Review militèr

Lucius Cornelius Sulla. Ing dalan kanggo diktator

23
Lucius Cornelius Sulla. Ing dalan kanggo diktator
Marie Evans. Karung Athena dening tentara Sulla



В artikel sadurunge Dicritakake babagan asal-usul Lucius Cornelius Sulla, wiwitan karir militer lan politik. Dina iki kita bakal pirembagan bab loro perang sipil, pisanan ing crita Roma, lan kamenangan Sulla ing perang karo raja Pontus Mithridates VI Eupator.

Perang Sadulur pisanan


Sawisé pungkasan Perang Sekutu, Sulla bali menyang Roma lan ing Oktober 89 SM. e. kapilih konsul kanggo taun sabanjuré. Konsul liyane yaiku kancane Quintus Pompey Rufus. Lan langsung ana perjuangan kanggo posisi komandan tentara Romawi, kang mestine kanggo pindhah marang Pontic raja Mithridates VI. Panguwasa iki nggulingake antek Romawi - raja Cappadocia Ariobarzan lan panguwasa Bitinia Nicomedes. Kajaba iku, dheweke mrentahake mateni warga Romawi sing duwe barang-barange, lan njaluk balesan marang tanggane.

Mithridates VI duweni julukan Eupator (Noble) lan, miturut Justin, diarani raja-raja Romawi "kerumunan wong mlarat”- Sawise kabeh, ing antarane para leluhure ing sisih bapak yaiku Cyrus lan Darius, lan ing sisih ibune - Alexander Agung lan komandan Makedonia-diadoch Seleucus I Nicator. Ing wengi perang pisanan karo Roma, Mithridates VI nyithak dhuwit recehan, ing ngendi dheweke diarani Agung lan Basileus (Raja Raja). Sing penasaran, kanggo njaga kesucian getih, raja Pontic iki nikah karo adhine Laodike dhewe.


Mithridates VI Eupator, dhadha. Louvre. Raja iki mrentah luwih saka 50 taun lan, saliyane Sulla, uga perang karo Lucullus (sing, ing antarane piala liyane, nggawa wit ceri saka Armenia menyang Roma) lan Pompey.


Pontus ing wiwitan abad kaping XNUMX SM. e.

Sekutu Pontus nalika iku yaiku Mesir Ptolemaic, Siria Seleucid, Armenia, Athena, sawetara suku Thracian lan uga perompak Cilikia. Nanging, ing Roma iki pracaya yen perang karo Mithridates ora utamané angel, lan komandan sing mimpin tentara diarahake marang ora mung dadi misuwur, nanging uga entuk kesempatan kanggo sugih. Wadyabala punika badhe dipun pimpin dening konsul Sulla, ingkang nampi provinsi Asia kanthi undhi. Hadiah kurban Numa Pompilius didol kanggo nglengkapi tentarane. Nanging, Gaius Marius, sing didhukung dening partai populer, tribun rakyat Publius Sulpicius Ruf lan warga "anyar" ing kutha-kutha Italia, uga nggawe klaim marang perintah kasebut. Popular menang, nanging kamenangan iki saestu "Pyrrhic". Ora pengin nyerahake tentarane marang Maryam, Sulla nguripake tentarane nglawan kutha asale kanggo pisanan ing sejarah Roma. Secara total, 6 legiun dadi komando, nanging sawetara prajurit lan perwira ninggalake unite, ora pengin melu kampanye sing ora dingerteni iki. Pertahanan Roma nyoba diatur dening Marius lan tribune populer Sulpicius, sing ana ing kono. Padha malah janji kamardikan kanggo para budak sing pengin gabung karo unit sing wis dibentuk. Sauntara kuwi, papat legiun Sulla mblokir kutha, loro liyane ing komando Sulla dhewe mlebu liwat gapura Esquiline. Langsung diumumake yen omah-omah pedunung sing wani nolak bakal diobong, nanging perang ing dalan isih diwiwiti ing cedhak Forum Esquiline, ing ngendi unit reguler bakal menang. Wong-wong Maria mlayu saka Roma, lan Sulla bisa njaga kontrol marang prajurite kanthi nglarang wong-wong mau ngrampok omah-omah warga kutha. Wiwitane, mung 12 wong sing dihukum pengasingan, kalebu Sulpicius, Marius lan putrane, sing banjur dihukum mati tanpa absen. Sulpicius enggal dipateni dening budak, sing diprentahake Sulla supaya dibebasake kanggo layanan sing diwenehake, lan langsung dieksekusi amarga pengkhianatan. Kepala Sulpicius dipaku ing rostra, ing sangisore tribun iki metu. Marius lan putrane mlayu menyang Afrika.


Pengasingan Gaius Marius ing antarane reruntuhan Carthage. Ukiran dening Robert Blythe, 1782

Kangge, ing Roma, panyengkuyung padha wungu, sing wiwit nuntut pembatalan saka ukara, lan marang Sulla Tribune Mark Virgil malah miwiti prosedur kanggo tuntutan ukum. Tanpa ngenteni pungkasan sidang, Sulla perang karo Mithridates.

Perang Mithridatic pisanan



Pertandhingan karo mungsuh politik nundha pidato Sulla sajrone 18 wulan. Ing wektu iki, pasukan Mithridates VI nyebabake sawetara kekalahan marang wong Romawi lan ngusir wong-wong mau metu saka Asia Minor lan Yunani. Pungkasane, ing taun 87 SM. e. Sulla teka ing Epirus, saka ngendi dheweke pindhah pasukane menyang Attica. Sawise ngalahake pasukan komandan Pontic Archelaus ing kene, dheweke wiwit ngepung Athena. Kanggo mbangun mesin pengepungan kanggo serangan ing Acropolis, groves Akademi Plato lan Lyceum Aristoteles dipotong.

Kutha iki dijupuk badai tanggal 1 Maret 86 lan rusak banget. Kajaba iku, kanggo ngisi treasury militèr, ing pesenan saka Sulla, sawetara kuil Athena dijarah, uga kuil misuwur Apollo ing Delphi. Arkhelaus, kang isih nyekel Piraeus, tanpa ngenteni pitulungan, lelayaran menyang Boeotia, ing kono gabung karo pasukan Pontic anyar sing dipimpin dening Taxilus. Nanging pasukan iki dikalahaké déning Sulla ing perang Chaeronea lan Orchomenus. Ing pungkasan, Sulla dhewe, kanthi spanduk ing tangane, nyegah prajurit sing wis siyap mlayu.

Posisi Mithridates saya cepet rusak. Galatia mbrontak ing Asia Minor, lan skuadron Romawi Lucius Licinius Lucullus, sing ditulis Plutarch:

"Ing biografi Lucullus, kaya ing komedi kuna, pisanan kudu maca babagan urusan negara lan militer, lan ing pungkasan - babagan pesta ngombe lan pesta, prosesi meh mabuk karo lagu lan obor, lan umume babagan kabeh. macem-macem sing nyenengake."

Lucullus ngalahaké armada Pontic ing perang laut ing Tenedos. Sawise Sulla nransfer tentarane menyang Asia Minor, Mithridates sing wedi menehi perdamaian, sing rampung ing Darbdan ing taun 85 SM. e. Dheweke sarujuk kanggo mbayar 20 ewu talenta, nyerahke kapal perang lan mundur pasukan saka provinsi sadurunge dijupuk. Liyane "trofi" Sulla yaiku pangeran Mesir, sing sadurunge dicekel dening pasukan Mithridates ing pulo Kos. Banjur dheweke dikirim menyang Alexandria lan munggah tahta kanthi jeneng Ptolemy XI. Dheweke kudu omah-omah karo randha bapake Berenice III, sing dadi anak tiri. 19 dina sawise pesta, Ptolemy XI mrentahake mateni bojone. Berenice ditresnani ing Alexandria, nalika kabar seda, warga kutha mbalela lan ora mung nggulingake, nanging kanthi harfiah nyuwek-nyuwek antek Sulla. Kita wis ngomong babagan iki lan akeh perkara liyane ing artikel kasebut. Tragis "Game of Thrones" ing Mesir Helenistik Ptolemaic.

Ayo bali menyang Sulla, sing, sawise kamenangan saka Mithridates VI, diproklamasiake dadi kaisar dening para prajurite - lan dilarang ing Roma. Saiki dheweke kudu maneh mimpin pasukane menyang Roma.

Revenge saka Partai Populares Romawi


Lan ing Roma, ing wektu iki, para populèr maneh njupuk alih, ngluncurake kampanye teror marang para optimis Sulla. Konsul Lucius Cornelius Cinna diusir saka Roma dening panyengkuyung Sulla Gnaeus Octavius. Nanging ora suwe dheweke bali karo Guy Marius, sing nggawa tentara saka Afrika, nganti 60 ewu wong. Sajrone pembantaian limang dina, konsul Gnaeus Octavius, 50 patricians lan atusan pendukung Sulla saka antarane "warga lawas" tiwas.

Ing taun 86 SM. e. Marius kapilih konsul (kanggo kaping pitu), nanging tilar donya sewulan mengko. Kanggo sawetara wektu, Cinna siji-handedly mrentah Roma, iku ing meksa sing Sulla wis outlawed. Lucius Valerius Flaccus tindak menyang Yunani minangka kepala rong legiun kanggo ngganti Sulla minangka komandan tentara, nanging dheweke ora gelem ngakoni wewenange. Loro tentara Romawi ketemu cedhak kutha Melitea ing Thessaly, nanging ora nyawiji lan ora perang, nanging buyar ing arah beda. Sulla mimpin pasukane menyang Boeotia. Wadyabala Valerius Flaccus tindak ngalor ngliwati Makedonia. Ing dalan, utusan Gayus Flavius ​​​​Fimbrios ngalahake pasukan Mithridates VI dhewe ing perang Miletopolis. Duwe tekan Byzantium, tentara iki nyabrang Bosphorus lan mlebu Chalcedon. Ing kene Valerius Flaccus tiwas nalika pemberontakan sing diangkat dening utusane dhewe, Flavius ​​​​Fimbrios, sing banjur ngalahake Pontics ing Rindacus. Nanging, pasukane lunga menyang sisih Sulla. Dheweke ana ing dhengkul, nyoba kanggo mungkasi prajurit budhal, lan banjur, ora slamet saka kawirangan, nglalu.

Lan Mithridates Sulla sing menang saiki kudu mimpin tentara maneh menyang Roma.

Perang Sadulur II (83-82 SM)


Nalika tentara Sulla ndharat ing Brundisium, Gaius Marius wis tilar donya. Kita bisa ngomong yen dheweke begja: ora weruh kekalahan partai, ora sinau babagan akeh eksekusi panyengkuyung lan bunuh diri putrane. Lucius Cornelius Cinna lan Gaius Marius the Younger (putra saka komandan lan seduluré Gayus Julius Caesar), sing dadi kepala populasi, kanthi cepet ngrekrut pasukan, nanging pasukan kasebut jelas ora padha. Tentara Sulla sing menang gampang tekan Roma, lan ing sadawane dalan iki digabung karo detasemen sing diklumpukake dening para optimasi bangsawan sing wis mlayu saka kutha. Gnaeus Pompey enom nggawa legiun kabeh menyang Sulla, sing direkrut saka kanca lan klien. Iku Sulla, dening cara, sing pisanan nggunakake agnomen Magnus ("Great") ing hubungan kanggo Pompey. Optim penting liyane sing gabung karo Sulla yaiku Quintus Caecilius Metellus Pius lan Marcus Licinius Crassus.

Lucius Cornelius Cinna tiwas dening prajurit mbrontak. Gaius Marius the Younger diblokir ing kutha Prenesta sing dikepung.

Sulla isih nyoba ndalang yen dheweke tumindak kanthi sah, mula dheweke ora nguwasani Roma nganti suwe: nyatane yen saka sudut pandang hukum, mlebu ing kutha, dheweke ilang kekuwatan prokonsul lan kudu golek. kanggo awake dhewe sawetara posisi anyar liwat Pemilu.

Perang sing nemtokake perang sipil iki dumadi ing Colline Gates of Rome, ing ngendi pasukan Marians sing nyerang yaiku detasemen Samnites sing sengit marang Roma. Pimpinane, Pontius Telezinus, salah sawijining komandan Italic nalika Perang Sekutu, ujar:

"Aja ngrusak asu ajag, rampog kamardikan Italia, nganti alas sing dienggoni ditegor."


Patung antik prajurit Samnite

Lan patung modern prajurit Samnite iki bisa dideleng ing komune Pietrabbondante Italia. Kadhangkala kanthi salah diarani tugu Pontius Telesinus:


Nalika pasukan sekutu Populares lan Samnites nyedhaki Roma, tentara Sulla kasil perang ing sisih lor - nglawan Gnaeus Papirius Carbon. Sawise sinau babagan pendekatan tentara mungsuh, dheweke ngirim unit kavaleri menyang Roma lan pindhah menyang kutha kasebut. Ing perang pungkasan iki, Samnites perang utamané nekat, lan Sulla meh nandhang kekalahan - siji-sijine ing uripe. Sayap kiwa Romawi, dipimpin dening Sulla, ditekan ing tembok, nanging kahanan kasebut disimpen dening Mark Crassus, sing mrentah ing sisih tengen tentara. Unit-unite bisa nggulingake prajurit mungsuh sing ngadeg ing ngarepe. Disengkuyung dening kabar sukses pasukan Crassus, para prajurit sayap kiwa ngluncurake serangan balik. Paprangan sing terus nganti bengi, rampung karo kamenangan tentara Romawi.


Peperangan Gerbang Colline, 82 SM e. Ukiran kayu, abad kaping XNUMX

Iku Samnites sing, sawise kamenangan, Sulla dhawuh kanggo matèni - saka papat kanggo enem ewu wong, malih, wis nuduhake treachery, lan kang digunakake ontran-ontran mau minangka tumindak intimidasi saka senator:

"Sulla janji marang wong-wong mau yen dheweke teka sadurunge ngrusak mungsuh-mungsuhe liyane. Sing pracaya, nyerang dhewe, lan akeh ing loro-lorone tiwas ing tangan kanca-kanca anyar. Nanging, kabeh sing slamet, saka serangan lan saka pembela, mung watara enem ewu, Sulla ngumpul ing sirkus, lan piyambak nimbali senator kanggo rapat ing kuil Bellona. Lan nalika Sulla wiwit ngomong, wong-wong sing diutus wiwit ngalahake enem ewu iki. Para korban, sing akeh banget lan sing dipateni kanthi kerumunan sing nggegirisi, mesthi wae tangi tangis. Para senator sami kagèt, nanging Sulla ingkang sampun ngandika, botên malih wadana babar pisan, matur, bilih anggènipun nguningani pangandikanipun, sarta ingkang wontên ing sajawining botên kawêdalakên: ing ngriku, ing dhawuhipun, sawatawis tiyang durjana. padha digawa menyang akal."

Samnites minangka suku sing kuwat banget lan akeh sing wis suwe ngrebut tanah ing wilayah Italia Tengah.


Peta pemukiman suku Italic


"Warrior saka Capestrano", patung dhuwuré 2,09 m, paruh kapindho abad kaping XNUMX SM. e. Museum Nasional Antiquity of Abruzzo

Nanging, miturut Strabo, sawise represi Sulla

"Kutha-kutha Samnium dadi desa, lan akeh sing ilang kabeh."

Nanging, sawetara wong Samnites (saka wong-wong sing sisih karo Sulla ing wektu) digabungake menyang masyarakat Romawi. Diklaim Gaius Cassius Longinus (kanca seperjuangan Brutus, salah sawijining komandan tentara Republik sing perang ing Pertempuran Filipi nglawan pasukan Octavian lan Mark Antony) lan prefek kalima provinsi Romawi Yudea. Pontius Pilatus asalé saka Samnite.

Partai Popular dipenggal. Lawan utama Sulla mati utawa mlayu saka Italia.

Ing wayah wengi prenesta tiba, sadulure Pontius Telesinus lan Gayus Marius sing luwih enom nglalu kanthi perang tandhing. Marius, sing tatu parah, dadi pemenang ing kono, sing banjur rampung (saka panyuwune) dening salah sawijining abdi. Kebetulan utawa ora, nanging sawise mati Marius the Younger, Sulla wiwit nyebut awake Happy.

Gnaeus Papirius Carbon, sing dikalahake ing Pertempuran Fidencia dening Lucullus, ninggalake tentara 30 lan mlayu menyang Afrika, nanging banjur dicekel dening prajurit Pompey ing pulo Cossura lan dieksekusi.

Guy Norbanus, sing wis dikalahaké ing perang karo Quintus Caecilius Metellus, nyoba kanggo ngungsi ing pulo Rhodes. Sawise ngerti yen dheweke pengin ekstradisi menyang Sulla, dheweke nyuduk awake nganggo pedhang.

Marian Quintus Sertorius manggon ing Spanyol, ing ngendi Pompey lan Metellus Pius perang karo dheweke nganti suwe lan ora sukses. Dheweke dipateni kanthi culika ing taun 73 SM. e.


W. Wagner. Pembunuhan Quintus Sertorius

Kita bakal ngomong babagan represi Sulla, reformasi, nyerahake kekuwatan kanthi sukarela, penyakit lan pati ing artikel sabanjure.
Pengarang:
23 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. parusnik
    parusnik 14. november 2022 06:31
    +2
    называл римских царей «скопищем бродяг»
    Наверное, правильнее было написать "правителей" .От последнего царя в Риме, избавились ,задолго до правления Митридата VI
  2. Luminman
    Luminman 14. november 2022 07:03
    +3
    Митридат VI называл римских царей «скопищем бродяг» – ведь среди его предков со стороны отца были Кир и Дарий, а со стороны матери – Александр Великий и македонский полководец-диадох Селевк I Никатор

    Если посмотреть на сегодняшние США глазами какого-нибудь европейского монарха, то все население, во главе с президентом, будет таким же «скопищем бродяг» - шелудивые шавки, без роду, без племени, приехавшие заселять новые земли...

    П. С. Прошу прощение за перескок на более чем два тысячелетия вперед, но напрашивается именно такое сравнение...
  3. kor1vet1974
    kor1vet1974 14. november 2022 08:30
    +4
    Был предательски убит в 73 году до н. э.
    Его ближайший помощник Перперна, пригласил Сертория на пир, в результате распития спиртных напитков,между сторонами возникли личные неприязненные отношения, в ходе которых на Сертория напали с мечами и кинжалами и нанесли колотые раны,в результате, которых он и скончался.Перперна возглавил Иберию, но был быстро разгромлен и казнён. А Иберия, признала власть Рима.
    1. astra wild2
      astra wild2 14. november 2022 11:55
      +3
      "возникли личные неприязненные отношения"звучит как полицейский протокол
      1. ArchiPhil
        ArchiPhil 14. november 2022 13:23
        +5
        Kutipan: Astra wild2
        звучит как полицейский протокол

        Скорее как фраза из одного старого советского фильма. keprungu
        1. kor1vet1974
          kor1vet1974 14. november 2022 14:13
          +5
          Фраза, "предательски убит",как то не звучит.Убили,не по просьбе римлян,Перперна,против них воевал,но ооочень не удачно, а для того,что бы "царствовать и всем владеть". Да из зависти,Серторий, был очень популярен в народе,его считали "божьим посланником".
          1. VlR
            14. november 2022 14:58
            +3
            Но разве убийство пришедшего в гости и, следовательно, доверявшему и довершемуся хозяину дома соратника, не предательство?
            1. kor1vet1974
              kor1vet1974 14. november 2022 16:02
              +4
              Многих убили тогда предательски: Юлия Цезаря,на "перья" подняли,Ганнибал,предательски отравил себя сам,что бы не сдаваться.Павла,Петра III,так же предательски убили.Пугачева не предательски казнили,хотя его предали..Булавина,наверное,тож не по предательски убили,в перестрелке..Троцкого,предательски убили?Перперна и Серторий по жизни,сподвижниками были.Да и приглашен был Серторий по дружески и Перперна рук его кровью не обагрил..Как писал выше,в ходе совместного распития спиртных напитков,внезапно возникли неприязненные отношения..
              1. ANB
                ANB 14. november 2022 23:30
                +1
                . ,в ходе совместного распития спиртных напитков,внезапно возникли неприязненные отношения..

                Типовая бытовуха. :)
            2. Kote Pane Kohanka
              Kote Pane Kohanka 14. november 2022 21:04
              +4
              Валерий, только сейчас нашёл время прочитать продолжение очерка о Сулле. Спасибо, лучше поздно - чем никогда!
        2. astra wild2
          astra wild2 14. november 2022 16:11
          +1
          Что-то помню с детства,но не помню какой фильм
          1. ArchiPhil
            ArchiPhil 14. november 2022 18:21
            +3
            Kutipan: Astra wild2
            Что-то помню с детства,но не помню какой фильм


            Ну понятное дело,что...?Слегка перефразируя. ngguyu
            *Мимино* keprungu
  4. vet
    vet 14. november 2022 08:43
    +3
    В жизнеописании Лукулла, словно в древней комедии, поначалу приходится читать о государственных и военных делах, а к концу – о попойках и пирушках, чуть ли не пьяных шествиях с песнями

    Вот, что это? Старческая деградация личности или переоценка ценностей?То, о чем говорил Пирру Киней.
    Пирр:
    Мы победим рим­лян, ни один вар­вар­ский или гре­че­ский город в Ита­лии не смо­жет нам сопро­тив­лять­ся, и мы быст­ро овла­де­ем всей стра­ной...
    Совсем рядом лежит Сици­лия, цве­ту­щий и мно­го­люд­ный ост­ров, она про­сти­ра­ет к нам руки, и взять ее ниче­го не сто­ит...
    :Если бог пошлет нам успех и победу, это будет толь­ко при­сту­пом к вели­ким делам. Как же нам не пой­ти на Афри­ку, на Кар­фа­ген, если до них оттуда рукой подать?
    Будет у нас, почтен­ней­ший, пол­ный досуг, еже­днев­ные пиры и при­ят­ные беседы.

    Киней:
    Что же меша­ет нам теперь, если захо­тим, пиро­вать и на досу­ге бесе­до­вать друг с дру­гом? Ведь у нас и так есть уже то, чего мы стре­мим­ся достичь ценой мно­гих лише­ний, опас­но­стей и обиль­но­го кро­во­про­ли­тия и ради чего нам при­дет­ся самим испы­тать и при­чи­нить дру­гим мно­же­ство бед­ст­вий.
    1. Engineer
      Engineer 14. november 2022 13:25
      +5
      Вот, что это? Старческая деградация личности или переоценка ценностей?

      Прямой ответ есть у Плутарха. Лавры восточного похода достались Помпею, популярностью у солдат он не пользовался, а попытки выступить позже на гражданском поприще не принесли Лукуллу успеха.
      Так что просто форма эскапизма
  5. astra wild2
    astra wild2 14. november 2022 11:35
    +3
    Валерий, коллеги Добрый день.
    Буду честной: в История не входила,хоть и бывало время,мне все эти "Бацинеты" скучноваты.
    "Буквально растерзали" Птоломей 11 явно переоценил свою "путеводную звезду",когда Суллв посадил его на трон,вероятно,думал'"поймал Фортуна за хвост .
    Вот только:"Фортуна,девка зело ветрена"(С)
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 14. november 2022 21:12
      +1
      Вот только:"Фортуна,девка зело ветрена"(С)

      По поводу «фортуны»!
      Жизнь пересекла меня с одним интересным человеком по имени Феликс (Счастливый) с обыкновенным русским отчеством Сергеевич. Мужик классный, но с счастьем у него через раз, наверное как у всех нас.
      Возможно самая правильная аксиома жизни в другом - «поступай в отношении с другими так - как хочешь, чтоб на твоём месте поступили с тобой»!
      1. astra wild2
        astra wild2 15. november 2022 21:24
        +1
        Соглашусь с Вами. "поступили с тобой"мудро. В конце концов земля круглая и мы можем вновь встретиться и с хорошими и с плохими . Так что не стоит противопоставлять себя всем:"я исключительный, а вы мусор у моих ног"
  6. vet
    vet 14. november 2022 12:17
    +4
    Обратил внимание, сколько в рассказах о тех лет сведений о самоубийствах потерпевших поражение значительных людей. И здесь, и в гражданских войнах Цезаря. Ведь далеко не все проигравшие обязательно должны были ожидать казни. Тот же Цезарь обычно сдавшихся прощал. Но - не могли жить после поражения. А сегодняшние - могут и очень даже хорошо.
  7. lele
    lele 14. november 2022 12:24
    +2
    Apik kanggo kabeh!



    Что-то мне этот головной убор сразу напомнил. eseman


    1. ArchiPhil
      ArchiPhil 14. november 2022 13:31
      +4
      Kutipan: Kucing Laut
      Что-то мне этот головной убор сразу напомнил.

      Да и лицо.Ну на редкость стандартное.Мимо пройдёшь и внимания не обратишь. keprungu
      1. lele
        lele 14. november 2022 14:32
        +3
        Sugeng rawuh, Sergey! eseman
        Да, есть сходство между "дровосеком" и рыцарем -- оба в железе.
        1. ArchiPhil
          ArchiPhil 14. november 2022 18:24
          +4
          Kutipan: Kucing Laut
          rupane

          Sugeng sonten Konstantin!
          Ну и надо признать,что у самнита носик...поизящнее. keprungu
      2. faterdom
        faterdom 16. november 2022 23:01
        0
        Вот только не хватает, сердечной доброты..