Review militèr

Masalah biaya amunisi sing dipandu kanthi presisi lan cara kanggo ngatasi

149
Masalah biaya amunisi sing dipandu kanthi presisi lan cara kanggo ngatasi

Operasi khusus Rusia ing Ukraina ngumumake kabutuhan paling dhuwur saka angkatan bersenjata Federasi Rusia (Angkatan Bersenjata RF) kanthi presisi dhuwur. gaman. Masalahe yaiku senjata kanthi tliti dhuwur larang, butuh wektu suwe kanggo ngasilake, lan volume produksi diwatesi dening kemampuan kompleks industri militer (MIC).


Apa biaya amunisi sing dipandu presisi?

Pandhuan lan kontrol


Kaping pisanan, iki minangka sistem panuntun dhumateng, sing, nyatane, ndadekake amunisi kasebut akurat banget. Contone, ing rudal jelajah (CR), iki minangka sistem koreksi rute adhedhasar terrain, sinyal saka sistem satelit navigasi global GLONASS (utawa GPS Amerika, Galileo Eropa, Chinese Beidou) lan sistem panuntun dhumateng inersia kanthi presisi dhuwur adhedhasar ring. laser / serat giroskop. Ing tahap pungkasan, panuntun dhumateng CD bisa ditindakake kanthi sistem optik kanggo ndeteksi lan ngenali target. Sawetara KR dilengkapi sistem komunikasi satelit kanggo njamin retargeting ing pesawat.


Pamblokiran panuntun dhumateng inersia kanggo rudal jelajah saka macem-macem kelas. Sumber wikipedia.org

Ing senjata presisi dhuwur sing dirancang kanggo nggayuh target obah, radar utawa optik, kalebu pencitraan termal, homing heads (GOS) dipasang. Padha uga bisa digabungake ing siji operator. Solusi sing rada murah yaiku wong sing golek pandhuan babagan radiasi laser sing dibayangke. Sawetara amunisi sing dipandu kanthi presisi bisa dilengkapi karo para pencari khusus sing dirancang kanggo ngarahake sumber radiasi radar, contone, stasiun radar (RLS) sistem rudal anti-pesawat musuh (SAM).


Misil pencari televisi X-59 "Gadfly". Sumber wikipedia.org

Bisa dianggep manawa kabeh kasebut ing ndhuwur, solusi sing paling murah yaiku pandhuan saka sinyal sistem navigasi satelit kayata GLONASS / GPS. Ana panemu manawa sinyal sistem navigasi satelit gampang dicelupake kanthi cara perang elektronik (EW), nanging nyatane iki adoh saka kasus kasebut.

Contone, minangka bagéan saka operasi khusus ing Ukraina, mungsuh ora nemu masalah global karo nggunakake unmanned aerial vehicles (UAVs), kanggo orientasi kang navigasi satelit iku penting banget, utawa Himars dhuwur-tliti dipandu satelit. amunisi. Dheweke ora bakal duwe masalah nggunakake cangkang artileri sing dipandu Excalibur kanthi pandhuan GPS, sing bakal diwenehake Amerika Serikat menyang Angkatan Bersenjata Ukraina (AFU) ing mangsa ngarep.

Paling kamungkinan, peralatan perang elektronik bisa nutup tightly mung area winates saka papan, nanging ing kasus iki, amunisi nyerang wis ngarahke, ing bagean pungkasan saka pesawat, lan mundhut saka satelit. sinyal navigasi ora bakal ngganti apa-apa.

Perlu dicathet menawa kanggo amunisi sing dipandu kanthi presisi kaya meriam meriam, sistem panuntun kudu tahan kakehan ewu G.

Mesin


Mesin minangka komponen gaman presisi liyane sing rumit lan larang. Ing rudal jelajah, iki minangka mesin turbojet (TRD) sing irit banget, ing misil hipersonik, mesin ramjet (mesin ramjet) digunakake. Ing jinis amunisi sing dipandu presisi liyane, mesin jet bahan bakar sing padhet (jarang cair) dipasang. Mesin bahan bakar kaya gel lan tempel lagi dikembangake.


Williams F107 (WR19) mesin turbofan ukuran cilik kanggo rudal jelajah Tomahawk. Sumber wikipedia.org

В UAV kamikaze, sing uga bisa diklasifikasikake minangka amunisi kanthi presisi, nggunakake mesin bensin piston lan diesel sing irit banget, lan ing sawetara modifikasi, motor listrik sing didhukung dening baterei / akumulator lithium.

Ora ana mesin mung ing bom sing dipandu, nanging jarak sing cendhak yaiku kekurangane, sing ora ngidini supaya bisa digunakake kanthi efektif nalika ngadhepi pertahanan udara (pertahanan udara) mungsuh. Pangecualian yaiku bom sing dipandu gliding, sing bisa mabur nganti puluhan kilometer nalika diturunake saka dhuwur.

Hull, struktur bantalan beban, drive kontrol, hulu ledak


Amunisi sing dipandu presisi sing dirancang kanggo mabur kanthi kecepatan dhuwur, maneuver kanthi gaya g sing dhuwur, kanthi mandiri utawa ing operator, duwe lambung sing kuwat, asring kanthi proteksi termal saka panas dening aliran udara sing teka, uga drive permukaan kontrol sing kuat. Bagéyan penting saka biaya bisa ditambahake kanthi langkah-langkah kanggo nyuda visibilitas amunisi ing sawetara radar - bahan, akurasi dhuwur kawin permukaan, konfigurasi lambung sing rumit.


Rudal jelajah siluman AGM-129 ACM. Sumber wikipedia.org

Kanggo sawetara jinis amunisi, awak kudu tahan penetrasi jero menyang obyek sing diserang, kayata kapal utawa bunker lemah, tanpa ngrusak hulu ledak. Kekuwatan dhuwur kudu digabung karo bobot sing kurang, sing ndadékaké panggunaan bahan larang - baja khusus, titanium, magnesium lan wesi aluminium.

Padha ditrapake kanggo warhead, kang bisa kumulatif, fragmentasi dhuwur-mbledhos utawa thermobaric, karo tambah seng nembus waja, karo wektu tundha ing detonation, utawa, Kosok baline, karo detonation ing udhara. Sawetara jinis hulu ledak bisa uga kalebu submunisi, sing uga duwe sistem panuntun dhewe.

Dadi, kepiye njamin kejenuhan angkatan bersenjata kanthi amunisi sing dipandu presisi sing murah? Conto yaiku program AS kanggo ngowahi amunisi sing ora diarah konvensional dadi amunisi kanthi tliti dhuwur.

Pengalaman jaban rangkah


Joint Direct Attack Munition (JDAM)


Minangka bagéan saka program JDAM Amérika, pembangunan kang rampung ing 1997, bom free-fall konvensional nampa pesawat saka swiwi cilik sing nambah sawetara gliding, modul buntut sing kalebu sistem navigasi inersia lan satelit, uga drive lan lumahing kontrol. Ing kombinasi, iki ngidini sampeyan entuk panyimpangan kemungkinan bunder (CEP) kanthi urutan 11 meter kanthi jarak nganti 28 kilometer.


Gambar instalasi JDAM kit ing bom pangeboman saka macem-macem kaliber. Sumber wikipedia.org

Nalika mudhun saka pesawat tempur F-22 sing mabur ing dhuwur 15 kilometer kanthi kacepetan 1,5 Mach, jarak 44 kilometer tekan. Kanggo nggayuh target sing obah, kit JDAM kalebu wong sing golek pandhuan babagan radiasi laser sing dibayangke.

Wiwit taun 1998, luwih saka 250 kit JDAM wis diprodhuksi, sing dipasang ing bom aerial kanthi kaliber 000 nganti 230 kilogram. Sajrone operasi ing Yugoslavia, 910 bom udhara kanthi kit JDAM dijatuhake, sing nyebabake 650% saka target sing ditugasake. Biaya siji kit JDAM kira-kira $78.

Kit Panuntun Presisi (PGK) M1156


Kanggo tentara meriem ing Amerika Serikat dikembangake kit panuntun dhumateng presisi dhuwur M1156, sing dipasang ing panggonan sekring standar kanggo cangkang M155 lan M795A549 1-mm, sing dirancang kanggo sistem artileri Amerika M777, M109A6 Paladin lan PzH2000 Jerman.


Gambar PGK M1156. Sumber wikipedia.org

Ing April 2018, luwih saka 25 M000 kit wis diprodhuksi. Wektu produksi kanggo siji set kurang saka enem jam. Saiki udakara 1156 set M70 bisa diprodhuksi sajrone sedina. Biaya siji kit M1156 kurang saka US $ 1156.

Kaya ing kasus JDAM, panuntun dhumateng projectiles karo kit M1156 ditindakake miturut data sistem navigasi satelit GPS. Ngasilake proyektil M982 Excalibur kanthi presisi dhuwur ing jarak lan akurasi, PGK M1156 luwih murah lan nglengkapi kanthi sampurna.


Proyektil Excalibur M982. Sumber wikipedia.org

Sajrone tes ing 2014, nalika ditembak saka PzH2000 Jerman self-propelled artileri ing jarak 27 kilometer, luwih saka 90% saka cangkang dilengkapi PGK M1156 ambruk ing jarak kurang saka limang meter saka target.

M1156 kit wis dibangun ing sistem keamanan - yen tumiba luwih saka 150 meter saka koordinat diwenehi, iku ora undermined, kang nyuda kamungkinan saka "loropaken geni" - asor sawijining pejuang lan peralatan sing nyebabake support artileri ing. sacedhake langsung.

Kit M1156 dikembangake kanggo proyektil fragmentasi dhuwur-mbledhos XM1128 lan XM1113 anyar kanthi jarak kira-kira 30-40 kilometer nalika ditembak saka laras kaliber 39 (M777), uga versi sing luwih apik sing dirancang kanggo murub saka artileri kaliber 58. barel karo projectile XM1113 ing kadohan nganti 70 kilometer.


Proyektil roket aktif XM1113. Sumber wikipedia.org

Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)


APKWS punika sistem panuntun dhumateng laser dikembangaké dening BAE Systems kanggo unguided penerbangan misil (NAR) Hydra 70 (kaliber 70 mm). Jeneng APKWS ditrapake kanggo kit sing diinstal lan HAR Hydra 70 sing dilengkapi karo kit iki. APKWS ing akeh kasus bisa èfèktif ngganti AGM-114 Hellfire anti-tank dipandu rudal (ATGM), kang wis sawetara maneh, jinis seeker beda lan warhead luwih kuat, nanging uga luwih gedhe lan luwih larang. Biaya kit APKWS kira-kira $22.

APKWS kalebu solusi technical asli - panrima radiation laser dumunung ing pinggiran lumahing kontrol, lan ora ing sirah saka Hydra 70 NAR. Iki ngidini Hydra 70 APKWS kit bisa Integrasi antarane mesin roket lan warhead dicopot karo. sekring.


Gambar instalasi APKWS ing HAR Hydra 70. Sumber wikipedia.org

APKWS nduweni jarak 1,1–5 kilometer nalika diluncurake saka helikopter lan 2–11 kilometer nalika diluncurake saka pesawat. Direncanakake kanggo nambah jarak nalika diluncurake saka helikopter dadi 12-15 kilometer amarga mesin jet NAR anyar. Saiki, wis bisa nambah jangkoan APKWS kanthi 30% mung amarga refinement piranti lunak sing nyedhiyakake lintasan roket sing optimal.

Ing taun 2021, roket APKWS kanthi sekring jarak ngrusak UAV sajrone tes, sing dikonfirmasi kemampuane bisa efektif nglawan target udara, kalebu sing cilik.

Kanthi kemungkinan gedhe, kit sing padha bisa dikembangake kanggo amunisi sing ora dipandu liyane, contone, sistem roket peluncuran (MLRS) lan tambang mortir.

temonan


Senjata presisi larang. Nanging nalika mbandhingake amunisi sing dipandu lan ora dipandu, siji ora bisa mung njupuk rong conto, dipandu lan ora dipandu, lan mbandhingake biaya.

Perlu digatekake, contone, kanggo bom pangeboman utawa NAR, pirang-pirang amunisi sing ora terarah sing kudu digunakake kanggo nggayuh target sing bisa ditabrak siji utawa loro amunisi sing dipandu? Banjur perlu ditambahake biaya jam penerbangan operator lan pirang-pirang sorties sing kudu ditindakake kanggo numpes target iki, kanggo netepake risiko ngancurake pesawat operator, sing kudu nyedhaki target langsung.

Kanggo artileri, iki bakal nyandhang laras bedhil artileri, biaya lan wektu kanggo ngangkut ewonan cangkang sing ora diarahake kanthi dalan, rel utawa kapal (bakal ora nguntungake kanggo ngeterake amunisi sing ora dikendhaleni kanthi pesawat). Sampeyan uga perlu kanggo netepake risiko serangan balas dendam mungsuh miturut data sistem kontra-baterei marang baterei artileri sing ngobong ewonan cangkang.

Nanging, perlu kanggo nyuda biaya amunisi sing dipandu presisi, kalebu nggunakake pengalaman negara liya.

Bisa dicathet yen kabeh keputusan negara NATO ing ndhuwur babagan konversi amunisi sing ora dipandu dadi sing dipandu dirancang kanggo ngatasi masalah kanthi jarak kurang saka 50-100 kilometer. Bisa dianggep manawa iki amarga kasunyatane mung ora ana produk sing ora dikepengini utawa jumlahe diwatesi, mungguh, ora ana gunane ngganggu nggawe kit kanggo modernisasi.

Ora ana sangsi manawa kit kanggo ngowahi gaman tanpa arah dadi presisi,
kayata JDAM, M1156 lan APKWS iku arang banget penting. Nanging, saliyane kanggo wong-wong mau, angkatan bersenjata perlu senjata tliti dhuwur sing ngidini kanggo nyerang ngluwihi sawetara sistem pertahanan udhara paling mungsuh, yaiku, saka kadohan saka 200-400 kilometer. Kita bakal ngomong babagan prospek nggawe senjata jarak jauh sing diprodhuksi massal kanthi tliti dhuwur ing artikel sabanjure.
Pengarang:
149 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. yuriy55
    yuriy55 18 September 2022 04:12
    +8
    Artikel sing menarik lan menarik banget.
    Nanging, perlu kanggo nyuda biaya amunisi sing dipandu presisi, kalebu nggunakake pengalaman negara liya.

    Aku ora yakin manawa Rusia duwe teknologi terobosan lan pangembangan ing produksi basis unsur murah domestik.
    Aku percaya yen drone kamikaze bisa ngganti amunisi presisi dhuwur sing dibutuhake ing jarak nganti 50 km. Lan serangan UAV bisa luwih murah lan luwih efisien ing jarak 50 nganti 150 km.
    Salajengipun, kekalahan target kudu ditugasake kanggo misil kanthi tliti dhuwur.
    IMHO. Aku bisa uga salah, nanging nyilikake elektronik minangka proses sing angel banget lan larang banget kanggo entuk asil XNUMX%.
    hi
    1. Kumis Kok
      Kumis Kok 18 September 2022 04:33
      + 18
      Soko sing beda banget penting - kasunyatan manawa pangembangan UAV lan pangembangan amunisi kanthi tliti utawa dipandu ora mungkin tanpa ana produksi mikroelektronik. Lan kita duwe masalah karo iki. Kasedhiya produksi mikroelektronik berkualitas tinggi ing jagad modern minangka sumber daya strategis.

      UAV, kanthi cara, duwe sawetara kekurangan sing ora duwe cangkang / rudal. Dadi aku ora bakal ujar "dheweke bakal ngganti" - tinimbang, redistribusi prioritas miturut tujuan bakal ditindakake. Sasaran sing paling larang lan angel, karusakan sing nemen ngrusak mungsuh, bakal dirusak titik-titik kanthi bantuan UAV, lan target sekunder bakal ditinggalake kanggo bagean misil lan proyektil sing dipandu / didandani. Ing wektu sing padha, kategori target wilayah lan benteng tetep, sing kanggo wektu sing suwe bakal luwih gampang lan luwih murah dirusak kanthi mbuwang wesi tuang.
      1. yuriy55
        yuriy55 18 September 2022 04:47
        +3
        Quote: Mustachioed Kok
        UAV, kanthi cara, duwe sawetara kekurangan sing ora duwe cangkang / rudal. Dadi aku ora bakal ngomong "padha bakal ngganti" - rodo redistribusi prioritas miturut gol bakal dileksanakake.

        ya apik
        Kabeh bener. Sampeyan perlu kanggo nyorot wilayah prioritas lan pembangunan lan bisa kanggo asil: kualitas dhuwur, biaya murah, kacepetan lan otomatisasi produksi.
      2. Stas157
        Stas157 18 September 2022 11:55
        +4
        . Operasi khusus Rusia ing Ukraina dicethakaké kabutuhan paling angkatan bersenjata Federasi Rusia (Angkatan Bersenjata RF) ing senjata tliti dhuwur.

        Ana kabutuhan sing luwih dhuwur. Iki minangka sebutan target lan pengintaian. Carane menehi hasil karo?
      3. Genry
        Genry 18 September 2022 13:32
        -3
        Quote: Mustachioed Kok
        Pangembangan UAV lan pangembangan amunisi kanthi tliti utawa dipandu ora mungkin tanpa produksi mikroelektronik. Lan kita duwe masalah karo iki.

        Ana masalah mung ing microelectronics konsumen massa karo syarat dhuwur kanggo konsumsi lan pitungan. daya ing tangan.
        Kanggo militer, ora ana masalah, amarga syarat ing kene sithik banget - linuwih lan umur simpan luwih penting.
      4. insafufa
        insafufa 20 September 2022 08:50
        0
        Kita duwe komplek centimeter sing apik banget lan wani kanggo nyerang target stasioner sing digawe dening pabrik Amitekh, mula para liberal nyoba nyekeli dheweke kanthi kabeh kekuwatane. Komplek sing apik banget bisa, yen dipadhangi karo UAV, kanggo ngurangi konsumsi kanggo karusakan saka titik kuwat kanggo 3-5 cangkang, biaya telu luwih murah tinimbang lapangan abang. Peralatan prostat kanggo tembakan ing dimensi proyektil HE standar kaliber 152mm lan tambang 240mm. dadi, kanggo numpes benteng, dibutuhake 50 cangkang uncorrected conventional nalika diatur saka UAV. Dheweke uga ngembangake analog
        Paket M1156
        nalika projectiles padha ngarahke ing koordinat GSM, Nanging, konsumsi tambah kanggo 5-8 bêsik kanggo numpes obyek lan gumantung ing kualitas sinyal lan netepake koordinat.
    2. Romario_Argo
      Romario_Argo 18 September 2022 09:58
      +7
      Modul "Dinamika" saka "Kompas" bisa ngaco menyang sirah projectiles karo kaliber 152 mm, 203 mm, menyang panggonan biasa saka sekring.
      Iki kalebu sekring gabungan, panrima sinyal GLONASS lan permukaan kontrol - kemudi aerodinamis sing mbukak ing penerbangan lan nyetel lintasan proyektil, CVO ora luwih saka 10 meter ing jarak maksimal (rata-rata 5m)
      Dinamika = $1000 nglawan $ 80 = M000 Excalibur
      5 UAS Krasnopol (kacepetan target nganti 40 km/j) = 1 M982 Excalibur (kacepetan target 0 km/jam)
      nilai ekspor 155-mm UAS Krasnopol = $ 70
      nilai ekspor 152-mm UAS Krasnopol-M = $ 37 (adol menyang India 000-1999)
      nyetel PGK M1156 = $13
      1. frog
        frog 18 September 2022 11:20
        +2
        Lumrahe. Saka mung wiwit 2011, ora ana apa-apa nanging ngomong. Ora siji, sampeyan ngerti, tim teka karo .... supaya sampeyan bisa kanthi aman push kabeh iki menyang kategori kiwa.
        1. frog
          frog 18 September 2022 11:36
          -2
          Apa para minusers duwe informasi liyane? Aku bakal seneng bingung, utamane amarga Dinamika iki durung diiklanake ing endi wae. Mung dheweke ora. Nanging, sampeyan bisa nambah minus liyane yen dadi luwih gampang nglirik
        2. Romario_Argo
          Romario_Argo 18 September 2022 11:44
          +5
          modul Dynamics akeh digunakake ing SVO kanggo cangkang 152-mm, 203-mm
          ngowahi cangkang mbledhos dhuwur sing prasaja dadi UAS - sing bakal tahan nganti 100 taun
          lan satelit RTR ngetokake sebutan target Bars-M (3) Cosmos-2556 sing padha wiwit 19.05.2022/XNUMX/XNUMX
          2 ing April 2022
          1. frog
            frog 18 September 2022 12:05
            -3
            modul Dynamics akeh digunakake ing SVO kanggo cangkang 152-mm, 203-mm
            ngowahi cangkang mbledhos dhuwur sing prasaja dadi UAS - sing bakal tahan nganti 100 taun

            Kancil, mesthi, aja dipanjangake karo bukti, amarga kancil ora duwe ijin? Tegese rame alas sing bener....
            1. Romario_Argo
              Romario_Argo 18 September 2022 12:50
              -5
              Modul "Dinamika" kasusun saka 10 bagean kalebu. testing
              shift ing saben tataran saka 30 wong kanggo 5 menit ing tataran Déwan prodhuk
              = 12 modul saben jam saben wong
              3 shift = 15 jam kerja = 180 item saben wong x 90 wong
              = 16200 modul Dinamika saben dina
              x 30 dina = 486 modul Dinamika saben wulan wiwit pungkasan taun 000
              ana kemungkinan nambah jumlah toko perakitan wiwit taun 2022
              saka 2020 kanggo 08.2022 ana 15 modul Dynamics
              worth ngomong bab rega ing 1 $ saben unit
              1. frog
                frog 18 September 2022 13:04
                +1
                keplokku. Dawa lan dawa, kadhangkala dadi ovation ...
                Lan ing ngendi kabeh kamulyan iki, sing cacahe atusan ewu? bolongan ireng apa? Kanthi .... garis kontak antarane bravura (lan ora bravura)) ora ana laporan babagan aplikasi ide sing apik iki. Senajan bab iku mesthi worth iku. Utawa wong outplayed Rahasia, sanajan sepuluh taun kepungkur tryndezh ngadeg. utawa, minangka Aku Suspect (lan aku bakal bungah yen salah), kabeh iki fabrications teori ora cohabit karo kasunyatan. Ngerti babagan sawetara fitur sistem kita, tinimbang sing nomer loro ....
                1. Romario_Argo
                  Romario_Argo 18 September 2022 13:09
                  -2
                  modul Dynamics digunakake ing SVO ing cangkang mbledhos dhuwur 152-mm lan 203-mm
                  bisa uga ora massively 500 ewu mung
                  konsumsi rata-rata cangkang saben dina 20 bêsik
                  satelit dibukak ing April, aktif wiwit Juni = 100 dina
                  10% 2000 lembar kanggo 100 dina = 200 lembar kanggo SPG Msta, Hyacinth-S, Pion
                  SAU Pion 203 mm total melu ora luwih saka 30 Unit
                  kene padha ketoke mung digunakake Modul dinamika, massa bahan peledak 17 kg saben proyektil
                  ana sethitik kanggo ngumpulake lan ngenali - utamané yen sampeyan ora ngerti apa goleki
                  Sampeyan uga bisa sing endhog-pod iki rammed menyang 15 yuta unit nglawan NATO
                  Pitakonan yaiku pira puteran M982 Excalibur ing Amerika Serikat?
                  1. frog
                    frog 18 September 2022 13:16
                    0
                    Aku wis ngerti, supaya sampeyan yakin. Lan seneng kanggo sampeyan. Saka mung kabar saka sawah padha meneng bab iki. Rahasia ngganggu, ketoke ....
                    1. Romario_Argo
                      Romario_Argo 18 September 2022 13:19
                      -6
                      We rammed jug saka 15 yuta bêsik marang NATO

                      Pitakonan yaiku pira puteran M982 Excalibur ing Amerika Serikat?
                      AS ngasilake 150 cangkang saben sasi!
                      Lan Federasi Rusia ngasilake modul Dynamics 500 saben wulan
                      1. frog
                        frog 18 September 2022 13:38
                        0
                        Kita bisa gawé minangka akeh modul Dynamic saben sasi. Lan kita bisa nggunakake supaya-dadi, amarga kita ora keganggu karo topik iki. Sing kasebut dening sampeyan bakal gampang produksi telung lan ngerti carane nggunakake. Nanging dheweke mulang ... bangsal) Lan - ya, kabeh apik tenan ing Marquise, kedadeyan kaya sadurunge ....
          2. bk0010
            bk0010 18 September 2022 14:03
            +5
            Kutipan saka: Romario_Argo
            lan satelit RTR menehi target sebutan Bars-M padha
            Apa omong kosong sing apik banget ing siji ukara!
            1. frog
              frog 18 September 2022 15:41
              0
              Nanging kuwat lan patriotik. Leres, kanthi konfirmasi kaya-kaya .... Nanging ora masalah, muni .... juicy ..... topikal .... Sing dibutuhake.
          3. EVR
            EVR 19 September 2022 07:58
            +1
            Aku wonder, sayang, saka ngendi sampeyan entuk data kasebut, lan sapa sing isih ngasilake Dinamika, amarga dumadakan Kompas ambruk.
    3. KCA
      KCA 19 September 2022 10:41
      0
      Minimization ing aplikasi militèr lan papan iku ala, banjur Optimization saka kalkulus kontrol luwih penting, ing Buran wis 4 BTsVEMs operasi ing mode sinkron, nanging mabur lan ndharat, sanajan microcircuits Soviet paling gedhé ing donya.
  2. Andy_nsk
    Andy_nsk 18 September 2022 04:55
    + 12
    Artikel sing apik kanthi aksen sing bener. Penulis bener nuding metu sing bab utama ing biaya iku sensor lan motor, lan ora komponen elektronik, minangka akeh wong mikir. Biaya microcircuits, lan malah luwih komponen pasif, biaya papan sirkuit dicithak ora pati penting ing persentasi, lan asring m / s saka Zelenograd digunakake (kajaba prosesor paling dhuwur-kinerja, kang kita ora bisa lan ora bakal. bisa ngasilake ing taun-taun sabanjure). Aku ndeleng mung siji cara kanggo ngurangi biaya: kanggo nambah produksi serial, banjur biaya saben produk bakal ngurangi Ngartekno. Ing wektu sing padha, perlu kanggo ngurangi produksi NUR-owls, utamane kanggo penerbangan. Aku ora ngerti sebabe, umpamane, dheweke ngasilake NUR kanggo pesawat lan helikopter? - efisiensi kurang, lan pilot kudu menehi risiko nyawa lan mobil saben wektu!
    Iki ora ateges ora perlu ngembangake elektronik domestik, kalebu. lan prosesor-kinerja dhuwur, mesthi, nanging iki mbutuhake investasi ageng lan wektu, lan iku perlu kanggo langsung paling bagean saka bathi windfall saka lenga lan gas kanggo iki, mung oligarki ora kamungkinan kanggo nuduhake bathi windfall. .. Sayange...
    1. Vadim Voroshilov
      Vadim Voroshilov 18 September 2022 07:27
      + 12
      ing kabeh industri otomotif lan industri liyane ing ngendi 0% gagal sajrone operasi dibutuhake, diwenehake dening elektronik kanthi proses 90 nm ... kanggo ngasilake ing Rusia sejatine ora dadi masalah ing Micron 54 nm wis dikuasai .... pembangunan kira-kira 28 nm ... iku bab jumlah Kripik ing urutan ... kira-kira supaya 1000 Unit bakal biaya $ 1 saben item, lan 000 bakal biaya $ 1
      1. Eroma
        Eroma 18 September 2022 09:26
        + 10
        Aku maca sing pabrik chip, preduli saka jumlahe diprodhuksi, mangan tartamtu lan ora jumlah cilik saka dhuwit. Sing. panggunaan kapasitas minangka cara sing paling penting kanggo nyuda biaya.
        1. Genry
          Genry 18 September 2022 13:39
          -1
          Kutipan saka Eroma
          Aku maca sing pabrik chip, preduli saka jumlahe diprodhuksi, mangan tartamtu lan ora jumlah cilik saka dhuwit.

          Sampeyan duwe kahanan sing padha ing omah, sing diarani "utilitas". Panas, banyu, listrik, keamanan, ndandani, ...
          1. Eroma
            Eroma 18 September 2022 15:22
            +2
            Ana masalah ora ing baris printah, nanging ing proses produksi! Layanan komunal ora ana gunane, sampeyan ora ngobong cahya lan ora mbayar, nanging ana produksi nggunakake sumber daya ing jumlah tartamtu ing produktivitas apa wae, sanajan sampeyan nggawe 100 ewu chip, paling ora 10 yuta, biaya tanduran kasebut padha, abstrak 200 yuta, contone, ing pungkasan sampeyan bisa njaluk dhewe: saka 2000 kanggo 20 dolar Piece
      2. frog
        frog 18 September 2022 11:23
        -3
        Iku kabeh gumantung carane akeh produk iki baris iki umume bisa nggawe. Ayo dadi ing sasi .... Nanging dheweke ora bisa nindakake maneh, sanajan sampeyan nguripake anthem saben 10 menit. Lan kabeh pitakonan kanggo wong sing (lan proyek sing padha) dipindhah ing formulir iki. Lan skala perusahaan iki cukup angel. yen bisa ing kahanan kita ....
        1. Andy_nsk
          Andy_nsk 18 September 2022 16:42
          0
          Aku ora ngerti apa "garis" sing sampeyan gunakake, jalur produksi (minangka conto, jalur produksi) digunakake ing produksi massal produk, biasane saka atusan ewu produk saben taun lan ndhuwur, ing produksi Kaliber. , lan malah liyane Iskanders lan Daggers saka seriality kuwi ora, kang tegese, nyatane, saben produk nglumpuk dhewe, lan Jeksa Agung bisa ngetokake saka nambah output ateges boils mudhun kanggo Tambah ing panggonan Déwan. Bab liya yaiku watesan ing jumlah komponen sing paling kritis, utamane mesin lan GOS, nanging produksie ora diprodhuksi sacara massal, lan ora ana jalur produksi kanggo dheweke, yen jalur kasebut digawe - produksi bakal tekan atusan ewu item saben taun, lan biaya saben produk individu bakal suda dening Welasan, lan Mungkin atusan kaping.
          1. frog
            frog 18 September 2022 17:54
            0
            Aku wrote babagan Kripik, mung ing kasus. Aku ngerti carane "potlot" digawe .... Ing kana, chkazists mung muncul, ngerti carane gampang lan prasaja kabeh iku, sing utama yaiku kekarepan politik. Ula Loch Ness sing padha, utawa Almasty ....
    2. tohoto
      tohoto 18 September 2022 08:28
      -4
      Efisiensi NURS kurang, sampeyan ngomong omong kosong.
    3. Dauria
      Dauria 18 September 2022 09:40
      +4
      Artikel sing apik kanthi aksen sing bener.

      Ya, kabeh diwenehi label kanthi bener. Sampeyan kudu nggawe sing luwes saka "wesi tuang biasa" kanthi cara iki. Tinimbang sekring, meneng ing pemblokiran karo seeker, autopilot, rudders lan rudder drive. Lan ing sadawane dalan, wayahe sing ora kasebut ditanggulangi. Bom ing basis data disimpen ing tumpukan cilik, ing udhara mbukak lan diangkut, kadhangkala mung diseret kanthi tendhangan ing bomber. Dadi luwih cepet kanggo nglengkapi klompok gedhe kanggo budhal. Lan mung sirah, lan ora kabeh ingot, kudu disimpen ing kahanan omah kaca lan diangkut kaya bayi.
      Sawise kabeh, karo departure urgent saka kabeh skuadron, kabeh wong tanpa istiméwa, sing duwe tangan lan sikil, melu ing penundaan saka bom. Lan gunsmiths mung nindakake operasi "nggoleki" - padha mriksa fiksasi, ngaco sekring lan masang "werni" menyang Panggonan.
      1. stankow
        stankow 18 September 2022 13:21
        +1
        Lan koordinat tujuan sing, kapan lan apa sing bakal dienalake, ing saben sirah?
        1. prahara
          prahara 18 September 2022 14:00
          0
          Pilot pesawat / helikopter bakal menehi prentah kanggo ngirim koordinat target menyang GOS sawise ndeteksi lan nampa koordinat target saka peralatan sing dipasang ing pesawat / helikopter ...
          1. stankow
            stankow 18 September 2022 16:31
            +2
            Lan peralatan kasebut (sistem penampakan penerbangan kanggo WTO) angel banget. Lan ora saben pesawat duwe. Nangkep target, nemtokake koordinat ing sistem koordinat pesawat, ngowahi menyang koordinat Glonass. Banjur carane nransfer menyang kepala amunisi dilereni soko tugas? Ora ana kabel ing sirah, panrima / pemancar radio (kanthi enkripsi) ora bisa dipencet. Rudal sing dipandu duwe bis data khusus, nanging sing diowahi kanthi sirah sing dipasang ora duwe. Kanthi seni. cangkang rada prasaja - koordinat target dilebokake ing sirah sadurunge ditembak nganggo piranti portabel. Kang, Nanging, kudu nampa koordinat saka mesin SOB, maneh link radio utawa kabel dibutuhake ... Umumé, idea (lan laku) apik, nanging ana kangelan sing kudu rembugan. Supaya ora bingung - kenapa artileri ora nggunakake!?
            1. prahara
              prahara 18 September 2022 20:22
              -3
              Sistem penampakan penerbangan kasedhiya ing kabeh Su-34/35/57, uga Ka-52m, Mi-28nm ....
              Dheweke duwe kemampuan kanggo mindhah data saka sistem penampakan langsung menyang GOS senjata sing dipandu ...
              1. stankow
                stankow 18 September 2022 22:54
                +3
                Yaiku - senjata sing dipandu. Kang dikembangaké khusus kanggo wong-wong mau lan liwati liwat taun testing. Banjur kepala sekring katon, sing ngaco menyang NURS sing ora ana sing diramalake - bis data, koordinat loading. Dadi sampeyan mung bisa mbukak koordinat ing lemah lan ora ngganti ing pesawat.
  3. Vladimiron
    Vladimiron 18 September 2022 05:36
    -12
    Yaiku, kita mung ora duwe kaliber lan zirkon kanthi jumlah sing tepat lan amunisi tliti liyane. Saiki wis jelas kenapa Angkatan Bersenjata Ukraina bisa ngentekake pirang-pirang jam ngubengi Donetsk lan ora entuk apa-apa. Isih, kartun tetep kartun, sayangé.
    1. Sibiryak 66
      Sibiryak 66 18 September 2022 06:04
      + 14
      kaliber infanteri? Utawa Zirkon ing tank? Lan kene padha?
      1. rata-rata
        rata-rata 18 September 2022 06:14
        + 12
        Aja nyegah wong saka overpowering lan nyuwek tutup! Dheweke kudu mangan kulawargane!
    2. frei67
      frei67 18 September 2022 06:07
      +4
      iku, sampeyan mikir iku perlu kanggo saben mortir ing kaliber? lan suwene wektu kanggo nemokake situs peluncuran? pass ing printah lan? roket mabur menyang panggonan kosong
      1. Who Why
        Who Why 18 September 2022 06:41
        0
        Loro balon kanthi jarak tartamtu kanthi locator jarak milimeter bakal ndeteksi situs peluncuran (uga lokasi bedhil) kanthi cepet ....
        1. kula 1970
          kula 1970 18 September 2022 07:03
          +4
          Kutipan saka: Who Why
          Loro balon kanthi jarak tartamtu kanthi locator jarak milimeter bakal ndeteksi situs peluncuran (uga lokasi bedhil) kanthi cepet ....

          2 wit Natal ing udhara?
          1. Who Why
            Who Why 18 September 2022 08:09
            0
            Ing kahanan NWO, yen mungsuh ora duwe penerbangan, kepiye carane bakal ditembak? Dheweke ora ana ing ngarep.
            1. stankow
              stankow 18 September 2022 13:29
              0
              Sistem pertahanan udara Azrostati kesasar.
              1. Who Why
                Who Why 18 September 2022 13:38
                -1
                Pisanan, sampeyan kudu nyusup menyang jarak sing dikarepake, banjur duwe wektu kanggo nyusup .... nglirik Kapindho, tandha tangan ing radio balon kasebut sithik, mula sampeyan kudu nyusup banget. Lan ing kaping telu, mung pencari radar sing bakal nggarap balon, mula, kanthi nggantung reflektor sudhut ing "balon" ing jarak tartamtu ing ngarep balon, ing dhuwur sing beda, kita bakal nutupi balon saka sistem pertahanan udara, ing kasunyatan, rampung. Mung DRG bakal tetep dadi bebaya nyata, nanging uga bakal ana kontrol ....
                1. stankow
                  stankow 18 September 2022 17:02
                  +1
                  Tandha radar balon kasebut gedhe banget. Wis pigura logam, peralatan, hanging lan nyekeli kabel, daya lan weker kabel - akeh puluhan meter. Balon dhewe ora cilik. Lan umume, bayangan gelombang radio ora mung dumadi saka obyek logam, nanging saka tapel wates media dielektrik, contone, cangkang udara. Sembarang rudal klasik kanthi pandhuan komando radio, umpamane, bakal bisa digunakake ing balon.
                  1. Who Why
                    Who Why 18 September 2022 17:18
                    -2
                    Tandha radar balon kasebut gedhe banget. Wis pigura logam

                    Sampeyan nyampur karo bandel bandel. eseman
                    Kabel suspensi bisa uga sintetik. Kabel daya lan kabel nyekeli ora nyedhiyakake akeh cahya. Sistem pertahanan udara isih kudu diseret kanthi ora katon menyang jarak sing tepat, lan reflektor pojok bisa diangkat marang sistem pertahanan udara.
                    1. stankow
                      stankow 18 September 2022 18:43
                      +1
                      Ora, aku ora bingung karo pesawat. Where kanggo masang peralatan - transceiver, daya Penyetor, antena, drive antena, langsung menyang Nihan saka balon alus? Lan kabel daya lan weker ora bisa sintetik. Ing jangkoan meter, kabel-kabel kasebut bungah amarga gelombang kedadean lan re-radiate (reflect) meh kabeh energi. Ing kisaran liyane reflektor antena radar arah bakal, minangka everyone guess, nggambarake ombak kedadean, lan apa iku dirancang kanggo. Ora bisa transparan. Lan ora bisa cilik, kaya pirang-pirang meter.
                      1. Who Why
                        Who Why 18 September 2022 21:18
                        0
                        Wah, mbok menawa sampeyan bener babagan kabel, aku dudu ahli radar. Paling ora babagan fisika, kayane bener.
                        Antena gelombang milimeter cilik (luwih cilik lan luwih entheng tinimbang gelombang centimeter), saengga kabeh bisa dipasang ing gondola komposit, lan kabel sintetis menyang cangkang.
                        Kajaba iku, balon iki bakal digantung adoh ing mburi garis ngarep, mula mungsuh kudu nyeret sistem pertahanan udara sing cedhak karo garis ngarep, lan iki pancen angel.
          2. cmax
            cmax 18 September 2022 08:33
            +3
            Kutipan: my 1970
            2 wit Natal ing udhara?

            Mudo mudo uga ditulis babagan drone sawetara taun kepungkur! Ide sing ora apik yaiku nggunakake balon cilik, kaya nalika taun perang, mung nganggo radar kanggo ndeteksi posisi artileri mungsuh.
            1. kula 1970
              kula 1970 18 September 2022 09:05
              0
              Kutipan saka cmax
              Ide sing ora apik yaiku nggunakake balon cilik, kaya nalika taun perang, mung nganggo radar kanggo ndeteksi posisi artileri mungsuh.

              Kasunyatan bilih radar bakal macet ing udhara Isih kanthi dhuwur lan cemlorot nganti 200 kilometer ...
              "Aku iki, kene aku..."
              Ngimpi ngluncurake rudal anti-radar, ngimpi ...
              А ing dheweke- Kapindho ngimpi: mesin kanggo servis sing pisanan Yen sampeyan isih bisa mindhah operator radar nang endi wae - lan malah banjur bisa dipertanyakan, sampeyan ora bisa mindhah generator lan tali. adoh, kanggo apik
              1. Who Why
                Who Why 18 September 2022 09:50
                0
                Kanggo nindakake iki, paling ora, kudu duwe rudal anti-radar berbasis lemah sing bisa nyerang target udara lan nglawan radar gelombang milimeter. nglirik Aku ora ngomong babagan kasunyatan manawa bisa ngunggahake balon katelu kanthi baterei anti-rudal ....
                Ya, ing tahap wiwitan ora bakal gampang banget nganti kabeh baterei artileri lan MLRS ditindhes. Sadurunge ngunggahake balon, sampeyan kudu ngatur interaksi sing jelas karo petungan artileri, MLRS lan misil taktis. Banjur "respon" bisa diatur meh langsung. Nanging sakcepete mungsuh malah bakal wedi kentut. ngguyu
                1. frog
                  frog 18 September 2022 11:26
                  -4
                  Kanggo nindakake iki, paling ora, kudu duwe rudal anti-radar berbasis lemah sing bisa nyerang target udara lan nglawan radar gelombang milimeter.

                  Harpoons ing pola padha katon cepet. senadyan kabeh squeals kene. Padha wis pesona kanggo dangu.
                  Aku ora ngomong babagan kasunyatan manawa bisa ngunggahake balon katelu kanthi baterei anti-rudal ....

                  Apa babagan carane cilik? Ayo golek Death Star...
                  Sampeyan bisa langsung lali babagan "interaksi sing jelas". Uga babagan fuzzy ... nanging ....
                  1. Who Why
                    Who Why 18 September 2022 11:37
                    +1
                    Harpoons ing pola padha katon cepet. senadyan kabeh squeals kene. Padha wis pesona kanggo dangu.

                    Mergo kowe, kancaku, durung tangi. Harpoon minangka rudal anti-kapal, lan cilaka yaiku rudal udara-menyang-lemah, ora sebaliknya. Kajaba iku, nganti saiki ora ana apa-apa ing jagad iki nglawan radar gelombang milimeter .... Nyuwun
                    1. frog
                      frog 18 September 2022 12:07
                      -2
                      Lan apa bedane? Pusat kontrol awal ditanggepi, kaya pakunjaran, banjur GOS bisa digunakake ..
                      Lan kanthi kisaran iki, kabeh ora ala, ing konteks obrolan ....
                      1. Who Why
                        Who Why 18 September 2022 12:48
                        -1
                        Lan apa bedane? Pusat kontrol awal ditanggepi, kaya pakunjaran, banjur GOS bisa digunakake ..
                        Lan kanthi kisaran iki, kabeh ora ala, ing konteks obrolan ....

                        Luwih becik kowe turu. ngguyu
                        Harm mlaku ing sadawane sinar radar lan cukup kanggo mateni radar sawetara detik supaya dheweke mabur ing ngendi wae, uga ora nyekel jarak milimeter. Lan yen dheweke isih bisa nggarap lemah kanthi inersia, mula dheweke ora sumunar ing udhara. Lan titik kontrol awal ing hubungane karo balon padha karo "driji menyang langit."
                        Sampeyan bisa njaluk, umpamane, kanthi bantuan sistem pertahanan udara jarak jauh lan medium, nanging, sepisanan, tandha pesawat kasebut ora gedhe banget ("gras" nggambarake sinar radio sing ora apik), lan nomer loro. , "respon" bakal langsung teka lan ora katon sethithik ....
                      2. frog
                        frog 18 September 2022 13:05
                        -3
                        Lan kabeh? Aku kuciwa aran Sing, ing topik sampeyan, kaya samesthine, "kanggo generator isi positif, supaya-dadi. Uga pilihan nglirik
                      3. kula 1970
                        kula 1970 18 September 2022 20:48
                        +1
                        Kutipan saka: Who Why
                        teken saka airship ora babar pisan gedhe ("golek" nggambarake balok radio banget kurang),

                        Aku maca babagan ide iki ing "Ilmu lan Urip" kanggo taun 1960-an lan "TM" taun 1970-an ...
                        Dumadakan, wis 60 taun! - lan isih ora ana radar ing balon ing tentara apa wae ....
                        Kutipan saka cmax
                        Ana kepinginan, nanging miturut pikiran, mesthi ana kesempatan kanggo nindakake.
                        - kanggo 60 taun ora ana kesempatan
                        Iku- kasunyatan....
                      4. pemotong bolt
                        pemotong bolt 18 September 2022 22:06
                        +1
                        Isih ora ana radar ing balon ing tentara apa wae ....
                        Ana pengawal tapel wates Amerika.
                        https://en.wikipedia.org/wiki/Tethered_Aerostat_Radar_System
                      5. kula 1970
                        kula 1970 18 September 2022 22:38
                        +1
                        Quote: pemotong baut
                        Isih ora ana radar ing balon ing tentara apa wae ....
                        Ana pengawal tapel wates Amerika.
                        https://en.wikipedia.org/wiki/Tethered_Aerostat_Radar_System

                        penyelundup nggunakake apa-apa marang wong-wong mau ??
                        apa padha duwe artileri abot kanggo bombard posisi balon kuwi?
                        SAM?
                        MANPADS?
                        penerbangan?
                      6. pemotong bolt
                        pemotong bolt 18 September 2022 22:46
                        0
                        padha duwe artileri abot
                        EL\M2083 (analog) digunakake dening India lan Israel. Lan tangga-tanggane padha banget gelisah, lan padha gegaman.
                      7. Nikolaevich I
                        Nikolaevich I 19 September 2022 01:11
                        +1
                        Kutipan saka: Who Why
                        Harm mlaku-mlaku ing sadawane sinar radar lan cukup kanggo mateni radar sawetara detik supaya dheweke mabur ing ngendi wae, uga ora nyekel jarak milimeter.

                        INS Harm kerjane bebarengan karo prolongator, sing ngasilake jalur penerbangan "virtual" Harm kanthi metode matematika! Yaiku, mateni radar ora mesthi mbantu! Lan, yen memoriku ngladeni aku, modifikasi PRR paling anyar duwe kemungkinan koreksi satelit!
                      8. Charik
                        Charik 19 September 2022 22:19
                        -1
                        lan sapa sing bakal ngirim versi paling anyar saka Harma kanggo wong-wong mau? Lam paman mati, biaya versi paling anyar (nanging iki ora akurat)
                      9. Who Why
                        Who Why 20 September 2022 15:45
                        0
                        Kharm minangka rudal sing diluncurake kanthi udara.
                      10. Demon_is_ada
                        Demon_is_ada 21 September 2022 00:42
                        0
                        Kolega, ngilangke irung kanggo skeptis! ngguyu
                        Rentang milimeter dadi apik ing sadawane pandu gelombang fleksibel. Sampeyan ora bisa nyumerepi apa wae ing balon, ing emitor. Ora ana kabel utawa apa wae. Gantung panrima ing liyane lol
                        Lan supaya dheweke mencet balon nganggo potongan selang, sampeyan olèh ...
                      11. kula 1970
                        kula 1970 21 September 2022 07:39
                        0
                        Kutipan saka Demon_is_ada
                        Kolega, ngilangke irung kanggo skeptis! ngguyu
                        Rentang milimeter dadi apik ing sadawane pandu gelombang fleksibel. Sampeyan ora bisa nyumerepi apa wae ing balon, ing emitor. Ora ana kabel utawa apa wae. Gantung panrima ing liyane lol
                        Lan supaya dheweke mencet balon nganggo potongan selang, sampeyan olèh ...

                        Aku mbaleni
                        Kutipan: my 1970
                        Aku maca babagan ide iki ing "Ilmu lan Urip" kanggo taun 1960-an lan "TM" taun 1970-an ...
                        Dumadakan, wis 60 taun! - lan isih ora ana radar ing balon ing tentara apa wae ....

                        Iki conto penjaga perbatasan AS lan kabeh ....
                        Aku ora ahli ing prakara iki, nanging aku banget isin sing kanggo 60 taun padha ora massively diadopsi (nganti tentara sawetara suku Afrika) kuwi perlu, teknis prasaja lan arang banget migunani.
                        Iku ora ngganggu sampeyan- kakurangan saka sing ING endi wae?
                      12. Who Why
                        Who Why 21 September 2022 08:14
                        +1
                        Apa ora ngganggu sampeyan - ora ana ing ngendi wae?

                        Ora, iki minangka path dialektik standar pembangunan.
                      13. kula 1970
                        kula 1970 21 September 2022 09:29
                        0
                        Kutipan saka: Who Why
                        Apa ora ngganggu sampeyan - ora ana ing ngendi wae?

                        Ora, iki minangka path dialektik standar pembangunan.

                        Nalika nyetak ing taun 1960-anbutuh Radar kasebut wis dikonfirmasi suwe banget. 60 (!!!) taun kepungkur ...
                        Ing apa teknis masalah? Ing balon? Ing 3 truk - 1 kamar operator, 1 keturunan + generator, 1 ing cadangan karo saham kabeh?
                        Kutipan saka: Who Why
                        Antena gelombang milimeter cilik (luwih cilik lan luwih entheng tinimbang gelombang centimeter), saengga kabeh bisa dipasang ing gondola komposit, lan kabel sintetis menyang cangkang.

                        Sampeyan ngerti manawa ing wektu iki drone muncul - minangka kelas senjata - lan kita kabeh rembugan babagan radar ing balon? Kaya 60 taun kepungkur? Pira maneh sing dibutuhake - 10-20-30? Kajaba iku, ana conto kerja, pangembangan babagan cara nggunakake ...
                        Layanan tapel wates AS nyoba nransfer menyang tentara, tentara AS ora gelem, paling ora ateges ana masalah kanggo tentara nalika nggunakake.
                      14. Who Why
                        Who Why 21 September 2022 12:29
                        0
                        Sampeyan ora bisa mbayangno apa inersia mikir.
                        Menapa malih, miturut riset psikologis, ing wektu tentrem, wong-wong sing mikir miturut prinsip "carane ora dadi luwih elek", lan ora "carane supaya luwih apik" bakal kalah menyang panguwasa.
                      15. Demon_is_ada
                        Demon_is_ada 21 September 2022 09:16
                        0
                        Ya, 60 taun kepungkur ora ana radar sentimeter utawa milimeter. Meter ing balon masalah, bobot ageng, utamané ing basis unsur.
                        Ora ana uga pluru jelajah, lan utamane meriam meriam sing dipandu satelit ... Kenapa ing wektu iku ???
                      16. kula 1970
                        kula 1970 21 September 2022 10:44
                        0
                        Kutipan saka Demon_is_ada
                        Ya, 60 taun kepungkur ora ana radar sentimeter utawa milimeter. Meter ing balon masalah, bobot ageng, utamané ing basis unsur.
                        Ora ana uga pluru jelajah, lan utamane meriam meriam sing dipandu satelit ... Kenapa ing wektu iku ???

                        Wis ana rudal jelajah.
                        Jangkoan milimeter umure 30 taun, drone sing sederhana yaiku 10.
                        Tilas isih ora ana, sing terakhir ngancam bakal ngganti artileri presisi, amarga biaya proyektil sing dipandu.
                        Ayo ndeleng apa sing kedadeyan sabanjure - mobilisasi parsial diumumake
                      17. Demon_is_ada
                        Demon_is_ada 21 September 2022 09:23
                        0
                        padha ora diadopsi massively (nganti tentara sawetara suku Afrika)

                        Apa sampeyan guyon aku? belay
                        Ngendi suku Afrika entuk radar milimeter? Dheweke kudu mangan kanthi apik ...
                  2. Who Why
                    Who Why 18 September 2022 11:38
                    +1
                    Apa babagan carane cilik? Ayo golek Death Star...
                    Sampeyan bisa langsung lali babagan "interaksi sing jelas". Uga babagan fuzzy ... nanging ....

                    Penggemar banter kosong liyane.... lol
                    1. frog
                      frog 18 September 2022 12:08
                      -4
                      Prinsip pangilon durung dibatalake. Dheweke ngijolake ocehanmu karo .... dudu duweke sampeyan.
              2. Genry
                Genry 18 September 2022 14:07
                -1
                Kutipan: my 1970
                Kasunyatan manawa radar bakal tetep ana ing udhara kanthi dhuwur lan cemlorot nganti 200 kilometer ...
                "Aku iki, kene aku..."

                Sampeyan dikandhani babagan "loro ...".
                Apa sampeyan duwe musik stereo sing ora apik ing omah?
                Nalika fase sinyal (utawa sinyal mono bodho) bertepatan, sampeyan bakal rumangsa yen ana ing antarane speaker (sumber virtual) - njupuk ...
              3. Demon_is_ada
                Demon_is_ada 21 September 2022 00:35
                +1
                Dadi iki ngimpi kanggo kita, panelusuran lan karusakan saka radar lan operator rudal anti-radar.
        2. Grigory_78
          Grigory_78 18 September 2022 08:47
          -5
          Ya, ya, rong balon kanthi radar, operator radar, sumber daya lan sistem dhukungan urip, pasokan bahan bakar lan bahan bakar lan pelumas liyane ...
          Ora perlu trifle, fantasize wis lintang pati liwat paprangan
          1. cmax
            cmax 18 September 2022 09:23
            +4
            Kutipan: Gregory_78
            Ya, ya, rong balon kanthi radar, operator radar, sumber daya lan sistem dhukungan urip, pasokan bahan bakar lan bahan bakar lan pelumas liyane ...
            Ora perlu trifle, fantasize wis lintang pati liwat paprangan

            Nalika sampeyan ora pengin nindakake apa-apa, sampeyan mesthi nemokake alesan. Kabeh bantahan lan komentar saka kanca ing ndhuwur lan sampeyan bisa ditrapake kanggo jinis senjata apa wae. Pesawat bisa ditembak mudhun, kapal kacemplung, tank kalah, lan liya-liyane. Ana kepinginan, nanging miturut pikiran, mesthi ana kesempatan kanggo nindakake.
            1. frog
              frog 18 September 2022 11:28
              -7
              Ana kepinginan, nanging miturut pikiran, mesthi ana kesempatan kanggo nindakake.

              Wis cukup akeh sing wis ditulis, ing babagan maritim, apa sing dikarepake para pangguna dhewe. Lan apa asile ..... dadi iki malah ora optimisme ......
              1. Who Why
                Who Why 18 September 2022 11:47
                0
                Iku siji bab kanggo desain anyar, lan liyane kanggo ngumpul saka produk rampung, kaya desainer ....
                1. frog
                  frog 18 September 2022 12:11
                  -7
                  Ya, sampeyan, minangka pangembang sing berpengalaman, mesthi bakal nyritakake babagan kompatibilitas lan logika TK (sing, kanthi cara, masalah) lan akeh perkara liyane.
                  1. Who Why
                    Who Why 18 September 2022 13:20
                    0
                    Ya, sampeyan, minangka pangembang sing berpengalaman, mesthi bakal nyritakake babagan kompatibilitas lan logika TK (sing, kanthi cara, masalah) lan akeh perkara liyane.

                    "Ing taman elderberry ing Kiev pakdhe" lol
                    1. frog
                      frog 18 September 2022 13:34
                      -5
                      matur nuwun. Zampolitov ora seneng ing taun-taun kasebut tresna
          2. Who Why
            Who Why 18 September 2022 10:01
            +4
            Ora perlu trifle, fantasize wis lintang pati liwat paprangan

            Omong kosong. negatif
          3. Genry
            Genry 18 September 2022 14:15
            +2
            Kutipan: Gregory_78
            Ya, ya, rong balon karo radar

            Sampeyan ora mbutuhake "loro ..." kanggo kabeh baris ngarep.
            Kutipan: Gregory_78
            operator radar, sumber daya lan sistem dhukungan urip, pasokan bahan bakar lan bahan bakar lan pelumas liyane ...

            Apa ora iki mestine karo opsi radar liyane?

            Lan kanggo radar adhedhasar lemah, atenuasi amarga Bumi luwih gedhe lan jangkauan target sing mabur ora ana.
            Kutipan: Gregory_78
            Ora perlu trifle, fantasize wis lintang pati liwat paprangan

            Sing. sampeyan umume ora ngerti analisis lan persepsi kritis informasi.
            1. Who Why
              Who Why 18 September 2022 15:43
              0
              Kutipan: Gregory_78
              Ya, ya, rong balon karo radar

              Sampeyan ora mbutuhake "loro ..." kanggo kabeh baris ngarep.

              Ya, iku bisa dingerteni. Loro minangka "unit tempur", amarga jarak milimeter lan cara deteksi minangka triangulasi. Kisaran centimeter mbutuhake bobot lan daya kaping pirang-pirang, lan stasiun milimeter bisa luwih gedhe tinimbang laptop. Ya, lan safety luwih dhuwur, amarga rudal durung ditemokaké marang sawetara milimeter (Nanging, mung online-to-lemah uga ana ing sawetara centimeter).
        3. anyartc7
          anyartc7 18 September 2022 12:21
          +4
          Kutipan saka: Who Why
          Loro balon kanthi jarak tartamtu kanthi locator jarak milimeter bakal ndeteksi situs peluncuran (uga lokasi bedhil) kanthi cepet ....


          Aku ndhukung kanthi lengkap. Aerostat minangka masa depan babagan kontrol wilayah udara lan radio ing pita konvensional lan inframerah. Dheweke bisa dadi cilik, murah lan efektif banget, lan dheweke ora peduli babagan lengkungan bumi, bukit-bukit, wit-witan, lan liya-liyane sing nyegah kita nembak kabeh sing mabur ing cedhak Ukrainia.
          Wong-wong sing minus iki minangka wakil klasik saka "prajurit sing berpengalaman" sing ora bisa ndeleng ngluwihi irung amarga jumlah akumulasi kawruh.
          Yen kita duwe balon kasebut, ora ana Ukrainia Mi-8 sing bakal mabur menyang Mariupol, lan uga menyang Belgorod.
          Iku luwih murah lan luwih gampang saka pesawat AWACS, lan iso dibandhingke ing efficiency.
          1. Who Why
            Who Why 18 September 2022 13:08
            0
            Wong-wong sing minus iki minangka wakil klasik saka "prajurit sing berpengalaman" sing ora bisa ndeleng ngluwihi irung amarga jumlah akumulasi kawruh.

            Inggih, utawa "Cossacks mishandled" ....
            1. anyartc7
              anyartc7 18 September 2022 13:14
              -1
              Kutipan saka: Who Why
              Wong-wong sing minus iki minangka wakil klasik saka "prajurit sing berpengalaman" sing ora bisa ndeleng ngluwihi irung amarga jumlah akumulasi kawruh.

              Inggih, utawa "Cossacks mishandled" ....


              Aku ora mikir jujur. Iku mung wong-wong sing wis mbentuk tampilan tartamtu saka donya lan padha ora pengin soko anyar lan ora dingerteni kanggo katon ing kono lan nolak gagasan kuwi. Kajaba iku, kritik kasebut umume logis, nanging biyen tank dikritik dening drone lan liya-liyane.
        4. stankow
          stankow 18 September 2022 13:27
          -2
          Radar siji cukup. Kanthi iki ing bumi, ora perlu azostat. Waca babagan radar Zoo.
          1. Who Why
            Who Why 18 September 2022 13:45
            +1
            Siji wis cukup. Kanthi iki ing bumi, ora perlu azostat. Waca babagan radar Zoo.

            Apa sampeyan nyaranake njupuk saka pameran?
            1. stankow
              stankow 18 September 2022 16:37
              -1
              Aku menehi saran (yen sampeyan nampa saran) supaya ora njupuk iman ing manual propaganda anti-Rusia. Kebon binatang iki wis beroperasi wiwit taun 2008. Padha ora ngomong carane akeh ing pasukan, nanging contone, ing wilayah ora banget kandhel saka pertahanan, sak serangan pungkasan near Kharkov, Angkatan Bersenjata Ukraina dijupuk siji salinan. Amarga ora kabeh wong bisa ditawan, iki ora kedadeyan ing perang, mula paling ora ana 4. Tegese ing ngarep 60 km - 4 lembar. Kejenuhan cukup normal. Sawise kabeh, jarake kira-kira 20 km, kanggo rudal balistik 40 km. Tegese tumpang tindih malah karo wates.
              1. Who Why
                Who Why 18 September 2022 17:20
                0
                Inggih, inggih, inggih, inggih .... Lan roket terus mabur, lan cangkang terus tiba .... recourse
              2. d4rkmesa
                d4rkmesa 18 September 2022 17:41
                +1
                Sampeyan ngomong babagan cover apa? Ing kabeh Tg padha nulis sing paling padha nyoba kanggo ngurangi perang counter-baterei kanggo babak, karo kangelan gedhe (yaiku, biasane dadi metu kanggo njupuk maneh lan mbucal, iku luwih apik ora kanggo takon bab akurasi). Lan "Zoo-1M" ​​​​iku larang banget (~ 25 yuta $) lan bab capricious, sing angel banget digunakake, versi sadurunge wis suwe rusak utawa ora bisa digunakake amarga kekurangan zip, lan umume. luwih kerep ora bisa kerja tinimbang fungsi kerjane. Malah kadhangkala nyebabake bingung yen Almaz-Antey dhewe ngasilake produk kasebut.
                1. stankow
                  stankow 18 September 2022 18:19
                  0
                  Tumpang tindih ing kilometer ngarep. Ngiwa lan nengen lan ambane - 20 km saben. Lan saben proyektil lan roket ing papan iki dilacak - saka ngendi dheweke mabur, saka ngendi dheweke kenek, jinis bedhil sing nembak. Ya, teknologi iku kompleks. Ya, breakdowns bisa. Apa sampeyan mikir teknologi Amerika - radar ora gagal? Unit ndandani Angkatan Bersenjata Ukraina ngerti dheweke ing driji, ngurus dheweke, dheweke duwe akeh suku cadang lan langsung ngganti blok sing rusak? nglirik
                  1. d4rkmesa
                    d4rkmesa 19 September 2022 12:00
                    +1
                    "Lan saben proyektil lan roket ing papan iki dilacak - saka ngendi dheweke mabur, saka ngendi dheweke kenek"
                    Iku lucu, mung cabang saka TC "Zvezda" ing topvar. Tumpang tindih pangkalan Khmeimim langsung ngelingake serangan awal Siria saben 400 km (nanging mengko ternyata medan kasebut ora padha). Informasi saka ngendi?
                    Kanggo ukrov, sepisanan, dheweke duwe radar luwih akeh ing kana, lan nomer loro, perbaikan diatur kanthi cepet ing pangkalan NATO.
                    1. stankow
                      stankow 19 September 2022 12:32
                      0
                      Ya, 400 km tumpang tindih karo pesawat sing mabur 10 km. Ora dening stalking UAVs. Lan 20 cangkang, munggah 3 km. Iki minangka hukum fisika lan geometri.
                  2. Demon_is_ada
                    Demon_is_ada 21 September 2022 00:57
                    0
                    Kabeh stasiun lemah kanggo counter-baterei diperlokaké karya "sawise kasunyatan", kanggo nemtokake koordinat posisi baterei, kang perlu 2/3 saka lintasan lan kadhangkala sawetara nembak.
                    Ana radar sing padha ing prp, paman saka pabrik weruh ing ngarsane lan ana sing ora bisa. Ninggalake minangka sensor gerak. Miturut cara, makarya ing cangkang.
                    1. stankow
                      stankow 21 September 2022 11:55
                      0
                      ### Kabeh stasiun tembak counter-baterei adhedhasar lemah beroperasi "sawise kasunyatan"

                      Mesthi wae. Mesthi ana kasunyatan shelling lan mabur saka projectile. Nanging definisi dipikolehi dawa sadurunge pungkasan shelling.

                      ### mbutuhake 2/3 lintasan kanggo nemtokake koordinat posisi baterei

                      Ya, bagean saka lintasan. Lan tansah katon, cangkang lan mini munggah dhuwur banget.

                      ### lan kadhangkala sawetara nembak
                      Sing luwih akeh, definisi lintasan sing luwih akurat, miturut koordinat OP lan target. Observasi ditindakake kanthi terus-terusan.

                      ### Ana radar sing padha ing prp, wong saka pabrik weruh ing ngarepku

                      Dadi sampel sing durung rampung yaiku

                      ### ana sing ora bisa.
                      Sampeyan ora bisa ngadili umum kanthi khusus.

                      ### Miturut cara, nggarap cangkang.
                      Dadi bagean radar bisa digunakake kanthi bener. Sabanjure yaiku piranti lunak. Wiwit iku, dheweke wis adoh banget ...
        5. Monar
          Monar 20 September 2022 15:41
          +1
          ya. Nganti sumilir angin. Kepiye carane sampeyan ngatur bal?
    3. ZAV69
      ZAV69 18 September 2022 22:14
      0
      APU bisa ngalahake kanggo jam ing Donetsk
      Inggih, ora kanggo jam babar pisan. Dheweke bakal murub 3-5 cangkang "koyone ana" lan mbuwang. Sawise jam, baleni maneh saka posisi sing beda.
  4. Kuziming
    Kuziming 18 September 2022 07:12
    +7
    Babagan penulis artikel kasebut, saiki kita kudu nindakake pembangunan sing janjeni lan drone ersatz murah primitif. Panggunaan drone sing murah bakal mbantu paling ora mbukak pertahanan udara mungsuh.
  5. tlahuicol
    tlahuicol 18 September 2022 07:15
    +7
    Mavic3 kaping lima luwih murah tinimbang kit Apkvs kanggo roket 70mm. Kajaba saka biaya roket dhewe. Dadi, sampeyan kudu mikir babagan topik senjata murah kanthi tliti dhuwur, nanging yen sampeyan kudu ngrampungake masalah saiki, mula ... Aku luwih seneng ngetutake pasukan nganggo drone, drone kamikaze, lan ora ngenteni 10 taun maneh
    1. Genry
      Genry 18 September 2022 14:20
      -1
      Kutipan: tlauicol
      Mavic3 kaping lima luwih murah tinimbang kit Apkvs kanggo roket 70mm.

      Lan ngendi Mavics sampeyan nalika nggunakake perang elektronik?
      Dolanan kluwarga!
      1. tlahuicol
        tlahuicol 19 September 2022 04:35
        0
        Kutipan saka Genry.
        Kutipan: tlauicol
        Mavic3 kaping lima luwih murah tinimbang kit Apkvs kanggo roket 70mm.

        Lan ngendi Mavics sampeyan nalika nggunakake perang elektronik?
        Dolanan kluwarga!

        Aja nuduhake ing ngendi wae. Carane padha mabur, lan terus
  6. Vadim Voroshilov
    Vadim Voroshilov 18 September 2022 07:21
    +7
    $ 10 kanggo pesawat katon larang ... nanging ing saluran pengintaian - instruktur saka lapangan latihan FSB ngumumake biaya tambang 000 mm - iki 82 rubel, yaiku $ 40 ... saka Zvezda. saluran - biaya tembakan saka tank 000 mm bedhil babagan $ 700, yaiku, 125 set kanggo projectile 4 mm kanggo $ 000 - padha karo biaya KALIH Cangkang 152 mm ... ora larang maneh
    1. ZAV69
      ZAV69 18 September 2022 22:19
      +1
      APU bisa ngalahake kanggo jam ing Donetsk
      Casting saka wesi cast abu-abu ing wangun earthen, stump, alur - awak wis siyap. Tuangake TNT, sekring ing sekring lan usir kartrij. Rega penerbitan maksimal 500. 40000 saka ngendi? Tambang mortir minangka amunisi sing paling murah. Dheweke ora butuh lengen klambi
  7. Who Why
    Who Why 18 September 2022 08:10
    +3
    Saliyane artikel kasebut, kita bisa ujar manawa kita durung nutup ceruk rudal taktis adhedhasar lemah ultra-cilik (wong Amerika duwe analog).
    Njupuk, contone, Produk LMUR anyar "305". Kanthi modifikasi cilik, bisa diowahi dadi roket peluncuran vertikal. Yen dawane wis suda (amarga mesin), banjur bakal pas menyang kompartemen pasukan saka kendaraan tempur infanteri (ing kasus iki, sawetara bakal suda kanggo ~ 8 km). pluru kuwi ing kompartemen pasukan saka BMP-3 padha bakal pas 12 bêsik (adhedhasar padha karo bobot saka pitung pejuang ing pindah lengkap), lan ing dimensi - 28 bêsik (nanging iki wis 2240 kg versus 980 kg. ). Inggih, kita uga kudu nyathet bobot saka wadhah sing disegel (supaya kru ora nandhang sangsara nalika diluncurake).
    Rudal kasebut, kanthi ngisi standar, bisa nabrak kendaraan lapis baja (kaya mabur saka ndhuwur), nanging bisa uga dilengkapi karo papat modul bledosan tanpa arah sing ditembakake ing 4 arah (kanthi parasut stabil), sing, ing desain, cocog karo Tambang MON-50, sing, bebarengan, kanthi jeblugan ing dhuwur 30 meter (sensor kasebut ana ing roket), bisa nutupi bunder kanthi radius 60 meter kanthi fragmen sing terus-terusan, kanthi asor pasukan mungsuh ing kendaraan.
    Kajaba iku, kontaner kanthi 4 misil bisa dipasang ing cedhak posisi sing dibela (kaya sing ditindakake dening Amerika). Rudal diluncurake kanthi prentah radio (data arah lan jarak kalebu ing printah radio) lan dipandu kanthi mandiri utawa sinar laser. Kanggo warhead kaset, arah lan jarak cukup.
    1. Nikolaevich I
      Nikolaevich I 19 September 2022 00:36
      +1
      Kutipan saka: Who Why
      Njupuk, contone, Produk LMUR anyar "305". Kanthi modifikasi cilik, bisa diowahi dadi roket peluncuran vertikal.

      Kepiye babagan ara? Nyuwun Komplek mandhiri "Baikal" dikembangake kanthi rudal kanthi pencari telethermovision, peluncuran vertikal ... ya
  8. Kusja
    Kusja 18 September 2022 08:15
    +4
    Sampeyan kudu duwe intelijen sing apik lan jaringan informan ing wilayah mungsuh supaya bisa ngrusak peluncur kanthi getih sing sithik, lan ora nggunakake amunisi berlian kanggo nyegat pluru tanpa wates saka peluncur kasebut.
  9. Pemanah Sihir
    Pemanah Sihir 18 September 2022 09:30
    +8
    Aku bakal mratelakake panemume, tinimbang kabeh jinis nano heranos, iku perlu ing siji wektu kanggo tuku chip perakitan lan jalur produksi saka China (Taiwan). Malah generasi pungkasan. Kanthi bantuan saka suap, korupsi, apa wae. sumber daya. Banjur saiki ora bakal ana omongan babagan kemunduran lan liya-liyane. Elingi China 30 taun kepungkur. Contone, armada. Lan mbandhingake karo kahanan saiki. Banjur kabeh bakal jelas. Lan aku ora ngerti. kudu mbantah babagan 90 e. Aku bakal mangsuli kaya mangkene . Nanging banjur ana 2000-an sing apik! Nyuwun
    1. Arcady007
      Arcady007 18 September 2022 10:30
      +3
      Kita bakal duwe kabeh kanggo dangu yen ora Chubais lan kanca-kanca.
    2. AlexLuk
      AlexLuk 18 September 2022 11:18
      0
      Lan kabeh ana. Kabeh dituku lan cukup resmi. Ing 2007, AMD tuku kabeh peralatan kanggo produksi, yen ora paling modern, nanging watu cukup seger. Ya, lan dheweke nawakake ngalih menyang peralatan sing luwih anyar. Mung peralatan iki, sing dituku ing Jerman, saka perusahaan AMD, bosok ing gudang ... Aja lali babagan tikus chubis abang.
      Aku menehi saran supaya sampeyan google artikel "Mikroelektronik ing Rusia sadurunge lan sawise 24.02.2022/XNUMX/XNUMX⁠⁠" ing peekaboo, habré utawa platform liyane. Pendidikan banget.
    3. bk0010
      bk0010 18 September 2022 14:23
      +1
      Kutipan saka Magic Archer
      panggonan kabeh limo nano heranos kudu ditebus saka China (Taiwan) ing siji wektu kanggo perakitan lan baris produksi chip malah generasi pungkasan.
      Dituku ing 2007. Posisi sadurunge pungkasan ing wektu tuku (mesin AMD lawas, Fab36, Dresden, yen ana sing nderek, 130 nm, outdated 200 mm wafer). Dipasang ing 2014 ing Angstrem-T, isih ora bisa, perusahaan bangkrut. Micron digunakake ing 180nm ing wafer 200mm lan nyoba kanggo nerjemahake soko ing 65nm. Rosnano, Crocus lan Sitronics nyoba kanggo nindakake soko (wafer 300 mm, 65 nm), nanging ora ana krungu bab asil, ketoke kabeh mandheg ing 2014.
      1. frog
        frog 18 September 2022 15:46
        -3
        Ya, infa iki ora bakal mbantu ... pengeras suara sing dipasang ing wesi. Umume nganggo digital / nyata banget ....
    4. d4rkmesa
      d4rkmesa 18 September 2022 17:46
      +2
      Sayange, korupsi banjur mung kanggo kanthong dhewe, lan ora kanggo kapentingan negara. Kaping pisanan, padha tuku line kanggo overprice, banjur kanggo sawetara taun padha mbayar kanggo panyimpenan ing Walanda, amarga pejabat korup ngrusak pambangunan fasilitas produksi resik kanggo iku. Banjur ternyata Kripik ora dibutuhake ing Rusia, dheweke teka ... Apa sing nyegah dheweke tuku kabeh masalah lan miwiti produksi Elbrus sing padha? Amarga nang endi wae mung ana driver manual, lan ana kurang lan kurang engineers lan adjusters saka tingkat dibutuhake.
      1. frog
        frog 19 September 2022 08:56
        -2
        Amarga nang endi wae mung ana driver manual, lan ana kurang lan kurang engineers lan adjusters saka tingkat dibutuhake.

        Kabeh logis, luwih gampang nyopir nganggo tangan / bengok-bengok omong kosong / mbuwang topi tinimbang nyambut gawe. Maneh, dheweke nutup cangkeme - materi sing asli.
    5. Komentar wis dibusak.
  10. Arcady007
    Arcady007 18 September 2022 10:29
    +2
    Panemu pribadi.
    Sistem inersia paling ora rentan marang pengaruh eksternal lan pancen otonom. Kita kudu fokus marang wong-wong mau. Kajaba iku, kita ora paling anyar ing pangembangan lan implementasine.
    GLONASS lan GPS bisa dipateni kanthi ngilangi satelit banjur cangkang lan bom lan misil bakal ditutupi.
    Drone kamikaze sing paling gampang, murah lan nyenengake.
  11. Proctologist
    Proctologist 18 September 2022 10:36
    + 10
    Aku ngelingi asil perang 1991 ing Irak: Amerika nggawe kesimpulan sing luar biasa yen rudal sing dilengkapi GPS ora kalah karo akurasi sing dikontrol remot, sing luwih larang. Padha luwih larang, kalebu. lan kudu ngarahake (siji peluncuran - siji operator), nalika nganggo GPS "geni lan lali." Volley - ora masalah! Dina iki kita ndeleng biaya nyata pandhu arah satelit saka gadget Cina karo aliexpress.

    Kapindho. Senjata kanthi tliti dhuwur nyadari kaluwihan kasebut mung ing kahanan pengintaian "dhuwur presisi". Apa gunane kanthi akurat ngetung koordinat saka ngendi target kasebut bubar lan ditinggal? Sampeyan kudu ndeleng target luwih akurat tinimbang amunisi ngidini, lan ora kosok balene.

    Hymars punika pucuk gunung es, sistem rudal cukup prasaja (Aku ora nyebataken MLRS, awit iku ora kenek wilayah). Kita duwe sing padha utawa luwih apik. Nanging kombinasi "rasi lintang satelit lan intelijen CIA + sebutan target operasional kanggo rudal GMLS" ngidini misil kasebut nyebabake karusakan sing signifikan.

    Kauntungan pungkasan saka senjata presisi yaiku logistik. Yen butuh 1/10 amunisi "biasa" kanggo nggayuh target, mula sampeyan butuh amunisi, gudang lan kendaraan 10 kaping kurang kanggo ngeterake. Ngelingi manawa amunisi sing dipandu presisi diangkut nganggo pesawat, iki minangka kauntungan sing signifikan.
  12. Vladimir Michaelovich
    Vladimir Michaelovich 18 September 2022 11:15
    +1
    Thanks kanggo penulis kanggo materi sing menarik.
    Bingung mung statement masalah-larang / mirah.
    Mung ana siji ukuran nilai - tenaga kerja, ing kasus iki, tenaga kerja insinyur lan buruh. Iki uga ditrapake kanggo amunisi, sistem panuntun, lan malah sistem posisi global.
    Dhewe, bahan mentah kanggo produksi regane regane.
    Kanggo nyuda biaya, perlu kanggo nasionalisasi perusahaan kompleks industri militer, mbatesi bathi kanthi sah nganti 20%, lan nglarang panggunaan komponen impor.
    1. d4rkmesa
      d4rkmesa 18 September 2022 17:53
      +2
      Enterprises Komplek militèr-industri wis kagungane negara, MediaWiki, utawa rodo, untung ana <5% (sampeyan 20 bakal dianggep rasa seneng ana, maca hukum ing tatanan pertahanan negara), larangan impor - uga, banjur sampeyan ' wis teka, sampeyan bisa nyapu toko kanggo nem sasi, lan banjur nutup.
  13. Vladimir Michaelovich
    Vladimir Michaelovich 18 September 2022 11:25
    +1
    Kutipan: my 1970
    Iku cukup kanggo bang leash lan radar iki mung bakal fly adoh, kanggo apik

    Lan apa sing ngalangi saka nggawe lan nginstal 1000 balon, sawetara kang dilengkapi emitter simulating radar apa? Emitter ing balon lan panrima ing ngisor? Sapa sing ngalangi kanggo nempatake stasiun optik karo otak ana, mbenakake jalaran saka diperlokaké, contone, swara, bledug, radiation termal Armenians ing Karabakh nyiyapake stasiun optik ing kutub dawa lan makarya, cukup kasil dening cara. rings kanggo sumur - padha biaya dhuwit - lan hit langsung wis needed - lan iki sumber.
    1. stankow
      stankow 18 September 2022 13:36
      -2
      Angin ngganggu. Lan icing. Lan kekurangan helium.
      1. Who Why
        Who Why 18 September 2022 14:28
        +1
        Angin kenceng arang banget, panggonan sing tambah beban angin, kaya ing Taman, uga ora umum. Kajaba iku, balon bisa digawe miturut wujud tokoh aerodinamis (swiwi) kanthi profil Bartini, sing "mlaku" menyang aliran.
        Ana lapisan hidrofobik modern nglawan icing. Ana misale jek ora kekurangan helium (uga, utawa aku wis rampung konco kaping ing pensiun), nanging sing ngalangi nggunakake hidrogen padha? Ora ana sing bakal nembakake peluru pembakar ing balon iki.
  14. Axon
    Axon 18 September 2022 11:42
    +4
    We kudu kerjasama, kang bakal nuduhake yen biaya ora dadi dhuwur, nanging industri pertahanan ora pengin nuduhake dhuwit.
  15. yowis
    yowis 18 September 2022 11:58
    +4
    Masalah biaya dhuwur minangka masalah ideologis lan politik. Apa sampeyan mikir bakal luwih murah kanggo nyerah? Sing ora bisa ngamanake kamenangan kudu lunga. Utawa kudu dibusak kanthi cara apa wae.
    1. Ua3qhp
      Ua3qhp 18 September 2022 13:01
      +2
      Masalah biaya dhuwur minangka masalah ideologis lan politik.

      Sing mesthi. Saiki, kabeh produk kanthi tliti dhuwur diprodhuksi miturut standar wektu tentrem, ing kelompok cilik, meh perakitan manual. Kajaba iku, produk kasebut dirancang kanggo panyimpenan jangka panjang.
      Yen kita nransfer produksi menyang standar perang, banjur biaya bakal suda paling sethithik urutan gedhene. Nanging sapa sing butuh?
  16. Vladimir Michaelovich
    Vladimir Michaelovich 18 September 2022 12:01
    +3
    Kutipan: Arkady007
    Drone kamikaze sing paling gampang, murah lan nyenengake.

    Aku uga mikir, Ya, ing Federasi Rusia bisa diprodhuksi ing 100000 potong, saben wulan, tanpa masalah.
    Piranti lunak modern ngidini sampeyan navigasi terrain kanthi akurat lan milih target kanthi otomatis nggunakake bank gambar. Mbukak jam kanthi 10 unit saben jam ing dalan logistik utama lan logistik apa wae bakal ditutupi lan operasi militer. Ora ana pertahanan udara sing bakal urip.
    1. stankow
      stankow 18 September 2022 13:38
      -1
      Lan kenek mobil sipil? Sampeyan ora bisa nindakake kanthi cara iki!
  17. hiu507
    hiu507 18 September 2022 12:20
    0
    Kutipan: Gregory_78
    Ya, ya, rong balon kanthi radar, operator radar, sumber daya lan sistem dhukungan urip, pasokan bahan bakar lan bahan bakar lan pelumas liyane ...
    Ora perlu trifle, fantasize wis lintang pati liwat paprangan

  18. AndreiSam
    AndreiSam 18 September 2022 13:06
    +5
    Maneh, upaya kanggo nyurung narasi palsu babagan senjata presisi: larang. Ora, ora larang kanggo njaga tentara mungsuh - iki bakal larang regane wong.

    Njupuk cangkang artileri padha. Miturut standar kanggo karusakan saka target bunker-jinis, nganti 100 cangkang bisa ditarik, lan mung siji utawa loro cukup kanggo didandani. Proyektil saka jinis apa wae mbutuhake baja kelas khusus lan mesin ing piranti mesin kanggo produksi, ora kalebu logistik lan panyimpenan ton proyektil sing ora dipandu.

    Lan yen biaya sing didandani kaping pirang-pirang luwih dhuwur, mula efektifitas kasebut minangka urutan gedhene. Dadi sanajan ing babagan ekonomi, senjata kanthi tliti dhuwur duwe kaluwihan.

    Microcircuits biaya Penny, macem-macem servos padha. Maksudku, pesawat dhasar sing bisa nguripake bom free-mudhun menyang gegaman dipandu punika Penny dibandhingake karo efek ekonomi total.
  19. Alexander
    Alexander 18 September 2022 13:24
    +3
    Ing tutugan topik, aku nyaranake maca artikel https://cyberleninka.ru/article/n/obschie-svedeniya-o-zarubezhnyh-boepripasah-s-sistemoy-korrektsii-traektorii/viewer.
    Kejenuhan pasukan WTO mesthi penting banget, nanging mung bisa digunakake kanthi intelijen, sebutan target lan respon pas wektune kanggo informasi sing ditampa. Lan karo iki misale jek sing kita Samsaya Awon saka mungsuh. Aku percaya yen iki minangka masalah utama Angkatan Bersenjata RF babagan nglengkapi V lan VT.
  20. roh
    roh 18 September 2022 14:40
    0
    Nalika mudhun saka pesawat tempur F-22 mabur ing dhuwur 15 kilometer kanthi kacepetan 1,5 Mach, jarak 44 kilometer tekan.

    Mungkin salah sawijining penulis VO bakal mbandhingake efektifitas JDAM lan Hephaestus) Apa sing dikandhakake pilot SU34 babagan iki?)
    1. PS pungkasan
      PS pungkasan 18 September 2022 20:59
      +2
      Ya, ora ana sing ngerti apa efisiensi Hephaestus lan ora ana sing bakal ngandhani.
  21. Ryaruav
    Ryaruav 18 September 2022 15:08
    0
    upaya kanggo nggawa granat fragmentasi dhuwur-mbledhos howitzer menyang amunisi tliti dhuwur ngadhepi karo kasunyatan sing sistem MLRS wis duwe amunisi kuwi sing luwih murah lan jarak luwih, lan kanggo tank malah cornet, javelin luwih murah.
  22. 1984
    1984 18 September 2022 15:41
    0
    utawa Mungkin, paling kanggo wiwitan, miwiti nglengkapi cangkang karo sekring radio kanggo detonation ing dhuwur, iki teknologi saka mburi Perang Donya II, lan malah pasukan kita ora tenan nggunakake, sanajan efektifitas saka karusakan marang Tenaga kerja lan peralatan sing ana kanthi terbuka mundhak kaping pirang-pirang, aku ngerti manawa luwih becik nabrak parit lan parit kanthi wektu tundha, nanging ana sawetara episode kanthi peralatan nyopir Angkatan Bersenjata Ukraina lan para prajurit sing mlaku bebarengan, aku durung tau weruh wong-wong mau diusir karo bledosan udara....
    1. alien308
      alien308 18 September 2022 17:11
      +3
      Sekring radio kanthi saluran radio sing tahan gangguan lan dilindhungi intercept modern utawa sekring wektu disabotase dening pabrikan senjata. Piranti sing inexpensive, sampeyan ora bakal entuk akeh, lan karya lan wasir menyang neraka. Luwih nguntungake kanggo nggawe 1 roket larang tinimbang sekring modern satus ewu.
    2. Who Why
      Who Why 18 September 2022 17:49
      0
      Bener, aku ketemu karo sekring kuwi 30 taun kepungkur - padha nggawa kula kanggo ujian. Anak-anak, kaya biasane, munggah ing papan sing ora perlu (menyang gudang kantor sing ngrancang Acacia), dheweke wiwit mbongkar siji, ngrusak tabung kanthi detonator penengah kanthi palu (lan ana unsur pemanas). , uga, lan mutusaké kanggo mencet karo Pethel ing "wêdakakêna iki". Iku apik sing padha diwutahake ing paling sethitik lan kabeh detonator ora njeblug nalika padha kenek karo Pethel (ora digunakake, siji saka wong-wong mau wis Angel Protector kuat). Nanging, sawise bledosan mikro, palu mumbul lan mabur dhewe ing sirah, ora lara ...
      Nyuwun pangapunten, aku ngomong ... aran Iki aku kanggo kasunyatan sing kudu ana sekring kuwi ing pasukan. ya Mung, miturut desain, iki dudu sekring radio, nanging kaya rangefinder laser (kompak banget).
  23. uga-dokter
    uga-dokter 18 September 2022 16:55
    0
    Masalah biaya amunisi sing dipandu presisi ditanggulangi kanthi nyederhanakake desain lan nambah jumlahe.
    Uga, ngurangi sawetara amunisi kanthi setengah nyuda rega kanthi faktor papat, yaiku. perlu kanggo nggawa peluncur nyedhaki target.
    Biaya elektronik (yen duwe dhewe) umume bisa diabaikan - ngisi kertu SIM luwih rumit tinimbang ing Krasnopol. Transfer elektronik roket menyang basis unsur modern bakal nyuda rega ...
  24. Vladimir Michaelovich
    Vladimir Michaelovich 18 September 2022 17:22
    -1
    Kutipan saka stankow
    Lan kenek mobil sipil? Sampeyan ora bisa nindakake kanthi cara iki!

    Zona pengecualian diumumake 100 km saka garis ngarep - warga sipil kudu ninggalake wilayah kasebut luwih dhisik, lan prajurit saka loro-lorone nggunakake kendaraan sipil.
  25. Vladimir Michaelovich
    Vladimir Michaelovich 18 September 2022 17:24
    -1
    Kutipan saka stankow
    Angin ngganggu. Lan icing. Lan kekurangan helium.

    Ya, iki ora ngganggu balon nalika Perang Dunia II.
  26. SkyMaXX
    SkyMaXX 18 September 2022 19:11
    +2
    Versi NAR C-8 lan C-13 sing bisa diatur wis suwe dikembangake. Nanging mung ing ngendi dheweke? Bab kasebut migunani banget, ngirit puluhan "potlot" lan siji ATGM sing larang nalika nembak kendaraan lapis baja entheng.
  27. max_everhead
    max_everhead 18 September 2022 20:07
    +2
    Kaya biasane, kita ora duwe apa-apa. Ana senjata tliti dhuwur, nanging ora ana pilihan kanggo kuwi budgetary re-peralatan. 250 paket JDAM....
  28. Nikolaevich I
    Nikolaevich I 18 September 2022 23:40
    +1
    1. Ana panemu yen sinyal sistem navigasi satelit gampang dicelupake kanthi cara perang elektronik (EW), nanging nyatane iki adoh saka kasus kasebut.

    Contone, minangka bagéan saka operasi khusus ing Ukraina, mungsuh ora nemu masalah global karo nggunakake unmanned aerial vehicles (UAVs), kanggo orientasi kang navigasi satelit iku penting banget, utawa Himars dhuwur-tliti dipandu satelit. amunisi. Dheweke ora bakal duwe masalah nggunakake cangkang artileri sing dipandu Excalibur kanthi pandhuan GPS, sing bakal diwenehake Amerika Serikat menyang Angkatan Bersenjata Ukraina (AFU) ing mangsa ngarep.

    1. Inggih, pungkasanipun! Ngaku! Sing efektifitas perang elektronik dadi luwih murah tinimbang "impen sing diiklanake"! Bola-bali ing kaca VO, aku nyatakake rasa ora percaya marang peralatan perang elektronik, menehi prioritas kanggo sistem pertahanan udara / pertahanan rudal aktif (sistem pertahanan udara, MZA ...)! Lan ternyata aku, umume, bener! Aku ora categorically nentang peralatan perang elektronik; nanging aku nentang kanggo nyelehake "ing ngarep"! Kasunyatan manawa sanajan ana sistem perang elektronik sing sombong ing HSR, roket HIMARS kasil nyerang obyek. Asring 3 cangkang ing salah sawijining titik, ujar manawa "pangarepan sing apik banget ora dibenerake"! Sistem pertahanan udara khusus dibutuhake, "diasah" nglawan cangkang artileri, RS lan UR ... (sampeyan bisa nambah: uga nglawan amunisi loitering ...)! Lan "luar negeri" iki dimangerteni luwih dhisik tinimbang ing Rusia! Ing Israel kanthi "Iron Dome" lan ing Amerika Serikat kanthi MNTK, dheweke sukses ngembangake arah kasebut!
    2. UAV Kamikaze, sing uga bisa diklasifikasikake minangka amunisi kanthi tliti dhuwur, nggunakake mesin bensin lan diesel piston sing efisien banget, lan ing sawetara modifikasi, motor listrik sing didhukung dening baterei / akumulator lithium.
    Ora mung ! Utamane mesin turbojet kompak (TRD) uga digunakake, digawe nggunakake turbin gas lan kompresor saka sistem turbocharging mesin pembakaran mobil. , loro PuVRD lan mesin turboprop (TVD) bisa digunakake ... lan karo mesin piston iku ora "kabeh dadi prasaja"! Bebarengan karo piston "tradisional", piston aksial lan mesin piston rotary dikembangake! Antarane UAV "listrik" uga ana drone kanthi pembangkit listrik "hibrida" ("piston" + generator listrik)
    3. Mesin ora ana mung ing bom udhara sing dipandu, nanging kekurangane yaiku jarak sing cendhak, sing ora bisa digunakake kanthi efektif nalika ngadhepi pertahanan udara (pertahanan udara) mungsuh.
    Napa mbandhingake UAB karo misil yen UAB minangka "kelas" senjata sing kapisah? Dipercaya manawa kanggo UR, hulu ledak (warhead) manggoni 0,2-0,5 saka total bobot (massa) roket ... dene kanggo UAB, hulu ledak njupuk 0,7-0,9 saka total. bobot (massa) saka bom udhara! Lan iki minangka "sorotan" saka UAB! Kajaba iku, ana UAB sing dilengkapi mesin (mesin roket propelan padat lan mesin turbojet ... lan bisa uga PuVRD ...); nanging bobote cilik lan daya "moderat" lan kanthi pasokan bahan bakar sing sithik!
    4. JDAMSaliyane JDAM, ana uga modul perencanaan lan koreksi Rusia (IPC) saka GNPP "Basalt" kanggo bom "lawas" (free-fall)! Nanging "digatekake" Kamentrian Pertahanan RF!
    5. Kanggo artileri ing Amerika Serikat, kit panuntun dhumateng presisi dhuwur M1156 dikembangake, sing dipasang ing panggonan sekring standar kanggo cangkang M155 lan M795A549 1-mm, sing dirancang kanggo sistem artileri Amerika M777, M109A6 Paladin lan Jerman. PzH2000.
    Ing Federasi Rusia ana "modul" "Dinamika" sing padha saka "Kompas" ... Kanggo sing Kementrian Pertahanan Federasi Rusia ing siji wektu nanggepi "keren"!
    6. ARKWS[b]Dadi kepiye ARKWS? Sampeyan uga bisa meneng ing "vane" kontrol (koreksi) modul ing panggonan sirah (irung) sekring! ("Konverter" kasebut wis dikembangake, umpamane, kanggo NAR 80-mm ing Ukraina lan Federasi Rusia ...)
    7. Saliyane lonceng lan whistles sing kadhaptar, subsistem khusus uga digunakake kanggo nggunakake bom sing tiba kanthi tliti dhuwur (SVP-24 "Gefest" lan liya-liyane ...). Aja "lali" bom cluster ( wadah)!
    PS Asring ana "bantahan" kategoris marang amunisi sing dipandu (bisa diatur) kanthi "motivasi": "larang ... larang banget!) Iki aneh lan bodho! Asring, kanggo nggayuh target, perlu kanggo njupuk puluhan lan atusan amunisi "biasa". projectile (bom udara)? Lan masalah logistik? Yagene Departemen Pertahanan RF asring lali yen "wong kikir mbayar kaping pindho" (lan ing perang mbayar getih!), "Kita ora cukup sugih kanggo tuku barang sing murah" ?!
  29. asetofenon
    asetofenon 19 September 2022 02:08
    0
    Kutipan saka Ryaruav
    upaya kanggo nggawa granat fragmentasi dhuwur-mbledhos howitzer menyang amunisi tliti dhuwur ngadhepi karo kasunyatan sing sistem MLRS wis duwe amunisi kuwi sing luwih murah lan jarak luwih, lan kanggo tank malah cornet, javelin luwih murah.

    Iku mung, sing aku ngerti, rudal kesasar, nanging cangkang ora.
  30. Keburek
    Keburek 19 September 2022 10:55
    -1
    "Senjata presisi larang." Larang iku istilah sing relatif. Senjata kanthi tliti dhuwur digawe kanggo konsep "blitzkrieg", kanthi jumlah minimal sing dibutuhake supaya bisa mateni kontrol, komunikasi, pertahanan udara lan pusat pasokan sajrone sawetara minggu, mbutuhake perencanaan operasi sing kompeten lan jangka panjang karo koleksi jumlah akeh informasi bab mungsuh. Unit sing duwe kemampuan kanthi kelangan kontrol lan pasokan wis ngrampungake unit maju kanthi senjata murah. Mulane, konsep "larang" kanggo senjata kanthi tliti dhuwur bisa diterapake ing tentara, ing ngendi, tinimbang kemampuan kanggo ngrancang lan nindakake operasi, dheweke nyoba ngunggahake efektifitas senjata murah massal konvensional kanthi "larang" kanggo digunakake. ing kabeh ...
  31. akurat
    akurat 19 September 2022 12:31
    -2
    Pitakonan prasaja yaiku ing ngendi ana analog Rusia karo chimeras Amerika? Ing endi cangkang lan misil kita mabur ing glonass?
    1. frog
      frog 19 September 2022 21:04
      -1
      Ayo, nanging juara apa!? Lan apa jenis Olimpiade?)) Apa sampeyan kabeh ngomong babagan sawetara jenis analog .... Lan "Poseidonishche"? Sing endi daya !! Menehi GLONASS, dekaden ....
  32. usm5
    usm5 19 September 2022 20:25
    -2
    Senjata kanthi tliti dhuwur minangka sarana teknis kanggo perang "fraer" karo wong Papua. Ora ana gunane perang karo mungsuh kaya NATO nganggo senjata konvensional, lan luwih ora ana gunane ngatur balapan senjata sing dawa. Kita bakal ditinggal tanpa "celana panjang" lan ambruk kaya USSR. Sampeyan kudu ngerti yen Amerika Serikat ora bakal tenang nganti dheweke "ngrusak" Rusia. Mulane, ana rong pilihan utama. Ingkang sepisan inggih punika pasrah dhateng pangaksama ingkang menang. Kapindho yaiku ngalahake NATO lan sekutu sing paling cedhak kanthi serangan senjata strategis global. Kanggo pitakonan demokratis: "Apa sing dikarepake rakyat?" -bisa njawab referendum. Kanggo sing mangu-mangu tujuan sejatine NATO, ana rong tes sing kudu diwiwiti. Kaping pisanan yaiku ngrusak hubungan diplomatik karo mungsuh utama. Dheweke terus ora sopan - kanggo mateni konstelasi satelit sing digunakake kanggo sebutan target. Iku ora sober. Dadi perang ora bisa dihindari lan kita kudu nyerang dhisik.
  33. Vladimir Dmitrievich Burtsev
    Vladimir Dmitrievich Burtsev 23 September 2022 17:50
    0
    Amunisi sing dipandu dibutuhake kanggo serangan sing tepat. Lan nalika sampeyan kudu ngirim pukulan kuat menyang konsentrasi gedhe saka unit mungsuh utawa wilayah benteng kuat, serangan dening pasukan MLRS lan bombing serangan dening pasukan udhara aviation strategis luwih efektif ing kono. Tu-95 mabur cedhak Kharkov lan mabur. Siji serangan bom dening pesawat aviation strategis bisa nyirnakake persimpangan sepur gedhe utawa nganti 2-3 kilometer obyek pertahanan ibukutha sing dibentengi saka mungsuh. sing. bisa nggawe koridor ing setengah jam kanggo break liwat baris pertahanan Bandera ing Donbass. Ing Donbass, iku perlu ora kanggo remet metu, nanging kanggo Cut mati lan mbebasake wilayah dikuwasani dening Bandera. Pira taun sampeyan bakal ngilangi Bandera saka Donbass?! Nanging kesel!