Review militèr

Bom anti-bunker Amerika Serikat

26
Bom anti-bunker Amerika Serikat
F-15 fighter-bomber ngeculake bom GBU-28



Sajrone dekade kepungkur, Pentagon wis menehi perhatian marang pangembangan lan produksi penerbangan bom sing dirancang kanggo numpes obyek dikubur dilindhungi saka mungsuh. Nganti saiki, wis digawe sawetara warheads penetrating lan bom adhedhasar wong-wong mau. kuwi gaman kompatibel karo pesawat taktis lan strategis, saéngga entuk keluwesan aplikasi sing dhuwur.

tingkat taktis


Pakaryan bom penetrasi / bunker modern pancen diwiwiti ing pertengahan taun 109-an. Asil pisanane dadi BLU-2/B. Iki minangka bom sing ora diawasi bobote 900 lb (XNUMX kg) sing dimaksudake kanggo para pejuang taktis lan/utawa pengebom.

BLU-109 / B dibangun ing kasus baja palsu kanthi tembok sing ora kurang saka 1 inci. 250 kg bahan peledak dilebokake ing rongga njero. Kasedhiya kanggo sekring ngisor, micu karo wektu tundha tartamtu. Kanthi paramèter rilis sing optimal, bom ngembangake kacepetan dhuwur nalika tiba lan entuk energi sing signifikan. Amarga iku, produk bisa nembus 1,8 m saka beton bertulang utawa sawetara meter saka lemah.


Tiba lan detonasi bom GBU-24 kanthi hulu ledak BLU-109/B

Sabanjure, hulu ledak bom BLU-109 / B digunakake minangka bagéan saka amunisi liyane. Kanthi bantuan, padha nggawe modifikasi penetrating bom dipandu GBU-10 Paveway II, GBU-23 lan GBU-27 Paveway III, etc. Sarana tuntunan amunisi kasebut ndadekake bisa nggedhekake potensi hulu ledak.

Ing taun nineties, adhedhasar produk BLU-109 / B, bom BLU-116 / B dikembangake. Kanggo dheweke, kasus sing dianyari digawe saka campuran sing luwih awet adhedhasar nikel lan uranium sing wis entek. Nalika njaga massa lan kekandelan tembok sing padha, awak kasebut bisa ngrusak beton bertulang nganti 3,4 m lan banjur ngrusak bunker kasebut. Warhead saka jinis anyar bisa digunakake ing wangun bom unguided lan amunisi didandani.

Bom BLU-109/B uga digawe adhedhasar BLU-118/B. Wis awak padha, nanging dilengkapi karo warhead thermobaric. Muatan sing bobote 254 kg luwih efektif nyerang tenaga kerja lan macem-macem obyek ing target sing dikubur.

Ing taun-taun pungkasan, bom BLU-109 / B wis mboko sithik diganti karo bom BLU-137 / B anyar. Kaya ing proyek sadurunge, solusi teknis sing wis kabukten digunakake ing nggawe, nanging ditindakake kanthi nggunakake bahan lan komponen anyar. Amarga iki, tambah tartamtu ing karakteristik wis dijupuk.


Bom GBU-57 lan pangripta

Panggonan khusus ing arsenals dikuwasani dening amunisi B61 Mod.11. Iki minangka bom termonuklir taktis kanthi ngasilake variabel saka 10 nganti 340 kt. Badan sing dikuatake nyedhiyakake penetrasi sawetara meter saka lemah utawa beton sing dikuatake. Miturut macem-macem sumber, ing babagan iki, B61 Mod.11 padha karo BLU-116 / B non-nuklir. Sawetara taun kepungkur, nggarap modifikasi anyar Mod.12 rampung. Nampilake akurasi lan penetrasi sing luwih apik.

kaliber gedhe


Conto penasaran saka bom penetrating katon sak Operasi Desert Storm, lan iku njupuk mung sawetara minggu kanggo berkembang. Dadi, sawise wiwitan permusuhan, ternyata produk BLU-109 / B ora bisa nyerang sawetara target mungsuh. Ing babagan iki, Pentagon mrentahake pangembangan amunisi anyar, sing nampa indeks GBU-28.

Bom kasebut nduweni kaliber 5 ewu kilogram (2270 kg) lan nggawa 286 kg bahan peledak. Kasus awet kanggo batch pisanan senjata digawe saka laras howitzer 203-mm saka panyimpenan. Ing mangsa ngarep, kasus hardened sing dirancang khusus mlebu ing seri kasebut. Warhead kuwi ditetepake minangka BLU-113/B. Iki diusulake kanggo nambah karo kepala homing laser utawa satelit. Ing tes, loro varian bom GBU-28 nuduhake kemampuan kanggo nembus paling sethithik 6,7 m saka beton bertulang.

Bom pangeboman GBU-28 digunakake kanthi winates ing operasi militer. Ing wektu sing padha, padha nduduhake kemampuan amunisi sing luwih abot, lan diputusake kanggo ngembangake produk anyar ing kaliber iki. Kanggo nambah kuwalitas pertempuran, diusulake nggunakake sarana panuntun dhumateng anyar, uga kanggo nggedhekake sawetara operator. Dadi, sawetara bom anyar dimaksudake kanggo pengebom B-2 lan B-52.


Bom termonuklir B61 Mod.12 ing uji coba

Ing pertengahan nineties, bom GBU-37 muncul. Iku versi rumiyin modern saka GBU-28 sadurungé lan digunakake BLU-113 / B hulu ledak padha. Iki ditambah karo GOS modern adhedhasar navigasi satelit kanthi akurasi sing luwih apik. Amarga iki, potensial saka hulu ledak luwih temen maujud.

Wiwit wiwitan taun 57-an, amunisi anti-bunker sing luwih kuat wis dikembangake, sing banjur nampa indeks GBU-6,2. Produk iki kira-kira. 800 m kanthi diameter 30 mm. Kaliber - 13,6 ewu kilogram (kira-kira 2,4 ton) kanthi muatan 60 ton. Amarga ukurane sing gedhe, bom kuwi mung bisa digunakake dening pengebom jarak jauh. Kemampuan kanggo nembus menyang ambane luwih saka XNUMX m diumumake. Panuntun digunakake nggunakake sistem GPS.

Nganti saiki, bom GBU-57 wis ngalami sawetara upgrade. Tujuane yaiku kanggo nambah paramèter penetrasi, akurasi hit lan kekuwatan saka warhead.

Perkembangan janjeni


Kanthi pangembangan desain lan introduksi bahan anyar, kuwalitas pertempuran bom penetrating saya mundhak. Mung sawetara dekade, tukang senjata Amerika bisa nambah penetrasi nganti puluhan meter. Nanging, sukses kuwi ora mimpin kanggo mandeg ing arah. Pangembangan amunisi anyar kanggo ngrusak struktur sing dikubur terus.


Amunisi janji GBU-72

Alesan kanggo karya kasebut yaiku sukses ilmu material ing bidang konstruksi. Ing dekade anyar, komposisi konkrit bertetulang anyar kanthi resistensi tambah kanggo karusakan kinetik wis ditemokake. Kanggo nindakake iki, macem-macem pangisi dilebokake ing campuran beton, kayata kawat logam tipis utawa partikel sing luwih gedhe. Eksperimen sing dikawruhi nuduhake paningkatan kekuatan sing cetha dibandhingake karo beton bertulang "biasa".

Kanggo ngembangake bom aerial sing ana lan kanggo ngalahake target sing luwih kompleks, amunisi GBU-72 saiki dikembangake. Taun kepungkur, bom iki dites lan nuduhake ciri-cirine kanggo pisanan. Ing mangsa ngarep, direncanakake kanggo ngliwati kabeh tahapan lan dilebokake ing layanan.

GBU-72 ditetepake Advanced 5K Penetrator, bom penetrating 5 pound sing luwih apik. Externally, iku padha karo amunisi anti-bunker sadurungé, nanging beda ing materi lan desain awak. Peningkatan fitur utama wis diumumake, nanging ciri sing tepat durung bisa dijenengi.

Miturut macem-macem prakiraan, bom penetrating wis nyedhaki puncak kemampuane, nanging masa depane ora mesthi. Teknologi lan bahan konstruksi modern lan canggih ndadekake bisa ngiyatake maneh pangayoman obyek sing dikubur. Apa bakal bisa maneh kanggo nggawa penetrasi bom udhara menyang tingkat sing dibutuhake ora jelas. Ing tartamtu, sawetara watesan ing pembangunan dileksanakake dening prinsip akumulasi energi kinetik sak tiba.


Rudal hipersonik sing berpengalaman AGM-183. Mungkin senjata kasebut duwe fungsi anti-bunker.

Pelengkap kanggo bom penetrating, bisa nggebug target sing luwih rumit lan tahan lama, bisa dadi macem-macem sistem rudal kanthi hulu ledak sing cocog. Sistem hipersonik duwe prospek gedhe ing wilayah iki. Warhead atos saka gaman kasebut bakal bisa nembus lapisan lemah sing luwih gedhe lan nabrak bunker beton ing sangisore.

Saiki, sawetara sistem hipersonik saka siji tujuan utawa liyane dikembangake ing Amerika Serikat bebarengan. Apa dheweke uga bakal digunakake kanggo nglawan bunker durung jelas. Ing wektu sing padha, Pentagon ngerti babagan panggunaan senjata hipersonik Rusia sing padha - lan bisa uga nggawe kesimpulan.

Kesempatan


Mangkono, penerbangan taktis lan jarak jauh AS duwe macem-macem bom sing dirancang kanggo ngrusak struktur sing dilindhungi ing jero lemah. Sampel ing layanan kompatibel karo operator sing beda-beda lan nuduhake karakteristik sing beda. Iki ngidini sampeyan milih senjata sing paling optimal kanggo target tartamtu lan ngoptimalake aspek liyane saka serangan udara.

Pangembangan bom anti-bunker ora mandheg, lan model anyar bakal mlebu layanan ing mangsa ngarep. Ing wektu sing padha, prospek masa depan arah iki ora jelas. Mbok menawa Pentagon bakal terus ngembangake lan ngembangake bom anyar lan luwih apik. Nanging, ing mangsa ngarep bisa ditambah karo sarana karusakan sing luwih efektif, sing bakal nggedhekake kemampuan tempur penerbangan maneh.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
Departemen Pertahanan AS, Wikimedia Commons
26 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Vladimir_2U
    Vladimir_2U 22 September 2022 16:04
    -9
    Bom kanthi jangkauan lan dhuwur aplikasi kasebut ora ana gunane nglawan mungsuh sing dikembangake.
    1. Hitriy Zhuk
      Hitriy Zhuk 22 September 2022 16:40
      +2
      Kutipan: Vladimir_2U
      marang mungsuh dikembangaké

      Nalika AS perang karo siji?
      Kanggo 50 taun kepungkur iki ora kedadeyan.
    2. Andrey Moskvin
      Andrey Moskvin 22 September 2022 16:45
      +3
      Apa sing salah karo dhuwur aplikasi? Lan apa kisaran?
      1. Genry
        Genry 22 September 2022 17:36
        +1
        Kutipan: Andrey Moskvin
        Apa sing salah karo dhuwur aplikasi? Lan apa kisaran?

        Negara duwe rudal jelajah kanthi fungsi sing padha.
        Lan mabur menyang pesawat kanthi bom - ing kene ana pitakonan babagan dhuwur lan jarak. Dhuwur minangka energi potensial sing dadi energi kinetik, sing ditindakake kanggo nyedhaki jarak - yen sisa energi kinetik cilik, mula penetrasi ora cukup (kaya peluru).
        1. Andrey Moskvin
          Andrey Moskvin 22 September 2022 17:43
          +1
          Rudal jelajah kanthi daya tembus kaya ngono? belay
          Kanggo penetrators iki, kok sawetara, luwih vertikal tiba, luwih apik.
        2. Vladimir_2U
          Vladimir_2U 23 September 2022 04:09
          0
          Kutipan saka Genry.
          Negara duwe rudal jelajah kanthi fungsi sing padha.

          Aku ora ngelingi karo kuwi waja-tindik.
      2. Vladimir_2U
        Vladimir_2U 23 September 2022 04:08
        +1
        Kutipan: Andrey Moskvin
        Apa sing salah karo dhuwur aplikasi? Lan apa kisaran?

        Apa sampeyan ora bisa nggawe kesimpulan dhewe? SD, ing kasus iki. Jarak gulung cendhak lan dhuwur gulung dhuwur. Operator ing kasus iki minangka target sing gampang kanggo pertahanan udara maju.
        1. Andrey Moskvin
          Andrey Moskvin 23 September 2022 04:20
          0
          Dadi ora ana sing ngebom mungsuh sing kuwat kanthi mungsuh sing tiba. Iki kanggo setengah rusak.
          Aku, ora kaya sampeyan, ora minus sapa wae.
          1. Vladimir_2U
            Vladimir_2U 23 September 2022 04:22
            0
            Kutipan: Andrey Moskvin
            Dadi ora ana sing ngebom mungsuh sing kuwat kanthi mungsuh sing tiba. Iki kanggo setengah rusak.
            Aku, ora kaya sampeyan, ora minus sapa wae.

            Banjur apa pitakonan ing kabeh? Aku sijine minus kanggo stupidity pitakonan.
            1. Andrey Moskvin
              Andrey Moskvin 23 September 2022 04:42
              0
              Bodho yaiku babagan rudal jelajah sing nembus beton nganti pirang-pirang meter. hi
              1. Vladimir_2U
                Vladimir_2U 23 September 2022 05:22
                0
                Kutipan: Andrey Moskvin
                Bodho yaiku babagan rudal jelajah sing nembus beton nganti pirang-pirang meter.

                Aku ora nulis babagan iki. hi
  2. gendéra lawas
    gendéra lawas 22 September 2022 16:15
    +1
    Thanks kanggo penulis, artikel sing apik!
  3. megadeth
    megadeth 22 September 2022 16:47
    +1
    Aku pengin penulis menehi conto analog kita, yen ana mesthi (aku durung weruh apa-apa) ...
    1. Vladimir61
      Vladimir61 22 September 2022 20:54
      0
      Kutipan saka megadeth
      Aku pengin penulis menehi conto analog kita, yen ana mesthi (aku durung weruh apa-apa) ...
      Wiwit 2016 OCD "Drill", data paling anyar ing 02.02.2021/XNUMX/XNUMX
      "Kita wis nggawe kemajuan sing serius ing taun kepungkur ing produksi bom aerial sing dikoreksi saka seri KAB," ujare Boris Obnosov, direktur umum saka Tactical Missile Weapons Corporation (KTRV), minggu kepungkur ing wawancara karo Kurir Industri Militer. saben minggu. "Tes generasi anyar wis rampung. ngrancang amunisi kaliber 250, 500 lan 1500 kilogram, nandatangani kontrak jangka panjang kanggo pasokan menyang unit tempur Angkatan Bersenjata. Produksi serial wis diwiwiti."
      1. IkhlasX
        IkhlasX 27 September 2022 08:14
        0
        Kita isih duwe BETAB mung nglawan bunker, meh saka jaman Stalin.
  4. bk0010
    bk0010 22 September 2022 16:56
    -2
    Panggonan khusus ing arsenals dikuwasani dening amunisi B61 Mod.11. Iki minangka bom termonuklir taktis kanthi ngasilake variabel saka 10 nganti 340 kt. Hull hardened nyedhiyakake penetrasi sawetara meter saka lemah utawa beton bertulang
    Kanggo apa? Sawetara meter iki isih bakal nguap (tiba ing bal plasma) sanajan 10kT.
    Kemampuan kanggo nembus menyang ambane luwih saka 60 m diumumake.
    Apa dheweke duwe excavator ing kapal? 60 m pancen akeh banget, luwih jero tinimbang sumur artesis.
    Kanggo nindakake iki, macem-macem pangisi dilebokake ing campuran beton, kayata kawat logam tipis utawa partikel sing luwih gedhe.
    Apa pemisah bom ora bakal luwih murah? Kisi-kisi sing cetha kanthi tambahan setengah gauge.
    Ing tartamtu, sawetara watesan ing pembangunan dileksanakake dening prinsip akumulasi energi kinetik sak tiba.
    Sampeyan bisa nglebokake booster bahan bakar padat menyang buntut bom.
    1. Vadim dok
      Vadim dok 22 September 2022 17:33
      0
      Kanggo ngrusak landasan pacu ing taun 1967, Israel nggunakake bom sing padha karo penguat roket buntut.
    2. wuh wuh
      wuh wuh 22 September 2022 22:29
      -1
      "Apa dheweke duwe ekskavator ing kapal? 60 m pancen akeh banget" ///
      ---
      Dheweke entuk booster roket
      lan dheweke wis ngaco menyang lemah. Kaya bor.
    3. NG inform
      NG inform 23 September 2022 21:02
      0
      Pamer, mbokmenawa. Padha dibuwang ing sawetara lemah lempung.
  5. DKuznecov
    DKuznecov 22 September 2022 17:56
    +2
    kaki / meter, kilogram / kilogram.
    "Penulis" kudu mutusake
    kanthi sistem pangukuran.
  6. yowis
    yowis 22 September 2022 18:07
    0
    Kabeh iki, mesthi, menarik lan informatif, nanging yen diterjemahake menyang bidang praktis, ternyata "kompleks industri militer domestik" ora nyedhiyakake. Apa ora Donetsk isih dibuwang?
  7. demiurge
    demiurge 22 September 2022 18:10
    +2
    Aku weruh kabel logam disigar lan loosened menyang Utas minangka hardener konkrit nalika padha nyuwil panyimpenan emas lawas (dibangun ing taun 50-an) ing refinery a. Iki babagan teknologi anyar.
  8. Aviator_
    Aviator_ 22 September 2022 20:20
    0
    Ing foto, ing ngendi GBU-57 lan pangripta, sampeyan bisa ndeleng manawa bom kasebut duwe sayap kisi (pangembangan taun 60-an ing abad pungkasan)
  9. Sasha saka Uralmash
    Sasha saka Uralmash 23 September 2022 20:49
    0
    Iki dudu apa sing diomongake! Apa penulis situs njupuk kita adoh saka masalah sing penting! Ing taun-taun pungkasan! Dheweke ora ngenteni jawaban pungkasan!
  10. Charik
    Charik 24 September 2022 07:19
    0
    sapa sing nggawe aku ngira-ngira.... ngguyu
  11. DrDim
    DrDim 25 September 2022 16:42
    0
    Kutipan saka Genry.
    Negara duwe rudal jelajah kanthi fungsi sing padha.

    Conto bisa? lunga mung ilat? lungaa, bodho.