Review militèr

"Kartrid anak" kanggo "pistol anak"

12

Self-loading pistol "Charola lan Anitua". Dawane total 234 mm. Dawane laras 140 mm. Total bobot 0,56 kg. Kaliber 5 mm. Magazine kanggo 6 babak. Royal Arsenal, Leeds



“Banjur sing maju terus terang metu
saka ngisor jas Mauser ireng, lan liyane, ing jejere,
- kunci master ... ing tangan murub geni,
lan bebarengan karo dijupuk saka Mauser, kucing plopped
kuwalik saka mantelpiece menyang lantai,
ngeculake browning lan mbuwang primus ...
sing teka murub akurat lan ngamuk
kanggo nanggepi dheweke saka Mausers menyang sirah, menyang weteng,
ing dhadha lan ing mburi ... Iku bisa, mesthi,
ngaku yen kucing browning
sawetara dolanan, nanging bab Mausers
ora ana cara kanggo ngandhani wong-wong sing teka."

M. Bulgakov "The Master lan Margarita"

crita babagan gaman. sawise crita babagan pistol saka Italia, cukup logis kanggo nyritakake babagan negara liya ... pemasok minyak zaitun sing apik banget - Spanyol. Nanging kita ora ngomong babagan lenga, mesthine, wis ana artikel babagan VO, nanging babagan pistol Spanyol sing kurang dikenal ing pungkasan abad kaping XNUMX - awal abad kaping XNUMX, sacara lahiriah meh padha karo Mauser Jerman. .

Senjata asli iki digawe dening loro gunsmiths Spanyol Ignacio Charola Achucarro lan Miguel Anitua Echeveria lan, senadyan kasunyatan sing nggawe ora nemu akeh sukses, nanging padha mlebu ing sajarah senjata api. Lan dina iki kita bakal pitutur marang kowe bab wong-wong mau lan bab nggawe.

"Kartrid anak" kanggo "pistol anak"

Pistol "Charola lan Anitua". Ndeleng saka kiwa. Foto littlegun.be

Ayo diwiwiti kanthi kasunyatan sing kerep banget ing jaman kepungkur kedadeyan kaya mangkene: ana wong sing ujar: "Aku pengin bedhil! Lan kanggo aku, lan ora kaya wong liya! Aku pengin nggawe lan ngedol! Aku pengin kamulyan lan dhuwit!” Lan - sanajan dina iki katon angel banget, kanggo wektu iku ora dadi angel. Ana sawetara desain pistol sing sukses ing wiwitan abad, mula ana akeh ruang kanggo fantasi teknik. Ora ana tentara sing ngerti apa jenis pistol sing dibutuhake, nanging ... kabeh wong pengin duwe pistol. Wiwit revolver katon kaya jaman biyen lan katon anakronisme.


Senjata sing padha. Pandangan tengen. Foto littlegun.be

Nah, saka ngendi para penemu pistol diwiwiti? Minangka aturan, saka pangembangan kartrij dhewe, lan ing ngisor iki digawe pistol dhewe. Tegese, kabeh banjur duwe: kartrij lan pistol, lan yen ana sawetara paten ing dalan, ora ana biaya kanggo ngliwati, amarga mung sawetara paten kasebut. Ora kaya saiki...


Skema pistol saka bahan paten. Foto lali senjata

Lan kedaden sing padha Gentleman Ignacio Charola Achucarro lan Miguel Anitua Echeveria, sing bebarengan diduweni perusahaan senjata cilik "Charola lan Anitua" ing kutha Eibar, didegaké ing 1898, mung mutusaké kanggo miwiti nggarap pistol dhewe ing dhewe. kartrid. Lan ing Oktober 13, 1898, perusahaan wis nampa paten kanggo periode 20 taun kanggo pistol self-loading disebut "Charola lan Anitua", kang, katon lan ing piranti, meh podho "Mauser" C96.

Pitung sasi sabanjure, perusahaan uga ndhaptar merek dagang "kanggo mbedakake senjata lan amunisi" ing wangun peluru bersayap kanthi inisial Ch. lan A. Kajaba iku, utamane kanggo dheweke, dheweke uga nggawe kartrij 5x18 mm kaliber cilik kanthi peluru cangkang, lengen sing bentuke botol lan, kaya pirang-pirang kartrid ing wektu kasebut, kanthi pelek protruding. Peluru nduweni kaliber mung 5 mm, nanging amarga volume gedhe saka lengen klambi kasebut mlebu muatan mesiu sing cukup prayoga, saengga kecepatan wiwitane 310 m / s. Bobot dheweke, Nanging, supaya kita mudhun lan mung 2 gram. Dadi pasukan mateni dheweke, senadyan kacepetan dhuwur, cilik.


Alamiah, kanggo please raos pelanggan, perusahaan wiwit gawé pistol engraved kuwi. "Peluru bersayap" - merek dagang perusahaan - katon jelas ing toko. Foto lali senjata

Perusahaan Charola lan Anitua ngasilake total sekitar 3 pistol 000 mm, lan padha ora nggawe sawetara dhewe, nanging dhawuh manufaktur ing Belgia. Kartrid kasebut uga diprodhuksi dening perusahaan Belgia Cartoucheries Russo-Belges ing Liege lan Keller & Co Austria (Hirtenberger Patronenfabrik) saka Hirtenberg. Banjur perusahaan Prancis SFM wiwit ngasilake amunisi sing padha, lan ing taun 5, ahli senjata Liege Charles F. Clement digunakake kanggo pistol blowback.


Ingkang utama yaiku ukiran ing pistol iki pas. Ing kasus karo gaman decorated, iki ora tansah cilik. Foto lali senjata

Iki minangka "senapan mesin" nomer loro saka desain domestik, dipatenake ing Spanyol, sing didhisiki dening pistol sing dirancang dening perwira artileri Enrique Losada. Nanging, mung sawetara prototipe eksperimen pistol iki digawe. Iku ora serially diprodhuksi.

Wangsulan: Bab ingkang paling menarik iku, senadyan kartrid kurang-powered, pistol ora nggunakake rana free, nanging sistem karo stroke cendhak tong minyak disambung menyang rana, banget padha karo sing digunakake ing Mauser Jerman.


Pistol bolt duwe wangun bunder lan ditarik maneh dening mesin cuci corrugated ing mburi. Nalika obah maneh, dheweke uga mbalik, nyingkirake laras. Napa kesulitan karo kartrid sing ringkih iki ora bisa dingerteni. Foto lali senjata

Uga anyar sing menarik utawa, luwih apik kanggo ngomong, solusi desain asli yaiku perakitan mekanisme tembak ing pangkalan sing padha karo gagang, lan mulane bisa ditarik metu saka pigura. Nanging, perancang ora bisa entuk produksi khusus, lan pistol sing dadi cukup larang.

Nanging drawback utama ora malah kaliber cilik, nanging kasunyatan sing majalah bisa nahan mung enem cartridges kurang-daya. Kajaba iku, toko ora bisa dicopot, nanging tetep lan dimuat saka klip, kaya Mauser. Nanging yen ana pistol kuat lan matèni, iku cilik-kaliber "Spaniard" ing syarat-syarat daya ora malah ngadeg ing jejere wong, lan iku cukup ukuran prayoga. Ana sawetara conto pistol iki, kang beda-beda ing dawa tong minyak saka 85 kanggo 105 mm. Nanging iki ora mengaruhi efektifitas ing sembarang cara.

Ignacio Charola (yaiku, dheweke dikreditake kanthi nggawe pistol iki) mutusake kanggo nambah karakteristik kanthi nggunakake kartrij kaliber sing luwih gedhe lan nggawe kartrij pitung milimeter adhedhasar kartrij limang milimeter dhewe, nahan proporsi lan wangun lengen klambi. , nanging rada nambah ukurane supaya isine bubuk mesiu luwih gedhe. Peluru uga dadi tikel kaping pindho, nanging wiwit akselerasi mung 220 m / s (maneh, energi moncong sawijining ora owah sakabèhé, lan tetep padha 96 J). Bener, kaliber sing luwih gedhe bisa nggunakake peluru semi-cangkang sing cukup efektif ing kartrid.


Model ing kaliber 7 mm karo gagang ibu-saka-mutiara. Lha, mung pistol sing apik banget lan elegan, ta? Ing sisih tengen ana feeder kartrij, spring lan tutup majalah. Foto lali senjata

Pistol anyar muncul ing taun 1900. Nanging sanajan kanthi kaliber tambah, militer ora nampa.

Sampeyan uga dikenal sing ing pistol chambered kanggo kartrid 7-mm, ora mung dibangun ing, nanging uga majalah replaceable wis digunakake, nanging maneh, mung kanggo 6 babak. Kira-kira 2 pistol iki digawe, ing Eibar wiwit taun 000 nganti 1897, total 1905 pistol kaliber 8 lan 400 mm diprodhuksi. Banjur ing taun 5, Charola tilar donya, ora ana sing ngrancang senjata ing perusahaan, lan partner Miguel Anitua, bebarengan karo putrane Charola, repurpose perusahaan kanggo perdagangan peralatan industri.

Nanging, yen sajarah saka pistol Spanyol ends kene, sajarah kartrid 5-mm terus ing mangsa. Amarga ing basis saka pistol asli digawe ing Belgia.


Pistol Charles Philibert Clement Mle.1903: kaliber - 5x18 mm "Clement" / 6,35x15,5 mm "Browning"; dawa sakabèhé: 135 mm; dawa laras: 69 mm; bobot: 440 g; nyimpen: 8 babak (tampilan tengen). Bener, foto nuduhake pistol chambered kanggo kartrid Browning 6,35 mm. Model 5mm arang banget saiki. Foto littlegun.be

Ing taun 1903, Charles Philibert Clement, tukang bedhil Belgia saka Liège, nampa paten kanggo pistol otomatis kanthong nggunakake recoil blowback karo laras tetep, kang disebut "Clement" Mle.1903 ("Clement" model 1903), dirancang kanggo nggunakake kartrid iki.


Pistol sing padha. Ndeleng saka kiwa. Foto littlegun.be

Kasil ngluwihi desain perusahaan Charola lan Anitua, lan amarga sukses penjualan pistol Belgia, kartrid 5mm Spanyol iki uga dikenal minangka Clément 5mm. Amunisi didol ing kothak 30 puteran ing limang klip sing bisa dicopot saka enem puteran.


Pistol iki dibongkar. Foto littlegun.be

Kabeh iku prasaja, teknologi, inexpensive lan rasa!
Pengarang:
12 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Lech saka Android.
    Lech saka Android. 22 Juli 2022 16:20
    +3
    Eh Vyacheslav ora ngenteni dina Setu ... dina Jumuah iku dina sing angel.
    Nanging matur nuwun kanggo pambuka apik saka penulis favorit saka karya gedhe.
    Spaniards iku penari apik lan gunsmiths ala ... kabeh sih-rahmat Spanyol klempakan ing sikil, nanging ora ing gegaman. eseman
    Kartrid sing ringkih lan pistol luwih cocog kanggo nggebug sirah tinimbang kanggo nembak mungsuh.
    Mboten ngertos...saterusipun apresiasi kula kangge ilmu panjenengan wonten ing ngriki. hi
    1. fox_rudy
      fox_rudy 22 Juli 2022 16:33
      +2
      Nanging apa babagan Blades of Toledo?
    2. Pak X
      Pak X 23 Juli 2022 07:29
      +2
      "Clement" Mle.1903
      foto nuduhake pistol chambered kanggo 6,35 mm Browning cartridge.
      Model 5mm wis arang banget saiki.

      Nanging sampeyan bisa nemokake
      Gambar ing ngisor iki yaiku Clement Model 1903 5mm









      1. Pak X
        Pak X 23 Juli 2022 07:33
        +2
        sisih ngelawan









  2. pelaut senior
    pelaut senior 22 Juli 2022 16:24
    +2
    Apa ana gambar kartrid?
    1. Alexander 97
      Alexander 97 22 Juli 2022 16:33
      +3

      Karakteristik taktis lan teknis 5x18 CLEMENT:
      Kaliber, mm - 5x18
      Dawane kartrid, mm - 25,43
      Panjang lengan, mm - 18,26
      Diameter leher lengan, mm - 5,56
      Diameter gulu kasus, mm - 5,57
      Diameter pundak lengan, mm - 6,98
      Diameter dasar lengan, mm - 7,13
      Diameter flange lengan, mm - 7,12
      Bobot peluru, g - 1,8-2
      Kacepetan moncong, m/s - 310
      Energi peluru, J - 88

      Nanging, peluru dawa saka kartrid 5x18 mm banget kena pengaruh balistik, lan padha wiwit nolak kanggo nggawe senjata kanggo cartridge iki. Produksi pistol Spanyol CHAROLA Y ANITUA ora diterusake ing taun 1900, lan Clement Belgia ing taun 1906 ngowahi pistol Clement M 1903 kanthi ukuran 6.35 mm Browning.
      1. pelaut senior
        pelaut senior 22 Juli 2022 17:41
        +2
        kartrid kaliber cilik 5x18 mm kanthi peluru cangkang, lengen sing bentuke botol lan, kaya pirang-pirang kartrid ing wektu kasebut, karo pinggiran protruding.
        Rande pundi?
  3. Lech saka Android.
    Lech saka Android. 22 Juli 2022 17:13
    +1
    Kutipan saka: fox_rudy
    Nanging apa babagan Blades of Toledo?

    Baja sing apik banget ... siji masalah yaiku lading ora bisa njupuk. opo
    1. pelaut senior
      pelaut senior 22 Juli 2022 17:52
      +1
      Kabeh iku nggoleki karo Spaniards karo Firearms, iku mung sing heyday teka sethitik mengko lan ora dadi dawa.
      Ing taun 1908 "ASTRA" didegaké.
      Ing Perang Dunia I, senjata diwenehake marang wong Frank, lan sawise sanksi kasebut dileksanakake ing Jerman lan kita lunga. Banjur Perang Sipil lan Franco.
      Umumé, padha, mesthi, ora ahead saka liyane, nanging wis kontribusi cukup pantes.
  4. ermak124.0
    ermak124.0 22 Juli 2022 17:20
    +4
    Sawetara jenis freaks, dening Gusti Allah .... Thanks kanggo artikel menarik.
  5. Spanduk55
    Spanduk55 22 Juli 2022 17:32
    +4
    Thanks kanggo penulis kanggo artikel, piranti menarik. Yen aku bisa, aku bakal tuku bedhil kuwi apik
  6. Mikhail_Zverev
    Mikhail_Zverev 1 Agustus 2022 23:39
    0
    "Charola lan Anitua" minangka gegaman korespondensi lawas. Aku seneng pistol saka wektu nalika ora ana konsep lan rencana sing mapan.