Review militèr

Carane nggawe waja layar? resep Soviet 1948

19
Carane nggawe waja layar? resep Soviet 1948
Armor IS-7 dadi salah sawijining obyek perisai



Kerja kanggo golek cara sing bisa ditindakake


Kaya biasane, crita, sing diwenehake menyang kita dening dokumen arsip, kudu diwiwiti kanthi panjelasan cilik. Kaping pisanan, sawetara tembung babagan TsNII-48 khusus utawa "Institut Armor", sing tanggung jawab ing Uni Soviet kanggo pangembangan lan pangaturan produksi baja lapis baja. Sajrone taun perang, dheweke dadi misuwur kanggo spesialis sing nambah proses masak lan casting waja. Ing pungkasan taun 1945, Dekrit Presidium Soviet Tertinggi USSR ditanggepi kanggo menehi TsNII-48 kanthi Ordo Lenin.

Ing wektu sing padha kanggo sukses ngrampungake tugas Komite Pertahanan Negara kanggo release tank, Gunung artileri self-propelled, lambung waja, unit tank lan suku cadang lan panentu unit Tentara Abang 63 karyawan institute dianugerahi pesenan lan medali. Pendhiri lan direktur pisanan Institut Andrei Sergeevich Zavyalov dianugerahi Ordo Perang Patriotik, gelar XNUMXst, sanajan, mesthi, dheweke pantes gelar Pahlawan Buruh Sosialis.

Salah sawijining wilayah kunci karya pasca perang "Institut Armor" yaiku solusi masalah jet kumulatif sing nembus kabeh. Luwih tepat, riset uga ditindakake nalika taun perang - 1943-1945, nanging ora nggawa asil sing nyata. Ing salah sawijining artikel sadurunge ("Ofenror" lan "Panzerfaust" nglawan waja kisi Soviet) ngurusi karya separo kapindho taun 1945. Khususe, insinyur TsNII-48 nguji proteksi kisi marang granat kumulatif Jerman.

Sawise luwih saka rong taun, institut mutusake kanggo bali menyang masalah kasebut ing kerangka topik BT-3-47 utawa "Nyaring pilihan optimal kanggo nglindhungi awak lan menara tank lan sistem kontrol supaya ora kena proyektil kumulatif lan granat." Looking ahead, ayo kang ngomong sing padha nelik ora mung prospek kanggo shielding waja, nanging uga "kamungkinan nggunakake efek counter-mbledhos."

Ing kabeh kamungkinan, iki sinau pisanan ing donya saka pangayoman dinamis tank waja. Sergey Smolensky, insinyur saka TsNII-48 cabang Moskow, nyatakake gagasan kanggo ngrusak jet kumulatif bledosan ing taun 1944, nanging luwih utawa kurang materi njupuk mung limang taun sabanjure ing artikel "Ing Kemungkinan Nggunakake Explosive Energy to Destroy KSP” ing jurnal rahasia “Proceedings of TsNII-48”.

Mulane jangkoan karya eksperimen babagan "counter-explosion" ing laporan TsNII-48 ing taun 1948 bisa dianggep minangka publikasi paling awal babagan topik iki. Nanging pitakonan iki banget ekstensif, supaya kita bakal ninggalake kanggo materi kapisah ing kaca Review Militer.

Ayo bali menyang laporan saka "Institut Armoured" ing taun 1948, kang ing wektu sing belongs kanggo departemen saka Departemen Industri Shipbuilding saka USSR (kang alam, wiwit sadurungé armada njupuk akeh waja). Ing pungkasan taun 40-an, dimangerteni manawa ana telung cara kanggo nglindhungi awak saka amunisi kumulatif:

1. Ngembangake waja kanthi sifat fisik lan mekanik sing optimal.

2. Desain hulls kendaraan lapis baja karo amba amba saka inclination.

3. Ngembangake piranti protèktif khusus ing wangun layar.

Ing idea pisanan dadi pisanan mati ing wektu sing - jet kumulatif ora Care akeh bab tingkat atose lan fragility waja. Trik kanthi hardening lan variasi komposisi kimia uga ora mbantu.

Cara kapindho katon paling rasional, nanging ana konflik karo syarat para perancang, sing kudu ngemas bedhil kaliber lan infrastruktur tank liyane sing saya tambah akeh menyang papan sing dicadhangake kanthi cepet.

Lan pungkasanipun, ana mung siji bab kiwa - salah siji kanggo nambah waja kanggo nilai luar biasa, utawa kanggo nutupi karo layar dumunung ing sawetara kadohan saka awak.

Waja layar kanggo IS lan T-54


Senadyan kasunyatan manawa TsNII-48 sadurunge nindakake studi sing padha, asile tetep ora nyenengake. Dadi ora bisa kanggo ngenali jarak perlu antarane layar lan waja utama. Pasinaon 1947-1948, sing ditampilake ing karya "Nyaring pilihan optimal kanggo nglindhungi awak lan menara tank lan SU supaya ora kena proyektil lan granat kumulatif," dikhususake kanggo njlentrehake masalah iki. Kanggo test, piring waja kanthi kekandelan 90, 150, 160 lan 200 mm dipilih, cocog karo tank T-54, IS-4 lan IS-7. Waja kasebut dijupuk saka pabrik Izhora.




Gambar layar tes bolong lan kisi

Ing seri eksperimen pisanan, para insinyur nggunakake layar kisi lan bolong sing digawe khusus. Pisanan dilas saka baja bar bunder kanthi diameter 25 mm, sing kapindho saka kawat karbon 3 mm. Saka alasan kanggo milih jarak antarane bar kisi:

"Amarga granat kumulatif Big Faustpatron dilengkapi sekring inersia sensitivitas dhuwur, paling ora ana pengaruh granat kanthi alangan apa wae cukup kanggo micu sekring, sing bakal nyebabake detonasi muatan sing dibentuk kanthi pembentukan kumulatif. jet.
Adhedhasar asumsi kasebut, jarak antarane bar kisi dijupuk padha karo 0,9 saka diameter jet kumulatif grenade Bolshoi Faustpatron.

Iku menarik sing ing wayahe dites prototipe pisanan saka Soviet RPG-2 anti-tank grenade launcher, nanging ora digunakake ing testing gratings. Paling kamungkinan, seng nembus waja saka RPG Soviet pisanan (paling ora prototipe) luwih murah tinimbang mitra Jerman.





Asil tes kasebut ora nyenengake. Kanggo nglindhungi sisih tank kanthi kekandelan 90 mm, sampeyan kudu nginstal layar kanthi jarak luwih saka 1 meter! Yen ora, granat Jerman wis dijamin kanggo Pierce waja. Apa mobil lapis baja kanthi proteksi jarak kaya sing bakal dadi medeni kanggo mbayangake. Kanggo kekandelan saka 200, 160 lan 120 mm, waja layar related kanggo mungguh 500, 700 lan paling 1 mm.

Ing keadilan, tes kasebut ditindakake nalika ana granat normal menyang bidang layar. Iki minangka acara sing ora mungkin ing urip nyata, nanging ora ngganti kesimpulan dhasar - tank, digantung karo layar model 1948, ora apik kanggo apa-apa. Kesimpulan liyane ana unsuitability lengkap saka layar bolong ing waja, utamané amarga survivability kurang.

Engineers uga nemtokake amba minimal saka grenade kumulatif karo waja tanpa layar, kang perlu kanggo non-penetrasi. Kanggo 200 mm - iki 30 derajat saka normal, kanggo 160 mm - 60 derajat. Liyane saka conto padha ora malah dites - "Big Faustpatron" pierced alangan kuwi gampang, lan granat dijupuk dadi liyane lan liyane langka liwat wektu.

Saka kategori kesimpulan sing jelas:

1. Layar dumunung ing ngarepke kanggo waja utama ora nyuda kadohan instalasi dibutuhake. Granat, kaya sing dikarepake, pierces sistem protèktif ing wilayah karo longkangan cilik lan ora pierce ngendi longkangan paling gedhe.

2. Ing shielding bagean waja dumunung ing ngarepke mbutuhake jarak tameng Luwih cilik saka waja saka nalika shielding bagean vertikal.

Langkah sabanjure yaiku uji coba unit shielded eksperimen kanggo lambung tank T-54, IS-4 lan IS-7. Ing idea iki relatif sethitik getih kanggo ngiyataken leladen kendaraan wojo domestik karo layar gampang dicopot. Telung pilihan digawe - layar sheet 5 mm nglukis, sheet perforated layar 5 mm lan gratings digawe saka 5 mm bar. Dheweke ora wani menehi tank kanggo dites lan diwatesi ing kompartemen sisih kendaraan ing ndhuwur.

Padha ora wani kanggo tameng bathuk tank amarga akal sehat saka engineers. Layar dipasang karo longkangan beda, nanging T-54, mesthi, iku paling nyengsemaken - 1 mm. Amunisi prioritas yaiku "Big Faustpatron" sing wis dikenal, nanging ing kene bakal menarik kanggo ngutip kutipan sing menarik saka laporan kasebut:

"Tembak efektif ing target kanthi granat kumulatif mbutuhake katrampilan tartamtu saka penembake, sing ora bisa diwenehake ing papan latihan. Kanggo ngirit amunisi, kanthi saran saka NIBTP (Institut Ilmiah Kendaraan Berlapis Poligon), diputusake kanggo nindakake kabeh tes kanthi detonasi.
Kanggo maksud iki, granat dipasang ing cedhak layar kanthi sudut 9 derajat saka cakrawala, sing cocog karo jalur penerbangan tambang saka jarak tembak 30 meter.








Layar protèktif T-54 gagal langsung - malah longkangan meter antarane layar lan waja ora bantuan. Saka papat jeblugan, ing rong kasus waja 90-mm utama ditusuk lan ing rong kasus ana potholes. 160-mm waja IS-4 ora penetrated dening faustpatron mung yen layar diselehake ing kadohan saka 730 mm. Ing wektu sing padha, layar sing diarani perforated dadi luwih ulet tinimbang lembaran padhet, sing sawise jeblugan siji grenade, bolongan kanthi diameter papat utawa luwih kaliber dibentuk.

Insinyur, Nanging, ora nyaranake salah siji sheet utawa layar perforated kanggo seri - karusakan saka hit siji karo amunisi kumulatif banget gedhe-ukuran. Kayane sing kelas berat IS-7 kudu gampang nandhang kabeh bullying ing papan latihan. Nanging ora, grenade kumulatif pierced waja sisih ing telung kasus saka sepuluh.

Kahanan kasebut kaya ing ngisor iki - piring waja 100-mm sing dikuatake kanthi layar kisi kanthi celah 975 lan 980 mm, sudut geni - 60 derajat lan waja sing padha karo layar padhet kanthi jarak 985 mm (sudhut amba saka 90 mm). geni - XNUMX derajat). Malah angel mbayangno apa tank abot Soviet bakal katon lan apa sing bisa ditindakake sawise dilengkapi layar kanthi jarak meter.








Minangka pungkasan crita, iki minangka kutipan sing tepat saka kesimpulan riset lapangan TsNII-48:

"siji. Perlindhungan waja utama model IS-1 lan IS-4 nglawan aksi grenade kumulatif "Big Faustpatron" kanthi bantuan layar sing dipasang ing jarak optimal njamin manawa waja utama ora ditembus. Waja utama saka tata letak T-7, dilindhungi dening layar dumunung ing kadohan saka 54 mm, ora dipercaya, amarga bebarengan karo kasus non-penetrasi, seng nembus waja utama diamati. Jarak paling luweh iki kudu paling sethithik 1 mm.
2. Lattice bar layar, dianjurake minangka paling optimal ing syarat-syarat survivability, rampung liwati kabeh tes, kang sepisan maneh ndadekake iku bisa kanggo luwih dikembangaké ing desain pangayoman layar kanggo tank lan sistem kontrol.
Pengarang:
19 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Vladimir_2U
    Vladimir_2U 22 September 2022 07:24
    +2
    История брони и снаряда...
    Справедливости ради - испытания подрывом да еще и по нормали это прямо нечестно по отношении к броне.
  2. Aviator_
    Aviator_ 22 September 2022 08:03
    +7
    Очень интересный материал. Автору - респект. Один вопрос - так чего же теперь вешают решётки на бронетехнику - современные кумулятивные гранаты стали хуже панцерфаустов?
    1. Evgeny Fedorov
      22 September 2022 08:22
      +8
      Спасибо! Ну так, судя по отчету, именно решетки оказались наиболее устойчивыми. В минус отправили сетки "кроватные", дырчатую броню и листовую. Главный плюс решеток - они не так сильно разрушаются после первой гранаты
      1. Aviator_
        Aviator_ 22 September 2022 08:32
        +1
        А еврейские гири на цепочках, которыми обвешивается "Меркава" (чуть не написал пейсы), как - лучше или хуже?
        1. Evgeny Fedorov
          22 September 2022 08:41
          +8
          Надо думать. Но евреи плохого не посоветуют, Тем более, наши танкостроители переняли. Хочется верить, что не слепо, а предварительно отстреляли на полигоне.
          1. Pak X
            Pak X 22 September 2022 09:26
            +2
            Kutipan: Evgeny Fedorov
            наши танкостроители переняли.

            Как думаете: сейчас работы ведутся?
            Учитывая Джавелины, и уязвимость верхней полусферы бронетехники
            1. Evgeny Fedorov
              22 September 2022 09:55
              +8
              Работы ведутся точно. В открытом источнике, еще до СВО встречал материалы с расчетами ЭПР ракеты Джавелин. Если не ошибаюсь, этим "Алмаз - Антей" занимается. Есть и такой материал - https://www.elibrary.ru/item.asp?id=32809326 "Оценка возможности противодействия ПТРК FGM-148 Javelin средствами оптико-электронного противодействия"
              1. Bad_gr
                Bad_gr 22 September 2022 11:57
                +2
                Kutipan: Aviator_
                А еврейские гири на цепочках, которыми обвешивается "Меркава" (чуть не написал пейсы), как - лучше или хуже?
                По-видимому, защиту дают. У нас вначале, на Т-90М ничего подобного небыло

                Но потом появились металлические пластины на цепях

                А в дальнейшем их заменили на сетку с грузиками
    2. Vladimir_2U
      Vladimir_2U 22 September 2022 11:30
      -1
      Kutipan: Aviator_
      современные кумулятивные гранаты стали хуже панцерфаустов?

      Сейчас решётки из пластин полноценной брони и к тому же их главное назначение не дальний подрыв, а разрушение кумулятивной воронки до подрыва.
      1. CouchExpert
        CouchExpert 22 September 2022 12:49
        +1
        А также с некоторым шансом отклонение боеприпаса от нормали (форма - конус, скорости - не самые большие, может срикошетить) к цели перед самим подрывом дабы еще увеличить тот самый путь струи до основной брони.
      2. Genry
        Genry 22 September 2022 13:50
        +2
        Kutipan: Vladimir_2U
        ... решётки ... главное назначение не дальний подрыв, а разрушение кумулятивной воронки до подрыва.

        Omong kosong!
        Пьезовзрыватель моментально срабатывает на минимальную деформацию кожуха.
        1. Vladimir_2U
          Vladimir_2U 22 September 2022 14:18
          -1
          Kutipan saka Genry.
          Omong kosong!
          Пьезовзрыватель моментально срабатывает на минимальную деформацию кожуха.

          Контрчушь! ngguyu
          В таком случае обходились бы донным взрывателем!
        2. Bad_gr
          Bad_gr 22 September 2022 14:20
          +2
          Kutipan saka Genry.
          Omong kosong!
          Пьезовзрыватель моментально срабатывает на минимальную деформацию кожуха.
  3. asetofenon
    asetofenon 22 September 2022 10:49
    +1
    Похоже, здравый смысл подсказывает, что решётки должны работать, но советские учёные опровергают это распространённое заблуждение. Что нисколько не мешает всем следовать здравому смыслу.
  4. desimal
    desimal 22 September 2022 11:02
    +4
    Благодарю автора за интересную статью. hi
  5. solar
    solar 22 September 2022 12:35
    +1
    в статье рассматриваются экраны, обеспечивающие преждевременное срабатывание.
    Современные за счет разрушения корпуса боеприпаса нарушают свойства кумулятивной струи и тем самым- её эффективность в части бронепробиваемости.
  6. Nefilim
    Nefilim 22 September 2022 12:54
    +1
    По всей вероятности, это было первое в мире исследование динамической защиты танковой брони.

    Это не "по всей вероятности". Это общепризнано во всем мире - первые исследования динамической защиты брони проводились в СССР, в Центральной броневой лаборатории № 1 (ЦБЛ-1), в которую был преобразован ЦНИИ-48 в 1948 году. Работами руководил Б.В. Войцеховский.
  7. uga-dokter
    uga-dokter 22 September 2022 15:51
    0
    Как я представляю себе кумулятивную струю, то наилучшим решением будет экран из сваренных гармошек стальных полос толщиной около миллиметра и глубиной миллиметров в 50-70 расположенный на расстоянии около полуметра от основной брони. Шаг такой решётки определяется калибром снаряда. Изготовление сложнее, чем простая решётка из арматуры, но пора отходить от кустарщины в их изготовлении. К сожалению, варьируя время срабатывания кумулятивного заряда будет достаточно легко обойти защиту самой хитрой решётки.
    .
    Помимо решёток следует создавать активную защиту в виде дробовика, стреляющего в подлетающую ракету на расстоянии в 2-3 метра. Джавелины подлетают сверху и жёстко закреплённый сзади башни ствол с картечью вполне может их поразить. на фоне неба ракету легко идентифицировать обычной оптикой, а электроника обеспечит выстрел именно в нужный момент.
    1. ycuce234-san
      ycuce234-san 22 September 2022 19:03
      0
      Можно попробовать ещё делать сами элементы экранов неравнопрочными и неравноупругими - сочетание разной прочности и упругости элементов возможно может успевать разворачивать гранату на нужный угол.