Review militèr

Apa kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl bisa dadi sabotase

64

"Panyebab kabeh kacilakan ana ing program tes. Wis pirang-pirang taun sawise kacilakan kasebut, ing endi wae ing taun 2000, aku ngetrapake program uji coba ing versi sing jelas saka panyebab kacilakan kasebut lan weruh yen program tes kasebut diterusake kanthi harfiah, saka wiwitan nganti pungkasan, mula kacilakan kasebut ora bisa ditindakake. dihindari..."


Yuri Andreev, Presiden Uni Chernobyl Ukraina.

Serangan konstan Kyiv ing wilayah pembangkit listrik tenaga nuklir Zaporizhzhya nuduhake yen kegilaan peradaban Barat kayadene bencana nuklir bisa digunakake kanggo tujuan politik. Kesimpulan utama saka iki yaiku apa sing bisa ditindakake saiki uga bisa ditindakake ing jaman kepungkur.

Jeblugan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl: ambegan jurang


Nalika reaktor Unit 26 njeblug tanggal 1 April jam 24:4, gerbang neraka mbukak ing jero weteng. Lan ora mung ing pangertèn jasmani, nanging, kang nguripake metu mengko, ing pangertèn spiritual uga.

Suhu ing wektu bledosan ing zona tekan sawetara ewu derajat. Kira-kira satus ton bahan bakar panas dibuwang menyang lingkungan. Sepira gedhene kasusahan, kasangsaran lan kasusahan sing ora ana pungkasane kacilakan iki menyang negara kita, sing sejatine ngalami serangan nuklir sing winates!

Coba bayangake kaya apa ketemu neraka iki kanggo wong sing kerja ing unit 4, banjur kanggo petugas pemadam kebakaran sing teka kanggo mateni apa sing ora bisa dipateni? Kabeh mau - loro sing ketemu kacilakan lan wong-wong sing nyoba ngisi jurang iki karo banyu, wis rampung unprecedented, immeasurable feat. Sawetara karyawan sing ngadhepi jurang iki adhep-adhepan, uga umume petugas pemadam kebakaran, sing nampa kobongan radiasi sing nggegirisi, seda sakcepete sawise kacilakan kasebut ing sangsara sing ora adil. Lan akeh sing mesthi ngerti apa sing bakal ditindakake!

Mangkene carane bojone Lyudmila nggambarake kasangsaran bojone Vasily Ignatenko, sing nampa dosis kira-kira 1 roentgen nalika mateni geni:

"Dheweke nandhang sangsara banget, saben gerakan nglarani dheweke. Dheweke kudu nggawe maneh lembaran kasebut, amarga saben lipatan dadi sabab saka siksa. Nalika aku nguripake Vasya, kulite tetep ana ing tanganku. Dheweke njerit kesakitan. Wis ora bisa nganggo sandhangan: kabeh abuh, kulite dadi biru, tatune retak, getihe metu. Ing jaman saiki, angel banget: dheweke muntah, potongan paru-paru, ati metu ... "

Lan kabeh iki (!) Kedaden ing latar mburi wedi cilik, ora pati penting saka para panggedhe saka macem-macem tingkat, lan banjur pimpinan negara, sing nyoba kanggo ndhelikake ukuran bener saka telenging, kang pesti ing cara fatal multiplied ing. sungkowo, siksa lan kasangsaran wong malah luwih.

Desa Pripyat kudu dievakuasi langsung, lan weker ing desa kasebut kudu diumumake langsung sawise bledosan! Pira penyakit lan, bisa uga, pati sing ditampa minangka akibat saka gerakan bebas wong, kalebu bocah-bocah, sadurunge evakuasi, sing mlaku ing dalan, nyoba mangertos apa sing kedadeyan ing stasiun, nalika partikel panas mabur ing udhara saka zona, kang ambruk menyang paru-paru wong nyebabake paling abot, kalebu onkologi, penyakit?

Pati, kasusahan lan kasangsaran para korban kacilakan kasebut nguwuh-uwuh marang bebener lan menyang pengadilan sing paling dhuwur: kenapa kita terus ngapusi saben liyane babagan perlindungan darurat sing mesthine nyebul reaktor, babagan kekurangane, yaiku , nanging ora bakal dadi sabab sejatine tragedi iki?

Apa wong-wong kita pancene ngerti babagan kacilakan iki, kajaba informasi sing dipikolehi saka seri TV Anglo-American Chernobyl, ing ngendi bebener sing apik banget dicampur karo goroh sing ala?

Kacilakan kasebut minangka asil eksperimen 'pesisir' sing meragukan


Gagasan kasebut yaiku yen, minangka akibat saka kacilakan, daya menyang pompa sirkulasi utama (MCP) (nyedhiyakake pendinginan reaktor kanthi ngompa banyu liwat sirkuit) dipateni, banjur generator diesel otonom (RDES) siyaga bakal. nguripake miturut sinyal darurat, nanging ora langsung , lan sawise 30-60 detik. Kanggo nyedhiyakake daya kanggo pompa sajrone percepatan generator diesel, kemungkinan nggunakake energi inersia poros turbin pembangkit listrik tenaga nuklir sing gedhe, sing terus ngasilake saiki sawise pasokan uap dipotong. Nanging gedhene arus kasebut bakal tiba bebarengan karo penurunan kecepatan turbin, bakal mandheg, lan ora ana arus. Bebarengan karo, pumps powered by turbin bakal mati, lan cooling reaktor bakal deteriorate Ngartekno. Iki minangka risiko utama eksperimen kasebut.

Umume media "ing salinan karbon" promosi "resmi", rampung unproven, versi dubious saka awal kacilakan sawise release saka rod pangayoman darurat (CPS - kontrol lan sistem pangayoman) (pencet tombol AZ5), digawe. sadurunge bledosan, nalika iku dinuga amarga rod desain (sing disebut "efek pungkasan") ora drown metu, nanging rodo nyepetake reaktor. Miturut versi iki: acara tombol mencet tombol pangayoman darurat sawise wiwitan runaway reaktor, disebabake mundur total saka rod pangayoman saka saluran reaktor.

Versi resmi pengin kita ora takon dhéwé pitakonan utama apa tumindak tartamtu saka personel nyebabake bilai, kajaba kasunyatan sing akeh rod ana ing posisi paling dhuwur. Yen faktor utama yaiku cacat saka rod, apa bedane apa sing kedadeyan sadurunge?

Nanging bubar lan sadurungé, studi alternatif anyar saka panyebab kacilakan wis muncul sing mulihake gambaran sing bener saka kacilakan kasebut lan mbantah versi resmi, kalebu ing karya G. Medvedev, O. Novoselsky, N. Karpan, B. Gorbachev. , A. Tarapon, V. Fedulenko, V. Dmitriev, N. Kravchuk, etc. Penulis laporan Legasov teka ing kesimpulan sing padha. Kacilakan kasebut kedadeyan amarga penguapan inti, lan ora disebabake dening desain reaktor, nanging dening tumindak personel. Dhiskusi bab shortcomings saka reaktor cenderung kanggo disambi saka sabab bener saka kacilakan.

Miturut panaliten kasebut, tombol AZ5 dipencet nalika tandha-tandha kacilakan pisanan muncul - lonjakan daya sing kuat lan malah bledosan. Mulane, alesan kanggo mencet tombol AZ5 minangka masalah utama!

Lan yen ngelawan wis mbuktekaken, kok ora nyampekano materi saka kasus pidana disimpen ing Moscow lan nggawe komisi anyar kanggo sinau, utamané amarga wong sing ngerti kabeh bab iku isih urip?

Jawaban iki arang banget prasaja: analisis saka tumindak personel lan, sing paling Jahwéh, kahanan ngiringi wong mbukak gambar elek saka maksud pidana kasebut kanthi teliti, disguised, kang, ing kasunyatan, ana sabab saka Laka.

Assessment karusakan


Miturut petungan, Chernobyl biaya 300-360 milyar dolar kanggo periode 1986-2000. (Bashmakov, 1999). Lan miturut prakiraan liyane, sajrone 25 taun pisanan wiwit kacilakan kasebut, karusakan langsung lan ora langsung sing ditimbulake ing Ukraina, Belarus lan Rusia ngluwihi $ 500 milyar.

Dadi, yen pihak sing salah ditemokake, jumlah tuntutan (reparasi) sing digawa saka Rusia lan Ukraina bisa paling sethithik 0,5-1 triliun dolar.

Versi - sabotase


Reaktor nuklir minangka fasilitas sing bisa dipercaya, lan kemungkinan utama sing bisa nyebabake kacilakan yaiku kegagalan sistem pendinginan. Nanging kontrol reaktor minangka proses sing diatur banget rumit, pelanggaran sing ora dipikirake bisa uga duwe akibat sing serius.

Akeh banget wong sing ngerti fisika asring nulis ing komentar ing artikel babagan kacilakan iki, yen mung tumindak personel sing entuk manfaat kanggo bledosan reaktor. Minangka salah siji ahli ngandika:

"Reaktor kasebut bisa dipercaya, mung kudu digarap, lan ora dicoba."

Minangka pensiunan Mayor Jenderal FSB Rusia Anatoly Tkachuk bubar nyatakake, kanggo pisanan sawise kacilakan kasebut, versi sabotase minangka panyebab bencana ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl dianggep serius.

Limalas Langkah kanggo Nyiapake Laka


Upaminipun sawetara intelijen asing ngrancang sabotase kanggo numpes USSR. Iki kudu ditindakake kanthi cara sing ora ana peserta ing proses kasebut sing ngerti apa sing ditindakake - lan meh ora ana jejak.

Kasunyatan aneh sing wis suwe ditakoni dening penyidik ​​​​kacilakan dijejerake ing rantai limalas langkah ing ngisor iki.

Langkah siji


Sampeyan perlu kanggo nemokake alesan kanggo reaktor kanggo metu saka operasi normal.

Mesthine, meh ora bisa nyebul reaktor ing kahanan operasi normal. Iki dirancang kanthi cara otomatisasi sing akeh, sing isih duplikat, mesthi bakal nemokake proses darurat lan mateni reaktor.

Desainer nganggep risiko kacilakan sing signifikan. Kabeh sistem kasebut ana ing reaktor RBMK. Dadi, nalika kacilakan ing PLTN Leningrad ing taun 1975, sing, ora sengaja, kedadeyan miturut skenario sing padha, kabeh proteksi kasebut ora bisa ditindakake (utawa ditarik) ing PLTN Chernobyl sing makarya kanthi sampurna ing PLTN Leningrad. , reaktor dipateni, lan skala kacilakan ora kritis.

Lan alesan ditemokake - ing nindakake eksperimen run-down sing pancen ora perlu lan absurd.

Ing endi wis katon yen eksperimen diidini ing reaktor industri? Sing kanggo reaktor riset.

Senadyan absurditas eksperimen iki, ing akeh bahan, kalebu seri HBO lan ing wawancara karo A. Dyatlov, dibuktekake yen eksperimen iki dianggep penting banget lan perlu.

Ayo dadi ngetung carane akeh stasiun ing wektu sing dilengkapi karo reaktor RBMK, saliyane kanggo pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl: Kursk, Smolensk, Ignalinsk, Leningrad, kang, saliyane kanggo pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, dilakokno watara 12 Unit. Lan kabeh padha makarya kanthi aman, nanging ora ana sing nate (!) nuntut supaya sistem coastdown dileksanakake, apamaneh nganakake eksperimen. Mung tanduran tenaga nuklir Chernobyl mutusake kanggo sawetara alesan kanggo surprise everyone, kang mimpin kanggo Laka. Ora ana analog saka sistem iki ing ngendi wae ing donya.

Gagasan babagan pesisir diusulake dening pangareping desainer reaktor ("On the coastdown mode", layang saka NIKIET, ref. No. 040-9253 tanggal 24.11.76/XNUMX/XNUMX).

Miturut V. Dmitriev (VNIIAES):

"Mode rundown TG dianggep dening ideolog minangka sumber energi independen katelu kanggo sumber daya sing dipercaya, bebarengan karo sumber kaya baterei lan generator diesel. Sumber sing apik, umur sing ditemtokake dening wates inersia rotor TG, linuwih lan stabilitas - proses ing unit daya dhewe, lan ora perlu kanggo pirembagan bab kamardikan ...
Saka apa sing wis dikandhakake, wis jelas manawa nyuplai kabutuhan dhewe ing mode turbogenerator run-down luwih saka usaha sing ora bisa dipercaya.

Miturut Wakil Kepala Insinyur NPP Chernobyl kanggo Ilmu N. Karpan, sing nganakake tes rundown nganti 1986:

"Ide nggunakake TG coastdown minangka sistem safety tambahan ora masuk akal."

Minangka kasebut ing laporan nasional Ukraina (2006):

"Kinerja tes kasebut, saka posisi saiki, ilegal."

Miturut V. Legasov, eksperimen iki kudu ditindakake ora ing stasiun, nanging "... ing stand khusus sing dibangun dening desainer turbin." Lan kudu ngetutake dalan "nyuda wektu kanggo komisi lan tekan paramèter sing dibutuhake kanggo generator diesel siaga", bisa uga "ngganti generator diesel stasiun Chernobyl karo sing bakal nggawe kabeh normal lan .. . kabeh prosedur kanggo tes lan mriksa iki - mung bakal ora perlu. Nyatane, sawise kacilakan, dheweke nindakake mung (!) - mula nggunakake generator kanthi wektu wiwitan sing luwih cendhek.

Lan inspirers iki ketemu pemain tartamtu, meh fanatics - utawa, sawise kabeh, intruders (?), Sing ora pengin mungkasi ing apa-apa, malah sadurunge bledosan banget nyata saka reaktor kanggo sawetara inovasi technical dubious. Lan maneh, apa worth iku?

Langkah loro


Langkah sabanjure sing jelas yaiku golek alesan kanggo mblokir paling ora bagean saka proteksi darurat.

Alesan ditemokaké - ing miturut omongane uwong perlu kanggo mbaleni eksperimen.

Miturut Laporan No. 1 (INSAG-1) kanggo IAEA, reaktor nduweni kabeh proteksi sing dibutuhake kanggo nylametake reaktor:

"Desain pabrik reaktor kasedhiya kanggo pangayoman marang jinis kacilakan iki, njupuk menyang akun fitur fisik saka reaktor, kalebu koefisien uap positif saka reaktivitas."

Nanging, kanggo nyegah mati reaktor kanggo nerusake (mbaleni) eksperimen yen gagal, sawetara proteksi sing paling penting diblokir dening personel!

Miturut G. Medvedev, sing ngerti pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl kanthi apik (dheweke melu pambangunan pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl ing posisi wakil kepala insinyur pabrik), personel kasebut mateni proteksi ing ngisor iki:

"- ... diblokir pangayoman saka reaktor ing sinyal kanggo mungkasi piranti nalika loro turbin dipateni;
- diblokir proteksi tingkat banyu lan tekanan uap ing drum pemisah, nyoba nganakake tes, sanajan operasi reaktor ora stabil. Proteksi termal wis dipateni;
- sistem proteksi dipatèni saka kacilakan basis desain maksimal, nyoba ngindhari operasi palsu ECCS sajrone tes, saéngga ilang kesempatan kanggo nyuda skala kemungkinan kacilakan.

Ana uga asumsi yen versi babagan mateni proteksi kanggo loro TG kasebut minangka alesan A. Dyatlov kanggo mbenerake kesalahane: ing kasunyatan, staf ora bisa nindakake eksperimen kapindho. Hipotesis iki diandharake dening para ahli sing menehi saran marang penulis nalika nulis artikel pungkasan.

Tes kasebut nuduhake mateni sawetara peralatan (turbin, MCP, PEN), sing kudu diluncurake. Iki minangka proses sing dawa, utamane karo sirkuit listrik sing dimodifikasi. Program tes ora ujar babagan tes sing bola-bali.

Yen iki bener, banjur motivasi kanggo tumindak manajemen eksperimen, ing syarat-syarat proteksi mateni, diadopsi ing dokumen resmi, bisa uga ora nggambarake logika nyata (!).

Minangka akademisi A. Alexandrov kanthi tepat ngandika babagan iki:

"Lan ana (ing blok. - Kira-kira. Aut.) Mung ana pangayoman marang wong gemblung sing ngrancang kanggo mateni pangayoman marga saka eksperimen."

Apa iku wong bodho? Utawa wong sing pinter banget sing pengin mateni stasiun kasebut? Peraturan kasebut nglarang pamblokiran pertahanan.

Klaim utama lan nyata sing bisa ditindakake marang para perancang reaktor yaiku ana kemungkinan mateni eksternal, kalebu perlindungan sing penting banget!

Nanging ora mung kuwi! Penyelenggara eksperimen ora pengin menehi pemain, malah kesempatan sing ora penting kanggo nylametake reaktor! Sistem ECCS darurat, sing nyedhiyakake pendinginan reaktor yen ana kacilakan, dipateni - lan malah diblokir kanthi manual (!) - sing nyebabake mundhut kemungkinan ngurangi skala kacilakan.

Ing wektu sing padha, nalika kacilakan kasebut, dheweke nyoba mbukak kunci sistem kasebut kanthi manual ing kahanan sing ora bisa ditindakake, lan wong-wong mau tiwas.

Langkah Tiga


Sajrone tes, kudu meksa personel kanggo nindakake eksperimen ing reaktor sing digunakake.

Penting banget yen sadurunge tes sing padha ditindakake mung ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl ing taun 1982, 1984 lan 1985, lan saben eksperimen rampung gagal amarga gagal ing sistem generasi saiki, nanging tanpa kacilakan utawa malah kedadeyan. . Kabeh tes sadurunge, nyatane, listrik, amarga ing reaktor kasebut wis ditutup kanthi proteksi lan ora melu tes, nalika eksperimen taun 1986 ditindakake ing reaktor sing bisa digunakake (!) Kanthi sawetara proteksi sing dicopot. , sing nglanggar aturan.

Miturut Yu. A. Potemkin, mantan wakil kepala GVP (Kantor Kejaksaan Militer Utama) USSR:

"... loro turbin dipateni nalika reaktor beroperasi. Iki edan, jujur. Iki nyebabake bledosan."

Langkah kaping papat


Sawise kacilakan kasebut, perlu kanggo nggawe pendapat ing kalangan profesional, lan banjur ing masyarakat, yen kacilakan kasebut ora kedadeyan amarga kesalahan (utawa tumindak kriminal) saka personel, nanging minangka akibat saka kesalahan desainer reaktor. , ing unreliability sawijining, lan pungkasanipun, iku perlu kanggo teka munggah karo absurdity Absolute - sing Laka iki dinuga disebabake pangayoman saka reaktor dhewe.

Pendukung utama posisi iki yaiku Anatoly Dyatlov, Wakil Kepala Insinyur, sing mung mimpin eksperimen kabeh. Dadi, ing salah sawijining wawancara, katon ing endi wae nalika wiwitan dikunjara, dheweke ujar:

"Yen aku rumangsa salah amarga bencana kaya ngono, aku bakal ngomong terus terang yen aku ora bakal urip maneh. Aku ora nggawe pancasan beboyo ing reaktor, Aku dianggep rampung ora biso ditompo. Ora kelakon sadurunge, ora kelakon ing tanggal 26. Eksperimen kasebut dhewe ... ora ana hubungane karo kacilakan kasebut. Reaktor bisa uga ana ing kahanan kaya ngono sajrone nindakake karya apa wae.

Lan ing wawancara sabanjure dheweke ujar:

"Perlu nganakake eksperimen, iki mesthi ditindakake, amarga iki minangka sistem desain ... eksperimen iki ora ana hubungane karo kacilakan ... Lan program kasebut disusun, kanthi umum, cekap, kanthi makna, kita rembugan. kaping pirang-pirang ... Lan saiki meh kabeh ahli setuju yen proteksi darurat sing njeblug reaktor.

Ing topik padha, pirembagan bab kasunyatan sing Staff dinuga (!) Ora ngerti sing reaktor bisa njeblug. Apa murni absurdity! Iki diwulang ing institusi, lan kabeh wong ngerti yen ing reaktor meh ora ana rod, nyana alangan. Nanging padha ngira bakal lulus. Kabeh iki omongan kanggo wong awam.

Langkah lima


Langkah kaping lima yaiku ngrusak kontrol administratif lan teknis babagan obyek sing diduga sabotase.

Kajaba iku, kanggo sawetara alasan aneh, pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl ditransfer saka pelayanan profesional USSR Minsredmash menyang Departemen Energi USSR, mbebasake saka perawatan cilik para profesional, lan Departemen Energi wiwit aktif ing eksperimen.

Ing Minsredmash saka USSR

"... ana profesional lan wong sing disiplin militer sing nuruti instruksi kasebut ..."

Miturut G. Medvedev, aparat pusat Departemen Energi USSR ora duwe pengalaman sing cukup babagan spesifik nuklir. V. Komarov uga kritis marang Kementerian Energi.

Langkah enem


Langkah kaping enem yaiku ngremehake personel utama ing fasilitas sing diusulake, sing ora bakal ngganggu eksperimen kasebut, utawa kanthi sadar utawa ora sadar bakal ngidini pelanggaran sing dibutuhake ing kana.

Miturut G. Medvedev:

"... Fomin, ahli listrik kanthi pengalaman kerja lan pendhidhikan, dipromosekake menyang pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl saka Pembangkit Listrik Distrik Negara Zaporizhzhya (pembangkit listrik termal), sadurunge dheweke kerja ing jaringan energi Poltava ...
Departemen Energi USSR ora ndhukung pencalonan Fomin. V. K. Bronnikov, insinyur reaktor sing berpengalaman, ditawani kanggo posisi iki. Nanging Bronnikov ora disetujoni ing Kiev ...
Fomin minangka pimpinan sing angel lan nuntut. Kita pengin. Lan Moscow nyerah. Pencalonan Fomin disepakati karo departemen Komite Pusat CPSU, lan masalah kasebut dirampungake. Rega konsesi iki dikenal ... "

"Bryukhanov isih enom banget - telung puluh enem taun. Miturut profesi lan pengalaman kerja, dheweke dadi turbinist ... Dheweke pindhah menyang Pembangkit Listrik Distrik Negara Slavyanskaya (pembangkit listrik tenaga batubara), ing ngendi dheweke nuduhake awake kanthi apik ing wiwitan unit kasebut ... dheweke minangka insinyur sing apik. .. nanging alangan - dheweke dudu insinyur nuklir. Lan iki ... kaya sing dituduhake dening Chernobyl, minangka sing paling penting. Ing pembangkit listrik tenaga nuklir, siji kudu dadi ilmuwan nuklir profesional ...
Wakil Menteri saka Kementerian Energi Ukraina sing ngurus Slavyanskaya GRES ngerteni Bryukhanov lan nyalonake dheweke kanggo Chernobyl ... "

Sanadyan Bryukhanov, utawa Fomin, utawa Dyatlov mesthine ora bisa kerja ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl (!). Lan yen ana wong liya, mbok menawa kacilakan kasebut ora bakal kedadeyan.

Mangkene apa sing dikandhakake Fomin babagan iki ing pidato pungkasan ing sidang:

"Napa aku ora njamin keamanan pembangkit listrik tenaga nuklir?
Aku dadi tukang listrik kanthi latihan lan wis 17 taun. Sarujuk kanggo njupuk posisi pangareping insinyur pembangkit listrik tenaga nuklir, aku njupuk kursus jangka pendek, banjur sinau produksi anyar kanthi mandiri. Nanging amarga ora ana wektu, aku ora bisa njelajah kanthi lengkap kabeh seluk-beluk fisika ...
Sadurunge kacilakan, aku ora obah luwih saka patang sasi sawise kacilakan mobil. Awake lemes banget."

Apa ana sing ngerti kaya apa tukang listrik dadi kepala (!) insinyur pembangkit listrik tenaga nuklir?

Nanging dalang sing ngrancang aksi iki, lan sektor Komite Pusat CPSU sing tundhuk lan manut marang wong-wong mau, diselehake ing kono kanthi sengaja. Siji entuk kesan yen Fomin wiwitane ora kepengin banget njupuk posisi iki, ngerti tanggung jawab kasebut. Nanging dheweke ditawani ... Dheweke mung diatur! Apa iki kedadeyan ing pembangkit listrik tenaga nuklir liyane?

Minangka B. I. Gorbachev nyerat:

"Pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl minangka siji-sijine pembangkit listrik tenaga nuklir ing ngendi direktur utawa insinyur utama ora dadi spesialis nuklir ... Alami, manajemen lan karyawan kasebut dipilih "kanggo awake dhewe" ... Ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl ing dina iku, nepotisme ngrembaka lan kritik sembarang iki ditindhes dening cara administratif. Wartawan L. Kovalevskaya nulis akeh babagan iki ... "

Yen sampeyan pengin numpes soko, sijine non-profesional (!). Prinsip sabotase "sepi" iki isih bisa digunakake kanthi sukses.

Kenging punapa èkspèrimèn punika wiwit dipuntindakaken ing ngriku (waca pitakonipun N. Karpan ing ngandhap punika)? Amarga ana pimpinan ora ngerti risiko eksperimen iki lan ora takon pitakonan sing ora perlu?

Banjur panitia sing paling pinter saka tumindak iki ora milih, nanging kanthi harfiah push (!) A. Dyatlov menyang stasiun, sing uga dudu insinyur operasional lan, luwih-luwih, wis melu kacilakan radiasi.

Grigory Medvedev ing 1973 diwawancarai A. Dyatlov lan nglawan lapangan kerja ing toko reaktor, nanging dheweke disimpen dening patronase direktur Chernobyl V. Bryukhanov sing ora bisa dingerteni:

"Miturut kuesioner, katon dheweke kerja minangka kepala laboratorium fisik ing salah sawijining perusahaan ing Timur Jauh, ing ngendi ... dheweke melu instalasi nuklir kapal cilik ... Dheweke ora tau kerja ing tenaga nuklir. tanduran. Dheweke ora ngerti rencana termal stasiun lan reaktor uranium-grafit ...
Ora gampang ngrungokake dheweke, karakter sing ana ing dheweke dirasa abot.
Aku nglaporake marang Bryukhanov yen ora bisa nampa Dyatlov minangka kepala toko reaktor ...
Bryukhanov... ngandika bakal mikir bab iku.
Sedina mengko, pesenan ditanggepi kanggo milih Dyatlov minangka wakil kepala toko reaktor ...
Ramalan babagan Dyatlov dikonfirmasi: kikuk, alon-alon, angel lan konflik karo wong ...
Sawise budhal, Bryukhanov wiwit mindhah Dyatlov, dadi kepala toko reaktor, lan banjur Wakil pangareping engineer kanggo operasi saka tataran kapindho saka tanduran daya nuklir.

Lan komentar liyane menarik saka Viktor Grigoryevich Smagin, kepala shift saka blok papat:

"Dyatlov minangka wong sing abot lan alon ...
Balung penyangga fisikawan-manajer Dyatlov dikumpulake saka Timur Jauh, ing ngendi dheweke kerja minangka kepala laboratorium fisik. Orlov, Sitnikov (loro tilar donya) uga saka ing kono. Lan akeh liyane kanca lan kanca saka karya sadurunge ... "

Langkah pitu


Setel tugas sadurunge manajemen stasiun sing ora profesional, sing apriori ora bisa ditindakake.

Lan tugas, ing wektu sing padha arang banget angel (!), disetel - run-out.

Langkah wolu


Transfer program menyang tangan (maneh!) Non-profesional.

Kanggo sawetara alasan, pangembangan program kasebut dipasrahake marang organisasi Dontekhenergo, sing ora melu pembangkit listrik tenaga nuklir (!). Iki angel mbayangno. Nanging wong-wong mau sing dadi program sing ora kompeten lan paling mbebayani.

Punika putusan pengadilan babagan program uji coba:

"... program uji coba digawe dening G. P. Metlenko, insinyur tim saka Dontekhenergo, sing ora duwe kawruh lan pengalaman sing dibutuhake kanggo ngoperasikake reaktor nuklir.
Bryukhanov, Fomin, Dyatlov lan Kovalenko, program iki ora dikembangake kanthi bener, sanajan ana panyimpangan sing signifikan saka peraturan teknologi.
Senadyan iki, Fomin, Dyatlov lan Kovalenko mlebu.
Selaras karo program iki, ing mangsa ngarep, personel nindakake tes sing pungkasane kacilakan tanggal 26 April 1986 ...
Program tes kudu dikoordinasi karo Supervisor Ilmiah, Kepala Desainer, Kepala Desainer, Gosatomenergonadzor lan Wakil Kepala Insinyur tanduran kanggo ilmu pengetahuan, nanging iki uga ora ditindakake.

Langkah sangang


Nindakake eksperimen tanpa persetujuan program.

Ngerti kanthi lengkap yen dheweke ora bakal bisa setuju karo program kasebut, nanging kanggo njamin implementasine kanthi kabeh cara, ora setuju karo organisasi sing luwih dhuwur.

Apa ana sing bisa mbayangno perkara kasebut ing kahanan sing paling ketat saka peraturan apa wae ing USSR, utamane babagan energi nuklir rahasia?

Iku worth mbayar manungsa waé kanggo siji rinci curious, ing tangan siji, kepala NIKIET, akademisi Dollezhal, ora ngerti apa-apa bab eksperimen sing disiapake, ing tangan liyane, pejabat dhuwur tartamtu (tetep dingerteni!) saka NIKIET, perancang reaktor, nyoba kanggo lobi liwat wakil kanggo nindakake eksperimen iki, uga ing Kursk NPP.

Ora kurang nggumunake, direktur ilmiah proyek Chernobyl, Akademisi Anatoly Petrovich Alexandrov, direktur IAE dijenengi sawise A.I. I. V. Kurchatova. Ing rong spesialis gedhe iki, kabeh sing disalahake kanggo "reaktor ala" disalahake.

Langkah sepuluh


Mbusak kabeh profesional sing bisa ngganggu eksperimen tanpa kacilakan.

Banjur, ora dikarepke (!) Fisikawan profesional, wakil kepala insinyur ilmu N. V. Karpan, sing wis nganakake tes kasebut wiwit taun 1982, kanthi ora sengaja diganti dening A. Dyatlov, sing durung tau (!) melu program iki lan, sing paling mungkin, nganti pungkasan ora ngerti bebaya masalah.

Tes sadurunge ing 1985 ing unit daya Chernobyl No.. 3 mesthine (!) Sukses, nanging ora bisa ndhaptar asil tes. Saka materi pengadilan, program tes kudu dikoordinasi karo N. Karpan, nanging ora ditindakake.

Lan ing kene ana keanehan liyane, ana pesenan saka direktur pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl manawa wakil departemen keamanan nuklir (NSD) kudu ana sajrone tes kasebut. Lan dheweke, mbok menawa, ora bakal ngidini moyoki reaktor nuklir.

Kanggo pitakonan jaksa "kenapa NSA ora tugas ing 26 April?" N. Karpan, Deputy Chief Engineer, mangsuli mangkene:

"... Anatoly Chernyshev (biyen SIUR sing berpengalaman) mesthine bakal tugas ing 25 April ... Nanging mateni unit kasebut ditundha nganti 26 April, lan Chernyshev, sing nelpon kerja ing wayah sore tanggal 25 April, Dikandhakake yen tes wis rampung lan dheweke bebas.

Aku kepengin weruh sapa sing nelpon dheweke?

Langkah Eleven


Ninggalake eksprimen ing tangan sing paling lemah, shift sing ora berpengalaman, sing ora bisa wiwitan (!) Nentang pesenan ilegal saka kepala tes.

Miturut G. Medvedev, insinyur nuklir profesional sing melu pambangunan pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl minangka wakil kepala insinyur pabrik kasebut, shift Yuri Tregub, sing nyerahake shift menyang Alexander Akimov ing 24:00 ing 25.04.1986/XNUMX/ XNUMX, luwih pengalaman lan meh ora ngidini kacilakan.

Supervisor shift unit Alexander Akimov ora tau (!) kerja minangka SIUR (SIUR minangka insinyur kontrol reaktor senior). SIUR L. F. Toptunov: 26 taun, pengalaman kerja SIUR - 8 sasi.

Miturut Kepala Insinyur Chernobyl Fomin,

"SIUR Toptunov ora pengalaman banget, dheweke ora duwe katrampilan kanggo kerja ing kondisi transisi," Akimov "minangka spesialis enom sing ora duwe pengalaman."

Sawetara ahli percaya yen nalika tes ditundha, owah-owahan kudu dikuatake, nanging, kanthi paradoks, iki ora ditindakake.

Mung fisikawan sing berpengalaman Yu Tregub (manajer shift blok), sing ora seneng karo program kasebut, sing langsung marang A. Dyatlov, sing kerja ing shift sadurunge, mutusake tetep lan nonton eksperimen kasebut. Lan dheweke menehi bukti sing paling jelas, kanthi bener nuduhake gambar kacilakan kasebut, sing ora ditindakake dening karyawan Chernobyl.

Langkah rolas


Kanggo nyelehake personel ing kahanan sing paling angel, tanpa kenal karo program kasebut, kanthi nggabungake sawetara eksperimen, kanggo menehi tekanan marang manajer tes lan shift.

Banjur, kanggo nambah kemungkinan asil sing ora dikarepake saka tes kasebut, kabeh peserta ing program kasebut dilebokake ing kahanan sing ekstrem: dheweke menehi tekanan marang pimpinan Dyatlov, dheweke nindakake eksperimen kanthi cepet, nggawe eksperimen ing sing paling ora pengalaman. shift, aja familiarize Staff karo program eksprimen ing advance, gabungke tes coastdown kompatibel lan tes geter turbin rusak, superimposing siji program ing liyane, lan njaluk apa kedaden - Laka.

Wangsulan: Bab ingkang paling menarik iku Staff wis kenalan karo program ora ing advance, nanging sak shift. Manajemen ora ngerti bebaya eksperimen iki.

Miturut Yuri Tregub, pengawas shift blok No. 4:

"Ing April 25, 1986, aku njupuk alih shift ... Kaping pisanan aku ora siap kanggo tes ... mung rong jam mengko, nalika aku entuk inti saka program ... Mung sawise aku maca kanthi ati-ati. program ... banjur aku akeh pitakonan .. Aku ora seneng program amarga samar-samar. Katon yen digawe dening tukang listrik ... saka Dontekhenergo ... "

Miturut laporan Legasov menyang IAEA:

"Motif utama prilaku staf yaiku kepinginan kanggo ngrampungake tes luwih cepet. Pelanggaran prosedur sing ditetepake sajrone nyiapake lan nindakake tes, nglanggar program tes dhewe, kelalaian ing manajemen fasilitas reaktor nuduhake kekurangan pangerten personel babagan fitur aliran proses teknologi ing reaktor nuklir lan ilang rasa bebaya...
Mangkono, panyebab saka kacilakan kasebut minangka kombinasi sing ora mungkin saka pelanggaran tatanan lan rezim operasi sing ditindakake dening personel unit daya.

Asil tragis saka tes kasebut bisa uga kena pengaruh tekanan ing kepala tes, Anatoly Dyatlov, wakil kepala insinyur pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, sing, mesthine, ditugasake kanggo nggayuh sukses kanthi biaya apa wae.

Iki dibuktekake kanthi kesaksian wewenang Vladimir Ivanovich Komarov, Akademisi Akademi Ilmu Pengetahuan Alam Rusia, Ph.D. Miturut wawancara karo kontinent.org, ing wektu kritis nalika daya reaktor mudhun nganti meh nol (ndeleng ngisor), nalika kudu dipateni (takdir menehi kesempatan nyata kanggo nyegah kacilakan), bisa uga ana resmi saka sektor pengawasan pembangkit listrik tenaga nuklir ing Komite Pusat disebut unit CPSU (bawahan Sekretaris Komite Pusat CPSU V. Dolgikh) lan dhawuh Dyatlov kanggo terus testing:

"Priksa! Sampeyan bakal pensiun, utawa sampeyan bakal dadi kepala insinyur Chernobyl NPP-2 anyar.

Bukti iki adhedhasar kasunyatan ngrungokake rekaman obrolan telpon ing blok kasebut, ing proses partisipasi ing penyelidikan penyebab kacilakan, lan uga dikonfirmasi dening dheweke ing rong wawancara televisi. Kasunyatan telpon kasebut uga dikonfirmasi dening mantan wakil direktur pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl Alexander Kovalenko.

Nanging, wong kasebut kanthi tegas nolak kemungkinan kasebut. Titik sing paling penting yaiku sapa sing menehi sanksi lan ngontrol tumindak sektor iki, ing ngendi benang-benang kanggo ngatur sabotase iki?

Langkah telulas


Sambungan nomer tambahan pompa menyang turbin run-out.

Bentenane penting liyane saka eksperimen yaiku, yen sadurunge mung 2 MCP sing melu eksperimen, banjur ing taun 1986 diputusake kanggo nambah jumlahe dadi 4, lan uga nyambungake pompa banyu feed (FPU), sing luwih nambah risiko. cooling reaktor worsening.

Ing wektu sing padha, jumlah pompa operasi ora 6, nanging 8.

Langkah patbelas


Operasi reaktor kanthi jumlah rod sing mbebayani ing inti. Saben uwong ngerti yen reaktor dikontrol lan dibuwang dening rod absorber. Luwih rod, reaktor luwih bisa dikontrol. Nalika jumlah rod mudhun ing sangisore watesan sing diidini, reaktor bisa miwiti runaway sing ora bisa dikendhaleni, nyebabake kacilakan.

Miturut V. M. Fedulenko (Institut Energi Atom dijenengi sawise I. V. Kurchatov),

"... rekaman wates reaktivitas operasional sadurunge bledosan: mung 2 rod.
Iki minangka pelanggaran gedhe saka Peraturan Teknologi: nalika wates reaktivitas mudhun dadi 15 rod, reaktor kudu langsung mati.
Lan sadurunge bledosan, dheweke nggarap 2 rod.

Lan maneh, alesan kanggo mbusak rod saka zona ana instruksi A. Dyatlov sawise mati reaktor (nasib nentang Laka iki) kanggo nggawa reaktor kanggo daya, sanajan ana ing "pit yodium", lan kudu macet.

Staff nentang, nanging manajer ngancam bakal dipecat.

Langkah limalas. Misteri tumindak personel


Tumindak personel khusus mimpin reaktor menyang bledosan, lan tumindak kasebut malah diduplikasi, sanajan perlu kanggo nutup reaktor sajrone eksekusi program kasebut. Makarya ing 50% daya lan keracunan xenon saka reaktor amarga telpon saka Kievenergo (lan ing kene maneh telpon lan pesenan saka sektor Komite Pusat CPSU), eksperimen sing ora bisa dingerteni lan pidana sajrone owah-owahan sing paling ora pengalaman. tanduran tenaga nuklir Chernobyl, cepet-cepet, meksa ing personel, perlu kanggo mateni reaktor sawise karya ing 50 % daya amarga ing ngarsane saka Simpenan 16 rod, kang kurang saka diijini, nanging ora digawe dening Staff, sing dianggep yen program Prisma, sing nemtokake nomer iki, ora bisa digunakake kanthi bener (!).

Luwih mateni reaktor nalika Dyatlov menehi instruksi sing ora bisa dingerteni lan misterius kanggo nyuda daya nganti 200 MW, sanajan manajemen Chernobyl dilaporake babagan kontrol reaktor sing kurang apik ing sawetara iki, sing ora bisa dingerteni lan uga misterius. daya amarga kesalahan personel utawa kerusakan peralatan, utawa keracunan xenon; mateni proteksi pidana sing ora bisa dingerteni lan jelas kanggo mblokir loro TG (kanggo nutup RMS loro turbin) sing diduga amarga kudu mbaleni eksperimen (sing pancene ora bisa diulang!), Sing nyebabake tumindak sing pancen edan - eksperimen. ing reaktor sing digunakake lan nggawe kabeh kondisi kanggo reaktor bledosan. Nyambungake luwih akeh pompa menyang turbin runaway - 4 tinimbang 2, sing nambah risiko rusak ing pasokan reaktor. Iku tetep mung kanggo mbusak akeh rod saka zona, lan proyek wis rampung. Lan ana alesan - plug saka reaktor lan meksa ing Dyatlov.

Inggih, apa sing dikarepake - rantai sing jelas kanggo jeblugan blok kasebut, kaya sing ditulis Yuri Andreev. Ing wektu sing padha, pengulangan eksperimen minangka alesan, ora ana sing bisa diulang.

Lan pungkasane, kanggo nambah kahanan lan nambah bahan bakar ing geni, pasokan banyu feed menyang reaktor dikurangi dadi nol, lan kanggo mbingungake kabeh wong, padha nggabungake tes pesisir lan getaran. Kacilakan kasebut uga kalebu kabeh MCP, sing nyebabake paningkatan beban run-out lan risiko kavitasi.

Where padha lunga, padha entuk.

Nyatane, ana akeh wektu kaya ngono, nanging pertimbangane ora ana ing ruang lingkup artikel iki, amarga mung bisa diterangake ing laporan gedhe.

Sapa sing tanggung jawab kabeh iki?


Miturut salah sawijining peneliti versi "sabotase", V. G. Smirnov:

"Saiki ayo nimbang versi kapindho: kita kanthi sengaja pengin ngatur kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir lan ngrancang kanggo gabungke ing wektu kanthi awal perestroika. Cara nindakake ... - iki mbutuhake dhukungan teknik lan ilmiah sing kuat saka spesialis nuklir; ... klompok spesialis nuklir kaya ngono kudu ana ing pusat riset tertutup Kulon, ing AS utawa Eropa, lan meh mesthi ana ing sangisore layanan khusus. Tugas kita yaiku supaya grup iki tetep anyar lan ngetrapake - siji cara utawa liyane - rekomendasi ...
Minangka asil riset saka USSR lan pasinaon kita dhewe ditampa, kahanan kanggo tumindak mboko sithik dadi luwih cetha. Asil saka kacilakan ing PLTN Leningrad dadi banget terkenal, nanging njupuk sawetara gaweyan kanggo sijine kabeh ing rem ...
Eksperimen pesisir-mudhun ing pangertèn iki minangka alat sing trep banget sing ngidini kanggo entuk indikator sing dibutuhake. Kabeh data kontrol dipikolehi sajrone eksperimen pesisir ing taun 1985.

Sawetara kapentingan sing ora bisa dimengerteni ing eksperimen iki, miturut paseksi resmi Vladimir Ivanovich Komarov ing ndhuwur (akademisi Akademi Ilmu Pengetahuan Alam Rusia, calon ilmu teknis, mantan wakil direktur ilmu saka NPP Smolensk lan mantan kepala insinyur "Kombinat" [organisasi sing digawe kanggo ngilangi akibat saka kacilakan]), dituduhake dening sektor Komite Pusat CPSU (!):

"Ing awal taun 80-an, ing Komite Pusat CPSU, sektor kanggo ngawasi pembangkit listrik tenaga nuklir digawe, sing ora melu safety, nanging mung ing manajemen pembangkit listrik tenaga nuklir. Sektor kasebut kalebu V. Maryin lan G. Kopchinsky, sing dadi bawahan Sekretaris Komite Pusat CPSU V. Dolgikh. Pejabat wiwit aktif campur tangan ing manajemen pembangkit listrik tenaga nuklir, sing nyebabake bencana ... "

Ingkang paling menarik yaiku kanggo kabeh absurditas kabijakan personel, kabeh personel utama disetujoni ing departemen misterius sing padha saka Komite Pusat CPSU.

Utas ing rantai iki mudhun menyang tingkat Komite Pusat CPSU - miturut V. Komarov, bisa uga paling ora kaping pindho pejabat ing ndhuwur campur tangan sajrone eksperimen, pisanan kanthi nelpon unit kanthi a njaluk supaya reaktor ing daya 50%, lan kaping pindho kanthi meksa Dyatlov kanggo nindakake eksperimen.

Minangka B. I. Gorbachev nyerat:

"... mengko "pekerja nomenklatur saka Komite Pusat CPSU sing misterius, sing nyelidiki panyebab kacilakan Chernobyl," nuduhake informasi ing ngisor iki:
"... Ketua USSR GAEN Malyshev: ngatur kanggo mbuktekaken kanggo M. S. Gorbachev sing supaya nggawa reaktor papat kanggo daya: liwati saka departemen bawahan kanggo wong - Sekretaris Jenderal CPSU M. S. Gorbachev".

Peneliti liyane saka kacilakan Chernobyl, fisikawan nuklir Ukraina Nikolai Kravchuk, nuduhake kasunyatan sing sawise maca karyane, akademisi tartamtu ngandika:

"Nikolai Vasilyevich, aku entuk kesan iku angkara sarwa ngrancang!»

Lan luwih dheweke nyatakake:

"Ora ngono ta? aku mikir iku utama "arsitek" bilai Chernobyl padha sing wanted ambruk Uni!
Jeblugan reaktor wis direncanakake sadurunge lan ditindakake miturut pimpinan Komite Pusat Gorbachev saka CPSU, lan nyalahke kasebut kanthi teliti dibuwang ing staf stasiun.
".
Pengarang:
64 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Who Why
    Who Why 26 Agustus 2022 05:45
    + 13
    Sanajan iki minangka pangalihan, mung bisa amarga kekacoan sing mrentah ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl. Kira-kira rong sasi sadurunge bencana, tim tukang KIPA saka PLTN Beloyarsk kita lunga menyang kono kanggo ijol-ijolan pengalaman, utawa menehi pitulungan teknis (aku ora ngelingi). Nalika padha tekan ing kono, ing wiwitan ora ana pemimpin lokal sing ngerti sapa sing nelpon lan sebabe. Dadi, kanthi cara kasebut, dheweke ora ngerti, nanging wiwit teka, dheweke menehi tugas kanggo ndandani apa wae ing trowongan darurat cadangan. Nalika lagi kerja ing kana, ana barang sing dipancarake kanthi kuat (kaya bahan bakar sing dibuwang) digawa menyang trowongan tanggane, mula wong-wong mau njupuk dosis sing apik, cepet-cepet ngemas lan mulih kanggo perawatan. Inggih, kepala insinyur BNPP, sadurunge budhal, negesake yen dheweke njupuk dosimeter individu ("pensil"), sanajan kudu ditanggepi langsung. Panjenenganipun kapandeng menyang banyu, - padha ngandika ing titik sing padha ora duwe ekstra. Bisa uga ditambahake yen saka sisih Chernobyl, kaya sing dikarepake, stasiun kasebut dipageri pager beton lan pos pemeriksaan, nanging ing sisih telu liyane ana lapangan sing mbukak - "Mlebu, sapa sing pengin, njupuk apa wae. sampeyan pengin"...
    1. Sipil
      Sipil 26 Agustus 2022 07:21
      -3
      Zaporizhzhya NPP ana ing garis geni, ana kemungkinan tragedi bakal mbaleni dhewe yen shelling (!) Lapangan udara ora mandheg, malah medeni mikir apa sing bakal kelakon.
      1. Hoarfrost
        Hoarfrost 26 Agustus 2022 08:22
        -1
        Quote: Sipil
        Zaporizhzhya NPP ana ing garis geni, ana kemungkinan tragedi bakal mbaleni dhewe yen shelling (!) Lapangan udara ora mandheg, malah medeni mikir apa sing bakal kelakon.

        Ing Maret, pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl bali menyang non-sadulur, saiki non-sadulur saka artileri hollowed loro pembangkit listrik tenaga nuklir.
        1. Komentar wis dibusak.
    2. yuriy55
      yuriy55 26 Agustus 2022 07:27
      +2
      Kutipan saka: Who Why
      dadi bisa mung thanks kanggo kekacoan sing mrentah ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl.

      ya
      Padha ngandika bab padha.
      1. Taimen
        Taimen 26 Agustus 2022 09:20
        + 11
        Gorbachev dhewe minangka agen pengaruh karo nag Maksimovna. Kabeh elit didol kanggo bungkus permen lan ngrusak negara. Ora mung Chernobyl minangka pangalihan marang rakyat, nanging uga minangka pengalihan anti-ngombé, nalika anggaran negara mbledhos. ngethok kebon anggur karo kebon anggur, tanduran anggur lan vodka sing ditutup, lan nganti saiki, dheweke, mungsuh rakyat, dibayar pensiun, sing bakal urip 100 wong sajrone sewulan. sirah, meneng, kaya padha njupuk banyu ing cangkeme.
        1. Letun
          Letun 28 Agustus 2022 14:21
          +3
          Kutipan: Taimen
          Lan elit kita karo Sun-faced ing sirah iku bisu, kaya padha njupuk banyu ing cangkeme.

          Lha kok meneng wae? kene. Dheweke ngomong. Lan sampeyan nggawe kesimpulan dhewe:
          Order of Honor (28 Februari 2001) - kanggo kontribusi gedhe kanggo pangembangan reformasi demokratis lan gegayutan karo ulang tahun kaping pitung puluh.
          Order of the Holy Apostle Andrew the First-Called (2 Maret 2011) - kanggo kontribusi pribadi gedhe kanggo nguatake perdamaian lan persahabatan antarane wong lan pirang-pirang taun kegiatan sosial sing bermanfaat.
    3. michael3
      michael3 31 Agustus 2022 07:48
      0
      Kutipan saka: Who Why
      menehi tugas kanggo ndandani soko ing sawetara trowongan cadangan-darurat. Nalika lagi kerja ing kana, dheweke nggawa barang sing mancar banget menyang trowongan tanggane.

      Apa sing ora dingerteni? Mining menyang trowongan, liwat fasilitas panyimpenan standar kasedhiya ing saben pembangkit listrik tenaga nuklir? Nalika aku nulis ing ngisor iki, ana kedadeyan sing jelas ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, sing ora ana sing ngomong nganti saiki.
  2. rotmistr60
    rotmistr60 26 Agustus 2022 06:28
    +8
    reaktor kasebut dipercaya, mung kudu digarap, lan ora nyiyapake eksperimen "
    Pancen, ana instalasi nuklir khusus liyane kanggo eksperimen. Nanging, akeh sing wis ditulis babagan kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, mula akeh versi sing wis diajukake, sing guilty wis diukum, liquidators wis mati, sing mbokmenawa ora worth exaggerating masalah iki kanggo kaping satus. . A gandhewo jero kanggo liquidators saka kacilakan, urip lan mati - padha nindakake sacoro prakteke ora ana siji wis rampung sadurunge lan, ing biaya urip lan kesehatan, disimpen saka jalaran malah luwih elek. Ingkang utama yaiku conto Chernobyl kudu digatekake nganti pirang-pirang taun lan tragedi kasebut ora bakal diulang ing papan liya.
    1. Hoarfrost
      Hoarfrost 26 Agustus 2022 08:40
      -6
      Kutipan: rotmistr60
      Ingkang utama yaiku conto Chernobyl kudu digatekake nganti pirang-pirang taun lan tragedi kasebut ora bakal diulang ing papan liya.

      Non-sadulur, sawise nampa "Haimars", bisa uga swindle ing pembangkit listrik tenaga nuklir Kursk, ana mung Chernobyl-jinis reaktor - RBMK.
  3. Paladin
    Paladin 26 Agustus 2022 06:46
    +3
    Jeblugan reaktor wis direncanakake lan ditindakake ing sangisore pimpinan Komite Pusat Gorbachev CPSU, lan nyalahke kasebut kanthi teliti dibuwang ing staf stasiun.

    Umumé, kabeh iku nggoleki, kajaba sing, minangka asil saka kekacoan Gorbachev, planning lan implementasine, yen ana, iki digawa metu ora dening Komite Sentral CPSU, nanging dening Komite Pusat saka Partai Komunis Ukraina. Loro-lorone terdakwa sing nganakake eksperimen iki, sadurunge ngilangi para ilmuwan saka ing kono, minangka makhluk saka Komite Pusat Partai Komunis Ukraina, uga, miturut sawetara sumber, dheweke duwe hubungan kulawarga ing kana.
  4. Fedorovich
    Fedorovich 26 Agustus 2022 06:53
    +9
    Bener, wis saka paragraf pisanan dadi jelas manawa penulis wis kehabisan haloperidol.
    1. lele
      lele 26 Agustus 2022 07:34
      +5
      Lan sakbenere, iki kabeh diatur dening perusahaan Ukrainia GSC Game World kanggo nggawe Zona atmosfer ing game STALKER. wassat
      Lan eksekutor langsung minangka agen staf, sing dikenal kanthi jeneng samaran "Dokter Rawa".



      Lan apa, tinimbang versi, utamané ing cahya saka acara saiki. keprungu
    2. skeptik2
      skeptik2 26 Agustus 2022 09:04
      +3
      Kutipan saka Fedorovich
      Bener, wis saka paragraf pisanan dadi jelas manawa penulis wis kehabisan haloperidol.

      Aku setuju.
      Usaha konspirasi iki dening penulis katon mung konyol. Narik manuk hantu menyang globe uga minangka skill sing sampeyan butuhake.
      Lha, sabotase opo??? Omong kosong opo? Kacilakan kasebut wis suwe dibongkar balung, kanthi menit, kanthi detik. Kabeh blunder lan cacat desain RBMK-1000 wis diidentifikasi. Kabeh sabab saka kacilakan. Kang bisa suda kondisi kanggo kelompok ing ngisor iki: kasalahan ing planning saka eksprimen, kasalahan saka personel sak tumindak (utamane, Dyatlov lan SIUR Toptunov, sing ilang kontrol) lan desain cacat fatally saka rod pangayoman darurat. Kenapa saiki nggawe goroh? Penulis ora duwe apa-apa?
      1. Komentar wis dibusak.
      2. Alexander Odintsov
        31 Agustus 2022 20:14
        0
        Kok ngono. Cetha yen sampeyan ora nyinaoni kacilakan iki kanthi cukup. Saiki ayo pindhah menyang pidato Wakil Ketua Pertama Komite Duma Negara babagan Sumber Daya Alam, Manajemen Alam lan Ekologi I.I. Nikitchuk 25 April 2012 ing Duma Negara:
        "Aku, minangka wong sing wis kerja ing industri nuklir meh 30 taun, kaya akeh kanca-kancaku ... cenderung nganggep kedadeyan kasebut minangka sabotase amarga sawetara alasan sing apik:
        1. Desain reaktor wis diuji kanthi andal lan reaktor jinis iki terus beroperasi nganti saiki.
        2. Aku ora bisa mbayangno yen ing jaman Soviet… ana sing bisa ngidini eksperimen ing fasilitas nuklir sing digunakake tanpa persetujuan sing paling serius…
        3. Apa sing kedadeyan cocog karo logika acara-acara ing wektu kasebut kanggo ngrusak pamrentahan Soviet lan CPSU, nalika rasa ora puas saka populasi digawe sacara artifisial liwat kekurangan sing paling perlu, lan malah vodka. Nalika panganan ilang saka rak-rak sewengi lan kupon wis ngenalaken, sabun, wêdakakêna ngumbah, odhol, rokok, etc. Lan iki karo industri kerja lan tetanèn .... Kita ngelingi carane kapal "Admiral Nakhimov" klelep bebarengan karo penumpang, carane, kanggo alasan sing ora dingerteni, ing 1987, mobil karo bahan peledak mbledhos ing nyebrang sepur ing Arzamas, ing rute saka kutha Dzerzhinsk, Nizhny Novgorod Region, kanggo Arzamas. -16, lan liya-liyane. Chernobyl mesthine bakal nyebabake karusakan serius marang prestise panguwasa lan CPSU. Lan dheweke nindakake ... Kepiye pasukan tartamtu bisa ngadeg ing mburi rega supaya bisa nggayuh tujuan kasebut?
    3. kpd
      kpd 26 Agustus 2022 15:41
      0
      Aku setuju, sawise tembung: "Suhu ing wektu bledosan ing zona tekan puluhan ewu derajat. Atusan ton saka lahar radioaktif abang-panas dibuwang menyang lingkungan njaba." - dadi cetha yen INI ora worth maca.
      1. Alexander Odintsov
        31 Agustus 2022 20:25
        0
        Lan sampeyan maca :)) Apa ana bahan bakar sing isih ana ing tambang blok 4 pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl? PRoAtom - Apa ana bahan bakar sing isih ana ing tambang blok 4 pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl? http://www.proatom.ru/modules.php?file=article&name=News&sid=3121 Kasunyatan sing pisanan dikenal. Jumlah bahan bakar ing inti reaktor yaiku ≈ 180 ton kanthi total radioaktivitas ≈ 10 Milyar Ci. Batesan ngisor saka nilai massa bahan bakar sing isih bisa dijupuk ing tingkat 30 ton [5]. Iku cocog karo release menyang lingkungan paling 150 ton bahan bakar.
      2. Alexander Odintsov
        31 Agustus 2022 20:30
        0
        Minangka kanggo suhu. miturut Informasi babagan kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl lan akibate, disiapake kanggo IAEA http://avkrasn.ru/article-3636.html Perkiraan suhu saka bocor relatif (fraksi isotop sing lolos saka bahan bakar saka total isi ing bahan bakar ing wektu dianggep) saka radionuclides yodium nuduhake yen suhu efektif bahan bakar sing isih ana ing bangunan reaktor yaiku 1600-1800°K sawise bledosan. / Miturut Checherov © Ing alam fisik bledosan ing unit daya kaping 4 saka NPP Chernobyl • Chernobyl-1986 • EKOLOGI (portalus.ru) bisa kanggo menehi definisi sing luwih tepat saka bledosan, cocog kanggo kasus tartamtu iki. : bledosan nuklir termal. Analisis kualitatif babagan sifat sumber pelepasan energi iki cukup kanggo nggolongake (kanthi definisi) jeblugan sing kedadeyan.Tekanan (150-220 MPa lan malah 1000 MPa), sing dikembangake sajrone bledosan bagean cilik saka reaktor. inti, punika ~ 6 pesenan gedhene luwih murah tinimbang ing muatan nuklir pertempuran, lan suhu iku papat. Nanging, alam nuklir saka bledosan ndadekake iku bisa kanggo nerangake sawetara kasunyatan eksperimen. Kaping pisanan, sajrone nyepetake neutron cepet, sanajan daya sing ora pati penting ing bahan bakar nuklir isih ngembangake suhu sing cukup kanggo dispersi, lan malah penguapan lokal (miturut sawetara prakiraan, suhu efektif ing bahan bakar nuklir tekan 6000-7000 K lan malah 40000 TO).
  5. yuriy55
    yuriy55 26 Agustus 2022 07:23
    +3
    Apa kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl bisa dadi sabotase

    Kita ora mangu-mangu babagan iki wiwit woro-woro, lan pendapat sing paling umum yaiku: "dheweke menehi piranti kaca bodho ..."
    Sawise iku, ana panemu saka insinyur sipil lan likuidator ...
    Dina iki kita bisa ngomong kanthi kepastian mutlak sapa sejatine pembaharu Dinas Migrasi Negara ...
    *****
    Miturut cara, nganti saiki asil investigasi kacilakan ing S-Sh HPP duwe kesimpulan sing ora jelas. Aku ngerti satus persen:
    Saben kacilakan duwe jeneng, jeneng lan patronymic.
  6. Ivan2022
    Ivan2022 26 Agustus 2022 07:32
    -3
    Nyalahke kabeh ing Gorbi trep banget: "Lan kita kabeh turu cepet lan ora ngerti apa-apa."
    Tembung liya sing bener: "sakubenge iku pengecut, ngiyanati lan ngiyanati."

    Eksperimen kasebut bodho sanajan saka sudut pandang keuntungan ekonomi saka introduksi "inovasi". Lan gunung ilmuwan terus udakara ........

    Pitakonan babagan akibat saka mencet tombol AZ-5 sing fatal minangka masalah peteng. Yen kacilakan kedadeyan amarga mencet tombol, Moskow kudu disalahake, yen ora, dheweke dhewe sing disalahake ... Iku kabeh logika.

    Nanging ora ana wong bodho ing Moskow. Lan kita mriksa wayahe mencet tombol karo wayahe registrasi getaran seismik ing stasiun seismik.

    Pranyata acara sing sepisanan kedadeyan luwih dhisik tinimbang sing kapindho. Lan iki ngomong babagan pemalsuan ing paseksi operator. Dheweke kesusu menet tombol mung nalika krungu jotosan lan lemah gumeter ing ngisor sikile ....

    Bener, sanajan ing kene "Svidomye" ora ilang ing latar mburi. Dheweke wiwit muter mancal babagan lindhu, sing nyebabake kacilakan persis nalika eksperimen kasebut.

    Kasus rampung kanthi istilah nyata kanggo direktur, sing wis dirilis ing "Ukraina anyar". Lan dheweke tilar donya amarga covid pungkasan musim gugur.
  7. kim
    kim 26 Agustus 2022 07:35
    0
    "dudu pondokan rahasia, nanging omong kosong sing jelas" ...
    "Nakhimov" - uga pangalihan?
  8. User_neydobniu
    User_neydobniu 26 Agustus 2022 07:39
    -2
    Umumé, aku seneng, wong-wong sayap kiwa teka ing pembangkit listrik tenaga nuklir ing wayah wengi kanggo nganakake eksperimen ing wayah wengi, mateni setengah saka proteksi menyang neraka, nggawa reaktor menyang mode operasi sing nggegirisi, kasil kesusu ...
    Lan versi utama kabeh cacat desain !!! Ya, ana kekacauan, iki dudu sabotase !!!
    Soko kaya cruiser Moscow karo rokok ngelingaken
  9. bali
    bali 26 Agustus 2022 08:16
    0
    hi Bata liyane ing skema Gorbachev kanggo ambruk USSR.
  10. Perse.
    Perse. 26 Agustus 2022 09:22
    +3
    Peneliti liyane saka kacilakan Chernobyl, fisikawan nuklir Ukraina Nikolai Kravchuk, nuduhake kasunyatan sing sawise maca karyane, akademisi tartamtu ngandika:

    "Nikolai Vasilyevich, aku entuk kesan yen iki minangka kejahatan sing direncanakake kanthi apik!"

    Lan luwih dheweke nyatakake:

    "Ora ngono ta? Aku percaya yen "arsitek" utama bencana Chernobyl yaiku wong-wong sing pengin ambruk Uni!


    Ambruk Uni utamane dibutuhake dening "mitra". Pancen angel ngomong babagan pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl, nanging ana informasi sing dilaporake Gorbachev babagan kacilakan ing pipa gas cedhak Ufa, minangka tumindak sabotase.
    Banjur, nalika ngliwati rong sepur penumpang, ana bledosan kuat saka awan campuran bahan bakar-udara sing dibentuk minangka akibat saka kacilakan ing pipa wilayah Siberia-Ural-Volga sing liwat cedhak. 575 wong tiwas (miturut sumber liyane 645).

    Nanging, detente penting, kasus kasebut ora diumumake. Kasunyatan bilih CIA nindakake sabotase ing wilayah USSR ora rahasia, sabotase ideologi umume ana ing urutan.

    Iku angel kanggo ora setuju kene, ngandika saka Komite Pusat Gorbachev saka CPSU, iku ora tanpa kabodhoan lan ngiyanati sing ambruk Uni Soviet dadi bisa, akeh dumunung karo Gorbachev pribadi.
    Kanggo liyane, aku mbaleni, apa sing ora ditindakake dening Junkers, sing ditindakake dening Snickers ... Wong-wong pengin Cola lan jins, "demokrasi", yen ora, para renegades partai ora bakal bisa numpak ing ambruk negara gedhe.
  11. Ivan2022
    Ivan2022 26 Agustus 2022 09:44
    -1
    Kutipan saka Perse.
    Wong pengin Cola lan jins, "demokrasi", yen ora, ora ana sing bisa digunakake kanggo para renegades partai, ing ambruk negara gedhe.

    Lan wong-wong ing Kulon ora pengin?
    Wong-wong ing Kulon uga pengin akeh perkara, nanging dheweke uga wis biasa nggayuh kabeh sing dikarepake dhewe-dhewe. Utawa bend bangsa liya kanggo iki.

    Sanajan sing terakhir iku ala - nanging paling ora iki posisi wong sing mental normal lan ngerti yen "cola lan jins", uga mobil kelangan, ora tuwuh ing grumbulan dhewe.

    Nanging posisine wong-wong sing bangga karo mobil keren produksie wong liya pancen aneh.

    Kanggo wong sing, ing jero jero, nganggep awake dhewe ora lengkap, sanajan tugas "pameran kekaisaran" - wis samesthine.
    1. Perse.
      Perse. 26 Agustus 2022 10:26
      0
      Kutipan: ivan2022
      Kanggo wong sing, ing jero jero, nganggep awake dhewe ora lengkap

      Kowe ngomong sapa? Komplek inferioritas bawaan ing psheks, uga sawetara sing "dicokot" ing wilayah jejer. Saka ing kono padha sengit banget marang Rusia lan Rusia.

      "Cukup samesthine"? Cukup, wong ing Rusia apikan lan gampang ditipu, iki dudu "reptilians" Anglo-Saxon sing dadi juara ing hypocrisy, hypocrisy lan meanness. Kita pracaya marang "demokrasi" lan "katentreman", Hollywood ngalahake kita, propaganda Barat ngapusi kita. Kabeh iki superimposed carane pengkhianat ing kuwasa discredited sosialisme lan komunisme.

      Ora bakal bisa maneh, lan wis ana "kerdyk" kanggo kabeh bajingan Western, bebarengan karo kapitalisme, kang wiwit depresi gedhe anyar, amarga mburi mati luwih saka sistem iki.
      1. Tech_Orkestra
        Tech_Orkestra 26 Agustus 2022 14:49
        +1
        Maneh, screeches kapitalisme dikutuk nutupi porches karo tembung sumpah kanggo kabeh wong, gonjang-ganjing ikatan sosialisme Soviet, lan tanpa sawetara statements konspirasi babagan ala ala Kulon, kang mung nunggu kanggo nyelehake cah wadon Rusia ing dhengkul. Apa sampeyan ora kesel dhewe?

        Iku trep banget kanggo bangga bab "nanging kita nggawe rudal mblokir Yenisei" nalika akeh republik lan kutha ing negara dipérang dadi kategori sumber, nalika siji republik urip luwih elek tinimbang liyane mung amarga saka prioritas kurang. Kasunyatan manawa ing Federasi Rusia saiki standar urip sing kurang mung minangka kawicaksanan sing biasa-biasa wae lan bodho saka pamrentah saiki, sing ora ngupayakake ngembangake wilayah lan federalisme, nanging wong-wong sing dadi pimpinan mung ngompa dhuwit. . Ana sing palu kuku nganggo palu lan ana sing nabrak tanggane, nanging sistem pasar sing "cacat" sing disalahake, amarga anggota partai wingi ujug-ujug njupuk pengayaan dhewe tinimbang mbukak negara.

        Lan ekspresi "Nggawa saben kuku saka karya. Sampeyan master kene, dudu tamu" mesthi ora ditrapake kanggo USSR! (nalika harlots nyeret kabeh saka karya! Saka sosis kanggo bata) ing intine, nyambut gawe kanthi gaji sing sithik, akeh sing mutusake yen nyolong barang sing diasilake tanduran kasebut minangka ganti rugi kanggo upah sing murah, lan sawise iku dheweke ngandhani babagan keagungan. saka scoop?

        Aku malah ora pengin ngomong babagan 20-30s, ing ngendi sampah lan sampah terus-terusan.
  12. solar
    solar 26 Agustus 2022 09:58
    +8
    Mesthine, ana akeh materi ing artikel kasebut, nanging ana akeh exaggerations lan misunderstandings dening penulis akeh masalah.
    Cara nggunakake turbogenerator gratis (lan duwe massa gedhe lan muter nganti puluhan menit sawise uap diluncurake, cukup kanggo ngunjungi sapisan - ukurane pirang-pirang mobil sepur) dudu sawetara penemuan utawa petualangan sabotase sing unik, kaya sing dikandhakake penulis, iki minangka cara biasa kanggo nambah safety unit daya, sing kalebu ing buku teks babagan manajemen pembangkit listrik tenaga nuklir sadurunge Chernobyl. .
    Contone, buku teks Usov "Bagian Listrik saka Pembangkit Listrik", Leningrad, 1977

    Menapa malih, kamungkinan nggunakake free run-out dijupuk menyang akun dening Kementerian Energi lan klebu ing PTE (13th edition, § 33.3, ed. 1977)
    Ing generator NPP, ing ngendi panggunaan energi kinetik unit turbin ing mode run-out darurat digambarake, piranti kanggo matesi durasi dorongan otomatis dipateni lan, yen perlu, mbatesi (langit-langit) eksitasi generator diwenehake. .

    Rotor turbogenerator run-out minangka ukuran sing njamin circulation dipeksa ing sirkuit cooling reaktor, perlu kanggo mbusak release energi ampas, diusulake dening Kepala Designer saka reaktor ("Ing mode run-mudhun", layang saka NIKIET, ref. No.. 040-9253 tanggal 24.11.76/XNUMX/XNUMX) (sing penulis dhewe ngakoni! Nanging ing wektu sing padha nyalahake buruh stasiun kanggo Laka!? Njupuk menyang akun kasunyatan sing regime iki diwenehake dening peraturan. dokumen, lan malah buku pelajaran?!).
    Run-out saka rotor generator turbin minangka langkah safety tambahan uga diakoni dening Desainer Umum NPP (Letter of the Hydroproject Institute of February 12.02.82, 11, No. 70, RZ-1292-XNUMX).
    Panggunaan coastdown uga kasebut ing dokumen pangaturan lan peraturan kanggo manajemen unit daya - ing peraturan standar, contone, ing Bab 10 "Tindakan personel ing kasus penyimpangan paramèter saka normal".
    10.1 Ing kabeh kasus panyimpangan parameter saka normal, nalika daya reaktor mudhun ing ngisor 700 MW(t) (~22% Nnom):
    - langsung mbongkar MCP operasi menyang tingkat aliran 6500 - 7000 m3 / h ing saben;
    - tanpa gangguan daya, kanthi pemutus sirkuit generator aktif, nransfer sumber daya tambahan saka generator turbin sing mandheg menyang trafo cadangan wiwitan (kajaba nalika turbin run-out digunakake).

    Ing TOB, desainer uga nulis babagan rundown generator
    ... Ing kasus MPA, diiringi de-energization saka kabutuhan unit dhewe, banyu cooling diwenehake menyang setengah darurat saka PN-s, kang operate amarga turbogenerator run-out ..

    Lan, yen penulis ngira yen wiwit iku kabeh wong wis nyingkiri rezim iki kanthi wedi, mula dheweke salah.
    Mangkene paten anyar saka 2019 babagan keamanan pembangkit listrik tenaga nuklir, ing ngendi mode free run digunakake.
    https://patents.google.com/patent/RU2717077C1/ru
    Kayane penulis ora nggoleki hama ing kana.
    Kacilakan kasebut kedadeyan amarga macem-macem alasan teknis lan organisasi, lan ora mung amarga blok kasebut mriksa karya sing diwenehake dening desainer, desainer umum, pedoman lan malah buku teks, mode operasi.
    1. VIK1711
      VIK1711 26 Agustus 2022 15:07
      +3
      Cara nggunakake turbogenerator gratis (lan duwe massa gedhe lan muter nganti puluhan menit sawise uap diluncurake, cukup kanggo ngunjungi sapisan - ukurane pirang-pirang mobil sepur) dudu sawetara penemuan utawa petualangan sabotase sing unik, kaya sing dikandhakake penulis, iki minangka cara biasa kanggo nambah safety unit daya, sing kalebu ing buku teks babagan manajemen pembangkit listrik tenaga nuklir sadurunge Chernobyl. .
      Contone, buku teks Usov "Bagian Listrik saka Pembangkit Listrik", Leningrad, 1977

      Nah, sayuran apa sing kudu dicoba ???
      1. solar
        solar 26 Agustus 2022 20:12
        0
        Ora eksperimen, nanging tes.
        Yen mode kasedhiya, iku perlu kanggo mriksa.
    2. Alexander Odintsov
      31 Agustus 2022 20:35
      0
      Kenapa spekulasi? Endi pesisir saiki lan ngendi tutorial iki? Sampeyan njupuk kanyatan saka artikel Runaway http://accidont.ru/rotor.html dening V. Dmitriev (VNIIAES) nanging rampung molak materi. "Mode rundown TG dianggep dening ideolog minangka sumber energi independen katelu kanggo sumber daya sing bisa dipercaya, bebarengan karo sumber kaya baterei lan generator diesel. A sumber apik, umur kang ditemtokake dening wates inersia rotor TG, linuwih lan stabilitas - dening pangolahan ing unit daya dhewe, lan ora perlu kanggo pirembagan bab kamardikan ... Saka apa wis ngandika , wis jelas manawa nyediakake kabutuhan dhewe ing mode rundown turbogenerator luwih saka usaha sing ragu-ragu. Lan apa sing digagas ide iki kanggo ngetrapake? Pranyata ora ana apa-apa: "Nanging ing wektu sing padha, rundown minangka mode operasi peralatan unit tenaga nuklir kalebu ing desain dhasar lan dokumen operasional ... Kepiye carane bisa? Sawise nerusake lan ngetokake "gagasan sing apik babagan pesisir", Kepala Desainer Reaktor (GC) lan Desainer Umum (GP) pancen ora mikir kanthi serius babagan pesisir pantai. Pay manungsa waé kanggo carane TG mbukak-metu diwenehi ing peraturan. Disebutake mung sapisan, ing bab 10 ... Sapa sing wani ngomong yen GP durung mangsuli pitakonan utama: kapan lan kenapa turbogenerator rundown digunakake? Bener, jawaban iki pas dadi siji tembung - ora tau. Nanging kemungkinan kasebut ana ing asas, lan mulane, kaya sing dibutuhake ... ".
      1. solar
        solar 1 September 2022 14:45
        0
        Sampeyan njupuk fakta saka artikel Runaway http://accidont.ru/rotor.html dening V. Dmitrieva (VNIIAES)

        Waca kirimanku kanthi ati-ati.
        Mangkene paten anyar saka 2019 babagan keamanan pembangkit listrik tenaga nuklir, ing ngendi mode free run digunakake.
        https://patents.google.com/patent/RU2717077C1/ru

        Lan saiki kita nggolek link menyang paten iki ing panggonan sing sampeyan tuduhake, ing ngendi aku diduga njupuk fakta. Ora ketemu?
        Wis, aja nulis sing ora ngerti. Aku maca kabeh bahan kasebut ing jaman Soviet, uga laporan IAEA Soviet babagan kacilakan kasebut, diterbitake.
        Minangka kanggo "Sampeyan njupuk kanyatan saka artikel ... nanging rampung molak materi sawijining", banjur aku njupuk kasunyatan ora saka sawetara artikel ana (lan malah liyane sawetara "materi") ora dingerteni, nanging kasunyatan verifiable, preduli saka apa artikel padha diwenehi - ing iki utawa ing liyane.
        Lan kasunyatan sing bisa diverifikasi iki negesake manawa karyawan stasiun kasebut minangka wong pungkasan sing dituduh nindakake tes kasebut. Aku malah ora ndemek kasunyatan sing kacilakan ing stasiun ora ana hubungane karo inti saka tes sing lagi ditindakake, sing kudu ditindakake sanajan sajrone komisioning lan kalebu ing program tes acceptance nalika wiwitan unit daya, banjur ora bakal ana kahanan campur tangan saka dispatcher sistem daya ing testing , lan bakal ana wakil saka organisasi desain lan desainer umum toko, sing kudu ngerti apa padha ora mlebu menyang instruksi, lan apa operator ora ngerti - apa persis mbebayani kanggo nambah daya reaktor ing kahanan sing, kang mimpin kanggo kacilakan, lan ora test free roto dhewe.
        Ya, lan adjusters bakal lungguh karo personel saka unit daya, lan diterangno fitur saka operasi kontrol otomatis saka distorsi termal, kang operator ora bisa ngrampungake karo ing mode manual, lan perancang ora nyedhiyani kanggo automation ing. peluncur.
  13. Kostadinov
    Kostadinov 26 Agustus 2022 10:36
    0
    Laka kasebut 90% sabotase lan minangka bagean sing ora bisa dipisahake saka pemugaran kapitalisme ing USSR. Alamiah, kabeh karakter utama saka sabotase cepet diampuni ing Rusia anyar.
  14. Kostadinov
    Kostadinov 26 Agustus 2022 10:52
    +4
    Kutipan saka solar
    Kacilakan kasebut kedadeyan amarga macem-macem alasan teknis lan organisasi, lan ora mung amarga blok kasebut mriksa karya sing diwenehake dening desainer, desainer umum, pedoman lan malah buku teks, mode operasi.

    1. Yen ana, ing mode darurat, kasedhiya dening desainer lan buku teks, iki ora ateges kudu dites ing reaktor sing digunakake. Yen kebangkrutan darurat tanpa mesin diwenehake ing pesawat, iki ora kudu dicoba ing pesawat langsung lan tanpa persetujuan karo desainer.
    2. Kacilakan kedadeyan amarga kombinasi saka macem-macem alasan, sing ora bisa dipercaya tanpa sabotase.
    1. dhokter
      dhokter 26 Agustus 2022 12:06
      +3
      Kacilakan kasebut kedadeyan amarga macem-macem alasan teknis lan organisasi, lan ora mung amarga blok kasebut mriksa karya sing diwenehake dening desainer, desainer umum, pedoman lan malah buku teks, mode operasi.

      1. Yen ana, ing mode darurat, kasedhiya dening desainer lan buku teks, iki ora ateges kudu dites ing reaktor sing digunakake. Yen kebangkrutan darurat tanpa mesin diwenehake ing pesawat, iki ora kudu dicoba ing pesawat langsung lan tanpa persetujuan karo desainer.

      Ora ana mode darurat. Reaktor ditutup kaya sing direncanakake. Kanggo urip maneh lan ndandani. Ing wayah wengi, amarga kabeh wong turu lan konsumsi daya luwih murah. Semono uga rencanane.

      Rektor mandheg kanthi ngedhunake rod, nggunakake tombol A3-5, kaya mobil, contone, mandheg kanthi mencet pedal rem. Ora Matter yen sampeyan nindakake iku ngrancang utawa urgent, ana siji pedal lan siji tombol.

      Nalika reaktor mati, flywheel turbin obah kanthi inersia kanggo sawetara wektu. Inti saka eksperimen yaiku kanggo ngukur wektu iki. Lan pancene ora ana hubungane karo apa sing kedadeyan ing reaktor, iku mekanisme sing beda, ing kamar sing beda.

      Yen kita mbandhingaké karo pesawat, iku bab padha kanggo ngukur wektu rotasi baling-baling sawise kebangkrutan lan mateni mesin.

      Nanging ora kedadeyan, pesawat kasebut njeblug ing udhara, sawise para pilot mateni gas lan wiwit mlebu ing jalur luncur ... nglirik

      PS Lan ya, "eksperimen", mesthi, disepakati ing endi wae, kanthi segel lan teken, kaya sing dikarepake. Iki pancen dudu inisiatif personel tanduran, amarga lagi nyoba nampilake, iki minangka fitur sing ditrapake nalika reaktor dipateni.
    2. solar
      solar 26 Agustus 2022 12:15
      +3
      1. Yen ana, ing mode darurat, kasedhiya dening desainer lan buku teks, iki ora ateges kudu dites ing reaktor sing digunakake.

      Saben unit daya minangka desain unik; dibangun miturut proyek unik lan ngalami macem-macem tes acceptance ing kabeh mode operasi sajrone komisioning.
      Yen iki diwenehake dening desain lan instruksi operasi, iki ora tes, nanging mriksa operasi ing mode iki, kang kudu mimpin kanggo operasi aman saka unit daya. Nanging kasunyatan sing operasi ing mode diwènèhaké wis dicenthang ora sak commissioning saka unit daya, nanging wis ing proses operasi, iki nuduhake yen sawetara sakabèhé alasan mimpin kanggo kacilakan, kang bisa sedhela figuratively dirumuske. dening slogan Soviet "Ekonomi kudu hemat." Supaya padha disimpen ing kabeh padha bisa - miwiti karo kasunyatan sing padha dikembangaké reaktor dual-tujuan mbebayani ing operasi kanggo ngurangi biaya operasi, lan pungkasan karo kasunyatan sing padha disimpen ing Komplek saka tes acceptance saka unit daya. Lan dheweke uga nylametake akeh dhuwit - otomatisasi mode wiwitan, modernisasi unit minangka akibat saka darurat ing NPP Leningrad (ing ngendi modernisasi kasebut ditindakake lan kudu ditindakake ing Chernobyl, nanging ora ditindakake. . Larang lan red tape) lan nyimpen akeh liyane .
      2. Kacilakan kedadeyan amarga kombinasi saka macem-macem alasan, sing ora bisa dipercaya tanpa sabotase.

      Kasunyatan manawa kacilakan kasebut kedadeyan kanthi macem-macem alasan tegese kudu ana jumlah saboteur sing ora bisa dibayangake - diwiwiti karo desainer utama, desainer umum, Kementerian Energi kanthi kekuwatan lengkap, personel stasiun, organisasi operasi. saka VPO Soyuzatomenergo, sing tanggung jawab kanggo meh kabeh pembangkit listrik tenaga nuklir sing kalebu ing Sistem Energi Bersatu USSR lan akeh liyane nganti penulis buku teks, ed. Usova S.V., miturut siswa energi isih sinau.
      Apa ana akeh banget sabotase kanggo siji sabotase?
  15. Alex66
    Alex66 26 Agustus 2022 12:13
    +4
    Yen sampeyan pengin numpes soko, sijine non-profesional (!). Prinsip sabotase "sepi" iki isih bisa digunakake kanthi sukses.
    Iki mung babagan pamrentahan kita, sing nerangake akeh. Mutko, Rogozin, Serdyukov, Golikova, Medvedev.... Rusia ngetutake skenario Chernobyl.
  16. dhokter
    dhokter 26 Agustus 2022 12:36
    +1
    Banjur panitia sing paling pinter saka tumindak iki ora milih, nanging kanthi harfiah push (!) A. Dyatlov menyang stasiun, sing uga dudu insinyur operasional lan, luwih-luwih, wis melu kacilakan radiasi.

    Dyatlov teka ing stasiun ing taun 1973, dadi wakil kepala bengkel, banjur dadi kepala bengkel, banjur wakil kepala insinyur. Dheweke ana saka dhasar, melu instalasi, komisioning, operasi kabeh 4 unit daya. Nyatane, siji-sijine ilmuwan nuklir ana ing kana.
    Iku ora tenan nylametake dheweke ...
    1. Alexander Odintsov
      31 Agustus 2022 20:36
      0
      Grigory Medvedev ing taun 1973 nganakake wawancara karo A. Dyatlov lan nglawan pakaryane ing toko reaktor, nanging dheweke disimpen dening patronase direktur Chernobyl V. Bryukhanov sing ora bisa dingerteni: "Miturut kuesioner, katon dheweke kerja minangka Kepala laboratorium fisik ing salah sawijining perusahaan ing Timur Jauh, ing ngendi ... dheweke melu instalasi nuklir kapal cilik ... Dheweke ora tau kerja ing pembangkit listrik tenaga nuklir. Dheweke ora ngerti diagram termal stasiun lan reaktor uranium-grafit ... Ora gampang ngrungokake dheweke, karaktere dirasa abot.
      Aku nglaporake marang Bryukhanov yen ora bisa nampa Dyatlov minangka kepala toko reaktor. Iku bakal angel kanggo ngatur operator ora mung amarga sipat karakter (temenan ora nguwasani seni komunikasi), nanging uga amarga pengalaman karya sadurungé: iku fisikawan murni, ora ngerti nuklir. teknologi.
      Bryukhanov ... ujar manawa dheweke bakal mikir babagan iki. Sedina mengko, pesenan ditanggepi kanggo milih Dyatlov minangka wakil kepala toko reaktor ... Ramalan babagan Dyatlov dikonfirmasi: kikuk, alon-alon, angel lan konflik karo wong ...
      Sawise budhal, Bryukhanov wiwit mindhah Dyatlov, dadi kepala toko reaktor, lan banjur Wakil pangareping engineer kanggo operasi saka tataran kapindho saka tanduran daya nuklir.
      1. solar
        solar 1 September 2022 14:54
        0
        Miturut A. S. Dyatlov, "G. Medvedev ora kerja sedina ing operasi pembangkit listrik tenaga nuklir. Dheweke kerja ing kutha Melekess ing taun 1964-1972. ing VK-50, nanging iki minangka reaktor eksperimen, lan dudu pembangkit listrik tenaga nuklir. Dheweke ana ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl ing taun 1972-1974, nalika isih adoh saka operasi. <...> Malah ing kantor, [Medvedev] ora ana hubungane karo operasi pembangkit listrik tenaga nuklir, dheweke melu nyedhiyakake peralatan ing stasiun kasebut. "[1]

        Medvedev makarya ing Gidroprokt, kang tanggung jawab kanggo kasunyatan sing test ora digawa metu sak commissioning.
  17. Jager
    Jager 26 Agustus 2022 12:48
    +2
    Penulis mutusake kanggo "hype" ing topik topik pembangkit listrik tenaga nuklir.
    Artikel kasebut ditulis kanthi semangat Rezun-Suvorov babagan topik "sabotase, konspirasi, penyelidikan."
    Kekacoan ing Andreeva Bay, jeblugan reaktor kapal selam ing Armada Pasifik, akeh kacilakan ing reaktor kapal selam, kacilakan ing riset lan reaktor industri, Kyshtym lan mbuwang radioaktif langsung menyang kali, polusi Yenisei, jeblugan nuklir sipil sing ora sukses. ing Yakutia lan wilayah Ivanovo, pesisir RTGs nilar, dumps radioaktif ing Moscow - sing partisans uga kanggo nyalahke?
    Ing Elektrostal, sawetara taun kepungkur, dheweke ora sengaja (?) nglebur ingot radioaktif bebarengan karo logam ferrous lan ngrusak lingkungan lan bengkel pabrik - apa iki uga mata-mata?
  18. dhokter
    dhokter 26 Agustus 2022 12:52
    0
    Ninggalake eksprimen ing tangan sing paling lemah, shift sing ora berpengalaman, sing ora bisa wiwitan (!) Nentang pesenan ilegal saka kepala tes.

    Miturut G. Medvedev, insinyur nuklir profesional sing melu pambangunan pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl minangka wakil kepala insinyur pabrik kasebut, shift Yuri Tregub, sing nyerahake shift menyang Alexander Akimov ing 24:00 ing 25.04.1986/XNUMX/ XNUMX, luwih pengalaman lan meh ora ngidini kacilakan.

    Bagéyan saka shift sadurungé, kalebu Y. Tregub, ana ing bale nalika kacilakan. Dheweke tetep sawise shift kanggo nonton mati reaktor.
    Nanging ora mbantu ...
    1. Pilat2009
      Pilat2009 28 Agustus 2022 11:03
      0
      Kutipan saka Arzt
      Dheweke tetep sawise shift kanggo nonton mati reaktor.

      Amarga padha ora ngontrol reaktor, ana, ing kasunyatan, kabeh masalah kedaden ing wektu cendhak, sadurunge ora ana apa-apa langsung elek.
  19. dhokter
    dhokter 26 Agustus 2022 13:31
    0
    Miturut Yu. A. Potemkin, mantan wakil kepala GVP (Kantor Kejaksaan Militer Utama) USSR:

    "... loro turbin dipateni nalika reaktor beroperasi. Iki edan, jujur. Iki nyebabake bledosan."

    Medeni iku elek. Lan Potemkin dhewe mbokmenawa ora sijine tuas pindah ing Neutral nalika engine saka Volga mlaku.

    Medhot reaktor (malah sing mlaku) saka turbin iku normal.
    Shift nindakake mung lan wiwit beku run-out, lan banjur wiwit mati reaktor. Nanging ora nasib.
    1. Alexander Odintsov
      31 Agustus 2022 20:40
      0
      Persis normal? Nikolai Fomin, Kepala Insinyur NPP Chernobyl, sing tanggung jawab kanggo safety ing PLTN Chernobyl lan dadi inisiator utama "eksperimen" sing kondhang, kanthi terang-terangan ngakoni yen mateni perlindungan iki minangka salah sawijining panyebab utama kacilakan kasebut:
      "Jaksa - Kepiye, miturut pendapat sampeyan, apa sing bisa nyegah kacilakan kasebut?
      Fomin - Yen ora ana penarikan AZ-5 saka penutupan SRC, blok kasebut bakal tetep utuh ... Ing taun 1982, 84 lan 85, nalika program kasebut ditindakake, sinyal AZ-5 menyang reaktor teka saka penutupan SRC ing turbin. Lan ing taun 1986, owah-owahan ditindakake ing bagean iki. Saiki wis jelas yen program kasebut kudu dikoordinasi karo spesialis. Ana ora perlu kanggo ninggalake piranti ing daya yen kabeh TGs ngadeg.
  20. Komentar wis dibusak.
  21. Ivan2022
    Ivan2022 26 Agustus 2022 16:52
    -4
    Kutipan saka Perse.
    Kutipan: ivan2022
    Kanggo wong sing, ing jero jero, nganggep awake dhewe ora lengkap

    Kowe ngomong sapa? Komplek inferioritas bawaan ing psheks, uga sawetara sing "dicokot" ing wilayah jejer. Saka ing kono padha sengit banget marang Rusia lan Rusia.

    "Cukup samesthine"? Mung wong apik ing Rusia.

    "Wong sing apik" ora bakal ngidini Yeltsin lan para maling dadi kuwasa. Ana ing sirahmu "wong sing apikan" - sinonim kanggo "ora lengkap." Sing masalah.

    "We slept soundly lan ora ngerti apa-apa", "kita gullible" - alesan standar pengkhianat .. ... Lan cukup aneh, sanajan ing abad 21 isih bisa digunakake.

    Ora ana wong siji-sijia ing donya sing wis tekan titik sing ditindakake dening "wong-wong sing apik" ing Rusia ing taun 1991. Ing wektu tentrem.

    Sejatine, aku ora nganggep bangsa siji-sijine "apik", mung saben wong duwe dosa manungsa dhewe. Wong dosa. Apa sampeyan mikir yen Rusia ora cukup normal, nanging kuwi "jinis" ...... Punika - BEDAN!

    Miturut cara, Hitler nulis maneh ing taun 1924 babagan perkara sing padha karo sampeyan. Babagan "Russian sing gampang tertipu". Sing, minangka inferior, kudu dijupuk ing kontrol negara maju. Amarga ora bisa nata barang ing omah.

    Sampeyan bisa congratulated. Kaya akeh "patriot", sampeyan mbaleni tulisane. Ora cukup ngerti sing siji nderek kesimpulan.
  22. Arabfun
    Arabfun 27 Agustus 2022 18:09
    0
    "Fomin minangka pimpinan sing angel lan nuntut. Kita pengin dheweke, "nanging sampeyan mriksa orientasi loro?
    Miturut buku-buku lawas, iki dianggep minangka penyakit mental, nanging apa ana sing metu saka kriteria kasebut?
  23. Puss ing Boots
    Puss ing Boots 27 Agustus 2022 19:58
    0
    Sapa sing entuk manfaat saka kejahatan?
    Cetha yen bencana Chernobyl minangka operasi sabotase sing ditindakake dening Kulon kanggo ngrusak USSR lan komunisme.
    Pembunuhan lan peracunan Slavia lan tanah leluhure uga minangka salah sawijining tujuan saka Kulon.
    Industri nuklir Soviet minangka sing paling maju ing donya.
    Reaktor saluran RBMK-1000 minangka pilihan teknologi sing paling apik, luwih aman lan luwih efisien tinimbang reaktor banyu bertekanan Amerika lan Prancis.
    Koyone grafit ing ujung rod kontrol sengaja ditambahake dening agen Barat. Dheweke ngerti yen owah-owahan cilik iki bakal nyebabake bilai.
  24. Kargapoltsev Alexander
    Kargapoltsev Alexander 28 Agustus 2022 03:30
    0
    Ya, sepira sampeyan bisa ngunyah bab sing padha, nanging mbukak mata utawa apa wae - kacilakan ing Chernobyl mung minangka tautan ing rantai sabotase sing dirancang kanggo numpes USSR kanthi pretext yen kabeh ing negara kasebut mesthine ambruk dhewe. . Laksamana Nakhimov, Asha, Spitak, Chernobyl, lsp. lsp.
    Negara kasebut kanthi sengaja, kanthi trampil lan entuk asil sing padha.
    Liyane bab iku USSR ketoke arep denuclearize lan iki ketoke gagal. Senajan sing ngerti yen kita isih duwe senjata nuklir utawa sawetara dummies. Wong Carthagin uga nate mlayu menyang gajah, nanging ora ana gajah, dheweke diulungake kanthi meneng-meneng menyang Roma.
  25. Novosibirsk
    Novosibirsk 28 Agustus 2022 08:28
    +3
    Elinga kacilakan ing Sayano-Shushenskaya durung suwe. Apa yen kabeh reservoir bocor? Nieto ora mangsuli apa-apa lan ora mangsuli. Tingkat tugas lan tanggung jawab - miturut kritéria iki, masyarakat lan pamrentah kita durung siyap kanggo bangunan anyar kanthi kekuwatan gedhe.
    1. Kargapoltsev Alexander
      Kargapoltsev Alexander 30 Agustus 2022 15:59
      0
      Nah, ayo padha ngelingi. Lan apa, ana penyelidikan nyata lan ana asil? Yen sampeyan pancene ngelingi, banjur ing asosiasi karo acara saka 20s abad pungkasan - sabotase banyu murni. Lan motif ...... Motif ngrusak iki ora pati penting, asil sing penting.
      1. Novosibirsk
        Novosibirsk 1 September 2022 08:15
        0
        ya wis. Inggih, siji bab, ing cara blatant lan ora profesional, kanggo ngatur wong cilik kanggo panggonan insinyur biasa ing sawetara pabrik, lan liyane kanggo pejabat kanggo makarya ing pembangkit listrik tenaga nuklir. Kene, padha lolos
  26. Azat15
    Azat15 28 Agustus 2022 16:01
    0
    karo chain saka slovenliness kuwi, sabotase ora perlu.
    1. Novosibirsk
      Novosibirsk 1 September 2022 08:18
      0
      Bapakku entuk kerja ing pabrik kanthi profesi, lan ana akeh sing digandhengake karo narik, lan ora ana aku utawa gagak. Amarga tanduran menehi apartemen! Pungkasan 80s.
  27. KelWin
    KelWin 30 Agustus 2022 10:33
    -1
    Nanging gedhene arus kasebut bakal tiba bebarengan karo penurunan kecepatan turbin, bakal mandheg, lan ora ana arus. Bebarengan karo, pumps powered by turbin bakal mati, lan cooling reaktor bakal deteriorate Ngartekno. Iki minangka risiko utama eksperimen kasebut.

    Frekuensi bakal mudhun, dudu jumlah arus. Blok pesisir minangka sistem desain, lan iki dudu "eksperimen" kabeh, nanging tes sing direncanakake disetujoni lan ditindakake miturut program kasebut. Lan iki minangka bagean listrik, sing ora ana hubungane langsung karo reaktor, mula Metlenko nggawe program uji coba. Sajrone pangopènan pencegahan sing dijadwalake, nalika mateni kabeh tes ditindakake, ora ana lelucon. Ana kegagalan daya (amarga larangan dispatcher Kievenergo, rencana turunane dilanggar), nanging ing aturan kasebut ora ana larangan kanggo ngangkat kasus iki, lan ORM, sing diukur ing rod kondisional, ora ana. ditampilake ing ngendi wae ing wektu nyata, kudu dijaluk kanthi mencet tombol, ROCK bakal ngetung lan ing sepuluh menit bakal nggawa printout menyang BS. Tegese, sepisan maneh, staf kasebut ora nerak pranatan sing banjur ditindakake. Nanging kanggo sawetara taun, Comrade Aleksandrov uga ngerti efek uap lan bebaya ing kahanan transient daya kurang, lan program modernisasi wis digawe, nanging ora ana owah-owahan ing peraturan, nanging Staff dipenjara, ora. Aleksandrov. Ya, reaktor overclocked AZ5, sing ditekan ing pungkasan kabeh acara sing direncanakake.
    1. duncan
      duncan 30 Agustus 2022 13:10
      0
      Ing peraturan apa sing diwènèhaké kanggo metu saka keracunan xenon kanthi ngunggahake rod kanthi maksimal? Sawise kabeh, iku wiwit akselerasi, lan mencet tombol mung nyepetake dening pesenan saka gedhene.
      1. KelWin
        KelWin 30 Agustus 2022 14:07
        0
        Kutipan saka dunkan
        Ing peraturan apa sing diwènèhaké kanggo metu saka keracunan xenon kanthi ngunggahake rod kanthi maksimal? Sawise kabeh, iku wiwit akselerasi, lan mencet tombol mung nyepetake dening pesenan saka gedhene.

        duncan, nanging ora ana sing ngunggahake "rod" "maksimum". Bener, ing kuotasi beda. Margin reaktivitas diukur ing rod, iki minangka parameter sing diwilang, lan ing wektu acara kasebut ora operasional. Lan posisi fisik rod CPS gumantung ing mode tartamtu lan ton saka paramèter liyane. Khusus, akselerasi diwiwiti nalika kabeh rod menyang zona, kanthi mencet AZ5. Watesan grafit ngalih banyu saka saluran, sing nambah proporsi neutron cepet, amarga banyu minangka moderator, lan grafit minangka penyerap, lan bagean salib neutron termal luwih gedhe. Akibaté, akselerasi ing neutron cepet kanggo 130 nilai nominal ing 15 detik, Tambah cetha ing meksa, Gagal saka sirkuit "E" (iki tutup), pecah saka TC lan ... kabeh, abot ngluwihi desain basis Laka.
        Yen sampeyan pancene kasengsem ing iki, banjur http://accidont.ru/ kabeh ana, kalebu grafik, materi pengadilan lan kabeh liyane, akeh informasi.
        Topik gedhe liyane yaiku babagan koma Pripyat, kayane wis ditutup, nanging ana arsip https://web.archive.org/web/20151024074036/http://pripyat.com/

        PS Lan mung ing kasus, ing PLTN Leningrad ing 86, ana uga kedadean karo pecah saka TC. sawise kang wiwit senggol karo 4 kami ana, ora kabeh zona bebarengan AZ5, nanging padha milih loro kwartal ngelawan kanggo kontrol, lan supaya padha mbuwang ing loro liwat. Where Aleksandrov ketemu sing ana masalah.
        1. KelWin
          KelWin 30 Agustus 2022 14:38
          0
          Salah, goblok. LNPP 75 taun.
      2. Alexander Odintsov
        31 Agustus 2022 20:47
        0
        Yen kita nimbang prabédan antarane 1 h 05 m sadurunge wiwitan proses pangurangan daya, nalika (ORM) padha karo 31 rod lan pungkasan ing 22.45 ORM = 26,0 rod, banjur kita bisa ngira sing minangka asil saka peracunan, ing reaktor ilang bab 5 rod. Yen katon ing istilah relatif, utawa 5/26, kang ana bab 20% saka tingkat ORM saiki. Mbok menawa ing mangsa ngarep iki dadi salah sawijining alasan kanggo nyuda kekuwatan dadi nol. Ing 24.00, nalika shift ditransfer, ORM gunggungipun rod 24. Miturut Peraturan, klausa 6.1, reaktor kudu ditutup, amarga ngangkat saka daya kurang saka 50% saka kapasitas desain diijini mung yen. , sadurunge mati, ORM paling sethithik 30 rod, lan reaktor ana 24. Kahanan iki ndadekake personel ing kahanan sing angel banget: apa arep mateni reaktor, kaya sing dibutuhake dening peraturan, utawa nerusake rantai pelanggaran. , sing, kaya sing saiki dikenal, rampung ing bilai.
        Miturut versi liyane sing menarik banget, sawise paseksi Y. Tregub lan data sing diwenehake dening N. Karpan, banjur instruksi kanggo nyuda daya dadi 200 MW (40 MW listrik) diwenehake kanthi pribadi dening A. Dyatlov. Mbok menawa iki wis rampung kanggo circumvent syarat kanggo nggunakake pangayoman kanggo mateni loro turbin, supaya ing daya tartamtu (40 MW listrik) iku bisa kanggo resmi mateni pangayoman iki (!)
        1. KelWin
          KelWin 1 September 2022 16:58
          0
          Akeh perselisihan sing disambungake karo peraturan kasebut, iki minangka topik sing ora ana telas, mula, mung minangka komentar - ing INSAG-7 (http://accidont.ru/Libr/INSAG-7.pdf) kahanan iki ora dianggep. nglanggar. Nanging ing kene kita isih ngrembug babagan "sabotase - ora sabotase", dadi ... Sanajan (yen!) Diakoni manawa personel kasebut nglanggar TR, isih ora ana pitakonan babagan "sabotase", yen ora. bisa disepakati yen nglanggar CBY sajrone desain padha karo Kode Sipil karo saboteur ...
    2. Alexander Odintsov
      31 Agustus 2022 20:44
      +1
      Menarik banget yaiku informasi babagan obrolan insinyur nuklir profesional Tom Petrovich Nikolaev (monumen didegake ing Kurchatov), ​​​​deputi direktur ilmu PLTN Kursk, mahasiswa Kurchatov, sing kanthi tegas nolak proposal kanggo nindakake. eksprimen ing Kursk, digawe dening wong bab sasi sadurunge kacilakan ing pembangkit listrik tenaga nuklir Chernobyl (26.03.1986), amarga dheweke langsung weruh ing rencana eksperimen sabenere risiko sing mimpin kanggo bledosan reaktor: "... minangka perancang njamin, inersia rotor turbin bakal cukup kanggo ngoperasikake pompa sing nyedhiyakake tanduran reaktor kanthi banyu ... padha pracaya - ... cooling karo bahan bakar nuklir banyu ing detik iki ora bakal diselani sawise mati daya. ... Lan detik iki nemtokake. Lan aku ora yakin manawa sistem kanggo nyediakake banyu menyang reaktor mati bakal cepet bisa ... Yaiku, gumantung ing banyu cooling reaktor apa meltdown arang banget mbebayani bahan bakar bakal kelakon utawa ora. Ing kono asu iku dikubur!”
  28. michael3
    michael3 31 Agustus 2022 07:43
    0
    mundhak daya kuwat lan malah bledosan
    Penulis tanpa mercilessly nempatno tekanan ing emosi, kang nemen nyuda Nilai saka artikel iki. Nalika padha nyoba ngapusi aku, aku biasane ora nganggep argumentasi interlocutor ing babagan teknis, amarga ana logika lan kawruh sing tepat ing teknologi. Wiwit interlocutor saya dadi emosi, tegese teknologi lan kawruh ora ndhukung versi dheweke) Ing kasus iki, ora ana bledosan, amarga ora ana sing njeblug. Iku mung manipulasi tanpa isin.
    Nanging, program tes kasebut pancen aneh banget. Yagene reaktor ora ditutup kanthi rutin, lan penurunan tekanan uap ora disimulasi dening katup, amarga cukup realistis? Apa kacilakan sing disimulasikan, yaiku, ngreset daya reaktor menyang nol?
    Pitakonan ora nganggur. Ing USSR, engineers daya, utamané ilmuwan nuklir, arupi elit saka korps engineering, padha banget trampil lan pinter. Lan program kasebut jelas absurd. Lan ora ana sing mbantah. Wong, iki ndadékaké kula kanggo kesimpulan sing ing guise saka bodho iki "tes" sawetara eksperimen liyane wis digawa metu, ketoke tightly diklasifikasikaké. Sawetara pitunjuk babagan pangembangan acara sing daktemu ing endi wae ...
    1. Alexander Odintsov
      31 Agustus 2022 20:49
      +1
      Eksperimen kasebut ora rahasia. Iku mung ora kudu digawa metu ing reaktor. Lan ing reaktor sing digunakake, mesthi !!!
      1. michael3
        michael3 1 September 2022 13:49
        0
        Bungah sampeyan ngerti. Babagan kasunyatan manawa reaktor kasebut ora kena kena. Aku nulis babagan iki. Nanging, dheweke kalebu ing program kasebut. Kanggo apa? Ora ana kabutuhan teknis. Nanging piye wae, amarga DIS, utawa pengawas shift, utawa insinyur PTO ora mbantah. Iku bab iku)
  29. penembak
    penembak 31 Agustus 2022 13:27
    +1
    Marked seda, penulis kabeh iki. Bumi kaca kanggo dheweke.