Review militèr

Machine gun "Chauchat" - Gagal perang

145
Machine gun "Chauchat" - Gagal perang
"Group saka platoon khusus" sekolah saka personel komando junior saka batalyon engineer kapisah 11 karo senapan mesin Shosh. Smolensk, 1926



"Senapan bisa murub kanthi kacepetan rong atus puteran saben menit, lan ana hubungane karo jinis senjata api liyane. gaman ing cara sing padha mesin reaping McCormack related kanggo arit, utawa mesin jahit kanggo jarum biasa. Sawetara wong sing duwe senjata kaya ngono bisa nindakake pakaryan resimen."
Richard Gatling

crita senjata. Apa sawetara jinis senjata sing sukses, dene liyane ora, sanajan ing teori kudu ana apa-apa salah karo wong-wong mau. Nanging, senjata dikenal sing wis entuk reputasi ala, sanajan padha diprodhuksi ing atusan ewu salinan. Lan ing Panggonan pisanan antarane wong kapitunan iku Shosh Perancis utawa Chauchat senapan mesin cahya, minangka Amerika disebut. Alesan kanggo jeneng pindho aneh iku kepala komisi sing makarya ing bedhil mesin iki Kolonel Chauchat (kang jeneng ing basa Prancis diwaca minangka "Shosha" utawa "Shosh", nanging uga bisa dieja!).

Lan kedadeyan kasebut ing taun 1903, pamrentah Prancis, wis nggawe manawa siji utawa liyane, nanging tentara negara kasebut wis duwe senapan mesin easel kaliber senapan sing cocog, mikir babagan duwe senapan mesin infantri entheng saliyane senapan abot. bedhil mesin. Saka pirang-pirang conto senjata otomatis sing dijupuk kanggo sinau, dewan tentara Prancis dadi kasengsem ing senapan otomatis sing entheng banget sing bisa nembak tembakan siji lan kanthi otomatis, lan digawa dening prajurit, kaya bedhil infantri standar. Iki minangka bedhil Kolonel Shosh, sing ditawakake ing taun 1907 lan 1913, nanging ora sukses. Ana kapentingan, nanging ora ana sukses? Ya bener, lan kabeh amarga militer Prancis wedi banget karo konsumsi amunisi. Mulane, kasus karo bedhil otomatis ora bener pindhah saka panggonan.


FM CSRG 15 (yaiku 1915). Foto armesfrancaises.free.fr

Nanging epiphany teka mung nalika perang wis diwiwiti lan nuduhake apa gegaman prajurit Prancis urgently needed. Komisi digawe, sing mesthine kudu nggawe senapan mesin kasebut kanthi cepet. Iki kalebu Shosh dhewe, desainer Sutte lan Riberol, uga perusahaan Gladiator. Pramila senapan mesin diprodhuksi kanthi singkatan CSRG, miturut aksara pisanan Chauchat, Suttere, Ribeyrole & Gladiator.


"Chowchat" 1915 (diprodhuksi taun 1917) saka Royal Arsenal ing Leeds

Minangka basis, padha njupuk bedhil karo majalah 20-babak, kang tumindak dening pasukan recoil saka tong minyak sak stroke dawa, desainer Hungaria Rudolf Frommer, sing malah sadurunge perang dites ing Swiss. Iki rada diowahi lan ing taun 1915, wis dadi senapan mesin ringan, kanthi cepet dilebokake ing produksi lan dilebokake ing layanan.


Sektor majalah kanggo senapan mesin. Iki dirancang kanggo 20 babak. Nanging prajurit sing berpengalaman nyaranake ngisi amunisi ora luwih saka 17-18 amunisi kanggo ngilangi telat amarga kesalahane toko. Foto armesfrancaises.free.fr

Militèr biasane nyengkuyung senjata sing prasaja ing desain - luwih gampang dikuasai, luwih gampang digunakake, lan kurang rusak; manufaktur uga tresna, lan iku dingerteni kok - iku luwih gampang kanggo gawé. Dadi "Shosh" dadi anugerah kanggo wong-wong mau lan liya-liyane. Awak senapan mesin saka piring bokong menyang penahan api yaiku pipa. Utawa, loro pipa dipasang siji menyang liyane. Gagang senapan mesin malah ora kaya genggeman pistol, nanging minangka potongan kayu persegi panjang sing dipasang ing pigura lan penjaga pemicu sing dicap.


Ing njero ana laras ribbed sing disambungake menyang operator bolt. Ing jero pembawa bolt ana bolt, sirah sing muter lan ngunci tong minyak kanthi protrusi nalika ditembak. Batang bolt ngliwati bolongan ing operator bolt. A spring bolt dipasang ing. Sabanjure, spring saka pigura bolt lan tong minyak sijine ing rod padha karo spring. Foto armesfrancaises.free.fr


Nalika dipecat, gas bubuk ditekan ing moncong tong minyak lan meksa tong minyak, bebarengan karo operator bolt lan bolt, kanggo pindhah maneh. Ing kasus iki, rana ambruk ing protrusion saka sear lan ditahan ing posisi mburi. Foto armesfrancaises.free.fr


Saiki operator bolt maju bebarengan karo tong minyak. Rana terus dicekel dening sear, nanging ing wektu sing padha nguripake lan disengaged saka tong minyak. Foto armesfrancaises.free.fr


Pencet pemicu ngeculake sear lan bolt, sing maju, nyedhiyakake kartrid sabanjure saka majalah menyang kamar, nguripake lan ngunci kamar, sawise drummer pricked primer lan njupuk liyane njupuk Panggonan. Foto armesfrancaises.free.fr


Loro prajurit Prancis kanthi gaman paling modern ing wektu iku: sing tengen nganggo peluncur granat senapan, sing kiwa nganggo senapan mesin Chauchat

Kanggo njupuk bedhil mesin, majalah dimuat ing antarane gagang tambahan lan gunung bipod. Pungkasane banjur ngangkat munggah nganti kancing majalah melu, terus ing panggonan. Kanggo dijupuk siji, pamilih geni saka posisi "S" utawa "safety" ("sur" ing basa Prancis) diselehake ing posisi "C" utawa "kontrol" ("controle" ing basa Prancis). Yen geni otomatis dibutuhake, banjur ditransfer menyang posisi "M" - "machine gun" ("mitrailleuse" ing Perancis).


Prajurit Jerman sing nyekel bedhil mesin iki minangka piala uga aktif digunakake! Administrasi Arsip lan Rekam Nasional, Washington

Amarga loro bolt lan laras muter maneh kadohan luwih saka dawa gabungan saka cilik lan peluru, gerakan iki disebut "stroke dawa". Automasi kuwi prasaja, nanging nduweni kekurangan. Kaping pisanan, minangka ternyata, panggunaan ing senapan mesin Shosh mbatesi tingkat geni. Siklus dawa ora ngidini luwih saka 250 babak saben menit. Maneh, iki ora ngganggu militer banget, amarga nyuda konsumsi amunisi, nanging saiki prajurit mung kudu nindakake apa sing kudu dilakoni kanggo ngisi majalah kanggo bedhil mesin, lan malah ora lengkap, wiwit babak 20. sing kerep macet. Ya, lan tembakan kasebut, kaya-kaya, digawe dowo, amarga bedhil mesin bisa mindhah luwih dhisik tinimbang target, lan akurasi kasebut kena pengaruh banget! Lan dheweke bisa uga wis dipindhah, amarga bagean paling abot dipindhah ing senapan mesin iki - tong minyak, pigura bolt lan bolt dhewe.


Kaya wong Amerika sing mlebu perang ing Eropah tanpa bedhil mesin cahya dhewe. Aku kudu tuku "shoshi" saka Prancis lan sinau carane njupuk ing basa Prancis nalika lelungan ... Administrasi Arsip lan Rekaman Nasional, Washington

Kabeh sumber unanimously Wigati sing ora luwih crudely dirancang lan gegaman otomatis elek tinimbang machine gun iki ambruk ing tangan prajurit, sanajan Chauchat ana murah kanggo Pabrik lan gampang dicocogake kanggo produksi massal. Iki ndadekake iku bisa kanggo gawé ing ewu, lan iki "karakter massa" mung dadi alesan kanggo kualitas miskin. Kasunyatane, nalika diputusake kanggo ngeculake, kontraktor saka macem-macem perusahaan kesusu ing dheweke kaya laler ing madu.

Arsenals pemerintah diprodhuksi mung tong minyak lan bolt, lan kabeh bagean liyane diprodhuksi dening perusahaan swasta, kang asring ora ana hubungane karo produksi senjata sadurunge. Kajaba iku, umume toleransi manufaktur ing bagean kasebut kaya sing bisa diprodhuksi ing ngendi wae. Ora ana owah-owahan bagean uga, amarga cara Prancis ora mbutuhake mriksa kanthi ati-ati saben rincian. Mangkono, saka sudut pandang interchangeability, gun mesin iki bisa dianggep diowahi kanthi manual.


Chauchat kanggo Tentara AS. Royal Arsenal, Leeds

Perusahaan nggunakake bahan sing murah lan malah asring ora cair, lan malah nglanggar teknologi pangolahan supaya bisa nyuda biaya produksi, sanajan kualitase mudhun. Nanging, malah senapan mesin digawe miturut standar arsenals negara wis akeh shortcomings. Saliyane ing ndhuwur, bedhil mesin ora trep kanggo nyekel nalika diperlokaké. Lokasi majalah sing mlengkung uga nggawe ora nyaman nalika nggawa senjata, lan bipod tipis gampang ditekuk. Bener, bobote kurang saka senapan mesin ringan liyane ing wektu kasebut, nanging ing kene kaluwihane rampung.


Amerika Shosh. Royal Arsenal, Leeds

Nalika Amerika Serikat mlebu perang, pamrentah kontrak karo Prancis kanggo nyedhiyakake senapan mesin Shosh sing cukup kanggo nglengkapi saben divisi nalika teka. Nalika tentara Amerika maca laporan ngelem sukses produksi karo senapan mesin Browning unggul ing ngarep, kene ing Eropah padha dipeksa kanggo nglawan Chauchat.


Skema senapan mesin Chauchat M1918, kaliber .30. Senapan mesin anyar nampa majalah carob kanggo 16 puteran, sing luwih nyuda tingkat geni.

Kajaba iku, ternyata kartrij Amerika luwih kuwat tinimbang Prancis, lan mulane duwe efek ngrusak luwih gedhe ing senapan mesin, yaiku, karo kartrij iki, Chauchat wiwit rusak luwih asring.


prajurit Amérika karo Chauchat ing ngarep

Wiwit tanggal 31 Desember 1917 nganti 3 April 1918, 37 senapan mesin 864 mm dituku utawa diowahi dadi kaliber .8, saengga sangang divisi padha bersenjata sadurunge lelayaran menyang Eropa. Inggih, total, 30 senapan mesin iki diprodhuksi, lan ... ing ngendi lan kanggo sapa dheweke mung ora diwenehake.


Sight lan bolongan kanggo ejection saka cangkang. Amarga lokasi sing apes, uga bantalan recoil sing ngliwati bokong, pandelengan lan ngarep kudu dipindhah menyang kiwa. Foto forgottenweapons.com


Ing kene sampeyan bisa ndeleng kanthi jelas bolt lan alur sing nguripake lan ngunci tong minyak. Foto forgottenweapons.com


mabur. Foto forgottenweapons.com

Senapan mesin TTX "Chauchat":
Length: 1070 mm (model tanpa flame arrester)
Dawane: 1170 mm (model karo arester nyala)
Dawane barel: 450 mm
Bobot kosong: 8,87 kg (model tanpa flash hider)
9,5 kg (model karo ndhelikake lampu kilat lan rana bukaan majalah)
Bobot kartrid: 10,45 kg (model karo penekan lampu kilat)
Kapasitas majalah: 20 babak
Kaliber: 8mm
Amunisi: 8 x 50R diarani 8mm Lebel
Barrel rifling: 4 ing sisih tengen kanthi pitch 240 mm
Kacepetan wiwitan: 630 m/s
Energi wiwitan: 225 kgm
Rate geni: 240 babak / min
Tingkat geni praktis: 120 puteran / min
Jarak tembak praktis: 200 m
Jarak maksimal: 2000 m
Penetrasi: 50 cm lemah lan 40 cm kayu cemara ing jarak 400 m
Penetrasi: pelat baja krom 1mm ing 400m
Produksi: d'Armes de Châtellerault lan Manufacture d'Armes de St-Etienne (barel)
Salinan digawe: saka 225 nganti 000
Periode panggunaan: saka 1916 nganti 1940

Sawetara anggota parlemen ing Prancis nyoba nyelidiki "kasus Chauche", ngrujuk marang prinsip distribusi lan penempatan pesenan produksi lan kontrol eksekusi, nanging akeh politisi lan pabrikan sing melu supaya penyelidikan iki ora sukses.


Lan iki Ian McCollum saka "senjata Lali" testing "Shosh" karo tangan dhewe lan ... smears gedhe ing Doel karo. Uga, iku uga ora luwih saka 17 babak menyang toko! Foto forgottenweapons.com
Pengarang:
145 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. amatir
    amatir 24 September 2022 06:02
    + 13
    Bener, senapan mesin kasebut ora disebut "Shosh", nanging "Shosha" (kanthi penekanan ing pungkasan A), kanthi jeneng panemu, sing jenenge Louis Chauchat (wong Prancis menehi penekanan ing vokal pungkasan (Paris). , dudu Paris))
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 24 September 2022 07:05
      +6
      Uh-huh, "Deleng Paris lan mati"!!! nangis
      Ing siji wektu, aku ngrungokake carane wong Prancis mangled tembung "Yekaterinburg", iku luwih Jerman saka Rusia. Kajaba iku, kabeh telung basa: Rusia, Jerman lan Prancis ana hubungane lan kalebu klompok Indo-Eropah.
      Ya, apa sing bisa kita nyalahke, sanajan ing wilayah Sverdlovsk luwih saka setengah saka pedunung ora ngerti carane ngeja lan ngucapake jeneng pamukiman. Kasus klasik kanggo Ural Tengah yaiku ejaan kutha: Sergi Upper lan Lower liwat "tandha alus" - Anting!
      Dadi ShoshA dudu kafir pisanan lan pungkasan kanggo produk sing aturan basa Rusia diterapake, "nyopot" huruf "A" ing pungkasan tembung kasebut. Ya, dheweke nolak supaya urip kaya mangkene - sampeyan kudu luwih bakat supaya penemuan sampeyan dadi "jeneng umum"! Ana conto kaya ing sajarah senjata nasional: saben senapan mesin Maxim, lan pistol Nanan! Aku mung bakal meneng babagan produk M. Kalashnikov.
      Thanks kanggo Vyacheslav Olegovich babagan "ShoshU", sampeyan bakal ngilangi ilat ing "kodhok" iki !!! nglirik
      1. Konnick
        Konnick 24 September 2022 07:17
        +2
        Dadi ShoshA dudu kafir pisanan lan pungkasan kanggo produk sing aturan basa Rusia diterapake, "nyopot" huruf "A" ing pungkasan tembung kasebut.

        Sepisanan aku krungu bab layang bitten off. Ayo elinga "Senyap Aliran Don" lan Bunchuk -

        - Apa sampeyan menowo karo bedhil mesin? - Aku ngerti sistem Shosh, Berthier, Madsen, Maxim, Hotchkiss, Bergman, Vickers, Lewis, Schwarzlose. - Wah! Aku bakal ngomong karo komandan resimen ...


        Kepiye Sholokhov ngerti babagan bedhil mesin iki nalika umur 25 taun, ora dadi tentara?
        1. kaliber
          24 September 2022 07:35
          +5
          Kutipan saka Konnick
          Kepiye Sholokhov ngerti babagan bedhil mesin iki nalika umur 25 taun, ora dadi tentara?

          Lan ing wektu iku ana buku menarik lan majalah ngendi padha nulis bab kabeh iki. Secara pribadi, aku duwe majalah Ilmu lan Teknologi kanggo 1929 kanthi artikel babagan sejarah senjata lan gambare. Lan ing saben masalah ana artikel kasebut, kalebu babagan bedhil mesin.
          1. Konnick
            Konnick 24 September 2022 07:49
            +3
            Lan ing wektu iku ana buku menarik lan majalah ngendi padha nulis bab kabeh iki.


            Ya, ing desa Veshenskaya ana perpustakaan sing sugih banget, ing ngendi bocah lanang umur 22 taun dadi pembaca biasa ...
            Iki minangka kutipan saka volume pisanan The Quiet Flows the Don, diterbitake taun 1928, lan ditulis 3 taun sadurunge, nalika umur 19 taun. Kapentingan khusus yaiku senapan mesin Berthier, sing banjur dilayani karo tentara India.
            1. kaliber
              24 September 2022 07:57
              +5
              Aku ora ngerti babagan perpustakaan ing Veshenskaya. Nanging ana sumber informasi malah banjur. Sadurunge tank Christie duwe wektu kanggo pindhah menyang Amerika Serikat, majalah iki langsung nulis lan nggawa gambar.
        2. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 24 September 2022 08:05
          + 12
          Kepiye Sholokhov ngerti babagan bedhil mesin iki nalika umur 25 taun, ora dadi tentara?

          Kepiye kanca-kancaku ing sekolah ngerti merek kabeh mobil akhir 80-an, kalebu manca.
          Sholokhov minangka saksi mata ing Perang Donya I lan Perang Sipil, paling ora duwe kesempatan kanggo takon lan maca.
          Nanging, kesimpulan "babagan komandan resimen" ateges "bocah". Mengko, penulis tuwuh, kaya epik Quiet Don.
          Sanajan sampeyan ora ngilangi "gagasan kuasi sing penulis nemokake draf saka pejabat putih tartamtu", novel "Sepi Aliran Don" minangka manfaat saka Sholokhov lan mung Sholokhov, kaya Bebungah Nobel.
          1. Konnick
            Konnick 24 September 2022 08:14
            +1
            Sholokhov minangka saksi mata ing Perang Dunia I

            Ya, saksi mata, lair ing taun 1905, wiwit umur 9 taun mirsani pertempuran ing Galicia, utamane ngetutake divisi kavaleri kaping 11.
            1. deddem
              deddem 24 September 2022 14:00
              0
              ... lan dheweke ora duwe sedulur, kita wong kutha, kadhangkala uga ora ngerti jeneng bocah-bocah saka lantai kita.
      2. 3x3z simpen
        3x3z simpen 24 September 2022 07:28
        +4
        tfu ing "kolam dayung" iki sampeyan bakal ngilangi ilat !!!
        Kepiye carane ora ngelingi Paris lan Ferchampenoise ing wilayah Chelyabinsk!)))
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 24 September 2022 13:05
          +1
          Kutipan saka: 3x3zsave
          tfu ing "kolam dayung" iki sampeyan bakal ngilangi ilat !!!
          Kepiye carane ora ngelingi Paris lan Ferchampenoise ing wilayah Chelyabinsk!)))

          Ing kene kudu diakoni manawa sanajan ana salinan mini Menara Ephili ing South Ural Paris, dheweke ora ngrusak jenenge lan nandheske vokal pisanan kanthi manungsa.
      3. amatir
        amatir 24 September 2022 07:44
        +4
        sembarang senapan mesin "Maxim"

        Senapan mesin uga bener "Maxim".
        Lan kita ngganti jeneng kabeh. Saiki, amarga sawetara alasan, dheweke ngganti jeneng Pangeran Charles (Charles, Pangeran Wales), sing dadi Raja Charles III (Charles III, lafal: /tʃɑːlz/), dadi Raja Charles III. wassat
      4. hohol95
        hohol95 24 September 2022 08:38
        +3
        ... pistol "Nanan" ...
        iki belay belay belay kekuatan ngandika apik apik apik
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 24 September 2022 09:31
          +4
          Kutipan saka hohol95
          ... pistol "Nanan" ...
          iki belay belay belay kekuatan ngandika apik apik apik

          Sampeyan ora bakal ngandel, nanging ing taun 20-an lan 30-an persepsi philistine kaya ngono, sanajan ing sawetara dokumen prosedural. Contone, ing protokol pengawasan pemandangan - "pistol-gun". Iku ngethok kuping dina iki. Nanging, ing pemeriksaan forensik, nuansa kasebut isih ditemoni "pistol, jinis revolver, dikirim kanggo riset.
          1. Bad_gr
            Bad_gr 24 September 2022 11:11
            +2
            Quote: Kote Pane Kokhanka
            Nanging, ing pemeriksaan forensik, nuansa kasebut isih ditemokake. "pistol, jinis "revolver" diwenehi kanggo riset.
            Apa sing salah karo ukara iki?
            1. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 24 September 2022 12:58
              +2
              Kutipan iki! hi
              Nanging, mutiara ing materi sing ditolak iki cukup kanggo kaca memoar sing apik.
              Miturut cara - pakar iku lanang, dudu cah wadon. Mungkin kanggo saben dhewe.
              1. solar
                solar 25 September 2022 22:49
                +2
                Minangka adoh aku ngerti, ing ndhuwur padha mbayar manungsa waé kanggo kasunyatan sing ora ana kesalahan ing tembung iki.
                Kasunyatane yaiku kanthi resmi pistol minangka jeneng sing luwih jembar, kalebu jinis revolver.
                Miturut definisi GOST 28653-2018, revolver minangka "pistol kanthi blok puteran kamar utawa tong".

                Sanajan ing pidato biasa pistol lan revolver biasane dibedakake minangka macem-macem jinis senjata, kanthi resmi revolver minangka jinis pistol.
      5. Pak X
        Pak X 24 September 2022 10:27
        +4
        Quote: Kote Pane Kokhanka
        Ndeleng Paris lan mati

        hi
        Penulis ora nyebutake prototipe pisanan
        Ing periode 1903-1909 seri 7 prototipe dikembangaké.
        Paling ora siji saka wong-wong mau wis majalah ditempelake ing ndhuwur panrima.
        Kaya mengko ing Bren


        Louis Chauchat nguji prototipe


        Charles Sutte ing papan latihan

        Charles Sutter kerja ing Atelier de Construction de Puteaux (APX)
        Iki minangka arsenal negara tentara Prancis.
        Bisa uga pembangunan kasebut ditindakake ing fasilitas arsenal.
        Banjur, produksi didegaké ing pabrik sepeda Gladiator.
        Pilihan sing aneh, jujur.
        1. Pak X
          Pak X 24 September 2022 10:44
          +2
          Minangka basis, padha njupuk bedhil karo majalah 20-babak, kang tumindak dening pasukan recoil saka tong minyak sak stroke dawa, desainer Hungaria Rudolf Frommer.
          Pengarang: Vyacheslav Shpakovsky


          Miturut cara, bedhil Frommer duwe majalah carob.
          Mbok menawa mengko bali menyang desain Shosh.


          Nguji senapan Frommer


          Rudolf Frommer nyekel prototipe bedhil

          Kanggo Amerika, toko saka BAR M1918 digunakake
          Kutub diprodhuksi ing lisensi Browning wz. 1928
          1. Pak X
            Pak X 24 September 2022 10:46
            +3
            Desain senapan mesin Shosha adhedhasar keputusan John Browning,
            yaiku ing paten US659786 tanggal 1900.

            1. Pak X
              Pak X 24 September 2022 10:48
              +3
              Video babagan senapan mesin Shosh ing basa Rusia
              Channel Rasakake Guns GUNSROOM

              1. Pak X
                Pak X 24 September 2022 11:05
                +3
                Tuku senapan mesin Shosh versi Jerman
                Ketoke, kanggo retensi sing luwih apik nalika njupuk "saka pinggul"
          2. irontom
            irontom 24 September 2022 11:14
            +1
            Dheweke ora bali, Rudolf Frommer ora ana hubungane karo Shosha, iki minangka khayalan Internet, dheweke wis mlaku wiwit taun nol.
          3. irontom
            irontom 24 September 2022 11:23
            +2
            toko ing sangisore kartrij Amerika pancen asli,
            Senapan Kaliber 30 Otomatis, Browning M1918. temen beda.
            1. Pak X
              Pak X 24 September 2022 11:51
              +4
              Kutipan saka irontom
              Browning M1918. temen beda.

              Aku sangsi sing Wiki ngemot kabeh data babagan BAR, kalebu prototipe.
              Perlu minggu, malah sasi, kanggo sinau topik apa wae.
              Ing artikel cekak, akeh sing isih ana "konco layar".







              1. irontom
                irontom 24 September 2022 12:18
                +3
                Maca sumber, lan luwih apik sumber utama manca.
                Shosha Amerika dirancang dening Prancis lan diprodhuksi ing Prancis kanggo Korps Amerika, bedhil mesin ditampa nalika rawuh. Masalah utama karo bedhil mesin iki ana kesalahan ing gambar saka kamar, mula akeh telat dibandhingake karo Prancis. Dadi senapan mesin cukup normal, utamane nalika jaman perang.
                1. Pak X
                  Pak X 24 September 2022 12:38
                  +4
                  Kutipan saka irontom
                  Maca sumber

                  Apa nada, sayangku?
                  Sampeyan mung siji sing bisa maca, ta?
                  Kaya sing daktulis ing ndhuwur - butuh minggu kanggo sinau topik kasebut.

                  Apa kita wis mbatalake tema toko asli kanggo BAR nganti luwih apik?
              2. 3x3z simpen
                3x3z simpen 24 September 2022 18:00
                0
                Hi Michael!
                Lan apa jenis volyn karo arsitektur "bullup" ing rong foto pungkasan?
                1. Pak X
                  Pak X 24 September 2022 22:06
                  +2
                  Kutipan saka: 3x3zsave
                  Hello

                  hi
                  Iki BAR dening bullpup.
                  Ketoke, samubarang ora ngluwihi sampel eksperimen.

                  Akeh sing wis nyoba
                  Asil punika Stoner 63 Bullpup lan SA80.
                  Miturut cara, padha nyabrang dalan ing pertengahan 60s.
                  Praktis sederek
        2. kaliber
          24 September 2022 15:11
          +4
          Kutipan saka Pak X
          Penulis ora nyebutake prototipe pisanan

          Iku bakal perlu, nanging volume mundak akeh exorbitantly. Dadi ora menarik kanggo maca nganti suwe ... Ing kene sampeyan wis nambah kanthi sampurna lan apik! Aku mung bisa matur nuwun!
    2. IVZ
      IVZ 25 September 2022 15:30
      0
      Jeneng penemu yaiku Louis Chauchat. Pancen bener. Nanging senapan mesin ing Rusia diarani "Shosh" kanthi emphasis ing syllable pisanan.
  2. Konnick
    Konnick 24 September 2022 06:06
    +2
    Penetrasi: pelat baja krom 1mm ing 400m

    Inggih, iki dudu piring lapis baja, mesthine kudu luwih kenthel, 10 milimeter, sawise kabeh, kecepatan peluru awal yaiku 700 m / s, sanajan saka tong minyak cendhak, luwih cendhek tinimbang carbine Mosin. Lan ora krom-dilapisi, piye wae glamor, malah kanggo Prancis, nanging digawe saka baja kromium.
  3. Lech saka Android.
    Lech saka Android. 24 September 2022 06:15
    +2
    Bipod elek ... kepiye sungu bisa tahan kartrid Amerika, sepira cepet dilebokake ing alur, tong dadi panas, sampeyan bisa diobong kanthi nyekel ... ing umum, murni Prancis indecency.
    Sanajan bobote gegaman iku prayoga ... iku bakal apik kanggo mencet sirah kanggo pertempuran tangan-kanggo-tangan.
    Photos, minangka tansah, kapentingan gedhe, lan saka ngendi mung Vyacheslav digs munggah. opo
    Aku matur nuwun marang penulis kanggo esai menarik babagan senjata Prancis. hi
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 24 September 2022 07:24
      +6
      Quote: Lech saka Android.
      Bipod elek ... kepiye sungu bisa tahan kartrid Amerika, sepira cepet dilebokake ing alur, tong dadi panas, sampeyan bisa diobong kanthi nyekel ... ing umum, murni Prancis indecency.
      Sanajan bobote gegaman iku prayoga ... iku bakal apik kanggo mencet sirah kanggo pertempuran tangan-kanggo-tangan.
      Photos, minangka tansah, kapentingan gedhe, lan saka ngendi mung Vyacheslav digs munggah. opo
      Aku matur nuwun marang penulis kanggo esai menarik babagan senjata Prancis. hi

      Ayo dadi objektif. Louis Chauchat minangka salah sawijining "bapak" ing wektu kasebut saka jinis senjata paling anyar "senapan mesin ringan". Malah jeneng jinis senjata iki durung. Kanthi kita, ora umum yen produk iki katon minangka "senapan mesin ringan"! Sing pisanan mesthi salah, nanging nggawe dalan kanggo wong liya.
      Apa sing bisa dakkandhakake yen kanca-kanca saka "senjata mesin" pisanan padha "monster":


      Senapan mesin Maxim ing mesin benteng.
      Senajan aku luwih seneng produk Denmark Madsen.

      Nanging, senapan mesin ringan paling apik ing Perang Dunia I kudu dianggep minangka produk Lewis.
      1. kaliber
        24 September 2022 07:41
        +3
        About wong bakal ... Dadi mung ngenteni dicokot.
      2. hohol95
        hohol95 24 September 2022 16:48
        +1
        Where is Hotchkiss Mle 1909???
        Lali, ditinggal?
        Lan padha nulis nganti 540 lembar menyang Rusia!
  4. mark1
    mark1 24 September 2022 07:20
    +4
    Amarga loro bolt lan laras muter maneh kadohan luwih saka dawa gabungan saka cilik lan peluru, gerakan iki disebut "stroke dawa".

    Stroke dawa yaiku nalika rana ora dikunci kanthi recoil sing padha karo utawa luwih saka dawa kartrij, lan total recoil tansah ngluwihi dawa peluru lan kasus kartrij, yen ora bisa dipakani menyang kamar.
    1. Komentar wis dibusak.
  5. lele
    lele 24 September 2022 07:25
    +5
    Sugeng enjang Panjenengan sedaya! hi

    Aku ora ngerti? jancok Amerika njupuk sampah iki

    nalika wis ana ing produksi mesin tik John Browning sing apik banget - BAR 1918
    /
    1. kaliber
      24 September 2022 07:39
      +7
      Kutipan: Kucing Laut
      Mesin ketik John Browning sing apik banget - BAR 1918

      Dadi sawise kabeh, dheweke ora duwe "replicator massa" saka novel SF! Apa gunane dheweke "ngadeg". Sampeyan perlu kanggo nggawe produksi massal, bagean dening bagean, mulang, nyiapake spare parts. Kabeh iki dudu perkara sedina utawa sewulan. Dadi - kita njupuk apa sing wis ana, sanajan omong kosong! Iku luwih apik kanggo njupuk metu saka taek saka ora njupuk babar pisan.
      1. lele
        lele 24 September 2022 07:48
        +4
        Hi Vyacheslav! hi

        Iku luwih apik kanggo njupuk metu saka taek saka ora njupuk babar pisan.


        Aku nilik saka pengalamanku dhewe, luwih becik ora nembak babar pisan tinimbang nembak telek. Sing. uncalan telek metu lan perang karo bedhil biasa, ana kurang kasempatan kanggo mati nalika Ajaib saka genius senjata "Shosh" jams maneh ing wayahe paling inopportune.
        1. kaliber
          24 September 2022 07:59
          +3
          Kutipan: Kucing Laut
          Aku nilik saka pengalamanku dhewe, luwih becik ora nembak babar pisan tinimbang nembak telek.

          sugeng enjang! Pengalaman kita karo sampeyan, Konstantin, ora ana artine dibandhingake karo sing "ndhuwur".
          1. lele
            lele 24 September 2022 08:34
            +4
            dibandhingake karo sing ana ing ndhuwur.


            Aku mangu-mangu banget yen "wong sing paling dhuwur" duwe pengalaman apa wae sing ana hubungane karo layanan militer, ora kanggo sebutno pengalaman tempur sing nyata. nglirik
        2. hohol95
          hohol95 24 September 2022 09:14
          +4
          Prajurit sikil Kanada bisa uga setuju karo sampeyan, Konstantin. Nanging amarga ana ing garis ngarep lan ngusir serangan saka Teuton, dheweke ora pengin ditinggal kosong!
          1. lele
            lele 24 September 2022 10:10
            +1
            ... padha ora gelem ditinggal kosong!


            Ya, iku bisnis Kanada dhewe. ngguyu
            1. hohol95
              hohol95 24 September 2022 10:34
              +4
              Mung senapan Rosa sing paling "cocog" kanggo parade lan kompetisi shooting, nanging dadi paling "ora cocog" kanggo operasi pertempuran intensitas dhuwur.
      2. 27091965i
        27091965i 24 September 2022 14:50
        +2
        Kutipan saka kaliber
        Dadi - kita njupuk apa sing wis ana, sanajan omong kosong! Luwih becik nembak telek tinimbang ora nembak babar pisan

        Amerika ngormati bedhil mesin iki;
        " Senjata otomatis sing luwih kasar lan ala ora bisa ditemokake ing tangane para prajurit, sing murah digawe lan gampang diadaptasi kanggo metode produksi massal, nanging toleransi manufaktur kaya apa wae sing bisa diduweni......... . .. Gagang katon kaya genggaman pistol, mung kayu persegi dowo ngaco kanggo awak. Amarga mundur, angel kanggo njaga target, mula tembakan kasebut ora akurat banget ........ Perlu dicathet yen iki minangka bedhil mesin sing paling awon ing kelase, sing digunakake dening wong sing nyerang. Perang Donya I."
    2. 3x3z simpen
      3x3z simpen 24 September 2022 07:40
      +4
      SD, pakdhe!
      Amerika Serikat mlebu Perang Dunia I nalika tanggal 6 April 1917, lan senapan otomatis Browning diadopsi setaun sabanjure, kaya sing kacathet ing singkatan kasebut.
      1. lele
        lele 24 September 2022 07:43
        +3
        Anton, halo, sampeyan duwe salah ketik - 1917.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 24 September 2022 07:51
          +2
          Halo Pakdhe Kostya!
          Dibenerake, matur nuwun!
      2. Konnick
        Konnick 24 September 2022 07:55
        +1
        AS mlebu Perang Dunia I tanggal 6 April 1914

        Bener, ing 1917, 6 April.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 24 September 2022 07:58
          +3
          Bener, ya. Nanging, kaya sing sampeyan ngerteni, aku wis mbenerake kesalahane.
          1. Konnick
            Konnick 24 September 2022 08:03
            +2
            Kita nampa, aku uga narik kawigaten marang Browning, lair ing taun 1918.
    3. hohol95
      hohol95 24 September 2022 09:16
      +1
      Lan Rusia duwe senapan otomatis Fedorov ...
      Nanging sakperangan alesan, Rusia takon Sekutu kanggo bedhil mesin entheng.
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 24 September 2022 09:39
        +3
        Kutipan saka hohol95
        Lan Rusia duwe senapan otomatis Fedorov ...
        Nanging sakperangan alesan, Rusia takon Sekutu kanggo bedhil mesin entheng.

        Senapan Fedorov isih subclass senjata rada beda. Fedorov padha, judhul tanduran kanggo produksi Madsenov domestik, ora sijine bedhil ing conveyor ing versi asli. Nanging, ing pungkasan, crita kasebut dumunung ing senapan mesin ringan Tokarev.
        1. lele
          lele 24 September 2022 10:14
          +2
          Vlad, hello!
          , ing pungkasan, crita kasebut dumunung ing senapan mesin ringan Tokarev.


          Vlad, lan sampeyan, kanthi kasempatan, ora ateges Degtyarev. Tokarev ora duwe bedhil mesin, mung ana prototipe bedhil submachine saka 1927 kamar kanggo Nagant lan Mauser.

          1. hohol95
            hohol95 24 September 2022 10:38
            +3
            MT "Maxim-Tokarev". Senapan mesin ringan Soviet pisanan.
          2. irontom
            irontom 24 September 2022 11:02
            +4
            Ana senapan mesin ringan Maxim-Tokarev MT-25
            1. lele
              lele 24 September 2022 11:21
              +3
              Inggih, kita ora ngomong babagan produksi massal ing kene, cara metu sementara, amarga ora perlu, banjur digabung menyang Spanyol, yen ora salah.
              1. irontom
                irontom 24 September 2022 11:33
                +2
                bab 2500 barel padha diprodhuksi, supaya seri amba, DP-27 mung muncul.
                1. lele
                  lele 24 September 2022 11:40
                  +3
                  Aku ngerti carane akeh sing dirilis, nanging iki seri, ora produksi massal. DP, mesthi, ora masterpiece, nanging ing kasus iku luwih apik tinimbang kompilasi Tokarev monstrous iki.
                  1. hohol95
                    hohol95 24 September 2022 11:47
                    +4
                    Kanggo WWI MT bakal sampurna!
                    Jerman dhewe mbangun MG08/15, MG08/18!
                    Saka kekurangan "rem tangan".
                    Lan kuwi "rem tangan" ing Rusia bisa nguwasani luwih cepet saka padha bakal nyiyapake produksi "Madsenov".
                    1. lele
                      lele 24 September 2022 11:49
                      +4
                      Kanggo WWI MT bakal sampurna!


                      Ora, aku ngerti manawa para jenderal tansah nyiapake perang pungkasan, nanging supaya para tukang senjata ...
                      1. hohol95
                        hohol95 24 September 2022 13:05
                        +6
                        Ing RSFSR taun 1925 ana pilihan ???
                        "Lewis" lawas wis lungse lan tanpa spare parts lan cartridges!
                        Utawa lunga utawa checkers ...
                        DP isih ing pembangunan, lan Imperialisme Donya ing siyaga!
                        Piye carane ngelengkapi pasukan???
                        Mobil lapis baja ing Tentara Abang muncul sadurunge tank domestik.
                        Ukuran sing perlu. Luwih cepet dikembangake, luwih cepet dipasang ing conveyor !!!
                        Dheweke wiwit ngisi pasukan kanthi kendaraan lapis baja domestik luwih cepet.
                        Apa Amerika nggawe "rem tangan" modern ing taun 1941?
                        Ora. Dadi padha mlayu karo BAR lan nyeret easel "Brownings".
                        Basa Prancis uga "ngunyah saka irung" lan ora bisa ngreksa tentara kanthi bener.
                      2. lele
                        lele 24 September 2022 13:57
                        +5
                        lan nyeret easel "Brownings".


                        Dheweke isih digawa. Mungkin amarga senapan mesin sukses banget? nglirik
                      3. hohol95
                        hohol95 24 September 2022 14:27
                        +2
                        Utawa mungkin dheweke ora bisa nggawe panggantos kanggo dheweke ...
                      4. lele
                        lele 24 September 2022 14:54
                        +4
                        Iku ora mungkin. eseman Rada modern, sistem Browning isih mlaku ing saindenging jagad nganti saiki, lan cocog karo kabeh wong. Yen ana kabutuhan, dheweke bakal nemokake pengganti.
                      5. hohol95
                        hohol95 24 September 2022 15:33
                        +4
                        Nanging dheweke nggawe 3 model pistol sing bisa digunakake.
                        Model pisanan "sowed" ing Eropah ing Perang Donya II kanggo 5 "Baku", liyane "sowed" liwat Vietnam, katelu iki bubar "digawe" kanggo 120 "ijo" bêsik.
                      6. lele
                        lele 24 September 2022 15:37
                        +4
                        Apa sampeyan duwe dhuwit, apa sampeyan kudu mbuwang ing ngendi wae? Ing kene padha nandhang sangsara. ngguyu
                      7. Kote Pane Kohanka
                        Kote Pane Kohanka 24 September 2022 17:05
                        +3
                        Kutipan saka hohol95
                        Nanging dheweke nggawe 3 model pistol sing bisa digunakake.
                        Model pisanan "sowed" ing Eropah ing Perang Donya II kanggo 5 "Baku", liyane "sowed" liwat Vietnam, katelu iki bubar "digawe" kanggo 120 "ijo" bêsik.

                        Sirah sing ala ora menehi istirahat kanggo sikil. Dheweke dhewe ngalangi penjualan PM domestik "Makarov" ing pasar! Saiki dheweke ora bakal nandhang sangsara karo scarecrows, nanging bakal duwe, sanajan ora modern, nanging bisa dipercaya pistol 8-shot. sedulur
                      8. Kote Pane Kohanka
                        Kote Pane Kohanka 24 September 2022 17:02
                        +3
                        Kutipan: Kucing Laut
                        lan nyeret easel "Brownings".


                        Dheweke isih digawa. Mungkin amarga senapan mesin sukses banget? nglirik

                        Mbokmenawa luwih dipercaya!
                        Kita uga nggunakake Kalashnikov.
                        Miturut cara, M2 pancen dadi lambang "luwih abot". Kita wis nguwasani katelu ing baris Kord, lan padha "ndedonga" kanggo wong umur satus taun.
                      9. Kote Pane Kohanka
                        Kote Pane Kohanka 24 September 2022 16:58
                        +4
                        Kutipan saka hohol95
                        Ing RSFSR taun 1925 ana pilihan ???
                        "Lewis" lawas wis lungse lan tanpa spare parts lan cartridges!
                        Utawa lunga utawa checkers ...

                        Yen sampeyan ndeleng kanthi objektif, Fedorov ing 1925-1927 nawakake baris senjata otomatis sing konseptual luwih dhisik. Ing paling ora rong paramèter, manunggal lan kaliber 6,5mm janjeni karo lengen klambi flangeless.

                        Malah tank T-18 pisanan nampa bedhil mesin Fedorov, nanging mlarat saka negara Soviet enom nyimpulake. Miturut cara, kita isih gelut karo kartrij saka Mosinka lawas sing apik.

                        DP isih ing pembangunan, lan Imperialisme Donya ing siyaga!
                        Piye carane ngelengkapi pasukan???

                        Lewis tindak menyang perang pungkasan ing 41.

                        Mobil lapis baja ing Tentara Abang muncul sadurunge tank domestik.
                        Ukuran sing perlu. Luwih cepet dikembangake, luwih cepet dipasang ing conveyor !!!
                        Dheweke wiwit ngisi pasukan kanthi kendaraan lapis baja domestik luwih cepet.

                        Austin-Putilovets malah nampa jeneng semi-resmi - "setengah tank". Ing Polandia, iki diarani tank "jinis Rusia".

                        Apa Amerika nggawe "rem tangan" modern ing taun 1941?
                        Ora. Dadi padha mlayu karo BAR lan nyeret easel "Brownings".
                        Basa Prancis uga "ngunyah saka irung" lan ora bisa ngreksa tentara kanthi bener.

                        Aku mung pengin nulis yen perang telat. USSR ing taun 1941 cedhak banget kanggo saturating Tentara Abang karo bedhil SVT self-loading. Iku perang sing meksa kita ninggalake produksi lan bali menyang Mosinka. Alasan sing padha nyebabake nilar DS-39, sing ing wektu tentrem mesthi dieling-eling. Maxim lawas bali menyang wadhah.
                      10. hohol95
                        hohol95 24 September 2022 17:20
                        +5
                        Sehat lan rejeki iku apik...
                        Saliyane ing "Lewis", padha raked metu kabeh sing bisa njupuk saka tong sampah saka motherland. Saka Browning Potato Digger nganti Lebel Prancis.
                        Ing Leningrad, cangkang 47mm lawas saka bedhil angkatan laut diasah maneh kanggo digunakake ing tembakan infanteri lan tank "patang puluh lima".
                        Yen ora kanggo perang ...
              2. KabehBiBek
                KabehBiBek 24 September 2022 21:57
                0
                Sampeyan salah, akeh menyang China ing tanggal 38. Lan wong Tionghoa malah nggawe produksi ing omah.
                Jaringan mlaku sing release gunggungipun 2500 bêsik, nanging ana versi cukup, kang kaping pirang-pirang.
                Dadi sirkulasi bisa dibandhingake karo karabin Tokarevsky, nanging ora, ora, ya, padha kedhip ing film sadurunge perang lan babad awal.
                1. lele
                  lele 25 September 2022 09:08
                  +2
                  Kira-kira 1500 MT dikirim menyang China ing wektu sing padha karo 5600 DP-27, ngomong babagan produksi senjata kompleks kasebut ing China ing 30-40s paling ora serius.
                  1. KabehBiBek
                    KabehBiBek 2 Oktober 2022 13:43
                    0
                    Oh tenan?
                    Yaiku, dheweke nguwasani jam cuckoo sing digiling kaya Mauser C96 kanthi file, desain mbah Hiram - karo dheweke, kanthi file - diuripake, nanging ora bisa dadi MT sing luwih gampang adhedhasar motif? Bangsa sing ide nasionale langsung nyalin kanthi cara improvisasi lan preduli saka jam kerja?
                    Oh inggih.
                    1. lele
                      lele 2 Oktober 2022 14:18
                      +1
                      Oh tenan?


                      Ya pancen. ngguyu
                      Apa sampeyan nyoba njupuk saka conto Cina wektu iku? Aku mesthi ora. Nanging ing ngarsane dudu imajinasi sing paling maju, ora angel mbayangake karya otomatisasi senapan mesin sing dipasang ing dhengkul kanthi bantuan rasp lan sledgehammer.
          3. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 24 September 2022 13:09
            +3
            Ya, Konstantin - diterangake piyambak.
            Tokarev eksperimen karo senapan mesin cahya adhedhasar Maxim.
            Nanging, kudu diakoni manawa Degtyarev tumindak banget "manungsa" karo Gryunov lan Kalashnikov.
            1. Siberian 63
              Siberian 63 25 September 2022 09:46
              +1
              mbokmenawa kabeh Goryunov padha. Priksa apa sing sampeyan tulis.
        2. hohol95
          hohol95 24 September 2022 10:40
          +3
          Apa sing ngalangi tukang senjata kita nggawe analog MT nalika Perang Donya I?
          1. KabehBiBek
            KabehBiBek 24 September 2022 22:03
            +2
            Ya, kaya biasane; materiel lan birokrasi.
            Dheweke ngandelake Madsen, amarga putri-putri Denmark minangka garwa tradisional Romanov.
            Nanging, ora shmogli, lan banjur - Civil.
            Miturut cara, rake padha ing cilik saka MT-26 rong puluh taun mengko teka wis karo RP-46. Ora ana mobilitas: kothak ora dipasang ing senapan mesin kanthi cara apa wae, kasus kartrij dibuwang mudhun. Dadi owah-owahan saka posisi murup amarga efforts saka rong nomer, lan ing wayahe senapan mesin ora cocok banget kanggo diperlokaké, amarga ing wayahe tape wis dibusak saka iku kanggo mobilitas.
      2. lele
        lele 24 September 2022 10:15
        +3
        Nanging sakperangan alesan, Rusia takon Sekutu kanggo bedhil mesin entheng.


        Mungkin amarga Lewis lan wong tuwa Madsen isih luwih dipercaya tinimbang senapan serbu Fedorov?
        1. hohol95
          hohol95 24 September 2022 10:37
          +5
          Bisa uga!
          Utawa mbok menawa ana kasekengan kanggo produksi massal bedhil Fedorov lan kasekengan desainer domestik kanggo mbangun rem tangan saka jinis MT saka easel "Maxim".
          1. KabehBiBek
            KabehBiBek 24 September 2022 22:05
            +2
            Nanging apa-apa sing malah Jerman ora nguwasani rem tangan saka alat mesin langsung?
            Lan dadi jenazah nyata.
            1. hohol95
              hohol95 25 September 2022 09:43
              +1
              Dheweke ora duwe pilihan!
              Ing Rusia, malah "cadaver" kuwi ora digawe.
              Lan padha ora sijine model liyane ing conveyor.
        2. hohol95
          hohol95 24 September 2022 15:34
          +3
          Lan mungkin kabeh gumantung ing kemampuan produksi?
          1. lele
            lele 24 September 2022 15:38
            +5
            Lan mungkin kabeh gumantung ing kemampuan produksi?


            Lan iki paling kamungkinan!

            "Kanggo mbangun trem - ora kanggo tuku kuldi!" (C)
            1. hohol95
              hohol95 24 September 2022 15:54
              +4
              "Pamilik Konka, perusahaan swasta lan gabungan, sing ing wektu siji nampa hak kanggo mbangun" railways jaran ", nyegah panyebaran transportasi listrik. Hukum Kakaisaran Rusia ana ing sisih, lan dokumen ing tangan kandha yen pamrentah kutha ora bisa nggunakake moda transportasi liyane ing lurung-lurung sajrone sèket taun tanpa idin saka pemilik trem sing ditarik jaran.
              https://naukam.ucoz.ru/publ/istoricheskie/tramvaj_v_rossii/6-1-0-65
              1. lele
                lele 24 September 2022 16:08
                +4
                Iki carane kita ajeg mlebu ing dupa, ing wektu iku lan ing iki. negatif
                1. hohol95
                  hohol95 24 September 2022 16:22
                  +3
                  Yen negara kita ukurane Monaco utawa Luxembourg ...
                  Bakal urip kaya "keju keras ing mentega alus"!
                  Lan kabeh masalah saka "ukuran" ...
                  1. lele
                    lele 24 September 2022 16:51
                    +3
                    "Tanah kita akeh, ora ana tatanan kaya ora" (c) Nyuwun
                2. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 24 September 2022 16:28
                  +3
                  Iki carane kita ajeg mlebu ing dupa, ing wektu iku lan ing iki.

                  Reformasi transportasi ing St. Petersburg ...
                  1. lele
                    lele 24 September 2022 16:52
                    +2
                    Sampeyan isih begja sing Sabyanin dikuwasani Moscow. keprungu
                    1. 3x3z simpen
                      3x3z simpen 24 September 2022 16:56
                      +5
                      We duwe Beglov cukup kanggo paling ora nyenengi.
                    2. Kote Pane Kohanka
                      Kote Pane Kohanka 24 September 2022 17:35
                      +3
                      Kutipan: Kucing Laut
                      Sampeyan isih begja sing Sabyanin dikuwasani Moscow. keprungu

                      Kutipan saka: 3x3zsave
                      We duwe Beglov cukup kanggo paling ora nyenengi.

                      Paling ora lingkup sampeyan ana, nanging kita. Salah siji dheweke gelut karo pager, banjur ... Nanging, pager njaluk jenenge kanggo ngurmati "pengecut ..." wassat
                      Ngganti tanpa katon? ngguyu
                      1. lele
                        lele 24 September 2022 17:39
                        +3
                        Ngganti tanpa katon?


                        Ing Fig - awl kanggo sinetron. mandheg
                      2. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 24 September 2022 18:07
                        +3
                        Iku gelut karo pager
                        Kita ora gelut karo pager, walikota kita tresna banget. Madeg ing stasiun sepur Moscow suwene 10 taun, saiki wis ngadeg ing Okhta suwene 10 taun.
                        Lan ya, aku durung nerangake "reformasi sampah" Taun Anyar, nanging Shnur nyritakake babagan sing paling apik.
                    3. gsev
                      gsev 24 September 2022 18:18
                      +2
                      Kutipan: Kucing Laut
                      Sampeyan isih begja sing Sabyanin dikuwasani Moscow.

                      Sadurunge Moscow, Sobyanin dadi pimpinan ing Tyumen. Nalika Putin ditransfer menyang Moskow, wong Tyumen nesu banget amarga pimpinan sing efisien lan kaya bisnis kasebut ditransfer menyang pusat. Sobyanin ora disengiti amarga kabijakane nglawan kesewenang-wenangan lokal. Ing Tyumen, kang sijine media ing kontrol negara, suda akeh posisi birokrasi lan dramatically tambah budget wilayah Tyumen. Ing Moskow, ing sangisore dheweke, transportasi umum berkembang kanthi cepet, kios-kios sing ala Luzhkov lan Gaidar ilang saka lurung-lurung, lan Moskow wiwit dadi kutha kanthi arsitektur normal saka pasar Shanghaichik, kaya sing digawe Luzhkov ..
                      1. lele
                        lele 24 September 2022 18:51
                        +2
                        Moscow wiwit dadi kutha kanthi arsitektur normal saka pasar shanghaichik,

                        Ya, kanthi tembung, BORDER sing padhet lan omong kosong. ngguyu
                      2. Kote Pane Kohanka
                        Kote Pane Kohanka 24 September 2022 20:49
                        +1
                        Tyumen lan Moskow, adoh saka kutha sing disubsidi, ing babagan ngisi kapsul anggaran.
                        Saiki, yen Sobyanin nuduhake awake nang endi wae ing Makhachkala utawa Kopeysk, banjur sikap bakal beda.
                      3. gsev
                        gsev 24 September 2022 23:10
                        +1
                        Quote: Kote Pane Kokhanka
                        Saiki, yen Sobyanin nuduhake awake nang endi wae ing Makhachkala utawa Kopeysk,

                        Makhachkala dumunung ing zona iklim sing luwih anget. Iku luwih gampang kanggo mbangun ana. Pengumpulan pajak ing Tyumen wis tambah sepuluh, yen ing Makhachkala pemerintah lokal nambah tingkat ngisi anggaran kaping telu lan nggunakake dana kasebut kanthi wicaksana, bakal nggawe Makhachkala luwih apik lan luwih sugih tinimbang Tyumen ing babagan perbaikan. Aku ana ing desa Circassian Ulyap. Penduduk lokal nyalahake wong-wong Moskow Rusia amarga ora maju lan ora ngerti babagan kepenak urip karo kulawarga ing omah 10 lantai sing wiyar kanthi 2 kamar tinimbang gubug lima tembok ..
                      4. Aviator_
                        Aviator_ 24 September 2022 21:23
                        +1
                        Ing Moskow, ing sangisore dheweke, transportasi umum berkembang kanthi cepet,
                        Apa sampeyan ngomong babagan likuidasi armada trolleybus?
                      5. gsev
                        gsev 24 September 2022 23:03
                        +2
                        Kutipan: Aviator_
                        Apa sampeyan ngomong babagan likuidasi armada trolleybus?

                        Trolleybuses wis diganti dening kendaraan listrik-powered baterei. Saiki, yen ana kacilakan siji trolleybus, gerakan ing sadawane baris ora mandheg. Ngenalke MCC, loro MCD, akeh jalur metro. Miturut sensasi kasar, dawa metro Moskow wis tambah kaping setengah. Yaiku, pambangunan metro lan transportasi sing padha ditindakake kanthi luwih cepet tinimbang ing pamrentah liyane. Sepur listrik dadi luwih kerep. Dibandhingake karo jaman Soviet, transportasi umum ing Moskow dadi luwih gratis.
          2. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 24 September 2022 17:07
            +3
            Kutipan saka hohol95
            Lan mungkin kabeh gumantung ing kemampuan produksi?

            Bebener iku nang endi wae ing tengah. Elinga yen Maxim wis dikuasai ing Tula meh 10 taun !!!
            1. hohol95
              hohol95 24 September 2022 17:56
              +2
              Lan padha ora nggawe pistol!
              Lan dheweke ora ngrancang.
      3. irontom
        irontom 24 September 2022 11:10
        +3
        Ora, ana kumpulan eksperimen sing diowahi saka penulis sadurunge perang. bedhil 6.5 mm, 8 pcs. Senapan mesin 6,5 mm (otomatis) karo majalah kanggo 15 babak ing perusahaan khusus saka resimen Izmailovsky, lan yen memoriku ngladeni aku, sawetara potongan tiba ing penerbangan.
        Iku pancen kabeh.
        Liyane saka AF diowahi dening Fedorov kanggo 25 babak karo gagang ing ngarepe majalah, kang kita ngerti, dirilis ing Kovrov sawise revolusi.
  6. Revolver
    Revolver 24 September 2022 07:42
    +4
    Kanggo tampilan karakteristik saka majalah sektor ala, kang uga sabab saka sawetara owahan saka telat, kita kudu "matur nuwun" 8x50R Lebel cartridge, kang wis taper luwih saka 7.62x54R kondhang. Yen katon ing gambar saka bedhil mesin padha chambered kanggo Amérika .30-06 Springfield cartridge, majalah katon unremarkable, kajaba iku dicokot cendhak kanggo bedhil mesin.
    Mesthine, ing taun 1887 kartrid iki revolusioner, sawise kabeh, kartrid pisanan kanggo bubuk tanpa asap. Nanging ing taun 1914 iku cetha outdated, kaya bedhil digawe kanggo iku, karo majalah tubular underbarrel, IMHO paling awon kabeh bedhil produksi massal saka Perang Donya. Lan Prancis perang karo bedhil iki ing Perang Donya II; nanging, "sukses" senjata Prancis ing perang kasebut mudhun ing sajarah.
  7. Nefilim
    Nefilim 24 September 2022 07:53
    +3
    Lan ing Panggonan pisanan antarane wong kapitunan iku Shosh Perancis utawa Chauchat senapan mesin cahya, minangka Amerika disebut. Alesan kanggo jeneng pindho aneh iku kepala komisi sing makarya ing senapan mesin iki Kolonel Chauchat (kang jeneng ing basa Prancis diwaca minangka "Shosha" utawa "Shosh", nanging uga bisa dieja!).

    Lan maneh kita saiki nalika lair saka legenda kutha liyane saka penulis iki! Generator langsung saka "legenda kutha". Wektu iki babagan "chauchat". Ing kasunyatan, ing basa Inggris diwaca "show-sha", amarga miturut aturan basa Inggris ing tembung sing asale saka basa Prancis, ana sanga, yen memoriku bener, uga ing. Jeneng Prancis, kombinasi huruf "ch" diwaca lan diucapake kaya ing basa Prancis - kaya "w".
    1. kaliber
      24 September 2022 08:05
      +2
      Aku ora peduli apa "aturan" iku. Kanggo sing maca massal, sing penting yaiku "ditampa". Aku ora teka munggah karo jeneng "chauchat", iku massively ditemokaké ing macem-macem saka sudhut sastra. Miturut aturan, ora ana William Sang Penakluk lan kutha Roma, nanging padha!
      1. lele
        lele 24 September 2022 08:38
        +3
        Pralno, Olegych - dudu ara!

        "Para ahli, kudu mateni ahli kasebut!" (c) am

        1. kaliber
          24 September 2022 15:05
          +2
          Kutipan: Kucing Laut
          "Para ahli, kudu mateni ahli kasebut!" (c)

          Mung aku, Konstantin, ora weruh titik menehi referensi kanggo sastra ing bahan populer. Iki dudu Wikipedia, sing ana telung referensi kanggo siji kasunyatan. Yen ana sing kasengsem, deleng lan deleng dhewe. Lan kanggo wong-wong sing mung kasengsem maca kanggo pembangunan umum - lan iki cukup. Aku ora ngomong babagan volume. 14 ewu karakter - watesan kanggo asimilasi. Sing, kabeh "kreativitas" dumunung ing sawetara saka 8 kanggo 14.
          1. lele
            lele 24 September 2022 15:12
            +3
            Ya, kabeh apik, mung kanggo sawetara kolega, tinimbang pamer banal, sampeyan mung kudu ngunggah materi sing menarik, sing, kanthi cara, paling akeh. Lan sampeyan ora perlu nyepak penulis pikiran gedhe - kanthi gampang lan ing antarane wektu, nanging kanggo nggawe artikel sing menarik dhewe, ing kene, nyuwun pangapunten, "Zarathustra ora ngidini." Nyuwun
      2. Nefilim
        Nefilim 24 September 2022 09:06
        +8
        Sampeyan, sayang, nulis omong kosong. Amarga ora biyasane kleru tembung ing ngendi wae, kejaba mesthi ana cacad ing piranti wicara. Lan ing "sastra sing paling maneka warna" lan ora kaya saran saka panulis kasebut ditemokake. Miturut cara, karo sajarah senapan mesin, sampeyan uga nyuwek dongeng saka "macem-macem sastra".
        Minangka basis, padha njupuk bedhil karo majalah 20-babak, kang tumindak dening pasukan recoil saka tong minyak sak stroke dawa, desainer Hungaria Rudolf Frommer, sing malah sadurunge perang dites ing Swiss. Iki rada diowahi lan ing taun 1915, wis dadi senapan mesin ringan, kanthi cepet dilebokake ing produksi lan dilebokake ing layanan.

        Senapan Frommer ora digawe nganti taun 1908, lan Shosh wiwit ngrancang bedhil, yaiku CHAUCHAT-SUTTER MACHINE RIFLE, sing dijupuk minangka basis kanggo Fusil Mitrailleur Modele 1915 CSRG, ing taun 1903.
        Senapan Shosh CHAUCHAT-SUTTER MACHINE RIFLE katon kaya iki.

        Ing awal Perang Donya I, bedhil iki digunakake ing jumlah winates, kalebu kanggo arming pesawat.

        Iku ing basis saka bedhil iki padha digawe bedhil mesin.
        Dadi aja njupuk posisi kaping pindho, luwih becik ngrungokake kritik sing mbangun babagan karya sampeyan, kebak blunder saka "maneka warna sastra."
        1. irontom
          irontom 24 September 2022 10:55
          +4
          Kanggo njlentrehake, ing foto 8 mm Lebel CS (Chauchat-Sutter) arr. kaping 11. kang ditanggepi ing jumlah 100 bêsik. 13-14 taun. siji tong minyak disimpen ing museum.
          1. Nefilim
            Nefilim 24 September 2022 11:05
            +4
            Ya sampeyan bener. Sayange, aku durung nemokake foto conto sadurunge, kalebu sing ana ing kamar kanggo Shosh 7x59 mm. Sampeyan kudu dig menyang buku.
            1. irontom
              irontom 24 September 2022 11:28
              +3
              bokong paling menarik lan nangani bedhil iki digawe saka aluminium.
              1. Nefilim
                Nefilim 24 September 2022 11:54
                +3
                Nemokake foto sing menarik. Pranyata Jerman ngonversi Modele 1915 CSRG sing dijupuk menyang kartrij lan sukses digunakake. Mungkin bedhil mesin ora ala kaya biasane nulis babagan iki?
                1. KabehBiBek
                  KabehBiBek 24 September 2022 22:10
                  +2
                  Ora, kesederhanaan Jerman nganggo rem tangan malah luwih sedih tinimbang kita.
        2. kaliber
          24 September 2022 14:28
          0
          Apa sampeyan mikir aku durung weruh foto-foto iki? Iku warta kanggo kula uga. Lan kanggo kritik sing mbangun ... Iku ora saka sampeyan. Kritik ya, nanging biasane aku mung ngidoni. Kaya iki: ugh lan kabeh!
        3. kaliber
          24 September 2022 14:42
          +1
          Kutipan saka Nephilim
          "Maneka Sastra"

          Saka ngendi sampeyan entuk informasi? Ora saka sastra? Lan kenapa sastramu luwih bener tinimbang karyaku? Utawa roh Shosh dhewe bisik-bisik marang sampeyan?
        4. kaliber
          24 September 2022 14:59
          -2
          Kutipan saka Nephilim
          Senapan Frommer ora digawe nganti taun 1908, lan Shosh wiwit ngrancang bedhil, yaiku CHAUCHAT-SUTTER MACHINE RIFLE, sing dijupuk minangka basis kanggo Fusil Mitrailleur Modele 1915 CSRG, ing taun 1903.

          Plotnikov S.E. - peneliti senior ing TsMVS, makarya luwih saka 35 taun, wis ditulis sing Louis Chauchat dikembangaké senapan mesin ing 1907. Senapan Frommer digawe watara taun 1908. Dadi Shosha bisa akrab karo dheweke, kok ora. Kaya sing sampeyan ngerteni, sudut pandang gumantung saka sumber informasi. Aku ora duwe alesan kanggo ora dipercaya Plotnikov, nanging sampeyan. Apa sampeyan penulis pirang-pirang artikel lan buku babagan senjata?
          1. Nefilim
            Nefilim 24 September 2022 17:25
            +3
            Kaya iki: ugh lan kabeh!

            Apa komentar banget budaya? Sampeyan saka Penza?
            Saka ngendi sampeyan entuk informasi? Ora saka sastra? Lan kenapa sastramu luwih bener tinimbang karyaku?

            Mesthi, saka sastra. Mung kita duwe sastra beda. Sampeyan nulis ulang artikel saka Internet, sing asring ditulis maneh ing babak katelu lan ngemot akeh kasalahan. Aku nggunakake sastra, sing ing sawetara kalangan diarani "sumber asli".
            Plotnikov S.E. - peneliti senior ing TsMVS, makarya luwih saka 35 taun, wis ditulis sing Louis Chauchat dikembangaké senapan mesin ing 1907. Senapan Frommer digawe watara taun 1908.

            Ing babagan sejarah senjata Prancis, Plotnikov dudu wewenang. Sampeyan bisa uga ora ngandel, nanging majalah Connaissance de l'histoire mensuel utawa The Chauchat Machine Rifle monograph bisa. Shosh wiwit nggarap rancangane ing taun 1903, nalika ora ana bedhil Frommer. Nanging Browning wis ngenalaken prinsip otomatisasi - recoil karo stroke dawa saka tong minyak (FN / Browning Auto-5).
            Apa sampeyan penulis pirang-pirang artikel lan buku babagan senjata?

            Aku wis ngenteni pitakonan makutha sampeyan iki. Aku duwe cukup artikel, lan ora mung ing topik senjata. Nanging anane publikasi ora ateges minangka indikator tingkat kawruh ing masalah apa wae. Lan kedadeyan yen ana wong sing nulis ensiklopedia kabeh babagan samurai, nanging dheweke ora ngerti carane chebako timae beda karo hakobi timae.
            1. kaliber
              24 September 2022 17:58
              -2
              Kutipan saka Nephilim
              Aku duwe cukup artikel, lan ora mung ing topik senjata.

              Apik banget! Nanging kok langsung QUESTION MAHKOTA? Sampeyan bisa ngerteni babagan aku ing Internet, nanging aku ora ngerti apa-apa bab sampeyan, lan aku ora seneng komunikasi karo bayangan. Paling ora ana ... Lan amarga sampeyan duwe akeh materi sing menarik, bareng karo VO. Kabeh mung bakal matur nuwun.
              Kutipan saka Nephilim
              apa bedane chebako timae lan hakobi timae - dheweke ora ngerti.

              Lan iku dhasar? Iku misale jek kula sing ora. Lan buku ora dadi luwih elek. Lan iki sing aneh - aku ora ngerti, nanging ana buku babagan samurai sing metu, lan Institut Pasinaon Oriental minangka reviewer lan menehi go-ahead lan dana liyane saka Yayasan Kemanusiaan Rusia, malah kaya ngono. Ora adil, ta? Sampeyan, saiki, sampeyan ngerti ... apa gunane? Apa sing kedadeyan karo sampeyan?
              Ya, saka Penza, dadi apa? Dene bab kabudayan... Alhamdulillah kula kalebet generasi ke-4 warga negara lan warga pendhidhikan, mula sanajan aku ngirim wong saru lan ngethok irung nganggo driji loro, budayaku ora bakal surut.
              1. Nefilim
                Nefilim 24 September 2022 18:21
                +4
                Alhamdulilah kula kalebet generasi ke-4 warga lan warga pendhidhikan

                Sampeyan ngerti, Kroeber lan Kluckhohn ngetung babagan telung atus definisi konsep budaya. Nanging ora ana papan panggonan lan kualifikasi pendhidhikan minangka faktor sing nemtokake manawa wong sing duwe budaya utawa luwih saka wong sing duwe budaya wis munggah.
                1. kaliber
                  24 September 2022 19:19
                  -2
                  Aku ora peduli karo wong-wong mau lan petungan, terus terang! Nanging sampeyan ora mangsuli: apa sing bisa dakwaca saka sampeyan? Lan kenapa, kanthi tingkat kesadaran sing dhuwur, sampeyan ora menehi bagean kanggo para pamaca VO? Sing jelas, sarèhne ora ngajeni, banjur ... ya ... carane kanggo nuduhake wong-wong mau. Nanging isih ... Tampilake kita kabeh conto, supaya bisa ngomong, jurnalisme online babagan topik militer.
                  1. Nefilim
                    Nefilim 24 September 2022 19:54
                    +3
                    Aku ora peduli karo wong-wong mau lan petungan, terus terang!

                    Bravo, bravissimo!!! Iki sing dakngerteni - jawabane warga kutha ing generasi kaping papat lan calon ilmu sejarah! Endi wong tani sing ora duwe budaya.
                    Nanging piye wae...

                    Ora ana wae.
                  2. kaliber
                    25 September 2022 07:11
                    0
                    Kutipan saka kaliber
                    Tampilake kita kabeh conto, supaya bisa ngomong, jurnalisme online babagan topik militer.

                    Lan aku ngerti ora bakal ana jawaban kanggo iki?
            2. kaliber
              24 September 2022 18:14
              0
              Kutipan saka Nephilim
              monograf The Chauchat Machine Rifle

              Saget! Nanging kanggo artikel populer, shoveling $198,00 monographs sing sampeyan kudu dadi? Lan ora ana versi elektronik ing Internet, aku katon nalika aku milih materi kanggo artikel. Buku iki diterbitake ing Kanada ing taun 1995 lan kasedhiya ing Amazon. Ana, nanging ora babagan pakurmatan kita, ing kasus apa wae, aku ora bisa mbayar.
              1. Nefilim
                Nefilim 24 September 2022 18:48
                +1
                $ 200 ora kaya jumlah gedhe yen wong pancene kasengsem ing masalah apa wae. Bisa uga luwih gampang ditindakake. Hubungi kanca ing Prancis sing duwe informasi sing dibutuhake. Lan ora ana biaya.
                1. kaliber
                  24 September 2022 19:14
                  -1
                  Kutipan saka Nephilim
                  $ 200 ora kaya jumlah gedhe yen wong pancene kasengsem ing masalah apa wae. Bisa uga luwih gampang ditindakake. Hubungi kanca ing Prancis sing duwe informasi sing dibutuhake. Lan ora ana biaya.

                  Apa sampeyan nulis iki mabuk utawa bodho? Utawa mungkin sampeyan duwe rig minyak ing cedhak omah sampeyan? Aku manggon ing pensiun saka 14,500 r. 200 dolar kanggo 223 kaca kertas - iku edan! Aku ora duwe kanca ing Prancis. Aku ora nganggo basa Prancis. Kajaba iku, aku ora duwe pakulinan kanggo meksa kanca utawa kenalan karo kabutuhanku. Aku iki ora ayu.
                  1. Nefilim
                    Nefilim 24 September 2022 19:47
                    +1
                    Apa sampeyan nulis iki mabuk utawa bodho?
                    Maneh kultureshka banjir?
                    200 dolar kanggo 223 kaca kertas - iku edan!

                    Iku kabeh gumantung ing subyek. Artis Arkhip Kuindzhi urip ing crumbs sampurna karo income ageng. Meh kabeh dhuwit kanggo siswa bakat. Apa sampeyan mikir sampeyan edan?
                    Kajaba iku, aku ora duwe pakulinan kanggo meksa kanca utawa kenalan karo kabutuhanku. Aku iki ora ayu.

                    Ya, karo kanca-kanca sampeyan, ketoke, ora apik banget.
                    1. kaliber
                      25 September 2022 07:13
                      +1
                      Kutipan saka Nephilim
                      Ora temenan.

                      Tepat banget, nanging sikapku marang dheweke ora konsumtif.
                    2. kaliber
                      25 September 2022 07:14
                      +1
                      Kutipan saka Nephilim
                      Artis Arkhip Kuindzhi urip ing crumbs sampurna karo income ageng

                      Aku ora duwe penghasilan gedhe. Ora ana sing dibuang...
  8. hohol95
    hohol95 24 September 2022 16:51
    +1
    Vyacheslav Olegovich!
    Bakal ana artikel bab Hotchkiss Mle 1909?
    Banjur satya ing VO saka 2012 cetha outdated!
    "Shosha" dilebokake ing produksi
    amarga kangelan karo produksi jinis bedhil mesin liyane!
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 24 September 2022 17:40
      +1
      Lan kanthi cara, aku bakal dadi menarik kanggo maca babagan volyn, sing ana ing tangane prajurit tengen. T-Gewehre" M.1918
      1. hohol95
        hohol95 24 September 2022 18:01
        +2
        Artikel iki dudu babagan "pembunuh waja" Teutonik, nanging aku mikir bakal menarik.
        warspot.ru
        "Senjata paling rahasia saka Persemakmuran Polandia-Lithuania kapindho"
        Andrey Kharuk Feb 01 '18
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 24 September 2022 18:15
          +1
          Matur nuwun, Alexey!
          Aku mesthi bakal katon.
      2. kaliber
        24 September 2022 18:05
        +2
        Ana materi babagan T-gever. Lan aku mikir ana sawetara foto sing menarik. Bakal kudu nyoba. Nalika aku sibuk - Michael dhawuh Warwick Castle - Aku lungguh liwat.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 24 September 2022 18:19
          +2
          Nalika aku sibuk - Michael dhawuh Warwick Castle - Aku lungguh liwat.
          Kelas!!!
          Senajan aku luwih seneng Prancis. Coba pikirake: ana 4969 kastil kanthi tingkat pengawetan sing beda-beda ing Prancis! Lan babagan jumlah sing padha mung dikenal saka sumber sing ditulis.
          1. kaliber
            24 September 2022 19:25
            +1
            Kutipan saka: 3x3zsave
            Senajan aku luwih seneng Prancis.

            Eh, aku ora pengin nulis, aku pengin njaga rahasia, nanging yen ngono. Ana kastil Prancis kanggo sampeyan, Anton. Aku wis nemokake siji ... Aku nyiapake bahan kanggo artikel babagan dheweke.
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 24 September 2022 19:32
              +1
              Kanthi kesenengan aku bakal "mlaku" liwat materi sampeyan ing komentar)))
              1. kaliber
                24 September 2022 19:41
                +1
                Kutipan saka: 3x3zsave
                "liwat" materi sampeyan

                Mugi...
      3. hohol95
        hohol95 24 September 2022 18:20
        +1
        Loro "stormtroopers Imperial" ing sisih kiwa wis nangkep lan laras maneh ing "Shoshiki" 7,92mm.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 24 September 2022 18:26
          +1
          Cetha babagan apa tandhane, nanging aku kasengsem karo "wong gajah".
    2. kaliber
      24 September 2022 18:03
      +2
      Kutipan saka hohol95
      Bakal ana artikel bab Hotchkiss Mle 1909?
      Banjur satya ing VO saka 2012 cetha outdated!

      Aku jujur ​​ora ngrancang. Nanging ... Aku setuju karo sampeyan, Alexey. Bakal kudu ndeleng apa sing bisa ditindakake!
    3. kaliber
      24 September 2022 18:28
      +1
      Kutipan saka hohol95
      babagan Hotchkiss Mle 1909?

      Alexei! Aku nemokake materi sing menarik banget babagan senapan mesin iki - bakal ana artikel.