Gladiator lan gelut gladiator: ndelok masa lalu

8

Kanggo masyarakat umum sejarah Roma kuna wis digandhengake karo gladiator lan gelut gladiator wiwit jaman sekolah. Temtu, Hollywood ninggalake tandha ing pangerten saka inti saka "institusi" gladiator. Kontribusi kanggo persepsi gelut gladiator lan wilayah budaya populer liyane, kalebu musik klasik. Pinten gambar gladiator digawe dening master sinematografi, panulis lan komposer jaman modern cocog karo gladiator Romawi kuno sing nyata - "pembawa pedhang"?

Gelut gladiator wiwit entuk popularitas dawa sadurunge wiwitan jaman anyar. Mbalik ing abad kaping kalih SM, perang gladiator ing Roma wiwit njupuk karakter tontonan massa saestu. Ing wektu sing padha, kanggo masyarakat ing wektu iku, tontonan kuwi, senadyan kejem banget, wis konotasi, pisanan kabeh, nyenengake. Yen dina iki wong ngidini piyambak kanggo ngendhokke, contone, ing stadion utawa aula konser, banjur kanggo wong-wong Romawi papan istirahat kuwi amfiteater, ngendi pagelaran padha, lagi ngomong, ora kanggo Mesem atine. Nanging rata-rata penduduk Romawi 2 taun kepungkur ora bisa diarani semaput.



Majalah sajarah Proshloe ngomong babagan gladiator, gelut gladiator lan fitur-fiture:

    Saluran warta kita

    Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

    8 komentar
    Alexa
    Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
    1. +7
      10 2021 Juni
      Ing keadilan, aku nggandhengake Roma Kuno saka kurikulum sekolah ora kabeh karo gladiator. Lan kaget carane saka spit kuwi, kang Roma ing 510 SM, ing limang atus taun (lan nyatane kurang - Romawi isih kudu menehi hasil karo Veii kanggo dangu, karo fellow Latins, lan Brenn karo kang "Bilai kalah "akeh. mengko ana) kekaisaran sing gedhe banget ?!
      Lan gelut gladiator - padha beda ing wektu sing beda. Ing wiwitan, nalika tahanan mung dipeksa perang, ora masalah yen kabeh wong bakal mateni saben liyane. Isih mungsuh. Banjur, nalika perkara kasebut dilebokake ing dhasar profesional, dheweke wiwit ngurus bangkai gladiator. Amarga iku larang.
      1. +2
        10 2021 Juni
        Kutipan: Far B
        carane saka idu kuwi, kang Roma ing 510 SM, ing limang atus taun (lan nyatane kurang - wong Romawi isih kudu menehi hasil karo Veii kanggo dangu, karo fellow Latins, lan Brenn karo "Bilai kalah" akeh. mengko) kekaisaran gedhe banget ?!

        Roma tuwuh nalika ana wangun pamaréntahan republik. Nalika kaisar wiwit mrentah, degradasi wiwit. Jarang kaisar sing pantes lan bisa, lan ing mburine warga wiwit ambruk, nyewa lan kalebu wong barbar sing bisa ngalahake kaisar pungkasan kanthi aman. Ing tembung, ambruk negara wiwit karo elit, sajarah menehi akeh conto iki, kalebu Kakaisaran Rusia lan USSR.
        1. +3
          11 2021 Juni
          Roma tuwuh nalika ana wangun pamaréntahan republik, nalika kaisar wiwit mrentah, degradasi wiwit.

          Roma nduwèni jaman kraton lan jaman kekaisaran. Ing republik, dheweke duwe masalah ora kurang saka ing wangun pamaréntahan liyane, kalebu perjuangan kanggo daya. Pitakonan bisa didebat. Nanging ing sajarah modern, iku ora mangu salah siji saka kekaisaran paling kuat karo struktur negara cukup.
      2. +1
        10 2021 Juni
        Kutipan: Far B
        Lan gelut gladiator - padha beda ing wektu sing beda

        Lan ing balet "Spartacus" macem-macem versi gelut gladiator banget colorfully presented. Kajaba iku, iki ditindakake adhedhasar deskripsi sejarah.
      3. +1
        12 2021 Juni
        padha nyelehake perkara kasebut ing ril profesional - ing kene dheweke wiwit nglindhungi bangkai gladiator. Amarga iku larang.

        Sadawane dalan, banjur perang kontrak lair! nglirik
    2. +5
      10 2021 Juni
      Pertempuran gladiator dudu olahraga getih. Iki tontonan getih. Kanggo tujuan iki, ora umum kanggo nyelehake gladiator sing kuwat nglawan sing ringkih, amarga perang sing padha ora nyenengake. Kanggo alasan sing padha, gladiator wadon melu perang. Lan ana uga mung Rajapati ing latar mburi sesawangan saka wong-wong sing ora bersenjata, kalebu wanita lan bocah-bocah: padha diwenehi kanggo ambruk kanggo bêsik dening kéwan galak, lan laku iki wis dawa sadurunge munculé wong Kristen pisanan, utawa, miturut. skenario tartamtu, iki rampung dening prajurit bersenjata. Wong-wong sing tatu dirampungake nganggo palu dening wong khusus sing nganggo setelan operator ing pinggir Kali Styx. Versi kuno masyarakat konsumen - "roti lan sirkus".
    3. +2
      10 2021 Juni
      Thirst saka sejarawan dina kanggo surprise, lan uga implicitly ngomong apa sing wis mulang sadurunge, kabeh iki omong kosong; dhuwur banget. Ana wong sugih ing antarane budak. Nanging ing wektu sing padha lali ngomong yen dheweke dilarang nggawe kulawarga. Pepenginan kanggo duwe budak nganti wiwitan abad kaping XNUMX. Wong Mamluk iku padha. ora disdain kanggo tuku malah negara Eropah. Sembarang kiriman dudu sajarah, nanging mung mratelakake panemume ing sajarah. Lan mesthi aku bisa salah bab soko. Kita kudu ngrungokake sejarawan serius.
    4. +2
      10 2021 Juni
      Oh, Kozlenko
      Klim Zhukov minangka wong sing sehat.
      Aku kepengin weruh dheweke minangka penulis biasa VO

    "Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

    "Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"