Nasib Charles Stoddart minangka korban saka anggepan Inggris

37
Nasib Charles Stoddart minangka korban saka anggepan Inggris
Charles Stoddart

Peter Hopkirk The Great Game Against Russia: The Asian Syndrome (2004), sing wis dadi salah sawijining buku sing paling misuwur ing antarane para pamaca Rusia, diwiwiti kanthi eksekusi rong perwira Inggris, yaiku Kolonel Charles Stoddart lan Kapten Arthur Conolly.

Iki sing ditulis Hopkirk (p. 9):



"Ing wulan Juni esuk taun 1842, ing kutha Bukhara Asia Tengah, ana rong tokoh sing nganggo gombal bisa katon tumungkul ing bledug ing ngarepe kraton emir. Tangane dicekel rapet ing mburine, awake dhewe katon sedhih. Awake sing reged setengah wuda ketutup borok, rambute, jenggot lan klambine ketularan kutu. Ing cedhak kono, ana kuburan loro sing lagi digali. Sekelompok cilik warga lokal meneng nyawang dheweke.

Biasane, ing remot iki lan isih manggon ing kutha kafilah Abad Pertengahan (Bukhara. - P. G.), eksekusi ora narik kawigaten akeh - miturut aturan emir sing kejem lan despotik, kedadeyan kasebut cukup kerep. Nanging ing kasus iki, kahanan rada beda. Wong loro sing tumungkul ing srengenge awan sing panas ing sikile algojo, yaiku perwira Inggris. Wis pirang-pirang sasi iki, emir wis nyimpen wong-wong mau ing jurang sing peteng lan peteng ing sangisore benteng adobe, ing ngendi mung tikus lan roh jahat liyane. Lan saiki loro iki - Kolonel Charles Stoddart lan Kapten Arthur Conolly - padha siyap mati bebarengan 4000 mil saka ngarep, ing panggonan ngendi dina iki turis manca mudhun Russian (maca: Soviet. - P. G.) bus, ora ngerti apa kedaden kene.

Stoddart lan Conolly mbayar rega iki kanggo partisipasi ing operasi sing mbebayani banget - Game Agung. Ing jeneng iki, dheweke dikenal kanggo wong-wong sing, muter iku, risked, risked gulu. Ironi nasib dumunung ing kasunyatan sing Conolly pisanan ngucapake tembung iki, sanajan Kipling immortalized akeh taun mengko ing novel Kim.

Sing pertama mati ing esuk Juni yaiku Stoddart, kancane sing nonton. Kolonel kasebut dikirim menyang Bukhara dening Perusahaan Hindia Timur kanggo nggawe aliansi karo emir nglawan Rusia, sing maju menyang Asia Tengah nyebabake rasa wedi babagan maksud sing bakal teka. Nanging, kahanan kasebut apes banget. Nalika Conolly, sing wis sukarela nyoba mbebasake kanca, teka ing Bukhara, dheweke uga rampung ing pakunjaran lemah Emir kang surem. Detik sawise Stoddart dipenggal, Conolly uga dieksekusi; ing afternoon, Sisa saka loro perwira, bebarengan karo akeh korban emir liyane, padha disarèkaké ing kuburan elek nilar nang endi wae toko.


Emir Nasrullah Bahadur Khan


Arthur Conolly

Babagan Arthur Conolly, thanks kanggo buku 2 volume Journey to the North of India liwat Rusia, Persia lan Afghanistan (L., 1834), luwih akeh informasi sing disimpen tinimbang babagan kancane ing misfortune Charles Stoddart, sanajan kasunyatane sing terakhir luwih tuwa tinimbang pangkat. Sabisa-bisa aku bakal nyoba ngisi kesenjangan ing biografine.

Biografi Stoddart


Charles Stoddart lair ing kutha Inggris Ipswich (Suffolk) tanggal 23 Juli 1806 ing kulawarga Stephen Stoddart, sawijining mayor ing Resimen Dragoon kaping 6, sing tilar donya ing taun 1812. Ibuné Charles, Catherine, tilar donya ing taun 1824.

Stoddart miwiti dinas militèr minangka letnan kapindho ing staf kraton tanggal 15 Maret 1823. Wiwit taun 1833 nganti 1835 dheweke dadi sekretaris Royal United Service Institute lan sekretaris Institusi Insinyur Sipil.

Ing taun 1835 Stoddart dikirim menyang Persia minangka sekretaris militer kanggo utusan Inggris Henry Ellis. Ing taun 1837, nalika panguwasa Pèrsi, Mohammed Shah, tindak menyang kutha Herat ing Afganistan, Stoddart didhawuhi ngancani dheweke, lan dheweke tetep ana ing kemah Persia sajrone akeh pengepungan Herat. Mangkat saka Herat ing wulan Juni 1838, dheweke dikirim maneh ing wulan Juli kanthi pesen menyang Shah, sing ujar manawa pengepungan ora dicabut, Inggris bakal ngumumake perang marang Persia. Ancaman iki, lan kabar yen pasukan Inggris wis tekan Teluk Persia, duwe efek sing dikarepake, lan Herat aman.

Ora suwe, Stoddart dikirim menyang Bukhara, diprentahake kanggo rembugan lan, yen bisa, nggawe prajanjen kekancan karo Emir Nasrullah Bahadur Khan (mrentah 1827–1860) (pirsani: Ivanov P.P. Essays on crita Asia Tengah (XVI - pertengahan abad XIX). M., 1958). Sawise tekan Bukhara tanggal 17 Desember 1838, Stoddart dicekel patang dina sawise tekane lan dilebokake ing zindan suwene rong wulan. Stoddart nglapurake yen uripe bisa slamet lan dheweke dibebasake saka zindan tanggal 8 Juli 1839, amarga dheweke janji bakal ngladeni emir.

Ing September 1839, Stoddart dilebokake maneh ing kurungan sing luwih abot, ing ngendi dheweke tetep nganti 8 Oktober 1840. Apa sing kedadeyan karo dheweke wiwit September 1839 nganti Oktober 1840 ora dingerteni.

Ing musim semi 1841, informasi tekan Rusia yen, kanggo nanggepi panjaluk bola-bali saka panguwasa Rusia, Emir Nasrullah ngidini Stoddart pindhah menyang Orenburg, nanging dheweke ora gelem njupuk kauntungan saka intercession saka kekuwatan asing. Sawetara layang Stoddart isih urip. Wong-wong sing ditulis ing Juli 1841 menehi kesaksian babagan kapercayan manawa dheweke bakal diidini lunga kanthi rute sing padha karo dheweke teka. Dheweke uga ngirim pesen marang Conolly, sing nalika iku ana ing Kokand, ngundang dheweke atas jenenge emir bali menyang tanah air liwat Bukhara, nanging dheweke dhewe ngarep-arep lunga sadurunge Conolly teka. Ing wulan Agustus, piyambakipun nyerat bilih piyambakipun mratelakaken kapitadosan dhateng Emir Nasrullah ingkang ramah dhateng Inggris lan dhateng piyambakipun, saha paring pangajeng-ajeng supados panjenenganipun enggal dipun parengaken mangkat kanthi pakurmatan.

Tanggal 8 September 1841, utusan Rusia Konstantin Fedorovich Butenev, sing teka ing Bukhara telung minggu sadurunge, ketemu Stoddart, sing sepuluh dina mengko diijini pindhah menyang omah sing dikuwasani misi Rusia.

Kene iku perlu kanggo ngomong sawetara tembung bab misi iki.

misi Rusia


Misi sing dipimpin Kolonel Butenev teka ing Bukhara kanthi panjaluke Emir Nasrullah dhewe lan duwe tugas sinau babagan struktur geologi sumber daya mineral ing wilayah Emirat Bukhara, kesimpulan saka perjanjian perdagangan lan kedutaan antarane St. Bukhara, koleksi informasi babagan perdagangan Bukhara lan negara-negara tanggane, lan umume - nguatake pengaruh ekonomi lan politik Kakaisaran Rusia ing Emirat Bukhara, uga nyegah penetrasi Inggris Raya menyang Turkestan liwat Afghanistan lan Persia utawa leveling aktivitas Inggris ing Asia Tengah.

Misi iki kalebu insinyur pertambangan Bogoslovsky, ahli geografi Khanikov, naturalis Leman, topografi Yakovlev orientalis Plotnikov, teknisi pertambangan Chalpanov lan Petrov, penambang emas Kozlov lan Lepeshkov, penerjemah Aitov lan sepuluh Cossack. Misi Butenev ninggalake Orenburg tanggal 15 Mei 1841 lan teka ing Bukhara tanggal 5 Agustus ing taun sing padha.

Staf misi nindakake akeh survey geologi ing Lembah Zarafshan, minangka asil ditemokake yen ana mineral ing Upper Zarafshan: wesi, tembaga, batu bara, timah, grafit, pirus, salaka lan malah emas. Nanging, rembugan antarane Kolonel Butenev lan Emir Nasrullah babagan perjanjian perdagangan lan diplomatik ora ngasilake asil. Nanging, para peserta misi Butenev nglumpukake informasi geografis, etnografi, alam-ilmiah lan sejarah babagan Bukhara lan saubengé (pirsani: Alekseeva P. Obituary // Mining Journal. 1864, part I, No. 2; Hubungan diplomatik Gulomov Kh. negara Asia Tengah karo Rusia ing abad kaping 2005 - separo pisanan abad kaping XNUMX, Tashkent, XNUMX).

Ayo bali menyang Inggris.

Tanggal 9 November 1841, nalika Conolly teka ing Bukhara, Stoddart manggon karo dheweke ing omah sing padha, sawise pindhah saka misi Rusia.

Tanggal 10 Desember, Stoddart nampa kiriman saka Sekretaris Luar Negeri Lord Palmerston, lan Emir Nasrullah jengkel amarga dheweke ora nampa layang saka Ratu Victoria (mrentah 1837–1901). Mbok menawa dheweke ora seneng marang Inggris diuripake maneh dening kabar babagan pemberontakan anti-Inggris ing Kabul lan pembunuhan ing 2 November 1841 saka kepala misi Inggris, Kapten Alexander Burns, sing, kanthi cara, kanggo nggawe hubungan karo Emirate of Bukhara lan nyumbang kanggo sinau ing awal 1830s, dibayangke ing bukune Travels into Bokhara (L., 1834) dijuluki "Burns of Bukhara" (pirsani: Kaye J. Lives of Indian Officers. L., 1889).


Alexander Burns

Nanging, nalika tanggal 20 Desember 1841, Stoddart lan Conolly dilebokake ing zindan.

Ing tanggal 28 Mei 1842, dheweke nulis:

"Misi Rusia ninggalake papan iki ing pungkasan April. Aku yakin manawa kepinginan apik Kolonel Butenev supaya bisa dibebasake mung gagal amarga ora ana alesan Emir.

Sawise nandhang sangsara rong puluh dina maneh, tanggal 17 Juni 1842, Stoddart lan Conolly digawa menyang alun-alun kutha Bukhara lan dipenggal sirahe (pirsani: Wolff J. Narasi misi menyang Bokhara, ing taun 1843–1845, kanggo nemtokake nasibe Kolonel Stoddart lan Kapten Conolly L., 1845).

Kabar pati



Alun-alun ing ngarepe gapura Bukhara Kremlin Ark, miturut omongane uwong panggonan eksekusi C. Stoddart lan A. Conolly.

Dina-dina pungkasan urip para perwira lan eksekusi dhewe ing London dikenal kanthi ora sengaja, kaya Hopkirk uga nulis (p. 142):

"... Misi Inggris ing Tehran nampa kabar sing ngganggu. Dheweke digawa dening wong Persia enom sing nate direkrut dening Arthur Conolly ing dalan menyang Bukhara. Pranyata Conolly lan Stoddart, bab kasangsaran kang amarga bilai Kabul (kasebut ing ndhuwur uprising ing Kabul, minangka asil saka misi Inggris numpes. - P.G.) everyone lali, wis mati. Iku kedaden, ngandika Persia, ing Juni, nalika ajining diri Britain minangka daya kanggo wedi ing Asia Tengah ing titik bejat sawijining.

Durung nampa pesen pribadi marang Ratu Victoria, emir ing Bukhara nesu lan ora wedi mbales maneh, dhawuh supaya wong Inggris loro, sing ngrasakake kamardikan sing cendhak, dicekel lan dilebokake ing pakunjaran. Sawetawis dintên kabêkta saking ing ngriku, lajêng kabêkta dhatêng alun-alun gêdhe ing ngajênging bètèng, ing ngriku kadhaton emir. Babagan apa sing kedadeyan sabanjure, wong Persia - nalika dheweke sumpah sumpah - krungu saka cangkeme algojo dhewe.

Kaping pisanan, ing mripate wong akeh sing bisu, para perwira Inggris kepeksa ndhudhuk kuburane dhewe. Banjur padha didhawuhi sujud lan nyiapake pati. Sing pisanan dipenggal yaiku Kolonel Stoddart, sing bisa nguwuh-uwuh kutukan tirani Emir. Algojo banjur ngandhani Conolly yen emir siap nylametake nyawane yen dheweke ninggalake Kristen lan mlebu agama Islam.

Ngerti yen paksaan mlebu Islam ora nylametake Stoddart saka pakunjaran lan eksekusi, Conolly, minangka wong Kristen sing taat, mangsuli: "Kolonel Stoddart dadi Muslim telung taun, lan sampeyan mateni dheweke. Aku siap mati, nanging aku ora bakal dadi murtad liyane." Banjur menehi gulu marang algojo, lan ing wayahe sirahe digulung menyang bledug ing jejere kepala kancane.

Warta bab Rajapati kasar diudhek bangsa, nanging kajaba ngirim ekspedisi punitive liwat Afghanistan kanggo menehi hasil karo tiran cilik, ana prakteke ora ana kesempatan kanggo mbales. Senadyan risiko nyata ilang pasuryan maneh ing Asia Tengah, pamaréntah mutusaké sing iku luwih tenang kanggo lali bab kabèh ora sukses iki.

Saka kabeh kasebut ing ndhuwur, siji kesimpulan sing jelas bisa digambar: wis ing separo pisanan abad kaping XNUMX, Rusia dianggep luwih serius ing Asia Tengah lan tumindak ing kene luwih yakin tinimbang partner ing Game Agung.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

37 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    Juli 1 2021
    Biaya kabijakan kolonial. Ya, paling ora padha mangan kaya Cook.
  2. +4
    Juli 1 2021
    Saka kabeh kasebut ing ndhuwur, siji kesimpulan sing jelas bisa digambar: wis ing separo pisanan abad kaping XNUMX, Rusia dianggep luwih serius ing Asia Tengah lan tumindak ing kene luwih yakin tinimbang partner ing Game Agung.

    Ora persis kaya ngono, utawa luwih, ora kaya ngono. Ekspedisi Orenburg Gubernur Jenderal Vasily Perovsky ing 1839 ora kasil, mung seng nembus jero, kang wiwit ing 1864, mboko sithik mimpin Rusia kanggo sukses. Mbokmenawa alesan kanggo nelukake Asia Tengah iku kahanan politik wektu iku - ing Perang Sipil Amérika Lor lan Kidul, Inggris ndhukung Kidul, sing, iku wis ora nganti Asia Tengah.
    1. 0
      Juli 2 2021
      Sergei, ekspedisi Khiva sing ora kasil 1839-1840. ora minangka indikator sikap sembrono marang Rusia. Sampeyan mbingungake sikap serius lan sikap ramah. Ora mesthi cocog.
      1. +1
        Juli 2 2021
        Aku ngomong babagan kasunyatan sing ing separo pisanan abad kaping 1864, kabeh upaya kanggo netepake pengaruh Republik Ingushetia ing tanggi kidul-wétan ora rampung. Lan mung wiwit taun XNUMX ana kedadeyan, lan sampeyan nulis babagan separo pisanan abad iki.
        1. 0
          Juli 2 2021
          Kutipan: Aviator_
          Lan mung wiwit 1864 soko wiwit nguripake metu

          Ing kene, kanthi pengaruh politik, tegese subjugasi kanthi kekuwatan senjata. Iku ora padha.
  3. +1
    Juli 1 2021
    Wetan iku prakara alus, lan Inggris, kaya biasane, tumindak ora sopan lan condescendingly, kaya ing Crimea.
    Dadi padha dicekak ..... dening kabeh sirah.
  4. +3
    Juli 1 2021
    Jujur, aku ora ngerti apa tujuane nulis artikel iki. Siji bisa nulis babagan penetrasi Kakaisaran Rusia menyang Asia Tengah tanpa nggambarake "kasangsaran" mata-mata Inggris. Apa kita kudu melasi wong-wong mau? Dadi ora ana kepinginan. negatif Apa sing digawa menyang jagad iki?
    1. -4
      Juli 1 2021
      Jujur, aku ora ngerti apa tujuane nulis artikel iki.

      Kanggo ngerti dheweke, pangarep-arep raja, ora kaget. Iku kanggo marga saka tembung iki sing artikel ditulis.
      Wis ing separo pisanan abad kaping XNUMX, Rusia dianggep luwih serius ing Asia Tengah lan tumindak ing kene luwih yakin tinimbang partner ing Game Agung.
      1. -3
        Juli 1 2021
        "Banyu, banyu, banyu ing sakubenge ..." (c)
        1. +6
          Juli 1 2021
          Kutipan: Kucing Laut
          Banyu, banyu, banyu kabeh ... "(c)

          Banyu nggawa kawruh.
          Topik kasebut menarik lan instruktif. Kita nesu Asia Tengah menyang Anglo-Saxon, lan malah politisi kita nyebut Asia Tengah, kanthi cara Barat.
    2. -3
      Juli 1 2021
      Kutipan: Kucing Laut
      Jujur, aku ora ngerti apa tujuane nulis artikel iki.

      Persis kesan sing padha.
    3. +4
      Juli 1 2021
      Sembarang kekaisaran, kalebu Rusia, tumindak kaya ngono.
    4. Komentar wis dibusak.
  5. +6
    Juli 1 2021
    "Dadi aku kuwatir, wong loro mau uga kudu dislametaké! Apa sing bakal kelakon ing kana?" lol saka film "Ivan Vasilyevich Ganti Profesi"! lol
  6. +2
    Juli 1 2021
    Game kasebut, kanthi cara, terus ... London dhewe, lan karo tangane wong Turki, melu game ing Tatooine (Suriah), Libya, Azerbaijan lan Armenia.
  7. +3
    Juli 1 2021
    Aku maca artikel kasebut lan entuk kesan sing kuat yen kita kabeh kudu nangisi agen-agen sing dipateni "tanpa salah" saka wong Inggris ing kene.

    ..
    Sampeyan ora sopan, Kawan Gusterin.
    Iku sethitik tega sing artikel ora bisa sijine karo minus Slavic ngamuk.
  8. +2
    Juli 1 2021
    Dadi Inggris adoh, lan Rusia cedhak. Nanging ora jelas kepiye Inggris bisa ngganggu Rusia nalika jaman tsar lan ing jaman USSR. Vile Great Britain, sing pengin USSR cepet-cepet mbela Inggris, ngetutake conto Nicholas. Banjur padha, bebarengan karo Jerman lan Eropah, bisa nyerang USSR.
    1. 0
      Juli 2 2021
      Ya, dheweke mung lungguh ing kono, luwih kuwat tinimbang wit oak sing umure 1000 taun ing India.
  9. +8
    Juli 2 2021
    Artikel kasebut ora ala. Aku pancene ora bisa ngilangi rasa sing penulis simpati karo Inggris. Ora ana apa-apa kanggo simpati karo wong-wong mau, wong-wong mau ngerti apa sing bakal ditindakake. Maneh, dheweke ora bakal dikirim kanthi paksa menyang misi "alus", dheweke ngerti yen sampeyan bakal gagal. Wong lanang mlebu game serius lan ... kalah. Mengkono. Iki mung pantes dihormati, wong lanang nyoba kanggo negarane, kanggo BRITAIN AGUNG (lan aku kepengin weruh kenapa perwira Inggris kudu kerja ora kanggo kepentingan Inggris?). Miturut cara, iku ora cetha nalika ana artikel bab mungsuh Rusia, akeh nonton nesu sing padha ngomong karakter saka artikel makarya marang Rusia. Lan aku kepengin weruh kenapa pejabat utawa politisi negara liya kudu nganggep kepentingan Rusia? Utawa malah negara liya kajaba negarane. Ora ana pribadi mung bisnis. Wong sing kaya ngono kuwi MUSUH, nanging ora ateges ora perlu diajeni lan ora perlu disinaoni.
    Dene tumrap para “kolonialis jahat lan pratif”, sejarah wis mbuktekake manawa ora preduli saka ngendi wae para penjajah “pratif” lunga, negara kasebut kanthi cepet ambruk dadi kumbahan lan malih dadi jamban sing padha sadurunge tekane penjajah. Miturut cara, isih durung dingerteni sapa sing luwih ngremuk pribumi, pribumi dhewe ing prajurit antarsuku / internecine, utawa penjajah.
    Miturut cara, minangka conto, Inggris nulis babagan korupsi sing luar biasa ing antarane pejabat India. (sing isih ana), Inggris uga nulis babagan treachery, ngapusi, kekejeman lan "kabecikan" liyane saka wilayah Kaukasia cilik nanging bangga, sing isih ana. Miturut cara, wong Inggris loro kasebut minangka utusan RESMI menyang pengadilan Emir. Elinga yen malah Genghis Khan, malah Adolf Hitler ORA Mbunuh utusan resmi. Beda karo "apes, ditindhes dening para warga sipil sing ora adil, wong asli lan bangga." Nanging insincerity, deceitfulness lan Pesona liyane bangsa iki dikenal. Uga "tembung sing diwènèhaké wong Muslim marang wong kafir iku ora wajib dieksekusi." Ora ana owah-owahan wiwit penjajah lunga. ORA. Banjur padha ngeksekusi utusan resmi, dina iki padha ngobong tawanan urip ing kandhang ... Adat asline wong sing bangga.
    1. +2
      Juli 2 2021
      Ing ngarsanipun Genghis Khan, prayoginipun mateni utusan, piyambake EMNIP ugi nindakaken prakawis punika, EMNIP ngianati mengsah dening penghianat, lajeng dipun pejahi, ngianati gustinipun, tegesipun kula, yen sira kianat. hey wong lanang, copot wong-wong mau mung yen sirahe. Lan malah 300 taun mengko. Kajaba iku, utusan uga beda-beda, sadurunge perang sing padha ing Kali Kalka, utusan Mongol pisanan dieksekusi, amarga provokator, kedutaan kapindho, ketoke, tumindak miturut tata krama sing ditampa lan ora "Iki Sparta!" ora nampa.

      Suku lokal saka kolonialis, minangka aturan, perceived ora luwih saka sisih liyane saka perang kabeh marang kabeh. Inggih, sawetara wong teka, lan sing, wong terus-terusan katon lan ilang. Iku bener kanggo wong India, lan Rusia ing Kaukasus, nanging sapa wae. Marang Aztec padha, Spanyol ing siji wektu langsung sarujuk karo Tlaxcalans, iku surprises kula carane padha rembugan ing kabeh, lagi wae wis ketemu, amarga malah juru ing loro-lorone durung.

      Kipling mbokmenawa bakal kaget saiki ngerti yen ing Rusia buku-bukune luwih dihargai tinimbang ing omah.
  10. -1
    Juli 2 2021
    Apa penulis tegese Griboyedov minangka korban arrogance Rusia?
    1. 0
      Juli 2 2021
      Griboyedov minangka korban bangsawan.
      1. 0
        Juli 2 2021
        Griboyedov minangka korban bangsawan.
        Mangkono uga Stoddart. Nerangake kula, please, carane katresnan wong Rusia kanggo Motherland beda saka katresnan wong Inggris kanggo Motherland Inggris?
        1. Komentar wis dibusak.
        2. Komentar wis dibusak.
  11. +1
    Juli 2 2021
    Peserta Inggris ing Game Agung dipérang dadi rong jinis. The Great Game dhewe iki diwiwiti dening ilmuwan Inggris, lan iku sing menang paling saka operasi pinunjul kanggo akeh, akeh taun. Dadi wong-wong sing paling efektif yaiku wong-wong sing langsung dadi ilmuwan, utawa sregep nyambut gawe ing latihan spesialisasi militer, nggedhekake cakrawala luwih akeh tinimbang sing ditetepake Piagam militer, miturut pandhuane para ilmuwan sing padha.
    Lan jinis kapindho - "perwira sarwa". Akeh wong sing biasa-biasa wae, sawetara wong sing profesional militer sing apik, nanging kabeh mau digabung karo siji fitur - ngremehake ilmu lan sinau. Iki loro, dieksekusi metu saka kabodhoan lan idiocy dhewe, minangka wakil penting saka klompok kapindho. Ing Game Agung, dudu sing nembak sing paling apik sing menang)
    1. -1
      Juli 2 2021
      Lan pitutur marang aku, sapa sing menangake Game Agung?
      1. +2
        Juli 2 2021
        Wis maca Kipling? Cedhak teks: Anggere ana wong ing bumi, Game Agung bakal terus ... BI babagan entuk kabeh pilihan kanggo negara sampeyan, ora kanthi cara militer utawa komersial.
        Spionase lan intelijen tansah ana. Ilmuwan Inggris sing ngowahi perkara kasebut dadi Game Agung, sawise nganalisa lan nempatake kabeh amatir kuno iki kanthi basis ilmiah. Sing ndadekake negara pulo sing kerdil dadi Kekaisaran Where the Sun Never Sets. Arsenal alat sing digunakake dikembangake sacara signifikan, karya wiwit analisa lan sintesis operasi global ...
        Umume negara sing saiki melu ing Game Agung melu ing wangun goblok bodho, sing ditendhang dening master, ora duwe pangerten utawa kemampuan kanggo munggah. Presiden kita mung nyoba nggawa negara bali menyang Game Agung minangka pemain, nanging dheweke ora duwe kesempatan. Dheweke dhewekan ing ndhuwur. Lan kanggo pemain, sing paling penting yaiku meh kabeh elit melu Game kasebut, lan kabeh wong kudu tumindak kanthi cerdas lan jelas.
        Ing Inggris, para ilmuwan tansah dadi aristokrat. Yen wong lair janitor, nanging nuduhake asil pinunjul, kang dites, lan ing sawijining dina dumadakan dadi sawetara jenis marquis, utawa viscount. Dheweke ditimbali ing resepsi kraton, ditampa ing bunderan wong sing paling dhuwur, raja utawa ratu menehi ngerti yen dheweke karo dheweke. Lan pancen ana. Akibaté, wong iki nggunakake kabeh kekuwatan otak sing dilatih kanggo entuk manfaat saka Kekaisaran ...
        Lan sapa sing nglawan wong-wong mau saka sisih kita?) Iki maling sing ora pati penting karo milyaran? Licik, vile, kejem, licik ... bodho minangka boot felt! Jebule...
        1. -2
          Juli 2 2021
          Aku maca "The Great Game, 1856-1907" dening Sergeev E.Yu., "The Great Game marang Rusia: The Asian Syndrome" dening P. Khoprik. Nanging sampeyan langsung ndeleng apa-apa nanging Kipling lan durung maca hi
          PS Lan malah karo istilah "Great Game" entuk genangan.
          1. +1
            Juli 2 2021
            Yah? Lan apa sampeyan bisa ndeleng?)) Pitakonan sampeyan nuduhake yen istilah "Game Gedhe" ora bisa dimangerteni. Aku ora ngerti yen aku bisa nerangake apa-apa kanggo sampeyan saiki, nanging sadurunge ... Iku ora cukup kanggo maca soko.
            1. -1
              Juli 2 2021
              terus nggawe aku ngguyu ngguyu
              1. +1
                Juli 2 2021
                Njawab ing rong tembung, sampeyan ketoke pinter lan uga-versed kanggo dhewe?) Kaya aku ora bakal blurt metu apa-apa sing aku bisa "nyekel" - Aku bakal pass kanggo pinter? Ora bisa kaya ngono.)
                1. -2
                  Juli 2 2021
                  Sampeyan mesthi ora bakal pass kanggo pinter, senadyan kabeh verbiage Panjenengan. Nuwun sewu sim...
                  1. 0
                    Juli 2 2021
                    Apa tegese ora ana apa-apa? Sayange, katrampilan trolling ora cocog kanggo obrolan sing cerdas. Sing dibutuhake yaiku pikiran, trik saka chatting bebarengan ora muter babar pisan.
    2. +1
      Juli 2 2021
      Michael, sampeyan salah karo "jinis kapindho". Wong bodho ora bisa nganggo basa oriental lan nyumbang kanggo pasinaon oriental. Stoddart dhewe lulus saka Royal Military College ing Sandhurst lan, sawise entuk pengalaman staf, dikirim menyang Timur mung sawise latihan khusus.
      1. +1
        Juli 2 2021
        Mesthi wis lulus. Yen ora, kurator Game Agung ora bakal dikirim menyang ngendi wae, sanajan ana patronase sing jelas. Nanging, apa sampeyan ngeweruhi sing ilmuwan nyata arang lulus karo kaurmatan?) Biasane padha ora nganti kertas ayu. Wong iki bodho salah ngitung ing kahanan sing cukup biasa, lan alasane banget banget. Dheweke ngetung "keagungan Negara, sing bakal medeni wong asli sing bodho." Iki minangka kabodhoan lan swagger sing umum, tanpa tujuan praktis. Dheweke nyoba kanggo medeni wong serius karo puffed metu pipi. Dheweke ditampani kaya sing pantes. Ilmuwan nggawe pramuka gedhe. Nanging ora kabeh ilmuwan
  12. +1
    Juli 2 2021
    Kutipan saka smaug78
    Mangkono uga Stoddart.

    Miturut komentar sampeyan, sampeyan ora ngerti sebab-sebab serangan ing misi Rusia ing Tehran.
    1. -1
      Juli 2 2021
      Verbiage iki ... Lan ora ana jawaban ...
  13. +1
    Juli 8 2021
    Matur nuwun kanggo artikel kasebut. Ora ana sing ngerti babagan jawaban Rusia babagan pati / diduga bunuh diri / ing St. Petersburg taun 1839, petugas intelijen kita Jan Vitkevich. Ana, jelas, kuping Inggris macet.
    Saka laporan Batalyon Garis Orenburg No. 10 Ensign Vitkevich:
    ... Inggris nyimpen kasmir Nizametdin ing Bukhara lan menehi 20 ewu rupee, yaiku 40 ewu rubel. setaun, dheweke wis manggon ing Bukhara kanthi dalih dagang nganti 4 taun lan berpura-pura yen nganti saiki dheweke ora bisa ngedol selendang kanthi rega sing apik. Dhèwèké iku wong pinter banget, wanuh marang saben wong lan ngruwat ngerti [ 106 ] Bukhara; ngirim surat saben minggu lan luwih kerep liwat utusan rahasia menyang Kabul, ing ngendi wong Inggris Mason manggon, sing ngirim kabar kasebut luwih lanjut. Sing paling nggumunake yaiku Dost Mohammed Khan, pemilik Kabulistan, ngerti banget janjian Mason; Khan malah nyegat layang-layange, nanging ora ndemek pramuka, ujar: Apa sing bisa ditindakake dening wong liya marang aku! Kayane Dost Mohammed, sing tansah nambani wong Eropa kanthi becik, ora pengin nandhang rasa ora seneng lan, amarga ngurmati wong Eropa, umume ngidinke Mason. Wong iki manggon ing Kabul kanthi pretext nggoleki dhuwit recehan kuno. Sadurunge dheweke ana Persia Mir Karamet-Ali, sing uga entuk sangu gedhe ...
    1. 0
      Juli 13 2021
      Mangga

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"