Review militèr

Perang Mesothene

1
Perang Mesothene
A. Sytov. A skuadron saka hussars mabur


Ing sasi September 1812, pasukan Rusia ing komando Steingel lan Essen nyoba ngalahake korps Prusia ing arah Riga. Serangan gagal, pasukan kita bali menyang Riga.

Ing arah Riga


8 (20) Juli 1812 Pasukan Prusia (Perang Ekau) dikuwasani Mitava. Tanggal 22 Juli, ing arah Napoleon, departemen kanggo Courland digawe. Sajrone pendhudhukan, wilayah kasebut rusak banget, roti, jaran, kain, jas kulit wedhus kanggo tentara dijupuk, lan sumbangan dhuwit 15 yuta dileksanakake. Courland uga dirampok dening macem-macem kepala, deserters saka Tentara Agung.

Tanggal 16 Juli (28 Juli), 1812, komandan korps Prusia nuntut nyerahake Riga. Umum Essen nolak. Pasukan Prusia dipasang ing pinggir kali. Misa, nyurung kiriman maju menyang sisih kiwa Dvina. Detasemen saka foragers dikirim menyang bank tengen. Saka Riga, detasemen metu marang wong-wong mau, sing diiringi pemburu lokal (minangka sukarelawan kasebut banjur disebut). Essen ora wani nglawan mungsuh. Iki dibenerake kanthi kasunyatan manawa korps kasebut utamane saka batalyon lan skuadron sing ora pengalaman, cadangan lan cadangan. Iki jengkel Petersburg.

Ing tanggal 20 Juli (1 Agustus) 67 kapal perang teka saka Sveaborg menyang Riga. Padha munggah kali kaping pirang-pirang menyang Schlok lan ndhuwur, skirmishing karo Prusia, nanging tanpa asil akeh. Akibaté, pungkasan Juli lan kabeh Agustus liwati ing ora aktif. Gubernur militèr Riga ora wani tumindak serius, ing Riga padha ngarep-arep kanggo korps Wittgenstein, sing kasil perang karo korps Oudinot lan Saint-Cyr. Marshal MacDonald ora duwe kekuatan cukup kanggo miwiti pengepungan lengkap kutha gedhe.


Panglima Korps Pembantu Prusia Letnan Jenderal Ludwig Yorck von Wartenburg

Prajanjian Abo


Kanggo sukses nolak Napoleon, iku perlu kanggo ngrampungake pitakonan Swedia. Kinerja Swedia ing sisih Prancis bisa banget ngrusak posisi Rusia ing arah strategis barat laut. Hubungan Rusia-Swedia ing awal abad kaping 1807 rumit. Ing tangan siji, wong Swedia ngelingi kekalahan lan kerugian wilayah ing abad kaping 1808. Ana pesta mbales dendam. Ing sisih liya, Rusia lan Swedia, minangka sekutu, perang karo Prancis. Ing taun 1809, sawisé rampung perdamaian Tilsit karo Prancis, Rusia miwiti perang sukses karo Swedia, sing tetep ana ing sisih Inggris. Ing perang XNUMX-XNUMX Swedia dikalahaké, lan Finlandia dicaplok menyang Kakaisaran Rusia.

Ing latar mburi kekalahan, raja Swedia Gustavus Adolf V digulingake, lan Riksdag Swedia milih Marsekal Bernadotte minangka pewaris tahta. Swedia nilar aliansi karo Inggris lan wiwit lay pratelan kanggo Denmark Norwegia. Rusia janji ndhukung ing prakara iki.

Kanthi pendekatan perang Rusia-Prancis anyar, Swedia condong ing Rusia. Swedia nandhang sangsara banget saka blokade kontinental Inggris, Inggris minangka mitra dagang utama (kaya Rusia). Kanggo nanggepi, Napoleon mrentahake pendhudhukan Pomerania Swedia ing Jerman. Iki ndadekake Swedia lan Rusia luwih cedhak. Tanggal 5 April, Perjanjian Uni Petersburg ditandatangani, miturut Stockholm ngakoni Finlandia minangka Rusia, lan janji bakal dadi mediasi ing negosiasi Rusia-Turki. Salajengipun, St. Petersburg janji bakal ndhukung Swedia kanggo gabung karo Norwegia. Kakuwasan loro kasebut mlebu aliansi militer sing diarahake marang Prancis. Dheweke malah ngembangake rencana pendaratan bebarengan ing Jerman (proyek Pomeranian).

Sawise janjian Kutuzov minangka panglima tentara Rusia - ing Agustus 8 (20), 1812, panguwasa Rusia Alexander I tindak menyang Abo kanggo ketemu karo Putra Mahkota Swedia. Tanggal 12 Agustus, kaisar ana ing Abo, tanggal 15, Putra Mahkota Karl-Johan (Bernadotte) teka. Bernadotte nawarake nggawe korps 30 kanggo mbantu Rusia. Ing ijol-ijolan kanggo Finland. Alexander nolak kesepakatan kasebut. Gagasan babagan kebangkrutan gabungan ing sisih lor-kulon Prancis uga dibahas.

Tanggal 18 Agustus (30) Perjanjian Abo rampung. Stockholm pungkasanipun nilar Finlandia lan Kapuloan Åland. Rusia janji bakal nggawe pasukan tambahan 35 sing kuat kanggo nyelehake ing Swedia kidul nalika tentara Swedia sibuk perang karo Denmark. Alexander sarujuk kanggo nggabungake pulo Denmark Zeeland menyang Swedia. Bernadotte sarujuk kanggo aneksasi bagéan saka Kadipaten Warsawa menyang Kakaisaran Rusia. Petersburg nyedhiyakake Swedia kanthi silihan 1,5 yuta rubel. Loro-lorone ngundang Inggris kanggo gabung karo aliansi.

Mangkono, Rusia entuk tangan bebas ing sisih lor-kulon, tanpa wedi marang Swedia, sing bisa njupuk kauntungan saka invasi Napoleon kanggo ngrebut Finlandia maneh. Petersburg, ing siji, nguatake hak-hak Dinasti Swedia Bernadotte anyar.


Plakat peringatan ing Turku (Abo)

Korps Finlandia


Tumindak bebarengan nglawan Denmark ditundha (iku kudu setuju karo London lan nyiapake pasukan Swedia lan Rusia, perang karo Napoleon terus), mula Rusia entuk kesempatan kanggo nggunakake pasukan sing dimaksudake kanggo ndhukung Swedia. Diputusake kanggo ngirim Korps Finlandia miturut komando Gubernur Jenderal Finlandia Faddey Fedorovich Shteingel kanggo nguatake garnisun Riga. Jendral perang: perang karo Prancis ing taun 1807, tatu, perang kaping pindho karo Swedia.

Korps Finlandia digawe ing musim gugur 1810 saka pasukan sing ditugasake ing Finlandia. Ing musim semi lan musim panas taun 1812, sebagian ditransfer menyang Kapuloan Aland kanggo kebangkrutan sing direncanakake, bebarengan karo Swedia, ing Pomerania ing pesisir Segara Baltik. Korps kasebut kalebu: Divisi Infanteri 6 lan 21, Resimen Dragoon Finlandia lan Resimen Don Cossack Loshchilin. Total, ing pungkasan Juli 1812 - 21 ewu prajurit. Tanggal 18 (30 Agustus), didhawuhi ngirim korps saka Helsingfors, Alands lan Abo ing cedhak Riga kanggo nguatake garnisun ing kana. Alexander I dhawuh marang Gubernur Jendral Riga supaya mundur mungsuh saka Riga lan Mitava.

Amarga ora bisa nyedhaki Riga amarga banyu cethek, korps kasebut ndharat tanggal 28 Agustus ing Revel. Cuaca ala rusak bagean saka kapal, sawetara bali menyang Sveaborg, departure liyane wis telat. Gubernur Jenderal Finlandia ora ngenteni lan metu karo pasukan sing kasedhiya - 10 ewu wong. Tanggal 8 September (20) barisan ngarep ana ing Riga. Tanggal 10 September (22), korps Steingel nyedhaki Riga.


Potret Gubernur Jenderal Finlandia Faddey Fyodorovich Shteingel dening bengkel George Dow. Galeri militer ing Istana Musim Dingin

Nyiapake serangan balik


Ana jeda ing arah Riga. Korps MacDonald nonton Riga tanpa njupuk langkah-langkah aktif, amarga ora duwe pasukan lan sarana sing cukup kanggo pengepungan lan serangan sing sukses. Kajaba iku, Prusia alon-alon perang kanthi jeneng Napoleon lan ora nate nyerang luwih dhisik. Jendral Prusia Ludwig Yorck, sing ngganteni Gravert, nyoba ora nyinggung wong Rusia.

Pasukan Prusia dipasang ing Mitava. Ing wulan Mei, artileri pengepungan (130 bedhil) dikirim saka Danzig, sing teka ing Tilsit ing awal Agustus lan digawa menyang Ruental cedhak Bauska ing pungkasan Agustus. Nanging marsekal ora duwe wektu kanggo miwiti pengepungan, amarga pesenan Napoleon teka kanggo ngenteni. Kaisar Prancis nalika iku arep menyang Moskow lan percaya yen perdamaian karo Alexander bakal ditandatangani. Mulane, pengepungan Riga ora bisa kesusu.

Ing sisih liya, Essen nganggep awake banget banget kanggo jinis-jinis sing nemtokake. Mung kadang patroli kita ngganggu mungsuh. Tekane Korps Finlandia Count Steingel mesthine bisa ngganti keseimbangan kekuwatan kanggo kita. Ngirim korps Finlandia menyang Riga, Alexander I nyetel tugas kanggo ngangkat pengepungan saka kutha. Nanging sawise teka ing St. Petersburg, Alexander nyetel Count Steingel tugas luwih ambisius: loro korps Riga lan Finland, kang bebarengan kudune gunggunge nganti 35-40 ewu bayonet lan kavaleri, padha ora mung kanggo ngalahake mungsuh ing Riga. nanging uga kanggo ngalahake wong metu saka Neman, lan menyang Vilna. Ing kene kanggo nonton Prusia liwat Neman lan ngenteni tekane tentara liyane menyang Berezina.

Nanging, Essen lan Steingel ora bisa nindakake tugas kasebut. Kaping pisanan, para jenderal ora duwe bakat Suvorov. Kapindho, jenderal wiwit mbantah babagan keutamaan lan prioritas tujuan. Katelu, ana pasukan luwih sithik tinimbang sing direncanakake. Dipercaya yen Riga bisa nyelehake 20 ewu prajurit, lan Count Steingel - 15 ewu. Essen ninggalake 5 ewu kanggo nglindhungi benteng lan bisa menehi Jenderal Leviz 10 ewu. Korps Finlandia ilang 5 ewu ing dalan amarga badai. Akibaté, padha bisa nyerang ora luwih saka 21 ewu wong. Tegese, ora ana kaunggulan saka mungsuh.

Perang cedhak Ekau, Bauska lan Mitava


Ing dewan militèr, Essen, Steingel lan Leviz mutusaké kanggo nyerang korps Prusia York sing cacahé 16 wong, sing dipasang ing wilayah Mitava-Olay. Tanggal 14 September (26), 1812, serangan diwiwiti. Ing sisih tengen, flank pesisir tumindak flotilla Laksamana Mundur Moller, dheweke didhukung dening detasemen Jenderal Brisemann sing cacahe 2 wong, sing mesthine bakal mundur saka garis Prusia ing wilayah Mitava. Detasemen 1 Kolonel Rosen tumindak nglawan Olai. Pasukan utama Korps Finlandia lan garnisun Riga - luwih saka 19 ewu karo 23 bedhil, mlaku ing dalan Bauska.

Pasukan Steingel nggulingake detasemen maju saka Prusia. Bareng nyumurupi majuning mungsuh, Jendral York wiwit ngumpulake korps ing Ekau, nutupi taman pengepungan ing Ruenthal. Tanggal 15 September (27), watara awan, korps Steingel nyerang pasukan York ing Ekau. Sawisé perang cendhak, wong Prusia nyabrang Kali Ekau lan nyepeng ing kono. Rusia wiwit nglangkungi mungsuh, lan pasukan Prusia mundur nyabrang Kali Aa, ngadeg ing antarane Bausk lan Ruenthal, ngayomi artileri sing dikepung.

Count Steingel dikuwasani Ekau, garwa ing Bauska. Sayange, komandhan Rusia ora nggunakake wiwitan sing apik kanggo ngembangake serangan kanthi cepet. Gunakake wayahe nalika kaunggulan angka ana ing sisih kita. Steingel ngrusak awake dhewe kanthi ngirim 3 prajurit menyang Mitava kanggo operasi gabungan karo detasemen Brisemann lan Rosen. Kangge, mungsuh, ing nalisir, klempakan pasukan. York mutusake kanggo nyerahake Mitava sauntara lan mrentahake garnisun Kleist ing kana kanggo ngetutake dheweke. Akibaté, Korps Prusia dadi luwih kuwat tinimbang Korps Finlandia. Kanggo nylametake taman pengepungan, wong Prusia mutusake kanggo ngluncurake serangan balik ing Mezoten.

Sawise sinau babagan obahe mungsuh ing Mesoten, Steingel ninggalake dalan Bauska lan nguripake nengen, uga menyang Mesoten. Ing wayah wengi, garwa ngarep nyabrang Kali Aa kanggo nyerang sisih kiwa mungsuh. Ing peteng lan nalika nyabrang kali, pasukan kita ilang, iki ngidini wong Prusia Kleist kanggo nahan serangan. Sawise nampa bala bantuan saka Yorck, Kleist nyerang awake dhewe. Pemimpin kita mundur.

Steingel, ing kahanan nalika dadi cetha yen mungsuh duwe kaluwihan ing kekuatan, utamané ing kavaleri lan tentara meriem jaran, ora wani terus nyerang lan mundur tentara menyang Riga.

York langsung njupuk kauntungan saka kesalahane komando Rusia, ing esuke 18 September (30) tindak ing counteroffensive lan nyerang rearguard kita. Nalika pengawal mburi nyekel Prusia, korps Steingel mundur menyang Olai, ing kana dheweke gabung karo detasemen Briseman lan Rosen. Mitava, sing dikuwasani wadyabala kita suwene rong dina, ditinggal maneh. Ing kutha, bahan-bahan sing disiapake kanggo pambangunan jembatan ing Dvina dirusak, 4 bedhil lan macem-macem pasokan dijupuk. Rugi Rusia ing kampanye sing ora kasil iki - kira-kira 2,5 ewu wong, Prusia - 1 ewu.

Tanggal 20 September (1 Oktober), 1812, tentara Rusia bali menyang Riga. Gagal kasebut ndadekake kesan gedhe ing warga kutha. Teka ing wektu sing padha kabar iku bab dijupuk saka Moscow dening mungsuh.


Sumber peta: A. I. Mikhailovsky-Danilevsky. Deskripsi Perang Patriotik 1812, St. Petersburg, 1843

Macdonald mundur


Ora pengin njagong ing Riga, Steingel njaluk ijin kanggo mindhah Korps Finlandia kanggo mbantu Korps 1 Wittgenstein ing arah Polotsk. Akibaté, tanggal 23 September (4 Oktober), korps 10 Steingel budhal saka Riga. Ing Riga lan Dunamünde, mantan garnisun tetep - 17 ewu prajurit. Tanggal 17 Oktober (29), Jenderal Philipp Paulucci ngganti Jenderal Essen minangka gubernur militer Riga lan komandan korps sing kapisah.

MacDonald, sinau babagan maju pasukan Rusia cedhak Riga, dipindhah pasukan kanggo bantuan York, ninggalake siji resimen ing Dunaburg. Merga wis ora ana bebaya manèh, dhèwèké mbalèkaké divisi Prancis menyang Dunaburg. Akibaté, divisi Prancis Grandjean ora aktif ing saindhenging kampanye, ora digunakake ing arah Riga utawa Polotsk. Taman pengepungan dikirim maneh, pungkasane ninggalake rencana pengepungan Riga.

Nganti pungkasan musim gugur taun 1812, loro-lorone ora aktif maneh. Saint-Cyr nawakake MacDonald supaya ngirim 12 wong menyang Polotsk supaya bisa nyerang Wittgenstein. MacDonald mangsuli yen dheweke ora bisa nyedhiyakake luwih saka 4-5 ewu prajurit, amarga dheweke kudu mbela wilayah sing gedhe, lan yen saya lemah, serangan anyar saka Riga Corps bisa. Saint-Cyr mangsuli yen 5 ewu ora cukup kanggo serangan marang Rusia.

MacDonald minangka wong pungkasan sing mundur saka Rusia. Nganti tanggal 5 Dhésèmber (17), 1812, wadyabalané jumeneng ing posisi sadurungé. Dheweke ora nampa instruksi saka markas Napoleon, sing amarga kebingungan umum sing mrentah ing Tentara Agung nalika penerbangan saka Rusia. Macdonald ngenteni pesenan, nolak kabeh gosip sing tekan Vilna lan Mitava babagan kekalahan lan mundur tentara Prancis. Mung tanggal 6 (18) Desember Murat mrentah Korps kaping 10 mundur. Tanggal 7 Desember, MacDonald mrentahake mundurake korps menyang Tilsit. Tanggal 8 (20 Desember), Prusia ninggalake Mitava.

Panglima Kutuzov dhawuh marang korps Wittgenstein supaya menyang Rusia (saiki Raseiniai) kanggo nyegat MacDonald. Ing ngarep ana detasemen Ajudan Jenderal Kutuzov lan Mayor Jenderal Dibich. Kanggo Prusia, pasukan Paulucci uga ninggalake Riga. Pasukan utama Rusia maju alon-alon, mula ora bisa ngalahake MacDonald. Marshal Prancis curiga bebaya sing ngancam dheweke, nyepetake pawai, lan tanggal 15 Desember (27) ngalahake detasemen Vlastov, mantan garda depan Kutuzov, sing wis ana ing Tilsit. Kutuzov, ora considering iku bisa kanggo mungkasi kabeh corps mungsuh, ngankat dalan kanggo mungsuh kanggo Tilsit. MacDonald mandheg ing Tilsit, ngenteni kolom mburi York.

Sauntara kuwi, detasemen Dibich, mlaku ing Memel, ngilangi dalan menyang pasukan Prusia. Mung ana 1 Rusia lan Prusia (400-14 ewu) bisa nggulingake. Nanging, jenderal Prusia Kleist lan Yorck ora gelem nglawan Rusia. York, kanthi resiko lan resiko dhewe, ngrampungake Konvensi Taurogen karo Rusia tanggal 16 Desember (18), miturut korps dheweke wiwit netepi "netralitas". Persetujuan iki minangka wiwitan transisi Prusia menyang sisih Rusia lan koalisi anti-Prancis.

Wadyabala Prusia kang ana ing Tilsit karo MacDonald, sawuse nampa kabar bab prajanjèn York karo Rusia, banjur padha ninggal Prancis lan mèlu nggabung karo wadyabala. MacDonald isih ana 5 ewu prajurit, lan tanggal 19 Desember dheweke cepet-cepet mundur saka Tilsit menyang Königsberg. Kutha Prusia Wétan lan Kadipaten Warsawa, siji-sijine, dikuwasani dening pasukan Rusia. Sisa-sisa tentara Napoleon mlayu menyang Vistula.


Konvensi Taurogen ditandatangani dening General York
Pengarang:
1 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Ryaruav
    Ryaruav 21 September 2022 18:10
    0
    kaping pucuk taktik kolom infanteri jero, nanging bedhil sing ngemot sungsang bakal katon, banjur bedhil nyimpen-muat, lan pungkasane, senapan mesin lan infantri bakal dadi rantai cair.