Review militèr

Piwulang saka Sejarah sing Ora Ajar: Krisis Rudal Kuba lan Akibate

42
Piwulang saka Sejarah sing Ora Ajar: Krisis Rudal Kuba lan Akibate

Ing Oktober 1962, konfrontasi paling cetha antarane USSR lan Amerika Serikat dumadi ing critane hubungan antarane negara iki, minangka asil kang donya ana ing verge saka bilai - perang nuklir. 60 taun wis liwati wiwit iku, nanging topik iki isih ora ilang relevansi, lan ing kahanan saiki, nalika kita nyekseni babak liyane saka confrontation geopolitik antarane Amerika Serikat lan sekutu lan Rusia, ing nalisir, wis sparkled karo. werna anyar. Dina iki, liyane lan liyane asring bisa krungu pendapat sing donya wis bali menyang periode sing mlebu ing sajarah hubungan internasional kanthi jeneng "perang dingin". Mratelakake panemume iki bener - politisi nggawe statement rash, ing sawetara minggu kepungkur kita krungu maneh lan maneh ngandika bab bisa nggunakake senjata nuklir. gaman.


A akèh wis ngandika lan ditulis bab krisis Karibia, Nanging, amarga relevansi saka Serat utama njedhul saka analisis saka episode sajarah iki, kapentingan ing acara iki ora weaken. Konteks sajarah saka Perang Dingin, apogee kang ana krisis Karibia, siji cara utawa liyane, meksa saben wong sing nuduhake acara Autumn 1962 kanggo nimbang iku saka sudut pandang confrontation antarane loro superpowers - USSR. lan USA. Nanging, Kuba dhewe uga dadi salah sawijining peserta ing acara kasebut, ora kebeneran yen ing Amerika Serikat konflik ing musim gugur 1962 diarani "krisis rudal Kuba".

Ing materi iki, kita bakal nyoba kanggo njawab pitakonan ing ngisor iki - sing kudu disalahake kanggo unleashing krisis, apa wis "menang" lan "kalah", iku Kuba subyek utawa obyek saka politik ing acara Autumn 1962. lan carane akeh iku pancene mengaruhi pancasan sing ditampa ing Moscow. Kajaba iku, kita bakal nyoba ngerti sebabe piwulang sejarah asring ora disinaoni dening sapa wae, mula kedadeyan sejarah cenderung bola-bali, mung ing wangun sing rada beda, ing wangun plot sing padha, nanging ora padha.

Nimbulaké Krisis Karibia


Ngomong babagan panyebab krisis Karibia, ora bisa dihindari kanggo ngunggahake pitakonan babagan kesalahan USSR lan AS nalika ngeculake krisis iki. Sampeyan ora bisa mangsuli pitakon iki kanthi tegas, mung bisa mbantah babagan tingkat kesalahane pihak kanggo ngeculake krisis iki. Posisi resmi USSR lan AS, amarga bias, ora bisa nggawa kita nyedhaki jawaban kanggo pitakonan iki.

Yen, miturut USSR, penyebaran rudal ing Kuba ing musim gugur taun 1962 minangka reaksi Moskow marang instalasi rudal Amerika ing Turki setahun sadurunge, sing bisa tekan ibukutha Soviet lan mulane dadi ancaman langsung marang Soviet. negara, banjur posisi resmi Washington, pendapat umum ing Amerika lan akeh negara ing saindhenging donya ditetepake prilaku AS minangka respon penyebaran rudal nuklir Soviet ing Kuba, saged tekan Washington. Yen ing USSR padha percaya yen AS minangka panyebab krisis kasebut, mula ing AS, sebaliknya, dheweke ujar manawa krisis kasebut digawe dening USSR [1].

Praktek ngalih tanggung jawab kanggo ngrusak kahanan internasional siji lan sijine uga dadi ciri khas jaman saiki. Ing wektu sing padha, ora ana ing taun 1962, utawa dina iki, ora ana sing mbantah lan ora nolak kasunyatan manawa setaun sadurunge rudal AS dipasang ing cedhak USSR, nganggep iki minangka hak alami saka kekuwatan paling gedhe ing donya. Politisi Amerika seneng negesake, ngomong babagan kabijakan luar negeri negarane, yen panggunaan kekuwatan dening Amerika Serikat ing luar negeri tansah diterangake kanthi kasunyatan manawa pasukane duwe kabecikan, lan kabecikan duweni kekuwatan sing cukup, sing nuduhake T. Roosevelt. , sing ngaku realisme politik, utawa marang V. Wilson, sing martakaké idealisme politik [1].

Conto pendekatan siji-sisi kasebut yaiku buku "The Edge: The Cuban Missile Crisis of 1962" dening peneliti Amerika D. Detzer, diterbitake ing New York ing taun 1979, ing ngendi USSR diarani mung pelaku Karibia. krisis. Antarane alasane, penulis nyathet: pisanan, backlog saka USSR ing bidang senjata nuklir lan kepinginan pimpinan Soviet kanggo ngganti imbangan pasukan ing siji tumindak; sareh, kepinginan kanggo ngatasi pitakonan Jerman ing cara iki lan nyegah serangan Amerika ing Kuba, kang bakal dadi jotosan gedhe kanggo pamor politik USSR; kaping telune, kelemahane posisi N. S. Khrushchev ing Politbiro, efektifitas reformasi Khrushchev sing kurang, nyebabake dheweke nggoleki sesuatu sing penting ing bidang kabijakan luar negeri [1].

Pancen angel kanggo nglirwakake kasunyatan manawa krisis Karibia pancen didhisiki dening upaya Amerika Serikat kanggo ngganti imbangan kekuwatan militer-politik sing ana ing Eropa. Ayo kita ngelingi kronologis acara kasebut. Dadi, wis ing taun 1959, loro skuadron saka 15 rudal saben, dipérang dadi limang baterei, disebarake ing Italia Lor, lan liyane 10 batre disebarake ing 1961. Ing pungkasan Oktober 1959, pamaréntah Turki sarujuk (ing kondisi sing padha. lan Italia) kanggo nyebarake siji skuadron rudal (15 IRBM) ing wilayahe. Ing taun 1961, Amerika Serikat wiwit nyebarake 15 misil jarak menengah PGM-19 Jupiter kanthi jarak 2400 km ing Turki, sing langsung ngancam bagean Eropa Uni Soviet, nganti Moscow [1].

Apa pimpinan Soviet kudu nanggepi (lan ora bisa?) Kanggo owah-owahan ing kahanan militer-politik? Pimpinan Uni Soviet, Nikita Khrushchev, mratelakake rasa nesu marang panyebaran rudal ing Turki lan nganggep iki minangka penghinaan pribadi [1].

Sawisé panyebaran misil Amérika ing Turki, pimpinan USSR wiwit nyelidiki reaksi sing bisa ditindakake pamaréntah Kuba marang panyebaran pasukan lan senjata Soviet ing Kuba. Mulane, iku rada presumptuous kanggo pratelan sing iki nyoba dening counter-revolusioner Kuba, tumindak ing instruksi saka Washington, kanggo nggulingaké pamaréntah Kuba sing dadi alesan utama kanggo penyebaran prajurit Soviet lan rudal ing Kuba. Nanging, kita bakal ngrembug peran Kuba ing krisis Karibia kanthi luwih rinci ing ngisor iki.

Perlu dicathet menawa interpretasi acara musim gugur 1962 diganti gumantung saka owah-owahan penting ing arena internasional. Sajrone periode "thaw" ing hubungan antarane negara loro, emphasis ana ing "kawicaksanan lan toleransi", sing ngidini politisi lan militer kanggo nyegah bencana nuklir. Nanging, "cooling" anyar ing hubungan antarane Rusia lan Amerika Serikat uga reviving akeh stereotypes Perang Dingin, utamané, accusations saka sisih ngelawan saka aggressiveness lan sembrono [2].

Peranan pamaréntahan Kuba ing acara musim gugur 1962



Pulo paling gedhé ing cekungan Karibia muncul ing agenda hubungan antara loro negara adidaya ing taun 1950-an lan 1960-an, sawisé kamenangan ing Kuba ing Januari 1959 saka gerakan pemberontak kiwa radikal sing dipimpin déning Fidel Castro [3]. Tanggal 1 Januari 1959, ing Kuba, para reformis sayap kiwa radikal sing enom nggulingake rezim diktator Batista sing pro-Amerika. A rusak banget ing hubungan antarane AS lan Kuba ngiring.

Nalika tanggal 10 Januari 1959, rong dina sawise mlebu kolom utama Tentara Pemberontak menyang Havana, ketua Presidium Soviet Tertinggi USSR K. E. Voroshilov, kanthi telegram, ngumumake pengakuan saka Uni Soviet. Pamrentahan sauntara Republik Kuba, lan ora ana siji ing pimpinan USSR duwe idea babagan pasukan apa sing ngontrol rezim revolusioner anyar. Nanging, acara berkembang kanthi cepet. Kanggo kaget kabeh wong, setaun setengah mengko, sifat pro-komunis saka rezim ing Kuba dadi ketok, lan tanggal 16 April 1961, Fidel Castro kanthi terang-terangan ngumumake revolusi Kuba minangka sosialis [3].

Ing Maret 1960, Presiden AS D. Eisenhower nandatangani arahan rahasia babagan nggawe detasemen imigran kontra-revolusioner Kuba ing Amerika Serikat kanggo ndharat ing Pulo Liberty. Ora let suwe, brigade serangan udara dibentuk saka dheweke, sing, saliyane nindakake aksi teroris lan sabotase, ing musim gugur 1960 wiwit persiapan kanggo invasi bersenjata ing pulo kasebut. Nanggepi bantuan AS marang kontra-revolusioner, F. Castro wiwit njaluk dhukungan saka Uni Soviet [4].

Presiden AS anyar John F. Kennedy menehi idin marang tumindak anti-Kuba disiapake dening CIA ing Eisenhower. Tanggal 17 April 1961, montor mabur Amerika nyamar nalika Angkatan Udara Kuba ngebom Kuba, sawise detasemen bersenjata para imigran Kuba sing dilatih ing Amerika Serikat ndharat ing pulo kasebut. Kanthi dhukungan saka Kepemimpinan Kuba dening mayoritas Absolute saka populasi, brigade mercenary sing ndharat ing Playa Giron cepet numpes. Kamenangan iki nyebabake karusakan serius marang prestise administrasi Amerika lan nggawa popularitas gedhe kanggo rezim F. Castro. Gagal campur tangan mbukak intensified aktivitas anti-Kuba saka Amerika Serikat, kang dianggep Kuba minangka ancaman keamanan kanggo negara sing [4].

Ing wiwitan taun 1960-an Kuba manggoni papan khusus ing kabijakan luar negeri Soviet, sing adhedhasar prinsip solidaritas kelas lan internasionalisme proletar. Salah sawijining pituduh utama yaiku nglindhungi kamardikan lan kedaulatan Kuba. Kerjasama militer Soviet-Kuba diwiwiti ing pungkasan taun 1960. Senjata lapis baja, artileri lan mortir modern Soviet lan sawetara jinis senjata cilik wiwit disedhiyakake menyang Kuba.

Historiografi Kuba, nyatakake posisi resmi Havana, ngevaluasi tumindak pamrentah AS ing periode antarane pendaratan ing Playa Giron lan krisis Karibia, ditondoi minangka "Prelude kanggo langsung campur tangan bersenjata ing Kuba" [5]. Kepemimpinan USSR uga nuduhake keprihatinan babagan keamanan Kuba sosialis. Iku ngandhani F. Castro yen intelijen Soviet bisa entuk informasi sing bisa dipercaya babagan rencana Mongoose Amerika, sing, bebarengan karo tindakan sabotase ing negara kasebut, nyedhiyakake invasi langsung gedhe ing angkatan bersenjata AS [3].

Nanging, keputusan kanggo nyebarake rudal ing Kuba digawe dening N. Khrushchev sawise AS masang rudal ing Turki. Miturut versi siji, N. S. Khrushchev nemokake babagan iki nalika ngunjungi Bulgaria ing Mei 1962. Miturut A. I. Mikoyan, Wakil Ketua Pertama Dewan Menteri USSR, gagasan kanggo mbela Kuba kanthi nyebarake rudal. kanthi hulu ledak nuklir ana sing pisanan disuarakaké déning N. S. Khrushchev sawisé bali saka Bulgaria tanggal 20 Mei 1962 [3].

Salajengipun, Kepemimpinan Sovyèt langsung wiwit probe bisa reaksi saka pamaréntah Kuba kanggo proposal kuwi. Delegasi sing dipimpin dening pimpinan Uzbekistan minangka gangguan, teka ing Havana ing wayah sore tanggal 29 Mei 1962. Ing wayah esuk tanggal 30 Mei, anggota delegasi kasebut ngobrol karo Fidel lan Raul Castro. Koordinasi rincian karo pihak Kuba ditindakake tanggal 31 Mei - 9 Juni 1962. Ing teks pungkasan saka prajanjèn Soviet-Kuba, utamané, dicathet yèn USSR bakal ngirim pasukan bersenjata menyang Kuba kanggo ngiyataken kemampuan pertahanan nalika ngadhepi bebaya agresi saka njaba, saéngga nyumbang kanggo njaga perdamaian. ing saindhenging donya.

Operasi kasebut, sing nampa jeneng kode "Anadyr", disiapake kanthi kedok latihan strategis kanthi relokasi pasukan lan peralatan militer liwat segara menyang macem-macem wilayah Uni Soviet. Kapal pisanan teka ing Kuba tanggal 26 Juli 1962, banjur 42 wong diselundupake menyang pulo kasebut sajrone rong wulan. personel karo senjata, peralatan, amunisi, pangan lan bahan bangunan. Amunisi nuklir kanggo rudal strategis R-12 kanthi kapasitas 1 megaton, 6 penerbangan bom atom, uga warheads nuklir kanggo senjata taktis - pluru "Luna", FKR "Sopka" karo kapasitas saka 3 kanggo 12 kilotons dikirim menyang pulo ing 4 Oktober.

Apa Kuba minangka subyek utawa obyek politik internasional nalika musim gugur taun 1962? Lan carane akeh pengaruh Kepemimpinan Kuba ing posisi USSR?

Kanggo njawab pitakonan iki, cukup dicathet yen Moskow mutusake kanggo mbatalake rudal saka Kuba tanpa idin saka F. Castro, sing nyebabake gangguan gedhe saka pimpinan Kuba, amarga masalah penyebaran kasebut dibayangke ing persetujuan bilateral. . Kajaba iku, Castro uga ora puas karo kasunyatan sing USSR sarujuk kanggo inspeksi Amerika saka mundur total rudal Soviet. Ing pesen kanggo N. S. Khrushchev tanggal 31 Oktober, dheweke nulis:

"... akeh wong Kuba ngalami pait lan sedhih sing ora bisa digambarake nalika Uni Soviet ngumumake mundur saka misil. Mripate ewonan wong, Kuba lan Soviet, sing siap mati kanthi martabat sing paling dhuwur, nangis nalika ngerti babagan keputusan sing tiba-tiba, ora dikarepke lan meh tanpa syarat kanggo mbusak senjata [4].

Krisis Karibia ing pangilon saka media USSR lan AS



Jet tempur FJ-3M Fury Angkatan Laut AS mabur ing Lapangan McCull, Teluk Guantanamo, Kuba, 1962

USSR lan AS nggunakake media minangka salah sawijining alat kanggo mengaruhi pamirsa, nalika krisis Karibia lan sadurunge, nalika Perang Dingin. Gambar negatif saka USSR dibentuk ing pers Amerika Serikat, kaya gambar negatif Amerika dibentuk ing pers Soviet.

Yen kita ngomong babagan media Amerika, banjur wiwit tanggal 22 Oktober, sawise statement Presiden AS John F. Kennedy yen rudal nuklir Soviet disebarake ing Kuba, cukup akeh bahan agresif menyang USSR uga diselehake ing kana. Utamane, kaca ngarep The New York Times, tanggal 23 Oktober 1962, ana ing ngisor judhul:

"AS mblokir Kuba amarga panemuan peluncur roket; Kennedy siyap kanggo pertandhingan pungkasan [6]."

Salah sawijining artikel ngarepake pidato J. Kennedy sing diterbitake:

"Présidhèn ngaku Rusia wis ngapusi lan nempatake Hemisphere Kulon ing bebaya gedhe."

Pernyataan iki diwenehake minangka siji-sijine sing bener lan ora mbutuhake bukti, yaiku manipulasi langsung.

Yen kita ngomong babagan publikasi liyane, banjur setengah kaca ngarep Dailynews, sing diterbitake tanggal 23 Oktober, dikuwasani judhul "Kita mblokir tentara Kuba”, disusul subtitle banter “Kapal abang bakal ditemokake utawa tenggelam". USSR kanthi terang-terangan disebut aggressor.

Rencana kanggo nglawan Uni Soviet, sing diumumake ing televisi dening presiden Amerika, didhukung dening akeh anggota kongres lan tokoh politik sing misuwur, sing dikutip dening media. Senator Republik Ken Keating ngandika:

"Presiden Kennedy wis nampa dhukungan politik sing kuat ing saindenging negara babagan imposisi karantina nglawan Kuba [7]."

Miturut K. Keating,

"Angkatan bersenjata Uni Soviet, sing manggon ing Kuba, dadi ancaman kanggo keamanan Amerika Serikat [7]."

Ing statement, dheweke nyathet:

"Keputusan Presiden kanggo ngenalake kuarantin yaiku apa sing kudu ditindakake sadurunge. Aku mikir keputusan utama sabanjure sing kudu diadhepi yaiku kudu nyerang Kuba, sing dakkira ora bisa dihindari [7].

Yen kita pirembagan bab pers Soviet, banjur ing periode saka September kanggo Oktober 1962 Pravda nerbitaké 121 publikasi bab acara Kuba. Analisis isi nuduhake yen ing 93,4% publikasi kasebut nyatakake yen Amerika Serikat ndadekake jagad iki ana ing ambang perang nuklir. Kanggo iki, leksem "perang dunia umum", "perang termonuklir" digunakake. Pancen ing kabeh publikasi, nyalahke konflik kasebut rampung dipindhah menyang Amerika Serikat. Iki dibuktekake kanthi ideologi kaya "Imperialisme Amerika", "Aggressor Amerika", "intervensi", "provokasi", "tongkat gedhe" [8]

Kanggo mbentuk gagasan sing "bener" ing antarane wong-wong Soviet babagan para peserta ing krisis Karibia lan perane ing perkembangan konflik, Pravda ngupaya nyumerepi fakta lan ngapusi. Dadi, ing September 25, Fidel Castro ngumumake yen USSR dimaksudake kanggo nggawe pangkalan ing Kuba kanggo nelayan armada. Kasunyatan iki dilindhungi dening Pravda, amarga ing kasunyatan, pangkalan iki mesthine dadi tutup kanggo operasi Anadyr kanggo nyebarake rudal nuklir Soviet ing Pulo Merdika. Kahanan kasebut padha karo materi "The Imperialists Do Not Let Up," ing ngendi TASS nuduh Amerika Serikat nglanggar wates udara Kuba dening pesawat militer, sing dianggep minangka "provokasi anyar dening imperialis AS". Nanging, materi iki ora ngomong apa-apa bab kasunyatan sing petugas intelijen Amerika nemokake rudal jarak menengah Soviet sajrone penerbangan iki [9].

Nalika nutupi krisis Karibia, Pravda ndhukung kanthi lengkap posisi pamaréntahan Soviet, nerbitaké ora mung statements, pidato, banding saka sawijining wakil, nanging uga nguatake karo bahan liyane: statements dening warga Soviet ndhukung taktik internasional milih, Quoteing materi. saka majalah manca sing ngucapake politisi Soviet [9] .

Umumé, minangka sejarawan Vladimir Lota nyathet ing bukune "Armageddon dibatalake. Krisis Karibia: Wong, Acara, Dokumen", wartawan Moskow ing jaman semana nulis babagan imperialisme Amerika, sing ngancam wong-wong sing tresna marang perdamaian, babagan solidaritas Uni Soviet karo Kuba, lan, mesthine, ora mbayangake ukuran bencana sing ditindakake. bisa ngrusak Moscow. Pendhudhuk kutha-kutha Soviet kurang ngerti babagan perkembangan nyata.

Apogee saka krisis: ing ambang perang nuklir



Peta Kuba, ditandhani dening Presiden AS John F. Kennedy. Basis rudal Soviet ditandhani karo salib

N. S. Khrushchev tanggal 7 Juni 1962, ing rapat karo pimpinan militer, nyathet:

"Kita ing Komite Pusat mutusake kanggo mbuwang "landak" ing Amerika - kanggo nyelehake misil kita ing Kuba supaya Amerika ora bisa nguntal pulo Merdika. Ana idin saka sisih Kuba. Tujuan operasi iki siji - kanggo mbantu revolusi Kuba supaya bisa urip, kanggo nglindhungi saka agresi AS. Kepemimpinan politik lan militer negara kita, kanthi nimbang kabeh kahanan, ora ana cara liya kanggo nyegah serangan saka Amerika, sing, miturut informasi kita, disiapake kanthi intensif. Sawise rudal wis ana, Amerika bakal rumangsa yen dheweke pengin menehi hasil karo Kuba, dheweke kudu ngatasi kita [10].

Intelijen Amerika, nduweni kabisan lan sarana sing wiyar, ora tau bisa mbukak komposisi klompok pasukan Soviet ing wilayah Kuba. Dheweke nemokake panyebaran rudal strategis nggunakake fotografi aerial mung tanggal 14 Oktober, nalika pesawat U-2 Amerika nggawe syuting pambangunan situs peluncuran kanggo rudal R-12. Tanggal 16 Oktober, asil foto udara dilaporake menyang Presiden John F. Kennedy. Sawisé iku, kahanan krisis wiwit saya elek saben dina. Penasihat Presiden Amerika Serikat ngusulake serangan udara langsung ing posisi rudal utawa invasi langsung Kuba [4].

AS digawe waspada. Bab sing padha kedadeyan ing Angkatan Bersenjata USSR. Kajaba iku, kesiapan tempur pasukan NATO lan Pakta Warsawa tambah. Ketegangan militer-politik lan moral-psikologis mundhak banget. Aktivitas Angkatan Udhara AS saya tambah, pesawat patroli ing wilayah Kuba meh saben jam. Ing Kuba, tandha tempur umum diumumake, pasukan tentara reguler maju menyang posisi pertempuran, lan formasi Pertahanan Rakyat dikerahkan.

Ing tanggal 22 Oktober, ing pidato ing radio, J. Kennedy ngumumake introduksi karantina, lan nyatane, blokade angkatan laut Republik Kuba sing enom. Ing dina sing padha, F. Castro mrentahake Angkatan Bersenjata Revolusioner Republik kanggo ngumumake tandha tempur lan ngenggoni unit lan subunit posisi lan pos tempur. Kabeh Kuba diselehake ing hukum militer. Ing tanggal 23 Oktober, kira-kira 180 kapal Angkatan Laut AS nyedhaki pesisir Kuba, nggawa 95 pelaut.

Rencana operasi militer sing bisa ditindakake nglawan Kuba nyedhiyakake telung serangan gedhe saben dina. Ing dina pisanan operasi kasebut, direncanakake kanggo nindakake 1190 serangan lan pesawat bomber. Kahanan kasebut saya tambah akeh sawise 27 Oktober 1962, nalika rudal anti-pesawat Soviet nembak pesawat pengintai dhuwur U-2 Lockheed Amerika ing wilayah Kuba [4].

Krisis kasebut ngancam bakal dadi bencana misil nuklir global. Ing kahanan tegang iki kanggo watesan, pimpinan USSR lan USA - N. Khrushchev lan J. Kennedy isih cukup akal sehat lan toleransi. Rembugan intensif wiwit antarane wong-wong mau - liwat telpon lan liwat perantara. Minangka asil rembugan rumit lan tegang antarane kepala negara loro, Presiden AS menehi jaminan ora kanggo nyerang Kuba yen USSR mbusak senjata nyerang saka kono. Sisih Soviet, setuju karo iki, uga mekso ing eliminasi basis rudal Amérika ing Turki. Tanggal 28 Oktober, pembongkaran situs peluncuran rudal lan nyiapake divisi rudal kanthi kekuwatan lengkap kanggo redeployment menyang Uni Soviet. Krisis Rudal Kuba saya mudhun.

Perselisihan babagan "menang" lan "kalah" ing Krisis Rudal Kuba



Assessment saka krisis Karibia ing eling umum saka Rusia saya ganti. Ing wiwitan taun 1960-an - paruh kapindho taun 80-an, asil saka krisis Karibia dianggep ing negara kita minangka kamenangan diplomatik kanggo Uni Soviet, lan tujuan kanggo nyebarake rudal nuklir ing Kuba dianggep minangka nglindhungi revolusi Kuba saka perang. Amerika Serikat [1].

Calon Ilmu Filsafat V. T. Malakhov, ing artikel ilmiah "Krisis Karibia 1962: Sejarah lan Modernitas", sing asring dikutip ing materi iki, umpamane, percaya yen USSR menangake kamenangan strategis militer lan nuduhake marang jagad iki. USSR minangka kekuwatan sing kuat, sing nduweni senjata sing bisa nyerang Amerika.

Ing wektu sing padha, wiwit separo kapindho taun 80-an, prakiraan wiwit owah. Ora mung Barat, nanging uga akeh peneliti domestik ngaku yen luwih saka sisih Amerika sing menang, lan pimpinan Soviet lan Khrushchev pribadi nduweni tanggung jawab utama kanggo ngeculake krisis Perang Dingin sing paling mbebayani iki, sing meh nyebabake bencana nuklir [ 1] .

Umume publikasi kontemporer nyatakake yen Khrushchev pungkasane kudu mundur lan mbusak ora mung rudal Soviet, nanging uga senjata nuklir taktis, uga pengebom Il-28 saka Kuba, lan nindakake iki ing ngarep kabeh jagad ing kontrol internasional sing ngremehake. Akeh sejarawan Rusia saiki mbantah yen akibat negatif saka krisis kasebut minangka salah sawijining alasan kanggo ngilangi N. Khrushchev saka kekuwatan. Akeh wong sing ora marem karo posisi J. Kennedy uga ana ing Amerika Serikat, utamane ing kalangan militer [1].

Umumé, ing loro negara adidaya, asil saka krisis Karibia padha tenan wikan adoh saka unambiguous. Garis keras Amerika negatip babagan kecenderungan realistis ing kabijakan Presiden Kennedy. Kanggo Khrushchev, dheweke dikritik ing Moskow amarga dheweke lunga kanggo nyebarake rudal Soviet ing Kuba tanpa ngelingi kabeh akibat saka langkah iki, lan amarga dheweke setuju mbusak senjata nyerang Soviet saka pulo kasebut ing tekanan Amerika [ 11].

L. I. Brezhnev, sing dadi kuwasa ing taun 1964, ngukum prilaku Khrushchev. Dheweke kandha yen dheweke kepengin ngalahake Amerika lan njaga supaya ora ana bedhil, nanging pungkasane dheweke salah ngitung lan meh nyebabake bencana. Pinten mengko pimpinan Soviet kudu kerja, ujare Brezhnev, kanggo mbuktekake marang Amerika Serikat yen kita pancene pengin tentrem. Posisi Brezhnev iki bisa diterangake kanthi spesifik babagan owah-owahan pimpinan ing rezim Soviet: saben pimpinan politik anyar nyoba njlentrehake masalah akumulasi kanthi kesalahane para leluhure [2].

Umumé, ora bisa dibantah manawa salah sawijining partai muncul minangka pemenang sing jelas saka krisis Karibia. Antarane akibat positif saka krisis kasebut, siji kudu nyebutake kesadaran bebarengan babagan bebaya konfrontasi nuklir lan balapan senjata tanpa wates, utamane yen ora ana komunikasi sing bisa dipercaya lan mekanisme liyane kanggo ngrampungake kahanan krisis. Nanging, positif iki, nyatane, wis diskon ing taun-taun pungkasan, nalika konfrontasi antarane Rusia lan Amerika Serikat wis tekan tingkat anyar.

Piwulang saka sejarah sing ora disinaoni (minangka kesimpulan)


Filsuf Jerman G. Hegel ing wiwitan abad kaping XNUMX. nyatet sing

"Pengalaman lan sejarah mulang manawa masarakat lan pamrentah ora nate sinau apa-apa saka sejarah lan ora tumindak miturut piwulang sing bisa dijupuk saka sejarah."

Pancen angel ora setuju karo pernyataan kasebut, amarga pengalaman sejarah nuduhake manawa negara lan bangsa asring nindakake kesalahan sing padha karo para leluhur. Ora ana wonder sawetara filsuf lan ahli sejarah percaya yen sejarah berkembang kanthi spiral kanthi pengulangan tahapan gerakan maju sing padha, nanging ora padha.

Krisis Karibia ing musim gugur 1962 minangka sing paling mbebayani ing sajarah Perang Dingin, nalika loro negara adidaya - USSR lan Amerika Serikat padha banget cedhak karo perang skala penuh kanthi nggunakake senjata nuklir. Sawise pungkasan fase akut krisis ing hubungan antarane USSR lan Amerika Serikat, "thaw" wiwit, nanging Perang Dingin ora mungkasi ana. Iku rampung mung sawise ambruk Uni Soviet.

Emosi sing isih ana ing masyarakat Amerika sawise Krisis Rudal Kuba bisa diadili, contone, dening film Blast from the Past, dirilis ing taun 1998. Miturut plot kasebut, salah sawijining kulawarga Amerika ndhelik ing papan perlindungan bom ing taun 1962 lan ngunci awake dhewe ing kana. kanggo 35 taun. Banjur padha sinau kanthi kaget lan bungah yen "ora ana bledosan atom", lan anggota Politbiro Komite Pusat CPSU ing taun 1991 mung nyatakake yen "padha nyerah." "Perang Dingin" diwakili ing kene kanthi rong motif utama: "iku bebaya mortal" lan "Amerika Serikat metu kanthi menang" [2]. Sabanjure, interpretasi Rusia modern saka krisis Karibia umume ditondoi dening buku teks sejarah 2009 (penulis - O. V. Volobuev, S. V. Kuleshov). Krisis Rudal Kuba diarani "konflik politik manca paling serius wiwit Perang Donya II". Buku teks kasebut nyatakake yen USSR, kanthi nyebarake rudal ing Kuba, mung pengin nggambarake agresi AS marang wong Kuba, lan krisis kasebut dirampungake amarga konsesi saka USSR.

Sawise 60 taun, Rusia lan Amerika Serikat durung dadi sekutu utawa malah mitra lengkap. Ing taun 2019, Washington resmi mundur saka perjanjian jaman Perang Dingin sing mbatesi panyebaran rudal jarak menengah lan luwih cendhek.

Pawulangan krisis Karibia, sayangé, wis suwe dilalekake, lan dina iki kita krungu maneh pernyataan babagan kemungkinan nggunakake senjata nuklir, ancaman saka Washington kanggo miwiti serangan rudal marang Rusia.

Putrane N. S. Khrushchev, sejarawan Sergei Khrushchev, sing manggon ing Amerika Serikat lan mulang ing Universitas Brown, tau ngomong ing wawancara karo Rossiyskaya Gazeta babagan carane acara Krisis Rudal Kuba ditampilake ing lingkungan akademik Amerika. Ing Amerika Serikat, mratelakake panemume, mitologi krisis isih ana: "kekuwatan sing apik" kudu tansah menang. Persis gambar sing padha, dheweke nyatakake kanthi getun, diamati ing Rusia [2].

Krisis Karibia ora mungkasi perang nuklir mung amarga pihak kasebut nuduhake akal sehat, kemampuan kanggo kompromi lan rembugan karo siji liyane. Pitakonan tetep: apa politisi saiki bakal nuduhake akal sehat yen ana kahanan sing padha?

Referensi:
[1] Radikov I.V. Kekirangan pasukan militer minangka sarana kanggo ngrampungake konflik internasional: pelajaran saka krisis Karibia. Keahlian politik: POLITEKS. - 2013. - T. 9. - No. 2.
[2] V.E. Dergacheva, Yu.G. Chernyshov. Krisis Karibia ing Politik Memori USSR (Rusia) lan AS: Karakteristik Perbandingan // Buletin Universitas Negeri Altai, 2020, No. 6(116).
[3] Borodaev V.A. Posisi pimpinan Kuba nalika krisis Karibia // Buletin Universitas Moskow. Seri 25: Hubungan Internasional lan Politik Donya, 2013, No.
[4] Malakhov V.T. Krisis Karibia taun 1962: sajarah lan modernitas // Buletin Universitas Linguistik Negara Moskow. Ilmu Sosial. - 2016. - Nomer 2 (767).
[5] Vivanco JV-D. Operasi Mangosto. Preludio de la invacion directa menyang Kuba. La Habana, 2002.
[6] AS Nindakake Blokade Senjata ing Kuba kanggo Nemokake Situs Rudal Serangan; Kennedy Siap kanggo Showdown Soviet // The New York Times. - 1962. - No. 38258. - P. 1.
[7] Babkova I.V. Krisis Rudal Kuba lan Kongres AS // Buletin Universitas Regional Negara Moskow. Seri: Sejarah lan ilmu politik. 2018. Nomer 4. P. 145-150. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/kubinskiy-raketnyy-krizis-i-kongress-ssha
[8] Lopatkin I. N., Khisamutdinova R. R. Rekonstruksi gambar Amerika Serikat adhedhasar analisis isi bahan saka majalah Uni Soviet. 1956-1964// Pawarta pawiyatan luhur. wilayah Volga. Ilmu kamanungsan. 2021. №2.
[9] Anpilova E.S. Tema krisis Karibia ing kaca Pravda taun 1962 // Ilmu Filologi. Pitakonan teori lan praktik. 2018. Nomer 3-2 (81). kaca 219–222.
[10] Rusia (USSR) ing perang ing paruh kapindho abad kaping 1946 [partisipasi personel militer Rusia (Soviet) ing permusuhan ing njaba Federasi Rusia (USSR) sawisé Perang Donya II (2002–2002)] / Institut Militer Sajarah Kamentrian Pertahanan RF. - M .: Triada-farm, - 149. - S. 188-XNUMX
[11] Akibat lan piwulang saka krisis Karibia / B.A. Ershov, A.G. Shtukin, V.A. Ilyukov // Jurnal Internasional Kamanungsan lan Ilmu Pengetahuan Alam. - 2016. - No. 2.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
https://picryl.com/
42 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Pakdhe Lee
    Pakdhe Lee 21 Oktober 2022 05:14
    +4
    "Pengalaman lan sejarah mulang manawa masarakat lan pamrentah ora nate sinau babagan sejarah
    Garu iku beda sudut....
    1. yuriy55
      yuriy55 21 Oktober 2022 05:50
      +4
      Sadurunge, rake ana ing pekarangan, saiki ditata ing ngarep lawang lan ing ngisor jendela ...
      1. Pakdhe Lee
        Pakdhe Lee 21 Oktober 2022 05:58
        +7
        Kutipan saka: yuriy55
        saiki wis ditata ing ngarep lawang lan ing ngisor jendela ...

        Lan kita wis kelakon! am
    2. Micheal
      Micheal 22 Oktober 2022 01:32
      +1
      Manungsa bisa uga bakal kerja ing salawas-lawase miturut ora ngerti umum iki ...
  2. yuriy55
    yuriy55 21 Oktober 2022 05:45
    +8
    Krisis Karibia dhewe dadi mung amarga Kepemimpinan Khrushchev ilang firmness saka Stalinis, lan kawicaksanan mundur, nyerah posisi mimpin kanggo kahanan ing ngendi ancaman nggunakake senjata nuklir wiwit dianggep nyata ...
    Sampeyan isih ngandhani mitos yen Kennedy bakal wani mencet tombol ... Jancok! Kabeh kendel lan bravado Amerika bisa ditindakake babagan wong India lan pribumi kanthi busur.
    Amerika Serikat, sing wis ngobong jagad lan entuk dhuwit ing Perang Dunia II, mbayangake awake dhewe dadi panguwasa jagad iki, lan USSR main bareng karo dheweke.
    Sampeyan ndeleng, NSH kesusu kanggo rembugan karo Amerika ... Apa ora bisa nemokake basa umum karo Cina? Dheweke miwiti game ing Eropa sosialis sing toleran lan VD, ninggalake arah wétan menyang nasibe ...
    Pitakonan tetep: apa politisi saiki bakal nuduhake akal sehat yen ana kahanan sing padha?

    Aku arep takon penulis ing apa kang ndeleng sanity saka kawicaksanan manca?
    Kulon nyurung rencana Dulles kanggo dangu lan dodgy nganti entuk sawetara sukses. Umume pimpinan Rusia saiki ora bisa nerangake tujuane kegiatane. Mulane ora nerangake. Nggawe lan inflates rahasia saka pengadilan Kremlin.
    Sapa sing bakal ngomong kanthi cara sing padha karo wong-wong sing ngancam jagad kanthi tangan siji lan ndhelikake gendera putih ing mburine ing tangan liyane?
    Sampeyan ndeleng lan ngevaluasi kahanan ... Panguwasa ora bisa ngrampungake masalah paling dhasar ...
    Iki mung siji titik: nggawe hub gas ing Turki ... Marang kita, kanggo tujuan apa? Kanggo ngiyataken ekonomi Turki lan negara Eropah? Supaya ing 2023 Pak Miller bakal maneh ngumumake pembayaran 1 rubel kanggo pemegang saham Gazprom? Apa gunane Rusia iki?
    Dina iki, pitakonan babagan eksistensi Rusia diputusake ing Ukraina. Kanggo neraka karo Amerika sing, sing lungguh mudhun kanggo anget dhewe dening gudang wêdakakêna kobong. China ngawasi kanthi rapet asil perang kasebut. Lan, ora dadi sekutu kanggo Rusia (mitra dagang, ora ana maneh), dheweke ora peduli karo kedadeyan sing bisa kedadeyan nalika konflik militer terus, uga kekalahan Rusia, sanajan ing bentuk ngatur rembugan karo Nazi.
    Yen negarawan ora bisa nindakake tugase ing Fatherland, dheweke kudu ninggalake kanthi sukarela, nyerahake reins pamaréntahan menyang tangan sing bisa dipercaya ... Banjur ora ana sing bakal nyoba ngrusak kedaulatan lan kamardikan negara. Banjur ora ana krisis lan ora ana sanksi sing nggegirisi.
    1. Pakdhe Lee
      Pakdhe Lee 21 Oktober 2022 06:04
      +3
      Kutipan saka: yuriy55
      ora bisa nemokake basa umum karo Cina?

      Mao banget gelo karo fitnah I.V. Stalin!
      Kutipan saka: yuriy55
      nggawe hub gas ing Turki ...

      Lan padha karo kali lor ....
      Kutipan saka: yuriy55
      China ngawasi kanthi rapet asil perang kasebut.

      Lan dheweke nggawe kesimpulan ... Lan sampeyan ora bakal nggumunake Sina kanthi siji es krim!
    2. Negro
      Negro 21 Oktober 2022 07:59
      -8
      Kutipan saka: yuriy55
      Krisis Karibia mung bisa ditindakake amarga kepemimpinan Khrushchev ilang keteguhan Stalinis

      Stalin mung meneng wae nalika didhawuhi supaya ora menek.
    3. Alexey R.A.
      Alexey R.A. 21 Oktober 2022 11:17
      +6
      Kutipan saka: yuriy55
      Sampeyan isih ngandhani mitos yen Kennedy bakal wani mencet tombol ... Jancok! Kabeh kendel lan bravado Amerika bisa ditindakake babagan wong India lan pribumi kanthi busur.
      Amerika Serikat, sing wis ngobong jagad lan entuk dhuwit ing Perang Dunia II, mbayangake awake dhewe dadi panguwasa jagad iki, lan USSR main bareng karo dheweke.

      Kesalahan sampeyan yaiku sampeyan nimbang AS ing taun 1960-an saka posisi AS-2020.
      Ing wektu iku, Amerika Serikat kanthi yakin babagan kaunggulan sing ora bisa dipungkiri lan hak nindakake apa wae sing dikarepake. Utamane ing wilayah sing dianggep latar mburi Yankees (Monroe Doctrine) - sing commies sialan iki dumadakan diuripake.
      Kasunyatan bali menyang wong-wong mau mung ing 70s, karo prestasi podo nuklir. Lan ing awal taun 60-an, USSR mung bisa goyangake ajiné saka podium - MRBM Kuba minangka siji-sijine cara kanggo tekan wilayah AS kanthi jaminan. Lan kabeh keributan Washington antarane "hawks" lan "merpati" mung watara apa Angkatan Bersenjata AS bisa nyirnakake sadurunge diluncurake utawa ora. Yen jawabane "pancen ya", banjur JFK bakal menet tombol kasebut.
      1. yuriy55
        yuriy55 21 Oktober 2022 11:52
        -1
        Kutipan: Alexey R.A.
        Kesalahan sampeyan yaiku sampeyan nimbang AS ing taun 1960-an saka posisi AS-2020.

        Aku ora ngerti apa sing sampeyan nyoba kanggo impute kanggo kula, mung wis ing 1957 pesawat ruang angkasa pisanan diluncurake ing USSR, sing sijine satelit bumi buatan pisanan ing orbit, lan ing taun 1961 Kuz'kina Mother mbledhos ing test. situs.
        Mbokmenawa, Amerika Serikat kuwat, nanging ora kuwat kanggo nahan Angkatan Bersenjata USSR saka segi personel lan teknologi ing Hemisphere Wétan. Ing kana, perang ing Korea nuduhake akeh ...
        Taun 60an kanggoku yaiku wektu saka 01.01.1960/31.12.1969/XNUMX nganti XNUMX/XNUMX/XNUMX. Ing wektu iki kekuwatan Amerika Serikat ing Vietnam, negara kanthi cara urip agraris, dikenang ...
        *****
        Dina iki, nalika Amerika Serikat wis ninggalake senjata kimia sing ora bisa dirusak, nalika arsenal nuklir ditambah karo biolaboratorium sing melu pangembangan budaya patogen lan virus anyar, nalika Rusia ora duwe sekutu (kajaba Belarus), nalika populasi negara kasebut 150 jiwa. , nalika ing kondisi oligarki perang ngumumaké ndhikte istilah kanggo wong Rusia nalika industri militèr meh ora bisa ngrampungake karo kabutuhan 000 replenishment ... iku banget awal kanggo pirembagan bab mau minangka soko mistis. Malah yen ana pikun tuwa ing kursi presiden.
        1. Alexey R.A.
          Alexey R.A. 21 Oktober 2022 14:12
          +4
          Kutipan saka: yuriy55
          Aku ora ngerti apa sing sampeyan nyoba kanggo impute kanggo kula, mung wis ing 1957 pesawat ruang angkasa pisanan diluncurake ing USSR, sing sijine satelit bumi buatan pisanan ing orbit, lan ing taun 1961 Kuz'kina Mother mbledhos ing test. situs.

          "Ibu Kuzka" minangka pertunjukan propaganda sejatine - ora mung bom kasebut ora cocog karo ukuran operator standar, nanging operator kasebut meh ora ana kesempatan kanggo mabur menyang titik gulung.

          Pira ICBM sing diduweni USSR ing taun 1962? Pira SLBM?
          Lan pira sing bener-bener disebarake? Banjur, sawise kabeh, SLBMs padha karo sawetara sing ngirim pisanan dikirim menyang gisik saka Amerika Serikat - lan USSR iki mung mesin diesel lan siji K-40 SSBN. Kapal selam nuklir liyane ora siap tempur: K-19 mencorong sawise kacilakan kasebut, K-33 ana ing Zvezdochka, K-55 lagi didandani.
          Kabeh SLBM diluncurake ing permukaan. Ngelingi nasib 4 kapal selam diesel-listrik sing dikirim menyang Amerika Serikat ing taun 1962, ana 0 kemungkinan diluncurake.

          Kabeh crita babagan penyebaran IRBM ing Kuba wiwit amarga USSR ing wiwitan taun 60-an ora duwe kesempatan liyane kanggo njamin wilayah AS.
          Kutipan saka: yuriy55
          Mbokmenawa, Amerika Serikat kuwat, nanging ora kuwat kanggo nahan Angkatan Bersenjata USSR saka segi personel lan teknologi ing Hemisphere Wétan.

          Yagene dheweke butuh perang konvensional? Amerika Serikat sacoro prakteke bisa kerja kanthi impunity kanggo USSR kanthi amunisi khusus. USSR bisa, mesthi, glaze Eropah kanggo nanggepi - nanging apa padha Yankees apa karo Eropah?
          Kutipan saka: yuriy55
          Ing kana, perang ing Korea nuduhake akeh ...

          Perang ing Korea mung nuduhake yen aviation piston wis dadi bab kepungkur. Luwih elek yaiku akeh intersepsi RB-47 sing ora kasil dening pasukan pertahanan udara kita.
          1. yuriy55
            yuriy55 21 Oktober 2022 15:18
            -1
            Kutipan: Alexey R.A.
            Amerika Serikat sacoro prakteke bisa kerja kanthi impunity kanggo USSR kanthi amunisi khusus.

            Ya, padha ora bisa!
            Wis pirang-pirang dekade, Tu-95 wis tugas tempur lan patroli ing sadawane tapel wates negara NATO. Ing penerbangan Soviet lan Rusia, sajrone patroli utawa jinis sorti liyane menyang wilayah udara internasional, pesawat (lan ora mung Tu-95) ora tau duwe muatan nuklir tempur. Siji-sijine wektu amunisi khusus ditundha ing pesawat nalika krisis Karibia, lan komandan kapal nampa paket karo kode cipher, nanging konfrontasi antarane Amerika Serikat lan USSR ditanggulangi kanthi tentrem lan ora ana sorties.

            Mulane jenderal Amerika ora menehi Kennedy jaminan 100% impunitas.
            Elinga ing film "Taming the Fire" ana wayahe nalika Korolev ngimpi astronot, lan dijaluk nggawe operator sing bakal njamin asor saka Amerika Serikat? Ing wulan April, Vostok-1 nggawe orbit ngubengi Bumi ...
            Lan rudal ing Turki duwe wektu penerbangan sing luwih cendhek. USSR ora puas karo prospek menyang swarga sadurunge, nalika Amerika mung mati. Mulane penyebaran rudal ing Kuba dumadi.
            Kajaba iku, ana:
            Modifikasi R-7A kanthi jarak tambah nganti 11 km dilayani karo Pasukan Rudal Strategis USSR wiwit tanggal 20 Januari 1960 nganti pungkasan taun 1968. Ing DoD AS lan NATO, rudal kasebut nampa sebutan SS-6 Sapwood

            Aku duwe pakurmatan kanggo ngomong babagan perkara iki karo wong-wong sing njabat ing wektu iku. Dadi mutusake dhewe ... Lan nalika "Voevoda" muncul, Amerika Serikat ora pengin gelombang klub nuklir ... Uga BZHRK ...
            Cekakipun, sawise krisis Karibia, Amerika Serikat ora mbukak ora sopan ...
            1. Alexey R.A.
              Alexey R.A. 21 Oktober 2022 17:28
              +2
              Kutipan saka: yuriy55
              Ya, padha ora bisa!
              Wis pirang-pirang dekade, Tu-95 wis tugas tempur lan patroli ing sadawane tapel wates negara NATO. Ing penerbangan Soviet lan Rusia, sajrone patroli utawa jinis sorti liyane menyang wilayah udara internasional, pesawat (lan ora mung Tu-95) ora tau duwe muatan nuklir tempur. Siji-sijine wektu amunisi khusus ditundha ing pesawat nalika krisis Karibia, lan komandan kapal nampa paket karo kode cipher, nanging konfrontasi antarane Amerika Serikat lan USSR ditanggulangi kanthi tentrem lan ora ana sorties.

              Mulane jenderal Amerika ora menehi Kennedy jaminan 100% impunitas.

              Lan apa kemungkinan pengebom strategis nembus target tanpa tutup - liwat pejuang lan sistem pertahanan udara?
              Ing kasunyatan, mung 47 Tu-95Ks bisa nggambarake soko, nanging sistem iki mung sijine menyang layanan ing tiba saka 1960, lan mobil anyar wis masalah karo sawetara. Liyane saka "bangkai" karo plutonium wesi cor minangka pakan pertahanan udara.
              Kutipan saka: yuriy55
              Modifikasi R-7A kanthi jarak tambah nganti 11 km dilayani karo Pasukan Rudal Strategis USSR wiwit tanggal 20 Januari 1960 nganti pungkasan taun 1968.

              Yen ngono, R-7A minangka keajaiban iki:

              Wektu persiapan kanggo peluncuran - 12 jam. Kesiapan teknis kanggo wiwitan - 2 jam. Bahan bakar - kerosene lan oksigen cair, 253 ton.
              Bukak bantalan - 4 bêsik, ing Plesetsk.
              1. yuriy55
                yuriy55 21 Oktober 2022 17:38
                -1
                Kutipan: Alexey R.A.
                Bukak bantalan - 4 bêsik, ing Plesetsk.

                Apa sampeyan nyoba ngyakinake aku, nanging apa? Aku bakal mbaleni maneh (aku ora nggawe keputusan lan ora menehi saran) !!! Presiden ora diwenehi jaminan 100% keamanan wilayah AS !!!
                KABEH!!!
              2. yuriy55
                yuriy55 23 Oktober 2022 18:09
                0
                Kutipan: Alexey R.A.
                Yen ngono, R-7A minangka keajaiban iki:

                Ing kasus, bali menyang topik:
              3. sergeyketonov
                sergeyketonov 27 Oktober 2022 17:15
                -1
                Alexey, ora kabeh dadi prasaja. kaya sing kita deleng saka 2022. banjur kabeh padha, senjata rudal ing arsenals strategis persentasi meager. lan yen kanthi total daya. ing umum satus persen. Ya, saliyane 6 peluncur ICBM R-7, kita duwe 30 utawa 50 peluncur ICBM R-16 liyane, udakara 600 peluncur MRBM R-12 lan R-14, lan para pelaut uga duwe luwih saka satus R-5. KR lan R-13 SLBMs (suwene banter kanggo dheweke, nanging isih 1,45 Mt saka warheads), liyane 1500 Tu-16 tukang ngebom ing bagean Eropah saka USSR, kang 300 wis 9000 kilogram produk ing teluk bom 201 lan 202 karo kapasitas 20 lan 25 Mt .. NATO nimbali udhara bisa sampel 1962 kanggo ngusir gropyokan massive dening ADD Soviet, lan apa bakal ngiwa Eropah sawise gropyokan iki. Alexei duwe bayangan profesional sing sugih. dheweke nggambar dhewe.
    4. Serg65
      Serg65 21 Oktober 2022 12:18
      -1
      Kutipan saka: yuriy55
      Yen negarawan ora bisa nepaki tugas kanggo Fatherland, kang kudu ninggalake tanpo pekso, nyerahke reins pamaréntah kanggo tangan dipercaya.

      Dear Yuri Sibiryak, apa sampeyan bisa ngomong apa Rusia, sing wis perang 8 sasi, ora ngenalake kertu jatah? Apa industri Rusia isih operasi ing wektu tentrem? Yagene, ing pungkasan, sampeyan bebas nggunakake Internet lan durung ditembak minangka provacator lan accomplice saka mungsuh ... uga, yen sampeyan wis ngelingi Stalin!
      Yagene wong Rusia meh ora ngrasakake akibat saka perang, sampeyan bisa ngomong?
      1. yuriy55
        yuriy55 21 Oktober 2022 12:31
        +1
        Kutipan: Serg65
        Yagene wong Rusia meh ora ngrasakake akibat saka perang, sampeyan bisa ngomong?

        Sampeyan bisa menyang kene kanthi tuduhan:
    5. Doccor18
      Doccor18 21 Oktober 2022 13:51
      +3
      Kutipan saka: yuriy55
      Iki mung siji titik: nggawe hub gas ing Turki ... Marang kita, kanggo tujuan apa?

      Gas diprodhuksi lan kudu didol ... Sisane kabeh lirik. Ekonomi tansah luwih penting tinimbang politik. Kapitalis nganggep bathi tansah lan ing endi wae.

      Kanggo Artikel:
      Pinten mengko pimpinan Soviet kudu kerja, ujare Brezhnev, kanggo mbuktekake marang Amerika Serikat yen kita pancene pengin tentrem.

      Ya, dheweke mbantah dawa lan angel, dheweke mbantah nganti setengah abad, nanging saka sisih liya dheweke ora mikir babagan jagad iki, nanging wis siyap kanggo pukulan sing nemtokake lan pungkasan ...
      1. yuriy55
        yuriy55 21 Oktober 2022 15:26
        +1
        Kutipan saka doccor18
        Gas diprodhuksi lan kudu didol ... Sisane kabeh lirik. Ekonomi tansah luwih penting tinimbang politik. Kapitalis nganggep bathi tansah lan ing endi wae.

        Apa sampeyan dudu pemegang saham Gazprom? Slepakov ora nyanyi babagan sampeyan?
        Mungsuh Rusia ora kudu nggunakake sumber daya Rusia kanggo ngembangake ekonomi !!!
        Eling! Ngombe ing jamban lan adol sumber daya - sampeyan ora perlu akeh pikiran! Kanggo nggawe lan miwiti Starlink, utawa sawetara Microsoft - iki mbutuhake gaweyan.
        Iki dudu Rosnano kanggo sampeyan ...
    6. Andrey saka Chelyabinsk
      Andrey saka Chelyabinsk 21 Oktober 2022 18:25
      +4
      Kutipan saka: yuriy55
      Krisis Karibia dhewe dadi mung amarga Kepemimpinan Khrushchev ilang firmness saka Stalinis, lan kawicaksanan mundur, nyerah posisi mimpin kanggo kahanan ing ngendi ancaman nggunakake senjata nuklir wiwit dianggep nyata ...

      Dheweke nyata. Luwih saka.
      Kutipan saka: yuriy55
      Sampeyan isih ngandhani mitos yen Kennedy bakal wani mencet tombol ... Jancok!

      Kanthi kebetulan aneh, Amerika Serikat minangka siji-sijine negara ing donya sing nggunakake senjata nuklir ing praktik.
      Kutipan saka: yuriy55
      Kabeh kendel lan bravado Amerika bisa ditindakake babagan wong India lan pribumi kanthi busur.

      Prajurit Amerika sing perang nglawan Kaiser lan Nazi Jerman ing Prancis, Italia, Afrika, nglawan Jepang ing Guadalcanal, Iwo Jima lan liya-liyane padha ndeleng sampeyan kanthi bingung. Padha bisa reproached kanggo kasekengan perang, kanggo komandan ala, etc., nanging padha ora duwe cowardice patologis.
      Kutipan saka: yuriy55
      Sampeyan ndeleng, NSH kesusu kanggo rembugan karo Amerika ... Apa ora bisa nemokake basa umum karo Cina?

      Karo sapa? :)))))) Lan sapa sing dadi China? :)))) Lan apa basa umum sing kudu digoleki karo dheweke?
      Apa sampeyan malah ngelingi China ing 60s. Apa kita kudu nyelehake republik miskin siji lan setengah milyar liyane ing punuk kita, utawa apa?
      Kutipan saka: yuriy55
      Umume pimpinan Rusia saiki ora bisa nerangake tujuane kegiatane. Mulane ora nerangake.

      Ya, tujuane HPP wis suwe jelas. Ing wiwitan, dheweke kanthi tulus nyoba nggabungake menyang Kulon, lan nalika ora bisa ditindakake, dheweke bakal nggunakake wektu pemanasan relatif kanggo nguatake militer lan ekonomi Federasi Rusia, lan banjur ngumumake Federasi Rusia minangka sawijining negara. pemain politik. Dheweke bisa ngenteni wektu, kanggo ngiyataken Federasi Rusia ing ombone sing dibutuhake militer lan ekonomi - ora, nanging liwat taun daya, GDP wis dadi adoh banget saka kasunyatan lan ora ngerti kahanan nyata.
      Kutipan saka: yuriy55
      Iki mung siji titik: nggawe hub gas ing Turki ... Marang kita, kanggo tujuan apa? Kanggo ngiyataken ekonomi Turki lan negara Eropah?

      Kanthi tujuan supaya 40% saka anggaran federal dibentuk saka bathi saka produk minyak bumi.
      1. pelaut senior
        pelaut senior 23 Oktober 2022 19:09
        +1
        Quote: Andrey saka Chelyabinsk
        Kanthi kebetulan aneh, Amerika Serikat minangka siji-sijine negara ing donya sing nggunakake senjata nuklir ing praktik.

        Aku nambahake yen G.F.K minangka perwira tempur - komandan kapal torpedo lan sing duwe "kursi ungu". Lan senadyan katon ayu, wong iku cetha, kaya kabeh wong Irlandia.
  3. Luminman
    Luminman 21 Oktober 2022 05:57
    +4
    Kutipan saka: yuriy55
    Kabeh kendel lan bravado Amerika bisa uga ana hubungane karo wong India lan pribumi kanthi busur.

    Ora temenan. Saka kabeh sing dakwaca babagan topik iki, aku nyimpulake yen Amerika cukup tekad. Lan yen Khrushchev ora nyerah, perang nuklir mesthi ora bisa dihindari. Banjur, sayangé, Amerika Serikat ngluwihi kita ing kabeh jinis senjata ...
    1. yuriy55
      yuriy55 21 Oktober 2022 08:58
      +1
      Kutipan saka Luminman
      Saka apa sing wis diwaca babagan topik iki, aku wis nyimpulake Amerika padha cukup mantep.

      Kaya ing Pearl Harbor ... Nanging Jepang nuduhake apa jenis telek tenan ing ngarepe prajurit kesurupan.
      Kutipan saka Luminman
      Banjur, sayangé, Amerika Serikat ngluwihi kita ing kabeh jinis senjata ...

      Saliyane wilayah lan populasi. Lan militer AS langsung nuding Kennedy yen ora ana sing isih ana ing Amerika Serikat ...
      1. yuriy55
        yuriy55 21 Oktober 2022 12:34
        -1
        Kutipan saka: yuriy55
        Saliyane wilayah lan populasi. Lan militer AS langsung nuding Kennedy yen ora ana sing isih ana ing Amerika Serikat ...

        Lan ana nuansa liyane kaya:
        Wis pirang-pirang dekade, Tu-95 wis tugas tempur lan patroli ing sadawane tapel wates negara NATO. Ing penerbangan Soviet lan Rusia, sajrone patroli utawa jinis sorti liyane menyang wilayah udara internasional, pesawat (lan ora mung Tu-95) ora tau duwe muatan nuklir tempur. Siji-sijine wektu amunisi khusus ditundha ing pesawat nalika krisis Karibia, lan komandan kapal nampa paket karo kode cipher, nanging konfrontasi antarane Amerika Serikat lan USSR ditanggulangi kanthi tentrem lan ora ana sorties.
      2. Alexey R.A.
        Alexey R.A. 21 Oktober 2022 17:38
        +5
        Kutipan saka: yuriy55
        Kaya ing Pearl Harbor ... Nanging Jepang nuduhake apa jenis telek tenan ing ngarepe prajurit kesurupan.

        Ya ... padha nuduhake. Prajurit sing diduweni capitulated kanggo Yankees soulless pampered lan puguh, wis ilang meh kabeh tentara, angkatan laut, industri lan transportasi ing proses mekso tentrem.
        Pearl Harbor lan perang karo Jepang ing umum mung ngomong ing sih saka Amerika Serikat. Nalika ngadhepi IJA lan IJN sing wis pengalaman lan perang-atos, Yankees ora nuntut perdamaian sawise seri kekalahan terus-terusan, nanging kumpul lan tekan Tokyo. Ing wektu sing padha, perang ing Eropah bebarengan lan nyediakke telung tentara manca.
        1. yuriy55
          yuriy55 21 Oktober 2022 18:04
          +1
          Kutipan: Alexey R.A.
          Ing wektu sing padha, perang ing Eropah bebarengan lan nyediakke telung tentara manca.

          Bener ... Dakkandhani, pira divisi saka Reich III sing dikalahake? Pira pesawat sing ditembak mudhun sajrone perang kabeh, pira tank sing kalah ...
          Paling kamungkinan, Jerman mung nransfer materi saka bom atom kanggo Washington. Mulane Presiden Truman wiwit tumindak kaya sundel pungkasan, ing pangarep-arep saka ngulu donya kabèh, njabut juara utama ing WWII.
          Uga, bahan saka Detasemen 731 tiba ing tangan Amerika.
          Ana sing kaya mengkono - kekejeman sing ora wajar lan ora adil. Siji entuk kesan yen Amerika wis diindoktrinasi suwe banget kanthi hak kanggo kekejeman iki marang bangsa lan ras liyane. Kanggo nggawe maneh kanthi cara persuasi yaiku mbuwang energi. Nanging, kanthi jawaban sing cukup lan konfrontasi sing padha, dheweke mulai nesu ...
          Kepriye maneh yen diarani prajurit perang karo warga sipil nganti tumpes rampung?
          Perang kaya iki sing diwedeni ... Apa sampeyan ngerti jenis apa? Ing wayah esuk kita tangi, lan sirah ana ing nightstand. Lan ora ana sing peduli carane dheweke tekan kono.
          *****
          Ayo ndeleng apa sing bakal ditembangake nalika miwiti perang kanthi cara: tanpa panjelasan lan larangan, kanggo kaslametan, nganti pemusnahan ...
          1. Alexey R.A.
            Alexey R.A. 21 Oktober 2022 19:09
            +1
            Kutipan saka: yuriy55
            Bener ... Dakkandhani, pira divisi saka Reich III sing dikalahake? Pira pesawat sing ditembak mudhun sajrone perang kabeh, pira tank sing kalah ...

            Sampeyan bisa ngomong apa padha 6 TA SS ora kanggo Budapest? nglirik
            Minangka kanggo pesawat - carane iku karo rasio losses backlash ing téater?
            Kutipan saka: yuriy55
            Paling kamungkinan, Jerman mung nransfer materi saka bom atom kanggo Washington.

            Kanggo apa? Yankees wis duwe kabeh bahan saka project Inggris Tube Alloys, kang makarya specialists paling.
          2. gsev
            gsev 22 Oktober 2022 16:39
            0
            Kutipan saka: yuriy55
            Bener ... Dakkandhani, pira divisi saka Reich III sing dikalahake?

            Ing perang maneuver, divisi saka 105-mm Amérika bedhil self-propelled mudhun infanteri saka divisi Jerman ing bab dina perang nggunakake cangkang karo sekring radio.
      3. victor50
        victor50 21 Oktober 2022 19:52
        0
        Kutipan saka: yuriy55
        Kaya ing Pearl Harbor ... Nanging Jepang nuduhake apa jenis telek tenan ing ngarepe prajurit kesurupan.

        Lan kenapa bom Tokyo saka kapal induk dudu jawaban (ing babagan nuduhake semangat lan tekad)? Napa ora ana prestasi sing padha karo pamboman Berlin ing 41?
  4. bingo
    bingo 21 Oktober 2022 06:42
    +2
    Trik kasebut yaiku bagean utama populasi negara apa wae dudu diplomat kanthi definisi, lan posisi "menehi nikel" luwih cedhak lan bisa dingerteni, aku dhewe kaya ngono ...
  5. Negro
    Negro 21 Oktober 2022 08:03
    0
    sing kudu disalahake kanggo krisis


    Ora ana pitakonan ing kene. Pamrentahan Eisenhower kudu disalahake ing direktur CIA Dulles, Sekretaris Negara Dulles lan, mesthine, Eisenhower pribadi. Dheweke nggawa komunisme ing latar mburi. Mesthi wae, iki ora bisa nyebabake apa-apa sing apik.
    1. Alexey R.A.
      Alexey R.A. 21 Oktober 2022 11:27
      +2
      Dheweke ora mung miwiti, nanging langsung nyurung Fidel menyang tangane Reds. Yen struktur sing sampeyan tuduhake wis ngawasi kahanan kasebut lan kerja sama karo Castro, mula revolusi kabeh bakal nyebabake kudeta Amerika Latin liyane saka seri "awl on sabun" - diikuti dening serangkaian kerusuhan. Dadi, sawise kabeh embargo lan sanksi, Fidel mung ora duwe pilihan liyane kajaba kanggo nguripake menyang kutub liya saka panguwasa.
      Babagan kasunyatan sing bakal perlu kanggo shorten Batista ing wektu lan tokoh panguwasa, supaya ora nggawa Kuba menyang bledosan, Aku ora ngandika. nglirik
      1. Negro
        Negro 21 Oktober 2022 11:41
        0
        Kutipan: Alexey R.A.
        Yen struktur sing dituduhake ngawasi kahanan lan makarya karo Castro

        Yen struktur sing dakkandhakake wis makarya karo Castro, lan ora nulis rencana sing misuwur kanggo mateni kabeh Rusia nganggo vodka lan elusan wadon, mula Pak Castro ora bakal urip ing taun 60-an. Lan mung siji-sijine wong sing ngerti babagan kebijakan manca ing wektu iku yaiku Pak Lansky tartamtu, sing dikenal saka sisih sing beda.
        1. Alexey R.A.
          Alexey R.A. 21 Oktober 2022 13:15
          +1
          Quote: Negro
          Yen struktur sing dakkandhakake wis makarya karo Castro, lan ora nulis rencana sing misuwur kanggo mateni kabeh Rusia nganggo vodka lan elusan wadon, mula Pak Castro ora bakal urip ing taun 60-an.

          Utawa dheweke bakal nggawa dheweke menyang kekuwatan kanthi tangane dhewe kanthi pangarep-arep bisa nyegah lan ngrusak jeblugan sosial. Kepiye Jimmy Carter 20 taun sabanjure ing negara Timur Tengah. ngguyu
          Quote: Negro
          Lan mung siji-sijine wong sing ngerti babagan kebijakan manca ing wektu iku yaiku Pak Lansky tartamtu, sing dikenal saka sisih sing beda.

          Inggih, Pak Sukhovlyansky punika pragmatist - dheweke entuk dhuwit, lan ora tart saka budget. eseman
          1. Negro
            Negro 21 Oktober 2022 13:30
            -1
            Kutipan: Alexey R.A.
            Kepiye Jimmy Carter nindakake 20 taun sabanjure ing negara Timur Tengah

            Dheweke tansah agresif babagan kabijakan manca Jimmy Carter, nanging kanthi latar mburi prestasi 30 taun kepungkur, aktivitase wiwit dilalekake. Inggih, wong sengit marang wong Yahudi, iku kelakon.

            Lan Combodian.
  6. paul3390
    paul3390 21 Oktober 2022 08:38
    +8
    Apa tegese - sing menang? USSR duwe loro masalah ing konflik iki - rudal ing Turki lan keamanan Kuba. Rudal dicopot, keamanan diwenehake. Lan sampeyan duwe pitakonan liyane?
  7. kor1vet1974
    kor1vet1974 21 Oktober 2022 08:51
    +6
    Apa politisi saiki bakal nuduhake akal sehat yen kedadeyan kaya ngono?
    Kategori bobot beda saiki, banjur USSR lan Departemen Dalam Negeri ing sisih siji lan AS lan NATO ing sisih liyane. Ya, lan USSR ora nyimpen atusan milyar mata uang asing ing luar negeri. Rusia, dudu USSR, lan ora ana ATS, mung Belarus. Amerika Serikat lan NATO rada diunekake, nanging ora kelangan kekuwatane. Oligarki Rusia, ya, sugih banget, pribadi, nanging ora duwe pengaruh akeh. ing ekonomi donya. Lan padha ora duwe bobot politik ing donya.
  8. utara 2
    utara 2 21 Oktober 2022 09:15
    +4
    Kaping pisanan, Krisis Rudal Kuba bisa ditindakake amarga Khrushchev minangka anti-Stalinis sing semangat kanthi rasa Trotskyist. Khrushchev mutusake kanggo menehi gelar pimpinan kanggo wong-wong sing mbuwang belenggu kolonial sawise perang. Coba Khrushchev, kaya Trotsky, wiwit ngelem babagan gagasan revolusi kudeta ing skala global. Saka wektu Khrushchev wiwit dipakani dening Uni Soviet kabeh wong luwe ing donya. Mula, saka euforia kuwi lan langkah sabanjure Khrushchev, kanggo nyusul lan nyusul Amerika lan nyusul malah piyambak ing slogans "rencana pitung taun ing limang taun", kang Brezhnev mengko didandani "rencana limang taun ing telung taun." Kajaba iku, padha mangan kabeh wong sing keluwen kanthi cara sing padha.
    Anti-Stalinisme Khrushchev ing politik domestik isih duwe akibat sing nyata. Kolom kaping lima ing Khrushchev wiwit nglirwakake gagasan negara sosialis kanggo lelungan bisnis ing luar negeri, nimbang apa sing ditindakake dening Stalin lan wong Soviet kanthi angel banget, elit Khrushchev wiwit ngganti permen karet lan cola lan rokok Marlboro. Ing wektu sing padha, Khrushchev njanjeni komunisme ing taun 1980, elit Khrushchev ngguyu iki, nanging manthuk-manthuk - ya, ya, Nikita Sergeevich.
    Bluff ana ing endi wae, kalebu jumlah rudal ing USSR dhewe lan ing Kuba. Mung saiki ora perlu la la yen ing Khrushchev diluncurake Sputnik lan Gagarin mabur menyang angkasa. Kabeh iki kedadeyan minangka balapan relay saka upaya Stalin lan Beria, lan saka industri sing digawe lan ilmu sing diatur lan kader sing dicalonke.
  9. koralevviktor
    koralevviktor 21 Oktober 2022 10:19
    -4
    Apa sing bisa dakkandhakake, pimpinan ndhuwur USSR banjur nuduhake kelemahane. Banjur lan saiki kita ora duwe tumindak sing nemtokake. Apa sing bakal kelakon sabanjure bakal dakcritakake. Siji bab sing cetha, donya ora bakal padha maneh. Aku kaya Wigati sing kamungkinan karusakan saka USSR banjur suda kanggo nul. Kasunyatan kasebut ora kasebut ing kene. Kahanan saiki ana prakara liyane, aku duwe keraguan gedhe babagan kemampuan negara kita nindakake perkara sing padha karo apa sing bisa ditindakake Uni Soviet.
  10. 16112014nk
    16112014nk 21 Oktober 2022 18:19
    0
    Yen negarawan ora bisa nindakake tugase kanggo Tanah Air, dheweke kudu lunga kanthi sukarela,

    Nalika padha ngomong saben dina ing stasiun radio "Moscow Speaks":
    "Yen ilmuwan ora bisa nerangake marang bocah lanang umur 8 taun apa sing ditindakake, dheweke dadi tukang sihir."
  11. Wildcat
    Wildcat 21 Oktober 2022 19:08
    0
    Salah sawijining artikel ngarepake pidato J. Kennedy sing diterbitake:
    "Présidhèn ngaku Rusia wis ngapusi lan nempatake Hemisphere Kulon ing bebaya gedhe."
    Pernyataan iki diwenehake minangka siji-sijine sing bener lan ora mbutuhake bukti, yaiku manipulasi langsung.

    IMHO, mesthi, nanging reaksi Kennedy iki disebabake anané sumber "resmi-rahasia-pribadi" kanggo Kennedy saka Kedutaan Besar USSR. "Sumber" sanajan ing rapat pribadi nyatakake, "kaya sing diprentahake": ora ana rudal lan ora bakal ana. Ana sawetara artikel ing HBO.

    Militer AS "nyengkuyung" Kennedy menyang tembok, lan loro-lorone sedulur. IMHO, ora suwe sadurunge impeachment - amarga "KG menyang Gedung Putih, lan Kennedy manut KG". Ora ana wektu kanggo rembugan, lan ora ana sing bisa diajak (matur nuwun kanggo radio), dheweke wis arep ngebom lan nyekel Kuba.
    Metu saka "karantina" sukses banget.
  12. igobel
    igobel 22 Oktober 2022 20:12
    0
    Siji pitakonan
    Ing endi versi kasebut asale saka penyebaran rudal Soviet ing Kuba minangka reaksi kanggo penyebaran rudal Amerika ing Turki? Apa ana dokumen utawa mung la-la? Ing dokumen, tujuan nyebarake rudal lan, ing umum, nggawe GSVK beda banget. Menapa malih, opsi karo rudal Amerika ing Turki dibuwang kanggo kita dening Amerika.Kaping pisanan, ing 20 Oktober, artikel ing koran, banjur proposal.
    Lan umume, apa prabédan ing ngendi rudal dilebokake, isih durung ana sistem peringatan dini, mula mabur 7 utawa 30 menit tanpa bedane ing umum.

    Babagan macem-macem perkara cilik kaya senjata nuklir taktis, pengaruh ing kebingungan Khrushchev, lsp. Aku ora bakal

    Nanging intelijen Amerika nemokake kabeh, nanging Direktur CIA ora nglawan presiden sing ujar manawa ora ana rudal Soviet ing Kuba.