Review militèr

Pemilihan presiden ing Kazakhstan minangka asil sing jelas, nanging prospek sing ora jelas

22
Pemilihan presiden ing Kazakhstan minangka asil sing jelas, nanging prospek sing ora jelas

Yen sampeyan ngetik "Kazakhstan lagi nyiapake ..." ing baris telusuran Yandex, sistem kasebut bakal nuduhake yen Kazakhstan nyiapake perang karo Rusia lan malah Ukraina. Yen kita ngilangi rekomendasi intelijen buatan, mula Kazakhstan mung nyiapake pemilihan presiden awal, sing bakal dianakake tanggal 20 November.


Tumit Achilles saka Kazakhstan


Babagan program K.-J. Tokaev, karo kang arep kanggo pemilu iki, diterangake ing artikel "Kazakhstan lan Reformasi 1 September" ing kaca Review Militer. Transformasi kasebut pancen cukup gedhe lan, nyatane, dirancang kanggo ngowahi warisan leluhure sing misuwur kira-kira wolung puluh persen.

Pemilu penting ora mung amarga "reformasi", nanging uga amarga K.-J. Tokayev kudu rampung nutup topik "dadi kuwasa ing bayonet Moscow" lan "kewajiban kanggo Moskow", sing ora mung digunakake dening para kritikus ing saindhenging 2022, nanging uga bisa digunakake dening wong-wong sing ora puas karo redistribusi aset lan lingkungan. pengaruh minangka asil saka transformasi mangsa. Kabeh iki ditindakake ing konteks sanksi ekonomi marang Moskow, nalika akeh undang-undang sing kudu diadaptasi kanthi cara supaya ora ngganggu "impor paralel" lan nyukupi kahanan para politisi utamane sing semangat - tekanan sanksi. ing Kulon.

Akeh kahanan sing dirasakake kanthi bingung ing Rusia saiki: maneuver ing arena internasional, ing hubungan karo Rusia, inkonsistensi eksternal ing hubungane karo CSTO lan EAEU, langkah-langkah demonstratif (kaya ing SPIEF-2022), lan liya-liyane. kanthi cepet-cepet banal lan kekurangan wektu. Ing tangan siji, pamrentah Tokayev dipeksa kanggo nduduhake kesinambungan kabijakan, ing sisih liya, kanggo nyukupi panyuwunan "deoligarkisasi" lan "desentralisasi" klan. Ing wektu sing padha, deoligarchization ngirim ora mengaruhi kapentingan investor manca, lan redistribution saka aliran lan kakuwasan dimaksudaké ora mung kanggo gawe marem panjaluk sosial, nanging uga ora kanggo provoke utawa exacerbate kontradiksi antarane kelompok regional.

Lan iki minangka tumit Achilles Kazakhstan kanthi divisi masyarakat dadi kelompok, kanthi hirarki khusus "senior-junior", kanthi referensi ora mung kanggo geografi, nanging kanggo aset lan aliran finansial ing jembar geografi iki. Fragmentasi iki lan sistem hubungan sing cocog ora diilangi ing jaman Soviet, lagi didhukung saka dina iki lan, mesthi, bakal urip ing sesuk.

Operasi militer ing Ukraina uga ninggalake tandha. Masalahe yaiku kampanye Ukrainia, kanthi jumlah "migran", kanthi jelas nyorot kabeh asil propaganda anti-Soviet sing ditindakake ing taun-taun sadurunge. Kabeh narasi ing ngendi "Rusia", "Soviet" lan "kekaisaran" padha, sing sadurunge wis terus-terusan nutup mripat ing tingkat antar negara nalika ngrembug "masalah penting", saiki wis mbukak. Sing, tinimbang "mode kasepen", administrasi K.-Zh. Tokayeva entuk fermentasi sadurunge pemilihan.

Pilihan teknis


Akeh pengamat nyebutake pemilu iki, yen ora ditandingi, paling ora "aman" kanggo K.-Zh. Tokaev. Pancen, saliyane presiden incumbent, limang calon maneh wis kadhaptar, sing kemungkinan kanggo saingan serius karo pemerintah saiki praktis nol.

Mangkono, sing paling populer saka "lima" Zhiguli Dairabayev, ngrembug karo mungsuh, takon pitakonan: "Apa ana partai OSDP kabeh? Aku ngubengi wilayah lan ngobrol karo wong-wong, ora ana sing ngerti babagan partai iki lan calon kaya Nurlan Auesbaev. OSDP - Partai Sosial Demokrat Nasional.

Utawa njupuk debat sing dumadi ing saluran TV Khaber. Aktivis hak asasi manungsa ("Kazakhstan tanpa Kekerasan Rumah Tangga", Dewan Umum Astana) Saltanat Tursynbekova takon marang calon liyane, Meiram Kazhyken (Asosiasi Serikat Pekerja Republik): "Aku ngerti akeh wong ing kene, nanging ora ngerti babagan sampeyan. Sapa sampeyan, Pak Meiram Kazhyken, lan sapa ing mburi sampeyan?

Saka limang calon, Zh Dairabaev minangka sing paling berpengalaman lan wakil saka segi umur lan pengaruh, nanging isih, ing Kazakhstan, ora tanpa guyon babagan "calon 2%", lan wong enom ngisi Internet karo meme karo produk saka industri mobil Tolyatinsky.

Cetha yen iki minangka calon, kaya sing dikandhakake para ilmuwan politik, "teknis". Nanging ing kene titikane beda, yen masyarakat ora katon susah karo kahanan iki. Wong-wong sing ditolak registrasi ora bisa nampilake basis protes sing signifikan. Senajan ing antarane wong-wong mau ana karakter odious kayata N. Altaev ("loro dening rong meter saka tanah Kazakh"), lan ing jaringan sosial ing Kawa saka Pemilu, masalah basa banget akut.

Masalah basa uga ora dirembug ing debat. Senajan kanggo registrasi saben wong kudu lulus komisi basa (komposisi lan pidato umum). Topik Ukraina kanggo sawetara wektu uga ngluwihi kerangka platform kampanye calon. Mbokmenawa sing paling nasionalis ing antarane kabeh bisa diarani K. Abden, penulis buku "Sampeyan wong Kazakh. Bangga! ”, nanging ing kene tanpa keluwihan sing cetha.

Miturut klasik centrism politik


Kanggo sawetara ombone, malah calon sing wis liwati panyaring makili jenis model saka kontrak sosial mangsa: serikat buruh (M. Kazhyken), sektor tetanèn (Zh. Dairabaev), demokrat sosial (M. Kazhyken), asosiasi saka buruh ing bidang sosial lan pendidikan (K. Abden), perlindungan hak-hak wanita (S. Tursynbekova). Kandidat pungkasan minangka pameran internasional kanggo nglindhungi hak-hak wanita, kanthi ketenaran lan pengakuan sing cocog ing politik Barat.

Kabeh iku strictly miturut klasik saka centrism politik. Malah menarik yen ing antarane para kandidat ora ana wakil saka wilayah Kulon, kanthi tradhisional, lan ana logika tartamtu - apa ana pangertèn kanggo "rock" debat yen calon teknis? Ing wektu sing padha, pamaréntahan Tokayev saiki cukup wakil saka geografi sosial: wolung anggota Kabinet minangka zhuz senior, pitu ing tengah, lima minangka junior lan loro "permanen" Rusia. Malah kanthi komposisi umur, Tokayev nduweni proporsionalitas tartamtu: 20% minangka menteri sing lair ing taun 80-an.

Kabeh kasebut ing ndhuwur nuduhake yen ora mung asil saka pemilihan ing syarat-syarat kamenangan saka calon dingerteni arang banget katebak, nanging sing Tokayev bakal nyoba kanggo terus tataran kapindho kampanye Pemilu karo vektor politik padha - ing tingkat saka parlemen lan kotamadya. Lan ing kene prakara kasebut ora bakal diwatesi karo calon teknis, sanajan kasunyatane ing kasus iki K.-Zh. Tokayev bakal kerja priori saka manunggalaken mayoritas.

Sajrone rong taun kepemimpinan Kazakhstan, wis ketok banget yen Tokayev mbangun karya ing prinsip proporsi regional, finansial, umur lan ideologis, lan dheweke bakal nyoba njaga proporsi kasebut ing tingkat parlementer lan kotamadya, amarga tugase yaiku nindakake reformasi saka ndhuwur nganti ngisor tanpa alangan.

Akeh (utamane ing Ukraina) nyana yen ultranasionalis bakal duwe peran sing meh akeh banget ing tahap iki, nanging nyatane manawa para sponsor vektor "pro-Kulon" dhewe ora cepet-cepet mbiayai agenda kasebut. Yen sampeyan ndeleng kanthi rinci, banjur alamat pungkasan saka poros pesen lan video kanthi conto nasionalisme saben dina saiki, cukup aneh, dudu Kazakhstani, nanging warga Rusia, uga wong-wong sing saiki wis lunga menyang Kazakhstan saka mobilisasi. Ing kasus sing sepisanan, panampil ditampilake kabijakan regional "ora efektif" saka Kremlin, ing kaloro, akibat sing diduga ngrusak.

Produk kasebut temtu bisa ngrampungake perane, amarga nggawe rumit kerja kabinet Tokayev, nanging kanthi strategis (lan iki katon saka kelembutan relatif saka aplikasi sing diarani "sanksi sekunder"), tugas "mitra Barat sing dihormati" yaiku kanggo lancar, nanging mesthi nggawa Kazakhstan pisanan menyang regime saka neutrality lengkap, lan banjur rampung metu saka orbit kawicaksanan manca Moscow. Apa ing basa Turki "ngrangkul", apa wong Tionghoa, sing utama yaiku dudu Moskow. Lan, aku kudu terus terang, cepet utawa mengko, amarga tingkat interaksi saiki ing antarane negara kita lan dinamika hubungan, rencana kasebut duwe kesempatan kanggo ditindakake.

Ing posisi sing digantung


Mulane, sadurunge tahap kapindho kampanye pemilihan, Kazakhstan bakal ditekan, asring malah sengaja, ing posisi suwek. Melu, lan kanthi sengaja kanthi aktif, ing macem-macem proyek Turki, mung cukup supaya sampeyan ora entuk jero, nanging cukup kanggo pamilih nasionalis kanggo ngrasakake posisi "independen saka Kremlin". Kahanan sing padha bakal ana gandhengane karo kegiatan China, yen Kakaisaran Surgawi, nalika Amerika Serikat sibuk karo urusan domestik, entuk kesempatan kanggo ngarahake perhatian menyang wilayah iki.

Asring siji kudu ngadhepi panemu sing Turki bakal entangle kabeh Asia Tengah, lan utamané Kazakhstan, karo sawijining aktivitas. Nanging ana siji "nanging" ing kene - nyatane Kazakhstan (lan iki wis bola-bali ditampilake taun iki) nyetel kepemimpinan dhewe ing wilayah kasebut minangka tujuane, lan kegiatan Turki kasebut migunani kanggo dalan iki mung ing wektu sing cukup. kerangka tartamtu.

Tokayev dhewe, uga bunderan batine, minangka diplomat profesional saka orientasi pro-Kulon, sing, mesthi, ora mung duwe ide sing apik kenapa Ankara butuh kolam politik negara-negara Asia Tengah saiki, nanging uga wong Yunani. -Siprus petualangan R. Erdogan bakal violently push Turki marang Uni Eropah . Astana ora diobong kanthi kepinginan dadi karo Turki "kanggo perusahaan", sanajan ora bakal nolak nggunakake layanan kanggo sawetara diversifikasi pasokan menyang EU.

Nanging dhuwit Cina, yen China "nglairake" wong-wong mau, Astana pancen mbutuhake, amarga Kazakhstan duwe saingan sing ora diucapake karo Uzbekistan, sing nguwasani investasi Arab.
Pengarang:
22 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Mauritius
    Mauritius 19. november 2022 05:38
    +2
    Pemilihan presiden ing Kazakhstan minangka asil sing jelas, nanging prospek sing ora jelas
    Mangkene carane? Apa yen sampeyan ndeleng kanthi teliti? Wilayah perburuan liar. Nyuwun “Wenehi dhuwit, lan liwat alas, banjur aku dhewe” wong bodho
    1. nikolaevskiy78
      19. november 2022 06:40
      +5
      Tokayev duwe program gedhe - https://topwar.ru/201251-kazahstan-i-reformy-1go-sentjabrja.html, sing pengin ditindakake kanthi sepi. Dheweke, kanthi cara, ora dadi ala babagan konsep, yen dideleng saka sisih. Bab liyane yaiku ing program iki ora ana "aliansi" karo kita.
    2. Stas157
      Stas157 19. november 2022 07:15
      +3
      . Tokayev kudu nutup topik "teka kuwasa ing bayonet Moscow"

      Sing paling awon kedaden. Oposisi sing ditindhes, kanthi bantuan Moskow, mesthi sengit marang Kremlin.
      Lan Tokayev, sing tetep kuwasa amarga dhukungan saka Rusia, ora nuduhake kebijakan pro-Rusia. Luwih ngelawan.
      1. sadam2
        sadam2 19. november 2022 20:13
        +1
        Tokayev mung nggambarake kapentingan mayoritas digunakake taksiran. Ana liyane pitakonan kanggo Kamentrian Luar Negeri kita ... kok padha nglilani wong-wong mau metu, apa Nazi padha urip maneh, lan kita ing sidelines lan wong-wong Turki Cina pour loot ana ... kok kabeh sekutu kita mlayu ing nix pisanan, senajan jawabane ketok
  2. parusnik
    parusnik 19. november 2022 06:58
    -2
    Menarik, nanging ora menarik..
  3. Taimen
    Taimen 19. november 2022 07:08
    -8
    Artikel babagan mantan kita sing disebut "sekutu", sing dudu sekutu kita, lan kenapa nulis babagan dheweke, yen mung amarga biaya?
  4. Nikolay Malyugin
    Nikolay Malyugin 19. november 2022 07:25
    +2
    Kelembutan Tokayev bisa uga mandheg nalika dheweke dadi kuwasa. Aku bisa salah, nanging Tokayev bakal milih kabijakan China. Bentuk pamaréntahan sing kaku ing negara kasebut. Lan toleransi ing ekonomi.
    1. nikolaevskiy78
      19. november 2022 07:33
      +4
      Dheweke kepengin ngowahi Kazakhstan dadi pimpinan regional, sing makili kapentingan wilayah ing sangisore sayap China. Ora kasunyatan manawa wong Uzbek bakal setuju karo formulasi pitakonan kasebut, nanging opsi sing dibahas, formulir lagi digoleki. https://topwar.ru/199349-srednjaja-azija-i-kontury-novogo-jekonomicheskogo-bloka.html Material saka 25.07, nanging cocog ing syarat-syarat vektor kanggo mangsa
  5. Jus Oorfene lan prajurit kayu
    Jus Oorfene lan prajurit kayu 19. november 2022 08:29
    0
    Sapa sampeyan, Pak Meiram Kazhyken, lan sapa ing mburi sampeyan?

    Mbak, sopo iki?
  6. Doccor18
    Doccor18 19. november 2022 08:59
    +2
    kanggo lancar nanging mesthi mundur saka Kazakhstan ... saka orbit kabijakan luar negeri Moskow. Iku

    Lan, aku kudu terus terang, cepet utawa mengko, amarga tingkat interaksi saiki antarane negara kita lan dinamika hubungan, rencana kasebut duwe kesempatan kanggo ditindakake.

    Iki medeni. Pasukan njaba ing mangsa ngarep pengin ngatur "Ukraina 2.0" ing wates kita. Nanging apa babagan pasukan internal? Lan kita bakal narik konfrontasi iki kanthi wates gedhe? Lan ora bakal gampang China milih sisih endi. Rusia, mesthi, Rusia, nanging akeh sing wis nandur modhal ing Kazakhstan supaya ora ana jawaban sing pasti.
    Mangkene sing kudu sampeyan pikirake saiki ...
    1. skeptik2
      skeptik2 19. november 2022 19:25
      +2
      Kutipan saka doccor18
      Lan ora bakal gampang China milih sisih endi. Rusia, mesthi, Rusia, nanging akeh sing wis nandur modhal ing Kazakhstan supaya ora ana jawaban sing pasti.

      Ora ana pilihan ing kene.
      Rusia arep menyang ngendi? Tanpa pasar minyak lan gas China? Tanpa teknologi dheweke? Tanpa produke?
      Umumé, China ora bisa menehi perhatian maneh marang Rusia, bakal menelan kabeh. Lara nulis iki, nanging kasunyatane. Miturut cara, digawe dening Rusia dhewe.
      Nanging ing Kazakhstan, China duwe panggonan kanggo frolic. Sing bakal ditindakake tanpa mangu-mangu.
      1. nikolaevskiy78
        19. november 2022 19:39
        0
        Sing paling menarik yaiku wong Tionghoa ora seneng banget lan ora kepengin banget nandur modal ing Kazakhstan. Ana akeh proyek ing kertas, didanai sebagian, kayata pangembangan, riset. Ana perusahaan Inggris-Cina. Umumé, sawetara wong mbayar manungsa waé kanggo kasunyatan sing Silk Road ora persis investasi ing aliran anyar barang. Biasane ngomong, deleng, China nggawe rute anyar.
        Nyatane, ing kahanan pertumbuhan ekonomi nominal, sing wis digambar pirang-pirang taun berturut-turut (sadurunge lan sawise covid), China tuku rute logistik sing wis ana lan tuwuh kanthi ekonomi, ora ngontrol paningkatan omset, nanging omset saiki. . Sanadyan ngadhepi kemunduran ekonomi global, iki tegese China tetep njaga kinerja. Mulane, sing rute sing pisanan banget ing kapasitas, China rembagan, nyerat proyèk, nanging ora berkembang kaya sing dikarepake lan ngimpi ing wilayah.
        1. mordvin 3
          mordvin 3 20. november 2022 02:56
          0
          Kutipan: nikolaevskiy78
          Sing paling menarik yaiku wong Tionghoa ora seneng banget lan ora kepengin banget nandur modal ing Kazakhstan.

          Saiki, kabeh wong mlayu saka Rusia kaya neraka saka menyan. Deleng, ing ngendi ana Asia Tengah, sing, kanthi cara, ora aktif nyengkuyung ambruk USSR. Ora ana presiden republik Asia Tengah sing ndhukung ide mbubarake Uni Soviet! Lan karo sapa Asia Tengah saiki? Ya, kita lunga menyang Kazakhstan kanthi bantuan CSTO, mbantu Tokayev kanggo nyurung Nazarbayev saka kekuwatane. Apa sing kedadeyan sawetara dina sabanjure? Comrade Xi Jinping nganakake patemon adoh karo kabeh pimpinan negara Asia Tengah. (Présidhèn Republik Rakyat China lan Présidhèn Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan lan Uzbekistan nganakake KTT online "Negara Asia Tengah - China" tanggal 25 Januari gegayutan karo ulang tahun kaping 30 saka panyiapan hubungan diplomatik - ed.) Aku nyawang kanthi teliti. Xi Jinping ora ngundang wakil Rusia siji-sijine, ora nyebutake Rusia sepisan, lan ateges nemtokake tugas nggawe proyek geopolitik anyar. Pimpinan Republik Rakyat China wis janji (lan wong Tionghoa nindakake kewajibane) ngirim bantuan $ 80 milyar menyang negara kasebut. Lan padha njupuk kabeh ing visor.

          https://www.business-gazeta.ru/article/539470
          Iki saka wawancara karo L. Ivashov, sing ditindakake sadurunge wiwitan SVO. Saiki kahanan kanggo kita malah luwih rumit.
          1. nikolaevskiy78
            20. november 2022 03:21
            +1
            Lan tanggi kita takon marang Menteri Luar Negeri China babagan milyaran kasebut ing musim panas, sing ujar manawa: "wilayah kasebut kudu waspada karo upaya sing ditindakake dening pasukan eksternal kanggo melu negara-negara ing wilayah kasebut ing konflik kekuwatan utama lan meksa dheweke njupuk sisih siji. opo maneh"
            Iki kanggo nanggepi panjalukan kanggo uncalan dhuwit ing proyek investasi, kang luwih saka rolas wis digambar.
            Pancen angel golek dhuwit saka China. Sanajan investasi sithik-sithik bakal diwenehake menyang Kazakhstan wiwit taun ngarep. Liyane isih dadi pitakonan mbukak.
      2. Komentar wis dibusak.
      3. Komentar wis dibusak.
  7. Sakhalinets
    Sakhalinets 19. november 2022 09:37
    +9
    Sayange, prospek hubungan kita karo Kazakhstan surem. Acara anyar wis cetha nuduhake yen Rusia iku ringkih, penting puffing metu maneh kesengsem sapa, lan ora ana kang ngajeni wong ringkih.
    1. penggemar-penggemar
      penggemar-penggemar 19. november 2022 11:00
      +9
      Prospek kita ala ora mung ana hubungane karo Kazakhstan. Prospek sing ala ing endi wae, contone, karo Belarus, nalika wong tuwa mrentah ana, hubungane katon ora sakabehe ala. Lan wong tuwa lunga, lan apa sing bakal kelakon?
      Sing umum yaiku - yen ing Rusia tanggi ndeleng ekonomi sing kuat, tentara sing kuat, standar urip sing layak kanggo populasi lan, sing paling penting, hukum sing adil lan kesetaraan kabeh sadurunge hukum, mula kita bakal duwe sekutu dhewe. Lan saiki sapa sing bakal ngupayakake "ngrangkul" kita nalika warga negara kita ngungsi sacara massal?
      1. N3 ing Miami
        N3 ing Miami 20. november 2022 21:04
        -1
        Persis.
        Kabeh artikel propaganda, program TV, imposisi patriotisme mung nambah kahanan lan mung nyebabake penolakan.
        Sampeyan ora bisa meksa wong tresna marang negarane, ing ngendi ana ketidakadilan sosial, strata hak istimewa, ngidoni mayoritas, nalika akeh kasugihan negara disimpen ing kanthong oligarki, nalika wong kerja keras prasaja dikunjara, lan putra utawa putri sugih wis smeared adoh.
        Salawase urip kita ana ing sangisore plinth, salawase para pedagang sing ngidoni rakyate padha kuwasa, ora ana sing ngajeni lan malah nyawang arah kita.
  8. FoBoss_VM
    FoBoss_VM 20. november 2022 02:03
    +1
    We are pissing mati Kazakhstan ... alon nanging mesthi. Kaya Ukraina ing wektu iku. Iku perlu kanggo nyiapake presiden kita, lan nindakake dina sadurunge wingi, supaya saiki wis gained kekuatan lan dadi presiden, Kazakhstan minangka pangayoman kita saka wétan. Nanging ketoke Kremlin ora sinau apa-apa saka kesalahane saka muda. Kita ngenteni Ukraina 2.0 ing steppes Kazakhstan
  9. Semenov
    Semenov 20. november 2022 06:02
    +1
    Ora ana sing percaya yen sukses tumindak pasukan CSTO, sukses NWO dibutuhake. Aku mbayangno "pasuryan" AS, NATO lan EU sawise kamenangan. Lan China uga.
  10. odometer
    odometer 20. november 2022 06:45
    +1
    Kutipan: Stas157
    . Tokayev kudu nutup topik "teka kuwasa ing bayonet Moscow"

    Sing paling awon kedaden. Oposisi sing ditindhes, kanthi bantuan Moskow, mesthi sengit marang Kremlin.
    Lan Tokayev, sing tetep kuwasa amarga dhukungan saka Rusia, ora nuduhake kebijakan pro-Rusia. Luwih ngelawan.

    Ora ana oposisi. Luwih tepaté, padha clung sawise. Lan ana provokasi sinis lan kanibal saka panguwasa saiki ...
  11. Aviator_
    Aviator_ 20. november 2022 11:04
    -2
    Lan iki minangka tumit Achilles Kazakhstan kanthi fragmentasi masyarakat dadi kelompok, kanthi hirarki khusus "senior-junior",
    Klasik, kaya 200 taun kepungkur - zhuz junior, zhuz tengah, zhuz senior. Iku wektu kanggo nindakake kaya ing 1920-1925 - ibukutha KASSR minangka bagéan saka RSFSR ana Orenburg. Nanging pisanan iku perlu kanggo mulihake RSFSR.
  12. Vladimir Dmitrievich Burtsev
    Vladimir Dmitrievich Burtsev 20. november 2022 11:35
    -1
    Salah sawijining pidato sing disenengi mbah Alexei Fedorovich yaiku: "Wong bodho ora nyebar, ora panen, tuwuh dhewe." Iki sing ngganti Nazarbayev. Tokayev dhewe durung nggawe apa-apa, mung ngrusak lan ngrusak kabeh ing Kazakhstan. Dheweke katon kanggo CSTO lan kerjasama karo Rusia, nanging ing wektu sing padha kanggo kekancan karo Bandera lan Biden. Apa sebabe kita butuh kanca sing luwih ala tinimbang mungsuh? Ing wayahe sing paling penting, multi-vektor Tokayev ngiyanati lan adol Rusia nganggo giblets! Ngenteni ganti rugi, tukang perak Yahudi.