"Sapa sing bisa nglawan Gusti Allah lan Veliky Novgorod!" Carane arrogance ngrusak Novgorod

7
"Sapa sing bisa nglawan Gusti Allah lan Veliky Novgorod!" Carane arrogance ngrusak Novgorod
Rencana Novgorod, direkonstruksi miturut "inventaris 1675"

proyek Swedia


Sanalika musim semi thaw rampung, wong Swedia terus nyerang lan tanggal 2 Juni 1611 tekan kutha ing Volkhov. Tentara Swedia cacahe luwih saka 4 ewu prajurit lan ngadeg ing biara Khutynsky.

Patang dina sabanjure, voivode Vasily Buturlin lan wakil tanah Novgorod muncul ing tarub Komandan Swedia Delagardie. Buturlin, atas jenenge kabeh tanah, takon kolega lawas Delagardie kanggo pindhah menyang Moscow tanpa wektu tundha lan nglawan Polandia. Duta Besar Novgorod ndhukung panyuwunan iki, janji bakal mbayar bagean dhuwit lan nransfer siji benteng perbatasan. Buturlin takon marang komandan Swedia apa tanah sing raja pengin njaluk. Swedia langsung nyetel kahanan sing ora bisa ditampa: saliyane Korel, padha nuntut cession Ladoga, Oreshok, Ivangorod, Yam, Koporye lan Gdov, uga Kola ing Semenanjung Kola.



Novgorodians mangsuli:

"Luwih becik mati ing tanah asale tinimbang nyerahake kabeh kastil tapel wates."

Mangkono, Rusia bakal kelangan pendekatan menyang Segara Baltik, lan akses menyang segara ing sisih lor, ing ngendi ana perdagangan karo Inggris.

“Wenehake setengah tanah! Wong Rusia luwih seneng mati!”

Buturlin ngandika. Panglima Swedia dhewe mangertos yen panjaluk Raja Charles gedhe banget lan bisa nyebabake kegagalan kabeh misi. Dheweke janji bakal ngyakinake raja supaya ngedhunake tuntutan kasebut.

Sauntara kuwi, Buturlin lagi dolanan. Ninggalake piyambak karo Delagardi, kang dibalèkaké pitados hubungan karo wong lan arrogated kanggo awake dhewe hak kanggo ngomong atas jenenge kabeh Novgorod. Voivode ngandhani wong Swedia yen wong Novgorod pengin nimbali pangeran Swedia menyang tahta Moskow. Ing mratelakake panemume, Muscovites bakal ndhukung idea iki yen wong Swedia ora encroach ing iman Rusia. Delagardie njupuk idea iki positif, wiwit nuduhake pratandha saka kekancan karo Buturlin, kanggo regale wong ing riyaya. Utusan Swedia budhal menyang Moskow. Ing tanggal 16 Juni, kepala Pengawal Ngarep Pertama, Lyapunov, ngirim instruksi anyar kanggo Buturlin: dheweke mrentah supaya negosiasi karo Swedia nganti pungkasan, ing kasus sing ekstrem, kanggo nyerahake Oreshek lan Ladoga. Rembugan babagan pemilihan pangeran Swedia minangka panguwasa Rusia diusulake kanggo ditindakake nalika tentara Swedia ana ing Moskow.

Masalah calon Swedia kanggo tahta Rusia ditransfer menyang Zemsky Sobor. Ing wektu iki, kahanan ing cedhak Moskow saya tambah parah. Milisi perang karo detasemen Jan Sapieha ing pinggiran kulon ibukutha. Anggota katedral wedi yen Polandia bakal nransfer menyang Moskow pasukan sing wis dibebasake sawise tiba Smolensk ("Ora ana sing pengin nyerah." Pertahanan Smolensk). Para juru tulis ngirimake kanggo pertimbangan dening Dewan Zemsky terjemahan surat-surat Raja Charles IX lan Delagardie, uga wangsulan Buturlin. Usul saka pihak Swedia nggawe kesan tartamtu.

Nanging, akeh patriot sing protes marang proyek Swedia. Dheweke nyathet yen tumindak wong Swedia beda karo tembunge, lan ujar manawa negosiasi babagan pangeran Swedia. Lyapunov isih ngarep-arep pitulungan militer Swedia, mula dheweke ngomong babagan negosiasi terus. Dhéwan mutusaké ngirim kedutaan menyang Swedia kanggo rembugan pemilihan pangeran Swedia.

Nalika Swedia prajanji Novgorodians aliansi awal antarane Rusia lan Swedia, lan Lyapunov - bantuan militèr, Delagardie narik munggah pasukan kanggo Novgorod. Wong Swedia dumunung ing tembok kutha. Unit anyar padha teka kabeh wektu. Para peternak Swedia ngrusak wilayah Novgorod. Mlayu saka rampog lan panganiaya, wong-wong desa padha mlayu massal menyang kutha. Populasi Novgorod kira-kira 20 ewu wong, saiki wis tambah kaping pirang-pirang.


Pretenders menyang tahta Rusia - Pangeran Gustav Adolf lan adhine Carl Philip watara 1610

Kurang persatuan lan rasa percaya diri saka Novgorodians


Buturlin ngandhani Delagardie babagan keputusan Zemsky Sobor. Dheweke njaluk supaya diwenehi kabar nalika wong Swedia bakal maju ing Moskow. Lan ora suwe dheweke yakin yen dheweke diapusi. Gubernur Rusia nuntut supaya pasukan Swedia mundur saka Novgorod. Wong Swedia ora gelem lunga. Banjur Buturlin wiwit nyiapake pertahanan kutha. Pemanahipun ngobong pedhukuhan kayu.

Nanging, Buturlin jelas telat. Novgorodians ora ngandel, nganggep dheweke pengkhianat. Kajaba iku, ora ana persatuan ing antarane Novgorodian dhewe. Kutha gedhe sing bisa nglawan milisi gedhe dipecah. Ora ana persatuan ing antarane para wakil bangsawan. Sawetara ana penganut rahasia Pangeran Vladislav, wong liya pengin nyelehake wakil saka kulawarga aristokrat Rusia ing meja Moskow, lan liyane nguripake mata menyang Swedia. Pedagang Novgorod dagang ing kamp Swedia meh nganti wiwitan perang. Nalika para pemanah ngobong pemukiman perdagangan lan kerajinan, iki nyebabake murmur ing antarane wong sugih ing kutha kasebut.

Novgorod rame karo wong sing ora duwe omah, properti, nesu lan mlarat. Wong akeh padha ngumpul ing alun-alun ora ana apa-apa lan ora ana rugine. Akeh sing ngombe sisa-sisa properti sing pungkasan, urip ing stupor mendem. Kutha iki ana ing ambang anarki, sing ora bisa ditindakake dening panguwasa kanthi konsesi lan janji. Utusan rahasia saka Pskov, ing ngendi wakil-wakil rakyat umum ngrebut kekuwatan, njaluk supaya bisa ngetutake contone, kanggo mateni bangsawan lan pedagang. Kajaba iku, ing wektu iku Palsu Dmitry III (Sidorka, Ivangorodsky, maling Pskov, lan sapiturute) muncul ing sisih lor-kulon Rusia, kang wewenang diakoni dening Ivangorod, Yam lan Koporye. Maling Ivangorod bisa perang utawa rembugan karo Swedia, sing nyoba kanggo nyekel Ivangorod. Sidorka uga rembugan karo wong Pskov babagan ngakoni dheweke minangka raja. Pemanah, Cossack maling lan wakil saka kelas ngisor kutha padha ngumpul ing banner kang.

Pangareping gubernur Novgorod, Ivan Odoevsky, nganakake sawijining dewan kanthi partisipasi para bangsawan lan para ulama. Ora ana keputusan sing bisa ditindakake. Sawetara nuntut langkah-langkah sing energik lan tegas kanggo ngusir mungsuh. Liyane percaya yen perlu kanggo netepi keputusan Dewan Zemsky lan ngupaya persetujuan karo Swedia. Odoevsky lan ulama condong menyang partai moderat.

Dadi, ora ana persatuan ing antarane para pemimpin kutha, bangsawan lan rakyat biasa. Yen Novgorod manunggal, sumber daya manungsa lan materi bakal cukup kanggo ngusir serangan saka tentara Swedia relatif cilik.

Garnisun Novgorod cilik - kira-kira 2 ewu Cossack, bangsawan, pemanah lan layanan Tatar. Ana akeh artileri. Tembok lan menara ing njaba kutha wis bobrok lan kudu didandani. Nanging tembok lan benteng bisa dikuwatake yen wong-wong kepincut karo pertahanan. Sing, ora kaya Smolensk, Novgorod ora siap kanggo ngadeg kanggo wong pungkasan, sanajan potensial pertahanan apik. Lan Swedia ora duwe tentara gedhe lan tentara meriem kanggo rampung mblokir kutha gedhe lan nindakake pengepungan sing tepat. Siji-sijine pangarep-arep kanggo sukses yaiku serangan sing cepet lan ora dikarepke.

Kronik Novgorod nyathet:

"Ora ana semangat ing gubernur, lan ora ana pitutur kanggo wong militèr karo wong kutha, nalika gubernur liyane ngombe tanpa henti, lan gubernur Vasily Buturlin diasingake karo wong Jerman, lan para pedagang nggawa kabeh jinis barang marang wong-wong mau."

Novgorodians yakin karo kemampuane:

"Saint Sophia bakal nglindhungi kita kanthi ajiné wesi saka Jerman."

Serangan


Tanggal 8 Juli 1611, Swedia nganakake pengintaian kanthi pasukan. Serangan gagal. Sukses iki nambah conceit saka Novgorodians, padha dianggep kutha impregnable. Kutha iki ngrayakake "kamenangan". Para ulama, dipimpin dening Metropolitan Isidore, sing nyekel lambang Tanda Theotokos Paling Suci, mlaku ngubengi tembok kanthi prosesi. Wong kutha padha slametan. Kabeh dina sakteruse, mabuk menek tembok lan scolded wong Swedia, diundang kanggo ngunjungi, janji pasugatan saka timbal lan mesiu.

Ing tanggal 12 Juli, para pembela kutha kasebut nggawe pasukan cilik. Swedia wis njupuk alih. Akeh Novgorodian sing tiwas, liyane mlayu menyang beteng. Ing pertengahan Juli, Delagardie ngrampungake persiapan kanggo serangan kasebut. Dheweke janji marang prajurit sing disewakake rampasan sugih ing Novgorod.

Dina sadurunge serangan, wong Swedia nindakake maneuver palsu. Sadurunge mata warga kutha, pasukan kavaleri Swedia ngetutake pinggiran Volkhov lan menyang sisih kidul-wétan kutha. Ing kono prajurit nyopir prau saka kabeh Volkhov. Swedes defiantly nuduhake yen jotosan utama bakal inflicted ing banyu, karo akses menyang sisih Trade. Ing garis pantai sisih Trade lan Sofia, Rusia narik pasukan utama, kalebu detasemen Buturlin. Kayane wong Swedia bakal pisanan nyerang Sisi Perdagangan, ing kono kurang beteng lan rampasan sing luwih sugih (atusan toko dagang lan lumbung).

Ing esuke tanggal 16 Juli, wong Swedia nggawe serangan demonstratif saka sisih wétan kanthi pasukan cilik. Kepincut dening tembakan, Novgorodians kesusu menyang menara lan tembok sisih, ngendi padha nunggu serangan nemtokake mungsuh. Njupuk kauntungan saka kasunyatan sing Novgorodians ditampani dening pertahanan sisih wétan, pasukan utama Delagardie nyerang sisih kulon, Roundabout City (Ostrog, Big Earthen City), benteng lan tembok kang nglindhungi Sofia lan Trade. sisih.

Jeblugan utama disabetake ing gerbang Chudintsev lan Prusia. Ing wayah esuk, tentara bayaran nyedhaki gapura lan nyoba ngalahake kanthi ram. Skotlandia lan Inggris nandur sawetara piranti mbledhos (mercon) ing Gerbang Chudintsevy. Wong Swedia nyoba menek benteng. Novgorodians nolak serangan lan ndamel mungsuh saka gapura karo nembak.

Sumber laporan yen pengkhianat mbantu wong Swedia. Salah sijine nuntun wong Swedia menyang bagean tembok sing ora dijaga. Wong Swedia mlebu ing kutha lan mbukak Gerbang Chudintsev, ing ngendi pasukan kavaleri Swedia sing kuwat nyerbu. Rusia lungguh ing menara lan terus perang. Nanging wadyabala Swedia wis padha nyabrang ing telenging kutha.

Mercenaries ngrampok omah lan mateni wong. Kekacauan diwiwiti, geni pecah. Wong-wong wiwit mlayu lan ngebaki dalan-dalan. Sisih Sofia dadi pembantaian sawetara jam. Prajurit Barat sing disewakake nyembeleh atusan warga. Akeh wong sing tiwas ing pasamuwan-pasamuwan sing padha golek kawilujengan. Mercenaries cepet temen maujud sing padha bisa entuk bathi saka karep Russian kanggo "dewa kayu". Wong-wong mau padha nyabrang mesbèh-mesbèh nganggo emas lan pérak pasamuan. Ing omah lan perkebunan, lambang dirusak lan njaluk tebusan.

Klompok prajurit lan warga kutha sing kapisah terus nglawan ing macem-macem papan, nanging pertahanan umum ambruk. Streltsy Vasily Gayutin, Vasily Orlov, Cossacks saka Ataman Timofey Sharov luwih seneng mati tinimbang panangkaran. Juru tulis Golenishcha, utusan saka milisi Zemstvo, perang nganti mati. Imam Agung Amos karo warga kutha lungguh ing plataran lan ora gelem nyerah. Wong Swedia ngobong omah karo para pembela.

Markas Buturlin dumunung ing alun-alun cedhak Jembatan Volkhov. Ing kene wong Swedia nemoni perlawanan sing paling kuat. Pemanah lan prajurit perang kanthi wangkal. Nalika wong Swedia wiwit ngubengi detasemen Buturlin, dheweke lunga menyang sisih Trade. Banjur Buturlin ninggalake kutha, tindak menyang Yaroslavl, banjur menyang Moskow. Prajurit Buturlin uga ngrampok bagean dagang Novgorod ing sadawane dalan. Wong-wong kandha yèn kabecikan iku ora marani mungsuh.


Menara Alekseevskaya (jeneng liya - Belaya) - siji-sijine menara watu sing isih ana ing Kutha Bunder Veliky Novgorod.

kapitulasi


Wong Swedia ngrebut Kutha Bunder ing sisih Sofia. Nanging, kamenangan lengkap isih adoh.

Pasukan Odoevsky dipasang ing Kremlin (detinets), sawijining benteng sing kuat ing tengah kutha. Detinets digawe saka watu lan duwe benteng sing luwih serius tinimbang kutha Bundaran. Iku diubengi dening parit jero lan wis drawbridges. Akeh artileri ngadeg ing menara lan tembok sing dhuwur. Ana arsenal musket gedhe. Kremlin nguwasani kabèh kutha. Serangane tanpa artileri pengepungan lan pasukan gedhe iku bunuh diri.

Nanging, Novgorodians ora siap kanggo pengepungan, padha ora nyiapake perlengkapan tempur. Padha weruh yen wong Swedia wis nem sasi ngepung Korela, padha ora bisa langsung njupuk Oreshek. Delagardie cedhak Novgorod ora duwe jumlah prajurit sing cukup utawa artileri sing kuwat. Mulane, komandhan Rusia yakin yen wong Swedia ora bakal njupuk Novgorod. Underestimation saka mungsuh lan pasukan dhewe diganti dening kebingungan nalika Swedia cukup gampang dijupuk kutha Okolny. Lan detinets durung siap kanggo pengepungan: ora ana bubuk mesiu, ora ana timbal, ora ana pranata. Senjata kasebut meneng, ora ana amunisi, akeh wong kutha sing mlayu mlayu menyang Kremlin, sing ora ana panganan.

Pangeran Odoevsky ngumpulake dewan militer, sing mutusake kanggo mungkasi perlawanan lan nelpon pangeran Swedia menyang tahta Novgorod. Tanggal 17 Juli 1611, para pengawal Swedia mlebu ing Kremlin Novgorod. Odoevsky nandatangani persetujuan atas jenenge "negara Novgorod" - raja Swedia Karl diakoni minangka "patron Rusia", pangeran Karl Philip - pewaris tahta Rusia. Sadurunge tekane pangeran, jenderal Swedia nampa kekuwatan paling dhuwur ing tanah Novgorod.

Delagardi prajanji ora bakal ngrusak Novgorod, ora nglebokaké kabupatèn Rusia ing Swedia, kajaba Korela, ora bakal nindhes kapercayan Rusia lan ora nglanggar hak-hak dhasar saka Novgorod. Delagardie dhewe nyoba muspra supaya ora nyinggung elit Novgorod. Ing kahanan iki, dheweke weruh prospek sarwa pribadi. Dheweke bisa dadi penasehat pangareping pangeran Swedia, tsar Rusia sing bakal teka, panguwasa nyata Rusia sing wiyar.

Panguwasa Novgorod, sing diwakili dening Pangeran Odoevsky lan Metropolitan Isidor, terus negosiasi karo milisi zemstvo. Sawise matine Lyapunov, iki dipimpin déning Pozharsky. Pangeran Pozharsky, kanggo nglindhungi awake saka Swedia, terus rembugan aktif.

Nanging sawise Kapindho Home Guard mbebasake Moscow, pencalonan pangeran Swedia ditolak. Novgorod bali menyang Rusia sawisé penandatanganan Perdamaian Stolbovsky ing taun 1617.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

7 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. -4
    Juli 20 2021
    Pangeran Pozharsky, kanggo nglindhungi awake saka Swedia, terus rembugan aktif.

    Nanging sawise Kapindho Home Guard mbebasake Moscow, pencalonan pangeran Swedia ditolak.
    1. -2
      Juli 20 2021
      gagal ngrampungake komentar (ora ana sing katon ing jendela komentar Nyuwun ), aku bakal terus:
      ing 1612, Pozharsky negosiasi ora babagan keamanan, nanging babagan pangenalan Pangeran Swedia Carl Philip.

      Lan ing 7 Februari 1613, pamilih ing pimpinan Pozharsky, sing ketemu ing Grand Kremlin Palace, ngandika ing sih saka pangeran manca, yaiku, Charles Philip. Penobatane dijadwalake ing pungkasan sasi.

      Ing kasus iki, Zemsky Sobor milih Romanov, nanging pilihan Pozharsky beda ...
  2. +6
    Juli 20 2021
    Wong Swedia mlebu ing kutha lan mbukak Gapura Chudintsev
    Tanah air kudu ngerti "pahlawan". Pengkhianat yaiku budak Ivan Lutokhin kanthi jeneng kulawarga Ivan Shval lan mbukak Gerbang Chudintsov kanggo wong Swedia. Ana asumsi dening etimologi yen tembung "sampah", miturut V.I. Dahl "wong cilik cheesy", muncul ing basa Rusia saka jeneng pengkhianat.
    1. +5
      Juli 20 2021
      Imam Agung Amos karo warga kutha lungguh ing plataran lan ora gelem nyerah.
      "Amos bakal ngunci dhewe ing pekaranganku karo penasehatku lan perang karo Jerman nganti suwe lan ngalahake akeh wong Jerman."
      Bas-relief saka stele "Kutha Kamulyan Militer" (Veliky Novgorod)": 1611 Pertahanan Novgorod saka Swedia. Prestasi Imam Agung Amos, "anak-anake lan umat"
      "Biara-biara sepisanan lan gréja-gréja watu Khotsk lan plataran saka macem-macem rangking wong, akeh lan kabeh oprich saka Biara Nikolaevsky Rozvazh lan Protopopov Courtyard, padha diobong dening tentara Svei ing 119 ing wayah wengi lan akeh wong padha diantemi, lan liyane burned mudhun ing geni iku, lan wong-wong sing padha mlayu saka perang menyang sisih Trade ing bengi iku uga, lan akeh padha klelep ing kali. Lan ing ... biara lan ing plataran Protopopov, padha lungguh mudhun saka wong-wong mau, sviyans, ing pengepungan saka macem-macem rangking wong, nomer owahan, nanging padha ora nyerah, lan padha, sviyans, rolling. ing ngisor biara lan ing ngisor pekarangan ing wayah wengi, tong minyak mesiu, wong-wong sing dikepung lan para pinituwa diobong kabeh "
      1. -2
        Juli 20 2021
        Apa wong Swedia nggambar sampah kaya ngono?
    2. +1
      Juli 20 2021
      Sampah - bahan mentah kanggo produksi kertas ing abad XVIII-XIX, kethokan rags. Bengkel tukang jahit uga diarani toko tukang jahit, ketoke kain tenun sing kethokan dadi kertas.
  3. 0
    4 Oktober 2021
    Veliky Novgorod dirusak dening Muscovites!

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"