Review militèr

Sallet khas utawa sallet atipikal: terusan saka pameran "wesi"

32
Sallet khas utawa sallet atipikal: terusan saka pameran "wesi"
"Inggris ngusir mungsuh saka Bordeaux." Artis sing ora dingerteni. Martial saka Auvergne. "Vigilia ing Pati Raja Charles VII". OK. 1477-1484 Perpustakaan Nasional Prancis, Paris



“... jaranmu padha lenggaha lan lungguha, para penunggang, lan nganggo helm; ngasah tumbakmu, nganggo waja.”
Yeremia 46:4

crita babagan gaman. Abad Pertengahan. Publikasi ing VO siji-sijine saka rong materi babagan helm, lan pisanan babagan miniatur saka manuskrip, lan banjur artefak saka museum, narik kawigaten para pamaca. Ing komentar, padha diselehake foto saka helm Inggris, lan "helm Hadrian" karo lintang, lan foto salad khas abad tengahan. Lan dina iki kita bakal nerusake tema senjata abad tengahan, nanging kita bakal ngganti, supaya bisa ngomong, vektor sawijining. Coba "khas" lan "eksklusif" ing waja ing dina sing adoh.

Dina iki kita wis digunakake kanggo kasunyatan sing ana pesawat tartamtu saka seragam lan peralatan protèktif. Lan supaya wong "kurang sethithik" utawa "luwih sithik" ora penting. Tentara ing mayuta-yuta! Nanging, sanajan saiki, akeh "prajurit" entuk sepatu lan seragam kanggo awake dhewe, amarga regane lan regane urip dhewe minangka barang sing ora bisa ditandingi. Lan yen saiki urip saben prajurit dadi luwih larang saben dina, banjur ... ing wektu iku gaya kaya mengkono uga ana, sanajan ora kanggo kabeh wong. Nanging mung prajurit ... getih bangsawan. Lan jelas kenapa: "getih bangsawan" minangka kunci penting lan tanggung jawab sosial. Satemene kabeh satriya ing abad tengahan, sing diterjemahake dadi irah-irahan saiki, mesthine dadi gubernur wilayah, walikota, kepala desa, direktur pabrik. Ing gulu "nggantung" kabupaten lan pamrentahan, siji, loro, telu utawa luwih kastil, desa kebak petani, dalan lan kreteg, biara ngendi Gusti Allah ndedonga kanggo wong-wong mau, pengadilan lan eksekusi - kabeh iki ana ing tangane. Lan sampeyan uga kudu nglawan, lan kanthi mangkono nggawe bebaya urip sing ora larang regane. Mulané wong-wong mau nganggo wesi, supaya ora tekan senjatané mungsuh. Kanggo mateni awake dhewe, nanging ora kanggo dipateni.

Tegese, meh kabeh gaman ksatria digawe miturut pesenan. Lan yen "ksatria siji tameng" utawa baron ukuran cilik isih bisa condescend kanggo ngidini piyambak teka ing master lan ngidini wong kanggo njupuk pangukuran saka wong, banjur priyayi bangsawan dikirim tinimbang piyambak utawa abdi saka werna cocok, utawa sandhangané, utawa ... ukir saka tokoh kayu kang master makarya. Lan kanggo pas waja maneh dijupuk menyang pengadilan. Ora saben pangeran-panguwasa wis siyap, maneh, menyang ngendi wae menyang kutha liya, utawa malah negara, malah menyang kamulyane, nanging isih master. Nalika iku Kaisar Kakaisaran Romawi Suci, Charles V, ora ragu-ragu ngunggahake sikat marang Titian. Sajrone Abad Pertengahan Dhuwur, iki meh ora bisa ditindakake.

Lan kaya saiki kita nemtokake sepatu Prado lan jas Cartier, mula ing wektu kasebut, miturut rincian waja, corrugation permukaan, bend lan pangolahan pinggiran - kaya saiki, miturut potongan sing apik. setelan - ahli bisa ngomong ngendi lan malah dening kang digawe iki utawa sing waja utawa helem.

Dadi nggunakake "waja putih", ing ngendi para ksatria, kaya sandhangan, disandangi saka sirah nganti jempol, mimpin kanggo kasunyatan sing ing tengah abad kaping XNUMX, loro sekolah lan loro pusat produksi wis dikembangaké ing Eropah. Kapisan ing Italia Lor, ing Milan, lan kaping pindho ing wilayah Augsburg ing Jerman Lor. Lan carane akeh industri murni lokal ana, lan ora count. Lan kabeh padha gawe waja, ana sing luwih apik, ana sing luwih ala, ana sing nyambut gawe murah, lan ana sing ngegung-egungake dhawuhe para adipati lan para ratu.

Kajaba iku, para satriya, yen sugih, bisa uga ngajak tukang bedhil sing misuwur ing panggonane. Utawa bisa tuku waja saka pedagang sing tuku "wesi" langsung ing situs perang utama, didandani dikalahake lan dirusak lan ... didol minangka sing paling anyar lan paling modis. Nanging, padha nindakake karo mobil saiki ...

Pilihan katelu, kaya sing wis kacathet, yaiku model lilin utawa kayu saka awak lan perangan awak; iki dikirim menyang master, lan wis selaras waja kang wis ing tingkat "barang konsumen" ing ngisor. Contone, ing layang tanggal 16 Maret 1520, Raja Francis I saka Prancis njaluk ngirim "duplikat kanggo armor" Henry VIII saka Inggris kanggo mrentahake cuirass saka dheweke minangka hadiah kanggo Raja Inggris.

Banjur iki: waja Italia luwih "lemu", smoothed outlines, nanging Jerman, ing nalisir, diarani Gothic amarga outlines katon kaya lancet, bangunan Gothic decorated karo turrets. Iku mengko istilah iki "terpaku" kanggo kabeh "waja putih" ing abad kaping 1500, lan gaya Gothic ing waja dhewe ana ing Jerman nganti bab XNUMX, lan banjur padha pindhah saka iku.

Sampeyan uga penting kanggo Wigati sing kabeh waja saka abad XV arang banget fungsi. Ora ana sing berlebihan, ora ana dekorasi. Senajan tansah ana "avant-garde". Dadi, ing 1410, ksatria Inggris John de Fearles mbayar tukang gun Burgundian 1727 pound sterling kanggo waja, pedhang lan keris, kang dhawuh kanggo dekorasi karo berlian lan mutiara: ing wektu iku kemewahan unheard lan malah gedhe banget kanggo mengko. kaping. Menapa malih, iku menarik kanggo Inggris padha - loro bangsawan lan priyayi cilik Estate, kanggo dangu iku adat kanggo pesenan waja saka master Eropah Continental. Padha ora nyetel dhuwur dhewe.

Lan iku saka Eropah kanggo Inggris sing helem sallet, utawa chalet, utawa selle, utawa sallet teka.

Alamiah, "divisi saka pegawe" kuwi mimpin kanggo search aktif kanggo wangun anyar saka helm padha ing separo pisanan abad kaping 1407. Salad sing padha muncul ing Italia ("selata") ing taun 1420. Banjur ana Prancis lan Burgundy, lan ing 1429 helem tekan Jerman lan Inggris. Lan perang Patay ana ing XNUMX, yaiku, ana luwih saka cukup wektu kanggo helem iki ing sirah saka Adipati Talbot, kang dhawuh ana. Lan karo dheweke, pigura saka film "Joan of Arc" dening Luc Besson ana ing screen saver salah sawijining bahan sadurunge babagan helm.

Ingkang utama ing kene yaiku bedane nasional - anané buntut sing dawa ing helm Jerman, nalika wong Prancis lan Italia katon kaya lonceng. Kira-kira taun 1490, muncul "sallet ireng", sing dicelup utawa ditutupi kain), kanthi lengen sing metu ing ngarep kanthi sudut sing akut. Ing wektu sing padha, salad katon nganggo visor "akordion", sing ora katon kaya salad, nanging kaya helm armet.

Miturut cara, Liliana lan Fred Funken ing "Ensiklopedia senjata lan paketan militèr" menehi akeh minangka 16 opsi kanggo helem sallet, nalika ana mung 6 saka barbut padha. Lettuce "ing Prancis. Dilengkapi visor, diarani "bascinet karo moncong", saengga ana akeh kebingungan ing antarane para spesialis, nganti tekan Menara London. Nanging saiki ayo deleng helm kasebut ing hardware. Sawise kabeh, luwih becik ndeleng sapisan tinimbang kaping pirang-pirang ... maca.


Waja ksatria klasik, sing paling kerep dibahas ing buku teks kanggo sekolah lan universitas. Sadurunge kita ana waja Italia ing abad kaping 170,2, dibalèkaké ing abad kaping 26,1. Dhuwur 2850 cm Bobot XNUMX kg. Bobot helm XNUMX Museum Seni Metropolitan, New York


Effigia saka Johan VI von Kronberg, c. 1488 Ksatria nganggo waja khas Gotik kanthi dagu bouvier lan helm sallet (salet). Gereja kutha Kronberg, Jerman


Helm sing paling gampang yaiku sallet utawa sallet, sing beda karo servillier mung amarga duwe piring mburi. Milan, 1470-1480 Bobot 1625 Museum Seni Metropolitan, New York


Versi Jerman saka sallet karo visor. Museum Walters, Baltimore


Lonceng salad, 1480 Jerman. Bobot 3416,1 g. Helm kuwi utamané dianggo prajurit mlaku. Metropolitan Museum of Art, New York


Rampung unik, ora kaya liyane, Salad Kepala Singa. 1475-1480 Italia. Baja, tembaga, emas, kaca, tekstil. Metropolitan Museum of Art, New York


Master barbute Bernardino da Carnago, Italia, Milan, c. 1475 Bobot 2948 Museum Seni Metropolitan, New York


Barbute master Pietro da Castello, Italia, Brescia, 1470-1480. Bobot 2211 Museum Seni Metropolitan, New York


Helm Sallet digunakake ora mung ing perang, nanging uga ing turnamen. Ing kene, contone, yaiku salad turnamen Louis II (1506 - 1526), ​​​​Raja Hongaria lan Bohemia. Jerman, Augsburg, 1525 Augsburg. Bobot 4082 Museum Seni Metropolitan, New York


sallet turnamen Jerman karo wudo kanggo tandhing equestrian karo tumbak. Bobot 4,598 kg. Udakara 1570-1600 Pay manungsa waé menyang lawang karo kabel sing kudu ditarik kanggo mbukak kanggo ventilasi. Meneng ing tengah wudo dadi kanggo nyambung menyang helem. Museum Metropolitan, New York


Sallet ing gaya Venetian, upholstered ing kain. Museum Metropolitan, New York


Khas "salad ireng" (nanging dicet!), 1490-1500. Jerman kidul. Imperial Armory (Hofburg, New Castle, Hall I). Foto penulis


Waja kabeh-logam Gotik Jerman ing pungkasan abad kaping 1450. Waja jaran digawe kanggo Adipati Voldemar VI saka Anhalt-Zerbsky (1508–XNUMX). Royal Arsenal, Leeds


Helm "chapelle de fer" - "topi wesi", 1500-1535. Bobot 925 Swiss National Museum, Zurich


"Peperangan pungkasan saka Perang Satus Taun - perang Castillon tanggal 17 Juni 1453." Artis sing ora dingerteni. Pati saka Inggris Marshal Adipati Talbot ditampilake (ing wayahe iku kira-kira 80 taun!), Sing disandangi ing surcoat beludru abang kanggo perang iki. Kajaba iku, dheweke dhewe nganggo helm sallet, lan prajurit sing mateni dheweke nganggo tumbak uga nganggo sallet! Martial saka Auvergne. "Vigilia ing Pati Raja Charles VII". OK. 1477-1484 Perpustakaan Nasional Prancis, Paris
Pengarang:
32 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. tlahuicol
    tlahuicol 12. november 2022 07:04
    +5
    Ещё немного, и барбюты эволюционировали бы обратно в коринфский шлем, а салеты в иллирийский))
  2. Kote Pane Kohanka
    Kote Pane Kohanka 12. november 2022 07:09
    +5
    Специально оставил почитать статью под завтрак!
    Так что от прочтения получал несколько «удовольствий сразу»: в том числе гастрономическое! ngguyu
    Thanks kanggo Vyacheslav Olegovich!
    Особенно понравился этот шлем.

    Мысленно рисуется …..
    1. lele
      lele 12. november 2022 07:48
      +3
      Hi Vladislav! eseman
      Присоединяюсь к твоей благодарности Олеговичу apik , хоть и статью просмотрел уже после завтрака, если его так можно назвать. nglirik
      В отношении касок ты прав, недаром немцы выбрали для себя самую удачную из форм, которую сейчас так или иначе копируют все кому не лень.
      Вот, к примеру, даже в "Люфтваффе" у них было нечто похожее.


      Правда это шлемы "Luftschutz", наземной обслуги, но всё равно немецкие.
    2. kaliber
      12. november 2022 08:04
      +3
      Quote: Kote Pane Kokhanka
      Особенно понравился этот шлем.

      Рад, что материал Вам понравился. Мне этот шлем тоже очень нравится. Первый раз увидел его в книге В.Бехайма в 1995 году. Подумал: "Надо же чего бывало..." Потом увидел собственными глазами. Встретил, как старого знакомого... Вот откуда Бехайм его взял.
      1. Kandel
        Kandel 12. november 2022 13:41
        +2
        hi Вячеслав Олегович. Меня вот Эффигия Йохана VI фон Кронберга, ок. 1488 г. Церковь города Кронберг, Германия очень впечатлила, ну кроме "звездастого" черного салада. Спасибо Вам за отличную статью.
        1. kaliber
          12. november 2022 16:28
          +2
          Эффигии это вообще моя страсть. В какой бы собор я "там" не попал - сразу смотрю есть где эффигии или нет. Если есть женские и священников в рясах - увы, а вот если рыцарские - это праздник.
    3. deddem
      deddem 12. november 2022 13:02
      +3


      И получается гламурный шлемик от Ив Сен-Лорана из ЦУМа!!
  3. 3x3z simpen
    3x3z simpen 12. november 2022 09:05
    +3
    На их шеях «висели» графства и княжества, один-два-три и больше замков, деревни, полные крестьян, дороги и мосты, монастыри,
    Внесу коррективы. Монастыри не "висели", Церковь сама являлась крупнейшим феодалом. Так например, все левобережье Сены в Париже, было церковными землями.
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich!
    1. novel66
      novel66 13. november 2022 17:36
      +1
      отнюдь,какой-нибудь епископ тоже вполне был себе феодалом и рыцарем
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 13. november 2022 17:44
        0
        отнюдь,какой-нибудь епископ тоже вполне был себе феодалом и рыцарем
        Что "отнюдь"?
        1. novel66
          novel66 13. november 2022 17:47
          0
          Монастыри не "висели",

          вот это отнюдь!
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 13. november 2022 17:56
            0
            OK.
            "Apa bukti sampeyan?" (Saka)
            1. novel66
              novel66 13. november 2022 19:24
              +1
              Историческая литература, знаете ли, , много интересного найти можно
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 13. november 2022 21:58
                0
                Хммм. Уже стало интересно. Действительно интересно.
                1. novel66
                  novel66 13. november 2022 22:07
                  +1
                  Ну, вот, для затравочки, хотя бы :
                  "Епископ Конрад Пяст: То, что ты видишь вокруг себя, отец инквизитор, есть не Божественный театр, не Божьи игры. Это мир, которым надо управлять. Владеть. А власть — привилегия князей. Господ. Мир — это доминиум, который должен подчиняться владыкам и с низким поклоном принимать droit de seigneur, власть сеньора. И вполне естественно, что сеньорами являются князья Церкви."
  4. polpot
    polpot 12. november 2022 13:15
    +2
    Спасибо за Вашу работу , прекрасный материал.
  5. Nefilim
    Nefilim 12. november 2022 15:58
    +1
    Первый в Северной Италии, в Милане, а второй в районе Аугсбурга в Северной Германии.

    Не в северной Германии, а в южной, если мы говорим о Аусбурге, Базеле (швейцарский после 1501 г.), Ландсхуте и Нюрнберге, а также придворной мастерской императоров Священной Римской империи в Инсбруке, где было сосредоточено производство доспехов в германоязычных странах.
  6. 3x3z simpen
    3x3z simpen 12. november 2022 16:39
    +2
    костюмы от Картье
    Картье не занимается одеждой.
    1. Kandel
      Kandel 12. november 2022 17:06
      +2
      Приветствую, Антон. Картье одежду не делает, часы, ювелирку и другие "очень необходимые" аксессуары...Вплоть до парфюма- делает.
      "По утрам надев трусы, не забудьте про часы" (с) lol
      1. 3x3z simpen
        3x3z simpen 12. november 2022 17:10
        +2
        Hello Borisych!
        Ну так а я о чем? Я не особо разбираюсь в "фешен"-индустрии но знаком с основными игроками.
        1. Kandel
          Kandel 12. november 2022 17:29
          +2
          Для меня было без малого шоком, когда узнал, что одна ювелирная костромская фирма имеет швейцарскую прописку. Дочка там оттрудилась лет семь и имеет подарочные швейцарские(?) часы за призовое место в "веселых стартах" за укрепление командного духа. lol
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 12. november 2022 18:04
            +1
            Дочка там оттрудилась лет семь
            О! "Platina-costroma" - известный брэнд!
            1. Kandel
              Kandel 12. november 2022 18:22
              +2
              Я лучше тебе в личку отпишу, что за бренд. Как я понял "джинса" на ВО не приветствуется. Мой первый пост "самоуничтожился" до публикации ngguyu
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 12. november 2022 18:29
                +2
                Как я понял "джинса" на ВО не приветствуется
                Забей! Я думаю, что кто-то, в очередной раз, обвинил руководство ресурса в накручивании рейтинга.
      2. lele
        lele 12. november 2022 18:49
        +2
        "Встал я утром в семь часов, нет резинки от трусов..." (с)... и так далее, плавали, знаем. sad
  7. Kandel
    Kandel 12. november 2022 19:05
    +3
    Шлем «шапель-де-фер» – «железная шляпа», 1500-1535 гг. Вес 925 г. Швейцарский национальный музей, Цюрих.
    Вот нашел реконструкцию

    А это Я с потхельмом в руках...
    1. ArchiPhil
      ArchiPhil 12. november 2022 19:24
      +1
      Quote: Tebal
      А это Я с потхельмом в руках...

      О!Вот почему я не режиссёр исторического фильма? keprungu
      Hi Borisych!
      Это я к тому,что смело можно на роль рыцаря брать! apik Весьма убедителен.
      1. Kandel
        Kandel 12. november 2022 19:55
        +2
        Это просто льняных штанов не видно - закрыто щитом wassat вообще натягивать на непокрытую "чепцом" голову кольчужный капюшон - удовольствие много ниже среднего, особенно когда разоблачаешься ngguyu Даже кольчужная бармица требует к себе серьезного отношения. Так что "барбют", типа бороду сохранить - это совершенное нечто...
        В итоге рыцарь - лысый и без "партбилета" никому не нужен ngguyu
  8. michael3
    michael3 12. november 2022 20:15
    -4
    о знатные господа посылали вместо себя или слуг соответствующей комплекции, или свою одежду, или… вырезанные из дерева фигуры, по которым мастера и работали. А на примерку доспехи опять же возили ко двору. Не всякий князь-государь был готов опять же ехать куда-то там в другой город, а то и страну пусть к прославленному, но всё-таки мастеру.
    Дальше не читал) Смех душит)) Что значит, российский интеллигент! Человек, не понимающий ничего ни в чем, тем более абсолютно бессмысленный в любых практических вопросах, но зато безудержно несущий в массы свое абсолютно верное мнение! Тьфу, блин...
    Автор, елка-палка... От воинского снаряжения зависит ЖИЗНЬ человека. И ты веришь, из за съехавшей кирасы сдохнет самый знатный вельможа! Ровно так же, как самый пошлый крестьянин сдохнет, хрипя, харкая кровью и пуская, извини, дрисню с запахами из задницы! Не поверишь, но перед смертью от плохого доспеха все равны!
    Так что к хорошему мастеру все шли. И на примерку сколько раз надо, столько и приходили. Жизнь дорога, потому что)) А те, кто болванов деревянных засылал, они заказывали не доспех. И то, что они получали, это никакие не доспехи, не даром это все... сайт не пропустит ни по чем... в замках до сих пор сохранилось. Так вот, этот мусор не доспех, это парадные тряпки. Только из железа, с обильным дурацким украшательством.
    И когда вы рассматриваете всю эту полностью нефункциональную парадку как боевой доспех, а носителей этого мусора как бойцов... Спасибо. От души посмеялся. Редкий случай нынче...
    1. Kandel
      Kandel 12. november 2022 21:26
      +2
      hi Вы даже не можете представить как я радуюсь Вашему, совершенно непредвзятому мнению. wassat
      Kutipan: michael3
      Так вот, этот мусор не доспех, это парадные тряпки. Только из железа, с обильным дурацким украшательством.
      И когда вы рассматриваете всю эту полностью нефункциональную парадку как боевой доспех, а носителей этого мусора как бойцов... Спасибо. От души посмеялся. Редкий случай нынче...

      Это редкий случай, когда "знаток" позиционирует себя невежей и невеждой одновременно. Уж- да -уж так да Уж... Михаил
      Не будем ссориться, ведь Вы же современный продвинутый эксперт... (А в этом есть очень мощные ноты сомнения.)
      "Нашел петух жемчужное зерно, и говорит, зачем оно?"
      Пожалуйста смейтесь. Полезно для здоровья. Случай не редкий, Просто Вы большую часть (результат накопления знаний) просто не замечаете ngguyu
  9. Roman Efremov
    Roman Efremov 13. november 2022 16:20
    0
    [quote=Толстый][quote]
    А это Я с потхельмом
    [tengah]
    А мне сначала показалось - "с похмелья". ngguyu
  10. Roman Efremov
    Roman Efremov 13. november 2022 16:22
    0
    А ведь турнирный Салад похож на старый Топхельм со срезанным низом! Узкая смотровая щель и скошенные под углом "щёки".