Review militèr

Carlisle lan Maria

45
Ing kastil lawas Jane Wilmore
A wengi sethitik - balada swara,
Senar sing nyanyi, ana celaan,
Nang endi wae ana grojogan
Lan gumuruh gunung ing sakubenge dawa,
Masyarakat tanggung jawab.

Pembaca dening crita Abad Pertengahan (kelas 6), bagean 2. M., 1998, p. 282–283


Carlisle lan Maria
The Execution of Queen Mary of Scotland" dening Abel de Puy (1785-1861). Museum Seni Rupa ing Valenciennes, Prancis

wong lan kedaton


"Aku pengin sinau luwih akeh babagan wong sing jenenge digandhengake karo kastil kasebut. Kepiye dheweke manggon ing kana, apa sing ditindakake ... "

Iki minangka salah sawijining pembaca situs kita sing nulis babagan. Lan tenan - sapa sing ngomong yen ora menarik? Iku mung amarga saka kuna taun, jeneng akeh wong ing kadhaton lali, lan yen jeneng iki dilestarekake, banjur rincian urip padha dibusak. Utawa ana rincian, nanging tokoh banget saka pedunung iku menarik kanggo Inggris utawa Prancis padha, nanging ora atraktif kanggo kita nonton. Mulane, ora gampang kanggo milih kastil lan wong ing kastil.

Iku luwih gampang karo Bèntèng - iki Carlisle - Bèntèng banget kita mung marang sampeyan bab, lan ana akeh wong misuwur sing dibukak. Nanging, mbok menawa tokoh paling menarik sing tau manggon ing iku wong wadon ... Ratu Maria saka Skotlandia! Dina iki kita bakal pitutur marang kowe bab nasib angel dheweke.

Ratu dening takdir!


Mary lair ing taun 1542 lan dadi Ratu Skotlandia nalika umur nem dina. Nalika isih cilik, Skotlandia dikuwasani dening bupati. Ing taun 1558 dheweke nikah karo Francis, pewaris mahkota Prancis, lan nalika dadi raja ing Juli 1559, ana acara sing penting banget: tahta Prancis lan Skotlandia digabungake. Nanging wolung sasi sadurunge acara iki, sepupu Mary Elizabeth dadi Ratu Inggris.


"Mary Stuart nalika isih enom". Pelukis François Clouet, c. 1555–1559 Museum Lubomirski, Wroclaw, Polandia

Nanging, Francis tilar donya dumadakan ing 1560, lan Mary, sing wis manggon ing Prancis salawas-lawase urip, ora ditampa maneh ing kono. Dheweke mutusake bali menyang Skotlandia kanggo mrentah negara kasebut kanthi pribadi.


"Mary Stuart ing mourning putih sawise bali menyang Skotlandia". Artis Francois Clouet. Koleksi Royal saka Inggris

Tumindak imbangan sing angel ditindakake. Minangka ratu Katulik, Mary berjuang kanggo mrentah negara sing resmi Protestan lan, ing ndhuwur iku, sekutu mantan mungsuh, Inggris.


Lord Darnley ing sisih kiwa, Ratu Mary ing sisih tengen. Artis sing ora dingerteni. Hardwick Hall, Derbyshire, ing care saka National Trust

Kaseimbangan dadi bingung nalika taun 1565 nalika Mary nikah karo seduluré Henry Stewart, Lord Darnley, sing dadi Katolik Roma. Taun candhake, putrane James lair, nanging perkawinan kasebut bubar. Lan ora mung bubar, sing penting kepiye kedadeyane.

Dikandhakake yen ratu kasebut digawa dening sekretaris David Rizzio (utawa Riccio), lan Darnley ora seneng banget, kaya kadhemen bojone. Konspirasi dibentuk, minangka asil saka Rizzio matèni ing ngarepe Maria ngandhut, sing nyoba kanggo nglindhungi, maneh, ing ngarepe Darnley piyambak.


"The Assassination of David Riccio". Lukisan dening Sir William Allen (1782–1850), 1833 Galeri Potret Nasional Skotlandia

Lan setaun sabanjure, ing awal esuk 10 Februari 1567, ing kahanan sing misterius, sawijining omah mbledhos ing Kirk-o'Field, pinggiran kutha Edinburgh, ing ngendi Lord Darnley lagi pulih saka penyakit nalika iku. Mayit bojoné Maria, karo layoné baturé, tinemu ing kebon cedhak. Ing kawitan iku dipercaya sing padha mati ing bledosan. Nanging, nalika dipriksa kanthi tliti, pranyata dheweke wis dicekik lan dipateni sadurunge bledosan.


Topik pembunuhan Riccio nyenengake akeh seniman, mula lukisan kanthi adegan iki digantung ing macem-macem museum. "The Assassination of David Riccio" (1868) dening Jean Lulvet (1833–1889). Museum Nasional ing Warsaw

Sanajan iki durung kabukten, akeh sing percaya yen kanthi cara iki Ratu Mary males mateni favorit dheweke. Miturut teori liyane, Earl of Bothwell kaping papat, James Hepburn, melu mateni bojone. Lan hipotesis iki uga nduweni hak kanggo ana, amarga Mary lan James nikah sakcepete sawise matine Darnley apes, lan pati iku cara paling surem kanggo ngilangke saingan!

Telung sasi sungkowo kanggo ratu lan banjur maneh ing amben saka voluptuousness - ing wektu sing padha dianggep dhuwur immorality, lan minangka asil, akeh bangsawan Scottish mbalela marang Maria.


"Potret Maria, Ratu Skotlandia (1542-1587)". Artis sing ora dingerteni. Museum St Mary's College Blairs - Museum Warisan Katolik Skotlandia

Dheweke lan Bothwell ora duwe kekuwatan, lan nalika tanggal 15 Juni 1567, Mary nyerah marang para pemberontak lan dikunjara kanthi syarat bojone diidini lunga menyang pengasingan. Ing wulan Juli, dheweke dipeksa nyingkirake putrane sing isih enom.

Iki, ketoke, dianggep cukup dening mungsuh dheweke. Nanging Mary dadi licik lan wis ing Mei taun sabanjuré dheweke oncat saka pakunjaran, Lochleven Castle, maneh diklumpukake pasukan penganut dheweke (lan padha tansah ketemu malah karo rojo tiba!), Lan maneh dikalahaké ing Langside. , ora adoh saka Glasgow.


Outer gatehouse (kiwa) lan tetep (tengen) saka Carlisle Castle

Rawuh ing Inggris


Ing wektu iki Mary mutusake kanggo golek asylum ing Inggris. Para panyengkuyunge njaluk supaya dheweke tetep ing Skotlandia utawa menyang Prancis Katolik. Nanging dheweke yakin yen Elizabeth - sedulure lan, kaya dheweke, sing diurapi dening Gusti Allah - bakal mbantu dheweke ngunggahake tentara kanggo bali menyang Skotlandia kanthi kemenangan. Sadurunge ninggalake Skotlandia, dheweke nulis layang marang Elizabeth njaluk rapat lan ngirim cincin berlian minangka tandha kekancan.


Mary Stuart ing Inggris, c. 1578 Nicholas Hilliard dipercaya minangka penulis potret kasebut. Galeri Potret Nasional, London

Tanpa ngenteni wangsulan, dheweke lan 16 panyengkuyunge ngliwati Solway Firth (selat sing dadi tapel wates antarane Inggris lan Skotlandia). Dheweke teka ing pelabuhan Workington ing Cumberland (Cumbria modern) ing wayah sore.
Esuke, Richard Lowther, Wakil Gubernur Cumberland, nyedhiyakake pengiring kehormatan kanggo njupuk Mary menyang Kastil Carlisle sing cedhak.

Ing wektu iki, status Maria ora mesthi. Dheweke teka saka karsane dhewe lan ora dadi tahanan utawa sandera. Nanging saka wayahe dheweke teka ing Carlisle Castle, dheweke diubengi dening pengawal bersenjata, kang, Nanging, diwenehi cedhak saka Skotlandia warlike, ora nggugah rasa curiga. Dadi, tanggal 20 Mei, dheweke nulis marang salah sawijining panyengkuyung yen dheweke "ditampa kanthi apik, didampingi lan dihormati."


Menara tangga oktagonal iki tau menehi akses menyang panggonan Mary manggon ing Carlisle Castle.
Maria ing Carlisle

Elizabeth ngutus Sir Francis Knollys, salah sawijining abdi dalem sing dipercaya, menyang Carlisle kanggo njaga Maria. Nanging, penjaga kasebut langsung kepincut karo dheweke:

“Dheweke iku wanita luhur, amarga ora nggatekake upacara-upacara, kejaba ngakoni golongane kraton; banjur dheweke ngomong bebas karo kabeh wong, preduli saka pangkat, lan nuduhake karep kanggo pirembagan kathah, dadi kandel, penake lan banget menowo.

Bener, uripe ora bisa diarani tenang, amarga dheweke kudu tetep wedi yen Maria bakal mlayu. Dheweke ngidini dheweke mlaku ing suket ing ngarep kastil, lan panggonan iki banjur diarani "ladies' walk" lan ditandhani ing rencana kastil. Kaping pindho dheweke ngidini dheweke nonton anggota rombongan dheweke main bal-balan. Nanging nalika dheweke nunggang jaran kanggo mburu terwelu, "dheweke cepet banget ing saben kesempatan" dheweke mutusake yen iki ora bakal kedadeyan maneh.


Rencana Kastil Carlisle kanthi "lady's walk" ing tembok lan papan ing jero kastil ing ngendi dheweke uga diidini mlaku.

Tekan karo mung sawetara pengawal, Maria diijini ngirim akeh kanca-kancane sing lawas, uga sandhangane dhewe-dheweke ora gelem nganggo apa-apa. Ora let suwe kreta teka saka Lochleven mawa sandhangan lan barang-barang pribadi. Antarane akeh pembantune yaiku Mary Seton, wanita sing ngenteni sing mbantu dheweke lolos saka panangkaran ing Skotlandia. Ratu ngethok sebagian rambute sawise Peperangan Langside supaya ora diakoni. Nanging Mary Seton gaya rambute supaya trampil "saben dina ing wayah subuh ... dheweke duwe sing anyar ing sirahe."

Kanggo njaga gaya urip kraton sing bener, Mary nyilih dhuwit saka pedagang kutha. Nanging, biaya kanggo njaga pengadilan cilik kasebut utamane kanggo Ratu Elizabeth. Ratu Inggris mbayar rata-rata £56 saben minggu kanggo barang kayata daging, iwak, rempah-rempah, biskuit, mentega, gambut pemanasan lan anggur.

Maryam dilebokaké ing panggonan sing saiki disebut Menara Pengawas, ing pojok kidul-wétan plataran. Banjur dikenal minangka Menara Ratu Maria.

Bangunan rong tingkat iki ditambahake ing kastil ing taun 1308 supaya bisa nduwe omah sing apik banget. Punika ngandika wis jendhela saka Maria bisa katon liwat Skotlandia. Iki didhukung dening katrangan taun 1830-an babagan "kamar sing wiyar sing diarani kamar tidur ratu, sing dipadhangi dening rong jendhela madhep kidul lan siji madhep lor" ing lantai lemah. Dhèskripsi saka menara nandheske sing wis "arsitektur sugih saka bagéan liya saka kastil".

Ing taun 1835, menara iki dibongkar nalika ana ing ambang ambruk. Sing isih ana saiki mung menara segi delapan kanthi tangga sing nate menehi akses menyang menara iki.

Kesalahan ing biaya pati


Apa wae sing dikarepake Mary, keputusane golek suaka ing Inggris mbuktekake minangka kesalahan sing mbebayani. Kasunyatan iku ndadekake Elizabeth ing posisi angel. Kanthi pribadi, dheweke simpati karo Mary minangka kanca raja sing wis dipenjara lan dibuwang. Nanging, dheweke lan penasehate, utamane penasehat utama William Cecil, nganggep Maryam mbebayani banget.

Minangka Katulik karo pratelan kanggo tahta Inggris saliyane, Mary ing tanah Inggris ana loro titik rallying potensial kanggo kabeh pemberontak Katulik lan bisa alesan kanggo invasi pasukan Katulik saka luar negeri. Lan yen dheweke dibalèkaké menyang tahta Skotlandia, banjur Inggris mung diubengi dening negara Katulik. Iku trep kanggo Inggris ninggalake Earl of Moray, sadulur tiri Mary lan Protestan, minangka bupati ing Skotlandia.

Untunge kanggo Elizabeth, Mary dicurigai melu mateni bojone sing nomer loro, Darnley. Iku dosa ora nggunakake pretext kuwi kanggo discredit dheweke, sing enggal rampung.

Sanajan Mary ngarep-arep supaya cepet bali menyang tahta, Knollys ngandhani dheweke ing pungkasan Mei yen iki ora bisa ditindakake nganti dheweke dibebasake saka pembunuhan Darnley. Maria ngaku ora guilty, nanging ora gelem diadili, nandheske mung Gusti Allah sing bisa ngadili panguwasa. Senadyan surat hasrat dheweke kanggo ratu takon kanggo rapat pribadi, Elizabeth ora menehi pirsawan.


Rincian saka panel needlework (saiki ing Oxburgh Hall, Norfolk), salah siji saka akeh digawe dening Mary, Ratu Skotlandia lan Bess saka Hardwick sak pakunjaran Mary. Miturut cara kasebut, ing Skotlandia sing padha, ketrampilan renda tekan puncak nalika pamaréntahan Mary Stuart. Ratu seneng sulaman, ngerti carane nyulam, lan dheweke nggawe macem-macem pola: gambar manuk, kewan, tanduran. National Trust Photolibrary/Alamy Stock Photo

ratu ing panangkaran


Akibaté, Mary wegah setuju kanggo diselidiki saka tuduhan marang dheweke. Ing pungkasan Juli 1568, sadurunge diwiwiti, dheweke dipindhah menyang kidul menyang Kastil Bolton ing Yorkshire. Kajaba iku, kanggo ngeterake ratu, punggawane lan barang-barange, butuh papat punggawa, 20 pak lan 23 jaran nunggang.

Penyelidikan diwiwiti ing wulan Oktober. Sanajan wong-wong Skotlandia mènèhi bukti-bukti sing nglawan Maryam (sing meh mesthi dipalsukan), Elizabeth nyatakaké ing Januari 1569 yèn ora ana bukti apa waé. Nanging, senajan dheweke ora ditudhuh maneh babagan kejahatan, Mary tetep ana ing Inggris. Sah miturut ukum, dheweke de facto dadi tahanan, lan sedulure dhewe.

Kastil Bolton minangka papan pisanan ing pirang-pirang papan ing taun-taun sabanjure. Wiwit wiwitan taun 1569, Earl of Shrewsbury, sawijining bangsawan sing misuwur, dadi wali dheweke, lan Mary saiki lelungan karo dheweke ing antarane sawetara kastil lan perkebunan.

Senadyan kasunyatane dheweke ditahan ing omah, dheweke dianggep minangka panguwasa lan tamu sing diasingake - dheweke duwe omah dhewe, dheweke bisa nampa tamu, dheweke diwenehi hak istimewa lan kemewahan.

Iki nyebabake keuangan Shrewsbury kanthi angel, uga pernikahane. Mary wiwitane ngentekake wektu akeh karo Countess of Shrewsbury, Bess saka Hardwick. Nanging ing pungkasan, minangka asring kasus karo wong wadon, padha padu, Kajaba iku, Bess wiwit curiga Maria duwe hubungan karo bojone.


Rencana Fotheringhay Castle

Sajrone pirang-pirang taun Mary ing panangkaran, dheweke ana ing tanah Inggris nyebabake sawetara rencana Katolik kanggo mateni Elizabeth lan nyelehake Mary ing tahta ing Inggris. Nanging, ora ana bukti keterlibatan dheweke, lan Elizabeth ora duwe pilihan nanging kudu nandhang "bom wektu" ing jejere dheweke.

Nanging, ing taun 1586, Mary melu rencana kanggo mateni Elizabeth. Dheweke ditemokake guilty saka khianat. Elizabeth, pungkasane yakin yen dheweke bakal tansah menehi ancaman marang dheweke nalika isih urip, nandatangani surat perintah mati.

Tanggal 8 Fèbruari 1587, Mary Stuart dipenggal ing Kastil Fotheringhay. Sing nggumunake, dheweke lunga menyang eksekusi karo asu sing jenenge Geddon ing sangisore klambi. Lan nalika algojo ngethok sirahe, awak diunggahake, ing lempitan klambi dawa ditemokake asu, nempel ing sikile Maryam sing wis mati.


Lan iki sing isih ana ing Kastil Fotheringhay. Mung bukit. Kaya-kaya nasibe dhewe ngukum temboke amarga kejahatan sing ditindakake ...

Wiwitane dheweke disarèkaké ing Katedral Peterborough, nanging ing taun 1612 putrané James, sing dadi Raja Inggris sawisé tilar donyané Elizabeth I, mréntahaké supaya jenazahé dipindhah menyang Westminster Abbey, lan dikubur kaping pindho ing sacedhake kutha. kuburan Ratu Elizabeth, saingan dheweke luwih begja.

Ing tangan liyane, iku pati tragis Mary Stuart sing kanggo akèh abad inspirasi pujangga, seniman, komposer, panulis, lan banjur filmmakers kanggo nggawe karya adhedhasar gambar dheweke!

PS


Foto situs english-heritage.org.uk digunakake kanggo desain
Pengarang:
45 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Korsar4
    Korsar4 21 September 2022 06:10
    +9
    Hobi para ratu lan subjek lan awake dhewe larang regane.
    1. ArchiPhil
      ArchiPhil 21 September 2022 10:02
      +5
      Kutipan saka Korsar4
      hobi ratu

      Sugeng rawuh, Sergey!
      Dadi, hobi ... ora diwanti-wanti. Diucapake kanthi entheng. Keterlibatan / partisipasi / mateni pasangan, konspirasi. Dadi dudu citra wanita sing positif. Ora ana sing positif.
      1. Korsar4
        Korsar4 21 September 2022 11:05
        +7
        Hey Seryozha!

        Aku ora setuju.
        Where iku katon-bojo kanggo matèni?
        Iku ora entheng ditempelake karo wajan, kanggo tujuan pendidikan.

        Lan umume, sapa sing kudu "wedi" karo sapa?!
        1. ArchiPhil
          ArchiPhil 21 September 2022 11:17
          +5
          Kutipan saka Korsar4
          mateni bojo?

          Nanging sing utama yaiku, mesthi, konspirasi. Apa dheweke ora, nanging wong wadon nyetel awake dhewe kanthi lengkap.
  2. Wawan 16
    Wawan 16 21 September 2022 07:35
    +7
    crita menarik banget. Nalika maca artikel kasebut, ana lagu lawas ing sirahku:
    "Ana kastil gaib ing mega multi-werna, karo tumindak apik kabeh ing eseman lan kembang. Ora ana wengi ana, seneng-seneng dina mrentah ana. Lan kastil mbukak kanggo kabeh wong, nanging ora kanggo kula.
    Ana kraton sedih mamang lan kuatir, tembok watu, langit-langit cobweb. Twilight saka subconscious, ruang paling ngisor peteng lan lembab. Ora gampang tekan kana, nanging aku wis ana.
    Lan mung ana siji dalan antarane wong-wong mau, liwat geni lan banyu aku tansah weruh. Lan wiwit esuk nganti wengi, kaya utusan sing dikutuk, aku kudu ngliwati saka mburi nganti pungkasan."
  3. Kandel
    Kandel 21 September 2022 08:35
    +4
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich. Kabeh banget imbang lan, paradoks, relevan ing wektu sing tepat sedulur
  4. depressant
    depressant 21 September 2022 08:53
    +4
    Aku duwe buku saka seri "The Lives of Remarkable People", lan ana potret Maryam, digawe dening Clouet. Katon yen Ratu Skotlandia nandhang sangsara banget ing tembok kastil sing adhem, ditolak dening Prancis lan Elizabeth sing ora duwe jiwa. Wong wedok sing ringkih, dolanan nasib sing ora bisa ditebak.
    Lan kaya iku dadi metu!
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich! )))
    1. ArchiPhil
      ArchiPhil 21 September 2022 14:30
      +6
      Quote: depresi
      isine potret Maryam, digawe dening Clouet.

      Nanging sampeyan pengin ... topeng pati Maryam?
      1. depressant
        depressant 21 September 2022 15:56
        +3
        Pemandangan sing medeni!
        Nanging Mary pancen ngethok sirahe. Apa sing...
        Lan aku ora mbayangno eksekusi dheweke kaya sing bener. Kanggo sawetara alesan, tembok peteng, surem, kubah watu, kadhemen es, kain linen, kaki telanjang, rambut kusut, tokoh algojo sing ora jelas, kabeh ora!
        Pendeta Katolik ora diidini ndeleng dheweke ...
        Tinimbang ngakoni ratu, Dr. Fletcher, imam Protestan saka Petersborough, muncul ing scaffold. Dheweke wiwit ngucapake khutbah sing dawa lan mboseni, sing saben-saben diselani dening ratu. "Kaping telu utawa kaping papat," tulis Stefan Zweig, "dheweke njaluk dhokter supaya ora ngganggu awake dhewe, nanging sampeyan ngerti, dheweke ngoceh dhewe, banjur ora bisa mungkasi ranting jahat iki. Mary Stuart resorts kanggo Resor pungkasan: ing tangan siji, kaya gegaman, dheweke njupuk salib, ing liyane - buku pandonga lan, tiba ing dhengkul, ndedonga banter ing Latin kanggo drown metu tembung unctuous karo suci. tembung.

        Earl of Kent nyoba ngganggu pandonga martir kraton, nuntut dheweke ninggalake "trumperies popish" (trik papist). Nanging wong wadon sing sekarat iku wis adoh saka kabeh padudon kadonyan, dheweke ora ngurmati dheweke kanthi katon siji-sijine, ora ana tembung siji-sijia, lan mung ngandika ing umum yen kanthi gumolonging ati dheweke ngapura marang mungsuh-mungsuh sing wis suwe ngidam getih, lan takon. Gusti kanggo nuntun dheweke menyang bebener. Kasepen mrentah. Mary Stuart ngerti apa sing sabanjure. Sepisan maneh dheweke ngambung salib, nggawe tandha salib ing awake dhewe lan ujar: "Dhuh, Gusti Yesus ingkang welas asih, tangan Paduka ingkang sampun kajunjung wonten ing salib punika, malih dhateng sadaya makhluk ingkang gesang, sumungkem dhateng kawula kanthi asta Paduka ingkang asih lan ngapunten kawula. dosa. Amin".

        Lan luwih:
        Lan pamitan diwiwiti. Sang ratu ngrangkul para abdi dalem, nyuwun supados sampun ngantos sesambat lan boten nangis kemawon. Lan mung banjur sujud ing bantal lan maca masmur kanthi banter, kanthi banter: "In te, domine, confido, ne cofundar in acternum" (Ing sampeyan, Gusti, aku percaya, nanging aku ora bakal isin ing salawas-lawase).

        Ora ana gerakan, ora ana tembung sing nuduhake rasa wedi. Putri saka Tudors, Stuarts lan Gases siap mati pantes. Nanging apa tegese kabeh martabat manungsa lan kabeh sing diwarisake lan entuk kontrol diri nalika ngadhepi monster sing ora bisa dipisahake saka pembunuhan!


        Sing paling nggumunake, kanonisasi Mary Stuart diomongake langsung sawise eksekusi lan isih dirembug. Kenging punapa? Lan ana cara sing beda saka prilaku sing dieksekusi. Pranyata, tindak-tanduke ratu iku gawe kagete wong samana. Sapa sing bisa nindakake kaya dheweke? Sing bisa, tetep ing sajarah, nanging uga ora kanonisasi. Senajan, carane katon. Memori uga minangka jinis kanonisasi.
  5. utara 2
    utara 2 21 September 2022 10:13
    +5
    Kastil Fotheringhay, ing ngendi Mary Stuart dieksekusi, ora dirusak dening wektu. Ora adoh saka situs tilas Kastil Fotheringhay yaiku kutha cilik Oundle. Dadi, mung sawetara dekade sawise eksekusi Mary Stuart, bangunan kayu Hotel Talbot ing kutha Oundle dibangun maneh saka watu Kastil Fotheringey sing cedhak. reruntuhan ing patang puluh taun. Apa maneh, Hotel Talbot ing Oundle iki nduweni Tangga Oak saka Kastil Fotheringhay sing digunakake Mary Stuart. Alamiah, panggonan kuwi minangka magnet narik kawigaten "admirers" memedi, lan akeh sing pracaya ing memedi Mary Stuart katon ing Hotel Talbot ing Oundle.
    Nanging ing Gréja St. Mary lan All Saints sing megah ing paroki Fotherengein, ana mausoleum-necropolis saka wakil utama York Rose Warriors. Nanging perang Scarlet lan White Roses ana satus taun sadurunge Mary Stuart, lan iki crita temen beda ... Senajan, penulis, kang aku matur nuwun kanggo loro artikel bab Mary Stuart, ing mangsa bisa ngomong kita bab. perang mawar abang lan mawar putih..
    1. kaliber
      21 September 2022 12:51
      +3
      Quote: utara 2
      bisa nyritakake babagan perang Scarlet lan White Roses ..

      Dear Vidas! Aku duwe seri artikel ing kene babagan perang Scarlet lan White Roses, nanging kanggo dangu, lan, misale jek, biasane ing format militèr - perang, waja ... iki. Sampeyan bisa nemokake bahan kasebut ing profilku utawa kanthi takon ing mesin telusuran. Aku bakal nliti lan bisa uga nulis ulang topik iki kanthi cara sing beda.
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 21 September 2022 13:51
        +4
        Vyacheslav Olegovich, sugeng siang. hi
        Pitakonan.
        Yen kita miwiti mlaku-mlaku ngubengi kastil Inggris, apa sing bakal ditindakake?
        Pontefract lan Richard II?
        Mungkin Middleham lan Earl of Warwick, "kingmaker"?
        Utawa Alnwick lan kulawarga Percy?
        Utawa Mungkin iku worth njupuk ayunan ing Menara dhewe lan kabeh Plantagenets bebarengan?
        eseman
        1. kaliber
          21 September 2022 17:30
          +3
          Pitakonan apik. Lan jawaban bakal iki - pisanan, sethitik "teori umum" kanggo abad karo conto individu ... mbokmenawa artikel 3. Banjur ... apa sampeyan nulis bab. Apa sampeyan pribadi luwih kasengsem ing? Aku bisa nggawe sampeyan seneng ...
          1. Master Trilobit
            Master Trilobit 21 September 2022 20:53
            +1
            Спасибо.
            Banjur liyane luwih apik, sawetara kastil liyane. Mesthi, iku menarik bab Nevilles, Percy, Plantagenets, nanging apa kita ngerti, contone, bab Stafford, Beauchamp utawa Stanley kulawarga ... Mungkin kulawarga aristokrat liyane bakal teka tengen ... Apa duweke padha duwe, kedaton. , kepiye carane bisa urip, apa karo kunci iki saiki?
            Lan apa matesi dhewe kanggo Britain?
            Babaran, contone, Clermont utawa Montmorency ing Prancis uga menarik ...
            Kanthi pendekatan kasebut - "kastil-pemilik-sejarah" ruang lingkup karya mung diwatesi kanthi tembung "kesel". eseman
            1. kaliber
              22 September 2022 07:50
              +2
              Kutipan: Master Trilobite
              winates kanggo

              Также сохранностью замка и информацией в наличии о нем. Не о каждом все это есть в комплексе!
              1. Master Trilobit
                Master Trilobit 22 September 2022 11:42
                +1
                Ну, не знаю... Замков столько...Можно выбрать сначала те, что сохранились лучше, потом переходить к тем, от которых сохранились только руины, а потом к тем, от которых остались лишь зеленые холмы... eseman
                На мой взгляд, очень даже поэтично - там, где раньше звучали лютни, шуршали женские платья, громогласно провозглашались тосты за короля, а, может и в честь короля и одновременно плелись интриги и всякие феодальные крамолы, где рождались и умирали сильные мира сего, теперь растет зеленая трава... eseman
                1. 3x3z simpen
                  3x3z simpen 22 September 2022 14:14
                  +1
                  Замков столько...
                  4969, разной степени сохранности, на территории только одной Франции.
          2. Master Trilobit
            Master Trilobit 22 September 2022 12:12
            +1
            Kutipan saka kaliber
            Вас лично что больше интересует?

            Я выбрал, Вячеслав Олегович. eseman hi
            Пусть это будет Уорикский замок. Он отвечает, наверное, всем требованиям. eseman
            1. kaliber
              22 September 2022 15:54
              +2
              Kutipan: Master Trilobite
              Пусть это будет Уорикский замок. Он отвечает, наверное, всем требованиям

              Ayo dadi!
              1. Master Trilobit
                Master Trilobit 22 September 2022 17:30
                0
                Thanks in advance. hi eseman
                Думаю, можно будет под эту тему поговорить о многом. eseman
                1. kaliber
                  22 September 2022 17:40
                  +1
                  Kutipan: Master Trilobite
                  под эту тему поговорить

                  Сейчас посмотрел фонды Исторического наследия Британии - Вы выбрали очень интересное место. И материала достаточно. Мне было очень интересно работать. Узнал сам для себя много интересного. Так что это мне впору Вам спасибо говорить. Но работы много!
  6. depressant
    depressant 21 September 2022 11:22
    +4
    Aku pracaya yen Mary Stuart, dening cara, sing langsung di-push manfaat arsitektur Carlisle Castle konco dheweke karo pribadine, dipanggonke dening akeh sejarawan minangka standar-bearer saka resistance aktif kanggo makutha Inggris. Temenan, ing tampilan saka popularitas saka tema kabeh jinis resistance, lan utamané kanggo makutha Inggris. Kanggo makutha nyoba.
    Punika ingkang dipunserat sejarawan Nikolsky, umpamane:
    Kasucian bisa digayuh kanthi rong cara - kanthi urip suci utawa kanthi pati suci. Lan kepahlawanan Ratu Mary Stuart ora mung minangka ratu sing apik lan wanita sing apik lan tresna, nanging dheweke nampa pati amarga iman lan komitmen marang Gréja Katulik. Mary Stuart sing dadi pangarep-arep kabeh umat Katolik kanggo mulihake agama Katulik ing Inggris lan Skotlandia.

    Oh carane!
    Berarti suci...
    Piye wae iki menehi inspirasi kanggo kesederhanaan wong, lan Mary minangka ratu.
    1. kaliber
      21 September 2022 12:53
      +3
      Quote: depresi
      Piye wae saka kesederhanaan rakyat iki,

      Carane apik sampeyan nulis ...
      1. depressant
        depressant 21 September 2022 13:16
        +4
        Vyacheslav Olegovich, kahanan bisik-bisik!)))
        Dadi ratu ing umur 6 dina tegese. Martabat kraton ing prilaku ditempa dening urip minangka ratu. Nanging ora mung.
        Lha, mbayangna, bocah wadon cilik kasebut nyingkir saka wali, durung ngerti sapa dheweke, ing njaba kastil. Utawa ana wong sing nyolong bocah sing bodho. Lan ing kene dheweke ana ing kulawarga petani, angon geese. Sapa dheweke? wong tani! Nanging, wong wadon tani kanthi karakter. Amarga ing sisih ibu - getih Guises lan Bourbons, lan ing sisih eyang, ibu bapak - getih saka dinasti Tudor Inggris. Dadi ngendi kanggo pindhah saka iki? Saka gen? Aku pracaya banget iki, sanajan aku dikutuk amarga "pracaya".
        1. kaliber
          21 September 2022 17:26
          +1
          Quote: depresi
          Dadi ngendi kanggo pindhah saka iki? Saka gen?

          Bubar, putu wadon karo bapakne lan nalika dheweke bali dheweke ngandika: Lan nalika aku ndeleng carane dheweke nyekel garpu, aku nyadari aku iki putri sapa. Nanging dheweke ora sesambungan karo dheweke lan ora bisa sinau cara sing khas iki, uga cara tanpa sinau skate kanthi apik - dheweke tangi lan dadi bayi! Sanajan ana ngendi-endi: "Budaya, yaiku, katrampilan sing paling dhuwur, ora diwarisake!". Lan aku ora ngomong babagan karakter. Nyalin!
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 21 September 2022 17:37
            +5
            Garpu uga bisa dicekel ajiné, ajining dhiri ora negate iki, nanging ora warisan. Kapak lan pedhang, pedhang lan kapak!
    2. ArchiPhil
      ArchiPhil 21 September 2022 18:38
      +3
      Quote: depresi
      minangka standar-bearer saka resistance aktif kanggo makutha Inggris.

      Lan William Wallace? nglirik
      1. depressant
        depressant 21 September 2022 20:01
        +1
        Wani ati?
        Ing kene dheweke kaya satriya, mesthine nganggo pedhang. Aku ora yakin babagan kapak. Senajan kabeh bisa ing dina iku. Ora mungkin ksatria Skotlandia ing abad kaping 13 ditandhani kanthi glamor lan netepi kode etik tartamtu.
        1. ArchiPhil
          ArchiPhil 21 September 2022 20:10
          +2
          Quote: depresi
          Ora mungkin ksatria Skotlandia ing abad kaping 13 ditandhani kanthi glamor lan netepi kode etik tartamtu.

          Iki kanggo ahli kita sing dihormati ing Abad Pertengahan. Kanggo Anton. Nanging minangka spanduk perjuangan nglawan ekspansi Inggris? hi
          Bener, dheweke uga rampung ... ora kasil.
          1. depressant
            depressant 21 September 2022 20:34
            +1
            Aku elinga ana artikel ing VO babagan Wallace. Raja-raja Skotlandia melas marang rakyate sing mlarat lan mbayar pajeg sing murah. Edward I saka Inggris ora nuduhake welas asih, lan Wallace jumeneng. Dheweke rampung ora kasil, nanging dheweke dadi bupati.
          2. 3x3z simpen
            3x3z simpen 22 September 2022 07:03
            0
            Это к нашему уважаемому эксперту по Средневековью.К Антону.
            Антон не эксперт, просто знает немного больше, чем все, от того и картинка видится четче и ярче. Лучше быть, чем казаться.
  7. Master Trilobit
    Master Trilobit 21 September 2022 13:29
    +8
    Thanks kanggo penulis, kaya biasane.
    Aku pengin narik kawigatosan kanca-kanca ing sawetara kahanan saka urip Mary Stuart, sing ora ditekanake ing artikel kasebut, nanging kanggo aku dhewe, dheweke katon penting.
    Mary mlayu menyang Inggris ing taun 1568 nalika umur 26 taun.
    Dheweke dieksekusi ing taun 1587, nalika umure 44 taun, yaiku, sawise luwih saka 18 taun.
    Ing tembung liyane, Mary manggon ing Inggris ing beyo saka ratu Inggris kanggo 18 taun lan ing wektu iki malah ora keganggu kanggo resmi nilar hak kanggo tahta Inggris. Ayo kula ngelingake sampeyan yen Maria minangka putu "porphyrogenic" sing sah saka Tudor pisanan - Henry VII saka Inggris, nalika legitimasi lair Elizabeth ana ing mangu - dubiousness saka marriage ibuné kanggo Anne Boleyn karo King Henry VIII, tuduhan sakteruse. Anna saka treason, sing kudu diterusake, yaiku, nyabut kabeh hak lan gelar, pisanan kabeh, kraton, kanthi kabeh akibat kanggo ahli waris (ora bisa nuntut mahkota maneh) nggawe legitimasi Elizabeth. , ayo ngomong, ora satus persen.
    Ing babagan iki, aku mung gumun karo sabare Elisabet lan bodhone Maryam dhewe.
    1. Mihaylov
      Mihaylov 21 September 2022 14:14
      +5
      Kutipan: Master Trilobite
      Thanks kanggo penulis, kaya biasane.

      Sugeng siang Michael,
      Aku njupuk foto ing dina liyane khusus kanggo sampeyan:

      Piye perasaanmu babagan Cossack Rusia Kuna? wassat
      Banjur dheweke bakal tampil ing BKZ, sampeyan bisa ndeleng ing "asli" hi
      1. Master Trilobit
        Master Trilobit 21 September 2022 15:41
        +6
        Kula hormati, Sergey.
        Kita ora duwe cukup wong bodho?
        Ayo padha mabur paling ora ing Vimanas. Badut. Aku wungu. Ora cukup kanggo nanggapi dolboslav kaya ngono. ngguyu
  8. 3x3z simpen
    3x3z simpen 21 September 2022 15:28
    +3
    Nanging, biaya kanggo njaga pengadilan cilik kasebut utamane kanggo Ratu Elizabeth. Ratu Inggris mbayar rata-rata £56 saben minggu
    Aku saiki ngerti yen dhuwit iki bisa ndhukung garnisun Carlisle.
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich!
  9. Nefilim
    Nefilim 21 September 2022 17:41
    +3
    Pembaca babagan sejarah Abad Pertengahan (kelas 6), bagean 2. M., 1998, p. 282–283

    Iki minangka balada Konstantin Balmont "Castle Jan Valmor" saka koleksi "Burning Buildings". Balada sing ayu, romantis, nanging ora cocok kanggo plot artikel kasebut.
    1. 3x3z simpen
      3x3z simpen 21 September 2022 18:06
      +3
      Kanggo iku, kalebu buku teks sejarah Abad Pertengahan.)))
      1. Nefilim
        Nefilim 21 September 2022 18:16
        +2
        Malah kurang cocok kanggo buku pelajaran sejarah Abad Pertengahan, utamane kanggo kelas enem.
        Yen penulis wis tensed munggah lan wungu ing ndhuwur tingkat saka kelas menengah, banjur minangka epigraph kang bakal nggunakake soko saka puisi Mary Stuart dhéwé, contone, geguritan sing ditulis ing esuk saka eksekusi dhewe. Iku ora bakal dadi karya lanang, nanging bojomu.
        Que suis-je helas? Et de quoi sert ma vie?
        Aku iki kanggo korps privé de coeur,
        Une ombre vane, un objet de malheur
        Apa maneh yen sampeyan lagi seneng.
        Plus ne me portez, O ennemis, d'envie
        A qui n'a plus l'esprit à la grandeur.
        J'ai consommé d'excessive douleur
        Votre ire en bref de voir assouvie.
        Et vous, amis, qui m'avez tenue chere,
        Souvenez vous que sans coeur et sans sante
        Je ne saurais aucune bonne oeuvre faire,
        Souhaitez donc fin de calamite
        Et que, ici-bas étant assez punie,
        Aku bisa melu ing bungah tanpa wates.

        Utawa ing paling soko saka sonnets Brodsky kanggo Mary Stuart.
        Jumlah kekasihmu, Marie,
        ngluwihi nomer telu
        papat, sepuluh, rong puluh, selikur.
        Ora ana karusakan maneh kanggo mahkota,
        saka ora sengaja turu karo wong.
        (Mulane makutha wis pinasthi;
        republik bisa urip
        kaya sawetara kolom kuno).
        Lan saka titik iki tampilan, ora inchi
        ora mindhah baron Scottish.
        Skotlandia sampeyan ora ngerti
        Kepiye carane bunk beda karo dhampar?
        Ing abad sawijining, gagak putih,
        kanggo kontemporer sampeyan ...

        1. kaliber
          21 September 2022 18:30
          +3
          Puisi dheweke kudu diterjemahake. Ora ana makna khusus, nanging tenaga kerja ing ndhuwur sirah. Lan geguritan sing kapindho yaiku babagan Maria, ya ... nanging kanthi pribadi, kastil luwih penting kanggo aku ... Mulane, epigraf babagan iki. Iki, ayo dicritakake mangkene: salah sawijining bab ing buku liyane. Babagan kastil. Babagan Maria bakal dadi sembrono, mula emphasis dipindhah menyang kastil.
          1. Nefilim
            Nefilim 21 September 2022 18:34
            0
            Puisi dheweke kudu diterjemahake. Ora ana makna khusus, nanging tenaga kerja ing ndhuwur sirah

            Adhuh, sapa aku iki? Lan apa uripku kanggo aku?
            Aku mung awak sing ati-ati
            A bayangan muspra, makhluk apes,
            Duwe mung mortification-urip.
            Mungsuhku, tinggalake rasa merimu;
            Aku ora kepéngin manèh kanggo istana dhuwur;
            Aku nandhang lara saya suwe banget
            Kanggo ngilangake nesu sampeyan bebarengan.
            Lan sampeyan, kanca, sing tresna marang aku kanthi suci,
            Elinga, kelangan kesehatan, lan jiwa, lan tentrem,
            Ora ana barang sing pantes daklakoni;
            Aku mung njaluk pungkasane kacilakanku
            Lan supaya, diukum dening donya sing ana ing saubengé,
            Aku nampa bagéyan saka Bliss langgeng.
        2. 3x3z simpen
          3x3z simpen 21 September 2022 18:30
          +4
          Brodsky tansah sober ing pambiji.
        3. 3x3z simpen
          3x3z simpen 21 September 2022 18:42
          +3
          Lan kanggo karya Maria-light-Stuartovna, painfully ngelingaken kula saka replika saka salah siji saka "komentator paling apik".
          1. Nefilim
            Nefilim 21 September 2022 18:52
            +2
            Bubar iki aku piye wae singsot karo ayat
            Lan menehi metu tanpa tandha kula;
            Jester majalah nulis artikel babagan dheweke,
            Nglilani dheweke lunga tanpa teken, wong jahat.
            Nanging apa? Ora aku utawa wong bajingan umum
            Gagal nutupi lara kusta:
            Dheweke ngerteni aku kanthi cakar ing sawijining menit,
            Aku mung dikenali dening kuping.

            Sawetara jinis fellow miskin karo minuses nyeret piyambak saka "kabar", ketoke.
        4. Korsar4
          Korsar4 21 September 2022 19:22
          +4
          Nerusake tema Brodsky:

          Apa sing nggawe sejarah? - Badan.
          Seni? - Badan putus.
          Njaluk Schiller: Crita-crita mlebu
          saka Schiller. Marie, sampeyan ora nyana
          sing Jerman, biting bit,
          bakal mundhakaken lawas, nyatane, kasus:
          apa dheweke peduli?
          marang sapa kowe menehi apa ora?
  10. depressant
    depressant 21 September 2022 18:44
    +3
    Rincian saka panel needlework (saiki ing Oxburgh Hall, Norfolk), salah siji saka akeh digawe dening Mary, Ratu Skotlandia lan Bess saka Hardwick sak pakunjaran Mary.


    Nu-nu, pikirku, maca caption ing ngisor foto pecahan panel. Bess bordir, lan Maria ditambahake. Lan, ora!
    Pranyata metu sing Maria enom
    sinau sejarah, musik, basa klasik lan modern - Latin, Yunani, Italia, Spanyol, Inggris. Latihan kasebut nyritakake kabisan alami ratu: dheweke main musik lan nulis puisi, dibedakake kanthi kemampuan kanggo mindhah kanthi apik lan nari kanthi apik, nindakake obrolan sing apik lan nuduhake kemampuan oratorical.

    Lan siji kudu mikir, miturut adat ing wektu iku, padha mulang dheweke needlework.
    Miturut cara, babagan puisi.
    Mary Stuart, sawise 10 taun dikunjara:

    Pangarep-arepku, Pangeran Yehuwah iku becik-becik!
    Wenehi aku kamardikan, dadi alus karo aku.
    Disiksa ing panangkaran, lemes amarga lara,
    Aku lagi mikir karo kowe.
    Mudhun ing dhengkul, liwat luh lan umpluk
    Aku ndedonga kanggo kamardikan, Omnipotent.

    Nanging babagan sampeyan dhewe. Sikilipun lara. Banjur mukjijat kedaden ing kuburan dheweke.