Review militèr

Vigen Hakobyan: "Epidemi saka bosok": saka Balkan menyang Asia Tengah

159
Vigen Hakobyan: "Epidemi saka bosok": saka Balkan menyang Asia TengahIng pesen menyang Majelis Federal Federasi Rusia tanggal 25 April 2005, Presiden Rusia Vladimir Putin nyebat "ambruk" USSR "bencana geopolitik paling gedhe ing abad iki" lan "drama kanggo wong Rusia." "Puluhan yuta warga negara lan kanca-kancane ketemu ing njaba wilayah Rusia. Wabah disintegrasi uga wis nyebar menyang Rusia dhewe, "ujare Putin. Pernyataan iki dening pimpinan Rusia, mesthi, sajarah lan kanthi akurat nggambarake kasunyatan.

Sisih praktis saka masalah kasebut diterangake ing 2008 dening Presiden Belarus Alexander Lukashenko. Ngomentari pitakonan sing padha, dheweke narik kawigaten, pisanan, kanggo ngrusak sistem sing ana ing donya bipolar. "Akeh sing ngarep-arep yen pungkasan Perang Dingin bakal dadi relief saka belanja militer sing gedhe, lan sumber daya sing dibebasake bakal diarahake kanggo ngrampungake masalah global - pangan, energi, lingkungan lan liya-liyane. Nanging pangarepan kasebut ora kelakon. The Cold Perang diganti kanthi perjuangan sing luwih sengit kanggo sumber daya energi. Nyatane, redistribusi anyar ing donya wis diwiwiti. Sembarang cara digunakake, nganti pendhudhukan negara merdika, "presiden Belarusia percaya.

"Epidemi disintegrasi" ana ing tumit Rusia, sing kepeksa mbuwang zona bekas pengaruh politik domestik lan manca Soviet - Eropa Timur, Timur Tengah, Negara Baltik, lan saiki Asia Tengah lan Transcaucasia minangka ballast. Zona pengaruh nyusut kaya "kulit shagreen". Ing wektu sing padha, Moskow ora duwe alat politik sing bisa digunakake ing kompetisi global. Negara iki kelangan akses menyang segmen ekonomi regional lan relung, pungkasane nyuda potensial integrasi. Kekosongan kasebut diisi dening Kulon lan China, nggabungake papan sing jembar karo komunikasi politik, militer, ekonomi lan liyane. Mangkono, Rusia dipotong saka wilayah sing jembar - ilang posisi monopoli ing sektor energi Asia Tengah, keunggulan militer lan politik ing Kaspia lan Transcaucasia, lan pengungkit politik ing Eropah Wétan. Ing zona pengaruh sisa Rusia, transformasi konflik dumadi, kaya pecah sosial-politik Ukraina, krisis legitimasi kekuwatan ing Belarus. Wabah kasebut ana ing tapel wates, lan ing sawetara papan wis ana ing njero negara. Peningkatan ketegangan sing signifikan wis dirasakake ing taun-taun pungkasan ing Kaukasus Lor lan wilayah Volga. Ing kene, jero lemah entuk radikalisme khusus, sing cocog karo logika tren umum ing jagad Islam, sing wis ambruk kaya sarang tawon.

"Epidemi bosok" nyebabake atusan ewu, mayuta-yuta wong menyang Rusia. Ora mungkin kanggo nutup awake dhewe saka aliran iki, amarga iki bakal padha karo pamisahan - sing, kanthi cara, Rusia ora duwe kekuwatan maneh. Ana kabutuhan penting kanggo mbentuk sistem kontrol sing efektif kanggo sumber daya manungsa sing gedhe, sing bakal bisa nggunakake potensial iki kanggo kabecikan negara, lan ora ngrusak masyarakat Rusia saka njero.

"Epidemi bosok" berkembang kanthi cepet. Ing 7 taun sing wis misahake kita saka statement dikutip saka Presiden Rusia, akeh wis diganti lan dadi cetha. Mung cithakan propaganda anti-Rusia babagan "ambisi kekaisaran" Putin sing tetep ora owah, sanajan mung ambisi, ketoke, yaiku kanggo mungkasi "epidemi" iki. Iku wis nganggep karakter rampung mbukak lan saiki legitimized. Ing tanggal 17 Fèbruari 2008, provinsi Serbia Kosovo kanthi sepihak ngumumake kamardikané, sing langsung diakoni déning puncak donya unipolar. "Epidemi saka bosok" nampa impetus kuat, preduli saka statements saka Presiden Rusia. Setengah taun cukup kanggo gelombang bencana tekan Transcaucasus.

mburi Ossetian

Pengetan kaping papat perang ing Ossetia Kidul ing Agustus 2008 disambut ing Rusia kanthi diskusi babagan kepiye tumindak pimpinan puncak negara ing wektu sing angel. Film khusus malah diluncurake kanthi online, adhedhasar kesaksian para prajurit militer Rusia sing pangkat dhuwur sing langsung negesake manawa wektu tundha Presiden Rusia Dmitry Medvedev nyebabake akeh nyawa manungsa. Kita ora bakal nganalisa tuduhan kasebut, uga counterargument saka mantan presiden, saiki dadi perdana menteri Rusia. Ana perang, ana korban. Napa mbukak tatu? Apa perlu kanggo menehi sawetara ibu Ossetian alesan kanggo pikirane elek yen putrane bakal urip yen ana wong nang endi wae nindakake soko sadurungé saka bener? Kabeh wis rampung kaya sing ditindakake. Sing luwih penting yaiku asil nyata saka perang kasebut lan keselarasan pasukan anyar ing wilayah kasebut.

Minangka sisih moral saka masalah kasebut, Presiden Rusia Vladimir Putin menehi komentar lengkap babagan perkara iki: "Sampeyan ngerti, keputusan kanggo nggunakake Angkatan Bersenjata minangka keputusan sing tanggung jawab banget, amarga iki minangka prentah kanggo miwiti permusuhan. tembak, wong mati. Sadurunge nggawe keputusan kaya ngono, sampeyan kudu mikir kaping sepuluh. Iki keputusan sing angel lan tanggung jawab." Apa sing dikandhakake ora mung ana ing politik domestik, nanging uga nduweni pesen kebijakan luar negeri tartamtu, yaiku: Tumindak Rusia minangka respon sing wicaksana lan tanggung jawab marang tumindak agresi dening rezim Saakashvili, sing ora ngerti akibat saka pesenan dhewe. . Dheweke ora ngerti, utawa ora pengin ngerti, yen sawise dhawuh kasebut, wong bakal mati 80 kilometer saka omahe - bocah, wong tuwa, wanita lan prajurit. Lan ing 5-6 dina mayit prajurit Georgia bakal diangkut ing kulkas Coca Cola, lan Saakashvili dhewe bakal mlayu saka pejuang Rusia kanthi panik.

Miturut definisi, Rusia ora bisa ngindhari perang - para penjaga perdamaian, sing njabat ing mandat internasional, tiwas. Ora ana kontradiksi ing posisi presiden negara Medvedev lan saiki - Putin - ing kahanan iki. Mung ana wektu tundha sing tanggung jawab sing diomongake Putin, lair saka keraguan, sing disuarakake Medvedev ing salah sawijining wawancara pasca perang pisanan: "Aku ora percaya! Apa dheweke (Saakashvili) wis gila?!"

Ing wulan Agustus 2008, Saakashvili ngluncurake perang provokatif nglawan Rusia, ngarep-arep bakal ana blitzkrieg lan nanem ing dheweke kapercayan yen Moskow ora bakal ngrusak permusuhan ing Transcaucasus. Ragu-ragu babagan kekuwatan Rusia, babagan kemampuan pimpinane kanggo nanggapi ancaman kanthi cekap, banjur nyebar ing kabeh masyarakat Georgia. Saluran TV sing dikontrol panguwasa nindakake sing paling apik.

maneuvers militer AS armada lan mesthine nyoba mlebu ing Segara Ireng liwat Selat Bosphorus, "mandheg" dening Turki, mung minangka hiasan, tiron saka kepinginan Kulon kanggo nulungi Saakashvili. Tur teater wayang Amerika kaya Yushchenko, Kaczynski lan kanca-kancane Baltik ing alun-alun tengah Tbilisi minangka maksimal sing "sekutu" Kulon wis mbantu Georgia. Georgia ditakoni kalah nalika miwiti perang. Perundingan global ditindakake ing Moskow kanthi partisipasi AS, Uni Eropa lan Turki. Sajrone perang, Perdana Menteri Turki Erdogan makili "Platform for Peace and Stability in the Caucasus" ing Moskow, yaiku, dheweke ngamanake hak Turki kanggo melu ing game Transcaucasian pasca perang. Lan dheweke ora alon-alon nerusake. Rekonsiliasi Armenia-Turki sing durung ana sadurunge diwiwiti. Nanging skenario gagal ing Karabakh.

Saakashvili, lan karo wong kabeh Georgia, iki diatur. Padha nyetel kanggo nyeret Rusia menyang perang kang Georgia mesthine wis kalah, lan konflik tapel wates karo Rusia kudu wis mothballed kanggo mangsa foreseeable. Ing kasunyatan, perang dileksanakake ing Rusia, asil kang fiksasi zona dhewe saka pengaruh militèr ing Georgia. Sawise pangkalan Rusia ditarik saka Adzharia lan Javakheti, zona iki, ing ngendi Abkhazia lan Ossetia Kidul tetep ana, ora kena pengaruh komunikasi strategis anyar saka Segara Kaspia nganti Turki.

Bisa diarani yen mundur saka pangkalan militer Rusia saka Adzharia lan Javakheti wiwit countdown - perang ing Ossetia Kidul ora bisa dihindari. Iku ngidini Kulon kanggo ngurangi risiko ing fungsi saka koridor strategis antarane wilayah Kaspia lan Segara Ireng, uga kanggo entuk expansion saka pengaruh ing Kaukasus. Kanggo yen Rusia dina iki sangsoro saka kamungkinan praktis mengaruhi kahanan Georgian internal, kalebu thanks kanggo efforts layanan intelijen Amérika, Georgia makarya hard lan hard ing Rusia Utara Kaukasus. Tbilisi periodik laporan ing aliran akeh turis Rusia, kang regime visa iki unilaterally dibatalake, ndhukung tumindak lan inisiatif kayata pangling ing "Circassian pembantaian", etc. Iku cetha yen anyar, "dicincang", nanging ninggalake zona. saka pengaruh politik Rusia, Georgia dadi platform sing ngidini Kulon kanthi tenang ngembangake macem-macem strategi kanggo kabeh ruang pasca-Soviet. Sawise ilang perang, Georgia cepet banget dadi "eksportir reformasi", contone, kanggo Armenia lan malah Kyrgyzstan, lan inisiator saka tren sosial lan politik anyar ing Kaukasus Lor.

Tentara Georgia uga diowahi. Saiki, sedulur-sedulur saka prajurit Georgia sing tilar donya ing Ossetia perang ing Afghanistan - Georgia nggawe kontribusi paling penting saka negara non-NATO kanggo koalisi pendhudhukan. Iki minangka kebanggaan khusus Saakashvili. Pawartos bab sedanipun prajurit Georgia ing tanah manca Afghan mung nambah raos bangga.

Iku pancen pengaruh gedhe banget saka Amerika Serikat ing elit politik Georgia sing nerangake kalem ing inisiatif integrasi Rusia ing wilayah Transcaucasian. Sing terakhir, sawise pambangunan energi alternatif lan komunikasi transportasi - pipa minyak Baku-Ceyhan, pipa gas Baku-Erzrum, sepur Baku-Kars - kurang didhukung dening prospek ekonomi sing jelas saka taun-taun. Azerbaijan diikat karo Turki, Armenia - karo Georgia. Georgia dhewe minangka penyangga pamisah kanggo Rusia, dikuatake sacara politik dening Amerika Serikat, ekonomi dening Turki, lan kanthi energik dening Azerbaijan. Kahanan kaya ing Asia Tengah. Entri China menyang pasar minyak lan gas ing wilayah kasebut wis nyuda daya tarik inisiatif integrasi Rusia.

Moscow ngakoni kamardikan Abkhazia lan Ossetia Kidul sapisan lan kanggo kabeh. Abkhazia lan Ossetia ora perang. Ana tentrem. Nanging jagad iki ora tenang, mbutuhake upaya pasca perang sing serius. 4 taun wis liwati, lan Rusia wis ora bisa ngowahi Ossetia Kidul sengsara ing wewatesan menyang wilayah berkembang, andal dilindhungi saka mungsuh njaba. Nanging kanthi kabeh iki, propagandis ngomong babagan potensial Rusia kanggo nggabungake kabeh ruang Eurasia ing saubengé ... Iku luwih apik kanggo ngatasi Ossetia Kidul dhisik! Nanging ora mung pejabat korup dhewe ngganggu kene, sing paling sregep kang malah ngatur kanggo njaluk tengen ana - menyang wilayah mangsa sawing minangka mentas-minted "Ossetian" politikus. Ossetia dhewe uga nindakake sing paling apik, sing, misale jek, durung ngerti lan ngormati manawa ana kesempatan sejarah sing unik, durung rampung sadurunge lan luar biasa. Lan uga rega sing menang.

Patang taun sawisé perang, tugas utama Rusia yaiku nyedhiyakake sumber daya kanggo pangembangan Ossetia Kidul lan Abkhazia kanthi cepet. Iki ora mung babagan gambar, nanging uga keamanan negara. Tanpa entuk terobosan serius ing arah iki, siji ora bisa ngomong kanthi serius babagan potensial integrasi bebas konflik ing Rusia sacara sakabehe. Nanging proses iki ora bisa terus ing salawas-lawase. Saka sudut pandang sajarah, Rusia ing wilayah Transkaukasia mung diwenehi wektu sing cendhak. Pitakonan: nggunakake Angkatan Bersenjata utawa ora, lan nalika persis apa - bisa munggah maneh ing sembarang wektu. Mesthine ora ana ilusi babagan iki.

Perang Agustus 2008 minangka episode saka perjuangan sajarah Rusia kanggo pengaruh ing Kaukasus, sing rampung karo kamenangan tentara Rusia, nanging ora predetermined asil saka perjuangan iki. Moskow kudu 100% siap kanggo eskalasi regional anyar, supaya ora ngomong babagan wektu tumindake dhewe mengko. Lan Ossetia Kidul lan Abkhazia kudu dadi garis ngarep kabijakan regional Rusia, lan ora dadi pengawal mburi sing njamin mundur.

Tajikistan lan Armenia: blokade "enklaf pengaruh"

Armenia terus dadi titik paling penting saka ngarsane militer-politik Rusia ing Transcaucasus. Ing babagan posisi strategis, saka sudut pandang kepentingan Rusia, Armenia banget ngelingi Tajikistan. Loro-lorone negara dumunung ing zona strategis tilas tapel wates Soviet, sing durung rampung eroded kene amarga saka long-term ngarsane saka pengawal tapel wates Russian. Saiki ora ana ing Tajikistan, lan ing Armenia dikurangi dadi minimal.

Bagean Tajik ing tapel wates karo Afghanistan lagi sukses dikembangake dening Amerika. Sawise pamindhahan Rusia, proyek komunikasi ditindakake ing kene: jembatan dibangun, saluran listrik ditambahi. Luwih akeh jembatan karo Afghanistan, integrasi sing luwih aktif. "Afghanisasi" ing Tajikistan lagi aktif, nglawan kepentingan Tajik dhewe. Regime Emomali Rahmon, sing ngetutake tekanan Uzbek lan Afghan amarga kepentingan Amerika, nyoba kanthi sia-sia kanggo njaga kahanan internal. Nanging larangan nganggo jenggot lan ngunjungi masjid mung ora bisa nylametake kahanan kasebut. kosok baline. Dina-dina Tajikistan sekuler wis diwilang. Skenario ngluncurake "sedulur Muslim" lokal menyang arena nggunakake teknologi Mesir, mesthine wis disiapake ing lengan Washington. Ana akeh titik break lan bosok ing jero lan sekitar Tajikistan sing dikarepake - Khujand, Badakhshan, Fergana, Osh.

Loro-lorone Tajikistan lan Armenia dicopot saka Rusia lan diblokir dening negara-negara tanggane - sing penting banget: saben negara sing diarani "sabuk Turki" - Uzbekistan lan Azerbaijan. Bedane mung yen panguwasa Armenia sarujuk kanggo ndawakake panyebaran pangkalan militer Rusia nganti 49 taun, banjur Presiden Tajik Emomali Rahmon janji, nanging pungkasane ora netepi janjine. Aku ora bisa. Mung ana siji alesan - posisi saiki Rusia ing Tajikistan luwih lemah tinimbang ing Armenia. Lan kaping pindho, ancaman kanggo keamanan Armenia luwih kuat lan sifate eksternal. Mulane, nalika mlebu persetujuan sing dianyari ing pangkalan Rusia, pimpinan Armenia kanthi jelas nyatakake pangarep-arep timbal balik - pangkalan kasebut kudu nglindhungi keamanan Armenia ora mung ing arah Turki, nanging uga ing Azerbaijan, lan tentara Armenia kudu. disedhiyakake senjata modern kanthi rega terjangkau.

Ing tanggal 8 Agustus 2012, ing patemon karo Presiden Rusia Vladimir Putin, Presiden Armenia Serzh Sargsyan nyatakake: "Kita percaya yen anane pangkalan militer Rusia ing Armenia asale saka kepentingan keamanan kita." Nganti saiki, Armenia lan Belarus tetep dadi negara CIS pungkasan sing ora mbutuhake pembayaran langsung saka Rusia kanggo kehadiran militer. Milyar dolar kanggo penyebaran Armada Laut Ireng Rusia bubar wiwit nampa Ukraina. Ing taun kepungkur, kapentingan finansial ing hubungan militer bilateral karo Federasi Rusia dituduhake dening Azerbaijan - dening stasiun radar Daryal ing Gabala, Kyrgyzstan lan Tajikistan - dening pangkalan udara ing Kant lan pangkalan 201 ing wilayah Tajik.

Para ahli ing Tajikistan ora bosen nyalahake Rusia amarga kabijakan luar negeri sing ora efektif, sing, miturut pendapate, nyebabake "posisi nyerah ing Asia Tengah." Bab sing padha ditindakake dening mitra Armenia ing konteks Transcaucasia. Salah sawijining ahli Tajik populer, Parviz Mullojanov, kanthi kritis nganalisa kabijakan Rusia ing Asia Tengah, takon: "Pancen, apa sing nggawe Tajikistan sing padha, saben taun, nambah langkah-langkah menyang Amerika Serikat lan NATO, nuduhake kegigihan lan ketekunan. unwillingness cetha kanggo naleni dhewe karo kewajiban long-term ing rembugan karo Rusia? Ayo takon pitakonan counter: apa sing ndadekake Tajikistan tumindak kanthi cara sing padha - bertentangan karo kapentingan negara sing raket banget karo Tajik kaya Iran? Mung siji - kaunggulan strategis sing luar biasa ing Amerika Serikat lan ora ana kemampuan kanggo ngembangake kursus sing berdaulat kanggo Rahmon.

Armenia diselehake ing kahanan sing padha saiki amarga pengaruh provokatif sing kuat ing faktor Karabakh. Operasi monstrously cynical karo ekstradisi saka Hongaria lan release luwih ing Azerbaijan saka Ramil Safarov, sing disusupi mati pejabat Armenia turu karo kapak, iku sinyal dijupuk dening AS lan NATO, simbol saka tataran anyar ing pemukiman Karabakh. Kepemimpinan Armenia ngadhepi pilihan sing angel - nyerah kanthi politik, negosiasi negosiasi karo mungsuh sing ora kompromi sing menehi ganjaran mateni wong Armenia sing turu lan ora duwe daya - utawa tangi lan melu perang. Armenia nyoba nglawan upaya Barat kanggo ngetrapake perang kasebut, nanging apa pamrentahane bisa njaga kahanan internal?

Faktor eksternal tansah nduwe pengaruh utama ing kahanan internal ing Armenia, lan Karabakh nguatake sistem negara negara kasebut. Nanging sanajan perang dihindari, pemilihan presiden sing bakal teka ing 2013 bakal dianakake ing kahanan ketegangan sing ekstrim - antarane ancaman invasi eksternal lan destabilisasi internal. "Apa Rusia saiki lan ing mangsa ngarep bisa dadi tameng sing bisa dipercaya lan dhukungan kanggo sekutu lan satelit ing wilayah kasebut?" pitakone pakar Tajik Mullojanov lan akeh kanca-kancane Armenia, sing kepengin weruh kahanan ing sekitar Karabakh. Jawaban iki cetha: ora, ora bisa. Iki sing ndadekake Rahmon secara harfiah mbangun kreteg menyang Afghanistan lan nyerahake wilayahe menyang China, lan Armenia mlebu dialog karo Turki, muter konstruktivisme ing Karabakh lan nganggo "pengalaman reformasi" Georgia meh langsung saka tangan Saakashvili.

Sauntara iku, "epidemi disintegrasi" terus nganti Iran, lan Suriah lan Karabakh minangka peredam pungkasan. Ora ana khayalan. Status quo ing zona konflik Karabakh bakal dilanggar, amarga bertentangan karo dalan strategis Barat, sing ora fokus ing pembekuan malah status quo konflik, nanging ing kekacauan lan fragmentasi aktif. Pijakan ing Tbilisi menehi pengaruh kuat AS marang rong ibukutha Transkaukasia liyane - Baku lan Yerevan. Lan iki minangka tandha manawa wong-wong Armenia lan Azerbaijan pungkasane bakal ngadhepi perang getih anyar. Kanthi njabut "log Karabakh" lan mbukak tapel wates Armenia-Turki, Kulon bakal entuk ombone lengkap saka maneuver regional, gain foothold ing situs antarane Rusia lan Iran, merata destructively pengaruh loro Iranian lor, dipanggoni dening ètnis Azerbaijan. , lan Kaukasus Lor Rusia.

Iran, sisih lor sing wis diumumake minangka "Azerbaijan Kidul" dening Amerika, minangka salah sawijining target utama "epidemi" sing bakal teka. Tehran wis ana ing perang Siria. Bukaan ngarep anyar destabilisasi ing tapel wates lor Iran, yaiku, ing Karabakh, bakal dadi tantangan nyata kanggo Rusia lan tragedi elek kanggo kabeh bangsa Kaukasia. Nanging nalika Iran lagi nyiapake kanggo njupuk hit, perang Siria wis nyopir ewu pengungsi menyang Transcaucasus, nyetel impetus anyar lan dinamika anyar kanggo gerakan Kurdish, lan dhasar ngganti kahanan sak Iran lan Turki.

Dina iki kita ngomong babagan ancaman perang sektarian lengkap ing skala regional, sing dielingake utawa diancam dening Wakil Presiden AS Joe Biden sajrone kunjungan menyang Turki ing Desember 2011. AS siap perang iki. Apa Rusia siap?
Pengarang:
Sumber asli:
http://www.regnum.ru