijining monumen dibukak kanggo pertahanan arsitektur sing mulya - Savva Yamshchikov.

                    Ing wayah awan dipasang, lan ing wayah sore, sawise teka ing Pskov saka gunung Pushkin, dumadakan kita nemokake dhewe.
                    Savva dhewe disarèkaké cedhak pasamuwan ing hillfort ngelawan Trigorskoye. Pitakonan iki ... dina sadurunge aku wis menyang benteng gunung banget! Kok aku ora nggatekake kuburane?! Nanging dheweke pancen wong gedhe! prajurit
                    1. +7
                      26 May 2021
                      Nanging dheweke pancen wong gedhe!

                      Setuju banget, nuwun sewu kula mangkat awal
                      1. +4
                        26 May 2021
                        Setuju banget, nuwun sewu kula mangkat awal

                        Tugu kanggo dheweke didegake ing papan sing apik banget. Cedhak aliran Agung. Sacara historis, ana "pelanggaran bathi" sing padha karo sing digawe dening clairvoyants lan Magyar ing taun 1581. hi
                  2. +4
                    26 May 2021
                    Hello Edward!
                    Matur nuwun kanggo artikel!
                    kabeh lurung-lurung ing ngisor rink es ing tengah
                    Kyrgyzstan ing rink skating - iku kuat! Attila nangis meri!
                    1. +6
                      26 May 2021
                      Matur suwun!
                      Ya, skating rinks, pusat saiki larang
                  3. +5
                    26 May 2021
                    Apik kesed, Edward! eseman
                    carane Resin lan Luzhkov ora numpes Kremlin kanggo nggawe saka bahan sing luwih modern, saka lemah

                    Ya, ana sing kudu kaget. Nanging, sayangé, iki carane kita tansah dianggep monumen kuna, aku elinga nalika ngimpi elek saka "Istana Congresses" direklamasi ing Kremlin, Muscovites (banjur isih ing Moscow) langsung disebut "wong lanang ing antarane boyars. ", lan Kalininsky Prospekt, diselehake ing sadawane Arbat sing rusak, jenenge Khrushchatyk, kabeh katon kaya humor, nanging ana uga pernyataan sing luwih kuat babagan tampilan sajarah kutha.
                    Lan saiki ... Saiki Moskow ora ana maneh, paling ora sing aku kenal, lan meh ora ana wong Muscovites. Nyuwun
                    Lan matur nuwun kanggo artikel kasebut, sanajan ora ana ing subyek, maca isih nyenengake. apik ombenan
                    1. +7
                      26 May 2021
                      Hi Konstantin!
                      Ana metropolis lan ana pedunung saiki.

                      Sayange, kutha kasebut wis ora ana maneh, kadang-kadang wong Moskow ketemu. nglirik Ing asas, ana akeh pengunjung sadurunge, nanging ..... Pengunjung kasebut minangka sabangsa lan dadi Moskow. Iki ?????
                      Ngomong-ngomong!Info kelip-kelip yen wong sing registrasi sementara luwih saka 3 sasi bakal bisa melu pemilihan * walikota *.
                      1. +3
                        26 May 2021
                        Apa sampeyan duwe bedhil mesin?
                      2. +3
                        26 May 2021
                        Aku dhewe ngerti manawa ana sing ala, nanging ...

                        Aku bakal mikir soko. ngguyu
                      3. +3
                        26 May 2021
                        Nelpon wong lanang, jarene isih duwe "Novichok", mbok menawa bareng-bareng, sedulur sebangsa kabeh.
                      4. +4
                        26 May 2021
                        Bebek sawise kabeh ... lagi metu saka tekan! Nyuwun Loro-lorone loro.
                      5. +5
                        26 May 2021
                        Nalika padha bali saka Belarus, katon ing Trubnaya ing pub, salah siji saka wong-wong mau wis kabeh leluhur Moscow Tatar, padha mangan daging babi lan ngombe kabeh ing saurutan.
                      6. +6
                        26 May 2021
                        Buddy! A pub ing Trubnaya? Dina iki? Isih ana? Aku bisa mbayangno apa regane ana !!! Nanging yen wis kaya mengkono.
                      7. +2
                        26 May 2021

                        Sadawane gang ing sisih kiwa menyang plataran toko roti lan ... Panggonan patemon ora bisa diganti! ombenan ombenan ombenan
                      8. +4
                        26 May 2021
                        Nalika iku aku luwih kasengsem ing toko kelontong pojok!Endi milkshake apik tenan didol. keprungu Chebureks ana ing kana..... Oh, oh, oh, oh! Enak! Dheweke uga apik ing Avtozavodskaya.
                      9. +3
                        26 May 2021
                        Chebureks ana ing kono ....

                        Ya, pasties sing sampeyan butuhake, liyane sing digawa. nglirik
                        Lan aku elinga milkshakes ing sudhut saka kanak-kanak, padha tansah ana.
                    2. +5
                      26 May 2021
                      Kesed apik

                      Muni kaya slogan! apik Nanging aku mung ngombe dina Setu! ombenan
                      1. +2
                        26 May 2021
                        Sampeyan kudu, nanging aku ora sok dong mirsani. ngguyu Freudian salah cetak. ombenan
                      2. +4
                        26 May 2021
                        Freudian salah cetak.

                        Ukara sing akurat, apik tenan, paling tulus!ombenan Langsung balm-magnesia ing huruf emas karo entri menyang sajarah! apik
                    3. +6
                      26 May 2021
                      salam !!!!
                      Aku setuju, "Istana Kongres" - piye wae ... ora ...
  3. +5
    26 May 2021
    A kaleidoskop acara liwat dawa owahan.
    Paling babras - riba karo tingkat saka 50 persen, lan sakteruse tiba menyang servitude.
  4. -8
    26 May 2021
    Kutipan: Vashchenko E
    Wiwit pungkasan abad kaping XNUMX nganti awal abad kaping XNUMX ing Rusia, nalika mirsani kamanunggalan basa, iman, lan memori kesatuan bumi kabeh, minangka warisan saka Rurik, ana proses federalisasi utawa divisi. saka negara. Padha disababaké déning munculé lan pangembangan komunitas teritorial, kang saben kutha Rusia wikan tetanggan minangka "negara" liyane. Ing kerangka struktur komunitas teritorial, ora bisa uga.

    Ana proses penanaman paksa Kristen. Kapercayan para leluhur diganti karo kapercayan ing jaban rangkah. Penaklukan kanthi pikiran ora ditindakake bebarengan ing saindhenging Rusia. Ana wektu nalika ing sawetara kutha ana iman lawas, ing liyane - anyar. Sing disebut "perang sipil" - iki perang antarane panyengkuyung saka iman anyar lan lawas. (A. Nevsky ngandika metu marang iman anyar, marang wong-wong sing nanggung salib.) Ing panggonan Managers, wong anyar teka kanggo kontrol, sing indifferent kanggo pribumi manggon ing bumi iki. (Wong India sheriff ora peduli karo masalah) Tanduran perbudakan diwiwiti, mengko ing negara kita diarani perbudakan.


    ps
    Ortodoks, sing manggon ing Rusia sadurunge Kristen, ngluhurake aturan lan ora arep ngluhurake Kristus. Salajengipun, kekristenan "nyandhang sandhangan" Ortodoks, ngganti inti.
    1. +7
      26 May 2021
      Oh, ing kene wong-wong wis metu saka dacha Kanatchikov ngguyu
      1. +9
        26 May 2021
        "Minangka para suci wis diramalake, kabeh gumantung ing benang,
        Aku ndeleng kasus iki, ing kangen Rusia kuna "(C)
        1. -7
          26 May 2021
          Konsep lawas saka tatanan urip masyarakat diganti dening anyar - siji Kitab Suci. Wong Magi ora duwe apa-apa kanggo nglawan, lan mulane konsep Alkitab sing enslaving menang. Dina iki ana sing kudu ditentang - iki yaiku Konsep Keamanan Umum - BER.

          Malah sawise sewu taun, ing siji iman Kristen, owah-owahan Ortodoks kanggo Katulik ing Ukraina ketemu penolakan saka Ortodoks, lan banjur apa kita bisa ngomong bab nalika iman diganti dramatically.
          1. +2
            26 May 2021
            Kanggo tanggi ing negara (sing siji - ndeleng ndhuwur) - hello lan wishes kanggo Recovery cepet ngguyu
        2. +2
          26 May 2021
          "Lan dudu pasamuan, lan dudu warung,
          Lan ora ana sing suci ”(c).
  5. Bai
    0
    26 May 2021
    ndadékaké kanggo lag banget konco paling negara Eropah Kulon lan account negara anyar kayata AS

    agama. Ora ana negara Ortodoks sing sukses ing teknologi, ilmu pengetahuan lan ekonomi.
    1. +3
      26 May 2021
      Ora kalebu Bizantium sing padha, saka ngendi wong Eropa nggambar gagasan nganti tiba. Ya, lan Rusia, ketoke, dudu negara Ortodoks karo sampeyan.
      1. Bai
        +3
        26 May 2021
        Lan apa sukses Ortodoks Rusia ngrambah? Ing sangisore tsars, dheweke ketinggalan, sawise USSR, dheweke manggon ing backlog digawe dening USSR ateis. Lan liyane lan liyane manteb ing ati konco ekonomi negara maju.
        Kita ndeleng WIKI sing dikutuk:
        Periode saka 2000 nganti 2018. Tarif wutah ekonomi.
        Rusia ana ing separo kapindho dhaptar, sawise Ethiopia, Rwanda, Libanon, lsp.
        Padha bisa, mesthi, ngomong sing luwih dhuwur tinimbang ing Jerman, nanging Jerman duwe backlog sing ora bakal bisa nyusul kanggo dangu, lan liyane, iku perlu kanggo padha karo pemimpin, ora wong njaba. Gusti Allah nunggil karo dheweke, karo Guinea Khatulistiwa kanthi 10998%. Paling ora China duwe 2162. Rusia duwe 241.
        1. 0
          26 May 2021
          Aku ngomong babagan kasunyatan manawa kita minangka negara lan wong sing dibentuk dening Ortodoks. Malah kepinginan banget kanggo kaadilan ing ngendi Bolsheviks dadi kuwasa minangka akibat saka pengaruh Ortodoks sing wis pirang-pirang abad. Lan ing wektu komunis, nilai-nilai kita sabenere nilai-nilai Ortodoks, ora kalebu ateisme, mesthi. Elinga "Kode Moral Pembangun Komunisme". Mung Ortodoks mung tanpa Gusti Allah.

          Ing tembung, sampeyan kudu digali luwih jero sadurunge nggawe kesimpulan kategoris kasebut.
          1. +3
            26 May 2021
            Kanca-kanca, aku bakal campur tangan ing pasulayanmu.
            Ing semangat polemik siji bisa nuduh apa wae lan sapa wae sing mundur.
            Nanging, misale jek, Ortodoks mesthi nduweni peran penting ing pembangunan negara. Lan pangerten, positif lan negatif, minangka aspek penting saka kemajuan sejarah.
            Monarki - ing tataran munculé hubungan kelas ing Rusia (Rusia) - iku sawijining fénoména majeng, ing 1917, regressive. Partai Komunis - Bolshevik - ing 1917 progresif lan revolusioner, ing 1990 - pasif lan dibagi, etc.
            1. +2
              26 May 2021
              Matur nuwun kanthi sanget, Edward! Loro-lorone kanggo posting lan kanggo komentar. Nanging aku mikir kita padha mbantah bab liyane.

              Aku mung pengin mbantah mungsuhku yen Ortodoks ora minangka indikator kemajuan / kemunduran, agama lan kemajuan ing kasus iki ora nyambung kanthi cara apa wae. Iki minangka masalah mental sejatine, sanajan struktur negara mung disambungake. Lan, kaya sing wis dingerteni, Ortodoks wis nduwe peran positif ing sejarah Rusia, mbentuk kode budaya kita, yen sampeyan seneng. Iki sing dakkandhakake. Mratelakake panemume, Ortodoksi bakal nduweni peran positif ing mangsa ngarep, amarga krisis iman saiki, kalebu, sayangé, ing Gréja dhewe, minangka fenomena sementara. Iki kedadeyan sacara periodik ing kabeh negara, lan ora mung ing Ortodoks.

              Kulon "progresif" ing sawijining wektu sinau akeh saka Byzantium Ortodoks lan Timur Islam, sing sacara intelektual lan teknologi luwih unggul tinimbang wong Eropa abad pertengahan, utamane ing tahap awal. Eropah dikenali Aristoteles padha ing siji wektu thanks kanggo Arab, yen memori sandi serves kula tengen. Lan karya Ibnu Sina (lan ora mung dheweke) dadi buku teks kanggo dokter Eropa abad tengahan. Sanajan saiki primacy ing istilah teknologi lan ekonomi belongs kanggo Kulon. Nanging iku langgeng? Utawa kita bakal mbaleni sawise Posner nalar ora-dadi-pinter?

              Minangka kanggo monarki lan CPSU, banjur, ing mratelakake panemume, iki masalah kapisah, ora ana hubungane karo regejegan. Kaya teori kelas.
              1. +2
                26 May 2021
                Matur nuwun Artem!
                Aku setuju banget karo kesimpulan sampeyan babagan pembentukan mentalitas.
              2. Bai
                0
                26 May 2021
                progresif" Kulon ing sawijining wektu sinau akeh saka Bizantium Ortodoks

                Tuladhane: ..... ? Apa sing sampeyan sinau? Apa sing diraih Byzantium (sing tuwuh saka Kakaisaran Romawi pagan, sing dadi pimpinan jagad ing urusan militer, ekonomi, lan ilmu pengetahuan), apa sing dadi model kanggo kabeh bangsa, ilmu pengetahuan, lan liya-liyane? Dheweke nggunakake warisan Roma. Lan mekaten.
                1. 0
                  26 May 2021
                  Contone, wong Eropa sinau njupuk saka crossbows, nggunakake astrolabe lan kompas, lan adus panas saka Arab. Aljabar maneh minangka penemuan wong Arab, sanajan ilmuwan Bizantium Leo the Mathematician minangka sing pisanan nggunakake prinsip aljabar kanggo ngganti angka sing ora dingerteni nganggo simbol huruf. Kaca Venetian minangka teknologi master Bizantium sing dicolong ing taun 1204 (utawa rada suwe, nanging sawisé ditaklukaké Konstantinopel déning tentara salib). Eropah nampa akeh kawruh babagan mekanika saka Bizantium. Wis banjur bangunan multi-storey dibangun ing kono, kang malah ana elevator. Contone, ana dekrit saka salah sawijining kaisar, sing nglarang mbangun bangunan sing luwih dhuwur tinimbang 10 lantai. Diplomasi ing pangertèn modern lan ilmu ekonomi pisanan muncul ing Byzantium. Apa ana kanggo argue kanggo dangu nalika universitas pisanan ing Konstantinopel muncul ing abad kaping 8. Bener, banjur ilang, lan wis dibalèkaké ing abad kaping XNUMX, mungkin sadurungé, aku ora ngelingi.

                  Akeh karya penulis kuna wis mudhun ing korespondensi saka periode Bizantium. Sanajan padha digawa langsung menyang Eropa dening wong Arab, sing nerjemahake Aristoteles lan Plato sing padha saka Yunani menyang Arab. Ya, lan langsung ing basa Yunani ing khilafah padha maca kanthi apik.

                  Dhaptar bisa diterusake nganti suwe. Maca sejarawan.
                  1. Bai
                    0
                    26 May 2021
                    maneh panemune wong Arab

                    Kita ngomong babagan Bizantium. Lan apa bab wong Arab? Padha Muslim, ora Ortodoks.
                    Apa ngomong kanggo dangu nalika universitas pisanan ing Konstantinopel muncul ing abad kaping XNUMX

                    Lan iku apik kanggo ngomong.
                    Model ing Athenaeus Romawi Kaisar Theodosius II ing 425 ngadegake athena ing Konstantinopel (Konstantinopel Athene, jeneng modern uga ditampa ing literatur sejarah: Sekolah Menengah Konstantinopel, Sekolah Menengah ing Konstantinopel, Universitas Konstantinopel).

                    Maneh warisan Roma.
                    Lan ing China, institusi pendhidhikan pisanan (2 pcs) kanggo latihan pejabat pemerintah lan ilmuwan diadegake ing 372:
                    1. -1
                      26 May 2021
                      Penalaran migunani, nanging luwih becik maca buku sadurunge. Banjur sampeyan ora kudu nyalin kalimat pisanan saka artikel Wikipedia, banjur nulis omong kosong.

                      Mesthine, Kakaisaran Romawi (yaiku, Romawi) minangka kelanjutan langsung saka Roma, lan mulane nggunakake warisan Roma, lan dheweke njupuk akeh saka Yunani, nganti sawetara - saka Mesir, negara Hellenistik liyane, lan Carthage padha kanggo sawetara ombone.

                      Salajengipun. Kesalahanku yaiku yen aku miwiti karo wong Arab, aku mung pengin nuduhake yen negara-negara Islam saiki ora kalebu elit teknologi, sanajan ana wektu nalika Eropa sinau saka dheweke. Sampeyan kudu eling yen sampeyan ora bisa mbangun rantai logis kasebut, utawa sampeyan ora duwe tujuan kasebut. Penting ora sinau, nanging mbantah. Nanging sawise kabeh, ing pesenku, saliyane panemuan Arab, uga nyathet apa sing ditindakake dening ilmuwan Bizantium, bagean cilik. Kok ilang?

                      Lan pungkasane, aku mbaleni maneh: maca buku liyane. Sampeyan ora bisa sinau sejarah babagan publikasi nganggo "VO".
                    2. -1
                      26 May 2021
                      Ya, lan babagan China. Aku ora mbantah manawa China wis suwe dadi kekuwatan sing maju. Minangka prakara kasunyatan, abad iklan nganti 18-19. Banjur dheweke wiwit ketinggalan, saiki dheweke lair maneh. Nanging iki ora ana hubungane karo argumentasi kita. Aja nganti disimpangake.
        2. -1
          26 May 2021
          "Sampeyan kudu padha karo pimpinan, lan dudu wong njaba" Aku ora ngerti apa-apa: apa Jerman wong njaba utawa pimpinan?
          Kepiye carane ngerti tembung kasebut: "luwih dhuwur tinimbang ing Jerman, nanging Jerman duwe backlog kaya ngono sing ora bakal ditindakake nganti suwe"? Ora ngerti logika
          1. Bai
            +1
            26 May 2021
            Ing babagan wutah, Jerman minangka wong njaba. Nanging nduweni tingkat pembangunan sing kaya mangkene, supaya bisa munggah, kudu ngupayakake upaya sing luwih gedhe tinimbang negara-negara sing durung maju. Guinea Khatulistiwa ing 2000 - ora ana. Mulane, yen wong ora sengaja nggawa malah jumlah cilik, iki wis mlumpat. Lan yen sumur dibor, banjur wutah langsung unprecedented. Iku luwih angel kanggo negara maju kanggo entuk tingkat wutah dhuwur, amarga lagi cedhak karo watesan pembangunan, supaya tingkat dhuwur saka ekonomi, kang kita ora bakal tekan ing gesang kita, nggawe wutah angel (gampang kanggo nggawe telung rubles saka ruble. Nanging nyoba kanggo nggawe 100 saka 300 milyar, ora ana pasar kanggo turnover). Malah tugas kanggo nyekel Portugal ora ana maneh. Jerman minangka wong njaba amarga negara liya kanthi tingkat pembangunan sing padha (AS, Jepang) duwe tingkat pertumbuhan sing luwih dhuwur tinimbang Jerman. Dheweke, supaya ngomong, bisa, nanging ora pengin. Wis hak ora overstrain. Lan Rusia minangka negara sing mundur, manawa sampeyan seneng utawa ora. Iku kasunyatan. Supaya bisa nggayuh negara maju, kudu berkembang kanthi cepet, kaya China. Nanging kita ora duwe iki, sanajan dibandhingake karo negara-negara Afrika, ing ngendi kahanan pembangunan luwih elek tinimbang Rusia.
  6. -2
    26 May 2021
    Tatar diterangake ing "Sejarah Rahasia Mongol" minangka tanggi Mongol ing tlatah Mongolia Inner mangsa ngarep. Tatar ing Mongolia Inner. - iki mestizo saka Asian Ugro-Finns (N1a1), Black Sea Aryans (R1a-Z93) lan Mongol dhewe (C2)

    PS "Neighborly-territorial community" - inspirasi ngguyu
  7. +8
    26 May 2021
    Kayane aku wis tekan wektune, yen dideleng saka akeh komentar, dina Sabat wis diwiwiti. Getih, prawan durung ngombe?. ngguyu
    1. +9
      26 May 2021
      Wis ngombe getihe prawan durung?

      Ora, nganti saiki mung mburu kopi. nglirik Salam iki! ombenan
      1. +7
        26 May 2021
        hi Mangkene apa sing dakkira bakal kelakon ... ombenan Ora kabeh omong kosong ditulis.
        1. +5
          26 May 2021
          Ora kabeh omong kosong ditulis.

          Kita uga bisa nulis ulang "crita nyata Elizabeth Báthory". nglirik Miturut cara, ing Hongaria ana sawetara "sejarawan" wangkal sing nyoba kanggo mbuktekaken sing crita saka "countess getih" iku murni nyetel-up lan ngapusi, padha ngomong, padha nyoba kanggo njaluk nyisihaken saka dheweke. Film kasebut malah wis direkam! ombenan
    2. +5
      26 May 2021
      "Kita mutusake kanggo nyedhot getih.
      Delicious - ing katelu "(c).
  8. +5
    26 May 2021
    Halo rekan kerja. eseman hi Perusahaan apik kumpul dina iki. eseman
    Aku ora ngerti yen aku bisa kanthi jelas menehi komentar babagan apik, sanajan, miturut pendapatku, materi sing ora bisa dibantah, nanging aku bakal nyoba. Tanganku wis gatel-gatel arep gelut, nanging sayange ora ana wektu. Nyuwun
    1. +6
      26 May 2021
      Tanganku wis gatel-gatel arep gelut, nanging sayange ora ana wektu.

      Aku nerjemahake: "Uuhhh, kita bakal menehi wong yen padha kejiret karo kita!" ngguyu Michael, guyon grapyak! We look nerusake kanggo wektu luang! ombenan
      1. +2
        26 May 2021
        Master Trilobite (Mikhail): apik, sanajan, ing mratelakake panemume, ora materi kontrovèrsial. Tanganku wis gatel-gatel arep gelut, nanging sayange ora ana wektu.

        Sugeng rawuh, Misha hi
        Kajaba iku, ana akeh pakaryan ing wilayah lokal, nanging paling ora luwih gampang kanggo aku - omah pribadi lan aku bisa ngrokok kanthi periodik ing komputer.
        1. +2
          26 May 2021
          Hello Dim.
          Dina iki aku kudu keliling kutha. Ing dalan, aku mung bisa ndeleng saka telpon kanggo maca sapa sing nulis apa. Kene, wis bali. eseman
        2. +3
          26 May 2021
          Aku pengin ngomong sawetara tembung babagan artikel kasebut dhewe.
          Thanks kanggo penulis, mesthi, minangka tansah - lan ditulis pikirane menarik lan ngumpulake perusahaan wicaksana.
          Nanging ambane jangkoan masalah sing Eduard nduduhake kanggo kula, utawa rodo, sawetara jenis dhuwur meh stratospheric saka kang katon ing sajarah Rusia, scares kula sethitik. Aku ilang. Aku ora bisa ngetutake pikirane penulis. Kanthi Slavs awal, kabeh luwih utawa kurang normal, saiki kita wis mlebu periode favorit, sawetara generalizations katon kaya aku cepet-cepet.
          Contone, veche. Organ pamrentah nasional, lan langsung. Nanging kita bisa equate menyang veche sembarang wong akeh sing wis padha nangis saka ringleaders kanggo solusi sedhela kanggo sawetara masalah (paling asring kanggo matèni utawa ngrampok wong)?
          Kyiv - piye? Vseslav Polotsky ditarik metu saka potong lan lungguh ing meja Grand Duke - kaputusan politik. Nanging kaputusan saka rapat veche utawa akeh kasar - iku pitakonan.
          Ana veche ing Novgorod, mesthi. Ana lonceng veche (utawa beat, rebana, ora ketompo), kepala veche, sawetara panelpon, whoopers, wong liya, aku ora ngelingi. Ing Novgorod ana struktur spontan, nanging diatur.
          Ing Rostov uga, piye wae uskup dipateni dening wong akeh, lan umume padha dibuwang kanthi periodik. Sawetara nyebut iki buzu veche. Apa iya?
          Pembunuhan Shchelkan (Cholkhan) ing Tver ing 1328 - veche? Utawa wong-wong mung dadi brutal lan mateni Horde amarga sombong lan sombong?
          Utawa mungkin banjur kerusuhan Moscow ing abad XVII. -uga kan?
          Utawa ing kene ana pitakonan apa ana negara ing Rusia lan nalika dibentuk. Apa iku "negara"?
          Sah - wilayah. Kanthi wates, pedunung, kekuwatan kedaulatan, administrasi, pasukan paksa lan pajak. Kayane aku ora lali apa-apa. Kabeh prasaja ing kene - sampeyan ndeleng wilayah kasebut lan nemtokake manawa ana kabeh pratandha. Yen ana, banjur negara. Negara Rusia kuna wis cocog karo konsep kasebut paling ora wiwit jaman Putri Olga - "kuburan lan upeti" sing misuwur.
          Saka sudut pandang sejarawan, konsep "negara" bisa uga ditetepake kanthi cara liya, lan aku rumangsa yen konsep umum kanggo negara dudu "wilayah", nanging liya, sawetara wujud kekuwatan, utawa liya-liyane. ... Sing, definisi kudu muni kaya iki: negara iku wangun saka daya kang ... lan fitur liyane mbedakake.
          Ora ana cara kanggo aku ngerti garis apik sing ditindakake Edward ing antarane komunitas teritorial lan negara.
          Kolega, ana sing bisa nerangake?
          1. +3
            26 May 2021
            Sugeng sonten, Michael!
            Dina iki aku setuju karo sampeyan, baris banget lancip lan sejarawan nemtokake fitur iki strictly collegially. Kita mutusake manawa iki dudu formasi negara lan mung.
            Babagan veche angel banget. Edward janji, ing komentar sadurunge kanggo artikel sadurungé, marang ing liyane rinci, nanging aku isih ora ngerti ngendi wong akeh lan ngendi kumpul veche.
            1. +2
              27 May 2021
              Wong akeh sing diatur lan veche resmi ora ana bedane. Kaya dene pakumpulan umum (pertemuan) warga ing volost N-th bisa rutin lan mirunggan, dirakit saka inisiatif saka warga dhewe. Lan dheweke bisa ngusir kepala dewan desa N-langit kanthi sah utawa ngrampungake sawetara masalah penting liyane.
              Pitakonan liyane yaiku yen demokrasi veche ing kutha-kutha ora minangka ekspresi saka kekarepan kabeh populasi volost. Amarga mung aristokrasi sing manggon ing kutha-kutha (boyars komunal-suku, lan militer - pengadilan / tim pangeran) lan "wakil rakyat umum" mung ana antek / anggota komunitas junior lan klien liyane.
          2. +2
            27 May 2021
            Masalah iki wis dibahas ing komentar ing artikel sadurunge. Singkat: ora ana definisi tunggal lan pungkasan babagan negara ing ilmu (utamane ing ilmu hukum). Ana sawetara konsep lan fitur umum negara. Nanging, yen struktur tartamtu duwe tandha-tandha kasebut, ora ateges 100% struktur iki minangka negara (yen ora ana tandha-tandha kasebut, mula iki dudu negara).
            Penulis nerusake saka konsep yen negara ing pangertèn modern mung ana ing tatanan sosial-ekonomi adhedhasar divisi kelas masyarakat (utamane minangka instrumen penindasan kelas). Ing masyarakat tanpa kelas, struktur umum bisa duwe kabeh fitur utama negara, nanging ora nindakake kabeh fungsi, lan mulane ora bisa dikenali minangka negara lengkap. Iki minangka formasi proto-negara (utawa kaya sing diarani penulis "potestary").
            Umumé, iki minangka pitakonan tinimbang babagan filsafat lan teori negara lan hukum.
            Saka sudut pandang sejarah, pitakonan babagan tuwuhing masyarakat kelas saka tatanan komunal dianggep ing kene.
          3. +1
            27 May 2021
            Kutipan: Master Trilobite
            Negara Rusia kuna wis cocog karo konsep kasebut paling ora wiwit jaman Putri Olga - "kuburan lan upeti" sing misuwur.

            Sugeng siang Michael,
            Iki minangka pitakonan serius: apa bisa diinterpretasikake kuburan lan upeti minangka bukti struktur administratif yaiku negara?
            lan apa persis kuburan sing Olga sijine? hi
            1. +1
              27 May 2021
              Aku mikir iku cukup bisa kanggo kokwaca kuburan minangka pusat administratif, kang wakil saka panguwasa pangeran padha terus-terusan, nyatane, ngleksanani daya iki lokal. Lan upeti kaya pajak tetep, beda karo polyud kuno.
              Yen diterusake saka definisi negara sing aku gunakake (luwih dhuwur), yaiku, liwat konsep umum "wilayah", banjur dadi negara.
              Nanging interpretasi iki, mesthi, bisa ditantang.
              Kita mung bisa ngadili apa "kuburan" bener saka data kasedhiya ing wektu mengko, nanging ora ing kabeh kasunyatan sing padha duwe fungsi padha ing wektu Olga lan sing extrapolation kuwi bakal bener. Secara pribadi, mratelakake panemume ya, wis ana ing jaman Olga, saliyane kanggo fungsi fiskal murni, pekarangan gereja uga ditugasake fungsi peradilan lan administratif, ing kasus apa wae, sawetara. Sawetara perselisihan wates cilik ing wilayah kuburan dhewe, contone ...
              Kok aku mikir ngono? ora ngerti. Aku mbayangno wilayah tartamtu sing ana sawetara desa, saben duwe lurah dhewe, sing mbokmenawa dadi kepala klan. Lan padha matur marang para pinituwa iki: "Nggawa upeti kanthi ukuran sing kaya mangkene lan menehi wong iki. Dheweke ana ing kene miturut pangandikane pangeran lan nggambarake pangeran dhewe." Apa wong lanang bakal sambat karo wong sing kaya ngono? Ya, kanthi kabeh cara. "Telung guncangan dijupuk saka desa tetanggan lan padha ngresiki pucuk ing kali." Ing jaman biyen, dheweke bakal njupuk taruhan lan ngurutake. Lan saiki ana tyun sing lungguh ing kene, wong saka pangeran - luwih gampang sambat. Sanadyan, iku nganti sapa, mesthi, nanging yen sampeyan pindhah karo totoan, lan padha matèni wong ing kana, tyun mesthi bakal campur tangan: yen wong dipateni, sapa sing bakal mbayar pajeg?
              Piye wae, umume. eseman
              1. +1
                27 May 2021
                Kutipan: Master Trilobite
                Kita mung bisa ngadili apa "kuburan" bener adhedhasar data kasedhiya ing wektu mengko, nanging ora ing kabeh kasunyatan sing padha duwe fungsi padha ing wektu Olga lan sing extrapolation kuwi bakal bener.

                Iki persis apa aku wanted kanggo ngomong. Kita ora ngerti kaya apa latar mburi gereja "Olga kaping", lan paling kamungkinan, ing wektu iku unit administratif-wilayah, kita ngerti ing wektu mengko.
                Apa sing sejatine ngandhani PVL:
                Lan sijine pajeg abot kanggo kula, lan rong bagéan menyang Kyiv, lan katelu - kanggo Vyshegorod kanggo Olza; dadi bo Vyshegorod Olzhin kutha. Lan Olga tindak ing sadawane tanah Derevskoy karo putrane lan regu, nyetel charter lan pelajaran, lan inti saka camp lan tangkapan. Lan teka ing kutha Kiev karo putrané Svyatoslav, lan ing mangsa panas 6455 Olga tindak Novgorod. Lan pasang kuburan lan pajeg ing Mst, lan kuburan lan pajeg, lan utang ing Luza; lan nyekel dheweke kabeh liwat bumi, lan pratandha lan panggonan lan kuburan

                Gréja, ketoke, nduweni oyod sing padha karo tembung tamu, ngunjungi, tamu, lan ing kasus iki, makna asline paling kerep digunakake - "panggonan", yaiku, tetep sementara. Istilah sing cedhak karo dheweke ing basa Rusia Kuna yaiku kamp. Apa bener kita waca: "lan inti saka camp dheweke" lan luwih "lan nyekel dheweke."
                Yaiku, kita ngomong babagan sawetara papan kanggo nginep lan jebakan (yaiku, papan mburu). Apa iku? benteng? pakunjaran? panggonan benteng? mung gubug gedhe? pabrik?
                Apa iki bisa diinterpretasikake minangka struktur negara administratif-wilayah? Paling ora bisa debat.
                Lan upeti kaya pajak tetep, beda karo polyud kuno.
                Tribute minangka tumindak kekerasan eksternal sing ditindakake kanthi bantuan pasukan militer, sing kita deleng saka PVL. Iku misale jek kula mokal kanggo kokwaca minangka tax negara.
                Lan, apa ana pajak ing Rusia Kuna? Sumber ora ngomong akeh babagan iki. hi
                1. +1
                  27 May 2021
                  Kutipan: Mihaylov
                  Pogost, ketoke, root sing padha karo tembung tamu, ngunjungi, tamu, lan ing kasus iki, makna asli paling kerep digunakake - "panggonan tetep",

                  Miturut kula, tembung punika wiwitanipun gadhah teges ingkang langkung spesifik lan sempit. Ing jaman kuna, wong pindhah utamané kanggo siji waé - perdagangan, ijol-ijolan. Tamu minangka pedagang, lan kuburan minangka papan kanggo transaksi properti. Panggonan iki kudu nduweni aksesibilitas transportasi tartamtu, yaiku, ngadeg ing dalan "utama" lan nduweni akses dalan saka pemukiman ing saubengé. Swara wektu, iku bisa ndarbeni prasarana - marinas, panggonan kanggo nyimpen barang, transportasi (stable, gudang kanggo kapal), kanggo tetep sauntara sudagar piyambak, pengawal, etc. Wong-wong mau nggawa barang-barange menyang plataran gréja lan diijolaké karo "hadiah" - barang sing digawa "tamu".
                  Suwe-suwe, konsep kasebut saya tambah akeh, amarga fungsi pekarangan gereja saya tambah akeh, sing entuk populasi permanen, dadi papan patemon kanggo warga lokal, ijol-ijolan kabar lan, mesthi, papan kumpul kanggo polyudya - ora kanggo saben desa. pangeran karo retinue kanggo pindhah saben wektu, sanajan wiwitane mbokmenawa kaya sing , kedaden.
                  Ing pangerten saka PVL, kuburan, ketoke, sabenere titik koleksi upeti, ngendi warga desa tradisional nggawa surplus kanggo ijol-ijolan. Iku mung sing saiki ana wong khusus - tiun, sing diklumpukake tetep, sarujuk upeti kanggo pangeran, jumlah kang diadegaké lan dikenal, uga, ing dalan kang diwakili daya ing titik.
                  Kutipan: Mihaylov
                  Tribute - tumindak kekerasan eksternal sing ditindakake kanthi bantuan pasukan militer

                  Ing pangerten, iki polyudie. Tribute minangka produk saka persetujuan antarane panguwasa lan populasi. Ukuran lan tenggat wektu kanggo ngajokake wis ditemtokake lan kudu dihormati, sing dadi wakil saka administrasi kudu njagong ing papan, sing wis tanggung jawab marang pangeran kanggo volume lan ketepatan wektu.
                  Kutipan: Mihaylov
                  Lan, apa ana pajak ing Rusia Kuna? Sumber ora ngomong akeh babagan iki.

                  Aku ketemu konsep "stern". Aku pracaya iki pajak saka populasi. Ketoke, nganti wektu tartamtu padha diklumpukake ing wangun produk saka produksi tetanèn, mburu, kumpul - roti, daging, iwak, hemp, wulu, madu, etc. Fees utawa "burs" - pajak ing perdagangan lan tugas. Vira - denda. Loro pungkasan dijupuk ing perak. Set lengkap tugas negara. Novgorod tansah mbantah karo para pangeran babagan "alas ireng", mbokmenawa analog saka PPN saiki, aku ora ngerti.
                  1. +1
                    27 May 2021
                    Kutipan: Master Trilobite
                    Ing pangerten, iki polyudie. Tribute minangka produk saka persetujuan antarane panguwasa lan populasi. Ukuran lan tenggat wektu kanggo ngajokake wis ditemtokake lan kudu dihormati, sing kudu ditindakake dening wakil administrasi, sing wis tanggung jawab marang pangeran kanggo volume lan ketepatan wektu.

                    Pitakonan istilah kasebut, kaya kabeh liya, bisa didebat: sawetara ngenali upeti lan polyudye, sing liyane mbedakake kanthi jelas.
                    Mungkin:
                    upeti minangka tumindak kekerasan eksternal: upeti dibayar kanggo Khazar utawa, contone, kanggo Avar. Tegese, ing istilah modern, kita duwe hubungan politik luar negeri ing kene.
                    Dene polyudia, luwih mirip karo hubungan internal: salah sawijining wujud kekuwatan pangeran (kekuasaan pangeran awal) yaiku hadiah sukarela saka kanca-kancane. Koleksi hadiah njupuk Panggonan liwat detour saka wilayah suku, ing tembung liyane, mlaku antarane wong. Mula jenenge detour: polyudye.
                    Kanggo pisanan istilah kasebut ditemokake ing Constantine Porphyrogenitus:
                    "The archons ninggalake Kyiv karo kabeh embun lan pindhah menyang polyudia, kang disebut "circling", yaiku, ing Slavia, Vervians, Druguvites, Krivichi, Severii lan Slavs liyane, sing pactiotes (anak sungai utawa sekutu?) Ross. Dipakani ana ing saindhenging mangsa, padha maneh, wiwit ing April, nalika es ing Kali Dnieper nyawiji, bali menyang Kyiv.
                    Bandhingake karo pesen Tacitus babagan wong Jerman:
                    "Iku dadi adat ing antarane suku [Jerman] sing kabeh kanthi sukarela nggawa sapi utawa woh-wohan kadonyan marang para pemimpin; ditampa minangka hadiah kehormatan, nanging ing wektu sing padha kanggo nyukupi kabutuhan ”
                    Ora suwe, hadiah sing diklumpukake nalika nyimpang saka wong wiwit diarani polyud. Polyudie muncul sanajan ing jero sistem suku lan dhewe durung ateges anane negara utawa masyarakat kelas. Alami, kaya kabeh liyane, owah-owahan liwat wektu. hi
                    1. +1
                      27 May 2021
                      Kutipan: Mihaylov
                      Polyudie muncul ing telenging sistem suku lan dhewe durung ateges anane negara utawa masyarakat kelas.

                      Pancen bener.
                      Nanging aku ora bakal mbantah manawa polyudya mung sukarela. Ing sawetara kasus, penyitaan barang-barang berharga sajrone koleksi polyudia jelas dipeksa, lan misale jek yen kasus kasebut ora luar biasa. Nanging sing paling penting yaiku polyudie, ora kaya upeti, ora duwe ukuran sing wis ditemtokake. Pira sing bakal diwenehake (utawa pira ana) - dheweke njupuk akeh.
                      Tribute, ora kaya polyudya, nduweni ukuran sing ditemtokake. Carane Oleg komunikasi karo Radimichi, secara harfiah:
                      - Sampeyan mbayar sapa?
                      - Khazar.
                      - Aja mbayar Khazars, mbayar kula.
                      Lan padha menehi upeti miturut volume sing ditetepake, kaya sadurunge Khazars.
                      Sing, wiwit jaman Oleg, ing panggonan tartamtu padha wis dipunwiwiti kanggo netepake pajeg tetep, lan ing panggonan liya padha diklumpukake polyudye. Nanging wong-wong mau ora ninggalake wong-wong mau ing lemah - padha teka karo pasukan lan gegaman.
                      Kutipan: Mihaylov
                      upeti minangka tumindak kekerasan eksternal

                      Sing pengamatan menarik, iku ora kelakon kanggo kula. Tegese, upeti dikumpulake saka tanggane. Aku setuju karo iki. Nanging ing hubungan kanggo Olga, kita duwe informasi babagan gréja, upeti lan malah quitrents ing siji ukara. Kanggo sawetara alasan, misale jek kula sing iuran mangertos minangka kewajiban tartamtu saka alam non-properti, mbok menawa kanggo nindakake ing beyo dhewe sawetara karya kanggo ndandani lan njaga infrastruktur - contone, ngresiki kali saka reruntuhan lan watu, ndandani dalan. , kreteg, marina, lsp. Lan nalika greja, quitrents lan tributes digunakake ing siji ukara, iki nuduhake yen "upeti" iku, sawise kabeh, ora mung instrument saka hubungan privasi manca. Pemerasan internal saka populasi sing dikontrol kanthi jelas dening sampeyan uga diarani upeti.
                      Umumé, misale jek kanggo kula pribadi sing bisa kanggo argue bab apa Slavs Wétan wis negara sadurunge Olga, nanging wiwit mrentah, ing pangertèn sing kasedhiya kanggo kula, iku wis rampung ing lengkap lan ing kabeh sawijining. kamulyan. Mung wates wilayah sing bisa dadi subyek regejegan, nanging iki obrolan kapisah.
                      Umumé, kanggo mbantah babagan munculé negara, tanpa definisi sing jelas babagan istilah iki, ora ana gunane. Lan amarga ora ana definisi sing jelas, umume ora jelas apa sing dipikirake lan dibantah sawetara pikiran. eseman
                      1. +1
                        27 May 2021
                        Tribute, ora kaya polyudya, nduweni ukuran sing ditemtokake. Carane Oleg komunikasi karo Radimichi, secara harfiah:
                        - Sampeyan mbayar sapa?
                        - Khazar.
                        - Aja mbayar Khazars, mbayar kula.
                        Lan padha menehi upeti miturut volume sing ditetepake, kaya sadurunge Khazars.
                        Sing, wiwit jaman Oleg, ing panggonan tartamtu padha wis dipunwiwiti kanggo netepake pajeg tetep, lan ing panggonan liya padha diklumpukake polyudye. Nanging wong-wong mau ora ninggalake wong-wong mau ing lemah - padha teka karo pasukan lan gegaman.


                        Meh kaya ing taun 90-an ing abad kaping 20. Mung mafia rooftops. Malah karo penembake diutus. Bandit mantap am
                      2. 0
                        28 May 2021
                        Kutipan: Master Trilobite
                        Umumé, kanggo mbantah babagan munculé negara, tanpa definisi sing jelas babagan istilah iki, ora ana gunane.

                        Aku setuju 100% (minangka pujangga Ivan Bezdomny disenengi figuratively ngomong) ngguyu
                        Kanggo sawetara alasan, misale jek yen iuran dimangerteni minangka kewajiban tartamtu sing ora duwe properti, bisa uga kanggo nindakake kanthi biaya dhewe sawetara karya ing ndandani lan pangopènan infrastruktur.

                        Iki minangka salah sawijining titik sing menarik: maneh, apa tegese quitrent ing pesen PVL iki?
                        Kabeh katon cetha karo makna pungkasan saka tembung iki (ngirim, sumpah, kewajiban), nanging pitakonan apa iki persis apa sing dimaksud ing PVL?
                        Tembung "ban" asalé saka basis Slavic "kiamat" (related - "wicara") - secara harfiah "apa padha sarujuk" (miturut pendapat kita - persetujuan utawa persetujuan) lan makna liyane ing pangertèn - "sumpah".
                        Diwenehi wayahe, kita bisa nganggep yen kita ngomong bab upeti lan persuasi tartamtu, utawa luwih sumpah.
                        Yen diterusake saka definisi negara sing aku gunakake (luwih dhuwur), yaiku, liwat konsep umum "wilayah", banjur dadi negara.

                        Tanpa mangu-mangu, negara apa wae sing duwe wilayah, nanging ora ana "entitas teritorial" sing dadi negara: apa "negara Germanarich" minangka negara? utawa "kekaisaran Attila"? Luwih kamungkinan ora saka ya.
                        Nanging nalika sampeyan negesake kanthi bener, tanpa definisi sing jelas babagan istilah "negara", perselisihan kasebut ora ana gunane.
                        Kita ngobrol kanthi apik ... hi
                      3. +1
                        28 May 2021
                        Ya, matur nuwun, sing menarik. hi
                    2. 0
                      27 May 2021
                      Kutipan: Mihaylov
                      Mungkin:
                      upeti minangka tumindak kekerasan eksternal

                      Apa sampeyan serius?
                      Nalika mbayar tuku ing toko, apa sampeyan mikir yen pedagang meksa sampeyan menehi dhuwit?
                      Tribute luwih minangka aspek ekonomi saka hubungan militer-politik. Pungkasane, dheweke menehi upeti kanthi ngirim pemuda kanthi "wajib wajib" menyang tentara pangeran, kagan.
                      Nanging polyudie minangka pajak ing wangun sing paling murni. Pajak ing hak dadi vassal.
                      1. +1
                        27 May 2021
                        Ing kasunyatan, ya. pasukan. Mung ora bakul, nanging negara.
                        Ana hukum sing nemtokake aturan kanggo Advertisement (contone, Civil Code saka Federasi Rusia), kang ngandika sing panuku, nalika tuku produk, kapekso kanggo mbayar rega kanggo bakul.
                        Lan negara kanthi kekuwatane dhewe njamin pemenuhan hukum iki lan kawujudan dening panuku kewajibane.
                        Yen sampeyan ora mbayar barang, bakul bisa aplikasi kanggo negara (kanggo pengadilan) karo panjaluk salah siji kanggo penegakan (koleksi utang) utawa kanggo nolak kanggo nepaki kontrak lan bali barang.

                        Dene pajêg lan beya kuna, wujud lan jenengé akèh.

                        Lan ing babagan "polyudya", iki dudu pajak, nanging proses ngumpulake dhuwit saka populasi. Kuna lan padha karo "detour" Jerman Lor, nalika pangeran dhewe karo prajurite ngubengi tanah, ngumpulake pajak / upeti lan bebarengan nindakake fungsi tartamtu - peradilan lan tumindak liyane kanggo nguatake kekuwatan.
                      2. 0
                        28 May 2021
                        Kutipan saka El Barto
                        Ing kasunyatan, ya. pasukan. Mung ora bakul, nanging negara

                        Ora masalah.
                        Sing penting nyatane hubungane petugas pajak karo petugas pajak.
                        Sajrone periode tatanan militèr-perdagangan ing sajarah pembangunan Rusia, tax, kaya polyudye, mung cara "tanpa getih" kanggo replenish treasury saka pangeran, sing kontrol rute perdagangan, yen kita ngomong bab. periode ing wiwitan abad kaping XNUMX.
                        Ing sajarah banget tatanan Kyiv minangka ibukutha ngandika bab iki, amarga. Kyiv adoh ing sisih kidul saingan, kutha-kutha sing ngontrol aliran barang saka kidul menyang lor, saka wilayah Kaspia lan Segara Ireng. Mulane, barang-barang sing digawa saka Byzantium, Timur Tengah, luwih murah ing Kyiv tinimbang, umpamane, ing Novgorod utawa Pskov.
                        Kutipan saka El Barto
                        Kanggo "polyudya" - iki dudu pajak, nanging proses ngumpulake dhuwit saka populasi. Kuna lan padha karo "detour" Jerman Lor, nalika pangeran dhewe karo prajurite ngubengi tanah, ngumpulake pajak / upeti lan bebarengan nindakake fungsi tartamtu - peradilan lan tumindak liyane kanggo nguatake kekuwatan.

                        Kahanan iki dikembangake nalika para pangeran wiwit "nandur ing lemah" petugas pemadam kebakaran, utawa malah mung abdi, kanthi tujuan kanggo ngolah tanah ing periode wiwitan pembentukan sing disebut. tetanèn wektu iku.
                        Tuntutan hukum biasane diputusake ing ibukutha, ing ngendi para pengadu kumpul.
                        Nanging sing paling kerep ana ing kutha dhewe, amarga ora ana sing ngadili ing njaba tembok kutha. Klien utama pengadilan pangeran yaiku properti militer-komersial sing padha, kanthi sukses sukses sing gumantung karo ukuran treasury pangeran, lan sing dituduhake ing jumlah "skuad sing cedhak", efektifitas pertempuran lan jumlah larang regane. logam ing gulu lan ing bangkekan tanggane pangeran ...
                      3. +1
                        28 May 2021
                        Kahanan iki dikembangake nalika para pangeran wiwit "nandur ing lemah" petugas pemadam kebakaran, utawa malah mung abdi, kanthi tujuan kanggo ngolah tanah ing periode wiwitan pembentukan sing disebut. tetanèn wektu iku.


                        Mung laku "polyudya" lan "nyimpang" sing paling kuna. Iki Applied ing wektu nalika durung ana struktur daya terpusat ing lemah, lan kutha iki ateges Bèntèng karo pasar jejer lan marina, plus saperangan pamukiman bèntèng cilik saka bangsawan suku. Liyane saka populasi, kalebu elit suku, kasebar ing wilayah gedhe, manggon ing rentengan pemukiman suku lan melu ing tani subsistence.

                        Ing kahanan kaya mengkono, para pangeran (lan para ratu) mung kepeksa ngubengi paroki supaya bisa nglumpukake dana kanggo awake dhewe kanggo mangan lan ngelingake awake dhewe minangka panguwasa.
                        - ing tangan siji, sampeyan ora bisa manggon ing income saka kontrol perdagangan - sampeyan ora bisa manggon, perdagangan lan aliran komoditas padha banget, mung amarga ekonomi alam lan mode produksi banjur ora nyedhiyani surpluses sing bisa digunakake kanggo ijol-ijolan. . Produk sing diasilake meh ora cukup kanggo ngegungake sikile.
                        - ing sisih liya, yen pangeran ora teka, dheweke mung bisa "lali" babagan dheweke lan umume ora mbayar apa-apa lan ora manut, tiba. Panguwasane para pangeran lan para ratu iku sarat-sarat banget - salawase ana pangeran mawa gegaman - ana panguwasa, kita manut lan mbayar, dheweke lunga - ora ana daya, urip kaya biasane.

                        Apa sing sampeyan tulis iki nuduhake wektu pungkasan, nalika peran pangeran lan kutha saya tambah akeh, lan wakil pemerintah pusat wis ditanam ing lapangan.
                      4. 0
                        29 May 2021
                        Kutipan saka El Barto
                        Apa sing sampeyan tulis iki nuduhake wektu pungkasan, nalika peran pangeran lan kutha saya tambah akeh, lan wakil pemerintah pusat wis ditanam ing lapangan.

                        Ing tahap awal, ora ana kobongan, lan ora ana wong liya ing wilayah subyek, sing bakal nyedhiyakake pusat kutha, utawa pangeran, kanthi produk pertanian. Kabeh kedadeyan liwat ijol-ijolan barang sing digawa dening suku lokal menyang kutha.
                        Mulane, ora ana sing "ngadili" ...
                        Kanthi ekspansi wilayah sing dikuwasani dening pangeran, "sidyahu" ing kutha kasebut, katon panggonan-panggonan ing jejere kutha, utawa kutha-kutha, sing bisa diolah lan nampa produk pertanian sing dibutuhake. Kanggo sing tetanggan iki dienggoni dening wong sing ateges kagungane pangeran. Wong kutha wis dadi ing kutha.
                        Wiwitané owah-owahan periode militèr-perdagangan menyang feodal klasik bisa dianggep wektu nalika Andrei Bogolyubsky ora gelem mrentah nalika lungguh ing Kyiv, lan ditransfer "markas" kanggo Vladimir. Nanging iki didhisiki dening migrasi massal wong "bebas" saka habitat biasa menyang tlatah Rusia Putih.
                      5. 0
                        29 May 2021
                        Kasunyatane yaiku ing tahap awal kutha kasebut minangka istana pangeran sing dikubengi lan 2-3 perkebunan boyar ing radius 1-2 km.

                        Kapindho, ora ana sing njupuk apa wae - ora ana surplus kanggo ijol-ijolan, tani subsisten.

                        Pramila sang prabu satemene kepeksa nindakake “alokasi surplus” kanthi ngubengi dharatan lan ngumpulake panganan kanggo awake dhewe. Ing kepala "detasemen panganan" - regu
                    3. +1
                      28 May 2021
                      Ngidini nalika proses koleksi tax - "polyudye", analog saka Jerman "detour", ditransfer jeneng kanggo tax / pawulangan dhewe?

                      Polyudye minangka cara kuno kanggo ngempalaken pajak, nalika pangeran piyambak lelungan karo tentara ing lemah lan melu extortions saka populasi. Mesthine, ana istilah liyane kanggo pajak kasebut.
  9. +4
    26 May 2021
    Kutipan saka Deniska999
    Ora ana Rus Kievan minangka "negara" utawa minangka "federasi", kaya ora ana "fragmentasi feodal" (amarga ora ana panguwasa feodal). Bener, kesimpulan pungkasan digawe ing pungkasan jaman Soviet, lan riset lan analisis statistik saka arkeolog sing luar biasa Andrey Kuza (mati ing taun 1984) mbuktekake iki.

    Cekakipun: Kuza minangka sing pisanan lan pungkasan ing arkeologi / sejarah Eurasia sing ngira nggawa kabeh data babagan monumen "Rusia Lawas" (lan ora mung) menyang database siji lan dilebokake ing peta, nambahake. data ing file sing dilampirake babagan asil penggalian. Langsung metu yen sejarahe ora nyukupi lan "ora ngerti" mung sawetara pemukiman. Nanging iki setengah masalah. Ternyata ing pemukiman Slavik Timur ora ana stratifikasi properti sing katon. Iku katon utamané lucu ing conto Novgorod, ngendi ukuran rata-rata saka Estates (lan padha mung digali kira-kira sèket) beda-beda gumantung saka 400-500 meter persegi kanggo 1200-1600 meter persegi (nanging kabeh prakiraan dening mripat). Akibaté, aku kudu ngakoni manawa ukuran perkebunan ora cocog karo "status sosial". Cukup, kolonisasi Slavia ing Eurasia Lor kanggo wektu sing suwe - 250-350 taun pisanan, paling ora - iku egaliter, lan kelimpahan tanah lan papan ndadékaké kasunyatan sing malah wong miskin bisa manggon ing ageng. - dening standar Eropah - yard.

    Tegese, kabeh "kerajaan kuno" saka antarplanet "Piast-Rurik" sing digambar ing peta dadi sampah. Untunge, sawetara sing diciptakake bubar. Contone, kerajaan Ryazan. Miturut penggalian ekspedisi Staroryazan saka Institut Arkeologi Akademi Ilmu Pengetahuan USSR, dipimpin dening Mongait lan Darkevich, ternyata kutha iki isih enom, ora ana suwene (100-150 taun) lan ing format. saka beteng militèr, ngendi padha manggon ... wong saka wilayah Carpathian (padha diadegaké dening peculiarities saka construction saka plataran). Ora ana estates saka "penguasa feodal" sing ditemokake (uga kraton pangeran, kanthi cara), nanging panah panah saka crossbows ditemokake (miturut sejarah resmi, dheweke ora bisa ana ing kono). Elinga yen nganti pungkasan abad kaping 1580 dianggep serius yen Ryazan Lawas dirusak nalika nyerang Tatar Krimea ing taun XNUMX-an.

    Miturut Andrei Kuza, aku bakal Wigati: arkeolog lan sejarawan isih, senadyan kasedhiyan komputer lan gamblang ngramut database, isin adoh saka kompilasi kaya neraka saka dupa. Kanthi referensi kanggo asil penggalian lan peta. Mula, gambar kasebut katon sedhih (aku ngutip Wikipedia):

    "Monograf sing disiapake dening A. V. Kuza ing kutha-kutha cilik ing Rusia kuna lan katalog pemukiman Rusia kuna ing abad kaping 1989-1996 diterbitake sacara anumerta ing taun XNUMX lan XNUMX. Senadyan basis sumber sing wis berkembang sacara signifikan wiwit iku, karya-karya kasebut A. V. Kuza babagan tingkat generalisasi lan analisis kualitatif tetep ora bisa ditandingi nganti saiki.

    Ngerti ta? Loner, sing urip ing jaman pra-komputer, bisa nindakake luwih akeh tinimbang kabeh sejarawan lan arkeolog sajrone 30 taun kepungkur, lan karya-karyane diterbitake sawise dheweke mati (ing edisi cilik, kaya sing dikarepake ing Eurasia) - "duwe durung dikalahake nganti saiki."

    Jeneng Kievan Rus pisanan muncul ing tulisan Mikhail Maksimovich mung ing abad ka-XNUMX. Lan ing jaman kuna, Rusia minangka sawetara pamrentahan sing terisolasi sing urip dhewe. Ana, miturut Maksimovich, Novgorod Rus, Vladimir Rus, Kyiv Rus, etc. Ing ngendi pangeran sing paling kuwasa lan paling kuwasa mrentah, dheweke nyebut tanah-tanah Rusia kasebut kaya Rus, lan kanthi subordinasi nominal tanah menyang Kyiv, Rusia banjur ora manunggal kanggo nyebut kabeh Kievan Rus.
    Salajengipun sawise Maksimovich, istilah iki Kievan Rus digunakake ing tulisan dening Solovyov, Kostomarov lan sejarawan liyane mung kanggo nandheske saka ngendi pangeran Russian paling pengaruh mrentah. Lan Klyuchevsky nggunakake jeneng Kievan Rus kanggo misahake lan mbedakake Old Rus saka New Upper Volga Rus. Dadi saiki istilah Kievan Rus iki ora ana gunane kanggo diucapake. Rusia kuna saka abad iki lan iki, lan kabeh wis jelas ing ...
    1. +5
      26 May 2021
      Ya, iki ora luwih saka sebutan konvensional, kayata Byzantium. Jeneng iki uga muncul mung ing abad kaping XNUMX. Terminologi iki wis mapan, mula digunakake. Apa worth argue babagan topik iki?
      1. +6
        26 May 2021
        Aku bakal ndhukung, Kievan Rus punika konsep ngelmu lan teori padha Byzantium.
        ngerti lan takon
        1. +3
          26 May 2021
          Wong-wong Bizantium dhéwé nyebut dhéwé wong Romawi. Padha eling sing padha Yunani wis ing jaman kemunduran saka kekaisaran, nalika kabeh wis retak ing lapisan. Nanging yen ana wong sing ngarani Bizantium, dheweke bakal kaget banget))).
          1. +5
            26 May 2021
            Quote: Artyom Karagodin
            Wong-wong Bizantium dhéwé nyebut dhéwé wong Romawi.

            Padha ngomong ing panggonan adoh bali ing 40-50s abad XX padha disebut wong Romawi.
            Saiki diarani Hellenes, ing jaman Bizantium istilah kasebut ora mungkin, amarga Hellenes = pagan.
            1. +2
              26 May 2021
              Kutipan: Mihaylov
              Padha ngomong ing panggonan adoh bali ing 40-50s abad XX padha disebut wong Romawi.

              Ora ngerti. Matur nuwun))). Pasang +.
              1. +4
                26 May 2021
                Kanthi iki, A. Toynbee miwiti crita babagan lelungan mlaku ing Yunani sadurunge Perang Dunia I
  10. +2
    26 May 2021
    Kutipan saka: 3x3zsave
    Dheweke bisa uga numpes, nanging Kirpichnikov ora ngidini dheweke.

    Apa dheweke ngusir dheweke nganggo tongkat utawa nganggo pedhang Rusia?
    1. +4
      26 May 2021
      A. N. Kirpichnikov minangka wong sing cerdas banget.
      Iki G.S. Lebedev mlaku-mlaku nganggo busana kaya Viking, nanging tanpa pedhang, tongkat lan surat rantai ngguyu
      1. +2
        27 May 2021
        Dadi - Lebedev ora ngidini "fulyugan"? guyon
  11. +2
    26 May 2021
    sugeng sonten. Valery, aku seneng banget karo karya sampeyan, kaya sing sadurunge, nggedhekake wawasanku.
    Valery, aku wis janji luwih saka sepisan yen aku bakal nglawan sampeyan, yen bisa, adhedhasar logika.
  12. +1
    26 May 2021
    "Kanthi bantuan saka raja Polandia Boleslav bali menyang Kyiv lan malah nindakake repressions marang wong Kiev", kang kaleksanan saben penduduk sepuluh saka Kiev? Ing gaya: "esuk saka eksekusi panahan" utawa boyars tartamtu, kondisional: Pembayaran, Bunch lan stallion?
    Kaya sing dikarepake, lan ing mburi saben manifestasi "kekarepan rakyat" ana boyars utawa juru tulis tartamtu
    1. +2
      26 May 2021
      sugeng sonten,
      fantasi utawa asumsi bisa apa wae.
      Aku nerusake saka sumber, nanging ora ana boyars lan juru tulis, ana warga kutha ing kasus iki. Lan kapindho, saka definisi masyarakat.
      Kita banget didominasi dening kawruh sing ditampa ing kanak-kanak, ana apa-apa salah kene, nanging boyars ing film "Ilya Muromets" utawa ing film "Alexander Nevsky" - scoundrels licik. Nanging iki minangka tampilan seni + gagasan sawetara sejarawan 40s abad XX, ilmu wis maju. Percoyo opo ora.
      Ora ana sing mbantah pentinge para pamimpin masyarakat, boyar sing padha, ora ana sing ngomong yen wong akeh bengok-bengok lan mutusake kabeh, kita ngomong babagan pangembangan lan pambentukan demokrasi langsung. Lan kita waca analog ing kahanan sajarah padha antarane Yunani kuna, lan luwih ing teks.
      Sincerely, hi
      1. +1
        27 May 2021
        Valery, sugeng siang. Aku ora mbantah yen film: "Alexander Nevsky" digawe roso kesengsem pinunjul ing kula. Nanging aku nggatekake jaman nalika film kasebut digawe, + Aku maca: Balashov, Tumasov, Karamzin lan aku ngerti manawa para boyar uga beda.
        P
        S
        Mungkin ora ana ing topik kasebut, nanging aku nemoni film kasebut kanthi negatif: "Ivan the Terrible". Malyuta Skuratov-Belsky banget ngganggu ana: 1 pribadine "odious", nanging carane diwenehi.
  13. -1
    26 May 2021
    Kutipan: Eduard Vashchenko
    Aku bakal ndhukung, Kievan Rus punika konsep ngelmu lan teori padha Byzantium.
    ngerti lan takon
    Ora mung istilah Kievan Rus ing komponen kasebut padha karo komponen istilah Byzantium. Lan istilah iki asalé nalika Kakaisaran Bizantium. Iki minangka istilah Little Russian lan Little Russia. Masalahe, lan masalahe uga sawise jaman Kakaisaran Bizantium, ora ana wong Ukrainia sing diarani Rusia Cilik, nanging Rusia Cilik wiwit diarani sawetara jinis Ukrainia, lan Rusia Cilik wiwit diarani sawetara. jenis Ukraina ... Nanging iki kidul-kulon tanah Rusia padha disebut bali ing dina saka Kakaisaran Bizantium. Nyatane, sing diarani wong Ukraina saiki, banjur diarani Little Russian ing Rusia, Kleinrussen ing Jerman, Little Russian ing Inggris. lan sing saiki diarani Ukraina wiwit jaman Byzantium diarani Little Russia, Kleinrussland, Little Russia. Aku ora duwe aksara Yunani kanggo nuduhake. Pramila lan sapa sing wiwit ngganti jeneng Rusia Cilik dadi Ukrainia lan Rusia Cilik dadi Ukraina ...?
  14. +1
    26 May 2021
    Aku ora ngerti, pendekatan ilmu Marxis babagan formasi kelas sosial lan perkembangane tansah dadi ragu kanggo aku.
    Kabeh banget primitif lan prasaja.
    Punika Zaman Watu (umume ora bisa dimangerteni, nalika wong-wong saka jinis urip tanpa aturan, hukum, utawa kosok balene, amarga primitife, dheweke wedi karo macem-macem totem lan tabu, asring kanibalisme, nanging ora. luwih dikenal kanggo ngubungake gastronomi utawa wangun hubungan).
    Nanging sistem sing duwe budak wis katon - masa depan sing cerah kanggo kabeh manungsa! Kene sampeyan duwe nulis, lan pandhu arah, lan construction, lan kekaisaran donya, plumbing, maneh, Sajarah, kang malah rama, demokrasi ing wangun uncomplicated asli. Malah, aku ora wedi karo tembung kasebut - geometri lan trigonometri, iki dudu demokrasi kanggo sampeyan - sampeyan kudu mikir ing kene, lan ora bengok-bengok. Kuadrat hipotenusa yaiku ... nah, aja hiley seneng, menehi bukti. Olimpiade tanpa WADA (sampeyan bisa retroaktif nyuda kabeh juara ing wektu kasebut)!
    Lan apa sing ilang? Nanging luwih amarga tatanan majeng - feodalisme teka!
    Lan kenapa luwih maju? Kajaba sawise "Dark Ages", nalika nulis meh ilang, lan meh kabeh kawruh kuna wis ilang ... Malah luwih - relapses saka perbudakan ing abad ka-19 isih massive lan diatur, ing Amerika Serikat, lan isih duwe. Panggonan, apamaneh feodalisme ... Glazyev lan Delyagin argue yen kita saiki ana ing "feodalisme maling", lan ora saka awal.
    Umumé, feodalisme abad pertengahan klasik dianggep minangka apa sing digawé Charlemagne adhedhasar suku-suku Jermanik lan reruntuhan Kakaisaran Romawi Kulon. Vassalage, estates, counts - managers, adipati - bangsawan turun-temurun saka tingkat dhuwur, uskup sing dilarang kanggo mburu lan nganggo sandhangan apik banget sipil. Layanan militer lan tenaga kerja, mata uang tunggal, sistem ukuran, agama tunggal. Tangga feodal.
    Nanging kabeh liya minangka penyimpangan kanthi rasa nasional, agama, lan ekonomi, sanajan uga saka jinis feodal. Khorezm, China, Khilafah, Horde, Hungaria, Slavs - kabeh beda banget. Lan kadhangkala kanggo nyelehake ing tingkat sing padha karo Nogai Horde, utawa Crimean Tatar Khanate, ing ngendi basis ekonomi yaiku serangan lan rampokan tanggi karo Burgundy utawa Emirate Cordoba, iki carane Carl Linnaeus bakal ndhaptar kumbang karo crustacea. ing siji kulawarga ...
    Soko kaya iki, dianggep kondisional, nanging carane nyatane - apa lan nalika tatanan - ora kabeh dadi prasaja. Lan ora mesthi mengko - luwih maju. Ora suwe, teori (lan praktik) fasisme muncul, lan yen ing abad pungkasan kita nyingkiri kanthi biaya sing abot, mula bebaya durung liwati, kaya sing kita deleng, nganti saiki.
  15. +1
    28 May 2021
    Aku seneng pendekatan A.Ya. Gurevich. Dheweke kanthi yakin nganalisa proses sosial transisi saka komunal menyang pembentukan feodal.
    Lan ing mratelakake panemume ana sethitik banget alesan kanggo pracaya ing Eropah Wétan pangolahan iki dadi cara liyane.

    http://www.norge.ru/folklend_odal/
    1. 0
      28 May 2021
      Alexei,
      Sugeng siang,
      Ing karya, aku tansah gumantung ing riset A.Ya. Gurevich, padha tansah ing dhaftar karya. Lan wiwit taun pisanan ing Universitas, aku wis dadi penggemar, wiwit topik pisanan, kursus ing taun 1 - 100 halaman, yaiku "Sumber Norse Lama ing Rusia Kuna" ... Nanging ...
      Topik dawa.
      Ing cendhak, pangolahan padha, kang aku nyoba kanggo nuduhake ing artikel iki, prabédan iku Slavs Wétan miwiti ing path pembangunan sajarah, lair, metu saka lalen, kaya sing dikarepake, limang utawa enem abad mengko saka. Jerman (kira-kira banget), malah wong Skandinavia ing periode abad kaping 10 duwe wilayah, dudu komunitas suku. Lan iki kudu dingerteni kanthi jelas.
      Sayange, medievalists, kalebu A.Ya. Gurevich, argumentasi babagan "edition of serfdom kapindho" adoh saka kasunyatan Rusia Kuna.
      Lan pungkasanipun, pangerten pangolahan ing vein6 padha aku nulis bab mbantu kanggo njupuk dipikir beda ing pangolahan padha ing Eropah, kita wis mengko, luwih dokumen wis wadi. Contone, masalah "negara porsi", kita wis makarya metu cukup uga loro ing ON lan ing Moscow Rusia, lan padha mung duwe "statement masalah" ing Spanyol - Reconquista. Nanging amarga ana sawetara dokumen, lan cara retrospektif ing kene bakal dadi pembantu sing apik.
      Sincerely,
      hi
  16. 0
    4 May 2022
    Inggih, ing kene angel disetujoni, kepiye struktur wilayah Rusia Abad Pertengahan bisa diarani "Bumi" yen ana puluhan utawa malah atusan kutha ing wilayah negara-negara kutha kasebut. Lan kanggo Kipchaks, ana bukti saka loro penulis wétan lan kulon bab blondness bagean sing.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"