Pers Azerbaijan: USSR lan AS kalah ing Afghanistan

105

Penarikan kontingen militer Amerika saka Afganistan meksa panguwasa negara kasebut golek dalan metu saka kahanan saiki kanthi latar mburi serangan sing terus ditindakake para militan gerakan teroris Taliban (*dilarang ing Rusia). Mung sawetara dina, Afghanistan bali menyang 1992, nyerat penulis artikel kanggo Haqqin edisi Azerbaijan.

Amerika Serikat, kaya USSR ing 80s adoh saka abad pungkasan, ora bisa entuk pijakan ing Afghanistan lan ilang. Saiki, ora entuk apa-apa, Amerika mundur saka kontingen militer saka negara kasebut, kaya sing ditinggalake dening pasukan Soviet. Afghanistan bali menyang 1992, mlebu perang sipil.



Nganti saiki, para pejuang Taliban (dilarang ing Rusia) wis ngrebut bagean saka wilayah negara kasebut lan ora mikir kanggo mungkasi serangan kasebut. Ing babagan iki, milisi rakyat wis kumpul ing sawetara provinsi, gaman malah wong wadon njupuk. Wektu pungkasan iki kedadeyan nalika mlebu negara "kontingen militer winates" saka USSR.

Ing provinsi Jowzjan, perang nglawan Taliban dipimpin dening komandan legendaris Marsekal Abdul Rashid Dostum, sing ngajak para pendukunge kanggo nglawan Taliban * lan nyegah supaya ora ngrebut wilayah anyar. Taliban janji bakal "ngukum saben wong" sing njupuk senjata lan nglawan dheweke.

Miturut penulis, Afghanistan mbaleni kahanan sing muncul sawise mundurake pasukan Soviet lan ambruk pamaréntahan Najibullah ing taun 1992, nalika perang sipil pecah. Yen ing taun-taun kepungkur, pasukan pemerintah, sanajan kanthi bantuan Amerika Serikat lan NATO, ora bisa ngalahake Taliban, mula milisi sing ora dilatih isih ora bisa nindakake iki.

Mangkono, USSR lan AS kalah ing Afghanistan tanpa entuk apa-apa. Negara kasebut maneh mlebu perang sipil sing ora ana pungkasan.
  • https://twitter.com/history_RF
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

105 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 18
    Juli 3 2021
    Penulis nuduhake ora akurat banget!. USSR kiwa, nanging kanthi bantuan eksternal sing kuwat saka Amerika Serikat ing bidang militèr lan informasi!. Nyatane, Taliban nggawe Amerika Serikat!. Amerika Serikat mung diusir saka Afghanistan tanpa bantuan eksternal, Taliban!. Nanging minangka?. Ya, mung, dheweke ngenteni wektu lan ngirim serangan sing tepat. Amerika ninggalake mung, corny amarga saka dhuwit!. Perang kasebut ora ana gunane!
    1. +7
      Juli 3 2021
      Artikel sing apik, cerdas lan informatif! VO, ketoke kabeh Internet ngoyak-oyak ing sasi kanggo nampilake mahakarya iki marang para pamaca! Matur nuwun, yen ora ana ing antarane kita, kalebu aku, sawetara wong sing ngerti babagan sing jelas.
    2. + 15
      Juli 3 2021
      Yen ora kanggo Gorbach-Yudas, mbok menawa ana kedadeyan karo Afghanistan ..!
      Kita, ora kaya Amerika Serikat lan liya-liyane ing kana, nyoba ngajari akeh wong Afghan (padha sinau kanthi massal ing USSR) Lan cepet utawa mengko iki bakal ngasilake kanthi nggawe tulang punggung para pemimpin sing sinau lan mikir lan insinyur liyane. Nanging sayange, dheweke meksa kabeh wong mlayu, ninggalake kabeh, lsp. Iki mratelakake panemume pribadi.
      Elinga nalika perang sipil carane kekuwatan Soviet diadegake ing negara-negara Asia (Turkestan Front)! Sawise kabeh, ternyata wong kita percaya marang kekuwatan Soviet, sekolah dibukak ing endi wae, sing paling apik dikirim menyang Moskow kanggo sinau, lsp.
      Aku yakin, yen ora ana bantuan Amerika Serikat-Pakistan marang Mujahidin, kedadeyan kaya mangkene iki bakal kedadeyan ing Afghanistan.
      1. -1
        Juli 3 2021
        Ora bakal luwih apik, Mustafa Naem Afghan wis ngundang kabeh wong kanggo ngombe kopi ing Maidan ing Ukraina.
      2. -1
        Juli 3 2021
        Anehe, Amerika duwe alasan sing padha ing Vietnam. Saka memoar siji pilot helikopter tentara:
        Bricklin minangka Montanese sing dhuwur lan kurus. Dheweke - kaya paling saka pasukan khusus - kagungane sekolah lawas, kang kuwatir bab carane mlaku perang. Charlie dianggep kaya riffraff cilik sing ora duwe kesempatan kanggo ngrebut negara kasebut. Bricklin percaya yen Amerika nguwasani wilayah Kontum, wong-wong mau mboko sithik wiwit percaya lan nampa cara uripe, utamane yen Amerika melu pendidikan bocah-bocah, nyedhiyakake perawatan medis lan menehi kabeh keuntungan materi. - supaya malah petani pungkasan bakal crave kabeh iki, sanalika bakal weruh.
        © Robert Mason "The Chicken and the Hawk"
    3. +2
      Juli 3 2021
      Sampeyan uga salah. Taliban ora mbabarake Amerika Serikat, nanging Islam. Kaya AS nulungi militan Afghan, kabeh umat Islam mbantu Taliban.
      1. +4
        Juli 3 2021
        Nanging panemumu uga salah!. Lan pamaréntah Afghan setya marang amers, apa sawetara Kristen?. Lan ing 90s, nalika perang sipil, Kristen perang karo Muslim lan matèni saben liyane? Lan saiki Taliban, ngrebut wilayah lan gelut, nyatane, karo pasukan pemerintah Afghanistan, sejatine mateni Muslim sing padha! Dadi wangsulane agamane opo?.
        1. -1
          Juli 3 2021
          Pengkhianat ora ditresnani ing ngendi wae, luwih-luwih yen pengkhianat ngladeni wong kafir, sing ora ngurmati adat lan hukume, nguwasani "budaya" sing keblinger marang warga.
        2. +1
          Juli 3 2021
          Ing ngisor iki: Negara-negara ing ngendi Islam diproklamasikake minangka agama negara sing berjuang karo wong Kristen asing lan pengkhianat lokal sing ngedol awake dhewe marang wong asing. Kolaborator, yen sampeyan pengin.
          ...
          Lan agama ora ana hubungane.
          1. -1
            Juli 3 2021
            nglawan wong Kristen asing lan pengkhianat lokal sing ngedol awake marang wong asing.

            Ora mung kuwi, miturut undang-undang Afghan, konversi dadi Kristen kena paukuman pati. Tandha liya saka obscurantism.
            Sampeyan bisa nggawa Afghanistan metu saka Abad Pertengahan mung kanthi mbasmi para ulama, ora bakal bisa ditindakake kanthi cara manungsa. Lan Islam dudu agama siji, kaya Kristen, Syi'ah perang karo Sunni, Katolik karo Protestan .... meh kabeh perang amarga beda worldviews lan agama nyumbang kanggo iki.
            1. 0
              Juli 3 2021
              "Peteng" mung label. Lan ing jaman kegemilangan Kristen, ing jaman nalika agama Kristen minangka agama negara ing Eropah lan saubengé, wong-wong mau padha perang salib nglawan bangsa-bangsa liya, padha ditusuk lan diobong ing cagak. Tegese, tambah utawa kurang, wong-wong Kristen, karo wong-wong sing murtad, nindakake perkara sing padha karo negara-negara Muslim saiki.
        3. -2
          Juli 3 2021
          Nanging pendapat sampeyan uga salah!

          Ora, dheweke pancen bener.
          Ideologi (agama) luwih dhuwur babagan kontrol massa tinimbang kekerasan fisik. Cukup kanggo ngelingi sejarah Kristen wiwitan.
          Dadi, nganti sampeyan ngganti agama, penaklukan negara ora masalah.)))
          Kepiye carane sampeyan nindakake sadurunge? Nelukake negara lan nandurake agamane kanthi kekerasan, yen ora, penaklukan kasebut ora ana gunane.
          Lan kita malah ora diijini duwe ideologi dhewe)))
          1. -1
            Juli 3 2021
            - Nanging ora tansah! Sajarah Soviet ing Asia Tengah mulang manawa wong-wong Arab sing teka ing Asia ngenalake agama anyar kanthi nyengkuyung wong-wong anyar ... lan menehi upeti marang wong-wong sing pracaya marang dewa "lawas" ...
    4. +6
      Juli 3 2021
      Kutipan: Vyacheslav Borichevsky
      Penulis nuduhake ora akurat banget!. USSR kiwa, nanging kanthi bantuan eksternal sing kuat saka Amerika Serikat ing bidang militer lan informasi!

      Iku ora tanggung tartamtu sing padha "ngiwa", pasukan Soviet mundur ing pesenan saka Gorbachev, ing basis saka instruksi saka Amerika Serikat. Iku kang pisanan ngiyanati.
      USSR mbantu Afghans nggawe pamaréntahan normal, mulang lan bersenjata tentara Afghan. Ing Uni wis dilatih akeh spesialis saka macem-macem profil, sekolah, rumah sakit lan perusahaan dibangun ing Afghanistan. Aku ngomong akeh karo wong Afghan sing kudu ninggalake negara, dheweke nyimpen restoran karo kita, ing ngendi aku dadi tamu sing kerep. Wong-wong iki dudu petani biasa, nanging spesialis sing kompeten sing ngerti kepiye urip ing negarane. Mesthine, tanpa bantuan USSR, Afghanistan ora bisa ana, amarga Amerika Serikat lan Barat nandur modal akeh kanggo nggawe kekacauan ing negara kasebut, sing saiki kita deleng. Amerika mlebu Afghanistan ora kanggo streak lan mulang, nanging nalika mlebu ing negara apa wae, mung kanggo numpes lan nyedhot sumber daya. Ora ana negara siji-sijia sing dileboni wong Amerika, sing ana kabungahan lan kamakmuran.
      1. +1
        Juli 3 2021
        Kutipan saka tihonmarine
        Pasukan Soviet mundur kanthi prentah Gorbachev, adhedhasar instruksi AS. Iku kang pisanan ngiyanati.
        USSR mbantu Afghans nggawe pamaréntahan normal, mulang lan bersenjata tentara Afghan. Ing Uni wis dilatih akeh spesialis saka macem-macem profil, sekolah, rumah sakit lan perusahaan dibangun ing Afghanistan. Aku ngomong akeh karo wong Afghan sing kudu ninggalake negara, dheweke nyimpen restoran karo kita, ing ngendi aku dadi tamu sing kerep.

        Bener, Vlad, nulis lan malah luwih saka iku .. Amerika Serikat dadi gemeter nalika kita wiwit massively nglatih generasi enom saka Afghans, njupuk Tajikistan padha (padha ateges related) Carane Tajiks manggon, sing educated, rumah sakit, institusi , pabrik-pabrik lan tanduran, kutha-kutha lan desa-desa padha mekar.. Wong Afghan weruh kabeh lan kaget.. Nanging ora nasibe kanggo urip kabeh ing Afghanistan. hi Utawa mungkin, aku nulis ing ndhuwur carane pamrentah Soviet nglawan Basmachi, ora mung kanthi bantuan bayonet lan sabers, nanging ngajari generasi enom lan nuduhake yen sampeyan bisa urip luwih apik, sing utama yaiku sinau, sinau lan sinau, minangka Lenin gedhe diwarisake!
      2. -8
        Juli 3 2021
        Ya, ya, utamane dheweke "nyedhot sumber daya" lan "nggawa karusakan" menyang kemah ing Eropa Kulon, ing ngendi dheweke nindakake "Rencana Marshall". Ora ana "kabungahan lan kamakmuran" ing kana. dianggep ana, sinau lan ngendhokke , supaya padha mung masochists.
        1. +3
          Juli 3 2021
          padha "nyedhot sumber daya" lan "nggawa karusakan" menyang kemah ing Eropah Kulon, ngendi padha nindakake "Rencana Marshall".

          Sawise iku, Eropa sejatine ilang kamardikan lan kepeksa ngetutake kabijakan AS. Nanging yen kanggo rakyat biasa, Marshall Plan isih mupangati, mula kanggo negara liya sing dijajah Amerika Serikat, rencana kaya ngono ora dibahas.
          1. -10
            Juli 3 2021
            Apa jenis "kamardikan" persis? Kaya sing diduweni DPRK? Aku mangu-mangu manawa wong-wong ing Eropa bakal pengin. Lan apa "negara liya sing diserang Amerika Serikat" sing sampeyan gunakake? Mungkin babagan Republik Kazakhstan lan Jepang, kamp konsentrasi independen sing diarani Korea Lor.
            1. -1
              Juli 5 2021
              Apa sejatine "kamardikan"?

              Kamardikan ing nggawe keputusan politik. Kahanan karo Nord Stream, contone. Wong Eropa pengin pipa gas, nanging Amerika nglawan.
              Lan apa "negara liya sing diserang AS" sing sampeyan gunakake?

              Irak, Afghanistan, Vietnam
              Dheweke mbokmenawa cemburu banget karo kamp konsentrasi independen lan independen sing diarani DPRK

              Korea Utara miturut sanksi AS. Ora ana sing dagang karo wong-wong mau, ngirim barang utawa nampa saka wong-wong mau. Conto sing jelas babagan strangulasi negara dening demokrasi Barat.
          2. -1
            Juli 5 2021
            Kutipan: kamulyan1974
            Sawise iku, Eropa sejatine ilang kamardikan lan kepeksa ngetutake kabijakan AS.

            Sawisé kabungahan iki, Eropah, kaya saiki, tetep dikuwasani déning Amerika Serikat. Kabungahan gedhe!
        2. + 19
          Juli 3 2021
          Kutipan: Slobodskoy
          Lan kasunyatan sing Rusia sugih dianggep ana, sinau lan ngendhokke, padha mung masochists

          Sampeyan bingung sabab lan akibat. Nanging, ora mung sampeyan ...
          1. -9
            Juli 3 2021
            Dadi apa sababe lan apa akibate?
            1. + 19
              Juli 3 2021
              Aku bakal nyoba nerangake. Sepurane, aku rada kesel...
              Amerika lan Eropa sejatine sederek. Lan sing nomer loro ora bakal nyedhot sumber daya, luwih apik kanggo maksimal saka wong manca. Kalebu saka kita. Lan "Rusia sugih" sing sampeyan sebutake ngonfirmasi iki lan menehi kontribusi kanthi tumindak. Proses kasebut katon nguatake awake dhewe.
              Kulon umume, lan Amerika Serikat utamane, ndhukung gagasan iki nganti bisa: "Sampeyan bisa urip kanthi becik mung ing kene, supaya wong sugih, sehat, aktif lan terkenal duweke kita, lan kabeh slag menyang negara-negara donya katelu. "
              Mergo iki.
              1. -8
                Juli 3 2021
                Apa tegese "nyedhot sumber daya", utamane, saka USSR / Rusia? Apa dheweke njupuk gratis utawa meksa adol?
                1. +1
                  Juli 3 2021
                  Apa tegese "nyedhot sumber daya", utamane, saka USSR / Rusia? Apa dheweke njupuk gratis utawa meksa adol?

                  Iki diarani sumber daya ing ijol-ijolan kertas potong))))
                  Nanging saiki ora ana wong bodho maneh - lan sumber daya mundhak regane ing saindenging jagad)))
                  1. -8
                    Juli 3 2021
                    Napa USSR ngoyak "kertas potong" iki? Nyatane, sadurunge, lan saiki, kertas potong dudu dolar, kabeh wong butuh. Ora kaya ruble. Lan sumber daya tuwuh kanthi regane persis ing mata uang keras. ing itungan hard, lan ora mbutuhake rubles kanggo wong-wong mau.
                    1. -3
                      Juli 3 2021
                      Lan rega sumber daya mundhak sabenere ing mata uang hard.

                      Sumber daya mundhak regane sabenere marang dolar))) Kanggo emas, kaya regane. Dolar iki nyusut)))
                      Apa Rusia ngedol ing mata uang hard, lan ora mbutuhake rubles kanggo wong-wong mau.

                      Sampeyan goroh lengkap
                      Rusia nggawe pembayaran kanggo bahan mentah ing mata uang nasional, lan ora kanggo dolar)))
                      1. -5
                        Juli 3 2021
                        Ing akèh-akèhé, iku kanggo dolar lan euro, takon pitakonan lan ora ana sing tuku sumber daya kanggo emas.
            2. -4
              Juli 3 2021
              Dadi apa sababe lan apa akibate?

              Alesane yaiku bunga utangan, kabeh liyane minangka akibat)))
              1. -8
                Juli 3 2021
                Inggih, mbusak kapentingan silihan iki saka sistem perbankan Rusia, menehi conto.
        3. -2
          Juli 3 2021
          Ya, ya, utamane dheweke "nyedhot sumber daya" lan "nggawa karusakan" menyang kemah ing Eropa Kulon, ing kana dheweke nindakake "Rencana Marshall"

          Cukup)))
          Kuk utang nggawa Eropa menyang dhengkul sadurunge Amerika Serikat)))
          Ora ana "bungah lan kamakmuran"

          Iku, anggere gambar ideologis konfrontasi antarane kapitalisme lan sosialisme dibutuhake. Saiki ora perlu - Eropah wis disiapake kanggo njupuk menyang akun domba kurban, kang bakal digawa metu ing 10 taun sabanjuré.
          1. -11
            Juli 3 2021
            Kanthi "kuk utang" ing dhengkul, wong urip luwih apik tinimbang ing negara-negara "merdika" lan "merdika" kaya DPRK, sing dadi cita-cita para penganut "kamardikan" lokal. Nerangake kenapa urip wong Rusia rata-rata saya tambah parah - ujare, perang bakal teka, lan uga bakal dadi ala kanggo dheweke. Barat mesthi ora perlu nelukake Rusia. Kenapa? Kabeh sing dibutuhake, Rusia gelem ngedol ing rega cukup. Rusia mung banget wedi lan iki bisa dingerteni.
            1. -2
              Juli 3 2021
              Kanthi "kuk utang" ing dhengkul, wong urip luwih apik tinimbang ing negara "merdika" lan "merdika" kaya DPRK, cita-cita para penganut "kamardikan" lokal.

              Apa sampeyan?)))
              Lha piye, nang Prancis jam malam jam 20 bengi nganti jam 5 wis dibatalake? )))) Lan ing Holland umume saka 18 pm?
              Apa urip luwih apik tinimbang ing Rusia? )))
              Lan babagan "cembe kurban" iki omong kosong kanggo nerangake kenapa urip rata-rata Rusia saya tambah elek - ujare, perang bakal teka, lan dheweke uga bakal rumangsa ala.

              Apa sampeyan mesthine ngomong babagan gambar kasebut, nanging yen sampeyan ndeleng kanthi teliti? )))

              ))))
              1. -1
                Juli 4 2021
                Kutipan saka lucul
                jam 20 bengi nganti jam 5 sore? )))) Lan ing Holland umume saka 18 pm?
                Lan apa pancene salah karo? Sampeyan kudu turu ing wayah wengi, lan ora kaya ing Rusia - saben akhir minggu perusahaan mabuk isin adoh saka wilayah kasebut lan bengok-bengok ing kabeh dalan. Njupuk Rubinshtein Street padha ing St. Lan karo curfew, ana liyane supaya, lan kahanan angkara luwih apik.
      3. +1
        Juli 3 2021
        Pasukan Soviet mundur kanthi prentah Gorbachev, adhedhasar instruksi AS. Iku kang pisanan ngiyanati.

        Pasukan kudu mundur. Sampeyan ora bisa perang ing negara manca tanpa wates. Sawise mundur, ana pamrentah sing setya karo kita, tentara sing dilatih lan layanan khusus. Negara iki ana kanggo liyane 3 taun, lan ambruk mung sawise ngiyanati Yeltsin, sing gelem ngedol produk lenga kanggo Afghanistan. Aja menehi, nanging ngedol kanggo dolar! Iki minangka pengkhianatan murni. Tentara ing wektu sing padha diselehake ing sikil sing padha karo militan: mung infantri lan senjata cilik. Skenario sing padha ditindakake ing Chechnya, nalika padha mandhegake operasi militer marang militan, nyatakake gencatan senjata utawa nglarang panggunaan artileri lan pesawat ing bentrokan, siji tangan langsung dirasakake ing kasus kasebut.
      4. -6
        Juli 3 2021
        Kutipan saka tihonmarine
        USSR mbantu Afghans nggawe pamaréntahan normal, mulang lan bersenjata tentara Afghan

        sing sakperangan alesan ambruk ing dina sing padha sawise departure saka USSR, ing cara, iku ora keganggu sing iki pamaréntahan normal lan tentara dibukak dening Afghans padha ing dina sing padha.
        Katon kaya digawe ala.
        Kutipan saka tihonmarine
        Mesthine, tanpa bantuan saka USSR, Afghanistan ora bisa ana, amarga Amerika Serikat lan Barat nandur modal akeh supaya negara dadi kacau.

        katon apa persamaan menarik digawe. USSR lungguh ing Afghanistan karo pasukan, mrentah lan nggawe jinis Tentara lan pamaréntahan normal --- Amerika Serikat ora lungguh minangka kontingen ing Afghanistan, nanging mbayar lan dilatih mungsuh saka pamaréntah * normal * lan tentara Afghan. Nanging iki padha Afghans.
        apa sing kita duwe kanggo ngrampungake persamaan?
        Kanggo sawetara alasan, * normal * sawise budhal saka pendidik, padha ora bisa nolak malah sasi.
        dadi mbokmenawa kabeh padha padha ora supaya normal kanggo Afghans piyambak?
        Kutipan saka tihonmarine
        Amerika mlebu Afghanistan ora kanggo streak lan mulang, nanging nalika mlebu ing negara apa wae, mung kanggo ngrusak lan nyedhot sumber daya.

        Ya, aku bakal mbantah, amarga sawise USSR, Afghanistan mesthi ora katon kaya tanah sing subur, lan jumlah wong Afganistan sing tiwas wis nyedhaki yuta.
        Kutipan saka tihonmarine
        Ora ana negara siji-sijia sing dileboni wong Amerika, sing ana kabungahan lan kamakmuran

        Ayo .
        1. +1
          Juli 5 2021
          sing sakperangan alesan ambruk ing dina sing padha sawise departure saka USSR, ing cara, iku ora keganggu sing iki pamaréntahan normal lan tentara dibukak dening Afghans padha ing dina sing padha.

          Negara kasebut ambruk sawise taun 3. Iku ora padha Afghans unravelled, nanging sing padha panganan dening Amerika ing kemah Pakistan.
          Kanggo sawetara alasan, * normal * sawise budhal saka pendidik, padha ora bisa nolak malah sasi.
          dadi mbokmenawa kabeh padha padha ora supaya normal kanggo Afghans piyambak?

          Padha terus kanggo 3 taun, lan bakal tetep yen ora kanggo Yeltsin. Wong Afghan dhewe ora mutusake sapa sing bakal dadi kuwasa.
          Saiki kahanan kaya sing sampeyan jelasake. Amerika botên wontên wêkdalipun, lajêng sami nututi Taliban, wadyabala botên pêrang, sami pasrah kalihan gamanipun. Ora ana sing ditindakake sajrone 20 taun.
          1. -1
            Juli 7 2021
            Kutipan: kamulyan1974
            Iku ora padha Afghans sing unravelled, nanging sing padha dipakani dening Amerika ing kemah Pakistan.

            iku ora kaya Afghans? raschekryzhili dipakani ing kemah Soviet?

            Kutipan: kamulyan1974
            Padha terus kanggo 3 taun, lan bakal tetep yen ora kanggo Yeltsin.

            Lan Yeltsin nglarang dheweke njupuk?

            Kutipan: kamulyan1974
            Wong Afghan dhewe ora mutusake sapa sing bakal dadi kuwasa.

            Serius? Carane aneh muni.
            Nganti dina iki ora ana sing bisa nelukake Afganistan.
            Lan wong kaya apa-apa nemtokaken. Lan padha perang karo Inggris, USSR, banjur Amerika - sing?
            Alien saka Alpha Centauri?
            Kutipan: kamulyan1974
            Saiki kahanan kaya sing sampeyan jelasake. Amerika ora duwe wektu kanggo lunga, lan Taliban ngetutake dheweke.

            Lan Taliban -- sapa?
            apa ora wong Afghan?
            Kutipan: kamulyan1974
            Tentara ora perang, padha nyerah karo senjata. Ora ana sing ditindakake sajrone 20 taun.

            ora ana owah-owahan.
            anak didik saka USSR dibuwang dening Taliban, saiki anak didik Amerika.
            Apa Korzai dicegah dening Obama utawa Yeltsin padha? ngguyu
    5. 0
      Juli 3 2021
      Kutipan: Vyacheslav Borichevsky
      Penulis nuduhake ora akurat banget!. USSR kiwa, nanging kanthi bantuan eksternal sing kuwat saka Amerika Serikat ing bidang militèr lan informasi!. Nyatane, Taliban nggawe Amerika Serikat!. Amerika Serikat mung diusir saka Afghanistan tanpa bantuan eksternal, Taliban!. Nanging minangka?. Ya, mung, dheweke ngenteni wektu lan ngirim serangan sing tepat. Amerika ninggalake mung, corny amarga saka dhuwit!. Perang kasebut ora ana gunane!

      Ora ketompo carane lunga, dheweke kalah lan kalah ing Afrika, titik ing pangembangan negara sing wis ditinggal. Afghanistan ngrusak Inggris pisanan, banjur USSR, saiki AS. Muga-muga Amerika Serikat bakal ngalami dhewe apa rift, kaya sing kedadeyan karo USSR.
      1. 0
        Juli 3 2021
        Quote: Wend
        Ora preduli carane lunga, dheweke kalah lan kalah ing Afrika

        Tulis omong kosong. Kita ana ing kana supaya pangkalan Amerika liyane ora katon ing cedhak tapel wates kita (lan iki bakal kelakon). Kita ngontrol kabeh kutha lan dalan strategis, lan ing wektu sing padha mbantu negara kasebut. Sanalika tentara mundur saka kono, Amerika muncul, lan sajrone wektu kasebut, aliran obat-obatan saka Afghanistan (kalebu menyang negara kita) mundhak 60 kali.
        1. -5
          Juli 3 2021
          Ya, Amerika wis ana pirang-pirang taun saiki - apa ana kedadeyan sing nggegirisi ing Rusia? Ya, yen ana pangkalan ing kana - lan apa sing bakal kelakon? Ana pangkalan Amerika ing Turki lan Iran (nganti 1) lan ora ana apa-apa. elek Kedaden, Miturut cara, aliran obatan tindak menyang USSR sabenere sawise entri saka pasukan Soviet, supaya sampeyan ora kudu mbaleni propaganda Soviet.
          1. +2
            Juli 3 2021
            Kutipan: Slobodskoy
            Ya, Amerika wis ana ing kono nganti pirang-pirang taun - apa ana kedadeyan sing ala ing Rusia?
            Ing jaman Khrushchev, misil kita nyebarake ing Kuba (kanthi cara, kanggo nanggepi misil Amerika ing Turki). Iku misale jek sing padha ora arep njupuk ing Amerika, mung iki mimpin kanggo krisis Karibia.
            Kajaba iku, Afghanistan, yen ana kekacoan, nalika Amerika ana, senjata nuklir bakal langsung diselehake ing kono kanthi wektu penerbangan minimal menyang fasilitas strategis penting. Lan pimpinan kita ngerti iki nalika menehi idin kanggo mlebu kontingen winates menyang Afghanistan.

            Kutipan: Slobodskoy
            Miturut cara, aliran obat-obatan menyang USSR persis sawise mlebu pasukan Soviet, mula sampeyan ora kudu mbaleni propaganda Soviet.
            Lha, kok ngapusi? Aku kerja ing kono wiwit taun 1983 nganti 1985, lan kanthi sifat profesiku, aku ngubengi munggah-mudhun karo kolom, karo turntable liwat, lan liya-liyane. Aku cukup komunikasi karo prajurit lan perwira, mula aku duwe sudut pandang dhewe, lan ora kaya sampeyan, sudut pandang iki saka wong pisanan.
            1. + 20
              Juli 9 2021
              Lawan sampeyan ngerti kabeh dhewe. Dheweke duwe tugas kanggo troll. Aku malah ora downvote dheweke.
        2. 0
          Juli 19 2021
          Kutipan saka: Bad_gr
          Quote: Wend
          Ora preduli carane lunga, dheweke kalah lan kalah ing Afrika

          Tulis omong kosong. Kita ana ing kana supaya pangkalan Amerika liyane ora katon ing cedhak tapel wates kita (lan iki bakal kelakon). Kita ngontrol kabeh kutha lan dalan strategis, lan ing wektu sing padha mbantu negara kasebut. Sanalika tentara mundur saka kono, Amerika muncul, lan sajrone wektu kasebut, aliran obat-obatan saka Afghanistan (kalebu menyang negara kita) mundhak 60 kali.

          Lan ngendi omong kosong? ngguyu Kontingen militer USSR ninggalake Afghanistan? ical. Sawise ninggalake, pemerintah didhukung dening USSR tetep? Ora ana Mohammad Najibullah sing dipateni tanggal 27 September 1996 ing Kabul. Perang ing Afghanistan kalah dening USSR
      2. -8
        Juli 3 2021
        Mesthi, siji bisa ngarep-arep, nanging ing laku iku pancen ora realistis.. Satemene aku bisa ngelingi, Amerika Serikat wis ngubur akeh banget. Utamane sawise Perang Vietnam. Kayane sampeyan bisa nganggep yen USSR menang banjur. , USSR saiki endi, lan USA endi? , ya, pengkhianat kabeh sing disalahake, kepiye maneh, USSR saiki wis mekar lan groin.
    6. -1
      Juli 3 2021
      Amerika Serikat mung diusir saka Afghanistan tanpa bantuan eksternal, Taliban!. Nanging minangka?.

      Ya, ya, ya .. kabeh persis kaya ngono .. rampung tanpa bantuan eksternal, AS sing kalah ing awal 2000, Taliban nglumpukake maneh ing Pakistan (tanpa bantuan eksternal, mesthi). Lan tindak ing counter-offensive.
    7. -2
      Juli 3 2021
      Kutipan: Vyacheslav Borichevsky
      Perang kasebut ora ana gunane!

      Apa sampeyan mikir, utawa sampeyan duwe rencana finansial?
      AS ora nate perang ing ngendi wae, ora kanggo dhuwit utawa sumber daya.
      USSR ora kalah ing Afghanistan, nanging dibubarake, i.e. rusak dhewe. AS uga ana ing krisis sing jero, nanging bakal lunga supaya bisa njeblug kahanan ing Asia Tengah.
      Pers Azerbaijan minangka saluran propaganda Turki. Erdogan tumindak, lan Azerbaijan bener diserap. Georgia lan Armenia uga digabungake ing proyeke. Mbebayani banget.
    8. roh
      +2
      Juli 3 2021
      Wektu nutup sawise pasukan AS mlebu Afghanistan ngguyu Dina pungkasan Taliban!
      Inggih, nggih! Lan barang-barang isih ana)
  2. Bat
    + 11
    Juli 3 2021
    Penulis, sanajan wong sebangsa, nanging ora bener. Apa tegese ilang? Dheweke ngrusak negara lan ekonomine, nggawe peternakan obat-obatan saka Afghanistan, ngetrapake kekuwatane, lan liya-liyane. Apa iki kamenangan Taliban???? Nalika aku ngerti, kamenangan minangka karusakan saka Afghan pungkasan, utawa apa?
  3. + 10
    Juli 3 2021
    Aku ora setuju yen USSR kalah lan kiwa, Garbat ... Gorbachev nyerahake kabeh wong, lan dheweke kalah.
    1. + 15
      Juli 3 2021
      Tentara ngrampungake tugase kanthi hormat.
  4. +6
    Juli 3 2021
    Ora USSR, nanging Gorbachev.
    Vyacheslav, Amerika Serikat nggawe Mujahidin lan Al-Qaeda. Taliban nggawe Pakistan, KSA. Ana pasukan sing ngarahake Iran.
    Lan Dostum, Rabbani bisa ngalahake ISIS, ora tanpa bantuan eksternal, mesthi.
  5. +9
    Juli 3 2021
    Mangkene sing menarik: perang uga larang kanggo Taliban. Sapa sing sponsor? Sapa sing nyedhiyakake senjata, amunisi, mbayar prajurit lan liya-liyane? Arab saka Teluk Persia? Padha koyone ngapusi tightly ing Amerika Serikat? "Yen lintang-lintang wis surem, ana sing butuh" (Mayakovsky) Sapa sing entuk manfaat ing kene?
    1. 0
      Juli 3 2021
      Sing entuk manfaat isih padha, RRC Aku ora kaget yen dheweke nglatih Taliban ing kemah sing padha, ing ngendi dheweke nglatih Mujahidin pisanan kanggo Tentara Soviet. Yankees gabung mengko.
  6. +2
    Juli 3 2021
    Aku duwe kesempatan kanggo komunikasi karo wong, penerjemah saka basa Timur, sing bisa ngunjungi Afghanistan sanajan sadurunge revolusi April lan introduksi kontingen kita.
    Dheweke ngelingi negara kasebut kanthi teknis lan pendidikan sing mundur, nanging tertib lan VERY setya, secara harfiah tresna marang USSR. Ngerti yen dheweke minangka Shuravi, dheweke diijini akses gratis menyang macem-macem acara olahraga lan budaya, disuguhake sajian sing paling apik, lan dihormati lan dihormati.
    Kabèh owah sacara dramatis sawisé acara sing kondhang. Banjur, ing pungkasan, dheweke diwenehi hadiah langka - nalika dheweke dicekel, salah sawijining militan ngakoni dheweke lan ujar manawa dheweke dudu prajurit, nanging penerjemah. Dheweke menehi urip ...
  7. + 10
    Juli 3 2021
    Nempatake USSR lan AS ing baris sing padha ing Afghanistan minangka dhuwur saka non-profesionalisme. Ora jelas manawa iki dudu penguasaan materi, utawa ora kemampuan kanggo nganalisa, utawa mung perusahaan wartawan sing digawe khusus.
  8. + 10
    Juli 3 2021
    Aja mbingungake USSR lan Amerika Serikat Uni Soviet bakal cepet ngatur kabeh yen Amerika ora ngganggu lan nyelehake spokes ing roda kita.
    Lan sapa sing ngalang-alangi Amerika nindakake misi?
    1. +2
      Juli 3 2021
      misi padha?

      Lan apa misi? Kanggo nandur demokrasi lan toleransi?
      Malah USSR gagal ing upaya progresif kanggo narik wong Afghan metu saka Abad Pertengahan, dheweke nindakake kanthi apik.
    2. -9
      Juli 3 2021
      Apa "pesanan"?Sapa sing njaluk dheweke ngarahake ing kana?
  9. +6
    Juli 3 2021
    Mung sawetara dina, Afghanistan bali menyang 1992, nyerat penulis artikel kanggo Haqqin edisi Azerbaijan.

    Sawetara jenis nyoba analisis, utawa penulis nyoba kanggo dilat Yankees lan Turki sing ana? Dadi durung mangkat babar blas nyemprotake awu ing sirahe.
    1. +2
      Juli 3 2021
      Kutipan saka Canecat
      Mung sawetara dina, Afghanistan bali menyang 1992, nyerat penulis artikel kanggo Haqqin edisi Azerbaijan.

      Sawetara jenis nyoba analisis, utawa penulis nyoba kanggo dilat Yankees lan Turki sing ana? Dadi durung mangkat babar blas nyemprotake awu ing sirahe.

      Wong Turki, nalika ngumumake kepinginan kanggo tetep ing Afghanistan, kayane duwe prospek kanggo ngalami masalah jangka panjang karo Taliban lan Amerika. Edik bakal narik garpu - yen sampeyan pas karo kasur sing ditinggalake saka "pejabat Kabul", sampeyan kudu nglawan Taliban, lan yen sampeyan cocog karo Taliban, mula iki nglawan kepentingan kasur lan NATO. Pranyata status netral saka unit militèr Turki minangka priori mokal, lan mulane kelanjutan misi dadi ora ana gunane. Edik ora bakal bisa mlayu ing antarane ilining udan lan ora teles.opo
      1. 0
        Juli 3 2021
        Kutipan: Nyrobsky
        Edik bakal narik garpu - yen sampeyan pas karo kasur sing ditinggalake saka "pejabat Kabul", sampeyan kudu nglawan Taliban, lan yen sampeyan cocog karo Taliban, mula iki nglawan kepentingan kasur lan NATO.

        Erdogan kepengin dadi Genghis Khan kaloro, nggabungake kabeh bangsa sing nganggo basa Turki ing sangisore gendera ora mung ing DRA, nanging ing saindhenging Asia Tengah, yen perlu kanggo numpes Taliban lan pasukan pemerintah DRA, uga negara CIS ing Asia Tengah ....
        Revolusi warna ing tilas Asia Tengah Soviet bakal ngganti warna, bakal mandheg dadi sosial lan compatriotik, bakal dadi nasionalis-religius ....
        Kabeh sing digawe dening USSR ing Asia Tengah bakal dirusak lan sing anyar bakal digawe ing kerangka Turan gedhe ....
        Rencana iki saka Turki ora mbantah Anglo-Saxon kanthi cara apa wae, amarga. implementasine rencana kasebut ngancam Federasi Rusia lan China ...
        Ketoke iki mesthi, amarga. Federasi Rusia ora nambah kehadiran militer ing Asia Tengah, nanging fokus kanggo nguatake angkatan bersenjata nasional negara-negara CSTO saka Asia Tengah ....
        Kazakhstan bakal nutupi Federasi Rusia, Kyrgyzstan (bagean kasebut) bakal nutupi RRC, kabeh republik liyane ing Asia Tengah bakal "nyemplungake menyang pepeteng" lan bakal nyiapake pawai sing nemtokake ing sisih lor ...
  10. -9
    Juli 3 2021
    Iku mokal kanggo ndemek Afghanistan ing taun 1979, iku kesalahan gedhe banget akselerasi ambruk USSR. Ana kudeta biasa ana, lan eliminasi Taraki minangka salah siji saka wong-wong mau. pasukan, sijine "kang" Karmal lan macet ana. , kelangan prajurit udakara 15, kanthi jeneng apa? "Jalan pembangunan sosialis"? Lan kabeh situs konstruksi, sekolah, lan liya-liyane - apa wong Afghan njaluk iki? Kabeh sing dileksanakake bakal ditolak. , nanging padha ora dirungokake.
    1. +2
      Juli 3 2021
      Bangunan, sekolah lan malah Universitas Politeknik ana ing sangisore pamaréntahan kraton. Kerjasama antarane USSR lan Afghanistan nalika pamaréntahan Zahir Shah cukup ekstensif. Ahli geologi kita kerja ing kana, lan arkeolog. Lan mahasiswa Afghan sinau ing USSR ing wektu pamaréntahan kraton.
      1. -6
        Juli 3 2021
        Lha bener, sapa sing mbantah, siji bab yen asale saka Afganistan dhewe, liyane iku nalika padha nganakake kudeta, dipenjara wong lan nyoba kanggo nemtokke pangerten saka "urip bener".
        1. +1
          Juli 3 2021
          Menarik, kanthi umum, Amin minangka komunis sing luwih ideologis dibandhingake karo Babrak Karmal, lan dheweke nganggep USSR kanthi apik. Apa perlu kanggo nggulingaké lan matèni wong, iku ora cetha.
          1. +1
            Juli 3 2021
            - Hafizullah Amin isih kewan cilik .... Ora bakal lunga kanthi becik.
            1. -7
              Juli 3 2021
              Inggih, sanajan dheweke ora lunga, dheweke ora duwe keluhan khusus babagan USSR, lan Taraki luwih apik.
          2. -7
            Juli 3 2021
            Ing kana, sing Taraki, sing Amin, sing Karmal umume siji sawah woh wohan beri, apa gunane ora perlu ndemek sapa-sapa ing kana lan munggah menyang terarium iki.
            1. 0
              Juli 3 2021
              - Tindakan imbangan politik: Ngirim pasukan lan ora gelut - gagal ... Nanging, ing endi wae ...
    2. -5
      Juli 3 2021
      Iku mokal kanggo ndemek Afghanistan ing 1979, iku kesalahan ageng, kang banget nyepetake ambruk USSR.

      USSR njupuk umpan, padha dikembangke utamané.
      1. -7
        Juli 3 2021
        Ayo, sing dibesarkan ing kana. Iku mung salah perhitungan strategis saka para pinituwa Kremlin, sanajan ana ing Politbiro sing mbantah kanthi kategoris, nanging sayangé, dheweke ora ngrungokake.
    3. 0
      Juli 3 2021
      - Padha takon ... Ing kasus, sawetara wong. Ketua pungkasan KGB, Kryuchkov, ngelingi iki ... Perwakilan saka jinis partai komunis PDPA kaping pirang-pirang nguripake pamrentah USSR kanthi panjaluk ngirim pasukan ....
      1. -6
        Juli 3 2021
        Ayo, kabeh wong saiki ngerti banget carane kudeta ditindakake.
        1. 0
          Juli 3 2021
          - Kudeta minangka akibat saka game sing didhelikake ... Iku durung ditetepake sing khusus sijine tandha ing kaputusan kanggo ngetik kontingen Limited!
          1. -7
            Juli 3 2021
            Lha, sapa sing bisa ngirim? Kabeh wis diputusake dening Politbiro. Sayange, luwih akeh pendukung perkenalan pasukan utawa luwih pengaruh.
            1. 0
              Juli 3 2021
              - Ana pirembagan bab "sheet notebook checkered" kang, miturut omongane uwong, ana outlines kanggo introduksi saka pasukan, lan sawetara review saka panggedhe banjur ...
  11. +9
    Juli 3 2021
    Wigati dicathet yen artikel kasebut muncul ing media Azerbaijan. Sampeyan kudu ngerti manawa iki minangka tandha tipis yen USSR lan Amerika Serikat ngaco ing Afghanistan, nanging Turki kudu sukses? Apa sorbane ora gedhe banget?
    1. +4
      Juli 3 2021
      ngguyu Dadi Erdogan bakal nyoba kanggo narik ing fez. Iku mung misale jek kula sing fez iki bakal ilang wangun ing ngisor turban.
  12. +4
    Juli 3 2021
    Saiki, wektu kaya mengkono malah artikel saka publikasi paling tuwa ing donya nggawe kesalahan kanthi kesimpulan sing ora akurat.
    Babagan Afghanistan, lan kasunyatan sing ing kabeh sajarah manungsa, sawetara penakluk bisa nelukake wilayah iki - penet Azerbaijan "ora nemokake Amerika."
    Ing provinsi Jowzjan, perang nglawan Taliban dipimpin dening komandan legendaris Marsekal Abdul Rashid Dostum, sing ngajak para pendukunge kanggo nglawan Taliban lan nyegah supaya ora ngrebut wilayah anyar.

    Apa Dostum dhewe ora melu koalisi karo Hekmatyar nglawan Masud, karo Taliban nglawan Hekmatyar, karo Massoud nglawan Taliban. Aku yakin ing antarane para panyengkuyung ana sing ngelingi yen ing kasus iki, Dostum bakal pindhah menyang Turki utawa Uzbekistan.
  13. +1
    Juli 3 2021
    penulis artikel kanggo Haqqin edisi Azerbaijan.
    Lan apa sing bakal penulis, wakil saka "loro negara - siji wong," ngomong bab wong Turki sing dumadakan mutusaké kanggo njaga bandara ing Kabul? Utawa apa wong Turki ora kena kritik?
  14. +1
    Juli 3 2021
    Ing sajarah anyar, ora ana negara ing donya sing nggawa Afghanistan entuk manfaat luwih saka USSR ing 10 taun ing babagan ekonomi. Welasan pabrik, pabrik, sekolah, rumah sakit lan liya-liyane dibangun lan akeh sing isih dilestarekake. Ewonan spesialis dilatih lan dilatih, lan meh kabeh mati utawa lunga menyang luar negeri. Generasi tuwa Afghan ngerti lan ngelingi iki. Ya, kita wis ngerti apa sing digawa Bushisme.
    1. +1
      Juli 3 2021
      Aku wis nulis komentar babagan topik iki, deleng ing ndhuwur. Baleni maneh, kerjasama gedhe antarane negara loro kasebut nalika jaman pemerintahan kerajaan Afghanistan.
  15. 0
    Juli 3 2021
    sawisé munduré pasukan Soviet lan runtuh pamaréntahan Najibullah ing taun 1992,

    Kayane korban USE uga kerja ing Azerbaijan. Penarikan pasukan Soviet - Februari 1988-Februari 1989, ambruk pamaréntahan Najibullah - 1992.
  16. -1
    Juli 3 2021
    Sampeyan kudu ditambahake yen kontingen Azerbaijan dikalahake ing Afghanistan lan ditembak mati. Uga akeh satelit Amerika liyane.
  17. 0
    Juli 3 2021
    Amerika Serikat, kaya USSR ing 80s adoh saka abad pungkasan, ora bisa entuk pijakan ing Afghanistan lan ilang. Saiki, ora entuk apa-apa, Amerika mundur saka kontingen militer saka negara kasebut, kaya sing ditinggalake dening pasukan Soviet.

    Apa sing kudu dijupuk saka pers Azerbaijan.
    Tentara Soviet lan Amerika mlebu ing DRA kanthi tujuan sing beda-beda, lan ora ana pihak sing duwe tujuan kanggo entuk papan ing DRA.
    resmi cTujuan saka introduksi yaiku kanggo nyegah ancaman intervensi militer asing. Minangka basis resmi, Politbiro Komite Pusat CPSU nggunakake panjalukan bola-bali saka Kepemimpinan Afghanistan.

    https://ria.ru/20100104/201014424.html
    SA ngrampungake tujuane, kanggo dangu sawise SA ninggalake DRA, Pamrentah Afghanistan nguwasani wilayah negarane, lan intervensi eksternal saka akeh negara manca nalika ing SA DRA ora mengaruhi politik. urip ekonomi lan sosial saka populasi Afganistan, malih, ing SA, ekonomi lan industri dikembangaké kanthi cepet, sawetara saka komandan lapangan tatanan ilegal tindak menyang sisih Pemerintah saiki Afghanistan (utamané sawise padha dibukak). Tashkent, Moskow lan kutha-kutha Soviet liyane) ... perang kanggo pikiran mayoritas populasi Afghanistan dimenangake dening Uni Soviet .. ..
    Versi resmi dadi kaya iki: Amerika Serikat teka ing Afghanistan kanggo nglawan terorisme. Terorisme dimangerteni tegese Al-Qaeda1, dilarang ing Rusia, pimpinane, Osama bin Laden, golek perlindungan karo Taliban. Taliban dhewe mesthine bakal digulingake minangka paukuman.

    https://riafan.ru/1318811-operaciya-nesokrushimaya-svoboda-kak-ssha-prishli-v-afganistan
    Amerika Serikat ora bisa ngatasi terorisme ing DRA, lan ora kaya SA, tentara Amerika ing DRA ora mung siji, nanging karo puluhan kontingen saka sak ndonya ....
    Ing ngarsane Amerika Serikat ing DRA nyeret kanggo 20 taun, losses cilik saka Amerika Serikat saka USSR ing Afghanistan mung nuduhake yen Angkatan Bersenjata AS, ora kaya SA, malah ora nindakake operasi militèr cedhak ing skala kanggo. DRA, padha karo sing ditindakake dening SA. ...
    1. -4
      Juli 4 2021
      Malah wong awam Soviet banget mamang babagan panjelasan resmi. Ya, bakal ana "intervensi militer asing", lan apa sing bakal kelakon? Pira taun Amerika ngadeg ing Afghanistan - apa ana kedadeyan sing nggegirisi? Ora mungkin nggawe wong seneng. pasukan. Kabeh keuntungan iki ora perlu ing kono. Entri saka pasukan ana kesalahan strategis ageng, kang akeh pengaruhe ambruk sakteruse saka USSR.
      1. -1
        Juli 4 2021
        Kutipan: Slobodskoy
        Lan babagan "panyuwunan sing bola-bali" - kabeh wong saiki ngerti carane kudeta kasebut ditindakake.

        Aku biyen percaya karo aturan hukum, ing kasus iki internasional, anané pasukan asing ing negara liya bisa uga kanthi idin saka pamrentah negara saiki utawa kanthi keputusan PBB ...
        1. -4
          Juli 4 2021
          "Idin saka pamaréntahan" ditampa saka pamaréntahan anyar, ditanam ing Kabul dening USSR sawise sing lawas dipimpin dening Amin dibusak. Iki wis suwe ora rahasia.
          1. -1
            Juli 4 2021
            Kutipan: Slobodskoy
            "Idin pemerintah" dipikolehi saka pamaréntahan anyar, ditanam ing Kabul dening USSR sawise sing lawas dipimpin dening Amin dibusak.

            Ora babar pisan. Napa ngapusi anggota forum sing apik lan gampang ditipu? Langsung dening Amin dhewe, sing dadi kuwasa minangka akibat saka represi lan teror lan mimpin pamaréntahan DRA, bantuan militer bola-bali dijaluk saka USSR, kalebu. gegayutan karo pangenalan SA menyang DRA ....
            Dadi SA mlebu DRA atas panjaluke pemerintah DRA sing sah, banjur dicopot ...
            Tanggal 12 Desember 1979, Politbiro Komite Pusat CPSU resmi mutusake babagan mlebu pasukan Soviet menyang Afghanistan.

            https://topwar.ru/21969-12-dekabrya-1979-g-politbyuro-ck-kpss-oficialno-prinyalo-reshenie-o-vvode-sovetskih-voysk-v-afganistan.html
            1. -3
              Juli 4 2021
              Apik banget, amarga panyuwunan pemerintah, dheweke mlebu supaya langsung nyingkirake lan mateni Amin dhewe, kanthi cara, kabeh wong ing kono padha karo represi lan teror - Taraki, Amin.
              1. -1
                Juli 4 2021
                Kutipan: Slobodskoy
                ing kono kabeh wong padha ing lapangan sing padha ing babagan penindasan lan teror - sing Taraki, sing Amin.

                Aku isih mikir yen perang sipil ing DRA yaiku rebutan tanah, amarga. DRA minangka negara tetanèn kanthi sistem feodal, iki kena pengaruh meh kabeh populasi Afghanistan ...
  18. -1
    Juli 3 2021
    Turkiye sabanjure ...
  19. 0
    Juli 3 2021
    Amerika Serikat wis ngrampungake paling ora telung tugas ing Afghanistan.
    1. Dibusak saka pengaruh USSR / Rusia.
    2. Nggawe titik tension ing cedhak mungsuh potensial.
    3. Ngrusak prasarana negara.
    1. +1
      Juli 3 2021
      1) Ora ana pengaruh nalika pasukan AS mlebu. Ing sawetara wilayah jejer karo Asia Tengah - lan ing, iku cilik.
      2) Titik ketegangan wis ana sawetara abad, ora perlu nggawe apa-apa. Lan ora ana sing kudu diganggu - wong urip ing kekacoan, iki wis dadi bagian saka budayane.
      3) Ora jelas prasarana apa sing kita ucapake - negara kasebut urip ing Abad Pertengahan lan konsep "kekuwatan pusat" ora tau kenal. Ana wektu sing luwih akeh, ana uga sing kurang, nanging kabeh iki relatif marang awake dhewe - relatif marang kahanan normal, mesthi ana sampah, sampah lan kekacoan.
  20. +2
    Juli 3 2021
    Oh, pisanan, Afghanistan dhewe kalah ing Afghanistan. Ing beyo saka USSR, iku ora mundhut.
    Kanggo USSR, ambruk minangka kerugian. Kanggo AS - Aku nganggep mundhut. Kanthi tumindak kasebut, Amerika Serikat kanthi jelas nuduhake sajrone 30 taun kepungkur yen dheweke nyoba kanthi sekuat tenaga kanggo ngyakinake anane piala ing donya (Rusia, China, lan sapiturute) lan awake dhewe tetep anget lan ngaso, nalika dheweke nindakaken "banget": padha njaluk reged ing getih , dumunung kaya kali, nanging dhuwit ora mambu. Kanggo saben wong sing mripate malah mbukak sethitik, kabeh wis cetha kanggo dangu.
    Pendulum bakal ngayun cepet utawa mengko.
    1. +1
      Juli 3 2021
      Ing beyo saka USSR, iku ora mundhut.

      Kekalahan kasebut persis ing ideologi))))
      1. +1
        Juli 3 2021
        Ora mung, nanging masalah isih padha ...
    2. -3
      Juli 4 2021
      Ya, ambruk kedadeyan ing pirang-pirang perkara amarga Afghanistan.
  21. +2
    Juli 3 2021
    Sampeyan bisa nelukake - mung ora ana tugas sing kaya mengkono lan "penakluk" padha wedi kanggo njaluk reged tangan. Jaman saiki kebacut vanilla. Iku prakara liyane sing padha ora pengin nelukake, nanging kanggo civilize "miturut model tartamtu", lan ing kene ana sawetara kangelan rasah - masyarakat Afghan "ing wangun suhu rata-rata ing rumah sakit" urip. nang endi wae ing awal abad tengahan lan ngrasa cukup nyaman ana ing urutan teknologi ditempelake. Sawetara bagéan saka masyarakat sing ngatur kanggo nggedhekake, sawetara bagéan dadi "fellow lelungan" - nanging mayoritas tansah duwe inersia negatif - negatif amarga padha strictly ing drum kanggo kabeh anyar lan apik, lan padha siyap kanggo seethe lan melu marang.
    Apa sing bisa ditindakake kanthi iki ora pati penting (sanajan sejarah akeh conto, nyatane), luwih penting - apa kudu nindakake paling ora? Ana negara lan nasibe kudu ana ing tangane pedunung - padha arep Cut saben liyane menyang footcloths - ya kanggo kesehatan! Tugas saka int. komunitas iku kabeh camp merry iki ora ninggalake wates Afghanistan, lan banjur supaya padha seneng-seneng kaya sing dikarepake. Senadyan kasunyatan sing iki posisi geostrategis, iku kekacoan, sawise kabeh, iku ora dina pisanan ana, lan kabeh luwih utawa kurang terkenal wis dawa trodden dalan watara. Kanggo makarya kanggo kabecikan negara iki saka humanisme? Pendhudhukan kosong. Nasib saben negara ana ing tangane.
    1. +4
      Juli 3 2021
      - ngguyu Punika "babagan anyar lan apik" - spesialis kita kaget ndeleng wong Afghan ploughing lemah karo bajak kayu kanggo njerit saka tape recorder Jepang ... Ana sikap aneh banget kanggo kabeh anyar ... Tengah Umur karo mobil lan komunikasi seluler ....
  22. +3
    Juli 3 2021
    USSR ora kalah perang, sawise mundur saka pasukan Soviet ing 1989 lan nganti ambruk banget saka USSR, pemerintah pro-Soviet loropaken tetep ing Kabul, kang terus perang lan kontrol kabeh kutha-kutha utama lan repelled kabeh usaha dening. oposisi bersenjata kanggo nguripake pasang. Ambruk pamaréntahan Najibullah teka ing taun 1992, nalika USSR wis ora ana lan kabeh bantuan, kalebu pasokan bahan bakar lan amunisi, mandheg. Kasunyatan iki ngomong dhewe.
    Ayo kula ngelingake yen saiki pamrentah pro-Amerika mundur, sanajan Amerika terus nyedhiyakake senjata, amunisi, bahan bakar, lan liya-liyane menyang panguwasa Afghanistan saiki lan ora bakal mandheg sanajan sawise mundur saka pasukan Amerika. .
    1. -2
      Juli 3 2021
      USSR ora kalah perang, sawise mundur saka pasukan Soviet ing 1989 lan nganti ambruk banget saka USSR, pemerintah pro-Soviet loropaken tetep ing Kabul.

      Dheweke ora kalah perang fisik, nanging dheweke kalah perang ideologis.
  23. -2
    Juli 3 2021
    Kutipan saka atalef
    Kutipan saka tihonmarine
    Ora ana negara siji-sijia sing dileboni wong Amerika, sing ana kabungahan lan kamakmuran

    Ayo .

    Conto bakal utawa kaya biasane?
  24. -2
    Juli 3 2021
    Bubar, wis wiwit mambu curiga saka Azerbaijan! .. opo
  25. Komentar wis dibusak.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"