Perangkap tikus Libau

51
Perangkap tikus Libau

Apa sing ora cocog karo pelaut Rusia Kronstadt lan Helsingfors ing pungkasan abad kaping 19, ing asas, bisa dingerteni lan bisa dingerteni: armada saya tambah akeh, Jerman dadi mungsuh utama Rusia, sing uga wiwit mbangun angkatan laut sing kuat. , lan armada kanggo nglawan ancaman anyar, basis bebas es lan benteng ing Baltik dibutuhake. Kabeh iki jelas, mung ora jelas kenapa Libava, sing dumunung 80 km saka tapel wates, dipilih kanggo peran iki - pelabuhan komersial sing apik ing wektu tentrem lan ora ana pangkalan nalika perang.

Senajan misteri kuwi ing kita crita cukup, lan pitunjuk biasane prasaja lan dingerteni - ing kasus iki, Alexander III yakin yen Rusia luwih kuwat tinimbang Kakaisaran Jerman, lan perang ora bakal dadi pertahanan, nanging nyerang, masing-masing, pangkalan lan fasilitas ndandani diterusake menyang baris ngarep - kaputusan pinter. Ing taun 1890, piye wae kaya ngono, Libava minangka jawaban kanggo Terusan Kiel lan perwujudan sing katon saka swasana para laksamana:



"Tugas utama kanggo pasukan angkatan laut kita ing Segara Baltik yaiku kanggo mesthekake yen kita penting banget, dibandhingake karo armada kekuwatan pesisir liyane. Kanggo tujuan iki, armada kita kudu ora kalah karo Jerman, lan yen bisa, banjur duwe kauntungan ing segara dhuwur. Pertahanan ing pesisir Segara Baltik kudu aktif, ora ngidini blokade lan siap kanggo njupuk kauntungan saka saben kesempatan kanggo nyerang.

Nyatane, kenapa pangkalan cedhak tapel wates Jerman dibutuhake, lan dheweke ora ndhelikake:

"Pertahanan Baltik kita kudu diatur ora amarga ana tabrakan sing ora disengaja karo Inggris, nanging amarga perjuangan sing ora bisa dihindari karo Jerman, sing bakal dadi perjuangan kanggo kepentingan donya negara Rusia lan eksistensine ing jaman saiki. wates. Sauntara kuwi, kanggo sukses ing perjuangan iki, kita mesthi mbutuhake dominasi ing Segara Baltik ... sing paling penting yaiku nggawe ing Baltik - lan tepate ing Libau - pelabuhan bebas es sing dikubengi banget sing bisa dadi papan perlindungan kanggo kita. skuadron waja.

Lan ing taun 1890, Adipati Agung lan Laksamana Jenderal Alexei Aleksandrovich pungkasanipun entuk wiwitan pawujudan materi saka fantasi politik:

"Iki minangka syarat utama kanggo deklarasi dominasi kita ing Baltik, lan kanggo tumindak nglawan pelabuhan mungsuh lan ngirim detasemen kanggo njelajah utawa gabung karo sekutu sing bisa; ing tembung - kanggo perusahaan nyerang sing perlu kanggo daya maritim gedhe, kang kapekso kanggo njaga pengaruh ing macem-macem bioskop perang.

Konstruksi kasebut angel, konstruksi saka basis utama armada Rusia paling gedhe lan ing wektu sing padha benteng minangka perusahaan sing larang lan jangka panjang, lan prinsip langgeng kita "iku lancar ing kertas" uga ora ilang. , dadi ternyata Libava "non-freezing" bisa uga beku ing mangsa , frosts liwat 20 derajat lan badai abot bisa ana, ora ana cukup dhuwit kronis, lan armada, miturut, ora dibangun minangka envisaged dening program rong puluh taun, ing sambungan karo kang nomer ngrancang docks lan lokakarya uga Cut. Ing tembung, rencana limang taun kanggo construction saka kutha lan bèntèng iki frustasi, lan construction abad dening Imperial Rusia nyeret ing kanggo 14 taun, ngisep metu saka budget wis meager dhuwit needed ing Samudra Pasifik. ing Murman, kanggo nguatake Moonzund lan mbangun kapal ...

Rencana terus-terusan diatur, diganti, Nicholas II mikir:

"Mokal kanggo mbatesi awake dhewe ing karya sing wis rampung ing pambangunan pelabuhan lan kudu terus berkembang nganti perlu kanggo masa depan Armada Baltik."

Sawise wiwitan Perang Rusia-Jepang, nganti 1917, Libava kudu dadi basis utama armada sing bisa nampung:

"9 kapal perang skuadron anyar, 7 kapal perang lawas, 3 kapal perang pertahanan pesisir, 6 kapal penjelajah lawas peringkat 1 lan 28 kapal perusak."

Skuadron Pasifik Kapindho lan Katelu ninggalake Libava, banjur, untunge kanggo budget lan akal sehat, kabeh beku. Froze, amarga ora ana kapal perang anyar utawa lawas, ora ana pertahanan pesisir, ora ana dhuwit ... Port Arthur sing ora dikuwasani lan Sakhalin sing ora kuwat ambruk, lan sing isih ana ing Baltik mung bisa bersaing kanthi syarat sing padha karo Swedia. Sampeyan kudu miwiti kabeh saka awal, lan dolanan ala, sing puluhan yuta dhuwit pemerintah wis dipalu, ditinggal. Luwih tepate, dheweke ora nglirwakake, nanging nggawe apa sing cocog kanggo dadi - dhasar pasukan cahya. Bèntèng Libava dhewe dibubaraké ing taun 1907, lan tukang bangunan dibuwang. Banjur ana pitung taun katentreman lan kasepen, sing Libava digunakake minangka salah sawijining pangkalan ing Baltik, provinsi lan tingkat katelu. Banjur ana perang.

Libava ing perang



Ing wiwitan Perang Donya I, detasemen latihan scuba diving, detasemen hydroaviation adhedhasar ing Libava, lan kapal langka saka Armada Baltik mlebu. Ing kasunyatan, rong kapal selam Inggris lan kapal selam kita "Crocodile" tindak ing kampanye militer saka Libau. April 17, 1915, nalika serangan Jerman, pesenan ditampa - ninggalake Libau: ana sing njeblug, ana banjir, lan ing 24 April wong Jerman mlebu kutha. Hochseeflot mesthine ngucapke matur nuwun marang Rusia - kanggo entuk pelabuhan kelas siji kanthi dermaga, barak, toko ndandani lan jaringan sepur sing dikembangake nalika perang - apa ora hadiah? Jerman, kanthi cara, kanthi aktif nggunakake pelabuhan kasebut, lan upaya kanggo mateni kompleks struktur gedhe sing digawe dening perintah Rusia ora dadi alangan. Lan sawise Jerman teka Inggris, kang skuadron Baltik angsal basis dipercaya sak melu-melu.

Nyimpulake asil - Libau Kakaisaran Rusia ora ana gunane. Sembarang desa nelayan cocok minangka pangkalan sementara kanggo kapal selam. Nanging kanggo Jerman lan Inggris, marang kang port Alexander Katelu wis dirancang lan dibangun karo pathos kuwi, dhasar dilayani setya, sepisan maneh mbuktekaken siji bebener prasaja - masalah logistik utami ing perang. Lan Perang Rusia-Jepang nylametake aku saka sing paling awon, yen politik diuripake beda, lan kita risked njupuk Port Arthur ing Baltik, lan nom ing sekolah, saliyane kanggo nimbali heroik Sevastopol karo pati saka armada, sinau ing pertahanan heroik Libava karo ... Perangkap tikus ora bisa ditindakake, kita mung mbangun pangkalan sing apik kanggo mungsuh, sing, minangka akibat saka perang, menyang Latvia, Entente Sekutu, musuhan karo USSR sing anyar, lan ancaman potensial ing Baltik. Senajan iki ora bisa, lan sawise 25 taun, pemilik sah bali menyang Libau.

cling saka trap


Ing Libava, bali menyang pelabuhan asli, prasarana armada sing serius wis dilestarekake, lan sing paling penting, tanduran sing apik banget. Pembentukan Pangkalan Angkatan Laut Baltik diwiwiti lan, minangka bagéan saka iku, pangkalan Libau, dipimpin déning Kapten 1st Rank Klevansky. Ana ora akeh pasukan ing Libau: limang prau torpedo, papat Pamburu, sangang prau tapel wates lan telung baterei - loro 130 mm lan siji 180 mm. Ing pangertèn iki, ora kaya jaman tsarist, padha nyawang Libau kanthi sober. Nanging pabrik ... Kapasitas ndandani ing Baltik banget kurang, lan ing 22.06.1941/15/23, kapal perusak Lenin lan 29 kapal selam lagi didandani ing Libau. Serangan ing kutha wiwit XNUMX Juni, lan ing XNUMX Juni kutha ambruk. Ora kaya jaman tsarist, dheweke tetep nganti pungkasan, nanging ora nambah kahanan, dheweke ilang ing Libau:

"Ing wengi 24 Juni, kru kapal selam M-71 (Komandan Letnan L.N. Kostylev), M-80 (Komandan Letnan F.A. Mochalov), sing ora bisa ninggalake pangkalan kasebut, diunekake kru. , "S-1" (komandan letnan I.T. Morskoy), "Ronis" (komandan letnan komandan A.I. Madisson), "Speedola" (komandan senior letnan V.I. Boytsov). Pangrusak "Lenin" kanthi mesin sing disassembled lan artileri sing dibusak uga dirusak dening kru dhewe. Pemecah es "Silach" diunekake.

Kajaba iku, sajrone terobosan saka pangkalan kapal lan prau sing bisa dilayani, kapal selam S-3, M-78 lan loro TKA tiwas. Ilang ing database dhewe:

"Sadurungé perang diwiwiti, ana 493 tambang ing gudang ing Libau (miturut sumber liya, 3.532 tambang lan bek), 146 torpedo, 41 trawl, 3.000 biaya jero, 9.761 ton bahan bakar minyak, 1.911 ton bahan bakar diesel. , 585 ton bensin, 10.505 ton batu bara (miturut data liyane, total 15.000 ton bahan bakar).

Akeh properti. Jebakan kasebut ditutup. Pertahanan kutha biaya Tentara Abang 10 ewu wong. Lan banjur Libava maneh nglayani Jerman nganti pungkasan perang, kutha iki dibebasake mung tanggal 9 Mei 1945.

Lan maneh



Foto: kultpohod.wordpress.com

Ing taun-taun pasca perang, utamane jinis kapal selam sing wis kadaluwarsa adhedhasar Libava. Ingkang paling menarik yaiku nalika srengenge surup ing negara kasebut ana skuadron kapal selam kaping 14, sing inti ana freaks unik kita - kapal selam diesel kanthi rudal pelayaran balistik lan abot proyek 629 lan 651. Titik kasebut - ketinggalan jaman. lan prau sing rawan, yen bisa digunakake ing ngendi wae kanggo NATO gaman - dadi ing Baltik. Nanging taun 1991 teka, prau ditinggalake, uga pangkalan pesisir, lan tanggal 1 Juni 1994, kapal Rusia pungkasan wis ninggalake pelabuhan kasebut. Kanggo wektu sing suwe, wong Latvia mbongkar kapal selam Soviet sing setengah kebanjiran ... Saiki pangkalan NATO ana ing Liepaja, lan benteng sing ora ana gunane lan ngrusak, maneh dibangun kanthi biaya sing larang banget, ngladeni mungsuh Rusia. Ora kalebu periode pasca perang, nalika migunani kanggo negara kita, Libava mbantu Jerman (kaping pindho, total pitung taun saka wolung perang donya), Inggris, Entente, NATO ...

Iku tetep sepisan maneh kanggo mèngeti karo tembung ala Alexei Alexandrovich, Kaisar Alexander III lan admiral kang, sing mbangun bèntèng kelangan kanggo mungsuh Rusia ing Baltik. Lan iku worth rampung ing mangsa warta:

"Sembilan struktur Kamentrian Pertahanan Latvia saiki ana ing Liepaja, kalebu kapal perang, bagean saka milisi sipil "Zemessardze", lan liya-liyane. Rencana pangembangan pangkalan militer ing kutha iki dibagi dadi rong tahap. Sajrone tahap pisanan, direncanakake kanggo mbangun barak, bangunan markas, kantin, gudang panganan, pusat medis, kompleks olahraga, gudang garnisun, gudang kanggo Zemessardze lan pasukan angkatan laut, toko ndandani, kothak transportasi, lsp. Ing tahap kapindho, depot amunisi bakal dibangun, SPBU, dermaga lan fasilitas liyane. Ing kene kudu dielingake manawa pelabuhan Liepaja digunakake sacara periodik kanggo mbongkar peralatan abot NATO sing teka ing Latvia kanggo melu latihan.

Cukup kanggo ngira-ngira biaya siji kesalahan.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

51 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 12
    9 2021 Juni
    Padha "sinau" saka kesalahane - ing Sudan, misale jek, dheweke uga wiwit mbangun basis kanggo tutup kasur.
    1. +1
      9 2021 Juni
      Chingachgook selikur ewu kaping ora langkah ing rake padha. Old Man mbaleni kesalahane para leluhur kanthi tuku saham ing pelabuhan Liepaja kanggo ngekspor kalium, produk minyak lan kargo liyane. Multi-vektor minangka bisnis sing kalah.
      1. +9
        9 2021 Juni
        tuku saham pelabuhan Liepaja
        Lan ora Klaipeda dening sembarang kasempatan? Iku cedhak, nanging metu saka dalan.
        1. -2
          9 2021 Juni
          Apa bedane? Siji tembung - Romania. ngguyu
          1. +3
            9 2021 Juni
            Kita ora nyolong jaran lan ora guess ing tangan. Ora wong Romania.
            1. -3
              9 2021 Juni
              wong Bulgaria? bubuk?
              1. +3
                9 2021 Juni
                Ora, kita uga ora nyedhaki penampilan kita kanthi tliti.
  2. + 10
    9 2021 Juni
    Perang ing Libau taun 1941.

    Ora kabeh dadi prasaja kanggo Jerman, loro foto saka siji bedhil poto-propelled.

    1. +9
      9 2021 Juni
      Ing desa mbah kakungku (Wétan Ukraina) manggon tengen dalan kanca ngombe kanca, kang mbelo Liepaja minangka marine 18-taun-lawas. Dheweke ngandika iku angel.
    2. + 10
      9 2021 Juni





      Benteng Lor, dibangun kanthi urutan Alexander III lan diganti jeneng dening putrane Nicholas II kanggo ngurmati bapake. Dheweke dibangun saka 3 nganti 2 (ing pimpinan Mayor Jenderal Ivan McDonald - kayata McDonald's ing pesisir) Lan ing 1893 April 1906, dheweke nyebul supaya wong Jerman sing maju ora entuk. Saiki warga lokal lagi ngaso ing kana (gampang nyopir ing alas ing jip) lan segel langka.
      1. + 10
        9 2021 Juni




        Yen sampeyan pindhah luwih lor ing pesisir, sampeyan bakal nemokake posisi artileri pesisir (temenan dibangun sawise perang, sadurunge rudal - DMB pungkasan, dicet nganggo cat ijo - 1951) Salah sawijining bunker dikumbah saka pantai pasir lan awkwardly lying ing pantai. Lan luwih sithik - menara kembar Liepaja kita ya pos rangefinder. Lan alam iku ayu. Lan yen sampeyan pindhah menyang alas saka pesisir, ana sacoro prakteke kutha - markas militèr nilar, overgrown karo raspberries dicampur karo Sisa saka eri sing tau energized. Aku kepengin weruh yen dheweke sengaja ditanam ing kono? Temenan ora liar - woh wohan beri gedhe kaya ing toko sing larang. Ing papan sing ditinggalake, sampeyan bisa mlaku nganti pirang-pirang dina, ngomong babagan keruwetan urip lan sejarah sing ora bisa ditindakake.
        1. +8
          9 2021 Juni
          [tengah] Peter Agung mandheg ing omah iki nalika ngliwati Libau.
          1. +8
            9 2021 Juni
            Lan iki sisa-sisa barang sing wis dibentengi ing sisih kidul kutha Liepaja, satus meter (kira-kira) saka segara. Akeh barang apik ing kana.
            1. 0
              15 2021 Juni
              4 mau ana.
              1. -1
                15 2021 Juni
                Umume, aku ngomong babagan sisa-sisa benteng ing Liepaja. Apa sejatine sisa-sisa iki?
                1. 0
                  16 2021 Juni
                  Saka wong-wong mau menyang segara 300 meter, ora luwih. Ing kana ana unit pertahanan udara. Mbokmenawa sawetara jinis pu. Sawetara banjur dipindhah menyang njaba kutha. Dadi kacang iki dumunung ing kutha. Ana uga bètèng-bètèng ing tengah kutha, nanging sawetara sing isih urip.
                  1. -1
                    16 2021 Juni
                    Dadi kacang iki dumunung ing kutha
                    Kecamatan Dienvidrietumu. Biyen ana trem nganti dialihake menyang Ezerkrasts.
                    Ana uga benteng ing tengah kutha
                    Meh ing pesisir, cedhak stadion cedhak pelabuhan?
                    1. 0
                      17 2021 Juni
                      Jalan Klaipedas. Ring tram dipindhah menyang Lakerust, njabut 1 mandeg. Ing stadion dinamo cedhak pelabuhan lan segara.
                2. +1
                  16 2021 Juni
                  Ing film "Hands Up", shooting digawa metu ing sawetara struktur benteng.
        2. +1
          11 2021 Juni
          Quote: pemotong baut
          Aku kepengin weruh yen dheweke sengaja ditanam ing kono? Temenan ora liar - woh wohan beri gedhe kaya ing toko sing larang.
          - liar!!!
          Ing wilayah sing diwatesi mesthi kaya ngono - aku ora ngerti kenapa. Kita duwe jamur ing sisih iki lan sisih pager - total 10 meter !! - ukuran pindho. ... Lan sampah padha karo Semono uga Sindhunata.
          Lan hares lan game liyane ing zona tapel wates 5 kilometer ora wedi banget
  3. +2
    9 2021 Juni
    Perang Livonia 1558-1583, Perang Rusia-Swedia 1590-1595, Perang Lor 1700-1721, lan telung perang maneh karo Swedia (1741-1743 1788-1790 1808-1809) nuduhake yen Rusia ora bisa sijine munggah karo kasunyatan sing kabeh pesisir Baltik mbukak kanggo tamu uninvited. Sembarang Varangian jaban rangkah bisa mlaku saka negara Baltik ing sisih lor-wétan Rusia. Sampeyan perlu kanggo nutup yard wacana iki, kang padha ing Republik Ingushetia, nggawe pangkalan angkatan laut ing pesisir, ngiyataken Kapuloan Moonsund, karo batre tentara meriem. Sawisé ambruk Republik Ingushetia, lan Perang Sipil sabanjuré, limitrophes Baltik kawangun, banget rauh, negara Soviet nyadari yen hubungan tetanggan apik karo wong-wong mau ora nambah munggah, saka tembung ing kabeh. Nanging sing paling penting, dheweke seneng, siap mbukak lawang kanggo Viking. USSR ora arep ngidinke bab kuwi, lan ing 1940 ditutup lawang iki. Banjur ana Perang Donya II, lan Jerman tekan Leningrad liwat negara-negara Baltik lan ing sisih lor-wétan, banjur, kanthi wegah banget, padha wiwit muter maneh, lan pungkasan nyerah ing Courland, njupuk menyang akun kabeh pelajaran. saka USSR sawise perang, nggawe sawetara pangkalan angkatan laut lan pangkalan angkatan udara, jaringan lapangan udara ing Negara Baltik. Nggawe maneh kabeh infrastruktur pelabuhan. Lan ing taun 1991, mung ninggalake kabeh, padha mlayu saka negara Baltik. Ya, ana akeh wong pribumi sing ora tau manggon ing kono, amarga Rusia wis ninggalake ing kono kanggo kabeh wektu, akeh mbanyoni getih. Kanggo alesan iki piyambak, ana ora perlu kanggo ninggalake. Nalika budhal, tetep, sing kudu dadi slogan. Lan saiki kabeh wis bola-bali maneh, lawang mbukak, Varangians saka jaban rangkah teka, lan telpon saka ing kono oh, ora grapyak. Sajarah sayangé ora mulang wong-wong mau, lan kepemimpinan kita uga.
    1. Kutipan saka sing ora dingerteni
      Sampeyan perlu kanggo nutup yard wacana iki, kang padha ing Republik Ingushetia, nggawe pangkalan angkatan laut ing pesisir, ngiyataken Kapuloan Moonsund, karo batre tentara meriem.

      Inggih, ya, ing nix pisanan, iki "yard sing disegel" mesthine ditinggal tanpa gelut. Evakuasi UOPP, penarikan kapal menyang Revel lan persiapan kanggo ngrusak infrastruktur pelabuhan diwiwiti. kanggo deklarasi perang dening Jerman RI. Transport Anadyr karo telung prau saka OPPP ninggalake Libava wis tanggal 29 Juli.
      1. +2
        9 2021 Juni
        Kutipan: Paragraf Epitafievich Y.
        Inggih, ya, ing nix pisanan, iki "yard sing disegel" mesthine ditinggal tanpa gelut. Evakuasi UOPP, penarikan kapal menyang Revel lan persiapan kanggo karusakan infrastruktur pelabuhan diwiwiti sadurunge deklarasi perang dening Jerman Republik Ingushetia. Transport Anadyr karo telung prau saka OPPP ninggalake Libava wis tanggal 29 Juli.

        Ora ana sing ditinggal tanpa perang. Evakuasi lan mundur saka UOPP bener, amarga ing 2-08-14, Libava ditembak dening kapal penjelajah Jerman, Jerman njupuk ing taun 1915. Sadurunge dicekel, para perusak semi-divisi tujuan khusus lunga menyang kana. Kapal selam Inggris "E-16" lan "E-1", sing ninggalake Yarmouth tanggal 9 Oktober kanggo lelayaran menyang Segara Baltik, kasil nyabrang Selat Denmark, teka ing Libau ("E-1" - 21 Oktober, "E. -9" - 22 Oktober). Dadi, pangkalan angkatan laut makarya. Ana uga pangkalan angkatan laut, ing pesisir Estonia ing Finlandia. Pulo baterei lan mine laying aman disegel Teluk Riga lan Finlandia.
        1. Kutipan saka sing ora dingerteni
          Dadi, pangkalan angkatan laut kerja.

          Aja ngomong - "makarya")) Perwira Rusia, sing ketemu karo E-1 lan E-9 ing Libau, sedih nyatakake yen Jerman maju ing pesisir, lan mulane fasilitas pelabuhan diunekake. Von Essen ngusulake supaya prau menyang pangkalan ing Teluk Finlandia, nanging Inggris tetep ana ing reruntuhan pelabuhan Libau kanggo ngenteni kapal katelu sing dikirim dening Jellico liwat selat - E-11. Mung wis mantep ing pikirane sing E-11 ilang, loro prau ninggalake titik Rendezvous lan nyabrang kanggo Lapwick. Iku kabeh "karya" dhasar.
          1. +2
            9 2021 Juni
            Kutipan: Paragraf Epitafievich Y.

            Aja ngomong - "makarya")) Perwira Rusia, sing ketemu karo E-1 lan E-9 ing Libau, kanthi sedih nyatakake yen Jerman maju ing pesisir, lan mulane fasilitas pelabuhan diunekake.

            Kutha garis ngarep, yaiku garis ngarep .4-11-14, kena serangan sing kaping pindho, sing suwene jam 4. Lumrahe, kabeh dirusak ing kono. Ing taun 41, dheweke ora duwe wektu kanggo ngungsi, contone, tanggal 20-21 Juni. Pabrik Tosmare terus duwe kapal sing kudu didandani: enem kapal selam, perusak skuadron Lenin, lan kapal pemecah es Strongman. Kapal-kapal kasebut banjur dijeblug ...
            Kapal selam penghancur Lenin ....
            1. Kutipan saka sing ora dingerteni
              Ing 4-11-14, iku kena kanggo shelling kaping pindho, kang langgeng 4 jam, mesthi, kabeh wis numpes ing kono.

              Iki dirusak sanajan tanpa artileri Kaiser. Kajaba iku, ing 4.11 ora ana kapal Inggris maneh ing Libava, dheweke budhal menyang Lapvik tanggal 30 Oktober.
              1. 0
                9 2021 Juni
                Kutipan: Paragraf Epitafievich Y.
                Iki dirusak sanajan tanpa artileri Kaiser. Kajaba iku, ing 4.11 ora ana kapal Inggris maneh ing Libava, dheweke budhal menyang Lapvik tanggal 30 Oktober.

                Lan apa sing diganti? Dheweke lunga dina iki, bisa uga sesuk, lan umume, komandan divisi pertahanan pesisir Segara Baltik (Rear Admiral Mishke) pancen bodho, nyopir kapal penjelajah, ngobong batu bara, sanajan ana bebaya tambang, mbuang akeh. cangkang, shelling Libau. Punika boobies, ing panggonan sing padha numpes kabeh dhewe. Kanggo mbuyarake, bebarengan karo departemen intelijen lan agen sing ana ing Libau, mung siji rolas, wong Jerman ora apik ing babagan iki.
  4. +4
    9 2021 Juni
    Vyunoshi ditulis liwat "Aku", melek.
  5. +2
    9 2021 Juni
    . Kabeh iki jelas, mung ora jelas kenapa Libava, sing dumunung 80 km saka tapel wates, dipilih kanggo peran iki.


    Amarga padha kok panggonan dipilih kutha lan benteng Vladivostok, dumunung ing cedhak tapel wates (lan ora ana sing kedadeyan ing Vladivostok)

    Ora kurang "bodho" ana, ketoke, construction saka pelabuhan Romanov-on-Murman (kita katon ing kadohan kanggo tapel wates lan meh padha basis armada), uga noto port lan beteng Mikhailovsky ing. Batumi, lsp.

    Jerman dadi wong bodho umume: padha mbangun kabeh jinis pelabuhan-benteng-kutha Memel, Danzig, Pillau, Koenigberg, lan sapiturute, lan liya-liyane, nanging padha duwe lan nggunakake kabeh, rampung liyane.

    Lan dheweke kudu ngidoni lan berkembang maksimal mung Rostock lan Kiel ...

    Negara berkembang tanpa nganggep ilang wilayah.

    Minangka migunani banget saka benteng Rusia ing abad ka-19 kanggo NATO saiki, bisa dideleng manawa Libava minangka pelabuhan laut kelas siji suwene sadurunge pambangunan benteng diwiwiti ....
    1. Kutipan: Olgovich
      Negara berkembang tanpa nganggep ilang wilayah.

      kanthi wajar. Nanging negara kudu nganggep kemungkinan perang, ta? Ing wayah wengi Perang Dunia I, Libava minangka pangkalan angkatan laut wektu tentrem lan, ing kasus database, ora duwe prospek pertahanan. Mulane, ditinggal sawetara dina sadurunge Kaiser ngumumake perang marang Republik Ingushetia.
  6. + 10
    9 2021 Juni
    Aku lair ana. Wong tuwa ngabdi ing Liepaja. Ing awal 90s, kabeh wis ditinggal.
    Unit militèr dibubaraké. Padha ngirim wong nang endi wae. Kita ngubengi garnisun nganti kita manggon ing cedhak Moskow.
    1. +7
      9 2021 Juni
      Aku uga lair ing kana. Ing awal 90s, dheweke teka saka expanses saka USSR kanggo entuk kewarganegaraan Latvia. Saiki aku manggon ing Inggris.
      1. +1
        9 2021 Juni
        Quote: pemotong baut
        Aku uga lair ing kana. Ing awal 90s, dheweke teka saka expanses saka USSR kanggo entuk kewarganegaraan Latvia. Saiki aku manggon ing Inggris.

        Carane urip ing Inggris? Iku misale jek sampeyan kene ing forum oposisi ardent kanggo panguwasa Rusian... Interesting.
        1. +5
          9 2021 Juni
          Kayane sampeyan ana ing forum iki minangka oposisi sing kuat marang panguwasa Rusia.
          Aku ora nyaranake baptis, nanging aku menehi saran supaya maca komentarku. Aku cukup oke karo panguwasa Rusia, sanajan tanpa exaltation. Aku realis ardent.
          Carane urip ing Inggris?
          Нормально.
          1. +3
            9 2021 Juni
            Quote: pemotong baut
            Kayane sampeyan ana ing forum iki minangka oposisi sing kuat marang panguwasa Rusia.
            Aku ora nyaranake baptis, nanging aku menehi saran supaya maca komentarku. Aku cukup oke karo panguwasa Rusia, sanajan tanpa exaltation. Aku realis ardent.
            Carane urip ing Inggris?
            Нормально.

            Aku njaluk ngapura - bingung karo jeneng celukan liyane. hi
            1. 0
              9 2021 Juni
              karo sapa? Ana siji, ya.
          2. +1
            10 2021 Juni
            Quote: pemotong baut
            Aku realis ardent.

            Apik banget, aku jarang ketemu, biasane ana analis lan peramal. Matur nuwun kanggo komentar, informatif banget ...
            1. 0
              10 2021 Juni
              Matur nuwun kanggo komentar, informatif banget ...
              Aku nyoba ... Saiki aku mikir nulis sawetara artikel liyane - siji wis sukses.
  7. +1
    9 2021 Juni
    Luwih saka satus taun wis liwati wiwit konstruksi lan ora rampung rampung. Apa penulis yakin banget yen NATO isih ngrasakake woh-wohan saka "kesalahan" kasebut?
  8. +3
    9 2021 Juni
    Pikiran sing ala saka wong dilettante ...

    Liepaja dumunung ing tengah Segara Baltik. Nalika dibangun, Kengsberg minangka pelabuhan Jerman. Iki, ing asas, salah siji cradles saka Jerman, amarga padha isih bakal takon. Pelabuhan Riga kanthi Teluk Riga sacara dhasar dikunci karo ladang ranjau (ing abad kaping 19 dening skuadron) ing Selat Irben, mula ora rasional kanggo mbangun pelabuhan militer ing kene - kaya ing genangan. Kanggo nyeret kapal menyang Tallinn utawa St. Mula saka iku banjur padha mbangun plabuhan ing Liepaja.

    Mesthine, saka sudut pandang perang, iki minangka omah ing lapangan sing mbukak, nanging dheweke isih ngarepake nyerahake wilayah kasebut ora kaya ing taun 1915, ing taun 1941. nyerang Mulane kutha iki cepet banget ambruk.
    1. Kutipan saka IrbenWolf
      ing 1941 ana serangan - pramila kutha ambruk dadi cepet.

      Pikirane jero. Lan "serangan" minangka alesan sing "tiba", utawa "cepet"?
      Kutipan saka IrbenWolf
      Liepaja dumunung ing tengah Segara Baltik.

      Gotland dumunung ing tengah Segara Baltik.
      Kutipan saka IrbenWolf
      Mula saka iku banjur padha mbangun plabuhan ing Liepaja.

      Dheweke wiwit mbangun amarga Baltik ora beku ing kene. Meh ora beku. Sajrone sasi mangsa, kabeh perdagangan ngliwati pelabuhan Libava (paling gedhe nomer loro ing Baltik).
      1. 0
        14 2021 Juni
        Pikirane jero. Lan "serangan" minangka alesan sing "tiba", utawa "cepet"?

        Pitakonan aneh. Temenan, kasunyatan sing "cepet". Tanpa rute pasokan (dipotong dening Jerman ing taun 1941) Pelabuhan kasebut minangka jebakan.
        Gotland dumunung ing tengah Segara Baltik.

        Sampeyan bisa ngomong nalika Gotland dadi Rusia/Soviet? Ing wektu sing padha, marang kita bab apa iku kanggo nyedhiyani port kondisional ing pulo lan port kondisional ing daratan.
        Dheweke wiwit mbangun amarga Baltik ora beku ing kene. Meh ora beku.

        Iki, mesthi, uga faktor penting, aku setuju.
  9. +6
    9 2021 Juni
    Rompi nutupi dhadhaku, mantel tiba ing pundhakku lan tutup nganggo pita ireng njupuk 2 nyawa, aku nglayani kabeh 2 taun ing kutha resort Liepaja, nanging aku ora tau duwe kesempatan kanggo nglangi.
  10. +5
    9 2021 Juni
    Film "Kutha ing ngisor Lindens" 1971. Pertahanan Libava (Liepaja)
    1. +2
      9 2021 Juni
      Matur nuwun! Ing wektu, aku durung ndeleng film iki.
  11. +2
    9 2021 Juni
    Ing kasus iki, pencipta film: "Yen sesuk perang" takon karo VK Alexei Alexandrovich?
    Iku mung idea seductive: nggawe basis maju kanggo BF. Ing taun 1890, dheweke ndeleng Libau kaya ngono, lan ing taun 1940, Tallinn dianggep minangka pangkalan kasebut. Lan ing kene, para perancang nganggep: "perang kanthi getih cilik lan ing wilayah manca"
  12. +2
    9 2021 Juni
    Ungkapan kasebut utamane nyenengake: "Sembarang desa nelayan cocok kanggo dhasar kapal selam))))
  13. -1
    10 2021 Juni
    penulis, nggunakake conto Libau, pengin nuduhake futility strategis kanggo Rusia kabeh bandar militèr ing Baltik, kalebu modern ing Kaliningrad?
    Utawa mung Libavsky, sing dumunung ing Baltik tengah, kanthi strategis ngrugekke?
    Yen mangkono, banjur Sevastopol uga rawan lan ora ana gunane kanggo nandur modal dhuwit gedhe.
    Nerangake strategi militer kanggo warga sipil bodho.
  14. +1
    11 2021 Juni
    Laksamana Dubasov, ing siji wektu, lay mudhun karo balung supaya padha ora mbangun basis ing Libava. Dheweke ujar manawa pungkasane bakal dadi jebakan. Carane ndeleng ing banyu ...
    1. 0
      14 2021 Juni
      Bisa nerangake logika konco trap iki?
  15. -3
    Juli 18 2021
    "Ora ana akeh pasukan ing Libau: limang prau torpedo, papat pamburu, sangang prau tapel wates lan telung baterei - loro 130 mm lan siji 180 mm. Ing pangertèn iki, ora kaya jaman tsarist, padha nyawang Libau kanthi soberly."
    "Ha" - 3 kaping.
    Aku laporan: Libava digunakake minangka pangkalan kapal selam maju lan ing tanggal 22.06 Juni, saliyane kapal sing dituduhake, ana kapal selam saka brigade kapal selam 1 lan 2 kapal dasar kapal selam saka brigade iki (Smolny lan Irtysh, tepate) ing kono. . Lan apa komposisi saka brigade 1, ing printah saka Comrade. Mesir, iku? Aku laporan: 4 divisi (Tripolsky, Kuzminsky, Averochkin, Matveev) - 23 PL.
    Matur nuwun Gusti, ana wong ing Angkatan Bersenjata KBF sadurunge perang dhewe kanggo mbatalake 2 saka 4 divisi saka Libava (1 lan 2 - kapal selam "C", mung 8 kapal selam saka 23 sing kasedhiya ing brigade), lan kanthi wiwitan perang, kabeh 1- aku ninggalake brigade Libava ... Sing bisa.
    Apa sampeyan pengin ngerti "saka ngendi asale kayu bakar"? Lan saka "Sea Front" Panteleev. Saka ing kono, 15 ton bahan bakar ilang ing pangkalan angkatan laut. Adhedhasar panteleev nulis babagan kerugian, kudu disimpulake yen 000 ton bahan bakar sing dituduhake minangka minimal.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"