Review militèr

Prancis MLRS LRU kanggo Ukraina

29
Prancis MLRS LRU kanggo Ukraina
Peluncur LRU ing posisi tempur. Foto dening Kamentrian Pertahanan Prancis



Negara-negara manca terus nyedhiyakake sistem roket peluncuran macem-macem gaya NATO menyang Ukraina. Bubar iki dikenal yen Prancis bakal gabung karo proses kasebut. Ing mangsa cedhak, dheweke ngrancang kanggo mindhah MLRS jinis LRU menyang rezim Ukraina. Ing kasus iki, kita ngomong babagan mung telung kendaraan tempur sing dijupuk saka tentara kita dhewe. Sepira migunani pitulungan kasebut minangka pitakonan gedhe.

Telung unit


Ing tanggal 12 Oktober, sawise rapat reguler saka grup kontak NATO ing bantuan kanggo Ukraina, dadi dikenal sing Prancis plans kanggo mindhah senjata anyar lan peralatan kanggo rezim Kyiv. Miturut sawetara publikasi Prancis, paket bantuan militer-teknis kasebut bakal kalebu MLRS, sistem anti-pesawat lan produk liyane. Dheweke bakal dijupuk ing unit tempur tentara Prancis.

Kanggo nguatake artileri roket Ukrainia, diusulake kanggo nyedhiyakake sawetara sistem roket peluncuran LRU - versi modern "Eropa" saka M270 MLRS Amerika. Amarga kabisan winates, tentara Prancis mung bisa nyedhiakke telung kendaraan kasebut. Apa amunisi bakal ditambahake ora dilaporake.

Miturut pers Prancis, telung LRU bakal dicopot saka unit tempur pasukan darat lan disiapake kanggo dikirim. Wektu pas transfer durung diumumake. Nanging, pengalaman NATO nuduhake manawa pangiriman kasebut bisa rampung sajrone sawetara minggu utawa malah dina.

Pasokan kendaraan LRU Prancis bakal ngidini rezim Kyiv nambah armada MLRS sing dilacak gaya NATO. Nganti saiki, wis nampa udakara puluhan unit kulawarga MLRS saka mitra asing. Iki minangka sistem asli Amerika M270 saka macem-macem modifikasi, uga kendaraan Jerman MARS II. Saiki produk Prancis samesthine, amarga jumlah total kendaraan bakal ngluwihi 10-12 unit.

modernisasi Eropa


Ing pungkasan taun wolung puluhan, MLRS M270 MLRS Amerika saka modifikasi pisanan diadopsi dening pasukan darat Prancis. Ing sawetara taun sabanjure, luwih saka 60 sistem kasebut dituku kanggo tentara. Bebarengan karo kendaraan tempur, roket tanpa arah sing ana ing wektu kasebut dipesen.


LRU Prancis ing parade, 2015. Foto dening Wikimedia Commons

Operasi peralatan kasebut ing konfigurasi asli terus nganti pungkasan taun XNUMX-an. Banjur Prancis, Jerman lan Italia sarujuk kanggo ngembangake proyek modernisasi MLRS sing wis ana. Nganyari kuwi mestine kanggo mundhakaken kabeh ciri utama, njamin kompatibilitas karo generasi anyar pluru, lan uga njupuk menyang akun persetujuan internasional paling anyar.

Proyek modernisasi dikembangake dening sawetara perusahaan Eropa. Peran utama kasebut dijupuk dening Krauss-Maffei Wegmann Jerman lan Pertahanan lan Angkasa Airbus Prancis. Dheweke ngembangake akeh instrumen lan alat anyar.

Ing taun 2011, Kamentrian Pertahanan Prancis mrentahake supaya modernisasi M270 MLRS. Amarga nyuda kabutuhan tentara lan kemampuan finansial sing winates, diputusake kanggo nganyarke mung 13 kendaraan tempur. Saiki dikenal kanthi sebutan Lance-Roquettes Unitaire (LRU). Peralatan liyane dikirim kanggo panyimpenan; nasibe mbesuk isih durung mesthi.

Sejajar karo LRU Prancis, MLRS Jerman lan Italia ngalami modernisasi. Sawise nganyari, mobil Jerman diarani MARS II, lan Italia - MLRS-I. Instalasi saka telung negara dibangun maneh miturut proyek umum lan praktis ora beda-beda.

Musim panas iki, Jerman ngirim sawetara MLRS MARS II menyang Ukraina. Saiki sawetara mesin kasebut dikirim dening Prancis. Iku curious sing tentara Prancis allocates 3 instalasi saka 13 kasedhiya - nyatane, seprapat saka taman. Iki nuwuhake pitakon babagan pangopènan utawa pangembangan artileri roket Prancis luwih lanjut.

prabédan kacathet


Proyek modernisasi M270 Eropa nyedhiyakake kanggo njaga sawetara unit utama sistem nalika ngganti liyane. Amarga iki, padha njamin kompatibilitas karo amunisi anyar, nambah karakteristik utama lan ditanggulangi masalah liyane. Umumé, proyek Eropa LRU / MARS II / MLRS-I padha karo modernisasi Amerika M270A1.


LRU ing konfigurasi marching. Foto dening Wikimedia Commons

Sajrone nganyari, arsitektur LRU ora diganti. Sasis sing dilacak kanthi kemampuan lintas negara sing dhuwur isih digunakake. Nduwe peluncur kanggo rong wadhah gabungan kanthi rudal. Ing wektu sing padha, instalasi ilang drive panuntun dhumateng hydraulic; padha diganti dening listrik luwih maju.

Piranti kontrol geni standar diganti dening EFCS anyar (European Fire Control System) saka Airbus. SLA kasebut bisa digunakake ing puteran kontrol modern lan ngidini panggunaan roket saka kulawarga GMLRS. Ing kasus iki, ora kabeh rudal bisa digunakake. EFCS ing tingkat program nglarang tembak proyektil kanthi hulu ledak klaster - sesuai karo konvensi sing ana.

Mangkono, beban amunisi saka MLRS LRU lan analoge mung kasusun saka projectiles M31 didandani saka versi beda. Gumantung ing modifikasi, padha duwe sawetara pesawat paling sethithik 80-85 km. Sistem navigasi lan kontrol satelit menehi akurasi hit dhuwur. Kabeh varian M31 nggawa hulu ledak fragmentasi bledosan dhuwur sing manunggal kanthi bobot 91 kg.

Ing pungkasan taun wolung puluhan, M270 MLRS buatan Amerika entuk kesempatan nggunakake misil operasional-taktis ATACMS. Gegayutan karo anané OCR dhewe, tentara Prancis ora mréntahaké misil Amérika anyar. Proyek modernisasi LRU uga ora nyedhiyakake transformasi MLRS dadi OTRK. Apa integrasi ATACMS bisa ditindakake ing tahap iki lan kepiye angel ora dingerteni.

Watesan lan masalah


Nganti saiki, negara manca wis dikirim menyang Ukraina babagan rolas M270 macem-macem sistem roket peluncuran saka macem-macem versi. Kajaba iku, jumlah produk M142 HIMARS sing padha wis ditransfer. Saiki dilaporake babagan wutah sing cedhak saka klompok MLRS asing amarga pasokan kendaraan LRU Prancis.

Nanging, Prancis ngrancang kanggo nransfer mung telung peluncur self-propelled. Iku gampang kanggo ndeleng manawa peralatan iki ora cukup kanggo nguatake artileri roket Ukrainia. Telung kendaraan bakal ngidini sampeyan nggawe mung siji platoon geni, lan sampeyan ora bisa nyana asil pinunjul saka unit kuwi.


Panggunaan pertempuran pisanan saka MLRS LRU. Mali, Maret 2016. Foto dening Opex360

Amarga syarat khusus tentara Prancis, MLRS mung bisa nggunakake roket saka siji jinis, dene panggunaan liyane ora kalebu. LRU ora bisa murub rudal paling mbebayani sing nggawa hulu ledak klaster utawa "ganti". Kompatibilitas karo misil operasional-taktis uga ora kasedhiya.

Roket M31 nduweni kinerja sing cukup dhuwur, nanging panggunaan sing sukses ora dijamin. Formasi Ukrainia ajeg nyoba nyerang target militer utawa sipil Rusia. Mayoritas pluru mabur, lan kadhangkala kabeh produk, kasil dicegat dening pertahanan udara kita. Temenan, asil nggunakake LRU Prancis bakal padha.

Sajrone tembak, MLRS mbukak topeng dhewe lan ana risiko kena bali. Kajaba iku, kendaraan tempur bisa katon ing papan parkir utawa pindhah menyang posisi tembak. Nganti saiki, tentara Rusia wis bisa numpes sawetara MLRS asing sing ditransfer menyang Ukraina. Mobil LRU Prancis ora kebal saka nasib kasebut.

Bantuan mamang


Mangkono, mitra manca maneh janji bantuan militer-teknis Ukraina, nanging regane nyata ana ing pitakonan. Mung sawetara kendaraan tempur kanthi kemampuan winates sing siap dipasrahake menyang rezim Kyiv, lan prospek sing cukup jelas. Peralatan saka Prancis bakal duwe pengaruh cilik marang potensial panampa lan, paling kamungkinan, bakal cepet ora ana.

Ing wektu sing padha, kahanan karo LRU MLRS nduweni fitur penasaran sing mbedakake saka episode "bantuan" liyane kanggo Ukraina. Kanggo sawetara alasan, Prancis mutusake kanggo nyedhiyakake 3 kendaraan tempur saka 13 sing kasedhiya, sing kudu mengaruhi kemampuan pertahanan dhewe. Tentara Prancis nduweni kemampuan teoritis kanggo mbalekake indikator kuantitatif, nanging ora jelas manawa dheweke nggunakake. Napa Paris njupuk langkah kasebut minangka pitakonan gedhe.
Pengarang:
29 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Lex_is
    Lex_is 15 Oktober 2022 06:05
    + 26
    Aku seneng positif penulis.
    Secara total, ana telung peluncur, siji peleton geni, lan wolulas misil sing dipandu ing salvo kanthi jarak 80 km.
    Eka trifle!
    Alamiah:
    bakal meh ora ana efek .. lan, paling kamungkinan, bakal cepet mandek kanggo ana

    Nutul peluncur saka 60-80 km sawise salvo iku sepele kaya rong driji ..

    Miturut cara, carane akeh HIMSRS wis dikonfirmasi wis mandhek kanggo ana ing kabeh wektu?
    1. Barmaglot_07
      Barmaglot_07 15 Oktober 2022 06:22
      +7
      Ora wolulas, nanging telung puluh enem. Loro tas saben mobil.
      1. Lex_is
        Lex_is 15 Oktober 2022 08:55
        +7
        Ya, matur nuwun kanggo koreksi kanggo rong blok sing dilacak.
    2. demiurge
      demiurge 15 Oktober 2022 07:15
      -7
      Siji roket E GMLRS regane Finlandia 430000 dolar. (91 yuta kanggo 35 paket 6 roket). Total peluncuran 24 rudal regane luwih saka 10 yuta dolar.
      Njupuk menyang akun kasunyatan sing dijupuk 152mm (unguided) biaya luwih kurang saka sewu dolar, carane akeh cangkang kudu ing Simpenan kanggo mbayar voli?
      1. Rosemary
        Rosemary 15 Oktober 2022 08:27
        +6
        Kutipan saka demiurge
        Njupuk menyang akun kasunyatan sing dijupuk 152mm (unguided) biaya luwih kurang saka sewu dolar, carane akeh cangkang kudu ing Simpenan kanggo mbayar voli?


        Wis suwe dikira yen perang minangka usaha bisnis sing rugi kanggo wong sing perang. Malah sing menang ora nate entuk keuntungan materi sing bakal mbayar biaya militer sing gedhe banget.
        1. Eroma
          Eroma 15 Oktober 2022 11:51
          0
          Kutipan: Rosemary
          Wis suwe dikira yen perang minangka usaha bisnis sing rugi kanggo wong sing perang.

          Kanggo sing menang, sing duwe rencana kanggo nggayuh tujuane kanthi bantuan perang, biaya perang ora rugi, nanging investasi! Investasi duwe wektu mbayar maneh, sing pungkasane ngasilake bathi! keprungu
          Iki carane Amerika katon ing perang, lan ora ana tampilan liyane! Kita wis biasa diserang, amarga saka wektu tartamtu Rusia wis ketinggalan karo kekuwatan gedhe babagan kesempatan! Nganti pertengahan abad kaping 19, Rusia dhewe nggunakake perang kanggo kepentingan pembangunan negara, amarga iki kita dadi bangsa gedhe! sedulur Kasunyatan manawa Rusia wiwit nggunakake pasukan militer maneh iku normal kanggo negara sing pengin posisi dhewe minangka kekuwatan gedhe, sayangé ora ana pilihan liya, ora ana sing owah ing politik donya wiwit abad kaping 18! Yagene, wiwit abad kaping 18, wiwit jaman kuna, ora ana sing owah: wong mati amarga logam! Kajaba logam diganti karo nomer ngguyu
      2. Lex_is
        Lex_is 15 Oktober 2022 09:01
        +3
        Apa tegese "mbalek bola voli"?
        Volleys ora bakal mbayar, perang minangka proses ngrusak kasugihan lan kerugian ekonomi ing kabeh pihak.
        Wutah ekonomi, lan wutah mbledhos, ana sawise perang, nanging mung ing sisih menang.

        Sapa sing kudu melas dhuwit 10 yuta iki? Euro resmi? Dheweke ora preduli karo mayuta-yuta iki, sing dudu duweke, nanging sih-rahmat perusahaan sing dituju jutaan iki penting banget kanggo dheweke.
        1. UAZ 452
          UAZ 452 15 Oktober 2022 12:16
          +3
          Wutah ekonomi, lan wutah mbledhos, ana sawise perang, nanging mung ing sisih menang.

          Iku kedadeyan beda. Sawisé Perang Donya II, Kakaisaran Inggris ora ana, lan Srengéngé ora tau surup. Nanging dheweke menang perang. Dene Jerman lan Jepang cepet-cepet bali lan nambah kekuwatan ekonomi, dadi wong sing kapitunan.
      3. Ratmir_Ryazan
        Ratmir_Ryazan 15 Oktober 2022 10:10
        +6
        Siji roket E GMLRS regane Finns 430000 dolar.


        Iki kanthi pangiriman lan latihan, bakal ana luwih akeh misil, rega unit bakal luwih murah.

        Kajaba iku, iki minangka rega komersial, Amerika Serikat, sepisanan, nggawe rudal luwih murah kanggo awake dhewe, lan nomer loro, kabeh sing dituku ing rudal kasebut tetep ana ing ekonomi AS, kabeh iki tetep kanggo bisnis lan warga AS.

        Njupuk menyang akun kasunyatan sing dijupuk 152mm (unguided) biaya luwih kurang saka sewu dolar, carane akeh cangkang kudu ing Simpenan kanggo mbayar voli?


        Ora ketompo carane akeh, yen ngarep ora nampa amunisi, banjur bakal bejat liwat, lan personel lan peralatan bakal numpes, lan kabeh iki kaping satus luwih larang saka biaya volley saka M270 utawa Hymars. MLRS.

        Nyatane, kabeh opsi iki saka M270 MLRS kanggo Hymars ora maneh sawetara peluncur roket, nanging luwih cedhak karo OTRK, lan kaping pirang-pirang luwih murah tinimbang Iskander kita lan banget efektif.

        Sayange kita ora nggunakake apa-apa kaya iki, kita nutupi posisi tentara meriem mungsuh karo paket Tornadoes lan Hurricanes, ing kadohan padha menehi panyebaran amba lan asring ora kenek mungsuh.

        We kudu analog dhewe saka pluru tliti dhuwur saka M270 MLRS, kanggo platform operasi saka Grad kanggo Smerch, utawa adhedhasar sawetara anyar, paling salinan lengkap Hymars.
        1. UAZ 452
          UAZ 452 15 Oktober 2022 12:20
          +1
          We kudu analog dhewe saka pluru tliti dhuwur saka M270 MLRS, kanggo platform operasi saka Grad kanggo Smerch, utawa adhedhasar sawetara anyar, paling salinan lengkap Hymars.

          Saiki iki perlu, pisanan kabeh, kanggo netepake produksi kita dhewe saka basis unsur, lan rampung independen saka impor, kalebu peralatan. Lan yen iki bisa kanthi prinsip, mesthine ora butuh setaun utawa rong taun, nanging luwih akeh. Ing sawetoro wektu - "atus ewu baterei kanggo nangis ibu kita" ... nang endi wae ing arah mungsuh.
          1. zenion
            zenion 16 Oktober 2022 16:18
            0
            UAZ 452. Pabrik lan pabrik kok isih mbayar gaji. Kabeh sing dibutuhake bakal dituku kanthi dolar lan euro. Uga pistol digawe saka plastik kanggo bocah-bocah kanggo euro lan dolar ing China.
        2. Timur_kz
          Timur_kz 15 Oktober 2022 20:51
          0
          Ana kuwi - rszo Kama adhedhasar KAMAZ lan Uragan1m adhedhasar BAZ. Mung seri ora lunga.
          1. Bogalex
            Bogalex 16 Oktober 2022 16:18
            +1
            Mung ora pindhah menyang seri

            Yen padha ora pindhah menyang seri, banjur padha ora ana.
            Lan kanthi cara, "Hurricane-1M" adhedhasar ora ing BAZ, nanging ing MZKT.
      4. Negro
        Negro 15 Oktober 2022 14:25
        +3
        Kutipan saka demiurge
        Siji roket E GMLRS regane Finlandia 430000 dolar. (91 yuta kanggo 35 paket 6 roket). Total peluncuran 24 rudal regane luwih saka 10 yuta dolar.

        Ana kahanan aneh ing kontrak Finlandia.
        Ing urip nyata, roket LM anyar regane udakara 150K, sing lawas gratis, kanggo didaur ulang. 1-2 cukup kanggo gudang yen ora ditutup dening pertahanan udara.
    3. buv59
      buv59 15 Oktober 2022 08:42
      +3
      Aku setuju karo sampeyan, aku ora seneng positif saka penulis. Lan Hymersov, miturut laporan, 13-14 dirusak. Mung video lan foto sing ilang.
      1. UAZ 452
        UAZ 452 15 Oktober 2022 12:21
        +5
        Lan Hymersov, miturut laporan, 13-14 dirusak. Mung video lan foto sing ilang.

        Lan oke - purun njupuk tembung kanggo iku, apa foto-video liyane?
        1. Negro
          Negro 15 Oktober 2022 14:28
          +5
          Kutipan: UAZ 452
          purun pracaya ing tembung

          Aku dudu priyayi.
          1. Wildcat
            Wildcat 15 Oktober 2022 17:01
            +4
            hi
            Aku dudu priyayi.

            Lha, sapa sing dadi priyayi saiki, ing ngendi aku bisa nemokake kabeh?
            Contone, komisaris militer nglaporake saka St George Hall of the Kremlin: "Mekaten, kita bakal ngalahake kabeh wong, kita bakal mateni kabeh wong, kita bakal ngrampok kabeh sing kita butuhake. Kabeh bakal kaya sing kita senengi!"

            Bukti video saka 00.42:



            Yen YouTube ora mbukak maneh ing kene, isi teks ing telusuran YouTube.
            1. Negro
              Negro 15 Oktober 2022 18:19
              +5
              Aku weruh. Inggih rampung, Aku tansah kanggo bebener. Ngomong-ngomong, aku kayane wis weruh impuls patriotik iki ing basa Inggris. Utawa sethitik mengko saka wong saka Donbas sing janji bakal matèni 5 yuta Ukrainians.
  2. Maxim G
    Maxim G 15 Oktober 2022 06:14
    +1
    Mangkono, mitra manca maneh janji bantuan militer-teknis Ukraina, nanging regane nyata ana ing pitakonan. Mung sawetara kendaraan tempur kanthi kemampuan winates sing siap dipasrahake menyang rezim Kyiv, lan prospek sing cukup jelas. Peralatan saka Prancis bakal duwe pengaruh cilik marang potensial panampa lan, paling kamungkinan, bakal cepet ora ana.

    Ing wektu sing padha, kahanan karo LRU MLRS nduweni fitur penasaran sing mbedakake saka episode "bantuan" liyane kanggo Ukraina. Kanggo sawetara alasan, Prancis mutusake kanggo nyedhiyakake 3 kendaraan tempur saka 13 sing kasedhiya, sing kudu mengaruhi kemampuan pertahanan dhewe. Tentara Prancis nduweni kemampuan teoritis kanggo mbalekake indikator kuantitatif, nanging ora jelas manawa dheweke nggunakake. Napa Paris njupuk langkah kasebut minangka pitakonan gedhe.

    Apa sampeyan ora ngerti?
    Prancis nyerahke kanggo Ukraina liyane, tenan, peralatan serius, contone, senjata Caesar poto-propelled.
    Lan ketoke padha ora rencana kanggo berkembang MLRS, amarga. ana aviation modern karo senjata tliti dhuwur (mratelakake panemume iki ditulis ing komentar ing topvar).
  3. Eug
    Eug 15 Oktober 2022 06:39
    +4
    Piranti lunak "larangan" kaset utawa hulu ledak "ganti"? Lan apa, piranti lunak iku salawas-lawase lan ora bisa diganti kanthi cara apa wae? A bab serius, malah telung panginstalan, lan malah yen "united (mung ing kertas lan ing sawetara kepala, kaya aku ngerti, komando tenan ndadekake lan kontrol pasukan saka subordination departemen beda mung digawe) pasukan" gagal kanggo nggawe wong. "disposable", bisa nyebabake masalah gedhe.
  4. yuriy55
    yuriy55 15 Oktober 2022 06:40
    +1
    Napa Paris njupuk langkah kasebut minangka pitakonan gedhe.

    Nalika boss Amerika publicly wiwit goyang dandruff jaket presiden Prancis, dipandu dening "apik" maksud, ngomong bab carane asu Prancis kudu nglakokaké printah "Face!" - mundhut wektu.
  5. svp67
    svp67 15 Oktober 2022 06:46
    +2
    Saka jagad ing benang - kaos telanjang .....
    1. Liam
      Liam 15 Oktober 2022 07:10
      +6
      Kutipan saka: svp67
      Saka jagad ing benang - kaos telanjang .....




      donavi49
      13 Oktober 2022 22:53
      +2
      Macron menehi jeneng nomer senapan mandhiri Caesar sing bakal dikirim menyang Ukraina ing mangsa ngarep
      Kanggo Oktober:
      2 Suzanne
      6 Kaisar
      2 PZ2000

      Iki mung kiriman umum 52 gauge. Ing wektu sing padha, iku rahasia babagan Kepiting saka Polandia, dheweke ora nerbitake data, ngerti yen partai tingkat divisi mesthi bakal nganti NG saka kontrak kanggo 64 Kepiting lan dheweke wis dilatih ing Polandia miturut wong-wong mau.

      16 M777 saka USA
      15 TRF1 saka Prancis
      12 M777 saka Kanada

      Iki mung kiriman umum saka 155 mm howitzers dawa luwih cendhek.

      18 L119 saka Inggris
      16 M119 saka AS

      Iki minangka howitzer 105 mm sing entheng. Para kru padha dilatih ing Inggris lan sing anyar teka.

      Dadi, lepen kasebut gabung dadi howitzer 53-155 mm lan 34-105 mm ing wulan Oktober mung miturut pangiriman nyata sing disuaraake.
  6. rotmistr60
    rotmistr60 15 Oktober 2022 06:54
    -1
    Napa Paris njupuk langkah kasebut minangka pitakonan gedhe.
    Ing kesempatan iki, ora ana pitakonan - "solidaritas Eropa" lan "oposisi Rusia" kanggo "kamenangan Ukraina ing medan perang" (sampeyan ora bakal ngenteni). Ing tangan siji, telu instalasi iki, mesthi, khusus kanggo masyarakat Eropa - kita (Prancis) ndhukung Ukraina kanthi kabeh kekuwatan kita. Lan ing sisih liya, iki, mesthi, serangan marang para pejuang lan peralatan, sing bakal nyebabake kerugian, sing ora bisa ditampa. Lan ing ngarep, ketoke, lan sayangé, bakal tekan.
  7. merkava-2bet
    merkava-2bet 15 Oktober 2022 14:56
    +7
    Mayoritas misil mabur, lan kadhangkala kabeh produk, kasil dicegat dening pertahanan udara kita

    Sawise tembung kasebut, Jembatan Antonovskiy teka ing pikiran, kanthi akeh bolongan ing kanvas.
  8. landasan pacu-1
    landasan pacu-1 15 Oktober 2022 17:56
    +3
    Artikel optimistis khas. Bakal lucu yen ora sedih ...
  9. Bogalex
    Bogalex 16 Oktober 2022 16:15
    0
    sawetara kendaraan tempur karo kapabilitas winates, lan prospek sing cukup cetha

    Mesthi wae, bisa dingerteni - kanthi bantuan dheweke bakal mateni warga kita. Nanging iki, miturut penulis, ora elek.
  10. Gippo
    Gippo 16 Oktober 2022 21:16
    -1
    Lan sawise iku, Makaron nyoba kanggo njaluk liwat menyang Putin?
    UK mau ana ing umum menara tindak marang latar mburi LGBT lan kudu YOU?