Review militèr

UNR lan Bolsheviks

8
UNR lan Bolsheviks

prasejarah



Ing Desember 1917 anarki wis rampant ing tilas Kakaisaran Rusia, iku ketoke sing ana pamaréntahan Bolshevik ing St. ora ana sing ibukutha bakal pindhah menyang Moscow ing rong sasi. PNS nganakake mogok Italia, ora ana tentara kaya mangkono, ekonomi ana ing pundhak, lan wong-wong kreatif ing pinggiran kekaisaran nggawe negarane dhewe, amarga kebebasan bisa.

Kawontênaning kawontênan punika, sadaya pamrentahan wau, satunggal-satunggaling pamrentahan ingkang rumiyin, ingkang sadèrèngipun Provisional, para Bolshevik ingkang sapunika, tuwin para separatis ingkang njalari, botên kapilih dening sapa-sapa, sampun ngangkat piyambak-piyambak, wontên ingkang ngandêlakên kaprawiran militèr, wontên ingkang ngandêlakên talenta oratorical, saha sawatawis. lan vakum daya.

Khususé, ing Ukraina, kanthi resmi Central Rada minangka sing utama, sing sacara resmi ora ninggalake Rusia. Kenapa formal? Lha, dhaerah-dhaerah ora manut marang Rada utawa manut nganti ora nguwasani ekonomi, nanging wadyabala ... 800 ewu prajurit tentara tuwa kaya-kaya wis sumpah setya marang Rada, nanging ora kesusu. katon "jaran, rame lan bersenjata" ing telpon saka Pan Grushevsky, siji bab titik kanggo ninggalake ngarep lan nganakake rapat umum ing Kyiv mburi, liyane iku kanggo pindhah menyang perang nglawan kita dhewe.

Ora, padha nyoba mbangun tentara. Mayor-Jendral Retinue Kaisar Skoropadsky nyoba, nanging dheweke dicurigai minangka Bonapartisme, wartawan Petliura dimaksudake, nanging kanca-kanca partai percaya yen dheweke kepengin banget dadi diktator, malah Kolonel Konovalets sing ditawan nyoba, nanging ana sawetara Galician. Ing wektu sing padha, sikap marang Bolsheviks ing Kyiv ana, kanggo sijine iku mildly, negatif, sanajan Bolsheviks dhewe dikenali UNR ing asas.

Hubungan antara Kiev lan Petrograd cepet ambruk:

"Ing Nopember 17 (30), nalika panglima sing dipecat dadi ngerti babagan gerakan eselon karo pelaut Baltik revolusioner menyang Mogilev, dheweke njaluk ijin marang pemerintah Republik Rakyat Ukraina kanggo mindhah Markas menyang Kyiv. Sekretariat Jendral, kanthi alon-alon nimbang masalah kasebut, ing wiwitan kepengin ngrujuk marang Rada kanggo rembugan; dina sabanjuré, Nanging, kang mutusaké "kanggo gawe marem panjalukan saka Markas kanggo pindhah menyang Ukraina, nanging ora kanggo Kyiv, nanging kanggo Chernigov utawa Nizhyn" lan ora langsung, nanging sawise mréntahaké resmi kanggo sekretariat lan ing anané saka Provisional. Tokoh pamaréntah ing Markas lan, ing nalisir, karo tatanan kondisi ing ngisor iki saka commissariat saka wakil saka pamaréntahan bangsa breakaway lan wilayah.

Ing wiwitan, Rada nyoba, sanajan alon-alon, nguwasani Markas, lan mulane tentara lan laut, sing cepet bubar, nanging isih kuwat. Ora bisa, nanging banjur ana langkah kapindho:

"Simon Petliura tanggal 23 Nopember (6 Desember) ing pungkasan dina ngandhani Nikolai Krylenko kanthi kabel langsung babagan mundur saka front Southwestern lan Romania saka kontrol Stavka kanggo nggabungake dheweke dadi front Ukraina sing merdika, sawise dheweke ngusulake. kanggo miwiti "dhiskusi bisnis" babagan gencatan senjata lan posisi ing ngarep.

Lan sabar Bolsheviks kesel. Ing interval antarane acara iki, padha rembugan karo Kyiv, ana otonomi, pangenalan, nanggepi Stalin, Porsche announced sing mung Rada arep ngendi tapel wates Ukraina pindhah, nggawe tentara dhewe lan ora ngidinke wakil saka Pusat ing Kyiv. . Iku tantangan, lan Lenin nyatakake:

"Kita bakal ngandhani wong Ukrainia: minangka wong Ukrainia, sampeyan bisa ngatur urip sampeyan kaya sing dikarepake. Nanging kita bakal ngacungake tangan marang para buruh Ukrainia lan ngomong marang wong-wong mau: bebarengan karo sampeyan, kita bakal nglawan sampeyan lan borjuis kita.

Lan Stalin, rong dina mengko, rincian, nelpon Central Rada borjuis. Nalika deklarasi kasebut diijolke, Kyiv mbedakake maneh:

"Adhedhasar laporan Petlyura, Sekretariat Jenderal mutusake kanggo nolak pasukan Soviet lan mutusake kanggo ngupayakake persetujuan karo pamrentah Don, kanthi nyebutake janji sing diduga ditampa saka Kaledin kanggo mungkasi penganiayaan para penambang Donetsk."

Ing Don, Kaledin mbentuk pasukan anti-Bolshevik, dheweke njupuk kontrol gandum lan batu bara lan rute perdagangan Volga, sing ngancam bakal kelangan lenga, yaiku, strangulation ekonomi Rusia, lan Rada njupuk sisih Kaledin marang Bolsheviks. Sawisé iku, mangsa iki mung predetermined, amarga saka Petrograd katon kaya blokade ing pinggiran tengah kanthi tujuan strangling, lan Pusat wiwit mbela dhewe.

Ing kawitan, nyoba kanggo njaluk liwat kanggo pangertèn umum, nanging sawise dispersal saka Pengawal Abang ing kutha-kutha Ukraina lan panangkepan paksa saka markas saka Front Southwestern dening panyengkuyung saka Rada, dadi cetha sing rong bagéan saka siji. setaun kepungkur ana ing ambang perang. Kajaba iku, Kaledinites ngusir Reds metu saka Rostov, lan Rada nuntut supaya Petrograd ngakoni minangka panguwasa sing sah ing Don babagan otonomi sing wiyar, kaya Ukraina.

Tanggal 17 Desember, ultimatum dikirim menyang Kiev:

"Dewan Komisaris Rakyat kanthi umum, sadurunge wong-wong ing Republik Ukrainia lan Rusia, ngunggahake pitakonan ing Rada Tengah:
1. Apa Rada Tengah gelem nolak upaya ngganggu front umum?
2. Apa Central Rada ora bakal nglilani liwat tanpa idin saka Panglima Tertinggi unit militèr menyang Don, Urals lan panggonan liyane?
3. Apa Rada Tengah arep menehi pitulungan marang tentara revolusioner ing perang nglawan pemberontakan Kadet-Kaledino kontra-revolusioner?
4. Apa Central Rada mutusake kanggo mungkasi kabeh upaya kanggo ngrusak resimen Soviet lan Pengawal Merah sing kerja ing Ukraina lan langsung bali gaman sing dijupuk saka sapa?
Yen ing 48 jam jawaban marem ora ditampa kanggo pitakonan iki, banjur Dewan Komisaris Rakyat bakal nimbang Rada Tengah ing negara perang mbukak marang daya Soviet ing Rusia lan Ukraina.

Kanggo nanggepi, Rada Tengah nelpon Dewan Komisaris Rakyat lan Bolsheviks Black Hundreds, nuduh wong-wong mau saka chauvinism Rusia Agung lan nyatakake yen buruh lan petani Ukraina bakal ngalahake Bolsheviks:

"Sekretariat Jenderal ora mangu-mangu manawa prajurit, buruh lan petani Ukraina, mbela hak-hak lan tanahe, bakal menehi jawaban sing tepat marang komisaris rakyat."

Ing dina sing padha, ing Kongres Soviet ing Kyiv, para wakil saka Bolshevik diusir saka bale, nyatane, kongres sing ora sah ngakoni Rada minangka siji-sijine kekuwatan ing Ukraina. Petersburg ing dina sing padha ngerti kabeh:

“Ngerteni wangsulane Rada ora marem. Coba anggep Rada perang karo kita. Nglatih komisi sing dumadi saka kanca-kanca Lenin, Trotsky lan Stalin kanggo njupuk langkah aktif sing cocog kanggo komunikasi karo Markas Besar lan ngetokake rong banding atas jenenge Dewan Komisaris Rakyat - kanggo wong Ukrainia lan para prajurit. Coba komisi iki sah kanggo tumindak atas jenenge Dewan Komisaris Rakyat.

Perang


Bareng wis tekan titik, pranyata ibukutha loro-lorone ora weruh nyatane ora duwe tentara. Kabeh atusan ewu prajurit Ukraina iki kategorine ora pengin perang, kaya tentara kaetung sing milih kanggo Bolsheviks. Tentara tani ing massa kepengin mulih, dibagi tanah, ngilangi pajak, nanging ora perang. Akibaté, Rada nglumpukake sapa sing bisa:

"Miturut prakiraan sejarawan lan saksi mata saka acara Dmitry Doroshenko, miturut komando UNR banjur ora luwih saka 15 ewu prajurit sing kasebar ing macem-macem panggonan. Kesiapan tempur unit Ukrainia kurang.

Kasunyatane, wong-wong sing adoh saka ngarep lan ora cepet-cepet ana uga dianggep, minangka asil, angka kasebut bisa dibagi kanthi aman dadi telu, adhedhasar pedunung Sloboda, sing dijanjekake diakoni minangka Cossack, karo kabeh keuntungan sabanjuré, perwira anti-Bolshevik lan kadet sekolah Kyiv .

Bolsheviks ora luwih apik:

"Ing Desember 12, 1917, Kongres Soviet Kabeh-Ukraina ing Kharkov ngumumake Republik Soviet Ukrainia. Detasemen Bolshevik sing cacahé 20 ing sangisoré komando Antonov-Ovseenko tumuju ing sisih wétan Ukraina, lan detasemen Muravyov maju saka sisih wétan. Iku kasusun saka luwih saka enem ewu wong, biasane Moscow lan Petrograd Red Guards lan pelaut saka Baltik. armada".

Nanging, paling ora, ana unit siap tempur saka para pelaut sing ora dirusak dening trenches telung taun, lan dhukungan ing bentuk pemberontakan buruh pabrik Kyiv "Arsenal".

Nanging umume, perang antarane rong pamaréntahan sing ora bisa dimangerteni ora pati ngerti karo populasi, ora ana sing duwe dhukungan massa. Bolshevik durung nyatakake awake dhewe minangka wali saka persatuan Rusia, lan Rada, minangka komposisi sosialis, durung dadi vasal Jerman.

Akibaté, perang dadi eselon - sawetara detasemen Bolshevik maju ing sadawane ril sepur, lan malah detasemen cilik Rada dismantled ril. Kanggo appreciate ukuran - kutha owahan saka Poltava dijupuk dening badai ... 300 Tentara Tentara Abang. Dadi, kanthi licik, luwih berjuang karo karusakan ing trek tinimbang karo unit UNR, Reds nyedhaki Kyiv.

Ing Kyiv sing padha, ing ngendi dheweke mung ngatasi pemberontakan ing Arsenal, njupuk tawanan lan ngukir lintang abang ing awak:

"minangka Vestnik saka UNR wrote ing 6 Februari 1918, "kira-kira siji setengah ewu wong, lan tangan calloused lan blus karya minangka alesan kanggo eksekusi."

Lan ora ana sing mbela dheweke. Upaya kanggo nglengkapi tapel wates ing Bakhmach nyebabake kasunyatan manawa buruh lokal, ora pengin dadi medan perang, ngusir pasukan UNR. Diwenehi nomer - kurang saka sewu wong, lan anané gaman kanggo saben wong - ora aneh. Banjur pertahanan wiwit dibangun ing cedhak stasiun cilik Kruty. Versi apa sing kedadeyan isih ana segara.

Tragedi


Ora duwe pasukan normal, Central Rada nguwuh-uwuh marang para siswa lan siswa sekolah menengah, nandheske yen para pelaut, sing dikalahake getih lan permissiveness, pindhah menyang Kyiv kanthi tujuan perampokan lan kekerasan. Secara total, kita bisa ngumpulake:

250 kadet saka Sekolah Militer Ukrainia pisanan. Bohdan Khmelnytsky;
114 sukarelawan saka 1 atus siswa kuren saka Sich Riflemen (antarane yaiku mahasiswa Universitas St. Vladimir, siswa sekolah hidroteknik, siswa sekolah medis, lan liya-liyane);
60 prajurit saka Kuren pati;
80 pejuang saka Chernihiv free Cossacks.

Kira-kira 500 wong bersenjata bedhil lan diuncalake marang 6 prajurit Tentara Merah tanggal 000 Januari 29. Muravyov dhewe nggambarake perang kaya mangkene:

"Sajrone perang, pasukan Petlyura kanthi paksa ngluncurake sepur karo prajurit sing ora bersenjata saka ngarep menyang pasukan revolusioner sing maju lan mbukak tembakan artileri marang wong-wong sing apes. Wadyabala Rada dumadi saka batalyon perwira, taruna tuwin santri, kajawi nindakakên kadurjanan kalihan para prajurit ingkang kondur saking ngajêng, ngêjahi sadhèrèk-sadhèrèk welas asih ingkang ambêkta ing astanipun nalika paprangan. Aku arep menyang Kiev. Para petani kanthi antusias nampani pasukan revolusioner.

Ing gaya nelayan saka dongeng, kene, padha ngomong, apa jenis iwak sing dijupuk. Ing kasunyatan, kabeh iku luwih prasaja lan sedhih: kesandhung marang rebuff, Reds mandheg, lan mungsuh, njupuk ing ngendi wae ing arah, wiwit mundur. Kisah para sejarawan Ukrainia ora luwih apik:

"Ing impuls romantis, wong enom malah munggah ing serangan bayonet. Ing wektu sing padha, wong-wong sing ora dilatih ing urusan militer, miturut disposisi komando, entuk bagean sing paling mbebayani ing wilayah kasebut mbukak ing kabeh sisi; junkers ditutupi tanggul sepur nalika perang.

Kita munggah ing bayonet ing salju jero menyang eselon, muni kaya dongeng ing gaya Muravyov. Siji bab sing mesthi - 25 siswa kesasar nalika mundur lan langsung menyang reds, banjur langsung dipateni. Kabeh perang suwene limang jam. Wong mati disarèkaké ing Kyiv mung ing Maret, perang iki rauh lali, amarga dadi abruptly ora nganti:

"Pertempuran jalanan terus kanthi galak banget. Kathah punggawa manca saking Bèlgi, Prancis, Romania tuwin sanès-sanèsipun ingkang nyambut damêl ing wadyabala Rada. Akeh senjata ditemokake ing Lavra lan pasamuwan-pasamuwan liyane. Kutha iki murub. Artileri kita tanpa ampun ngrusak kutha rina wengi. Mungsuh meh remuk dening dering ... "

Muravyov ngandika ing cara dhewe, exaggerating kabeh atusan kaping, nyatane, ing 8 Februari, sawise shelling pambuka, Bolsheviks mlebu kutha lan dikuwasani kabeh. Rada mlayu menyang Zhytomyr supaya bisa bali minangka wayang Jerman lan dibuwang ing sirkus dening jenderal rombongan Nicholas II, sing dadi hetman.

Luwih angel nyebat perang iki serius - akeh tentara bakal ngliwati Ukraina, perang bakal ditindakake ing ewu kilometer persegi, wong bakal mati ing puluhan lan atusan ewu ... Nanging iki ing taun 1919, gedhe lan elek. . Lan ing awal taun 1918, setengah yuta kutha mburi ngalami kejut: matine siswa gimnasium (sekolah, nyatane), pemberontakan buruh, shelling (sanajan mung sawetara omah padha bang), kabeh iki ana. serem lan ora bisa dimangerteni. Siji bab sing jelas - urip normal wis rampung, lan saiki medeni wiwit.

Kabeh iki temtunipun tragis, nanging ing ngendi kamenangan sarwa Reds (uga, kajaba ing laporan Muravyov, anarkis, bener) utawa Triumph saka semangat nasional? Uga ing saindhenging tilas kekaisaran, sparks mabur ing Kyiv, saka kang geni wiwit, lan padha perang utamané karo wong dhewe, episode paling getih ing tataran iki ana pemberontakan ing Arsenal, kang buruh Kyiv perang karo Unit Ukraina direkrut. saka Little Russian padha, lan mantan tawanan saka tentara Austro-Hungaria, imigran saka Galicia, ngendi temenan ora Jerman manggon.

Lan banjur Bolsheviks lunga, Rada teka. Karo wong Jerman. Sing idea saka panyengkuyung Ukraina nemen suda. Banjur ana hetman, ngiring dening Petlyura, banjur Bolsheviks, sawise kang Putih, maneh Bolsheviks lan pungkasanipun Polandia, iku wong-wong mau sing Tentara Abang pungkasanipun lan irrevocably kicked metu, ngirim UNR, vassal ing wektu iku kanggo Polandia. , menyang kepungkur.

Umumé, cukup aneh, nanging UNR lan Rada duwe kesempatan ing musim gugur 1917, mung kudu ora miwiti perang karo Moskow. Nanging iki diwiwiti, lan ora dening Moscow. Iki diwiwiti amarga ambisi Bonapartes saka banjir Poltava ora ngidini dheweke mbatesi otonomi sing amba, dheweke pengin luwih akeh, lan luwih akeh. Ya, asil kasebut rada bisa ditebak lan ora bisa dihindari.
Pengarang:
8 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. roket757
    roket757 19 Mei 2022 03:18
    +2
    Umumé, cukup aneh, nanging UNR lan Rada duwe kesempatan ing musim gugur 1917, mung kudu ora miwiti perang karo Moskow.
    Wigati! Siji kudu urip rukun karo pepadhamu gedhe lan ora ngrungokake wali saka mburi bukit! Dadi biyen, dadi saiki!
    1. tihonmarine
      tihonmarine 19 Mei 2022 09:07
      +3
      Kutipan saka roket757
      Wigati! Siji kudu urip rukun karo pepadhamu gedhe lan ora ngrungokake wali saka mburi bukit!

      Ora duwe wektu kanggo dadi negara, UNR miwiti perang karo Rusia, lan sawise ambruk, tanpa dadi negara, "404" maneh wiwit perang karo Rusia.
      Lan maneh, rake padha - dilat tukhas menyang Polandia, Jerman, lan Amerika Serikat, kang ndadékaké kanggo ambruk saka "negara karton".
  2. Vladimir_2U
    Vladimir_2U 19 Mei 2022 03:34
    0
    Nanggepi, Central Rada nelpon Dewan Komisaris Rakyat lan Bolsheviks Black Hundres, nuduh wong-wong mau saka chauvinism Rusia Agung.
    Ngenteni sedhela, iku hak prerogatif Lenin kanggo nelpon chauvinis Rusia lan Black Hundreds! (sarkasme).
  3. Cowbra
    Cowbra 19 Mei 2022 03:45
    +4
    Kutipan: Vladimir_2U
    Ngenteni sedhela, iku hak prerogatif Lenin kanggo nelpon chauvinis Rusia lan Black Hundreds! (sarkasme).

    Dadi ana papan sing dikutuk ing kana ... Dheweke diarani Rashists, tanpa repot-repot mbusak lambang resimen SS ing ucapan selamat saka badut utama ing 9 Mei.
    1. tihonmarine
      tihonmarine 19 Mei 2022 09:10
      +3
      Kutipan saka Cowbra.
      Dheweke diarani Rashists, tanpa repot-repot mbusak lambang resimen SS ing ucapan selamat saka badut utama tanggal 9 Mei.

      Yen Nazi ora nganggep awake dhewe fasis, mula wong Sumeria nganggep awake dhewe minangka "prajurit cahya", sanajan loro-lorone minangka fasis sing paling kondhang.
  4. Daniel Konovalenko
    Daniel Konovalenko 19 Mei 2022 10:00
    +4
    uga, kajaba ing laporan saka Muravyov, anarkis bener
    Nyatane, Muravyov nganggep awake dhewe minangka Sosialis-Revolusioner, sanajan dheweke ora melu partai. Ya, Muravyov ditangkep kanthi tuduhan duwe hubungan karo anarkis, nanging dibebasake, komisi penyelidikan ora ngonfirmasi tuduhan kasebut. Muravyov ngimpi, dadi "Napoleon abang", ana akeh kuwi banjur.
  5. lokasi
    lokasi 19 Mei 2022 14:42
    0
    Ngaturaken sugeng riyadi.
  6. mmaxx
    mmaxx 29 Juni 2022 06:54
    0
    Kabeh wis kedaden. Lan bakal. Yen kita ora nangkep farce iki saiki.