Review militèr

Carane Cossacks Platov ngalahaké divisi kavaleri Polandia ing perang cedhak Mir

10

Lukisan dening V. V. Mazurovsky "The Case of Platov's Cossacks under Mir on July 9, 1812" 1912


210 taun kepungkur ana perang ing Mir. Perang mburi serius pisanan ing Perang Patriotik 1812 antarane Platov's Cossack Corps saka Tentara Barat 2nd lan divisi kavaleri saka Jenderal Polandia Rozhnetsky.

prasejarah


Miturut rencana operasional asli, korps Cossack Platov (16 resimen) mesthine bakal nyerang sisih lan mburi mungsuh, sing meksa Neman. Ing mburine yaiku nyerang tentara Bagration kaping 2.

Tanggal 12 Juni (24), 1812, nalika tentara Napoleon nyerang Rusia, Tentara Bagration kaping 2 ngadeg ing wilayah Volkovysk-Grodno, watara 150 km saka Tentara 1 Barclay de Tolly. Barclay mrentahake Bagration supaya gabung karo Tentara 1. Dina sabanjure, 13 Juni (25), Barclay ngonfirmasi instruksi sadurunge. Pangeran Bagration menehi saran marang Platov (Platov ora dadi bawahan kanggo komandan Angkatan Darat 2) supaya ora ngilangi Tentara 1 lan pindhah saka Grodno ing sisih tengen Neman menyang Lida lan Minsk. Dheweke dhewe arep pindhah menyang Slonim-Nesvizh kanggo njaga kontak karo Tentara 1st lan pengaruhe pinggiran mungsuh.

Nanging, Bagration ora metu saka Volkovysk lan takon marang komando dhuwur (Menteri Perang Barclay lan Kaisar Alexander, sing karo tentara ing wektu sing), kudu pindhah menyang Minsk? Dheweke ngenteni rong dina kanggo nanggepi. Bagration piyambak, minangka pendukung taktik nyerang Suvorov, ngusulake supaya "sabotase" liwat Bialystok menyang Warsawa. Yen Tentara 2 nemoni pasukan mungsuh sing unggul, banjur mundur liwat Brest-Litovsk kanggo gabung karo Tormasov (Tentara Barat 3). Bareng, loro tentara Rusia kudu ngusir serangan saka pasukan Schwarzenberg. Usul Bagration menyang Warsawa tetep ora dijawab.

Barclay nglapurake yen Tentara 1 mundur saka Vilna menyang Sventsiany, ing ngendi perang bisa kedadeyan. Platov didhawuhi tumindak ing sisih lan mburi mungsuh, liwat Lida lan Smorgon. Pangeran Bagration dijaluk kanggo ndhukung Platov lan nyegah mungsuh saka intercepting komunikasi 2nd Tentara menyang Minsk lan Borisov. Ing tanggal 17 Juni (29) tentara Bagration budhal saka Volkovysk menyang Slonim, saka ing kono padha ngrancang menyang Minsk.

Sauntara kuwi, Platov nganakake pengintaian, ngrusak jembatan, nahan mungsuh, lan ngungsi Grodno. Banjur tanggal 17 dheweke lunga menyang Lida. Ing wektu sing padha, tentara raja Westphalian Jerome Bonaparte (adhi Napoleon) muncul ing pinggir kulon Neman minangka bagéan saka korps kavaleri Latour-Maubourg kaping 4, korps kaping 5 Poniatowski (Polandia), korps kaping 7. saka Rainier (Saxon) lan korps Vandam kaping 8 (kawangun saka Jerman saka kerajaan Westphalia). Tanggal 18 Juni (30), pasukan Jerome nyabrang Neman cedhak Grodno.


A. Yu. Averyanov "Ing Border Kulon. Juni 1812"

Maret saka Tentara 2


Ing wektu iki, rencana saka komando dhuwur diganti. Tinimbang instruksi awal kanggo tumindak ing flank lan mburi mungsuh, Bagration didhawuhi gabung karo Tentara 1, lan Platov dadi rearguard kang, nutupi Maret. Reskrip paling dhuwur nyusul Bagration ing Maret menyang Minsk, ing kutha Zelva, cedhak Slonim. Saka ing kono, resimen Tentara kaping 2 menyang Novogrudok, supaya bisa ngliwati Vileyki kanggo gabung karo Tentara 1. Divisi kaping 27 Neverovsky, sing dibentuk ing Moskow lan arep gabung karo tentara kaping 2, diprentahake kanggo mandheg ing Novogrudok. Platov budhal saka Lida menyang Nikolaev, ing ngendi Bagration ngrancang nyabrang Neman.

Tentara kaping 2 mlaku kanthi cepet, tanpa dina libur. Konvoi ekstra lan pasien dikirim menyang Bobruisk. 22 Juni (4 Juli), 1812 Bagration ana ing Novogrudok. Ing dina sing padha, kolom pisanan tentara nyabrang ing sisih tengen Neman. Terrain ora trep kanggo pawai - rawa lan alas. Kajaba iku, Cossacks nglapurake yen mungsuh wis ngalangi dalan sing dituju, lan pasukan Prancis ngadeg ing pasukan gedhe saka Neman menyang dalan saka Vilna menyang Minsk. Kanggo mateni Tentara kaping 2 saka pasukan utama lan numpes, Napoleon ngirim Korps 1 Marshal Davout sing kuat kanthi pasukan nganti 50 ewu prajurit (5 divisi dumadi saka prajurit Prancis sing berpengalaman). Davout tindak saka Vilna menyang Minsk. Patroli tentara Jerome uga katon ing mburi, lan mungsuh dikuwasani Slonim.

Mangkono, ana ancaman pamblokiran sebagean saka Tentara kaping 2 dening pasukan mungsuh sing unggul, terobosan liwat medan sing angel, kanthi kerugian gedhe lan ilang konvoi. Mulane, Bagration dhawuh kolom pisanan, sing wis nyabrang Neman, bali. Ing tanggal 23 Juni (5 Juli), tentara marak ing pawai paksa liwat Novy Sverzhen lan Koidanov menyang Minsk.

Pangeran ngarep-arep yen Davout bakal narik pasukan bali menyang Vishnev supaya bisa ketemu tentara kaping 2 ing dalan sadurunge. Iki bakal ngidini pasukan Rusia ngliwati Minsk, bisa uga kanthi perang. Mulane, komandan dhawuh Platov kanggo ngiyataken pengintaian ing Vishnev lan bebarengan karo detasemen Dorokhov njupuk Volozhin lan terus nganti 26 Juni. Platov ora bisa nindakake instruksi iki, amarga Volozhin wis pasukan utama Davout. Ing wektu iki, marshal Prancis ora nglilani awake dhewe diapusi lan terus Maret ing Minsk.

Tanggal 24 Juni, tentara Bagration ana ing kutha Mir. Ing kene, pangeran nampa kabar yen mungsuh ana ing Minsk, ing ngendi wadyabalane arep, lan, ngancam saka mburi, manggoni Novogrudok, duwe kaunggulan gedhe banget. Dheweke uga duwe urutan paling dhuwur saka Barclay "kanggo ngindhari perang sing nemtokake karo mungsuh sing paling kuat." Mulane, Bagration nilar kaputusan kanggo break liwat Minsk lan nguripake kanggo Slutsk lan Bobruisk, planning kanggo nyambung menyang 1st Tentara ing arah Mogilev. 26 Juni (8 Juli) tentara ana ing Nesvizh. Ing wektu iki, Tentara 1 ana ing wilayah Drissa. Tentara ngaso ing Nesvizh telung dina.

Ing dalan saka Nesvizh kanggo Slutsk Bagration nampa layang saka Kaisar Alexander Pavlovich. Panguwasa percaya yen pangeran nolak Bobruisk kanthi muspra. Kayata, Tentara 2, bebarengan karo korps Platov, cukup bisa ngalahake pasukan Davout lan ndhukung Tentara 1 saka sisih. Mulane, sampeyan kudu nguripake menyang arah sadurunge, kanggo Vileyka utawa Minsk. Bagration ora bisa mundur maneh, sing nyebabake perang karo pasukan Davout lan Jerome, mula dheweke terus maju menyang Bobruisk.


Perang ing sangisore jagad


Tanggal 26 Juni (8 Juli), Bagration mrentahake Ataman Platov, sing ana ing cedhak kutha Mir, ngirim patroli lan nyegah gerakan mungsuh nalika tentara lagi ngaso. Ora let suwe mungsuh ditemokake ing cedhak Korelichi. Iki minangka garda depan Jerome, sing, sawise dikuwasani Grodno tanggal 18 Juni, mandheg ana 4 dina. Raja Westphalian ragu-ragu, ngeterake pasukan, dilengkapi, ngatur perayaan lan pesta sing apik banget. Mangkono, dheweke nyebabake rasa ora puas karo kaisar Prancis, sing wis bisa nyingkirake tentara Rusia kaping 1 saka 2. Napoleon ndhawuhi Polandia supaya maju, ngirim kabeh pasukan entheng menyang Poniatowski. Pasukan Jerome kudu terus-terusan nggantung ing buntut tentara Rusia, ngalangi gerakane.

Ing tekanan saka Napoleon, "Raja Erem," kaya sing diarani ing Rusia, budhal saka Grodno lan ana ing Novogrudok tanggal 26. Avant-garde Polandia (telung resimen kavaleri) tindak menyang Gorelichi. Ing kene ana perang pisanan karo Cossacks Platov. Resimen Don saka Ilovaisky 5th lan Karpov 2nd nyerang mungsuh lan nyopir menyang Novogrudok. Ing wayah sore Platov tindak menyang Mir. Bagration dhawuh Platov nyekel Donya. Kanggo nguatake Platov, Jenderal Vasilchikov dikirim karo telung resimen kavaleri lan loro infantri. Secara total, pasukan Rusia ing wilayah Mir kira-kira 4,4 ewu Cossack, 2,5 ewu kavaleri, 1 ewu infantri lan 12 bedhil.

Platov, miturut tradisi militèr Rusia lawas, nyiyapake ambush. Korelichi duwe satus Cossack kanggo diamati. Kalih atus langkung mapan wonten ing margi dhateng Mir. Padha mestine kanggo nggodho mungsuh menyang pasukan utama. Bagéyan saka pasukan dumunung ing dalan Mir-Nesvizh. Pasukan utama rearguard karo artileri dumunung 5 km kidul Mir.

27 Juni (9 Juli), ambush, wis teka menyang kontak karo mungsuh, wiwit mundur, nyeret bebarengan Polandia Turno brigade (telung lancer resimen - 3rd, 15th lan 16th) saka divisi kavaleri cahya 4 saka Rozhnetsky. Ing panas saka buron, Polandia nyuwil menyang Mir lan, ing sisih kidul, mlayu menyang pasukan utama saka Cossacks. Cossacks nyerang saka ngarep karo pasukan utama lan saka mburi karo ambush atusan. Kutub padha diubengi lan nandhang losses gedhe sak terobosan. Cossack ngoyak mungsuh menyang kutha Pesochny. Ing kene wong-wong Polandia nampa bala lan nyoba nglawan, nanging ora bisa nahan serangan lan kalah maneh. Kapitunan wong Polandia ing dina iki saka 200 nganti 350 wong.

Carane Cossacks Platov ngalahaké divisi kavaleri Polandia ing perang cedhak Mir

Perang ing Mir (1812). Ensiklopedia militer Sytin. 1914

Dina kapindho


Ing wayah wengi tanggal 27-28 Juni (9-10 Juli), detasemen Vasilchikov nyedhaki: Akhtyrsky Hussar, Lancers Lithuania, Resimen Jaeger kaping 5, Resimen Kyiv lan Novorossiysk Dragoon. Kajaba iku, resimen Cossack Karpov 1st, Ilovaisky 10th lan Ilovaisky 11th teka. Vanguard Prancis uga dikuwatake dening Lancer Polandia kaping 2, 7 lan 11 ing komando Jenderal Dzevanovsky. Pasukan Polandia gunggunge nganti 3,3 ewu wong.

Platov Cossacks maneh nyoba kanggo mbaleni trick ambush. Ninggalake Mir, Platov nyebarake akeh pasukan kanthi diam-diam ing sisih kiwa dalan utama kidul desa Simakovo, ngarep-arep bisa nggodho mungsuh menyang mundur saka unit sing manggoni dalan utama, nanging Polandia ora mbaleni kesalahane.

Ing wayah awan, rong brigade Jenderal Turno lan Dzevanovsky budhal saka Mir menyang Nesvizh. Wong Polandia nemokake mungsuh ing cedhak desa Simakovo, nanging ora nyerang, dheweke ngirim bala bantuan. Platov, kanggo nggodho mungsuh, nyerang Resimen 7 Lancers majeng. Ningali yen mungsuh ora pengin maju, Platov ngluncurake serangan umum. Paprangan kang gumedhe nganti sore. Resimen-resimen majeng lancer Polandia saya tipis, nanging tetep. Kutub padha ngenteni tekane bala, sing ana ing dalan. Nanging bala bantuan kanggo Rusia teka pisanan - Brigade Cossack Jenderal Kuteynikov. Cossacks nyerang pinggiran mungsuh. Kutub, sing nandhang kapitunan gedhe (luwih saka 600 wong), mundur kanthi kekacauan. Mung katon bala bantuan Polandia nyegah pogrom luwih saka kavaleri Polandia. Kerugian kita kira-kira 150 wong.

Akibaté, mungsuh, sing duwe kaunggulan umum ing kekuatan, ora bisa nggunakake amarga dawa lan alon tentara Jerome. Tumindak sukses Platov nundha mungsuh lan njamin mundur saka tentara Bagration.


Don Cossack 1812–1822
Pengarang:
Foto sing digunakake:
https://ru.wikipedia.org/
10 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Slon_on
    Slon_on 7 Juli 2022 06:47
    +1
    Sajarah, sayangé, ora mulang apa-apa kanggo sharomyzhnikov Western lan "kabeh limo Swedia liyane." Kabeh gatel kanggo alangan. Maneh ing Polandia padha kumpul menyang numpuk.
  2. kobalt
    kobalt 7 Juli 2022 08:16
    +1
    Telung taun kepungkur aku ngunjungi Kastil Mir lan ndeleng gambar iki ing kana. Apa sing bisa dakkandhakake, wong Belarusia tetep ngeling-eling babagan iki, sanajan cilik, kamenangan nglawan tentara Napoleon dening tentara Rusia, sing dakkarepake.
    1. Dedok
      Dedok 7 Juli 2022 10:39
      0
      ya, "bapak" nandur modal akeh ing "sejarah" - mung ana nomer Rusia ing parkir lan ora ana papan kanggo tangi.
  3. Evgeny Ivanov_5
    Evgeny Ivanov_5 7 Juli 2022 11:36
    +2
    Piye wae, penulis duwe hodgepodge cilik nalika nyebutake keselarasan lan keseimbangan kekuwatan. Salah siji Vasilchikov duwe 2 resimen infantri, utawa mung siji. Kajaba iku, imbangan kekuwatan ora jelas. Yen wis kadhaptar, mungsuh duwe 6 resimen uhlan nglawan 8 ewu kita, malah nganggo bedhil, mula iki dudu kauntungan.
    1. Sergey Valov
      Sergey Valov 7 Juli 2022 12:16
      +2
      Pasukan Rusia ing paprangan iki nduweni kaunggulan kira-kira kaping pindho ing jumlah.
      1. Alexander Salenko
        Alexander Salenko 8 Juli 2022 09:25
        0
        Sanajan mangkono, iki masalah mungsuh sing maju. menyang ngendi?
        1. Sergey Valov
          Sergey Valov 8 Juli 2022 11:12
          +2
          Kaping pisanan, aku ora ngilangi kesalahan kanggo kekalahan saka Polandia. Kapindho, intelijen pasukan Napoleon ing taun 1812 njijiki. Katelu, Napoleon nuntut supaya pasukan kavaleri, nalika ketemu mungsuh, tansah nyerang, ora mbayar manungsa waé kanggo imbangan pasukan, lan ana alesan kanggo iki. Inggih, kasunyatan sing kita menang ing donya, matur nuwun marang Gusti Allah. Ing asas, iku kaluwihan saka komandan kanggo nggawe kaunggulan ing kekuatan ing panggonan tengen lan ing wektu lan menang thanks kanggo iki.
          1. Alexander Salenko
            Alexander Salenko 9 Juli 2022 07:12
            +1
            Aku ora ngerti apa sampeyan entuk minus, aku mutusake kanggo ngimbangi, matur nuwun kanggo ijol-ijolan tampilan.
  4. faterdom
    faterdom 7 Juli 2022 12:35
    +3
    Matvey Ivanovich Platov minangka jenderal-ataman Cossack sing paling sukses lan bakat. Sayange yen Bonoparte ora dicekel nalika Borodino - ana kesempatan kasebut, nanging dheweke nglangi, dheweke pengin bedhil.
    Lan kanggo Polandia seneng banget - minangka bagean saka NATO, dheweke dadi sing pertama ngilangi bream lengkap.
  5. tima_ga
    tima_ga 18 September 2022 18:31
    0
    "Платов по старой русской военной традиции устроил засаду" :)