Review militèr

Apa serangan kilat bisa ngrusak sistem pertahanan aktif tank Drozd

14
Sumber: vitalykuzmin.net

Kita ngakoni kanthi jujur, topik iki aneh banget lan ing laku ora bisa migunani, nanging kanggo kepentingan sampeyan bisa ndeleng. Kasunyatane yaiku serangan kilat menyang tank minangka fenomena sing langka, meh terisolasi, nanging mbebayani. Awak bisa uga ora matèni dening daya listrik paling kuat, nanging, contone, stasiun radio, kang antena njupuk jotosan saka swarga, kadhangkala flare munggah kaya pertandhingan, anjog kanggo burnout kabeh kendaraan tempur.


Lan apa sing bakal kedadeyan ing kompleks perlindungan aktif? Isih, elektronik kompleks, sensor radar kanthi radiasi aktif, lan kabeh ing njaba tank. Coba iki ing conto saka Soviet KAZ "Drozd", kang tau dadi solusi majeng kanggo nglindhungi tank, nanging sayangé, wis musna menyang. critane. Ing wektu sing padha, kita bakal ngerti carane Drozd bakal tumindak ing zona pulsa elektromagnetik sajrone sirkuit cendhak fase siji saka saluran listrik voltase dhuwur.

Kudu bisa ing kabeh kahanan


Ora bakal salah ngomong sing meh kabeh wong sing kasengsem ing kendaraan lapis baja wis krungu bab Drozd ing salah siji cara utawa liyane, sethitik luwih jero tinimbang nonton "tank biathlon". Dadi dheweke ora butuh perkenalan khusus. Nanging, iku isih worth ngomong sethitik bab iku. Isih, Komplek tank prodhuksi massa pisanan ing donya pangayoman aktif, kang dilebokake ing layanan ing taun 1983 ing USSR lan dadi atribut indispensable saka tank T-55AD.

Komponen KAZ "Drozd" ing tank. Sumber: odetievbrony.ru
Komponen KAZ "Drozd" ing tank. Sumber: odetievbrony.ru

Nyatane, "Drozd" minangka sistem counteraction aktif kanggo amunisi kumulatif sing nyerang tank kanthi kecepatan penerbangan 70 nganti 700 m / s kanthi ngrusak utawa ngrusak. Sacara struktural, kasusun saka rong peluncur dual kanggo amunisi kontra 107-mm ing sisih pinggir menara kanthi stasiun radar (RLS) dipasang ing kana, unit komputer ing mburi menara, uga panel kontrol lan counter kerja. dumunung ing njero tank ing papan kerja ing menara.

Dual launcher lan transceiver kanthi radar ing menara. Sumber: vitalykuzmin.net
Dual launcher lan transceiver kanthi radar ing menara. Sumber: vitalykuzmin.net

Sajrone karya tempur, radar terus-terusan nyelidiki ruang ing saubengé tank lan njupuk "kontrol" proyektil sing bisa mbebayani sing ana ing jarak nganti 330 meter saka kendaraan sing dilindhungi. Yen projectile mabur ing arah tank, banjur saka kadohan saka 130 meter peralatan komputasi ngalih menyang mode nelusuri, lan ing kadohan saka 6,7 ​​meter counter-munitions murub lan detonated, kang aliran fragmentasi lan energi bledosan kenek ing. nyerang awak.

Blok peralatan komputasi "Drozda" ing buritan menara. Sumber: vitalykuzmin.net
Blok peralatan komputasi "Drozda" ing buritan menara. Sumber: vitalykuzmin.net

Wigati dicathet yen sajrone pangembangan Drozd, perlu kanggo ngatasi masalah ora mung kanggo njamin operabilitas kompleks lan fungsi sing bener lan jangka panjang ing kahanan sing angel. Prioritas uga nambah kakebalan gangguan saka prodhuk iki kanggo ngindhari positip palsu lan "jamming" saka radar yen tank karo KAZ operate ing jarak cendhak saka saben liyane.

Akibaté, insinyur bisa ngatasi kabeh masalah. Kajaba iku, Drozd nduweni resistensi sing cukup apik kanggo pulsa elektromagnetik saka bledosan nuklir sing cedhak, amarga nuklir taktis. gaman Iki dianggep minangka salah sawijining faktor utama kemungkinan perang karo NATO.

Nanging bledosan nuklir minangka salah sawijining perkara, lan pulsa elektromagnetik saka sirkuit cendhak lan kilat sing kuat yaiku liyane. Kene "Drozd" ora tahan.

Uripe Thrush mung cendhak yen bledheg saka ndhuwur


Kaya utawa ora, nanging jaman Soviet isih dadi wektu emas kanggo perancang, penguji lan wakil saka profesi liyane sing ana hubungane karo pangembangan peralatan militer. Birokrasi, sistem sing ora fleksibel lan barang-barang sing ora nyenengake liyane ana, nanging pendanaan ana ing level kasebut. Umume matur nuwun marang dheweke, eksperimen sing rada aneh ditindakake, lan iki ora ana sing istiméwa.

Pangripta ngandharake inti saka masalah kasebut kaya ing ngisor iki. Kita rencana perang ing Eropa, yaiku, ing operasi teater Kulon, lan ing kana infrastruktur lan industri wis dikembangake kanthi apik. Akibaté, ana akeh kabel listrik, sing, amarga jeblugan cangkang utawa tabrakan karo dhukungan, bisa ngilangi / nutup lan ngrusak sistem tank. Ya, lan ana bebaya saka serangan kilat, mula "Drozd" kudu dipriksa.

Mesthine, kanggo studi kasebut, tank kasebut ora dibuwang menyang lapangan sing mbukak kanggo ngantisipasi serangan kilat lan ora diselehake ing garis listrik sing rusak lan cendhak. Peniru khusus saka acara kasebut uga sampurna.

Kanggo mriksa apa Drozd bisa tahan serangan kilat, GINT-4/1 pulsed saiki lan generator voltase digunakake. Iku kasusun saka kapasitor voltase dhuwur, ngalih, elektroda lan peralatan liyane - diagram skema ditempelake ing ngisor iki.

Diagram skematis saka instalasi GINT-4/1. Source: "Nguji tank karo Komplek 1030M ing stand simulating short circuit saka garis daya dhuwur-voltase" Yu.A. Belov, V.L. Pavlenko lan liya-liyane.
Diagram skematis saka instalasi GINT-4/1. Sumber: "Nguji tank karo komplek 1030M ing stand simulating short circuit saka kabel daya voltase dhuwur." Yu. A. Belov, V. L. Pavlenko lan liya-liyane.

Tank karo kompleks proteksi aktif dipasang ing sangisore elektroda sing digantung ing ndhuwur kanthi dhuwur siji meter. Impuls saka pelepasan arus kilat imitasi dimodulasi kanthi redaman sing dawa. Ing kasus iki, amplitudo maksimum ana 80 ampere.

Tank diuji kanthi tiron saka kahanan sing beda-beda, nalika mesin diuripake utawa dipateni, Drozd diuripake utawa dipateni. Akibaté, amarga ora ana data liyane sing dituduhake, karusakan maksimum kanggo Drozd ditimbulake nalika urip lan mesin tank mlaku.

Kaping pisanan, sistem pertahanan Drozd "kalah", sing nyegah cedera sing ora disengaja kanggo anggota kru. Nyatane, kasusun saka saklar magnetoelektrik saka jinis "Girkon". Saben uwong wis nemokake unsur kasebut - digunakake, umpamane, ing weker marang maling. Ing T-55AD dipasang ing tutup lawang, lan mung nalika ditutup (nalika hatches ditutup) Drozd bisa dileksanakake supaya kru ora cilaka dening pecahan saka amunisi kontra sing dipecat lan cangkang padha kenek ing nyedhaki.

Kajaba iku, dioda D223B lan relay RES48B ing unit kontrol lan ngalih saka kompleks perlindungan aktif gagal. Ngelingi sing paling saka peralatan Drozd ing njaba tank ing menara, iku apik sing mung karusakan iki diwatesi, lan ora ana geni lan liyane. Nanging, sistem iki rampung dipatèni lan tank ora dilindhungi maneh.

Lan apa babagan impuls elektromagnetik sajrone sirkuit pendek fase siji saluran listrik?

Kanggo nyinaoni prilaku Drozd ing kahanan iki, tank diselehake ing kumparan induktif persegi dowo, liwat kang saiki listrik diwenehake nalika kapasitor kosong. Kekuwatan medan magnet yaiku 3 kA / m.

Instalasi sing simulasi medan elektromagnetik sajrone sirkuit cendhak fase siji saka saluran listrik. Source: "Nguji tank karo Komplek 1030M ing stand simulating short circuit saka garis daya dhuwur-voltase" Yu.A. Belov, V.L. Pavlenko lan liya-liyane.
Instalasi sing simulasi medan elektromagnetik sajrone sirkuit cendhak fase siji saka saluran listrik. Sumber: "Nguji tank karo komplek 1030M ing stand simulating short circuit saka kabel daya voltase dhuwur." Yu. A. Belov, V. L. Pavlenko lan liya-liyane.

Ing kene kompleks perlindungan aktif dadi luwih tahan. Gagal total ing operasi dicathet nalika saiki ditrapake ing kumparan lan Drozd diuripake, nalika sumbu menara tank sejajar karo arah vektor medan magnet. Yaiku, kahanan kasebut meh ora luwih kerep tinimbang sambaran petir - uga kanthi kemungkinan meh nol.

Nanging kahanan kasebut luwih mbebayani. Kasunyatan iku wektu iki "Drozd" isih makarya abnormally. Ing pengaruh pulsa elektromagnetik, piranti kontak listrik EKV-2V dipicu, sing nyebabake biaya wêdakakêna propelan saka counter-munitions, minangka asil dipecat. Lan oke, yen ora ana wong sing cedhak, paling akeh tank bakal kelangan kabeh wolung amunisi kontra sing dimuat ing peluncur Drozd. Lan yen ana, banjur udan serpihan sing mabur kaya penggemar bakal dadi kejutan sing ora nyenengake lan mateni.

Kajaba iku, arus lan voltase sing disebabake dening pulsa elektromagnetik ing sirkuit utama sing nyambungake komponen perlindungan aktif ngluwihi nilai sing aman. Apa ana sing rusak ing pungkasan ora dilaporake. Senajan ana cukup kontingensi shooting.

kesimpulan


Kesimpulan saka eksperimen cocok: nalika ngembangake sistem listrik anyar kanggo kendharaan tempur, perlu kanggo nganggep safety operasi kasebut ing kondisi serangan kilat lan sirkuit cendhak saka garis listrik. Nanging, misale jek ora ana sing nindakake iki - sawise kabeh, kahanan kasebut arang banget.

Apa bisa nransfer asil tes Drozd iki menyang sistem proteksi aktif liyane, utamane sing modern? Mbokmenawa, bisa uga, amarga beban saka "kejut" listrik lan elektromagnetik kasebut dilarang kanggo elektronik. Nanging, dheweke ora kudu nyathet faktor kasebut minangka minus mung amarga kasus kasebut pancen eksotis. Umumé, informasi kasebut mung kanggo pangembangan umum.

Sumber informasi:
"Nguji tank kanthi komplek 1030M ing stand simulating short circuit saka garis daya voltase dhuwur." Yu. A. Belov, V. L. Pavlenko lan liya-liyane.
Tank Defense. V. A. Grigoryan, E. G. Yudin lan liya-liyane.
Pengarang:
Foto sing digunakake:
vitalykuzmin.net
14 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Gandum
    Gandum 16. november 2022 08:38
    +5
    Apa serangan kilat bisa ngrusak sistem pertahanan aktif tank Drozd

    Может ли кусок старой балконной плиты сверху попасть вам по голове, когда вы проходите рядом
    МоЖеТ ngguyu
    1. IkhlasX
      IkhlasX 16. november 2022 09:58
      +1
      Поэтому срочно надеваем все шлемы и наплечники) wassat
      1. Dauria
        Dauria 16. november 2022 11:12
        +1
        Поэтому срочно надеваем все шлемы и наплечники)

        Ну, запомнился один ролик двадцатилетней давности . Мужик внутри шара из металлической сетки и молнии, лупящие со всех сторон в шар. Эффектно смотрелось .
        А по поводу РЭО - у американцев есть жёсткий список на компоненты , допускаемые для авиатехники ( гражданской и военной ). Был сильно удивлён . Очень мало фирм и очень бедный ассортимент , допущенных к этому . Именно из-за стойкости к ЭМИ и грозозащиты .
        1. IkhlasX
          IkhlasX 16. november 2022 16:06
          +1
          Вы удивитесь, но у нас тоже есть подобное. И как раз проблема с отсутствием бпла долгое время, была из этой же серии.А старые бпла эксплуатировать вообще невозможно было из-за тех отсталости начинки управления и видеосъемки, вон, укропитеки пытались.
  2. Zaurbek
    Zaurbek 16. november 2022 09:41
    0
    У меня по Дрозду всегда три вопроса:
    1. Почему его поставили на Т-55 (не на более современные Т62/64/72/80)
    2. Почему прекратили развитие?
    3. Есть ли статистика ? В Ютубе 1 ролик применения в плохом качестве.
    1. Bad_gr
      Bad_gr 16. november 2022 13:09
      +3
      Kutipan saka Zaurbek
      1. Почему его поставили на Т-55 (не на более современные Т62/64/72/80)
      КАЗ «Дрозд» на Т-80

      Kutipan saka Zaurbek
      2. Почему прекратили развитие?

      В России ожидаются испытания еще одного комплекса активной защиты бронетехники ТКБ-0252, имеющего шифр "Дрозд-2".
      https://rg.ru/2020/01/13/novyj-rossijskij-kompleks-aktivnoj-zashchity-drozd-2-ispytaiut-na-t-72bk.html
      1. Zaurbek
        Zaurbek 16. november 2022 13:44
        0
        Cогласитесь, этот комплекс делали во времена , когда ВС СССР стояли в Германии и наши танки должны были доходить до Ла-Манша. И не т55 были основным кулаком группировки.
    2. spektr9
      spektr9 16. november 2022 14:38
      +1
      1. Для опытной эксплуатации, по результатом которой систему бы усовершенствовали и установлю на более современные машины
      2. Потому что союз развалился и оборонная мощь РФ стала не нужна
      3. Может где-то и есть, но явно не на Ютубе
  3. Bad_gr
    Bad_gr 16. november 2022 12:51
    0
    Попадание молнии в самолёт к трагедии не приводит. Просто, при создании устройства надо это учитывать (экранировка проводов, которые идут снаружи, заземление и тд). Меры копеечные по стоимости (за исключением защиты рации с её антенной)
  4. Nefilim
    Nefilim 16. november 2022 13:46
    +1
    Apa serangan kilat bisa ngrusak sistem pertahanan aktif tank Drozd

    На ум сразу приходит вопрос армянскому радио:"Можно ли перебить хреном дуб?". Ответ:"Можно, если хрен дубовый, а дуб хреновый".
    В реальности танк, ввиду того, что это "огромная токопроводящая железяка", удара молнии даже не заметит.
    1. Aviator_
      Aviator_ 16. november 2022 21:08
      0
      "огромная токопроводящая железяка", удара молнии даже не заметит.
      А на испытаниях заметила (см. текст статьи).
  5. akurat
    akurat 17. november 2022 18:46
    0
    Вот честно скажу, абсолютно пофигу как будет вести себя комплекс активной защиты после попадания в него молнии.
    А вот как будет вести себя комплекс активной защиты во время боевых действий на Украине очень хотелось бы знать. Только почему-то ни одного комплекса на танках мы так и не увидели
    1. tank64rus
      tank64rus 21. november 2022 16:47
      +1
      Сначала там должны появится экипажи из мажоров. Потом и быстро появится и КАЗ даже если её закупят за рубежом.
      1. akurat
        akurat 21. november 2022 18:40
        0
        Kutipan saka: tank64rus
        Сначала там должны появится экипажи из мажоров. Потом и быстро появится и КАЗ даже если её закупят за рубежом.

        Вот здесь полностью соглашусь.
        Можно привести в пример доспехи в виде полного латного костюма какого-нибудь пятнадцатого шестнадцатого века когда богатеньким самим приходилось идти в бой в первой линии. Вот такая бы защита была и на танках если бы в них ехали богатенькие сыночки