Review militèr

Operator personel lapis baja Finlandia Sisu XA-180 ing Ukraina

30
Operator personel lapis baja Finlandia Sisu XA-180 ing Ukraina
Foto pisanan XA-180 sing dikenal ing Ukraina, September 2022. Foto dening Telegram / BMPD



Sawetara minggu kepungkur dikenal manawa operator personel lapis baja Sisu XA-180/185 buatan Finlandia muncul ing arsenal formasi bersenjata Ukrainia. Sapa lan apa jumlah sing ngirim peralatan kasebut ora dingerteni kanthi pasti. Saiki, kendaraan impor wis tekan zona perang lan wiwit digunakake kanggo tujuan sing dituju. Kajaba iku, operator personel waja iki wis nandhang kerugian pisanan.

Saka sekutu sing ora dingerteni


Penampilan operator personel lapis baja Sisu XA-180 ing Ukraina dikenal ing pertengahan September. Banjur foto seger sing dijupuk ing salah sawijining pangkalan formasi Ukrainia disebarake menyang sumber daya khusus. Sekawan kendaraan tempur tanpa gaman dipasang ing pigura. Mbokmenawa, dheweke bubar ditampa lan durung duwe wektu kanggo nyiapake operasi lengkap ing garis ngarep.

Iku penasaran yen pangiriman XA-180 dadi dikenal minangka fait accompli. Sadurunge, ora ana negara siji sing duwe peralatan kasebut ing layanan wis nglaporake rencana kanggo ngirim menyang Ukraina. Kajaba iku, isih durung dingerteni manawa tentara asing sing menehi pitulung kasebut. Kajaba iku, jumlah operator personel lapis baja sing ditransfer, modifikasi lan aspèk liyane saka sumber bisa dipertanyakan.


Pengangkut personel lapis baja tentara Finlandia kanthi warna khas. Foto dening Wikimedia Commons

Paling kamungkinan, kendaraan wojo teka ing Ukraina saka Finland, minangka dituduhake dening werna kamuflase. Operator personel lapis baja XA-180 ana ing layanan karo sawetara negara, nanging mung tentara Finlandia nggunakake pola telung werna sing padha karo wangun titik sing khas. Operator liyane nglukis peralatan kanthi beda.

Senadyan kasunyatan kasebut, Helsinki resmi ora menehi komentar babagan tampilan peralatan buatan Finlandia ing formasi Ukrainia. Apa sebabe pimpinan Finlandia nganggep kudu tetep meneng sanajan saiki, nalika pasokan peralatan wis mandheg dadi rahasia lan paling ora ana bukti kahanan, ora dingerteni.

mundhut pisanan


Operator personel lapis baja manca kanthi cepet mlebu ing zona pertempuran lan wiwit digunakake kanggo tujuan sing dituju. Konsekuensi logis iki yaiku kerugian pisanan, sing dikenal ing pertengahan Oktober. Kaping pisanan, foto saka XA-180 sing rusak katon ing sumber daya khusus, lan banjur ana video sing nuduhake kekalahan peralatan kasebut.


Kendaraan lapis baja Ukrainia ing pawai. Pigura saka video saka NM LNR

Video menarik sing direkam dening UAV pengintaian diterbitake dening layanan pers Militia Rakyat LPR. Konvoi kendaraan Ukrainia mlaku ing sadawane dalan, kalebu siji kendaraan tempur infanteri lan telung operator personel lapis baja XA-180. Ujug-ujug, salah sawijining operator personel lapis baja njeblug kanthi kilat gedhe lan puing-puing mabur. Apa sing nyerang dheweke ora jelas, nanging mobil kasebut ora bisa dibalekake maneh. Banjur, ing titik sing padha, ing jejere operator personel lapis baja sing rusak, kendaraan tempur infanteri sing metu uga ditabrak. Loro operator waja liyane noleh lan cepet-cepet lunga.

Ing wayahe, informasi kasedhiya ngidini kita kanggo pirembagan bab karusakan saka siji utawa loro armored personel operator XA-180. Dikenal babagan pangiriman paling ora papat kendaraan lapis baja, lan paling ora loro tetep ing layanan. Mbokmenawa, kanthi upaya nyerang anyar, tatanan Ukrainia bakal ilang maneh peralatan kasebut.

Ora teknologi anyar


Pembawa personel lapis baja mangsa XA-180 dikembangake ing pungkasan taun tujuh puluhan dening Sisu Auto (mengko departemen pertahanan dadi bagéan saka Patria) minangka bagéan saka kompetisi tentara Finlandia. Ing taun 1980, Sisu mbangun lan nyerahake peralatan eksperimen kanggo uji komparatif. Ing taun 1983, proyek dheweke diakoni minangka sing paling sukses, lan ing pungkasan taun ana kontrak kanggo produksi batch pisanan saka operator personel lapis baja.


Asor saka operator personel wojo. Pigura saka video saka NM LPR

Ing sawetara taun, perusahaan pangembangan tekan volume produksi sing dibutuhake lan ngrampungake rearmament tentara Finlandia. Kajaba iku, kontrak ekspor pisanan muncul. Ing podo karo karo perakitan peralatan, pangembangan modifikasi lan proyek modernisasi khusus ditindakake. Asil saka karya iki wis apik XA-185/186/188/200/202 operator personel wojo lan varian karo macem-macem peralatan.

Pelanggan pisanan lan utama saka armor personel operator kulawarga Sisu XA-180 yaiku angkatan bersenjata Finlandia. Secara total, dheweke entuk luwih saka 600 kendaraan lapis baja saka kabeh modifikasi utama - iki yaiku operator personel lapis baja, operator SAM, kendaraan komando lan staf, ambulans, kendaraan pengintai RCB, lsp. Saiki, paling ora 470 unit tetep ing layanan. teknologi.

Pelanggan asing utama yaiku Swedia, sing tuku luwih saka 200 produk saka Sisu. 90 mobil tindak menyang Walanda, lan 75 unit ditransfer menyang Norwegia. Ing jumlah cilik, kalebu. kanggo testing, operator personel wojo uga ditransfer kanggo negara liyane. Kajaba iku, sawetara operator manca ing siji wektu nampa peralatan digunakake. Mangkono, tentara Estonia tuku XA-180/188 saka Walanda, lan bubar negara sing ora dingerteni ngirim peralatan kasebut menyang Ukraina.

Fitur teknis


Saka sudut pandang teknis, XA-180 minangka operator personel lapis baja sing khas ing jamane. Iki minangka kendaraan roda telu kanthi proteksi anti peluru / anti pecah kanthi bobot tempur 13,5 ton, dikontrol dening kru loro lan nggawa nganti 15-16 pasukan terjun payung.


Wreckage saka armored operator personel nahan katon ditepungi. Pigura saka video saka NM LPR

XA-180 nduweni lambung waja mawa beban sing digawe saka piring waja kanthi kekandelan ora luwih saka 10 mm. Gandhewo saka awak nampung kompartemen kontrol karo kursi kru; konco iku kompartemen engine. Volume liyane diwenehake menyang kompartemen pasukan kapasitas gedhe. Kompartemen kontrol duwe area glazing lan lawang sisih; paratroopers nggunakake lawang mburi.

Modifikasi pisanan saka operator personel lapis baja digunakake mesin diesel Valmet 611 DSBJA kanthi daya HP 236. Versi pungkasan, diwiwiti karo XA-200, dilengkapi mesin diesel 270 hp. Torsi mbagekke kanggo kabeh enem wheel . Undercarriage dilengkapi roda diameter gedhe kanthi suspensi spring lan penyerap kejut hidrolik. Loro meriam banyu uga kasedhiya ing buritan. Ing dalan gedhe, armor personel operator ngembangaken kacepetan kira-kira 105 km / h, ing banyu - nganti 8 km / h.

Operator personel lapis baja Finlandia wiwitane dilengkapi menara mbukak kanthi senapan mesin NSV 12,7 mm. Sajrone nganyarke, senapan mesin kaliber gedhe lan normal saka sawetara model NATO dikenalake. Ing sisih lan buritan kompartemen pasukan ana celah kanggo panggunaan pribadi gaman.

Masalah deprecation


Nalika katon, Sisu XA-180 minangka operator personel lapis baja modern lan tundhuk karo syarat saiki. Thanks kanggo iki, dheweke dadi salah sawijining kendaraan tempur utama tentara Finlandia, lan uga nemokake papan ing angkatan bersenjata ing sawetara negara liyane. Kanthi bantuan saka XA-180 lan versi sawijining infantri nambah mobilitas, lan uga nampa pangayoman cukup lan support geni.


Loro XA-180 liyane (kiwa ndhuwur) mangkat kanthi cepet. Pigura saka video saka NM LNR

Nanging, ing 40 taun sabanjuré, kahanan wis diganti dramatically. XA-180, ing wangun asli lan modifikasi, ora nyukupi syarat modern. Kauntungan mung yaiku kapasitas gedhe saka kompartemen pasukan lan kemampuan kanggo nginstal bedhil mesin abot. Kanthi kabeh iki, tingkat proteksi wis ora cukup, sanajan kanggo opsi sing luwih anyar.

XA-180/185/186/188/200/202 saka sudut lan jarak tartamtu kena pengaruh senjata cilik kaliber gedhe. Sistem anti-tank nembus waja ing kahanan apa wae. Kajaba iku, mesin kasebut ora duwe perlindungan tambang khusus. Amarga iki, kaslametan lan stabilitas ing kahanan pertempuran modern ninggalake akeh sing dikarepake.

Mangkono, operator personel lapis baja buatan Finlandia ora minangka conto pitulungan paling sukses kanggo formasi Ukrainia. Padha ora bakal bisa kanggo nggawe kontribusi pinunjul kanggo pemugaran saka armada kendaraan, lan moral lan, mbokmenawa, obsolescence fisik mimpin kanggo risiko dikenal. Mesin sing dikirim bisa dirusak sawayah-wayah, lan operasi sukses jangka panjang meh ora kalebu.


Pembawa personel lapis baja XM-180 liyane sing rusak. Foto Telegram / ChDambiev

Rahasia lan sarana


Senadyan ana bukti kahanan, ora dingerteni negara endi sing ngirim operator personel lapis baja Sisu XA-180 menyang Ukraina. Ing wektu sing padha, cetha yen pasokan kasebut ditindakake kanthi bantuan militer-teknis lan ngarahake kanggo nguatake formasi Kyiv.

Nanging, peralatan lungse, bisa uga umur owahan, diparengake kanggo nyedhiyani pitulungan, lan ora bakal entuk manfaat nyata saka iku. Kanthi kabeh iki, bebarengan karo XA-180, pihak Ukrainia nampa masalah operasional anyar, watesan lan risiko. Bantuan manca sepisan maneh mbuktekake paling ora ana gunane.
Pengarang:
30 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Bykov.
    Bykov. 29 Oktober 2022 05:33
    -5
    Umumé, pangiriman kasebut ora bakal ngganti apa-apa. Kaya, Zelegnsky lan tapal shoble. Kanthi donya ing senar, kanggo kabeh-hearse.
    1. griffin ireng
      griffin ireng 29 Oktober 2022 11:14
      +6
      Kutipan: Bykov.
      по-большому счёту не изменят.

      Зато шапкозакидательство изменит. Вообще-то так не "изменят", что за счет поставок держится вся связь укров, ПТРК западных стран уже стали основой их ПТО, а хамви, хаски и прочие бронетранспорт становится средством перевозки их пехоты.

      Мы однозначно победим, но надо думать как нивелировать хорошую связь и купировать перенасыщенность ПТРК укров, как подавить их арту и пво.
  2. Arsitek
    Arsitek 29 Oktober 2022 06:00
    +9
    Финляндия ведь в НАТО пока не входит.
    И обязательства поставлять вооружение для Украины соответственно у неё отсутствует.
    Факт поставки говорит о недружественности нынешнего руководства по отношению к РФ.
    Вполне себе могли учитывая внеблоковый статус выдерживать нетралитет.
    Но не стали.
  3. Silver99
    Silver99 29 Oktober 2022 06:30
    +2
    Западная техника поступающая в ВСУ разношерстная, нет унификации и системы организации ремонта. Она в бою долго не живет. Идет массовое скидывание залежалой продукции и единичные случаи обкатки боем новых разработок вооружения НАТО.
    1. CTABEP
      CTABEP 29 Oktober 2022 17:07
      +7
      Война идет уже 8 месяцев. Все с неликвидом воюем. Да я думаю ни один человек на ВО год назад бы не поверил, что война с Украиной не окончится за 3-5-10 дней (ну или 2-3 месяца, если берем сильных пессимистов), а будет идти так, как идет.
      1. Bayun
        Bayun 29 Oktober 2022 18:06
        +5
        Гражданская с интервентами - самое точное определение происходящего. Уже и Верховный не отрицает... Генералы с обеих сторон не изучали тему: "Как побеждать в Гражданской войне".

        Очень плохо, что Россия опустилась до того международного уровня, когда всякая мразь катается по ее территории на танках, абсолютно не рискуя получить удар по своей столице.

        Супостат рвет наши газопроводы и мосты, топит флагманы флота, уничтожает русских людей и города. Москва - "выражает озабоченность".

        Хоть бы фейки какие писали по планам захвата Аляски зимой или подготовке аргентинских морпехов для взятия Фолклендов. Мы даже в ИНФОВОЙНЕ, где разрешены любые сказки-страшилки и брехня НЕ АТАКУЕМ, продолжая жевать "инфосопли Запада", оправдываясь перед брехней супостата.
      2. Elissa Mare
        Elissa Mare 29 Oktober 2022 18:21
        +1
        Как раз было понятно, что за 3-5 дней не закончится. Не надо быть военным экспертом, чтобы не понимать, что современная Украина- это проект НАТО и то, что они впрягутся было очевидно.
        1. Kapten Pushkin
          Kapten Pushkin 30 Oktober 2022 12:45
          +3
          Цитата: Еlissa Mare
          Украина- это проект НАТО и то, что они впрягутся было очевидно.

          Очевидно, что если бы для операции выделили сил в три раза больше, действовали по грамотному плану и управились бы за пару месяцев, никакое НАТО не впряглось бы.
          Скорее всего, и санкций было бы поменьше и газопроводы были бы целы.
      3. Beaver
        Beaver 30 Oktober 2022 02:49
        +2
        Фи. Сразу было ясно, что легкой прогулки не получится. Удивительно, что наше МО было иного мнения
      4. Farm kolektif punika sukarela.
        Farm kolektif punika sukarela. 30 Oktober 2022 09:54
        +2
        Мы уже и Т-80 т Т-64 гоним на войну, и БМП старые, так что "паритет" соблюдён :(
  4. Egoza
    Egoza 29 Oktober 2022 07:27
    0
    Финляндия подлизаться решила. И зачем старую технику самим утилизировать? Можно на Украину отправить, а потом отчитаться "Мы тоже помогали..."
  5. Nikolaevich I
    Nikolaevich I 29 Oktober 2022 07:41
    +1
    Вероятнее всего, бронемашины прибыли на Украину из Финляндии, на что указывает их камуфляжная окраска.

    Senadyan kasunyatan kasebut, Helsinki resmi ora menehi komentar babagan tampilan peralatan buatan Finlandia ing formasi Ukrainia. Apa sebabe pimpinan Finlandia nganggep kudu tetep meneng sanajan saiki, nalika pasokan peralatan wis mandheg dadi rahasia lan paling ora ana bukti kahanan, ora dingerteni.

    Дык, сказать "да",значит признаться в " финско-антироссийских" мерзопакостях по полной ! (Где докУмент? Вот он докУмент !) А тут можно ,в случае чего, и отбрехаться попробовать ! Мол,я не я и лошадь (БТРы то бишь) не моя ! Мы тут не причём ,пьяные xoxлы угнали !
  6. Sergey39
    Sergey39 29 Oktober 2022 08:41
    +2
    Пора перестать сюсюкаться с финнами! Необходимо разрывать договор об аренде Сайменского канала и других других дружественный жестов в их сторону!(((
  7. alexandre II
    alexandre II 29 Oktober 2022 09:18
    -7
    Эти Pasi полное фуфло,на нах только шмурдяк перевозить а не воевать...так что подсунули Украине очередной фуфел...
    1. Rzzz
      Rzzz 30 Oktober 2022 15:33
      +1
      Ну, БТР-80 не сильно отличается по характеристикам.
      Только размер больше, попасть легче.
  8. materialis
    materialis 29 Oktober 2022 10:20
    -1
    XA-180/185/186/188/200/202 saka sudut lan jarak tartamtu kena pengaruh senjata cilik kaliber gedhe. Sistem anti-tank nembus waja ing kahanan apa wae. Kajaba iku, mesin kasebut ora duwe perlindungan tambang khusus. Amarga iki, kaslametan lan stabilitas ing kahanan pertempuran modern ninggalake akeh sing dikarepake.

    Это что, боевая машина что-ли? Факт её применения ВСУ, и ей подобных М113 и прочих тыловых картонок говорит о том что у них выбора нет, что дают-тем и пользуются, а о вредности, нецелесообразности некому задумываться, так или иначе-это одноразовые машины, умышленно отправляющиеся на утилизацию на ровне с украинскими солдатами
    1. Kapten Pushkin
      Kapten Pushkin 30 Oktober 2022 12:50
      +2
      Quote: Materialis
      Это что, боевая машина что-ли?

      Это БТР, причем далеко не самый плохой.
      Предназначен доставить пехоту либо груз до рубежа развертывания в атаку либо до передовой.
      Вполне себе полезная машина на войне.
      1. materialis
        materialis 30 Oktober 2022 14:25
        -2
        Нет, БТР-тыловой грузотранспортник, в атаку вести, на поле боя поддерживать и в конце-концов служить домом на передовой, в случае чего, для солдат должна БМП, тот же БТр но с приспособлениями что бы выживать на передке и с гусеничным движителем
        1. Kapten Pushkin
          Kapten Pushkin 30 Oktober 2022 18:29
          +1
          БМП на всех не хватит. Ни в одной армии мира.
          У каждого вида вооружения и техники свой перечень задач.
          1. materialis
            materialis 30 Oktober 2022 19:48
            0
            Хватит или не хватит-вопрос к ресурсам которые представляется возможным потратить на производство этих БМП(концептуальных, а не конкретных моделей)
            Я уже написал что применение БТРов в качестве боевых машин-проблема не только армейского снабжения но и экономического строя, капиталисты не особо стараются в теории применения машин с конкретной специализацией, задача №1-максимально удорожить серийную машину, а как применить-армейцы сами решат
            Использование машины в боевых порядках, которым противостоят самые опасные средства поражения из всех возможных, должны нивелировать эффект этих средств поражения своими средствами защиты, если же последние уступают в стойкости поражающей способности первых-то и смысла их использования нету, так как машины любой степени защищённости, не способной танковать(в частности) самые эффективные сред. пор., в равной степени одноразовые, только вот ресурсо-и трудоёмкость у них могут быть категорически разные
  9. polpot
    polpot 29 Oktober 2022 11:48
    0
    После этой войны в Кубинке будет много новых экспонатов , всякой твари по паре.
  10. pakar
    pakar 29 Oktober 2022 12:24
    +6
    "Однако для оказания помощи выделили морально устаревшую технику, возможно, немалого возраста, и реальной пользы от нее будет немного... Иностранная помощь в очередной раз оказалась, как минимум, бесполезной." пишет автор статьи. А я, лично считаю, что во время ведения боевых действий, любая транспортная единица имеет большое значение. Всем же известно, что противник широко использует в целях прорыва нашей обороны небронированные, зачастую гражданские, транспортные средства. И, к сожалению, часто добивается успеха. А здесь, как-никак целый БТР, да и скорость под 100.
    Придётся их жечь. А для этого дополнительно нужны бойцы, средства поражения, БК и т.д.
    1. Andrey A
      Andrey A 29 Oktober 2022 14:56
      +1
      ВС России выжгли бронетехнику ВСУ, а это - тысячи машин, выжгли почти целиком бронетехнику Восточной Европы, а это еще несколько тыс машин, уничтожим и те единичные бронемашины, которые поставляются сейчас Украине Западом...Как заявляло, и не раз, наше руководство: поставки вооружения Западом, могут затянуть ход СВО, но изменить его, - не смогут.... Мы все равно проведем и демилитаризацию и денацификацию Украины...
      1. pakar
        pakar 29 Oktober 2022 15:22
        +4
        Теоретически это так. Иначе России, как единому и самостоятельному государству, хана.
        А вот сколько это будет длится, практически?
        Именно поэтому, любые поставки вооружения, даже "хлама" отдаляют нашу победу, но ни в коей мере её не отменяют.
        Penyebab kita bener
        враг будет разбит,
        Kamenangan bakal dadi milik kita !!!
  11. Alex Tarhov
    Alex Tarhov 29 Oktober 2022 12:25
    +1
    Их явно доставили по подземным тоннелям
  12. Boltorezz1977
    Boltorezz1977 29 Oktober 2022 17:06
    +3
    На последнем снимке , кстати французский VAB 4×4 , не Sisu
  13. yowis
    yowis 29 Oktober 2022 18:08
    +2
    Техника "не несёт потери". Потери в технике несут подразделения, применяющие эту технику.
    Вообще, поставка оружия для войны против РФ Финляндией должна иметь тяжёлые последствия для Финляндии со стороны РФ. Во всяком случае финансовые. Эти "европейцы" про деньги понимают хорошо. А пока платят только русские, они побеждают.
  14. garik77
    garik77 29 Oktober 2022 21:05
    +1
    Горят хорошо и ладно. Они кажется даже хуже американцев М-113
  15. vladimych
    vladimych 30 Oktober 2022 11:28
    +1
    Нужная , не нужная, а снаряд на неё надо использовать. И это наш снаряд, наша ракета, всё денег стоит.
  16. APASUS
    APASUS 31 Oktober 2022 12:05
    0
    Sisu выпускает хорошую технику ,только есть пара проблем.Технику нельзя заправить навозом и требуется ГРАМОТНОЕ обслуживание.В условиях ВСУ ,это одноразовая техника ,сомневаюсь что ВСУ закупает расходники для обслуживания Sisu