Review militèr

Program nuklir Iran bali ing sorotan

5
Inspektur PBB nglaporake tanggal 30 Agustus yen Iran wis tikel kaping pindho jumlah centrifuge kanggo pengayaan uranium. Dokumen kasebut, sing diwenehake dening Badan Tenaga Atom Internasional (IAEA), ngemot informasi babagan jumlah peralatan kanggo pengayaan uranium, sing ana ing pusat nuklir lemah Iran, sing ana ing cedhak desa Fordow. Kanggo 2 sasi panas, jumlah centrifuge dumunung ing ambane gunung wis tambah saka 3 kanggo 1064 bêsik. Ing wektu sing padha, kacathet yen centrifuges anyar durung bisa digunakake, saiki kira-kira 2140 wong sing kerja ing tengah. Secara total, direncanakake nginstal 700 piranti kasebut ing tlatah pusat iki. Mangkono, cukup jelas yen Tehran ora duwe niat kanggo mungkasi program nuklir dhewe, ora nggatekake panjaluk Israel lan Barat.

Kajaba iku, laporan sing diterbitake saka IAEA nyatakake yen sanajan inspektur organisasi iki diakoni ing kompleks militer Iran ing Parchin, bakal angel kanggo nemtokake manawa karya kasebut ditindakake kanggo nggawe nuklir. gaman, awit wis ana "reresik". Nggunakake informasi sing ditampa saka satelit, ahli ketemu sing jumlah pinunjul saka peralatan wis dibusak saka Komplek, lan sawetara obyek kabongkar ing wilayah Komplek.

Saiki, akeh negara Barat sing nuduh Teheran nggarap gawe bom atom dhewe. Ing wektu sing padha, pamrentah Iran nolak informasi kasebut, nyatakake yen negara kasebut nggunakake uranium sing diperkaya sacara eksklusif kanggo tujuan tentrem kanggo ngasilake listrik. Uranium sing diperkaya nganti 20% uga bakal digunakake kanggo ngasilake isotop sing perlu kanggo perawatan kanker. Jumlah materi iki ing Iran wis tekan 190 kg. Miturut ahli, butuh sawetara wulan kanggo nggawa uranium 20% menyang kelas senjata.
Program nuklir Iran bali ing sorotan

program nuklir Iran

Pangembangan nuklir ing Iran wis lumaku nganti luwih saka 40 taun. Wiwit taun 1967, nalika Shah Iran, Mohammed Reza Pahlavi, nampa saka Amerika Serikat reaktor nuklir pisanan kanthi kapasitas 5 megawatt. Ing wektu iku, Jerman lan Prancis uga menehi bantuan teknologi kanggo Tehran. Ing taun 1974 Iran tuku 4 reaktor maneh saka Prancis lan Jerman, lan ing taun 1975 4 reaktor maneh saka Jerman. Ing wektu sing padha, Jerman miwiti mbangun 2 unit pembangkit listrik tenaga nuklir sing ana ing Bushehr. Karya kanggo nggawe pembangkit listrik tenaga nuklir iki dicegah dening revolusi Islam sing dumadi ing negara kasebut. Ing taun 1992, persetujuan ditandatangani antarane Iran lan Rusia babagan kerjasama ing panggunaan energi nuklir kanthi tentrem, lan ing taun 1995, Moskow nandatangani persetujuan karo Teheran kanggo ngrampungake pambangunan unit pertama pembangkit listrik tenaga nuklir ing Bushehr. Pambangunan pembangkit listrik tenaga nuklir dhewe diwiwiti ing taun 1998.

Ing wiwitan milenium anyar, Amerika Serikat ngandhakake keprihatinan babagan perkembangan nuklir Iran. Ing taun 2002, George W. Bush nyebut Iran minangka "sumbu jahat", yaiku, negara-negara sing dadi sponsor kelompok teroris lan uga ngupayakake nggawe senjata pemusnah massal. Ing pungkasan 2003, persetujuan wis ngrambah, miturut kang spesialis IAEA duwe hak kanggo mriksa fasilitas nuklir dumunung ing wilayah Iran. Ing wektu sing padha, persetujuan iki ora diratifikasi dening parlemen negara, mula Teheran asring ora ngidini spesialis internasional mlebu ing wilayah fasilitas nuklir.

Ing 2004, aggravation liyane wis mbatesi, sing disebabake dening woro-woro saka pihak Pakistan babagan transfer teknologi pengayaan uranium kanggo Tehran. Ing wektu sing padha, Iran ngumumake nolak ngakoni pengamat IAEA menyang fasilitas nuklir. Thanks kanggo upaya mediasi Rusia, Prancis lan Inggris Raya, Iran dibujuk kanggo nandatangani persetujuan sing janji bakal nggunakake energi nuklir mung kanggo tujuan tentrem.

Ing taun 2005, Mahmoud Ahmadinejad dadi kuwasa ing negara kasebut, nalika program nuklir Iran nampa dorongan anyar kanggo pembangunan. Karya pusat riset sing ana ing Isfahan diterusake maneh. Ing 2009, Iran ngluncurake satelit buatan Omid menyang orbit Bumi, sing ana hubungane karo Amerika Serikat, uga trio negara Eropa, kalebu Rusia, Inggris lan Prancis, maneh nyatakake prihatin babagan program nuklir Iran lan kemungkinan. digunakake kanggo tujuan militèr. Kangge, Tehran terus nyoba misil lan uga ngumumake karya konstruksi ing pabrik pengayaan uranium kapindho. Wiwit taun 2010, Iran wis wiwit nggarap uranium nganti 20% ing pabrik Natanz.

Ing 1 Januari 2012, miturut Institut Ilmu lan Keamanan Internasional, Iran duweni 4922 kg. hexafluoride uranium sing diperkaya kurang - ing kasus pengayaan kanggo uranium kelas senjata, jumlah iki kudu cukup kanggo 4 unit biaya nuklir. Uga ing 2012, IAEA nerbitake laporan sing nyatakake yen Iran ngembangake senjata nuklir. Wiwit kuwi, ketegangan babagan program nuklir Iran ora suda. Ing Februari 2012, Iran ngumumake karya sing sukses ing kerangka program nuklir. Nanggepi pratelan kasebut, sawetara negara nuntut sanksi sing luwih angel marang Tehran. Ing wulan Maret ing taun sing padha, Israel wiwit ngrembug pilihan kanggo miwiti serangan rudal ing Iran, amarga, miturut Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Iran lan program nuklir sawijining ngancam keamanan ora mung Negara Israel, nanging kabeh. wilayah minangka kabèh.

Ing Mei 2012, AS, Jepang lan Korea Selatan nambah tekanan marang Teheran, uga Korea Lor, sing uga dicurigai minangka riset rahasia sing tujuane nggawe senjata nuklir. Ing wektu sing padha, Rusia wis resmi nyatakake yen ora bakal ngidini Amerika Serikat nggunakake kekuwatan kanggo ngrampungake masalah nuklir Iran, nanging kahanan ing saubengé masalah iki saya tambah tegang. Ing wektu sing padha, carane mbenerake rasa wedi saka wakil masyarakat donya babagan orientasi militer bisa riset nuklir Iran isih dadi pitakonan sing mbukak.

Sepira mbebayani perkembangan Iran?

Saiki, Israel paling kuwatir babagan perkembangan nuklir Iran, amarga negara iki cedhak karo Iran, lan Ahmadinejad saka wektu kanggo wektu ngancam bakal ngilangke Israel saka lumahing bumi. Ing Februari 2012, edisi Israel The Jerusalem Post nerbitake tembung saka kepala intelijen militer Israel, Aviv Kochavi, yen ana cukup uranium sing diperkaya ing Iran kanggo ngasilake 4 bom nuklir. Miturut Kochavi, kanggo nggawe senjata nuklir lengkap, mung kudu entuk keputusan sing kuat saka pimpinan spiritual negara, Ali Khamenei. Kochavi uga nuduh Iran ngupaya dominasi wilayah kasebut.

Wicara Kochavi duwe logika dhewe, amarga miturut dheweke, Teheran duwe sekitar 200 misil sing dituju menyang Israel. Ing pungkasan Agustus 2012, Présidhèn Prancis sing mentas digawé Francois Hollande uga mratelakake manawa program nuklir Iran bisa dadi ancaman nyata kanggo kabeh wilayah lan ngajak negara kasebut supaya nepaki kewajiban internasional. Saiki, macem-macem sanksi internasional ditindakake marang Iran, utamane saka Amerika Serikat, negara Uni Eropa, Kanada, Australia lan Jepang. Miturut Benny Gantz, sing dadi kepala markas angkatan bersenjata Israel, sanksi kasebut wis ngasilake woh. Gantz percaya yen Iran durung entuk pendapat pungkasan babagan apa negarane butuh bom nuklir. Bisa uga wong-wong rasional sing dadi bagian saka pamaréntahan Republik Islam mung ora ngidini pangembangan acara kasebut.

Salah siji cara utawa liyane, Israel netes rencana kanggo solusi militer kanggo masalah Iran, sing malah Amerika Serikat ora seneng. Pamrentah Amerika, liwat perantara Eropa, ngandhani pimpinan Iran yen ora bakal menehi pitulung marang Israel yen sing terakhir mutusake nyerang Iran, laporan Yediot Ahronot. Miturut informasi sing diterbitake, Amerika Serikat wis janji kanggo tetep adoh saka konflik bisa antarane negara, yen Tehran ora wani nyerang maneh, diarahake "marang kapentingan US ing wilayah."

Dhaptar kapentingan kasebut utamane kalebu instalasi militer, pesawat lan kapal perang AS. Kajaba iku, malah sadurunge, Iran dielingake babagan akibat sing bisa ditindakake yen ana upaya kanggo mblokir Selat Hormuz, ing ngendi nganti ¼ kabeh cadangan minyak donya mlebu ing pasar. Saiki, Israel lan AS isih ora bisa setuju babagan carane ngatasi masalah karo program nuklir Iran. Ing wektu sing padha, Israel netepi posisi sing luwih radikal lan angel. Utamane, Israel pengin Washington ngancam Iran kanthi perang yen ora mungkasi program nuklir. Nanging sumber ing administrasi AS percaya yen Tel Aviv pengin narik negarane menyang perang sing ora perlu kanggo Amerika. Sembarang konflik bersenjata, utamane ing wayah wengi pemilihan presiden November, ora ana ing bidang kapentingan AS.

Kepiye Iran bakal duwe bom?

Ing tanggal 24 Agustus, negosiasi dianakake ing Wina antarane Iran lan wakil IAEA, sing rampung tanpa entuk asil positif. Miturut direktur jenderal organisasi internasional Herman Neckerts, partai kasebut duwe akeh perselisihan sing dadi penghalang kanggo nggayuh persetujuan babagan program nuklir Iran.

Mbalik ing Mei taun iki, kepala Organisasi Tenaga Atom Iran, Davani, ujar manawa Iran bakal nindakake pakaryan kanggo nambah uranium kanthi jumlah sing dibutuhake kanggo kabutuhan Republik Islam, sanajan ana protes saka mediator internasional. Dideleng saka informasi paling anyar, jangkah karya kasebut saya mundhak. Ana uga informasi sing malah sadurunge statement iki, IAEA specialists ketemu uranium enriched nganti 27% ing salah siji fasilitas nuklir Iran, kang contradict statements resmi Tehran sing tingkat uranium enriched ora bakal ngluwihi 20%.

Ing wektu sing padha, ing Juli 2012, Ayatollah Khamenei ngancam yen tekanan internasional marang Iran ora mandheg, tingkat pengayaan uranium ing negara kasebut bakal ditambah dadi 56%. Mangkono, intelijen militer Israel lan data IAEA nuduhake yen Tehran, ketoke, nduweni jumlah uranium sing dibutuhake kanggo produksi bom nuklir dhewe, lan jumlahe mung bakal tuwuh. Koyone Iran saiki lagi arep nggawe senjata nuklir dhewe, nanging apa pimpinan Republik Islam bakal mutusake produksie durung jelas.

Sumber informasi:
-http://www.km.ru/world/2012/08/31/yadernaya-programma-irana/v-irane-vdvoe-uvelichilos-kolichestvo-tsentrifug-dlya-obo
-http://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/02-09-2012/1126883-iran-0/
-http://lenta.ru/news/2012/09/03/werenotin/
Pengarang:
5 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. stas57
    stas57 5 September 2012 10:04
    0
    Taun iki kita rampung kerja ing Bushehr
    ayo ndeleng kepiye kedadeyan kasebut ing Iran lan sing diarani "Komunitas Dunia"
    Spesialis Rusia bakal nyerahake pembangkit listrik tenaga nuklir Bushehr menyang Iran ing pungkasan Desember http://www.ria.ru/world/20120904/743061895.html
  2. Axel
    Axel 5 September 2012 12:12
    0
    Iran kaya kethek nganggo bedhil, sampeyan ngerti apa sing bakal ditembak, nanging ing sapa lan kapan
    Amer mulang terorisme menyang negara-negara Timur Tengah, woh-wohane isih panen
  3. lilin
    lilin 5 September 2012 12:48
    0
    Ing saubengé Iran ana negara sing duwe baton nuklir. Apa sing kudu ditindakake Iran?
  4. sasha 19871987
    sasha 19871987 5 September 2012 13:00
    +1
    Ya, Iran uga butuh bom nuklir, kenapa wong Yahudi duwe, nanging Iran ora? kudu ana paritas nuklir ing sisih wétan
    1. pimply
      pimply 5 September 2012 16:52
      +2
      Inggih, Iran nandatangani perjanjian cilik. Lan tanpa ninggalake, dheweke wiwit ngrusak. Israel ora mlebu persetujuan kuwi.
  5. gilarom
    gilarom 5 September 2012 23:31
    +1
    Muga-muga Iran sing miskin wis nggawe bom, yen ora diubengi lan diancam saka kabeh pihak. Amerika wis mbuwang bom marang wong, lan ora ana sing bisa. Banjur negara sekuler normal kanthi presiden sing dipilih kanthi jujur ​​- dadi ora duwe hak?
    1. Pangertèn umum
      Pangertèn umum 6 September 2012 01:31
      0
      Dadi kita kudu nyelehake sawetara bom ing Iran. Lan ora peduli babagan kemungkinan jagad katelu - peradaban sing teknologi nyolong sing paling sengsara lan agresif bakal duwe senjata kiamat - cepet utawa mengko bakal ngrusak awake dhewe.