Review militèr

Edward I Plantagenet. Pangeran salib Inggris

91
Edward I Plantagenet. Pangeran salib Inggris
Monumen kanggo Edward I ing Brough-by-Sand


Edward (Edward, ing sumber basa Rusia asring ditulis Edward) I Plantagenet dadi salah sawijining tentara salib peringkat dhuwur pungkasan ing Eropah. Nanging, lelungan menyang Tanah Suci kanthi tradhisional tetep ana ing bayangan kegiatan ing mangsa ngarep. Dheweke luwih dikenal minangka raja sing kanggo pisanan nggabungake Inggris, Wales lan Skotlandia ing sawijining negara (Nanging, julukan liyane, sing diwenehake marang dheweke sawise dheweke mati yaiku Malleus Scotorum, "Hammer of the Scots").


Iki carane penonton film Hollywood taun 1995 Braveheart ndeleng King Edward I.


Lan iki kaya raja iki ing potret ing Westminster Abbey

Skotlandia ditaklukaké déning mbah buyut Edward, Henry II, sing ing taun 1174 ngalahake tentara kerajaan iki ing perang Alnwick. Nanging ing taun 1189, putrané Richard the Lionheart didol marang William pretender Skotlandia kanggo 10 perak - raja ksatria butuh dhuwit kanggo melu ing Perang Salib Katelu. Nanging tanggal 000 April 27, Edward I Plantagenet ngalahake tentara Skotlandia ing Pertempuran Dunbar lan nyekel raja negara iki, John Balliol, sing mlebu. critane minangka tawanan pisanan saka Menara pangkat kuwi. Dheweke banjur diasingake menyang Prancis, ing kana dheweke tilar donya.


Dijupuk John Balliol sadurunge Edward I

Piala Edward liyane sing terkenal yaiku Coronation Stone of Scotland (Scottish Stone of Destiny, Skone Stone), sing wiwit taun 847 wis ana ing Skone (Skoon) Abbey lan didakwa ngandhani kabeh wong kanthi nangis nalika pesaing sing bener kanggo tahta lungguh ing kono. . Dheweke dibuwang selawase sawise dilebokake ing dhasar tahta Inggris ing Westminster Abbey:


Batu Skone. Wong-wong Skotlandia percaya yen iki minangka basis saka "tangga Yakub" sing misuwur. Miturut legenda liyane, watu kasebut digawa saka Irlandia dening raja pisanan saka Skotlandia Fergus, miturut sing katelu - dening Saint Colombo (baptis Skotlandia).

Saiki watu iki ana ing Katedral Edinburgh. Asal-usul, sejarah, lan penculikan sing luar biasa ing taun 1950 diterangake ing artikel kasebut "Watu Takdir".

Nanging, appeasement saka Skotlandia isih adoh, lan Edward I tilar donya nalika kampanye sabanjuré nglawan wong lor mbrontak - 7 Juli 1307.


Tanda peringatan ing papan pati Edward I, Burgh dening pasir, Cumbria

Kanthi Welsh, Edward I nindakake luwih apik: amarga dheweke kabeh pewaris tahta Britania Raya duwe gelar Pangeran Wales. Dheweke ujar manawa para pamimpin Wales sing ditaklukake dening Edward wis suwe ora pengin njupuk sumpah vassal marang raja Inggris - nganti dheweke janji yen dheweke bakal dadi Pangeran Wales "asli lokal sing ora ngerti tembung saka salah siji Inggris utawa Prancis". Iki putrane, sing lair dina sadurunge ing kastil Welsh Caernarvon: dheweke, mesthi, durung ngerti carane ngomong.


"Pangeran Pertama Wales". Ilustrasi buku Royal Children of English History

Antarane liyane, Edward I dadi misuwur amarga nerbitake Great Statutes, sing dadi dhasar hukum Inggris.


Edward I ing Parlemen

Lan uga ngusir wong-wong Yahudi saka Inggris ing taun 1290 (lan sadurunge iku, dheweke dhawuh supaya jahitan lintang kuning ing sandhangane).

Kajaba iku, Edward I kadhangkala disebut "raja Inggris pisanan ing Inggris" - sadurunge dheweke, wiwit jaman William Conqueror, Inggris kanggo ratu ing negara iki minangka wilayah njaba secondary. Tanah-tanah kagunganipun para ratu Inggris ing laladan Prancis sapunika langkung aji.


Barang kagungane Plantagenet Inggris ing Prancis

Eyang kakung Edward, John, sadulur lan saingan Richard the Lionheart, dijenengi Landless dening bapake amarga dheweke ora entuk barang-barang daratan sing wis disebarake ing antarane putra-putrane sing mbarep. Ing wektu sing padha, John nampa jumlah gedhe saka tanah ing Inggris, lan ing 1177 uga kabeh Irlandia, nanging judhul tanah Inggris lan lord kanggo Norman poto-respected banjur inexpensive. Lan iku Edward I sing wiwit mbayar manungsa waé paling kanggo kagungan Inggris. Mula, ing pangeling-eling rakyat, raja iki tetep dadi panguwasa sing wicaksana lan adil.


Edward I

Nanging dina iki kita bakal ngomong babagan Edward I minangka tentara salib.

Urip awal Edward I


Edward I Plantagenet lair tanggal 17 Juni 1239 ing kulawarga Raja Henry III saka Inggris (putrane John Landless) lan Eleanor saka Provence. Nalika nikah, garwane Henry umur 12 taun, dheweke nglairake anak pertamane, Edward, pahlawan artikel kita, 5 taun sabanjure, nalika dheweke umur 17. Dheweke nampa jenenge kanggo ngurmati raja Anglo-Saxon. saka Dinasti Wessex, Edward the Confessor, sing diajeni dening Henry III.

Adhine ibune Edward yaiku Margarita, garwane raja salib Prancis Louis IX (Saint), Sancha, garwane Richard saka Cornwall, sing dadi raja ing Jerman, lan Beatrice, garwane Charles I saka Anjou, bakal raja Sisilia.

Garwane Edward uga disebut Eleanor, dheweke putri saka Raja Ferdinand III saka Castile.


Edward I lan Eleanor saka Castile. Miniatur saka manuskrip saka awal abad kaping XNUMX. Pay manungsa waé menyang tlapukan tengen Edward: iki blepharoptosis congenital, kang dipun warisaken saka rama.

Edward lan Eleanor ketoke tresna siji liyane, kang langka ing kulawarga kraton. Sawise seda garwane ing 1290, Edward nikah mung 9 taun mengko - Putri Margaret saka Prancis, putri ragil Philip III, putra saka Saint Louis, sing tilar donya nalika Perang Salib Kawolu - ing Tunisia.

Edward diterangake minangka fisik sing kuwat lan ing wektu iku dhuwur banget (dhuwur 188 cm), minangka bukti saka julukan - "Longshanks" ("Long-legged"). Mripate tengen, kaya sing sampeyan eling, setengah ditutupi amarga ptosis kongenital kelopak mata ndhuwur. Karakter Edward cepet nesu, ing "Songs of Lewis" (1264) raja dibandhingake macan tutul, kang ing dina iku dianggep minangka conto predator pancen ranyono. Kacarita sapisan, amarga nesu, dheweke nyuwek rambute saka sirahe putrane lan pewaris, yaiku Raja Edward II sing bakal teka. Lan dekan bab Katedral St. Paul ing 1295 seda nalika obrolan karo raja iki.

Ipat kondhang Merlin, miturut kang, ing kulawarga Plantagenet, putrane kudu mbalela marang bapakne, lan sadulur marang sadulure, isih tumindak, nanging wis ringkih. Ing taun 1259, Edward melu pemberontakan baron Inggris, nanging banjur rukun karo bapake lan melu perang ing sisihane.

Kawontênan ing Tanah Suci: mêngsahipun para Mamluk


Prekara-prekara ora apik ing negara-negara Kristen ing Palestina. Yérusalèm ilang ing taun 1244. Perang Salib Kaping Pitu, dipimpin déning Raja Prancis Louis IX, rampung kanthi gagal. Ancaman utama ing tanah Kristen Palestina saiki teka saka Mesir, ing ngendi ing 1250 Mamluks dadi kuwasa - mantan budak Kipchak, sing dadi pengawal Sultan. Ing taun 1260, ing perang Ain Jalut, Mamluk malah bisa ngalahake Mongol. Ora suwe, Sultan Kutuz sing mrentah dipateni dening komandan paling apik, Baibars, sing misuwur nalika perang karo Tentara Salib ing Kampanye Ketujuh, nalika Saint Louis lan sedulure Alphonse dicekel ing El Mansur, sedulur liyane saka raja, Robert. d'Artois, tilar donya.

Wong-wong Kristen isih nyekel Arsuf, Atlit, Haifa, Safed, Jaffa, Ascalon lan Kaisarea, nanging kabeh wong ngerti yen tibane kutha-kutha kasebut mung sawetara wektu. Nanging, upaya liya ditindakake kanggo mbantu wong Palestina. Raja Prancis Louis IX, sing wis dicekel dening Mamluk, ngumumake tanggal 25 Maret 1267 yen dheweke bakal nampa salib maneh. Bebarengan karo dheweke, telu saka putrane padha ngumpul ing kampanye - pewaris Philip (bakal mertua pahlawan artikel kita), Jean Tristan (lair ing Damietta dikepung dening Mamluks) lan Peter, uga sedulur raja - Alphonse (uga mantan tahanan Mamluk) lan Charles I, Raja Sisilia. Niat kanggo gabung karo Perang Salib anyar (Kawolu) diumumake dening Raja Thibaut II saka Navarre lan Pangeran Edward saka Inggris. Nanging, kaya sing dikandhakake, "dongeng bakal dicritakake, nanging tumindake ora rampung": Louis IX mung bisa nindakake kampanye ing musim panas 1270. Sauntara kuwi, Baybars ing taun 1265 ngalahake wong Armenia ing Kilikia, sing dadi sekutu negara Kristen Palestina. Ing taun 1268, dheweke ngrebut Jaffa lan Antiokhia, kutha-kutha sing diduweni tentara salib suwene 170 taun.

Saka Antiokhia Baibars ngirim Bohemond VI, Pangeran Antiokia lan Count of Tripoli, surat ing ngisor iki:

"Count, kepala wong Kristen, sing saiki kudu puas karo judhul count - muga-muga Gusti Allah nuntun dheweke ing dalan sing bener, menehi pitunjuk supaya bisa ngetutake sing apik lan menehi bandha pitutur sing apik - wis ngerti kepiye. kita pindhah nglawan Tripoli lan ngrusak jantung panguwasane ...

Kita njupuk kutha kanthi badai ing jam kaping papat dina Minggu, tanggal 4 (nomer) Ramadhan sing dihormati lan medeni kabeh sing sampeyan pilih kanggo nglindhungi lan mbela ...

Sampeyan kudune wis weruh ksatriyanira, mbentang ing sangisore hooves jaran, omah-omahé, kang marauders nyuwil lan rusak dening begal; Ladies, adol papat ing wektu lan tuku ing rega siji dinar dhuwit dhewe! Sampeyan kudune wis weruh pasamuwan-pasamuwan, karo ambruk mati salib, sheets ambruk saka Injil salah, ndudhuk kuburan para leluhur! Kowé kudu weruh mungsuhmu, wong Islam, ngidak-idak papan pangibadah nganggo sikilé, nalika para bhikkhu, para imam lan para diakon padha nglumpuk ana ing misbyah; patriark padha disabetake dening misfortune sing ora dikarepke, lan pangeran getih padha mimpin menyang perbudakan. Sampeyan kudune ndeleng kepiye geni nyebar ing kraton sampeyan, kepiye wong mati sampeyan kobong ing geni jagad iki ing ngarepe Geni jagad liyane, kepiye kraton sampeyan ora bisa dingerteni, pasamuwan-pasamuwan ambruk lan rusak ...

Layang iki isine apik kabar ikumugi-mugi panjenengan pinaringan sehat lan panjang umur, awit sapunika panjenengan mboten wonten ing Antiokia, nanging wonten ing papan sanes. Yen ora, sampeyan saiki bakal mati, ditangkep, tatu, utawa dianiaya."


Bust of Baybars ing Museum Perang Kairo

Saiki tanah Kristen Palestina minangka jalur pesisir sing sempit saka Gaza menyang Siria Lor. Ing taun 1271 Baibars ngrancang ngusir Tentara Salib saka kabupaten Tripoli.

Pangeran Edward Cross


Tanggal 24 Juni 1268, Edward, adhine Edmund the Humpbacked, Earl of Lancaster (sanajan ana sing nganggep manawa bukti deformitas pangeran iki minangka pemalsuan abad kaping 17 sing digawe saka dhawuh John of Gaunt), lan seduluré Henry saka Gaunt. Aleman resmi ngumumake keputusane kanggo munggah ing Perang Salib. Pitakonan ana ing dhuwit, sing banget kurang kanggo biaya. Aku kudu nyilih 500 kilogram saka raja Prancis Louis IX lan ngumpulake saka Inggris pajak 5% saka properti sing bisa dipindhah, sing wis ora kena wiwit taun 1237. Kanggo disetujoni pajak iki, Henry III sarujuk kanggo konfirmasi Magna Carta.

Sawetara baron Skotlandia sing isih merdika uga gabung karo Edward. Antarane wong-wong mau yaiku Adam de Kilconquar, sing bakal mati ing Acre, lan randhane bakal omah-omah karo Robert the Bruce, Lord of Annandale. Ing kulawarga iki, raja mangsa Skotlandia, uga Robert, bakal lair, sing bakal mulihake kamardikan negarane, ditaklukake dening Edward I - sawise pati raja iki, nalika masa pemerintahan putrane Edward II. Nanging baron Skotlandia tumindak kanthi bebaya lan resiko dhewe, amarga Raja Alexander III kanthi ati-ati ora gelem melu kampanye iki.

Edward ngumpulake tentara cilik - bab sewu wong, kalebu 225 ksatria. Garwane Edward Eleanor tindak karo Edward, sing banjur nglairake anak wadon ing Acre. Ing panggonan lair, cah wadon diwenehi jeneng Joanna Akko (dheweke luwih dikenal minangka Joan saka Inggris).

Edward lelayaran saka Dover karo pasukane tanggal 20 Agustus 1270. Ing pungkasan September, dheweke teka ing Aigues-Maure (pelabuhan Mediterania Prancis), ing ngendi dheweke ngerti yen tentara perang salib wis lelayaran menyang Tunisia (dharat ing Carthage tanggal 17 Juli). Sawise tekan kamp tentara salib, Edward ngerti yen Louis IX lan putrane Jean Tristan tilar donya amarga disentri, lan akeh bangsawan liyane. Kajaba iku, Charles I, sing teka ing Tunisia ing dina pati Louis, wis mlebu prajanjèn perdamaian karo emir. Tentara salib ngimpi mung siji - kanggo cepet metu saka Tunisia, lan ing 1 November, tentara Kristen lelayaran saka gisik. Ing dalan mulih, udakara 4 ewu wong liyane sing tiwas, kalebu Raja Thibaut II saka Navarre, adhine Louis IX Alphonse de Poitiers lan garwane Jeanne, garwane Philip III Ratu Isabella.

Lan Edward mutusaké kanggo pindhah menyang Acre kanggo bantuan Bohemond VI, ditindhes dening Mamluks. Ekspedisi pangeran Inggris iki, sing diwiwiti minangka bagéan saka Perang Salib Kawolu, kadhangkala diarani minangka kampanye sing kapisah, diarani Ninth.

Ing artikel sabanjure, kita bakal nerusake crita lan ngomong babagan perang salib Pangeran Edward Plantagenet.
Pengarang:
91 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Gunther
    Gunther 29 Mei 2022 06:03
    0
    Quote: Pengarang
    ... Louis IX lan putrane Jean
    Tristan tilar donya amarga disentri.

    Kaping pirang-pirang ujar - wisuh tangan sadurunge mangan, godhok banyu, nanging ora, wong galak Eropa ora peduli.
    Miturut cara, ana pendapat sing kaya ngono wong Turki ngrebut Tsargrad - amarga wong Yunani ora netepi rezim darurat (padha ora duwe "Gusti saka bangku") dhewe.
  2. parusnik
    parusnik 29 Mei 2022 07:16
    +9
    Sadawane dalan, piye wae ipat Merlin, miturut kang putra kudu mbalela marang kang rama, lan sadulur marang sadulure, uga nyebar menyang Ruryukoviches. eseman
    1. lisikat2
      lisikat2 29 Mei 2022 09:56
      +4
      "Iku nyebar menyang Rurikovichs", nanging ing wektu iku ora bisa digunakake.
      Apa sampeyan pengin mangan kabeh? Mula sang pangeran kepéngin mangan saben dina lan luwih wareg
      1. parusnik
        parusnik 29 Mei 2022 10:08
        +4
        Katya-Katyusha, aku ora akeh, babagan liyane, yen Merlin ngipat-ipati raja Inggris, banjur sapa sing ngipat-ipati Rurik? eseman
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29 Mei 2022 11:24
          +1
          Minangka pilihan, Rogvold?
          1. parusnik
            parusnik 29 Mei 2022 11:43
            +3
            Minangka pilihan, Rogvold?
            Lan aku ora pengin ngira. ngguyu
          2. Master Trilobit
            Master Trilobit 29 Mei 2022 13:27
            +2
            Kutipan saka: 3x3zsave
            Minangka pilihan, Rogvold?

            Banjur wong tuwa. eseman
            Ing Rogvolod, perselisihan wis ana.
            Aku propose minangka curser Pangeran Mala - wong minangka legendaris minangka Merlin. eseman
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 29 Mei 2022 13:30
              +1
              Ayo digali luwih jero!
              Askold lan Dir.
              1. Master Trilobit
                Master Trilobit 29 Mei 2022 13:35
                +1
                Nanging ora ... kutukan mesthine ana ing jaman Svyatoslav - kabeh diwiwiti karo turunane. eseman
                1. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 29 Mei 2022 13:47
                  +2
                  Inggih, scumbag iki wis cukup kutukan, saka Yunani kanggo Khazars.
        2. vladcub
          vladcub 29 Mei 2022 13:22
          +4
          Lesh, Sugeng rawuh. Aku duwe anggepan yen Faina nindakake.
          Apa sampeyan kelingan, Ruslan lan Lyudmila: "Oh, pahlawan, sing Faina."
          Mung wektu sing tepat
          1. parusnik
            parusnik 29 Mei 2022 17:02
            +3
            Kamulyan, sarwa, kaya biasane.. ngguyu
        3. lisikat2
          lisikat2 29 Mei 2022 16:53
          +2
          Miturut analogi karo Rurikovichs, aku eling: "Kutukan Marinko saka Romanovs"
          Aku ora ngerti babagan sampeyan, nanging aku rumangsa sedhih karo Marina Mnishek: dolanan ing politik gedhe.
          Lan Ksenia Godunova minangka korban apes
  3. lele
    lele 29 Mei 2022 07:40
    +6
    Sugeng enjang Panjenengan sedaya! eseman

    Richard the Lionheart ngedol menyang Scottish pretender William kanggo 10 tandha perak.


    "Kanggo ngedol barang sing ora perlu, sampeyan kudu tuku barang sing ora perlu" (S. Kot Matroskin)
    Gambar Kucing, kanthi kasempatan, ora ditulis saka Richard? ngguyu



    Lan uga ngusir wong-wong Yahudi saka Inggris ing taun 1290 (lan sadurunge iku, dheweke dhawuh supaya jahitan lintang kuning ing sandhangane).

    Dadi, keutamaan ora ana ing Adolf ... belay
    1. Korsar4
      Korsar4 29 Mei 2022 08:09
      +3
      Sugeng enjing Konstantin!

      Lan ana akeh kucing, lan Richards. Coba njaluk menyang sumber.

      Dheweke ngomong yen kanca Uspensky minangka prototipe Cat Matroskin.
    2. parusnik
      parusnik 29 Mei 2022 10:01
      +6
      Dadi, keutamaan ora ana ing Adolf ...
      Iku tradisi lan tetep. Bali menyang 474 SM. - punggawa Artaxerxes I, Haman, nyoba ngusir wong Yahudi saka Kakaisaran Achaemenid (Persia). Aman ngrasa ora seneng karo wong-wong mau nganti ora bisa mangan. Iku rampung karo eksekusi lan teka kuwasane wong Yahudi, nalika Artahsasta I resmi tetep kuwasa.
      1. vet
        vet 29 Mei 2022 10:10
        +1
        Mesthi, Hitler ora katon metu saka ngendi wae: padha ngomong sing kabeh ing Eropah iku apik sadurunge wong, wong Yahudi padha tresna lan cherished, lan dumadakan - Fuhrer wong dikembangaké musuhan kuwi. Intoleransi minangka fitur umum saka wong-wong Eropa Kulon - sanajan ing latar nasional, sanajan ing latar agama, gay sing diidentifikasi diobong kanggo jiwa sing manis. Sing pinter banget, ayu banget, utawa kosok balene, elek banget dirusak, dicurigai ana hubungane karo setan. Liberalisme lan toleransi saiki wis dadi tandha umur tuwa, mung ora cukup kekuatan kanggo sengit marang saben wong, sampeyan kudu fokus ing Russophobia.
        1. parusnik
          parusnik 29 Mei 2022 10:27
          +6
          Intoleransi - sipat umum saka bangsa Eropah Kulon
          Ing 50 - expulsion saka Roma dening Kaisar Claudius, ing 414 - ing Patriarch Cyril, wong Yahudi diusir saka Alexandria Abad VII - saka Arab dening Mohammed. Islam modern isih outlives wong Yahudi ing ngendi wae wis cukup pengaruh. Ing taun 613 - kabeh wong Yahudi Spanyol sing ora gelem dibaptis dipeksa ninggalake negara kasebut kanthi prentah saka raja Visigoth. Ing taun 620-an dibalèkaké, diusir manèh ing taun 638, ora gelem dibaptis manèh, ditampani, lan yèn mlebu kanthi meneng-menengan, banjur bebas matèni lan ngrampog. Iki kedadeyan sawise pogrom Yahudi utama. populasi mbalela marang monopoli uyah sengit diadegaké dening Svyatopolk.
        2. lele
          lele 29 Mei 2022 10:33
          +5
          Liberalisme lan toleransi saiki wis dadi tandha umur tuwa,

          Liberalisme saiki yaiku intrik Yahudi lan mbales dendam marang anti-Semit Eropa! (guyonan) ngguyu
      2. lele
        lele 29 Mei 2022 10:31
        +4
        Tradhisi iku apik, nanging ora mesthi migunani. ngguyu Adolf piyambak nyabut bom atom, uga, matur nuwun Gusti.
    3. 3x3z simpen
      3x3z simpen 29 Mei 2022 10:42
      +2
      Sawetara taun sabanjure, Philip sing Ganteng ngusir wong-wong Yahudi saka Prancis, sanajan ora mung wong-wong mau.
      1. lele
        lele 29 Mei 2022 10:52
        +3
        Lan sapa maneh sing wis nampa pakurmatan kuwi? ngguyu
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29 Mei 2022 11:25
          +2
          Lombard.
          1. lele
            lele 29 Mei 2022 11:33
            +4
            Lan kanggo apa iki? Digadai? ngguyu

            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 29 Mei 2022 11:50
              +2
              Ora, iki dudu babagan dhuwit, nanging babagan konfrontasi antarane Filipus lan Vatikan. Senadyan Raja Ganteng banget kekurangan dhuwit. Mlarat lan snobbery.
          2. vet
            vet 29 Mei 2022 11:38
            +4
            More Moors saka Spanyol. Gypsies didorong sacara periodik - luwih asring kanthi "inisiatif saka ngisor" ..
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 29 Mei 2022 11:54
              +1
              1. Tragedi Morisco lan Sefarad minangka crita sing beda banget.
              2. Penampilan gypsies pisanan sing didokumentasikan ing Eropa diwiwiti ing awal abad kaping XNUMX.
              1. VlR
                29 Mei 2022 16:34
                +5
                Ing memoar Catherine II lan Dashkova, Peter III ngandhani carane, minangka cah lanang, ing kepala skuadron saka hussars, kang ndamel "Bohemians" metu saka kadipaten kang. Dheweke nyebutake crita iki minangka penemuan "Petrushka" sing mabuk. Nanging, ing dokumen arsip omah ducal Holstein-Gottorp, konfirmasi crita iki ditemokake. Karl Peter Ulrich enom netepi dhawuhe bapake kanggo ngusir kemah Gypsy saka kadipaten, sing anggotane nyebabake nesu umume umum, melu kabeh jinis penipuan, nyolong lan ngapusi wong-wong sederhana kanthi "sihir". "Bohemian" iku jeneng umum saka gipsi ing Eropah ing taun-taun kasebut. Lan tembung "bohemia" banjur tegese "gipsi", nduweni teges negatif banget.
                1. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 29 Mei 2022 16:42
                  0
                  Aku nyathet informasi sing dijupuk saka "Diary of a Parisian Citizen". Entri babagan gipsi wiwit taun 1410, yen ora salah.
                  1. VlR
                    29 Mei 2022 16:44
                    +4
                    Ya, wektu Peter III yaiku abad kaping 18.
  4. Korsar4
    Korsar4 29 Mei 2022 07:43
    +5
    Matur nuwun, Valery!
    Layang Baybars mung minangka conto kamenangan, lan ora bisa ditindakake.
    1. lele
      lele 29 Mei 2022 08:34
      +3
      Aku mbayangno carane Baybars iki swelled lan puffed munggah karo puas nalika nulis (utawa dictated) layang iki.
      Lan padha kandha yen "Timur iku prakara sing alus." ngguyu

      Hello Sergey. eseman
      1. Korsar4
        Korsar4 29 Mei 2022 08:39
        +4
        Seneng ndeleng sampeyan, Konstantin!

        Cukup versi "oriental" saka presentation.
        1. lele
          lele 29 Mei 2022 09:42
          +4
          Ya, wong-wong iki angel ... Nyuwun Ya, lan wanita uga. ngguyu

          1. Korsar4
            Korsar4 29 Mei 2022 09:45
            +3
            Iki sadurunge padha loosened munggah.
            1. lele
              lele 29 Mei 2022 10:34
              +3
              Apa padha loosen munggah? Apa dheweke butuh?
              1. Korsar4
                Korsar4 29 Mei 2022 11:36
                +3
                Kaya ing papan liya, wong beda-beda. Nanging Comrade Sukhov bakal nemokake cara metu saka kahanan angel.
                1. lele
                  lele 29 Mei 2022 11:50
                  +4
                  Nanging Comrade Sukhov bakal nemokake cara metu saka kahanan angel.


                  "E-t-Iku PASTI!!!" (c)

                  1. Korsar4
                    Korsar4 29 Mei 2022 13:12
                    +4
                    "Kita bakal entuk saka mangsa ngarep. Ora pisanan "(c).
                    1. lele
                      lele 29 Mei 2022 13:32
                      +4
                      "Iku bakal nyenengake ing perusahaan kuwi
                      Lan nganti mangsa ngarep bisa digayuh "(c)
  5. vet
    vet 29 Mei 2022 08:16
    +3
    Negarawan apik Edward iki ambruk antarane ravings romantis saka perang salib jaban rangkah lan perlu prosaic kanggo nglengkapi karajan dhewe. Bejo kanggo Inggris, digawe pilihan tengen
  6. lisikat2
    lisikat2 29 Mei 2022 10:09
    0
    Kutipan: Kucing Laut
    Sugeng enjang Panjenengan sedaya! eseman

    Richard the Lionheart ngedol menyang Scottish pretender William kanggo 10 tandha perak.


    "Kanggo ngedol barang sing ora perlu, sampeyan kudu tuku barang sing ora perlu" (S. Kot Matroskin)
    Gambar Kucing, kanthi kasempatan, ora ditulis saka Richard? ngguyu



    Lan uga ngusir wong-wong Yahudi saka Inggris ing taun 1290 (lan sadurunge iku, dheweke dhawuh supaya jahitan lintang kuning ing sandhangane).

    Dadi, keutamaan ora ana ing Adolf ... belay


    Senajan aku Walter Scott, nuduhake kula wong sing indifferent kanggo Ivanhoe, nanging Richard adoh saka Matroskin.
    Miturut pendapatku, Richard the Lionheart luwih cedhak karo Balls, lan Matroskin yaiku Ivan Kapitan
    PS. Apa ana sing ngerti, manawa kapal selam nuklir lan sawetara kapal dijenengi miturut jenenge
    Ana ing radio aku krungu informasi, nanging saiki aku kelingan
    1. lele
      lele 29 Mei 2022 10:37
      +2
      Apa ana sing ngerti yen Liga Premier dijenengi miturut dheweke?


      Ing jeneng Cat Matroskin? eseman
      1. lisikat2
        lisikat2 29 Mei 2022 15:26
        +1
        Ora ana Ivan Kalita
        1. lele
          lele 29 Mei 2022 15:31
          +2
          iya ta? Mesakaké! Iku bakal luwih menarik kanggo ngawula ing prau dijenengi sawise Cat, mung tim kudu milih karo raos banyolan. nglirik
          1. lisikat2
            lisikat2 29 Mei 2022 16:18
            +2
            Banjur sampeyan bakal dadi kapten!
            1. lele
              lele 29 Mei 2022 16:45
              +2
              Gusti Allah, miturut pendapatku, ora ana proyek sing luwih ala tinimbang nggarap wong ing donya. Aku, ing siji wektu, wis cukup "kesenengan" kanggo prentah Bunch saka pitulas taun slobs, Aku ora bisa mangan cukup. Dadi wong liya sing tanggung jawab ing kana. ngguyu
              1. lisikat2
                lisikat2 30 Mei 2022 06:00
                +3
                "Awon saka karya"Aku setuju kanggo bisa karo wong iku angel, nanging wong kudu. Ing kene, aku kerja, nanging aku dudu pimpinan
                1. lele
                  lele 30 Mei 2022 21:12
                  +1
                  nanging aku dudu bos


                  Untunge, sampeyan ora kudu mangsuli sapa wae. eseman
            2. ANB
              ANB 31 Mei 2022 08:50
              0
              . kapten

              Panglima. Ing kapal, posisi kasebut disebut "komandan" lan "panglima". Kapten minangka bagéan saka pangkat angkatan laut.
    2. lisikat2
      lisikat2 29 Mei 2022 16:23
      +1
      Napa aku mikir yen Kalita luwih cedhak karo Matroskin? Elinga carane ngandika: "Aku bakal nyimpen dhuwit"?
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 29 Mei 2022 16:30
        +2
        Miturut cara, Matroskin banget populer karo wong Finlandia.
        1. lele
          lele 29 Mei 2022 16:50
          +2
          Menarik, kenapa? Yagene populer karo Turmalai?

          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 29 Mei 2022 16:55
            +1
            Gambare cocok banget kanggo mentalitas Finlandia.
            Ana uga conto ngelawan. Ing Swedia, Carlson ora duwe popularitas kaya ing Rusia. Pippi lan Emil luwih dihormati ing kana.
            1. lele
              lele 29 Mei 2022 17:32
              +2
              Sapa Emil? Kok ga ngerti!?
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 29 Mei 2022 17:34
                +1
                "Emil saka Lennenberg"
                1. lele
                  lele 29 Mei 2022 17:43
                  +2
                  Aku ora maca, ora nonton, ora ngerti. Nyuwun eseman
                  1. 3x3z simpen
                    3x3z simpen 29 Mei 2022 17:46
                    +1
                    Aku ora bisa nindakake apa-apa babagan iki ...
                    1. lele
                      lele 29 Mei 2022 17:49
                      +2
                      Iki bisa dingerteni, lan pahlawan iki dudu jaman cilik, sanajan aku krungu babagan Pippi.
                      1. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 29 Mei 2022 18:19
                        +1
                        Dheweke ora bisa dadi pahlawan cilik sampeyan. Publikasi pisanan Lindgren ing Swedia mung 2 taun sadurunge sampeyan lair.
                        Miturut cara, iku Pippi.
                        Kanggo Emil, ana luwih akeh humor tinimbang ing trilogi Carlson.
                      2. VlR
                        29 Mei 2022 18:26
                        +5
                        Lindgren nulis ing buku hariane:
                        "Aku luwih seneng njerit 'Heil Hitler!' kanggo sisa uripku tinimbang duwe Rusia ing Swedia. Aku ora bisa mbayangno apa-apa sing luwih njijiki."

                        Russophobia modern saka Swedia dadi luwih dingerteni, ta?
                      3. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 29 Mei 2022 18:42
                        +1
                        Tove Jansson uga ora tresna marang kita. Crita pisanan, Little Trolls and a Big Flood, ditulis ing taun 1938 lan diterbitake ing taun 1945.
                      4. lele
                        lele 29 Mei 2022 19:33
                        +2
                        Dear wong wadon, aja ngomong apa-apa. Nyuwun
                        Matur nuwun Gusti, ora kabeh wong Swedia kaya ngono, ing awal taun pitung puluhan aku ngomong rapet karo wong Swedia, jenenge Sten - dokter lan tukang yacht, sawise botol Agdam kaping pindho, kita komunikasi tanpa juru basa, sanajan basa Inggris saya luwih elek. tinimbang kang. Pitakonan omong kosong, sampurna mangertos saben liyane. Dheweke nyolong Martel komunal lan nyebul kanggo loro ing pawon saka kaca tingal faceted, ngadeg ing kulkas. Bojo kita ketemu kita ana, gadhah obrolan narik, saka kang bocah-bocah wadon ora ngerti bab peduli. Nanging banjur dadi metu sing aku infèksi Sten karo nyilem lan tak digawa adoh karo.
                        Ya, bojone sinau ing Universitas Kedokteran ing Fakultas Kedokteran lan dadi kancaku.
                      5. vet
                        vet 30 Mei 2022 09:38
                        +3
                        Aku ngeweruhi dawa ago sing siji Pole, Estonian, malah Westerner saka near Lvov bisa dadi normal, malah wong penake ing komunikasi. Nanging, sanalika padha klumpukne ing siji massa, dadi metu soko zombified lan podho, stupidly voting kanggo Russophobes lan ndhukung demolition saka monumen, ngganti jeneng lan ing karo tangan loro.
        2. lisikat2
          lisikat2 30 Mei 2022 06:04
          +1
          Ora ngerti iki.
          Apa padha ngerti kartun kita?!
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 30 Mei 2022 06:08
            0
            Lha kok ora? Jepang, umpamane, umume tuku hak kanggo gambar Cheburashka saka Uspensky.
  7. 3x3z simpen
    3x3z simpen 29 Mei 2022 11:17
    +2
    kanggo 10 tandha perak
    Wigati dicathet yen tandha perak dudu dhuwit recehan utawa unit pancacahan, nanging mung ukuran bobot saka logam mulia, kaya ons troy saiki. Yen kita nerjemahake nomer iki menyang sistem pancacahan Prancis ing wektu sing paling kamungkinan njupuk Panggonan, kita bakal njaluk bab 3 ton perak.
    Matur nuwun, Valery!
    1. lisikat2
      lisikat2 29 Mei 2022 16:00
      +1
      "Kira-kira 3 ton perak *, banjur padha ora ngerti cek lan pembayaran mung awis.
      Aku bisa mbayangno carane akeh petani sing rusak kanggo ngumpulake tokoh kasebut. Lan banjur ngirim uga tugas troublesome.
      Ambisi Lomonosov digawa ing 2 kreta, lan ana sing kurang.
      Pilihan: mbayar nganggo mutiara
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 29 Mei 2022 16:08
        +1
        Hello Katya!
        Seri artikelku babagan sistem moneter abad pertengahan bakal cepet diterbitake, yen sampeyan minat, aku bakal mangsuli pitakon.
        Lan mutiara ing abad tengahan Eropah padha utamané kali.
        1. lisikat2
          lisikat2 29 Mei 2022 16:15
          +1
          matur nuwun. Iku bakal menarik
  8. vet
    vet 29 Mei 2022 11:30
    +5
    Putra-putra Edward iki lair sawise bali saka kampanye. Yen tentara salib iki tilar donya ing Palestina amarga tatu utawa saka penyakit - sampeyan ndeleng, Wales bisa nahan kamardikan kanggo sawetara wektu liyane. Ing sisih liya, homoseksual sing sengsara Edward 2, sing digulingake dening garwane dhewe, Isabella, "Serigala Prancis" (bebarengan karo kekasihe Mortimer), ora bakal lair lan dadi raja. Kang banjur, miturut omongane uwong, dhawuh kanggo introduce a abang-panas poker menyang anus saka putra Edward Crusader - amarga iku ora apik kanggo nggunakake wacana iki kanggo tujuan liyane. Lan Edward 3, sing ibune "asu ajag", ora bakal miwiti Perang Satus Taun. Nanging, peran individu ing sajarah gedhe, ora preduli apa sing dikandhakake sapa wae.
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 29 Mei 2022 12:06
      +1
      Isih, peran individu ing sajarah gedhe, ora preduli apa sing dikandhakake sapa wae.
      Yen kita nimbang pangolahan macrohistorical - diabaikan. Kanthi sukses sing padha, sampeyan bisa ngomong babagan peran kuntul ing sajarah.
      1. vet
        vet 29 Mei 2022 12:39
        +4
        Ну, мы-то как раз "макроисторические процессы" и не рассматриваем. Макроисторические процессы - это взгляд с с 16-го этажа на куст какого-нибудь боярышника, растущий у подъезда: разве рассмотришь на нем пчелу, или отдельный цветок? И разве этот цветок понюхаешь? Интересны люди, их взаимоотношения и дела, а не "процессы". И роль отдельных личностей все же огромна. Вот, например,в случае победы Троцкого над Сталиным, СССР, вероятно, был бы разбит в 1941 году или даже раньше. Можете сказать: все равно СССР распался. А вот нам как-то не все равно.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 29 Mei 2022 13:09
          +3
          Wong sing menarik, hubungan lan urusane
          Artikel debutku, sing gegayutan karo masalah kasebut, kudu diterbitake kanthi cepet. Aku ngarepake partisipasi sampeyan ing diskusi.
          1. vet
            vet 29 Mei 2022 13:17
            +3
            Lan apa sing bakal diarani? Kanggo mbayar manungsa waé
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 29 Mei 2022 13:22
              +1
              "Tebusan raja". Iku nyuarakke siklus "abad pertengahan" sadurunge Valery. Bakal diterbitake saka akun Shpakovsky.
          2. vladcub
            vladcub 29 Mei 2022 13:42
            +1
            Anton, salam kenal. Wis ngenteni. Aku mesthi bakal maca lan menehi pendapat.
            Anton, aku langsung ngelingake: yen ana alesan kanggo kritik ... Dadi aja nesu
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 29 Mei 2022 13:44
              0
              Anton, aku langsung ngelingake: yen ana alesan kanggo kritik ... Dadi aja nesu
              Mesthi bakal!
              Hello Slava!
        2. vladcub
          vladcub 29 Mei 2022 13:36
          0
          "deleng tawon" sampeyan bisa nggunakake spyglass utawa teropong. Lan yen sampeyan ora weruh lantai, sampeyan bisa mudhun
          1. vet
            vet 29 Mei 2022 14:21
            +2
            Nanging banjur pindhah saka proses makro menyang sejarah "biasa".
            1. vladcub
              vladcub 29 Mei 2022 14:42
              0
              Aku minangka panyengkuyung sejarah biasa
      2. vladcub
        vladcub 29 Mei 2022 13:44
        +1
        Ora setuju: sejarah digawe dening individu
    2. lisikat2
      lisikat2 29 Mei 2022 16:06
      +1
      "poker panas" - savagery. Roofing felts drown prakara ing anggur
  9. vladcub
    vladcub 29 Mei 2022 13:31
    0
    "kanggo bantuan Bohemond, ditindhes dening Mamluks, 6" sapisan teka perang karo Mamluks - sampeyan kudu perang.
    Edward uga nggawa keuntungan: dheweke mbantu Bohemond.
    Valery, pira bantuan sing dibutuhake lan apa asile?
    1. VlR
      29 Mei 2022 13:59
      +3
      Mesthi, Bohemond butuh bantuan, lan asile bakal dirembug ing artikel sabanjure.
      1. depressant
        depressant 29 Mei 2022 14:37
        +1
        disenengi:
        Pangeran Wales bakal dadi "pribumi lokal sing ora ngerti tembung saka Inggris utawa Prancis." Iki putrane, sing lair dina sadurunge ing kastil Welsh Carnarvon: dheweke, mesthi, durung ngerti carane ngomong.

        Lan babagan lintang kuning.
        Iki, asal-usul!
        Cetha ngendi kanggo nggoleki kabeh asu sing dikubur.
      2. vladcub
        vladcub 29 Mei 2022 14:40
        0
        Sampeyan kudu
  10. Luminman
    Luminman 29 Mei 2022 15:01
    +3
    Kutipan saka: 3x3zsave
    nglawan Filipus lan Vatikan

    Ing wektu heroik kasebut, Vatikan durung ana ...
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 29 Mei 2022 15:06
      +1
      Aku setuju, aku mung "rusak" iku maneh kanggo nulis.
  11. lisikat2
    lisikat2 29 Mei 2022 15:40
    0
    Kutipan: Kucing Laut
    Lan sapa maneh sing wis nampa pakurmatan kuwi? ngguyu

    Persentase gedhe dibusak.
    Esuk iki aku lunga menyang abang lan ora bisa mlumpat metu kanggo dangu kanggo nyelehake iku. Biasane aku mbayar online nganggo kertu, nanging dina iki aku ora kejawab.
    Aku kudu sijine ing awis. Persentase iki nyuwek mati dening prayoga 12 r saka 100!
  12. lisikat2
    lisikat2 29 Mei 2022 16:11
    0
    Kutipan saka vladcub
    Aku minangka panyengkuyung sejarah biasa

    Aku uga, nanging aku uga ora lali fantasi