Lair saka sistem pertahanan rudal Soviet. serangan saka klon

100
Carane Zelenograd teka karo idea saka nyalin microcircuits, kok padha ora miwiti ngembangaken dhewe, domestik?

Klone pisanan


Lan iku banget prasaja. Minangka kita elinga, ing NII-35, B.V. Malin tartamtu lungguh ing posisi sirah anget, kabeh kaluhuran kang, minangka desainer, dumunung ing ramane, V.N. Malin, kepala departemen umum saka Komite Pusat. CPSU. Mesthi, Shokin tresna lan ngormati wong sing migunani banget. Lan kaya sing kita eling, Malin minangka salah sawijining wong sing beruntung sing, liwat garis partai, kesapu menyang AS kanggo magang ing bidang mikroelektronik.



Dheweke dilatih nganti 1962 lan bakal terus seneng nganti 1970, nanging ana krisis Karibia lan pambangunan Tembok Berlin. Lan hubungan antarane USSR lan Amerika Serikat rampung rusak. Saka perjalanan bisnis, Malin nggawa souvenir - dheweke entuk enem TI SN510 sing langka. Wiwit pusat Zelenograd wis didegaké lan perlu kanggo cepet-cepet miwiti prodhuksi soko ing (lan perancang saka panggedhe partai piye wae ora bisa metu banget), Malin mung nuduhake Shokin conto lan dhawuh supaya disalin langsung. .

Ayo menehi lantai kanggo Malin dhewe. Mangkene kutipan saka laporan pribadine marang Shokin babagan asil perjalanan kasebut:

Dheweke ngrungokake laporan kasebut, ndeleng skema kasebut liwat mikroskop lan ujar: ngasilake tanpa panyimpangan, aku menehi wektu telung wulan.
Aku ora bisa nahan ngguyu nalika isih enom.
- Apa sampeyan ngguyu, disapih saka langkah kita ana ing Amerika? Aku, anggota Komite Pusat, ngandika: reproduksi tegese reproduksi! Lan sampeyan, supaya ora ngguyu, bakal dadi desainer utama lan bakal nglaporake aku saben wulan ing papan.
Banjur, sawise mikir sethithik, A. I. Shokin isih takon - pira sing sampeyan butuhake?
Kita mangsuli yen butuh telung taun ...
Skema operasi saka NII-35 dituduhake menyang Shokin ing taun 1965 ...
Produksi serial dikuwasani ing taun 1967.

Saliyane rudeness despotic rampung khas, karakteristik kabeh jinis panggedhe Soviet (Aku ora ngerti topik, nanging aku anggota saka Komite Pusat!), Kita uga weruh misunderstanding khas saka wilayah subyek. Produksi serial ing kelompok cilik ing taun 1967 salinan microcircuits Amérika, dirilis maneh ing 1962 lan outdated kanggo limang taun ... Iki minangka putusan kanggo kabeh elektronik domestik, wiwit wayahe kita wis selawase dadi wong njaba, lan iki karo kesempatan lengkap. kanggo ngembangake pembangunan mandiri! Malin (mergo sawetara alasan kanthi bangga) kelingan:

Wiwit taun 1959, pangembangan sirkuit terpadu silikon domestik, nyatane, minangka proses terus-terusan perjuangan korespondensi kompetitif karo Jack Kilby. Ana konsep pengulangan lan nyalin pengalaman teknologi Amerika - cara sing disebut "rekayasa mbalikke" MEP. Prototipe lan conto produksi sirkuit terpadu silikon kanggo reproduksi dipikolehi saka AS, lan salinan kasebut diatur kanthi ketat dening pesenan MEP (Menteri Shokin). Konsep nyalin dikontrol kanthi ketat dening Menteri luwih saka 19 taun, sajrone penulis makarya ing sistem MEP, nganti 1974.

Hammering kuku menyang coffin microelectronics domestik saka 1962 kanggo 1974 ing wangun nyolong nyata saka sirkuit terpadu Amérika outdated kanggo taun ora upset "insinyur anjog" ing kabeh.

Klon pisanan sing diprodhuksi ing pabrik Fryazino ing proyek NII-35 yaiku TS-100, analog lengkap TI SN510 (teknologi silikon planar). Nanging, release ora dadi gampang:

...Tim 250 wong saka departemen ilmiah lan teknologi NII-35 lan bengkel eksperimen sing digawe khusus ing departemen kasebut nggarap masalah iki.

Lan iki karo teknologi rampung ana lan digunakake saka Osokin! Sayange, pabrik RZPP ora duwe bobot politik lan patron sing kuat.

Malin ora mung cedhak karo Shokin, dheweke ana hubungane karo Ketua kompleks industri militer Smirnov, Presiden Akademi Ilmu Keldysh lan Kosygin, sing ngganti Mikoyan minangka Ketua Dewan Menteri USSR, sing bener. mrentah negara ing podo karo Khrushchev. Alamiah, pedunung Riga ora duwe kesempatan kanggo berkembang soko ing pasuryan saka kompetisi abot.

Kajaba iku, kita ora lali kanggo nyilih SLT-modul, diwujudake ing seri GIS "Tropa" sing misuwur, sing digunakake ing komputer ES nganti pertengahan 1970-an. Sayange, kanggo para penyayang nyalin, SLT muncul sawise internship spesialis Soviet ing Amerika Serikat dadi mokal kanggo alasan politik, lan Amerika ora bakal ngimpi adol S / 360 mainframe urip ing USSR malah ing ngimpi elek. Akibaté, para insinyur ngrampungake prestasi sing bener kanthi nyalin GIS tanpa kode sumber, kanthi harfiah saka foto. Punika minangka direktur pisanan Zelenograd NIITT V. S. Sergeev babagan iki:

Ora ana bahan teknis lan literatur ing arah iki, kita mung duwe foto Kripik sing diprodhuksi dening IBM. Teknologi manufaktur pasta resistif, konduktif lan insulasi dijaga utamane kanthi rahasia ing luar negeri. Kita miwiti kabeh karya saka awal: pangembangan desain, bahan, teknologi lan peralatan ...

Wis saka dina pisanan eksistensi perusahaan, saliyane bisa langsung ing teknologi GIS, karya penting ditindakake kanggo nggawe lan nggunakake kaca, keramik, polimer, adhesive, bahan insulasi, proses galvanik, welding, soldering, entuk. alat presisi (mati, cetakan), panggilingan kimia, polimer multilayer lan papan keramik lan akeh proses liyane sing perlu kanggo pangembangan teknologi ing mangsa ngarep ...

Prototipe wis siyap ing taun 1964, nanging produksi diadegake mung ing taun 1967, lan conto pungkasan sing dikenal yaiku ... 1991 (!) Taun.

Seri kasebut kalebu GIS 201LB1 (mengko K2LB012, unsur NOT), K201LB4 (loro unsur NOT lan loro 2OR-NOT), 201LB5 (mengko K201LB6 lan 201LB7, limang unsur NOT), 201LS1 (loro unsur 2OR) lan K2NT011 (later K201NT1) K201NT2, rakitan saka papat transistor npn). Minangka sebutno penasaran saka seri iki ing urip saiki - Tariff Unified lan Kualifikasi Reference Book of Works lan Profesi saka Buruh 2007 (!) Taun, Profesi "Precision photolithography retoucher. Kategori 4 ":

Conto karya: Negatif lan transparansi microcircuits saka jinis "Trail", ngilangi kabeh cacat.


Domestik sing diarani modul fungsional taun 1960-1965 minangka teknologi sing wis ketinggalan jaman. Umumé, jaman 1955-1965 ditondoi dening kasunyatan sing piranti lan pembangunan dadi lungse meh sadurunge padha bisa kanggo pindhah menyang produksi, minangka asil, nyoba kanggo nyalin pembangunan Amérika ing wilayah iki mung lan unconditionally matèni. Ing sisih kiwa ana perbandingan modul SLT, sing asli saka S / 360 lan sing domestik saka EU Ryad-1 (seri sing padha 201 "Path-1". Pay manungsa waé - pinten tingkat integrasi lagged konco. Lan iki taun 1971 (!) Ing wayahe, malah SLT asli dianggep lungse kaya lampu (foto https://1500py470.livejournal.com/).

Elinga yen industri Soviet ora keganggu kanggo saturate pasar sipil karo microelectronics, saka tembung ing kabeh, iku ora bab microcircuits - malah microassemblies ora nyemangati. Akeh perusahaan dipeksa kanggo nguwasani pembangunan lan produksi dhewe, kanggo produk tartamtu, lan iki ora mung kanggo dangu, nanging kanggo dangu. Contone, ing taun 1993, Minsk Instrument-Making Plant ngasilake seri oscilloscopes S1-114/1 ing GIS kanthi desaine dhewe, lan GIS kasebut dhewe, sing luar biasa, ora bisa dibayangake, mung diterusake ing taun 2000!


Teknologi taun 1964 ing piranti domestik taun 2000. Oscilloscope S1-114/1, microassemblies lan njero. Ing AS, peralatan kasebut ora diprodhuksi maneh ing wiwitan taun 1970-an (foto https://www.drive2.ru)

Miturut pangeling-eling wong sing ora ana hubungane karo teknologi militer, ing awal 90-an, ing latihan lan pabrik produksi, dheweke dipeksa ngenali jinis lampu kanthi fitur karakteristik (malah ana standar - kanggo ngenali saka rong meter). .

Rilis microassemblies mestine kanggo plug total lack saka sirkuit terpadu nyata, kang ing 99% kasus tindak menyang industri militèr lan buyar kanggo sawetara institusi riset. Ing microassemblies, padha diprodhuksi Perkakas kluwarga kelas ndhuwur (paling murah ing lampu) - contone, "elit" radio "Eaglet", "Cosmos" lan "Ruby".

Ing peralatan rumah tangga, ora mung komponen sing disalin, wiwit awal 1950-an dadi tradhisi ora mbuwang wektu kanggo perkara-perkara sepele, nanging nyolong kabeh produk, yen tingkat teknologi kita ngidini nyalin. Contone, ing taun 1954 muncul panrima radio sange Zvezda-54. Media diterangake acara iki minangka terobosan ageng Soviet ing desain lan fashion paling anyar, nyatane iku salinan Absolute saka French Excelsior-52. Ora persis ditetepake kepiye prototipe kasebut mlebu ing IRPA (Institut Penyiaran lan Akustik). Miturut sawetara laporan, digawa dening para diplomat, miturut wong liya, dituku khusus kanggo nyalin.

Ana uga alangan karo panrima transistor - salah siji saka Soviet pisanan, Leningrad, digawe ing basis saka 1000 Trans-Oceanic Royal-1957 saka perusahaan Amérika Zenith, nalika diprodhuksi ing seri cilik, lan perakitan iki. manual.


Ing game Fallout, gaya umum nuduhake atompunk sing diarani - versi alternatif sing apik banget. crita, ing ngendi semikonduktor ora ditemokake, minangka asil, senapan plasma abad kaping 1950 ana ing kono karo mesin tabung monstrous ing taun 1972-an. Filmstrip iki, wis ing 1972, nyemplungaken mahasiswa menyang transistorpunk Soviet - donya kang integrasi tau kedaden, lan ora malah GIS, nanging micromodules pisanan, ahli waris saka Tinkertoy, dianggep puncak teknologi. Sing paling nggumunake yaiku teknologi iki dipromosekake minangka paling maju ing taun XNUMX. Begjanipun, paling monsters iki tetep ing filmstrips.

Lan pungkasane, saka mitos sing nyebar, bisa uga disebutake manawa panrima radio Soviet Micro, produk pisanan sing diprodhuksi dening Zelenograd ing taun 1964, diduga dadi produk mikroelektronik konsumen sing pertama ing donya.

Kajaba iku, desas-desus terus-terusan nyebar yen Khrushchev menehi penerus kasebut marang para pamimpin negara manca, lan wong-wong sing kaget ngomong kanthi semangat "carane USSR bisa nyusul kita." Nyatane, saka teknologi terintegrasi ing "Micro" mung ana papan sing dilapisi, semikonduktor kasebut diskret. Enem lapisan bahan sing beda-beda disimpen ing papan keramik-keramik liwat stensil khusus, mung mbentuk bagean pasif (maneh, mung kapasitif). Transistor ing panrima padha diskret biasa lan mung soldered ing Papan, kang katon cetha ing piranti mbukak.

Akibaté, tinimbang mitos "ICs film pisanan ing donya", kita njaluk papan sirkuit dicithak biasa, mung ora tradisional etched, nanging karo deposition vakum lan ing sawetara lapisan - ora mukjijat. Panrima transistor diskrèt ing taun 1965 ing Amerika Serikat diprodhuksi ing pirang-pirang jinis (wiwit 1956 - salah siji sing pisanan ing donya yaiku Transistor Admiral) kanggo sawetara taun, lan temenan padha ora bisa nggebug sapa wae (ana uga nomer ageng. ing Jepang lan Eropa).

Kanggo paling ombone ciri sing jaman document unik, salah siji saka sawetara sing wis slamet lan kasedhiya akeh - "Rekomendasi kanggo nggawe simpul lan pamblokiran ing sirkuit ngalangi", ditanggepi kanggo salah siji saka Voronezh institut riset ing 1964 minangka bagéan saka "urutan 1168" tartamtu:

... Komposisi komponen lan paramèter kanggo telung kristal dhasar 51, 52 lan 53 saka seri Texas Instruments, analog sing dijadwalake kanggo reproduksi ing USSR: komponen saka kristal dhasar saka seri 51st ... transistor A417 utawa A400B (analog 2N706A, 2N582), dioda B14A utawa B14B (padha karo 1N914)…

Sabanjure ana tabel gedhe paramèter chip sing bisa dianggep reproduksi - direncanakake nyolong meh kabeh saka amplifier video Fairchild MA704 lan sirkuit Darlington rong tahap Westinghouse WM1110 menyang flip-flop Motorola MK302G lan Sylvania SNG2 2OR- NOT logika gate! Iki diterusake kira-kira 10 kaca diagram skematis lan deskripsi seri TI SN5xx, ditambah karo rekomendasi kanggo ngrancang piranti IC.

Minangka asil saka aplikasi saka cara akale iki kanggo pangembangan elektronik domestik, ing taun 1970 ora ana pembangunan asli ing negara, kajaba IC germanium Osokin - kabeh sing bisa disalin: saka kristal matriks dhasar ageng kanggo register shift ora pati penting.

Uga lucu yen teknologi film hibrida primitif banget populer ing USSR sanajan negara liya wis suwe pindhah menyang IC. Kasunyatan iku angel banget kanggo ngasilake paling ora skema integrasi medium ing tingkat pangembangan teknologi Soviet, minangka asil, produk sipil dipasang ing monster kaya seri 230th. Iki ICs nyata, mung digawe luwih kaya "makro": desain Sato, teknologi multilayer nglukis-film, saben ngandhut nganti 40 unsur logika TTL-jinis sing mbentuk salah siji counters, utawa ndhaftar, utawa piranti wawas.

Eksekusi seri kasebut ora biasa - papan switching multi-lapisan kanthi struktur biasa lan kabel internal nggunakake metode flip-chip. Monsters saka jinis K2IE301B (counter papat digit primitif, nanging luwih gedhe tinimbang kothak match) diprodhuksi ing kene nganti taun 1990-an, nanging saiki lagi dadi subyek mburu kolektor chip ing saindhenging donya, kaya balung mammoth fosil.

Tingkat mikroelektronik Rusia ing taun-taun kasebut ditondoi kanthi kenangan patriotik sing ora antusias adhedhasar mitos ing gaya buku "50 Taun Mikroelektronik Soviet":

Mung udakara 20 taun kepungkur wiwit munculé IC pisanan, lan asilé apik banget ...

Lan cukup adil (amarga kanggo manajemen paling dhuwur nggawe keputusan strategis adhedhasar makalah kasebut) laporan CIA sing bubar diklasifikasikake babagan analisis industri domestik (USSR ngupaya mbangun Industri Semikonduktor majeng kanthi mesin kulon embargo). Salah sawijining laporan, sing disiapake ing taun 1972, dikhususake kanggo prestasi Uni ing produksi sirkuit terpadu, ing taun 1999 dokumen iki diklasifikasikake lan banjur diterbitake ing perpustakaan online agensi kasebut. Ing ngisor iki sawetara kutipan saka iku:

...Analisis laboratorium saka conto sing kasedhiya ing AS nuduhake manawa desaine rada primitif lan kualitase umume ora apik. Sampel jelas luwih murah tinimbang analog sing diprodhuksi ing AS. Malah produk sing ditandhani pabrik taun 1971 katon minangka prototipe… Ora ana sing ngerti babagan anané peralatan sipil sing diproduksi massal ing USSR sing bakal nggunakake sirkuit terpadu… Yen Uni wis nggawe industri microcircuit skala gedhe lan sregep, mula kapentingane. uga mbingungake kanggo tuku peralatan lan teknologi gedhe saka Kulon kanggo produksi produk kasebut ... USSR nampa teknologi silikon planar kasep lan amarga kesulitan sing tetep kanggo ngasilake bahan silikon awal kanthi jumlah sing cukup, produksi microcircuits ing Uni isih wiwit bubar lan ing volume cilik ... Ing 1968, Uni nawakake silikon diproses kanggo Advertisement ing Eropah, Nanging, perusahaan sing tuku ngeluh bab kualitas kurang saka materi iki.

Agen CIA (jenenge wis dipotong saka laporan kasebut), sing ngunjungi pabrik ing Bryansk, nulis:

…teknologi manufaktur 5-10 taun tinimbang sing digunakake ing AS. peralatan Western digunakake akeh ing pabrik. Sawetara produk ing uji coba pungkasan katon duwe merek dagang produsen sirkuit terpadu utama AS, sanajan agen kasebut ora bisa mriksa conto kasebut kanthi cedhak kanggo konfirmasi anggepan kasebut.

Volume produksi ing pabrik ing Leningrad dianggep luwih murah tinimbang ing Bryansk. Agen intelijen Amerika sing padha utawa liyane sing ngunjungi pabrik Svetlana ing taun 1972 nglaporake kurang saka 100 transistor frekuensi dhuwur saben wulan lan nyathet yen pabrik kasebut uga nggunakake sawetara peralatan Barat.

Laporan kasebut uga nyathet yen kinerja produk sing diprodhuksi ing pabrik iki luwih murah tinimbang sing diumumake dening USSR kanggo jinis sirkuit terpadu telung taun kepungkur. Adhedhasar asil kunjungan menyang pabrik ing Voronezh, agen kasebut nyathet manawa ana akeh tungku difusi ing situs iki - kira-kira 80 potong, nanging mung 20 sing bener digunakake nalika kunjungan kasebut. Ing wektu sing padha, ana sawetara panginstalan welding thermocompression kawat ing pabrik. Kanggo mbandhingake, ing taun 1971, luwih saka 400 yuta IC diprodhuksi ing Amerika Serikat, miturut CIA.

Ing wektu sing padha, Komite Koordinasi sing misuwur kanggo Kontrol Ekspor Multilateral (CoCom, Komite Koordinasi Kontrol Ekspor saka 1949 negara), digawe ing taun 1953 lan diklasifikasikake ing taun 17, dirancang kanggo ngontrol sirkulasi teknologi mbebayani, mesthine kanggo nyegah ancaman Soviet. kanggo perdamaian, kanthi efektif mbatesi potensial militer USSR, nyuda akses menyang kabeh teknologi anyar sing bisa digunakake kanggo tujuan militer. Nanging kita elinga yen USSR meh ora ana tujuan liyane saka militèr, lan kabeh sing dikembangaké pindhah menyang Komplek militèr-industri 99% mungguh, KoKom diblokir akses kanggo meh kabeh teknologi majeng donya.

Kaget, iki makarya banget efektif - contone, kita ora bisa tuku utawa nyolong CDC nyata 7600 (kita kudu ngganti karo dosa ing setengah karo BESM-6), kita ora bisa njaluk urip Cray-1 (sing kita ngrancang. bakal dirilis ing mangsa ngarep minangka BESM-10).

Nanging masalah nyata beda - wiwit awal taun 1960-an, kita wis biasa nyalin IC Western, lan iki penting kanggo nyalin garis produksi. Ing kene ana penyergapan nunggu kita - kanggo Zelenograd, kaya sing kita eling, kita bisa tuku barang liya saka Jepang, Finns lan Swiss (ora kanggo mata uang, nanging langsung kanggo emas), nanging wiwit pertengahan 1960-an aliran iki wiwit cepet garing. Meh ora ana perusahaan sing ngasilake peralatan presisi kanggo fotolitografi sing pengin dijatuhi sanksi saka 17 negara sekaligus, kanthi resiko kelangan kabeh bisnis amarga entuk bathi sing ora pati penting ing USSR, utamane amarga jalur produksi lengkap kanthi bahan lan dokumentasi minangka non- obyek ora pati penting kanggo smuggling.

Akibaté, ora ana IS tanpa piranti mesin, lan kita mung duwe telung cara, saben duwe pitfalls dhewe - kanggo bisa nganti pungkasan taun 1980-an ing peralatan saka 1963 (lan padha nindakake), nyoba kanggo berkembang kita dhewe ( kanggo dangu lan ora tansah sukses) utawa njaluk paling soko liwat negara netral kayata Swiss padha. Kali pungkasan cepet garing nganti stream, sanajan, contone, ing pungkasan taun 1980-an, iku nguripake metu sing saka 1982 kanggo 1984, Toshiba Machine Company, bypassing larangan, ilegal diwenehake peralatan kanggo USSR kanggo Processing tliti saka baling-baling kapal selam. Yen ora amarga ambruk Soviet lan lemes saka kawicaksanan Panitia, crita iki bisa rampung sedih banget kanggo dheweke.

Sawisé iku, bagean saka sejarawan domestik elektronik, bola-bali kasebut ing artikel iki, Boris Malashevich, katon minangka sawetara jenis ironi perverted:

Banjur ana telung negara ing donya sing nggawe, umpamane, peralatan fotolitografi: AS, Jepang lan Uni Soviet. Iki minangka peralatan sing paling tepat ing antarane kabeh piranti teknis: tingkat teknologi ing mikroelektronik gumantung saka tingkat fotolitografi... Sampeyan kudu eling yen sanajan kabeh masalah sing dialami negara kita, mung Uni Soviet mung duwe mandhiri. elektronik ing donya. Ing endi kabeh ana dhewe lan ngasilake kabeh produk elektronik saka tabung radio nganti VLSI. Lan duwe ilmu bahan dhewe, teknik mesin dhewe - kabeh ana dhewe.

Umumé, kabeh dadi cetha karo Kripik.

Saiki kita kudu ngomong babagan mikroprosesor Soviet lan sukses ngrampungake topik pangembangan mikroelektronik Soviet.

Evolusi


Kanggo mangerteni teks ing ngisor iki, kita nyebutake yen mikroprosesor wis berkembang kaya ing ngisor iki.

Generasi pertama microcircuits, dikembangake ing taun 1962-1963, yaiku chip integrasi sing sithik. Iki tegese saben microcircuit mung ngemot gerbang logika paling dhasar - unsur 2NAND, contone.

Sembarang prosesor (kita nandheske sing ora kudu microprocessor!) Ngandhut telung komponen utama (alami, ing Kripik modern iki adoh saka Unit dhasar kaya ing taun 1960-an, saiki ALU, contone, langsung mangertos minangka unsur integral karo. ndhaptar, perangkat kukuh dhewe, lsp).

Kapisan yaiku unit logika aritmetika utawa ALU sing dirancang kanggo nindakake (biasane) mung sawetara operasi dhasar - tambahan lan logis AND, OR, NOT. ALUs Traditional ora ngemot sirkuit subtraction hardware, lan padha ora perlu, subtraction diganti, minangka aturan, kanthi tambahan karo nomer negatif. Mesthine, ALU ora ngemot blok operasi multiplikasi, divisi, vektor lan matriks hardware. Kajaba iku, ALU mung bisa digunakake karo integer, sadurunge diadopsi standar IEEE 754 - 1985, isih ana 20 taun, saengga saben pabrikan komputer ngetrapake aritmetika nyata kanthi mandiri, kanthi kebejatan sing paling apik.

Yen sampeyan dadi programmer ing taun suwidakan, aritmetika nyata bisa nyebabake sampeyan edan. Ora ana standar siji kanggo perwakilan nomer, utawa kanggo dibunderaké, utawa kanggo operasi karo wong-wong mau, minangka asil, program padha prakteke unportable. Kajaba iku, mesin beda wis oddities dhewe ing implementasine saka nomer nyata, lan padha kudu dikenal lan dijupuk menyang akun. Ing sawetara platform, nomer tartamtu padha nol kanggo tujuan comparison, nanging ora kanggo tambahan lan subtraction, asil ing wong kudu pingan 1.0 pisanan lan banjur dibandhingake karo nul kanggo aman.

Ing platform liyane, trik sing padha bakal nyebabake kesalahan overrun langsung lan ora didokumentasikake nalika ora ana kesalahan sing ora ana. Sawetara komputer dibuwak pungkasan 4 bit pinunjul nalika nyoba operasi kuwi, paling mesin bali asil nul kanggo prabédan antarane X lan Y yen X lan Y padha cilik sanajan padha ora padha, lan sawetara dumadakan bisa nul malah yen prabédan. antarane wong-wong mau yen mung siji nomer cedhak nol. Akibaté, operasi "X = Y" lan "X - Y = 0" tabrakan lan mimpin kanggo kasalahan ngageti. Ing superkomputer Cray, contone, kanggo ngindhari iki, saben perkalian lan divisi didhisiki dening reassignment "X = (X - X) + X". Anarki ing antarane aritmetika nyata terus nganti taun 1985, nalika standar titik ngambang modern pungkasane diadopsi.

Komponen penting kaloro prosesor yaiku ndhaptar, sing mesthine nyimpen nomer sing diproses lan nindakake operasi shift.

Pungkasan, komponen katelu sing paling penting yaiku piranti kontrol - decoder instruksi mesin sing teka saka RAM, miwiti eksekusi fungsi ALU tartamtu ing nomer sing ana ing daftar.

Piranti kontrol beda-beda ing kerumitan, ambane bit lan jinis printah sing bisa didekode, sing luwih rumit lan luwih alon CU, luwih gampang lan luwih trep kanggo nulis kode, amarga bisa ndhukung macem-macem perintah kompleks, nggawe urip. luwih gampang kanggo programer. CU biasane wis perangkat kukuh kapisah, kang ngemot dhaftar printah didhukung, lan iku bisa, ing watesan tartamtu, kanggo ngganti Kapabilitas prosesor dening ngganti Kripik karo perangkat kukuh iki, konsep iki disebut microprogramming. Isi perangkat kukuh mbentuk sistem printah kanggo prosesor iki, iku ketok sing sistem printah saka mesin beda padha ora kompatibel karo saben liyane.

Ing kasus integrasi cilik, kabeh komponen kasebut dileksanakake, minangka aturan, ing sawetara papan, lan prosesor minangka kothak sing ngemot puluhan papan kasebut kanthi pirang-pirang atus keripik. Nanging, ing taun 1964, Kripik integrasi medium muncul, seri Texas Instruments SN7400. Ing taun 1970, ALU lengkap pisanan muncul ing baris, 4-bit 74181 microcircuit, kang bisa disambungake ing podo karo, njupuk 8, 16 lan malah 32 komputer bit (sing disebut bit-slice ALU).

Kripik integrasi medium ngemot pirang-pirang atus transistor, beda karo sawetara rolas ing generasi sadurunge. TI SN74181 nemokake aplikasi sing paling akeh lan dadi salah sawijining chip sing paling misuwur ing sejarah, utamane, ing kono prosesor komputer Data Umum NOVA awal lan sawetara seri DEC PDP-11 dirakit (uga ngrakit prosesor periferal kanggo dheweke. , contone, KMC11, lan implementasine aritmetika nyata - FPP-12 sing misuwur), Xerox Alto, saka ngendi Steve Jobs nyuwek gagasan mouse lan antarmuka grafis, DEC VAX pisanan (model VAX). -11/780), Wang 2200, Texas Instruments TI-990, opsi Honeywell 1100 minangka coprocessor ilmiah kanggo mainframe H200 / H2000 lan akeh mesin liyane.

Kripik integrasi pertengahan, amarga murah lan kesederhanaan sing luar biasa, bertahan ing pasar nganti taun 1980-an, sanajan sistem mikroprosesor wis ana ing dalan. Kanggo ngumpulake prosesor, biasane mbutuhake 1-2 papan lan sawetara rolas microcircuits.

Ing pungkasan taun 1960-an, kemajuan photolithography tekan tingkat sawetara ewu gerbang logika saben chip, lan dadi gedhe-ukuran sirkuit integrasi muncul. Padha biasane klebu ALU karo kabeh wiring lan ndhaftar, kang digawe iku bisa kanggo ngumpul prosesor saka mung 2-10 Kripik. Sing diarani BSP (pemroses bit-slice, istilah kasebut ora duwe terjemahan sing mapan, biasane diarani "sectional") wis dadi jinis chip integrasi skala gedhe sing kapisah (saiki lali).

Ide BSP yaiku nyambungake chip kuat podo karo sing ngemot kabeh komponen sing dibutuhake (mung CU digawe kanthi kapisah) lan kanthi mangkono mbangun prosesor dawa saka chip lebar cilik (ana pilihan nganti 64 bit!). BSP diprodhuksi dening akeh, kalebu National Semiconductor (IMP, 1973), Intel (3000, 1974), AMD (Am2900, 1975), Texas Instruments (SBP0400, 1975), Signetics (8X02, 1977), Motorola (M10800), 1979 lan akeh liyane. Puncak pangembangan yaiku AMD Am16 29100-bit lan Synopsys 49C402, diprodhuksi nganti pertengahan 1980-an, lan AMD Am32 29300-bit sing nggegirisi, dirilis ing taun 1985.


Papan CPU saka komputer Amerika sing ora dingerteni wiwit taun 1970-an, prosesor 14-bit non-standar diketik ing 7 Sygnetics N3002 BSP loro-bit (salinan lisensi Intel 3002), foto saka koleksi penulis

BSP nduweni telung keuntungan sing signifikan.

Kapisan yaiku ALU bisa digunakake ing konfigurasi horisontal kanggo mbangun komputer sing bisa ngolah data sing gedhe banget ing siji siklus.

Kauntungan kaloro saka BSP iku desain loro-chip diijini kanggo logika ECL, kang cepet banget, nanging njupuk munggah akèh papan lan dissipates akèh panas. Kripik MOS awal, kayata PMOS utawa NMOS, wiwitane dianggep minangka pemroses kanggo kalkulator lan terminal, amarga kecepatane luwih murah tinimbang logika ECL, mung dianggep cocok kanggo mbangun komputer serius. Mung sawise panemuan CMOS, prosesor entuk tampilan sing saiki, sadurunge chip ECL bagean kasebut mrentah acara kasebut. Sadurunge CMOS, dipercaya manawa ora bisa nggawe prosesor siji-chip kanthi kacepetan sing bisa ditampa.

Kauntungan katelu saka BSP yaiku kemampuan kanggo nggawe set instruksi khusus, sing bisa digawe kanggo niru utawa nambah prosesor sing ana kayata 6502 utawa 8080, utawa nggawe set instruksi unik sing dirancang khusus kanggo ngoptimalake kinerja aplikasi tartamtu. Kombinasi kacepetan lan keluwesan wis nggawe BSP arsitektur banget populer.

Rama mikroprosesor


Lan pungkasane, ayo ngomong babagan sapa sing nggawe mikroprosesor pisanan.

Ing wektu sing cendhak antarane taun 1968 lan 1971, sawetara calon kanggo peran dheweke diwenehi, sing paling akeh dilalekake. Nyatane, ide nggawe mikroprosesor ora ana revolusioner kaya transistor utawa malah proses planar. Secara harfiah nglayang ing udhara, lan telung taun akeh pangembang kanthi cara siji utawa liyane nyedhaki implementasine komputer siji-chip.

Tegese, pitakonan "sapa sing nemokke mikroprosesor" ora ana teges, kajaba mung sah. Ing pungkasan taun 1960-an, iku ketok sing prosesor pungkasanipun bakal manggon ing chip siji, lan iku mung sawetara wektu sadurunge Kripik MOS padha cukup padhet praktis. Nyatane, mikroprosesor ora revolusi, mung teka ing wektu nalika MOS dandan lan kabutuhan marketing digawe iku migunani kanggo nggawe.

Lair saka sistem pertahanan rudal Soviet. serangan saka klon

Macem-macem chip langka integrasi gedhe saka komputer militer Amerika ing taun 1980-an, baris pisanan -
IDT 49C402 (16-bit CMOS BSP), AMD Am29050 (32-bit Harvard RISC), Weitek 3332-100-GCD (IEEE 32-bit real coprocessor), Texas Instruments TMS390C602A second row (32-bit SPARC real coprocessor for hardware division lan extraction ROOT kothak, Kripik kuwi padha digunakake maneh ing 1991-1993), Texas Instruments SIM74ACT8847 (64-dicokot (!) nyata / integer coprocessor, 1988, 5 liyane Kripik dibutuhake kanggo mbangun komputer ing), Texas Instruments TPCX1280 ( prototipe 8000-gate aerospace radiation-resistant FPGA, pertengahan 1980-an). Foto saka koleksi penulis.

Ora ana definisi resmi babagan mikroprosesor.

Ing macem-macem sumber, diterangake ing sawetara saka chip siji kanggo ALU ing sawetara Kripik. Ateges, mikroprosesor minangka istilah pemasaran sing didorong dening kabutuhan Intel lan Texas Instruments kanggo menehi label produk anyar.

Yen perlu kanggo Pick siji rama konsep microprocessor, bakal Lee Boysel. Nalika makarya ing Fairchild, dheweke teka munggah karo idea saka komputer MOS, uga komponen ana - ROM (nemokke ing 1966) lan DRAM (asalipun ing 1968). Dheweke pungkasane nerbitake sawetara artikel sing duwe pengaruh babagan chip MOS, uga manifesto 1967 sing nerangake carane MOS bisa digunakake kanggo mbangun komputer sing bisa dibandhingake karo IBM 360.

Boysel ninggalake Fairchild lan ing Oktober 1968 ngedegake Four-Phase Systems kanggo mbangun sistem MOS, ing 1970 dheweke nduduhake Sistem / IV, komputer 24-bit sing kuat. Prosesor nggunakake 9 microcircuits: telung AL8 1-bit ALU, telung ROM kanggo microcode lan telung piranti kontrol microcircuits dibangun ing logika ora duwe aturan baku (random logic (RL) - cara kanggo ngleksanakake sirkuit combinatorial dening sintesis miturut katrangan tingkat dhuwur, apa maneh. , amarga sintesis dumadi kanthi otomatis, banjur susunan unsur lan senyawa kasebut, ing pandang sepisanan, katon sewenang-wenang, meh kabeh CU modern disintesis kanthi metode RL). Set chip kasebut adol kanthi apik lan Four-Phase mlebu Fortune 1000 sadurunge dijupuk dening Motorola ing taun 1981. Nanging, AL1 ora bisa operate ing mode single-chip lan mbutuhake CU external lan microcode ROM.


A bab banget langka - ing ndhuwur, sayangé, papat-Phase System / IV microprocessor set (1969), ing ngisor - merata langka pisanan Intel 8008 microprocessor, dikembangaké ing podo karo 4004 kanggo Datapoint 2200 terminal (1971). Foto saka koleksi penulis.

Perusahaan liyane sing meh lali yaiku Viatron, didegake ing 1967, lan ing taun 1968, dheweke ngenalake Sistem 21, 16-bit ing chip MOS khusus. Sayange, kontraktor supaya mudhun karo kualitas Kripik, lan ing 1971 Viatron bangkrut.

Viatron secara harfiah nyipta istilah "mikroprosesor" - padha digunakake ing woro-woro ing 1968, nanging ora chip siji, sing padha disebut kabeh terminal. Ana Bunch saka Papan nang cilik microprocessor - prosesor dhewe kapérang saka 18 Kripik MOS adat ing 3 Papan.

Ray Holt, sing wis dikenal kanggo kita, dikembangake, kanthi pesenan Angkatan Udara AS, F-14 CADC, uga akrab karo kita, ing 1968-1970. Thanks kanggo PR mengko, akeh sing dianggep rama teknologi microprocessor, nanging CADC kasusun saka 4 Kripik kapisah saka arsitektur banget asli.

Lan pungkasanipun, 3 calon pungkasan sing bener sirkuit single-chip.

Ing taun 1969, Datapoint mlebu persetujuan karo Intel kanggo ngembangake versi chip siji saka prosesor kanggo terminal Datapoint 2200, sing ngenggoni kabeh papan. Iku lucu yen pangadeg perusahaan Gus Roche, insinyur Jack Frassanito, lan spesialis Intel Stanley Mazor ngusulake gagasan iki marang Robert Noyce, pangadeg Intel, nanging wiwitane nolak amarga dheweke ora weruh prospek komersial sing wiyar.

Meh bebarengan, perusahaan Jepang cilik, Nippon Calculating Machine Ltd, nyedhaki Intel kanggo ngembangake 12 chip kanggo kalkulator anyar. Insinyur Intel liyane, Edward Hoff (Marcian Edward Ted Hoff Jr.), kaya Stan, teka karo ide kanggo ngganti karo chip siji. Akibaté, wong loro wiwit mimpin loro proyèk: chip luwih gedhe - Intel 8008, lan cilik - Intel 4004.

Krungu babagan proyek kasebut, Datapoint dicedhaki dening Texas Instruments sing ana ing ngendi-endi lan nggodha wong-wong mau kanthi nawakake kanggo melu pembangunan. Datapoint nyedhiyakake spesifikasi, lan nggawe versi katelu saka mikroprosesor nyata, TI TMX 1795. Bener, ora ana kamardikan ing kene, nganti chip kasebut mbaleni kesalahan Intel awal kanthi ngganggu proses.

Ing wektu iki, Datapoint nyipta sumber daya switching, nyebabake nyuda drastis ing konsumsi daya lan panas terminal, lan mbatalake kontrak. Intel freezes pembangunan kanggo sawetara sasi, terus TI, minangka asil, woro-woro njupuk Panggonan sethitik sadurungé saka release komersial saka Intel 4004, kang resmi ndadekake mikroprosesor pisanan ing sajarah.

Brazen TI terus nuntut (kaya ing kahanan karo sirkuit terpadu pisanan) karo kabeh wong sing bisa, nganti 1995, nalika licik Lee Boysel nggawe percoyo pengadilan sing wis nemokke prosesor pisanan lan paten Texas Instruments padha. dibatalake. Sajarah luwih dikenal kanggo kabeh wong - Kripik saka TI padha prakteke ora didol, nalika Intel rampung loro prosesor: loro gedhe lan cilik, lan kanthi mangkono glethakaken dhasar saka fame lan rejeki kanggo puluh teka.

Pancen, kaya ing kasus Osokin, USSR uga ngembangake versi mikroprosesor dhewe, sing ora ana sing ngerti! Ing versi asli, Nanging, iku BSP telung chip, nanging karya rampung ing 1976, iku ora kasep, lan ora ana sing ngganggu upgrade menyang arsitektur single-chip lengkap.

Akibaté, kaya biasane, ing bidang prioritas teknik murni, kaya ing kasus transistor lan microcircuits, kita meh padha karo Kulon lan nuduhake perkembangan ilmiah sing dhuwur, nanging implementasine minangka ngipi elek ing pungkasan.

Mikroprosesor domestik pisanan ora njupuk mati amarga sing dadi godfather - ora liya Davlet Gireevich Yuditsky! Iku misale jek sing Shokin lan Kalmykov sengit kabeh wong sing melu ing paling soko asli: Kartsev, Staros, Yuditsky - lan purposefully ulig kabeh pembangunan.

Kepiye Yuditsky, bapak superkomputer modular, teka ing pangembangan prosesor?

Kita bakal ngomong babagan iki ing bagean ing ngisor iki, mung bakal dicathet yen ing awal taun 1973, dheweke, nalika direktur Zelenograd SVTs, nglumpukake grup kerja kompak kanggo ngembangake arsitektur mini-komputer anyar ( ora adhedhasar mesin DEC lan HP, kaya komputer SM ) - "Electronics-NC", modular lan cukup asli. Ing taun sing padha, Yuditsky mrentah tim pemuda laboratorium V. L. Dshkhunyan kanggo sinau pendekatan kanggo pambangunan mikroprosesor - sing pisanan ing USSR.

Sawise nganalisa apa sing diprodhuksi ing Kulon, dheweke milih BSP minangka basis lan ing taun 1976 nggawe prosesor seri 587 ing telung chip - IK1, IK2, IK3, salah siji saka sawetara sing ora duwe analog Western langsung (saiki sing pertama banget. release uga dadi impen utama saka akeh kolektor). Sabanjure, seri iki berkembang dadi 588 (5 Kripik), lan ing awal 1980-an, spesialis SVTs pungkasanipun wanted kanggo ngleksanakake ing desain single-chip, nanging ing panjalukan saka Shokin Kamentrian Industri Elektronik, arsitektur asli ditinggalake ing. ndukung PDP-11.

Pengembang liyane ora mandheg, VNIIEM tuku chip Intel 8080, kabeh periferal, kit pangembangan Intel Intellec-800 kanggo arsitektur iki, lan kanthi antusias melu reverse engineering. Prosesor rilis 1974 dibongkar nganti 1978 lan diluncurake ing pungkasan taun 1970-an minangka 580IK80.

Saka wayahe wiwit jaman nyalin mikroprosesor. Nalisir kapercayan populer, Soviet nyolong ora mung telung Kripik Intel (8080, 8085, 8086), misuwur DEC LSI-11, wujud ing rolas formulir, lan Zilog Z80. Ing USSR, akeh analog saka prosesor kabeh jinis diprodhuksi.


Prosesor mung saka dhaptar iki sing ora dicolong, nanging direproduksi kanthi lisensi yaiku 1876VM1, tanduran Angstrem, 1990. Diprodhuksi (lan diterangake sakperangan alesan minangka pembangunan dhewe, sanajan konsorsium MIPS kasedhiya kabeh specifications lan dokumen kanggo arsitektur iki), supaya adoh minangka "32 MHz 14-bit RISC prosesor", senadyan kasunyatan sing prototipe sawijining - asli. R3000 makarya ing 40 MHz ing taun 1988. Ing taun 1999, ing NIISI, overclock nganti 33 MHz lan dirilis minangka 1890VM1T "Komdiv" - "pembangunan domestik paling anyar." A rada luwih maju 120 MHz radiation-tahan 1892ВМ5Я nglumpuk ing basis saka rada kurang kuna MIPS R4000 + DSP ing FPGA (!) diprodhuksi dening Elvis.

kesimpulan


Ayo ngringkes.

Tabel iki ora nutupi malah 1/10 kabeh turunan, uga sawetara Kripik iki diprodhuksi ing edition arang banget winates (Contone, rega 1810VM87 ing kondisi apik gampang tekan $ 200-300 kanggo kolektor, padha arang banget). akeh sing diprodhuksi mung ing negara CMEA (Bulgaria lan liya-liyane) - ing USSR dhewe, tingkat produksi banget kurang.

Ing baris Intel, prosesor 8088, 80186 lan 80188 dilewati, loro sing pungkasan - amarga prevalensi kurang umum, 80286 kanthi budaya produksi Soviet ora dikuasai, disalin lan diprodhuksi mung ing sirkulasi cilik. ing GDR (paling penulis gagal nemokake salinan mitos saka sejatine sifate Soviet KR1847VM286 ing koleksi prosesor liyane utawa kurang serius ing donya).

Prosesor 8086 dirilis watara taun 80386 muncul ing AS lan minangka klon pungkasan saka Soviet.

Saiki kita wis bersenjata karo kabeh kawruh sing perlu kanggo ketemu pahlawan kita maneh - Davlet Yuditsky, sing mung ing dalan kanggo Zelenograd kanggo ngembangaken chip kanggo superkomputer PRO mbesuk. Bakal dirembug ing edisi sabanjure.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

100 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 12
    Juli 18 2021
    Artikel kasebut apik, topike sedih banget.
    Kutipan liyane saka obrolan karo Boris Malashevich:

    "Ing tembung liyane, ing taun-taun pisanan eksistensi, mikroelektronika domestik umume cocog karo tingkat donya. Nanging, jaman keemasan, nalika insinyur mikroelektronik bisa nggawe kanthi mandiri lan nggunakake kabeh potensine, ora tahan suwe. pertengahan 1970-an.
    - ngopo
    Ana akeh alasan kanggo iki, nanging aku bakal dhaptar loro ing ngisor iki minangka sing utama. Kaping pisanan, kabijakan lan praktik ngasilake conto manca sing wis dikembangake ing wektu kasebut, sing sengaja diprogram lag, ora digawa dening insinyur elektronik kaya para pangembang hardware lan militer, sing ora ngandelake pangembang kita. Kapindho, perpecahan departemen, sing nyebabake kasunyatan manawa sektor ekonomi nasional liyane ora gelem ngembangake lan ngasilake bahan lan peralatan khusus kanggo industri elektronik kanthi karakteristik sing cocog kanggo kemurnian lan akurasi.
    Apa militer kudu disalahake? Yen kepala departemen ora bisa ngerti potensial pembangunan dhewe.
    Ana pikiran liyane. Mikroelektronik minangka wilayah sing akeh sumber daya. Lan nggawe basis unsur dhewe kanthi ruang lingkup sing winates - ora ana ekonomi sing bakal urip. Lan masalah liyane. Yen sampeyan duwe 100 ilmuwan lan ana 1000 ing saindenging jagad, sampeyan bakal mundur. Kene lan "Tirai wesi" lan watesan COCOM.
    Mungkin A.I. Shokin ngerti banget lan nggawe keputusan kasebut. Dheweke ngarep-arep supaya pangembangan conto sing disalin bakal nyebabake terobosan. Iku bisa digunakake karo tank ... Nanging microcircuits dudu tank ...
    1. +4
      Juli 18 2021
      Quote: tasha
      Apa militer kudu disalahake?

      Gusti mberkahi sampeyan!
      Nganti pungkasan taun 90-an, ing antarane mung sawetara sing bisa diarani pangguna piranti sing dibangun kanthi basis "El-ki-60", nanging ing wektu sing padha ora ngerti yen ana " tokoh" ing latihan militèr, nanging pros Air nimbali lan rudal pertahanan wis sawetara piranti kanggo Processing digital saka sinyal analog, lan USSR Academy of Sciences makarya banget aktif ing topik iki.
    2. + 10
      Juli 18 2021
      Quote: tasha
      Mungkin A.I. Shokin ngerti banget lan nggawe keputusan kasebut. Dheweke ngarep-arep supaya pangembangan conto sing disalin bakal nyebabake terobosan. Iku bisa metu karo tank ... Nanging microcircuits ora tank.

      Nyalin chip digarap kanthi teknologi lan diluncurake. Yen kristal (chip) ambruk kanggo nyalin, banjur ora luwih saka nem sasi, pesawat saka photomasks lan peta teknologi kanggo Pabrik chip kuwi ambruk menyang produksi. Ing awal 80s, "lag" ing produksi ora luwih saka 2 taun !!! Peralatan teknologi uga disalin, lan kanthi cepet. Aku dhewe melu ing sawetara pembangunan iki. Lan babagan instalasi kimia plasma, lan deposisi lapisan. Banjur backlog babagan kemampuan teknologi sithik. Bencana kasebut diwiwiti ing taun 91. Dheweke mung mandheg mbiayai kompleks mikroelektronik ENTIRE. Pabrik, lembaga riset ilmiah mung ngadeg! Lan akeh pangembang tansaya munggah ing Nyalin, ora ing kabeh tingkat cilik. Sawise pendanaan mandheg, akeh spesialis sing disedot kaya penyedot debu menyang Silicon Valley, amarga ora ana papan kanggo nyambut gawe, lan liya-liyane luwih apik kanggo dagang ing pasar ... Kabeh iki kedadeyan sadurunge mripatku, aku urip ing Zelenograd ing wektu iku lan makarya.
      1. +6
        Juli 18 2021
        Banjur backlog babagan kemampuan teknologi sithik. Bencana kasebut diwiwiti ing taun 91
        Aku ora setuju karo sampeyan. Supaya ora nulis nganggo tembungku dhewe, aku bakal ngutip maneh: "Nanging ing pungkasan taun 1970-an, elektronik Soviet, kaya sing dakkandhakake, wiwit ngalami krisis. Bahan anyar dibutuhake, owah-owahan radikal ing peralatan, yaiku. investasi ibukutha gedhe dibutuhake The Zelenograd Scientific Center ing Panjenenganipun nyiapake program kanggo rearmament lan pangembangan luwih saka microelectronics lan rancangan saka resolusi cocog saka Komite Pusat CPSU ing 1978. Nanging Olimpiade-80 ing Moscow wis nyedhak, lan kanggo kepemimpinan negara dadi luwih penting - ora ana dana sing cukup kanggo kabeh.

        Disebutake yen ing rapat Politburo Grishin, sekretaris pertama panitia kutha Moskow CPSU, nglawan keputusan kasebut. Résolusi kasebut ditandatangani sawetara taun sabanjure kanthi bentuk sing dipotong lan dibuwang. Saka wayahe, wiwit lag wis progresif microelectronics domestik lan kabeh ekonomi, aggravated dening reformasi sakteruse ing negara kanggo catastrophic. Lan terus nganti saiki."
        Yen kristal (chip) ambruk kanggo nyalin, banjur ora luwih saka nem sasi pesawat ambruk menyang produksi
        Serial Chip! Wis ing produksi massal. Nganti tekan kita, nganti sampeyan nyalin ing Zelenograd, nganti dokumentasi siap, nganti skema digawe kanggo ...
        1. +7
          Juli 18 2021
          Quote: tasha
          Serial chip! Wis ing produksi massal. Nganti tekan kita, nganti sampeyan nyalin ing Zelenograd, nganti dokumentasi siap, nganti skema digawe kanggo iku.

          Aku wrote - nem sasi mengko. Lan pusat salinan ora ana ing Zelenograd, utawa luwih, ora mung ing Zelenograd. Nanging uga ing Voronezh, Kyiv, Minsk, Leningrad, Bryansk ... Ing Minsk, ana KBTM, sing nguwasani produksi instalasi fotolitografi proyeksi. Kuotasi sing sampeyan sebutake saka taun 90-an, nalika MUNGKIN nulis bebener babagan pimpinan partai, mung negatif!
          Saben uwong duwe masalah ing produksi lan pangembangan Kripik. Loro-lorone ing USSR lan ing AS. Lan padha gawé bahan kanggo microelectronics. Masalah ing USSR, miturut pendapatku, kabeh diklasifikasikake liwat lan liwat! Lan produk iki ora pindhah menyang sirkulasi sipil. Mulane, ora ana bathi ing ekonomi nasional. Minangka sumber mili menyang bolongan ireng ... Lan ilang. Ora bali.
          1. +4
            Juli 18 2021
            Aku setuju akeh cara, nanging akeh sing mlebu ing sektor sipil, peralatanku sebagian adhedhasar pemroses bagean domestik, aku ora ngelingi seri pas, nanging kaya 1800 (?), Lipan. Dadi, linuwih pemroses bagean sing padha, ALU lan liya-liyane pancen fenomenal, nganti atusan lan malah sewu kasus, ora ana siji sing ora bisa digunakake nganti pirang-pirang taun. Nanging tanduran Svetlana soko, piyambak wis rampung minangka akeh masalah minangka loro panitia COCOM ora bisa. Lan backlog banget ngalangi ing awal 90s, kanggo paling sepuluh taun iku bisa kanggo ana ing komponen domestik, nanging rauh ban administratif ing nggunakake peralatan domestik wiwit lan, alamiah, kabeh ngadeg lan numpes.
          2. +1
            Juli 18 2021
            Aku wrote - nem sasi mengko.
            Iki mung proses salinan.

            Eugene, sampeyan lan kanca-kanca nindakake tugas kanthi jujur. Nanging, sampeyan melu - nyalin. Iki mbutuhake kawruh, katrampilan lan alat sing beda banget.
            "Kemajuan ing pangembangan lan teknologi sirkuit terpadu ora dibangun ing kapentingan ekonomi saka Enterprises, nanging ing asas administratif-command, kabeh gumantung ing jumlah dana sing diparengake kanggo tujuan khusus saka budget negara."
            Ing taun 1990, volume produksi microcircuits ing USSR ana 1% saka Amérika.
            1. +4
              Juli 18 2021
              Mung babagan microcircuits ing pungkasan USSR, backlog cilik, aja exaggerate. Iku luwih elek karo piranti panyimpenan data, karo disk, lan sabenere watesan COCOM diarahake.
              1. +3
                Juli 18 2021
                Sergei Alexandrovich, aku ora exaggerating. Lan yen mengkono, iku ora sengaja.
                Miturut cara, seri 1800 sing sampeyan sebutake minangka analog saka seri 108xx lan 109xx saka Motorola. Inggih, oke. Minangka pangguna Werner Holt nulis ing komentar menyang artikel sadurunge babagan topik iki:
                Kabeh wong "perang" lan ora "sambat", amarga padha ngerti yen dina iki ide lan teknologi "dicolong" saka sampeyan, lan sesuk (LITERATELY ESOK ...) Sampeyan kudu nindakake sing padha. Yen ora, sampeyan bakal mabur menyang pipa ... "
                Nanging kita mung "perang", i.e. njupuk posisi sengaja ketinggalan.
                Sampeyan bener babagan drive. Lan ora mung babagan wong-wong mau. Aku elinga carane aku rada ... cingak nalika aku weruh Papan pisanan karo unsur sirkuit dicithak ing hard drive borjuis, Aku ora ngelingi apa kapasitas. Lan mung sasi sadurunge iku, Aku diurutake metu hard drive saka seri EU, Urut saka, digawe ngadeg kanggo mahasiswa .. Ya.
                1. +3
                  Juli 18 2021
                  Sawise ambruk USSR, Amerika langsung menek menyang Kyiv lan begalan sumber Kripik saka kono. Tegese, industri elektronik ora bisa ditindakake kanthi nggegirisi, amarga dheweke wiwit smash banget.
                  Piyambakipun lajeng scolded elektronik kita, nanging yen dheweke ngerti apa jenis telek bakal teka kanggo ngganti, kang wis luwih nahan.
                  Nyuwun pangapunten bilih kirang sopan, Prancis saking prihatin Marta kapengin ndadosaken kodhok dhahar gesang, kangge barang elektronikipun, menawi kecekel ing tangan panas.
            2. +3
              Juli 18 2021
              Quote: tasha
              Eugene, sampeyan lan kanca-kanca nindakake tugas kanthi jujur. Nanging, sampeyan melu - nyalin. Iki mbutuhake kawruh, katrampilan lan alat sing beda banget.

              Ora! Kanggo nggawe microchip, sampeyan kudu duwe teknologi. Yen sampeyan duwe teknologi kasebut, sampeyan mung kudu njupuk topologi, nganalisa lan ngeculake sakumpulan topeng foto. Iki minangka kauntungan saka teknologi planar. Mulane, kawruh lan katrampilan lan piranti mung padha!
              1. +2
                Juli 19 2021
                Ora dadi ora. Sampeyan luwih ngerti..
                Forum ixbt duwe bagean kabeh babagan sejarah microcircuits domestik. Apik banget, maca yen sampeyan duwe wektu. Lan ana babagan Zelenograd, mungkin sampeyan bakal nemokake babagan sampeyan dhewe.
                https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=64:2829

                Ing kaca pisanan aku teka tengen: "yen sampeyan kasengsem, goleki resolusi legendaris saka All-Union Central Council of Trade Unions, yen aku elinga bener, bab futility saka pembangunan dhewe ing teknologi komputer." belay
                Aku kok gumun, apa iki mitos? Wis krungu apa-apa?
            3. 0
              Juli 18 2021
              Lan pira manufaktur ana ing USSR? .. Lan ing AS sing padha, kalebu "cabang" manca perusahaan Amerika?

              Singkatnya, USSR, kanthi nomenklatur sing diprodhuksi lan terus dianyari, "nyakup" kabutuhan produk mikroelektronik kanggo meh "bagean kapitu" saka tanah. Lan "+ kanggo sing" bagean pinunjul saka negara sosialis. Lan dudu sing paling "kurang berkembang" ...

              Ayo dadi ngomong sing padha nomenclature saka piranti lunak Riga "Alpha" diprodhuksi dening 4 - 5 perusahaan Amérika. Kajaba iku, dheweke, wiwitane, "thukul lan ngadeg", amarga kerjane kanggo kepentingan Pentagon lan kompleks industri militer Amerika ...

              Carane akeh iku "biaya" kanggo mbangun, "liyane" supaya disebut-. "microelectronic" tanduran kanggo teknologi modern?.. Kanggo "merata" nyukupi kabutuhan kang disebut. "sektor sipil"?
              Lan apa "pangguna sipil" Soviet iki banjur siap Mbayar supaya, ing urutan PRIORITY, sawetara produk sing diprodhuksi kanggo kabutuhan pertahanan lan industri uga diprodhuksi kanggo pangguna sipil"? ..

              Sepisan maneh aku ngelingake yen SSR urip kanthi cara lan entuk dhuwit. Lan dheweke ora "nandur modal" kanthi biaya "pencetak", kaya Amerika Serikat ...
              1. +3
                Juli 19 2021
                Singkatnya, USSR, kanthi nomenklatur sing diprodhuksi lan terus dianyari, "nyakup" kabutuhan produk mikroelektronik kanggo meh "bagean kapitu" saka tanah. Lan "+ kanggo sing" bagean pinunjul saka negara sosialis. Lan dudu sing paling "kurang berkembang" ...
                Ing sekolah kita ana 1 (siji) komputer Radio-RK 86 banjur pribadi - guru.
                "Lan iki Soviet" pangguna sipil "Banjur siap Mbayar supaya, ing urutan PRIORITY, seri nomenklatur, diprodhuksi kanggo kabutuhan pertahanan lan industri, uga diprodhuksi kanggo pangguna sipil "?.."
                Ing taun 1985, warga Soviet duwe 320 milyar rubles ing simpenan, awis lan sekuritase. Saham komoditas - dening 98 milyar rubles.
                "Sepisan maneh aku ngelingake sampeyan yen SSR urip kanthi cara lan entuk dhuwit."
                Mungkin ngono. Lan ing taun 1990 dheweke nglumpukake 60 ewu tank. Lan aku ora bisa mungkasi produksi ...
                1. -1
                  Juli 19 2021
                  Inggih, inggih. Iku wiwit ... "Conto pribadi" tindak menyang tumindak ...

                  Dadi kene ...

                  1. Ing kasebat "1985 taun" tanduran PISAH kanggo sing disebut. "Produk sipil" wis wiwit dibangun. Lan, ora, ora kanthi biaya "kontribusi populasi." Apa sampeyan duwe conto?

                  Lan tanduran Mitran, padha misuwur "Shokin" Riga "Alpha". Lan personel lokal kepincut, nyedhiyakake gaji sing apik lan karya sing berkualitas (yaiku, kanthi ngrampungake masalah sosial) lan kapasitas, miturut kabutuhan jangka panjang sing diarani. "produk sipil" kasedhiya. Lan dhukungan TEKNOLOGI kualitas dhuwur saka perusahaan sing mentas dibangun saka sisih perusahaan kepala diwenehake ... Lan personel teknologi lan pengrajin sing melu perusahaan kepala, HOUSING QUALITY dibangun ing lokasi pabrik anyar ..

                  Miturut cara, konstruksi "alfa" sabanjure wis diwiwiti ing ... Arktik sing adoh. Ing desa Umba ... Lan teknis sing dilatih kanthi apik, "cadangan" ing mangsa ngarep - pensiunan pejabat, garwane, lan liya-liyane, diwenehake kanthi mumpuni, stabil, lan dibayar kanthi apik kanggo jangka panjang. Uga dhukungan teknologi QUALITY saka perusahaan induk Riga.

                  Kabeh, kaya sing dikandhakake, "ditutupi karo cekungan tembaga" ing proses sing diarani. "perestroika". Ngomong babagan "demokrasi", "bangsa sing ditindhes kanthi polos" (yaiku, kolaborator ...) lan "nyebut" "Stalinisme" sing kondhang, kabeh jinis Gorbachev, Yakovlev, Yeltsin lan Gaidar liyane, dadi luwih gampang tinimbang melu. ORGANISASI PRAKTIS modernisasi ekonomi

                  2. Apa sampeyan bisa mbantah kanthi jelas tesis babagan "ora ana gunane" saka USSR 60 ewu tank ing taun 1990.? .. Lan iku "dhuwit boroske"? .. Aku ragu banget ...

                  USSR iki nyepakaké kanggo nimbali ora "nyamar". Lan suwene suwene tank urip ing medan perang ing perang "gedhe"? .. Lan suwene produksi tank (lan liyane) "urip" yen perang kasebut diwiwiti? ..

                  Sanajan, anggota NATO Eropa, sing wedi karo tank Soviet iki nganti gumeter ing dhengkul, mesthi setuju karo sampeyan ...

                  Miturut cara, ing wektu iku, USSR lan MiG-gov 31 "akumulasi ing keluwihan" ... Lan dina iki, iku platform kanggo unik "Dagger" ...
                  1. +2
                    Juli 19 2021
                    Dear Werner Holt. Ayo ora break bangkekan. Kita kaya ora ngerti siji liyane. Sampeyan nulis: "Lan, ora, kanthi biaya" celengan saka populasi. Nanging, ala ...

                    About tank: "Lan iku" boroske dhuwit "". Ya wis boroske dhuwit. Setengah donya kebak pecahan senjata Soviet. Lan alangan iku mokal kanggo mungkasi produksi ing pabrik tank. Amarga sumber daya wis dibangun ing rencana.

                    Aku isih maca forum babagan sejarah microcircuits Soviet.
                    https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=64:2829
                    Aku sampeyan uga bakal banget kasengsem. Banjur mbok menawa kita bisa ngrembug. Kajaba iku, penulis durung mandheg. Ikhlas...
                    1. 0
                      Juli 19 2021
                      Lan aku, Mikhail sing dikasihi, nerangake yen sampeyan mung bisa jenuh pasar iki lan EKSKLUSIF liwat pambangunan kapasitas produksi NEW. Sing. construction saka pabrik anyar kanggo intake "sipil" microelectronics. Ing beyo saka BUDGET NEGARA ... Kang USSR, ora kaya Amerika Serikat, ora mbentuk ing beyo saka "printing press" sing diprodhuksi segara saka NOTHING kasedhiya "greenery". Lan wektu sing kita rembugan, wis luwih saka SATU TAHUN ...

                      Uga pabrik sing larang banget, nanging tetep ora larang kaya pabrik sing ngasilake produk kanthi tingkat "penerimaan" sing luwih dhuwur ...

                      Miturut cara, prabédan ing biaya, produk ing kristal "padha", kanggo "militer" lan "komersial" produk ing Amerika ana urutan gedhene. Lan ing USSR, meh ora kaping pindho ...

                      Nanging BIAYA NYEDIAKAN PROSES TEKNOLOGI PRODUKSI BERKUALITAS nang endi wae ing ndonya praktis padha ...
            4. +1
              Juli 18 2021
              Inggih, pisanan kabeh, ora mung kanthi nyalin. Lan nomer loro, sanajan kanggo nyalin, sampeyan butuh kawruh pangembang ...

              Miturut cara, desainer lan pangembang senjata rudal, ing AS lan Korolev Soviet, ing tahap INITIAL, COPY desain lan teknologi saka FAU Jerman. Lan apa, kita bakal nuduh wong-wong mau, kaya penulis, saka "inertness" saka mikir lan nyoba kanggo "niru"? ..

              Nanging IKI NORMAL kanggo NEGARA ANY sing ngembangake dalan DIRECTION ILMIAH lan TEKNIS ANYAR. Miturut cara, Kakaisaran Celestial modern, sing wis dadi "ekonomi kaloro" ing donya, mlaku persis ing dalan iki meh telung puluh taun.

              Lan kanggo kula iku "jelas kaya gamma prasaja" ...

              Aku, muspra, Salieri dikutip. Lan penulis, kabeh liwat artikel kaping papat utawa kaping lima, nesu babagan iki. Iki tegese salah siji iku anti-Soviet trite lan ostentatious, utawa, mung "wis maca kathah", clearings durung "diresiki" ...
      2. +6
        Juli 18 2021
        Kacilakan diwiwiti sethithik sadurungé. Kripik 555 seri tanduran Leningrad "Svetlana" wiwit taun 1989 cacat ing jumlah sing akeh banget, nganti 3-4%. Sing padha diamati karo seri 155 lan 531 saka Transcaucasia. Nemokake kesalahan ing piranti kasebut minangka tugas sing angel banget. Senajan microcircuits padha diprodhuksi ing Minsk padha pancen dipercaya. Lan ing produksi, ngadhepi karo marriage massive kuwi, padha seneng ngalih menyang elektronik diimpor.
        Lan karo microcircuits analog saka amplifier operasional 140UD7, umume ana kahanan lucu. Produsen peralatan sing misuwur nyedhiyakake tas suku cadang kanggo panggantos kanthi rasio 1: 1, amarga kabeh sing dipasang bisa uga ora bisa digunakake.
        1. Bai
          +4
          Juli 18 2021
          Sing padha diamati karo seri 155 lan 531 saka Transcaucasia. Nemokake kesalahan ing piranti kasebut minangka tugas sing angel banget.

          Malfunctions ing peralatan karo microcircuits saka Yerevan Radio Plant didandani banget prasaja. Blok ala dijupuk. Kabeh microcircuits Yerevan dibusak saka iku, ing saurutan lan diganti karo liyane, luwih apik saka tanduran Vilnius. Blok kasebut wiwit kerja. Kabeh.
          1. +2
            Juli 18 2021
            Aku ora nemoni Yerevan, microchip saka Baku lan Leningrad nggawa masalah liyane. Ing sawetara panggonan, komponen militèr saka Kaluga digunakake, ing kasus planar, malah ing antarane wong-wong mau ana unusable. Lan apa sing kudu diganti? Kanggo padha? Nang endi wae ing taun 93, microcircuits saka Minsk tindak massively, iku apik kanggo ndandani. Saka Vilnius aku ora ngelingi komponen ing kabeh.
            Ing wektu iku kita ora ngerti persis apa lan ing ngendi, kita mung ngerti yen cangkir karo kumelun saka Transcaucasia, lan lencana karo huruf "C" tegese "Svetlana".
            Lan ora kabeh TEZ tahan soldering, panggantos massa wis digawa metu mung yen ora bisa kanggo nemtokake persis microcircuit unusable.
      3. +1
        Juli 18 2021
        Sampeyan pancen bener. Aku dadi liyane lan liyane nggawe percoyo sing penulis nyuda kabeh "siklus" artikel menyang format "sajarah lan teknologi" komik strip karo ketok, opportunistic, negativitas anti-Soviet.

        Miturut cara, ing "register mournful" saka "backlogs" mikroprosesor Soviet, sakperangan alesan aku ora nemu produk kayata KM 1813 BE1 ...

        Lan ing pungkasan taun 1987, ing piranti lunak Alfa, wis dikuasai lan disiapake kanggo produksi serial. akustik, otomatisasi industri ... Lan iki mung "kanggo wiwitan" ...

        Kanggo referensi, iki minangka fungsional lengkap (sing dakkandhani ...), reprogrammable (sing dakkandhani ...) VLSI kanggo 40 ewu unsur ...

        Miturut cara, penulis sregep listing owah-owahan "nomer" saka seri microprocessor, lan diluting kabeh karo paukuman bab "budaya kurang" produksi Soviet, ora koyone banget weruh sing konco saben "nomer anyar", IN ESSENCE. , ana TEKNOLOGI ANYAR, kalebu ing konsep iki lan REQUIREMENTS NEW TO KONDISI PRODUKSI. Kalebu ing EVG (electronic - vacuum hygiene).

        Perlu dimangerteni lan dianggep manawa owah-owahan teknologi kadhangkala mbutuhake owah-owahan lengkap peralatan teknologi. Sing mung butuh wektu lan dhuwit ...

        Minangka kanggo "budaya produksi" kondhang ing bidang elektronik donya, iku ing USSR, wis lan AWAL, ora Samsaya Awon saka Jepang. Dina iki wis telat, nanging sesuk aku bakal menehi conto ...
        1. +3
          Juli 19 2021
          Miturut cara, ing "register mournful" saka "backlogs" mikroprosesor Soviet, sakperangan alesan aku ora nemu produk kayata KM 1813 BE1 ...
          KM 1813 BE1 minangka analog saka Intel I2920, dirilis ing taun 1979-1980-an.
          1. 0
            Juli 19 2021
            Yen kabeh "sederhana" ...

            Kaping pisanan, aku ngelingake maneh yen VLSI iki, sing ana penulis "kelalen disebutake", dikembangake lan dikuasai SERILY, sanajan perusahaan modern lan berteknologi tinggi, nanging isih "non-inti" ...

            Kapindho, apa Intel padha, baris terus-terusan dianyari op-amp, komparator, timer, ULF, saringan aktif lan kristal fungsi rampung panrima FM, compander, nomenclature diskrèt gawé? .. Utawa mung fussed ing microprocessor "niche"? .. Mergo..

            Katelu, KM 1813 BE1, sawise kabeh, "analog lengkap", kanthi fungsi ADDED ing WISH saka konsumen potensial ...

            Nanging "perestroika" sing kasebut ing ndhuwur uga nyuda produksi SERIAL ing pabrik pabrikan, lan ngidini konsumen industri berteknologi tinggi sing potensial ing saindenging jagad ...
  2. +2
    Juli 18 2021
    Artikel sing menarik banget.
  3. +9
    Juli 18 2021
    Ing nguber kinerja, padha lali apa kode apik. Dina iki, kanggo nampilake kaca iki kanthi cepet, sampeyan butuh prosesor sing urutan gedhene luwih cepet tinimbang sing dibutuhake 25 taun kepungkur. Nanging titik kasebut padha ...
    1. +4
      Juli 18 2021
      "Ing nguber kinerja, dheweke lali apa kode sing apik"
      Sampeyan mbokmenawa ngerti kacepetan pangembangan kanthi kinerja? Ing asas, aku setuju. Dadi pangembangan front-end banjur nyetel macem-macem kerangka.
      Kode apik saiki lan tansah ana ing pemrograman mikrokontroler. Lan padha bingung banget karo optimasi kode ing tingkat pangolahan data gedhe.
  4. -10
    Juli 18 2021
    Penulis nyusun gosip, mitos, konjektur lan omong kosong liyane, minangka asil, jaran lan jaran dicampur ing artikel kasebut.

    Kaset tape recorder isih diprodhuksi ing Jepang, lan militer AS ngoperasikake lan njaga disk drive 5 inci ing peralatane.

    Senajan iki wis ora diprodhuksi ing Federasi Rusia kanggo dangu.

    KUHP minangka institusi kanggo bocah-bocah sekolah ing kelas 9 (penulis remaja sing paling ora ngerti apa iku). Aku sinau carane bisa ing lathes lan mesin panggilingan ana. Bocah-bocah sekolah saka negara-negara NATO ora bisa ngimpi bab kuwi.
    Miturut cara, lampu isih diprodhuksi ing Jepang lan Amerika Serikat. Dadi bisa ngenali wong-wong mau minangka skill sing apik.
    1. +5
      Juli 18 2021
      "Jepang isih ngasilake perekam kaset, lan militer AS ngoperasikake lan njaga disk drive 5 inci ing peralatan.

      Senajan iki wis ora diprodhuksi ing Federasi Rusia kanggo dangu.
      Mangga nerangake gagasan sampeyan. Apa kesimpulan saka iki?
    2. +6
      Juli 18 2021
      Kode Prosedur Pidana minangka topik sing apik, nanging utamane kanggo tukang plester-pelukis lan tukang-tukang. Ing UPC VT kita, kita makarya ing SM-4 lan Grobotrons. Lan aku dhewe mbuwang ESku menyang bah. Inggih, ing institut kita diwulang ing SM-1420 lan DVK-2. Apa ana wonder sing kemajuan teknologi flushed kabeh iki mudhun jamban ing saperangan taun? Mung ing taun 1992, aku ngrakit nomer 286 pisanan. Sepuluh taun sawise dirilis!
  5. 0
    Juli 18 2021
    Ya, aku ora bakal mbantah, nanging ing salah sawijining fasilitas sing aman, sing saiki ditutup, aku ditangani karo kepala insinyur. Dheweke gumunggung yen klompoke bakal bisa kanthi cepet ngowahi mesin apa wae kanggo kabutuhan tentara, amarga prosesor sing dikembangake dening klompoke, saka awal, saka generasi anyar sing dhasar, sing, miturut dheweke, "irung menyang irung" ing kabeh babagan jejere Amérika paling apik. Iki tegese padha makarya nang endi wae ing cara lawas, saka ngeruk, tanpa nyalin produk manca.
  6. +4
    Juli 18 2021
    Thanks kanggo penulis! Katon kaya wong sing semangat! hi
  7. +5
    Juli 18 2021
    Aku ora menehi hasil karo peralatan militer ing taun-taun awal, nanging arah sipil dirusak dening desain lan desain sing buta huruf, lan isih dirusak. Kanggo sawetara alasan, insinyur desain hardware kita nganggep linuwih saka siji unsur minangka nilai tetep, nanging ora kaya ngono. Kira-kira, yen resistor dirancang kanggo 2 watt daya dissipated emits dadi luwih, lan malah dadi panas bebarengan karo liyane saka unsur, linuwih bakal 0,99. Nanging yen sampeyan sijine loro unsur 2 watt saben, resistor bakal langgeng. Desainer domestik ora ngerti iki, dheweke percaya yen unsur sing luwih sithik luwih apik, dheweke ora nyedhiyakake cadangan daya lan wedi nambah biaya.
    Lan aku ora pengin ngomong babagan lokasi papan sirkuit sing dicithak kanthi horisontal, cacat umum saka peralatan domestik, sanajan kabeh wong wis sinau fisika lan ngerti manawa papan sing dipasang kanthi vertikal luwih apik.
    Lan peep fashion paling anyar 19-inch lemari kanggo nginstal electricians lan elektronik, digawe ing kuwi cara sing ora bisa kanggo kelet tangan liwat sisih, sanajan kabel digawa menyang peralatan saka konco. Lan iki ora bisa dipengaruhi kanthi cara apa wae, kegiatan rasionalisasi ora ngidini gangguan karo produk standar, kaya sing dikandhakake, kahanan sing ora ana pengarep-arep ana ing pasuryan.
  8. +8
    Juli 18 2021
    Artikel kasebut informatif, topike pancen sedih. Ngaturaken sugeng riyadi. Nyalin bisu ora tau nggawe wong seneng. Aku bisa kerja suwene 12 taun sajrone stagnasi global (1978-1990), nanging 5 taun pungkasan periode iki wis ambruk lan tiba. Mratelakake panemume saka panggedhe gedhe langsung saya tegas - amarga ana sing ana ing luar negeri (asil kasebut diterbitake ing kertas AIAA lan Jurnal AIAA), mula kita kudu nindakake, sanajan telat 2-3 taun (paling apik) dijamin. . Sawise kita bisa metu saka bunderan ganas iki - nalika rudal Amerika nyerang kita, aku ora ngelingi jeneng kasebut, dudu AIM-9 "Sidewinder", kita kasil nyalin (K-13 / R 3C), lan sijine siji liyane ing stream mesin setir dheweke ora bisa. Liwat upaya Nisht lan Belotserkovsky (Akademi Angkatan Udara Zhukovsky), rencana sayap kisi dikembangake lan dieling-eling, panggunaan rudal saka macem-macem kelas bisa ngatasi sawetara masalah. Utamane, sayap kisi isih digunakake ing sistem penyelamat pesawat ruang angkasa Soyuz, ing rudal Tochka OTR, lan ing rudal udara-ke-udara, ing ngendi iku kabeh diwiwiti. Sajrone Perang Teluk, efektifitas rudal kasebut dhuwur banget - saka 8 diluncurake, Irak duwe 4 target target, Amerika, mesthi ora bakal nerbitake data kasebut, nanging bener.
    1. +2
      Juli 18 2021
      Kutipan: Aviator_
      Nyalin bisu ora tau nggawe wong seneng.

      Kepiye babagan China? On salinan kuwi wungu. Sistem nyalin ngidini USSR kanggo "terus munggah" hopelessly ora ing sirkuit utawa ing teknologi (peralatan proses uga disalin, lan cepet). Banjur Chubais lan Gaidaria nyuwil kabeh, lan banjir impor diwutahake menyang Rusia. Rampung produksi sing isih urip.
      1. +1
        Juli 18 2021
        "Nanging China? Ing salinan kuwi mawar." Mbalik ing 2019, bagean impor ing China ana 70% lan udakara 30% - produksi dhewe. Saiki pimpinan RRC wis ngirim dhuwit akeh kanggo pangembangan microcircuits dhewe.
        1. +2
          Juli 18 2021
          Quote: tasha
          Mbalik ing 2019, bagean impor ing China ana 70% lan udakara 30% - produksi dhewe

          Import apa? Teknologi, chip, solusi sirkuit?
          1. +2
            Juli 18 2021
            Sorry, microchips mesthi
            https://www.cnews.ru/news/top/2020-10-16_kitaj_bet_vse_rekordy_zavisimosti
        2. +1
          Juli 19 2021
          Nah, kanthi skripsi iki sampeyan ora mbantah "mitra" sampeyan ...

          Kaping pisanan, "saiki" Kekaisaran Celestial wis "mati" tutup kanggo nerusake proses nyalin sing wis mapan. Lan ora mung Kulon, sing dumadakan "sadar", bodho, amarga "alasan ekonomi", wis nransfer produksi menyang RRC suwene Puluhan (lan ora mung "barang konsumen"). Nanging, matur nuwun Gusti, Rusia uga ngalangi katup iki kanggo Beijing. Meksa sampeyan tuku produk RAmpung ing volume SIGNIFICANT ...

          Sareh, iku sabenere "ing dalan" nyalin sing RRC wiwit ora mung kanggo "nggawe microcircuits", nanging uga MFIs generasi 5th, lan operator pesawat, lan pertahanan udara / sistem pertahanan rudal ... Lan banget sukses ...
          1. +1
            Juli 19 2021
            Sareh, iku sabenere "ing dalan" nyalin sing RRC wiwit ora mung kanggo "nggawe microcircuits", nanging uga MFIs generasi 5th, lan operator pesawat, lan pertahanan udara / sistem pertahanan rudal ... Lan banget sukses ...
            Mesthi wae. Aku nulis babagan iki ing komentar pisanan. Aku quote dhewe lan ora mati saka andhap asor :)
            Mungkin A.I. Shokin ngerti banget lan nggawe keputusan kasebut. Dheweke ngarep-arep supaya pangembangan conto sing disalin bakal nyebabake terobosan. Iku bisa metu karo tank ... Nanging microcircuits ora tank. Elektronik ora bisa berkembang tanpa investasi.
            1. -2
              Juli 19 2021
              Kaping pisanan, aku mung pengin sampeyan sehat ...

              Kapindho, CATCHING HEADLINE babagan "ATTACK OF CLONES" kanthi "serangan" paralel ing Shokin "guilty" babagan iki, lan ACCENTATION PERMANEN saka tesis iki saka artikel menyang artikel, bisa digunakake kanggo maca sing durung siyap luwih efektif tinimbang kutipan sing sampeyan sebutake " ing jinis normal "...

              Lan kerjane kanthi tepat babagan negativitas anti-Soviet. Iki minangka dhasar saka propaganda ANY ...
              1. +1
                Juli 19 2021
                Lan kerjane kanthi tepat babagan negativitas anti-Soviet. Iki minangka dhasar saka propaganda ANY ...
                Mungkin ngono. Lan supaya sembarang nyoba kanggo narik kawigaten manungsa waé kanggo masalah nyata saka USSR langsung nampa label anti-Sovietisme lan mati lengkap eling. Iki ora ditrapake kanggo obrolan kita karo sampeyan, nanging ing pendekatan umum. Aku nglawan mitos, USSR dudu negara sing duwe kali sele lan bank susu. Ora "kabeh ana", nanging ana - kabeh. Loro-lorone kesalahan lan prestasi ...
                1. +1
                  Juli 19 2021
                  Aku bakal ngomong ngono ...

                  "sadurunge perestroika" USSR urip ing cara sawijining, negara sosial oriented, kang ora nyetel TUJUAN lan TUGAS ing kabeh, ing kontras kanggo disebut. "Kulon", tatanan sing disebut. "masyarakat konsumen".
                  Sing. masyarakat, LANGSUNG urip, - i.e. prodhuksi, sade lan tuku "ing kredit".

                  Sing. ing TOTAL UTANG, sing masyarakat iki UTAMA ora bisa dilunasi..
                  1. 0
                    Juli 19 2021
                    Aku, nuwun, maneh conto pribadi. Kanthi kabeh keagungan lan kekuwatan, USSR ora bisa jenuh pasar kanthi mesin cuci otomatis. Lan guru desa, sawise mriksa notebook, ngumbah barang-barang kanggo kulawarga ing mesin tik Belka sing prasaja. Lan dheweke squeezed metu - kanthi manual ... Lan banyu kudu nyeret lan digawe panas karo boiler. Amarga industri Soviet ora nggawe pompa otomatis primitif lan ketel listrik.
                    Ing wektu sing padha, 3-5 milyar rubles saben taun ngginakaken ing perang ing Afghanistan.

                    Kanggo artikel babagan Angkatan Laut, salah sawijining komentator nulis: "Satemene, pancen kaya ngono. Pengeluaran militer sing gedhe lan transformasi ekonomi Soviet dadi tambahan ing kompleks industri militer ing pungkasane nyebabake kasunyatan yen USSR ilang. tanpa aksi militer." Lan ora ana sing bisa ditambahake ...
                    1. 0
                      Juli 19 2021
                      Quote: tasha
                      Lan banyu kudu nyeret lan dipanasake nganggo boiler. Amarga industri Soviet ora nggawe pompa otomatis primitif lan ketel listrik.

                      Ana uga inersia mikir, pompa geter "brook" wis diprodhuksi ing 70-80s.
                      Babagan mesin cuci semi-otomatis kanthi centrifuges saka jinis "Siberia", padha teka saka USSR.
                    2. +3
                      Juli 19 2021
                      Pokoke ana sing...

                      Bapak ibu guru ingkang kula hormati. Nanging...

                      Sadurunge jenuh konsumen deso kanthi ngumbah "mesin otomatis" (maneh, ing republik endi "defisit" iki ana lan sepira gedhene lan kapan ana? kanggo ciri, cocok kanggo operasi "mesin" tanpa masalah? .. Lan, mbok menawa, kanggo miwiti iki? ..

                      Yen ora, bisa uga ora ngumbah ing Belka, guru kudu nyeret "senapan mesin" menyang bengkel garansi sing adoh. Kang ing USSR (kanthi cara, ditempelake ing radio kluwarga didol, televisi lan peralatan liyane, EXCELLENT lan PRAKTIS dokumentasi operasional) cukup. Lan adoh saka kasunyatan manawa kasus iki bakal diakoni minangka "jaminan" ...

                      Kanggo pangeluaran militèr "exorbitant" saka USSR, ing kene wis dihormati Vitaly Shlykov, sing, sayangé, wis tilar donya, ngandika kabeh dangu ago.

                      Uga nuduhake saka apa "sumber" bapak "perestroika" lan "abdi intelektual" narik "pangerten" babagan subyek iki ...

                      Lan USSR ora "ilang" apa-apa kanggo sapa utawa apa wae. USSR rusak dening biasa-biasa wae, lan wong-wong mau dikhianati.

                      Miturut cara, ora siji sistem kebal saka ngiyanati lan biasa-biasa wae, malah sing disebut. "pasar-demokratis", ora preduli apa pujian sing disusun ...

                      Sawise kabeh, TWO WORLD WORLD PERSIS, lan dudu "merit" Soviet ...
                      1. +2
                        Juli 22 2021
                        patut dideleng lan dipikir pira JARINGAN ELEKTRIK DESA..
                        Adhuh, konco. Mesin kasebut ing ndhuwur "Siberia" makarya, lan ora ana apa-apa ... Mung ora bisa tuku ...
                        Lan USSR ora "ilang" apa-apa kanggo sapa utawa apa wae. USSR rusak dening biasa-biasa wae, lan wong-wong mau dikhianati.
                        Kepiye kedadeyan sing biasa-biasa wae dadi kuwasa? Ing prinsip apa pilihan kanggo kuwasa?
                      2. +1
                        Juli 24 2021
                        Nuwun sewu, nanging kita ana ing topik "teknis" forum, dudu ing pawon komunal ...
                        Papan prosesor. Secara kasar,

                        1. "Makarya" dudu argumentasi. Kaya "ora ana apa-apa" ...

                        Mesin cuci otomatis nganggep anané papan prosesor sing nyedhiyakake kontrol operasi mesin ing kabeh sing diwenehake ing instruksi manual. Nyatane, iki wis dadi komputer, kanthi "mekanika" "diikat" ...

                        Kanthi cara sing padha, kanthi cara, kaya boiler gas modern, wis suwe dadi komputer, kanthi burner "diikat", penukar panas, pompa lan sistem kanggo mbusak produk pembakaran ...

                        Lan padha kudu sijine menyang operasi dening SERVICE TECHNICIAN sing nggawe cathetan ing dhewe lan OWNER piranti ing kertu babar pisan. Salinan katelu saka coupon dikirim menyang PRODUSEN piranti, utawa kanggo wakil sawijining - bakul. Kalebu, iki negesake KEPATUHAN KONDISI OPERASI ing panggonan sambungan, SYARAT Instruksi Operasi...

                        Yen sampeyan wis siyap kanggo nglirwakake ALL iki, lan "Siberia", Nanging, makarya lan "ora apa-apa", banjur copot kupluk kanggo dhuwur linuwih saka peralatan rumah tangga Soviet diprodhuksi. Nanging babagan ndandani garansi, yen ana "yen ana kedadeyan", lali. Mung lan kabeh ...

                        2. Dheweke nguwasani rakyat. Kaya sing dibutuhake dening Konstitusi Soviet. Sing, miturut sistem paling progresif ing donya - sistem demokrasi nyata.

                        Lan "kedaden" supaya amarga ora siji sing disebut. "Sistem pilihan" ora tau, ing ngendi wae lan kanggo sapa wae, ora menehi jaminan 100%.

                        Lan ing sing disebut. "Demokrasi Kulon" lan "ekonomi pasar" sing nggawa planet menyang ROH KRISIS SISTEM - Perang Donya, paling ora kabeh. Lan ora bakal menehi ...

                        Aku ngelingake sampeyan yen PEOPLE USSR, ing 17 Maret 1991, ing Referendum ALL-UNION, milih kanggo njaga USSR kanthi mayoritas 77%. Sing. milih Lan, kanggo pengawetan Uni, Lan kanggo pengawetan saka daya Soviet ing.

                        Nanging RAKYAT dikhianati, biasa-biasa wae lan pengkhianat ing kuwasa. Lan sing diungkapake kanthi sah lan WAJIB bakal dilanggar.
                      3. 0
                        Juli 24 2021
                        Good day!
                        "Mesin cuci, mbutuhake Papan prosesor,". Yen aku ora bingung, "otak" mesin cuci Vyatka 12 (analog saka Italia) minangka piranti perintah mekanik. hi
                        Menarik, sampeyan duwe kanca, logika. Ora ing raos ala, nanging ing raos mboten umum kanggo kula. "Ora ana mesin cuci sing bisa dituku ing deso, amarga instalasi lan konfigurasi mesin kasebut mbutuhake biaya serius kanggo nganyari jaringan listrik, nggawe pusat layanan, pelatihan teknisi, lan liya-liyane." Negara ora duwe dhuwit kanggo iki, nanging padha duwe dhuwit kanggo perang lan bantuan kanggo macem-macem rezim? Utawa mung ora ana sing mikir babagan iki, kaya ing lelucon babagan Brezhnev lan botol vodka kanthi tutup sekrup? hi

                        miturut klausa 2. Dadi mediocrity bocor, kalebu ing pimpinan industri elektronik USSR? Lan minangka asil saka aktivitas wrecking pirang-pirang taun, kabeh usaha lan prestasi ing wilayah iki diganti dening nyalin prasaja saka prestasi manca? Lan supaya bisa dadi ....
                        Ing kasus apa wae, matur nuwun kanggo obrolan sing menarik. Ayo ngenteni artikel anyar babagan elektronik lan ketemu ing kana. Banjur, kaya sing wis dingerteni, aku mlumpat menyang "komunal". Ikhlas...
      2. 0
        Juli 18 2021
        Wong Tionghoa kurang "nyalin bodho". Tahap iki perlu, nanging sampeyan kudu ngembangake dhewe, lan kanthi cepet. Nanging stagnasi iku stagnasi, kita duwe, nanging ora ana ing China. Dheweke sinau saka kesalahane.
        1. -1
          Juli 19 2021
          Ing USSR, iki, saka awal banget, ora rampung "mengko", nanging paralel ...

          Lan kanthi akumulasi paralel saka pengalaman sing dibutuhake lan kawruh praktis, dheweke wiwit fokus ing nomenklatur asline.
          1. +1
            Juli 19 2021
            Ing USSR, iki, wiwit awal, wis rampung

            Iku gumantung ing industri apa, ngendi ana soko kanggo berkembang, iku ana, lan ngendi iku ora, kita kudu miwiti karo salinan, kadhangkala unlicensed, kaya mesin pesawat Liberty-400 pisanan. Ing "Rusia sing Govorukhin ilang" (ana film ala saka 1992), adoh saka kabeh wis rampung.
            1. +2
              Juli 19 2021
              Ing mikroelektronik, iki pancen kedadeyan, wiwit lair saka industri iki ing USSR ...

              Kanthi biaya "salinan sing dilisensi", pitakonan kasebut kapisah. Ing kene, nyuwun pangapunten, kaya ing lelucon kondhang: "Dadi sampeyan duwe catur? .. Utawa lunga? .."

              Lisensi kanggo produksi produk berteknologi tinggi (ora kanggo sebutno "paling anyar") didol dening pangembang teknologi asli, utawa menyang negara sekutu. Utawa, ing negara gumantung. Utawa, menyang negara "netral" ...

              Ora ana wong sing duwe pikiran sing bener sing bakal, kanthi sah, adol lisensi kasebut menyang mungsuh militèr lan saingan geopolitik utama. Ayo padha ngerti lan nampa iki minangka FAKTA KENYATAAN, "tanpa diskusi." Yen ana sing "didol", banjur saka bal saka "cabang buntu". Utawa sampah sing ora janji ...

              Kajaba iku, ing bagean saka panuku, nyoba kanggo "sah" ndarbeni saka mungsuh (ayo nelpon kanggo brevity) teknologi paling anyar ing industri janjeni lan lisensi kanggo produksi produk tartamtu bakal tritely mbukak mungsuh orane katrangan saka sampeyan. kapentingan nyata, kalebu. lan rencana lan niat sampeyan ing bidang produksi pertahanan, paling ora ... Lan bakal menehi kesempatan sing apik kanggo ngembangake langkah-langkah kanggo nglawan aspirasi sampeyan ...

              Kanggo ilustrasi...

              USSR, matur nuwun, ora tuku lisensi kanggo "teknologi nuklir" saka "Manhattan" AS sing padha. Nanging, saiki, iki minangka pimpinan jagad sing ora bisa dibantah ing wilayah iki. Kajaba iku, kanthi "margin gedhe" ing bidang teknologi ...
      3. +1
        Juli 18 2021
        Dheweke nyuwil tembung sing salah, ditutup kanthi paksa kanthi pesenan, sertifikat, standar lan rekomendasi.
  9. -2
    Juli 18 2021
    Davlet Yuditsky, sing lagi wae menyang Zelenograd kanggo ngembangake chip kanggo superkomputer PRO sing bakal teka. Iku bakal dirembug ing edisi sabanjure.
    Aku maca karo kapentingan lan nesu ing wektu sing padha. Mugi ing tutugan saka release, penulis bakal nemokake imbangan antarane scolding kabeh Soviet, memuji kabeh Western, lan elinga talents kita sing nggawe algoritma anyar lan mesin saka apa padha duwe! Contone, kendaraan eksplorasi dikembangake ing pabrik Geofizpribor, sing banget energi-intensif amarga kualitas kurang saka electronics digunakake, nanging kang nyimpen wagon negara dhuwit lan, ing kasunyatan, subyek saka mburu kanggo West supaya kinasih. dening penulis. nglirik Aku sengaja ora ndemek kompleks industri militer Soviet, sing kadhangkala mung numpes teknologi canggih ing wiwitan. nanging uga nggawe teknik unik. Aku suggest sing penulis mung njupuk unbiased, nanging dipikir sethitik luwih jero menyang inti lan alasan kanggo negara urusan ing Uni kang voiced. Thanks kanggo artikel, iku menarik. eseman
    1. -2
      Juli 19 2021
      Sampeyan ora bakal cipratan perasaan ing kene, nanging menehi bukti yen sampeyan ora salah. Mung aspek teknis karya ing wilayah iki diterangake ing kene. Nanging, yen sampeyan sinau babagan alasan sing nyebabake produksi alon-alon, lan mung adhedhasar sistem pangembangan sing direncanakake Soviet, mula sampeyan bakal kaget. Ekonomi Soviet ora kasengsem ing inovasi. Kanggo iku planning mriyang, kang saka kagayuh. Yaiku, paningkatan monoton ing output taun ngarep kanthi legal 2% saka output taun sadurunge. Iki minangka rem ing kabeh. Ora mungkin kanggo ngrampungake rencana kanthi cepet. Kanggo mangsa bakal susah. Ora mungkin ngganti teknologi kanthi drastis, amarga kabeh iki wis ditemtokake ing rencana pembangunan, lan sing penting - ing rencana limang taun. Mula konstruksi jangka panjang, nalika pabrik ukuran medium dibangun ing rencana loro utawa telu limang taun.
      1. +2
        Juli 19 2021
        "Ekonomi Soviet ora kasengsem ing inovasi. Kanggo iku planning mriyang, kang FROM ACHIEVED. Sing, Tambah monoton ing output taun sabanjuré dening sah 2% saka output taun sadurunge. Iki rem ing kabeh. ."
        ************************************************** *****************************
        Apa sampeyan nulis iki kanthi serius? .. Yen mangkono, sampeyan duwe alasan kanggo nyimpang saka maca koran jaman "perestroika" ...

        Kaping pisanan, produk PLANNED diprodhuksi dening pabrik produksi SERIES. Lan rencana kasebut "saka apa sing wis digayuh" dioptimalake kanthi PERSIS kanggo wong-wong mau.

        Ingkang kaping kalih, “inovasi” ingkang kasebat LAMPIRAN SRI INDUSTRI, kalebet. kalebu ing struktur asosiasi produksi MEP. Lan pabrik-pabrik "eksperimen" dhewe sing ngasilake produk "eksperimen" anyar sing inovatif.

        LAN PARAMETER PROSES TEKNOLOGI, DISEDIAKAN PRAKTEK, Nyedhiyakake persentase optimal saka "ngasilke apik", sawise transfer produk anyar iki kanggo tanduran SERIAL ...

        Mangkono, pancen, kahanan kasebut karo "perencanaan Soviet" sing kondhang, mesthine "nyepetake" ana ...
        1. 0
          Juli 19 2021
          Uga kedadeyan manawa lembaga riset industri nglawan R&D anyar. Amarga iku cukup kanggo rencana, lan Tambah ing volume karya ora mengaruhi gaji.
          Aku krungu informasi iki saka wong pisanan ing obrolan "... ing kene sampeyan nggigit untu kanggo ROC, lan ing jaman Soviet kita tindak menyang Moskow kanggo nglawan ROC anyar ..."
          1. +2
            Juli 19 2021
            Ya wis. Lan akeh wong iki, aku isih bisa, kaya sing diucapake, "nyentuh tanganku." Sanajan, dasawarsa pungkasan, luwih akeh kudu "ndeleng".

            Kajaba iku, sanajan umure (umure, mesthine ...), meh saka "panggonan kerja" ing komputer. Sampeyan bakal kaget, nanging dheweke terus-terusan ngetutake tren lan solusi teknologi ALL THE LATEST WORLD, nindakake pesenan kanggo pangembangan anyar kanthi cara sing produktif lan bermutu...

            Dadi. Institut riset industri Soviet, paling ora ing sistem MEP, mung "kebanjiran" karo R&D. Lan saka wong-wong mau, YA, saben taun, perlu, sebagian, "perang", nundha menyang tanggal mengko

            Lan iki NORMAL, amarga cetha menehi kesaksian babagan akeh inovasi sing dikira ing USSR lan MEP bakal dikuasai lan ditindakake. Ya, aku kudu prioritas. Kalebu lan ing lapangan "pertahanan" banget. Nemtokake apa sing bakal ditindakake, kerja ing Buran, Angkatan Laut, Antonov Mriya utawa sing diarani. "Cryogenic" topik, etc. Aku kene mung bagean ora pati penting, digawa, kanggo ilustrasi. Lan kanggo OKR ing USSR padha mbayar tunjangan apik banget. Lan desainer "tanpa ROCs", ing institusi riset industri saka Kamentrian Ekonomi, ing sembarang wektu tartamtu, mung ORA. Sampeyan minangka "pangareping" utawa "wakil" ing arah, utawa melu riset lan karya tartamtu, nanging ing kerangka ROC, SEMUA sing melu nampa bonus ...

            Ana salah sawijining kacilakan, ana "segara" OKR sing DIPERLUKAN, lan ora cukup wong sing bisa "ngombe segara iki bebarengan" ...
          2. -3
            Juli 20 2021
            Ruang lingkup karya sing ditindakake dening lembaga riset cukup akurat lan sah ditemtokake, cara kanggo ngitung jumlah lan komposisi (kanthi kualifikasi) ditemtokake. Mung topik sing kalebu ing rencana negara sing dibiayai. Karya sampingan minangka kejahatan tumrap rakyat lan negara. Apa, padha nulis sethithik babagan produksi lemah kabeh barang konsumen sing paling perlu? Nandur, lan ing taun Stalinis, dijupuk.
            1. +2
              Juli 20 2021
              Nyuwun pangapunten, sampeyan lagi ngomong karo sapa?.. Karo awakmu?..

              Apa "sisih" karya ing konteks R&D ing sistem MEP?..

              Iku babagan kasunyatan sing ana TOO MANY banget RELEVAN OKRs sing mestine kanggo kalebu ing rencana sektoral.

              Lan PART saka wong-wong mau, saben taun, kudu "menang". Malah (oh medeni, saka wis ngenalaken menyang rencana). Sing, pancen, nuntut "lelungan menyang Moskow." Kadhangkala, lan luwih saka siji ...

              Lan iku TOTALLY NORMAL ...
        2. +1
          Juli 19 2021
          Sampeyan ngomong kaya sing lagi wae teka saka rapat partai Lan durung pulih saka panase diskusi. Nanging, apa sing dadi diskusi? Persetujuan umum. Sajrone 74 taun, lan seprapat abad kerja minangka desainer, aku ngerti akeh perkara sing durung dingerteni. Paling awon. apa bisa kelakon kanggo overfulfill rencana dening liyane. saka 5..7%. Iki bakal dadi pungkasan. Prinsip "saka apa sing wis digayuh" bakal langsung diuripake, lan taun ngarep sampeyan bakal entuk akeh sing ..... Aku bakal pitutur marang kowe CARA lembaga riset lan pabrik makarya, nguwasani peralatan anyar. Aku bakal pitutur marang kowe carane njaluk "Honorary Pentagon" tanpa gaweyan sethitik. Aku bakal pitutur marang kowe carane jangkah lan volume produksi tansaya ing negara stagnant. Pengin? Kanggo miwiti, sajrone kerja ing pabrik, ing SKB, suwene 25 taun, kita terus-terusan mandheg produksi lan ngganti (ora mungkin tanpa ngganti produk sing padha, ora bakal diidini) Dadi, produkku (aku dadi pimpinan) biaya 49 rubel, lan pungkasan, kaping lima, 876 rubel. Fungsi, mesthi, padha persis. Jeksa Agung bisa ngetokake - luwih saka 10 ewu saben taun. Coba kepiye volume mung kanggo produkku. Iki minangka taun 70-80an, nalika ora ana inflasi sing nggegirisi. Napa kita ngganti produk kita? Kasunyatan iku saben desainer, teknolog saka tanduran iki kapekso kanggo nambah kabeh produksi, desain, kanggo ngurangi konsumsi logam, kakiyatan pegawe, introduksi saka profil modern, bahan, teknologi lan peralatan. Saben taun. Produk kita tahan bledosan, kanggo tambang, yaiku nglindhungi wong, lan bisa ngganti desain tanpa nglanggar standar safety. Produk kita diuji ing Institut Riset kanggo bukti bledosan, keamanan intrinsik, lan liya-liyane. Lan, sajrone pirang-pirang taun, kita, bebarengan, gnawed produk kita menyang balung. Luwih bisa, mung ngrusak kabeh lan kabeh. Lembaga riset sing karyane digatekake kanggo mbebasake proyek-proyek kasebut dadi produksi siap nawakake kita dhewe ..... Kita, mesthine, .... lembaga riset iku duweke, industri, kita ngerti. kabeh mau dening paningal, padha graze karo kita kanggo sasi, padha ngerti sores lan kabutuhan kita Singkat, tangan.... We ngipat-ipati, bebarengan, mesthi, produk lawas, kita ngubungake kanggo kategori katelu saka kualitas, kita mbusak saka produksi lan master anyar. Ngerti dhewe, utawa suggest sing ana, ing gambar lan pangolahan technical, kita duwe lemak. Kanggo mangsa ..... Lan supaya, kabeh wektu, lan ora mung siji saka tetanduran kita, lan ora siji produk kita, supaya kita di-push kemajuan. Ana 860 tambang ing USSR, dadi meh akeh sing tetep. Ing endi sing kudu ngasilake luwih akeh produk, yen ora ana papan kanggo nyelehake? Kabeh miturut RENCANA, ibune anak-anake. Dheweke tuwuh amarga "perbaikan" kasebut. Lan sampeyan bakal ngomong soko ana? Apa sampeyan ora njupuk akeh banget?
          1. 0
            Juli 20 2021
            "Sampeyan ngomong kaya sing lagi wae teka saka rapat partai Lan durung pulih saka panase rembugan. Senadyan, diskusi kaya apa? Persetujuan umum."
            ************************************************** *************************
            Ngapunten, apa sampeyan ngluncurake iki kanggo aku, minangka "desainer", ing umur 74, minangka "argumentasi"? ..
            1. -1
              Juli 20 2021
              Kepiye sampeyan bisa menehi komentar babagan omong kosong? Biasane diomongake ing kumpul wong bodho iki.
              1. 0
                Juli 24 2021
                Iku masalah sampeyan. Aku ora kudu ngunjungi "kumpulan wong bodho" ing ngendi wae, ing fasilitas produksi USSR ...

                Dadi, "generalisasi" pengalaman "desain" pribadi sampeyan ing sistem kasebut ora bisa maca lan konyol ...
                1. -1
                  Juli 24 2021
                  Kutipan saka: ABC-schütze
                  Iku masalah sampeyan. Aku ora kudu ngunjungi "kumpulan wong bodho" ing ngendi wae, ing fasilitas produksi USSR ...

                  Dadi, "generalisasi" pengalaman "desain" pribadi sampeyan ing sistem kasebut ora bisa maca lan konyol ...

                  Mesthi wae, ora nggumunake lan ora katon kanggo bocah-bocah lan wanita sing ana ing asylum gila sing ....
          2. +1
            Juli 20 2021
            "Kasunyatan iku saben desainer, teknolog saka tanduran iki kapekso kanggo nambah kabeh produksi, desain, supaya ngurangi konsumsi logam, kakiyatan pegawe, introduce profil modern, bahan, teknologi lan peralatan. Saben taun. Produk kita padha explosion- bukti, kanggo tambang."
            ************************************************** *************************
            Dear...

            1. "Desainer tanduran" lan desainer utama R&D, iki minangka konsep sing rada beda.

            Lan karakter iki malah bisa ing struktur beda. Ch. Desainer R & D, ing SRI INDUSTRI (minangka ATURAN), lan "desain pabrik" ploughs ing produksi SERIAL, "ngancani" produksi SERIAL PRODUK SERIAL. Sijine menyang produksi sawise ditampa R&D dening Komisi Negara.

            Ing produksi pilot "ing lembaga riset cabang", kanthi cara, ana uga "perancang pabrik". Mung dheweke, utamane, ngiringi rilis batch eksperimen. Kalebu lan pihak - sing Komisi Negara nampa ROC ...

            Miturut cara, Kepala Desainer R&D, tansah ngiringi kumpulan "instalasi", sadurunge nguwasani produk tartamtu ing produksi massal. Kanthi "A" ...

            Minangka EXCEPTION, kanthi kabutuhan sing relatif cilik (utawa, kosok balene, BANGET BESAR), produksi pilot uga bisa disambungake menyang produksi produk SERIAL. Nanging mung, ora ing wangun "aturan" ...

            2. "Aku bakal pitutur marang kowe carane institusi riset lan pabrik makarya, nguwasani peralatan anyar. Aku bakal pitutur marang kowe carane njaluk "Honorary Pentagon" tanpa gaweyan slightest. Aku bakal pitutur marang kowe carane jangkah lan volume produksi thukul ing negara stagnant. Apa sampeyan pengin?"
            ********************************************** ************************
            Bajingan iki, luwih becik dicritakake marang putu sadurunge turu.

            Utamane ing konteks slogan babagan negara "stagnant". Aku njamin, dheweke bakal turu kanthi cepet lan tanpa masalah ...

            Apa sampeyan, minangka "narapidana" sing berpengalaman ing rapat partai, ora ngerti ...
            1. -1
              Juli 20 2021
              Kepiye sampeyan seneng karo kepala departemen? Apa sampeyan bakal ngomong karo HIM, utawa Kepala Desainer ROC kaliber kanggo sampeyan ing pundhak, lan ora kurang? Kepala Desainer R&D. Iki ora kelakon. Ana mung Kepala Desainer. Ana Chief Project Engineer. Ana desainer sing misuwur. Kok malah kepengen karo barang-barang sing durung dimangerteni....? Cerdas, aku takon. OKR minangka tataran tema sawise R&D. Yen sampeyan ora ngerti apa iki - aku bakal nerangake - R & D - karya riset. OKR - Karya desain eksperimental. OCD biasane cendhak - gumantung saka kerumitan - ora luwih saka setahun utawa rong taun. Sampeyan diangkat kanggo rong taun, kanthi prospek sing ora jelas kanggo masa depan? Iki bab sing padha wis ngandika bab sawetara dina saiki. GK wis suwe banget, lan ora kanggo tahap OCD. Cudgel.
          3. +1
            Juli 20 2021
            "Kasunyatan iku saben desainer, teknolog saka tanduran iki kapekso kanggo nambah kabeh produksi, desain, supaya ngurangi konsumsi logam, kakiyatan pegawe, introduce profil modern, bahan, teknologi lan peralatan. Saben taun. Produk kita padha explosion- bukti, kanggo tambang."
            ********************************************** ************************
            Nuwun sewu, apa sampeyan lali yen sampeyan "kirim komentar" ing artikel babagan MEP, umume, lan mikroelektronik, utamane? ..

            Kanggo iki, "babagan tambang" lan penambang, kita bakal ngomong mengko ...

            Apa "perbaikan taunan"?..

            ANY, PALING MINOR Pambuka "Owah-owahan" BY SERIAL PRODUCTION IN THE DD UTAWA TD ON THE IS REPAIRED ING ARSIP dibutuhake, minangka minimal, koordinasi karo pangareping desainer prodhuk, lan, pungkasanipun, JOINT APPROVAL, loro saka sisih Pelanggan lan saka sisih organisasi Kantor Pusat Kementerian Energi kanggo nggunakake IS PP.

            Lan malah nganakake survey ditulis saka Enterprises saka ministries - konsumen (sing, dening cara, uga mèlu prakara iki banget kasebut kanthi teliti, dening Customer). Lan yen ana bantahan, rapat-rapat dianakake "ing Moskow" ...

            Iki, - organisasi tiyang sepah, dening cara, kanggo dina iki, padha Zelenograd (Bank Pusat PIMS), mung wis cantik akeh ilang kualifikasi saka personel. Nanging, aku ngarep-arep, sementara lan kanggo alasan sing dingerteni lan objektif ...

            Saiki kanggo program pendidikan ...

            Coba, minangka "desainer", golek "Dasar-dasar Keandalan Piranti Semikonduktor lan Sirkuit Terpadu". A. A. Chernyshev. Moscow. "Radio lan Komunikasi". 1988

            Bab 2. anjir. 2.1. Tahap siklus urip instrumen

            "Tindakan konstruktif korektif apa wae, SEPENUHNYA, ora liya mung PEMBANGUNAN BARU, sing disebabake dening kasunyatan manawa faktor-faktor sing nemtokake tahap iki (yaiku tahap pangembangan. Wigati tambang) ORA DILAKSANAKAN KEPENUH" .

            Iki ora ngandika ing "rapat partai" ...

            Iki minangka salah sawijining (BANYAK ...) BUKU MEJA kanggo "pro" apa wae ing bidang mikroelektronik lan linuwih...

            Apa sampeyan isih duwe pitakon babagan "perbaikan tahunan" produk SERIAL? ..

            Ana, mesthi, "ratsukhs" tugas ing produksi serial, uga ing produksi pilot. Nanging, uga, yen kena pengaruh produk lan PROSES TEKNIS kanthi ditampa lan ING KONTROL PELANGGAN, kanthi teliti dievaluasi ...

            Ngomong-ngomong, apa sampeyan duwe Pelanggan ing perusahaan "peralatan tambang"? .. Apa sampeyan nampa produk? ..
            1. 0
              Juli 20 2021
              Nanging apa, ing MEP, ana bedane? Apa ora ana eyewash karo "Marks of Quality", kanthi rega sing ketat, ngapusi, postscripts lan ndhelikake kesempatan? Aku kudu bola-bali koordinasi panggunaan sampah sing beda ing produk kita. Lan obrolan ing cilik saka Gagal muni mung ing baris karo kamungkinan winates saka produksi. Dheweke nawakake frank .... tinimbang unsur sing cukup kuno. Nggarap dhaptar departemen sing mbatesi. sing ora duwe apa sing ana ing perpustakaan spesifikasi. Dolbo .... sampeyan, dudu spesialis MEP. Aku uga melu produk saka subyek tertutup. Mulane akeh lelungan bisnis menyang fasilitas. Ora ing tingkat unsur, nanging kerumitan sing luwih abot. Kanthi wektu garansi 12 taun, lan sumber daya 1000 jam.
              1. +1
                Juli 21 2021
                "Nanging apa, apa wae beda ing MEP? Ora ana eyewash karo" Marks of Quality ", kanthi tekanan ing rega, ing ngapusi, postscripts lan concealment saka kesempatan?"
                ********************************************* ** *********************
                Ing MEP, ana macem-macem ...


                Lan wong-wong sing "praktek" kabeh sing sampeyan kadhaptar, salah siji - mabur saka kiriman, utawa - lungguh kanggo "grinding bunks" ...

                Miturut cara, mung ing kasus, aku nggambarake manungsa waé kanggo siji "detail cilik" minangka "desainer".

                Kasunyatane yaiku "kasus" sing sampeyan sebutake lan "kasus" sing dibahas minangka konsep dhasar sing beda ing babagan isi semantik.

                "Kasus" nggambarake urutan ing SISTEM kanthi sakabehe, lan "kasus" minangka pangecualian kanggo ATURAN. Sampeyan, PERSIS adhedhasar "kasus" (banget semrawut lan oportunistik dipilih miturut "kriteria" pribadi, antipati ANTI-Soviet), nyoba pindhah menyang "generalisasi sing amba" kanthi transfer pertimbangan pribadi sampeyan menyang SISTEM UMUM.

                Inggih, ing tembung, INTENTIONALLY lan SABAR, sampeyan melu substitusi banal lan kondhang saka konsep. Ing tembung liyane, "bajingan". Wektu iki...
                1. +1
                  Juli 21 2021
                  Ing kene sampeyan bisa krungu tembung ora saka bojomu, nanging asisten profesor saka guyon kondhang Kartsev saka universitas sing ora penting. dipeksa ngganti, (rampung, ora dikarepke), profesor gerah. Ora aku sing nyebar propaganda, nanging sistem Soviet dhewe, sing diciptakake sacara artifisial lan digawa menyang titik absurditas lan omong kosong saka Komite Pusat CPSU, ngubur negara kasebut. Lan ora mung siji, iku kudu nyatet. Aku propagate iki AGAINST sosialisme, utawa Sekretaris Jenderal Comrade MS Gorbachev piyambak, sing ngumumaké saka layar TV sing metallurgists kita gedhe. Dheweke, sampeyan ndeleng, njupuk kewajiban kanggo masak baja supaya bisa dipesen. Lan docility saka Comrade Tagged ora ngidini dheweke mikir yen dheweke beku kaya ngono ..... Pranyata kabeh rencana limang taun dheweke (tukang baja) ora nepaki pesenan, yaiku apa sing dibutuhake, nanging apa padha bisa. Dadi jelas kanggo aku kenapa kita duwe macem-macem baja. Ora ana kesenjangan ing antarane varietas tetanggan. Apa wae sing ditindakake, ora masalah, ana sing bakal ditindakake. Digarap laporan lan gudang. Dheweke kebak telek, ora ana sing butuh, nanging laporan kasebut pancen apik tenan. Ing umur 4, rencana limang taun digawe. Waca, bajingan bodho, CARA sistem sing direncanakake bisa digunakake kanggo kita. https://public.wikireading.ru/51104
                  Napa sosialisme luwih apik tinimbang kapitalisme. Wasserman Anatoly Aleksandrovich. Lan kanggo wiwitan, maca kutipan saka ing kono: "Nanging rencana produksi ngemot akeh persamaan amarga ana macem-macem jinis produk sing diprodhuksi. Ing pertengahan 1970-an, nalika cyberneticist gedhe Viktor [1] Mikhailovich Glushkov diterbitake pisanan ing USSR argumen-argumen sing saiki dakcritakake maneh kanthi cara sing disederhanakake, 20 yuta jinis produk diprodhuksi ing USSR, sing tegese kanggo ngetung rencana kasebut kudu ngrampungake sistem 20 persamaan lan nindakake 000 tumindak kanggo iki.
                  Kesel ngetung nol? Ya, iki bisa ditindakake ora kanthi manual, nanging ing komputer. Komputer Soviet paling cepet ing wektu iku nindakake 1 operasi per detik. Lan butuh 000 detik kanggo ngetung rencana - kira-kira 000 taun.
                  Bener, ing metode Gauss, akeh tumindak sing bisa ditindakake kanthi paralel. Yaiku, nyambungake akeh komputer menyang kasus kasebut bebarengan. Lan komputer dhewe mlaku luwih cepet saben dina. Saiki wis ana milyaran operasi per detik kanthi kacepetan. Lan yen sampeyan nyambungake menyang kasus iki yuta wutuh (lan ora ana maneh ing donya) komputer kanthi kecepatan satus yuta, rencana kanggo USSR bisa diwilang mung 160 taun ...
                  Ing kasunyatan - ewu kanggo 10-20. Kaping pisanan, koefisien ing ngarepe eksponen adoh saka kesatuan. Kapindho, biaya nduwur sirah kanggo organisasi operasi paralel komputer njupuk bagean owahan saka kinerja. Atusan ewu lan mayuta-yuta komputer bakal nglampahi interaksi, ing ijol-ijolan asil penengah kaping pirang-pirang luwih saka ing karya dhewe.
                  Nanging, sampeyan bisa nyimpen sawetara dhuwit. Contone, bijih wesi ora langsung kalebu ing sisir plastik. Mesthine, cetakan kanggo sisir yaiku baja. Lan alat nggawe cetakan yaiku baja. Lan mesin-mesin sing digawe piranti kasebut ngemot wesi sing akeh. Nanging ing persimpangan baris "sisir plastik" lan kolom "bijih wesi" iku nul. Lan ana akeh nol kasebut ing sistem persamaan imbangan materi, miturut rencana kasebut diwilang. Yen sampeyan milih urutan tumindak sing bener, umume nol kasebut bakal dilestarekake. Kanggo petungan sing dijadwal, bisa nyuda eksponen ing metode Gauss saka telu dadi loro lan setengah. Sanajan koefisien proporsionalitas ing ngarep gelar mundhak kaping pirang-pirang. Tegese, wektu kanggo ngetung rencana bisa dikurangi dadi limang nganti sepuluh taun.
                2. +1
                  Juli 21 2021
                  http://www.leaninfo.ru/2014/12/03/optimalnyiy-raspil-faneryi-ili-plan-po-sdache-metalloloma-kantorovich/
                  Delengen kene. Napa jenengmu Kantorovich ngandhani apa-apa? Isi singkat- Kepercayaan plywood, bagean plywood kanggo pesawat. Sampah ageng. Direktur njaluk bantuan kanggo ngatur teknologi karo sampah minimal. Karya wis rampung lan asil wis apik. Nanging ing taun ngarep, kapercayan nampa rencana kanggo nyimpen plywood, njupuk menyang akun apa wis ngrambah lan nambah dening liyane ....%. Kepiye carane ngrampungake posisi rencana sing paling penting iki, lan ing endi direktur kepercayaan bakal dilebokake kanthi sistematis non-kasenengan, utamane ngelingi kasunyatan sing 30 taun wis ana ing pekarangan?
                3. +1
                  Juli 21 2021
                  Substitusi konsep. Ayo padha mbantah tanpa ngganti konsep.
                  Rega ing USSR ditemtokake kanthi nyimpulake kabeh biaya produksi, overhead, bathi, lan liya-liyane. Dadi, Kantorovich iki lenggah, lan PIKIR teka ing sirahe. Pranyata sampeyan bisa nggawe supaya materi bisa digunakake ing ..... kurang. (akeh). Nuduhake asil kanggo direktur. (Ing pekarangan 30 taun). Yen sampeyan ngleksanakake proposal, konsumsi bahan bakal suda drastis. Bathi bakal munggah banget lan mlumpat liwat tingkat sing diijini (kanggo Kamentrian kita, iki 18% saben taun). A laporan seprapat bakal liwati lan ing INSTACES padha bakal weruh MediaWiki kolosal, kang ..... Goskomtsen, ing tengah taun, kanggo mulihake kaadilan (ROBING!), Cut rega Grosir. KABEH. Wiwit saiki, tanduran ora bakal nepaki rencana ing rubel, kanthi volume. Jumlah produk bakal nindakake, nanging wis dadi luwih murah, lan rencana kanggo poros bakal kepunjulen. Mikir. Sapa sing wani nyetel volume menyang arah mudhun? Apa sampeyan mikir sapa sing bakal nyetel rencana ing arah nambah output? Where kanggo nyelehake unordered? Kanggo gudang, kanggo nyimpen, maneh biaya, kita kudu mbangun gudang. Mulane, direktur ora bakal ngidini genius kanggo nindakake iki. Kanggo nglarang langsung yaiku miturut Pasal 58. Kantorovich minangka idealis, dheweke ora bakal ngerti lan bakal nggulung denunciation. Mulane, bakal gampang banget. Dheweke bakal ngalembana marang karyane lan ditransfer menyang kepala departemen transportasi. Susun barang ing kono. Pintar, sawise kabeh, tanpa dheweke ora ana cara.
              2. 0
                Juli 21 2021
                "Aku uga melu produk saka subyek sing ditutup. Mula akeh lelungan bisnis menyang obyek. Ora ing tingkat unsur, nanging kerumitan sing luwih penting."
                ********************************************* ** *********************
                Ora perlu "la-la", kanthi gaya "siram umum" ..

                Kapindho, sampeyan ora mangsuli apa ana Pelanggan ing perusahaan sampeyan. Lan apa dheweke nindakake panriman produk sing diprodhuksi dening perusahaan sampeyan. Konsep banget saka "Pelanggan" Aku ora bakal decipher kanggo sampeyan, minangka "desainer". Lan saiki, nalika aku nampa jawaban tartamtu saka YOU (sampeyan, sawise kabeh, "connoisseur spesifik") jawaban, kita bakal nerusake kanggo ngrembug topik "Pentagon kehormatan" supaya cedhak karo sampeyan ...

                Katelu, babagan sampeyan, "ora ing tingkat unsur.

                Dear "desainer" ... Kasunyatane malah dudu aku, nanging PENULIS saka kabeh siklus artikel kasebut (kanthi terusan), wis sawetara wulan ngusulake ide kasebut yaiku KEMAMPUAN ekonomi nasional. Mbangun lan ngasilake kabeh NOMENCLATURE sing perlu saka "elemen individu" iki, mung KUNCI KABEH, PEMBANGUNAN sing luwih sukses, ekonomi nasional, umume, lan sektor-sektor konstituen, utamane. Saka kompleks militer-industri lan "tambang", kanggo farmakologi", "biomedicine", etc.

                Lan iki mbok menawa mung sing penulis bisa setuju. Kanthi klarifikasi yen "shokins" lan "Kalmyks" Soviet mangertos babagan iki luwih dhisik tinimbang dheweke (lan sampeyan, sing ora ngerti iki, malah dina iki. Kang menehi kritik dening komentar derogatory lan ridiculous sampeyan babagan "unsur individu"). Lan ngerti luwih apik.

                Lan paritas USSR karo sing disebut. Nanging, dheweke bisa nyedhiyakake "kulon" ...
                1. +1
                  Juli 21 2021
                  Lan apa, ora ana intelijen sing cukup kanggo ngerti sanajan tanpa iki manawa produk sipil ora duwe garansi 12 taun. Lan departemen kontrol kualitas nampa produk kuwi DO PZ. Surname, judhul dibutuhake? Persis, Associate Professor. Lan apa typy. Ya wis, aku mungkasi obrolan. Lan e lan otism metu saka skala. GOST 2. 124 ing untu, maca.
                  1. 0
                    Juli 24 2021
                    Kita kudu terus komunikasi, paman "desainer" ...

                    Lan menehi kula, yen ora nggawe angel kanggo "GOST", ing ngendi "pentagon kehormatan" diselehake ing produk "non-sipil"? ... Utamane, ing sistem MEP ...

                    Sawise kabeh, sampeyan duwe pasar "desainer" dhewe, mula sampeyan MULAI. Yen sampeyan lali, mula aja keset kanggo maca maneh "komen-komentar" amatir ...

                    Kanggo iki, "surname - judhul" aku ora perlu. Ora ngerti KHUSUS sampeyan, sanajan babagan ELEMENTARY, lan ing saben "komentar" sampeyan. Lan bazaar babagan "Pentagon Kehormatan" minangka bukti paling apik babagan iki.

                    Mung produk tujuan CIVIL sing ditandhani kanthi tandha kualitas. Wis tekan?....

                    Miturut cara, "desainer", pratondho babar pisan kanggo produk kanthi panriman saka Pelanggan, dipilih nalika setuju karo spesifikasi teknis kanggo R&D, FROM A SERIES, nilai sing ditemtokake karo GOST sing cocog. utawa OTU...

                    Apa kabar iki kanggo sampeyan, "desainer"? ..
              3. 0
                Juli 21 2021
                "Aku kudu bola-bali ngoordinasi panggunaan sampah sing beda-beda ing produk kita. Lan obrolan ing kasus kegagalan mung cocog karo kemampuan produksi sing winates."
                ********************************************* ** *********************
                Ngrungokake, "desainer" ...

                Sawise kabeh, aku KHUSUS nulis marang sampeyan yen aku melu "koordinasi panggunaan" komponen ing jaman Soviet lan isih ditindakake dening salah sawijining organisasi ing Zelenograd. Siji masalah yaiku ora ngatasi masalah "kapasitas produksi" perusahaan.

                Yen, kanthi tembung "koordinasi aplikasi", sampeyan ngerti kemungkinan kalebu produk sing sampeyan butuhake ing rencana rilis pabrikan lan kiriman menyang perusahaan sampeyan, mula, sepisanan, sampeyan ora bisa ...

                Lan sareh, ing "lelungan bisnis" perlu kanggo "go", FIRST ALL, menyang "marketer" saka PRODUSEN komponen. Lan wis karo "persetujuan" utawa "disagreement" sing ditulis, numpak menyang Moskow kanggo kabeh "persetujuan" liyane ...
        3. 0
          Juli 20 2021
          Saka apa sing sampeyan tulis, jelas yen sampeyan ora ngerti babagan spesifik. Produksi pilot biasane dipasang ing lembaga riset, kayata pabrik cilik sing duwe rencana produksi dhewe. peralatan teknologi banget kurang. Seri cilik, kok duwe peralatan kinerja dhuwur, otomatisasi, robot lan sampah liyane. Transfer menyang pabrik serial minangka pangolahan lengkap kanggo produksi lan teknologi tanduran iki. Apa wong bodho sing bakal nindakake? Yen kita pirembagan bab produk kita, banjur iki bodya karo tes bola-bali ing Safety Research Institute, iki telung institusi ing USSR. VNIIVE - Donetsk, MAKNII - Makeevka, lan VOSTNII - Kemerovo. VNIIVE makarya kanggo industri kimia, loro iki makarya kanggo industri batu bara. Iki minangka taun kerja, mung kanggo persetujuan lisensi kanggo hak nggawe peralatan tahan bledosan. Proyèk lembaga riset digawe langsung menyang pabrik sing padha sesambungan, lan wis suwe kenal. Lan padha nindakake kanggo peralatan, teknologi lan basis komponen.
  10. 0
    Juli 18 2021
    Kanggo sing kasengsem ing topik tatanan microelectronics lan komputer: http://cccp-revivel.blogspot.ru/2013/07/utinaya-ohota-ili-o-prichastnosti-amerikancev-k-sovetskoj-mikroelektronike.html# luwih;
    http://versia.ru/articles/2013/aug/21/startsev_pugali_roboty
  11. -1
    Juli 18 2021
    Teknik mesin minangka lokomotif ekonomi!
    Slogan saka USSR 60-80s!
    Lan wiwit rekayasa tliti dhuwur ing negara kita dibangun maneh kanggo nyalin teknologi Barat. Sing overpowered peralatan tliti dhuwur kanggo industri elektronik ora bisa.
    Keledai lan lag.
    Ana pangembangan dhewe, nanging ora ana sumber daya kanggo ngasilake seri kasebut.
    1. +1
      Juli 19 2021
      Ora kaya iki ...

      "Kita" duwe DIVISION PEKERJA sosialis. Sajrone, contone, padha GDR "Karl Zeiss" Jena, dikembangaké lan diprodhuksi SISTEM LITHOGRAPHY-PRECISION dhuwur.

      Lan USSR nyedhiyakake dheweke karo KRISTAL ing PLATES, kanggo PRODUKSI ing GDR FEB Microelectronics (ngapunten aksara Cyrillic ...), ucapake, "14-bit" (THEN!) DAC - ADC adhedhasar GIS ...
  12. 0
    Juli 18 2021

    Orest Vendik babagan pangembangan mikroelektronika ing Uni Soviet
  13. 0
    Juli 18 2021
    Artikel apik!!! We look nerusake kanggo terus!
  14. 0
    Juli 18 2021
    "substitusi impor" relevan ing taun 70-an wassat
    Alas, saliyane dalan, masalah uga huruf "D". Lan asring ing kantor dhuwur hi
  15. +2
    Juli 19 2021
    Perkembangan sing relatif sukses sing "ing level" lan lag kategoris ing aplikasi industri - gaya iki diamati ora mung ing mikroelektronik. Dadi ana ing ngendi wae. Iku kabeh babagan distribusi sing direncanakake lan kabeh. Yen Kamentrian Industri Elektronik Soviet duwe ijin kanggo entuk bathi 25% saben taun ing produke, mula ora perlu ngomong babagan kepinginan kanggo ngerti sing anyar. MediaWiki kuwi dinuga stimulus introduksi saka kabeh anyar, kacepetan dhuwur saka introduksi saka teknologi anyar. Nanging, kabeh dadi, kaya akeh cara, ngelawan. Keuntungan saka proyek iki lulling. Kajaba iku, ikatan pemasok karo pabrikan DIJAMIN. Kajaba iku, panuku ora kasengsem milih unsur sing paling efektif. Dheweke, ing pungkasan, ora peduli pira rega unsur sing dituku. Cukup kanggo nyelehake rega apa sing dituku, lan pendanaan umum bakal akeh banget. pira sing dijaluk. Sampeyan bisa adol kanthi cara sing padha, telek apa wae dijamin, sing utama yaiku yen perkawinan sing jelas ora bakal ditindakake. Mung amarga. sing plans kanggo tuku lan sade padha diikat luwih aman saka shackles. Ora ana panggonan liya kanggo njupuk, ora ana mata uang kanggo tuku mata uang asing, lan yen ana, banjur dileksanakake ing kontrol paling abot ing ndhuwur.
  16. -1
    Juli 19 2021
    Napa sampeyan ngguyu, disapih saka langkah kita ing Amerika? Aku, anggota Komite Pusat, ngandika: reproduksi tegese reproduksi! Lan sampeyan, supaya ora ngguyu, bakal dadi desainer utama lan bakal nglaporake aku saben wulan ing papan.
    Banjur, sawise mikir sethithik, A. I. Shokin isih takon - pira sing sampeyan butuhake?
    Kita mangsuli yen butuh telung taun ...
    Skema operasi saka NII-35 dituduhake menyang Shokin ing taun 1965 ...
    Produksi serial dikuwasani ing taun 1967.


    Saliyane rudeness despotic rampung khas, karakteristik kabeh jinis panggedhe Soviet (Aku ora ngerti topik, nanging aku anggota saka Komite Pusat!), Kita uga weruh misunderstanding khas saka wilayah subyek.
    Tingkat penulis artikel iku apik tenan, malah luwih murah tinimbang Mlechinovsky! Ora ana rudeness kuwi, dheweke dadi enom, lucu, spesialis ing sampeyan, nunjuk dheweke minangka pangareping desainer lan kasengsem ing mratelakake panemume ing wektu! Penulis artikel kasebut bisa uga ngerti babagan mikroelektronik, nanging dheweke ora ngerti apa-apa ing urip dhasar, sing, digabungake karo anti-Sovietisme, nggawe wong mangu-mangu babagan topik artikel kasebut lan inti saka kedadeyan kasebut.
    Nanging kita elinga yen USSR meh ora duwe tujuan liyane kajaba militer, lan kabeh sing dikembangake menyang kompleks industri militer nganti 99%, KoKom mblokir akses menyang meh kabeh teknologi canggih ing donya.


    Inggih, miturut tradisi, ora ana tembung babagan pertahanan rudal ing artikel kasebut.
    1. -2
      Juli 19 2021
      Ing topik iki, kanthi kapribaden sing meh padha, mung tanpa rottenness anti-Soviet, ana viola. ist. "Ora kasep" dening Pavel Dmitriev, potongan ing ndhuwur artikel kasebut lan luwih menarik.
  17. +2
    Juli 19 2021
    Quote: tasha
    Serial Chip! Wis ing produksi massal. Nganti tekan kita, nganti sampeyan nyalin ing Zelenograd, nganti dokumentasi siap, nganti skema digawe kanggo ...

    Ing laku, ing kasunyatan, iku supaya sirkuit dikembangaké kanggo basis unsur diimpor, lan ICs domestik padha mestine kanggo ngganti karo pin-kanggo-pin.
    Malah karo transistor gelombang mikro domestik pisanan 2T904A, ana crita sing padha, sajrone proses pangembangan (iku taun 1967) ternyata paket sing digunakake (pins munggah) mbatesi gain ing frekuensi operasi ndhuwur amarga induktansi parasit internal. paket planar saka jinis "helikopter" ngajokaken "nanging customer nuntut lengkap selaras karo asli Western, mung Utas ing meneng soyo tambah ana metrik.
    Lan ing salah sawijining kasus sing paling langka, transistor kasebut perlu banget supaya produksi lan pangiriman massal diidini nganti pungkasan ROC. (Aku maca NTO ing OCD iki.)


    Miturut cara, ing transistor iki digawe miturut teknologi planar, padha prakteke ICs - sawetara rolas transistor dhasar disambungake podo karo.
  18. +2
    Juli 19 2021
    Agen CIA (jenenge wis dipotong saka laporan kasebut), sing ngunjungi pabrik ing Bryansk, nulis:

    Sing nggumunake, "mol" sing paling dhuwur saka MEP iki ditemokake?
  19. -2
    Juli 19 2021
    pengarang--> pengarang--> pengarang cetha mlengkung garise. Dheweke mbokmenawa ora ngerti babagan spionase industri, sanajan ing AS mekar lan mambu. Ing kono, saka wektu kanggo wektu, pengadilan muncul, kanthi aktif ngadili para pembelot spesialis saka siji kantor menyang perusahaan saingan.
    Saiki babagan "USSR ketinggalan ing kabeh" lan kanggo miwiti chip ing Amerika Serikat, dheweke mung njupuk silihan, mbukak perusahaan lan mlebu pasar. Ing USSR ana institusi riset lan birokrat.
    Nanging yen sampeyan ndeleng kode program, banjur ing taun 70-an wis ana perkembangan ing buku-buku teks, sing ing Kulon bakal dadi relevan mung ing taun 200-an, lan banjur ukuran sing perlu saka wutah kesalahan ing kode. Minangka conto, aku bakal nyebut panggantos kertu Visa, amarga kode ala.
  20. +2
    Juli 19 2021
    Kutipan: Sergey Alexandrovich
    Lan peep fashion paling anyar 19-inch lemari kanggo nginstal electricians lan elektronik, digawe ing kuwi cara sing ora bisa kanggo kelet tangan liwat sisih, sanajan kabel digawa menyang peralatan saka konco. Lan iki ora bisa dipengaruhi kanthi cara apa wae, kegiatan rasionalisasi ora ngidini gangguan karo produk standar, kaya sing dikandhakake, kahanan sing ora ana pengarep-arep ana ing pasuryan.

    Lan apa soko nang endi wae kanggo push?
    Minangka kabel disambungake, supaya padha disambungake. Yen ana kamungkinan kanggo ngoper maneh, banjur ana panel tembelan (cross-connects) kanggo iki ing sisih ngarep kabinet. Kajaba iku, lemari ora diselehake ing cedhak tembok. Uga, ventilasi paling ora saka ndhuwur, paling ora saka ngisor.
    Inggih, yen sampeyan pengin banget - sampeyan bisa nyelehake rak sing ditarik.
  21. +1
    Juli 19 2021
    Kutipan saka: dub0vitsky
    Nanging, yen sampeyan sinau babagan alasan sing nyebabake produksi alon-alon, lan mung adhedhasar sistem pangembangan sing direncanakake Soviet, mula sampeyan bakal kaget.
    Ora kaya sampeyan, aku ngerti persis apa lan kepiye kedadeyan ing perusahaan sing ngasilake elektronik, amarga aku kerja ing industri iki! Lan perasaanku pancen ora ana gandhengane! Ing negara kita, kaya ing papan liya ing industri teknis, inovasi lan inovasi terus dituntut. usulan-usulan (ratsuhi), dadi ora perlu nulis omong kosong sing pabrik dibangun kanggo 10 taun! Ing Severodonetsk, pabrik kanggo produksi tampilan kristal cair dibangun kurang saka 2,5 taun, lan iki nalika dilengkapi siklus lengkap, kanthi saringan vakum kanggo bengkel, baris kanggo produksi papan multilayer, lan liya-liyane. roti! Banjur, sawise ambruk Uni, padha ora ngerti apa kanggo gawé ing - kapasitas edan, lan ora ana konsumen perlu apa-apa! Aku wis menehi rong conto nyata, ora kaya sampeyan, bebarengan karo penulis, sing kanthi terang-terangan golek kesalahan kabeh! Ana kekalahan, ana kamenangan, mula sejatine, kaya biasane, ana ing antarane!
  22. -1
    Juli 19 2021
    Kutipan saka: ABC-schütze
    Mangkono, pancen, kahanan kasebut karo "perencanaan Soviet" sing kondhang, mesthine "nyepetake" ana ...

    Matur nuwun rekan kanggo dhukungan! ombenan
  23. 0
    Juli 19 2021
    Kutipan saka Ua3qhp
    Miturut cara, ing transistor iki digawe miturut teknologi planar.
    KT 916s padha larang malah dening standar Soviet. eseman
    1. +1
      Juli 19 2021
      Bisa.
      Isih ana paranoia babagan rahasia.
      Ing kene aku entuk buku.


      Iku bakal wis diterbitake ing wektu sing ing sirkulasi akeh ewu, kanggo saben wong, lan iku chipboard lan circulation saka 100 salinan.
      Lan transistor sing SIVIL.
  24. 0
    Juli 19 2021
    Kutipan: Vladimir_2U
    nanging dheweke ora ngerti bab urip dhasar titik-blank, kang, digabungake karo anti-Sovietisme, ndadekake dheweke mangu-mangu ing pangerten saka subyek artikel lan inti saka apa iki kedados.

    Pancen bener, artikel babagan prinsip: Kulon iku kabeh, lan kabeh Soviet nyedot! Aku nyoba nulis penulis bab sing padha karo sampeyan, sethitik liyane delicately, nanging sleepers macet. eseman Ketoke, obrolan kita dadi luwih enom, dheweke salah paham amarga ora ngerti dhasar babagan kasunyatan. eseman
  25. +1
    Juli 19 2021
    Kutipan saka: ABC-schütze
    Lan USSR ora "ilang" apa-apa kanggo sapa utawa apa wae. USSR rusak dening biasa-biasa wae, lan wong-wong mau dikhianati.
    Pancen bener, iku! Sehr Interested Spitzname, Kollege! Unser Forum braucht manchmal Schutz! eseman apik
  26. 0
    28 September 2021
    Shokin minangka agen CIA, mesthi. Penulis ora nyatakake yen ing 80s seri Intel-3000 seri microcircuits disalin lan ing basis mikrokomputer saka SM-1634 lan TVSO seri (terminal komputasi kanggo komunikasi karo obyek) diprodhuksi ...
  27. 0
    Januari 19 2023
    "Miturut pangeling-eling wong sing ora ana hubungane karo teknologi militer, ing awal 90-an, ing pabrik latihan lan produksi, dheweke dipeksa ngenali jinis lampu kanthi fitur karakteristik (sanajan standar yaiku kanggo ngenali saka rong meter)"
    ayo, KUHP ing 90s lan lampu? Ing ngendi omong kosong iki kedadeyan? Ing CPC kita ing taun 87, ana cukup EC 1035, EC 1045 ing sirkuit terpadu, lan Agates pribadi ... lan, minangka akibat saka BPK - sertifikat kanggo layanan komputer. Lan ing 90s ing universitas (ing taun 3rd sinau) - Iskra 1030 (ora mung siji, nanging rolas). Lan ing apartemen ana TV Temp 280 ing PP.. Lampu gag?

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"