Pembaharu sing lali Vasily the Dark

27
Pembaharu sing lali Vasily the Dark

Kang saka Moscow Rurikovichs bakal ngelingi liwat sembrono-by?

Kaya Dmitry Donskoy lan Ivan the Terrible. Mbok uga Ivan Kalita. Yen sampeyan begja - Ivan the Third the Great. Lan iku kabeh.



Sauntara kuwi sejarah munggah saka Moscow lan keturunan Alexander Nevsky mrentah ana sugih lan menarik. Lan perjuangane karo Tver lan Lithuania, lan hubungan karo Horde, saka kang kita padha ing katergantungan vassal. Ana akeh kabeh, nanging langkah sing nemtokake saka pamrentahan tartamtu menyang tengah ora Vladimir, nanging Muscovite Rusia digawe dening wong sing dipeksa kanggo urip lan kahanan. Lan rasa seneng Moscow iku loro pinter lan nemtokake, wis bisa kanggo urip lan nindakake reformasi serius ing kahanan perang feodal, lan ninggalake pondasi saka kekaisaran mangsa kanggo putrane, buyut kang bakal njupuk. gelar raja.

Carane miwiti


Lan kabeh diwiwiti kanthi nikahan putra Dmitry Donskoy, Vasily I lan Sophia Vitovtovna, putri Vitovt Gedeminovich, Adipati Agung Lithuania. Perkawinan kasebut utamane politik, Moskow lan Lithuania perang kanggo primacy ing Rusia. Lan asil saka perjuangan antarane Ortodoks lan Rusia Lithuania lan Ortodoks lan Rusia Moscow ora ketok. Dadi, marriage iki nggawa tentrem lan putra - Vasily, kang lair ing 1415 lan slamet mung siji saka papat.

Ing taun 1425, bapak saka Vasily II sing umur sepuluh taun tilar donya lan wiwit ...

Ing Rusia, banjur sistem warisan ora ditetepake kanthi apik, lan hak tangga kasebut ana ing memoriku, nalika dudu putra pambarep, nanging sing paling tuwa ing kulawarga nampa kekuwatan, lan uga ana prajanjian Dmitry Donskoy, ing kana. , ing acara saka pati Vasily I, daya liwati kanggo Yuri, adhine.

Senajan kabeh iki sepi kanggo limang taun pisanan, rama pahlawan kita, ngerti sajarah Rurikovich banget, nuduhake ing karsane yen dheweke nransfer putrane ing pangayoman saka mbah kakungipun, Vitovt, kang, mesthi, nguripake. Moscow dadi vassal saka Lithuania, nanging nylametake urip kulawarga. Nanging Vitovt seda ing 1430, lan mréntahaké kanggo Horde, kang asring tumindak minangka arbiter ing musuhan kuwi, ora menehi apa-apa, Tatar menehi label kanggo mrentah Vasily. Perang antarane paman lan ponakan dadi ora bisa dihindari lan ora bisa dihindari. Ing sisih Yuri Zvenigorodsky ana pengalaman, kamulyan saka komandan lan Intelligence, ing sisih Vasily - pengabdian saka Muscovites, sing mangerténi sing kutha wis wungu thanks kanggo pangeran, lan bakal ambruk, yen wong njaba teka.

Vasily diusir saka Moskow kaping telu - kaping pindho dening pamane, kaping telu dening putrane, sepupu Dmitry Shemyaka. Sapisan maneh, Vasily dikalahaké déning Tatar, malah Kolomna dadi panggonan Vasily, ngendi akeh wong Muscovites pindhah. Lan kaping telu sedulur teka ing Moscow, nanging padha ora bisa subjugate dheweke. Kanggo netepake hubungan antarane keturunan Dmitry Donskoy, Vasily II mrentahake kanggo ngilangi mripat siji sedulure, uga Vasily, ing taun 1434, lan ing taun 1446, sepupune Vasily wuta sawise parodi pengadilan:

"Yagene sampeyan tresna marang Tatar lan menehi panganan marang kutha-kutha Rusia? Yagéné kowé kok siramaké salaka lan emas Kristen marang wong-wong sing ora pracaya? Apa sampeyan ngganggu rakyat kanthi pajak? Yagene kowe wuta sedulur kita, Vasily Kosoy?

Sawisé iku dhèwèké nampa julukan Gelap. Sebagéan gedhé pamaréntahané sing dawa, 37 taun, yaiku konflik sipil lan perang. Ing wektu sing padha, terus-terusan perang lan nyoba kanggo njaga soko luwih saka dhampar - manunggal saka mung-lair Muscovite Rusia, kang diganti negara dhewe, nyetel iku kanggo kasunyatan anyar lan ngowahi malah kuwat, nanging siji saka tartamtu. pamrentahan dadi negara sing bisa nyawiji kabeh tanah Rusia. Malah ing kekalahan, Vasily entuk manfaat: sawise kalah karo Tatar, dheweke nyerahake Gorodets Meshchersky kanggo dipakani, lan para pangeran Moskow ora duwe sekutu liyane sing setya tinimbang Tatar Kasimov, nglawan Horde lan mungsuh liyane.


Duwe negara banget weakened dening kerusuhan lan crah, kang rampung tentrem sarujuk karo Lithuania lan Polandia. Ing taun 1456, Novgorod, sing condong menyang Lithuania, ngakoni gumantung marang Moskow. Iku uga kedaden karo Horde, wiwit 1449 Moscow ora mbayar pajeg kanggo khans, nanging repelled serangan saka Tatar. Kasunyatan sing sak iki wektu Muscovite Rusia ora mung tahan, nanging uga dikuwataké, iku pantes kanggo surprise, lan kasunyatan sing ing proses crah appanages (nyatane, pondasi saka crah) padha liquidated lan autokrasi pangeran. dikuwataké iku bukti undoubted saka bakat politik kang.

Masalah gereja uga ditanggulangi: nggunakake Union of Florence, Vasily the Dark mbusak metropolitan - anak didik Konstantinopel lan milih dhewe. Iki minangka langkah pisanan kanggo nggabungake Ortodoks ing mekanisme negara minangka salah sawijining instrumen sing efektif, lan para pangeran Muscovite minangka siji-sijine pembela Ortodoks.

Vasily uga melu tentara, gubernur Fyodor Basenok dipérang dadi kraton, kang ditransfer fungsi ekonomi lan administratif, lan pengadilan - kang dadi leluhur saka Departemen Pertahanan saiki, perusahaan militèr kapisah saka Moscow Rusia. bangsawan lan anak boyar, porsi kanggo Estate lan kasengsem ing pamaréntahan pusat kuwat lan expansion wilayah.

Vasily uga ngurus turunane. Kanggo sepuluh taun pungkasan urip, putrane Ivan minangka co-panguwasa, ora ana sangsi sing ora bakal dadi cara lawas, malah ora diajukake, urutan anyar suksesi tahta, kang ora. ngasilake regejegan feodal, lagi ngenalaken ing urip. Urutan iki bakal ditanggulangi dening putrane - Ivan Vasilievich Agung.

Hasil


Nyimpulake, Vasily the Dark mandegake perselisihan, numpes nasibe, nguatake pasamuwan, dadi bagian saka aparat negara, mbangun mesin negara dhewe lan entuk urutan suksesi tahta. Kajaba iku, dheweke entuk sukses gedhe ing kabijakan luar negeri lan nggawe dhasar kanggo kebangkitan Moskow nalika Ivan Agung.

Yagene dheweke dilalekake?

Inggih, sepisanan, kanthi tangan entheng Kostomarov, sing mbukak Adipati Agung minangka wayang sing ora kuwat:

Nggunakake paningal, Vasily ana panguwasa paling sepele, nanging wiwit ilang mripate, liyane saka pamaréntahan wis dibedakake dening firmness, Intelligence lan tekad. Temenan, jeneng pangeran wuta iku dikuwasani dening wong sing pinter lan aktif. Iki padha boyars: pangeran Patrikeev, Ryapolovsky, Koshkin, Pleshcheev, Morozov, gubernur kamulyane: Striga-Obolensky lan Feodor Basenok, nanging paling kabeh, Metropolitan Jonah.

Kapindho, jaman perang feodal ora nggambar sapa wae. Lan squabbling saka turunane Alexander Nevsky ora mung dilalekake, padha mung nyoba kanggo ora kelet metu, kaya kasunyatan sing Vasily peteng dadi vassal saka Lithuania limang taun.

Inggih, Ivan Vasilievich, sing mbangun bangunan ing pondasi rampung, lan nampa kabeh kamulyan kanggo iku.

Ana luwih saka cukup alasan kanggo ngelingi putra sarwa lan sebutno saperangan baris ing buku teks saka rama merata sarwa.

Lan Vasily the Dark tilar donya kanthi bodho - dheweke lara tuberkulosis lan minangka perawatan, dheweke diwènèhaké kanggo ngobong tinder ing awak, gangren dikembangaké saka lara ... tentara kuwat lan birokrasi, support kanggo pasamuwan lan sing paling Jahwéh - lack of saingan saka sederek.

Iku tetep kanggo ngumpulake kabeh sing ilang sajrone pirang-pirang abad sawisé invasi Mongol lan ngowahi negara dadi kekaisaran.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

27 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +8
    1 2021 Juni
    Ing siksa lan kasangsaran, negara Rusia muncul. opo
    Aku matur nuwun marang penulis kanggo karya ing sajarah Rusia. hi
  2. +2
    1 2021 Juni
    Ing sisih Yuri Zvenigorodsky ana pengalaman, kamulyan saka komandan lan pikiran
    Ing tembung liya, Vasily the Dark, ora nduweni kuwalitas kasebut, kajaba kanggo pengabdian saka Muscovites.
    1. +1
      1 2021 Juni
      Lesh, Sugeng rawuh. "Saliyane kasetyan saka Muscovites" setuju yen kasetyan saka Muscovites akeh banget.
      1. +2
        1 2021 Juni
        Umum lan mung pinter eseman
  3. +3
    1 2021 Juni
    foto. Segel pribadi nominal Vasily II.

    segel dikutip dening penulis, kang nggambarake driver nyopir papat jaran galloping ing arah beda - ora siji utama, nanging sing disebut. "spiritual" - khusus kanggo kulawarga lan surat oprichnina.
  4. +2
    1 2021 Juni
    rencana Vasily II the Dark - leluhur
  5. +4
    1 2021 Juni
    ri kaping Vasily tukang bouncer saka Moscow - kaping pindho pakdhe nindakaken, kaping telu putranipun, seduluré Dmitry Shemyaka. Kanggo netepake hubungan antarane keturunan Dmitry Donskoy - Vasily II dhawuh colok salah siji mripate sedulurku, uga Vasily, ing 1434, lan ing 1446 seduluré wuta Vasily piyambak

    Hubungan kulawarga sing anget, ya ... recourse
    1. +6
      1 2021 Juni
      Ivan III langsung, sawise teka menyang daya, mutusaké kanggo nuduhake yen dheweke ora bakal trifled karo, lan dhawuh kanggo wuta gubernur misuwur Fyodor Basyonok - crita misterius, alasan kang Chronicler ora sebutno.
      1. +3
        1 2021 Juni
        "Alasan sing ora dicritakake dening penulis sejarah", kita nate ujar ing kasus iki: "kanggo sing lawas, kanggo 10 taun ngarep"
    2. +5
      1 2021 Juni
      Kutipan: Olgovich

      Hubungan kulawarga sing anget, ya ... recourse

      Dheweke njupuk conto saka Bizantium. Ing kono, sawise patine kaisar, putrane (ora kudu sing paling tuwa), lungguh ing dhampar lan nganggo makutha, biasane dhawuh marang sedulur-sedulure, utamane sedulur-sedulure, nanging kedaden sing padha sanak, kanggo wuta lan / utawa kastrat. Dadi, mung ing kasus, supaya ora ana perselisihan babagan kursi lan headdress sanajan ing prinsip.
      1. 0
        1 2021 Juni
        Quote: Nagant
        tob regejegan kanggo kursi

        mbokmenawa, sawise kabeh, Tabel.
        1. +2
          1 2021 Juni
          Kutipan: Olgovich
          Quote: Nagant
          tob regejegan kanggo kursi

          mbokmenawa, sawise kabeh, Tabel.

          Punika kursi
          Padha njagong ing.
          Punika meja
          Dheweke mangan sawise dheweke.

          © S. Marshak,
          "omah kucing"
          lol
          1. +1
            2 2021 Juni
            Quote: Nagant

            Iki meja -
            Kanggo oram mangan.

            © S. Marshak,
            "omah kucing"

            ing meja, cukup aneh kanggo sampeyan, panguwasa- SITUS:

            Dal:
            Meja, lawas. lan pasamuwan. - tahta, ibukutha, papan panggonan lan kamulyan saka panguwasa utawa wong suci, mimbar. Lungguh ing meja - dadi raja, suci. Aku bakal nampa Kostantia kanggo swell meja, Prologue. Tabel pamrentahan agung, babad. Paki karo pandonga nggawa Uskup Agung Musa menyang meja ing St Syphia, Nov. babad.
            1. +1
              2 2021 Juni
              Lha, yen pancen kalem dhuwur, ya bener.
              1. -1
                2 2021 Juni
                Quote: Nagant
                Lha, yen pancen kalem dhuwur, ya bener.

                lan sampeyan bener.
  6. +5
    1 2021 Juni
    Vasily II Vasilyevich nolak serikat sing diproklamasiake ing taun 1439 dening Katedral Florentine antarane gréja Katulik lan Ortodoks, dibuwang Metropolitan Isidore saka Moskow, sing nandatangani persatuan iki. Ing pandhuane, ing taun 1448, dewan uskup milih Yunus dadi tahta metropolitan tanpa disetujoni maneh dening Patriarch Konstantinopel. Mangkono, Adipati Agung nandheske kamardikan Metropolis Moskow lan ora setuju karo kebijakan sing ditindakake dening Patriarkat Konstantinopel, sing ndhukung keputusan Dewan Florence. Dheweke nolak campur tangan Paus Pius II ing urusan Gréja Ortodoks.
  7. -3
    1 2021 Juni
    Iku tetep kanggo ngumpulake kabeh sing ilang sajrone pirang-pirang abad sawisé invasi Mongol
    epigone saka Samsonov ...
  8. +2
    1 2021 Juni
    Akèh-akèhé pamaréntahané dawa, 37 taun

    Ora ana wong bodho siji sing bakal tahan suwe ing kekuwatan, sing ndadekake Vasily minangka wong sing cerdas.
    1. +3
      1 2021 Juni
      Temenan, jeneng pangeran wuta iku dikuwasani dening wong sing pinter lan aktif.

      Iku luwih dipercaya.
      1. +4
        1 2021 Juni
        Ing Vasily the Dark, mburi dijaga dening wanita siji, sing Gusti Allah, kaya-kaya moyoki, diparingi lair dadi wanita lan dudu wong lanang. Pinter, kuwat, wangkal kanthi kemauan wesi lan karakter sing ora bisa ditekuk. Iki Vl.Putri Sofia Vitovtovna, putri mung Vitovt, lan bebarengan - ibu Vasily. Babagan kekarepane, cukup kanggo nyebutake rong fakta:
        1 kasunyatan. "Aku duwe anak wadon, cah wadon," Vitovt mengko ngeluh, "lan aku ora duwe daya marang dheweke; ana suitors sing takon kanggo tangan akeh, nanging aku ora bisa omah-omah karo kang aku wanted, sanadyan kanggo Jagiello utawa kanggo Svidrigailo. Dheweke milih tunangan amarga katresnan."
        pranala: 1. Valery Pazdnyakov. Sof'ya Vitaўtaўna // Vialіkae princedoms of Lithuania: Ensiklapedia. Ing 3 volume - Minsk: Belarusian Encyclopedia. — 2005.
        2.Sofya Vitovtovna // Ensiklopedia Biografi Agung.
        3. Tver babad. Teks lan terjemahan Rusia lawas

        2-kasunyatan Ing taun 1451, Sophia mimpin pertahanan pamaréntahan Moskow saka Tatar. Nalika padha lunga, dheweke ngandhani putrane babagan iki, sing ing wektu iku ndhelik ing mburi Volga.
        Sophia ninggalaken perwalian putrane Sophia nalika umure wis tuwa - dheweke kanthi sukarela lunga menyang Biara Ascension kanthi jeneng Euphrosyne (ing skema Synclitiki)
  9. +4
    1 2021 Juni
    Comrades, sakperangan alesan aku luwih dipercaya Kostomarov. Dheweke minangka sejarawan sing serius lan ora nggawe kesimpulan kanthi cepet.
    Wuta Vasily kudu dipercaya wong saka rombongane. Lan supaya penulis ora ngandika kene, nanging bunder cedhak pangeran saka patriot. Sawise kabeh, panguwasa buta iku impen nakal
  10. +1
    1 2021 Juni
    Vasily the Dark ora nduduhake apa wae sing luar biasa. Dheweke ngidini telung puluh taun pembantaian feodal ing negara kasebut, kekuwatan Horde mung saya kuwat ing ngisor dheweke, langsung kalah perjuangan politik karo Paman Yuri, nandhang sangsara saka Tatar. Siji-sijine perkara sing bisa dideleng yaiku dheweke nglumpukake lingkungan sing apik ing saubengé lan ora ngidini negara kasebut ambruk. Nah, putrane Ivan ternyata apik, apa sing bisa dakkandhakake. eseman
    Lan yen mati, bisa uga kanthi tenang, mung amarga dheweke ora duwe sedulur urip lan ora ana sing bisa ngaku presto kajaba anake. eseman
    1. +3
      1 2021 Juni
      Diijini telung puluh taun pembantaian feodal ing negara kasebut
      Diijini piye? Sadurunge dheweke, ora ana penyembelihan feodal, nanging banjur nati teka? Penyembelihan feodal terus-terusan ana ing mburi sing langka lan ora perlu ngidini, ora mandheg ing wektu kasebut.
      1. +2
        1 2021 Juni
        Kira-kira, sadurunge dheweke, pembantaian pungkasan kanthi partisipasi Moskow ana ing sangisore mbah kakunge ing taun 1375 - nalika Tver tenang.
        Kutipan saka Torins.
        Penyembelihan feodal terus-terusan

        menarik. Ayo dipikir luwih cetha - karo sapa, apa asile ...
        1. +2
          1 2021 Juni
          Kabeh karo kabeh wong, aku ora mung ngomong khusus babagan pamrentahan Moskow, aku ngomong babagan kahanan karo pamrentahan Rusia ing umum. Sanadyan ing Moskow dhewe ing sawetara wektu, ora tenang karo tanggane.
          1. +1
            1 2021 Juni
            Lan Vasily ora tanggung jawab kanggo tanggi. Kosok baline, yen ana urutan ing Moskow, lan tetanggan sing tegang, mula iki minangka tambahan kanggo panguwasa Moskow.
            Lan apa bab tanggi? Apa perang terus-terusan?
            Vasily nyemplungaken Moscow menyang regejegan dinasti, kang mungkasi proses manunggalaken kanggo ing paling telung puluh taun.
  11. 0
    2 2021 Juni
    Kutipan: Master Trilobite
    Vasily the Dark ora nduduhake apa wae sing luar biasa. Dheweke ngidini telung puluh taun pembantaian feodal ing negara kasebut, kekuwatan Horde mung saya kuwat ing ngisor dheweke, langsung kalah perjuangan politik karo Paman Yuri, nandhang sangsara saka Tatar. Siji-sijine perkara sing bisa ditampilake yaiku dheweke nglumpukake lingkungan sing apik ing saubengé lan ora ngidini negara kasebut dibubarake. Inggih, putranipun Ivan ternyata apik, apa sing bisa dakkandhakake. eseman

    Ing mratelakake panemume, iku cukup pantes kanggo wong kapitunan wuta kanggo nimbang wong, yen ora Great, banjur paling sukses. Ya, ora ana crita hipertrofi saka keturunan Chudsky lan Kulikovsky, nanging ora ana pasukan Nevryuev lan pogrom Ryazan liyane. Kanggo Yuri, kamenangan ora mbantu dheweke kanthi strategis. Ora ana getih sing cukup.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"