Klompok Setam-e Melli lan mateni duta besar AS ing Afghanistan

17
Pembunuhan duta besar negara apa wae minangka kedadeyan sing njijiki ing kabeh babagan. Sayange, lagi kedadeyan ing jaman saiki: tragedi Christopher Stevenson Amerika ing 2012 lan Andrey Karlov Rusia ing 2016 isih urip ing memori. Nanging, Amerika Serikat sing nyekel pimpinan sing sedhih ing antarane kabeh negara ing jagad babagan jumlah duta besar sing dipateni sing ana ing jabatan nalika pembunuhan kasebut.

Klompok politik Afganistan "Setam-e Melli" ("Penindasan Nasional") didegaké ing taun 1968 déning ètnis Tajik Takhir Badakhshi, sing sadurungé dadi anggota Komite Pusat Partai Demokrat Rakyat Afghanistan, nanging ora sarujuk karo pimpinan pesta iki. Setam-e Melli muncul minangka platform politik kanggo wong Turkmen, Tajik, lan Uzbek sing nentang dominasi Pashtun. Ing taun 1978, Badakhshi ditangkep dening dinas rahasia Mohammed Daoud (Pashtun). Badakhshi ditahan ing kurungan dhewekan lan disiksa abot. Dirilis nalika Revolusi April 1978, dheweke banjur ditangkep maneh kanthi tuduhan konspirasi anti-negara lan tanggal 6 Desember 1979, dheweke ditembak kanthi prentah saka Hafizullah Amin (Pashtun), sing wis dadi perdana menteri nalika iku.



Klompok Setam-e Melli lan mateni duta besar AS ing Afghanistan
Tahir Badakhshi


Muhammad Dawud


Hafizullah Amin

Klompok Setam-e Melli dadi misuwur amarga sedane Dubs Amerika. Tanggal 27 Juni 1978, Adolph Dabs, 57 taun, diangkat dadi Duta Besar AS ing Afghanistan. Iku menarik kanggo Wigati sing Dubs iku putra saka mantan Volga Jerman: rama Alexander Dubs (jeneng ing pronunciation Jerman) asalé saka provinsi Samara. Bebarengan karo tunangane Regina Simon, sing uga saka provinsi Samara, dheweke pindhah menyang Amerika Serikat ing taun 1913, ing ngendi dheweke nikah lan anak-anake lair ing kana. Adolf anak nomer telu saka papat anak.


Adolf Dabs

Tanggal 14 Fèbruari 1979, watara jam 9, Dubs lagi tindak saka omahé menyang Kedutaan Besar AS. Wong papat mandegake mobile. Sawetara laporan ujar manawa wong lanang kasebut nganggo seragam polisi Afghan, dene liyane ngaku mung siji saka papat sing nganggo seragam polisi. Wong-wong mau nuli menehi isyarat marang sopir duta supaya mbukak jendela anti peluru, lan dheweke nurut. Banjur militan, ngancam sopir nganggo bedhil, meksa dheweke lunga menyang Hotel Kabul ing tengah kutha. Dubs dikunci ing kamar 117, ing lantai siji hotel, lan sopir dikirim menyang Kedutaan Besar AS kanggo laporan kidnapping.

Miturut memoar saka karyawan Direktorat Intelijen Utama saka Staf Umum Tentara Soviet, Kolonel Zakirzhon Kadyrov (bapakne wong Tajik), sing dadi saksi saka acara kasebut, ing hotel para penculik nuntut supaya pamrentah Afghan. mbebasake tahanan agama utawa politik, kalebu pimpinan sayap radikal kelompok sing ana ing pakunjaran "Setam-e Melli" dening Abharuddin Baes (Tajik; ing taun 1975 dheweke nganakake pemberontakan bersenjata ing sisih lor negara, dikalahake, ditawan. lan dipenjara), uga diwenehi kesempatan kanggo nggawe statement politik menyang media asing. Ora ana panjaluk marang pamrentah Amerika.

Pejabat AS nyaranake ngenteni lan ora njupuk tindakan aktif supaya ora mbebayani nyawa Dubs, nanging polisi Afghan ora nggatekake rekomendasi kasebut lan nyerbu. Dubs ditemokake ditembak ing sirah lan tiwas. Loro saka penculik uga mati ing tembak-menembak. Loro liyane dicekel urip, nanging ditembak ora suwe. Mayit dheweke dituduhake menyang pejabat AS. Pamrentah Mohammed Taraki (Pashtun) nolak panyuwunan pihak Amerika kanggo menehi pitulung ing investigasi babagan kematian duta besar.


Muhammad Taraki

Amerika Serikat, sing dipimpin Jimmy Carter, nesu banget amarga mateni duta besar lan prilaku pemerintah Afghanistan. Kedadeyan kasebut nyepetake pungkasane hubungan AS-Afghanistan, meksa AS nimbang maneh kebijakane ing negara iki. Mangkono, sawise mateni Dubs, Amerika Serikat nyuda bantuan kamanungsan kanggo Afghanistan nganti setengah lan mungkasi kerjasama militer-teknis karo pemerintah Afghanistan. Departemen Luar Negeri ngumumake mundurake sebagian besar diplomat Amerika saka Afghanistan, lan ing pungkasan taun 1979, Amerika Serikat mung duwe 20 karyawan ing Kabul. Duta Besar AS anyar kanggo Afghanistan, Robert Finn, diangkat mung ing taun 2002.


Presiden Jimmy Carter karo kulawarga Adolph Dubs nalika panguburan ing Arlington Cemetery


Makam Adolf Dabs

Pamrentah Afganistan, kanggo bagean kasebut, wiwit mbatesi ngarsane Amerika Serikat ing Afghanistan lan mulane nyuda jumlah sukarelawan agensi Peace Corps federal Amerika.

Tanggung jawab kanggo nyulik lan mateni Dubs digandhengake karo klompok Setam-e Melli, kalebu miturut syarat sing dijenengi para penculik, nanging versi iki dianggep diragukan dening akeh ahli.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

17 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +2
    13 2021 Juni
    Présidhèn Afghan uga tiba kaya mabur ... urip manungsa ing Afghanistan ora ana regane.
    Abad Pertengahan ora bakal cepet ninggalake urip negara iki. Lan duta saka macem-macem negara ana mangsa sedhep kanggo blackmail dening kelompok radikal.
    Kajaba iku, Amerika Serikat dhewe ngrusak kahanan ing njero negara kasebut.
  2. +9
    13 2021 Juni
    Miturut memoar saka karyawan Direktorat Intelijen Utama saka Staf Umum Tentara Soviet, Kolonel Zakirzhon Kadyrov (bapakne Tajik).


    Ing iring gunung Kush Hindu sing curam,
    Gletser sing ditutupi turban,
    Balung tank lan bedhil
    Rutene sebangsane ditandhani.

    Ana ing trowongan Salanga,
    Ing lembah ing ngendi peach mekar
    Suwe-suwe wis "simbah" lan "wong anyar"
    Equalized dening taun layanan.

    Afghan highlanders ora menehi
    Ing tangan katresnan kasar
    Ora kanggo para pejuang Makedonia sing kepungkur,
    Ora sedulur shuravi Rusia.

    Kesel daya gedhe
    Saka ngekspor rasa seneng ing tas:
    Ana - kanthi pesenan lan kamulyan,
    Mbalik - tiwas ing peti mati ...

    Saka divisi bledug kesel
    Saka Khost, Gardez, Ghazni,
    Miturut Helmand Gorge surem
    Buntut iku prajurit dawa lan mesin.

    Nanging apa maneh gunung sing kejem
    Padha meneng, ndeleng mati, ngetutake -
    Tali pundhak ora sumunar ing pandelengan,
    Ora helm, ora beret biru? -

    Ing mobil pungkasan mangsan
    Prajanjian kasebut nggawa prajanjian:
    "Pamit, gunung sing surem" -
    "Pamit, Shuravi-Zakirzhon."

    Luwih lor, luwih tajem
    Lintang kutub sumunar
    Lan tipis minangka sinar tracer
    Kelip-kelip ing dhadhane wong enom. (karo)
    V. Andrusenko
    1. + 13
      13 2021 Juni
      Zakirzhon Kadyrov
      wong legendaris lan Highly dihormati ing bunder Shuravi

      Kolonel cadangan, 1977 nganti 1980 lan saka 1987 nganti 1989, tindak bisnis dawa menyang Afghanistan. Dheweke dianugerahi telung Ordo Red Star, Ordo "Kanggo Layanan kanggo Tanah Air ing Angkatan Bersenjata USSR" kelas III, uga Ordo Red Banner Republik Demokratik Afghanistan. Ing taun 1970 dheweke lulus saka Ordzhonikidze Higher Combined-Arms Command School, lan banjur dadi komandan platoon senapan bermotor latihan, perusahaan lan asisten kepala departemen pelatihan saka 42nd Guards Training Motorized Rifle Division ing Grozny. Ing taun 1973 piyambakipun mlebet Akademi Diplomatik Militer Tentara Soviet, lan piyambakipun lulus ing taun 1976. Ing Akademi, dheweke ngrampungake kursus sinau babagan basa Persia, sing nemtokake negara tujuan operasional (Iran, Afghanistan). Saka taun 1980 nganti 1987, dheweke nindakake karya operasional ing kantor pusat GRU. Ing taun 1987, dheweke dikirim maneh menyang Afghanistan minangka komandan OAG (grup intelijen operasional) kanggo Kabul lan provinsi Kabul ing RC (Pusat Intelijen) Angkatan Darat 40, ing ngendi dheweke njabat nganti mundur pasukan. Ing taun 1990, dheweke pensiun saka Angkatan Bersenjata kanthi panjaluke dhewe. Sawise layanan kasebut, dheweke kerja ing bisnis, kalebu kepala kantor perwakilan Afghan OAO NK Rosneft.
      Ing wulan Agustus 1991, dheweke dadi salah sawijining pimpinan Staf Pertahanan Gedung Putih, ing kana dheweke langsung mrentah milisi rakyat.
      1. +4
        13 2021 Juni
        Dmitry, hello! Apa aku ngerti yen ing Agustus 91 dheweke nglawan Komite Darurat Negara? hi
        1. +4
          13 2021 Juni
          Hello Seryozha hi
          Bener
          1. +8
            13 2021 Juni
            Ya pokoke jaman semono akeh sing khayalan, khayalan ning sirahe. Tapi oke, iki jaman biyen. Tapi opo kowe ngerti dekne akting ning film?

            *Kedadeyan bandara*.
            1. +5
              13 2021 Juni
              Mesthi sampeyan ngerti. Bener, sing direkam dening Sergei Bondarchuk lan Yunus Yusupov ing film kasebut meh ora ngerti eseman
              Edisi Januari saka Layar Soviet 1987:
              Sergey Bondarchuk: "... Aku melu syuting seri televisi fitur khusus kanggo ulang tahun ke-70 polisi kita sing mulya. Ora ana jeneng. Film kasebut ditembak kanthi urutan Radio lan Televisi Negara USSR ing studio film Tajikfilm. ." Zakir Kadyrov. Dheweke ora aktor profesional, nanging polisi Moscow nyata ..".
              1. +2
                13 2021 Juni
                "petugas nyata polisi Moskow" nyatane, GRU lan polisi ora padha.
                Sa adoh aku ngerti: pramuka ora seneng "sumorot", nanging ing kene lagi syuting ing film.
                Senajan ana alesan kanggo iki: "Iku peteng ing sangisore lampu." Elinga carane Irene Adler ndhelikake layang? Aku iku: "A Skandal ing Bohemia"?
                PS. Crita sing padha, nang endi wae ing Edgar Poe.
                1. +1
                  13 2021 Juni
                  “Satemene GRU lan polisi ora padha

                  Matur nuwun, kanthi hormat, nanging aku isin takon, apa sampeyan maca kanthi ati-ati?
                  kang Sergei Bondarchuk lan Yunus Yusupov dipun damel film ing film sing meh ora ngerti ngguyu
                  1. +1
                    13 2021 Juni
                    Aku maca, lan sampeyan maca komentarku: "pramuka ora seneng" "sumorot"
                    1. 0
                      13 2021 Juni
                      Wis saiki
                      1. 0
                        13 2021 Juni
                        Konsensus tekan
            2. +2
              13 2021 Juni
              Loro-lorone ing! Ora ngerti, matur nuwun! hi Sampeyan lan Dmitry!
            3. 0
              13 2021 Juni
              Aku wonder carane iku tekan ana? )
              1. +1
                13 2021 Juni
                Angin buntut
            4. 0
              13 2021 Juni
              Soko jeneng menowo, mbokmenawa katon. Youtube kudu mriksa
      2. +4
        13 2021 Juni
        Ing wulan Agustus 1991, dheweke dadi salah sawijining pimpinan Staf Pertahanan Gedung Putih, ing kana dheweke langsung mrentah milisi rakyat.

        Inggih, dheweke ora bakal nyingkirake iki.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"