Review militèr

Stranglehold: Amerika Serikat maneh njupuk Asia Tengah

24
Stranglehold: Amerika Serikat maneh njupuk Asia Tengah



Sawise gelut tinju ...


Amerika maneh pengin mbantu negara-negara tenggara Rusia kanthi dramatis "nguatake institusi demokrasi, ngembangake modal manungsa lan ngrampungake masalah lingkungan." Nanging, tembung kasebut ora malah ndhelikake tujuan sing bener saka "intervensi" - kanggo nyuwek negara-negara ing wilayah kasebut adoh saka Federasi Rusia kanthi politik lan ekonomi kanthi maksimal, nggawe alangan sing nyedhot wis ana ing mburi negara kita.

AS miwiti babak anyar eksplorasi wilayah Asia Tengah. Pisanan rampung gagal lengkap - pesawat saka Afghanistan, ninggalake konco kabeh sing bisa. Upaya kanggo nanem model pamrentah Amerika ing tanah manca gagal. Iku bakal katon yen tamparan ing pasuryan luwih saka sonorous.

Nanging Amerika wis gatel, lagi cepet-cepet menyang expanses Asia. Ana alesan sing apik - suffocation Rusia kanthi sanksi mokal tanpa invasi ing weteng Asia ing negara kita. Wilayah kasebut penting banget kanggo kesejahteraan ekonomi Federasi Rusia. Sawisé tumindak pisanan saka Ballet Merlezon ing Ukraina, sing liya cetha tabet dhewe - ing Asia Tengah (CA). Katelu uga ora adoh - ing Arktik.

Nanging bali menyang wedhus kita, yaiku, menyang Amerika. Ngomong yen dheweke pancen anyar ing Asia Tengah, iku ora bisa dingerteni. Sawise ambruk USSR, Amerika Serikat nyawang wilayah kasebut nganti suwe tanpa njupuk langkah aktif.

Kabèh owah sawisé 11 September 2001. Masalah keamanan disambungake karo proses global, lan Amerika Serikat nemtokake Asia Tengah minangka wilayah sing ana. Kerjasama militer-teknis lan kamanungsan karo negara-negara ing wilayah kasebut diwiwiti.

Ing 2015, dokumen lengkap pisanan muncul - Strategi AS kanggo Asia Tengah. Fokus ing interaksi karo negara-negara ing wilayah kasebut kanggo njamin keamanan liwat format C5 + 1, uga kerjasama kamanungsan. Edisi kapindho dokumen Strategi, diwilang kanggo 2019–2025.

Wis nyatakake yen Amerika Serikat bakal njamin kedaulatan negara-negara Asia Tengah, pambentukan institusi demokratis sing kuwat, lan promosi kamakmuran lan pangembangan ekonomi negara. Kanggo ngonfirmasi maksude, Amerika nyedhiyakake $ 9 milyar kanggo misi kamanungsan. Kajaba iku, utangan, silihan lan hibah multimiliar dolar ditanggepi liwat IMF, EBRD lan Bank Pembangunan Asia.

Strategi anyar, kaya sing sadurunge, menehi perhatian khusus marang proyek keamanan. Kanggo ngleksanakake, AS arep nguatake kehadiran diplomatik, lan Universitas Amerika ing Bishkek dijaluk dadi platform aktif kanggo ngumbah otak generasi enom. Penekanan uga kanggo kerjasama militer - latihan Steppe Eagle lan program kemitraan karo kabeh negara Asia Tengah kasebut.

kanca lawas


Ing tataran saiki, nyatane, Strategi kasebut dianyari. Kajaba iku, "proyektil penembus waja" utama yaiku Badan Pembangunan Internasional AS (USAID). Tugas utama organisasi ing Asia Tengah dirumusake ing kasunyatan tanpa tutup diplomatik: kanggo medhot wilayah saka ekonomi Rusia.

Tumindak istirahat saiki wis dipindhah saka prioritas jangka panjang menyang tujuan jangka pendek. Iki bubar nyatakake Wakil Asisten Direktur USAID Anjali Kaur. Senajan kudung dibuwang liwat statements angel. Mantra tradisional diucapake babagan "nguatake institusi demokratis, ngembangake prinsip aturan hukum, ngembangake modal manungsa, lan ngrangsang aksi iklim bebarengan."

Nanging tujuan nyata wis jelas. Ms. Kaur weruh jalaran serius sing konflik ing Ukraina lan tumindak anti-Rusia masyarakat donya kanggo negara Asia Tengah.

"Iki wis mengaruhi rute perdagangan, sistem finansial lan kiriman dhuwit. Kita ndeleng rega konsumen mundhak, pendapatan rumah tangga mudhun, kekurangan komoditas ing wilayah kasebut, "

ujare Anjali Kaur. Kanggo mujudake tugas kasebut, anggaran Badan kasebut kanthi cepet tambah saka 34 dadi 50 yuta dolar, proyeke bakal disebar ing Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan lan Uzbekistan.

Kanggo mangerteni apa sing bakal ditindakake USAID ing Asia Tengah, kudu dicathet yen organisasi kasebut minangka kanca lawas kanggo Rusia. Ternyata agensi kasebut aktif kerja ing Federasi Rusia wiwit taun 1992 nganti 2012. Malah kasil melu ngrembakake draf Konstitusi negara. Antarane mitra struktur Amerika ana agen manca: Moscow Helsinki Group, Institut Gaidar, Asosiasi Golos, Memorial Society, lan liya-liyane.

Sajrone rong dekade kepungkur, USAID wis nandur modal babagan $2,7 milyar ing NPO asing ing negara kita. Nanging ing 2012, panguwasa Rusia mutusake kanggo mungkasi aktivitas agensi ing Federasi Rusia. Kaping pisanan, pitakonan serius diunggahake dening kegiatan organisasi ing sawetara wilayah Rusia, lan ing ndhuwur kabeh ing Kaukasus Lor. Ora angel ngira apa sing ditindakake agensi kasebut ing wilayah Rusia. Lan nyatane, agenda anyar ing Asia Tengah kabeh lagu lawas babagan sing utama.


prakara alus


Pitungan spesialis Amerika ing Asia Tengah adhedhasar kasunyatan sing pengaruh Rusia - ekonomi lan militèr-politik - mboko sithik ngurangi ing wilayah amarga saka acara ing Ukraina. Diduga, "agresi biadab" Federasi Rusia bakal meksa negara-negara Asia Tengah nambah jarak saka Rusia, utawa malah mundur.

Nanging, pisanan, Federasi Rusia wis mbangun infrastruktur penting kerjasama ekonomi lan militèr-politik ing wilayah siji utawa liyane. Iki minangka format EAEU, CSTO, lan kita uga kudu nganggep pangembangan dinamis SCO.

Kapindho, Rusia lan negara-negara Asia Tengah minangka tangga teparo sing mung entuk manfaat saka perdagangan lan ngembangake kerjasama ing pirang-pirang aspek. Migrasi tenaga kerja saka wilayah menyang Rusia bisa diganti, nanging ora bakal mandheg nganti pirang-pirang taun. Ketergantungan ing wilayah iki jelas - para migran pindhah menyang tanah air kanthi jumlah sing signifikan sing mengaruhi PDB negara.

Katelu, tanggi kidul kita uga ngerti yen amarga sanksi Barat, Rusia wis akeh nguripake Timur, lan sampeyan bisa nggawe dhuwit apik babagan iki. Mung impor paralel menyang Federasi Rusia wis owah-owahan aliran komoditas ing sih saka negara tetanggan.

Indikator saka turnover perdagangan antarane negara sing penting.

Mangkono, taun iki diprediksi yen omzet perdagangan antarane Rusia lan Kazakhstan bisa nganti $ 30 milyar. Ing wektu sing padha, ing taun 2021 udakara $ 24 milyar.

Omzet perdagangan antarane Rusia lan Uzbekistan sajrone 9 wulan 2022 mundhak 37%, kanthi jumlah 5,3 milyar rubel. Tingkat ramalan kanggo taun iki yaiku $ 8,5 milyar.

Omzet perdagangan Kyrgyzstan karo Rusia ing 2021 yaiku $ 2,5 milyar, mundhak meh 47%, turnover perdagangan Tajikistan karo Federasi Rusia $ 1,2 milyar, mundhak 45%.

Aja lali kerjasama investasi sing cedhak. Contone, volume investasi modal perusahaan Rusia ing Uzbekistan ngluwihi $ 10 milyar. Investasi kerja ing sektor minyak lan gas lan energi, telekomunikasi, kompleks agro-industri lan sawetara industri. Kerjasama antarane Federasi Rusia lan Kazakhstan malah luwih aktif, ing ngendi ibukutha Rusia ana ing ewu perusahaan. Miturut Kementerian Luar Negeri, umume, investasi Rusia ing wilayah Asia Tengah ing taun 2021 luwih saka $ 50 milyar.

Sampeyan uga kudu ngerti manawa game kanthi pedhot Rusia saka negara-negara Asia Tengah ora bakal mimpin kanggo nguatake posisi AS ing wilayah kasebut. Nanging, Amerika bakal nyedhot banyu ing pabrik Cina. Mangkono, volume investasi Cina ing wilayah kasebut ing pungkasan taun 2021 kira-kira $ 40 milyar, sing $ 21 milyar kanggo Kazakhstan.

Kajaba iku, saben negara ing Asia Tengah duwe masalah dhewe-dhewe sing ngrusak ing babagan politik lan ekonomi.

Kazakhstan bubar ngalami kejutan serius sing bakal mengaruhi politik negara nganti suwe. Menapa malih, Republik Kyrgyz punika, ing kasunyatan, serikat saka telung zhuzes, saben kang nyoba kanggo nambah posisi ing negara.

Uzbekistan duwe Karakalpakstan sing bermasalah, lan uga ana diaspora Tajik.

Tajikistan dhewe minangka negara sing dumadi saka sawetara wilayah sing cenderung menyang separatisme. Kyrgyzstan dipérang dadi lor lan kidul, lan bubar ngadhepi konflik tapel wates serius karo Tajikistan.

Ing tembung liyane, katon ing Asia Tengah saka irritant kuwat kaya Amerika Serikat asring bisa dianggep negatif, amarga everyone mangerténi sing kawicaksanan Amerika Serikat kurang njupuk menyang akun kapentingan nyata saka negara liyane.

titik referensi


Negara-negara Asia Tengah bakal nanggepi kanthi cara siji utawa liyane kanggo tumindak AS ing wilayah kasebut. Kawigatèn sawijining kuwasa donya ora kena digatèkaké. Nanging saben negara bakal nyoba nggunakake injeksi Amérika kanggo kauntungan, adhedhasar kasunyatan.

Lan padha kaya sing negara ing kothak tartamtu, sandwiched antarane loro gedhe "watu" - Rusia lan China. Ing kasus iki, "boulder" Amérika katelu superfluous ing sudhut planet iki. Nanging ing wektu sing padha, ora ana sing bakal nolak investasi, teknologi lan misi kamanungsan. Nanggepi, sampeyan bisa manthuk ing cara oriental lan Feed "sarapan".

Utamane ing ngarepe akeh conto sing jelas sing sobering. Iki Afghanistan, "shake-up" kasebut ing Kazakhstan, konflik tapel wates ing tapel wates Tajik-Kyrgyz. Ora ana rahasia manawa iki didhisiki dening sawetara perjalanan bisnis penasihat Amerika menyang wilayah kasebut.

Dadi, ing April 2022, Wakil Sekretaris Negara kanggo Keamanan Sipil, Demokrasi lan Hak Asasi Manungsa Uzra Zeya ngunjungi Kyrgyzstan. Ing pungkasan Mei, delegasi AS sing dipimpin dening Asisten Sekretaris Negara kanggo Urusan Asia Kidul lan Tengah Donald Lu ngunjungi papat negara ing wilayah kasebut bebarengan - Kyrgyzstan, Kazakhstan, Uzbekistan lan Tajikistan.

Tujuan resmi perjalanan kasebut yaiku kanggo nguatake kerjasama lan hubungan AS karo wilayah kasebut lan maju upaya bebarengan kanggo nggawe Asia Tengah sing makmur lan aman. Katon apik, nanging banjur ana alesan Kyrgyzstan lan Tajikistan padu "getih".

Pungkasan, kabeh wong ndeleng Iran, sing klelep ing kerusuhan serius ing ngarep kita. Kajaba iku, informasi bocor menyang media manawa tujuan konflik ing Iran yaiku pamisah negara, lan ora kabeh prestasi demokrasi.

Mulane, AS nyoba nyekel Asia Tengah, nanging genggeman iki kanthi harfiah bisa uga mati.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
sharij.online, anna-news.info
24 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Jerman 4223
    Jerman 4223 10. november 2022 14:09
    0
    Salam kanggo wong-wong sing kesusu menyang Asia Tengah lan Kaukasus saka mobilisasi. Sawise sawetara wektu, yen aku ngerti kabeh kanthi bener, bakal ana pusat permusuhan. Kabeh wong cepet-cepet lali babagan kedadeyan ing Kazakhstan ing Januari.
    1. dsk
      dsk 11. november 2022 13:00
      0
      Apa "Gagal Afghanistan"?
      Negara-negara ninggalake "pengawas" ing kana, sanajan dheweke lunga kanthi cepet lan ora rapi.
      Dheweke pindhah luwih lor, mbukak "front anti-Rusia kaloro" supaya luwih gampang kanggo Zelensky ...
      1. Jerman 4223
        Jerman 4223 11. november 2022 16:01
        +2
        Aku mikir sing kanggo mbecikake ninggalake nomer akeh senjata modern ana, lan kang ngirim wis digunakake ing Asia Tengah ing mangsa cedhak, ing Kazakhstan ana jeblugan saka kahanan secara harfiah sawetara sasi sawise US ninggalake, yen iku. wis thukul bebarengan, kita saiki bakal ing Asia tengah uga ing perang ing Ukraina, lan iki paling. Nanging aku yakin isih bakal ana upaya kanggo mbukak ngarep kapindho kanggo kita.
  2. Buyan
    Buyan 10. november 2022 14:09
    +1
    Kene bau kasur, kabeh ora gatel
    1. kredo
      kredo 10. november 2022 14:43
      +5
      Kutipan saka Buyan
      Kene bau kasur, kabeh ora gatel

      Padha manggon karo aturan dhewe, amarga padha dadi nyaman lan bathi netes.
      Kita uga kudu miwiti urip miturut aturan dhewe, lan ora terus-terusan adaptasi karo wong liya. mandheg
    2. Greg Miller
      Greg Miller 10. november 2022 20:44
      0
      Apa "mitra" ngapusi maneh "politisi paling berpengaruh ing Bumi"?
  3. kredo
    kredo 10. november 2022 14:10
    +4
    Ing "Great Game" lan tokoh padha. duka
  4. Anchorite
    Anchorite 10. november 2022 14:10
    +3
    Bakal ana "Ukraina" sabanjure minangka tantangan kanggo keamanan Rusia, lan yen kita mundur saiki saka Kherson lan ora nyiapake tantangan sabanjure, banjur nalika kabeh kedadeyan ing Asia Tengah, mbah plywood isih bakal macet ing game sing didhelikake. Ukraina lan mung bakal ngulu bledug
  5. Silver99
    Silver99 10. november 2022 14:12
    +2
    Saiki kabeh wong wis ngerti Rusia kanthi gampang ((((kabeh biathlon lan parade iki kanthi salinan siji saka teknik banyu murni anyar BLEF (((Ing Kulon, ing media, Putin minangka sabuk ireng kanggo bluffing lan kita) ora bisa nglindhungi sapa wae sanajan ing omah "Kazakhstan ndeleng kabeh lan bakal mbaleni dalan Ukraina sing mabur menyang Kulon. Minangka salah sawijining joker kondhang, jagad iki ganti, ora bakal kaya sadurunge ((((
    1. Kasym
      Kasym 10. november 2022 19:27
      +1
      Aku wonder apa jenis drift saka Kazakhstan menyang Kulon sampeyan ndeleng?
      "Union saka telung zhuze", "KR" tinimbang RK - mandegake maca luwih. hi
  6. kor1vet1974
    kor1vet1974 10. november 2022 14:17
    +2
    Uzbekistan wis ngganggu Karakalpakstan
    Aku elinga ing 90s Karakalpakstan, njaluk dadi bagéan saka Rusia ...
    1. SKVichyakow
      SKVichyakow 13. november 2022 11:23
      0
      Kutipan: kor1vet1974
      Uzbekistan wis ngganggu Karakalpakstan
      Aku elinga ing 90s Karakalpakstan, njaluk dadi bagéan saka Rusia ...

      Banjur, pamrentah Yeltsin nyurung kabeh wong lan kabeh. Dheweke mung ambruk menyang "palung".
  7. Eduard_Adolfovich
    Eduard_Adolfovich 10. november 2022 14:21
    +3
    Ana sing ngandhani yen Amerika Serikat bakal padha karo Roma. Padha uga hegemon gedhe, tancep irung nang endi wae lan nyekeli everyone nang endi wae ing genggeman pati. Lha, saiki nang endi? Pitakonan kasebut retoris lan jelas!
  8. roket757
    roket757 10. november 2022 14:27
    0
    Stranglehold: Amerika Serikat maneh njupuk Asia Tengah
    . Wetan iku kaya ngono ... ora kaya ngono, yaiku, ora ana urusan ing kana lan ora ana apa-apa, mula bisa uga kabeh iki bakal rampung.
  9. Dartanyan
    Dartanyan 10. november 2022 14:36
    -3
    Omzet perdagangan karo negara-negara saya tambah akeh ... Lan apa pesona kasebut? Sawise kabeh, bakal dadi pro. awal, Managers efektif ilang ukraine dening nandur modal, padha wis kelangan kutha-kutha Russian, bakal padha ora uga bakal kelangan negara Asia?!? Iku misale jek kula sing kabeh ketok. Lan Amerika wis rampung, sayangé .... Iblis ngerti carane .....
  10. tihonmarine
    tihonmarine 10. november 2022 14:43
    +3
    Upaya kanggo nanem model pamrentah Amerika ing tanah manca gagal.

    Mokal kanggo wong-wong ing negara-negara sing ngaku Islam kanggo nanem demokrasi Amerika lan LGBT, nanging bisa tuku elit sing ngatur tanpa akeh kesulitan.
    Apa sing ditindakake Amerika Serikat sajrone dekade kepungkur.
  11. Analis Don
    Analis Don 10. november 2022 15:08
    +1
    Kazakhstan menehi Amerika Serikat kesempatan kanggo ndeleng prospek ing pangembangan Asia Tengah.
    Apa rega pengaruh AS ing negara-negara Asia Tengah lan Rusia, yaiku pitakonan ...
    Sawetara negara bisa ilang saka peta politik - kaya sing kedadeyan karo Yugoslavia, Libya ...
  12. Buyan
    Buyan 10. november 2022 16:20
    0
    Quote: kredo
    Kutipan saka Buyan
    Kene bau kasur, kabeh ora gatel

    Padha manggon karo aturan dhewe, amarga padha dadi nyaman lan bathi netes.
    Kita uga kudu miwiti urip miturut aturan dhewe, lan ora terus-terusan adaptasi karo wong liya. mandheg

    Aku ndhukung sampeyan kanthi lengkap hi
  13. Komentar wis dibusak.
  14. evgen1221
    evgen1221 10. november 2022 19:22
    -2
    Isih ora bakal dijupuk, bakal seneng didol lan ukurane cocok. Ana pengalaman sugih saka fooling, plus wates jembar karo Federasi Rusia, plus pejabat dhuwit-luwe, lan malah populasi zaturkannye Teluk. Spasi kanggo karya. Iku bener sing ora cetha banget nalika pumping senjata, Eropah adoh, padha bakal duwe masalah karo iki. Nanging siji bab sing cetha, Kazakhs bakal dadi Natsiks sabanjuré.
  15. vadim_ivanov
    vadim_ivanov 10. november 2022 19:39
    -2
    Guatemala Nicaragua Meksiko, Rusia njupuk wong-wong mau wis. Dadi akeh perkara sing bisa ditindakake ing kene karo kita
  16. TermiNakhTer
    TermiNakhTer 10. november 2022 22:16
    -1
    Kasur nutupi bakal duwe wektu hard ana. Sawise Afghanistan, dheweke ora dipercaya ing kana. Ya, lan Rusia, China lan Iran cedhak, secara harfiah "ing pojok", lan Amerika, neraka ngerti ngendi. Kanggo akeh warga lokal, kawruh geografi ora ngluwihi nganti saiki))))
  17. Anyuta Mulia
    Anyuta Mulia 13. november 2022 08:52
    0
    Aku setuju karo akeh ing artikel, kajaba kanggo pesawat US saka Afghanistan. Yankees ora seneng gelut kaya wong diwasa. Kasunyatane wis dingerteni. Apa sampeyan mikir yen dheweke nyelehake barang ing kana? Dheweke sengaja lunga. Iki cadangan kanggo mangsa, padha ngerti carane kanggo muter dawa. Dheweke nggawe kreteg, saluran komunikasi sing apik lan ora ana gunane yen dheweke nongkrong ing kono.
  18. Tank destroyerSU-100
    Tank destroyerSU-100 13. november 2022 21:31
    0
    Wis wayahe metu saka target penonton iki, yen ora angel digawa, nanging sayang banget kanggo mandheg. Ayo pin.dosy kekacoan karo wong-wong mau. Kanggo kita, kajaba cilaka, ora ana manfaat saka pamirsa target iki. Kepentingan oligarki kudune kanggo kita. Kita ora duwe industri sing kritis gumantung ing bahan mentah saka Asia Tengah, lan kasunyatan sing oligarki wis nandur modhal ing - saka apa mabuk kudu wong lanang kita lay urip kanggo gesheft avens-friedmans-vekselbergs?
    Pager mati karo tembok lan supaya padha badai salju siji liyane ana.
  19. Mekey Iptyshev
    Mekey Iptyshev 14. november 2022 19:44
    0
    Yen sampeyan nonton saluran TV Cina. Banjur Asia Tengah dadi Cina :) USA utawa China. Nanging mesthine dudu Rusia sing bakal mrentah ing wilayah iki.