Review militèr

"Lance Suci"

146
"Lance Suci"
Panyaliban Kristus. Ndhuwur sirahe prajurit ditulis jenenge ΛΟΓΙΝΟΣ. Injil Rabula, 586. Pustaka Medici Laurenziana, Florence



"... nanging salah siji saka prajurit njojoh lambungé nganggo tumbak, lan langsung metu getih lan banyu."
Injil Yohanes 19:34

История lan budaya. Ana artefak saka nasib unik ing sajarah. Cariyosipun asring kados detektif. Lan carane akeh Legenda padha nimbulake, lan ora count. Lan salah siji artefak kasebut yaiku tumbak Wina, tumbak Hofburg, utawa Tombak St. Dipercaya manawa tip iki uga minangka salah sawijining Instrumen Passion of Christ, sing dilestarekake kanthi ajaib nganti saiki lan, luwih-luwih, nduweni kekuwatan gaib sing gedhe. Iki minangka salah sawijining peninggalan paling gedhe saka iman Kristen, amarga kena ing daging Yesus Kristus dhewe. Bener, konfirmasi manawa ana tumbak sing nembus awak mung ana ing Injil Yohanes. Telu liyane - saka Lukas, Markus lan Matius, ora ana sing dilaporake babagan acara iki. Nanging, iku wis Ajaib sing tip iki, kang dadi akeh iku, wis slamet kanggo dina iki lan saiki disimpen ing treasury kekaisaran saka kastil Hofburg ing Wina. Dheweke uga nyebat "Tumbak Nasib", lan apa sing bakal dakcritakake dina iki ...


"Kiss saka Yudas". Psalter, ca. 1260-1270 Manungsa waé ditarik menyang ujung tombak sing ditampilake ing miniatur kasebut. Perpustakaan Negara Württemberg

Tombak Constantine, Longinus utawa Mauritius?


Ayo dadi miwiti karo kasunyatan sing tumbak iki wis ngalami akèh owah- interpretasi lan dianggep ing wektu sing padha tumbak Kaisar Constantine, lan tumbak St. Mauritius, lan tumbak saka centurion Longinus. Kajaba iku, dadi "tombak Longinus" ing abad kaping 4. Dadi, salah sawijining legenda sing nyebar ujar manawa perwira Gaius Cassius Longinus nyerang Yesus Kristus ing antarane iga kaping 5 lan kaping XNUMX kanthi tumbak, lan ngliwati pleura, paru-paru lan jantung, nanging ora ngrusak balung. Guy piyambak ing panggonan eksekusi dhawuh prajurit Romawi sing njaga Golgota, lan karo tumbak nggebug Gusti Yesus metu saka welas asih supaya ora nandhang sangsara kanggo dangu ing kayu salib.


"The Mercy Strike of Longinus". Psalter lan Kitab Jam, ca. 1310-1320 perpustakaan Inggris

Getih Yusuf Arimatea sing tumpah diklumpukake ing Grail, lan awak saka Juruwilujeng dicopot saka salib, ditutupi kain kafan lan dilebokake ing peti mati. Ing wektu sing padha, Gayus Cassius dhewe pracaya, dadi Kristen, lan mengko malah dikanonisasi ing jeneng St. Longina. Lan cetha yen tumbak iki, sapa kang dadi kagungane, wus dadi kuil, uga makutha eri, salib, paku, kain kafan lan peti.


Pukulan liyane saka welas asih. Buku Jam Neville, c. 1325-1350 perpustakaan Inggris

Injil Yohanes nerangake kanthi cara iki:

"Nanging wiwit dina Jumuah, wong-wong Yahudi, supaya ora ninggalake mayit ing kayu salib ing dina Setu, amarga dina Setu iku dina gedhe, wong-wong mau njaluk Pilatus supaya sikile dipotong lan dicekel. Prajurit-prajurit mau banjur padha sowan, lan sikile sing kapisan lan sikile wong liya sing disalib bareng karo Gusti Yesus padha patah. Nanging bareng padha sowan ing ngarsané Gusti Yésus, weruh yèn Panjenengané wis séda, sikilé ora dibedhol, nanging ana siji prajurit njojoh lambungé nganggo tumbak, lan sanalika banjur metu getih lan banyu. Lan sapa kang weruh iku nekseni, lan paseksene iku bener; Panjenengané pirsa yèn Panjenengané ngandika kang bener, supaya kowé padha pracaya. Amarga iki wis kelakon, supaya Kitab Suci kayektenan: Balunge aja nganti remuk. Uga ing [panggonan] liya Kitab Suci ngandika: wong-wong mau bakal padha ndeleng wong sing dijojoh. (19:31-37)


Dideleng saka jumlah gambar ing naskah, tema "strike" populer banget ing abad pertengahan. Jam, ca. 1400-1440 Perpustakaan lan Museum Morgan, New York

Miturut legenda liyane, asale saka St. Mauritius, nyatakake kepemilikan tumbak iki lan Kaisar Constantine. Banjur Kaisar mangsa Otto Agung entuk, lan kanthi bantuan dheweke ngalahake wong Hungaria ing Lech ing taun 955. Dadi rampung ing wilayah Austria mangsa, lan pungkasanipun teka ing Habsburgs lan dadi peninggalan negara.

Kasunyatan bilih kagunganipun Otto dilapurake dening Liutprand saka Cremona ing "Sejarah", rampung ing taun 961. Ing kono, dheweke menehi katrangan babagan "Tombak Suci" saka Otto Agung, lan pancen pas karo deskripsi babagan tumbak saka Hofburg. Kajaba iku, tumbak kasebut, miturut Liutprand, asline kagungane Charlemagne, sing ing taun 774 ditampa saka Paus minangka peninggalan suci tumbak Kaisar Konstantin.


Ditilik saka pirang-pirang gambar salinan ing miniatur Stuttgart Psalter, tip jinis iki wis nyebar ing Eropa ing abad kaping 801. Stuttgart Psalter, ca. 850-XNUMX Perpustakaan Negara Württemberg

Carolingian "tombak bersayap"


Saka kabeh sing kasebut ing ndhuwur, siji perkara sing jelas - tumbak kasebut cukup kuno. Menapa malih, referring menyang miniatur manuskrip abad tengahan lan conto saka wesi spearheads wektu sing wis teka mudhun kanggo kita, iku gampang kanggo ndeleng sing kita duwe tip khas saka Carolingian winged tumbak! Dawane 50,8 cm, jembaré - 7,9 cm, lan bobote 968 g.


Sing jaga turu, lan Yésus tangi saka kuburan. Kajaba iku, salah sawijining prajurit isih duwe "tombak bersayap" ing tangane. History of the Bible, 1430 Universitas Darmstadt lan Perpustakaan Negara, Jerman

Ing tip baja bener ora kabèh, kang, dening cara, kok katon aneh, nanging kasusun saka rong bagéan, fastened bebarengan karo kabel salaka lan tambahan kebungkus karo lengen klambi emas. Pérangan tengah pucuké kothong. Isine kuku sing dipalu, dilapisi salib tembaga cilik, dawa lan wujude cocog karo kuku sing digunakake dening wong Romawi ing abad kaping XNUMX. Iki uga dipercaya minangka salah sawijining Instrumen Passion. Pucuk kasebut diikat menyang pucuk nganggo kabel perak. Ing piring emas ana tulisan: "Tumbak lan Kuku Gusti"(lat. LANCEA ET CLAVUS DOMINI). Ing bunder perak njero ana teks sing luwih rinci: "Kanthi sih-rahmaté Gusti Allah, Henry IV, kaisar Romawi agung, sing paling Agustus, dhawuh kanggo nggawe gelung perak iki kanggo nyepetake Nail of Lord lan Tombak St."(lat. CLAVVS DOMINICVS + HEINRICVS D(EI) GR(ATI)A TERCIVS ROMANO(RUM) IMPERATOR AVG(USTUS) HOC ARGENTUM IVSSIT FABRICARI AD CONFIRMATIONE(M) CLAVI LANCEE SANCTI MAVRICII + SANCTVS MAVRICIVS).


Ana dheweke - tip saka Perbendaharaan Imperial Istana Hofburg ing Wina. Dawane 50,7 cm, bobot 968 g. Foto Museum Kunsthistorisches Wina

Wiwit pucuke rusak, ana upaya kanggo nyepetake kanthi overlay: wesi nalika jaman Kaisar Otto III (abad X-XI), perak ing jaman Kaisar Romawi Suci Henry IV (abad XI-XII) lan emas ing abad XIV. ing Kaisar Romawi Suci Charles IV saka Luxembourg (1346-1378), sing tumbak iki nggawe kesan sing kuat nganti dheweke nempelake manset emas kanthi tulisan: "Tumbak lan Kuku Gusti”, lan banjur malah njaluk paus kanggo netepake preian kanggo pakurmatan saka tumbak lan paku.


Tombak Suci, Salib Kekaisaran, lan Salib Menehi Urip minangka peninggalan suci mahkota kekaisaran. Foto saka Kunsthistorisches Museum Vienna

Ing sawijining wektu, Vendalen Behveim minangka ahli sejarah lan ahli senjata Austria sing kondhang, penulis buku Ensiklopedia. gaman”, diterbitake ing Rusia ing taun 1995, nyoba nyingkirake mitos tumbak. Dheweke ujar manawa iki minangka tumbak abad pertengahan sing khas, amarga ana rong palang ("serambi") ing pangkalan. Nanging akeh tambahan, kayata slot lan overlay emas, digawe mengko. Behaim tanggal tumbak kira-kira abad kaping XNUMX M. e. Tegese, isih minangka conto senjata kutub Eropa kuno.


"Winged tip" abad XIII-IX. Dawane 470 mm. Jembaré 48 mm. Royal Arsenal, Leeds


"Winged Spear" 1400-1450 (poros digawe saka awu, karya modern). Sakabèhé dawa 2121 mm, dawa tip 372 mm Bobot (kalebu poros) 2,38 kg. Royal Arsenal, Leeds

Mesthine, argumentasi kasebut mung spekulatif. Mulane, ing jaman saiki, kanthi keterlibatan teknologi paling modern, ahli Inggris Robert Feather ing Januari 2003 nindakake pemeriksaan lengkap tip kasebut, kalebu analisis spektral sinar X lan fluoresensi, lan nuduhake yen dheweke nggawe. ing abad kaping 600. Dadi tip iki ora ana hubungane karo crita Yesus Kristus. Kawat perak sing nyekel ujung kasebut digawe sadurunge XNUMX Masehi. Uga dikonfirmasi manawa lapisan perak digawe ing abad kaping XNUMX, lan sing emas ing abad kaping XNUMX.


Tip tanpa lining

Bener, iki wis jelas sadurunge, amarga bentuke ora meh padha karo ujung tombak Romawi. Kaya sing sampeyan ngerteni, ing abad pisanan ing jaman kita, wong Romawi ora nggunakake dart lempar pilum sing misuwur. Ing dalan kasebut ana tumbak hasta universal kanthi pucuk sing bentuke godhong teluk. Nalika "tombak bersayap" ing Eropah digunakake nganti abad kaping XNUMX.


Tumbak suci saka Biara Etchmiadzin

Nanging sing menarik, ora mung tumbak iki sing dianggep suci. Bener ana telu! Saliyane Hofburg, tip kanthi titik sing rusak disimpen ing Vatikan, ana salinan tip iki sing disimpen ing Katedral Krakow, lan, pungkasane, sing diarani "tombak Armenia", sing uga dadi kuil. nanging sing mesthi ora bisa dipakai dening wong Romawi ing jaman Yesus Kristus. Iku uga banget kuna lan wis dumunung ing kutha Vagharshapat ing treasury saka biara Echmiadzin wiwit abad kaping XNUMX, nanging Catholicos kabeh Armenians ora ngidini kanggo njelajah. Nanging imajinasi manungsa ora ana watesan. Bakal ana artefak, lan dheweke bakal ngubungake akeh legenda marang dheweke sing ora bisa diitung. Nanging, bakal dirembug ing artikel sabanjure.
Pengarang:
146 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Korsar4
    Korsar4 17 September 2022 04:45
    +7
    Спасибо.
    Iku ora cocok kanggo Charlemagne kanggo menehi soko akeh banget. Sing asisten Paus lan nyoba.

    Paling ora, legenda ngidini tumbak bisa urip nganti saiki. Aku ora ngerti carane seneng.
    1. Syurik70
      Syurik70 17 September 2022 13:14
      +2
      "Tombak tanpa bantalan" - ing tengah bolongan gedhe.
      Soko aku sangsi sing iki bakal kelakon ing gegaman militèr nyata.
      Iku dudu lembah, nanging bolongan. Iku uga nemen nyuda kekiatan gegaman. Kajaba iku, ing jaman Kristus, dheweke ora bisa nggawe logam sing tahan lama. Lan yen iki dudu meteorit, banjur kekuatan dijupuk ing kekandelan.
      Kaya biasane, palsu.
      1. abrakadabre
        abrakadabre 18 September 2022 08:30
        +1
        "Tombak tanpa bantalan" - ing tengah bolongan gedhe.
        Soko aku sangsi sing iki bakal kelakon ing gegaman militèr nyata.
        Iku dudu lembah, nanging bolongan. Iku uga nemen nyuda kekiatan gegaman.
        Iki ditulis ing ireng lan putih sing bolongan digawe mengko kanggo nempatno paku ana, karo kang padha diduga mancep Kristus ing kayu salib. Ing cara sing padha karo piring warata ditambahake antarane wings sisih lan tip dhewe.
        1. Syurik70
          Syurik70 18 September 2022 10:35
          0
          Kutipan saka abracadabre
          bolongan digawe mengko

          Ora ngandika. Jarene “bagean tengahe kothong”.
          Nalika rongga iki muncul ora ngandika. Nanging aku ora bisa mbayangno yen bolongan dibor ing kuil kasebut supaya "luwih ayu" - aku ora bisa.
          1. abrakadabre
            abrakadabre 19 September 2022 07:41
            0
            Nanging aku ora bisa mbayangno yen bolongan dibor ing kuil kasebut supaya "luwih ayu" - aku ora bisa.
            Umume gampang. Sawise pasa, donga lan "tarian karo rebana" liyane. Ing kono padha dibagi meh kabeh wong suci dadi suku cadang (relik suci). Banjur ana sing nganggo salaka, sing nganggo emas, lan kanggo souvenir ing pasamuwan-pasamuwan sing beda-beda. Praktek umum ing umum. Ana bakal ing ngarsane Sisa paling! lan bakal suwèk-suwèk. Lan malah detik ora bakal rumit. Banjur ana tumbak. Cross menang cukup resmi dibagi.
  2. ee2100
    ee2100 17 September 2022 05:27
    +8
    Yen ana crita, mesthi ana artefak!
    Klompok patung kayu abad kaping XNUMX, Museum Niguliste.


    Loro penunggang jaran lan tumbak Longinus.
  3. ee2100
    ee2100 17 September 2022 05:31
    + 18
    Artikel iki ngelingake aku babagan crita karo kepala Yohanes Pembaptis
    1. Korsar4
      Korsar4 17 September 2022 05:55
      +7
      Iku luwih gampang karo tumbak. Nanging, bakal ana acara, lan sajarah karakter, lan rincian bakal dipilih.

      "Satyricon" ora cukup kanggo kabeh wong. Iku menarik yen ing museum dhewe padha ngomong babagan artefak iki. Lan kanggo sapa.
      1. ee2100
        ee2100 17 September 2022 06:33
        +4
        sugeng enjang!
        Mugi penulis ana ing Hofburg lan bakal pitutur marang kowe apa padha ngomong bab tumbak iki.
        1. Korsar4
          Korsar4 17 September 2022 06:41
          +9
          Good morning

          Tembung "miturut legenda" trep banget. Lan ninggalake ruang kanggo imajinasi. Nanging, saben legenda duwe dhasar.
          Lan iki ngendi iku dadi menarik kanggo njaluk menyang ngisor.
          1. ee2100
            ee2100 17 September 2022 08:38
            +4
            "Miturut legenda", lan kita kabeh kaget ing Inggris "highly likel"! Ternyata wis suwe!
            Kanthi kemungkinan dhuwur, miturut legenda!
            1. Korsar4
              Korsar4 17 September 2022 08:41
              +4
              Wisata populer beda karo tuduhan bukti. Malah saka artikel riset beda.
              1. ee2100
                ee2100 17 September 2022 08:58
                +4
                Aku jarang dolan. Nanging siji tetep ing memori lan kanggo dangu! am
                Kaporye. Pandhuan mutiara:
                - "Poles luwih elek tinimbang Nazi"
                - "Alexander Nevsky ngusir ksatria metu saka beteng lan nyopir menyang Lake Peipsi, ing ngendi dheweke ngalahake dheweke ing es"
                Ana liyane, nanging ora kaya pocapan.
                Lan luwih. Ngomong babagan wektu sing beda-beda, dheweke ujar "Kita" lan "Dheweke". (Ksatria, Jerman, Swedia, Polandia)
                Kanggo pitakonan "Sapa wong-wong mau?" Dheweke kandha - "Iki dolan kaping sanga dina iki, aku kesel, lan angel kanggo ngelingi sapa dheweke" ombenan
                1. Korsar4
                  Korsar4 17 September 2022 09:54
                  +5
                  Karya-karya saka genre colloquial dieling-eling. Lan yen sampeyan ngumpulake - sampeyan bisa njaluk menyang sajarah. Aphorisms Chernomyrdin minangka conto sing apik.
                  1. ee2100
                    ee2100 17 September 2022 10:13
                    +4
                    Lan nyebut buku kasebut "Pernyataan pandhuan, minangka sumbangan kanggo sejarah nasional"
                    1. Korsar4
                      Korsar4 17 September 2022 10:15
                      +2
                      Sampeyan bisa paten jeneng.

                      Miturut cara, blunders kuwi bisa digunakake ing Olimpiade kanggo bocah-bocah sekolah: golek, padha ngomong, kesalahan.
                      1. ee2100
                        ee2100 17 September 2022 10:21
                        +3
                        Apa ujian wis dibatalake? Lan iku cukup gagasan kerja.
                        Nanging sing paling menarik yaiku kanggo nanggepi pitakonanku sing mboseni "Sapa iku?" Rombongan, kira-kira 15 wong, ndhelikake aku, kaya ora usah ngrungokake!
                      2. Korsar4
                        Korsar4 17 September 2022 10:40
                        +3
                        Ora masalah. Olimpiade tematik dianakake. Putri nomer loro tekan final Olimpiade All-Russian ing Sejarah. Nanging sing wis 12 taun kepungkur.

                        Lan ujian bisa. Anakku lulus taun iki.
                      3. lisikat2
                        lisikat2 17 September 2022 16:22
                        0
                        Kanggo kula pribadi: USE iku apike, nanging eksekusi kikuk.
                        Aku gedhe ing Ujian Negara Bersatu lan aku ngerti jaman Ujian Negara Prasatu saka buku.
                        Dheweke ngandhani apa sing dikarepake ing wiwitan: sejajar karo ujian. Supaya bisa mlaku sajrone 5 taun lan mbandhingake asil, ing endi sing luwih apik?
                        Ing kasunyatan: padha mlayu ing sawetara wilayah lan sekolah elit lan sedhela
                      4. Korsar4
                        Korsar4 17 September 2022 17:45
                        +3
                        Salah sawijining ide yaiku ora mlebu panitia seleksi universitas. Ana plus lan minuses iki.
                      5. Aviator_
                        Aviator_ 17 September 2022 18:14
                        +4
                        Salah sawijining ide yaiku ora mlebu panitia seleksi universitas. Ana plus lan minuses iki.
                        Ora ana plus ing kene. Nyatane, universitas kasebut ora duwe kontrol kualitas input kanggo enrollment. Ora ana kebetulan yen sawise introduksi Ujian Negara Bersatu, skor paling dhuwur ing basa Rusia diamati ing antarane pelamar Kaukasia sing ora ngerti carane nyambungake sawetara tembung ing basa Rusia.
                      6. Korsar4
                        Korsar4 18 September 2022 06:35
                        +2
                        Aku setuju karo sampeyan. Lan karo sistem pembayaran per kapita, iku mokal kanggo nyuda painlessly.

                        Bab liyane yaiku ana uga penyalahgunaan ing panitia seleksi universitas.
                      7. Aviator_
                        Aviator_ 18 September 2022 09:09
                        +2
                        Bab liyane yaiku ana uga penyalahgunaan ing panitia seleksi universitas.
                        Inggih, punika cetha, angkara wis ana, lan bakal tansah. Liyane bab iku ing wektu saiki sampeyan diwenehi aplikasi karo skor dhuwur, lan pet sing clarified mung ing sesi mangsa.
                      8. Korsar4
                        Korsar4 18 September 2022 11:55
                        +1
                        Lan apik yen isih ana kemungkinan potongan ing watesan sing cukup.
                      9. Aviator_
                        Aviator_ 18 September 2022 14:13
                        +1
                        Ana pratandha resmi - loro retak, banjur njupuk maneh komisi, lan iku. Yen dheweke ora entuk sertifikat penyakit. Banjur - jadwal individu. Aku iki buruh paruh waktu, kantor dekan dudu dekrit kanggoku. Lan aku ora butuh wong sing ora ngerti ing pakaryan utama, lan ora ana sing butuh. Sawetara wong wis dipilih kanggo 29 taun mulang.
                      10. Korsar4
                        Korsar4 18 September 2022 14:57
                        +1
                        Mbokmenawa mesthine. Ora mungkin ngedhunake bar menyang indecency. Lan saiki mung wong kesed ora entuk pendidikan sing luwih dhuwur. Nanging isih ana maknane. Mugi tetep.

                        Putra, kanthi cara, mlebu MAI sampeyan.
                      11. Aviator_
                        Aviator_ 18 September 2022 17:02
                        +1
                        Iku apik. Aku dhewe ing Zhukovsky, ing Strela fakultas saka Moscow Aviation Institute. Lan apa dheweke ing?
                      12. Korsar4
                        Korsar4 19 September 2022 01:15
                        +1
                        Ing Streshnevo. Ing Navigasi. Nanging, yen dumadakan ana kesempatan, dheweke ngrancang pindhah menyang Teknologi Digital. Lan sawetara item padha ing pass "Molodyozhnaya".
                      13. Aviator_
                        Aviator_ 19 September 2022 08:19
                        +1
                        Wis cetha. Kepinginan kanggo digital mung bisa diterangake dening fashion modern lan pemuda. Ing "Navigasi" teknologi digital ora kurang.
                      14. Korsar4
                        Korsar4 19 September 2022 20:59
                        +1
                        Aku bakal nurunake marang dheweke. Muga-muga dheweke bakal mikir lan nggawe keputusan.

                        Dheweke ngerti carane bisa, nanging ana luwih saka cukup pratandha saka stunned.

                        Iku luwih gampang karo putri lawas.
                      15. Aviator_
                        Aviator_ 19 September 2022 23:18
                        +1
                        Dheweke ngerti carane bisa, nanging ana luwih saka cukup pratandha saka stunned.
                        enom, padha. Nanging muda liwat cepet. utamané tentara mbantu. Nanging, sing siji njabat sawise institut, lan sing liyane ora, amarga dheweke mlebu departemen militer. Ana bedane
                      16. Korsar4
                        Korsar4 20 September 2022 03:21
                        +1
                        ya wis. Tuwuh ora mung ditemtokake dening wektu. Uga acara.
                      17. Aviator_
                        Aviator_ 17 September 2022 18:08
                        +4
                        kanggo pitakonan nerdy sandi "Sapa padha?" Rombongan, kira-kira 15 wong, ndhelikake aku, kaya ora usah ngrungokake!
                        Turis beda-beda. Ing jaman biyen, ing awal taun 80-an, nalika lelungan menyang Gudang Berlian Hermitage, aku kaget banget nalika, ing mburi tur, ana ekskursionis sing nganggo busana sing apik banget, takon, "Pinten rega emas Scythian?" Pandhuan, dijupuk kaget, wiwit ngembangaken tema pricelessness saka pameran, lan karakter iki marang metu - "Nanging kudu ana sampel!"
                      18. ee2100
                        ee2100 17 September 2022 18:45
                        +1
                        Aku dikenalake karo karyawan tartamtu ing institusi iki, aku ora bakal nulis jenenge, saka Hermitage - 2 dolan, sing nomer loro babagan topik sing dipilih, dheweke ora seneng, nanging isih - iki sing paling apik sing dakrungu lan katon.
                        Nalika dheweke mimpin kita, "buntut" baris ing mburi kita. Larang, nanging worth iku, yen ora luwih.
                        Aku bakal ing St Petersburg, aku bakal nyoba kanggo ngajak kanca-kanca ing demo VIP.
                2. Aviator_
                  Aviator_ 17 September 2022 12:23
                  +5
                  Kaporye. Pandhuan mutiara:
                  - "Poles luwih elek tinimbang Nazi"
                  Kutub ing Koporye? Aku langsung diilhami dening memori saka kanak-kanak, nalika ing pawulangan sejarah salah siji saka murid kita ngomong bab kekalahan saka uprising Spartacus - "Lan nalika dheweke diubengi dening prajurit Crassus, Spartak nyekel bedhil mesin lan wiwit murub. balik ngamuk"
          2. lisikat2
            lisikat2 17 September 2022 16:30
            0
            Corsair, Sergei ?, Aku ora setuju "miturut legenda" wis nyebabake fiksi. Ana tembung sing luwih apik: jarene ana versi, lan liya-liyane
            1. Korsar4
              Korsar4 17 September 2022 17:46
              +2
              Yen ana versi, mesthi ana liyane.

              "Kadhangkala spring ngalahaken, lan kadhangkala mili" (c).
              1. ee2100
                ee2100 17 September 2022 19:05
                +2
                "Aku ngerti apa masalah sampeyan. Sampeyan serius banget. Kabeh sing bodho ing bumi ditindakake kanthi ekspresi rai iki ... Mesem, tuan-tuan, eseman" (c)
                1. Korsar4
                  Korsar4 17 September 2022 20:14
                  +1
                  Sampeyan bisa ndeleng film iki kanthi rutin.
                2. Kandel
                  Kandel 17 September 2022 20:15
                  +3
                  hi
                  Murid-murid saka institusi medis diutus kanggo latihan ing "durka" lan ing dina pisanan padha digawa menyang bangsal kanggo kenalan karo kahanan. Dheweke mlebu ing salah sawijining bangsal, lan dhokter, nguwuh "Assa!", "Ops!", wiwit nari lezginka lan keplok tangan ...
                  Kabeh pasien dirusak lan wiwit padhang karo dheweke, kaya ing pesta. Dhokter muter-muter sawetara menit, banjur ninggalake bangsal karo para siswa lan nerangake: "Iku apik ing kene, ing njaba, wong-wong mesthi serius, banget, nanging ing kene aku ngaso, dheweke bakal ndhukung sampeyan ing kene. ...”
                  eseman
                  1. ee2100
                    ee2100 17 September 2022 20:56
                    0
                    Ora nglanggar. Telung taun lan sethitik liyane makarya ing durke a. Lan sampeyan nyoba kanggo njaluk kula iki, nuwun, sampah?
                    1. Kandel
                      Kandel 17 September 2022 22:51
                      +2
                      Iki minangka anekdot sing nyebar ing jaring, Alexander. Sapa penulise ora dingerteni.
                      Kutipan saka ee2100
                      "Aku ngerti masalah sampeyan. Sampeyan serius banget ..." (c)

                      Kanggo ngutip, luwih cedhak karo "asli":
                      Aku ngerti apa masalah sampeyan. Sampeyan serius banget. Praupan sing pinter durung dadi pratandha kepinteran, Pak. Kabeh perkara bodho ing Bumi ditindakake kanthi ekspresi rai iki. Sampeyan mesem, purun. mesem!

                      Ikhlas. Ora nglanggar mesthi eseman
                      1. ee2100
                        ee2100 18 September 2022 09:33
                        0
                        Aku ora nyinggung. Swasana kaya mangkene.
        2. kaliber
          17 September 2022 07:03
          +5
          Kutipan saka ee2100
          ana ing Hofburg lan bakal ngomong

          Dadi, ana, nanging ... bale kosong, takon ... saka sapa? Ing basa Rusia? Ing basa Inggris? Lan tandha ing ngisor iki ana ing basa Jerman. Lan njupuk liwat kaca banget ora trep. Mulane. Aku ora ngerti apa sing diomongake babagan dheweke, dheweke mung nulis ...
          1. lisikat2
            lisikat2 17 September 2022 16:38
            +1
            "ing Jerman", nanging sampeyan ora ngerti carane nganggo basa Jerman.
            Kita duwe tembung ing ngisor iki ing kaping lima: "Aku ora gagak babagan iki utawa ing basa Jerman
        3. Engineer
          Engineer 17 September 2022 07:44
          +6
          Ing Hofburg ditulis yen iki minangka tumbak Frankish ing abad kaping 7. Lapisan emas belongs kanggo kaping mengko.
          1. Korsar4
            Korsar4 17 September 2022 08:20
            +4
            Banjur ora ana kontradiksi.
          2. ee2100
            ee2100 17 September 2022 08:41
            +3
            Yen sampeyan bener, banjur ngendi Shpakovsky lan apa kang ndeleng? ngguyu
            1. Engineer
              Engineer 17 September 2022 09:06
              +8
              Ora ana kontradiksi karo teks Shpakovsky.
              Photographing ora mung pameran, nanging uga gambaran saka wong-wong mau kesel banget.
              Aku bisa nambah manawa peninggalan kasebut, kalebu tumbak, disumpah dening kaisar HRE sing dipilih. Peninggalan kasebut disimpen ing Nuremberg.
              Kaisar Franz (yen memori serves) dipindhah menyang Wina. Sawisé Anschluss, Hitler nggawa wong-wong mau bali menyang Nuremberg. Sawise perang, pameran bali menyang Wina.
              1. ee2100
                ee2100 17 September 2022 09:30
                +4
                Aku mikir akeh sing wis maca babagan tumbak iki lan ora ana kabar ing artikel kasebut.
                Shpakovsky stubbornly mbuktekaken, lan rightly supaya, sing iki tiron mengko, utawa rodo remake.
                Dadi apa sing diarani para kaisar?
                1. Engineer
                  Engineer 17 September 2022 09:40
                  +6
                  Kaisar sumpah ing simbol, kang liwat abad angsal makna sawijining, preduli saka keaslian latar mburi.
                  Kutha Free Nuremberg mameraken relik ing pasamuwan kutha kanggo wektu cendhak saben taun. Iki nggawe roso kesengsem gedhe ing parishioners. Reliks njupuk urip lan halo sing penting banget
                  Lan kasunyatan sing HRE wis pedhang dhewe Charlemagne, Lan ing Prancis, sawetara wong banjur kuwatir bab dhewe.
                  1. ee2100
                    ee2100 17 September 2022 09:48
                    +3
                    Aku ora ngerti ukara pungkasan. Katon kaya typo
                2. Master Trilobit
                  Master Trilobit 17 September 2022 09:41
                  +5
                  Kutipan saka ee2100
                  Shpakovsky stubbornly mbuktekaken, lan rightly supaya, sing iki tiron mengko, utawa rodo remake.

                  Nah, kaya anyar ... eseman
                  Pakar Inggris Robert Feather ing Januari 2003 nganakake pemeriksaan lengkap ing tip kasebut, kalebu analisis sinar-X lan fluoresensi, lan nuduhake yen dheweke digawe ing abad kaping XNUMX.

                  Ing abad kapitu, sawise kabeh, hoary kuna ... Kanggo sapa, peninggalan paling terkenal.
                  1. ee2100
                    ee2100 17 September 2022 09:46
                    +5
                    Hi Michael!
                    Nanging wong-wong mau dadi tumbak Longinus, senjata ing abad pisanan.
                    Sing jelas langka.
                    1. Master Trilobit
                      Master Trilobit 17 September 2022 09:52
                      +8
                      Kula hormati, Alexander. eseman
                      Nah, sampeyan kudu nyembah soko ... Kafan Turin, katon, malah luwih enom ...
                      Agama iku sipate ora klebu nalar, apa aku bisa ngomong ... Yen sampeyan pracaya - sampeyan pracaya, ora ana bukti dibutuhake, nanging sampeyan ora pracaya, banjur padha ora needed kabeh liyane.
                      Jujur, aku ora ngerti makna sejatine riset ilmiah ing wilayah sing murni agama. Kanggo mbuktèkaké nèk para ulama ngomong sing bener? Kanggo apa? Tuduh wong-wong mau ngapusi? Maneh - kenapa? Iki urusan internal - apa sing dikarepake, bakal diarani kuil, bakal nyembah, duwe hak.
                      1. ee2100
                        ee2100 17 September 2022 10:10
                        +5
                        Aku, kaya biasane, babagan aku. Babagan akal sehat ngguyu
                        Aku setuju, iman iku konsep sing ora jelas, nanging ..
                        Kabeh sing kita ngerti babagan urip Kristus yaiku sumber sing ditulis.
                        Kalebu lan bab tumbak Longinus.
                        Nanging teks Shpakovsky ngandhut siji gambar disebut
                        "Pangawal lagi turu, lan Gusti Yesus wungu saka kuburan. Menapa malih, salah siji saka prajurit isih duwe "tumbak winged" ing tangané. "Sejarah Kitab Suci", 1430. Universitas Darmstadt lan Perpustakaan Negara, Jerman ".
                        Sing nyebabake rasa ora percaya tartamtu babagan crita iki, utawa presentasie.
                        Kanggo turu ing tugas, pelanggaran penting banget, biasane pati. Banjur awak ilang. Legionnaire nggawa "badai salju" kayata mayit "nguap". Lan padha pracaya marang!
                        Misha, sampeyan bakal pracaya?
                        Ing mangsa ngarep, kita dikandhani manawa Kristus wis katon, urip, lan iki diterangake kanthi gampang - dheweke wis wungu! Delov banjur!
                        Lan kanggo 2000 taun.
                        Mratelakake panemume, ana sing padha, nanging plot rada tweak
                      2. Master Trilobit
                        Master Trilobit 17 September 2022 10:28
                        +2
                        Sasha, maca "Injil Aphranius" dening Kirill Yeskov. eseman Ing mratelakake panemume, iku apik banget. Kabeh inconsistencies ing Kitab Suci dikempalken menyang siji versi internal konsisten. Inggih, punika maca menarik.
                        Nanging kanthi serius, aku kanthi pribadi nganggep kabeh crita Kitab Suci minangka menarik, kadhangkala bodho, dongeng kadhangkala pinter, ora liya. Tumrap kula, citra sastra Gusti Yesus punika tamtu kolektif, wujudipun kados ingkang katerangaken ing Kitab Suci boten nate wonten, boten wonten gunanipun menawi pados purwa, kados dene madosi ingkang boten konsisten, kontradiksi, lsp. ing Kitab Suci.
                      3. ee2100
                        ee2100 17 September 2022 10:34
                        +2
                        Oke, aku bakal nyoba golek buku iki.
                      4. ee2100
                        ee2100 17 September 2022 11:01
                        +1
                        Buku kasebut ora gampang ditemokake, dadi barang sing populer.
    2. Hyperion
      Hyperion 17 September 2022 12:41
      0
      Saint Peter ninggalake konco 16 badan ing biara beda. St Julian - 20 torsos lan 26 kepala, St Andrew, sing mbaptis Rusia, duwe sawise pati 5 torsos, 6 sirah lan 17 tangan lan sikil. Sisa-sisa sing padha ditinggalake dening para suci liyane. Kajaba iku, ana udakara udakara 200 paku sing dilestarekake, sing nate dipaku ing kayu salib.

      Kuliah ing klub tani kolektif:
      - Petani kolektif kanca. Sadurunge sampeyan tengkorak Alexander Agung, ing ngendi dheweke umur 7 taun. Lan tengkorak iki, ing ngendi dheweke umur 25 taun. Lan pungkasanipun, tengkorak almarhum Alexander Agung. ana pitakonan?
      - Mangga kula matur, kepiye carane wong siji duwe tengkorak telu?
      - Ngapunten, sapa? - takon dosen.
      - Penduduk musim panas.
      - Dadi pindhah jancok dhewe. Kuliah kanggo petani kolektif.
    3. depressant
      depressant 17 September 2022 13:16
      +1
      Artikel iki ngelingake aku babagan crita karo kepala Yohanes Pembaptis

      "Sepuluh kepala Yohanes Pembaptis dikenal ing jagad iki, nanging mung telu sing asli" ...
      Esuk-esuk aku nyelipake komentar lan ora maca teks ilustrasi kasebut. Saiki, luwih attentively - goyang karo ngguyu!
      Sasha, matur nuwun! Autumn ngantuk ilang wassat )))
  4. Pengecut
    Pengecut 17 September 2022 05:55
    +3
    Miturut gambar, pukulan kasebut dikirim saka sisih tengen. Pranyata Gusti Yesus minangka gambar pangilon.
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 17 September 2022 06:45
      +6
      Situs inversus dudu anomali sing langka banget, kemungkinan kedadeyan 1/10000. Nanging sampeyan kudu ngerti babagan iki. Pranyata Longin ngerti, utawa dheweke dielingake. Ing kasus apa wae, perwira kasebut minangka anggota bunderan jero Yesus.
      1. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 17 September 2022 10:21
        +2
        Kutipan saka: 3x3zsave
        Situs inversus dudu anomali sing langka banget, kemungkinan kedadeyan 1/10000. Nanging sampeyan kudu ngerti babagan iki. Pranyata Longin ngerti, utawa dheweke dielingake. Ing kasus apa wae, perwira kasebut minangka anggota bunderan jero Yesus.

        Kepiye artis Anton ngerti babagan iki?
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 17 September 2022 13:48
          +1
          Anton dudu seniman, Anton dadi tukang bangunan.)))
          1. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 17 September 2022 15:37
            +2
            Kutipan saka: 3x3zsave
            Anton dudu seniman, Anton dadi tukang bangunan.)))

            Anton-konco dakkira. Ketoke clumsily dibangun frase.
            Agama, utamane Kristen, entuk manfaat saka iki! Bayangna yen tinimbang legiun, Gusti Yesus "ditresnani" dening tukang batu !!!
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 17 September 2022 16:02
              0
              Aku mikir yen jagad iki dikuwasani dening "tukang bangunan" lan dudu "sersan artis", jagad iki bakal dadi papan sing luwih apik.
    2. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 17 September 2022 07:04
      +4

      Amarga ilustrasi kasebut ditulis siji setengah ewu taun sawise kedadeyan kasebut, banjur dibahas minangka sumber ...
      Dina iki, kanthi 10 kelas dhasar, gampang kanggo mbayangno kaya apa legiun ing dina Natal, ilustrator biarawan ing abad kaping 15, sayangé, ora ana kawruh kasebut.
      Mulane legionnair saka Pengarang miniatur luwih Turki tinimbang wong Romawi!
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 17 September 2022 07:17
        +6
        Amarga ilustrasi kasebut ditulis siji setengah ewu taun sawise kedadeyan kasebut, banjur dibahas minangka sumber ...
        Ing ngisor iki, iki ora mung ilustrasi ing ngendi Longinus nusuk Yesus ing hipokondrium tengen nganggo tumbak.
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 17 September 2022 09:53
          +2
          Kutipan saka: 3x3zsave
          Amarga ilustrasi kasebut ditulis siji setengah ewu taun sawise kedadeyan kasebut, banjur dibahas minangka sumber ...
          Sugeng enjing Anton!
          Ing ngisor iki, iki ora mung ilustrasi ing ngendi Longinus nusuk Yesus ing hipokondrium tengen nganggo tumbak.

          Ing paling salib, tatu tumbak dumunung ing ngendi wae.
          Ilustrasi kasebut duwe panulis sing salah.
          Sisane, diulang triteli..
          Kanthi ijol-ijolan informasi sing cilik lan mandheg, kesalahan kasebut fatal lan alami!
          Iki kita, dina iki kita mbukak Internet, nguripake kothak lan bagean saka informasi. Sepira akeh sing bisa disinaoni dening biksu artis? Malah luwih, aku bakal ngomong yen dheweke bisa mung babagan sisih ati sing ora dipikirake !!!
          1. Engineer
            Engineer 17 September 2022 10:23
            +3
            Minangka adoh aku ngelingi, tatu ing sisih tengen kanon lan diprodhuksi ing paling gambar.
            1. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 17 September 2022 10:43
              +3
              Kutipan saka Engineer
              Minangka adoh aku ngelingi, tatu ing sisih tengen kanon lan diprodhuksi ing paling gambar.

              Kanggo jujur, aku ora kasengsem ing masalah iki. Nanging, yen disabetake karo tumbak ing sisih tengen awak, bisa nutul jantung.
              Wong sing disalib ing salib digantung setengah meter ing ndhuwur lemah. Tangan disalib ing palang. Tanpa embel-embel, aku nyoba kanggo nggambarake sing padha karo shovel, ora iku. Aku njupuk pipa rong meter saka wadhah salju. Iku dadi serem saka kasunyatan, malah saka kawruh forensik. Carane masuk akal kabeh iku! Ngeri!!!
    3. Master Trilobit
      Master Trilobit 17 September 2022 09:25
      +6
      Quote: Pengecut
      Miturut gambar, pukulan kasebut dikirim saka sisih tengen. Pranyata Gusti Yesus minangka gambar pangilon.

      Ora babar pisan. eseman
      Kita ora ngerti manawa apa jenis ciloko sing ditindakake marang Gusti Yesus - ora mungkin kanggo nindakake pemeriksaan medis forensik, amarga korban munggah menyang swarga kanthi sakabehe, bebarengan karo awak.
      Mangkono, informasi babagan
      centurion Gaius Cassius Longinus nggunakake tumbak iki kanggo nusuk Gusti Yesus Kristus antarane iga 4 lan 5, lan liwat pleura, paru-paru lan jantung, nanging ora ngrusak balung.
      ora didokumentasikake kanthi cara apa wae. eseman
      Nanging, ayo nganggep manawa karusakan sing kadhaptar pancen kedadeyan. Banjur, kanthi dawa tumbak (ujunge) setengah meter, pukulan sing ditindakake ing sisih tengen antarane iga kaping 4 lan kaping 5 nganti ambane lengkap bisa uga kena ing jantung. Bener, iki perlu ditrapake ing bidang horisontal, supaya penyerang lan korban ana ing tingkat sing padha, lan penyerang kudu ana ing sisih.
      Dadi salah siji salib wong Romawi padha kurang, utawa Longinus minangka Buta, utawa ... kahanan sedanipun Gusti Yesus nyatakake salah.
      Kanggo gambar kasebut, kanthi susunan Longinus lan Yesus, jotosan sing ditindakake ing antarane iga kaping 4 lan 5 ora bisa nandhang jantung kanthi cara apa wae - arah efek traumatik ora kalebu kemungkinan kasebut.
      eseman
      1. Engineer
        Engineer 17 September 2022 09:56
        +5
        Petunjuk - lancea Romawi diasah saka sisih kaya sungu. Jeblugan ora mesthi mung nusuk.
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 17 September 2022 10:16
          +4
          A jotosan chopping dikirim saka ngisor mesthi bakal ngrusak iga. eseman
          Ora, ing kene, saka sudut pandang kedokteran forensik, kesimpulan kudu cukup jelas - kanggo lokasi organ internal apa wae, jotosan kasebut mung bisa ditindakake ing bidang horisontal. Dampak munggah ora kalebu.
          1. Engineer
            Engineer 17 September 2022 10:20
            +4
            Ngadeg ora langsung ing ngarep awak, nanging ing sisih kiwa-ngarep. Poke ing ngisor iga. Komponen tambahan saka pukulan katon saliyane sing nusuk. Saiki sampeyan bisa narik tumbak ing sisih tengen bebarengan karo penetrasi. Penetrating, tumbak bebarengan nyuwek dhadha ing arah transversal lan tekan jantung
            1. Nefilim
              Nefilim 17 September 2022 10:50
              +3
              Evangelist Yohanes Teolog ora ngomong saka sisih ngendi prajurit Romawi nusuk iga Yesus Kristus. Nanging, tradhisi pasamuwan kanthi jelas njaga kabeh rincian sing ana hubungane karo kasangsaran lan pati ing salib Juruwilujeng jagad. Pelukis ikon mesthi ngandelake tradhisi iki. Iki minangka cara munculé tradhisi lukisan ikon kanggo nggambarake sisih tengen sing ditusuk. Pasinaon babagan Kain Kafan Suci Gusti wis ngonfirmasi akurasi sejarah tradhisi kasebut. "Ing sisih tengen, antarane iga kaping lima lan kaping enem, ing awak ana tusukan oval ukurane kira-kira 4,5 x 1,5 cm, disebabake obyek sing tusuk landhep. Saka tatu amba, getih mili mudhun lan banjur bali; iki kedaden nalika awak iki glethakaken ing posisi horisontal ... Kabeh ilmuwan biso dipercoyo setuju sing tatu wis inflicted sawise pati. Padha nerusake saka kasunyatan sing jumlah cilik saka viscous, getih coagulating mili metu lan pamisahan saka clots getih saka ichor dumadi ... Amarga ciloko abot lan gerah sakteruse ing salib, jumlah pinunjul saka getih akumulasi ing wilayah pleura. . Dheweke dibagi dadi bagean. Lan pecahan abot ambruk mudhun. Getih lan banyu - bagian sekedhik getih sing kandel, lan banjur dadi cahya "(Imam Vyacheslav Sinelnikov. Kafan Turin nalika esuke jaman anyar, M., 2002, p. 27). Perforasi iga ing sisih tengen ora kedadeyan kanthi kebetulan: iki minangka asil saka katrampilan profesional para tukang tombak Romawi. Nalika perang, sisih kiwa prajurit ditutupi tameng, lan sisih tengen mbukak. "Legionnaire khusus dilatih kanggo nyebabake tatu fatal ing jantung saka sisih iki, sing tetep tanpa tutup"

              Ayub Hieromonk (Gumerov).
              1. Engineer
                Engineer 17 September 2022 11:19
                +3
                Iku luwih apik kanggo pamisah thread kene.
                Gambar kanonik muncul pirang-pirang abad sakwisé Gusti Yésus dieksekusi. Ing sisih tengen dheweke duwe tatu sing rapi. Amarga katon mengko, dheweke ora bisa dadi bukti.
                The Shroud of Turin minangka remake abad pertengahan. Ana ngambah getih ing, paling kamungkinan ocher.
                1. Nefilim
                  Nefilim 17 September 2022 13:22
                  +4
                  Iku luwih apik kanggo pamisah thread kene.

                  Saget. Lan kanthi ati-ati bisa maca versi resmi sing diadopsi dening pasamuwan, sing ora nuduhake yen gambar kanonik minangka "bukti", nanging ujar manawa gambar kanonik muncul ing basis saka sawetara legenda. maneh.
                  Nanging, tradhisi pasamuwan kanthi jelas njaga kabeh rincian sing ana hubungane karo kasangsaran lan pati ing salib Juruwilujeng jagad. Pelukis ikon mesthi ngandelake tradhisi iki. Iki minangka cara munculé tradhisi lukisan ikon kanggo nggambarake sisih tengen sing ditusuk.

                  Ing endi "bukti"? Minangka kanggo shroud - kanggo pasamuwan, loro Ortodoks lan Katulik, iku isih peninggalan, iku bakal aneh yen wakil saka pasamuwan announced "remake".
            2. Master Trilobit
              Master Trilobit 17 September 2022 11:15
              +3
              Nanging kabeh padha, jotosan kudu disabetake "sejajar karo lemah" lan ora liya. Saka sisih, saka ngarep - sampeyan bisa nindakake kanthi cara iki utawa sing, jotosan sing nyuduk, chopping, piercing-cutting kabeh padha, yen antarane iga kaping 4 lan 5, sampeyan mung bisa tekan jantung kanthi jotosan horisontal. , plus utawa minus sepuluh derajat.
          2. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 17 September 2022 10:58
            +4
            Kutipan: Master Trilobite
            A jotosan chopping dikirim saka ngisor mesthi bakal ngrusak iga. eseman
            Ora, ing kene, saka sudut pandang kedokteran forensik, kesimpulan kudu cukup jelas - kanggo lokasi organ internal apa wae, jotosan kasebut mung bisa ditindakake ing bidang horisontal. Dampak munggah ora kalebu.

            Perlu dimangerteni manawa Gusti Yesus disalib lan luwih dhuwur tinimbang legiun kanthi tumbak.
            1. Master Trilobit
              Master Trilobit 17 September 2022 11:20
              +3
              Pancen bener sing dakkandhakake. A jotosan saka ngisor munggah, ora bisa nimbulaké karusakan kuwi.
              Nyabrang kurang?
              Longinus dhuwur?
              Apa dheweke nggawa dhingklik?
              Utawa ana jotosan disabetake ing kahanan liyane? eseman
      2. Kote Pane Kohanka
        Kote Pane Kohanka 17 September 2022 10:54
        +3
        Hi Michael. Nanging pilihan dadi becik ing ngisor iga, nganti ambane ujung tombak Romawi "gast".

        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 17 September 2022 11:24
          +2
          Hello, Vlad.
          Ya, ing kene sampeyan isih kudu nganggep dawa batang tombak. Aku dawa tumbak legionnaire biasa dikenal, supaya sampeyan bisa malah ngetung ing dhuwur apa target kudu supaya lintasan impact pas karo saluran tatu dikenal kanggo kita. eseman
          1. Kote Pane Kohanka
            Kote Pane Kohanka 17 September 2022 12:11
            +3
            Ya, ing kene sampeyan isih kudu nganggep dawa batang tombak.

            Aku ora kesed njupuk buku referensi. Sajrone periode kasebut, kira-kira 180 nganti 200 meter (kanthi tip).
            Ing kasus apa wae, jotosan kasebut dikirim ing ngisor iga, lan ora liwat. Kene sampeyan bener.
            1. depressant
              depressant 17 September 2022 13:28
              +1
              Nanging apa ora Longinus, nyekeli tangane dhuwur, ngangkat tumbak lan, terus sejajar karo lemah, pierced awak sing disalib ing panggonan kang bener?
              Dieksperimen. Pranyata rada ing sisih amarga genggeman.
      3. lele
        lele 17 September 2022 13:25
        +4
        ora mungkin kanggo nindakake pemeriksaan medis forensik, amarga korban munggah menyang swarga kanthi sakabehe, bebarengan karo awak.

        Iku tetep mung kanggo simpati karo dokter. Nyuwun
        1. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 17 September 2022 15:32
          +2
          Kutipan: Kucing Laut
          ora mungkin kanggo nindakake pemeriksaan medis forensik, amarga korban munggah menyang swarga kanthi sakabehe, bebarengan karo awak.

          Iku tetep mung kanggo simpati karo dokter. Nyuwun

          Paman Kostya patologi mbok menawa wong sing paling sinis, sanajan ing antarane para pekerja medis! Malah sawetara opera sing berpengalaman lan ahli bedah sing berpengalaman, kanthi tradisional, nyoba ora melu persaudaraan iki.
          Salah sawijining dongeng. Ing mburu ing perusahaan elit lokal, pathologist ngethok sikile kanthi simpul. Ahli bedah kolega, nambani tatu karo vodka, getun ngombe kuwat ing atine. Ahli patologi, kanthi tenang ujar - "Stepenych, sampeyan sepuluh taun luwih tuwa tinimbang aku lan isih durung ngerti manawa 9 saka 10 urip ing ngisor awak ngisor, lan nol ing ngisorku !!!".
          1. lele
            lele 17 September 2022 15:45
            +2
            pathologists mbok menawa wong paling sinis, malah antarane profesional medical!


            Ya, humor iku beda. ngguyu

            1. depressant
              depressant 17 September 2022 18:16
              +3
              "Aku menehi sampeyan kabeh lintang iki! -
              lan menehi tongkat ing sirah." (c)

              Kostya, seneng ndeleng sampeyan! tresna )))
              1. lele
                lele 17 September 2022 18:35
                +2
                Sugeng sonten Luda! eseman
                Aku uga seneng ketemu sampeyan. tresna
            2. ee2100
              ee2100 17 September 2022 19:08
              +2
              Kostya, hello!
              Pepatah medis lawas - "patologi minangka diagnostik paling apik!"
              1. lele
                lele 17 September 2022 19:41
                +2
                Hello Sasha!

                "Dokter ngomong menyang kamar mayat - tegese menyang kamar mayat!" (C) Nyuwun
  5. 3x3z simpen
    3x3z simpen 17 September 2022 07:35
    +7
    Oh, Vyacheslav Olegovich! Sampeyan adoh banget saka sinematograf Hollywood! Sadurunge publikasi, sampeyan kudu nonton "Konstantin - Gusti saka pepeteng", ngendi tumbak Longinus wis kebak diputer. Apa ilustrasi!
    Matur nuwun kanggo artikel!
    1. kaliber
      17 September 2022 08:30
      +4
      Kutipan saka: 3x3zsave
      Sadurunge nerbitake, sampeyan kudu nonton "Konstantin - the lord of darkness",

      Aku ora bisa nonton kabeh. Aku nonton film "Thirteen" (1936), "The Lost Squad" (1966), lan liya-liyane "kanggo kerja". Nonton kabeh ... lan nalika nulis?
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 17 September 2022 08:42
        +6
        Pancen bener. Sawetara ndeleng, sawetara ora. Kysmet, nanging ...
  6. depressant
    depressant 17 September 2022 07:59
    +3
    Gaius Cassius Longinus bisa ndeleng (pracaya) sawise tetesan getih Kristus tiba ing mripate ...
    Anggur pasamuwan, malah minangka alternatif, rampung ing panggonan sing salah.
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 17 September 2022 08:20
      +3
      Anggur pasamuwan, malah minangka alternatif, rampung ing panggonan sing salah.
      Cahors lan prosvirka, iku isih ritual pagan.
      1. depressant
        depressant 17 September 2022 09:06
        +3
        Setuju. ritual kosong.
        Paling padha pour zenki, paling padha njupuk cokotan saka anggur pasamuwan karo komuni. Getih Kristus ora bisa tiba ing mripate wong wuta, amarga dheweke munggah. Dheweke ujar manawa bakal teka. Apa tangan bakal diangkat kanggo nyalib maneh?
        Ketoke, sampeyan kudu ngethok bangkekan dhewe - ngombe, mbukak mata, go.ot!
        1. Master Trilobit
          Master Trilobit 17 September 2022 09:45
          +7
          Quote: depresi
          Setuju. ritual kosong.

          ora sarujuk.
          Salah siji kenalanku mutusake kanggo dibaptis nalika diwasa. Dina sadurunge, kita ngrayakake perkara iki kanthi apik, lan ing wayah esuk kabeh wong menyang gereja, kaya sing wis ditunjuk. Kita kabeh nandhang sangsara, lan dheweke sesambungan karo kagorchik lan dheweke rumangsa gedhe. Dadi makna praktis ing ritus iki ana ing kahanan tartamtu! - kabeh mung kaya ngono. eseman
          1. depressant
            depressant 17 September 2022 10:13
            +5
            Ha-ha-ha!... Wong lanang mabuk karo anggur sing cocok, lan malah saran saka ritus, sampeyan bakal padhang ing kene! wassat )))
  7. depressant
    depressant 17 September 2022 08:10
    +6
    Aneh...
    Aku tansah ngerti saka macem-macem sumber sing Longinus disabetake Kristus ing ati. Cukup kanggo ndeleng apa dheweke isih urip. Wong-wong kandha nèk wong-wong sing disalib kuwi diuji. Percikan getih - urip.
    1. Korsar4
      Korsar4 17 September 2022 08:26
      +5
      Mangkene apa sing ana ing Prajanjian Anyar:

      Nanging bareng padha sowan ing ngarsané Gusti Yésus, bareng weruh Panjenengané wis séda, sikilé ora digodhog.
      Nanging ana siji prajurit njojoh lambungé nganggo tumbak, lan sanalika metu getih lan banyu.
      1. depressant
        depressant 17 September 2022 09:14
        +4
        Ketoke, Gusti Yesus mung kelangan eling. Ana sing obah ing jiwa Longin nalika ndeleng bukti urip ...
        "Mati, tembak!"
        Digawa menyang guwa, diisi watu. Ing wayah wengi padha digulung, dijupuk, diobati. Dheweke tetep urip, nerusake pakaryan kanthi jeneng sing beda, lan ora mati. Blazed!
        jeneng!
        Longinus - iki minangka wiwitan jaman welas asih.
      2. Kandel
        Kandel 17 September 2022 10:23
        +5
        hi salam. Mung ing Injil Yohanes ana crita bab tumbak. Temenan, "peramal cuaca evangelis" (Mark, Matius lan Lukas) ora fokus ing mriksa iki, sing biasane kanggo eksekusi kasebut, pukulan kasebut dikirim ing hypochondrium, ing ati. Bagéan penting saka ilustrator ngerti iki. Lan ya, ora dingerteni manawa Yohanes lan ibune Yesus ana ing eksekusi kasebut. Penginjil liyane ora ngerti babagan iki recourse
        1. Korsar4
          Korsar4 17 September 2022 10:38
          +4
          Salam Andrey. Iku uga katon minangka prosedur umum.
  8. Ilanatol
    Ilanatol 17 September 2022 09:13
    +3
    Quote: Pengecut
    Miturut gambar, pukulan kasebut dikirim saka sisih tengen. Pranyata Gusti Yesus minangka gambar pangilon.



    Aja ngadili kanthi gambar. Teks kasebut nuduhake yen pukulan ana ing antarane iga kaping 4 lan kaping 5 (malah pleura liwati), lan ing gambar - umume ing ndhuwur dada.
    Miturut cara, tangan tengen bisa nggebug jantung yen batang lan tip liwat antarane iga.
  9. Ilanatol
    Ilanatol 17 September 2022 09:17
    +5
    Quote: depresi
    Aneh...
    Aku tansah ngerti saka macem-macem sumber sing Longinus disabetake Kristus ing ati. Cukup kanggo ndeleng apa dheweke isih urip. Wong-wong kandha nèk wong-wong sing disalib kuwi diuji. Percikan getih - urip.


    Ana macem-macem versi. Contone, sing Longinus disabetake karo tumbak amarga simpati, menehi Kristus pati cepet lan kurang nglarani. Ing salib, korban bisa nandhang suwé, jam utawa malah dina, mati amarga dehidrasi.
    Iku tumindak welas asih sing endowed tombak karo daya gaib ...
    1. depressant
      depressant 17 September 2022 10:16
      +2
      Sarujuk. Mulane aku ngomong yen Longinus miwiti jaman welas asih. Senajan, mbokmenawa, ana liyane sadurunge Longinus. Nanging padha ora nemoni Gusti Yesus ing kayu salib.
  10. utara 2
    utara 2 17 September 2022 09:59
    +4
    Ing Injil Yohanes ora nyebutake jeneng khusus prajurit sing nusuk Kristus nganggo tumbak. Ing Injil Yohanes ana sawetara referensi kanggo murid rahasia Yesus Kristus, Nikodémus. Nanging ing Injil Nikodémus, jeneng prajurit sing njojoh Kristus-Login nganggo tumbak, lan ing Injil Yohanes mung nyebutake ... getih lan banyu mili metu ...
    Nanging menarik yen ing basa Yunani kuna sing ditulis Injil Yohanes, tumbak dawa utawa tumbak dawa utawa wong dhuwur, aku ora ngelingi persis, ditulis nganggo tembung "login". Dadi, mbok menawa iki dudu jeneng perwira, nanging mung celukan. Nalika Injil Yohanes ditulis, mungkin jejuluk prajurit kasebut durung "dipaten", amarga ing Injil Yohanes kasebut minangka salah sawijining prajurit. Nanging ing Injil Nikodemus, kang ditulis akeh mengko, julukan saka centurion wis diganti dadi jeneng dening wong, lan Nikodemus kanggo pisanan nyebut jeneng centurion sing pierced Kristus centurion Login karo tumbak . ..
    Nanging iki mung tebakanku..
    Lan liyane.Tumbak Login luwih kaya tombak. Apa sing dikenal ing Rusia. Dadi mungkin kita kudu nyebutake puncak Login?
    Lan matur nuwun kanggo penulis kanggo artikel sing apik.
    1. depressant
      depressant 17 September 2022 10:21
      +2
      Apike, matur nuwun!
      Lan aku melu matur nuwun marang Vyacheslav Olegovich kanggo artikel sing paling relevan saiki.
      Welas asih, aspeke, sapa lan marang sapa?
      M-iya...
    2. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 17 September 2022 10:31
      +3
      Matur nuwun kanggo komentar sing rinci, nanging aku ora setuju karo tesis babagan puncak.
      Artefak kasebut pancen asline minangka "tombak bersayap" biasa saka wong Frank.

      Tumbak bersayap - replika.

      Pucuk lance Cossack.
    3. Master Trilobit
      Master Trilobit 17 September 2022 11:34
      +4
      Quote: utara 2
      Tombak Login luwih kaya pike. Apa sing dikenal ing Rusia.

      Apa sampeyan nggoleki "jejak Rusia"? eseman

      Petrov lan Boshirov?
      ngguyu
      1. lele
        lele 17 September 2022 13:36
        +6

        Petrov lan Boshirov?


        Ora ana apa-apa tanpa dheweke. ngguyu

  11. depressant
    depressant 17 September 2022 11:14
    0
    Umumé, kemampuan wong, ora tanpa alesan, kanggo pracaya mujizat iku apik tenan. Contone, pracaya marang kekiatan tumbak sing tiba ing tangane Longinus. Punika pitados bilih ing wektu iki dheweke, tumbak, wis umur siji setengah ewu taun, iku wis Tombak saka Destiny! Nanging rungokna... Kayu apa wae, gagang saka iku umure siji setengah ewu taun? Lan padha pracaya! Sanadyan Napoleon, malah Hitler. Lan padha ngoyak dheweke ora amarga Kristus ditusuk karo tumbak, nanging amarga wis menehi kamenangan ing jaman sadurunge Kristen.
    Lan padha pracaya ing cara sing yen padha ilang utawa ora entuk tumbak, padha kelangan nasibe.
    Senajan, Mungkin poros wis diganti. Kekuwatane ana ing pucuk. Nanging malah ing kene - kanggo limalas atus taun ora ilang, ora rusak, dipasrahake menyang legionnaire prasaja ... Carane iku?
    Umumé, wedi karo Tombak Takdir! Bakal tiba - aja njupuk ing tangan sampeyan wassat )))
    1. Aviator_
      Aviator_ 17 September 2022 18:27
      +2
      Umumé, kemampuan wong, ora tanpa alesan, kanggo pracaya mujizat iku apik tenan.
      Lyudmila Yakovlevna, kabutuhan mukjizat iku sifate manungsa dhewe. Tanpa keajaiban iku piye wae ora kepenak kanggo urip. Nanging, ana siji cara kanggo nambah jumlah mukjizat - aja sinau fisika ing sekolah, lan kabeh urip sampeyan bakal kebak mukjijat lan sihir.
      1. Dauria
        Dauria 18 September 2022 23:51
        0
        Nanging, ana siji cara kanggo nambah jumlah mukjizat - aja sinau fisika ing sekolah

        Nonton saluran "Galaxy" - lan sampeyan bakal langsung ngerti yen kawruh fisika nambah jumlah mukjizat, lan ora nyuda. Alam luwih akeh tinimbang fantasi.
        Lan yen fisikawan tanpa syarat pracaya ing postulates malah teori paling dikenali - iki ora fisikawan maneh, iku ora luwih saka churchman.
  12. bandabas
    bandabas 17 September 2022 13:25
    +3
    Pira opium kanggo rakyat? Padha wis dipakani kanggo 2 millennia.
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 17 September 2022 19:01
      +1
      Kutipan saka bandabas
      Pira opium kanggo rakyat? Padha wis dipakani kanggo 2 millennia.

      Mbokmenawa rong urutan gedhene luwih tuwa! Sing ora bisa diterangake mesthi ana ing masyarakat manungsa lan ing saindenging manungsa tansah dadi alat. Inggih, paling ora perlu mbantah endi sing luwih dhisik - pitik utawa endhog.
  13. lisikat2
    lisikat2 17 September 2022 15:46
    +1
    sugeng sonten sedaya. Vyacheslav Olegovich yen tumbak ora ana hubungane karo Kristus bisa diterangake kanthi logis.
    Upamane Longvin percaya tenan lan ora dieksekusi. Kadhangkala keajaiban kedadeyan mukjizat: dheweke lali nindakake utawa dheweke meneng. Nalika iku, dheweke durung ngerti yen bakal dadi kuil, tegese dheweke nggunakake kanggo tujuane, lan tumbak kasebut bisa rusak utawa ilang.
    Yen dheweke dieksekusi, lan Kitab Suci ngandika mangkono: miturut dhawuhe Pilatus, dheweke ngethok sirahe ..
    Tumbak kasebut bisa uga ilang
    П
    С
    Aku maca sing bener: Mlebet
    1. kaliber
      17 September 2022 17:37
      0
      Kutipan saka lisikat2
      Aku maca sing bener: Mlebet

      aku ora ngerti...
  14. Romanovski
    Romanovski 17 September 2022 16:41
    +1
    """ .... pungkasane, sing diarani "tombak Armenia", sing uga dadi kuil, nanging mesthi ora bisa dipakai dening wong Romawi ing jaman Yesus Kristus...."".
    -------
    Penulis salah .... Ing jaman Kristus, wong Romawi duwe tumbak sing beda-beda, yaiku. - pertempuran lan upacara ... Tombak sing disimpen ing Etchmiadzin (Armenia) - persis cocog karo tumbak Romawi ngarep ing wektu kasebut ....
    1. kaliber
      17 September 2022 17:36
      0
      Kutipan saka Romanovski
      persis cocog karo tumbak Romawi ngarep wektu iku ....

      Tuduhna paling ora siji miniatur utawa relief ing wektu iku, ing ngendi wong Romawi bakal duwe tumbak sing padha utawa katrangan saka para sejarawan Romawi.
      1. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 20:13
        +1
        Tumbak Armenia sing paling misterius, mung elit sing weruh. Iki didhelikake ing perbendaharaan Biara Etchmiadzin (jeneng anyar Vagharshapat) - panggonan saka Catholicos saka Gréja Apostolik Armenia wiwit abad kaping 15. Sadurunge, tumbak kasebut ana ing Geghardavank (secara harfiah diterjemahake saka basa Armenia - Biara tumbak). Tumbak, sing disebut ing tradisi Armenia "Saint Geghard", minangka obyek nusuk segitiga datar sing dawane XNUMX sentimeter. Dipasang ing gagang, tumbak kasebut minangka senjata pemusnah.

        Miturut legenda kuna, Tumbak Takdir, sing perwira Longinus nyerang Kristus sing disalib ing kayu salib, saéngga ngganggu dalan kadonyan, digawa menyang Armenia ing taun 33 (34) ing jaman anyar dening rasul Thaddeus, sing banjur dadi pangadeg komunitas Kristen pisanan ing kutha Siria Edessa .

        Saka abad kanggo abad, bypassing meh kabeh komunitas Kristen ing Armenia kuna, kuil iki liwati saka siji tangan mursid liyane, nganti, karo tekane saka ajaran Kristus minangka agama negara ing 301, iku ketemu papan perlindungan langgeng ing storehouse saka. kamar patriarki. Ing preian pasamuwan utama, Tombak digawa metu kanggo wong-wong mau lan diberkahi dening wong-wong mau ing deliverance saka misfortunes lan perang.

        Saliyane studi sejarah sing ngonfirmasi yen legionnaire perwira Romawi nggunakake tumbak kaya ngono, bukti liyane yen tatu Yesus Kristus ditindakake dening tumbak iki yaiku Kafan Turin.

        Ing taun 2010, ilmuwan Inggris sing mriksa Kafan Turin nemokake bekas tatu ing cetakan awak, padha karo sing diterangake ing Injil. tatu iki inflicted dening jinis khusus saka tumbak, kang ana ing layanan saka legionaries akeh bersenjata saka garnisun Romawi ing saindhenging Kakaisaran. Nalika mbandhingake jejak tatu ing Kafan Turin lan Tumbak Longinus ing Armenia, miturut media Armenia, para ahli nggawe korespondensi ora mung antarane jinis tatu lan tumbak, nanging uga ukurane - ing kasus loro kasebut. 4,5 sentimeter. Ing tembung liyane, ukuran tatu inflicted kanthi cocog karo ukuran tumbak sing disimpen ing Etchmiadzin.

        Lan siji misteri liyane saka tumbak Armenian - ora ana ing endi wae wis tip saka wangun iki ditemokaké dening arkeolog. Lan kita ngerti manawa, miturut legenda, Phinehas nggawe simbol tombak sing unik lan magis, mbok menawa iki beda banget karo kabeh tumbak liyane lan ora katon kaya senjata militer, amarga tujuane Tombak Takdir iku akeh. luwih amba tinimbang mateni mungsuh ing medan perang kanthi kekuwatan fisik. Tombak Takdir utamane minangka simbol spiritual, simbol iman wong, sing luwih kuwat tinimbang bilah sing paling landhep lan bisa nindakake mukjijat.

        Wong-wong percaya Armenia ngaku yen ilmuwan Inggris wis mbuktekake yen mung tumbak Armenia sing nyata lan kalebu ing abad ka-XNUMX Masehi.

        Inggih, senadyan upaya para sejarawan lan ilmuwan kanggo netepake bebener, Tumbak Destiny tetep njaga rahasia kasebut. Aku uga nyathet yen ing nyembah Gréja Ortodoks, tumbak digunakake - piso kaping pindho kanggo mbusak partikel saka prosphora, sing nglambangake tumbak Longinus.
      2. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 20:40
        +1
        Miturut ahli senjata kuna liyane, jotosan fatal ora bisa ditindakake dening tumbak Romawi sing dawa lan abot saka infantri ("hasta") utawa tumbak prajurit kavaleri - "pilum". Iki minangka jejak saka tumbak saka jinis "longhe", digunakake dening legiun garnisun militèr.
        Kaya sing dingerteni saka Injil, para prajurit sing nindakake eksekusi yaiku legiun.
        Tumbak, sing disimpen ing Etchmiadzin, cocog karo ukuran tatu. Banjur ana salib ing pucuke. Nanging iki gegaman sing palsu malah sadurunge eksekusi Kristus!
        ..."Tombak Longinus" wis disimpen ing lemah Armenia wiwit abad kaping 301, ujare Uskup Ezras. - Ayo kula ngelingake sampeyan yen Armenia minangka negara pisanan ing donya ing ngendi agama Kristen dadi agama negara ing taun XNUMX. Echmiadzin ing terjemahan saka basa Armenia tegese "Panggonan turune Putra Tunggal" - dipercaya yen kita duwe penampilan kaping pindho saka Yesus Kristus. Gréja Armenia ngerti misi minangka wali kuil Kristen paling gedhé. Umat ​​kita tansah setya marang Sang Kristus.”
        Ing wawancara karo kru film BBC, Catholicos Garegin II ngonfirmasi keasliane tumbak kasebut, sing sejarahe bisa dilacak maneh ing Golgota dhewe, ing ngendi getihe Sang Juruwilujeng diwutahake.
        Nganti abad kaping XNUMX, iki disimpen ing biara Geghardavank, ing terjemahan tegese "biara tumbak". Banjur peninggalan kasebut ditransfer menyang candhi ing Etchmiadzin. Para bhikkhu ngurmati minangka bandha paling gedhe. Kanthi ndedonga ing cedhak dheweke, wong-wong percaya, ujare, waras. Nanging ora sepisan peninggalan kasebut tiba ing tangane wong jahat sing pengin ngabdi marang manungsa. Sawise kabeh, Lance Suci minangka kunci jagad iki ...
        Grigory Telnov,
        koran Moscow
        "Urip"
        1. kaliber
          18 September 2022 12:27
          0
          Kutipan saka Romanovski
          tombak saka kavaleri - "pilum"

          Wiwit kapan pilum dadi tumbak prajurit berkuda?
        2. Nefilim
          Nefilim 18 September 2022 15:10
          -1
          Miturut connoisseurs liyane saka senjata kuna, jotosan fatal ora bisa ditindakake dening tumbak Romawi sing dawa lan abot saka infantri ("hasta") utawa tumbak kavaleri - "pilum".

          Inggih, yen kanggo sampeyan wong-wong sing nindakake omong kosong kuwi minangka penikmat ... Apa sampeyan mikir - apa Bumi bunder utawa warata?
          1. Romanovski
            Romanovski 18 September 2022 17:43
            0
            Nanging ora pantes dipoyoki, amarga kita ngrembug lan saben wong duwe hak kanggo mratelakake panemume. Lan aku ngerti yen sampeyan direktur lembaga sing diarani "Kebenaran Utama" ?? Lan pitakonan babagan bumi warata - takon punks saka gateway ...
            1. Nefilim
              Nefilim 18 September 2022 17:52
              0
              saben wong duwe hak kanggo mratelakake panemume

              Inggih, punika kula, mratelakake panemume ing komentar lan nyatakake miturut hak saben wong. Opo sing salah?
              1. Romanovski
                Romanovski 18 September 2022 18:15
                0
                Opo sing salah? Lan kasunyatan manawa kanggo sampeyan lan sakperangan alesan - aku pengin kesimpulan saka ilmuwan babagan Tombak saka Armenia - dadi "omong kosong" ...
                1. Nefilim
                  Nefilim 18 September 2022 18:20
                  0
                  Anehe, ora ana tembung ing komentar babagan ilmuwan lan kesimpulan babagan tumbak Armenia. Iki mung gegayutan karo klasifikasi salinan Romawi. Sebutake ilmuwan sing ngubungake pilum kasebut minangka tombak kavaleri, luwih becik kanthi pranala menyang publikasi. Sampeyan bisa?
                  1. Romanovski
                    Romanovski 18 September 2022 19:30
                    0
                    Pilum - (lat. pilum, pl. pila) - tumbak mbuwang, sing ana ing layanan karo legiun Roma Kuno. Marius nggawe pilum minangka bagean penting saka persenjataan EVERY (!) Legionnaire Romawi. Ing pertempuran tangan-kanggo-tangan (minangka tumbak biasa), pilum ora digunakake. Sanajan ing perang Pharsalus, miturut dhawuh Kaisar, infantri nglawan pasukan kavaleri Pompey nggunakake taktik perang asli: para infanteri nggunakake pilum minangka tumbak biasa, jaran sing ditusuk lan penunggang.

                    https://warriors.fandom.com/ru/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D1%83%D0%BC
                    ------------
                    Iku utamané (!) Digunakake dening infantri, lan sak periode eksistensi tentara Republik (pungkasan abad 27 SM - 100 SM) iki digunakake dening jinis tartamtu saka pasukan - velites entheng bersenjata lan infantri abot hastai. Kira-kira taun XNUMX SM. komandan Mariy ngenalake pilum minangka bagean saka persenjataan EVERYONE (! .. kalebu kavaleri)
                    legiun.
                    https://vk.com/@istoriyarima-pilum-metatelnoe-kope
                    1. Nefilim
                      Nefilim 18 September 2022 21:38
                      0
                      Sampeyan ndeleng, aku njaluk link menyang publikasi ilmuwan, yaiku sumber sing bisa dipercaya. Sampeyan menehi kula sawetara jinis mbucal informasi kanthi kesimpulan sampeyan dhewe. Yen sampeyan pengin ngrembug ing tingkat normal, miwiti nggunakake sumber normal ditampa ing bunderan ilmiah.


                      Apa sampeyan kenal karo buku-buku kasebut?
                      1. Romanovski
                        Romanovski 19 September 2022 09:26
                        -1
                        "" "
                        .. Yen sampeyan pengin ngrembug ing tingkat normal, miwiti nggunakake sumber normal sing ditampa ing kalangan ilmiah ... "".
                        -----
                        Sampeyan pengin ngomong yen kabeh sing ana ing Web = info. mbucal??? Sampeyan uga salah ... Lan ukara "ditampa ing kalangan ilmiah" uga dudu bebener sing paling utama lan sejarah ilmu pengetahuan dunia--
                        asring banget konfirmasi iki.
                      2. Nefilim
                        Nefilim 19 September 2022 12:16
                        0
                        Ora kabeh. Nanging sumber sampeyan ora ambigu.
                      3. Komentar wis dibusak.
                      4. Komentar wis dibusak.
          2. Romanovski
            Romanovski 18 September 2022 18:09
            0
            Omong kosong? Ananging boten prelu nyenyuwun, awit ing ngriki kita sami ngrembag bab rahsaing manungsa, saha panjenengan bokmenawi dados direkturing nagari. Institut disebut ""Bebener ing conto pungkasan""??? Lan pitakonan babagan bumi datar - takon sawetara punk saka gateway sampeyan ...
            1. Nefilim
              Nefilim 18 September 2022 18:13
              0
              Aku ora duwe gapura cedhak, sayangé. Lan kenapa sampeyan mutusake manawa para punk bakal kasengsem ing pitakonan iki - apa ana pengalaman?
      3. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 21:02
        0
        http://aramenfi.ru/ararat_chalice6.html
        Nanging maca artikel iki ..... Dheweke malah ngandhani carane Gréja Apostolik Armenia menehi partikel Tombak menyang Gréja Ortodoks Rusia ...
      4. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 21:18
        0
        https://www.youtube.com/watch?v=oGMfmaxibEg
        NTONTON sing cermat wiwit 4.48 menit nganti rampung....
      5. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 21:39
        +1
        Lan ndeleng iki ing luang sampeyan (ora ditrapake kanggo Tombak ..) ..
        https://www.youtube.com/watch?v=54GQ5ARHyUI
      6. Romanovski
        Romanovski 17 September 2022 21:54
        0
        https://www.tourister.ru/responses/id_23145
        -----------
        """... Peneliti sing padha uga mbuktekake manawa tumbak sing disimpen ing Armenia wiwit abad kaping 3 iku asli. Nganti abad kaping 13, peninggalan kasebut disimpen ing biara Geghardavank, sing jenenge diterjemahake minangka, "biara saka tumbak", banjur dipindhah menyang kuil ing Etchmiadzin lan isih ana, sing dadi saksi urip ...."
        1. kaliber
          18 September 2022 12:29
          0
          Novel! Aku nulis iku ora asli. Aku nulis yen ora ana gambar sing kaya ngono ing monumen jaman Romawi. Sampeyan dhewe nulis yen tips kaya mengkono ora ditemokake. Carane iku dikenal sing iki tip khas Romawi, lan malah pengawal?
    2. kaliber
      18 September 2022 12:31
      0
      Kutipan saka Romanovski
      persis cocog karo tumbak Romawi ngarep wektu iku ....

      Carane iki dikenal? Sumber?
  15. nord11
    nord11 17 September 2022 23:43
    +2
    Ing agama, keaslian artefak lan kuil ora dadi masalah. Motto dheweke: "Aja filosofi, nanging percaya."
    1. kaliber
      18 September 2022 12:30
      0
      Kutipan saka Nord11
      Ing agama, keaslian artefak lan kuil ora dadi masalah. Motto dheweke: "Aja filosofi, nanging percaya."

      Persis! "Iku ora masuk akal - mulane aku percaya!" - Thomas Aquinas
  16. michael3
    michael3 20 September 2022 07:58
    0
    Saka kabeh sing kasebut ing ndhuwur, siji perkara sing jelas - tumbak kasebut cukup kuno.
    Inggih, mesthi) Kabeh wis jelas kanggo sejarawan)) Bener
    Pucuk baja iku sejatine ora sakabehe, mulane, kanthi cara, katon aneh lan katon, nanging kasusun saka rong bagean sing diikat bebarengan karo kabel perak.
    Iki rada ora jelas kanggo metallurgist, insinyur ... umume, wong sing cerdas.
    Amarga salaka lan baja mbentuk sing disebut. pasangan galvanik ora sah. Lan yen tip iku kuna, ora ana pengawet sing dikenal ing sajarah (sing ora ditrapake ing tumbak) bisa tetep utuh. Nanging apa sawetara elektrokimia nistha bisa nentang Bunch saka chatter bodho, ditampa dening sejarawan minangka "sumber ilmiah dipercaya"! Opo wae!
    Kamenangan "ilmu"! Ugh...