Review militèr

Revolver saka Montenegro

17

Perwira tentara Montenegro (ing lètnan tengah, Pangeran Petr Petrovich-Negosh), karo revolver saka sistem Gasser arr. 1870/1874, Cetinje, 1909. Foto saka koleksi pribadi Miladin Marković. majalah"Senjata» № 5/2013


Kaliber - gampang wedi
Kelangan tentrem ing salawas-lawase
Ing mripat - telulas milimeter,
Luwih tepat - rolas lan pitu ...

Adam Lindsay Gordon (19 Oktober 1833 - 24 Juni 1870)

crita senjata. Ing artikel sadurunge "Ing Shadow saka Revolver", kita ngomong babagan revolver wolung tembakan Rasta-Gasser, sing diadopsi dening tentara Austro-Hungaria lan ora beda-beda saka revolver sing padha, kajaba kanggo kapasitas revolver. drum. Ya, apa jenis revolver sing digawe Leopold Gasser dhewe lan apa sing ditindakake? Pranyata - ya, iya, lan model iki ora dadi misuwur, wiwit seda ing 1871. Ora, dheweke dadi misuwur amarga revolver khusus, sing diarani Montenegro. Mekaten ingkang badhe kita rembag dinten punika.


Drawing saka revolver saka sistem Gasser arr. 1870, Kosta Milovanovic, "Artillery", Belgrade, 1879. Magazine "Arms" No. 5/2013

Nanging, miwiti iki critane paling apik ora saka revolver, nanging ... saka geografi. "Montenegro", "montenegrin" - jeneng sing sonorous, malah ayu, nanging apa padha tegese ing Rusia?

Lan ing basa Rusia, "Montenegro" minangka jeneng negara sing kondhang kanggo kita kabeh, sing kita kabeh kenal minangka ... Montenegro! Iki minangka negara pegunungan sing cilik banget kanthi populasi kurang saka setengah yuta wong, ing ngendi akeh wong kita lunga kanthi seneng-seneng. Nanging, sanajan ukurane cilik, ana sejarah perang lan revolusi sing geger banget. Negara iki mardika saka 1868 nganti 1920 nalika Yugoslavia nyerep. Nalika Yugoslavia ambruk ing perang sipil berdarah ing taun 1990-an, Montenegro maneh milih pamarentah dhewe. Iku uga siji-sijine negara ing donya sing jenenge wis sinonim karo jinis senjata api tartamtu. Dadi wong Montenegro ing babagan iki begja kaya ora ana wong liya!


Revolver enem dijupuk Gasser arr. 1870 Dawane 325 mm, dawa laras 185 mm (115 mm). Bobot: 1 g. Kaliber: 300 × 11,2 mm. Pandangan tengen. Foto littlegun.be


Revolver padha. Ndeleng saka kiwa. Foto littlegun.be

Iku padha karo Gasser piyambak. Dheweke lair ing taun 1836, lan nalika umure 22 taun, yaiku, rada telat, ing taun 1858, dheweke wiwit magang dadi tukang magang Josef Scheinig ing kutha Wina ing wilayah Ottakringw. Ing taun 1861, kanthi basis revolver Beaumont-Adams, Scheinig ngrancang revolver limang tembakan kapsuler kanthi rod baja ing jero ruangan drum miturut sistem Etienne Thouvenin, sing dikenal digunakake ing peralatan Prancis, nanging digunakake kanggo pisanan ing a revolver. Peluru, dilebokake ing rod, ditambahi kanthi bantuan tuas sing dipasang ing engsel ing sisih tengen tong minyak.

Tanggal 9 Maret 1861, Josef Scheinig nglamar paten kanggo penemuan No. 9246 menyang Kantor Paten Imperial ing Wina. Scheinig "rod revolver" saka 13,9 mm, 11 mm lan 9 mm kaliber dites, nanging tentara Austria ora nampa amarga biaya dhuwur - 60 gulden saben revolver. Ya, lan revolver dheweke ora cilik: contone, dawane revolver 13,9 mm yaiku 320 mm, dawane tong minyak 156 mm, lan bobote 1 gram tanpa kartrid.

Revolver saka Montenegro

1870 revolver, sabuk kartrid lan holster. Foto hungariae.com

Paten pisanan sing jeneng Leopold Gasser katon yaiku Paten No. 8999/(606) taun 1862, diajukake dening Josef Scheinig. Iki minangka revolver kapsul lima tembak tradisional, ditondoi kanthi reloading kanthi cepet. Laras iki bisa dipindhah lan duwe pengungkit kanggo nyopir peluru sing nyenyet ing sisih kiwa pigura ing sangisore drum. Thanks kanggo iki, kanthi mindhah tong minyak maju, drum bisa gampang dicopot. Lan ora bisa nyopot, lan sijine kapsul ing hoses drum liwat lawang pangisi daya dumunung ing pigura ing sisih kiwa.

Sekawan taun salajengipun piyambakipun dados master, lan Scheinig ... nikah karo putriné. Banjur Gasser marisi bengkele. Iku kerep kedadeyan sadurunge, saiki kedadeyan, sanajan asile beda. Dheweke mboko sithik ngembangake produksi lan pungkasane nggawe pabrik kabeh kanggo produksi revolver. Lan ing taun 1869 dheweke ngrancang revolver dhewe saka desain asli, sing diadopsi dening tentara Austria ing taun 1870.


Revolver enem dijupuk Gasser arr. 1870 "Montenegrin". Total dawa 380 mm, dawa tong minyak - 240. Foto dening littlegun.be

Menapa malih, ing pungkasan gesangipun, Leopold Gasser wis duwe loro pabrik: siji ing Wina lan liyane ing St Polten, lan produksi dadi banget sukses lan duwe bathi. Bener, dheweke dhewe ora ngenteni sukses kasebut, nanging ing sisih liya dheweke nransfer perusahaane marang adhine Johann, lan dheweke terus kerja. Miturut cara, revolver sing digawe ora mung diadopsi dening tentara Austro-Hungaria, nanging uga disebarake ing Eropah Tengah lan Balkan. Ing wektu sing padha, ing Balkan, model Montenegrin Gasser (yaiku, Montenegrin Gasser) utamané misuwur (kok - iki bakal dibahas mengko!) Nanging, paten sing padha digunakake dening dheweke lan sadulure ing standar sabanjure. revolver tentara "Rast lan Gasser", sawise matine Leopold Gasser piyambak.



Revolver padha. Pandangan tengen. Tuas safety katon ing ngisor drum. Foto littlegun.be

Ing taun 1903, perusahaan kasebut dijenengi "Rast and Gasser", lan ora luwih saka 1912 ora ana. Nanging ... revolver saka produksi tetep lan digunakake kanggo dangu dening Montenegrins lan wakil saka bangsa Balkan cilik. Lan kabeh amarga (sanajan iki mung Panyangka) sing, sanajan bangsa iki padha cilik, revolver kaliber 1870 lan mengko modifikasi mung gedhe banget - 11,25 mm. Lan dheweke murub cartridges saka carbine Fruvirt. Perusahaan iki uga duwe merek dagang sing menarik - "ati sing ditusuk dening panah" - banget ing rasa wong lanang kidul sing panas!


Fashion kanggo "Montenegrins" mimpin kanggo kasunyatan sing akeh perusahaan Eropah digawe wong, mung pas model dhewe kanggo "desain Montenegrin". Kene, contone, revolver Montenegrin saka perusahaan Varnan saka sistem Price. Foto littlegun.be

Nanging sing lucu yaiku "revolver Montenegro" diprodhuksi ing ngendi wae - ing Austria, Belgia, Spanyol, nanging ora ing Montenegro dhewe! Nanging meh kabeh wong lanang wis ana! Lan kabeh amarga padha dhawuh dening raja Montenegro piyambak! Lan iki, maneh, mung siji-sijine kasus ing sejarah nalika pimpinan nasional mrentahake penduduk supaya bisa nganggo senjata api sing spesifik.

Lan kedaden sing sawise Nikola Petrovich diproklamasikake dadi Pangeran Montenegro ing taun 1860, dheweke nyoba ngowahi negara cilik dadi pasukan sing nggegirisi sing bakal nuwuhake rasa wedi marang tetanggan sing musuhan kaya Albania lan Austria. Salah sawijining reformasi ing sadawane dalan yaiku syarat kanggo duwe revolver kanggo kabeh populasi lanang ing negara kasebut.

"Saben warga Montenegrin lanang minangka anggota milisi lan, mulane, ora mung nduweni hak, nanging wajib duwe paling sethithik siji revolver jinis Gasser."


Nikola I Petrovich Negosh. Potret artis sing ora dingerteni. 1910-an Museum Raja Nikola (Cetinje)

Bener, dipercaya manawa dheweke uga duwe saham ing perusahaan Leopold Gasser lan mulane entuk dhuwit sing apik kanggo pesenane. Ya, produksi revolver Montenegrin mbantu pabrikan Austria kanggo njaga bisnis nganti pungkasan Perang Dunia I. Menapa malih, ing kasunyatan, perusahaan iki ngadhepi karo dikarepake gedhe ing tingkat internasional sing ora bisa nepaki kabeh pesenan lan ditransfer lisensi kanggo produksi revolver kanggo perusahaan liyane.

Akibaté, model Gasser diprodhuksi dening akeh perusahaan Eropa, utamane saka Belgia lan Spanyol. Nanging malah model-model sing dilisensi iki ora bisa nyukupi kabutuhan, sing nyebabake akeh model lokal sing ora dilisensi, kualitas sing bisa dadi apik lan ala banget.


Model sing luwih apik saka revolver Gasser saka model 1873 kanthi pigura siji-potong. Dawane sakabèhé 242 mm, dawa laras 127 mm, drum kanggo limang biaya, kaliber: 11,2 × 29,5 mm. Foto hungariae.com

Kajaba iku, revolver taun 1870 teka ing Montenegro lan kabeh amarga diprodhuksi ing Austria ing taun 1870-1878. lan nalika padha diganti dening Gasser M1878, sawetara conto sadurungé, kang isih ing produksi lan mapan ing produksi, wiwit didol kanggo Montenegro.


"Lawang Abadi" ing model M1873. Foto hungariae.com

Ing kasus apa wae, revolver Montenegro, ing endi wae digawe, kudu katon kanthi cara sing khusus, lan duwe silinder gedhe sing bisa nahan kartrid 11,25 × 36 mm, lan gagang bunder, kaya genggeman pistol Mauser. 1896.

Sing, ing asas, iku cukup kanggo njupuk revolver dhewe, masang tong minyak dawa lan drum chambered kanggo 11,25 mm, sijine "sapu gagang" (nangani saka "Mauser" wis celukan lucu kuwi) lan ... Sampeyan bisa ngumumake yen sampeyan adol revolver Montenegro.


Gambar saka revolver tentara saka sistem Gasser arr. 1877, Kosta Milovanovic, "Artillery", Belgrade, 1879. Magazine "Arms" No. 5/2013

Terus ...
Pengarang:
17 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Pane Kohanku
    Pane Kohanku 11 Juni 2022 04:30
    +5
    Loro Shpakovskys ing situs ing wektu sing padha - kakehan, nanging plus pisanan iku mine! ngguyu
    1. Syurik70
      Syurik70 11 Juni 2022 19:57
      +2
      Penulis, nalika ana enem wong ing sisih kiwa ing foto, lan enem ing sisih tengen, iku aneh kanggo nulis "lètnan ing tengah"
  2. Radikal
    Radikal 11 Juni 2022 04:46
    -6
    Quote: Pane Kohanku
    Loro Shpakovskys ing situs ing wektu sing padha - kakehan, nanging plus pisanan iku mine! ngguyu

    Nah, yen sampeyan seneng maca kompilasi - flag in ...hands... . lol
    1. Pane Kohanku
      Pane Kohanku 11 Juni 2022 06:12
      +6
      Nah, yen sampeyan seneng maca kompilasi - flag in ...hands... .

      Aku ngerti sampeyan, luwih gampang kanggo nempelake Joseph Vissarionovich sing dihormati menyang avatar lan nyekel pro. Bendera.. di tangan... ngguyu
      1. lele
        lele 11 Juni 2022 10:33
        +4
        Bendera.. di tangan..


        Lan poster kanthi slogan - "Pesta minangka juru mudi kita" ngguyu

        Hi Nikolay! eseman
        1. Pane Kohanku
          Pane Kohanku 11 Juni 2022 14:17
          +4
          Lan poster kanthi slogan - "Pesta minangka juru mudi kita"

          Halo Pakdhe Kostya! ombenan
  3. Revolver
    Revolver 11 Juni 2022 06:27
    +7
    Sampeyan sinau kanggo ngapusi kaya ngono. Malah ing holster saddle, ana prakara apa - jaran bakal narik soko, nanging ing sabuk utawa ing bosom - thanks, ora perlu. Iku mesthi ora bakal pas ing kanthong. Perwira Rusia ora seneng karo S&W sing luwih cilik lan luwih entheng, sing ndadékaké munculé Nagant.
    1. Komentar wis dibusak.
    2. spek
      spek 11 Juni 2022 07:42
      +8
      Boris setuju -
      [tengah]
    3. vladcub
      vladcub 11 Juni 2022 17:12
      +1
      "Penampilan Nagant", nyatane, Smith Wesson wis rada ketinggalan jaman lan Nagant luwih sampurna nalika iku.
      "ing bosom" bedhil sing digergaji luwih gedhe lan luwih abot, lan diseret kanthi lengkap: ing mburi sabuk utawa ing dhadha.
  4. lele
    lele 11 Juni 2022 10:27
    +6
    Hello everyone lan sugeng enjing! eseman



    Vyacheslav, matur nuwun kanggo artikel kasebut. apik Lan pangeran ana, dening kasempatan, ora duwe Mannlicher saka 1901-05 konco sabuk?

    1. vladcub
      vladcub 11 Juni 2022 13:37
      +5
      Kostya, sugeng siang. Ing asas, ora ana sing nggumunake: pangeran bisa menehi "kabebasan" lan tinimbang revolver duwe Mannlicher.
      Yen katon rapet, kang "gun" katon kaya Mannlicher
  5. Altman
    Altman 11 Juni 2022 12:30
    +6
    Artikel kasebut ditulis kanthi apik lan aku kasengsem. Aku revolver kuwi, gegaman tenan kolosal, biru "blackened" karo paesan apik. A Piece apik kanggo koleksi, nanging iku unrealistic kanggo nindakake karo peluru. Nanging aku matur nuwun kanggo Austria-Hongaria kanggo pangeling sing nyenengake nalika Republik Ceko ora ana. am
    1. vladcub
      vladcub 11 Juni 2022 13:58
      +1
      "ana revolver kuwi": "montenegro" utawa Scheinig?
      V. O. kelalen nuduhake bobot
  6. vladcub
    vladcub 11 Juni 2022 13:29
    +3
    "tetep bisnis sampeyan nganti pungkasan Perang Dunia I" lan ing ndhuwur kasebut ujar manawa Gasser ditutup ing taun 1912.
    Ana sawetara jinis omong kosong
    1. kaliber
      13 Juni 2022 18:50
      0
      Aku kudu nulis sadurunge. Nalika sampeyan nulis kanthi cepet, tangan dhewe njupuk frase banal.
  7. vladcub
    vladcub 11 Juni 2022 13:51
    +3
    "Lawang Abadi" kanca-kanca, iki sing dakkarepake: ing pungkasan taun 19 ing Eropah lawas, ana nganti pirang-pirang tukang bedhil, nanging sawise 120 taun, akeh jeneng sing tetep dirungokake? Abadi slamet, lan akeh jeneng sing wis ana ing jaman kepungkur.
  8. Alien Saka
    Alien Saka 11 Juni 2022 16:33
    +3
    Minangka tansah, thanks kanggo Olegovich! Artikel kasebut diarani ilang! apik