Carane Ivan the Terrible njupuk Kazan

22
Carane Ivan the Terrible njupuk Kazan
Sviyazhsk. Babad Ngarep. Katrangan ing ngisor gambar kasebut: "Lan padha ngubengi kutha lan pasamuwan ing kutha kasebut dilebokake kanthi jeneng Nativity of the Most Pure and the Miracle worker Sergius, saka gambar Sergius sing gawe mukjijat, mukjijat-mukjijat gedhe wis rampung"

Kepiye cuaca ngganggu kampanye Kazan taun 1547–1548


Tsar Ivan Vasilievich pribadi jumeneng ing kepala kampanye anyar marang Kazan. Kaputusan kasebut diumumake kanthi solemnitas sing ora biasa:

"... Tsar lan Adipati Agung Ivan Vasilyevich saka kabeh Rusia, karo metropolitan lan sadulure lan Bolars, arep nglawan mungsuhe, Tsar Kazan Safa-Kirey lan para penipu Kazan kanggo sumpah palsu."

Bener, amarga geni ing Moskow lan kerusuhan, kampanye kudu ditundha nganti musim dingin.



Ing Nopember 1547, pasukan sing dipimpin voevoda Dmitry Belsky budhal ing rute mangsa, lan ing Desember, panguwasa piyambak mangkat. Iki dudu serangan sing gampang maneh. Resimen infantri lan tentara meriem dikonsentrasi ing Vladimir - "rasukan". Saka Vladimir pasukan mangkat menyang Nizhny Novgorod. Ing Meshchera, tentara kapindho disiapake miturut komando Shah Ali lan gubernur Fyodor Prozorovsky. Iku kapérang saka resimen kavaleri, kang padha mestine kanggo pindhah liwat steppe kanggo panggonan patemon saka loro tentara ditunjuk ing tutuk saka Kali Tsivili.

Nanging mangsa dadi panas lan udan sing luar biasa, sing luwih tundha perjalanan. Senjata mau macet ing lendhut. Saka Moscow kanggo Vladimir lan Nizhny padha diseret dening "kabutuhan gedhe". "Rasukan" dikirim menyang Vladimir mung sawise Epiphany (Desember 6). Pasukan utama teka ing Nizhny Novgorod mung ing pungkasan Januari 1548. Lan ing 2 Februari, pasukan Rusia mudhun ing Volga menyang tapel wates Kazan. Nalika Volga nyabrang, wiwit thaw gedhe, es ditutupi banyu, lan wiwit ambruk ing bobot kargo.

Minangka sejarawan N. M. Karamzin wrote:

"Nalika tsar ... teka ing Pulo Robotka, kabeh Volga ditutupi banyu: es retak; cangkang bedhil gagal, lan akeh wong mati. Telung dina, panguwasa manggon ing pulo kasebut lan ora ngenteni dalan: pungkasane, kaya-kaya wedi karo pertanda ala, dheweke bali menyang Moskow kanthi sedih.

Mangkono, mangsa panas sing ora normal ngganggu kampanye gedhe nglawan Kazan, sing kalebu serangan lan panangkepan. Umume artileri ilang. Tsar bali menyang Nizhny, banjur kanggo Moscow. Nanging, bagean saka resimen sing nyabrang kali, dipimpin dening Belsky, terus pindhah. Tanggal 18 Fèbruari, wadyabala manunggal ing kali. Civile karo resimen jaran Shah Ali. Rusia tindak menyang Kazan. Safa-Girey mimpin pasukane menyang lapangan Arsk, nanging kalah banget. Remnants saka warga Kazan "trampled" menyang kutha. Padha ora ngepung Kazan tanpa artileri, wis ngadeg ing tembok kanggo 7 dina. Dheweke uga ngliwati ombak sing ngrusak liwat Khanate.


Owah-owahan ing Kazan


Ing mangsa panas 1548, Kazanians nindakake serangan retaliatory.

A detasemen gedhe Arak pahlawan nyerang Galician lan Kostroma panggonan. Kostroma voivode Zakhary Yakovlev nyusul lan ngalahake mungsuh, kabeban karo rampasan lan kebak ing lapangan Gusev, ing Kali Ezovka. Detasemen Kazan liyane, sinau babagan kekalahan Arak, luwih seneng mundur.

Kangge, owah-owahan gedhe dumadi ing Kazan dhewe. Ing tembung, elit lokal tansah netepi Islam. Nanging para pangeran tuwin para murza piyambak-piyambakipun boten tansah manut pranatan agaminipun. Utamane, miturut tradhisi lawas, dheweke seneng ngombe. Iku kedaden sing pasukan Rusia njupuk kauntungan saka iki lan Smashing mungsuh mendem.

Safa Giray iku wong mendem pait. Ing wulan Maret 1549, Moskow dilaporake babagan seda Kazan Khan. Ing kahanan mendem, dheweke mlumpat lan mateni awake dhewe ing omah gedhong ing "menara cuci". Bener, ana keraguan tartamtu ing warta iki. Bisa uga Khan eccentric, sing nggawa Kazan akeh alangan, mung ngilangi, njupuk kauntungan saka hard ngombé.

Kazanians nyoba kanggo njaluk tsar anyar saka Crimea, nanging duta padha ora bisa kanggo nepaki misi dipasrahake kanggo wong-wong mau. Akibaté, putrane Safa-Girey sing umur rong taun, Utyamysh-Girey, diproklamasikake minangka Khan. Ibune, Ratu Syuyumbike, wiwit nata ing asmane.


Warriors saka Kazan Khanate. Adam Olearius

Kazan kampanye 1549-1550


Kazanians nawakake Moscow kanggo nggawe tentrem. Nanging, pamrentah Rusia ora percaya maneh marang para perjurers. Cossacks nyegat duta Kazan ing Crimea "ing Lapangan", lan Moskow ngerti yen Kazanians ngarepake wong Krimea lan Turki. Pamrentah Ivan Vasilyevich mutusake kanggo njupuk kauntungan saka krisis dinasti ing Kazan lan nerusake perang.

Nanging, Moscow ora bisa langsung njupuk kauntungan saka kahanan sarujuk ing tapel wates wétan. Sampeyan perlu kanggo nyelehake bedhil anyar kanggo ngganti sing klelep. Lan Cannon Yard kobong nalika geni. Livonia ora nglilani Rusia gudang senjata tembaga. Kajaba iku, ora bisa langsung ngirim pasukan gedhe menyang Volga. Resimen Rusia paling apik saka musim semi nganti musim gugur 1549 ngadeg ing tapel wates kidul, ing "pantai", ing ngendi serangan Crimean wis samesthine.

Ing mangsa panas dikirim menyang Kazan mung tentara cahya saka Saltykovs. Serangan iku temenan asipat pengintaian lan demonstrasi, supaya mungsuh ora nakal.

Kampanye gedhe wis diatur ing mangsa 1549-1550.

Resimen padha nglumpuk ing Vladimir, Suzdal, Shuya, Murom, Kostroma, Yaroslavl, Rostov lan Yuriev ing November 1549. Wadyabala dipimpin dening Sang Prabu piyambak.

Tanggal 20 Desember, gubernur Vasily Yuryev lan Fyodor Nagoi maju saka Vladimir menyang Nizhny Novgorod kanthi artileri pengepungan. Resimen kasebut dikawal dening Metropolitan Macarius lan Uskup Krutitsy Sava. Metropolitan njaluk gubernur lan anak-anak saka boyars "demi Kristen" kanggo pindhah ing kampanye "tanpa panggonan", kaancam bakal punah, paukuman. Kasunyatane kampanye kasebut keganggu banget amarga regejegan lokal gubernur, para boyar sing lair ora gelem nuruti "kurus". Ivan Vasilyevich, nyoba kanggo appease aristokrat unbelted, nimbali metropolitan kanggo Vladimir kanggo mungkasi padu boyars.

Tanggal 23 Januari 1550, tentara Rusia budhal saka Nizhny lan mudhun ing Volga menyang tanah Kazan. Perjalanan iki uga angel. Frost abot, akeh wong mati beku utawa beku. Resimen Rusia tekan Kazan tanggal 12 Februari. Tsar nawani warga Kazan nyerahake bètèng kasebut.

Ana pangarep-arep kanggo njupuk kutha tanpa perang, ing Kazan ana partai pro-Rusia sing janji bakal mbukak gerbang. Nanging janji-janji kasebut dadi kosong. Karya pengepungan diwiwiti: tur disiapake - menara pengepungan, baterei. Tembakan beteng wiwit. Dheweke nyoba nyerang, nanging ora disiapake kanthi apik, ora ana kesenjangan utawa pelanggaran ing tembok. Kazantsy perang banget. Tebange nganti sadina-dina, para prajurit minggah tembok, padha dibuwang saka kono. Serangan kasebut mandheg.

Cuaca gagal maneh. Miturut babad, thaw awal lan kuwat wiwit,

"Angin banter, udan deres, lan sputum gedhe banget; lan iku ora kuat kanggo njupuk saka mriem lan squeakers, lan iku ora bisa kanggo nyedhaki kutha kanggo sputum.

Tentara Rusia ngadeg ing cedhak Kazan suwene 11 dina lan udan terus-terusan, "sputum gedhe" teka, akeh kali mbukak. Wedhus mesiu. Dalan dadi lumpur, ngganggu pasokan panganan.

Akibaté, ing tanggal 25 Fèbruari, raja nguripake pasukan bali. Bisnis bisa dadi gagal total. Kazanians, weruh yen Rusia wis ninggalake, tansaya wani, ngumpulake kekuatan lan miwiti nguber. Padha bisa dismember, ngremukake lan numpes resimen Russian, kesel lan digawe dowo ing Maret kanggo Volga. Nanging, resimen kavaleri entheng ngusir mungsuh. Rusia kasil nyabrang Volga, ngliwati es sing mbebayani, njupuk rasukan lan kreta.


Nyiyapake kanggo trip anyar


Mangkono, Kazan ora bisa dijupuk amarga cuaca unfavorable lan musuhan lokal saka boyars, sing telat advance tentara.

Nanging alasan utama kegagalan 1547-1550 (lan kampanye sadurungé) yaiku ora bisa nyedhiyakake tentara gedhe. Tentara Rusia mlaku adoh saka kutha-kuthane, ing wilayah mungsuh. Ing mburi kaganggu dening detasemen cahya mungsuh, sing seneng kawruh apik babagan terrain lan ndhelikake saka serangan retaliatory ing alas lan rawa.

Kanggo mbenerake kahanan iki, diputusake ing taun 1551 kanggo mbangun benteng anyar ing tutuk Kali Sviyaga, ing Gunung Bunder. Dheweke 20 mil saka Kazan. Saka benteng Sviyazhsk, Rusia bisa ngontrol kabeh bank tengen ("Sisih Gunung") saka Volga lan cedhak cedhak Kazan. Pérangan utama tembok lan menara, uga panggonan urip lan rong candhi benteng mangsa ing mangsa 1550-1551, disiapake ing advance ing Volga Upper ing distrik Uglitsky ing Estate saka pangeran Ushatykh. Petugas Ivan Vyrodkov tanggung jawab kanggo konstruksi, sing diutus ora mung kanggo nggawe kutha, nanging banjur, disassembled, kanggo ngirim menyang tutuk saka Sviyaga.

Operasi gedhe-gedhe iki ditutupi dening serangan saka Pangeran Peter Serebryany. Ing spring saka 1551, piyambakipun pikantuk dhawuh kanggo pindhah karo resimen "diasingake menyang Kazan Posad." Ing wektu sing padha, tentara Vyatka Zyuzin lan Volga Cossacks kudu ngenggoni kabeh transportasi ing sadawane arteri transportasi utama wilayah kasebut: Volga, Kama lan Vyatka. Kanggo mbantu Zyuzin, 2500 Cossack dikirim saka Meshchera, dipimpin dening atamans Severga lan Yolka. Cossacks kudu "Lapangan" menyang Volga, mbangun plows lan munggah kali kanggo nglawan panggonan Kazan. Cossacks tekan Volga lan nggawe kontak karo tentara Zyuzin, tumindak ing Vyatka. Detasemen liyane saka Cossacks dioperasikake ing Lower Volga. Nuradin (panguwasa) saka Nogai Horde Izmail ngeluh marang Tsar Ivan Vasilievich. Dheweke nulis menyang Moskow yen Cossack "wis njupuk loro bank-bank ing Volga lan njupuk karep kita lan ulus kita perang."

Ing April 1551, tentara gubernur Mikhail Voronov lan Grigory Filippov-Naumov ninggalake Ryazan "ing lapangan". Tentara Rusia mesthine bakal ngganggu hubungan antara Kazan lan Krimea, kanggo nutupi wates kidul karajan Rusia.

kastil Sviyazhsky


Tentara Serebryany budhal saka Nizhny menyang Kazan tanggal 16 Mei 1551, lan wis tanggal 18 ing tembok kutha. Serangan Rusia teka minangka surprise lengkap kanggo Kazanians. Prajurit gubernur Rusia nyuwil menyang pemukiman Kazan lan nyebabake karusakan gedhe ing mungsuh. Nanging wong-wong Kazan kanthi cepet dadi sadar lan kesusu kanggo serangan balik. Wong Rusia diusir bali menyang pengadilan, 50 pemanah, dipimpin dening perwira Skoblev, dikepung lan dicekel. Mundur saka Kazan, tentara Serebryany masang kemah ing kali. Sviyage, nunggu tekane resimen Shah-Ali (raja Shigali), sing nutupi sumber utama saka kastil Sviyazhsky. Kafilah kali gedhe ing wulan April lan nyedhaki Gunung Bunder ing pungkasan Mei.

Aktivitas lan ukuran tumindak tentara Rusia stunned Kazanians lan disambi saka mbangun bèntèng ing Sviyaga. Ing tanggal 24 Mei, Shah Ali lan wong-wongé wiwit negor alas ing situs kutha mangsa ngarep. Banjur tembok, menara lan bangunan internal dibangun. Benteng iki diadegaké ing 4 minggu. Kutha anyar iki dijenengi "ing jeneng kraton" Ivangorod Sviyazhsky. Iki minangka jembatan Rusia ing tlatah Kazan Khanate. Warga lokal ("wong gunung") njaluk supaya ditampa dadi kewarganegaraan Rusia. Chuvash lan gunung Cheremis-Mari pungkasane pindhah menyang sisih Moskow.

Tumindak aktif lan sukses pasukan Rusia, mundhut subyek, blokade saluran banyu khanate dening detasemen Moscow nyebabake krisis internal liyane ing Kazan. Konspirasi wis diwasa ing kutha kasebut, diarahake marang partai Krimea, dipimpin dening uhlan Koschak, favorit Ratu Syuyumbike. Crimeans, weruh sing padha ing minoritas lan wanted kanggo extradite menyang Ivan Vasilievich kanggo nggawe tentrem karo Moscow, padha ngumpul lan mlayu saka kutha, wis ngrampok sadurunge. Nanging, detasemen cilik Crimeans - kira-kira 300 ulan, pangeran, murzas lan "Cossacks apik" ora bisa ninggalake. Pos-pos Rusia ngadeg ing kabeh feri sing trep. Detasemen Koschak banget nyimpang saka dalan asli, tindak menyang Vyatka, ing ngendi prajurit Rusia ngadeg ing ambush. Nalika Tatar wiwit nyabrang, padha diserang dening tentara Zyuzin, chieftains Pavlov lan Sverga. Akèh-akèhé wong Tatar sing dipatèni, 46 wong, dipimpin Koschak, ditawan. Dheweke digawa menyang Moskow, ing ngendi Ivan IV "kanggo kekerasan atine" mrentahake eksekusi.

Pamrentah Kazan anyar, dipimpin dening Oglan Khuday-Kul lan Pangeran Nur-Ali Shirin, mlebu rembugan karo Moskow. Kazan manèh sarujuk nampa Tsar Shah-Ali (sadurungé dadi Kazan Khan kaping pindho). Duta-duta Kazan sarujuk kanggo ekstradisi Khan Utyamysh lan Syuyumbike menyang sisih Rusia, ngakoni aneksasi sisih pegunungan (kulon) Volga menyang kerajaan Rusia, lan nglarang perbudakan wong Kristen.

14 Agustus 1551 ing lapangan ing muara kali. Kazanka dadi tuan rumah kurultai, ing ngendi para bangsawan lan ulama Kazan nyetujoni syarat-syarat persetujuan sing dirampungake karo Moskow. Ing tanggal 16 Agustus, Shah Ali solemnly mlebu Kazan. Kanthi dheweke ana wakil saka Rusia, boyar Ivan Khabarov lan juru tulis Ivan Vyrodkov. Esuke, Kazan masrahake 2700 tawanan Rusia sing paling misuwur marang rakyate panguwasa.

Nanging, pamaréntahan tsar Kazan anyar ora suwe. Posisine ing kalangan bangsawan banget ringkih. Shah Ali bisa ngiyataken posisi ing Kazan Khanate mung karo bantuan saka garnisun Russian kuwat. Nanging, sanajan ana ancaman pemberontakan, Shah Ali sarujuk kanggo nggawa menyang Kazan mung 300 pangeran Kasimov, murzas lan Cossack, pengabdian kanggo dheweke, lan 200 pemanah Rusia. Elit lokal ora seneng karo kasunyatan sing perlu kanggo extradite tahanan isih kanggo Rusia. Uga, Moscow ora gelem bali pedunung saka "sisih Gunung" kanggo daya Kazan.

Khan nyoba nyuda oposisi kanthi penindasan, nanging iki ora mbantu, mung nggabungake mungsuh. Akibaté, ing Moscow, ngendi padha ngawasi rapet kahanan ing Kazan, padha wiwit condong menyang idea sing khan ora populer kudu ngelingi lan diganti karo gubernur Rusia. Khan, sinau babagan iki, mutusake ora ngenteni gubernur Rusia lan ninggalake Kazan dhewe. Ing wulan Maret 1552, Shah Ali ninggal kutha kasebut kanthi alasan mancing. Kanthi dheweke minangka sandera, dheweke njupuk para pangeran lan murza sing ngiringi dheweke (84 wong). Khan tindak menyang Sviyazhsk.

Gubernur Moscow dikirim menyang Kazan, nanging ora bisa mlebu ing beteng. Tanggal 9 Maret, pangeran Islam, Kebek lan Murza Alikey Narykov mbalela. Mungsuh perdamaian karo Moskow dadi kuwasa. Pangeran Astrakhan Ediger-Mukhammed diundang menyang meja Kazan. Kazan nerusake perang, nyoba nguwasani sisih Gunung.

Terus ...
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

22 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 13
    5 Agustus 2021 05:40
    Mung ing taun "perestroika" mengko aku sinau yen kaendahan iki
    Didegaké kanggo ngurmati acara kasebut. Aku ana ing Kazan kaping pindho, lan babagan sejarah monumen iki.
    Iku uga ora umum kanggo ngomong ing dina iku, nanging iki minangka monumen Kuil kanggo prajurit sing tiba nalika nyekel Kazan ..
    1. +8
      5 Agustus 2021 06:24
      Sugeng enjing kanggo sampeyan, aku maca lan aku bakal mbenerake sethithik - kabeh wong ing Kazan mesthi ngerti yen Kuil ing tutuk Kazan minangka monumen kanggo prajurit Rusia. Aku dikandhani ing kelas ing sekolah, sapa sing pengin ngrungokake bakal krungu.
      Nalika ora biyasa ngomong babagan iki, apa sampeyan bisa nerangake? hi
      1. + 13
        5 Agustus 2021 06:58
        sugeng enjang ugi kulo nyuwun pangapunten kulo wonten sak mburine alas sing peteng ndhedhet steppes jembar gunung dhuwur (Ural) kulo manggon lan mboten saget ngertos sejarah kota panjenengan. bener .. Sayange yen ing perjalanan bisnis, wong liya kejiret - dheweke nyingkirake pitakon "nanging iki sampeyan duwe?" lan piye wae obrolan kasebut cepet-cepet ditransfer menyang topik liyane. Lan yen kita abstrak saka kutha sampeyan, mula sampeyan bakal setuju yen ing wektu kasebut (lan malah saiki), akeh kanyatan sing ora trep ing sejarah negara sing ditutup utawa mung distorsi. Kanggo sawetara faktor politik, agama lan liya-liyane .. Lan "Sejarah minangka saksi saka jaman kepungkur, cahya saka bebener, memori urip, guru urip, utusan saka jaman kuna." Minangka Mark Tullius Cicero ngandika banget rightly.
        1. +3
          5 Agustus 2021 07:24
          Saiki kekancan karo wong ing komentar bakal mulai saya kuwat)))
        2. + 10
          5 Agustus 2021 08:32
          Aku setuju karo sampeyan, kasunyatan sing kleru tanpa ampun. Pramila kula sumanggakaken kaliyan panjenengan lan para sekuler ingkang didik supados saged ngertos sejarahipun negari kita.
          Aku ora bisa nanging Wigati sing ing 90s, sak nasionalisme rampant, ana akeh panjaluk kanggo mbongkar candhi minangka memori penaklukan Kazan. Apa disimpen - Aku ora ngerti, mbokmenawa Ajaib kedaden. Saiki Candhi lagi dibalèkaké.
          Sugeng dina!
          hi
          1. +2
            6 Agustus 2021 11:45
            Kutipan: Cheshire
            Aku setuju karo sampeyan, kasunyatan sing kleru tanpa ampun. Pramila kula sumanggakaken kaliyan panjenengan lan para sekuler ingkang didik supados saged ngertos sejarahipun negari kita.
            Aku ora bisa nanging Wigati sing ing 90s, sak nasionalisme rampant, ana akeh panjaluk kanggo mbongkar candhi minangka memori penaklukan Kazan. Apa disimpen - Aku ora ngerti, mbokmenawa Ajaib kedaden. Saiki Candhi lagi dibalèkaké.
            Sugeng dina!
            hi

            Nasionalisme isih urip lan apik ing kana. Coba aja "sumorot" banget.
            1. 0
              6 Agustus 2021 18:54
              Cukup, ing Kazan ana akeh perusahaan, organisasi sing ana dominasi chaplaks lokal (iku bencana nyata. Terus terang, dheweke ora sumunar karo tingkat layanan ing kana.
    2. +7
      5 Agustus 2021 08:43
      Iku apik yen wis disimpen. Carane akeh monumen sajarah dirusak
  2. +9
    5 Agustus 2021 05:41
    Sugeng enjang Panjenengan sedaya. eseman

    "Ivan Vasilyevich sing nggegirisi
    Dheweke duwe jeneng
    Kanggo serius
    Wong sing dihormati." (S. A. K. Tolstoy)

    Lan luwih - "Sajarah Umum, diproses dening" Satyricon "

    Jupuk Kazan

    Sauntara kuwi, kerusuhan ana ing Kazan. Padha wiwit ngucapake tembung marang panguwasa. Lagu-lagu sing ora sah ditembangake ing universitas.
    - Kabeh wong manca iki nglakoake! - padha ngandika ing Moscow. Lan wong-wong sing ngomong kaya ngono ora salah. Partai Tatar nguwasani pikirane para mudha lan ngojok-ojoki. Ing dalan, saben-saben keprungu:

    - Ninggalake jagad lawas ...

    Hozhalye dibuwang saka kekuwatane, nampa sogokan lan nyekel sapa sing dibutuhake, lan luwih akeh sing ora dibutuhake.

    - Sampeyan perlu kanggo ngukum pemberontak! - ngandika, duka, John Vasilyevich.

    Dheweke ngumpulake tentara, tindak menyang Kazan lan ngepung. Stessel dudu komandhan bèntèng, lan wong-wong sing dikepung stubbornly mbela piyambak. Sepisan, sadurunge srengenge munggah, ana penggalian gedhe, ing kono ana 48 barel mesiu.
    Saka kasunyatan sing tong minyak ora dicolong sadurunge ngeduk, lan mesiu langsung mbledhos, sejarawan nyimpulake yen quartermasters lan engineers sing mimpin penggalian padha Jerman.

    (S. Arkady Averchenko)
  3. +3
    5 Agustus 2021 06:14
    Napa Epiphany - 6 Desember?
    1. +9
      5 Agustus 2021 06:45
      Amarga ing akeh sumber ditulis ing Rusia ing ireng, contone, kene Iki dheweke, Yandex Gugelevich Tryntrynnetov - loro asisten sing setya lan kebingungan gedhe. Nanging Omar Khayyam uga takon:
      Lan karo kanca, lan karo mungsuh sampeyan kudu apik! Sapa sing sifate apikan, sampeyan ora bakal nemokake ala ing dheweke. Nyiksa kanca - sampeyan bakal nggawe mungsuh, Ngrangkul mungsuh - sampeyan bakal nemokake kanca.
      1. +8
        5 Agustus 2021 08:28
        "- Sampeyan ora bisa nganggep penerjemah kaya ngono" (c).
    2. +6
      5 Agustus 2021 11:58
      Kutipan saka Korsar4
      Napa Epiphany - 6 Desember?

      Kesalahan sing jelas.
      Sing bener - 6 Januari.
  4. + 13
    5 Agustus 2021 06:53
    Apa sing diidinake kanggo panulis ora diidini kanggo ahli sejarah. Aku ngomong babagan kasunyatan sing ing sajarah Rusia ora ana pangeran saka Silver. Dheweke mung muncul ing buku A. Tolstoy "Pangeran Silver. The Tale of the Times of Ivan the Terrible." Lan ing sajarah negara Rusia lan ing silsilah arsip "Velvet Book" saka bangsawan bangsawan lan kulawarga bangsawan saka Rusia mung Pangeran Serebrenny-Obolensky Pyotr Semyonovich, yen kita ngomong bab gubernur Ivan the Terrible. Pangeran Serebrenny-Obolensky.
    Lan ana uga pangeran Golden-Obolensky. Lan loro surnames katurunan saka anak loro Shchepa-Obolensky. Cabang siji diarani Silver-Obolensky, cabang liyane diarani Golden-Obolensky.
    Dadi malah abstrak sekolah babagan sejarah, yaiku artikel iki, jeneng para pangeran kudu
    nulis ora narik kawigaten sastra, nanging kudu nulis kanthi historis kanthi bener ...
    1. +6
      5 Agustus 2021 07:20
      Quote: utara 2
      Dadi malah abstrak sekolah babagan sejarah, yaiku artikel iki, jeneng para pangeran kudu
      nulis ora narik kawigaten sastra, nanging kudu nulis kanthi historis kanthi bener ...

      Dadi, apa sing kudu ditindakake? Apa sekolah "notebook-buku pelajaran", kuwi artikel! Sawetara wong "mulang" sajarah, kajaba mbok menawa ing bioskop karo bocah-bocah wadon ing baris pungkasan!
    2. +4
      5 Agustus 2021 17:21
      Quote: utara 2
      loro surnames katurunan saka loro anak saka Shchepa-Obolensky

      Kripik kayu - iki jeneng panganten kakung.
      Lan pangeran disebut Shchepin-Obolensky.
      Ing kasus apa wae, matur nuwun kanggo tur.
  5. +8
    5 Agustus 2021 08:32
    Merit gedhe saka deacon Vyrodkov dijupuk ing kasunyatan sing dijupuk Kazan. Penulis ora sebutno carane maju nasib Ivan Grigorievich Vyrodkov.
    Sayange, nasibe I. G. Vyrodkov, insinyur benteng bakat, tragis: dheweke dieksekusi karo kabeh sedulure.
  6. +7
    5 Agustus 2021 09:45
    Operasi gedhe-gedhe iki ditutupi dening serangan saka Pangeran Peter Serebryany
    kita bakal njlentrehake, saka kulawarga Shchepinykh-Obolensky, Rurikovich ing generasi kaping 19. Ing taun 1570, dheweke tiwas ing pesenan Ivan the Terrible. Peneliti percaya yen pati pangeran disambungake karo "Great Treasonable Deed", ing ngendi akeh bangsawan bangsawan padha dipuntudhuh saka pengin nyerahake Novgorod lan Pskov kanggo raja Polandia, nanging sing, lagi ngomong, crita liyane.
  7. +2
    5 Agustus 2021 18:58
    Nasib Ivan Vyrodkov tragis - ing September 1568, dheweke dicekel penjaga ing denunciation, disiksa lan dieksekusi. Bebarengan karo dheweke, meh kabeh wakil saka kulawarga Vyrodkov tiwas - papat anak, loro sadulur, adhine, lan anggota kulawargané - mung pitulas wong. Dieksekusi, mbokmenawa ing kasus "pengkhianatan" saka boyar lan pengantin I. P. Fedorov-Chelyadnin. https://ardexpert.ru/article/4348
  8. +1
    6 Agustus 2021 00:59
    Wong lanang, ngapura kabodhoanku, nanging yen aku ora salah, Tsar Ivan the Terrible, sawise njupuk Kazan Khanate, njupuk gelar "Tsar saka Rusia lan BULGARIANS" lan dudu Tatar !!! Lan kok dadi yen sing disebut. Apa Khanate Kazan minangka Khanate saka Tatar? hi
    1. ANB
      +2
      6 Agustus 2021 03:15
      . Apa Khanate Kazan minangka Khanate saka Tatar?

      Volga Bulgaria. Sawetara sejarawan Tatar percaya yen Tatar saiki yaiku wong Bulgar.
      A khas Kazan Tatar yaiku rambut putih lan mata biru.
  9. 0
    7 Agustus 2021 19:31
    Kartu iki saka ngendi??? Mordva-Moksha lan Mordva-Erzya dicampur ing panggonan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"