Review militèr

Artileri self-propelled domestik

7
Salah sawijining kuwalitas sing paling penting saka artileri lapangan yaiku mobilitas. Minangka laku perang ing separo pisanan abad kaping XNUMX nuduhake, kadhangkala perlu kanggo mindhah meriam cepet saka siji sektor pertahanan liyane. Ngalih bedhil ing kahanan pertempuran minangka prosedur sing rada rumit, sing uga mbutuhake wektu akeh. Kabeh shortcomings saka bedhil konvensional ditarik lan howitzers mimpin kanggo emergence saka poto-propelled artileri gunung. Dipasang ing sasis wojo, bedhil nduweni kemampuan kanggo melu ing pertempuran meh tanpa ancang-ancang tambahan gawan ing artileri ditarik. Ing wektu sing padha, bedhil self-propelled ora bisa diakoni minangka alternatif lengkap kanggo bedhil lapangan. Sawetara solusi liyane dibutuhake kanggo njamin mobilitas sing tepat.

"Arsenalets"

Langkah pisanan ing arah anyar ditindakake ing taun 1923 ing pabrik Krasny Arsenalets ing Leningrad. Desainer N. Karateev lan B. Andrykhevich dikembangaké kompak, entheng wojo sasis poto-propelled kanggo gun batalyon 45 mm. Ing hull wojo desain disebut "Arsenalets" ana mesin bensin boxer karo kapasitas mung 12 daya kuda, kang digawe cepet sasis bobot mung ing ton kanggo 5-8 kilometer per jam. Temenan, kanthi ciri-ciri nyopir kasebut, Arsenalets ora bisa ngetutake pasukan ing pawai, mula uler kasebut mung digunakake kanggo obah langsung ing medan perang. Fitur karakteristik liyane saka desain ana anané sembarang jog kanggo ngitung bedhil. Pembalap-pejuang ngetutake Arsenal lan ngontrol kanthi bantuan rong tuas. Prototipe bedhil self-propelled mung dirakit ing taun 1928 lan ora entuk sukses sing signifikan. Mesthi, militèr kasengsem ing chassis poto-propelled kanggo meriem lapangan, nanging rancangan Arsenalets ora nyedhiyani pangayoman marang kru. Sawise dites, proyek kasebut ditutup.

Artileri self-propelled domestik


Self-propelled gun "Arsenalets" asring diarani minangka kelas poto-propelled artileri gunung. Amarga ora ana proyek ACS sing serius nalika dikembangake, klasifikasi kasebut bisa dianggep bener. Ing wektu sing padha, senapan mandhiri produksi domestik lan manca ing sasis wojo karo bedhil lan sarana kanggo nglindhungi prajurit dipasang ing. Lumrahe, kabeh prajurit artileri ora kudu mlaku maneh kanggo njupuk senjata. Dadi ora kurang bener kanggo nggolongake Arsenalets minangka kelas artileri liyane sing muncul lan dibentuk rong dekade sabanjure - bedhil self-propelled (SDO).

SD-44

Ing taun 1946, D-44 anti-tank gun kaliber 85 mm diadopsi dening tentara Soviet. Gun iki, dikembangaké ing Sverdlovsk OKB-9, bener digabungake kabeh pengalaman ing nggawe bedhil saka kelas iki. Desain bedhil dadi sukses sing D-44 isih ing layanan ing negara kita. Ora suwe sawise mriem kasebut diadopsi, insinyur Ural ing pimpinan F.F. Petrova wiwit nggarap proyek kanggo nambah mobilitas amarga mesin dhewe. Proyèk iki disiapake mung ing awal taun 49, nalika disetujoni dening Kementerian Persenjataan. Sawetara taun sabanjure ditindakake kanggo nguji, ngenali lan ngilangi kekurangan. Ing Nopember 1954, gun self-propelled dilebokake ing layanan miturut sebutan SD-44.



Nalika ngembangake kreta mandhiri, para perancang OKB-9 njupuk dalan sing paling ora tahan. Klompok tong minyak asli D-44 gun ora ngganti ing sembarang cara. Barrel-monoblock karo rem moncong rong kamar lan breech tetep padha. Kereta bedhil wis ngalami revisi sing padhet. Kothak logam khusus dipasang ing pigura kiwa, ing njero dipasang mesin motor M-72 kanthi daya 14 hp. Daya mesin ditularake menyang roda drive liwat kopling, gearbox, poros utama, poros mburi, cardan drive lan final drive. Kontrol engine lan gearbox dipindhah menyang bagean trunk pigura kiwa. Kursi sopir lan unit setir uga dipasang ing kana. Sing terakhir ana unit sing kasusun saka kolom setir, mekanisme ngowahi lan setir. Sajrone transfer bedhil menyang posisi pertempuran, rodha guide leaned miring lan munggah lan ora nyegah coulter pigura saka ngaso ing lemah.

Ing posisi stowed bedhil SD-44 bobot watara loro lan setengah ton. Ing wektu sing padha, bisa lelungan kanthi kacepetan nganti 25 km / jam, lan bensin 58 liter cukup kanggo ngatasi 22 kilometer. Nanging, cara utama kanggo mindhah bedhil isih narik kendaraan liyane kanthi kinerja nyopir sing luwih serius. Wigati dimangerteni manawa peralatan SD-44 kalebu winch kanggo narik dhewe. Ing posisi sing disimpen, kabel kasebut disimpen ing tameng anti peluru, lan yen perlu, dipasang ing drum khusus ing sumbu roda drive. Mangkono, drive winch digawa metu nggunakake mesin utama M-72. Butuh ora luwih saka menit kanggo mindhah bedhil saka posisi tempur menyang marching lan kosok balene. Kanthi tekane saka pesawat transportasi militèr An-8 lan An-12, dadi bisa kanggo ngeterake gun SD-44 liwat udhara, uga kanggo parachute.

SD-57

Sakcepete sawise pungkasan Perang Patriotik Agung ing negara kita wis dikembangaké sawetara bêsik artileri. Antarane liyane digawe Ch-26 anti-tank gun kaliber 57 mm. Senjata iki nduweni laras kaliber 74 kanthi bolt wedge, piranti recoil hidrolik, lan gerbong amben pindho kanthi penggerak roda. Produksi seri meriam Ch-26 diwiwiti ing taun 1951. Ing wektu sing padha, idea muncul kanggo nambah mobilitas bedhil amarga kemampuan kanggo mindhah sak medan perang tanpa nggunakake traktor, utamané amarga OKB-9 wis rapet melu ing masalah iki. OKBL-46, sing ngembangake bedhil kasebut, nyerahake kabeh dokumentasi sing dibutuhake menyang Pabrik No. Katentuan referensi sing kasedhiya kanggo instalasi mesin, transmisi lan peralatan sing gegandhengan ing alat sing wis rampung. Kajaba iku, iku perlu kanggo njaga kamungkinan nggeret dening macem-macem traktor kanggo transportasi liwat dawa. Insinyur Sverdlovsk nyiapake proyek SD-9, OKBL-26 - Ch-57. Ing istilah umum, loro opsi kanggo motorization gun padha. Nanging, ing taun 46 diadopsi gun SD-71, kang wis ciri luwih.



Gun dhewe ora ngalami owah-owahan gedhe sak modernisasi. Laras monoblock isih dilengkapi rem moncong rong kamar sing efektif banget. Gapura wedge duwe sistem jinis salinan lan kanthi otomatis dibukak sawise saben dijupuk. Klompok tong minyak SD-57 disambungake karo rem recoil hydraulic lan spring knurler. Mekanisme tuntunan, tameng anti peluru, lsp. rincian tetep padha. Gerbong, sing kudu dilengkapi mesin, ngalami perbaikan sing nyata. Pigura khusus kanggo mesin M-42 dipasang ing sisih kiwa sheet operator gun. Engine carbureted wis loro silinder lan menehi metu daya nganti 18 daya kuda. Mesin disambungake menyang kopling, gearbox (telung pindah maju lan siji mbalikke), sawetara shafts lan final drive. Rotasi kasebut ditularake menyang roda gerbong sing ana ing sangisore bedhil. 35 liter bensin ana ing tangki ing njero lan njaba kasur. Kanggo mesthekake kamungkinan nyopir sawijining lan kontrol arah gerakan ing amben tengen (nalika dideleng saka sisih breech gun), unit khusus wis dipasang sing digabungake setir, mekanisme ngowahi lan kolom setir. Kajaba iku, gear lever lan pedal dumunung ing bagean sing padha saka pigura. Nalika nggawa bedhil menyang posisi pertempuran, rodha lempitan ing sisih. "Asal" gembong saka kreta poto-propelled ngremenaken: gembong drive dijupuk saka mobil GAZ-69, lan guide dijupuk saka Moskvich-402. Kanggo penak saka gunner-driver, jog dipasang ing pigura tengen padha. Ing sisih tengah kasur ana tumpukan kanggo kothak karo amunisi. Gun SD-57 ing posisi stowed bobot watara 1900 kg. Bebarengan karo pitungan saka limang wong ing dalan, dheweke bisa akselerasi kanggo 55-60 kilometer per jam.

Nanging, mesin dhewe dimaksudaké khusus kanggo transfer cilik tengen ing paprangan. Mriem kasebut kudune ditarik menyang medan perang nganggo kendaraan sing cocog. Kajaba iku, ukuran lan bobot bedhil bisa, yen perlu, kanggo ngeterake pesawat utawa helikopter cocok. Dadi, SD-57 bisa diangkut, kalebu helikopter Mi-4 sing mentas muncul. Salah siji sing pisanan nampa bedhil anyar yaiku pasukan udhara. Iki dimangerteni manawa senapan mandhiri sing kudu nyedhiyakake unit pendaratan kanthi dhukungan geni sing tepat. Pancen, SD-57 nduweni kemampuan ora mung kanggo landing, nanging uga parasut. Ing wektu sing padha, keluhan tartamtu disebabake dening kekuwatan bedhil. Ing pungkasan 50s kaliber 57 millimeters cetha cukup kanggo ngalahake sawetara target wojo. Mangkono, SD-57 mung bisa kasil nglawan kendaraan lapis baja lan benteng lapangan mungsuh.

SD-66

Cara utama kanggo nambah daya tembak artileri yaiku nambah kaliber. Bebarengan karo SD-57, OKB-9 ngembangaken bedhil self-propelled liyane, wektu iki karo kaliber 85 milimeter. Basis kanggo proyek SD-66 yaiku senjata anti-tank D-48, sing dikembangake ing pungkasan taun patang puluhan. Ing babagan desain, umume padha karo D-44, nanging beda karo sawetara nuansa teknologi lan desain. Khususé, D-48 nampa rem moncong anyar sing nyerep nganti 68% mundur. Testing saka D-48 wiwit bali ing 1949, nanging akeh telat amarga refinement saka sawetara komponen lan rakitan. Dadi, umpamane, mung sawetara minggu sawise wiwitan tes, para desainer kudu ngembangake rem moncong anyar sing ora bakal ngirim akeh gas panas menyang kru bedhil. Akibaté, Adoption saka D-48 gun njupuk Panggonan mung ing 53 taun.

Ing Nopember 1954, OKB-9 nampa tugas kanggo ngowahi meriam D-48 menyang negara gun self-propelled. Wis ing orane tumrap sekolah awal saka project SD-48 dadi cetha sing sawetara solusi anyar bakal dibutuhake kanggo undercarriage gun. D-48 asli, bebarengan karo kreta, bobote kira-kira 2,3 ton - mesin motor ora bakal bisa ngatasi tugas kasebut. Mulane, panjalukan sing cocog dikirim menyang NAMI Moscow. Ing September 1955, karyawan Institut Otomotif lan Otomotif ngrampungake desain mesin NAMI-030-6 kanthi daya 68 hp. lan transmisi kanggo iku. Sajrone wektu iki, desainer Sverdlovsk bisa ngembangake sasis roda papat kanthi tali pundhak lan reclining coulters. Platform papat wheel dilengkapi kreteg saka mobil GAZ-63 lan sistem kontrol padha. Thanks kanggo nganyari pinunjul ing tampilan saka kreta bedhil poto-propelled SD-48 bisa nindakake geni bunder ing target. Gerbong anyar kasebut dadi cukup rumit lan abot. Mulane, kanggo mindhah bedhil saka lelungan menyang posisi pertempuran lan bali, iku perlu kanggo introduce sistem hydraulic kapisah karo mekanisme kanggo mundhakaken lan Mudhunake bedhil.

Ing taun 1957, proyek SD-66 dianggep dening Direktorat Artileri Utama, ing ngendi proyek kasebut dadi kritik. Kanggo kacepetan mindhah bedhil menyang posisi pertempuran, iku perlu kanggo ngeterake gun karo tong minyak maju, kang mokal karo sasis digunakake. Ana uga keluhan babagan kaku struktur lan nyandhang nalika operasi. Nanging, GAU dianjurake kanggo nyoba kanggo mbenerake shortcomings dikenali lan ngumpulake model gun poto-propelled. Ora suwe, proyek kasebut ditutup amarga ora bisa mbenerake kabeh kekurangane. Wigati dicathet yen pengalaman pisanan sing ora kasil karo sasis roda papat sing digerakake dhewe kanggo bedhil dipengaruhi pangembangan arah iki: sawise SD-66, kabeh LMS domestik digawe miturut skema roda telu sing ditindakake. SD-44 lan SD-57.

"Sprut-B"

Senapan mandhiri domestik paling anyar saiki yaiku bedhil 2A45M Sprut-B, dikembangake ing OKB-9. Tong laras bedhil 125 mm ora ana rifling lan dilengkapi rem moncong desain asli. Kareta saka bedhil Sprut-B wiwitane dirancang minangka ditarik, nanging nduweni kemampuan kanggo mindhah kanthi mandiri. Ing ngarepe tameng peluru saka bedhil, ing sisih tengen tong minyak (nalika dideleng saka sisih sungsang) ana kothak wojo, nang kang engine dumunung. Basis pembangkit listrik "Octopus-B" yaiku mesin MeMZ-967A kanthi drive hidrolik. Daya engine ditularaké menyang gembong drive dumunung langsung ing breech saka bedhil. Ing sisih kiwa bagasi ana papan kerja sopir kanthi setir lan kontrol liyane. Desain gerbong sing menarik. Boten kados bedhil poto-propelled sadurungé, Sprut-B wis struktur support telung pigura, kang ngidini kanggo nindakake serangan bunder ing Doel. Nalika mindhah bedhil menyang posisi pertempuran, pigura ngarep tetep ing panggonan, lan sisih dikembangke ing sisih lan tetep. Roda guide ngarep dipasang ing pigura ngarep lan melu munggah. Roda nyopir, ing siji, munggah ing ndhuwur lemah, lan bedhil dumunung ing amben lan piring basa tengah.



Amarga bobot tempur gedhe saka bedhil - 6,5 ton - transfer menyang pertempuran utawa posisi marching ditindakake kanthi nggunakake sistem hidrolik, sing nyuda wektu transfer dadi siji lan setengah nganti rong menit. Bobot abot kena pengaruh kacepetan gerakan: mesin gun dhewe nyedhiyakake ora luwih saka sepuluh kilometer per jam ing dalan sing garing. Kacepetan rendah sajrone gerakan mandiri luwih diimbangi dening kemampuan narik. Kanthi bantuan truk Ural-4320 utawa traktor MT-LB, bedhil Sprut-B bisa ditarik ing dalan gedhe kanthi kecepatan nganti 80 km / jam. Mangkono, paramèter mlaku bedhil nalika nggeret diwatesi mung dening Kapabilitas traktor sing dipilih.

Mriem Sprut-B menarik ora mung kanggo peralatan kanggo gerakan sawijining sak paprangan. Kaliber lan laras Gamelan ndadekake iku bisa kanggo nggunakake sawetara padha amunisi sing digunakake karo bedhil domestik. tank. Tembakan lengan kapisah ngidini sampeyan bisa ngatasi kabeh target target kanggo ngrusak artileri anti-tank sing dimaksudake. Dadi, kanggo karusakan saka nawakke mungsuh ana projectile sub-kaliber VBM-17, lan kanggo nembak ing target kurang dilindhungi lan pasukan mungsuh, VOF-36 dimaksudaké. Kajaba iku, rudal dipandu 2M45 sing dipandu sinar laser bisa diluncurake saka laras bedhil 9A119M. Amunisi kasebut nambah radius karusakan target sing dipercaya kanthi geni langsung nganti patang kilometer lan menehi penetrasi 700-750 milimeter waja homogen ing mburi perlindungan dinamis.

***

Self-propelled bedhil iku salah siji saka gagasan paling asli tau digunakake ing artileri. Ing wektu sing padha, dheweke durung nampa distribusi sing signifikan lan ana sawetara alasan kanggo iki. Kaping pisanan, nalika proyèk LMS lengkap pisanan muncul, negara-negara terkemuka ing donya wis bisa utawa ngupaya nyedhiyakake saben bedhil traktor dhewe. Peralatan kanggo gerakan independen katon minangka ukuran tambahan. Alesan liya yaiku kerumitan relatif saka produksi senjata kasebut. Senadyan gamblang katon - kanggo nginstal engine lan transmisi ing kreta - perancang ngadhepi sawetara tugas rada angel. Faktor utama sing nyegah nindakake kabeh kanthi cepet lan gampang yaiku guncangan lan getaran sing kedadeyan nalika diperlokaké. Ora saben engine bisa ngrampungake karo mbukak tanpa ngrusak desain dhewe. Pungkasan, pandangan babagan taktik perang hipotetis nyegah panggunaan bedhil self-propelled. Nyatane, LMS pancen mung dibutuhake dening pasukan udara, sing mbutuhake artileri sing kompak lan entheng sing cocog kanggo pendaratan utawa pendaratan parasut. Alesan kanggo iki ana kapasitas mbeta relatif kurang saka ana penerbangan teknologi. Sawise katon pesawat transportasi militèr abot lan helikopter, Angkatan Udhara bisa kanthi nggunakake bedhil lan traktor "senjata gabungan". Mangkono, kabutuhan urgent kanggo artileri self-propelled ilang.

Nanging, sampeyan ora kudu LMS geni amarga ora ana gunane. Kemampuan kanggo mindhah kanthi mandiri ing medan perang lan ngluwihi ing kahanan tartamtu bisa nylametake nyawa prajurit artileri utawa njamin serangan serangan sing tepat. Iku worth ngelengke sing kelas bedhil poto-propelled muncul minangka asil saka Perang Donya II, nalika mobilitas tentara meriem wis prioritas dhuwur lan bisa kanggo drastis mengaruhi asil saka perang utawa kabeh operasi. Saiki, tentara utama ing jagad iki pindhah menyang struktur anyar sing melu nggawe unit mobile banget. Mbok menawa ing gambar anyar tentara donya bakal ana panggonan kanggo bedhil self-propelled.


Miturut situs web:
http://vadimvswar.narod.ru/
http://zw-observer.narod.ru/
http://russianarms.mybb.ru/
http://warfare.ru/
http://rusarmy.com/
http://dogswar.ru/
http://русская-сила.рф/
http://bastion-karpenko.narod.ru/
Pengarang:
7 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. vylvyn
    vylvyn 4 September 2012 10:23
    +2
    Inggih Kiryuha, artikel apik. apik Foto ing topik. Nyopir foto pisanan lan katelu. Ing foto katelu wong kelangan ing kaca tingal profesor. Penerbangan lengkap. apik Padha nyopir ing sadawane dalan negara kaya sing ana ing lagu kasebut - "menehi kulo .... ing traktor, menehi kita kulo menyang pinggiran" ngguyu
    Jujur, aku luwih seneng ide 20s. Mobilitas lineup kasebut, IMHO, luwih dhuwur. Lan pangayoman ing wangun tameng, kaya ing conto mengko, karo motor relatif kuat, bisa sijine ing sasis tanpa masalah. Bakal katon kaya "Ripso". Pasang remot kontrol iki - lan kita duwe robot tempur.
    1. Poppy
      Poppy 4 September 2012 13:40
      +1
      wong ing kaca tingal profesor, kang menehi kritik dening helm, GDR Jerman
  2. Glenn Witcher
    4 September 2012 10:46
    +2
    Ing 26:10 lan ngluwihi, video saka LMS. Aplikasi asli "kalebu".
  3. kemangi
    kemangi 4 September 2012 14:12
    0
    Unit sing menarik))) Ide kasebut dhewe banget nyengsemaken
  4. Kakang Sarych
    Kakang Sarych 4 September 2012 15:13
    0
    Foto-foto kasebut narik kawigatenku, lan ana pitakonan ...
    Ing foto pisanan, wong-wong ora katon kaya kita - piye wae nganggo busana sing beda, lan kita ora tau duwe gaya topi kaya ngono, miturut pendapatku ...
    Ing foto kaloro lan katelu, "sedulur-sedulur Jerman-fasis" kanthi jelas dipotong, yaiku, para prajurit NNA GDR ...
    Aku wonder carane akeh biaya Octopus wis tambah amarga kabeh music poto-propelled iki lan iku worth apa ing kasus iki?
    1. Kibb
      Kibb 6 September 2012 18:26
      0
      Quote: Dhik Sarych
      Aku wonder carane akeh biaya Octopus wis tambah amarga kabeh music poto-propelled iki lan iku worth apa ing kasus iki?

      Lan konsep PTP iki ora pati jelas, apa pancen kudu ditindakake?
  5. Odessan
    Odessan 4 September 2012 17:30
    0
    Aku teka tengen Octopus poto-propelled ing layanan. Rare omong kosong, lagi wae crawls liwat plowing lan sampeyan ora bakal njaluk adoh tanpa bantuan pitungan, utamané ing lendhut. Lan engine urip cilik.