negara Jesuit ing Amérika Kidul

116

Ordo Jesuit, sing isih ana nganti saiki (anggota 15 ing 842 negara ing 112, 2018 saka wong-wong mau duwe imam), duwe reputasi sing ala. Ekspresi "metode Jesuit" wis suwe dadi sinonim karo tumindak sing ora prinsip. Tembung Iñigo (Ignatius) Loyola asring dikutip:

"Mlebu ing jagad kaya wedhus sing alus, tumindak kaya asu ajag galak, lan yen sampeyan diusir kaya asu, ngerti carane nyusup kaya ula."

Akeh sing ngubungake pangarang saka tembung sing misuwur "ing pungkasan mbenerake sarana" kanggo pangadeg ordo kasebut. Sauntara kuwi, ing taun 1532, ekspresi sing padha karo makna ing buku "The Sovereign" digunakake dening Niccolò Machiavelli.



Versi liya saka tembung kasebut kalebu filsuf Inggris Thomas Hobbes. Nanging Blaise Pascal, ing Letters to a Provincial, sijine tembung menyang cangkeme Yesuit tartamtu:

"Kita mbenerake kebejatan sarana kanthi kemurnian pungkasan."

Pungkasan, frasa iki muncul ing Kitab Teologi Moral dening panulis Jesuit Antonio Antonio Escobar y Mendoza. Nyatane, motto saka ordo Jesuit yaiku "Kanggo kamulyan Gusti Allah sing luwih gedhe."

negara Jesuit ing Amérika Kidul
Lambang saka Jesuit

Sikap umum marang Jesuit kasebut digambarake kanthi kutipan saka parodi "Jenderal crita, diproses dening Satyricon ":

"Perintah Jesuit minangka tatanan sing kabeh manungsa, sanajan ana kepinginan, wis ana ing gulu nganti pirang-pirang abad. Sayange, wong isih durung sinau carane nggantung pesenan iki kanthi bener.

(Ketoke, dianggep yen anggotane kudu "digantung ing gulu").

Malah aktivitas pendidikan Yesuit (sukses kang padha undeniable lan banget gedhe) reproached kanggo urutan: padha ngomong sing njupuk anak resik lan nguripake menyang fanatik, nanging monsters lamis.

legenda ireng


Sauntara kuwi, wong bisa krungu panemu manawa para Yesuit difitnah dening anggota ordo agama liyane. Lan dheweke bisa nindakake amarga rasa iri dhasar. Ana uga akeh reregetan ireng lan getih ing reputasi. Ordo Dominika, umpamane, biasane nyedhiyakake hakim ing pengadilan inquisitorial, lan tangane sing ngedegake ditutupi getih, ora nganti sikut, nanging ing pundhak. Nanging para Yesuit, kaya bledhek, ngganggu lan ngalihake kabeh perhatian marang awake dhewe.

Wiwit taun 1551, biarawan Augustinian George Brown mbandhingake para Yesuit karo wong Farisi lan nudhuh wong-wong mau ngupaya "ngrusak bebener". Banjur Dominikan Melchor Cano ngandika marang Yesuit. Salajengipun, sawetara dokumen palsu padha dumadi, kang Yesuit padha dikreditake kanggo ngupayakake daya lengkap, kang kudu ngrambah ing sembarang biaya, ora disdaining malah cara paling reged. Sawetara penulis nyebut Jesuit minangka ahli waris Templar lan ngaku yen dheweke minangka Illuminati pisanan.

Ana alesan kanggo iri. "Pesaing" Yesuit kurang fanatik lan kurang efektif. Ana legenda babagan perselisihan teologi antarane Jesuit lan Augustinians. Nalika tesis teoretis ora nuduhake kaluwihan saka salah siji sisih, diputusake kanggo nerusake praktik. Miturut dhawuh saka kepala delegasi Jesuit, salah sawijining bhikkhu sing ngiringi dheweke njupuk bara sing murub saka perapian menyang telapak tangan lan mlaku bareng karo wong-wong mau. Augustinians durung siyap kanggo kompetisi kuwi lan ngakoni kekalahane.

Malah Vatikan kabiji aktivitas saka "Masyarakat Yesus" banget kontrovèrsial. Ing tangan siji, 41 Jesuit (kalebu Loyola piyambak) kanonisasi minangka wong suci, 285 minangka berkah.


P. Rubens. St. Ignatius saka Loyola

Lan ing lambang iki kita ndeleng Francis Xavier, iki salah siji saka pisanan 6 mahasiswa lan associates Loyola.


Saint François Xavie, santo pangreksa Australia, Selandia Baru, China, India, Jepang lan Borneo, patron kabeh misi manca, patron turis wiwit taun 1952

Ing tangan liyane, pesenan Jesuit resmi dilarang dening Vatikan saka 1773 kanggo 1814, nanging bisa kanggo urip (kalebu karo bantuan saka Catherine II, sing mbukak lawang kanggo Rusia).

Bebener, kaya biasane, dumunung ing tengah. Dadi, John Ballard dieksekusi amarga keterlibatan ing konspirasi kanggo mateni Elizabeth saka Inggris, Henry Garnet - amarga melu Plot Gunpowder. Lan Pedro Arrupe mimpin tim penyelamat pisanan ing Hiroshima sing dibom atom. Astronom Christopher Clavius ​​​​nyiptakake versi pungkasan saka kalender Gregorian, Honoré Fabry nerangake warna biru langit. Kembang camellia entuk jeneng kanggo ngurmati ahli botani Jesuit Ceko Georg Josef Kamel. Francisco Suarez minangka wong pisanan sing ngomong babagan hukum internasional, kritéria kanggo perang sing adil lan moderat, lan uga hak kanggo nggulingake raja-raja.

Bebarengan karo kaca tenan peteng lan elek sajarah urutan iki (sing ora ana kang bakal mbantah), Yesuit kadhangkala nuduhake sukses apik tenan ing wilayah paling ora dikarepke. Salah siji saka episode paling apik tenan ing sajarah donya nggawe dening wong-wong mau ing Amérika Kidul sukses lan stabil (ana kanggo luwih saka 150 taun!) Negara, kang warga padha Guarani India lokal.

Guarani saka Amérika Kidul


Pancen aneh yen wong India saka suku Guarani padha kanibal lan wiwit kenalan karo wong Eropa kanthi mangan komandan salah sawijining detasemen conquistador, Don Juan de Solis. Nanging, kanibalisme iki minangka ritual: biasane mangan mungsuh sing paling gagah lan kuat, sing kalebu de Solis. Lan ing taun 1541, salah sawijining suku Guarani ngobong Buenos Aires.


Guarani, Paraguay

Diterjemahake menyang basa Rusia, tembung guarani tegese "prajurit", nanging dibandhingake karo suku-suku liyane, wong-wong India iki ora beda-beda ing militansi tartamtu lan cenderung menyang gaya urip sing ora aktif.

Wong Guarani nglakoni tetanèn tebasan, manggon ing sak panggonan suwene 5-6 taun. Bareng lemahe wis entek, kabeh taler padha pindhah menyang papan liya. Dheweke uga ngunggahake manuk lan babi, mburu lan mancing. Sing pisanan martakake agama Kristen ing antarane wong Guarani yaiku wong Fransiskan. Cathetan khusus yaiku Luis de Bolaños, sing pisanan sinau basa Guarani lan malah nerjemahake sawetara teks agama menyang basa kasebut. Nanging wong-wong Yésuit sing banjur kerja kanthi sukses karo wong-wong India iki, Montesquieu nulis:

"Ing Paraguay, kita ndeleng conto institusi langka sing digawe kanggo ngajari wong kanthi semangat kabecikan lan taqwa. Para Yesuit disalahake amarga sistem pamrentahane, nanging dheweke dadi misuwur amarga dadi wong pisanan sing menehi inspirasi kanggo pedunung negara-negara sing adoh kanthi konsep agama lan kemanusiaan.

Lan Voltaire malah nyebut eksperimen para Yesuit Paraguay "ing sawetara bab minangka kamenangan umat manungsa."

Apa Paraguay


Ayo langsung ngomong yen wilayah Paraguay modern lan negara Paraguay Jesuit ora pas. Panguwasa kolonial Spanyol nganggep Paraguay minangka wilayah sing uga kalebu bagean saka negara Bolivia modern, Argentina lan Uruguay. Paraguay iki minangka bagéan saka Viceroyalty Peru lan subordinate kanggo Gubernur Asuncion. Lan provinsi Jesuit ing Paraguay kalebu kabeh Argentina, kabeh Uruguay lan provinsi Rio Grande do Sul Brasil modern.

Jesuit ing Amérika Kidul


Kepiye carane kabeh diwiwiti lan kenapa tatanan kasebut, ing umum, njupuk suku iki ing sangisore guardianship?

Yesuit njupuk bagéyan aktif ing kegiatan misionaris ing tanah anyar ditemokaké ing Afrika, Asia lan Amerika. Ing pesisir Amérika Kidul (wilayah Brasil modern), para Yesuit pisanan teka ing taun 1549. Lan wis ing 1585 padha muncul ing tanah Paraguay modern.

Ing taun 1608, Raja Filipus III saka Spanyol njaluk Yésuit supaya ngirim misionaris menyang Guarani. Para Yesuit nindakake tugas iki kanthi serius. Pemukiman pisanan saka wong-wong India sing dibaptis dening wong-wong mau ("reducir" - reducir, saka Spanyol "kanggo ngowahi, ngowahi, mimpin kanggo iman") didegaké ing Maret 1610. Iki dijenengi Nuestra Señora de Loreto.


Pengurangan Nuestra Señora de Loreto ing ukiran abad kaping XNUMX

Ing antarane wong-wong India sing pengin manggon ing kono, ana akeh sing wis ana ing taun 1611, pengurangan anyar diadegake - San Ignacio Guasu.

Ing taun sing padha, 1611, para Yesuit entuk pambebasan saka bangsal saka mbayar pajeg kanggo periode 10 taun. Ing taun 1620, jumlah pangurangan tambah dadi 13, lan populasi kira-kira 100 ewu wong. Sawise 10 taun, ing taun 1630, wis ana pengurangan 27. Gunggunge, pengurangan 31 digawe dening Yesuit.

Bandeira Portugis nglawan pengurangan Jesuit


Nanging, wilayah sing dikuwasani Guarani ana masalah. Dumunung ing persimpangan jajahan Spanyol lan Portugal. Lan "paulists" bandeira Portugis (pamburu budak saka São Paulo) ajeg nyerang tanah kasebut. Kanggo wong Portugis, bandeirantes minangka pahlawan perintis.

Wong-wong Spanyol ngevaluasi aktivitase kanthi beda. Dokumen saka Yesuit padha kandha yen bandeirants "luwih kaya kewan galak tinimbang wong pinter." Padha uga disebut "wong tanpa nyawa sing matèni India kaya kéwan, preduli saka umur lan jender." Kaping pisanan, bandeirants mbasmi utawa memperbudak "Ora ana wong India". Banjur teka giliran Guarani, sing dianggep minangka subyek saka mahkota Spanyol.

Asil saka tumindak kasebut minangka nyuda jumlah wong India saka suku iki. Yesuit enggal dadi yakin sing padha ora ing posisi kanggo ngatasi masalah iki razia. Serangan Paulist pisanan babagan pengurangan kasebut dicathet ing taun 1620: pemukiman Incarnacion rampung dirusak, pirang-pirang atus wong India dijupuk dadi budak.

Ing taun 1628-1629, bandeira Portugis, ing pimpinan António Raposo Tavaris, ing sisih wétan Kali Parana, ngalahake 11 saka 13 pengurangan sing ana ing kono.

Ing taun 1631, para Paulists nyirnakake 4 pengurangan lan nggawa sekitar sewu wong India dadi panangkaran. Taun iki, para Yesuit dipeksa ngungsi sebagian saka pemukiman sing isih ana. Wiwit taun 1635, serangan bandeirant dadi taunan.

Ing taun 1639 (miturut sumber liyane - ing taun 1640), para Yesuit entuk ijin saka panguwasa kanggo nyengkuyung wong India. Lan ing 1640, padha bisa njaluk bantheng saka Paus nglarang enslavement saka India kabaptis. Kanggo Bandeirants, arming saka India wis jalaran paling apes: ekspedisi ing 1641, 1652 lan 1676 rampung gagal lan rampung ing meh bilai militèr.

Pemukiman India


Nanging, Yesuit mutusake kanggo njupuk bangsal saka Portugis.

Ing taun 1640, dheweke wis ngatur migrasi massal wong India menyang tanah pedalaman ing dharatan. Wewenange wis dhuwur banget, mula wong-wong India ora bisa ngetutake dheweke. Wekasanipun, pangurangan anyar dibangun ing terrain angel antarane Andes lan kali Parana, La Plata, Uruguay. Saiki, iki minangka wilayah tapel wates telung negara - Argentina, Brasil lan Paraguay. Ing kene Yesuit nyipta negara India, sing isih ana ing memori: ing kabeh negara kasebut, wilayah sing sadurunge dikuwasani diarani Misiones ("Misi") - kaya ngono para Yesuit dhewe diarani tanah.


Pengurangan Jesuit. Elinga yen wilayah provinsi Jesuit Paraguay lan negara modern Paraguay ora pas.

Wilayah sing saiki dikuwasani dening wong-wong India sing dipimpin dening Yesuit adoh saka rute perdagangan, ora duwe sumber daya alam sing aji, mula ora ana kapentingan kanggo panguwasa.

Mangkono, para Yesuit mbangun negarane sanajan ana kahanan kasebut, lan kesejahteraan ekonomi nyebabake kaget banget kanggo para kontemporer.

Negara Jesuit Paraguay


Gagasan nggawe negara Kristen sosial dipercaya dadi kagungane loro Yesuit - Simon Maceta lan Cataldino. Sawetara peneliti percaya yen dheweke ngembangake proyek iki ing pengaruh gagasan Tommaso Campanella, utamane bukune The City of the Sun, diterbitake taun 1623. Miturut rencana, ing pangurangan perlu kanggo ngatur urip religius sing bener, kang mestine kanggo nglindhungi wong anyar saka nggodha lan kontribusi kanggo kawilujengan nyawa. Mulane, ing kabeh pangurangan, padha ora nyisakke dhuwit kanggo pambangunan candhi sing dihias kanthi sugih, kunjungan kasebut wajib.

Implementasi praktis saka gagasan kasebut tiba ing Diego de Torres lan Montoja. Sing pisanan ing taun 1607 dadi abbot saka "provinsi" Paraguay. Sadurungé, de Torres nganakaké kegiatan misionaris ing Peru. Dheweke temenan nyilih sawetara gagasan struktur negara saka Incas.

Ing taun 1645, para Yesuit kasil entuk saka Filipus III hak istimewa sing paling penting: panguwasa sekuler saiki ora duwe hak campur tangan ing kegiatane. Tangane "bapak suci" pungkasane dibongkar, lan entuk kesempatan kanggo nindakake eksperimen sosial sing apik banget.

Komunitas pengurangan duwe kabeh pratandha negara: panguwasa pusat lan lokal, tentara dhewe, polisi, pengadilan lan pakunjaran, rumah sakit. Cacahing pangurangan enggal tekan 31, populasi saben wong beda-beda saka 500 wong nganti 8 ewu. Sawetara peneliti argue sing populasi abang paling gedhé, kang duwe jeneng Francis Xavier, ing sawetara titik tekan 30 ewu wong.

Kabeh pengurangan dibangun miturut rencana siji lan dadi pemukiman sing dikuwatake. Ing tengah ana alun-alun kanthi gereja. Ing sisih kiwa ana kuburan ing sandhinge candhi, ing mburine tansah ana panti asuhan lan omah kanggo para randha. Ing sisih liya saka katedral, padha mbangun bangunan "administrasi" lokal - sekolah (ing ngendi bocah-bocah wadon uga sinau), lokakarya lan warehouses umum. Ing sisih sing padha ana omah para imam sing diubengi taman. Ing pinggiran, omah-omah alun-alun sing padha karo wong India dibangun.


Plano da Redução de São Miguel Arcanjo

Ing sirah saben pangurangan ana loro Jesuit. Sing luwih tuwa (miturut umur) biasane fokus ing "karya ideologis", sing luwih enom njupuk tugas administratif. Ing karyane, dheweke ngandelake corregidor (corregidor), alcaldes, lan pejabat liyane sing dipilih setaun sepisan dening populasi pengurangan. Wiwit 1639, ana detasemen bersenjata apik ing saben pengurangan. Sajrone periode panguwasa paling dhuwur saka negara Yesuit, padha bisa sijine munggah tentara 12 ewu wong. Ing sawijining dina, tentara Guarani meksa Inggris ngepung kutha iki kanggo mundur saka Buenos Aires.

Mangkono, kita ndeleng conto efisiensi manajemen sing durung rampung sadurunge: mung loro Jesuit, sing dadi pimpinan pengurangan, sing tetep nganti pirang-pirang ewu wong India ing pengajuan tanpa syarat. Ing wektu sing padha, ora ana siji-sijine kasus pambrontakan populasi pengurangan utawa pambrontakan sing signifikan marang kekuwatan Yesuit. Tingkat kejahatan uga sithik banget, lan paukumane entheng. Dheweke ujar manawa kritik umum, pasa lan penebusan paling asring digunakake. Kanggo pelanggaran serius, wong guilty ditampa ora luwih saka 25 jotosan karo tongkat. Ing kasus nemen, nerak iki dihukum penjara, kang wektu ora ngluwihi 10 taun.
Kanggo "mbantu" wong-wong India supaya ora godaan, dheweke ora mung dilarang ninggalake pemukiman tanpa ijin, nanging uga metu ing wayah wengi. Omah omah biasane mung siji kamar gedhe. Omah-omah kasebut ora duwe lawang lan jendhela mlebu.

Sadurunge ketemu wong Eropa, Guarani ora ngerti properti pribadi. Yesuit tumindhak ing semangat tradhisi iki: karya iku alam umum, produk diprodhuksi menyang warehouses umum, konsumsi saka alam equalizing. Mung sawise pesta kasebut, kulawarga anyar diwenehi plot cilik, nanging miturut kontemporer, wong-wong India ora gelem nggarap, lan asring tetep ora diolah.

Saliyane karya tetanèn tradisional, Yesuit wiwit ndherek bangsal ing macem-macem kerajinan. Jesuit Antonio Sepp nglapurake yen ora mung kayu, nanging uga bangunan watu gedhe, kiln kapur, pabrik bata, bengkel pemintalan, pewarna, lan pabrik sing dibangun ing pengurangan gedhe saka Japeia. Ing sawetara panggonan ana pengecoran (wong-wong India sinau ngethok lonceng).

Ing pangurangan liyane, galangan kapal diadegake (padha mbangun kapal sing barang-barang diangkut menyang pesisir Atlantik kanggo didol ing sadawane Kali Parana), bengkel tembikar lan bengkel ukiran kayu lan watu. Malah ana tukang perhiasan, tukang bedhil lan tukang sing nggawe alat musik. Lan nalika ngurangi Cordoba, omah percetakan didegake sing nyetak literatur spiritual ing basa sing digawe khusus dening Jesuit kanggo Guarani. Perdagangan pengurangan dilarang, nanging perdagangan "eksternal" berkembang - kanthi pemukiman pesisir. Ekspedisi dagang dipimpin dening salah sawijining Jesuit sing mimpin pengurangan.

Nikah ing negara iki ora digawe saka katresnan, nanging saka karsane kepala kulawarga. Bocah-bocah wadon padha nikah nalika umur 14 taun, pasangane 16 taun.

Mangkono, kita ndeleng sawetara jinis "negara polisi": urip diatur kanthi ketat, "pemerataan" berkembang. Denis Diderot ora seneng iki lan disebut sistem negara Jesuit "salah lan demoralizing". Nanging, minangka W. Churchill tau ngandika,

"Saben bangsa bisa seneng mung ing tingkat peradaban."

Urutan Guarani, sing didegake dening Jesuit, katon cukup puas. Lan banjur padha stubbornly mbelo abang karo gaman ing tangan.

Ambruk negara Yesuit


Ing taun 1750, prajanjen liyane ditandatangani antarane Spanyol lan Portugal babagan pembagian tanah lan wilayah pengaruh ing Donya Anyar. Akibaté, bagéan saka pangurangan rampung ing wilayah Portugis. Wong-wong mau didhawuhi ninggalake omah lan pindhah menyang tanah Spanyol. Sauntara, populasi ing pangurangan iki tekan 30 ewu wong, lan jumlah ternak nganti yuta ekor.

Akibaté, wong India saka reduksi kaping 7 ora nggatekake pesenan iki, ditinggalake karo Portugal lan tentarane. Bentrokan gedhe pisanan dumadi ing taun 1753, nalika patang pengurangan ngusir majune Portugis, lan banjur tentara Spanyol. Ing taun 1756, wong-wong Spanyol lan Portugis, sawise nggabungake upaya, ngalahake para pemberontak.

Ing taun 1761, persetujuan antarane Spanyol lan Portugal iki dibatalake, nanging pesenan ora duwe wektu maneh kanggo mulihake pengurangan sing wis rusak. Awan padha kumpul liwat Ordo. Ing Paraguay lan Spanyol, gosip nyebar babagan kasugihan Yesuit lan "negara" ing Paraguay. Godaan kanggo "ngrampok" wong-wong mau pancen gedhe banget - kaya raja Prancis Philip IV sing nate ngrampok para Templar.

Ing taun 1767, dekrit kraton ditanggepi, miturut aktivitas Yesuit sing dilarang ing Spanyol lan ing koloni. A kraman pecah, lan 5 prajurit dikirim kanggo nyegah. Akibaté, 85 wong digantung ing Amérika Kidul lan 664 dihukum kerja keras. Kajaba iku, 2260 Jesuit lan simpatisane diusir. 437 wong banjur diusir saka Paraguay. Angka kasebut ora katon gedhe, nanging iki minangka wong sing ngontrol udakara 113 ewu wong India.

Sawetara pengurangan nolak, mbela pimpinane, nanging pasukane ora padha. Akibaté, jebule bapak-bapak Yesuit (kanggo gangguan gedhe para pejabat kerajaan) minangka wong sing jujur ​​​​lan ora ndhelikake dhuwit sing dipikolehi ing ngisor bantal, nanging mbuwang kanggo kabutuhan pengurangan. Ora duwe kepemimpinan sing cukup lan wibawa, pemukiman India iki cepet banget ora duwe bathi lan dadi kosong. Mbalik ing taun 1801, kira-kira 40 ewu wong India manggon ing tanah tilas "negara" Jesuit (meh kaping telu kurang saka taun 1767), lan ing taun 1835 cacahe mung 5 ewu Guarani.

Lan reruntuhan misi - pangurangan, sawetara sing wis dadi obyek wisata ing Paraguay modern, ngelingake eksperimen sosial sing gedhe saka Jesuit.


Pengurangan Khesus de Tavarangue


Ngurangi La Santisima Tinidad de Parana


Guarani modern ing Brasil
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

116 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    24 2021 Juni
    Linnaeus menehi akeh jeneng kanggo tanduran.
    Nanging sampeyan ora bisa mbantah - Kamel sinau babagan flora Filipina kanthi rinci.

    Apa sampeyan bisa nindakake: luwih saka siji Saint Nicholas minangka santo pangreksa para wisatawan.
    Mbokmenawa, manungsa nemokake pembantu kanggo dheweke.
    1. +4
      24 2021 Juni
      ........ Linnaeus .......

      Ya, aku maca babagan dheweke nalika isih cilik! Kaping pisanan, dheweke nggawe klasifikasi lengkap spesies organisme urip, sing digunakake lan didhukung dening kabeh ahli biologi ing planet iki. Kapindho, sadurunge Darwin, dheweke ngandhakake gagasan yen spesies urip owah saka wektu. Lan kaping telune, dheweke nemokake proses seksual ing tanduran. Merga saka kuwi dhèwèké dianiaya déning Gréja.
      1. +3
        24 2021 Juni
        Ya, dheweke ngenalake nomenklatur biner ing sistematisasi tanduran.
  2. +3
    24 2021 Juni
    Nanging, kanibalisme iki minangka ritual: biasane mangan mungsuh sing paling gagah lan kuat, sing kalebu de Solis.
    . Iki minangka pakurmatan gedhe lan de Solis mesthi bakal ngormati, ing ngendi dheweke? ngguyu

    Nanging kanthi serius, misale jek para Yesuit, kaya Ivan the Terrible, pancen difitnah dening Kulon.
  3. +9
    24 2021 Juni
    Perlu dicathet yen wong India Guarani pancen luar biasa musike, lan rasa nada sing luwih maju tinimbang wong India liyane ing Amerika Latin. Para imam asring ora bisa mlaku mlaku liwat alas udan: mung sawetara misionaris, lan wong India ora percaya banget. Nanging para imam ngeweruhi sing nalika padha lelayaran ing prau liwat pemukiman sauntara Guarani, hummed utawa muter melodi, India nyedhaki bank-bank lan ngrungokake wong-wong mau. Orkestra lan paduan suara India minangka kebanggaan para leluhur Jesuit. Ing orkestra, biola Eropa, bass dobel, suling lan oboe apik banget bebarengan karo reed India lan pipa lempung, singsot lan drum. Saben pasamuwan duwe organ, instrumen sing paling rumit, sing Guarani sing bakat sinau main kanthi apik. Ing pungkasan 20s. abad kaping XNUMX India padha musisi trampil lan penyanyi sing malah menehi konser ing Buenos Aires. Para pamireng Spanyol padha bungah.
  4. +7
    24 2021 Juni
    Ora duwe kepemimpinan sing cukup lan wibawa, pemukiman India iki cepet banget ora duwe bathi lan dadi kosong.
    .

    crita aneh: wis urip ing pimpinan Yesuit kanggo luwih saka satus taun, kalebu, kalebu, lan ngatur koloni saka tingkat tengah lan ngisor, wong India ora sinau carane farm ...

    Sawise ngusir Yesuit, akeh pejabat negara lungguh ing pengurangan, sing ora bisa dipangan, mula dheweke ilang ...
    1. +6
      24 2021 Juni
      Kolega Olgovich, sampeyan takon pitakonan sing menarik: apa wong India ora tau sinau babagan tani? Mbokmenawa ora duwe tujuan sing manunggal lan kepemimpinan sing wibawa
    2. +2
      24 2021 Juni
      "A nomer ageng pejabat negara lungguh ing abang" iku sawijining kedadean akrab: tansah lan nang endi wae ana Bunch saka macem-macem jinis pejabat kanggo saben buruh hard. Uga ditemokake ing antarane wong-wong: "siji nganggo bipod, lan pitung nganggo sendok" siji sing kerja keras, lan macem-macem drone lungguh ing mburi dheweke.
      1. +1
        24 2021 Juni
        Bandeira Portugis dipimpin déning António Raposo Tavaris

        Kanca António Raposo eseman
        Miturut cara - keturunan wong Yahudi sing dibaptis.
  5. +7
    24 2021 Juni
    Matur nuwun kanggo kirim, iki kaya ambegan seger
    1. +4
      24 2021 Juni
      Kutipan: Daniel Konovalenko
      Matur nuwun kanggo kirim, iki kaya ambegan seger

      apik aku melu.
  6. +9
    24 2021 Juni
    Aku nyathet yen artikel kasebut apik banget, banget informatif lan malah nggumunake, ngowahi akeh gagasan - thanks kanggo Valery sing dikasihi! )))
    Iku tetep kanggo nambah mung karo rincian cilik lan pertimbangan kita dhewe.
    Yésuit tenan fokus ing manungsa waé ing Guarani amarga padha ora mung paling tentrem antarane suku tetanggan, nanging uga Chaco Indian (guaykuru, toba, mbaya, liyane) utawa, contone, Kerandi, Charrua lan ngumbara liyane. suku-suku ing cekungan Parana lan Uruguay, nanging uga semi-sedentary lan, saliyane ngembangake makhluk urip sing kasebut ing artikel kasebut, ngolah lahan kanggo tetanen kayata singkong (karakteristik tanduran ing kabeh Amerika Selatan), kentang manis. , lan waluh.
    1. +6
      24 2021 Juni
      hi Halo, dear Lyudmila Yakovlevna! Aku uga seneng artikel iki. Nanging, aku isin takon, iki, kaya sing dakmangerteni, dudu artikel pisanan saka Penulis babagan Jesuit. Aku durung maca sing sadurunge, nanging mesthi bakal maca.
      Aku sinau jeneng anyar saka suku saka komentar, lan aku bungah banget babagan iki. Aku maca yen wong Guarani, uga wong-wong Meksiko, Maya, Peru lan Chibcha Muisca, nyembah Dewa Matahari sing kulit putih, sing mulang wong-wong India nilai-nilai moral sing dhuwur. Jenenge Tupa (kenapa jeneng liya kanggo suku Guarani yaiku Tupi)
      1. +6
        24 2021 Juni
        Dimochka, sugeng siang!)))
        Ing ngisor iki aku ngirim komentar rinci babagan spesifik kapercayan Guarani, kekhususan iki apik tenan.
        1. +5
          24 2021 Juni
          Apik banget! Aku maca mung. tresna
          1. + 10
            24 2021 Juni
            Dima, kabeh seneng sing sampeyan tampa wis dibatalake, mesthi, amarga panjaluk sampeyan marang aku. Lan aku malah ngerti sapa sing nindakake. Ora ana watesan kanggo meanness manungsa.
            Lan sampeyan ngerti apa sing penting?
            Punika artikel saking Penulis, piyambakipun nyambut damel, nggolèki bahan-bahan, disusun, dipunandharaken kanthi gayanipun piyambak. Sing mbuwang wektu lan tenaga. Ing pangarep-arep yen artikel bakal disenengi, bakal ana review serius.
            Lan ana komentator sing nanggapi - sing kasengsem ing topik kasebut. Nuduhake pakurmatan kanggo Penulis, dheweke nemokake bahan, sinau, yaiku, maneh, dheweke nglampahi wektu pribadi lan ing panas - kesehatan lan nambah artikel ing komentar. Pancen, artikel kasebut ora bisa tanpa dimensi.
            Lan ana liyane. Sawise mlebu ing forum, dheweke ninggalake akeh komentar sing ora ana artine, ora duwe informasi, ora pinter, ora menarik kanggo sapa wae, utamane Penulis, entuk seneng saka wong sing liwat utawa saka sawetara wong sing simpati karo dheweke. , amarga saben wong, sanajan bajingan, ana simpatisan ...
            Lan wong-wong kaya mengkono iku writhed nalika ora nggatekake "pinunjul" wong, simpati ditulis kanggo wong liya. Aku dhewe ajeg kena serangan kaya ngono. Aku pracaya yen tugas saka wong kuwi kanggo outst wong saka forum VO sing paling bisa ngomong soko ing prakara, amarga padha dhewe ora diwenehi, lan ing latar mburi komentator rajin, aku ora pengin katon luntur. Lan iki, final sing diucapake!
            Apa konsep kalbu wis ilang saka urip kita? Brazenly njupuk menyang komunikasi loro wong akrab, saben kang seneng liyane minangka tandha saka sopan lan salam, lan ngrusak kaya iki tantamount kanggo nggebug tangan wong salaman, lan kanthi mangkono nyurung awake ngluwihi wates masyarakat manungsa prayoga. .
            1. +8
              24 2021 Juni
              Dear Lyudmila Yakovlevna! tresna Matur nuwun kanggo perhatian lan ucapan sing apik kanggo wong sing saya andhap asor ngguyu nglirik Jujur, aku durung mikir, aku ora nggatekake. Ya pancen elek, ora sopan, nanging ora ana hubungane karo aku, lan uga ora ana hubungane karo Penulis sing kinurmatan. Utawa malah kanggo sampeyan ...... Aku njupuk dipikir cepet, misale jek sing ana sawetara anyar ing bagean SEJARAH. Dadi, maca anyar wis teka, lan dheweke langsung ana ing ngisor plinth! Bisa uga ora bali. Akibaté, situs kasebut kurang pelanggan, lan ilang bathi !!! Inggih, yen wong golek dhewe lan kanca-kanca ing bagean liyane. Lan yen ora!
              Aku arang banget sijine minus, yen ana sing anti-Rusia. Aku mikir akeh wong sing padha.
              Kawula nyuwun, sampun ngantos sungkawa awit saking punika, sampun ngantos dipun pikiraken, menawi saged, kita sedaya sampun dewasa ing ngriki, kaleksanan kanthi cara sanes. Kita bakal slamet ing kontra. Carane akeh aku wis liwat 5 taun
              Iki uga bakal liwati
              1. +5
                24 2021 Juni
                Dima, matur nuwun kanggo tembung apik. Aku ora kesel. Aku wis biasa.
                1. +4
                  24 2021 Juni
                  Sawise nulis komentar babagan dukun India, Lyudmila Yakovlevna, thanks kanggo sampeyan, ngelingi bab ing ngisor iki: nang endi wae ing taun 1990-an, nalika akeh perkara anyar wiwit muncul ing TV, ana seri TV "Shamans of Paraguay". Nanging mungkin "Dhukun Patagonia". Mesthine ora padha, nanging cedhak. hi
                  1. +5
                    24 2021 Juni
                    Sampeyan ngelingake aku ing taun-taun sing nggegirisi ...
                    Aku ora Care kanggo serials. Lan ing umum kanggo TV. Lan nalika dadi luwih apik ing pungkasan, aku digawa adoh karo film kaset ing wayah sore lan balapan ing komputer. Dadi liwat aku. Iku apik sing saiki Jesuit wis ora liwati. Ayo kula ngurus ideologi ing Paraguay. Nanging wis sore, mbok menawa panase suda. Kanggo ideologi tansah banget stressing, lan sing paling penting, apa kesalahane Yesuit? Apa sampeyan kesusu? Kutha Srengéngé ing wektu sing salah, sanajan papan kasebut bener - bisa uga? Kabeh teknologi maju mati, amarga mbutuhake pikiran sing kuat kaya sing nggawe. kalebu ideologis. Lan wong-wong sing bisa duwe pikiran kaya saka kekuatan persen 5. Padha ngomong yen 10 bisa ketegangan, idea njupuk milik massa, nanging 5 tetep ora owah, lan 10 ora bisa ketegangan ing salawas-lawase kesel repels anyar 10, ora teka, supaya idea perishes. Disperse ing bunderan ing banyu saka watu dibuwang. Lan mung legenda.
                    1. +4
                      24 2021 Juni
                      Kaya sing dakweruhi, penulis sing dihormati nerbitake seri artikel, ngembangake topik. Aku ora pengin katon ora sopan, nanging menarik banget yen topik kasebut bakal terus nganti saiki? Sorry yen kabeh wong ngerti iki nanging aku.
                      1. VlR
                        +8
                        24 2021 Juni
                        Yen kita ngomong babagan pesenan agama, aku duwe artikel babagan Dominika lan Perang Albigensian (Ora tentrem, nanging pedhang) lan Francis (Wong ora saka donya), uga babagan Inkuisisi, uji coba penyihir, lan siklus babagan Torquemada. . Ana uga babagan telung pesenan ksatria sing paling misuwur. Kanggo saiki, aku ora bakal nerusake. Aku sabanjuré bakal artikel bab nyata, nanging 'salah' (saka sudut pandang saka liberal lan BLM) pahlawan - Cecil Rhodes Sejati, nanging rodo kandel, dening standar dina.
                      2. +3
                        24 2021 Juni
                        Matur nuwun kanthi sanget kanggo balesan sampeyan. Aku bakal mikir maneh. hi 0
                      3. +4
                        24 2021 Juni
                        guarani vs bandeirantes

                        Ing taun 1637 Jesuit Montoya lelayaran menyang Spanyol. Ing kana dheweke nerangake serangan saka Paulists ing werna marang raja lan rombongane lan entuk ijin kanggo tuku senjata api.
                        Pimpinan paling wewenang saka Bandeirants, Don Pascoale Pais, sing pisanan entuk "didistribusikan".
                        Dheweke ngetung kumpulan batur liyane nalika dheweke nemoni wong India lan Jesuit sing nganggo bedhil. Ing wiwitan perang, komandan Jesuit, Rama Alfaro, tiwas kanthi tembakan sing apik saka banderant ing mripat tengen. Wong-wong India sing nesu nggawe mlayu ing tengah lan nyetel gilingan daging. Tembakan saka Jesuit Domingo Torres, sing tatu serius Pais, ngrampungake proyek kasebut. Seventeen bandeirants dijupuk ing kandhang wesi padha diangkut menyang Asuncion, ngendi padha dilebokake ing kunjara.
                        Banjur, ing September 1640, 3500 bandeiran bersenjata lengkap, dipimpin dening Manuel Perez lan Geronimo Pedroso de Barros, budhal ekspedisi punitif menyang Paraguay kanggo males Pais. Sawise sinau babagan ekspedisi, Yesuit ora mbuwang wektu lan ing Januari 1641 konsentrasi 4200 Guarani bersenjata ing pengurangan. Tentara anyar beda karo milisi taun 1628-1629. Veteran Yesuit saka perang ing Flanders dikirim kanggo nglindhungi pengirangan; padha dibor sumur India. Gubernur Paraguay ngirim 300 bedhil lan arquebus.
                        Yesuit malah bisa njaluk mriem nang endi wae lan mbangun trebuchet nyata!
                        Kajaba iku, "mriem" digawe saka analog lokal saka pring - tukuar, kang spewed kolom saka geni, watu lan kabeh sing bisa diobong kanggo sawetara meter.
                        Tanggal 1641 Fèbruari 1641, pramuka Jesuit nemokake Bandeirants. Diputusake kanggo njupuk wong Portugis kanthi kaget. Ing tanggal XNUMX Maret XNUMX, ing Mborore, kano Guarani kasil nyedhaki kapal Portugis ing jarak tembak. Thanks kanggo iki, avant-garde Portugis secara harfiah ditembak kanthi jarak sing cedhak - wolung kano langsung tenggelam.
                        Fortune mesem marang Guarani. Komandhan bandeira de Barros dhawuh kanggo moor menyang gisik lan ngungsi ing desa Arakagua. Wong-wong India nanggapi palisade sing didegake dening wong Eropa kanthi dhewe - pelajaran para veteran Flanders ora muspra. Portugis sing diubengi langsung wiwit murub saka kadohan ora bisa diakses. Tanggal nembelas Maret, sawise patang dina pengepungan, Bandeirantes bisa nembus menyang kali - ing ngendi rong ewu Guarani ngenteni dheweke kanthi tangan mbukak. Portugis cepet-cepet bali menyang benteng, sing mung main ing tangane wong India - ora kabeh wong mlayu menyang Arakagua. Akèh-akèhé tetep mudhun ing bumi ing salawas-lawase. Mung sawetara wong sing teka menyang Sao Paulo. Ing pungkasan taun 1641, ekspedisi liyane dikirim, kaping pirang-pirang luwih cilik. Sawise nyerep sawetara atus deserters saka Bandeira de Barros, detasemen paulista ing jejere stream Chapeco mlayu menyang detasemen bapak Guarani Altamirano lan pimpinan Abiaru. Ing perang cendhak, Guarani, kang ana sethitik luwih saka 150 pejuang, ngalahake Bandeirantes. Ketoke, gupuh ing antarane para deserters lan dadakan perang duwe pengaruh.
                        Sawisé kalah ing taun 1641, Portugis ora wani nyerang misi Jesuit ing Paraguay nganti sepuluh taun. Serangan bandeirant ing sisih kidul rampung. Lan kesengsem karo sukses milisi Guarani, mahkota Spanyol ndadekake dheweke dadi basis kekuwatan kolonial ing wilayah kasebut.
                        Waca liyane babagan https://e-news.su/in-world/314102-triumf-paragvayskih-iezuitov-krestovye-pohody-v-dzhunglyah-i-voyny-s-rabovladelcami.html
                    2. +5
                      24 2021 Juni
                      ........ apa tusukan saka Jesuit .....
                      Apa ana tusukan, Lyudmila Yakovlevna? Iki minangka masyarakat rahasia kanthi pengalaman lan kawruh sing akeh. Sing kabeh wong ngerti yaiku bagean sing katon saka gunung es. Kabeh liyane didhelikake.
                      1. +4
                        24 2021 Juni
                        ....... panase suda.....
                        ana udan cendhak ing wayah wengi. Lan ing wayah esuk uga, lan maneh, lan katon ....
                        Apa bungah kanggo ndeleng biru peteng, langit ngisor! Luwih, malah ---- ungu peteng. Mung kesenengan.
  7. +3
    24 2021 Juni
    sugeng enjang. Kolega, dina iki dina riyaya: Valery karo materi banget lan Vyacheslav Olegovich karo Mesir kuna. Sawise telung dina kekosongan, iki "pesta kraton"
    Kita mung wedi yen sesuk lan sesuk ana omong kosong
  8. +6
    24 2021 Juni
    Omah-omah wong India kaya-kaya para Yésuit, sing biasa karo bangunan-bangunan Eropah sing megah lan asring megah, pondok-pondok sing ora apik, sing sejatine - gubug, cukup migunani kanggo ndeleng tingkat pangembangan pendhudhuke, uga kahanan alam.
    Mangkene carane salah sawijining misionaris Jesuit pisanan nggambarake omah-omahé Guarani:
    "Panggonané padha gubug sengsara, ngadeg ing alas lan digawe saka pang-pang wit lan pring, acak nglumpuk bebarengan. Pintu mlebu cilik banget sing bisa tekan mrika mung kanthi crawling. Nalika wong India ditakoni apa sebabe. piranti aneh, dheweke mangsuli yen mung cara iki kanggo nglindhungi awake saka laler, semut lan serangga liyane ... uga kanggo nglindhungi panah lan panah mungsuh."
  9. +8
    24 2021 Juni
    Komponen religius saka urip Guarani sadurunge tekane Jesuit iku menarik banget.

    Kawigatosanipun para conquistador lan penjajah langsung ketarik dening kasunyatan bilih Guarani ora duwe candhi, ora ana brahala, ora ana gambar sing bakal disembah dening wong India, ora ana pusat agama. Wong-wong Spanyol wiwitane nyimpulake yen Guarani minangka wong sing ora duwe gagasan agama babar pisan. Nyatane, ora kaya ngono. Wong Guarani pancen religius banget nganti ora butuh kuil utawa brahala sing digawe manungsa. Para misionaris Jesuit wiwitan Manuel de Ortega lan Thomas Fields cepet-cepet ngerti yen Guarani "cedhak karo Kratoning Allah" lan padha monoteis. Nyanderuguasý (Ñanderuguasú) minangka "bapak kita", Nyamandý (Ñamandú) minangka "kapisan, sumber lan wiwitan", Nyandejára (Ñandejára) minangka "tuan kita".
    Iki minangka jeneng siji dewa sing, miturut kapercayan Guarani, ora katon, langgeng, omnipresent lan omnipotent. Lan supaya wong bisa nguripake marang dheweke, dewa, hakekat spirituale diwujudake ing wangun tartamtu saka Tupa (Tupa). Diterjemahake saka Guarani, wangun iki tegese "gludhug". Tupá mbentuk sawijining set tartamtu, diwujudake ing macem-macem fenomena alam lan kosmik, nanging ora njupuk wujud beku. Nyamandý dianggep dening wong Guarani dhewe ora mung minangka dewa, nanging uga minangka dewa lan bapak kabeh wong.
    Saka iki, spesifik agama lan, sanajan cara urip primitif, nanging semi-sedentary sing mbedakake Guarani saka suku liyane ing wilayah kasebut, umume nerangake sukses Yesuit ing Kristenisasi wong-wong iki.
    Iman Guarani ing Rama Tunggal samubarang kabeh, kaya-kaya, nyiapake wong-wong mau luwih dhisik kanggo nampa agama Kristen sing relatif gampang.
    1. +8
      24 2021 Juni
      ...... Bodho. ....
      Ing kalangan ilmiah, ana panemu yen jeneng Tupa asale saka jeneng-jeneng Inka Agung --- Tupac Amaru, Tupac Yupanqui, lan liya-liyane.
      Dene para Jesuit. Paus Francis 1 --- Paus pisanan saka Amerika Latin, anak kaping 5 ing kulawarga kelas pekerja, bisa nggawe karir kaya ngono. Yaiku, elevator sosial Jesuit makarya!
  10. +5
    24 2021 Juni
    Valery! Matur nuwun kanggo konten sing menarik. Kaya biasane, informatif banget! Pancen, kita subconsciously ndelok istilah "Yésuit" arang banget negatif. Nanging, kaya sing asring kedadeyan ing sejarah, ora kabeh ora jelas, lan mung warna ireng lan putih ora mesthi cukup ...
    1. +2
      24 2021 Juni
      "Warna ireng lan putih ora tansah cukup" iki nemen simplifies pemahaman, nanging nengsemake. Dheweke ngomong "sinau" lan jelas kanggo kabeh wong - bajingan
      1. +4
        24 2021 Juni
        Dheweke ngomong "sinau" lan jelas kanggo kabeh wong - bajingan
        Apa sampeyan ngomong babagan Bogdan Khmelnitsky? Miturut cara, dheweke lulus saka Jesuit College. eseman
        1. 0
          24 2021 Juni
          Colleague Konovalenko, sampeyan ngerti banget yen aku terus mikir rowange iskanderzp.
          Jujur, aku ora ngerti biografi Khmelnitsky
          1. +1
            25 2021 Juni
            Dear kolega, Aku nulis kanggo informasi. eseman tresna hi
  11. +6
    24 2021 Juni
    Nyatane, upaya kanggo Kristenisasi wong India, kalebu Guarani, uga ditindakake dening panguwasa Spanyol sekuler. Lan ing kene rincian menarik muncul.
    Panguwasa sekuler lan gerejawi mangertos manawa Kristenisasi wong India mung bisa ditindakake yen diklumpukake ing pemukiman stasioner sing ora kalebu gaya urip sing ora sopan.
    Ing wiwitan acara kasebut, mantan gubernur Asuncion, pejabat sing cukup maju, Alvar Nunez Cabeza de Vaca, pengin ora mung mbantu panyebab evangelisasi penduduk lokal, nanging uga kanggo nglindhungi Guarani saka penindasan sing ditindakake dening wong Spanyol. cukup asring ngidini piyambak marang wong India. Wanita utamane kena pengaruh. Miturut saksi mata, wanita Guarani dibedakake kanthi kaendahan sing luar biasa, lan wong Spanyol sing sugih nggawe kabeh harem wanita India ing omah-omahé, sing ora mung mbantah doktrin Kristen, nanging uga ngrusak kapercayan wong India ing panguwasa sekuler. Sikap Cabeza de Vaca sing ora biasa marang wong India nyebabake rasa ora puas karo kolonialis lan luwih nyebabake dheweke mundur. Kanggo wektu sing suwe, upaya kanggo Kristenisasi Guarani mandheg. Penginjil sing ngumbara ora kasil. Guarani sing isih ngumbara padha ngrungokake, manthuk-manthuk, setuju, lan nalika pandhita lunga, dheweke langsung lali kabeh - kok anyar, yen padha karo sing lawas? Bonus dibutuhake ing wangun pemukiman stasioner, pangayoman saka mungsuh, cara sustainable subsistence, lan sing paling Jahwéh, ngarsane confessor permanen. Apa de Vaca pengin menehi wong, nanging Jesuit menehi.
    1. +6
      24 2021 Juni
      ...... guarani........

      Paraguay nduweni kahanan unik kanggo Amerika Latin lan kanggo basa India. Basa Makro-Guaranian (yaiku basa India) dituturake ... kabeh dening mestizos! Sawise kabeh, wong India murni padha dirusak ing Stroessner.
      Lan ing sawetara negara Amerika Latin liyane (nanging ora kabeh), wong kulit putih sinau dialek wong India, lan ora kosok balene.
      Lan paraguayans asring nyebut awake dhewe Guaranians!
      1. +6
        24 2021 Juni
        Lan iya dadi. Penyelenggara lan pengkhotbah sing misuwur Luis de Balanhos sing disebutake ing artikel kasebut nggunakake para pengkhotbah Kreol minangka asisten. Kanggo Guarani, iki luwih ngyakinake. Sabanjure, bagean saka Kitab Suci sing diterjemahake menyang basa Guarani diarani Katekismus Balanhos lan aktif digunakake dening Yesuit.
        Nanging ora kabeh lumaku lancar kanggo Jesuit.
        Ora mung nalika serangan ing pemukiman, nanging uga nalika epidemi, lan ana epidemi, bagéan saka Guarani mlayu menyang sanak keluarga, menyang alas. Ana wong sing bali menyang pemukiman, kanthi dhéwé utawa ing pengaruh para pengkhotbah Kréol, nanging uga ana wong sing mbelot. Dukun duwe pengaruh sing signifikan marang dheweke. Ora ana brahala, ora ana panggonan suci, nanging dukun padha lan bersaing karo pasamuwan Kristen ing panguwasa.
        1. +6
          24 2021 Juni
          ...... dukun .......... saingan karo panguwasa karo pasamuwan Kristen. .....

          Bener, Lyudmila Yakovlevna! Dukun ora mung tukang sihir (sanajan iki uga). Mung dheweke duwe tanggalan, sing tegese nemtokake irama urip para pemburu lan petani - kabeh masyarakat! Dheweke uga dokter, bidan, psikolog, ilmuwan, astronom, ahli genetika ...
          Aku lagi maca Smiling Guatemala dening Norbert Fried. Ing kono, patung-patung cilik saka wong-wong mursid Katulik India sing disimpen ing gréja, saben duwe kewan suci ing sikilé (miturut tradisi India), lan malah topeng penyihir !!! Nalika aku weruh iki, pasuryan penulis digambar. Lan imam ngandika, kaya, yen iki ora rampung, yen tukang sihir ora diundang menyang pasamuwan, banjur wedhus bakal buyar.
          Lan nalika ahli pungkasan tanggalan mati ing salah siji suku Lacandon, kabeh suku nguripake menyang wong pucet-pasuryan karo panjalukan kanggo mulangi tanggalan Gregorian supaya suku ora mati metu! Kaya iki.
          Bener, buku iki wis lawas, 1958. Simbah tresna banget marang dheweke. Ikhlas! tresna
          1. +4
            24 2021 Juni
            Dima, iki sawetara informasi sing aku ora ngerti)))
            Nanging dheweke bakal mati tanpa tanggalan! Kapan nandur, kapan panen...
            1. +4
              24 2021 Juni
              ......kapan nandur, kapan panen.......

              Umumé, Lacandon minangka turunan saka sawetara negara Maya klasik, sing mudhun ing awal abad kaping XNUMX Masehi, yaiku, sadurunge Cortes, minangka akibat saka invasi Toltec, Mishtec lan Zapotec. Suku liya tetep kepengin urip, migrasi menyang Yucatan Lor (sanajan, ing wektu sing padha, basa kasebut diganti). Lan iki ora. Lan wong Spanyol nindakake tugas kasebut.
              Dadi, salah sawijining komunitas Lacandon, sing ilang kawruh tanggalan nalika ngadhepi dukun pungkasan, nyoba urip dhewe, nyebar, nanging ora kejawab wektu panen, lan musim udan ngowahi panen dadi panganan kanggo rodents, serangga lan cacing. . Soko sing padha taun ngarep. Lan nalika suku kasebut mutusake tuku wiji saka palefaces, dheweke mutusake kanggo nampa tanggalan apa wae sing ditawakake! Mangkono uga
          2. +3
            24 2021 Juni
            Dmitry, aku wis suwe ora ndeleng sampeyan ing situs kasebut. "Mesem Guatemala" kudu katon online.
            1. +4
              24 2021 Juni
              Dina iki minangka dina nyata pisananku! Mbok ombenan apik
    2. +4
      24 2021 Juni
      "nyebabake pasrah" iku wajar yen "gagak putih" dipatuk
  12. +2
    24 2021 Juni
    Tembung "bindeirant" cocog banget karo kita: bandit. Wigati sing padha tumindak padha.
    Valery, apa tegese tembung iki?
    1. VlR
      +3
      24 2021 Juni
      Bandeira - diterjemahake saka Portugis, "spanduk": ing kasus iki, detasemen sing duwe spanduk dhewe.
      Miturut cara, jeneng kulawarga (luwih tepat, jeneng samaran ibune) saka aktor misuwur Antonio Banderas (Banderas) uga asalé saka werna iki.
      1. 0
        24 2021 Juni
        F Matur nuwun. Aku bakal ngerti
    2. +1
      24 2021 Juni
      Kutipan: Astra wild2
      Tembung "bindeirant" cocog banget karo kita: bandit. Wigati sing padha tumindak padha.
      Valery, apa tegese tembung iki?

      "bandeira" tegese "gendera" ing basa Portugis, saben "bandeirantes" - "pembawa standar". Ana artikel babagan dheweke ing VO. hi
      https://topwar.ru/96813-kogda-kontinenty-byli-bolshimi-bandeyranty.html
      1. +3
        24 2021 Juni
        "bandeirantes" - "pembawa standar"


        Ing Brasil, pesawat model dijenengi miturut jeneng kasebut.
        1. +3
          24 2021 Juni
          Dheweke uga ngasilake Toyota sing dilisensi kanthi jeneng iki.
          1. +4
            24 2021 Juni


            Sugeng siang! Ing Brazil, pionir-bandeirantes banget dihormati - amarga iku thanks kanggo wong-wong mau wilayah pedalaman dadi Brasil. Babagan kaya para penakluk Wild West.
            Memorial ing pakurmatan ing Sao Paulo. Wong kiwa ing kono biyen nyirami nganggo cat abang, nanging saiki, sawise BLM, sawetara wong bodho njaluk dibongkar.
            1. +3
              24 2021 Juni
              Sugeng sonten Alex! hi
              Nyuwun pangapunten kulo bosen, nanging apa tegese BLM? Aku ora bakal ngaco babar pisan. Nyuwun
              1. +5
                24 2021 Juni
                apa tegese BLM?
                Panguburan saka pecandu narkoba Negro (J. Floyd) mortally gelo dening polisi ing Amerika Serikat lan sakteruse mbantah donya kanggo hak gelo, katindhes lan liyane gelo.
                1. +3
                  24 2021 Juni
                  Kegilaan tansaya kuwat ing saindenging jagad ... belay
                  1. +2
                    24 2021 Juni
                    Sanajan ora teka ing Rusia, sanajan ing St. Petersburg siswa non-gross nyerang passers-by ing nembelas (Komsomolskaya Pravda wrote).
                    1. +3
                      24 2021 Juni
                      Aku ora ngerti crita iki, sampeyan kudu takon Petersburgers kita, nanging misale jek kula sing negatif iki ditampa gingerbread saka passers-by lan saka mentor. Kita kabeh rasis generasi kaping lima ing kene. ngguyu
                      1. +2
                        24 2021 Juni
                        Aku elinga ngrembug warta iki ing mangsa.
                        Kita kabeh rasis generasi kaping lima ing kene.
                        https://medialeaks.ru/1802dalex_africa/
                      2. +3
                        24 2021 Juni
                        Aku liwat utawa mung lali. Nyuwun
                    2. +1
                      24 2021 Juni
                      Iki bener? Yen mangkono, banjur .. padha ora kabeh tengen ing sirah. Iki dudu New York kanggo dheweke. Lan ngrusak tugu ing Sao Paulo ora mungkin.
                      1. +1
                        24 2021 Juni
                        Iki dudu New York kanggo dheweke.
                        Dadi sampeyan durung duwe akeh. Dheweke bakal nggedhekake diaspora, manggon, lan wong Tajik saka gunung bakal katon minangka intelektual sing sopan. ya
                    3. +1
                      25 2021 Juni
                      Malah menyang Rusia

                      Sekretaris Dewan Keamanan Patrushev (wingi ing warta) ngandika: "Kabeh Master Live")) Kabeh urip penting))
      2. 0
        24 2021 Juni
        Aku ora kelingan maca. Pranyata aku ora maca akeh. Ing "urip" pisanan ing pisanan mbukak kunci ing bagean News. Banjur dheweke pindhah menyang Sejarah, lan sawise Vyacheslav Olegovich, dheweke ndhaptar ing "Armament"
  13. +5
    24 2021 Juni
    Valery, matur nuwun. hi
    Kanggo kula, kabeh iki rada ora dikarepke, amarga aku ngerti bab Yesuit: bonfires, torture, buron wong unconventionally minded. Mulane, penciptaan lan orane ing pimpinane negara stabil nyata minangka wahyu kanggo aku. Lan supaya iku, negara iki ana kanggo wektu relatif singkat, nanging iku lan ninggalake tandha ing sajarah.
    Matur nuwun maneh. eseman
    1. +7
      24 2021 Juni
      Kostya, hello. Dhewe ing posisi iki: yen Yesuit, banjur tegese bug gedhe.
      Nanging, yen dideleng saka novel-novel sejarah, ora kabeh jelas. Elinga, Aramis dadi jenderal ordo Jesuit? Nanging, dheweke rada muddy kabeh wektu lan ora bakal bisa ngevaluasi Yesuit. Lan Benzoni "Marianna" - bapa baptis Marianne minangka wong sing sopan lan uga jenderal saka ordo Jesuit
      1. +4
        24 2021 Juni
        Hello Slava. hi
        Iku angel kanggo ngadili saka fiction, Dumas digawa metu padha wedhus-musketeers minangka pahlawan, nanging nyatane ... Minangka kanggo Jesuit, ana akèh iku konco wong, uga konco pasamuwan dhewe.
        1. VlR
          +7
          24 2021 Juni
          Kene ing gambar iki, paling kamungkinan, Dominika. Wiwit jaman Perang Albigensian, dheweke sacara tradisional dadi bagian saka pengadilan Inquisitorial. Ing kene dheweke khusus nggoleki "tandha setan" ing awak sing diarani penyihir.
          1. +6
            24 2021 Juni
            Dheweke pancen ora duwe sikil.
            Misionaris iku siji bab - padha "tapa": padha menek setan menyang neraka. Liyane bab iku padha Hung watara pengadilan
            1. +1
              24 2021 Juni
              Aku bakal nerusake pikiranmu: ing Perang Donya II ana perwira khusus, ayo ngomong, wong cilik sing peteng, ana SMERSH, dheweke pancen "plowed". Saben uwong sing maca utawa nonton: "Ing Agustus _44th" bakal setuju karo aku
              1. 0
                24 2021 Juni
                "Ing Agustus _44th"

                Buku kasebut apik banget, nanging luwih becik ora nonton film kasebut, mediocrity lengkap sutradara lan juru kamera.
                1. +3
                  24 2021 Juni
                  Film wiwit ditembak ing pungkasan taun 80-an, nalika Bogomolov isih urip, dheweke nolak karya kasebut. Iki dijupuk mudhun sawise seda. Ternyata, yen sampeyan ora maca buku dhisik, mula umume urutan video ora bisa dingerteni. Contone, ing adegan ing ngendi Alekhin ngompa Mishchenko, perlu swara-over, nanging ora ana. Inggih, lan sanes-sanesipun.
                  1. +1
                    24 2021 Juni
                    Malah, Bogomolov malah nglarang nyebutake jenenge ing kridit.
                    1. +1
                      25 2021 Juni
                      Aviator, Konstantin, krungu nang endi wae: ana uga adaptasi film saka buku iki. Mbokmenawa film sing durung rampung?
                      1. -1
                        25 2021 Juni
                        Durung krungu apa-apa.
                      2. +2
                        25 2021 Juni
                        Halo kanca-kanca!
                        Teka sawise "pertandingan Kovidov".

                        Lan babagan Blinov, ora kabeh wong katon kaya prajurit super nglirik , utamane ing novel dheweke ditampilake minangka bocah sing cerdas banget.

                        Lan wingi aku nonton kanthi seneng "The Chronicle of a dive bomber." Wong lanang ing kono uga katon cerdas, sing ora nyegah dheweke dadi pahlawan.
                        Nyuwun pangapunten yen aku salah, nanging kaya ngono aku ndeleng.
                      3. +2
                        25 2021 Juni
                        Hey Seryozha. eseman
                        Sayange yen ora bisa ditindakake karo Zhalakyavichus, sutradara sing bakat, kabeh filme apik banget, lan "Ora ana sing pengin mati" mung karya agung. Aku wonder apa iku ora bisa metu?

                        Ya, intelijen saka bebek iki mung cepet-cepet, nuwun, mesthi ana pasuryan lan luwih cerdas tinimbang iki, nanging ... Kanggo neraka, film kasebut isih gagal, ora ana sing main.

                        PS Lan apa jenis "Covid showdowns" sing ana ing kana, apa kudu divaksinasi?
                      4. +2
                        25 2021 Juni
                        Hi Konstantin!
                        Sayange ora bisa, nanging ana "showdown" antarane sutradara lan penulis. Karakter sing angel!
                        "Covid"? Ya, kabeh angel, "nganti suspensi." Ora ana sing kerja, dheweke mbayar sen, dadi omong kosong iki. Umume, sampah. Smaug "- kaya? Kadal sing mbayangake awake dhewe. naga Ora nyukupi- ing cendhak.
                      5. +2
                        25 2021 Juni
                        Cekap, ing cendhak.

                        Ana akeh kabecikan ing kene, aku gumun saka njero ati. ngguyu Lan apa padha ngerti?
                      6. +2
                        26 2021 Juni
                        Oh! Topik kasebut yaiku vaksin topikal!
                      7. +1
                        26 2021 Juni
                        Kita ora ngrembug topik iki: padha lunga, njupuk oyod, nampa sertifikat lan kelalen. Dheweke ora ngerti babagan antibodi. eseman
                      8. +3
                        26 2021 Juni
                        Sugeng enjing Konstantin!
                        Aku ngormati pilihan kabeh wong, mung vaksin wong iki bisa uga kena otak - agresi mutiara ora bisa diterangake. Lan aku saiki kerja. nglirik
                        Good luck! Bakal ana wektu, aku bakal katon, ana artikel menarik dening V.O .. keprungu
                      9. +1
                        26 2021 Juni
                        Sugeng rawuh, Sergey! Good luck kanggo sampeyan uga! eseman
                  2. +2
                    25 2021 Juni
                    Pancen, teks ing layar ora cukup.
                2. +3
                  25 2021 Juni
                  Kostya, ing kasunyatan, ana topik menarik: yen buku menarik, adaptasi film ora tansah sukses. Ing kene sampeyan kudu: a) sutradara sing apik, dudu hack; b) panulis skenario sing apik supaya ora ngrusak plot; c) aktor sing apik.
                  Nyambungake kabeh telung istilah iku angel.
                  Iku kerep kedaden kanggo kula: yen film apik, banjur buku luwih elek diwaca.
                  Aku elinga carane ulig aku nalika, sawise film: "Seventeen Moments of Spring", aku wiwit maca buku. Yen aku ketemu, ibuku njaluk wong sawetara dina, wiwit maca lan kuciwo. Lan film "Knight's Castle", sawise film buku kasebut ora bisa diwaca maneh
                  1. +3
                    25 2021 Juni
                    Aku iki minangka bocah, aku nonton film "The Secret of Two Oceans" lan seneng. Aku mutusake kanggo maca buku lan meh ora nguwasani - bosen.
                    1. +2
                      25 2021 Juni
                      Aku setuju karo sampeyan film apik. Matur nuwun Gusti, dudu bocah lanang, dheweke ngganti dasawarsa kapitu, nanging ing wulan Maret, aku pengin ngelingi masa kanak-kanak lan kanthi sukarela mriksa.
                3. +1
                  25 2021 Juni
                  Buku kasebut apik banget, nanging luwih becik ora nonton film kasebut, mediocrity lengkap sutradara lan juru kamera.

                  Haleluya! Pungkasan, Konstantin, sampeyan setuju karo aku)) Aku ngandhani yen non-tradisionalis (sing dicurigai) Mironov ora bisa main kapten SMERSH.
                  1. +3
                    25 2021 Juni
                    Kenapa akhire? eseman
                    Ana bebek sing luwih ngipi, sing dijupuk kanggo peran Blinov, uga, mung prajurit garis ngarep sing Jerman, nalika ndeleng dheweke, buyar mil. (uga curiga) ngguyu
                    1. +1
                      25 2021 Juni
                      Kenapa akhire?

                      Aku elinga carane sampeyan "admired" Mironov ing peran Alekhine))
                      Lan salah siji saka hangover "ing curiga"? Kaya mantan bojone Ksenia Rappoport?
                      1. +4
                        25 2021 Juni
                        Mironov, sapa wae, iku aktor bakat, aku weruh dheweke ing peran Pangeran Myshkin, lan "bebek", aku ora ngerti, pasuryan kaya, utawa soko ...
                      2. +1
                        25 2021 Juni
                        Aku ngerti yen dheweke "ora kaya ngono" ....)))
                      3. +1
                        25 2021 Juni
                        Lan kanggo Myshkin - Aku nonton film lawas, ngendi Yu Yakovlev main peran Myshkin. Iki film sing paling aku seneng.
                      4. +2
                        26 2021 Juni
                        Yakovlev umume dadi aktor kanggo peran apa wae lan kanggo kabeh wektu. eseman
              2. +2
                25 2021 Juni
                Dear Vera, iki maneh klise sing lair .... minangka bab Jesuit. Uga "bajak". Aku elinga yen ing VO ana diskusi babagan Pengawal Rusia lan bahan peledak. Kabeh wong mung nulis kanthi nangis babagan bahan peledak, kajaba unit pengiring. Dadi isin, dheweke ngabdi ing kono kanggo wektu sing cendhak. Mundur saka Rostov-on-Don menyang Perang Donya II, sing pungkasan ninggalake resimen pengiring, sing ngadeg nganti mati.
                1. +1
                  25 2021 Juni
                  Colleague Okolotochny, Aku ora ngomong apa-apa bab unit ngiringan. Yen sampeyan ora sijine tandha witjaksono: ngiringan pejabat khusus.
                  Nalika aku ngerti saka sajarah, sastra lan film, dadi-disebut "resimen ngiringan" padha bagéan saka pasukan NKVD.
                  NKVD kalebu: polisi, unit pengawal, petugas pemadam kebakaran, kantor registrasi, penyidik.
                  Aku ora bodho naif lan ora hamster patriotik. Ana wong sing sopan ing antarane NKVD, nanging uga akeh sampah. Tipe: Frinovsky, Leushkov lan sadis cilik - algojo. Aku ngerti iki minangka bocah cilik. Dheweke dianggep veteran saka Kementerian Dalam Negeri, nanging ana sing ngomong yen dheweke dadi algojo ing NKVD, mbok menawa ana polisi. Ora ana sing ngomong karo dheweke, lan bocah-bocah sing ana ing mburine padha nggresah. Ing wayah sore, ing ngisor jendelane, dheweke ngeong, ngalahake wesi nganggo palu, lan bocah-bocah wadon sing luwih tuwa padha nangis lan ngeluh.
                  1. +1
                    25 2021 Juni
                    Vera, NKVD mung dikutip minangka conto, supaya ora sijine klise "Obsobist"))
        2. +1
          24 2021 Juni
          Sugeng sonten, aku ora setuju karo kesimpulan sampeyan babagan musketeers. Bener, aku ora setuju. Malah saiki aku seneng: Athos, wong gedhe Porthos naif, lan d, Artagnan? Perasaan campur aduk
          1. +7
            24 2021 Juni
            Nice wong: Athos - alkohol, Porthos - wong lanang lan glutton, Aramis - wong suci bejat, ana apa-apa kanggo ngomong bab D, Artagnan, mung sethitik saka telung lawas "comrades". Lan wong papat padha nulungi ratu kang culika, tumindak marang panguwasa kang wicaksana ing jaman iku, lan wekasane marang negarane dhewe. Ora ana sing ngomong, wong lanang sing apik lan warga sing pantes. ngguyu
            1. +8
              24 2021 Juni
              Minangka wong sing kasil guyon: "Tandha tuwuh, nalika ing The Three Musketeers sampeyan mulai empathize karo Kardinal Richelieu.))) Wong sing apik banget sing "buta" Prancis dhewe saka potongan. Nanging genius nulis Dumas nguripake kabeh. , nggawe dheweke (lan kanca-kancane) dadi penjahat ...
              1. +4
                25 2021 Juni
                Pancen, kita ora kuwatir babagan kasebut. Kabeh reproaches kanggo Alexandre Dumas
            2. +3
              25 2021 Juni
              ..... bab D, Artagnan lan ora ana apa-apa kanggo ngomong ......

              tenan! Apa sing D'Artagnan sing ana sawise matine Constance?
              Aku matèni, nanging aku ora weruh pati!
              Prick---ditusuk, nanging sampeyan pancen sengit?

              Iku siji bab nalika matèni lan exterminate disengiti mungsuh, lan yen tanpa gething, apa iku? Saben wong ing baris, sapa sing ketemu pisanan! Pancen, ora bisa nemokake wong Basque sing sopan! (Pashtun, Sisilia). Alim --- mbok menawa, mursid --- ora.
          2. +2
            24 2021 Juni
            Dear Astra, Dumas nulis karya petualang sing apik banget, nggawa sawetara karakter. Lan film, ing mratelakake panemume, kita, katuntun dening Khilkevich karo Boyarsky, Smirnitsky, Starygin lan Smekhov, paling sukses - iku ironis, kabeh ora serius, kaya ing operetta.
            1. +2
              24 2021 Juni
              Mbok menawa wong manca ora setuju karo sampeyan. Nanging kanggo kita, wong-wong sing tansaya munggah ing film iki lan recklessly nyuwil pedhang kayu kanggo pakurmatan saka "wanita ayu", bawling "wektu kanggo bungah-bungah", film adaptasi Soviet mesthi paling apik. Ing sawijining wektu, sanajan ing Uni, aku entuk rapat kreatif karo Starygin. Kasengsem kanggo nindakake stunts. Ternyata, meh kabeh aktor tampil dhewe. Sapisan, ana wong saka direktur maca sing stirrups saka musketeers padha dinuga ora dienggo. Sawise dina syuting tanpa stirrups, minangka Igor ngelingi karo ngguyu, saben wong wis nyata "musketeer" gait ing ayunan lengkap. Akibaté, stirrups bali ing dina sabanjuré.)))
              1. +2
                25 2021 Juni
                Mbok menawa wong manca ora setuju karo sampeyan.

                Lan kanggo neraka karo wong-wong mau, aku ngomong babagan pemahaman babagan karya. Ironi sing menehi pesona film kasebut. Apa regane "balet Marleson", utawa teguran raja (Matroskin kucing) marang musketeers: "lan ora ana duels! Elingi - ora ana duels dina iki!" Apa Dumas duwe iki ing sumber asli?
  14. +4
    24 2021 Juni
    Mung siji pitakonan sing muncul - yen omah-omah ora duwe lawang mlebu, banjur kepiye carane tekan kono?
    1. VlR
      +4
      24 2021 Juni
      Ora ana lawang - ora ana "input" utawa "output".
  15. +3
    24 2021 Juni
    "Dominican Melchior Cano ngandika metu marang Yesuit" iku penasaran carane Paus banjur katon ing Yesuit? Yen padha ing sih, banjur iki mbutuhake wani tartamtu, lan yen ora. Iku bakal squabbles cilik.
    Valery, apa hierarki pesenan kasebut? Aku elinga saka Dumas: Aramis dadi jenderal saka Ordo Jesuit. Ing wektu iku, posisi gedhe
    1. VlR
      +8
      24 2021 Juni
      Society of Jesus (Yésuit) yaiku
      urutan kanon statutori lan ulama statutori (iki uga kalebu Augustinians lan Dominika). Ana uga pesenan mendicant (Franciscans, Carmelites) lan pesenan biarawan statutori (Benedictines, Antonians, Cluniacs, Cistercians).
      The peculiarity saka Society of Jesus: bebarengan karo 3 sumpah tradisional (mlarat, mituhu lan murni), sawijining anggota menehi 4th - mituhu Paus "ing prakara misi." Tegese, menyang ngendi wae bapak ngirim, dheweke bakal lunga tanpa obrolan. "Pasukan Khusus Gereja".
      Ing babagan pengaruh, Paguyuban Yesus saiki dadi ordo monastik paling gedhe nomer loro, sawise wong Fransiskan.
      1. +2
        24 2021 Juni
        Banjur jelas kenapa Dominika "mlayu": pasukan khusus ora ana lan ora ana sing seneng. Kene lan meri dhasar: kabeh padha, pasukan khusus gumantung lan saiki gumantung ing macem-macem barang: gaji, sandhangan, senjata. Wedi yen "stigma ing meriam"
        1. VlR
          +5
          24 2021 Juni
          Saiki, ana 19 pesenan monastik! Akèh-akèhé kurang dikenal lan sawetara, contone, Gilbentines, Basilians, Barnavites, Hieronymites, Alexians, etc. Alexian, miturut data paling anyar, contone, ana 124 minimal - 183. Ing latar mburi iki, kira-kira 30 ewu Fransiskan, luwih saka 15 ewu Jesuit, meh 7 ewu Benediktin lan meh 6 ewu Dominika, babagan 5 ewu Augustinians - akeh.
      2. +1
        24 2021 Juni
        Apa sampeyan ngerti babagan Benediktin, Cluniacs? Durung krungu bab mau.
        Valery, sampeyan bisa nyiyapake materi babagan sejarah pesenan kasebut?
        1. VlR
          +7
          24 2021 Juni
          Cluniacs - cabang saka Benediktin, luwih ketat, nuntut kamardikan biara, ngukum simony. Para Cluniacs sing nggawe pengetan wong mati minangka bagean penting saka siklus liturgi.
          Inggih, materi babagan sajarah macem-macem pesenan monastik sing ora pati ngerti, sing, ora kaya Dominikan utawa Jesuit sing padha, ora duwe pengaruh sing signifikan ing "sajarah gedhe" sing sempit lan spesifik. Aku ora yakin akeh wong bakal kasengsem.
          1. +3
            24 2021 Juni
            matur nuwun. Artikel gedhe. Aku maca ing siji ambegan. Sinau akeh perkara anyar lan menarik apik
      3. +1
        25 2021 Juni
        ...... ana maneh ...... pesenan .......

        Lan ana uga --- Gregorians! Musikal banget. Kadhangkala aku ngrungokake ing DVD lan online. apik tenan! hi
  16. +3
    24 2021 Juni
    "mungsuh paling gagah lan apik gayane" persis padha: "sing mangan dheweke tanpa uyah lan tanpa bawang. Dheweke bakal kuwat, wani kaya Cook" (c)
  17. +5
    24 2021 Juni
    Matur nuwun kanthi sanget Valery! Crita sing ora dingerteni kanggo aku.
    Thanks uga kanggo kolega kanggo komentar menarik.
  18. +3
    25 2021 Juni
    Film 1986, The Mission, misale jek babagan Yesuit sing padha. Dibintangi Jeremy Irons lan Robert De Niro.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"