Pesawat tempur. "Sepatu mabur" kanggo Cinderella putri duyung

12

Kaya sing wis bola-bali aku nulis, ana pesawat lan ana pesawat. Sawetara mung mahakarya, sing kapindho katon minangka kesalahan genetik ing presentasi desain. Iki apik. Dina iki, untunge, salah sawijining wakil paling apik lan paling ayu saka kelas kapal mabur, gagasan Blom lan Voss, BV.138.

Kanggo sawetara alasan, kapal-pesawat kasebut ora nampa jeneng resmi, nanging "rakyat" pancen apik banget. "Der fliegenderholz Schuh" - "Sepatu kayu mabur". Ya, klump, sepatu kayu Jerman, sing para petani gampang mlaku sanajan ing abad kaping 20, meh padha.




Hamburger Flygzeugbau (Divisi Pesawat Blom & Voss) tansah nganggep serius babagan pambangunan pesawat laut. Nanging kanthi model iki, umume ngluwihi lan nggawe prau mabur kanthi desain unik, sing banjur dadi klasik.

Umumé, Angkatan Laut Jerman mbutuhake pesawat pengintai jarak jauh sing luwih apik utawa kurang. Apa Sekutu ing Entente wis ngidini Jerman ninggalake ing babagan iki mboko sithik dibusak. Lan nalika Hitler dadi kuwasa, Blom lan Foss ditawani nggarap pesawat kasebut.

Desainer Richard Vogt, pangareping desainer Hamburger Flygzeugbau, sing nesu amarga kesed dipeksa, ing taun 1934 ngirim telung varian kapal mabur pengintaian jarak jauh kanggo dipikirake.

Pesawat tempur. "Sepatu mabur" kanggo Cinderella putri duyung
Richard Vogt

"Proyek 8". A model banget aneh, karo awak prau cendhak, empennage ing balok lengkap lan wing gull-jinis karo wingspan 25 m lan loro mesin BMW-XV.

"Proyek 12". Lambung kapal klasik, span sayap normal 27 meter, telung mesin Junkers Jumo-205.

"Proyek 13". Wing saka "proyek 12", rencana catamaran lan papat mesin Jumo-205.

Departemen teknis ora seneng karo proyek kasebut ing pungkasan. Nanging, "Proyek 8" diputusake bakal dirampungake, amarga nduweni perspektif. Dadi diusulake kanggo nambah "Proyek 8" menyang ukuran "Proyek 12" lan nglengkapi mesin liyane. Ing wektu iku, dadi cetha yen BMW-XV ora bakal pindhah menyang produksi, supaya sinau perlu kanggo mesin liyane.

Vogt mutusake ora trifle lan maneh nggawe kabeh prakiraan kanthi wates gedhe. Ing prau, kang ing wektu sing wis nampa jeneng Na.138, iku ngajokaken kanggo nginstal loro penerbangan mesin diesel Jumo-206, utawa telung Jumo-205, lan minangka alternatif kanggo Junkers, loro Daimler-Benz DВ-600s.

Lan unhurried (amarga kurang prioritas) karya ing pesawat wiwit. Nalika salinan pisanan prau dibangun, mesin Jumo-206 "ambruk". Ing wektu iku, Heinkel lan Messerschmitt padha perang serius kanggo DB-600, supaya Vogt ora duwe pilihan nanging nginstal telung mesin Jumo-205 ing pesawat. Loro mesin padha sakbenere rada ringkih, nanging ora ana sing ngaku ing volume gedhe.

Ha.138-V1 pisanan mabur tanggal 15 Juli 1937. Patang minggu sabanjure, pesawat kapindho uga mabur. Penerbangan kasebut nuduhake manawa pesawat kasebut kudu ditingkatake: kualitas hidrodinamik saka awak sing cendhak dadi ora dikarepke. Pesawat kasebut ora stabil nalika angkat lan munggah. Aku kudu nggawe maneh unit buntut lan nambah ukurane.


Dadi montor mabur teka ing tes pungkasan mung ing November 1937 taun. Tes kasebut ditindakake ing Baltik, umpamane, ora ing wektu sing paling sukses ing taun iki. Nanging tes ing kahanan sing cedhak karo pertempuran nuduhake manawa pesawat kasebut adoh banget saka sampurna.

Kontur awak ora patiya sukses, awak kapal mbutuhake tulangan, lan boom buntut rentan kanggo geter. Kajaba iku, pranyata peralatan kokpit pancen ora cocog kanggo penerbangan jarak jauh.

Akibaté, montor mabur iki bener banget serius diganti. Meh ora ana sing tetep saka konfigurasi asli. Lambunge didesain ulang, dawane mundhak saka 12,2 m dadi 15,15 m, Redan dipindhah maju, kontur wis rampung. Ditambahake power steering.

Lan pesawat sing kita deleng ing foto ternyata.


Mesin - telung diesel Jumo-205S-4. Siji mesin dipasang ing pylon ing ndhuwur fuselage, loro liyane ing nacelles, minangka lanjutan saka booms buntut. Screws - telung bladed, pitch variabel.

Biasane kru 5 wong. Kokpit nduweni kontrol ganda. Ing bagean tengah ana kompartemen radio, pawon, kamar istirahat karo telung kasur.

Wiwit direncanakake dadi pramuka, para desainer ngurus senjata pertahanan.

Ing gandhewo, mung ngisor kokpit diselehake hydraulically kontrol menara LV-204 karo gun MG-20 204-mm.


Meriam sing rada langka iki digawe adhedhasar produk S-18-350 saka perusahaan Swiss Waffenfabrik Soloturn AG. Iku banget maju. gaman. Senapan kasebut nembakake cangkang 20 x 105 kanthi bobot 134 g (bahan peledak dhuwur) lan 140 g (tindik waja) kanthi kecepatan tempur nganti 500 puteran saben menit kanthi kecepatan awal 826 m / s. Mung drawback saka bedhil ana majalah 20-babak. Nanging umume, MG-204 ana sirah lan pundak ndhuwur gun udara Luftwaffe MG-FF utama.


Gun bisa cukup sukses ing pesawat mungsuh ing sektor busur, lan ing kapal waja entheng utawa kapal selam. Daya projectile diijini. Amunisi dumadi saka 5 toko

Ing mburi swiwi ana rong titik senapan mesin. Two MG.15 bedhil mesin padha dipasang konco nacelle engine medium lan ing mburi awak, kang bisa murub ndhuwur lan ngisor stabilizer, mungguh.

Persenjataan pesawat kasebut rampung kanthi telung rak bom kanggo bom sing bobote nganti 50 kg.

Salinan pisanan saka BV.138a-1 anyar mabur ing Februari 1939. Penerbangan padha banget nyemangati lan Kamentrian Aviation ditanggepi pesenan kanggo 5 pra-produksi pesawat BV.138a-1 lan 25 serial BV.138b-0.


Kanthi tes pra-produksi VV.138a-1, ternyata kanthi cara sing aneh: nalika ngenteni es ing Elbe, ing April 1940, invasi Jerman ing Denmark lan Norwegia diwiwiti. Banjur seaplanes dibutuhake, sing, mesthi, ora cukup. Mulane, salinan pra-produksi langsung ditransfer menyang unit sing melu operasi ing sisih lor, ing ngendi tes kasebut dadi mode pertempuran.

Loro ВV.138a-1s pisanan digawe transportasi kanggo Stavanger, Andalsnes, Trondheim lan Bodo. Sepuluh pesawat sabanjure saka Hamburg digawa menyang pangkalan ing Travemünde, ing kono dheweke cepet-cepet mabur lan langsung tumindak.

Ora ngomong yen kabeh dadi kaya clockwork. Mesin diesel Jumo-205С-4 sing lembut banget, sing mbutuhake tangan sing dilatih kanthi apik, ngombe getih akeh. Nanging akeh masalah muncul nalika instalasi turret ing irung. Mekanika menara kasebut dadi ora bisa dipercaya lan terus-terusan. Ana masalah karo hidrolika. Gun MG-204 nyebabake akeh kritik. Reloading drum abot ing pesawat ana tugas banget angel, lan bedhil otomatis ngidini telat.

Akibaté, dadi cetha yen V.138 dadi pesawat karo huruf kapital, mesin anyar lan bedhil anyar ing menara anyar dibutuhake.

Panganggone VV.138 diwatesi nganti kekurangan liyane sing diidentifikasi didandani. Ing keadilan, kudu dicathet yen ing modifikasi VV.138b-1, akeh masalah sing ditanggulangi.

Jumo-205C-4 diganti karo Jumo-205D sing luwih anyar lan luwih kuat kanthi tenaga 880 hp. Turret anyar dirancang lan dipasang kanggo gun MG-151/20 anyar.


Dadi positif babagan asil sing ditampilake meriam anyar, Kamentrian Penerbangan mutusake manawa meriam kapindho ing bagean buntut pesawat kasebut ora bakal berlebihan. Senapan mesin MG.15 ditinggal ing mburi mesin. Kajaba iku, VV.138b-1 nduweni kemampuan kanggo nggantung nganti enem bom bobote 50 kg utawa telung muatan ambane 150 kg.

Meh bebarengan, Blom lan Foss ngluncurake modifikasi katelu, VV.138c-1, menyang seri kasebut. Beda karo sing sadurunge ing awak sing dikuatake, bobot total gedhe. Tinimbang MG.15 dipasang senapan mesin abot MG.131, lan MG.15 diwènèhaké marang operator radio, sing, yen perlu, bisa murub saka ing sisih starboard liwat jendhela kang. Kukusan siji-sisi saka pangayoman.

Aja lali bab sing mbarep. Ing taun 1941, kabeh VV.138a dielingake menyang Hamburg kanggo modernisasi nganti tingkat VV.138s-1.

Total produksi VV.138c ana 227 kendaraan.

Minangka bagéan saka nganyarke, 70 mesin nampa simpul kanggo diluncurake saka catapult. Pesawat iki digunakake ing pesawat jinis Ostmark, kapal sing dilengkapi catapult lan crane hidrolik. pesawat kuwi bisa kanggo operate pesawat ing kadohan owahan saka basa, contone, ing wilayah kutub.


Umumé, sanalika "penyakit kanak-kanak" saka VV.138 ditanggulangi, pesawat kasebut mbuktekaken dadi luwih efektif. Minangka pesawat patroli, dheweke umume mung apik banget. Seaworthiness apik banget sing padha wiwit ngidini nggunakake pesawat ing segara dhuwur.

Kanggo kru VV.138, taktik mburu penyergapan mung unik dikembangake. VV.138 mabur menyang wilayah tartamtu ing Atlantik, ndharat ing banyu lan mabur kanthi tenang sajrone sawetara dina. Yen ana kabar yen konvoi mungsuh ana ing sacedhake, VV.138 lunga saka permukaan, ndeteksi konvoi lan ngarahake kapal selam lan pesawat jarak jauh (FW.200 Condor) nganggo radio. Lan dheweke bisa nyerang awake dhewe, untunge, ana apa-apa.
Telung titik tembak (loro meriam), kanthi sektor geni sing apik - pesawat kasebut banget untu. Jarak tembak bedhil nyedhiyakake pertahanan sing efektif, lan ing babagan nyerang kapal sing ora nganggo senjata, bisa ditindakake. Awake ditambah dadi 6 wong, nanging biasane ana lima.


Dadi katon prau mabur iki kanthi profil "sepatu" sing gampang dingerteni, kanthi gampang, ora ditampa dening tim konvoi Atlantik. Lan yen ditampa, banjur saka kabeh batang.

Miturut cara, malah VV.138 wrecked lan rusak duwe kesempatan kanggo ninggalake, njaluk ing banyu lan ndandani dhisikan dening kru. Akses menyang kabeh simpul lan mekanisme difasilitasi kanthi maksimal ing tahap desain.

Kathah manungsa waé wis mbayar kanggo kamungkinan saka servicing pesawat dening kru adoh saka pangkalan supaya malah ndandani Komplek bisa digawa metu ing segara dhuwur.

Kanthi pasokan bahan bakar maksimal, VV.138c-1 bisa tetep ana ing udhara nganti 18 jam, sanajan kanthi normal kira-kira 7. Kanthi bobot lepas landas normal 14500 kg lan banyu sing tenang, lari lepas landas tahan 30 detik. lan gunggungipun 700 m. Kacepetan lepas landas yaiku 108 km / jam, landing - 114km / jam.

Kanthi pecah perang, Departemen Teknis Kementerian Penerbangan mikir babagan ngganti VV.138 kanthi luwih maju. Kontrak non-kompetitif ditawakake Blom & Foss. Pesawat sabanjure kudune bobot lepas landas kira-kira 24 ton, yaiku versi BV.138 sing tambah. Prau kasebut kudune nggawa 60 pasukan terjun payung kanthi peralatan lengkap utawa bom 2 kg.

Blom & Foss ngusulake wolung proyek. Basis pesawat kasebut yaiku mesin Junkers anyar, Jumo-208 diesel kanthi daya HP 1100.

"Project-110" - versi nggedhekake VV.138 kanggo telung mesin;
"Project-111" - asimetris, versi telung mesin saka "110";
"Proyek-112" - asimetris, telung mesin, kanthi awak sing luwih gedhe;
"Project-113" - telung mesin, loro-hull prau karo dimensi lan bobot saka "112";
"Proyek-122" - papat-mesin, loro-beam;
"Proyek-123" - padha karo loro-hull saka "122";
"Proyek-124" - identik karo "122", nanging duwe gear landing retractable;
"Proyek-125" - varian saka "123", nanging awak iki nggedhekake.

Alas, nanging kabeh proyek iki tetep ing gambar. Mesin Jumo-208 ora mlebu ing seri kasebut, mung ora ana mesin liyane. Mulane, VV.138 tetep perang nganti pungkasan perang.


Lan prau Blom lan Foss perang ing pancen kabeh teater perang. Pesisir Prancis Atlantik, pangkalan ing Tromso, Trondheim lan Stavanger, ing Baltik, Constanta ing Segara Ireng - geografi cukup amba.

Sajrone Oktober 1941, siji skuadron kanthi 138 BV.1b-10s mabur luwih saka 500 jam ing penerbangan pengintaian jarak adoh, kanthi jarak 10 km. Iki minangka indikator sing apik banget, sing langsung ngilangi kabeh spekulasi babagan ora bisa dipercaya kapal mabur VV.000.

Lan ing istilah pertempuran, VV.138 cukup nganti par. Ing kampanye Norwegia, prau mabur nyatakake pejuang abot Blenheim, ditembak mudhun ing Skagerrak, lan Catalina, sing ditembak mudhun ing Segara Lor.

Adhedhasar Constanta, ing tutup para pejuang Romania, VV.138 makarya ing Segara Ireng nganti musim panas 1944. Sejatine, dheweke nindakake pengintaian lan ngebom kapal.

Ing teater lor, ing Arktik, ing sisih lor Norwegia, kabeh skuadron adhedhasar - 44 VV.138. Dheweke nyedhiyakake deteksi lan nelusuri konvoi. Lan ing tanggal 8 September 1942, BV.138, mabur saka Tromsø, nemokake konvoi PQ-18 ing cedhak Pulo Jan Mayen. VV.138 wiwit ngawal konvoi, nanging ing dina candhake kapal-kapal pengiring nyedhaki, sing kalebu kapal induk Avenger karo 12 pejuang Sea Hurricane. Iki pisanan sing konvoi terus-terusan ing tutup udara.

Mesthine, skuadron pejuang Inggris iki ora bisa ngusir serangan dening skuadron bom torpedo, nanging gampang gawe rumit tumindake pramuka. Salah siji saka VV.138 wis perang setengah jam karo pejuang. VV.138 bali menyang basa, nanging karo karusakan serius banget.

Umumé, VV.138, operasi saka pangkalan ing Norwegia, prakteke kontrol kabeh rute lor. Mesin diesel saka prau mabur bisa ngisi bahan bakar saka tangki bahan bakar kapal selam lan terus mabur.

Kanggo pengintaian es ing Segara Kara lan deteksi konvoi, kapal selam Jerman malah ngatur basis pasokan ing Novaya Zemlya. Umumé - ing wilayah Soviet. Lan saka pulo VV.138 mabur ing sisih wétan menyang Semenanjung Yamal ing sisih wétan lan ing sisih lor Ural. Gunggunge 8 penerbangan pengintaian ditindakake. Ora akeh, nanging pitakonan apa intelijen sing dipikolehi.


Ing mangsa panas 1944, jumlah VV.138 ing unit wis suda banget. Isih, prau mabur, sing ora banget cepet ing awang-awang, wis pinasthi ngadhepi kauntungan gedhe saka mungsuh ing awang-awang. Dadi siji-sijine papan sing dilayani VV.138 nganti pungkasan perang yaiku banyu sisih lor, ing ngendi prau makarya saka pangkalan ing Norwegia.

Kapisah, iku worth ngandika sawetara tembung bab modifikasi trawl saka VV.138. Ing separo kapindho perang, teknologi produksi tambang magnetik dikuasai dening akeh negara. Lan tambang magnet wiwit dipasang dening saben wong sing duwe kesempatan kasebut. Mula, tambang-tambang kasebut kudu ditindakake kanthi cara apa wae.

Kita ora bakal njlèntrèhaké spesifik operasi tambang magnetik, kita mung bakal ujar manawa pesawat sing dilengkapi peralatan sing cocog sing nyimulasi medan magnet kapal bisa njeblug tambang kasebut, wis ana ing jarak sing aman.

Kanggo ngrusak tambang magnetik, salah siji cincin utawa kabel magnetik digunakake. Jerman nggunakake sawetara jinis pesawat kanggo aktivitas kuwi, kalebu BV.138.


Sawetara VV.138 cilik diowahi dadi penyapu ranjau, amarga akeh penyapu ranjau ora dibutuhake. Kapal mabur kapal sapu ranjau nampa sebutan VV.138-MS. Pesawat kasebut digunakake kanggo nyapu ranjau magnet ing kanal, kali lan ing pinggir pesisir.

Kabeh senjata dibusak saka VV.138-MS, kajaba 13-mm machine gun. Tangki bahan bakar lan lenga, rak bom, kothak amunisi dicopot - kabeh sing bisa nyuda prau.

Bobot total unsur sing dibutuhake kanggo ngowahi prau mabur dadi pesawat kanggo ngrusak ladang ranjau yaiku 1136,4 kg. Cincin magnet kanggo ngrusak tambang duwe diameter rata-rata 14,07 meter.


Generator diesel sing kapisah, perlu kanggo nggunakake cincin magnet, dipasang ing fuselage. Sing meh 1200 kg luwih, kalebu 120 kg bahan bakar dibutuhake kanggo mbukak generator kanggo patang jam. Lambung prau kudu dikuwataké, amarga bobot kuwi ora bisa muspra.

Bobot BV 138 MS kanthi cincin magnetik lan peralatan sing dibutuhake kanggo miwiti tambang magnet yaiku 16 ton, sumber bahan bakar 1 ​​liter. Kanthi kacepetan jelajah 725 km / jam, durasi penerbangan yaiku 200 jam.

Enem VV.138-MS penyapu ranjau diowahi ing cara iki dilakokno ing resimen 1. mine finders.


Ing pungkasan Perang Donya II, sing mungkasi partisipasi Jerman ing Perang Donya II, VV.138 wis meh ilang saka Luftwaffe. Mung sawetara salinan tetep.

Panggunaan pungkasan VV.138 dumadi ing wayah wengi tanggal 1 Mei 1945. Pesawat kasebut, miturut komando Oberleutnant Wolfgang Klemusch saka 3.(F)/SAGr.130, adhedhasar ing Copenhagen, didhawuhi mabur BV.138 menyang Berlin ing wayah wengi, ndharat ing tlaga lan njupuk loro kurir sing penting banget.

Senadyan kasunyatan sing Unit Soviet nindakake geni kuat, Klemush kasil ndharat. Nanging, ana bedo karo kurir. Amarga padha ora bisa nyedhiyani dokumen sing padha nindakake misi kang Klemush dadi anggota, letnan ora keganggu karo wong-wong sing penting banget, nanging dimuat 10 tatu ing prau lan mabur bali menyang Kopenhagen.


Kacarita para kurir iki mesthine ngirim menyang plabuhan Flensburg ing Jerman sisih lor, ing ngendi markas Laksamana Agung Karl Doenitz, sing diangkat dadi pengganti Hitler, yaiku wasiat lan wasiat pungkasan Hitler dhewe.

Kabeh, nggawe VV.138 minangka kaca sing apik crita Blom & Foss. Pesawat sing menarik, dipercaya lan migunani, sing sejatine minangka salah sawijining wakil paling apik saka penerbangan angkatan laut.

LTH VV.138c-1


Jembar swiwi, m: 26,95
Dawane, m: 19,85
Dhuwur, m: 5,90
Wing area, m2: 108,50

Bobot, kg
- pesawat kosong: 11 780
- lepas landas normal: 14 513
- lepas landas maksimum: 17 666

Mesin: 3 x Junkers Jumo-205D x 880 hp
Kacepetan maksimal, km / jam: 283
Kacepetan jelajah, km/j: 234
Jarak praktis, km
- maksimal: 4 272
- normal: 1

Tingkat munggah maksimal, m/min: 135
Langit-langit praktis, m: 5 000
Awak, wong: 6
Persenjataan:
- loro 20 mm MG-151 bedhil ing busur lan buritan menara
- 13-mm machine gun MG-131 ing pylon saka engine tengah
- 3 x 50-kg bom ing bagean tengah tengen utawa
- 6 x 50 bom kg utawa 3 x 150 kg biaya ambane ing varian U1.

Gunggunge 297 BV.138 kapal mabur kabeh modifikasi digawe.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    24 2021 Juni
    Matur nuwun Roman! Pendidikan banget! Siji panjaluk, mlebu foto. hi
  2. +4
    24 2021 Juni
    Artikel sing menarik!!! Dadi Jerman uga nyoba nggunakake mesin pesawat diesel serial.
    1. +4
      24 2021 Juni
      Diwenehi kronologis lan tanggal pambangunan mesin diesel pesawat, luwih becik ditulis yen USSR uga nyoba nggunakake mesin pesawat diesel serial.
    2. +1
      25 2021 Juni
      Kutipan saka Vovk
      Artikel sing menarik!!! Dadi Jerman uga nyoba nggunakake mesin pesawat diesel serial.

      Dheweke ora nyoba, digunakake ing pesawat - Blohm & Voss BV 138, Blohm & Voss Ha 139
      Blohm & Voss BV 222, Dornier Do 18, Dornier Do 26, Junkers Ju 86. Mesthine, ora gedhe banget kaya Ju 87 sing padha, nanging ora Ep-2 lan Pe-8, sing sebagian digunakake mesin diesel pesawat .. Iki yen sedhela.
  3. 0
    24 2021 Juni
    Tank bahan bakar SEPARATE 120 liter dipasang kanggo generator diesel.
    1. 0
      27 2021 Juni
      Kutipan saka knn54
      Tank bahan bakar SEPARATE 120 liter dipasang kanggo generator diesel.

      Aku njaluk ngapura kanggo ora nggatekke, nanging aku pancene pengin nutup longkangan ing kawruh karo bantuan, nanging kanggo kang diesel generator lan ngendi iki tank tambahan banget diinstal, kanggo minangka akeh minangka 120 liter ?.
  4. +3
    24 2021 Juni
    Matur nuwun, artikel sing menarik, utamane sing menarik babagan versi minesweeper.
  5. 0
    24 2021 Juni
    Dheweke uga bakal nambah sasis rodha, kayata ing Catalina. Iku bakal dadi gerbong nyata.
  6. Alf
    +2
    24 2021 Juni
    Adhedhasar Constanta, ing tutup para pejuang Romania, VV.138 makarya ing Segara Ireng nganti musim panas 1944.

  7. +7
    25 2021 Juni
    ... loro liyane ing gondola, ing tutugan saka booms buntut.
    Ya, iki mesthi tembung anyar ing industri pesawat ...
    Senjata kasebut bisa uga bisa digunakake ing pesawat mungsuh ing sektor busur,
    Siji blooper, sing kapindho ... Apa sampeyan ora kesel nulis omong kosong kaya ngono? Nah, yen sampeyan nulis maneh, banjur nulis ulang verbatim, sampeyan ora perlu nglebokake rekaan sampeyan, utamane amarga luwih akeh sampeyan nerbitake artikel sing dicithak ulang, sampeyan kudu nggawe manawa sampeyan ora ngerti apa sing sampeyan tulis. ...
  8. +1
    25 2021 Juni
    Aku maca buku Minakov nalika isih enom, mula ana pesawat iki diarani "Hamburg" lan para pejuang dianggep minangka tugas sing angel banget kanggo njupuk mobil kasebut, lan, ing asas, Do24 uga.
  9. 0
    Agustus 4 2021
    Kok "alah"???

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"