Mitos kuk Tatar-Mongol

684
Mitos kuk Tatar-Mongol
Pengepungan Moskow dening Tokhtamysh. kubah rai


"Mongol saka Mongolia"


Gerombolan Batu nyerang Polovtsians, Volga Bulgaria lan Rus '. Padha ngalahake lan nelukake steppe Polovtsian, Volgars-Bulgars (masa depan Kazan Tatars) lan pamrentahan Rusia pecahan. Elek "Mongol-Tatar rakit" wiwit. Iki minangka versi resmi sing wis dipromosekake ing Rusia wiwit jaman Karamzin.



Bener, ana akeh fakta sing ora cocog karo versi iki. Palsu babagan "Mongol saka Mongolia" diluncurake dening utusan papal Plano Carpini lan agen Vatikan liyane.

Kaping pisanan, ora ana "Mongol" ing Rusia. Ana perang, kutha-kutha rusak. Nanging ora ana wong Mongol. Arkeologi nuduhake yen Kaukasia - wakil saka lomba putih - perang ing loro-lorone. Ora ana gerombolan Mongol-Mongoloid ing Eropah. Iki dituduhake dening studi genetik modern. Usaha kanggo nemokake "Mongoloidness" ing basa Rusia rampung gagal.

Sanajan pirang-pirang abad tetep "Mongol" ing Golden Horde, diwenehi dominasi karakteristik ras (kanthi cara sing gampang: ibu Rusia lan bapak Mongol bakal duwe anak kanthi dominasi karakteristik ras Mongoloid), kudu ninggalake jejak ras sing cocog. Nanging padha ora! Yaiku, ora ana gerombolan "Mongolia" ing Eropa Wétan!

Kapindho, Mongol banjur ana ing tingkat pangembangan spiritual lan materi sing kurang - pangon, peternak sapi lan pemburu. Kira-kira, kaya wong India saka suku Amerika Utara. Mulane, sawetara pamburu angon mung ora bisa nggawe tentara sing ora bisa dikalahake, lengen lan ngremukake kerajaan tetangga sing maju lan kuwat. Nggawe kekaisaran Eurasia paling gedhe. Kanggo iki, tingkat pangembangan sing cocog dibutuhake.

cukup ngerti critane: Asyur, Babil, Kakaisaran Persia, Kakaisaran Alexander Agung utawa Kakaisaran Romawi nduweni tingkat pembangunan sing dhuwur, ekonomi, nggawe revolusi ing urusan militer (contone, phalanx Macedonia utawa legiun Romawi).

Ora ana owah-owahan ing sajarah anyar. Napoleon remuk meh kabeh Eropah. Reich Kapindho lan Katelu minangka ekonomi utama ing Eropah. Hitler entuk kabeh sumber daya Eropah. Superpower Soviet minangka ekonomi nomer loro ing donya. Siji-sijine negara adidaya modern yaiku Amerika Serikat, ekonomi pertama ing donya, teknologi canggih, kalebu militer.

Tegese, kanggo nggawe kekaisaran gedhe, potensial spiritual, organisasi, materi, ekonomi, lan teknologi sing cocog. Para pangon Mongolia ora duwe. Kaya wong-wong India ing Amerika Lor, yen ora, dheweke bakal gampang nyirnakake kelompok bajak laut Eropa sing pertama. Sawetara pangon lan pamburu ora bisa nelukake China utawa Rusia sing gedhe banget, malah pecah. Gawe kekaisaran sing gedhe lan maju kanthi puluhan kutha-kutha.

Putih (Emas) Horde-Rod


Iki wis cukup kanggo mangerteni yen ing Rusia ora ana Mongol-Tatar. Dheweke diciptakake kanggo ngrusak, ngilangi sejarah pirang-pirang ewu taun Rusia-Rusia. Nyatane, Rus' minangka pewaris langsung peradaban lor kuno - Hyperborea legendaris, kerajaan Aryan-Rus lan Great Scythia.

Hyperborea-Aryans-Scythians-Russ manggon ing tanah kita, ing sisih lor Eurasia wiwit jaman kuna. Saka Eropah Tengah, Balkan lan Carpathians ing sisih kulon nganti wates China lan Jepang ing sisih wétan. Agung, peradaban maju. Kanthi tradhisi spiritual sing kuat, budaya material. Klan-klan Rus manggon ing Jerman lan Austria saiki (sajrone serangan ing Timur, padha ditindhes dening Roma Katolik - "Atlantis Slavia" ing Eropah Tengah). Rus-Rusia digawe dening kulawarga Russ sing manggon ing Novgorod, Kyiv, Chernigov, Smolensk lan Suzdal.

Ana donya Scythian-Siberia ageng saka Rus pagan. Dikenal ing sajarah minangka "reget", yaiku, ora Kristen. Kanggo ewu taun padha mimpin semi-nomaden lan ing wektu sing padha cara tetanèn urip. Iku padha nelukake China, Asia Tengah, nelukake Bulgars (Tatars-Volgars), ngalahaké lan kalebu Polovtsians (uga ahli waris Scythia - Kaukasia, sederek paling cedhak saka Rus saka Kyiv utawa Chernigov) lan nyerang pamaréntahan Rusia.

Horde punika Rod, Rada. Tumen - pepeteng, sepuluh ewu prajurit. Khan - kokhan, kohan, kinasih, dihormati. Tembung iki wis dikenal ing basa Rusia wiwit jaman Khazaria. Dadi, Pangeran Vladimir the Baptist diarani kagan. "Mongol" sing kondhang minangka julukan, "Moguls - kuat, gedhe." "Moguls" ora nggawa tembung Mongolia siji menyang Rus', ora ninggalake tengkorak Mongoloid siji, ora ana tandha ras Mongoloid. Amarga ora ana wong Mongol ing Rusia.

Nanging perang antarane Kristen Rus lan pagan Rus saka donya Scythian-Siberia (mula "kewan" gaya busana, tradisi) sengit. Russ karo Russ tansah perang banget kejem. Ora ana owah-owahan ing donya modern: Rusia-Rusia Agung perang karo Rusia-Rusia Cilik.

Iku kekacoan gedhe. Para pangeran-khans perang ngrebut kekuwatan ing wilayah sing jembar. Ing wektu sing padha, padha fraternized, kaya Yaroslav Nevsky karo putra Batu sarta Sartak, marang putri ing marriage kanggo saben liyane, ngandika basa sing padha. Skuad Rusia karo Horde tindak menyang Eropah lan Kaukasus. Banjur padha rampung nyampur. Horde kasebut kanthi alami dadi Rusia nalika Ivan the Terrible, bagéan saka negara Rusia sing dianyari. Kulawarga princely-boyar Horde-Tatar dadi bagéan saka elit umum.

Bagéyan saka Rus-Scythians-Horde diadopsi Ortodoks, sing liyane manggon ing Golden Horde, Asia Tengah lan China, menehi bangsa lokal dinasti princely lan kekaisaran, banjur larut ing massa saka populasi Mongoloid. Conto iki ora mung siji. Akeh ewu wong Rusia lunga menyang China lan negara-negara Asia liyane sawise Masalah 1917, lan ing generasi kapindho dadi wong Tionghoa lan Mongoloid liyane.

Apa sing diarani para sejarawan pemalsuan Barat lan para pengikuté Rusia minangka Kakaisaran Agung Genghis Khan sejatine Kakaisaran Horde Rusia, Kekaisaran Rus. Degradasi kekaisaran lan pati digandhengake karo Islamisasi lan Arabisasi. Iki dadi basis kanggo pamisah, regejegan lan ambruk saka kekaisaran Eurasia gedhe saka Rus.

Nanging kekaisaran ora mati. Dheweke lair maneh minangka phoenix. Panggabungan Éropah (Vladimir, Moskow, Tver, Novgorod, Ryazan) lan Rus Scythian-Siberia ndadèkaké Rus 'Agung, sawijining kekaisaran gedhé saka samodra nganti samudra. Rusia maneh menyang wétan lan tekan Samudra Pasifik, nguripake peradaban lan tradisi lor sing gedhe.

Mitos "kuk"


Tembung "yoke" asale saka basa Latin "yoke", kerah kanggo nggarap sapi. Tembung iki digunakake ing pangertèn figurative, minangka oppressive, enslaving pasukan. Bangsa Romawi kuna meksa pasukan mungsuh ngliwati "ing rakit", sing nyerah. Kanggo nindakake iki, ing panggonan ngendi tentara glethakaken mudhun gaman, macet loro tumbak lan diikat katelu ing ndhuwur, tengen. Ing sangisore, siji-siji, karo komandhane ing sirah, tanpa senjata lan militèr, kabeh prajurit liwat ing ngarepe sing menang.

Istilah "yoke" dikenalaké déning sejarawan misuwur lan Freemason Nikolai Karamzin. Tsarist lan sejarawan Soviet banjur seneng karo istilah iki, lan wong Rusia diilhami yen saka 1238 nganti 1480 wong manggon ing sangisore kuk Tatar.

Nyatane, iki minangka hubungan vassal sing umum ing jagad iki. Novgorod Agung umume setuju karo Horde, ora ana gelut. Moscow, Vladimir, Ryazan, Tver lan pangeran liyane dikirim menyang Tsar Khan. Skuad Rusia dadi bagéan saka tentara gabungan saka Golden Horde. Lan sawise pogrom Batu, "jahat" teka menyang pamaréntahan Rusia nganti 1380 mung ing undhangan saka pangeran kita dhewe, sing nyoba kanggo njaluk nyisihaken saka saingan.

Sing nggumunake, "pangon nomad liar" langsung nggawe peradaban maju. Sanajan ora mung kedadeyan. Iki njupuk abad pembangunan. Ing Volga, Don lan ngisor Dnieper ing abad XIII-XIV. Welasan kutha sing dibangun dening "nomad" didegake. Padha digawe saka watu, karo kraton Manor mewah lan malah pipa banyu. Dibandhingake karo kutha-kutha iki, Paris lan London minangka desa sing reged, sing nyatane. Temenan, akeh pemukiman iki mung dibangun maneh, minangka warisan Great Scythia.

Rute perdagangan lan komunikasi dioperasikake ing saindhenging kekaisaran. Ana turnover perdagangan gedhe antarane Rus lan Horde ing rute Volga. Kafilah sudagar Rusia ketoke tekan India lan Cina. Crita Afanasy Nikitin minangka potongan mozaik iki.

Ngomong babagan "kuk", peneliti sing kasengsem ing palsu nglirwakake kasunyatan manawa ushkuiniki Rusia (Novgorodian sing ngetutake tradhisi Rus-Varangians-Viking) minangka badai kanggo kabeh kekaisaran ing Volga. kali armada saka ushki - prau kelas "kali-segara", lelayaran ing sadawane Segara Beku (Samudra Arktik), Baltik, Volga lan Kama.

Horde ora bisa ngrampungake karo wong-wong mau lan terus-terusan njaluk bantuan saka Grand Dukes Moscow lan Vladimir. Adipati Agung Moskow kudu perang karo wong bebas iki kanthi sukses sing beda-beda. Cossacks saka Lor. Ushkuiniki biasane kasil ngalahake gubernur Moskow. Nanging Moscow bisa ngatur blokade ekonomi Novgorod lan pungkasanipun nelukake iku.

"Tatar-Mongol yoke" - mitos, palsu. Ana hubungan vasal. Pangéran Rusia piyambak nggawa Horde menyang Rus, kaya sing padha mimpin Polovtsy, sing ngobong lan ngrampok kutha lan desa saingan. Rus lan Horde minangka bagéan saka siji kekaisaran. Banjur Horde ambruk, ambruk, lan Moscow Rus dadi pusat saka kekaisaran lor anyar revived.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

684 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +5
    13 Januari 2023 05:33
    Ora ana wong Mongol? Sampeyan kudu takon Klim Zhuky!)
    1. +2
      13 Januari 2023 06:14
      Mitos kuk Tatar-Mongol

      Nanging apa babagan amandemen Konstitusi sing nglarang nyimpang saka "interpretasi kedadeyan sejarah"? amandemen sing nggawe sejarah dudu ilmu, nanging agama? Sampeyan ora kudu mbangun teori anyar adhedhasar sumber anyar utawa bahan arkeologi sing wis ditemokake, nanging kanthi ketat ngetutake teori klasik, disetujoni dening "luminaries" lan "panguwasa" ilmu sejarah lan disetujoni dening panguwasa. Kabeh liyane: ora-ora! Tabu!
      1. +9
        13 Januari 2023 07:28
        Interpretasi resmi wis ganti. Saka statement Putin sing wis suwe babagan eksistensi Tartaria lan ora ana kuk, tampilan masalah ilmuwan mboko sithik (diganti) minangka bukti saka Seminar Ilmiah Internasional "Saka Kekaisaran Tartaria menyang Kekaisaran Rusia Peter" dianakake tanggal 28-30 November 2022 kanthi basis Universitas Federal Kazan. Iku dirawuhi dening sejarawan lan pejabat saka ilmu.
        1. + 30
          13 Januari 2023 09:48
          Kutipan saka Pike
          Seminar ilmiah internasional "Saka Kekaisaran Tartaria menyang Kekaisaran Rusia Peter"

          Biyen aku ngguyu "sejarawan" Ukrainia kaya Bebik lan seminar "ilmiah", nanging saiki wis teka. Aku pracaya yen rauh "sejarawan" kuwi bakal argue karo "Great Ukrainians" bab sing ndudhuk munggah Segara Ireng lan saka kang Sumerians kuna. Nalika negara ora bisa gumunggung sukses ing ekonomi, medicine, eksplorasi papan, etc. banjur nyipta chimera kaya Tartaria lan "ora ana Mongol" lan omong kosong anti-ilmiah sing padha.
          1. + 11
            13 Januari 2023 12:51
            Rampung setuju karo sampeyan.
            Kutipan saka: aleksejkabanets
            Aku percaya manawa "sejarawan" kaya ngono bakal mbantah karo "Ukrainia Agung" babagan sapa sing ndudhuk Segara Ireng.

            Inggih, Mungkin kita bakal dig munggah Azovskoye, lan Baikal? Lan sampeyan uga bisa ngomong yen kali lor kita pisanan mili menyang China, lan kita nguripake menyang kita ngguyu
            1. +4
              13 Januari 2023 13:21
              Dadi "kekaisaran Mongolia sing gedhe" yaiku omong kosong anti-ilmiah sing padha lan legenda sing padha babagan ngeduk Segara Ireng nganggo tangan, mung karo wong Mongolia. Bedane yaiku mitos babagan Rus'-Horde patriotik, lan mitos babagan Mongolia Agung eksotis, babagan negeri dongeng sing adoh. Kaya mitos modern babagan Shambhala ing Tibet.
              Mung iki minangka mitos sing ditampa kanthi resmi. Nanging iki ora nggawe mitos. 100 taun kepungkur, para ilmuwan yakin manawa ana eter ing donya, 200 taun kepungkur dheweke ngakoni kringet Donya, 300 taun kepungkur - phlogiston ... Ilmu iku ilmu amarga bisa ngowahi teori, lan ora mung ngasilake.
              1. +2
                13 Januari 2023 14:12
                Kajaba iku, wong Mongol dhewe ora ngelingi apa-apa. Iki diterangno kanggo wong-wong mau mengko.
              2. -2
                13 Januari 2023 20:42
                nanging aku krungu yen kita dudu Mongol nanging Aryan))) nang endi wae wis kedadeyan ... apa tengkorak bakal diukur?
                1. +6
                  14 Januari 2023 00:36
                  Tengkorak ora bakal diukur. Wektu ora pas. Saiki kabeh babagan genetika.
                  Keturunan Arya - haplogroup R1a. Lan Jerman lan Anglo-Saxon duwe R1b. Lan iku. Antarane wong Slavia lan sawetara liyane, R1a minangka haplogroup utama.
                  Yen kasengsem, maca buku dening Anatoly Klyosov babagan genealogi. Kabeh wis jelas.
                  1. Komentar wis dibusak.
              3. +5
                13 Januari 2023 21:31
                Game liyane kanthi tembung "patriotisme"? Aja kekacoan karo tembung iki. Apa Batu teka ing Rus'? teka. Apa sampeyan malah tekan Italia ing Eropah Wétan? Tekan. Lan apa wong Mongol ninggalake jejak ing genotipe Rus lan wong liya ing Rusia? Ora. Ojo lali logikane....
                Sawise kabeh, carane akeh wong wis ngandika, padha ngomong sing sajarah berkembang ing spiral, kang tegese acara ing siji utawa liyane mbaleni piyambak. Iki minangka kampanye Batu - lan yen sampeyan ndeleng, kaya ing Operasi Khusus ing wektu kasebut?
                "Operasi Khusus ing Wilayah Rusia Abad Pertengahan lan Eropa"
                https://wakeupnow.info/ru/one-menu-facts-opinion/3246-spetsoperatsii-na-territorii-srednevekovoj-rusi-i-evropy
                1. -3
                  18 Januari 2023 16:28
                  Jejak ing genotip saka Rusia teka saka ngendi wae. Amarga nalika nelukake langsung pamrentahan Rusia, tentara Mongol meh ora luwih saka 40000 wong. Banjur ora perlu nggawe garnisun serius ing saben kutha sing rusak. Carane njupuk kabeh populasi menyang perbudakan. Kekaisaran iku kanggo sing lan kekaisaran sing diklumpukake pajak saka wilayah conquered. Ing wektu sing padha, kawicaksanan marang warga lokal ora luwih ala tinimbang yen pangeran Rusia mrentah para petani.
                  1. +4
                    18 Januari 2023 17:25
                    Lan carane wong 40 nelukake kabeh Rus, carane kanggo ngumpulake pajak saka kutha-kutha rusak, kaya apa "pajak" iki? Iki saiki dadi pajak - iki siji-sijine lan nol sing ditransfer saka siji akun menyang akun liyane, lan ing abad kaping 000 kabeh pajak bisa uga ana.
                    Pikiraken pitakonan-pitakonan kaya ngono lan sampeyan bakal ngerti yen penaklukan Rusia dening Mongol iku legenda, kajaba sampeyan nganggep manawa iki dudu Mongol modern, nanging sawetara wong liya.
                    1. 0
                      5. mars 2023 23:04
                      Mongol nelukake Rus kanthi prasaja. Ing rong langkah. Kurang luwih 3 taun permusuhan aktif total. Aku ora bakal nulis apa-apa kanggo sampeyan ing kene. Aku mung nyaranake ndeleng sejarah REAL saka Mideivist Klim Zhukov. Dheweke cukup prasaja lan intelligibly nerangake ing video kok Rus', malah wis rallied karo kabeh panguwasa (lan iki mung mokal ing wektu iku), ora bisa nglawan apa-apa marang tentara Mongol.
              4. +3
                13 Januari 2023 22:46
                Kutipan saka Evil Eye
                Dadi "kekaisaran Mongolia sing gedhe" yaiku omong kosong anti-ilmiah sing padha

                Aku ora bakal mbantah :))) Masalah agama iku suci kanggo aku :))))
              5. Komentar wis dibusak.
              6. +4
                16 Januari 2023 11:10
                Kutipan saka Evil Eye
                Dadi "kekaisaran Mongolia sing gedhe" yaiku omong kosong anti-ilmiah sing padha lan legenda sing padha babagan ngeduk Segara Ireng nganggo tangan, mung karo wong Mongolia. Bedane yaiku mitos babagan Rus'-Horde patriotik, lan mitos babagan Mongolia Agung eksotis, babagan negeri dongeng sing adoh. Kaya mitos modern babagan Shambhala ing Tibet.

                Persis. Nyatane, kabeh istilah iki jeneng-panggilan: "alternatif"; "non-alternatif"; "kronologis lawas"; "kronologi anyar" lan liya-liyane - kabeh iki mung sirkus kanggo narik kawigaten wong akeh, sing bisa ngedol buku seni.
                Sejatine perjuangane para "kronolog lawas" karo "kronolog anyar" utawa kepiye maneh yen bisa diarani perjuangan para pengagum "Mongolia Agung" karo para pengagum "Tataria Agung" yaiku perjuangane bocah-bocah Nanai. Padha ora bisa urip maneh tanpa siji liyane lan loro tangan siji awak. Inggih, utawa padha makili loro kepala siji Serpent Gorynych, sing sumpah ing saben liyane lan ngidoni saben liyane.
                Nanging umume, wong-wong (pengagum Mongolia Agung) lan liya-liyane (pengagum Tataria Agung) padha karo "krenolog". Kanggo sumber sajarah dokumen kang padha mbangun kastil ing udhara, ora pisanan utawa kaloro. Loro-lorone mung duwe narasi siji, ora ana sing ngerti kapan lan ora ana sing ngerti sapa sing nulis. Awit manungsa ora ngerti tulisan tangan siji-sijine sing diarani "pengarang kuna", kalebu tulisan tangan Rashid ad-Din dhewe.
                Nanging, tulisan tangan saka salah sawijining sing diarani "pengarang kuna" uga ora dingerteni manungsa.
            2. +2
              16 Januari 2023 15:21
              Quote: Andrey saka Chelyabinsk
              Inggih, Mungkin kita bakal dig munggah Azovskoye, lan Baikal?

              Ing Rusia, ora adiluhung kanggo mbangun lan malah digali. Paling kamungkinan, negara birokrasi terpusat gedhe bakal digawe kaya Hyperborea, kang wis nutrished kabeh suku lan bangsa karo daya wiwit Neolitikum. A vertikal Highly dikembangaké saka daya liwat kabeh nelayan, vagrants lan Pamburu saka Pechora kanggo Dnieper.
          2. -4
            13 Januari 2023 13:21
            Dadi "kekaisaran Mongolia sing gedhe" yaiku omong kosong anti-ilmiah sing padha lan legenda sing padha babagan ngeduk Segara Ireng nganggo tangan, mung karo wong Mongolia.
            1. +3
              13 Januari 2023 14:21
              Kutipan saka Evil Eye
              Dadi "kekaisaran Mongolia sing gedhe" yaiku omong kosong anti-ilmiah sing padha ...

              Apa sampeyan bisa mbenerake mutiara iki?
              1. -6
                13 Januari 2023 14:51
                Gampang. Kaping pisanan, ora ana bukti langsung babagan eksistensi kasebut, kajaba pendapat para sejarawan sing mapan.

                Kapindho. Iku ora mungkin kanggo ngatur kampanye agresif kuwi, kang lantaran kanggo Mongol. Bandwidth rute komunikasi ora ngidini.

                Kaping telu, sanajan kanthi mukjizat, dheweke nindakake kampanye lan malah menang, mula anane negara terpusat, sing diarani Mongolia, perlu gerakan reguler pasukan lan pakan, lan iki ora mungkin.

                Miturut cara, sejarawan biasane mencet ing panguwasa, nanging kedadean saka negara sinau ora sajarah, nanging disiplin liyane - teori negara lan hukum. Lan negara ora mung wilayah ing peta kanggo iyub-iyub, iku kudu duwe atribut tartamtu.
                1. +6
                  13 Januari 2023 15:06
                  Kaping pisanan, ora ana bukti langsung babagan eksistensi kasebut, kajaba pendapat para sejarawan sing mapan.
                  Lan panemu saka sejarawan adhedhasar apa?
                  Bandwidth rute komunikasi ora ngidini.
                  maksud sampeyan cara komunikasi apa: sepur, banyu?
                  obahe reguler saka pasukan lan fodder dibutuhake, lan iki mokal.
                  Lan apa ing wilayah ngendi padha hiking forage, iku ora bisa kanggo njaluk iku?
                  1. -2
                    13 Januari 2023 16:11
                    >>Lan panemu para sejarawan babagan apa sing adhedhasar, apa sampeyan mikir?

                    Panemu para sejarawan modern adhedhasar panemune para sejarawan ing abad kaping 18, lan padha duwe tatanan politik. Nanging, umume adhedhasar pendapat para penulis sejarah sing luwih tuwa, sing uga duwe tatanan politik. Ing wektu sing padha, babad kasebut dhewe, yen kita nimbang, paling ora, sumber utama, diinterpretasikake kanthi tendensi.

                    >> maksud sampeyan apa dalan pesen

                    Jaran tanah.

                    >> Lan apa bab ing wilayah ngendi padha tindak hiking fodder, iku ora bisa kanggo njaluk?

                    Kaping pisanan, ing volume kasebut ora mungkin. Kapindho, sanajan bisa, bakal cocok kanggo negara jinis feodal, nanging kita ngandhani yen Mongol duwe sentralisasi sing ketat. Lan kanggo iki sampeyan kudu duwe tentara reguler sing bisa ditransfer saka ulus menyang ulus kanggo ngremukake kerusuhan, lan kanggo iki sampeyan kudu ora mung pakan, nanging uga transfer sawise tentara saka setya kanggo ulus ora setya. Mung kanthi cara iki kabeh negara terpusat muncul.
                    1. 0
                      13 Januari 2023 22:50
                      Kutipan saka Evil Eye
                      nanging kita dikandhani manawa Mongol duwe sentralisasi sing ketat. Lan kanggo iki, sampeyan kudu duwe tentara biasa, sing bisa ditransfer saka ulus menyang ulus kanggo ngremukake kerusuhan.

                      (yawn) utawa layanan utusan supaya tetanggan ulus numpes mbrontak ... Senajan ora ana sing mokal ing biasa uga.
                      1. 0
                        15 Januari 2023 03:53
                        Lan kenapa ulus tetanggan kudu mbuwang rakyate kanggo numpes para pemberontak? Ing kasus apa wae, kenapa kudu nindakake iki tanpa ngilangi hak istimewa lan tanah saka khan minangka rasa syukur, sing bakal langsung ngowahi negara terpusat dadi negara feodal? Feodalisme, sawise kabeh, muncul, kenapa wong Mongol ora kaya wong?

                        Pasukan reguler mbutuhake pasokan biasa lan jalur komunikasi sing bisa ditransfer, uga benteng sing bisa digunakake minangka benteng, lsp. Sampeyan nulis artikel babagan strategi operasi militer ing segara, Andrei, nanging sakperangan alesan sampeyan mikir yen ing abad kaping 13 bisa perang tanpa logistik. Luwih tepate, kanthi logistik sing apik banget.
                      2. -1
                        22 Januari 2023 12:15
                        Apa jenis logistik sing duwe Mongol? Apa sampeyan nransfer bahan bakar diesel nganggo cangkang? Teka, dicekel, njupuk kabeh sing dibutuhake (pangan, pakan, lsp) ing papan kasebut. Senjata lan waja didandani dhewe, utawa kanthi bantuan tukang lokal. Ing kene, mesthine, para komentator ora ngerti carane wong urip ing jaman kasebut
                    2. -4
                      14 Januari 2023 02:06
                      kanggo iki, fodder kudu ora mung duwe, nanging uga ditransfer sawise tentara saka uluses setya kanggo sing ora setya.

                      pakan apa? Jaran Mongolia ora mangan gandum, dheweke tansah angonan ..
                      1. +4
                        15 Januari 2023 03:54
                        Apa wong Mongol uga padha angon?
                        Nanging, ora masalah. Kula aturaken wadi: jaran Eropah ugi angon, namung jaran perang, nanging jaran tani. Coba tebak kenapa?
                      2. +1
                        22 Januari 2023 12:16
                        Para prajurit banjur dipangan kanthi biaya saka populasi sing ditaklukaké. Lan ora perlu kanggo pager taman kene
                2. 0
                  13 Januari 2023 22:49
                  Kutipan saka Evil Eye
                  Gampang. Kaping pisanan, ora ana bukti langsung babagan eksistensi kasebut, kajaba pendapat para sejarawan sing mapan.

                  Lan tumpukan sumber Eropa, Cina lan liya-liyane sing mratelakake panemume iki. Oh ya, aku lali - kabeh palsu ngguyu
                  Kutipan saka Evil Eye
                  obahe reguler saka pasukan lan fodder dibutuhake, lan iki mokal.

                  Oh mesthi. Kakaisaran Romawi uga ora ana. Lan umume, ora ana kekaisaran sing nate ana, kabeh iki fiksi :)))
                  1. +1
                    15 Januari 2023 12:43
                    Dear Andrey! Sampeyan lagi ironis. Kakaisaran Romawi cetha banget mitologi, nanging mesthi ana. Ing siji wangun utawa liyane. Lan ninggalake akeh jejak materi saka eksistensi - bangunan ing saindhenging zona pengaruhe, kalebu agama; filsafat, ilmu lan pengaruh budaya; dominasi basa latin lsp. Kakaisaran Romawi ora ilang tanpa tilas: sisih Kulon tetep dadi basis RCC nganti saiki, sisih Wétan dilahirake maneh ing Kakaisaran Ottoman (sing panguwasa nekad nyebut awake dhewe minangka penerus basileus Bizantium). Italia lan Turki modern minangka negara industri, sanajan ukurane nomer loro.

                    Kakaisaran Romawi ora mung ninggalake jejak eksistensi. Iku cukup realistis saka titik fisik tampilan, wiwit adhedhasar logistik maritim saka Basin Mediterania - wilayah sing paling disenengi kanggo navigasi ing Bumi. Dadi Roma ora bisa ana, kudu lair ing papan iki lan ora ana peradaban liyane sing bisa main peran sing padha karo Kekaisaran Romawi. Senajan, mesthi, ibukutha ora bisa dumunung ing Italia (sing, ketoke, iku) - nanging iki ora mengaruhi kabeh struktur negara.
                    Wong Mongol didakwa ora nggawa apa-apa dhewe, nanging mung cepet-cepet nyalin wong Cina, nanging ora nggawa apa-apa Cina marang Rus. Nanging sakperangan alesan padha numpes massa resik saka pamukiman. Mongolia dhewe ora nampa apa-apa saka penaklukan kasebut. Ya, lan aku ora bisa entuk, amarga kanggo pangembangan transportasi ing tingkat abad kaping 12, Pulo Paskah luwih gampang diakses tinimbang pedalaman Eurasia, lan mulane, ing asas, ora bisa dadi basis kanggo ekspansi agresif.

                    Dene "tumpukan sumber", dudu _material_ tilas anane hantu sejarah iki. Kertas bakal tahan kabeh. A Bunch saka sumber pirembagan bab Banjir, utawa wong karo sirah asu, utawa buta, utawa Kratoning Prester John - nanging sajarawan nganggep kabeh mitos, sabenere amarga geologists ora konfirmasi banjir, lan arkeolog wis ora ketemu skeletons cynocephals. lan liyane rephaims. Legenda babagan Prester John, kanthi cara, wis suwe digandhengake karo Mongol, sing dianggep Kristen. Saiki John dianggep minangka mitos, nanging wong Mongol ora. Miturut cara, Lev Gumilyov uga pitados bilih data ing kekejeman khusus saka tentara Mongol ing abad XIII lan John padha urutan politik, lan prototipe iku wong temen beda sing jeneng beda lan ora Kristen.

                    "Sumber" umume minangka legenda lan mitos, sing saiki dianggep minangka nilai nominal mung amarga anane cynocephals katon kaya fiksi sing jelas, lan kasunyatane tentara ewonan sing obah ing dalan ora jelas kanggo para sejarawan. .
                    Sawetara sumber, nyatane, ditemokake kanthi ajaib minangka salinan mung sawetara babad sing wis dilalekake ing jaman percetakan, ora ana sing ngerti asale saka ngendi. Liyane mung paraphrase informasi saka sumber sadurungé. Nanging sanajan sumber kasebut dianggep dipercaya, masalah interpretasi tetep. Contone, ing sumber-sumber sing kondhang diarani sawetara "Tatar" nyerang Rus, lan ing sumber wétan diarani Mongol nyerang China, ing antarane ana suku Tatar tartamtu. Lan para sejarawan nggawe kesimpulan sing kuat manawa iki minangka wong sing padha ing kontrol terpusat.
                    Kadhang kala nalika nerjemahake jeneng, enggal-enggal diterjemahake kanthi cara sing bener, supaya para pamaca biyasa ora duwe rasa curiga menawa paneluke bangsa beda-beda campur dadi siji tumpukan.

                    Kanthi sukses sing padha, yen sejarah jagad iki ditulis, contone, dening wong India, mula bisa ngrekam kabeh wong Kristen sing jenggot lan pucet nganggo aksara Latin ing macem-macem suku ing kontrol siji panguwasa - sanajan kita ngerti. manawa negara-negara Eropa ora nate manunggal lan nganti tekan taun 1945.
                    Iki kabeh minangka hantu sejarah, kayata kerajaan Prester John lan Cynocephali.
                  2. 0
                    22 Januari 2023 12:17
                    Ya, lan uga sumber Vietnam, Arab, India, Burma, Melayu lan Jepang liyane
                3. 0
                  16 Januari 2023 15:34
                  Kutipan saka Evil Eye
                  Kapindho. Iku ora mungkin kanggo ngatur kampanye agresif kuwi, kang lantaran kanggo Mongol. Bandwidth rute komunikasi ora ngidini.

                  Insinyur lan desainer Rusia modern ora bisa, tanpa komputer, ngasilake relay, lampu lan mikrosirkuit seri 511 kanthi otomatisasi alat mesin Soviet taun 1985 sing digawe sadurunge nyebarake komputer. Iki ora ateges pabrik Ordzhonikidze ing Moskow nganti 1985 ora bisa ngasilake alat mesin lan garis otomatis. Masalah logistik sadurunge tekane mesin uap meh padha karo Genghis Khan, Yermak, lan Khabarov. Rusia ing 70 taun saka madegé Mangazeya tekan Ussuri lan Okhotsk. Ing wektu sing padha, Mongol tekan saka Khorezm menyang Eropah. Kayadene wadya-bala Mongol ngremuk wadya-bala Rusia ing Kalka, kaya mangkono uga wong Mongol Buryat numpes para pamanah Rusia ing abad kaping 17 ing steppe Buryat yen bisa nyerang ing mangsa udan, nalika senjata cilik ora bisa lumaku. Yen Khabarov perang kanthi istilah sing padha karo kekaisaran Manchuria sing pirang-pirang yuta, banjur kenapa Batu, kanthi tentara sing luwih gedhe tinimbang Khabarov, bisa ngalahake negara Rusia sing luwih cilik tinimbang China? Ing abad kaping 17, wong Tionghoa disimpen saka mundhut Primorye lan Wilayah Amur dening detasemen sawetara atus musketeers Korea. Sajrone pertahanan Kyiv, Ryazan lan Kozelsk, Rusia ora duwe senjata api lan kutha-kutha iki dijupuk dening Mongol kanthi cara sing padha karo Cossacks Khabarov njupuk kutha Daurian, dibandhingake karo Daur ing minoritas 10 kali.
                  1. 0
                    16 Januari 2023 18:04
                    ngguyu
                    Apa sampeyan ngerti kenapa aku melu holivars kaya ngono? Kanggo mesthekake yen "pejabat" ora duwe bantahan, kajaba analogi sing ora relevan sing mung mbuktekake kepalsuan kronologi global resmi.

                    >> Iki ora ateges pabrik Ordzhonikidze ing Moskow nganti 1985 ora bisa ngasilake alat mesin lan garis otomatis.

                    Lan apa iki mbuktekaken? Iki mbuktekake sing jelas: barang liyane padha (penting), ekonomi sing luwih gedhe, luwih akeh kesempatan kanggo pangembangan teknologi. USSR kaping pindho luwih kuat tinimbang Federasi Rusia, sanajan mung saka segi jumlah sumber daya - lan mulane bisa nindakake luwih akeh. Nanging tumrape bangsa Mongol, merga sababe, kosok baline: dudu wong Cina, nanging wong Cina. Sing. absurd.

                    >> Masalah logistik sadurunge tekane mesin uap meh padha karo Genghis Khan, Yermak, lan Khabarov.

                    Coba buktiaken tesis kuat iki. Kayata, logistik ing segara diganti drastis nalika transisi saka dayung lan layar langsung menyang kapal laut kanthi layar miring, lan ing darat ora ana sing kedadeyan. Dadi Napoleon lan Pangeran Igroy uga duwe kahanan sing padha?
                    Nanging dudu kuwi. Kasunyatane yaiku Yermak ... Dipindhah ing sadawane Kali Chusovaya. Dumadakan. Tiba-tiba, logistik kasebut diikat menyang kali kanthi pasokan normal lan pasokan sing bisa diangkut normal, lan ora menyang balapan jaran kanthi nggunakake padang rumput.
                    Ing wektu sing padha, Yermak ora duwe luwih saka sewu wong, lan kauntungan saka warga lokal ora ditampa kanthi nomer, nanging kanthi peralatan sing luwih maju - senjata api. Sing. masyarakat sing luwih maju (teknologi lan ekonomi) menang saka masyarakat sing kurang maju.
                    Iki carane sampeyan mbantah dhewe karo analogi sing ora relevan)))

                    >> Rusia suwene 70 taun wiwit ngadege Mangazeya tekan Ussuri lan Okhotsk.

                    Sadawane kali karo bedhil. Analogi sing ora cocog.

                    >> Buryat Mongol numpes pemanah Rusia ing abad kaping 17 ing steppe Buryat yen bisa nyerang nalika udan.

                    Sing. pedunung lokal nggunakake shortcomings saka senjata api. Lan wong Mongol nggunakake kekurangan apa? Ing abad kaping 13 ora ana senjata api, kahanane padha. Dadi contone ora ana gandhengane. Ing wektu sing padha, cukup aneh, wong pribumi bisa udan pasukan Rusia ing wilayah, nanging ora bisa nindakake serangan, lan wong India, Maori lan Zulus liyane padha persis masalah - malah menang ing paprangan, padha kalah strategis. .
                    Lan mung wong Mongol sing apik banget.

                    >> Khabarov perang ing syarat sing padha karo multi-yuta dolar kekaisaran Manchuria

                    Thanks kanggo kauntungan teknologi.

                    >> kok Batu karo tentara luwih gedhe

                    Amarga tentara sing luwih gedhe mbutuhake pasokan luwih akeh, sing ora bisa diwenehake.

                    >> ora bisa ngalahake sing luwih cilik dibandhingake karo China, negara Rusia?

                    Amarga dheweke ora duwe kaluwihan teknologi.

                    >> Tionghoa ing abad kaping 17 disimpen saka mundhut Primorye lan Wilayah Amur dening detasemen sawetara atus musketeers Korea.

                    Amarga kanggo Rusia, tumindak ing Timur Jauh ditindakake kanthi lengen pasokan sing dawa banget lan ora bisa nransfer pasukan akeh; mulane, detasemen sawetara atus wong mutusake. Ora kaya wong Mongol sing nggumunake, sing nyopir tentara puluhan ewu wong.

                    >> Kutha iki dijupuk dening Mongol kanthi cara sing padha karo Cossacks saka Khabarov njupuk kutha Daurian
                    Nanging Khabarov duweni kaluwihan ing senjata api, dene wong Mongol ora duwe amarga kekurangane.

                    Kaya sing dakkandhakake, contone ora relevan, sampeyan dhewe mung nyedhot banyu ing gilingan revisi sejarah. ngguyu
                    1. 0
                      22 Januari 2023 12:21
                      Sepisan maneh: logistik apa sing dibutuhake wong Mongol sadurunge tekane senjata api? Nggawa suket lan panah?
                4. +1
                  18 Januari 2023 12:55
                  Apa sampeyan nemtokake feodalisme mung miturut konsep Eropa? Sistem ekonomi ing Eropah lan ing steppe rada beda.
                  Babagan impossibility gerakan fisik:
                  1. Avar saka Ural Kidul menyang Hongaria ing tengah abad kaping 6.
                  2. Turkut saka Asia Tengah nganti Don lan Transcaucasia ing tengah, pungkasan abad kaping 6.
                  3. Tamerlane saka Asia Tengah menyang Volga ing taun 1391. Saka Transcaucasia menyang tapel wates Kapangéranan Ryazan ing taun 1395.
                  Crimean Tatar ing 16-17 abad kampanye reguler nglawan Rus '. Kadhangkala malah menyang Moskow.
                  4. Nogais padha.
                  5. Pemukiman maneh Kalmyks menyang Volga ngisor ing abad kaping 17.
                  Iku banget offhand. Periode 1000 taun. Kajaba iku, nomad ora duwe komunikasi khusus utawa terobosan teknologi sajrone wektu kasebut (yaiku, ing kemungkinan gerakan).
                  Mongol ora duwe negara terpusat. Kaya ing Eropa nalika iku. Sistem feodal mung ngidini sampeyan ninggalake gerakan reguler pasukan.
                  1. +3
                    19 Januari 2023 11:28
                    Ora ketompo carane sampeyan digali menyang Tolkinist-Mongolkinists, Niagara omong kosong terus pour metu saka wong-wong mau: "jaran Mongolian unik", kang nitih 300-600 kilometer ing "siji ngisi bahan bakar", rustled karo hooves gundhul ing es kali, lan entuk. pangan kanggo awake dhewe saka ing snowdrifts, etc. Pancen, jaran Mongolia bisa entuk panganan saka ngisor salju nalika musim dingin. Padha bisa. Nanging maneh - termodinamika lan fitur pencernaan. Sajrone dina dipakani (tebenevka), jaran Mongolia lelungan paling sethithik sawetara atus meter ing mangsa. Kenging punapa? Iku ora mung salju, sanadyan iku uga alesan. Hay garing minangka panganan kalori sing sithik banget, kewan butuh akeh kanggo ngimbangi kerugian energi ing mangsa (sanajan "ora bisa"), lan proses nyerna panganan tanduran (suket) ing weteng. terus kanggo jam dawa (nganti 12-13 jam).

                    Jaran dudu serigala, sing kabeh dicerna sajrone 2-3 jam. Mulane, jaran, minangka herbivora, ora bisa mangan ing pamindhahan lan gallop luwih. ora bisa. Sampeyan bisa nyepetake proses kasebut kanthi menehi feed energi dhuwur - gandum, barley, lsp. (iki mlebu saka weteng menyang usus sawise 4-5 jam), nanging ing kene sampeyan kudu nyedhaki kanthi ati-ati, amarga ora ana sing mbatalake hukum pencernaan. Padha menehi sethitik liyane, padha menehi gandum salah - iku, kewan cilik mati.

                    Akhire. Jaran ora bisa kaliren! Wahhabi temporal modern isih bakal setuju yen mobil karo tank bensin kosong ora bakal menyang ngendi wae, nanging babagan jaran dheweke bakal mbantah pangguna. Dene jaran sing keluwen tiba-tiba mandheg "makarya" ing mode sing dikarepake. Keluwen luwih saka dina, maksimal loro, jaran bodho dumunung mudhun. Lan mekaten. Jaran - Mongolian, Angolan, Ethiopian - ora ketompo sing siji, ngasilake nganti 20-30 liter jus lambung saben dina (ora ngetung liyane 15-20 liter saliva). Jaran ora bisa mangan, amarga, minangka herbivora, dirancang kanggo teka terus-terusan massa panganan. Jaran ngonsumsi 10-20 kilogram suket, pirang-pirang kilogram gandum, lan liya-liyane saben dina. (dedak lan sapanunggalane). Wong Mongol ora mangan jaran karo oat, sing artine kudune suket kalori sing luwih sithik. Iki minangka dhasar biologi, iki minangka dhasar saka peculiarities pencernaan kewan iki, lan iki kabeh termodinamika padha.

                    Mulane, ANY tentara kavaleri ing planet kita gumantung banget marang pakan jaran lan kasedhiyan. Kritis. Ora ana utawa ora cukup - PPC kitten . Iku kaya bahan bakar kanggo kolom mechanized. Ora ana bahan bakar - kolom mundhak. Jaran saya tambah parah - padha mati kanthi keluwen. Ya ampun, biologi. Jaran dudu traktor utawa truk. Ora ana bahan bakar - ora jaran. Bodho.


                    Ing Januari 1771, wong Mongol sing manggon ing pinggir kiwa Volga, cacahe saka 50 kanggo 100 ewu wong (jumlah sing paling kamungkinan ora akurat, ing kasunyatan ana kurang pinunjul) kesusu ngliwati steppe Kazakh mangsa kanggo Dzungaria. Ing sawetara sasi saka kampanye ing lumahing sedih saka kasunyatan, kang ngalami serangan dening Kazakhs (Oirats ngalahake Kazakhs kaya asu kanggo 150 taun, lan padha alamiah recouped wong), Mongol - anak saka steppes lan nduweni jaran sange - ilang rong pertiga saka ternak lan nganti katelu saka "personil". Ing taun 1645, tentara Crimean Khan Kazy-Girey nyerbu kampanye mangsa (!) ing sadawane dalan Muravsky. Amarga hawa (embun beku) lan kurang pangan, wong Tatar ilang nganti setengah saka jarane lan nganti sapratelune prajurite. Geografi gropyokan - wilayah Kursk modern, Belgorod, wilayah Voronezh. Mulane, wong Tatar nyoba ora pindhah hiking ing mangsa. Iki bisa dingerteni kok.
                5. 0
                  27 Februari 2023 16:55
                  Saka ngendi panemune para sejarawan? Sejarah minangka ilmu, sejarawan yaiku ilmuwan sing nindakake riset lan ngandelake dokumen lan sumber sejarah saka luwih saka siji negara, mbandhingake lan nganalisis macem-macem sumber. Lan sampeyan lan penulis nulis omong kosong sing ora wajar.
              2. +6
                13 Januari 2023 20:39
                Iku prasaja: apa sing ditindakake para penakluk karo wanita? Ora ana gen Asia ing genotipe Rusia, lan dominan ing hubungane karo R1a1 kita, yaiku, kudu tuwuh kanthi eksponensial. Tatar Krimea lan wilayah Volga iku wong sing beda saka cabang sing beda-beda, nanging miturut logika para sejarawan, siji. Cukup? Yen ora, ana pira wong Mongol? Kok mung sithik?
                1. -2
                  16 Januari 2023 15:49
                  Kutipan: Viktor Sergeev
                  Iku prasaja: apa sing ditindakake para penakluk karo wanita?

                  Penakluk biasa, sing nyekel pirang-pirang selir, wis kesel karo mangsa lan dadi pemilik budak omah. Tamerlane, Genghis Khan lan Batu minangka sadis patologis, lan kanggo meksa prajurite supaya terus mateni, dheweke kerep dhawuh supaya bisa mateni populasi utawa njupuk wanita, mateni wong-wong sing wis ringkih ing dalan. Ing legenda Afghan ana legenda babagan carane Genghis Khan nuduhake welas asih. Dheweke nyuduk ibune bayi lan tundha nyuduk putrane. Putra, tinimbang susu ibu, wiwit dilat getih ibune saka tumbak Genghis Khan. Manungsa tangi lan mutusake kanggo nindakake kabecikan marang bocah kasebut. Sawise mikir, dheweke mutusake kanggo mateni bocah kasebut amarga welas asih, supaya dheweke ora mati keluwen yen ora ana perawat.
                  1. +3
                    16 Januari 2023 18:07
                    Sampeyan ndeleng, sadis patologis ora bisa ngontrol massa. Iku kabeh fantasi.
              3. +1
                16 Januari 2023 09:21
                Lan kabeh iku prasaja, sing pisanan ngumumake rakit Tatar-Mongolian yaiku Pole Jan Dlugosha lan ujar manawa Vasya 3 mbuwang rakit kasebut. Nanging dheweke pancen mati sadurunge acara iki. Ingkang kaping kalih inggih punika sastrawan limrahipun Tatar ing abad kaping 19, ingkang badhe nyerat cariyos ingkang, pranyata, boten wonten ingkang mangertos, saking panyuwunipun sang nata arta kathah. Minangka sampeyan guessed, - Karamzin Nikolai Mikhailovich. Banjur dadi kaya bola salju tanpa mangerteni rincian, ahli teori sing padhet. Kasunyatan yen Karamzin bisa salah ora ngganggu sapa wae, kabeh volume kasebut dianggep minangka bebener. Dheweke menehi nomer iki marang Ivanov lan Vasiliev, i.e. Ivan the Terrible ora ngerti yen dheweke dadi nomer papat. Dadi mikir. Dheweke duwe kesalahan, dheweke jenenge keponakan Ivan Anna Ioannovna (putri saka sedulur Peter 1) 6, sanajan dheweke ana 3 ing dhuwit recehan.
          3. +3
            13 Januari 2023 15:40
            Sayange kanggo ngganggu sampeyan, nanging Tartaria minangka kasunyatan sejarah sing objektif. Cukup kanggo ndeleng peta saka awal abad kaping 19 lan sadurungé. Tartary ana ing endi-endi. Kalebu ing Ensiklopedia Inggris taun 1771.
            Yen ana kepinginan lan ketekunan tartamtu, sampeyan bisa njaluk menyang koleksi kertu David Ramsey. Ana luwih saka 120 kertu saka abad kaping 000 lan luwih enom. Ramsey minangka jutawan (utawa miliarder) sing seneng karo kertu lan duwe koleksi akeh.
            Panggunaan kanggo tujuan komersial dikenani biaya. Nanging sampeyan bisa ndeleng ing resolusi gedhe.
            Ing kana sampeyan bisa ndeleng akeh perkara sing ora dikarepake. Kalebu Tartary.
            Ana akeh sumber liyane, kayata buku - koleksi ukiran (potret) sing disiapake kanthi urutan Louis XIV ing puncak pemerintahane. Ing kana uga, kaisar Tartaria katon kaya Eropa. Lan panguwasa Cina iku Mongoloid ketok, nanging dudu kaisar, nanging raja ing pamaréntahan Kaisar Tartaria.
            Umumé, ana akeh perkara sing ora biasa ing sumber kasebut.
            Andrey Lyzlov (pungkasan abad kaping 17) nyerat sejarah babagan bangsa Rusia/Slavia, nanging buku kasebut diarani "Sejarah Scythian". Lan genealogi modern nandheske iki, Scythians - meh 100% duwe haplogroup R1a, Aryan, Slavic.
            Lan ing peta abad kaping 15, habitat Slavia / Rusia diarani Sarmatia.
            Tartaria kasebut ing sumber nganti pertengahan abad kaping 19. Ing peta (kalebu Rusia) - Tartaria Independent (Gratis) ing tlatah Asia Tengah - nganti taun 1860-an. Ing katalog Haralds (uga ing Ramsey) ing tengah abad kaping 19 ana lambang, gendéra, gendéra segara Tatraria.
            Nanging negara Ukraina ora ana ing peta kasebut. Ana (ora mesthi) terrain ing tlatah Kadipaten Agung Lithuania lan Polandia. Lan ing jejere iku pinggiran ing tlatah Ryazan utawa Vorotyn.
            Aku bisa manggonake akeh kertu kuwi kene, nanging aku sing moderator banget mbantah. Amarga nglanggar hak cipta.
            1. 0
              13 Januari 2023 18:21
              Kutipan saka boriz
              Sayange kanggo ngganggu sampeyan, nanging Tartaria minangka kasunyatan sejarah sing objektif. Cukup kanggo ndeleng peta saka awal abad kaping 19 lan sadurungé. Tartary ana ing endi-endi. Kalebu ing Ensiklopedia Inggris taun 1771.
              Yen ana kepinginan lan ketekunan tartamtu, sampeyan bisa njaluk menyang koleksi kertu David Ramsey. Ana luwih saka 120 kertu saka abad kaping 000 lan luwih enom. Ramsey minangka jutawan (utawa miliarder) sing seneng karo kertu lan duwe koleksi akeh.
              Panggunaan kanggo tujuan komersial dikenani biaya. Nanging sampeyan bisa ndeleng ing resolusi gedhe.
              Ing kana sampeyan bisa ndeleng akeh perkara sing ora dikarepake. Kalebu Tartary.
              Ana akeh sumber liyane, kayata buku - koleksi ukiran (potret) sing disiapake kanthi urutan Louis XIV ing puncak pemerintahane. Ing kana uga, kaisar Tartaria katon kaya Eropa. Lan panguwasa Cina iku Mongoloid ketok, nanging dudu kaisar, nanging raja ing pamaréntahan Kaisar Tartaria.
              Umumé, ana akeh perkara sing ora biasa ing sumber kasebut.
              Andrey Lyzlov (pungkasan abad kaping 17) nyerat sejarah babagan bangsa Rusia/Slavia, nanging buku kasebut diarani "Sejarah Scythian". Lan genealogi modern nandheske iki, Scythians - meh 100% duwe haplogroup R1a, Aryan, Slavic.
              Lan ing peta abad kaping 15, habitat Slavia / Rusia diarani Sarmatia.
              Tartaria kasebut ing sumber nganti pertengahan abad kaping 19. Ing peta (kalebu Rusia) - Tartaria Independent (Gratis) ing tlatah Asia Tengah - nganti taun 1860-an. Ing katalog Haralds (uga ing Ramsey) ing tengah abad kaping 19 ana lambang, gendéra, gendéra segara Tatraria.
              Nanging negara Ukraina ora ana ing peta kasebut. Ana (ora mesthi) terrain ing tlatah Kadipaten Agung Lithuania lan Polandia. Lan ing jejere iku pinggiran ing tlatah Ryazan utawa Vorotyn.
              Aku bisa manggonake akeh kertu kuwi kene, nanging aku sing moderator banget mbantah. Amarga nglanggar hak cipta.

              kertu sapa? barat? Ora ana Tartaria ing basa Rusia.
              Lan tuduhna paling ora siji panguwasa Rusia-Rusia sing bakal dijuluki "Sovereign and Grand Duke of All Tartaria."
              Tampilake, banjur aku bakal percaya sampeyan.
              1. +5
                13 Januari 2023 19:37
                Lan aku ora ujar manawa para panguwasa ing Rusia minangka panguwasa Tartaria. Tartaria minangka negara sing kapisah. Negara liyane ing sakubenge minangka vassal Tartaria (kaya China ing abad kaping 17), utawa kompetitif. Ana peta Rusia karo Tartaria.
                Ing kene https://ppt-online.org/349908 sampeyan bisa ngundhuh presentasi Encyclopædia Britannica kanthi gratis, ana peta Rusia ing sisih kiwa kanthi dokumen No. 10, ing ngendi Tartaria ditampilake.
                Lan Tartarius ora piyambak. Ana akeh. Gedhe, Cilik, Cina, lsp.
                Delengen, goleki. Banjur sampeyan lungguh kaya cuckoo lan utang kabeh.
                Kaya pahlawan Soviet Khazanov: "Aku durung maca buku saka penulis kuwi, nanging aku nesu ngukum iku!,
                Aku menehi pitunjuk, lan apa sampeyan pengin tuwuh luwih wicaksana mung masalah sampeyan.
                1. +4
                  13 Januari 2023 22:03
                  Iki ora kabeh bener, ana peta sing nuduhake wektu pamaréntahan Catherine II, lan ing huruf gedhe Tatar gedhe. Nanging ing judhul Catherine ora ana tartaria. Dadi, iki mung jeneng Inggris kanggo wilayah kasebut.
                  1. -1
                    13 Januari 2023 22:23
                    Kutipan: Konstantin Shevchenko
                    Iki ora kabeh bener, ana peta sing nuduhake wektu pamaréntahan Catherine II, lan ing huruf gedhe Tatar gedhe. Nanging ing judhul Catherine ora ana tartaria. Dadi, iki mung jeneng Inggris kanggo wilayah kasebut.

                    Persis. Lan jeneng iki lair amarga saka penaklukan Horde.
                    1. +4
                      14 Januari 2023 12:25
                      Ing Rusia, ora ana sing ngarani awake dhewe Tartar. Lan uga para pangeran, raja lan kaisar ora duwe gelar. Kanggo wong Inggris, iki minangka wilayah pribumi, padha karo wong India ing Amerika. Nerjemahake kanthi bener grand ora gedhe, nanging gedhe.
                  2. 0
                    14 Januari 2023 00:06
                    maneh:
                    Lan aku ora ujar manawa para panguwasa ing Rusia minangka panguwasa Tartaria.

                    Romanovs dudu Rusia, utamane Catherine 2. Dheweke, mung, nindakake akeh kanggo ngrusak sejarah Rusia.
                    Rus' minangka bagéan saka Tartaria. Mboko sithik squeezed lemah ing tetanggan. Lan ing Catherine wiwit likuidasi Tartaria lan karusakan saka memori dheweke. Mulane padha lali banget. Kenangan Rus lan Slavia uga ditimpa kanthi apik.
                    Lan Tartaria didunungi dening wong Arya lan turunane sing padha karo Rus.
                    Kira-kira 4 taun kepungkur, wong Arya nyebar saka Ural kidul ing kabeh arah. Kanggo India (ana Brahmana nganti 000% R72a), menyang Iran, menyang Mediterania.
                    Arab duwe klan kekuwatan nganti 10% R1a. Assad lan bojone ora katon kaya wong Arab, Assad dhewe duwe mata biru.
                    Ing antarane wong Yahudi, wong Lewi duwe sekitar 60% R1a. Iki kabeh jinis Levins, Levinsons, etc. Babagan wong-wong mau lan ing Kitab Suci kandha yen wong-wong Lewi diwarisake kanggo nindakake silsilah miturut bojone, lan ora miturut bojone, kaya wong-wong Yahudi liyane. Tegesipun, Lèwi punika saking bangsa Arya, manawi kula botên lêpat, punika turunipun Abraham.
                    Kuwi kabeh didhawuhi lali.
                    Dene wilayahe, ora, jenenge negara. Delengen presentasi Encyclopedia Inggris, ana babagan warga ing kana. Tabel kasebut nampilake negara-negara Asia, kalebu Tartary, kanthi ibukutha, populasi.
                    1. +1
                      16 Januari 2023 09:59
                      Rus' dudu bagéan saka Tartaria. Slavs aktif manggoni wilayah Rusia modern ing Catherine II kanggo Vladivostok banget, ing Paul Alaska First. Ing tlatah sing ditetepake Inggris minangka tartar gedhe, manggon macem-macem bangsa nomad. Minangka sejarah wis ditampilake, wong-wong iki ora bisa nolak detasemen gratis cilik sing menek kanggo nggoleki emas ing gundukan lan "kanggo iki" ngganti kulit larang saka pribumi, dicathet minangka ahli geologi sing nemokake tanah Rusia)) Malah ana monumen kanggo pedagang sing padha panemu, bisnis rodo beboyo. Aja kesed kanggo ndeleng nalika pakunjaran Slavic (pemukiman) muncul miturut tanggal saka Don (utawa Basin Volga, dadi luwih tepat) kanggo Vladivostok.
                    2. -5
                      16 Januari 2023 16:01
                      Kutipan saka boriz
                      Romanovs dudu Rusia, utamane Catherine 2. Dheweke, mung, nindakake akeh kanggo ngrusak sejarah Rusia.

                      Keuntungan saka Catherine 2 yaiku dheweke ngapresiasi karya sejarah sejarawan Miller lan ora nyengkuyung pernyataan jingoistic nanging pseudo-ilmiah saka mungsuh. Miturut cara, Rusia duwe utang kanggo njaga Tatishchev Chronicle kanggo Miller.
                2. +1
                  13 Januari 2023 22:21
                  Kutipan saka boriz
                  Lan aku ora ujar manawa para panguwasa ing Rusia minangka panguwasa Tartaria. Tartaria minangka negara sing kapisah. Negara liyane ing sakubenge minangka vassal Tartaria (kaya China ing abad kaping 17), utawa kompetitif. Ana peta Rusia karo Tartaria.
                  Ing kene https://ppt-online.org/349908 sampeyan bisa ngundhuh presentasi Encyclopædia Britannica kanthi gratis, ana peta Rusia ing sisih kiwa kanthi dokumen No. 10, ing ngendi Tartaria ditampilake.
                  Lan Tartarius ora piyambak. Ana akeh. Gedhe, Cilik, Cina, lsp.
                  Delengen, goleki. Banjur sampeyan lungguh kaya cuckoo lan utang kabeh.
                  Kaya pahlawan Soviet Khazanov: "Aku durung maca buku saka penulis kuwi, nanging aku nesu ngukum iku!,
                  Aku menehi pitunjuk, lan apa sampeyan pengin tuwuh luwih wicaksana mung masalah sampeyan.

                  Ora usah kasar. Yen aku cuk, sampeyan dadi bokong.
                  Ora usah main-main, yen para panguwasa ing Rus'-Rusia ora ana apa-apa karo Tartaria, banjur Tartaria ora ana hubungane karo Rus'.
                  Banjur, kaya ing crita Deniska, Manchester dieja, Liverpool diucapake.
              2. +3
                13 Januari 2023 21:36
                Pitakonan aneh. Iki kira-kira yen sampeyan takon, nanging mbuktekake manawa gubernur kasebut (provinsi, wilayah, wilayah) minangka presiden kabeh Federasi Rusia. Brad, bener? Nanging sampeyan takon pitakonan iki babagan kepungkur.
              3. 0
                22 Januari 2023 12:33
                Lan ing peta Eropa abad tengahan ana tanah ing ngendi wong-wong sing duwe kepala loro, wong sing duwe sirah asu, wong sing sirahe tuwuh saka dhadha. Tuladha panjenengan minangka tuladha saking kabodhoanipun tiyang Eropa
          4. +4
            13 Januari 2023 23:05
            Kutipan saka: aleksejkabanets
            lan saiki wis teka kanggo kita.

            mbuang sindiran, nerangake carane Mongol bisa tekan Rus' ing jumlah kasebut, carane wong nomaden bisa ngepung kutha?
          5. +2
            17 Januari 2023 15:03
            chimeras babagan Tartaria lan "ora ana Mongol" lan omong kosong anti-ilmiah sing padha

            Dadi ngandhani interpretasi sejarah sampeyan, lan kita bakal ngrungokake, maca ... Apa judhul ilmiah sampeyan?! Apa sampeyan sejarawan, utawa urip ing dina-dina sing sampeyan bisa mbantah apa sing ditulis ing artikel kasebut ...
            Iki minangka bukti yen Tartaria ana ing naskah, nanging ora ana bukti yen "Sumer" ndudhuk Segara Ireng lan mbangun piramida ...
          6. +2
            19 Januari 2023 10:30
            Ing Januari 1771, wong Mongol sing manggon ing pinggir kiwa Volga, cacahe saka 50 kanggo 100 ewu wong (jumlah sing paling kamungkinan ora akurat, ing kasunyatan ana kurang pinunjul) kesusu ngliwati steppe Kazakh mangsa kanggo Dzungaria. Ing sawetara sasi saka kampanye ing lumahing sedih saka kasunyatan, kang ngalami serangan dening Kazakhs (Oirats ngalahake Kazakhs kaya asu kanggo 150 taun, lan padha alamiah recouped wong), Mongol - anak saka steppes lan nduweni jaran sange - ilang rong pertiga saka ternak lan nganti katelu saka "personil".
            Ing taun 1645, tentara Crimean Khan Kazy-Girey nyerbu kampanye mangsa (!) ing sadawane dalan Muravsky. Amarga hawa (embun beku) lan kurang pangan, wong Tatar ilang nganti setengah saka jarane lan nganti sapratelune prajurite. Geografi gropyokan - wilayah Kursk modern, Belgorod, wilayah Voronezh.
          7. +3
            21 Januari 2023 15:53
            "Sejarah Scythian" Andrey Lyzlov ditulis ing pungkasan abad kaping 17, penulis njlèntrèhaké akeh acara ing rinci, nanging ing ngendi wae ora nyebutake istilah "Mongol" utawa "Mongol-Tatar". Lan Lyzlov uga ora nyebutake rakit saka "Mongol-Tatar", amarga dheweke ora bisa ngerti istilah lan interpretasi nemokke mengko, ing wektu Peter Agung, dening nyewo "sejarawan" Jerman. Mulane, penulis ora nggawe panemuan, ora ana sing anyar ing hipotesis lan pandangan kasebut, lan presentasi sejarah versi pungkasan abad kaping 17 ora mbantah norma konstitusional.
      2. +2
        13 Januari 2023 15:10
        Apa sampeyan bisa menehi jeneng amandemen kasebut? Aku ngerti sing tresna West banget, sampeyan siyap kanggo Kiss ing gums lan sengit Putin, nanging sampeyan kudu ngrujuk soko?
      3. 0
        17 Januari 2023 13:41
        "Kaping pisanan, ora ana "Mongol" ing Rus '. Ana perang, kutha sing rusak. Nanging ora ana "Mongol". Arkeologi nuduhake yen Kaukasoid perang ing loro-lorone - wakil saka ras putih. "Iki uga dituduhake dening modern. Pasinaon genetik. Upaya kanggo nemokake "Mongoloid" ing basa Rusia rampung gagal.
        ****************************************** ... ******************************************
        "Teori" anyar (utawa hipotesis ILMIAH, ing kasus konfirmasi ILMIAH, dheweke dadi teori ILMIAH) ora kudu dibangun dening wong awam lan amatir. Ing kasus apa wae, kanggo nemtokke wong-wong mau ing pirsawan sing akeh, mung maca "belasan buku". Utawa rolas artikel ilmiah populer dening para inovator sing padha "...

        Swara, yen ora nggawe angel, nyambung menyang sumber "anyar" utawa "bahan arkeologi" sing padha ...

        Mung ing kasus ...

        "A bunch", ing sadawane dalan, nyoba bebarengan karo penulis kanggo nerangake kanggo kula apa "bunch of vagabonds - perampok", karo tag "Vikings", sangsoro saka warisan miturut aturan sing ana ing transfer warisan mung kanggo putra mbarep ing tanah kelairane, bisa "pindhah kanggo tentrem" lan nelukake lan neror kabeh Eropah. Lan "sekelompok" "nomads x pastoralists" tartamtu ora bisa nelukake Asia? ..

        Sawise kabeh, penulis lan panyengkuyunge ora nuduhake "skeptisisme" babagan penaklukan Viking Eropa (utamane "kunjungan" menyang Amerika Utara) ...
        1. 0
          17 Januari 2023 13:49
          Lan arkeologi Cina, Asia Tengah, Iran, ing konteks penaklukan Mongol (lan padha, mugi kula ngelingake sampeyan, padha duwe ruang lingkup spasial global, lan ora mung "arah Rusia" ...), apa, yen ora rahasia, ing konteks sisa-sisa kasebut, "nuduhake"? ..
        2. 0
          17 Januari 2023 17:53
          Kutipan saka: ABC-schütze
          kok "bunch saka vagabonds - perampok", karo tag "Vikings" ... bisa "ngoyak syasty" lan nelukake lan neror kabeh Eropah. Lan "sekelompok" "nomads x pastoralists" tartamtu ora bisa nelukake Asia? ..

          Amarga Viking:

          1) Teka saka wilayah sing sugih sumber daya (kaya alas kanggo motong kapal lan nggawe wesi);
          2) Dheweke ngandelake logistik maritim sing bisa dipercaya, beda karo balapan hebat saka gerombolan Mongol satus ewu sing kuwat liwat ara-ara samun lan gunung-gunung;
          3) Dheweke ora ngrebut akeh kutha lan negara, nanging mung ngrampok luwih akeh, gumantung marang serangan kejutan lan keuntungan angka lokal;
          4) Padha bisa main pranks mung anggere wong Eropah pecah, lan padha diantemi sanalika Eropah ngatur dhewe.
          5) Dheweke ora nggawe kekaisaran saka Mozh nganti Mozh, sanajan bisa.

          Mulane Viking, "tanpa warisan", kaya conquistador, bisa nggegirisi Eropah, lan sawetara pastoralis nomad ora bisa nelukake Asia.

          Kutipan saka: ABC-schütze
          Lan arkeologi Cina, Asia Tengah, Iran, ing konteks penaklukan Mongol (...), apa, yen ora rahasia, ing konteks sisa-sisa kasebut, "nuduhake"? ..


          Ora ana sing bakal ngonfirmasi anane "Kekaisaran Mongol". Ing lapangan Kulikovo miturut omongane uwong, umpamane, ora ana sing ditemokake.
          1. 0
            17 Januari 2023 22:22
            Matur nuwun, jelas ...

            Utamane saka "teka saka wilayah sing sugih sumber daya." Apa sampeyan ngomong babagan Skandinavia ing Abad Pertengahan? .. Kajaba iku, - "meh" awal? ..

            Ternyata "mitra" saka bawana, sing mbangun benteng lan kutha watu, duwe "sumber daya wilayah" sing luwih elek? .. Ya ... Sapa sing bakal ngira ...

            Ngomong-ngomong, nalika miwiti menehi "panjelasan" babagan topik ilmiah lan sejarah, coba, yen ora nggawe angel, luwih dhisik ditangani.
            kosakata ilmiah ... Viking, kaya Pomors lan Rus, ora duwe "kapal". Dheweke duwe rooks ... Iki rada beda ...

            Lan babagan "kesempurnaan teknologi" - prau Viking, tegese ora luwih "sampurna" tinimbang kreta jaran utawa gerbong "tanah" Mongol - nomad ...

            Ya, lan para pamimpin suku Mongol nomad, ngatur "logistik" darat ing rute para nomad, ora luwih elek tinimbang "pilot" Viking kanthi "logistik laut" sing "bisa dipercaya" sing sampeyan sebutake . .. Miturut "peta", utawa soko, padha prau dhewe ing segara ing raids dipimpin? ..

            Mongol uga ora "nangkep" apa wae ing ngendi wae (lan ora mung ing Rus') ... Nanging padha ngrampok kutha lan desa sing direbut. Padha diobong lan numpes meh ing lemah. Lan padha numpes pedunung isih. Saben uwong, bocah-bocah lan wong diwasa ... Sawetara sing sehat dijupuk dadi budak ...

            "Liyane" dikenani pajak, sawetara "pengawas" ditugasake ...

            Temtokake kapan "Eropah" sing kasebut ing ndhuwur bisa "ngatur", khusus kanggo "ngalahake Viking"? .. Kepriye, ing ngendi lan ing basis apa? . Luwih becik sing ilmiah ...

            Babagan "ketidakmampuan" wong Mongol TO CONQUEN DOMINATION ing papan saka Samudra Pasifik menyang Segara Ireng lan Adriatik, sampeyan luwih apik miwiti karo Armenian, Asia Tengah, Persian chroniclers saka jaman "konsultasi". Miturut cara, dheweke ora "kenal" karo saben liyane nalika medhar wangsit babagan iki ...

            Kakaisaran Mongol wungu sadurunge Lapangan Kulikovo sing kasebut ing ndhuwur, acara sing kedadeyan nalika srengenge srengenge, kanthi cara ...

            Ya, lan ...

            Wong Schliemann ketemu Troy. Nanging piye wae aku ora ngelingi yen ana wong sing bakal "nemokake" akeh jejak "pengepungan" sing dawa ... Apa sing diomongake karo wong Hellene sing "enlightened" ...

            Nanging ing lapangan Kulikovo, sadurunge sampeyan "nggoleki" soko ana, sampeyan kudu nemokake TEMPAT PASTI perang ... Ngomong ... Nanging dheweke "nggoleki" - banjur, ana, sapa lan apa? .. Lan kepiye? .. Apa ora Gumilev karo "sejarawan" liyane saka matematika? ..
            1. +1
              17 Januari 2023 23:25
              >> Utamane saka "teka saka wilayah sing sugih sumber daya". Apa sampeyan ngomong babagan Skandinavia ing Abad Pertengahan? .. Kajaba iku, - "meh" awal? ..

              Persis. Ana bantahan?

              >> Pranyata "Visavis" saka bawana, sing mbangun benteng lan kutha watu, luwih elek karo "sumber daya wilayah"?.. Ya ... Sapa sing bakal ngira ...

              Apa wong Mongol mbangun bèntèng lan kutha watu? Aku wonder ngendi.

              >> kawitane karo kosakata ilmiah...

              Ayo terminologi nyedhot sejarawan profesional, padha ora duwe bisnis liyane.

              >> Lan babagan "kesempurnaan teknologi", - prau Viking, alat kasebut ora luwih "sampurna" tinimbang kreta jaran utawa gerbong Mongol "daratan" - nomad ...

              Kaya ing ngisor iki saka makna hukum Archimedes lan hukum fisika dhasar liyane, ora mung prau Viking, nanging uga catamaran Polinesia, ing asas, luwih sampurna tinimbang kreta sing ditarik jaran. Lan ora mung Mongolian ing abad kaping 13, nanging malah ing stagecoach Amérika ing abad ka-19.

              Contone, kapasitas knorr 26 ton, lan gerbong nganti rong ton. Iki minangka gerbong modern, kanthi ban lan as baja. Perlu klarifikasi luwih lanjut?

              >> Ya, lan pimpinan suku Mongol nomad, ngatur karo "logistik tanah

              Ora ketompo carane kelangan dhukun pimpinan nomad, dheweke ora bisa nindakake apa-apa kanthi watesan dhasar babagan throughput rute darat.

              >> Miturut "gerobak", utawa liya-liyane, dheweke nuntun kapal-kapale nyabrang segara ing razia? ..

              Yen sampeyan kasengsem ing iki, banjur kita nglangi utamané ing pesisir, sampeyan ora bakal ilang kene.

              >> Mongol uga "nangkep" apa-apa lan ora ana ing ngendi wae (lan ora mung ing basa Rusia) ...
              Nanging apa bab "Kakaisaran Mongolia"? Iki dudu wilayah rampog, nanging negara miturut omongane uwong karo aparat negara sing dianggep normal: karo Baskak, kusir, lan liya-liyane.

              >> Lan ngrampok recalcitrant dijupuk kutha lan desa.

              Apa sing dijupuk, kepiye carane njupuk ...

              >> diobong lan numpes meh menyang lemah.

              Lan mesthi, ora ana sing bisa nglawan apa-apa marang para penakluk sing setengah mati, kesel amarga kampanye pirang-pirang wulan. Umumé, mung Mongol sing ngerti carane perang ing abad kaping 13, liyane duwe paws. Ora ana bukti, mesthi.

              >> Sawetara wong sing sehat dijupuk dadi budak ...

              Ing endi dijupuk, apa sing dipangan ing dalan, ing ngendi buruh budak digunakake ... Apa sing ana ing Mongolia - perkebunan tebu utawa tambang?

              >> "Liyane" kena pajak,

              Kepiye carane upeti kasebut dijupuk?

              >> diwenehi sawetara "pengawas" kanggo wong-wong mau ...

              Wong-wong, mesthi, "ku" ing ngarepe "wong sing nonton", kaya ing "Kin-dza-dza", lan ora nyoba nindakake apa-apa karo wong-wong mau nganti setengah abad. Lan banjur saka Mongolia bakal ngirim detasemen punitive, kang kanggo kaping pindho bakal ngliwati panggonan-panggonan rusak karo diobong desa-desa lan kutha-kutha, lan kanggo kaping pindho bakal ngrusak wong-wong mau. Napoleon sing duwe masalah nalika ninggalake cara sing padha teka, nanging sapa Napoleon iki ing ngarepe Genghis Khan? loh.

              >> Sampeyan luwih apik miwiti karo Armenian, Asia Tengah, Chroniclers Persia ing jaman sing, "konsultasi".

              Ayo dhisik takon karo penulis Yunani, India, Persia lan Mesir babagan eksistensi wong sing duwe sirah asu, banjur priksa karo sejarawan lan ahli biologi apa ana wong sing kaya ngono.

              >> Wong Schliemann ketemu-isih Troy. Nanging piye wae aku ora ngelingi yen ana wong sing bakal "nemokake" akeh jejak "pengepungan" dheweke ...

              Dadi iki dudu Troy.
    2. + 19
      13 Januari 2023 08:32
      Mitos kuk Tatar-Mongol
      Ora ana wong Mongol?
      opo?! maneh!!! belay Piye kok iso?
      1. +8
        13 Januari 2023 11:02
        opo?! maneh!!! belay Sampeyan bisa pira?
        Butuh pinten.. ngguyu
      2. +1
        13 Januari 2023 12:13
        Lan sampeyan isih ora ngerti yen biyen ora ana apa-apa lan Rohe Gusti Allah nglayang ing sadhuwure banyu ngguyu Oke Samsonov!
        1. 0
          13 Januari 2023 21:39
          Inggih, ing intine - sampeyan bisa mbantah Samsonov? Lemah? Cetha, cetha, kanthi sumber serius? Utawa mung cipratan karo emosi?
          1. +1
            17 Januari 2023 13:52
            Lan supaya dheweke pisanan, soko ilmiah serius, voiced ing topik. Persis, pokoke...

            Lan dheweke dhewe, ing wiwitan, bakal nyoba, gumantung ing riset serius lan sumber, kanggo "refute" dudu "buku teks sekolah", nanging klasik ilmiah ilmuwan, kayata Rybakov utawa Kuzmin ...
      3. +6
        13 Januari 2023 13:20
        Kutipan saka abracadabre
        Mitos kuk Tatar-Mongol
        Ora ana wong Mongol?
        opo?! maneh!!! belay Piye kok iso?

        Alternatif iki wis lara .... am
        1. -1
          13 Januari 2023 15:17
          Iki dudu alternatif. Apa sing ditindakake para penakluk karo wanita? Gen saka Mongol dominan ing hubungan karo gen saka Rusia, displacing wong. Malah 1% gen Asia ditemokake ing gen Rusia, sanajan ing wektu iki kita kabeh kudu entuk. Luwih nyenengake, miturut sejarawan resmi, wong Mongol teka ing Crimea, njupuk benteng-benteng, ngusir Genoese lan manggon. Mung saiki Mongol ngliwati wilayah Volga, minangka asil, genotipe Tatar ing wilayah Volga lan Crimea kudu padha. Bedane jangkep, ora podho, beda golongan.
          Mongol sinau babagan penaklukane ing abad kaping 19.
          Steppes ora bisa menehi tentara gedhe, ora feed wong. Sampeyan ora bisa nyabrang kabeh Eurasia ing jaran, lan malah dijupuk kabeh ing dalan, sampeyan ora bisa Feed jaran, ora kanggo sebutno prajurit.
          Terus?
          1. -2
            16 Januari 2023 16:07
            Kutipan: Viktor Sergeev
            Steppes ora bisa menehi tentara gedhe, ora feed wong. Sampeyan ora bisa nyabrang kabeh Eurasia ing jaran, lan malah dijupuk kabeh ing dalan, sampeyan ora bisa Feed jaran, ora kanggo sebutno prajurit.

            Lan kepiye Rusia nguwasani Siberia ing abad kaping 17 tanpa kapal uap lan lokomotif uap? Kanthi cara sing padha, para pionir Amerika Serikat sajrone 30 taun ing pungkasan abad kaping 18 lan wiwitan abad kaping 19 sawise entuk kamardikan dening negara iki ngliwati Amerika Utara menyang Samudra Pasifik. Alexander Agung, Tamerlane, Turki utawa Arab nggawe penaklukan utama ing periode sejarah sing minimal.
            1. +3
              16 Januari 2023 18:11
              Sampeyan isih ora bakal pracaya: ing kawitan padha pindhah ing sadawane kali (sadawane Chusovaya, ing sadawane Amur), banjur padha mbangun bètèng stasioner (kita disebut wong kunjara, amers disebut bèntèng), ing kang padha nggawe persediaan pangan lan nyimpen. detasemen bersenjata. Inggih, padha mboko sithik ngembangaken wilayah lan Cut mudhun dalan, kabeh iki ora ing rong taun, nanging ing dekade. Lan iki ing kahanan nalika populasi lokal (kaya sing dianggep saka sudut pandang resmi) ora duwe negara lan tentara biasa.

              Lan Amerika - ora ketompo carane ngageti sampeyan - ing pungkasan 18 - awal abad ka-19 wis diduweni California, ngendi padha munggah ing kapal, skirting Amérika Kidul.
              Sampeyan ndeleng carane angel pindhah ing darat. Lan kabeh sejarah Wild West iki nuduhake suwene wilayah kasebut dikembangake.
        2. +1
          13 Januari 2023 21:46
          Lan apa masalahe? Sampeyan wis, kaya, nggunakake tembung "alternatif" ing pangertèn kasar. Kenging punapa? Ya, kira-kira aku ngira-ngira sebab-sebab sing nyebabake emosi kasebut, nanging aku pengin ngerti. Inggih, njupuk lan buktiaken kanggo kabeh wong sing Samsonov ngarang dongeng.
          Kita bakal percaya yen sampeyan mbuktekake. Lan ngomong "omong kosong" ing kene ... ora produktif lan bodho. Iki paling.
          1. +1
            14 Januari 2023 08:31
            Apa gunane kanggo mbuktekake marang schizos yen dheweke dudu schizos? Kaya debat karo tembok. Iku luwih apik kanggo mung meneng, utawa pougarat liwat teori SHUE liyane.
            1. +2
              17 Januari 2023 16:19
              Luwih becik meneng wae

              Dadi meneng, sampeyan lulus kanggo sing pinter ...
              Lan yen sampeyan wis ngomong apa-apa, banjur mbuktekake yen sampeyan ora schizo, nanging luwih pinter tinimbang kabeh wong, mung menehi bantahan, lan kita bakal ngurmati interpretasi sajarah ...
              Lan yen sampeyan ora bisa menehi bantahan, mula sampeyan mung "tembok" sing kabeh bantahan mumbul ..
        3. +4
          13 Januari 2023 23:08
          iki pitakonan prasaja
          Kepiye carane Genghis Khan bisa nggabungake para nomaden ing kurang saka siji generasi?
          carane padha njaluk menyang Volga lan ora mati keluwen?
          saka sapa padha sinau ngepung kutha?
          lan kayata puluhan
        4. +2
          17 Januari 2023 22:37
          Iki roti "intelektual" dheweke ...

          Maca "tanpa potlot ing tangan", "maca" sing nyenengake lan nggawe pengadilan, luwih gampang tinimbang miwiti nguwasani "alfabet" ilmiah sadurunge "njupuk pena" ... Ana TOMA lan ora tansah "ing basa Rusia" ...

          Lan ing kene, artikel lan pasangan - "buku" liyane, "sejarawan" sing kondhang, wong saka wilayah sing ora ana "jejer" karo sejarah ...

          Kajaba iku, iki ora mung ditrapake kanggo sejarah sing ala ...

          Ya, elinga crita sing padha babagan "ahli bedah" saka "penyihir-penyihir" Filipina, Juni tartamtu, Kashpirovsky tartamtu lan "pembangun piramida" liyane kayata "jenius finansial" Mavrodi ...

          Wong-wong sing pengin, gampang, cepet lan akeh, tansah "nyuwek dodo" kanggo pamirsa iki ... Lan mesthi ana wong sing "ngeksploitasi" kapentingan lan kegiatan iki ... Lan ora egois ...
      4. +3
        13 Januari 2023 15:12
        Kaya sing dibutuhake, supaya para pejabat sing mati-matian ngerti: kanggo nggedhekake mitos iki kanggo ngremehake leluhure, sing ora bisa nglawan para pangon lan peternak jaran. Geneticists cetha ngandika: iku ora, nanging pseudo-sajarawan kuwat ngadeg ing posisi sing.
        1. +1
          13 Januari 2023 18:37
          Wong sing ditresnani, kenapa wong Rusia kudu duwe gen Mongolia?
          Apa sampeyan wis urusan karo wanita kabeh?
          Sampeyan ora ngerti yen ora saben hubungan seksual rampung nalika ngandhut?
          Napa sampeyan mutusake yen wong Mongol dirudopekso kabeh wong, kenapa sampeyan mutusake yen wanita Rusia lungguh lan ngenteni dirudopekso, genetika ora mbuktekake apa-apa.
          Wong Mongol ora manggon ing wilayah sing ditaklukaké lan ora nyampur karo populasi lokal. Sawisé serangan, padha menyang steppes.
          Nanging, kenapa sampeyan mutusake yen wong Mongol iku wong-wong sing saiki manggon ing wilayah Mongolia saiki?
          Apa sampeyan wis krungu babagan wilayah Mongolia Dalam ing China? Sing akeh wong Siberia uga keturunan kekaisaran Genghis Khan ora ngerti.
          Tenan, apa kowe ora kesel?
          Yen sampeyan yakin alternatif sing Horde ora bisa nindakake kampanye kasebut, mula sampeyan kudu ngakoni yen penaklukan Romawi iku palsu. Uga penaklukan Alexander Agung ... saka ngendi dheweke entuk panganan kanggo jarane?
          Dadi ora ana penaklukan Hun, Arab, Ottoman, lsp.
          Apa jenis rasisme iki lan Nazisme, kabeh ing ndhuwur bisa lan mung Horde bisa. Inggih bodho apa njupuk saka wong-wong mau. Marang Polandia yen ora ana perang ing Liegnitz, lan Miller nulis maneh kabeh sejarahe.
          1. 0
            13 Januari 2023 18:51
            Apa sampeyan ora weruh bedane kampanye Tatar-Mongol, Kakaisaran Romawi, kampanye Alexander Agung lan kampanye Hun? Iki 4 bab temen beda. 3 pungkasan ketemu ing sajarah donya cukup asring, sanajan ing wangun kurang pocapan. Lan mung pisanan unik kanggo Fantastic. Ora, invasi saka wetan menyang Rus' ketok, nanging mesthi ora ing format kang sejarawan saiki kita. Ana rong pilihan, salah siji tanah kelairan saka invasi luwih cedhak Mongolia utawa China, utawa invasi luwih lengkap ing wektu. Kepriye kedadeyane, aku ora ngerti. Utawa aku ora ngelingi.)
      5. -1
        13 Januari 2023 18:37
        Ing Cina ana wong Mongol, nanging nalika padha ngerti layang Cina, kabeh padha mati lan ora tekan ing Rusia. Lan dheweke ora duwe pangeran Rusia ing layanane, dheweke minangka prototipe Ukrainia sawise ngeduk Segara Ireng.
    3. +1
      13 Januari 2023 08:47
      Istilah "Kievan Rus" lan "kuk Tatar-Mongol" ora akurat lan kontroversial, diciptakake dening para sejarawan lan propagandist. Ing "yoke" tumiba 2 periode gedhe, ora ana siji "Kyiv" negara, ana hubungan Komplek antarane Slavic lan Turkic tatanan proto-negara.

      1 jaman. Penaklukan bagean Eropa saka wilayah Rusia modern Kakaisaran Mongol . Ing tentara dheweke ana Mongol, Tionghoa, Turki, Slav, lan liya-liyane - kabeh sing sadurunge ditaklukake. Kekaisaran iki ambruk ing 1294 sawise mung 88 taun.
      2 periode. Negara anyar dibentuk ing reruntuhan, saiki diarani Golden Horde. Iku serikat vassal ing tlatah bagéan Eropah lan Trans-Ural Federasi Rusia, bagéan saka Kazakhstan lan Turkmenistan. Kaping pisanan, ibukutha ora adoh saka Astrakhan, banjur pindhah menyang Moskow. Ana hubungan sing angel banget ing wektu sing beda-beda.
      1. + 20
        13 Januari 2023 11:40
        Kutipan saka angin adhem
        Kaping pisanan, ibukutha ora adoh saka Astrakhan, banjur pindhah menyang Moskow.

        belay Nah .... Aku ora bakal ngombe satus! nangis
        1. +3
          13 Januari 2023 21:35
          Kutipan: Serg65
          Kutipan saka angin adhem
          Kaping pisanan, ibukutha ora adoh saka Astrakhan, banjur pindhah menyang Moskow.

          belay Nah .... Aku ora bakal ngombe satus! nangis

          Padha delusional! Lan ora ana gunane kanggo padu karo wong-wong sing khayalan iki. Ora ana invasi Rus' .. Inggih, nanging China, Asia Tengah, Georgia, India? Utawa iku uga dudu Mongol?
          1. +4
            14 Januari 2023 07:26
            Kutipan: 30 vis
            Utawa iku uga dudu Mongol?

            Apa wong Mongol? Iki kabeh Tartar, trik ... lan ing India, Mughals, ora bakal bingung karo Mongol !!!
            ngguyu
      2. +1
        13 Januari 2023 13:23
        Mung Moskow ing Kolomna modern, lan ing situs Moskow ana pemukiman benteng cilik sing diarani Kolomna.
        apik
      3. +5
        13 Januari 2023 14:40
        Kutipan saka angin adhem
        saiki diarani "Golden Horde". Iku serikat vassal ing tlatah bagéan Eropah lan Trans-Ural Federasi Rusia, bagéan saka Kazakhstan lan Turkmenistan. Kaping pisanan, ibukutha ora adoh saka Astrakhan, banjur pindhah menyang Moskow.

        Apa sampeyan bisa njlentrehake nalika ibukutha Golden Horde pindhah menyang Moskow?
        1. -2
          13 Januari 2023 15:47
          Kutipan saka: aleksejkabanets

          Apa sampeyan bisa njlentrehake nalika ibukutha Golden Horde pindhah menyang Moskow?

          Ing taun 1577, Saraichik, ibukutha Horde Nogai, dijupuk dening tentara Moskow. Sadurunge, Astrakhan lan Kazan dijupuk. Mulane, wiwit periode iki Moscow wis nyawiji ing wilayah utama saka disintegrated Golden Horde lan bisa disebut ibukutha.
          Nanging, wilayah Crimean Khanate lan Kazakhstan lor tetep, kang Moscow isih perang karo negara liyane.
      4. -1
        13 Januari 2023 15:20
        Ya, iya, kabeh padha, mung kanggo sawetara alesan nalika padha teka ing Rus', kabeh Mongol, Tatar lan Asia liyane nguap, uga, utawa wong-wong mau impoten lan kasim, amarga padha ora ninggalake tetes wiji ing mburi. . Kanggo ngandhani yen genotipe Asia dominan ing hubungane karo kita lan wong Rusia ora duwe gen Asia?
        Lan sing paling lucu, Tatar nelukake, nanging kenapa gen Tatar Krimea duwe klompok sing beda karo wilayah Volga, yen Volga nyekel Crimea lan manggon ing kana?
        1. +9
          13 Januari 2023 15:54
          Apa Tatar wong Asia? Sampeyan tiba saka ngendi? Tatar minangka jeneng umum kanggo akeh wong Turki, padha duwe fitur rai Kaukasoid klasik. Umume wong Turki uga kalebu Kaukasoid. Crimean lan Volga Tatar iku bangsa beda saka suku beda. Alamiah, kekaisaran Mongol saka sisih ibu ora mimpin tentara liwat kabèh Eurasia, wong dijupuk utamané dipigunakaké, padha kapekso kanggo nyuplai pasukan menyang tentara Imperial, banjur Horde. Mongol lan Tionghoa cacahe mung sithik, utamane detasemen, perwira senior, pejabat lan insinyur.
          1. -6
            13 Januari 2023 16:05
            Tatar ... duwe fitur rai Kaukasia klasik. Umume wong Turki uga kalebu Kaukasoid.

            Iku tetep kanggo njupuk langkah pungkasan lan ngakoni yen ora Mongol (ing pangertèn modern saka tembung) dijupuk Rus ', sing padha sawetara jenis Kaukasoid - mbok menawa ètnis Turki.
            Banjur gambar luwih utawa kurang dipercaya.
            Bisa uga "Tatar" iki ngakoni awake dhewe minangka vassal saka sawetara "Mongol", nanging apa jenis Tatar lan apa jenis Mongol sing isih kudu dipikirake.

            Lan apa sing sampeyan njlèntrèhaké minangka karikatur ing topik detasemen ing Perang Donya II: tegese Stalin ngadeg, ing tangan loro duwe revolver, kang dumunung ing mburi loro perwira NKVD. Sing uga duwe loro revolver lan padha nyekeli loro liyane saben gunpoint, lan ing. Alamiah, iki Fantasi malah kanggo Perang Donya II, nanging ora ana apa-apa kanggo ngomong bab tentara abad kaping-12. Sanalika mayoritas wong non-Mongol dadi tentara, banjur "nomer cilik" Mongol dhewe bakal langsung dipotong lan disebar menyang yurt asline. Utamane pejabat lan insinyur. Insinyur Mongolia - muni kaya kapal selam Mongolia ngguyu
            1. -3
              13 Januari 2023 16:21
              Apa ora nggumunake yen sawetara wong Prancis, Spanyol, Portugis, Inggris praktis ngrebut jagad iki? Lan fitur rai "Inggris" arang ditemokake ing antarane wong India, nanging ing antarane wong Inggris, wong India ora umum maneh.
              Mongol, njupuk kauntungan saka Perang Sipil ing China, bisa ngrebut karajan. Nampa teknologi lan negara.
              Iki menehi kauntungan kritis marang tanggane. Teknologi mundur lan tanpa status negara.
              Mulane, Ukraina lan Rusia ora bisa ana ing siji negara. Rusia minangka despotisme khas Asia sing nampa status negara saka Mongol / gerombolan. Ukraina minangka negara Eropa sing khas karo institusi sing durung berkembang.
              1. +2
                13 Januari 2023 16:42
                Mbayangno ora. Amarga Prancis, Spanyol, Portugis lan Inggris gumantung ing mburi teknologi maju (tinimbang steppes ara-ara samun), logistik maritim (tinimbang balapan sing ora mungkin ing daratan) lan, sing paling penting, senjata api, sing "Mongol" ora duwe cedhak. .

                Wong Eropa ninggal akeh jejak penaklukan - saka populasi getih campuran nganti bangunan lan jejak linguistik. Mongol ora ninggalake ara, kajaba monumen siji karo prasasti, sing bisa diinterpretasikake kanthi cara apa wae.

                Anane kekaisaran kolonial dijamin kanthi kamungkinan transfer pasukan cepet saka metropolises, sing dituduhake dening Angles kanthi ngetokake getih ing pemberontakan para sepoy.

                Minangka kanggo populasi campuran, ing India ana kahanan khusus: prejudices kasta ing tangan siji lan rasisme ing sisih penakluk, sing ing wektu sing padha duwe kesempatan kanggo nggawa kulawargané menyang India, kang Mongols nindakake. malah ora cedhak. Ing negara liya sing dijajah wong Eropa, luwih akeh setengah keturunan. Nanging, keturunan saka perkawinan campuran - Anglo-India - dikenal lan malah kasebut ing konstitusi India. "Jumlah Anglo-India ing India modern kira-kira ing sawetara saka sudhut 300 ewu kanggo 1 yuta wong, lan nomer pinunjul saka wong-wong mau manggon ing Great Britain lan sawetara negara Inggris-speaking liyane."

                "Wong Mongol, njupuk kauntungan saka Perang Sipil ing China, bisa ngrebut karajan. Kita entuk teknologi lan negara.
                Sampeyan ngerti, iku fantasi. Jinis barbar sing bisa njupuk kauntungan saka perang sipil ora nampa teknologi lan negara, nanging paling apik njarah utawa ngedegake despotisme cilik. Ora ana conto sing nalisir ing periode sing didokumentasikan, mung ing jaman kuna sing legendaris. Bukti material, mesthi, uga nol.

                Ya, tembung sampeyan babagan "despotisme khas Asia" minangka ilustrasi sing apik babagan adonan ideologis kabeh kue mitologi sejarah iki dipanggang. nglirik
              2. +3
                13 Januari 2023 18:54
                Kutipan saka angin adhem
                Apa ora nggumunake yen sawetara wong Prancis, Spanyol, Portugis, Inggris praktis ngrebut jagad iki? Lan fitur rai "Inggris" arang ditemokake ing antarane wong India, nanging ing antarane wong Inggris, wong India ora umum maneh.
                Mongol, njupuk kauntungan saka Perang Sipil ing China, bisa ngrebut karajan. Nampa teknologi lan negara.
                Iki menehi kauntungan kritis marang tanggane. Teknologi mundur lan tanpa status negara.
                Mulane, Ukraina lan Rusia ora bisa ana ing siji negara. Rusia minangka despotisme khas Asia sing nampa status negara saka Mongol / gerombolan. Ukraina minangka negara Eropa sing khas karo institusi sing durung berkembang.

                Langsung saka Horde? Apa ora bisa mbangun negarane dhewe? Apa padha bodho?
                Lan carane sampeyan entuk tanpa gaweyan sing sethithik?
                Duta Besar Horde teka lan menehi Ivan Katelu surat sing ditulis - kita menehi status negara kanggo Rusia?
                Apa sampeyan pengin ujar manawa Rusia entuk status negara gratis? Kelangan, nanging wong lanang ora ngerti.
              3. +7
                13 Januari 2023 19:02
                Kutipan saka angin adhem
                Mulane, Ukraina lan Rusia ora bisa ana ing siji negara. Rusia minangka despotisme khas Asia sing nampa status negara saka Mongol / gerombolan. Ukraina minangka negara Eropa sing khas karo institusi sing durung berkembang.

                Iki, wong enom, minangka karya propaganda khas ing budaya pembatalan saiki. Takon Amerika saiki, contone, babagan peran USSR ing Perang Donya II. Lan mung 70 taun.



                Yen sampeyan pengin ngerti sejarah, ngerti, paling sethithik ing pecahan, nanging sing nyata, sinau. Dina iki, akeh sing bisa ditemokake, mesthi ana kepinginan.
              4. + 12
                13 Januari 2023 21:59
                Kutipan saka angin adhem
                . Rusia minangka despotisme khas Asia sing nampa status negara saka Mongol / gerombolan. Ukraina minangka negara Eropa sing khas karo institusi sing durung berkembang.

                CIPSO rekrut karyawan ing rumah sakit jiwa!? ngguyu
              5. +8
                13 Januari 2023 22:03
                Kutipan saka angin adhem
                Mulane, Ukraina lan Rusia ora bisa ana ing siji negara.

                Nanging, otak ora bisa ana ing sirah sampeyan.
              6. +2
                16 Januari 2023 16:16
                Kutipan saka angin adhem
                Mulane, Ukraina lan Rusia ora bisa ana ing siji negara. Rusia minangka despotisme khas Asia sing nampa status negara saka Mongol / gerombolan. Ukraina minangka negara Eropa sing khas karo institusi sing durung berkembang.

                Ayo ndeleng suwene negara Ukraina sing merdika bisa urip tanpa dhukungan Rusia. Kanggo sawetara alesan misale jek aku bakal manggon kanggo ndeleng wektu nalika pendidikan ing Universitas Lviv bakal utamané mulang ing Polandia lan Inggris.
          2. -2
            13 Januari 2023 21:53
            Kutipan saka angin adhem
            Mongol lan Tionghoa cacahe mung sithik, utamane detasemen, perwira senior, pejabat lan insinyur.

            Wah-wah. Apa kuwi sing diomongké marang kowé? Saka ngendi asale wong Kazakh? Saiki padha duwe wilayah meh seprapat saka Rusia. Mungkin padha "horde emas"?
        2. +4
          13 Januari 2023 21:39
          Kutipan: Viktor Sergeev
          gen saka Tatar Crimean duwe klompok beda saka wilayah Volga, yen wilayah Volga dijupuk Crimea lan manggon ing kono?

          Kyrymchi duwe gen saka macem-macem bangsa sing wis manggon ing Crimea saka wektu sing beda-beda. Ana kyrym Tatar saka jinis temen Mongolia, ana katon Eropah, nanging swarthy. Ana pirang. Campuran saka macem-macem bangsa.
    4. + 11
      13 Januari 2023 11:21
      Lan kenapa artikel edan iki ing VO?
      Tatar-Mongolian yoke "- mitos, palsu. Ana hubungan vasal
      Ing wiwitan, penulis ngaku yen ora ana Mongol, banjur saka ngendi asale hubungan vassal ngguyu Palsu minangka pernyataan yen ora ana kuk. Satengahing jagad padha komplotan, nggawe kuk Tatar-Mongolia, supaya wong Rusia duwe sing bisa dibanggakake. ngguyu Ora ana invasi Mongol, nanging Golden Horde muncul saka udhara lan khanates, sing Rusia kudu perang kanggo dangu, uga muncul saka udhara. ngguyu
      1. -1
        13 Januari 2023 21:58
        Lan sampeyan maca kanthi teliti: ora ana Mongol, nanging ana MOGULS. Ya, layang kasebut dilebokake bubar (miturut standar sejarah). Lan sapa wong-wong Mughals sing manggon ing Tartaria?
        Sampeyan bisa maca ing kene: https://wakeupnow.info/ru/one-menu-facts-opinion/2847-kto-ty-kazakh-brat-drug-ili-5
    5. GAF
      +2
      13 Januari 2023 12:35
      Quote: wong pinter
      Ora ana wong Mongol? Sampeyan kudu takon Klim Zhuky!)

      Sampeyan uga bisa takon Marco Polo - saksi acara ing abad kaping 13. Antarane "mukjizat" sing apik banget ana sing kudu digatekake. Lelungan - misionaris karo banteng kepausan nawakake khan - panguwasa China kanggo nampa agama Katulik. Lelungan ing separo kapindho abad kaping 13, lan ana pesen babagan Genghis Khan, sing ing awal abad kaping 13 mimpin Tatar nomad.
      "Dheweke ora duwe pangeran, padha mbayar upeti marang raja gedhe lan nyebut dheweke Unekan, lan ing basa Prancis tegese imam Ivan; iki imam sing padha Ivan, babagan kekuwatan gedhe ing saindenging jagad. Tatar menehi upeti marang dheweke, metu saka sapi sepuluh siji sapi".
      Salajengipun, dicritakake yen Genghis Khan njaluk tangane putri imam Ivan, lan dheweke ora gelem kanthi cara ngina. Crita kasebut rampung karo perang antarane rong tentara gedhe, sing Pop Ivan kalah ...
      Miturut cara, ana peta abad tengahan Tartaria jembar ing Web.
      Kanggo kabeh fantastis deskripsi Marco Polo, kesan tetep yen Vatikan "nyedhot" apa sing kedadeyan ing bawana Asia. Wong lelungan dudu salah sawijining wong sing jenenge Afanasy Nikitin, rong abad sabanjure. Utusan Vatikan, Marco Polo, minangka penasihat Khan Agung - panguwasa China ...
      1. +2
        13 Januari 2023 13:24
        Lan apa bukti materi nandheske tembung Marco Polo? Apa wae bisa ditulis. Babagan dogheads, contone. Yagene kita kudu percaya kabeh?
        1. +2
          16 Januari 2023 15:15
          Miturut cara, "Marco Polo" wis wayahe menarik. Ing kene, ing versi resmi crita, "Mongol" njupuk kutha (loro kita lan sadurunge kita) kanthi bantuan piranti super-mbuwang, sing padha nyeret langsung saka China. Mesthi wae, "insinyur Cina" ngladeni tank logam super duper iki. Malah detasemen "Kolovrat" tartamtu sing diduga "Mongol" diduga ditembak ing papan sing mbukak alas salju. saka pelempar watu.
          Nanging kita maca Marco Polo.

          Tegese, Marco Polo ngaku yen wong Tionghoa lan Tatar (uga "Mongol" ing versi resmi sejarah) ora ngerti babagan anane piranti mbuwang nganti sedulur Polo nggawe piranti kasebut kanggo wong-wong mau, sing uga wong Tionghoa lan wong Mongol padha kaget banget.
          Nanging iki minangka kenalan pisanan wong Tionghoa lan Mongol kanthi piranti mbuwang ing pungkasan abad kaping 13. hi
          1. +1
            16 Januari 2023 18:14
            Pejabat tansah nindakake iki: kita ndeleng kene, kita ora weruh kene, kita mbungkus herring ing kene)
            Yen data saka babad lan risalah liyane ora konfirmasi versi, banjur padha langsung digatèkaké. ngguyu
    6. +2
      16 Januari 2023 12:16
      China campur tangan. Iki minangka artikel saka Monde Prancis kanthi komentarku (disorot nganggo warna abang).
      1. +1
        16 Januari 2023 16:26
        Kutipan saka Seal
        China campur tangan.

        Kayane China saiki mikir maneh sejarahe. Contone, saiki ing China wis umum kanggo nganggep Kogure dudu Korea kuno, nanging negara China. Iku menarik kanggo mirsani reaksi sawetara wanita Tionghoa nalika dheweke ngerti yen nasionalisme kasar lan penilaian sing ora sopan utawa ngremehake babagan negara lan budaya Korea, yen ditrapake ing negara Koguryo, bakal tenggelam, yen ora dadi pengkhianat, banjur dadi hasutan. . Upaya tekanan kuat, sing sampeyan ucapake, akeh cara ngrusak diplomasi China lan upaya China nggunakake kekuwatane.
  2. + 11
    13 Januari 2023 05:39
    "Tatar-Mongol yoke" - mitos, palsu.
    Saiki perang bakal diwiwiti! "Perang Kulikovskaya"!
    1. Tim
      +5
      13 Januari 2023 08:42
      Popcorn entuk)))). Saiki luminaries sajarah bakal converge!
    2. +5
      13 Januari 2023 11:04
      Saiki perang bakal diwiwiti! "Perang Kulikovskaya"!
      “Saiki getihe wong tumetes, getihe wong liya... Saiki, saiki..” (c)
      1. +1
        20 Januari 2023 21:54
        Aku dudu ahli sejarah. Ora. Nanging nggoleki macem-macem riset sejarah, aku dadi yakin manawa kedadeyan saiki (ing aspek militer-politik antar negara bagian, mesthine) padha karo kedadeyan kurang saka 800 taun kepungkur. Lan saiki Rusia ora duwe cara liya kajaba dadi negara Horde maneh. Salah siji Horde (prajurit, mulane) lan rakit (pajak digunakake kanggo disebut mangkono) - utawa ulig. Yen sampeyan ndeleng kanthi teliti, sampeyan bakal weruh iki uga.
  3. + 21
    13 Januari 2023 05:43
    "Nyatane, Rus' minangka pewaris langsung peradaban lor kuno - Hyperborea legendaris, kerajaan Aryan-Rus lan Great Scythia."
    Kudus-suci-suci! Aku panginten iku kabeh kepungkur, ing 90s lan 00s. Ing perusahaan karo Fomenko lan Ukrainians gedhe liyane ...
    1. 0
      13 Januari 2023 06:20
      Kutipan saka ratcatcher
      "Nyatane, Rus' minangka pewaris langsung peradaban lor kuno - Hyperborea legendaris, kerajaan Aryan-Rus lan Great Scythia."
      Kudus-suci-suci! Aku panginten iku kabeh kepungkur, ing 90s lan 00s. Ing perusahaan karo Fomenko lan Ukrainians gedhe liyane ...

      Sampeyan ora bisa ngomong sing categorically.
      Ana penyanyi Vaenga, iki jeneng samaran, lan dheweke dhewe saka Severomorsk, ngendi Kali Vaenga mili. Ilmu resmi ngandika
      Jeneng iki asale saka "wayongg" Sami - kidang wadon, sing penting


      Nanging ilmu ora resmi ngandika liya

      Kebetulan? Aku ora mikir...
      Kali kanthi jeneng Vonga lan Voinga ing Karelia, ing wilayah Moskow kali Voinka, ing wilayah Vladimir minangka anak kali saka Sudogda, kali Voyninga, apa jenis Sami ing Oka. Lan iki ora sawetara jeneng Sami utawa Finno-Ugric, nanging toponyms paling kuna, kang ora mung Slavic, nanging uga gampang diterjemahaké saka Sanskerta. Iki ngendi sampeyan ngeruk turnips ...
      Lan tembung WAR uga ana ing basa Sansekerta perang. Inggih, GA punika cara Sansekerta, uga, utawa Gat. Ora mambu kancil.
      1. +2
        13 Januari 2023 07:51
        Kutipan saka Konnick
        apa Sami ing Oka. Lan iki dudu sawetara jeneng Sami utawa Finno-Ugric

        Oka minangka toponim Finno-Ugric. Kaya Kama, Ryazan, Moskow, lsp...
        1. +4
          13 Januari 2023 16:28
          Kanggo kaadilan, aku nyathet yen wong Finno-Ugric teka ing tanah kita durung suwe, kanthi rong gelombang. 2 taun kepungkur lan 000 taun kepungkur. Gelombang pisanan - saiki Finns, kaloro - Balts. Inggih, wong-wong sing manggon ing sadawane dalan lan urip podo karo leluhur kita. Cara uripe beda-beda, ora saling campur.
          Wong sing duwe haplogroup R1a manggon ing bagean Eropa Rusia (saiki) luwih saka 4 taun kepungkur. Iki minangka data paleogenetik. Saiki bab-bab kasebut spesifik banget.
          Minangka kanggo Oka lan Finno-Ugric. Aku ora ngerti jeneng jeneng Oka, nanging sampeyan bisa ndeleng ing peta modern lan nemokake ing cedhak kutha Kaluga, anak kali kiwa (dudu kali cilik) mili menyang Oka disebut Ugra ...
          1. +1
            13 Januari 2023 17:16
            Kutipan saka boriz
            Gelombang pisanan - saiki Finns, kaloro - Balts

            Ya, Balts mung kudu dingerteni minangka Estonia (N1c), nanging ora Lithuania karo Latvia ...
            1. +1
              13 Januari 2023 22:43
              Latvia lan Lithuania duwe haplogroup sing padha, N1c.
              Bahasane beda, ya. Sadurungé, wong-wong mau wis ngadopsi unsur-unsur basa Sanskerta saka Proto-Slavs (Aryans) kanggo macem-macem derajat. Dipercaya yen saiki basa Lithuania paling cedhak karo basa Sansekerta. Mung yen basa kita berkembang, lan dheweke, ing ara-ara samun ing rawa-rawa, beku ing pembangunan kanggo siji setengah ewu taun.
      2. +2
        13 Januari 2023 13:24
        Kutipan saka Konnick
        Nanging ilmu ora resmi ngandika liya
        Kebetulan? Aku ora mikir...


        Etimologi rakyat. Dheweke nyoba nerangake akeh, nanging dheweke ora nindakake kanthi apik. Ilmu tetep ilmu. Sampeyan perlu kanggo bocah-bocah saka taman kanak-kanak kanggo mbentuk pamikiran rasional, saka sekolah - pandangan ilmiah, lan banjur ing situs sing dihormati (muga-muga) ora bakal nerbitake omong kosong (iki diarani informasi bising, ngganggu pesen serius). Yen ana gangguan informasi, tegese ana sing butuh.
        1. +1
          24 Januari 2023 17:08
          Etimologi durung metu saka cradle lan ana ing tahap pangembangan sing padha karo alkimia. Mulane, ora ana bedane gedhe antarane etimologi "rakyat" lan "anti-rakyat". Etimologi minangka èlmu sing dicegah kanggo berkembang kanthi rong kahanan:
          1) gumantung ing kronologi lan sejarah sing wis ditemtokake
          2) ideologi. Contone, etimologi saka basa Rusia utamané adhedhasar karya Fasmer, sing makarya ing Reich Katelu lan lantaran werna manca kanggo kabeh tembung Russian. Lan kita, amarga kompleks inferioritas sing abot, baleni propaganda iki.
      3. +1
        13 Januari 2023 21:50
        Lan ana uga Kali Vorgol ing Wilayah Lipetsk, lan Voronezh mili ing sacedhake, hibrida "gagak lan landak" ora ditawakake.
    2. +2
      13 Januari 2023 06:22
      Yen kucing melu, banjur aku kanggo, ora - categorically marang! ngguyu
      Ora kaget yen karya iki muncul ing bagean "Sejarah". lol
    3. +5
      13 Januari 2023 12:16
      Saiki Gerbang Lintang bakal mbukak sadurunge kita lan Rasul Samson bakal ngidini kita mlebu ... ngguyu
    4. +3
      13 Januari 2023 13:25
      Gambar iku ayu, iku bakal katon apik ing Skyrim. Ing urip nyata, iku ala, amarga. sawetara sumber panas lemah dibutuhake, nanging kita padha ora duwe ing Rus '.
    5. +1
      16 Januari 2023 16:29
      Kutipan saka ratcatcher
      Aku panginten iku kabeh kepungkur, ing 90s lan 00s. Ing perusahaan karo Fomenko lan Ukrainians gedhe liyane ...

      Kuwi sifate manungsa. Kaluhuraning bangsa sejarah lan pinunjul minangka ciri khas saben wong. Evaluasi sing nyukupi babagan kemampuane mung minangka asil interaksi karo wong liya - mitra, kanca, pesaing, mungsuh.
    6. +3
      16 Januari 2023 18:15
      Begjanipun, keluwihan Fomenko ilang popularitas. Wektu kanggo bali menyang gagasan asli Morozov, sing wis ngliwati tonggak sejarah centennial!
  4. 0
    13 Januari 2023 05:47
    Inggih, pungkasanipun, ana wong sing mutusake kanggo ngomong babagan mega-palsu sing wis mapan, sing pejabat lan liberal kita seneng mbenerake kemunduran teknologi Rusia. Aku uga bakal nyumbang pitu kopecks kanggo ngrusak mitos iki. Latar mburi - ing jaman Soviet, kanthi sukarela, aku mimpin bunder biologi ing salah sawijining sekolah. Dheweke njupuk perkara kasebut kanthi serius - kita ora mung nggantung omah manuk lan ngresiki lepen, nanging uga sinau kanthi teliti lan terus-terusan prinsip umum biologi. Bocah-bocah ing bunder kasebut padha pinter - loro-lorone saiki dadi akademisi lan aku bangga yen ana prestasiku. Dadi...
    We rembugan piye wae biocenoses. Bener, ora ana sing angel banget karo biocenoses, nanging owah-owahan tiba-tiba ing biocenosis bisa nyebabake akibat sing fatal. Minangka faktor owah-owahan sing tiba-tiba, faktor antropogenik dianggep paling mbebayani lan ora bisa ditebak. Lan ing kene, meh ora sengaja, obrolan kasebut menyang STEPPE - biocenosis sing paling alus lan ora stabil. Bayangna yen ana tentara sing mlaku nyabrang steppe. penunggang kuda. Ora cepet, amarga jaran sing paling tahan bisa nggawa ora luwih saka 20% saka bobote dhewe, lan sampeyan kudu nindakake akeh, amarga ora ana pemukiman lan gudang kanthi pranata ing steppe. Jaran, kaya wong, pengin mangan, sampeyan ora bakal njupuk oat akeh ing kereta gerbong, yaiku, dhasar diet jaran lan wedhus (panganan kaleng urip) yaiku suket steppe. Suket bulu, suket biru, suket bengkok, lsp. Lan ayo ngetung - ana tentara sepuluh ewu wong - iki paling sethithik telung puluh ewu jaran - kanggo saben pertempuran, siji cadangan lan siji paket. Massa suket ing steppe yaiku 400-600 gram (nalika udan nganti rong kilogram) saben meter persegi, jaran butuh paling sethithik rong puluh kilogram suket saben dina. Lan saiki ngira ing wilayah apa tentara iki kudu dibubarake supaya jaran mangan ??? Lan tentara kuwi bakal bisa diatur amarga bubar? Wayahe sabanjure - wektu suket ngadeg ing steppe cendhak, supaya entuk panganan sampeyan kudu pindhah menyang kali, nanging kali-kali ing sadawane rute gerombolan mili menyang sisih lor utawa kidul, lan sampeyan kudu kanggo pindhah menyang kulon, lan ing sawetara panggonan liwat gunung, LAN ORA ANA DALAN LAN STOP PANGAN OGA . Banjur mangsa teka - ora ana tumpukan jerami lan lumbung ing dalan, ora ana desa lan desa - malah ora ana sing ngrampog. Lan iku, tentara mati keluwen. Pisanan, jaran bakal dipangan, banjur ... Ya, sampeyan ngerti yen ora ana tentara saka steppes Mongolia sing bisa tekan Eropa. Keplok, gorden.
    1. +1
      13 Januari 2023 06:10
      Kutipan: Leader_Barmaleev
      Keplok, gorden.

      Aku setuju karo sampeyan ...
      ana bantahan ora langsung liyane sing ndhukung kasunyatan manawa kuk Tatar-Mongol minangka mitos saka wong-wong Kulon ... ing Amerika Serikat, kanthi serius, dheweke wiwit negesake manawa Anglo-Saxon sing ngalahake Hitler lan Rusia praktis ora njupuk bagéyan ing iki ... saka Stories ing Kulon padha defam lan ngapusi minangka padha arep ing cahya sarujuk kanggo awake dhewe lan ing cara sing padha ngapusi karo sajarah rakit Tatar-Mongolian, akeh wektu kang. minangka titik putih sing mbutuhake sinau kanthi teliti dening ilmuwan independen.
      Lawan asring nyebutake sawetara sumber tinulis saka panulis kuna minangka argumen ... elinga sing ditulis ... nanging papan pembantaian Mamaevsky lan perang ing Kalka durung ditemokake lan ora ana jejak kematian massal wong sing ditemokake ing panggonan iki ... kok?
      1. +7
        13 Januari 2023 07:00
        Waca babagan pemukiman Zolotarevsk cedhak Penza. Ana kabeh lan pati massa, lan artefak
        1. -3
          13 Januari 2023 13:47
          Ana pemukiman sing diobong. Nalika padha nulis ing Wikipedia - bisa uga wong Mongol. Amarga kayane ana ing dalan sing diduga saka Mongol. Lan apa, nyatane, nandheske yen padha Mongol? Lan luwih ewu pasukan.
    2. +9
      13 Januari 2023 06:41
      Wah aku ora ngerti. Ing jaman biyen, wadyabala padha obah. Kajaba iku, ora akeh wong Mongol, utawa wong non-Mongol. Rus' botên sagêd damêl wadyabala ingkang agêng, awit botên wontên Rus ingkang kados makatên. Ana wilayah sing ana sawetara kutha-kutha cilik. Nalika para panggedhe nganakake panyembelehan gedhe, paling akeh 3-7 ewu tumbak. Lan pitu bisa uga akeh banget. Mulane, padha dibebasake mung nalika Rus 'manunggal lan bisa masang tentara sing cukup.
      1. +9
        13 Januari 2023 07:48
        Ing jaman biyen, wadyabala padha obah.

        Menapa malih, Mongol pindhah ing mangsa.
        Yen kita njupuk sajarah Perang Patriotik, banjur ana akeh serangan saka Unit kavaleri ing mburi. Korps kavaleri Belov tindak ing gropyokan ing mburi ing 42 Februari lan metu kanggo dhewe mung ing Juni. Lan dheweke metu kanthi cara bunder, amarga jarane wong Mongol lan biasa ing pangonan. Jaran Mongolia ora mangan gandum.
        Maca buku dening penulis apik James Aldridge, sing nulis The Last Inch, bab jaran Mongolia Amazing Mongol.
        1. + 11
          13 Januari 2023 08:21
          Aku maca babagan jaran Mongolia. Sampeyan bisa nulis akeh bantahan kanggo artikel, aku mung ora weruh titik. Dheweke duwe papan ing YouTube kanthi alternatif, lan ora kaya LAI, nanging ing endi bumi warata.
          1. -1
            13 Januari 2023 22:09
            Kene, kanca liyane sing "nyampur bebarengan jaran, wong lan volleys saka ewu bedhil ...".
            Yen sampeyan bisa nulis "akeh bantahan" - dadi apa masalahe?! Sampeyan njupuk lan nulis artikel ing ngendi sampeyan nuduhake versi acara "sampeyan". Mbenerake lan BUKTI benere interpretasi sampeyan. Bisa uga saka buku pelajaran sejarah kelas 5 TsPSh. Ora ana wektu? Apa ana wektu kanggo nulis ing kene (lan mbokmenawa ora mung ing kene)?
        2. -1
          13 Januari 2023 10:18
          Ing mangsa, jaran tanpa jatah tambahan ing wangun hay, oats, etc. ora arep menyang ngendi. Dongeng babagan jaran Mongolia sing gaib mung dongeng. Isi kalori saka feed sing digali ora cukup. Secara pribadi, mangsa pungkasan, aku kasengsem ing masalah iki karo para pangon Kazakh.
        3. -3
          13 Januari 2023 13:46
          Muga-muga sampeyan ngerti bedane serangan lan permusuhan frontal, serangan lan pengepungan kutha; sing ing abad kaping 20, kavaleri perang karo Firearms lan luwih asring ing gaya dragoon, lan partisipasi aktif ing perang dibutuhake saka jaran abad tengahan; sing, mbok menawa, ing gropyokan jaran mangan pangonan, nanging sadurunge padha cetha ora katahan ing free grazing - lan ing. lsp.
      2. -4
        13 Januari 2023 13:53
        Sampeyan takon - kita njawab.
        Sadurungé, tentara pindhah liwat wilayah sing jarang pedunung kanthi transportasi banyu. Segara utawa kali. Nganti saiki, arteri banyu dadi basis lalu lintas kargo.
        Lumrahe, ing proses permusuhan, pasukan bisa ngganti jaran lan pindhah saka dalan banyu. Ya, kita bisa mlaku. Nanging sumber utama liwat banyu.
        Kaya ing Perang Patriotik Agung: padha perang, cukup aneh, ing tank, lan barang-barang kasebut diangkut, sapa sing ngira, nganggo sepur. Lan malah banjur, bagean pinunjul saka kargo diangkut dening segara lan kali.

        Umumé, nomaden ara-ara samun pindhah lan perang tanpa saluran banyu, nanging iki kasus khusus, lan Arab sing nelukake papan saka Maghreb kanggo Pakistan padha exaggeration karo Mongol.

        Sampeyan bisa pindhah ing sadawane dalan ing wilayah sing relatif padhet, ing kono ana pasokan lan populasi sing nyiapake pasokan kasebut lan ngladeni dalan kasebut. Nanging sanajan ing kasus iki, turnover kargo utama liwat banyu, lan dalan mung ngidini pasukan kanggo Cut mati dalan.

        Ing abad kaping 19, tentara sing akeh bisa pindhah sanajan liwat medan sing ora dikembangake kanthi mlaku lan nunggang jaran, amarga organisasi pasokan lan, umume, amarga kemajuan ilmiah lan teknologi. Nanging abad kaping 12 dudu abad kaping 19.
    3. +6
      13 Januari 2023 08:39
      Kutipan: Leader_Barmaleev
      tumpukan jerami lan lumbung ing sadawane dalan

      Sak senengmu... sak pemukiman lan desa...
      1. +5
        13 Januari 2023 09:44
        keliling kampung dan kampung...

        Mbok menawa sarkasme banget, nanging yen sampeyan pracaya marang para arkeolog, banjur ing rute tentara Horde ing wilayah Siberia kidul, Altai, Kazakhstan sisih lor, lan Ural kidul, ora ana siji-sijine pemukiman, mung. camp sauntara langka banget, nanging padha ora nyimpen fodder ana. Aku ngomong babagan abad XII-XV.
        1. +5
          13 Januari 2023 11:51
          Kutipan: Leader_Barmaleev
          Siberia kidul, Altai, Kazakhstan lor, Ural kidul

          opo Apa iki pancen itinerarye?
        2. 0
          13 Januari 2023 12:16
          Kutipan: Leader_Barmaleev
          UMUM ORA ORA ORA SING PADUKA

          Paling ora ana siji. Zolotarevka. Utawa ora dianggep? Lan saka pamukiman apa para pangeran ngumpulake upeti? Utawa padha ora duwe ingon-ingon lan pakan?
      2. +2
        13 Januari 2023 10:25
        Apa steppes Kazakh rame? Wonten ing tlatah Kipchak, wadyabala badhé tiwas tanpa perang. Aku pancen ora ngandel yen omong kosong sing ditulis ing artikel kasebut, nanging ana sing salah karo invasi Tatar-Mongol.
        1. +7
          13 Januari 2023 11:56
          Kutipan saka: Derbes19
          Wonten ing tlatah Kipchak, wadyabala badhé tiwas tanpa perang.

          Lan ing Dzungaria, Semirechye, Sogd, Maverannahr??? Saka ngendi asale infa sing wong Mongol ora lunga kanthi cara tradisional, nanging ing papan sing liar? Nyamar??
          1. 0
            13 Januari 2023 12:20
            Aku ngomong bab bagean final saka rute. Yen ora liwat steppe Kipchak, banjur saka sisih ngendi Mongol nyedhaki Rus?
            1. +5
              13 Januari 2023 12:40
              Kutipan saka: Derbes19
              Yen ora liwat steppe Kipchak, banjur saka sisih ngendi Mongol nyedhaki Rus?

              Jaman iku kabeh wong mlaku ing dalan Sutra, ora ana dalan liyane! Lan iki ... kepiye wong Mongol ing Hongaria, Rumania, Kroasia lan Polandia yen ora ana ing Rus' ???? Yen sampeyan luwih nggatekake kampanye Mongol, sampeyan bakal weruh yen Rusia pisanan ketemu karo Mongol ing Kalka, sing Jebe lan Subedei nggawa prajurite saka kidul, saka Persia liwat Derbent! Lan mung 13 taun sabanjure, Batu muncul ing tembok Ryazan sawise karusakan saka Volga Bulgaria!
              1. 0
                13 Januari 2023 13:01
                Ya, saka sisih endi wong Mongol nyedhaki Rus?)
                1. +1
                  13 Januari 2023 21:00
                  Mbokmenawa saka Mars. Inggih, sampeyan kanthi jelas ngeja kabeh. Deleng ing peta.
                2. +3
                  16 Januari 2023 07:30
                  Kutipan saka: Derbes19
                  Inggih, saka sisih endi wong Mongol nyedhaki Rus?

                  Saka sisih Kola Bay! Tartars nggawa wong-wong mau ing pemecah es! Muga-muga ana tartar ing teori sampeyan?
              2. -1
                13 Januari 2023 13:33
                "Carane Mongol rampung ing Hongaria, Rumania, Kroasia lan Polandia"

                Sampeyan takon - kita njawab. Wong Mongol manggon ing negara-negara Eropah Wétan amarga padha dadi wong Eropah Wétan.
                Yen ana, aku netepi versi sing salah, sing dicritakake dening penulis artikel kasebut.
                1. +2
                  13 Januari 2023 20:57
                  Kutipan saka Evil Eye
                  "Carane Mongol rampung ing Hongaria, Rumania, Kroasia lan Polandia"

                  Sampeyan takon - kita njawab. Wong Mongol manggon ing negara-negara Eropah Wétan amarga padha dadi wong Eropah Wétan.
                  Yen ana, aku netepi versi sing salah, sing dicritakake dening penulis artikel kasebut.

                  HURUH! Iku tetep mung kanggo gawe uwong yakin Polandia, Hungaria, Romania, Kroasia, Jerman sing padha bener Mongol.
                  Lan apa, sawise kabeh, wong Ukrainia nulis ing buku-bukune yen wong-wong Gaul Prancis iku sejatine wong Ukrainia saka Galicia.
                  1. 0
                    15 Januari 2023 11:20
                    Sampeyan duwe sawetara masalah karo pemahaman teks. Sapa sing ngandhani yen Polandia, Hungaria, Romania, Kroasia, Jerman sejatine wong Mongol?
                  2. +3
                    16 Januari 2023 12:18
                    ora ana apa-apa. Ora suwe sampeyan bakal dadi "alternatif", lan versi Cina bakal dadi versi resmi.
                    hi
            2. +1
              13 Januari 2023 20:39
              Kutipan saka: Derbes19
              Aku ngomong bab bagean final saka rute. Yen ora liwat steppe Kipchak, banjur saka sisih ngendi Mongol nyedhaki Rus?

              Volga Bulgaria! Yen wis suwe, banjur telung taun sadurunge invasi, pangeran Vladimir-Suzdal dhewe tindak menyang wong-wong mau kanggo zipun.
              1. -3
                13 Januari 2023 20:55
                Yen sampeyan ngomong babagan periode perang ing Kalka, banjur Mongol nyedhaki Volga Bulgaria sawise Rus. Yen bab invasi sakteruse, kabeh dalan kanggo Volga Bulgaria lan Rusia liwat steppe Polovtsian.
                1. +2
                  16 Januari 2023 08:00
                  Kutipan saka: Derbes19
                  bab invasi sakteruse, banjur kabeh dalan kanggo Volga Bulgaria lan Rusia liwat steppe Polovtsian.

                  Turfan, Gulja, Dzharkent, Chigu, Balasagun, Sairam, Otrar, Gurganj, Urgench, Saksin (Volga delta) lan .... Wild field-1/10 of the Polovtsian steppes !!!!
                  hi Good luck kanggo sampeyan!
            3. -1
              13 Januari 2023 22:24
              Lan kanggo jam sampeyan ora krungu jeneng kuwi "Cossack camp" - saiki Kazakhstan. Nanging dadi Kazakhstan mung ing 5 Februari 1936. Lan saka ngendi asale saka Cossack ing sisih lor Kazakhstan? Cossack ora katon kanthi "keputusan kerajaan, kanthi kepinginan kraton". Dheweke dibentuk nganti pirang-pirang generasi lan mung yen perlu kanggo negara sing gedhe lan terpusat. Yen sampeyan mikir yen tsarist Rusia "nggawa" wong-wong mau ing kana, banjur bali ing abad XIX wilayah iki ditandhani ing peta minangka Tartary Independen.
              Punika peta saking taun 1851. Penasaran.
              https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/1851_Tallis_and_Rapkin_Map_of_Independent_Tartary_%28Central_Asia%29_-_Geographicus_-_IndepndentTartary-tallis-1851.jpg
              Miturut logika saka iku, ternyata ing sisih lor Kazakhstan saiki bisa dumunung ing panggonan penyebaran prajurit "Tatar". Lan saka ing kono - paling ora menyang Bulgars, paling ora menyang Ukraina (kanthi cara, nganti wektu tartamtu ana Little Tartaria lan ... uga Cossacks !!! katon ing peta https://www.raremaps.com/gallery/detail/22285?view=print), хоть на Русь с Европой. И там как раз, так называемый "шелковый путь" проходил.
        2. +3
          13 Januari 2023 21:01
          Kutipan saka: Derbes19
          Apa steppes Kazakh rame? Wonten ing tlatah Kipchak, wadyabala badhé tiwas tanpa perang. Aku pancen ora ngandel yen omong kosong sing ditulis ing artikel kasebut, nanging ana sing salah karo invasi Tatar-Mongol.

          Kenging punapa tiyang Kipchak piyambak mboten pejah?
      3. -1
        13 Januari 2023 13:43
        Coba bayangake pira sing bisa diduweni ing desa cilik abad 12-13. Kanggo gerombolan akeh ewu Mongol.
        1. +2
          13 Januari 2023 20:54
          Kutipan saka Evil Eye
          Coba bayangake pira sing bisa diduweni ing desa cilik abad 12-13. Kanggo gerombolan akeh ewu Mongol.

          Inggih, inggih ... kabeh wong Mongol padha kumpul ing desa sing padha.
          Inggih, bodho.
          1. 0
            15 Januari 2023 11:19
            Ya, dheweke nyebar ing wilayah kasebut kanggo nemokake desa liyane, banjur, nggunakake komunikasi digital tertutup lan pandhu arah GPS, padha ngumpul maneh menyang gerombolan kanggo nyerang kutha-kutha ... Lan sampeyan dadi tukang crita.
        2. +2
          13 Januari 2023 21:15
          Kutipan saka Evil Eye
          Coba bayangake pira sing bisa diduweni ing desa cilik abad 12-13. Kanggo gerombolan akeh ewu Mongol.

          A sawetara nomer. Nanging pisanan, ayo kang menehi hasil karo apparatus konsep.
          Horde, "horde" - perselisihan. Tumeens saka sawetara yurts (hordes) melu ing invasi Rus ', sanajan ana utamané wakil saka bangsa saka tlatah Jochi ulus, rama Batu. Dadi definisi pra-revolusioner lawas saka "komposisi nasional" saka "horde" Batu luwih bener - Tatar-Mongol, lan ora kosok balene.
          Horde ing pangertèn sing wiyar minangka tatanan proto-negara, sing ora ana priori nalika nyerang Rus.
          Saiki kanggo wong lan jaran. Perkiraan bobot ngomongake 30 prajurit lan 000 jaran. Kang (miturut penulis babad kita) "diasingake". Sing, Strip ing jembaré saka satus kanggo satus seket kilometer. Ngelingi kasunyatan saka jaman kuna alas, detasemen saka 60 nganti 000 ewu dipindhah ing sadawane kali. Ing sing luwih gedhe, padha kumpul mung ing pemukiman gedhe.
          Saiki babagan hay lan desa.
          Jaran petani mangan suket saben dina, lan kita duwe mangsa kanggo 6 sasi setahun. Dadi saben jaran desa, gumantung ing wektu kacilakan Tatar, bisa nyedhiyani saka 90 kanggo 120 jaran mungsuh karo jatah saben dina. Yen sampeyan nganggep sapi, mula sampeyan kudu ngetung rong sapi normo saben siji jaran normo. Semono uga karo sungu cilik, sanajan diet ana ing endi wae watara 5 nganti 1 ing kasus wedhus lan 10 kanggo 1 kanggo wedhus.
          Dadi desa ana 15 kluwarga, lan iki nganti telung rolas jaran lan foals, 50-60 sapi lan kewan enom, ora kalebu banteng breeding - Borka, plus nganti rong atus cilik liyane.
          Ing paru-paru, dheweke bisa Feed, yen ora "horde" utawa tumen, banjur 7200 nuker jaran dina.
          Sugeng dalu
          1. 0
            15 Januari 2023 11:56
            >> Horde ing pangertèn sing godhongé amba-a pendidikan protogosudarsivenoe, kang malah priori sak mlebu Rus' ora.

            Aneh, yen ora ana, banjur carane invasi diatur?

            >> Saiki kanggo wong lan jaran. Perkiraan bobot ngomongake 30 prajurit lan 000 jaran. Kang (miturut penulis babad kita) "diasingake". Sing, Strip ing jembaré saka satus kanggo satus seket kilometer.

            Sing, mesthi, ora ana sing weruh lan ora nyoba nyegah dheweke. Nanging, amarga kasunyatane konflik bersenjata taun kepungkur, bisa uga dipercaya, kita duwe tradhisi kaya ngono ...

            >> Nganggep kasunyatan saka jaman kuna alas, detasemen saka 2 nganti 3 ewu pindhah ing sadawane kali.

            Inggih, kula cariyosaken, punapa kathah kali ing sadawaning rute ingkang dipunanggep tentara Mongol. Ing jalur sing ambane 150 km. Yen kita njupuk kolom 3000 ekor sapi, lan tentara total 60000 ewu, banjur 20 kali perlu. Lan ora kaping 20 ing kali sing padha, amarga sawise ngliwati detasemen 1 ora bakal ana sing bisa dipangan ing kono.

            >> Ing kumpul gedhe mung ing pamukiman gedhe.

            Nalika padha kumpul, miturut peta, miturut sinyal kumelun, miturut GPS ...

            >> Dadi desa 15 meter

            Saka endi angka-angka kasebut ... Sak ngertiku, ing jaman tetanen tebasan, "desa" utamane peternakan kanthi 1-2 meter. Apa sampeyan bisa nindakake kasunyatan ing abad kaping XNUMX kanthi cara kaya ngono?

            >> Ing paru bisa Feed, yen ora "horde" utawa tumen, banjur 7200 nuker jaran dina.

            Kasedhiya:
            desa-desa dumunung ing pinggir kali kanthi jarak pawai awan (kenapa? supaya para penakluk luwih kepenak?);
            yen wong desa ora mbela awake dhewe kanthi cara apa wae lan ora nyoba nylametake kanthi ngobong pasokan, sing bakal nyuda nuker saka jatah saben dina, utawa paling ora jaran nuker;
            sing ing sadawane kali, ibu iku wong wadon, iku umume bisa kanggo drive, i.e. dalan padha Cut ana lan kreteg utawa ing paling fords padha glethakaken, sing ora ana anak kali jero lan jurang (lan yen kita nganggep sing nyerang wis digawa metu mung ing mangsa ing es, banjur kesimpulan paradoks dadi metu sing "Mongols" bakal wungu ing mangsa panas - minangka lawan saka Jerman lan Prancis)
            - ing prinsip, skema sampeyan cukup realistis. Loro detasemen Mongol sing lengkap bisa ngliwati kali ing arah siji, ngrusak lan ngrusak kabeh sing ana ing dalane. Ora bakal bisa bali ing dalan iki, ora bakal bisa nampa bala, apa-apa wektu tundha ing dalan, mesthine kudu mangan jaran lan siji-sijine. Lan kanggo nyerang pemukiman gedhe, mesthine kudu njaluk bantuan menyang Angkatan Udara, amarga detasemen kasebut, dumadakan ngaso nglawan sawetara kutha sing dikubengi ing patemon kali, kudu ngedegake kemah (para pembela ora nyerang, dheweke duwe paws), ngirim metu utusan kanggo Unit liyane (lan piye wae golek wong) lan ngenteni Unit iki (mangan sawetara Penyetor sing ora ana), kang bakal dipeksa kanggo mindhah sadawane rute wis rusak kanggo kutha iki. Wong kutha, mesthi, ora nampa bala, padha duwe paws. Sawisé iku, gerombolan Unit langsung njupuk kutha dening badai (kaya ing Warcraft, nggebug bangunan karo sumbu, saka kang ilang titik hit lan cahya munggah) ing saperangan dina lan nerusake.

            >> Sugeng dalu!

            Lan uga esuk kanggo sampeyan!
        3. 0
          16 Januari 2023 16:38
          Kutipan saka Evil Eye
          Coba bayangake pira sing bisa diduweni ing desa cilik abad 12-13. Kanggo gerombolan akeh ewu Mongol.

          Ing desa kasebut ana 50 jaran. Tanduran kasebut disimpen nganti 200 dina. Wong-wong sing nyerang padha teka, menehi panganan suket lan gandum kanggo jaran, lan dina sabanjure padha mlebu ing desa liyane. Nganti 10 jaran bakal diwenehi panganan kanthi biaya keluwen ing desa iki.
          1. +2
            16 Januari 2023 18:19
            >> Ana 50 jaran ing desa.

            Apa desa abad duwe 50 jaran? Ing abad kaping 13 ana tetanèn tebang-bakar, akèh-akèhé désa ana siji-loro yard.

            >> Hay disimpen nganti 200 dina.

            Napa 200, mangsa kita luwih cendhek, kita ora manggon ing tundra ...

            >> sesuke mlebu desa liyane.

            Sepisan maneh: desa-desa kok adoh-adoh lakune pawai awan, supaya luwih trep tumrap para panakluk?

            >> Nganti 10 jaran bakal dipakani kanthi biaya keluwen desa iki.

            Aku mbaleni kesimpulan saka komentar sadurunge:
            "Loro detasemen Mongol sing lengkap bisa ngliwati kali ing arah siji ... Ora bakal bisa bali ing dalan iki, ora bakal bisa nampa bala, wektu tundha ing dalan bakal meksa mangan jarane. lan saben liyane. Lan kanggo nyerang pemukiman gedhe, mesthine kudu njaluk bantuan menyang Angkatan Udara.

            keprungu
    4. + 22
      13 Januari 2023 10:32
      Lan saiki aku bakal mbuktekake sampeyan kanthi "ilmiah" manawa ora ana Chukchi utawa Evenks. Musim panas ing tundra, nalika paling sethithik sawetara jinis vegetasi katon, 2-3 sasi. Dheweke ora bisa tuwuh apa-apa. Reindeer uga ora bisa urip ing kahanan kaya ngono, ing ngendi dheweke bakal entuk panganan nalika tundra ditutupi salju suwene 9 wulan saben taun? Lan sampeyan ora bisa nyiyapake hay kanggo wong-wong mau, ora saka apa-apa. Apa sing kudu dipangan Chukchi? Mung ing cranberries lan cloudberries sampeyan ora bakal tahan suwe. Yen ora ana kidang, banjur ora ana daging. Lan ora ana kulit, apa sing nganggo lan carane ndhelikake saka kadhemen? Mula ketok yen Chukchi minangka mitos sing digawe dening penulis lelucon.
      1. +4
        13 Januari 2023 10:49
        Cetha. Luwih becik ora ngomong. Iku bakal bisa, sijine limang pluss.
        1. +3
          13 Januari 2023 12:18
          Kutipan saka Lykases1
          Cetha. Luwih becik ora ngomong. Iku bakal bisa, sijine limang pluss.

          Ya, dheweke nindakake kanthi apik. Uga +
      2. +4
        13 Januari 2023 10:49
        Kancil njaluk panganan saka ngisor salju, kaya jaran "Mongolia". Padha mung "milih" salju kabeh dina lan Feed. Ora ana sing nunggang 20 km saben dina.
        1. +9
          13 Januari 2023 11:21
          Ya, aku ngerti banget. Aku mung menehi argumentasi kanthi gaya penulis.
          Lan yen sampeyan numpak, banjur 20 km iku setengah jam. Yen sampeyan mlaku kanthi cepet, banjur 4 jam. Wektu liyane, mangan.
          1. -2
            13 Januari 2023 11:45
            Ayo dadi duwekmu. Kanggo 4 jam "mlaku" rehashing, konsumsi energi jaran bakal nambah kaping pirang-pirang, lan wektu angkat bakal suda meh loro. Nanging aku ora bakal argue karo sampeyan, uga, aku wis tau dadi angon reindeer.) Nanging pungkasan mangsa, kang ing tlatah tilas latihan militèr ing kutha Emba, r. Kazakhstan, nalika aku weruh jaran jaran sing lagi mangan ing steppe, aku takon karo pangon lokal babagan masalah iki, amarga sawetara wong sing kerja dadi pembalap kanggo kita. Wangsulane kaya mangkene: "Yen sampeyan pengin jaran menyang ngendi wae ing mangsa, banjur dipakani. Ora bakal menyang ngendi wae ing pangonan."
          2. +1
            13 Januari 2023 19:41
            Ayo nambahake kasunyatan manawa wong tanpa pemanasan ora bisa mindhah nganti suwe ing mangsa, jas ora bakal ngirit akeh yen sampeyan lunga nganti suwe. Lumaku ing mangsa malah ing jaran utawa mlaku liwat lapangan menyang desa sèket kilometer. Frostbite ing ngarsane jas wulu diwenehake. Lan apa sing ditindakake dening akeh pasukan kasebut, kayu bakar ora tuwuh ing steppes. Lan nyeret wong-wong mau metu saka alas minangka jaran tambahan sing uga kudu dipakani, lan panyebaran massa pasukan iki bodho amarga nggoleki pangonan kanggo kewan, lan carane ngatur gerombolan iki menyang rapat umum sing wis direncanakake ing wektu. mung sing paling cedhak bakal kumpul, liyane kudu ngenteni ing salawas-lawase. Waduh, maneh karo crita resmi ora pas.
            1. 0
              14 Januari 2023 12:22
              Kutipan saka: evgen1221
              Ayo nambahake kasunyatan manawa wong tanpa pemanasan ora bisa mindhah nganti suwe ing mangsa, jas ora bakal ngirit akeh yen sampeyan lunga nganti suwe. Lumaku ing mangsa malah ing jaran utawa mlaku liwat lapangan menyang desa sèket kilometer. Frostbite ing ngarsane jas wulu diwenehake. Lan apa sing ditindakake dening akeh pasukan kasebut, kayu bakar ora tuwuh ing steppes. Lan nyeret wong-wong mau metu saka alas minangka jaran tambahan sing uga kudu dipakani, lan panyebaran massa pasukan iki bodho amarga nggoleki pangonan kanggo kewan, lan carane ngatur gerombolan iki menyang rapat umum sing wis direncanakake ing wektu. mung sing paling cedhak bakal kumpul, liyane kudu ngenteni ing salawas-lawase. Waduh, maneh karo crita resmi ora pas.

              Aku ora ngerti carane 50 km, nanging 25 km. ing mangsa, ing minus 20, Aku tau kudu pindhah bebarengan dalan taiga.
              Ora ana apa-apa, teka tanpa frostbite.
            2. +2
              16 Januari 2023 03:39
              Hello, lan ing mangsa kanggo pindhah menyang gunung kanggo minggu liyane otonomi, iku. Bezlesa. Lan carane Amundsen sadurunge UP. entuk? Saiki, mesthi ana gas lan bensin, nanging relatif bubar padha uga nggawa kayu bakar, kabeh iki ora kanggo dadi panas, mesthi, nanging kanggo leleh banyu. Lan kabeh iki cukup umum. Iku babagan sandhangan sing bener. Latihan lan pengalaman.
              1. +1
                16 Januari 2023 18:21
                Amundsen teka, lan Scott seda. Kene, maca carane. Aku bakal langsung ngomong: sing pisanan luwih apik karo bahan bakar, dheweke nyopir asu setengah mati, banjur karo kanca-kancane dheweke mateni sawetara lan mangan. Padha digawe panas karo kerosene, Scott, minangka padha suggest, komplong padha soldered karo timah, kang ambruk ing kadhemen lan entek kerosene.

                Sampeyan ndeleng cara kerja analogi: yen sampeyan lali babagan Scott, gambar kasebut langsung dadi ora lengkap. Nanging gambar lengkap katon beda.
                1. 0
                  17 Januari 2023 00:19
                  Inggih, Scott wis mati, nanging Amundsen ora. Lan aku ora mati sawise bola-bali lelungan menyang gunung ing mangsa. Iki tegese ing nimbang carane urip ing kadhemen lan ora kelet bebarengan flippers, Mongol luwih cedhak karo Amundsen lan aku tinimbang Scott.
                  1. +1
                    17 Januari 2023 00:41
                    Ya, dheweke duwe wadhah minyak tanah sing berkualitas, ora kaya Scott, lan navigasi liwat lintang apik))))
        2. +3
          13 Januari 2023 12:19
          Kutipan saka: Derbes19
          Ora ana sing nunggang 20 km saben dina

          Iki lompat rong jam. Banjur aku ora pengin mangan!
          1. 0
            13 Januari 2023 12:40
            Sampeyan nyoba kanggo nerangake iki kanggo jaran luwe.) Kita padu karo sampeyan ora ana gunane. Yen peternak jaran (pangon) ujar manawa jaran ora bakal lunga menyang endi wae tanpa pasokan ing musim dingin, mula tegese.
            1. +1
              16 Januari 2023 03:46
              Pangon ngomong akeh. Padha uga ngandika ing mangsa panas sing padha ngandika iku ora bakal bisa. Ngerti carane dadi kasengsem.
            2. +1
              17 Januari 2023 13:47
              Derbes19. Jaran mau sadurunge tindak menyang ngendi wae, ngrungokake critane asu ajag, ing kono padha mburu apik, tegese ana pangonan sing apik. Mung sawise iku jaran bakal menyang mrana.
        3. +1
          13 Januari 2023 19:09
          Lan uga, yen ora ana panganan, kancil utama nglumpukake kurultai lan ing kana padha mutusake kancil sing arep dipangan. Lan padha mangan. Banjur padha ngadeg lan burped, bajingan isin.
      3. +1
        13 Januari 2023 11:25
        kancaku U. Cherny, pisanan, yen sampeyan tau dibukak tundra, sampeyan bakal ngerti sing salju FULLY nyawiji ing tundra ing Mei, lan tumiba ing separo kapindho September, supaya isih limang sasi, lan re 2 -3. Kapindho, kidang disebar ing komplotan sing relatif cilik ing wilayah sing wiyar lan pindhah menyang ngendi ana pangan, lan ora ing ngendi perlu kanggo perang. Kaping telu, kidang ukurane ping papat luwih cilik tinimbang jaran lan ora ditunggangi. Lan kaping papat, Chukchi lan Evenks, saliyane daging rusa, mangan iwak, walrus, paus, uga panganan kaleng sing diimpor lan jeruk liyane. Dadi wicaramu, sanajan ekspresif lan sarkasme, mabur telung meter ngliwati kasir.
        1. +1
          16 Januari 2023 03:54
          Umumé, perdagangan utama Chukchi yaiku serangan ing kemah Koryak. Iki padha polar Zulus. Lan perang Rusia karo Chukchi, sing, Rusia mbela ing yasak Koryaks, langgeng 200 taun. Sing paling dawa, ora kalebu wong Abkhazia. Iki, kanthi cara, kanggo pitakonan saka impossibility perang sukses "savages" nomads, lan underdevelopment sing. Rusia padha karo Firearms.
          1. +1
            16 Januari 2023 18:26
            Nanging perang gerilya. Wong-wong lokal tumindak ing unsur asli, padha duwe kauntungan lokal ing nomer (amarga kasunyatan sing Rusia, ora kaya Mongol apik banget, ora bisa drive sepuluh ewu tentara menyang tunda), partisans native bisa kanthi sengaja nyopot pasokan. (kang jinis Mongol ora perlu , lan kabeh penakluk liyane perlu).

            Ing wektu sing padha, malah entuk kamenangan militèr, malah gedhe-gedhe, pribumi ora bisa nahan serangan expansionist saka wong sing luwih maju ekonomi. "Wanita isih nglairake", industri bakal menehi senjata sing luwih sampurna - lan penaklukan bakal diwiwiti maneh. Sanadyan Chukchi, utawa India, utawa Maori, utawa Zulus ora bisa nyerang kutha-kutha dhasar saka tetanggan maju.
            Mulane, watesan saka kemampuan pribumi kanggo ngalahake kahanan normal urip bebarengan saka kolonialis.

            Ing wektu sing padha, _nomads_ pancen bisa nindakake operasi nyerang yen nampa pasokan saka papan liya liwat perdagangan.
      4. +7
        13 Januari 2023 12:15
        Apa aku kantun soko? Apa Chukchi wis nindakake kampanye militer kanggo 10000 km? Lan akeh wong 30000? ngguyu
        1. -2
          13 Januari 2023 14:09
          Wong kasebut nyoba mbela versi resmi, nanging mbela banget nganti dheweke mbantah ngguyu
        2. -1
          16 Januari 2023 23:51
          Ketoke dheweke ora kejawab, yen saka Segara Kaspia menyang Ryazan, miturut pendapat sampeyan, 10 ewu kilometer, mula Chukchi ing pirogues bisa nyerang Sumatra. Kasunyatane, informasi kasebut kudu ditliti dhisik. Banjur papan sing salah ora bakal muncul babagan "Mongol sing teka saka ngendi wae, sing numpak 10 ewu kilometer lan ngobong Ryazan" Lan mbantah omong kosong sing digawe dhewe iki ora bakal nyebabake "kesimpulan" yen, de, ora ana Batu. .
          1. +1
            18 Januari 2023 14:56
            Chukchi ora butuh iki, nanging wong-wong kidul ing rakit piye wae teka ing Pulo Paskah lan Kapuloan Hawaii.
      5. -1
        13 Januari 2023 20:52
        Kutipan: W. Cheny
        Lan saiki aku bakal mbuktekake sampeyan kanthi "ilmiah" manawa ora ana Chukchi utawa Evenks. Musim panas ing tundra, nalika paling sethithik sawetara jinis vegetasi katon, 2-3 sasi. Dheweke ora bisa tuwuh apa-apa. Reindeer uga ora bisa urip ing kahanan kaya ngono, ing ngendi dheweke bakal entuk panganan nalika tundra ditutupi salju suwene 9 wulan saben taun? Lan sampeyan ora bisa nyiyapake hay kanggo wong-wong mau, ora saka apa-apa. Apa sing kudu dipangan Chukchi? Mung ing cranberries lan cloudberries sampeyan ora bakal tahan suwe. Yen ora ana kidang, banjur ora ana daging. Lan ora ana kulit, apa sing nganggo lan carane ndhelikake saka kadhemen? Mula ketok yen Chukchi minangka mitos sing digawe dening penulis lelucon.

        Ora ana gunane. Alternatif paling ora duwe saham ing sirahmu. Lan sing ngomong yen jaran Horde mung mangan pangonan.
        Ing pemukiman sing ditawan, panganan dikumpulake lan diitung.
      6. +1
        13 Januari 2023 21:22
        Mula ketok yen Chukchi minangka mitos sing digawe dening penulis lelucon.

        Beda karo Koteek, bab lelucon sing ora dicritakake. Kesimpulan - ana kucing! Cuk ora!!!
        Solusi kanggo Chukchi yaiku nggawe lelucon babagan kucing, supaya sing terakhir ora ngerti !!!
        Ora nglanggar Chukchi keren guys!!!
      7. 0
        13 Januari 2023 21:25
        Ora mung kuwi, ora mung Chukchi sing ragu-ragu, nanging uga ana jaran. Ngadili dhewe. Kabeh herbivora gedhe yaiku artiodactyls, lan siji-sijine artiodactyl sing bisa dipercaya ilmu pengetahuan yaiku zebra, sing dikabarake manggon ing Afrika, kewan sing ganas lan thermophilic, ora bisa dilatih. Lan, amarga, kaya sing sampeyan deleng, adoh saka Afrika ing njaba jendhela kita, mula ora ana jaran sing diarani jaran, lan uga kanggo anget. Paling kamungkinan, sing diarani jaran iku macem-macem kewan sing disandangi dening Inggris lan Paus, saka elk kanggo asu, gumantung ing ukuran sing disebut. "jaran". Lan amarga ora ana jaran, Jenghis Khan uga ora ana.
    5. +2
      13 Januari 2023 10:57
      wayahe liyane. Ayo ngetung dawa urutan marching saka "Mongol-Tatars" sing misuwur iki, sing obah kanthi jumlah 300 ewu wong, utawa 400 ewu wong, lan saben duwe 3 jaran - sing ditunggangi, sing digawa. bagasi lan sing , kang kanggo perang, tindak ing WINTER sadawane dalan alas kanggo Vladimir. Dalan alas kita malah saiki maksimal 2 pengendara sing cedhak bisa liwat. Lan iku ora nang endi wae. Lan Mongol duwe yuta jaran. Jaran 2 baris tegese 500 ewu baris ing dalan alas. Dawane awak jaran Mongolia siji lan setengah meter, kanthi gulu lan sirah - paling sethithik 2 meter, jarak antarane - uga, supaya paling sethithik 1 meter. Secara total, kita duwe kolom "Kavaleri Mongolia" kanthi dawane 1 kilometer !!!

      liyane. Saka cathetan Przhevalsky. Iki bab unta, nanging padha bisa lantaran kanggo jaran.
      Steppe utawa ara-ara samun, kanthi hamparan tanpa wates, dadi habitat asli unta; ing kene dheweke rumangsa seneng banget, kaya bendarane, wong Mongol. Loro-lorone padha mlayu saka urip mapan, minangka saka mungsuh paling gedhe, lan unta tresna kamardikan sudhut supaya akeh sing, sijine ing corral paling kanggo pangan sing paling apik, kang cepet ilang bobot lan pungkasanipun mati.
      Umumé, unta minangka kewan sing khas banget. Kanthi gati kanggo pangan promiscuous lan moderat, kang bisa dadi model, nanging iki bener mung kanggo ara-ara samun. Nggawa unta menyang pangonan sing apik, kaya sing biasa kita deleng ing negara kita, lan tinimbang mangan lan lemu, dheweke bakal saya kuru saben dina. Kita ngalami iki nalika kita teka karo unta kita menyang Meadows alpine apik banget ing pagunungan Gan-su. Unta rusak nalika padha ora duwe pangan ing ara-ara samun. Ing kene, panganan favorit saka kewan sing diterangake yaiku: bawang bombay lan budargana, disusul dyrisun, wormwood kurang utawa saxaul ing Alashan lan kharmyk, utamane nalika woh wohan beri manis-asin.
      Umume, uyah pancen perlu kanggo unta, lan dheweke mangan kanthi seneng karo lapisan uyah putih, utawa sing diarani gujir, sing akeh banget nutupi kabeh rawa uyah lan asring metu saka lemah, sanajan ing steppes ing Mongolia. Yen ora ana gujir, unta mangan, sanajan ora entuk manfaat kanggo awake dhewe, uyah murni, sing kudu diwenehi kaping pindho utawa kaping telu saben wulan. Yen kewan sing diterangake wis suwe ora duwe uyah, mula bakal ilang bobote, sanajan panganan akeh. Banjur unta asring njupuk watu putih ing cangkeme lan dikunyah, dikira gumpalan uyah. Sing terakhir, utamane yen unta wis suwe ora mangan, tumindak minangka laxative. Ora ana tanduran gudjir lan solonetsous bisa uga nerangake kasunyatan manawa unta ora bisa urip ing papan sing apik ing negara pegunungan. Kajaba iku, kanggo wong-wong mau ora ana jembar ara-ara samun, ing ngendi kewan-kewan kita mlaku-mlaku kanthi bebas ing mangsa panas.

      Unta Mongolia lan jaran Mongolia minangka endemik khas. Sing, ing sanjabane habitat biyasa kanggo ewonan taun, urip banget. Yen padha urip ing kabeh.
      1. +3
        13 Januari 2023 12:21
        Kutipan saka Seal
        salah siji 300 ewu wong, utawa 400 ewu wong

        Saka ngendi angka kasebut dijupuk?
        1. -1
          13 Januari 2023 14:10
          Inggih, dibagi 10. Lan ora ana sing bakal owah.
        2. +5
          13 Januari 2023 14:12
          Digit pungkasan - 30 ewu! Lan banjur yuta jaran mung bakal mangan sing nduweni, kaliren
          1. 0
            13 Januari 2023 14:38
            Yen 30 ewu ninggalake Mongolia, mula ora mungkin luwih saka 300 wis tekan Rusia.)
        3. +3
          13 Januari 2023 17:03
          Kutipan saka kaliber
          Saka ngendi angka kasebut dijupuk?
          Iki dudu nomer paling gedhe. . Plano P. Carpini, contone (apa sampeyan pracaya, ta?) nemtokake jumlah pasukan Batu, sing ngepung Kyiv, ing 600 ewu wong. Penulis kronik Hungaria Simon ngaku yen "500 ewu bersenjata" nyerang Hongaria karo Batu.
          Yen kita njupuk pesen saka biksu Hungaria Julian menyang legate papal bab Mongol-Tatars. Paling asring dheweke nyebutake pilihan sing diakhiri karo tembung: "Aku ora nulis apa-apa babagan jumlah kabeh pasukane."
          Nanging, ana sawetara dhaptar pesen iki, lan ing kene, contone, dhaptar F, postscript ditambahake ing tulisan tangan sing beda: "Tentara Mongol dumadi saka 240 ewu budak sing ora miturut ukum lan 135 ewu prajurit sing paling apik ing hukume."
          Apa sampeyan cukup?
        4. 0
          13 Januari 2023 20:34
          Kutipan saka kaliber
          Kutipan saka Seal
          salah siji 300 ewu wong, utawa 400 ewu wong

          Saka ngendi angka kasebut dijupuk?

          Kita ngerti saka fantasi. Endi maneh. Ing wektu iku, 40-50 ewu tentara gedhe
          Cukup kanggo ndeleng tokoh-tokoh pertempuran terkenal Cressy, Poitiers, Grunwald.
      2. +1
        13 Januari 2023 20:44
        Kutipan saka Seal
        wayahe liyane. Ayo ngetung dawa urutan marching saka "Mongol-Tatars" sing misuwur iki, sing obah kanthi jumlah 300 ewu wong, utawa 400 ewu wong, lan saben duwe 3 jaran - sing ditunggangi, sing digawa. bagasi lan sing , kang kanggo perang, tindak ing WINTER sadawane dalan alas kanggo Vladimir. Dalan alas kita malah saiki maksimal 2 pengendara sing cedhak bisa liwat. Lan iku ora nang endi wae. Lan Mongol duwe yuta jaran. Jaran 2 baris tegese 500 ewu baris ing dalan alas. Dawane awak jaran Mongolia siji lan setengah meter, kanthi gulu lan sirah - paling sethithik 2 meter, jarak antarane - uga, supaya paling sethithik 1 meter. Secara total, kita duwe kolom "Kavaleri Mongolia" kanthi dawane 1 kilometer !!!

        liyane. Saka cathetan Przhevalsky. Iki bab unta, nanging padha bisa lantaran kanggo jaran.
        Steppe utawa ara-ara samun, kanthi hamparan tanpa wates, dadi habitat asli unta; ing kene dheweke rumangsa seneng banget, kaya bendarane, wong Mongol. Loro-lorone padha mlayu saka urip mapan, minangka saka mungsuh paling gedhe, lan unta tresna kamardikan sudhut supaya akeh sing, sijine ing corral paling kanggo pangan sing paling apik, kang cepet ilang bobot lan pungkasanipun mati.
        Umumé, unta minangka kewan sing khas banget. Kanthi gati kanggo pangan promiscuous lan moderat, kang bisa dadi model, nanging iki bener mung kanggo ara-ara samun. Nggawa unta menyang pangonan sing apik, kaya sing biasa kita deleng ing negara kita, lan tinimbang mangan lan lemu, dheweke bakal saya kuru saben dina. Kita ngalami iki nalika kita teka karo unta kita menyang Meadows alpine apik banget ing pagunungan Gan-su. Unta rusak nalika padha ora duwe pangan ing ara-ara samun. Ing kene, panganan favorit saka kewan sing diterangake yaiku: bawang bombay lan budargana, disusul dyrisun, wormwood kurang utawa saxaul ing Alashan lan kharmyk, utamane nalika woh wohan beri manis-asin.
        Umume, uyah pancen perlu kanggo unta, lan dheweke mangan kanthi seneng karo lapisan uyah putih, utawa sing diarani gujir, sing akeh banget nutupi kabeh rawa uyah lan asring metu saka lemah, sanajan ing steppes ing Mongolia. Yen ora ana gujir, unta mangan, sanajan ora entuk manfaat kanggo awake dhewe, uyah murni, sing kudu diwenehi kaping pindho utawa kaping telu saben wulan. Yen kewan sing diterangake wis suwe ora duwe uyah, mula bakal ilang bobote, sanajan panganan akeh. Banjur unta asring njupuk watu putih ing cangkeme lan dikunyah, dikira gumpalan uyah. Sing terakhir, utamane yen unta wis suwe ora mangan, tumindak minangka laxative. Ora ana tanduran gudjir lan solonetsous bisa uga nerangake kasunyatan manawa unta ora bisa urip ing papan sing apik ing negara pegunungan. Kajaba iku, kanggo wong-wong mau ora ana jembar ara-ara samun, ing ngendi kewan-kewan kita mlaku-mlaku kanthi bebas ing mangsa panas.

        Unta Mongolia lan jaran Mongolia minangka endemik khas. Sing, ing sanjabane habitat biyasa kanggo ewonan taun, urip banget. Yen padha urip ing kabeh.

        Lan aja ngetung omong kosong iki.
        Kaping pisanan, anakan jaran Siberia aran cukup nyaman ing Eropah.
        Ayo kula ngelingake yen Mongolia sing padha nalika Perang Donya II ngirim atusan ewu jaran menyang Tentara Abang. Miturut pendapat sampeyan, dheweke langsung kudu mati amarga kahanan sing ora biasa.
        Kapindho, sapa sing ngandhani yen wong Mongol mlaku ing kolom sing terus-terusan?
        Mungkin mandheg nggawe wong bodho?
        Padha ing produksi, dibagi tentara menyang bagean ing sawetara arah lan nyawiji kanggo perang lan dijupuk saka kutha-kutha gedhe.
        Kabeh iki padha latihan ing mburu. tokoh 300 ewu, 400 ora ana sing nampa kanggo dangu.
        Dadi sampeyan wiwitane nggawe data sing salah, nggawe kesimpulan sing salah.
        1. +1
          13 Januari 2023 21:02
          Mungkin mandheg nggawe wong bodho?
          Padha ing produksi, dibagi tentara menyang bagean ing sawetara arah lan nyawiji kanggo perang lan dijupuk saka kutha-kutha gedhe. Trik kasebut, sanajan kanthi cara komunikasi modern, rumit banget. Ing dina iku meh ora bisa. Apa sampeyan wis mikir babagan masalah logistik, komunikasi lan intelijen?
          1. -1
            13 Januari 2023 22:11
            Kutipan saka: Derbes19
            Mungkin mandheg nggawe wong bodho?
            Padha ing produksi, dibagi tentara menyang bagean ing sawetara arah lan nyawiji kanggo perang lan dijupuk saka kutha-kutha gedhe. Trik kasebut, sanajan kanthi cara komunikasi modern, rumit banget. Ing dina iku meh ora bisa. Apa sampeyan wis mikir babagan masalah logistik, komunikasi lan intelijen?

            Sampeyan ora mikir iki. Ora ana cara komunikasi liyane kajaba radio.. Utusan uga digunakake nalika Perang Dunia II.
        2. 0
          14 Januari 2023 20:39
          Masalahe yaiku wong Mongol ora duwe jaran Prozhivalsky, ora ana jaran Inggris. Ora ana jaran babar pisan sing bisa nggendhong wong. Ing Amerika, jaran umume katon sawise nglangi Columbus. Sampeyan mbokmenawa ndeleng cukup film lan lukisan ditulis sawise 500 taun. Ana masalah liyane dalan, padha ora ana uga. Ora ana autobahn, lan uga ora ana sepur. Dalan mung kali lan segara. Sejarawan wis suwe mlebu ing kategori pemimpi. Biasane padha amatir, amarga. tema native asring ora ana ing umum lawas saka 200 taun. Lulus topik kanggo centhang ing buku cathetan siswa.
          1. 0
            16 Januari 2023 05:09
            Masalahe yaiku wong Mongol ora duwe jaran Prozhivalsky,
            Przhevalsky, dheweke, lan ora babagan Pri Zhevalsky. Jaran Przewalski ora ana hubungane karo jaran Mongolia, lan uga jaran Inggris. Jaran Mongolia bisa gallop karo penunggang ing pelana 10 km ngliwati steppe. Iki jaran sing kuwat banget. Mlaku ing 60 - 100 km / dina ora masalah. Mongol lumaku liwat Samarkand, Bukhara lan Derbent, lan mung ing suket apik tengen steppe.
      3. -3
        13 Januari 2023 23:10
        WINTER tindak ing dalan alas menyang Vladimir
        bebarengan Oka beku, lan banjur bebarengan Klyazma, padha bisa liwat. Kajaba iku, wong Mongol nduweni komando lan kontrol sing apik, lan kecerdasan. padha pindhah kanthi kapisah, nggunakake panuntun, lan ninggalake kanggo rendezvous ing panggonan lan wektu sing wis ditemtokake. Lan ora ana luwih saka 20 ewu, sing akeh banget kanggo Abad Pertengahan. Lan sethithik banget kanggo dina iki. Rong divisi kavaleri saka USSR saka segi jumlah mung soko. Omong kosong babagan impossibility saka advance saka Khingan menyang Volga lan Don dibantah dening migrasi bola-bali Kalmyks menyang China, karo wanita, barang-barang lan wedhus.
        1. -2
          14 Januari 2023 22:31
          Sing. saiki Mongol nyawiji karo yurt, banjur bakal gampang njupuk Moscow mlaku. Apa sampeyan tau weruh carane wong nomaden utawa pribumi urip? Malah saiki dheweke bakal ngganti vodka karo roti kanggo kulit lan emas. Tanpa wesi lan jaran, penakluk sial)) Jaran sing saiki ana ing Mongol yaiku jenis modern. Sadurungé, jaran Mongol ora mung bisa nanggung beban perang, nanging uga sing nunggang).
          1. 0
            15 Januari 2023 00:12
            Sing. saiki Mongol karo yurts nyawiji, banjur bakal gampang njupuk Moscow
            Sampeyan, kayane, dhasar ora pengin ndeleng bedane antarane populasi sing mapan ing jaman pasca-industri lan ing Abad Pertengahan? Lan antarane Mongol modern lan abad kaping 13? Jaran Asia cukup cocok - aku numpak jaran Kyrgyz lan Tuvan ing tapel wates karo Mongolia, kanthi cara. Sampeyan bisa ngirim game rakyat ing Mongolia ing Internet. Kanggo ndeleng jaran ing foto.
            Sadurungé, jaran Mongol ora mung bisa nanggung beban perang, nanging uga sing nunggang).
            STE, nyuwun pangapunten, badai salju sing ganas. Sampeyan njupuk saka ngendi? Babagan suku nomad Mongolia.
            1. +1
              15 Januari 2023 09:04
              Iki minangka jaran modern, game bisa ditonton ing Kazakhstan. Mongol ora duwe jaran Eropa, kaya wong Amerika sadurunge Columbus, malah rodha ora dikenal ing Amerika. Lan sampeyan lagi mbangun perang gedhe, film Avatar malah luwih jujur, Fantasi wis mlebu ana. Saka ngendi sampeyan entuk informasi saka film kasebut? ;^) Lan wong Mongol karo Tatar dudu Farse Alkitab. Yen sampeyan kasengsem, maca babagan pribumi ing buku-buku abad kaping 19 dening penulis Rusia, iki dudu umur liar kaping 13 kanggo sampeyan) Sampeyan bisa, mesthi, mbangun teori sing ana peradaban sadurunge lan mati minangka asil. saka bencana alam, malah artefak sange ditemokake, nanging peradaban kuwi ora pas karo urip nomads biasa sing ora duwe idea ora mung bab teknologi lan pinunjul saka emas, nanging uga bab sumber daya administratif. Kabeh argumen sampeyan mung pendapat saka penulis abad 19, ora ana artefak asli kanggo abad 13, kalebu sing ditulis. Lukisan kasebut dinuga disalin saka asline tulisan, diterbitake ora luwih awal saka abad kaping 18. Pitakonan iku prasaja, saka ngendi asale saka penulis abad kaping 19, amarga kabeh padha nulis minangka siji sing padha duwe asli saka teks kuna?
              1. 0
                15 Januari 2023 18:20
                Iki minangka jaran modern.
                Jenis jaran Mongolia ora owah akeh sajrone sewu taun. Iki dikonfirmasi kanthi analisis genetik. Kajaba iku, ora ana sing ngalangi panggunaan jaran sing dijupuk. Sadurunge Columbus, Mesoamerika duwe wiwitan Zaman Perunggu. Apa hubungane Zaman Besi ing Eurasia. Roda lan ing Eurasia muncul lan dikembangake ing jaman tembaga kanthi proses rajutan
                domestikasi lan pilihan kewan rancangan. Ing Amerika, kewan sing bisa dimanfaatake durung dikembangake. Miturut cara, padha ngerti setir lan digunakake ing dolanan anak.
              2. -1
                15 Januari 2023 18:37
                Pitakonan iku prasaja, saka ngendi asale saka penulis abad kaping 19, amarga kabeh padha nulis minangka siji sing padha duwe asli saka teks kuna?
                lan ayo padha nindakake iki karo pitakonan iki. Sampeyan menehi sumber saka abad kaping 19 kang penulis nuduhake sing wis document kuna ing tangan, banjur bakal bisa kanggo ngerti apa iku. Sumber awal abad 19, mangga, Rubruk ditulis abad 13, dicithak abad 16.
              3. -2
                15 Januari 2023 19:22
                R. P. Khrapachevsky
                SUMBER MONGOLIAN LAN CINA
                XNUMX-XNUMX abad ABOUT EROPA WETAN
                punika ringkesan singkat saka sumber Cina, karo Digest.
              4. 0
                15 Januari 2023 19:35
                Pitakonan iku prasaja, saka ngendi asale saka penulis abad ka-19 disalin,
                salinan parchment sinode saka Babad Novgorod Kapisan, bakal cocog? 13-15 abad (tanggal nulis fisik), sampeyan bisa ndeleng ing Museum Sajarah.
              5. 0
                16 Januari 2023 04:07
                Lan, supaya, karo jaran, sumber nganti abad ka-19, padha Urut saka figured metu. Ayo ditambahake data arkeologi ing kene. Intine yaiku aksioma sampeyan, de, wong nomaden mundur, mula ora ana penaklukan Mongol. Postulat iki ora bisa ditliti. Hunu, Arab, Turki kuna, lan malah sadurungé ing tembaga, Achaeans, lan banjur Dorians, contone.
                1. -1
                  16 Januari 2023 18:36
                  >> Ayo ditambahake ing kene data arkeologi.

                  Dheweke ora ana ing kene.

                  >> Hunu, Arab, Turki kuna, lan malah sadurunge ing tembaga, Achaeans, lan banjur Dorians,

                  Wong Arab iku dudu nomad ... Luwih tepate, ora kabeh wong Arab nomaden, nanging mung wong Badui. Achaeans lan Dorians ora nomads. Wilayah penaklukane cukup nyata, kajaba wong Arab, sing paling mungkin uga mbuwang mitologi menyang aset kasebut.

                  >> ing sadawane Oka beku, banjur ing Klyazma,

                  Lan apa kanggo mangan?

                  >> wong Mongol nduweni komando lan kontrol sing apik, lan kecerdasan

                  Ora liya saka GPS lan komunikasi satelit digital ditutup? Aku kasengsem ing alam, apa jenis printah lan kontrol bisa ing abad kaping 13, kajaba kutukan bossy lan alat musik ing kadohan pangrungon langsung.

                  >> budhal rendezvous ing panggonan lan wektu sing wis ditemtokake.

                  GPS akurat.

                  >> Omong kosong babagan impossibility saka advance kuwi saka Khingan kanggo Volga lan Don, refuted dening migrasi bola-bali Kalmyks kanggo China, karo barang-barang wanita lan wedhus.

                  Sing THING, sing Kalmyks alon-alon ngumbara karo wanita, barang-barang lan wedhus, nindakake kegiatan ekonomi ing sadawane dalan lan ora storming kutha ing proses. Lan "Mongol" mlayu kanthi cara sing padha karo tentara siji tanpa barang, ora jelas saka ngendi dheweke entuk pasokan.
                  Inggih, kula, kanthi sukses sing padha bisa diarani yen wong Jerman ing cedhak Moskow ing mangsa adhem ora bakal duwe masalah karo pasokan, amarga Chukchi ing tundra ora duwe.
                  1. 0
                    16 Januari 2023 20:52
                    Sing THING, sing Kalmyks alon-alon ngumbara karo wanita, barang-barang lan wedhus, nindakake kegiatan ekonomi ing sadawane dalan lan ora storming kutha ing proses. Lan "Mongol" mlayu ing dalan sing padha karo tentara siji tanpa barang, ora jelas ing ngendi dheweke nampa pasokan.
                    Padha bisa, Kalmyks liwati saka Volga mangsa sadurunge China, nanging sing ora malah titik. Iki luwih saka pitakonan akademisi. Ing sajarah nyata, Batu ora mlumpat liwat steppe sembarang "metu saka endi wae". Gerakan Mongol ing sisih kulon minangka sajarah telung puluh taun saka panangkepan lan subjugasi Naiman, Kereites, negara Karakhanid, negara Khorezmshahs, akses menyang Derbent lan Transcaucasus, kanggo nguber Polovtsy, invasi. saka Crimea, kekalahan Polovtsy, metu saka Subedei lan Jebe menyang Kalka lan kekalahan pasukan Rusia ing 22. karusakan saka Bulgaria. Salajengipun sawise kurultai 35 taun
                    seri kampanye adhedhasar garis sumber saka negara dijupuk. Dheweke mlebu liwat Derbent, lan ora liwat Kazakhstan sisih lor lan steppes Siberia. Babagan zhps, apa sampeyan mikir yen nganti pertengahan abad kaping 19 pasukan kasebut dikontrol mung ing garis pandang? Mangan padha mangan saiki ing Vladimir. Yen wong Achaeans ora nomaden, banjur apa sing dadi wakil saka negara mapan?
                    1. 0
                      16 Januari 2023 21:33
                      >> Bisa, Kalmyks lan mangsa sadurunge China saka Volga liwati

                      Nalika, ing jumlah apa, ing rute apa, nyambung menyang studio ...

                      Ing wektu sing padha, nggambarake prabédan ing konsep "pass" lan "nelukake". Sampeyan bisa mlaku liwat papan ara-ara samun ing endi wae, kanthi alamiah, kanthi detasemen cilik wong miturut area padang rumput.

                      >> Ing sajarah nyata

                      Kepiye carane sampeyan ngerti yen iku nyata?

                      >> Batu ora mlumpat liwat steppe "ora jelas saka ngendi".

                      Mulai karo tataran pisanan - nominasi saka Mongolia dhewe.

                      >> Obahe Mongol ing sisih kulon minangka sejarah telung puluh taun saka panangkepan lan subjugasi sing konsisten

                      Endi bukti yen kedadeyan kasebut. Aku bisa uga dhaptar penaklukan Daenerys saka Game of Thrones, nanging iki ora nyata.

                      >> serangkaian kampanye adhedhasar jalur pasokan negara-negara sing ditawan.

                      Rapopo. Apa jalur pasokan antarane Mongolia lan Kaukasus? Ora ana jalur pasokan ing kana, ing rute perdagangan karavan sing paling murah.

                      >> Dheweke lunga liwat Derbent

                      Derbent minangka pesisir Segara Kaspia. Nalika steppes bisa nglatih maneh minangka pelaut, saka ngendi dheweke entuk prau, kepiye carane ndharat ...

                      >> Apa sampeyan mikir yen nganti pertengahan abad kaping 19, pasukan dikontrol mung ing garis pandang?

                      Nyuwun pangapunten, sampeyan mikir kaya ngono, amarga ora ana owah-owahan ing logistik sampeyan wiwit abad kaping 13 nganti abad kaping 19, mula cara komunikasi uga katon ...

                      Amarga yen ora, sampeyan bakal ngerti, contone, babagan heliograph, lan ora bakal takon pitakonan kasebut.

                      >> Mangan banget, kang saiki dipangan ing Vladimir.

                      Ing Vladimir, padha mangan harvest ing taun. Apa sing ditandur lan dipanen dening mitra Tatar-Mongol sing dihormati nalika lagi lelungan?

                      >> Yen wong Achaeans ora nomaden, banjur apa sing dadi wakil saka negara mapan?

                      Halo. Mycenaean, Athenian lan luwih mudhun dhaftar. Senajan, paling kamungkinan, sajarah negara iki uga akeh banget mitologi.
                      1. -1
                        16 Januari 2023 23:12
                        Nyuwun pangapunten, nanging sampeyan duwe sawetara jinis bubur ing kene. Tongut uwal babagan Kolmyks.
                        Aku wis nyathet sumber babagan penaklukan Mongol.
                        Mycenae, sial, ing Yunani, lan aku ngomong babagan penaklukan Yunani dening Achaeans, kanggo kabeh Mycenae, Yunani dhewe. Wong-wong Achaean iku dudu wong Balkan asli, nanging wong-wong sing nelukake, ing ngendi cuming de griik, dadi. Ing cendhak, aku kesel, karo Derbent lan segara
                        kebangkrutan, sampeyan pungkasanipun rampung kula mati, tuku dhewe peta fisik donya. kelet luwih ing samslnlvyh.
                      2. +1
                        17 Januari 2023 00:30
                        >> Tongut uwal babagan Kolmyks.

                        Ya, ya, ya, conto sing apik ...
                        "Kampanye iki dadi tragedi nasional kanggo Kalmyks. Ing dalan, klompok ètnis Kalmyk, jumlah cilik, ilang luwih saka 100 wong sing tiwas ing paprangan, saka tatu, kadhemen, keluwen, penyakit, uga dicekel, meh ilang. kabeh ternak lan properti - kasugihan utama ... Ing total, ora luwih saka 000-70 ewu Kalmyks tekan tapel wates Qing ... Nanging ana uga sudut pandang sing beda banget babagan jumlah Kalmyks sing slamet, contone, sumber Kazakh modern ngira jumlah wong sing tekan 75-15 ewu ... padha nindakake lelampahan saka Volga menyang China ing pitung detik setengah sasi Kalmyks ditemoni dening pasukan Qing lan pejabat"

                        Nanging Kalmyks bakal mulang babagan sejarah - ora mung bakal teka kanthi kekuwatan lengkap, nanging uga bakal langsung nyekel kuping para pejabat Qin lan njaluk supaya nuduhake dalan menyang Kutha Terlarang! keprungu
                        Nanging, sayangé, kita urip ing donya nyata, dudu dongeng. Lan kampanye iki minangka conto sing apik banget yen "Mongol" njupuk dalan sing padha ing arah ngelawan, banjur sawetara wong bisa nyusup menyang wilayah Rus, ing ngendi dheweke bakal langsung dipanasake. Lha, mbok menawa bakal loman kanggo manggon ing ngendi wae, kita ora luwih ala tinimbang wong Cina.

                        >> Mycenae, sial, ing Yunani, lan aku ngomong babagan penaklukan Yunani dening Achaeans, kanggo kabeh Mycenae, Yunani dhewe.

                        Oh, sampeyan lagi ngomong babagan iki. Achaeans ora bisa nelukake Yunani yen padha nomads, amarga tanpa prau padha ora bakal bisa kanggo njaluk menyang pulo Yunani, lan prau kudu dikembangaké Kerajinan, lan kanggo iki, yen ora kutha, paling ora masyarakat mapan maju. dibutuhake. Lan sejarawan dhewe ora ngerti rincian, amarga iku ing siji saka XNUMXrd lan XNUMX millennia SM. e. Coba golek conto dokumentasi sing luwih apik.
                        Nanging, ing prinsip, wong nomaden bisa uga kalebu ing para penakluk Achaean - kaya ana nomad ing detasemen Chukchi, sing nelayan Chukchi sing manggon minangka bagean nalika kampanye. Kajaba iku, kayaks digawe dening nelayan, ora nomaden. Iki wis tau kedaden sadurunge, lan kene maneh.

                        >> Sumber kanggo penaklukan Mongol, aku wis kadhaptar.

                        Apa sampeyan maca sumber kasebut dhewe utawa mung ndeleng dhaptar ing endi wae? Dadi aku ngutip sampeyan Novgorod Chronicle, ing ngendi Mongolia mung bisa ditarik dening kuping, lan sumber liyane padha.

                        >> Ing cendhak, aku kesel, karo Derbent lan serangan amfibi

                        Ya, sampeyan ora duwe apa-apa kanggo mbantah babagan iki?
                      3. +1
                        17 Januari 2023 01:34
                        , sampeyan ngomong babagan. Achaeans ora bisa nelukake Yunani yen padha nomads, amarga tanpa watercraft
                        Damn, Yunani, utamané dumunung ing semenanjung, bab impossibility saka nomads kanggo tekan pulo, marang Jepang, ing wektu sing padha.
                        takon saka ngendi asale istilah "kamikaze". Babagan Derbent, aku kandha, tuku peta, banjur sampeyan bisa nemokake kepiye sampeyan bisa tekan saka Iran (negara Khorezmshahs ing abad kaping 13) tanpa nggunakake dayung lan prau. Uga, sampeyan nggunakake fisik. map, sampeyan bisa uga ngerti apa tembok ing Derbent ora sadawane pesisir, minangka kudu wis dibangun saka Marines, nanging tengen. Lan kenapa Derbent diarani "Gerbang Wesi" ing babad.
                        Saka babad sing sepisanan, sing nyritakake babad ora ngerti saka ngendi asale wong Mongol, lan sapa dheweke, apa sing diarani. Nanging iki dudu masalahe wong Mongol.
                      4. +1
                        17 Januari 2023 02:09
                        Apa sampeyan maca sumber kasebut dhewe utawa mung ndeleng dhaptar ing endi wae? Dadi aku ngutip sampeyan Novgorod Chronicle, ing ngendi Mongolia mung bisa ditarik dening kuping, lan sumber liyane padha.
                        Ing kene, kanthi cara, ana gandum rasional ing nalar sampeyan. Sampeyan ora nolak invasi gedhe-gedhe Rus ing 36-41. Saiki, nggunakake metode induksi wektu mbalikke, kita bakal nyoba kanggo mangerteni apa ana invasi saka "ora dingerteni" menyang kagungane Khorezmshah ing 18. Lan ing kana, sampeyan ndeleng, kita bakal tekan Onon lan Karulen.
                      5. 0
                        17 Januari 2023 03:09
                        >> Blin, Yunani, dumunung utamané ing semenanjung

                        Peradaban Mycenaean mesthi uga nguwasani pulo kasebut, mula ora mungkin tekan kono tanpa prau.
                        Mesthi wae, ana pilihan sing dikuwasani para nomad ing milenium kaping 2 SM. semenanjung, nguwasani lan banjur mandhiri menyang pulo kasebut (sanajan ora mungkin). Mesthine, iki ora ana hubungane karo wong Mongol, amarga nalika wong Achaean manggon ing semenanjung Yunani, ora ana negara maju. Kanthi sukses sing padha, siji bisa ngutip babad perang saka India Amérika Lor.

                        >> bab ora mungkin wong nomaden bisa tekan ing pulo-pulo, marang Jepang

                        Nah, mbayangno apa sing diomongake. Apa sabanjure?

                        >> saka ngendi asale istilah "kamikaze".

                        "Angin gaib", jeneng angin topan sing kaping pindho ngrusak kapal armada Mongol Khan Kublai ing pinggiran Jepang.

                        Lumrahe, iki mung legenda sing mbuktekake anane kapal selam Mongolia ... Nuwun sewu, kapal, kaya legenda centauromachia mbuktekake anane centaur.

                        >> Babagan Derbent, aku kandha, tuku peta, banjur sampeyan bisa nemokake kepiye sampeyan bisa tekan Iran

                        Sampeyan bisa mlebu. Mung iki ora ana hubungane karo "garis pasokan negara-negara sing ditaklukake", amarga ora ana wong sing waras sing bakal ngumbara ing segara yen jalur pasokan kasebut terus.
                        Sampeyan bisa ninggalake wilayah partisan, jotosan munggah railway karo eselon Jerman lan bali maneh karo scaffolding. Lan banjur kaget: kenapa wong Jerman butuh banget, nanging ing kene ana satus wong sing mlaku-mlaku ing alas tanpa eselon, kenapa yuta Jerman ora bisa nindakake perkara sing padha.
                        Nanging ora bisa. Lan kabeh crita bab carane armadas steppes ngubengi segara, mlayu ing sadawane dalan gunung, njupuk kutha bètèng, sandwiched antarane gunung lan segara, lan banjur ing jumlah satus ewu wong mixed karo Timur - iki. mitologi kutha sing durung dikonfirmasi, sing uga ora ana sing dikonfirmasi. Mitos penaklukan Dagestan dikonfirmasi dening mitos penaklukan Rus ', mitos penaklukan China, lan liya-liyane - lan ora ana bukti materi.
                        Lan kabeh pandakwa yen wong Mongol nggunakake sarana komunikasi negara sing ditaklukake, dibubarake kanthi pertimbangan sing prasaja, yen ing Dagestan, sarana komunikasi kasebut yaiku segara, lan wong Mongol miturut omongane uwong ora teka saka segara.

                        >> kok tembok ing Derbent ora dibangun ing sadawane pesisir, kaya sing kudune, saka Marinir, nanging ngliwati.

                        Lan mulane "marine" ing teori bisa njupuk kutha, nanging pendatang anyar saka steppe ora bisa.

                        >> Saka babad sing sepisanan, sing nulis babad ora ngerti saka ngendi asale wong Mongol, lan sapa jenenge, apa sing diarani. Nanging iki dudu masalahe wong Mongol.


                        >> Ing kene, kanthi cara, ana gandum sing rasional ing nalar sampeyan. Sampeyan ora nolak invasi gedhe-gedhe Rus ing 36-41.

                        Sewu rong atus 36-41, lan drajat "skala" isih kudu dijlentrehake.

                        >>Saiki, nggunakake metode induksi wektu terbalik, ayo nyoba ngerti apa ora ana invasi "ora dingerteni" menyang darbeke Khorezmshah ing 18.

                        Ayo dadi ngomong iku. Apa sabanjure?
                      6. +1
                        17 Januari 2023 03:30
                        Lan mulane "marine" ing teori bisa njupuk kutha, nanging pendatang anyar saka steppe ora bisa.
                        supaya tembok iki, kanggo informasi, ora ing kabeh kanggo nglindhungi kutha, nanging supaya, ngobong luwih ngguyu
                      7. +1
                        17 Januari 2023 03:35
                        Ayo dadi ngomong iku. Apa sabanjure?
                        apik. Kasunyatan manawa, invasi kasebut saka tapel wates karo negara Uighur Karakhanid, apa ana bantahan?
                      8. 0
                        17 Januari 2023 03:53
                        Sampeyan bisa mlebu. Mung iki ora ana hubungane karo "garis pasokan negara-negara sing ditaklukake",
                        masalah sampeyan iku pisanan invent, lan banjur nyoba kanggo "cocog" kasunyatan ing fiction. Mbayangno yen kabeh rute kafilah ngubengi Kaspia, lan lelayaran mung yen dheweke pengin mlebu ing cekungan Volga, saka "Varyag menyang Persia", lan kosok balene. Ngomong-ngomong, ana apa karo "kamikaze" lan Jepang, apa sampeyan ngerti? ngguyu lan kok Derbent minangka "gapura wesi" Endi lan saka ngendi gerbang kasebut?
                      9. 0
                        17 Januari 2023 06:00
                        >> iku, invasi, saka tapel wates karo negara Uighur Karakhanid, ora mbantah?

                        Mesthi ana ngguyu

                        >> sampeyan pisanan invent, lan banjur ing fiction nyoba kanggo "podognat" kasunyatan.

                        Aku uga nemokke hukum Archimedes, aku ngakoni ngguyu

                        >> Mbayangno sing kabeh rute kafilah

                        Coba ngerti bedane rute kafilah, dalan pos lan jalur pasokan tentara - sampeyan bakal nemokake akeh perkara anyar kanggo sampeyan. Ing wektu sing padha, sampeyan bisa mikir babagan ekspresi "bandwidth"

                        Umumé, kabeh kaya iki karo pejabat: Mongol, mesthi, bisa liwat. Kalmyks, ing tangan liyane, liwati (wis ilang saka 50 kanggo 80% saka jumlah sing), kang tegese tentara Mongol menang bisa liwat; kafilah liwati, sing tegese tentara sing menang, kaping pirang-pirang luwih gedhe tinimbang kafilah, uga bakal nyusup ... Iku tetep mung kanggo ngelingi anekdot babagan Anka penembak mesin: "Vasily Ivanovich, sirahe nyusup, nanging pelvis ora nyusup liwat."

                        >> Oalah, apa karo "kamikaze" lan Jepang, sampeyan ngerti?

                        Kita nemokake rong perkara: Jepang duwe crita babagan armada kapal induk Mongolia (nyebrang), lan para pejabat dipeksa nggunakake dongeng kasebut minangka bukti agamane. nglirik

                        >> lan kok Derbent "gerbang wesi" Where lan saka ngendi gapura?

                        Gerbang Besi, jeneng liya yaiku Gerbang Kaspia (Yunani kuna Κάσπιαι πύλαι) minangka jeneng historis lan geografis, sing wiwit jaman peradaban kuno nuduhake rong jalur pesisir sing sempit, sing mbukak dalan menyang suku nomad komunal primitif lor. kidul kanggo peradaban tetanèn sugih Persia kuna, Media lan Mesopotamia

                        Apa sabanjure?
                      10. 0
                        17 Januari 2023 20:57
                        Mesthi ana
                        Banjur ing ngendi pasukan nyerang Khorezmshah ing 18, miturut pendapat sampeyan?
                        Coba ngerti bedane rute kafilah, dalan pos, lan jalur pasokan tentara.
                        apa iku, prabédan iki, ngrumusake.
                        Umumé, kabeh kaya iki karo pejabat: Mongol, mesthi, bisa liwat. Kalmyks, ing tangan liyane, liwati (wis ilang saka 50 kanggo 80% saka jumlah sing), kang tegese tentara Mongol menang bisa liwat; kafilah-kafilah sing liwati, tegese tentara sing menang, sing jumlahe ping pirang-pirang ewu tinimbang kafilah, uga munggah liwat.
                        Sing, saiki, ing mratelakake panemume, pranyata loro telung tumen ora mung bisa "mlumpat tengen steppe saka onon kanggo Volga", nanging uga nyopir ing sadawane dalan saka Khorezm kanggo Derbent? yen ora bisa nransfer pasukane. luwih saka desa-desa sing paling cedhak. ngguyu
                        Apa sabanjure?
                        saiki ngerti sapa tembok ing Derbent saka, lan apa iku tengen? Saka sapa para "pertanian sugih" mbela awake dhewe ing abad kaping 12 lan 13? Nggunakake "dalan" kanggo nyedhiyakake pasukane? ngguyu
                      11. 0
                        17 Januari 2023 22:07
                        >> Banjur ing ngendi pasukan nyerang Khorezmshah v18, miturut pendapat sampeyan?

                        Contone, saka Eropah Wétan))

                        >> >> Coba pahami bedane rute kafilah, dalan pos lan jalur suplai tentara

                        >> apa iku, prabédan iki, ngrumusake.

                        *Ambegan jero*, oke, mesthi, aku weruh pejabat kaya bocah cilik, nanging aku bakal nyoba main Kapten Obvious. Ayo coba langkah demi langkah supaya sampeyan bisa bener.

                        Ana bab kayata throughput. Conto saka fisika: throughput pipa, contone. Jerami kanggo koktail duwe siji, pipa banyu duwe liyane. Apa bisa nyedhiyakake, contone, microdistrict Moskow (padha karo wong, lan dudu unta Mongolia, sing nampa banyu mung saka sumber iki, lan ora mlayu menyang Kali Moskow kanthi rakit) liwat pipa kanthi diameter tabung koktail? Temenan ora mungkin, sanajan kasunyatane ing dina musim panas sampeyan bisa alon-alon nyedhot setengah liter jus liwat tabung iki. Apa ora, sampeyan bisa ngetung matématis kanthi nikelake diameter tabung kanthi kacepetan banyu saben dina lan mbandhingake karo kabutuhan banyu pedunung, sing kita entuk kanthi nikelake kabutuhan saben dinane kanggo banyu kanthi jumlah. saka pedunung dhewe.

                        Apa kabeh wis jelas ing tahap iki? Bantahan, pitakonan?

                        >> Sing, saiki, ing mratelakake panemume, ternyata loro utawa telung tumen ora mung "mlumpat liwat steppe saka onon menyang Volga",

                        Kaya Kalmyks: padha bisa tekan, nanging ora bisa nelukake sapa.

                        >> nanging uga kanggo drive sadawane dalan saka Khorezm kanggo Derbent?

                        Sawise dipecah dadi kelompok kafilah, dagang ing sadawane dalan, yen panguwasa lokal bakal nglilani dheweke liwat lan ora nyuwek baksheesh lan tugas. Ing asas, iku ora bakal bisa kanggo nelukake sapa, lan iku bakal apik yen panguwasa ngidini kanggo nggawa senjata - iki mung cara pedagang saka kabeh ndonya bisa lelungan. Kanggo ngedol 100 wong menyang Derbent kanthi cara iki, nanging kudu ngedol kabeh kewane, amarga ora duwe barang liya, lan ing wektu sing padha ngedol awake dhewe dadi budak.

                        >> Lan carane, banjur miskin Khorezmshah urip sadurunge Mongol, yen ora bisa nransfer pasukane luwih saka desa paling cedhak.

                        Aku malah ora ngerti. Mbokmenawa, kepiye carane manggon ing Eropa - kanthi fragmentasi feodal, vassalage, mbangun hubungan ing prinsip vassalage, perkawinan sing dikontrak kanthi bener lan propaganda agama, kanthi tentara gedhe 5 ewu wong? Nanging, iki wétan misterius, ana despotisms terpusat ing saindhenging, kang, Nanging, nguap nang endi wae ing abad kaping 20, lan wong bali menyang remnants suku.

                        >> Pranyata metu, lan omong kosong Makedonia, lan ngapusi ngalangi?

                        Ing literatur abad tengahan, sing mbangun Gerbang Derbent diarani Alexander Agung, lan dheweke diarani Alexandrov. Sejarawan modern mbantah iki. Apa iku goroh lengkap? Lan yen ana goroh, banjur kenapa informasi liyane babagan dheweke ora goroh?
                        Kanggo sisih paling ya, ngapusi. Inggih, utawa politis bener ngandika, legenda ayu. Makedonia minangka analog lengkap saka Mongolia, negara cilik miskin sing diduga ujug-ujug nelukake setengah donya, ora ninggalake monumen materi saka kekuwatane, lan kanthi cepet nesu kabeh.
                        Nanging, kampanye Indian Alexander, paling kamungkinan, bisa uga, yen kita nimbang sing basa kang ora Makedonia, nanging, contone, Kakaisaran Romawi Wétan, lan pasukan padha diwenehake dening segara utawa ing Efrat.

                        >> saiki ngerti saka sapa tembok ing Derbent, lan apa iku tengen?

                        Saka wong tetanggan, kalebu wong nomaden. Tembung kunci yaiku "tangga".

                        >> Saka kang " sugih zemledelcheskie" Defended ana ing 12.-13. abad?
                        Nggunakake "dalan" kanggo nyedhiyakake pasukane?

                        Apa hubungane karo dalan, yen ana sing nyerang kutha iki, mesthi teka saka Ciscaucasia ing pesisir segara, ora ana dalan.
                      12. -1
                        18 Januari 2023 01:02
                        Ana bab bandwidth ... Apa kabeh cetha ing tahap iki?
                        Sampeyan ndeleng, sampeyan kurang spesifik. Saiki, yen, contone, sampeyan bakal ngomong sing, padha ngomong, dalan saka Khorezm kanggo Derbent wis karakteristik kuwi lan kuwi sing ora ngidini transfer pasukan bebarengan, utawa sumber, lan bakal mimpin, contone, dalan liyane. saka wektu sing padha, nang endi wae, ing panggonan liyane, bebarengan kang bakal bisa kanggo sumber, maneh, karo paramèter fisik, lan dikonfirmasi kasunyatan transfer, karo sumber, utawa Mungkin karo pangukuran pribadi ing lemah. Banjur, b, ora ana rega kanggo pertimbangan sampeyan. Lan supaya STE jaran bunder. ngguyu
                        Kampanye Indian Alexander, paling kamungkinan, bisa uga wis, yen kita nimbang sing basis ora Makedonia, nanging, contone, Kakaisaran Romawi Wétan, lan pasukan padha diwenehake dening segara utawa ing sadawane Efrat.
                        apik banget, nanging segara apa sing mili menyang Efrat? Apa dheweke ngandhani sampeyan, tuku peta donya, utawa sampeyan mikir Alexander duwe Terusan Suez? Banjur, ing abad kaping 4 SM, sampeyan bisa uga duwe Kakaisaran Romawi Wétan, nanging ora ana dalan sing cocog saka Derbent menyang Samarkand ing abad kaping 13 kita. Apa sampeyan, sak jam, dudu Hyperborean, Great Tatar, utawa Fomenkovian liyane? Langsung ngomong, aku langsung setuju karo kabeh argumen sampeyan. ngguyu
                        Aku malah ora ngerti.
                        kene, iki pikiran sing bener, kita kudu sinau, kancaku, sinau donya.
                        Apa hubungane karo dalan, yen ana sing nyerang kutha iki, mesthine saka Ciscaucasia ing pesisir segara, ora ana dalan.
                        Inggih, ing, Scythians bakal teka, contone, saka sisih lor, kanggo Derbent, lan banjur mung dalan wedhus, nanging wastelands, lagi kanggo berkembang Persia.
                        ayo mrono? Kabeh bakal mati ing dalan, pisanan padha mangan jaran, lan banjur kanca kanggo kanca. Lan kanggo apa banjur ngomong, pager tembok? Ngomong-ngomong, sampeyan uga ora ngakoni dinasti Ptolemid? Cleopatra, ana, lan liya-liyane?...
                      13. +2
                        18 Januari 2023 01:52
                        >> Sampeyan ndeleng, sampeyan kurang spesifik.

                        Oh, kuwi, sampeyan durung menehi spesifik babagan bukti anane Kekaisaran Mongol lan hantu sejarah liyane, mung referensi kanggo macem-macem legenda lan analogi sing mumet.

                        Inggih, oke, duwe cara sampeyan. Pira akeh wong sing lunga saka Khorezm menyang Derbent? Satus ewu, sejuta...

                        >> dalan saka Khorezm menyang Derbent nduweni ciri-ciri kaya ngono sing ora ngidini transfer pasukan ing sadawane, utawa pasokane.

                        Aku khusus ngandika yen dalan saka Khorezm kanggo Derbent, ing mratelakake panemume, ana ing dharatan, kang, ing anané ing paling engine uap, ora kalebu kamungkinan kanggo mindhah tentara gedhe saka conquerors.

                        >> lan bakal nggawa, minangka conto, dalan liyane saka wektu sing padha, nang endi wae, ing panggonan liyane, bebarengan kang bakal bisa kanggo sumber, maneh, karo paramèter fisik, lan dikonfirmasi bukti transfer

                        Dalan liyane ing wilayah iki diarani "Segara Kaspia" lan yen sampeyan pengin fakta transfer, aku bisa menehi rekomendasi babagan sejarah Kekaisaran Romawi, dheweke duwe dalan sing diarani "Segara Mediterania" kanthi karakteristik sing padha. ngguyu

                        >> apik, nanging Efrat mili menyang segara apa?

                        Ing India. Nanging bengawan Efrat bisa ditekani liwat darat saka Segara Mediterania.
                        Aku ngerti apa sing bakal sampeyan ucapake: yen sawetara atus wong bisa mlaku utawa nunggang jaran 200 kilometer, banjur sawetara atus ewu bakal bisa mlaku kaping sepuluh; lan yen Vasya bisa mlaku rong langkah menyang jamban, tentara Rusia bakal bisa ngliwati ara-ara samun Gobi kanthi mlaku, lan yen konduktor Vesna Vulovich bisa slamet saka kacilakan pesawat, sampeyan bisa mlumpat tanpa parasut, lan mulane parasut kudu dijupuk saka Angkatan Udara nglirik

                        >> Ngandika, tuku peta donya, utawa sampeyan mikir Alexander wis Terusan Suez?

                        Terusan Suez ora ngarah menyang Efrat ngguyu

                        >> Banjur, ing abad kaping 4 SM sampeyan bisa uga duwe Kekaisaran Romawi Wétan, nanging ora ana dalan sing cocog saka Derbent menyang Samarkand ing abad kaping 13 ing jaman kita.

                        Elderberry ing Taman, lan pamane ing Kyiv. Kepiye hubungane siji karo liyane? Yagene ana Kekaisaran Romawi Wétan ing sajarah resmi abad kaping 4 SM, nanging ora ana dalan sing apik ing Australia ing abad kaping 15? Aku ora ngerti, iku misteri. Mbokmenawa amarga negara berkembang ora rata.
                        Aku bakal takon pitakonan sing luwih insidious: kenapa ana dalan papat ing Moskow, lan dalan sing ala ing Chukotka Nyuwun

                        >> Inggih, ing, Scythians bakal teka, contone, saka sisih lor, kanggo Derbent, lan banjur mung wedhus path, nanging wastelands, lagi kanggo berkembang Persia.
                        ayo mrono? Kabeh bakal mati ing dalan, pisanan padha mangan jaran, lan banjur kanca kanggo kanca. Lan kanggo apa banjur ngomong, pager tembok?

                        pancen bener apik
                        Temenan, bètèng-bètèng iki dadi modhèrn, sawisé kutha iki ora diancam déning wong Scythians.
                      14. -1
                        18 Januari 2023 02:10
                        Pira akeh wong sing lunga saka Khorezm menyang Derbent? Satus ewu, sejuta...
                        telung tumen, ora luwih saka 30 ewu, ora ing panemuku, nanging miturut versi resmi saka crita sing arep perang, miturut kula, tumen liyane bakal cukup kanggo mripatku.
                        kang, ing anané ing paling mesin uap, rampung ngilangake kamungkinan
                        Aku wonder carane Suvorov nyeret lokomotif tengen Alpen?
                        Temenan, bètèng-bètèng iki dadi modhèrn, sawisé kutha iki ora diancam déning wong Scythians.
                        Apa sampeyan mikir yen abad kaping 5 Masehi luwih cepet tinimbang abad kaping 13? Ide sing menarik, nerangake akeh ....
                        Terusan Suez ora ngarah menyang Efrat
                        Dadi, sampeyan ndeleng, sanajan ana Terusan Suez ing cedhak Makedonia, iku mung bakal ngarah menyang Segara Abang, lan ing kono isih kudu ngubengi Semenanjung Arab, lan India ora ing Efrat, nanging ing Gangga. isih ana sawing lan sawing ing sadawane Samudra Hindia. Aku ngomong yen sinau babagan peta fisik iku apik. Sampeyan wis nggawe kemajuan. Lan tuku peta liyane, iki ora cocog yen 200 km saka Efrat menyang Segara Mediterania
                      15. +2
                        18 Januari 2023 03:09
                        ora luwih saka 30 ewu

                        Apa medeni, lan kabeh polling iku penunggang kuda?

                        >> Aku wonder carane Suvorov nyeret lokomotif liwat Alpen?

                        Ora, lokomotif uap diciptakake mung 4 taun sabanjure. Apa sampeyan kanthi kasempatan Fomenkovite, kancaku? ngguyu
                        Coba rephrasing pitakonan.

                        (Aku ora bisa ngerti yen pejabat ing wong sampeyan maneh nyoba mbuktekake kasunyatan fantasi kanthi analogi sing ora bener karo pungkasan abad kaping 18, yaiku karo jaman bubuk mesiu; aneh apa klaim sing bisa ditindakake. Ukrainia kuna sing ndhudhuk Segara Ireng nganggo tangane - sawise kabeh, dheweke nggawe tlaga buatan Chagan ing Kazakhstan, lan kenapa wong Ukrainia kuno ora bisa nindakake perkara sing padha?)


                        >> mikir abad 5 Masehi luwih saka 13? Ide sing menarik, nerangake akeh ....

                        Sampeyan bakal turu. Ing abad kaping 5 Masehi, bèntèng ing Derbent durung njupuk wujud sing digandhengake karo iku))

                        >> Ing kene, sampeyan ndeleng, sanajan ana Terusan Suez cedhak Macedonia, iku mung bakal mimpin menyang Segara Abang, lan ing kono sampeyan isih kudu ngubengi Semenanjung Arab, lan India ora ing Efrat, nanging ing Gangga, ana uga sawing ing Samudra Hindia lan kanggo weruh.

                        Dadi apa? Argumentasi liyane ing gaya sepuh lan pamane ing Kiev?
                      16. -1
                        18 Januari 2023 03:33
                        Apa medeni, lan kabeh jajak pendapat iku jaranan
                        kita ngerti iku ora stokers ing lokomotif uap.
                        Ora, lokomotif uap diciptakake mung 4 taun sabanjure. Apa sampeyan kanthi kasempatan Fomenkovite, kancaku? ngguyu
                        Coba rephrasing pitakonan
                        Ya, sampeyan dhewe nulis manawa gerakan pasukan ing dalan ora mungkin tanpa, paling ora, mesin uap, utawa sampeyan wis lali? Aku nyaranake yen Suvorov kudu nyeret lokomotif karo dheweke. Nanging yen sampeyan tegese kapal uap, banjur kepiye sampeyan nyeret kapal uap, utawa mesin uap murni? Apa jaman bubuk, ing pangertèn sing Suvorov nyabrang Alpen ing baling-baling bubuk? Ing mercon, utawa soko, utawa ing inti? Munchausen, kanthi cara, sawetara wektu ana ing layanan Rusia. Supaya dheweke bisa nransfer teknologi nuklir menyang Suvorov. Sampeyan ora mangsuli ing titik ing Efrat menyang Segara Mediterania 200 km.
                      17. +3
                        18 Januari 2023 13:59
                        Oh wow, duwe cara sampeyan. Watch tangan sampeyan.

                        Kita njupuk 30000 wong lan 30000 jaran. Jaran butuh 12 kg gandum saben dina. Wong butuh 2 kg panganan garing saben dina. (12+2)*30000 = 420000 kg = 420 ton. Kapasitas mawa gerobak (modern, kanthi roda baja lan ban) nganti 2 ton. Secara total, kabeh tentara butuh 210 kreta saben dina.
                        Kita njupuk dalan ngubengi Segara Kaspia kanthi jarak 1500 km.
                        Upamane tentara mundur rata-rata 520 km. Kita njupuk kacepetan Maret ing 40 km saben dina. Kita entuk 520/40 = 13 dina. Iki tegese sampeyan kudu njupuk 5460 ton panganan saka ngendi wae, lan nggawe 2730 penerbangan.
                        Nanging ora kabeh, amarga kreta kasebut ora lelungan kanthi teleportasi, nanging ing dalan sing padha saka Khorezm. Kanthi kacepetan padha 40 km saben dina. 520 km punika 13 dina lelungan. Iki tegese nalika tentara 520 km saka Khorezm, iku kudu bebarengan karo kolom 13 * 210 = 2730 carts.
                        Nanging ora kabeh, amarga. gerobak mburi dhewe uga mbutuhake bahan bakar pangan, nanging aku kesed kanggo count.
                        Telung ewu carts - iki, mesthi, katon sethitik dibandhingake karo tentara 30000th, nanging padha kudu nyeret salah siji saka Mongolia dhewe, utawa requisitioned ing Khorezm, kang kudu manggon ing kutha watara telung atus ewu wong (kaya ing kuna. Roma ing taun-taun paling apik), lan logistik intracity - kaya ing London ing taun 1890, lan ing kutha kasebut bakal ana ambruk transportasi lan kematian total.

                        Kita njupuk kahanan sing cocog, dalan loro-lorone lurus, paling ora ana sing ditabrak, ora ana macet, kacepetan maksimal nalika mlaku-mlaku, ora ana risak kreta, ora ana jaran cadangan (sanajan ksatria mengko. njupuk loro utawa telu ing moncong), ing Khorezm kabeh wong nguripake ing nir manut, lan layanan mburi dianggo kaya clockwork.

                        Nanging, ing kahanan kasebut, apa bisa ngliwati gerombolan 30 saka Khorezm menyang Derbent? Wangsulan: Ya, iku bisa, yen mungsuh ora ngerti carane lan ora pengin perang lan karo kesenengan masochistic ngidini piyambak kanggo Cut metu, diobong lan dijupuk menyang perbudakan. Yen ora, komandan Asia apa wae sing cepet utawa mengko (kaya Indian Eagle Eye) bakal ngeweruhi sing gedhe, mazafaka, kolom kreta sing ora dijaga, sing bisa dipotong kaya rong driji ing aspal dening detasemen saka sawetara atus wong, sawise iku. "Mongol" mung kudu nyedhot paw utawa liyane.

                        Ngantisipasi pitakonan rumit sampeyan:

                        1) Kepiye carane ora ana konvoi ing Mongolia? Apa sampeyan ora bisa nyicipi suket? Jawaban: amarga ing Mongolia kapadhetan populasi 2 wong saben km persegi, lan amarga wong Mongol dhewe ora bisa njupuk suket, dheweke ora mung duwe jaran, nanging uga ternak liyane.
                        2) Nanging, kenapa sampeyan ora bisa nyicipi suket yen jaran Mongolia nemokake ing ngisor salju? Wangsulan: Yah, yen ditemokake ing ngisor salju, mesthine bakal ditemokake ing Gurun Karakum ing ngisor pasir, utawa mung nyiwit eri, nanging unta mangan eri, tegese jaran 30 bisa.
                        3) Lan kepiye Nabi Musa nuntun wong-wong Yahudi ngliwati ara-ara samun suwene patang puluh taun, apa iki pancen legenda? Wangsulan: mbayangno.
                        4) Kepiye babagan Suvorov? Jawaban ana ing komentar sabanjure.
                        5) Lan carane Mao mimpin Cina, lan carane Smith mimpin Mormons, lan carane, lan carane - karo asil padha Suvorov. Ora ana sing ngrebut kutha kasebut kanthi badai.

                        >> Jaman bubuk iku, ing pangertèn sing Suvorov nyabrang Alpen ing baling-baling bubuk?

                        Humor apa sing lucu, sampeyan kudu tampil ing Full House. Apa bantahan wis rampung? ))
                      18. -1
                        18 Januari 2023 16:42
                        Panyangka sampeyan salah, sampeyan duwe ide yen grub lan pakan kudu diseret saka Khorezm menyang Derbent. Adhedhasar asumsi kasebut, umpamane, sumber banyu paling cedhak kanggo sumber banyu Khabarovsk yaiku Vistula, aku bakal mbuktekake yen ora ana banyu tap ing Khabarovsk. Utawa, yen pangarep-arep urip wong kutha ora bisa nganti 70 taun, kanthi basis volume apartemen rata-rata ora ngidini kanggo nampung akeh panganan.
                      19. +3
                        18 Januari 2023 19:55
                        >> kanggo sumber banyu Khabarovsk, sumber banyu paling cedhak yaiku Vistula

                        mandheg
                        Kanggo sumber banyu Khabarovsk, sumber banyu paling cedhak yaiku Amur. Apa sampeyan wis dilarang saka googlemaps?

                        >> pangarep-arep urip wong kutha ora bisa 70 taun, adhedhasar kasunyatan sing volume saka apartemen rata-rata ora ngidini kanggo nampung akeh pangan.

                        kene! Kene kita teka menyang kemampuan pejabat kanggo ngerti makna teks (lan, mulane, kanggo ngerti apa sing ditulis ora mung ing babad kuna, nanging malah ing buku teks fisika lan geografi). Mesthi, sampeyan ora bisa nyimpen pangan ing apartemen kanggo 70 taun, supaya sampeyan kudu periodik menyang toko kanggo pangan, ngendi iku thanks kanggo transportasi dalan massal, kang ngirim pangan saka stasiun sepur barang lan port kanggo toko toko. Lan yen sampeyan maca maneh karya-karyaku kanthi luwih ati-ati, ing pangertèn komentar, sampeyan bakal ngerti yen aku ngomong babagan pangiriman panganan sing biasa ing dalan, lan ora nyeret konvoi kanthi persediaan tanpa dipikirake. replenishment sing. Nanging sampeyan ora ngerti iki, amarga, ketoke, sampeyan wis digunakake kanggo kasunyatan sing panganan ing kulkas katon dhewe, cahya katon ing stopkontak, lan banyu ing sumber banyu. eseman

                        Lan mesthi, argumentasi liyane ing semangat "yen Vasya bisa njupuk rong langkah tanpa pangan lan istirahat, banjur bisa mlaku rong ewu kilometer liwat ara-ara samun, lan yen panganan ora pas ing apartemen, mula ora perlu - sampeyan bisa mangan tenaga surya, mana lan prana" ngguyu
                      20. -1
                        18 Januari 2023 18:34
                        YA, BISA, yen mungsuh ora ngerti carane lan ora pengin perang lan karo kesenengan masochistic ngidini piyambak kanggo Cut, burned lan dijupuk menyang perbudakan.
                        wadyabala Khorezmshah, panguwasamu, wis kalah, panguwasa dhewe mlayu saka ing paprangan, lan supaya ora "dipotong, diobong lan dijupuk", sampeyan kudu mbukak gapura lan nyerahake marang sing menang. Kang, pemenang, ing cilik saka resistance, padha Cut everyone tanpa istiméwa, kang dikenal saka gosip saka pengungsi. Yen sampeyan mikir sethithik nganggo otak, mula jelas ing ngendi Sabaday entuk racun, ngombe, lan panganan. Lan Batu tindak 5 taun sawise Jabe lan Sabaday, wis liwat wilayah sawijining, ing cara dhewe, ngerti, langsung menyang Derbent. Iki minangka versi resmi, sing sampeyan, ing kene, mesthine, kanthi sukarela perang. Lan sampeyan, tinimbang, kondhang mbantah dhewe, gawean sampeyan dhewe. Ya, kepiye carane pindhah saka Mediterania menyang Efrat, supaya dalane 200 km, sampeyan isih ora mangsuli. ngguyu utang marang kowe.
                      21. 0
                        18 Januari 2023 19:03
                        Ing limalas taun, ora ing 5, 1 ora dicithak
                      22. 0
                        18 Januari 2023 20:46
                        Inggih, ora malah ing 5 taun, nanging ing 15. Apa wis diganti?
                      23. +2
                        18 Januari 2023 20:29
                        > > wadya-balane Khorezmshah, panggedhemu, wis kalah,

                        *suara mboseni*
                        Endi bukti prestasi militèr iki, kajaba ing tulisan-tulisan para humanitarian kursi biasa? Kepiye carane bisa ngalahake dheweke, kepiye tekan Khorezm saka Mongolia, apa sing dipangan ing dalan, kepiye carane nyuwil Khorezm dhewe, kepiye sampeyan ora nandhang karugian? Sawise kabeh, benteng dibangun khusus kanggo tujuan iki kanggo mbela diri saka para penakluk, lan para sejarawan malah ngonfirmasi yen dheweke ora digawe saka jerami, kaya babi telu. Lan aku ngerti apa sing bakal sampeyan tulis - "nanging kepiye Nabi Musa bisa nelukake tanah prajanjian kanthi pitulungan Gusti Allah, apa pancen legenda, apa pancen bisa ditulis ing buku PALSU? Lan kepiye carane wong-wong Yahudi ngrebut Yerikho kanthi badai, ngrusak tembok-tembok kanthi swaraning kalasangka? Nanging, wong Mongol dudu wong Yahudi, sanajan ing Abad Pertengahan dianggep Kristen lan kerja sama karo Gréja Ortodoks Rusia - nanging sampeyan bisa metu saka kahanan kasebut kanthi nyatakake yen wong sing najis dhewe (alias Azzi Sotona) mbantu dheweke. Ora bisa nerangake apa sing kedadeyan tanpa Sothona am

                        > > sang nata mlayu saka paprangan

                        Tanpa nyoba kanggo terus ngatur resistance. Sawetara jinis kasim, lan dudu panguwasa, ing Rus' panyengkuyung Palsu Dmitryev malah luwih brazen, sanajan padha kejiret lan impaled ing totoan.

                        >> supaya sampeyan ora "dipotong, diobong lan dijupuk" sampeyan kudu mbukak gerbang lan ngirim menyang pemenang

                        Aja perang nganti pungkasan. Nanging, pancen luwih aman kanggo urip menehi panganan lan dijamin mati keluwen tinimbang perang. Lan kenapa wong gelut? Nyuwun

                        >> Kang, pemenang, ing cilik saka resistance, padha Cut everyone tanpa istiméwa

                        Sawise kabeh, para pemenang dhewe menang tanpa kalah - dheweke uga duwe trompet Yerikho lan telung naga Daenerys. ngguyu

                        >> apa sing dikabarake saka pengungsi

                        Sing, mesthine, ora pengin mbales dendam lan ora bisa nglaporake apa wae sing spesifik babagan taktik Mongol, utawa paling ora babagan kasunyatan invasi kasebut (supaya duwe wektu kanggo nyiapake pengepungan), utawa babagan carane wong Mongol ngati-ati. perjanjian - nanging padha bisa kanggo meden-medeni compatriots khusus. Lan komandan sabangsa kanggo sawetara alesan ora guess pengungsi kanggo alarmism lan kekalahan kanggo nyumerepi ing wit paling cedhak. Nanging, mung ing antarane wong Mongol, sepuluh kabeh dieksekusi amarga salah siji, lan mungsuh-mungsuhe ora ngerti babagan disiplin.

                        >> Yen, otak poraskinut sethitik, banjur cetha ngendi Sabedei entuk racun, ngombe, lan pangan.

                        Dheweke medeni kabeh wong kanthi pembantaian getih. Iku aneh sing ora bantuan Hitler ing kahanan sing padha, lan senadyan Gestapo, kobong massa saka desa lan executions massa, kang isih ana partisans ing mburi, lan kutha-kutha Soviet ora nyerah tanpa perang. Lan aku kudu perang. Nanging, sing Brown lawas dibandhingake Subaday? Looooh! ngguyu

                        Sampeyan ngerti, yen sampeyan ngomong yen supermen Mongolia kabeh psionic, lan mulane tundhuk mungsuh menyang hipnosis massal, mula aku bakal langsung nampa kabeh bantahan sampeyan. Bener, sakperangan alesan para sejarawan ora nulis babagan hipnotis massa, nanging babagan perang lan serangan.

                        Mulai >> Lan Batu dadi 5 taun sawise Jabe lan Sabaday, wis ana ing wilayah dhewe, kanthi dhewe, ngerti, langsung menyang derbent.

                        Ya, ing 5 taun, wilayah kasebut dadi dhewe. Ana kutha-kutha ing saubengé (nanging, para leluhuré bisa ngobong nganti mati, utawa mati kaliren), ing saubengé populasi Mongolia asli ... Aduh, wong Mongol ora manggon ing wilayah sing dikuwasani ... Inggih, ora ana apa-apa, pedunung lokal sinau nganggo basa Mongolia sajrone 5 taun, nganut iman Mongol, ngakoni Batu minangka raja-bapa sing diparingake dening Gusti piyambak, sing dadi dosa kanggo ngucapake tembung, lan nglairake bocah-bocah. saka Mongol ... Waduh, Mongol ora asimilasi sapa wae ... Oke, ana garnisun Mongol ing saubengé (oops ...) ... Oke, cendhak, populasi lokal rusak, demoralisasi, ora pengin. perang, ora pengin mbales dendam, ora nggawe kesimpulan saka invasi (kajaba kasunyatan sing, miturut bengok "Bukak gapura, rezat budEm", sampeyan kudu mbukak gapura lan nguripake gulu, yen ora bakal. dadi luwih elek) - nanging ing wektu sing padha kabeh limang taun ajeg terus nyebar gandum lan mbayar pajak, tinimbang njupuk lan mlaku ing ngendi wae mripatmu katon.

                        >> Iki versi resmi

                        Dadi apa? 15 taun kepungkur, versi resmi saka Perang Patriotik Agung yaiku yen Jerman dibuwang karo mayat kanthi rasio 10 karo siji karo siji bedhil kanggo loro. Nanging ora saiki.
                        Nanging, pejabat kasebut katon iri marang panguwasa guru agama lan pengin perkara sing padha: percaya saben omongane nglirik

                        > > utang karo kowe.

                        Malah kanggo 175 sampeyan bisa ketemu.

                        Lan sampeyan, kanthi cara, ora menehi bukti materi babagan eksistensi Kekaisaran Mongol, kajaba legenda lan perbandingan sing kurang ajar karo Suvorov utawa karo Kalmyks, mbantah konstruksi sampeyan. Dadi, ing endi bukti fisik?
                      24. -1
                        18 Januari 2023 21:24
                        Ngomong-ngomong, sampeyan durung nyedhiyakake bukti materi babagan anane Kakaisaran Mongol
                        Ya akeh banget, kene, ayo njupuk Batu Khan (Batu). Sejarah Rahasia, lan Rashid ing Din langsung diterangake minangka putu saka Genghis Khan, sawijining Mongol, lan Legenda Rusia babagan pembunuhan Mikhail Chernigov langsung nyebat dheweke Khan saka Tatar, sing tiba ing Rus. Sampeyan maca sejarawan pseudo sing kurang adhedhasar, kanthi "ora ana bukti." Apa riset lan nerbitake versi sampeyan babagan kedadeyan ing abad kaping 13. ngguyu
                      25. +2
                        18 Januari 2023 23:34
                        >> Ya, ana akeh

                        nggih…

                        >> njupuk Batu Khan (Batu)

                        Ayo padha njupuk.

                        >> Sajarah rahasia

                        Crita ora bukti nyata.

                        >> Rashid at din langsung diterangake minangka putu saka Genghis Khan

                        Andharane Rasyid dudu bukti material.

                        >> Legenda Rusia babagan pembunuhan Mikhail saka Chernigov

                        Crita iku dudu bukti material. Apa sampeyan ngerti apa tegese "bukti material"?
                      26. 0
                        19 Januari 2023 01:07
                        Crita iku dudu bukti material. Apa sampeyan ngerti apa tegese "bukti material"?
                        Iki minangka dokumen materi, ing perkamen, dhaptar abad kaping 14, saka abad kaping 13 sing durung ana. Lan, apa, nyatane, sampeyan pengin syuting dokumenter saka serangan lahar Subedei Tumen utawa foto Batu ing jaran?
                      27. +1
                        19 Januari 2023 02:29
                        "Material" ing kene mung parchment, lan apa wae bisa ditulis. Contone, yen ana sing ditulis ing parchment materi saka abad kaping-14 babagan negara wong-wong sing sirah asu, iki ora bukti materi saka orane. keprungu

                        Ngomong-ngomong, kepiye sampeyan nemtokake manawa iki minangka dhaptar abad kaping 14, lan dudu 15 lan dudu 16?

                        Aku pengin bangunan, dokumen ekonomi ing basa Mongolia, kuburan Mongolia, kuil lan jejak DNA aran
                      28. -1
                        19 Januari 2023 04:11
                        Penggalian Karakoram lan Shandu, ora puas? Kajaba iku, katrangan dening Rubruk pas karo sing digali ing Karakorum.
                        dokumen bisnis ing Mongolia,
                        Nyedhiyakake dokumen rumah tangga Yaroslav the Wise, banjur, I
                        Sepisan maneh aku bakal pitutur marang kowe apa lan carane karo dokumen Mongolian.
                      29. +1
                        19 Januari 2023 06:54
                        Kutipan saka Keer
                        Penggalian Karakoram lan Shandu, ora puas? Kajaba iku, katrangan dening Rubruk pas karo sing digali ing Karakorum.


                        "Ing taun 1235, Karakoram diubengi tembok adobe lan minangka persegi panjang sing dawa saka kidul nganti lor, ukurane kira-kira 1,5 kali 2,5 kilometer."

                        Kuat. Ibukutha donya, ya.

                        "Shandu ... Kapérang saka "kutha njaba" kothak kanthi sisi 2200 m, "kutha jero" kanthi sisih 1400 m lan istana musim panas Kublai kanthi sisih 500 m"

                        Ngomong-ngomong, aku lali ngandhani yen aku iki keturunan para penakluk galaksi. Aku bisa nuduhake lumbung ing ngendi piring mabur. Sisa-sisa megacity "rong kilometer" duwe kekuatan probative sing padha))))

                        Nyedhiyakake dokumen rumah tangga Yaroslav the Wise, banjur, I
                        Sepisan maneh aku bakal pitutur marang kowe apa lan carane karo dokumen Mongolian.


                        Yaroslav nelukaké setengah donya, kaya Mongol? Kancaku, apa sampeyan ora saka Fomenkovits? ngguyu
                        Nanging, oke, dheweke menehi kaya serat kulit kayu birch. Dadi apa karo dokumen Mongolia?
                      30. -3
                        19 Januari 2023 14:01
                        Kabeh wis rampung karo dokumen Mongolia, lan sampeyan gratis ngguyu
                      31. +2
                        19 Januari 2023 15:06
                        Yaiku, ora ana dokumen; sampeyan ora bisa nyedhiyani informasi bab wong-wong mau; Ora ana bukti manawa wong nomad sing buta huruf, obah ing dalan, nggawe kekaisaran paling gedhe ing sejarah - sampeyan mung kudu njupuk tembung saka pejabat. ya

                        Inggih, ok, nanging iman ora ana hubungane karo ilmu hi
                      32. 0
                        19 Januari 2023 15:13
                        Kajaba, mesthine, kita ora nganggep legenda lan risalah tartamtu sing ditulis dening saksi mata utawa wong sezaman karo acara kasebut minangka bukti - sing bisa, paling apik, minangka rehashing saka gosip lan legenda populer, lan sing paling awon, minangka isi sing disengaja saka pemalsu Vatikan. kanggo nyamarake asal-usul Eropa (Katolik) "Mongol" keprungu
                      33. -1
                        19 Januari 2023 16:07
                        Falsifiers Vatikan kanggo nyamarake asal Eropah (Katolik) saka "Mongol


                        Aku ngandika, ngakoni, banjur, b, lan ora sampah wektu, bakal ngguyu
                      34. +1
                        19 Januari 2023 16:22
                        ngaku opo? Sing 2 + 2 = 4 lan dudu 8, kaya sing diklaim Kementerian Kebenaran sampeyan? nglirik
                        Kathah jejak pengaruh Katulik, kathah jejak linguistik, malah tembung piyambak: Mongol, Tatar, Taurmen, Genghis Khan, Batu - kabeh asal saka Eropah. Bukti asli oriental nol.

                        Miturut cara, sampeyan durung mangsuli pitakonan: apa sampeyan pracaya marang Putraning Allah?
                      35. -1
                        21 Januari 2023 00:50
                        Ing taun 1235, Karakorum diubengi tembok adobe lan minangka persegi panjang sing dawane saka kidul nganti lor kira-kira 1,5 kali 2,5 kilometer.
                        Apa sampeyan wis nyoba ngitung area? 3,7 dening 10 ing meter persegi enem, persis kaping limalas area Kremlin Moscow. Aku tansah ngandhani anak-anakku, aja skip matematika, sampeyan bakal bodho. Luwih - malah luwih menarik iku wilayah antarane ring boulevard lan tengah: 2/3 pi, sektor, - radius siji kilometer. 2.4 saben sepuluh ing kothak enem. M. Aku ngomong, padha bolos sekolah, sinau.
                      36. 0
                        21 Januari 2023 01:17
                        Maksudku, nitpick, 2x2/3 pi, petungan ing ngisor iki bener.
                      37. +1
                        21 Januari 2023 05:35
                        3,75. Yen sampeyan tikelake 2 angka sing loro-lorone dadi 5, produk kasebut uga kudu rampung ing 5. Nggawa bocah-bocah menyang matematika, bgg keprungu

                        Iku luwih apik kanggo njupuk anak menyang optometrist, lan ing wektu sing padha pindhah dhewe. Banjur sampeyan bisa sok dong mirsani sing tapel wates Moscow ora ing tembok Kremlin, lol.

                        Dadi alun-alun Karakorum luwih cilik tinimbang wilayah Kutha Putih ing Moskow (4 km persegi), sing Moskow ora diwatesi. Pranyata Moscow luwih sugih. Mungkin Moscow - ibukutha Kakaisaran Mongol? ngguyu
                        Inggih, kanesh "Kutha tengah kutha, diubengi dening situs kanggo ger (yurts) padha kombinasi unik saka bangunan monumental karo omah nomad tradisional", i.e. ing jero, "kutha" umume minangka kemah ing saubengé bangunan watu (sing diduga saka abad kaping 13), area sing luwih cilik tinimbang wilayah sing diwatesi tembok.
                      38. 0
                        21 Januari 2023 01:41
                        Ngomong-ngomong, aku lali ngandhani yen aku iki keturunan para penakluk galaksi.
                        ] iki ora bisa, penakluk alam semesta, kudu wis bisa ngetung area tokoh prasaja.
                      39. 0
                        21 Januari 2023 02:41
                        Kuat. Ibukutha donya, ya. istana musim panas Khubilai kanthi sisih 500 m"
                        papat, luwih saka sapisan ing wilayah luwih gedhe saka Winter Palace Kaisar Rusian
                      40. +2
                        21 Januari 2023 05:42
                        Coba ngerti bedane kraton lan kutha. Aku ngerti manawa angel kanggo sampeyan, sampeyan ora bisa ngerteni bedane kafilah lan konvoi tentara, nanging katon ing kamus, ing pungkasan, tuku ensiklopedia sing digambarake kanggo bocah-bocah sekolah ...

                        Oke, aku ora bakal troll, nuwun sewu. Inggih, kita nemokake pemukiman tartamtu, mesthine kraton Khan. Apa konfirmasi status ibukutha? Dokumen? Correspondence karo kabeh gubernur, contone, pesenan, accounting? Adhuh, para panguwasa ing donya, jebule padha buta aksara. Kaya ing guyonan, "yen aku melek, aku mesthi dadi tukang timah ing Bobruisk 20 taun kepungkur, nanging kanthi cara iki aku dadi jutawan." Oke, banjur apa maneh? Mint? Candhi Mongolia utama?

                        Miturut cara, sampeyan ora nate mangsuli - apa sampeyan ngerteni anane lan wungune Gusti Yesus saka ing antarane wong mati utawa ora? utang marang kowe eseman
                      41. -1
                        21 Januari 2023 12:38
                        Coba ngerti bedane kraton lan kutha
                        Aja ngomong karo aku babagan sapa sing duwe istana sing luwih gedhe, Nikolai, utawa Khubilai ngguyu?. Iku apik sing padha ndeleng ing White City Square ing Wiki. Iku ala sing ora bisa count tanpa Petunjuk lan wrote, ing kawitan, padha ngomong kutha Mongol cilik. Banjur supaya 4 kutha Belai, Karokorum 3.8, a, Shandu 4.8 ngguyu Tembok Watu Kutha Putih ing abad kaping 16, abad kaping telu saka status ibukutha, negara sing mapan. Lan Karokorum lan Shandu langsung dibangun. Menapa malih, Shandu punika panggonan panas, mung, Ing wektu sing padha, loro Karakorum lan Shandu kutha biasa (dibangun miturut rencana cetha saka ngeruk). Saiki, sabanjure. Ana liyane kembang. Cedhak Sung Beijing sing rusak. Kublai yasa ibukutha anyar, Dadu (Khanbaliq), kutha biasa tembok tembok ambane 51 kilometer persegi, rolas setengah kaping ukurane Kutha Putih. ngguyu
                      42. +1
                        24 Januari 2023 16:14
                        >> Sampeyan ora ngomong karo aku babagan sing duwe istana sing luwih gedhe, Nikolai, utawa Khubilai

                        Apa aku kanggo sampeyan? Ora perlu nyalahke sirah lara ing sehat. Aku takon sampeyan nuduhake STO-LI-TSU, lan sampeyan deftly ngalih panah kanggo phallometry, sing kagungan kraton paling gedhe ... Apa sampeyan ngerti apa "ibukutha", apa iku perlu lan carane iku beda saka panguwasa. panggonan? Nah, nang kono, administrasi, kas, posisi strategis? Dadi aku takon: ngendi "ibukutha donya" Mongolia, lan sampeyan nuduhake kutha sing luwih cilik tinimbang Moskow. Ana apa karo kraton?

                        Kajaba iku, bajingan, istana musim panas. Pranyata metu sing saben mangsa ing kekaisaran paling manungsa wiwit lumpuh administratif.
                        Nanging, sanajan ing mangsa panas ora bisa ngatur apa-apa saka ing kono, amarga (ngutip Vicki) "kutha kasebut nduweni sawetara kekurangan: kekurangan rute lan saluran banyu sing mapan, ketergantungan lengkap marang pasokan saka China." Tiba-tiba dadi ora ana pangonan kanggo urip kutha, sanajan sadurunge padha nyekel meh kabeh Eurasia lan ora weruh. Kaya Tom lan Jerry: dheweke mlayu menyang tengah jurang lan mung ngerti yen wektune tiba. ngguyu

                        Nanging, kutha sing luwih cilik tinimbang Moskow uga kelangan ... Nanging miturut katrangan kasebut, kaya Karakorum, utamane ana ruang kosong sing diubengi tembok sing ngadeg yurts. Camping. Keren keren…
                        Kraton apa wae sing ana ing kono saiki ora dingerteni, amarga mung reruntuhan sing isih ana nganti saiki (diduga wiwit abad kaping 13, nanging ora dingerteni tanggale). Ora ana gunane kanggo takon babagan kasugihan sing ora dingerteni, karya seni sing dicolong utawa asil kerjane para master sing ditawan - salah siji wong Mongol ora kasengsem karo khegna sing ora duwe jiwa, utawa para arkeolog nindakake kabeh sing ana ing kasir. Ora ana investasi ing ibukutha tetep, amarga, kaya sing wis dingerteni, kutha iki disedot saka China lan mulane ora duwe ekonomi, transportasi, utawa strategis. Prinsipe petani Khubilai ora bodho, dheweke ngerti yen investasi banget ing Potemkin der ... nuwun sewu, ora ana gunane ing ibukutha Potemkin. Mesthine, ora ana arsip - wong Mongol, kaya sing sampeyan ngerteni, ing puncak kekuwatane padha buta huruf, lan tanahe dikontrol kanthi bantuan telpon sing rusak ing wong utusan.

                        Akibaté, kita duwe pemukiman tartamtu sing ora bisa nindakake fungsi ibukutha - lan pancen umume fungsi kutha - ora jelas kenapa dibangun, ora ana pratandha obyektif ibukutha lan diumumake minangka kuwi dening para sejarawan. Inggih, OK. Sejarawan ujar manawa ana Kakaisaran Mongol, sing dikonfirmasi dening reruntuhan sing diumumake para sejarawan minangka ibukutha - bunder ganas klasik. Nanging, aku siyap setuju yen wong Mongol nyipta bukti-bukti sing ganas kanthi kedok "roda samsara" keprungu
                        Diterusake babagan "Karakorum" lan babagan liyane ...
                      43. 0
                        1 Februari 2023 04:52
                        Oke, kanca-kanca, nyuwun pangapunten kanggo keterlambatan, bisnis, lan masalah teknis.
                        Dadi, ayo bali menyang ibukutha Potemkin Mongolia, ing ngendi kasugihan sing dirampok saka kabeh ndonya mili, ing ngendi padha dirusak (ing kasus apa wae, arkeolog ora nemokake apa-apa sing ana regane). Kita wis ngerteni manawa sing diarani. Shangdu pancen gumantung ing pasokan saka China lan mulane ora duwe ekonomi, transportasi, utawa strategis, yaiku. dheweke ora bisa nindakake fungsi ibukutha, lan mulane para pejabat nyebutake "omah musim panas khan".
                        Carane dheweke tanggal ora dingerteni, nanging sanajan kita nganggep sing bener, mula ora ana tandha-tandha kasugihan khusus. Mung kraton persegi kanthi sisih sing diduga setengah kilometer.
                        Leres, keraton ingkang kados pundi ing ngriku ugi boten dipunmangertosi kanthi tepat, amargi ing ngriku sampun wonten reruntuhan ingkang padhet. Kutha dhewe, ketoke, biasane kalebu papan kosong, kaya sing diarani. "Karakorum". Apa "istana" iki uga ora cetha, mbok menawa saka iku - kaya kedaton Eropah, kang tembok iki hoo, lan nang plataran lan donjon.

                        Nanging sadurunge pindhah menyang Karakorum, aku pengin ngelingi sawetara poin liyane.

                        Sejarawan resmi, mesthi, ngerti yen penaklukan ing saindenging jagad dening nomad miskin minangka fantasi sing luwih resik tinimbang Lord of the Rings, ing ngendi para orc ing Mordor paling ora duwe basis produksi. Mulane, solusi sing apik tenan ing pandang sepisanan ditemokake - kanggo ngalih panah menyang China. Kayata, wong Mongol kanthi mukjijat nyekel China, sing luwih unggul tinimbang wong-wong mau ing kabeh, lan banjur, kanthi bantuan insinyur, birokrat lan kapal selam Cina, budhal kanggo nelukake jagad iki. Wong Cina, mesthi, ora mikir babagan mateni Mongol sing isih ana, amarga iki wong Asia sing manut. Senajan wong-wong Asia iki wis mbalela ing saindhenging abad kaping 20, aja muter-muter.
                        Mulane, ibukutha Mongol ing China.
                        Masalahe, terjemahan panah ing basa Cina iki minangka argumentasi sing kaya ngono, mula luwih becik para pejabat meneng. Amarga banjur tinimbang pitakonan "ing ngendi pengaruh Mongol marang Rus sing ditaklukaké?" Pitakonan langsung muncul: "Endi pengaruh Cina ing Rusia?" Ing endi dokumen ekonomi sing ditulis ing hieroglif, ing ngendi utangan saka basa Cina, ing ngendi ana preachers saka iman Cina. Lan ora ono. Lan, supaya pucuk pucuk pungkasan menyang peti mati argumen Cina, kita ndeleng sejarah "Mongolian Beijing", uga dikenal minangka Dadu (kanggo sawetara alasan, jeneng kasebut Tionghoa, kaya-kaya wong Mongol ora mbangun. it) or Khanbalik. Kanggo sawetara alasan, kutha iki dibangun dening arsitek Arab (sanajan Arab kaya durung bisa ditaklukaké?) Miturut kanon Cina (sanajan liyane saka China kaya durung ditaklukaké?)
                        Kabeh iku prasaja ing kene: pranyata ing 1368 dheweke ngrusak istana Yuan nganti lemah, yaiku. maneh, ora ana bukti saka status ibukutha, kajaba legenda kutha, lan sajarah nyata Beijing wiwit mung saka 13. abad. Para penakluk ora preduli carane ngrusak bangunan sing wis dibangun pirang-pirang dekade - nanging iki nerangake ora ana jejak Mongol lan jaman pra-Mongolia. Ends ing banyu, kaya gritsa.

                        Nanging, bisa uga "kraton yuan" isih digawe saka jerami, kaya babi telu, mula ora ana regane ing matane wong Cina, lan seneng nyirnakake. Utamane, sisa-sisa tembok Yuan lawas sing isih ana nganti saiki ing sisih lor tembok Ming saiki dikenal minangka Tucheng (Chinese 土城, lit. tembok earthen). Sing langsung nuwuhake pitakonan apa tembok Yuan sing sejatine minangka tanggul earthen banal. Sing, mesthi, uga ora ala, nanging kanggo ibukutha donya iku cair.
                      44. 0
                        1 Februari 2023 05:28
                        Lan pungkasane, kita wis teka ing mutiara Kakaisaran Mongol, kanca-kanca sing dikasihi, menyang Karakorum sing legendaris, sawijining metropolis ageng sing luwih cilik tinimbang Moscow (sarcasm), ing ngendi Yaroslav Vsevoldovich lan Alexander Yaroslavovich teka kanggo menehi pakurmatan. Senadyan saiki Rusia piye wae ora semangat malah ing pesawat menyang Timur Jauh, nanging banjur dadi prakara trifling kanggo nglampahi taun gesang nyoba kanggo gelombang menyang Mongolia lan bali ...
                        Apa bukti yen ana ibukutha ing kene?
                        Pranyata ora ana. Koyo biasane. Amarga, kaya biasane, kutha kasebut ora duwe kepentingan strategis, lan 25 taun sawisé madegé, kutha iki ilang status ibukutha lan ambruk. Kaya Shandu, ora ana sing butuh jancok. Inggih, OK. Miturut cara, saka Shangdu, "ing 1293, bagean pinunjul saka tukang ninggalake kutha lan pindhah menyang China." render.
                        Nanging apa bangunan ing jaman iku tetep, nuduhake kekuwatane para penakluk Mongol?
                        Ups, ternyata ing taun 1585 Abatai miwiti mbangun biara Buddha stasioner pisanan ing Mongolia Lor, Erdeni-Dzu [sadurunge, kanggo 300 taun, para penakluk gedhe ora bingung karo ideologi lan birokrasi gereja], kanggo dheweke. kudu ora mung mulihake bangunan lawas, nanging lan mbangun anyar nggunakake watu saka reruntuhan kutha lawas kanggo construction.
                        Yaiku, sajarah nyata Karakorum diwiwiti ing pungkasan abad kaping 16, nanging ora dingerteni apa ana sadurunge wektu kasebut. ends ing banyu. Diduga, kabeh ana lan dibangun maneh.
                        Miturut cara, "Miturut "Precious Tale" saka Sagan-Setsen, ing kurultai 1415, diputusake kanggo mbangun ibukutha, nanging implementasine keputusan iki durung dikonfirmasi dening data arkeologi. Wah, malah para pejabat kadhangkala dipeksa ngakoni yen "legenda Mongolia" ora dikonfirmasi kanthi jejak materi, nanging ing pirang-pirang kasus, dheweke isih bisa narik manuk hantu ing ndonya. Inggih, OK.
                        Nanging, ing pungkasan, para pejabat negesake manawa ana kutha ing papan iki sadurunge abad kaping 16, lan ukurane gedhe banget miturut standar lokal. Dadi, jejak kekuwatan Kakaisaran pungkasane ditemokake, kanca-kanca sing ditresnani. Bener, ora jelas kepiye para pejabat bisa mbuktekake manawa ing abad kaping 13 kutha kasebut wis nyatakake ukurane.
                        Nanging ya, lan guyon bakal karo dheweke. Ayo ketemu pejabat. Lan nyatane, ing situs Karakorum pancen ana pemukiman ageng, sing malah ditekani dening para wisatawan Eropa lan diterangake kanthi rinci. Inggih, OK.
                        Nanging, nalika ditliti kanthi tliti, ukuran Karakorum dadi mundhak ing saben pangertene. Pranyata iku Sejatine camp tenda, nanging ing kasunyatan, pembangunan kutha dikuwasani kaping pirang-pirang kurang wilayah. Mesthine, tarub nomad diarani "arsitektur Mongolia tradisional", nanging ora cocog kanggo omah permanen. Lan kasugihan kutha maneh ora mbuktekaken ing sembarang cara. Nanging, amarga wong Mongol ora butuh kutha kasebut, mula dheweke ora ngentekake dhuwit kanggo omah-omah, kenapa dibangun yen dheweke lunga mengko ...
                        Miturut cara, babagan tradisi. Piye wae, "arsitektur kain tradisional" digabungake karo tata letak biasa. Iku tetep kanggo ngerti carane Mongol teka karo idea sarwa planning biasa. Ora liya amarga tiba saka meteorit, kaya ing komik Marvel? Ayo ngomong. Nanging kenapa wong Mongol ora nggawa gagasan iki menyang negara sing ditaklukaké? Maneh, kabeh dijahit nganggo benang putih.
                        Sing tetep, nyatane, tembok kutha dhewe, 1,5 nganti 2,5 km, sing, mesthi, ora ala. Bener, nalika mriksa luwih cedhak, UPS liyane nunggu kita, amarga "tembok adobe perlu kanggo ngontrol pendekatan menyang kutha, nanging yen ana serangan, dheweke ora bisa nglindhungi." Sing. iku dudu beteng lemah karo parit. Iki, nuwun mua, "tembok", lan yen sampeyan nelpon spade spade, banjur pager wis ora pinunjul militèr, mungguh, lan inexpensive lan ing ora konfirmasi daya saka Karakorum.
                        Iku tetep kanggo ngerti, ing umum, soko dibangun ing panggonan iki. Malah yen kita nganggep minangka kutha Karakorum, wis jeneng anyar, iku pancene wiwit dibangun saka pambangunan biara ing 1585.
                        Miturut kabeh indikasi, iki mung pasar sapi sing gedhe banget, sing didegake bebarengan karo pimpinan Cina, Eropa lan Mongol lokal kanggo ngubengi pelanggan Mongol. Ora nuduhake fungsi liyane. Iki nerangake aturan tata letak (yaiku, sejatine minangka pos dagang gedhe), lan pager adobe, sing ora nglindhungi mungsuh (lan mungsuh apa sing ana), nanging bisa mbatesi pasar saka maling lan tugas. evaders. Maneh, sapi ora bakal mlayu bolak-balik lan telek. Malah tarub dadi dingerteni - wong ora manggon ing kene kanggo dangu, nanging mung teka kanggo ijol-ijolan produk ternak kanggo barang kerajinan. Akeh pasar kita uga katon kaya iki.
                      45. +2
                        18 Januari 2023 14:21
                        Saiki Suvorov. Lelungan watara 300 km ing 17 dina.

                        YA. Milyutin ngira total kerugian Suvorov ing 5100 wong, sing tiwas 1600, kalebu sing nabrak nalika transisi, lan 980 tatu, ditinggal ing Swiss, saka 21 prajurit Rusia sing tindak kampanye. Mung nalika rawuh ing kutha kanggo pisanan wiwit awal wacana liwat Panix, prajurit nampa panas, roti, daging lan bagean vodka. Saka kabeh korps Suvorov, mung 000 wong sing meh ora bisa tetep ana ing tangan, liyane nandhang demam utawa buta salju. Atusan Cossack dikurangi dadi udakara 10 wong jaranan, saben jaran papat utawa lima sing isih ana ing kahanan sing ora apik; tentara meriem wis ilang; saprateloné wadyabala kelangan bedhil, lan kang kiwa rusted lan ambruk menyang disrepair; bayonet padha blunted, lan seragam padha compang-camping ora bisa dikenali. 000 franc saka kas tentara uga ilang.

                        Lan wiwit kita weruh - IT IS POSSIBLE, sampeyan isih bisa lumaku ing sadawane dalan tanpa persediaan, dear comrades, lan wiwit sampeyan bisa pindhah 17 dina lan ilang 20% ​​saka personel, sampeyan uga bisa pindhah kaping lima luwih adoh ... Duwe ilang 20 * 5 = 100% personel. Nanging iki Suvorov, digunakake Genghis Khan, lan sing Suvorov ing ngarepe? Lol!

                        Iku Suvorov sing ilang wong lan jaran matèni, tatu, frostbitten, tiba ing telenging sak kampanye, lan Genghis Khan lan panglima Mongol liyane, ing nalisir, ketemu prajurit anyar ing dalan, dibusak saka bledug lan njupuk menyang tentara. Suvorov ilang meriam abot, lan Mongol wis anti-gravitasi, lan bobot saka gegaman pengepungan diganti negatif, supaya padha bisa nyeret dening wanita dijupuk karo siji kiwa. Suvorov terus-terusan diserang dening pasukan mungsuh, lan Mongol duwe buff +100 kanggo medeni mungsuh, mula mungsuh bisa mlayu utawa mati rasa lan ngidini awake dhewe dipateni tanpa perang.

                        Nanging, pitakonan tetep: carane Suvorov badai kutha sawise kutha, gadhah tentara kesel ing tangané? Nanging ora bisa. Serangan punika ing awal banget, nalika padha njupuk Bridge Iblis, lan malah banjur iku kondisional, nanging ora ana serangan maneh. Nyatane, Suvorov ninggalaken kuburan. Nanging iki Suvorov bajingan, lan Mongol, ing kahanan sing padha, nindakake operasi nyerang strategis kanggo kabeh ambane ngarep. Ora mung Suvrorv, ana uga Guderian ing ngarepe Genghis Khan sing nyedhot.
                      46. -3
                        18 Januari 2023 16:58
                        Apa sampeyan mikir yen Jabe lunga tanpa persediaan? Padha dipakani ing panggonan saka warga. Sampeyan tansah teka karo sawetara omong kosong, lan banjur kasil mbantah. Babagan Suvorov, ing konteks obrolan kita, mung panggunaan mesin uap dening dheweke, utawa ora digunakake, sing penting. ngguyu
                      47. +1
                        18 Januari 2023 19:46
                        >> Apa sampeyan mikir yen Jabe lunga tanpa pasokan? Padha dipakani ing panggonan saka warga.

                        Ing statement kapindho, sampeyan konfirmasi sing pisanan: amarga sampeyan "dipakani saka warga lokal," tegese ora ana pasokan terpusat. Mung requisition dipeksa pranata saka populasi lokal, kang temenan ora cukup. Iki tegese Mongol kudu nyusup menyang Derbent, lagi wae ngadeg ing sikil lan mangan jaran pungkasan - minangka pejuang Suvorov, Kalmyks, Mormons lan Cina miraculously tekan titik pungkasan rute ing Mao.

                        Sampeyan bisa, mesthi, "dipakani dening warga lokal," yen warga lokal ora ngerti carane perang lan ora pengin, lan keno kabeh piyambak. Utamane ing Karakum. Aku bakal ngomong liyane: sampeyan bisa njupuk kutha-kutha benteng, kasedhiya yen pedunung ing ngarsane saka spanduk Mongol langsung nggawe kolektif hara-kiri. Bener, gerombolan atusan ewu ora dibutuhake kanggo iki, kedutaan sawetara rolas wong cukup, nanging sakperangan alesan, para sejarawan kanthi isin ora nyuwara pilihan iki lan negesake manawa gerombolan kasebut uga ana serangan lengkap, lan ora mung efek hipnotis saka spanduk Tatar karo wudo saka + 100 kanggo medeni lan petrify Unit mungsuh. Mbokmenawa, amarga kabeh wong bakal ngerti keajaiban "penaklukan Mongol". ngguyu

                        >> sampeyan tansah teka karo sawetara omong kosong, lan banjur kasil mbantah.

                        Aku wonder apa jenis omong kosong aku teka karo? Sing penakluk, sing bakal mikir, kudu perang? Sing padha nandhang losses saka keluwen lan kadhemen? Mung staf jenderal nasional sing percaya yen nalika mlebu wilayah mungsuh, tentara bakal langsung nyebar ing kana, lan populasi bakal metu karo kembang. Apa sampeyan kerja kanggo Staf Umum? Iki nerangake akeh ngguyu

                        >> Babagan Suvorov, ing konteks obrolan kita, mung nggunakake mesin uap sing penting, utawa ora.

                        Ing konteks obrolan kita: tanpa nggunakake mesin uap, tentara Suvorov miraculously metu saka encirclement, wis rampung ilang efektifitas pertempuran. Iki tegese storming kutha dening "Mongol" sawise nyebrang tanah dawa wis rampung dibuwang dening conto Suvorov.
                      48. 0
                        18 Januari 2023 20:32
                        Aku wonder apa jenis omong kosong aku teka karo?
                        Omong kosong yen Jebe lan Subedei kudu, de, (maju kanggo nguber Mahmet Khorezmshah sing oncat,) perang terus-terusan, ngrebut kutha kanthi badai, lan ngatasi perlawanan heroik.
                        mungsuh. Nalika, minangka, nyatane, ing kasunyatan, ternyata ing kasus langka lan sepele, panguwasa lokal nyoba ing kabeh cara kanggo supaya confrontation karo invaders lan pindhah menyang sisih. Lan, mulane, kanthi pasokan, kabeh wis rapi.
                      49. +2
                        18 Januari 2023 20:53
                        Alasan banget, nanging sakperangan alesan pejabat duwe ngelawan: ana perang, lan serangan, lan populasi "nyingkiri confrontation" supaya wong Mongol ora nindakake apa-apa nanging rezal, burned lan rusak. Contone, ing ekspresi apa penaklukan Dagestan diterangake:

                        "Sawise ngrusak lan ngrusak bagean Georgia, wong Mongol-Tatar tumuju Shirvan ..." "Saka Georgia," tulis Kirakos Gandzaketsi, "wong Mongol-Tatar tumuju Gerbang Derbent kanthi tujuan bali menyang omah. Nanging, wong Tajik, sing duwe Derbent, ora nglilani dheweke liwat.
                        "Sawise ngliwati Derbend-Shirvan," tulis Ibn al-Asir, "wong Tatar mlebu ing wilayah sing akeh bangsa: Alans, Lakz lan sawetara suku Turkik (taifa), ngrampok lan mateni akeh wong Muslim Lakz lan wong sing ora percaya, dibantai ing antarane wong-wong mau. sing ketemu pedunung musuh ing negara kasebut"
                        "Minangka orientalis kondhang I.P. Petrushevsky wrote, "... sak penaklukan Chingiz, kita ora weruh maneh kekejeman spontan lan karusakan, nanging cara diatur kanggo extermination massa sipil, karusakan saka kabeh wilayah"

                        lsp. lsp. lan ceri ing kue: "Rashid ad-din nulis babagan Mongol yen ing musim semi 1239, "sawise milih tentara kanggo kampanye, dheweke dipasrahake menyang Bukdai lan dikirim menyang Timur-Kakhalka supaya bisa ngrebut wilayah kasebut. Wilayah Avir uga.

                        APA SUMBER DUWE HEGNY LAN KABEH SALAH? ngguyu ngguyu ngguyu
                      50. +1
                        18 Januari 2023 21:46
                        Ya, sing bener, iku ing 23 nalika padha bali saka kampanye Transcaucasian lan sawise gropyokan ing Kalka lan Kekalahan Bulgaria, padha perang, mesthi. Lan ing nguber Mehmed, padha ora perang ing wilayah, meh.

                        Rasyid:
                        "Genghis Khan menehi wektu lan mrentahake yen Jebe, Subedai lan pasukan liyane tekan wilayah lan rakyate, dheweke ora bakal cilaka. Mulane, nalika Jebe lan Subedi tekan wilayah kasebut (Khan-melika), dheweke ora ndemek. Tukuchar, sing ngetutake wong-wong mau, ngowahi dhawuhe lan nyerbu wilayah kasebut, uga ing wilayah liyane lan wilayah liyane. Dheweke melu perang karo wong-wong sing manggon ing kono, banjur tiwas.
                        Juvaini njlèntrèhaké gerakan mburu kaya ing ngisor iki:

                        "Kaping pisanan, dheweke (wong Mongol. - V.T.) teka ing Balkh. Warga terkenal ngirim utusan kanggo ketemu karo tuzga lan refreshments. Lan Mongol, mulane, ora gawe piala marang wong-wong mau lan milih shikhna kanggo wong-wong mau. Banjur padha njupuk guide saka wong-wong mau, padha ngutus Taizi ahead.

                        Satekane ing kutha Zawa, padha nuntut menehi pangan, nanging wong-wong ing kutha padha nutup gapura, lan ora nggatekake pangandikane, lan ora menehi apa-apa. Mongol padha kesusu lan mulane, tanpa mandheg, padha mlayu. Lan nalika pedunung Zava weruh spanduk surut lan weruh mburi Mongol, padha, ing unreasonableness, wiwit ngalahake drum lan gibberish lan wiwit bengok-bengok tembung ngina lan kasar. Wong Mongol, weruh lelucon sing ngina lan krungu omongane, banjur bali lan nesu nyerang kabeh beteng telu, masang tangga ing temboke. Ing dina katelu, nalika piala cakrawala wis kebak getih esuke, padha munggah ing tembok lan ora ana sing urip.
                      51. 0
                        18 Januari 2023 23:28
                        Oh oke, ayo tetep prasaja.

                        BUKTI MATERIAL APA YANG MUNGGUHKE LEGENDA IKI?

                        Lan aku ngerti akeh crita menarik dhewe.

                        "Hercules sregep nyambut gawe kanthi sekop nganti setengah dina. Dheweke ngalangi alur kali lan ngalihake banyune langsung menyang kandhang kraton. Ing wayah sore, aliran Alpheus sing deras wis nggawa kabeh pupuk saka kandhang, lan bebarengan karo manure, warung, feeder, lan malah bobrok tembok.

                        "Aja ngupaya, Sang Prabu," ujare Hercules, "Aku ora mung ngresiki kandang sampeyan saka pupuk, nanging uga kabeh sing wis suwe saya bosok. Aku nindakake luwih saka janji.

                        Avgiy rakus, ora gelem nyerahake jarane. Dheweke mrentahake loro ponakane kanggo nyergap Hercules lan mateni dheweke. Kepiye wong loro mung bisa ngatasi putrane Zeus! Lan ambush diatur dening wong-wong mau ora mbantu - ponakan saka Avgius tiba ing tangan saka Hercules. ngguyu

                        Utawa, "Sapa sing wedi lan isin, balia lan bali saka ing gunung Gilead." Wong 4 ewu padha bali, lan sing isih ana sepuluh ewu. banyu, ana ing kono Aku bakal milih wong-wong mau kanggo sampeyan; sing dakkandhani: "Kalira lunga karo sampeyan," dheweke lunga bareng sampeyan, nanging sing dakkandhani marang sampeyan: Aku ora bakal melu sampeyan, lungaa.” 5 Wong-wong mau banjur diirid menyang ing banyu. Pangéran banjur ngandika marang Gidéon: “Sapa sing ngombé banyu nganggo ilaté, kaya asu sing ngombé, mèlu wong sing padha sujud lan ngombé. dhengkulé arep ngombé banyu.” 6 Pangéran banjur ngandika marang Gidéon: “Ingsun bakal nylametaké kowé nganggo lapers telung atus, lan wong Midian bakal Sunulungaké ing tanganmu;
                      52. 0
                        18 Januari 2023 23:47
                        Strictly, sampeyan ngomong apa jenis "bukti" sampeyan pengin, supaya sampeyan marem?
                      53. +2
                        19 Januari 2023 00:12
                        Contone, ing ngendi ibukutha Mongolia sing megah, ing ngendi kasugihan sing dijarah saka ngendi wae?
                      54. 0
                        19 Januari 2023 00:50
                        taun pinten? periode apa? Ing ngisor Chngiz, Khebulai, Burke, Takhtamysh? Umumé, negara kesatuan Genghis meh langsung ambruk menyang ulus, kahanan iku kaya-kaya padha karo diadochi Alexander.
                      55. +2
                        19 Januari 2023 01:05
                        Sembarang jeneng eseman

                        "Secara umum, negara kesatuan Genghis, meh langsung ambruk dadi ulus" - yaiku, ora ana _single_ negara, ana serikat militer-politik pimpinan lokal. bener?
                      56. 0
                        19 Januari 2023 01:52
                        Sembarang jeneng
                        Ing Kublai - Beijing, apa sampeyan wis krungu bab kuwi? Banjur diarani Khanbalyk, lan kanggo mangsa panas iku Shandu.
                      57. +1
                        19 Januari 2023 02:37
                        Krungu iku kutha Cina eseman
                        Oh iya, bangsa Mongol luwih dhisik nelukaké China, ngempit ngèlmu militèr lan sumber daya militèr saka Cina bebarengan karo insinyur Cina.
                        Inggih, OK.
                        Lha, apa buktine wong Mongol duwe Beijing? Apa ana akeh dokumen ing Mongolia?
                      58. 0
                        19 Januari 2023 02:47
                        Sampeyan ngomong babagan dinasti Yuan, apa sampeyan krungu apa? Apa karo Shanda? Lan bab Karakorum (kutha, ibukutha Genghis)? Ora akeh ing basa Mongolia, nanging ana. Bangsa Mongol wiwitane ora duwe basa tulis dhewe. Lan, amarga wong Mongol cukup pinter ninggalake birokrasi Cina, dokumen kasebut biasane nganggo basa Cina. Nanging, ana cathetan ing Mongolian, Mongolian nulis lan ditranskripsi ing aksara Cina. Beda karo dokumen Tatar Agung, lan Hyper-Russians A, babagan pirang-pirang dokumen, sawetara, nanging luwih akeh tinimbang dokumen Vladimir Agung, Svyatoslavovich. Vladimir, apa sampeyan uga ora ngerti? ngguyu
                      59. +1
                        19 Januari 2023 07:06
                        >> Sampeyan ngomong babagan dinasti Yuan, apa sampeyan krungu babagan iki?

                        Apa sampeyan krungu babagan dewi srengenge Amaterasu?

                        >> Lan bab Shandu? Lan babagan Karakorum

                        Ya, aku krungu manawa para arkeolog nemokake sawetara dhasar siji setengah kilometer lan nyatakake dheweke minangka ibukutha kerajaan. Kanthi sukses sing padha, lumbung apa wae bisa diumumake minangka kraton khan ing Sarai. Contone, gudangku bakal ditindakake. Pranyata aku iki turunane Genghis Khan. Mbuwang 500 rubel ing kertu menyang tunggakan yasak? Malah pizza wanted, ora deprive kaisar lair nangis

                        >> Ana ora akeh ing Mongolian, nanging ana

                        Tegese, ora ana jejak sirkulasi dokumen.

                        >> Bangsa Mongol wiwitane ora duwe basa tulis dhewe.

                        Sing, padha ora bisa ngatur kekaisaran ageng.

                        >> dokumen biasane ing Cina

                        apik. Pira dokumen sing ditemokake ing Rus' ing basa Cina, sing ditulis dening birokrat Cina sing kudune ngiringi tentara Mongol?

                        >> Nanging, ana cathetan ing Mongolian

                        Oke, ayo nyambung menyang katrangan babagan sawetara arsip basa Mongolia ing China. Ayo kita ngetung jumlah rekaman, maca apa.

                        >> carane akeh dokumen, sawetara, nanging luwih saka dokumen Vladimir Agung, Svyatoslavovich.

                        Vladimir mrentah kekaisaran dawane 7 kilometer? Ora ngerti. Sampeyan dudu Fomenkovite kanthi kasempatan, kancaku? keprungu

                        Ngomong-ngomong, aku bisa takon sampeyan pitakonan liyane? Apa sampeyan agama? Apa kowé pretyaya marang Gusti kita Yésus Kristus? Sugeng Baptisan utawa ora?
                      60. 0
                        19 Januari 2023 01:53
                        Iku nanging ambruk, kaya USSR, utawa ora ana USSR?
                      61. +1
                        19 Januari 2023 02:38
                        Saka USSR, kancaku, ana pirang-pirang kutha, senjata, dokumen lan malah jeneng, utamane dalan-dalan Lenin lan monumen kanggo Lenin, ora ana jejak genetik)))
                      62. 0
                        19 Januari 2023 03:11
                        Apa iki "jejak genetik" saka USSR kiwa? ngguyu
                      63. +1
                        19 Januari 2023 07:09
                        Contone, diaspora. tetep saka etnos pembentuk negara. Ana Rusia ing kabeh republik SSR Byelorussian. Nanging Mongol tetep ing Rus' ... Kanggo sawetara alesan, mung ing Asia, ngendi padha bisa pindhah tanpa invasi.
                      64. +1
                        18 Januari 2023 02:43
                        Yagene ing sajarah resmi abad kaping 4 SM bisa uga ana Kekaisaran Romawi Wétan
                        Sampeyan mendem, ta?
                      65. 0
                        18 Januari 2023 01:30
                        Contone, saka Eropah Wétan
                        Kroasia mbok menawa? Ing vimanas.
                      66. -1
                        18 Januari 2023 01:45
                        Sawise dipecah dadi kelompok kafilah, dagang ing sadawane dalan, yen panguwasa lokal bakal nglilani dheweke liwat lan ora nyuwek baksheesh lan tugas. Ing asas, iku ora bakal bisa kanggo nelukake sapa, lan iku bakal apik yen panguwasa ngidini kanggo nggawa senjata - iki mung cara pedagang saka kabeh ndonya bisa lelungan. Kanggo ngedol 100 wong menyang Derbent kanthi cara iki, nanging kudu ngedol kabeh kewane, amarga ora duwe barang liya, lan ing wektu sing padha ngedol awake dhewe dadi budak.
                        saka, peduli, gajah dolanan ora weruh. STE, kancaku, inten sing ora dipotong, tembung sing bener ngguyu Dadi wong Mongol, ing wilayah sing wis ditelukaké, padha ngoyak Khorezmshah, sawise kalah pasukane ing kono, ing nalisir, padha cepet-cepet nyerah. . Lan populasi lokal ora pengin nemtokke baksheesh ing telung tumens Sadubey / Subedey, amarga Mongol duwe pakulinan ala pembantaian lan pembantaian. Utamane kanggo nglanggar Iasi. (sing, Khorezmshah bodho dibakar)
                      67. 0
                        18 Januari 2023 02:09
                        "Kroasia"

                        Ora, ora Kroasia, nanging Tatar eseman

                        "Dadi wong Mongol, ing wilayah sing wis ditaklukaké, ngoyak Khorezmshah, sawise"
                        Aku bisa maca fantasi tho, tanpa sampeyan, sanajan George Martin nyerat luwih menarik. Aku isih mikir apa bukti fisik saka balapan kasebut.
                      68. 0
                        18 Januari 2023 02:52
                        Tatar, apa? Biru saka Altai,
                        padha ing vimans, supaya pisanan kanggo Eropah Wétan, lan banjur ing saddles lan kanggo Iran menyang Khorezm Shah? ngaku to
                        Fomenkovism-Samsonism lan ing Rus'-Hyperborea, bakal luwih gampang kanggo sampeyan. ngguyu
                    2. +2
                      19 Januari 2023 10:42
                      Tuladha. Kalmyks - iku Oirats, iku Mongol Kulon, padha Mongol nyata. Ing Januari 1771, wong Mongol sing manggon ing pinggir kiwa Volga, cacahe saka 50 kanggo 100 ewu wong (jumlah sing paling kamungkinan ora akurat, ing kasunyatan ana kurang pinunjul) kesusu ngliwati steppe Kazakh mangsa kanggo Dzungaria. Ing sawetara sasi kampanye ing lumahing sumelang saka kasunyatan, kang ngalami serangan dening Kazakhs (Oirats wis diantemi Kazakhs kaya asu kanggo 150 taun, lan banjur padha alamiah recouped wong), Mongol - anak saka steppes lan nduweni jaran sing apik tenan - ilang rong pertiga saka ternak lan nganti katelu saka "komposisi pribadi".
                      Ing taun 1645, tentara Crimean Khan Kazy-Girey nyerbu kampanye mangsa (!) ing sadawane dalan Muravsky. Amarga hawa (embun beku) lan kurang pangan, wong Tatar ilang nganti setengah saka jarane lan nganti sapratelune prajurite. Geografi gropyokan - wilayah Kursk modern, Belgorod, wilayah Voronezh. Mulane, wong Tatar nyoba ora pindhah hiking ing mangsa. Iki bisa dingerteni kok.
                      1. 0
                        20 Januari 2023 00:46
                        Ing taun 1645, tentara Crimean Khan Kazy-Girey nyerbu kampanye mangsa (!) ing sadawane dalan Muravsky. Amarga hawa (embun beku) lan kurang pangan, wong Tatar ilang nganti setengah saka jarane lan nganti sapratelune prajurite. Geografi gropyokan - wilayah Kursk modern, Belgorod, wilayah Voronezh. Mulane, wong Tatar nyoba ora pindhah hiking ing mangsa. Iki bisa dingerteni kok.
                        Lan apa Krymchaks mapan ing abad ka-17, kanggo Mughals saka 13? Kajaba iku turunane kang adoh.
                        Ivan IV ing kepala tentara ninggalake Moskow tanggal 20 Desember, amarga thaw awal, 15 versts saka Nizhny Novgorod, ing Februari 3, artileri pengepungan lan bagéan saka tentara tindak ing es ing Volga [3]. Diputusake kanggo mbalekake raja saka nyebrang bali menyang Nizhny Novgorod (ing ngendi dheweke teka tanggal 8 Februari), nalika gubernur utama karo bagean tentara sing bisa nyabrang tekan Kazan, ing ngendi dheweke melu perang karo tentara Kazan [ 4]. Akibaté, tentara Kazan mundur ing mburi tembok Kremlin kayu, sing tentara Rusia ora wani nyerang tanpa artileri pengepungan lan, sawise ngadeg ing sangisore tembok suwene pitung dina lan ngrusak lingkungan, mundur. Tanggal 7 Maret 1548, tsar bali menyang Moskow[5].
                        iku tindakake sing ora ana kamenangan kanggo Nevsky ing Lake Peipsi?
              6. -1
                16 Januari 2023 05:58
                Miturut cara, saiki giliran sampeyan kanggo nuduhake sumber Hyperboreans, babad, dekrit saka "imam Ivanov", panggonan kuburan, kutha ditemokaké dening arkeolog, utawa iku kabeh dibakar dening Paus karo Inggris? Riset babagan ukuran cendhak lan cacat jaran Mongolia ing abad kaping 13. Sampeyan, temenan, ora njupuk kabeh saka langit-langit. Mangerteni wong, supaya ngomong.
                1. -1
                  16 Januari 2023 15:09
                  Carane wong pribumi manggon ing Siberia bisa diwaca dening N.M. Yadrintsev "Siberia minangka Koloni" 1882. Iki kanggo mangerteni yen 500 taun kepungkur iku ora luwih apik. Ora ana kenegaraan lan ora ana jejak paling ora sawetara jinis warisan. Wong-wong sing bebas kanthi detasemen cilik sing dipimpin dening pedagang kondhang njupuk kekuwatan, lan mengko Siberia dadi negara Rusia nganti Alaska. Iki amarga keunggulan ing kawruh, ing ngendi Mongol dumadakan beku ing jaman kepungkur. Ryleev ing basa Rusia Pravda nulis babagan nasibe wong pribumi ing Siberia. Ora ana babad asli, utamane, babagan kuk Tatar-Mongol, sing disebutake pisanan ing Polandia, ana sing topik iki disedhiyakake dening Jan Dlugosh. Uga ora cetha karo Jan, iku nuwuhake anggepan yen dheweke diwenehi kamulyan iki ing abad kaping 17 ing Polandia sing padha. Ana korespondensi ing kertas saka abad 17-18 ing aksara Slavonic Gereja. Kita kudu ngerti sejarah kertas, nalika kertas putih muncul lan transisi potongan kayu kanggo mblokir huruf kanthi bantuan huruf babi. Kita kudu ngerteni keasliane publikasi sadurunge ngomong babagan keaslian sejarah. Ing 18-19 ana akeh palsu saka kuna, ana crita kondhang saka Tablet Izinbek.
                  Kepiye carane bisa ngomong saka pilihan Eropa yen jaran mesthi ana ing Mongolia? Sampeyan ora ujar manawa komunikasi seluler mesthi ana ing Mongolia wiwit abad kaping 13. Ya, padha nggawa jaran, nanging mung saka awal perdagangan karo Eropah, kalebu karo Rusia. Aku bisa guess ora sadurungé saka abad kaping 18. Lan sketsa pisanan saka peta Siberia ditulis dening Herberstein ing 1548, banjur colonists padha nggoleki dalan cendhak kanggo China liwat Rus', i.e. nalika iku isih durung ana dedagangan karo pribumi. Kanggo Eropah, Tatar amba, wilayah iki durung ditelusuri, kira-kira ngandika tanah alam bébas, kaya Amerika sawise ditemokaké. Wutah jaran pribumi Mongolia yaiku 126-127 cm Sumber kuna digunakake ora mung dening Akademi Ilmu Pengetahuan ing St. Nanging padha ora nyimpen asli. Aku ora supporter Hyperborea lan Rus'-hordes, kanggo kula siji iki isih Fantastic. Apa sing ditulis Samsonov angel kanggo aku maca dhewe, amarga iki kita butuh bukti, konfirmasi, lan ora tanpa dhasar. Aku ora bisa ngomong apa-apa bab topik iki.
                  1. -1
                    16 Januari 2023 21:34
                    Ora ana babad asli, utamane, babagan rakit Tatar-Mongol
                    Aku wis nulis kanggo sampeyan Sindh. Dhaptar Novgorod Chronicle I, 13th - 15th century dating saka dhaptar kasebut dhewe, sing ana ing perkamen tartamtu iki ditulis dening penulis sejarah ing abad kaping 12, lan saliyane.
                    Jami at-tavarih
                    Sejarah rahasia Mongol,
                    Sheng-wu qin-zheng lu,
                    Rubruk, Polo,
                    Dhaptar babad Rusia liyane ora luwih saka abad kaping 15, lan ora kabeh, kesed kanggo digali.
                    Miturut jaran. Analisis genetik ndadekake iku bisa kanggo tanggal wektu pamisahan saka garis breeding, nyebrang, sengaja lan disengojo, etc Dadi, miturut genetika, jaran Mongolian saiki padha ing abad kaping-12.
                    Carane wong pribumi manggon ing Siberia bisa diwaca dening N.M. Yadrintsev "Siberia minangka Koloni" 1882
                    Dadi pribumi urip ing abad kaping 19, lan carane Mongol manggon ing Karakorum (kutha) ing 13 ing markas Genghis, sampeyan bisa maca saka Rubruk, contone.
                    1. 0
                      16 Januari 2023 22:29
                      Kita njupuk, contone, Novgorod Chronicle, kita maca ...

                      "Sami-sami goroh, miturut dosa-dosa kita, wis teka ing basa-basa sing ora dingerteni, kabecikane, ora ana sing ngerti sapa sejatine lan asal-usule izidosh, lan apa basane, lan suku endi, lan apa dheweke iman iku;"

                      sing. Chronicler temtunipun ngandika sing ora ngerti saka ngendi para penakluk teka lan sapa

                      "Lan aku diarani Tatar, lan aku ngomong Taurmens"

                      Tatar lan taurmens. Lan ngendi Mongol? Upamane wong Rusia banjur ora ngerti apa-apa bab Mongolia (sanajan wong Mongol wis ngerti bab Rus', pranyata), nanging kanthi tandha-tandha apa sing bisa dimangerteni menawa para penakluk iku saka ing kono?
                      "Taurmens" miturut omongane uwong Turkmens (uga ora tau Mongol), sanajan tembung iki bisa diinterpretasikake kanthi cara apa wae.

                      "lan kanca-kanca saka Cookies;"

                      Lan liya-liyane iku Pechenegs, sanajan para sejarawan modern percaya yen Tatar-Mongol lan Pechenegs minangka bangsa sing beda.

                      "Dheweke ngomong, kaya-kaya, / L. 96. / Babagan kasebut, Methodius, Uskup Patom, menehi kesaksian, kaya-kaya teka saka ara-ara samun Etrievsky, sing ana ing antarane Timur lan Lor."

                      Sing, sawetara sing pracaya Uskup Methodius ngandika bab wong-wong iki, sing, miturut sawetara ramalan, bakal metu saka ara-ara samun Yudea (uga ora tau Mongolia). Argumentasi, mesthi, ora liya saka agama.

                      Umumé, sampeyan angan-angan. Sejarah ngomong babagan invasi tartamtu "Tatar", nanging ora ana hubungane karo Mongolia modern.
                      1. -1
                        16 Januari 2023 22:58
                        Padha teka saka ngendi wae, miturut Rusia, sing utamané pinunjul sawise Kalka kanggo 22 taun, kanggo limalas taun padha panginten padha ora mikir bab iku. Kayane intelijen kita, kaya Shoigov modern. Lan Mongol, ing nalisir, sumurup ing ngendi padha arep lan apa, netepi prentah saka kurultai kanggo 35 taun. Padha apik karo Intelligence. Ora nggumunake yen dheweke ora bisa mutusake saka ngendi, dheweke bingung lan sapa.
                      2. +1
                        17 Januari 2023 00:36
                        Ya, wong Mongol duwe rasi lintang satelit sing apik banget. Lan sanalika kabeh bajingan ing 1294? Katon kaya Gorbachev uga lair ana ing reinkarnasi sadurunge.

                        Mulane, Novgorod Chronicle ora nuduhake Mongolia ing sembarang cara, iku mung ditarik dening kuping. Apa karo sumber liyane? Apa sampeyan bisa langsung ngutip sawetara panggonan sing kudu dingerteni manawa "Tatar" sing teka ing Rus 'iku bagean saka Kakaisaran Mongol?
    6. +3
      13 Januari 2023 11:45
      Kutipan: Leader_Barmaleev
      Keplok, gorden.

      opo Lan pira tentara iki menyang kerajaan Barmaleev ???
    7. +6
      13 Januari 2023 13:26
      Kutipan: Leader_Barmaleev
      ora ana tentara saka steppes Mongolia mung bisa tekan Eropah

      Nanging wis teka.
      1. 0
        13 Januari 2023 14:04
        Tentara ora teka. Klompok prajurit Mogul bisa teka lan mlebu layanan wong. Klompok siji kanggo wong Tionghoa, liyane kanggo wong Asia Tengah. Malah kanthi istilah sing apik, umpamane, tumindak kaya tentara bayaran elit (sanajan aneh, nanging sampeyan ora ngerti). Anane Kakaisaran Mongol saka Mozha nganti Mozha ora mbuktekake iki kanthi cara apa wae.
      2. 0
        16 Januari 2023 06:45
        Sampeyan bisa argue karo wong hardened mung kanggo kesenengan lan moyoki. Siji mbah putri marang wong-wong mau, padha ngomong, Mongol ora bisa tekan, padha pracaya, lan banjur padha ora bisa ngakoni kesalahane - bangga ora ngidini, bantahan saka wayahe njupuk sisih ora bisa kanggo wong-wong mau. Padha ora bisa ngritik dhiri ing prinsip, lan ora ngerti apa iku lan carane bisa. Otak ora kerja.
        1. +1
          16 Januari 2023 18:38
          Sampeyan bisa mbantah karo pejabat mung kanggo seneng-seneng lan moyoki. Siji mbah putri marang wong-wong mau, padha ngomong, Mongol dijupuk setengah donya, padha pracaya, lan banjur padha ora bisa ngakoni kesalahane - bangga ora ngidini, bantahan saka wayahe padha njupuk sisih ora bisa kanggo wong-wong mau. Padha ora bisa ngritik dhiri ing prinsip, lan ora ngerti apa iku lan carane bisa. Otak ora kerja.
      3. +3
        19 Januari 2023 10:56
        Kutipan: Carmela
        Nanging wis teka.
        contone. Kalmyks - iku Oirats, iku Mongol Kulon, padha Mongol nyata. Ing Januari 1771, wong Mongol sing manggon ing pinggir kiwa Volga, cacahe saka 50 kanggo 100 ewu wong (jumlah sing paling kamungkinan ora akurat, ing kasunyatan ana kurang pinunjul) kesusu ngliwati steppe Kazakh mangsa kanggo Dzungaria. Ing sawetara sasi kampanye ing lumahing sumelang saka kasunyatan, kang ngalami serangan dening Kazakhs (Oirats wis diantemi Kazakhs kaya asu kanggo 150 taun, lan banjur padha alamiah recouped wong), Mongol - anak saka steppes lan nduweni jaran sing apik tenan - ilang rong pertiga saka ternak lan nganti katelu saka "komposisi pribadi". Ing taun 1645, tentara Crimean Khan Kazy-Girey nyerbu kampanye mangsa (!) ing sadawane dalan Muravsky. Amarga hawa (embun beku) lan kurang pangan, wong Tatar ilang nganti setengah saka jarane lan nganti sapratelune prajurite. Geografi gropyokan - wilayah Kursk modern, Belgorod, wilayah Voronezh. Mulane, wong Tatar nyoba ora pindhah hiking ing mangsa. Iki bisa dingerteni kok.
    8. +1
      13 Januari 2023 14:01
      Ya, jelas yen iki kabeh absurd, nanging para sejarawan kursi armchair mbantah kanthi cara sing padha, "yen ditulis kaya mangkene ing sejarah, mula pancen bener." Lan padha gemeter banget babagan rekonstruksi lan mriksa kelayakan fisik konstruksi kasebut.
      Mesthine, hehe, yen ing sejarah ditulis babagan carane Pangeran Vladimir kanthi ajaib dadi wuta, lan sawise dibaptis, dheweke bisa ndeleng maneh, utawa babagan baya ing Novgorod, banjur sejarawan nolak laporan kasebut. Amarga padha subyektif koyone implausible kanggo wong. Nanging gerombolan Mongol kayane ora, amarga ora cukup pendidikan ilmu alam.

      Miturut cara. Ana buku fantasi sing misuwur banget sing diarani Game of Thrones. Lan ing kana uga ana penakluk stepa. Nanging wong-wong mau: a) manggon ing steppe sing arang banget produktif kanthi suket ukuran manungsa, b) ora njupuk kutha kanthi badai, nanging wiwit njupuk mung nalika naga katon ing dheweke, lan c) padha wedi nglangi. dening segara.

      Sing. Steppes fantasi J. Martin dadi luwih nyata tinimbang sejarah.

      Umumé, rasa wedi marang gerombolan nomaden iku ora rasional. Iki minangka produk ideologi kolonialis ing abad kaping 18-19, nalika wong Eropa aktif ngrebut tanah-tanah bangsa wétan, utawa kenangan sing ora jelas saka jaman biyen, nalika satus prajurit jaranan sing bersenjata biasa-biasa wae dianggep minangka "gerombolan ageng" lan tenan. bisa, amarga kauntungan numerik sing (satus kanggo wektu cendhak cukup kanggo biocenosis steppe) kanggo nggawa metu sawetara pamukiman majeng saka masyarakat tetanèn.

      Umumé, iki minangka semaput kolektif kita, wedi karo gerombolan nomad.
      1. -1
        13 Januari 2023 20:28
        Kutipan saka Evil Eye
        Ya, jelas yen iki kabeh absurd, nanging para sejarawan kursi armchair mbantah kanthi cara sing padha, "yen ditulis kaya mangkene ing sejarah, mula pancen bener." Lan padha gemeter banget babagan rekonstruksi lan mriksa kelayakan fisik konstruksi kasebut.
        Mesthine, hehe, yen ing sejarah ditulis babagan carane Pangeran Vladimir kanthi ajaib dadi wuta, lan sawise dibaptis, dheweke bisa ndeleng maneh, utawa babagan baya ing Novgorod, banjur sejarawan nolak laporan kasebut. Amarga padha subyektif koyone implausible kanggo wong. Nanging gerombolan Mongol kayane ora, amarga ora cukup pendidikan ilmu alam.

        Miturut cara. Ana buku fantasi sing misuwur banget sing diarani Game of Thrones. Lan ing kana uga ana penakluk stepa. Nanging wong-wong mau: a) manggon ing steppe sing arang banget produktif kanthi suket ukuran manungsa, b) ora njupuk kutha kanthi badai, nanging wiwit njupuk mung nalika naga katon ing dheweke, lan c) padha wedi nglangi. dening segara.

        Sing. Steppes fantasi J. Martin dadi luwih nyata tinimbang sejarah.

        Umumé, rasa wedi marang gerombolan nomaden iku ora rasional. Iki minangka produk ideologi kolonialis ing abad kaping 18-19, nalika wong Eropa aktif ngrebut tanah-tanah bangsa wétan, utawa kenangan sing ora jelas saka jaman biyen, nalika satus prajurit jaranan sing bersenjata biasa-biasa wae dianggep minangka "gerombolan ageng" lan tenan. bisa, amarga kauntungan numerik sing (satus kanggo wektu cendhak cukup kanggo biocenosis steppe) kanggo nggawa metu sawetara pamukiman majeng saka masyarakat tetanèn.

        Umumé, iki minangka semaput kolektif kita, wedi karo gerombolan nomad.

        Yen sampeyan ora ngerti babagan rekonstruksi, iki ora ateges ora ana.
    9. +1
      13 Januari 2023 14:10
      Lan, kilometer, ewu kilometer liar !! Padha ora dadi adoh ing gropyokan, nanging ora ana siji ngedika bab resettlement saka bangsa!
      Lan iku, tentara mati keluwen.

      Nanging ora! Mongol ngombe getih jaran lan supaya padha urip !! Aku maca ing buku
      1. +4
        13 Januari 2023 14:43
        Jaran apes! Lan pinten getih jaran sing kudu diombe saben dina kanggo rata-rata Mongolia?)
      2. +1
        13 Januari 2023 17:27
        Mongol ngombe getih jaran lan supaya padha urip !! Aku maca ing buku

        Apa buku fiksi non-ilmu utawa mung fantasi "ing topik"? Apa sampeyan ora sengaja mbingungake Mongol karo Masai? Sembarang dokter kewan bakal ngonfirmasi yen mundhut getih cilik kanggo jaran luwih mbebayani tinimbang mundhut getih sing abot, contone, ing wong. Jaran minangka herbivora, lan suket ngandhut wesi sing sithik banget, mula jaran regenerasi hemoglobin alon banget. Lan jaran kanthi anemia dhewe ora bakal nyeret penunggang, uga bakal cepet kesel lan tiba. Dadi, tinimbang ngombe getih saka jaran, luwih becik dipangan.
      3. +1
        13 Januari 2023 20:26
        Kutipan: novel66
        Lan, kilometer, ewu kilometer liar !! Padha ora dadi adoh ing gropyokan, nanging ora ana siji ngedika bab resettlement saka bangsa!
        Lan iku, tentara mati keluwen.

        Nanging ora! Mongol ngombe getih jaran lan supaya padha urip !! Aku maca ing buku

        Sapa sing ngomong babagan mlayu? Dina kanggo ndeleng kepiye penaklukan Horde?
        Serangan kasebut wis sawise ditaklukaké minangka paukuman kanggo ora manut. Contone, tentara Nevryuev.
    10. +2
      13 Januari 2023 17:26
      Yen kita njupuk Kalmyks minangka conto. Ing pungkasan abad kaping 1771 - awal abad kaping XNUMX, padha pindhah saka Dzungaria menyang Volga. Atusan ewu wong, atusan ewu sapi. Suket wis cukup, jaran, sapi, MR, unta ora dipangan)) Ya, transisi sing dawa. Butuh taun. Nanging, ing taun XNUMX, horde Kalmyk bali. Maneh, atusan ewu wong, atusan ewu sapi. Ing mangsa. Liwat Volga beku. Lan padha teka. Sajrone taun. Bocah-bocah, wong tuwa, wong wadon liwat tanah musuhan. Dadi kenapa sampeyan mikir yen tentara sing siap tempur ora bisa mlaku ing dalan iki?
      1. +2
        13 Januari 2023 20:22
        Kutipan: Bumblebee
        Yen kita njupuk Kalmyks minangka conto. Ing pungkasan abad kaping 1771 - awal abad kaping XNUMX, padha pindhah saka Dzungaria menyang Volga. Atusan ewu wong, atusan ewu sapi. Suket wis cukup, jaran, sapi, MR, unta ora dipangan)) Ya, transisi sing dawa. Butuh taun. Nanging, ing taun XNUMX, horde Kalmyk bali. Maneh, atusan ewu wong, atusan ewu sapi. Ing mangsa. Liwat Volga beku. Lan padha teka. Sajrone taun. Bocah-bocah, wong tuwa, wong wadon liwat tanah musuhan. Dadi kenapa sampeyan mikir yen tentara sing siap tempur ora bisa mlaku ing dalan iki?

        Taun kepungkur, para penggemar saka Kalmykia numpak jaran menyang Moskow nalika musim dingin.
        1. +1
          13 Januari 2023 21:07
          Pira ewu penggemar saka Kalmykia sing melu transisi iki? Apa amunisi sampeyan nggunakake? Apa sampeyan njupuk obat ing dalan utawa ora? Apa jaran wis divaksinasi utawa ora? Lan ewu liyane bab cilik ... Umumé, ora conto ing kabeh.
          1. 0
            13 Januari 2023 22:08
            Kutipan saka: Derbes19
            Pira ewu penggemar saka Kalmykia sing melu transisi iki? Apa amunisi sampeyan nggunakake? Apa sampeyan njupuk obat ing dalan utawa ora? Apa jaran wis divaksinasi utawa ora? Lan ewu liyane bab cilik ... Umumé, ora conto ing kabeh.

            Golek lan ndeleng dhewe. Sampeyan isih njaluk saka kula dhuwur saben jaran ing withers. Crita kasebut ana ing TV.
    11. 0
      13 Januari 2023 21:08
      Kutipan: Leader_Barmaleev
      Inggih, pungkasanipun, ana wong sing mutusake kanggo ngomong babagan mega-palsu sing wis mapan, sing pejabat lan liberal kita seneng mbenerake kemunduran teknologi Rusia. Aku uga bakal nyumbang pitu kopecks kanggo ngrusak mitos iki. Latar mburi - ing jaman Soviet, kanthi sukarela, aku mimpin bunder biologi ing salah sawijining sekolah. Dheweke njupuk perkara kasebut kanthi serius - kita ora mung nggantung omah manuk lan ngresiki lepen, nanging uga sinau kanthi teliti lan terus-terusan prinsip umum biologi. Bocah-bocah ing bunder kasebut padha pinter - loro-lorone saiki dadi akademisi lan aku bangga yen ana prestasiku. Dadi...
      We rembugan piye wae biocenoses. Bener, ora ana sing angel banget karo biocenoses, nanging owah-owahan tiba-tiba ing biocenosis bisa nyebabake akibat sing fatal. Minangka faktor owah-owahan sing tiba-tiba, faktor antropogenik dianggep paling mbebayani lan ora bisa ditebak. Lan ing kene, meh ora sengaja, obrolan kasebut menyang STEPPE - biocenosis sing paling alus lan ora stabil. Bayangna yen ana tentara sing mlaku nyabrang steppe. penunggang kuda. Ora cepet, amarga jaran sing paling tahan bisa nggawa ora luwih saka 20% saka bobote dhewe, lan sampeyan kudu nindakake akeh, amarga ora ana pemukiman lan gudang kanthi pranata ing steppe. Jaran, kaya wong, pengin mangan, sampeyan ora bakal njupuk oat akeh ing kereta gerbong, yaiku, dhasar diet jaran lan wedhus (panganan kaleng urip) yaiku suket steppe. Suket bulu, suket biru, suket bengkok, lsp. Lan ayo ngetung - ana tentara sepuluh ewu wong - iki paling sethithik telung puluh ewu jaran - kanggo saben pertempuran, siji cadangan lan siji paket. Massa suket ing steppe yaiku 400-600 gram (nalika udan nganti rong kilogram) saben meter persegi, jaran butuh paling sethithik rong puluh kilogram suket saben dina. Lan saiki ngira ing wilayah apa tentara iki kudu dibubarake supaya jaran mangan ??? Lan tentara kuwi bakal bisa diatur amarga bubar? Wayahe sabanjure - wektu suket ngadeg ing steppe cendhak, supaya entuk panganan sampeyan kudu pindhah menyang kali, nanging kali-kali ing sadawane rute gerombolan mili menyang sisih lor utawa kidul, lan sampeyan kudu kanggo pindhah menyang kulon, lan ing sawetara panggonan liwat gunung, LAN ORA ANA DALAN LAN STOP PANGAN OGA . Banjur mangsa teka - ora ana tumpukan jerami lan lumbung ing dalan, ora ana desa lan desa - malah ora ana sing ngrampog. Lan iku, tentara mati keluwen. Pisanan, jaran bakal dipangan, banjur ... Ya, sampeyan ngerti yen ora ana tentara saka steppes Mongolia sing bisa tekan Eropa. Keplok, gorden.

      Setuju. Macedonia, Hun, Ottoman, Tamerlane uga ora bisa tekan ngendi wae.
  5. +3
    13 Januari 2023 05:54
    Kabeh iki katon kaya iklan modern - "A obat kanggo cockroaches lan brownies."
  6. 0
    13 Januari 2023 06:04
    Lan aku pracaya ing konsep kuwi! Utamane babagan sifat "mongoid" saka klompok etnis Rusia, utawa luwih, yen ora ana!
    Saka pribadi: putriku Rusia, mantu (mantan) mestizo (ibu Rusia, bapake Georgia), putu wadon irung sing khas, nanging ayu lan pinter, wis ana dominasi sing jelas saka gen bapak!
    Anak tiri iku Rusia, mantu - mestizo (Turki-Uzbek), putu lanang - kelinci kanggo ibune, lan putu wadon saka bapake, ayu oriental, model katon.
    Ana akeh wong Korea ing Uzbekistan, wiwit jaman pra-perang. Dadi getihe interrupts gen apa wae.Iki ngendi mongodoidness ketok. Kabeh eksklusif anak saka marriage karo Korea lan Kreyans karo bangsa liya Mongoloid!
  7. + 10
    13 Januari 2023 06:23
    Ya, sepira sampeyan bisa nguji saraf kanggo torsi lan kompresi, Samsonov lan Fomenko ora bakal tenang kanthi cara apa wae.
  8. Komentar wis dibusak.
  9. + 12
    13 Januari 2023 06:27
    Mitos kuk Tatar-Mongol
    Jiwa kesusu menyang swarga .. Babagan Tartaria, nanging ora ditulis ..
    Kali flotilla saka ushki - prau saka kelas "kali-segara".
    Sampeyan salah, kuping, dheweke dudu kapal universal, ana kuping segara lan kali, prabédan utama antarane kuping segara lan kali: sing pisanan duwe dek, sing kapindho tanpa dek. Aku ora pengin mbongkar liyane.
    1. +9
      13 Januari 2023 06:49
      Ya, aku kelingan omong kosong iki. Dheweke uga ujar manawa Tartaria nggunakake senjata nuklir utawa sing padha karo tentara Napoleon)))))
      1. +5
        13 Januari 2023 08:30
        Fisi uranium ditemokake ing Desember 1938. Dadi "inti" saka 1812 ora kalebu.
        Ana liyane logis. Aku pengin ndeleng "peluncur". evaluasi teknologi murni. keprungu
        1. +9
          13 Januari 2023 08:40
          Kutipan saka Tochilka
          Fisi uranium ditemokake ing Desember 1938

          Bener 200 taun sadurunge. Iki kabeh Vatikan rewrote kita babad, lan babad manca ing wektu sing padha.
          1. +6
            13 Januari 2023 10:07
            Mbokmenawa intrik saka Illuminati. Dheweke malah nggawe film babagan iki. apik
            Vatikan uga nyipta lan nyipta jeneng Otto Hahn, Carl Weizsäcker lan Niels Bohr! Lan Enrico Fermi minangka karakter mitos saka legenda lan anekdot! ngguyu
          2. 0
            13 Januari 2023 22:12
            Kene aku nyoba kanggo nemtokke tanggal modern ing narasi Krpini, Aku ora rampung, mesthi, nanging aku suggest maca. Tipe kandel minangka cathetanku.


        2. +8
          13 Januari 2023 08:47
          Fisi uranium ditemokake ing Desember 1938. Dadi "inti" saka 1812 ora kalebu.
          Ana liyane logis. Aku pengin ndeleng "peluncur". evaluasi teknologi murni.
          Lali bom reged. Kanthi licik, bijih uranium dicampur karo manure, dibentuk saka campuran kayu lan, sawise garing, dilebokake menyang para pamburu Prancis minangka bahan bakar kanggo pasukan. Akibaté, potensi, nuwun, potensial tentara Napoleon ambruk banget. Mungsuh dikalahaké. ngguyu
          1. +6
            13 Januari 2023 10:08
            Aku Wigati sing bijih uranium ora banget radioaktif, teh ora isotop! Nanging ing umum, versi banget logis lan dipercaya! Aku nyopot topi! hi
        3. +4
          13 Januari 2023 14:17
          Crita kasebut mengaruhi ...

          Minangka maca pinter bakal gampang guess, bagean iki bakal fokus ing rincian paling Fantastic "invasi Batu", ing crita paling apik.

          Mesthi, sampeyan kudu miwiti karo roket Cina sing luar biasa lan cangkang bubuk, mesthine dijupuk dening "Mongol" lan kasil digunakake ing kampanye penaklukan.


          Gambar. Xnumx

          Gambar. Xnumx
          Maca luwih nyenengake. Ilustrasi malah luwih nggumunake - ing anjir. 11 "Peluncur roket manual Mongolia", ing anjir. 12 - prototipe Cina kuno "Katyusha". Lan rincian ...

          Gampang!! [kutipan][/kutipan]
      2. +5
        13 Januari 2023 17:54
        Kutipan saka adoh diu
        Ya, aku kelingan omong kosong iki. Dheweke uga ujar manawa Tartaria nggunakake senjata nuklir utawa sing padha karo tentara Napoleon)))))
        Iki dudu omong kosong. Aku dhewe weruh senjata nuklir sing padha digunakake kanggo Napoleon. Kaliber - 12 kilogram, kaya (wis suwe banget).
    2. +9
      13 Januari 2023 08:43
      Kali flotilla saka ushki - prau saka kelas "kali-segara".
      Bentenane utama antarane lug kelas laut yaiku kemampuan kanggo mlebu orbit geostasioner tanpa ngisi bahan bakar karo mead. Nalika kelas kali ushkoy bisa nindakake apa-apa luwih saka nyilem suborbital, nuwun, Langsung antarane cekungan kali. Lan malah banjur, mung ing mode pertempuran rowing meningkat lan karo angin adil. Earbud apa wae bakal ngandhani yen ... wassat
  10. +2
    13 Januari 2023 06:37
    Maneh sampeyan, kanca Samsonov, numpes sarang tanduk lol Saiki "docents" karo "calon" saka "ilmu" sajarah bakal mbukak munggah lan pitutur marang kowe sing biasa-biasa wae lan ana umume apa menek menyang candhi suci sajarah. Padha ilmuwan! ngguyu
    Lan suwene aku wis ngadhepi karo ora nggatekke modern saka ilmuwan ing wilayah iki, aku prakteke ora malah komentar ing dogma sajarah ing paling kene. Amarga ora ana gunane !! Ora bakal ana wong sing nyipta acara ing tingkat negara nganggep bantahan para insinyur, ahli mineral, akeh bukti sing bakal dirusak utawa ngumpulake bledug ing gudang, lan argumentasi LOGIS sing biasa bakal dipoyoki utawa ora digatekake ....
    Amarga dheweke iku ilmuwan, lan sampeyan (kita) bodho lan ora ngerti ...
    Artikel plus amarga ora ana kuk hi eseman eseman eseman
    1. +9
      13 Januari 2023 07:05
      Kutipan: Rurikovich
      Artikel plus amarga ora ana kuk

      Lan kabeh babad kita disalin dening mata-mata saka Vatikan lan ora ana sing weruh iki. leluhur kita padha
      1. +4
        13 Januari 2023 08:44
        Kutipan saka kaliber
        lan ora ana sing weruh.

        Mikhailo Lomonosov ngeweruhi lan perang karo "Jerman ilmiah" iki! Nanging admiration kanggo West overpowered, lan mbalek iki "yoke".
        1. +2
          13 Januari 2023 20:14
          Kutipan saka Pakdhe Lee
          Kutipan saka kaliber
          lan ora ana sing weruh.

          Mikhailo Lomonosov ngeweruhi lan perang karo "Jerman ilmiah" iki! Nanging admiration kanggo West overpowered, lan mbalek iki "yoke".

          Lomonosov ora mbantah invasi Horde. Headbutting babagan teori Norman.
      2. Komentar wis dibusak.
    2. -1
      13 Januari 2023 14:11
      Sejarawan kaya prajurit profesional. Mung militer "ora duwe wong bodho ing Staf Umum," nanging sejarawan ing Akademi Ilmu.
      Intine, mesthi, ora kabeh wong ing kono bodho, nanging yen ilmu, tinimbang logika, nyoba meksa panguwasa, mula iki dudu ilmu maneh, nanging ideologi.
      1. +1
        14 Januari 2023 17:55
        Kutipan saka Evil Eye
        Intine, mesthi, ora kabeh wong ing kono bodho, nanging yen ilmu, tinimbang logika, nyoba meksa panguwasa, mula iki dudu ilmu maneh, nanging ideologi.

        Kabeh luwih gampang. Iki dudu ideologi, nanging minangka FEEDER kanggo "wong-wong sing wis mbela awake dhewe lan wong-wong sing dihormati liyane sing ora lali kanggo dilat hibah Barat. Nyuwun .... Lan banjur wong-wong sing ora sopan teka karo pendapat sing takon babagan kompetensi ing sejarah. recourse
    3. +3
      13 Januari 2023 20:16
      Kutipan: Rurikovich
      Maneh sampeyan, kanca Samsonov, numpes sarang tanduk lol Saiki "docents" karo "calon" saka "ilmu" sajarah bakal mbukak munggah lan pitutur marang kowe sing biasa-biasa wae lan ana umume apa menek menyang candhi suci sajarah. Padha ilmuwan! ngguyu
      Lan suwene aku wis ngadhepi karo ora nggatekke modern saka ilmuwan ing wilayah iki, aku prakteke ora malah komentar ing dogma sajarah ing paling kene. Amarga ora ana gunane !! Ora bakal ana wong sing nyipta acara ing tingkat negara nganggep bantahan para insinyur, ahli mineral, akeh bukti sing bakal dirusak utawa ngumpulake bledug ing gudang, lan argumentasi LOGIS sing biasa bakal dipoyoki utawa ora digatekake ....
      Amarga dheweke iku ilmuwan, lan sampeyan (kita) bodho lan ora ngerti ...
      Artikel plus amarga ora ana kuk hi eseman eseman eseman

      Banjur Rurik uga ora ana lan ora ana Rurikovich uga.
      .
      1. +2
        14 Januari 2023 17:48
        Kutipan: Ulan.1812
        Banjur Rurik uga ora ana lan ora ana Rurikovich uga.
        .

        kejem! Kepiye carane Rurikovich bisa urip ing jagad iki sawise iku? aran
  11. 0
    13 Januari 2023 06:38
    Elek "Mongol-Tatar rakit" wiwit. Iki versi resmi wiwit jaman Karamzin dipun promosiaken ing Rusia.
    200 taun ora cukup, ta? Penulis ing Sejarah Review Militer
    Mitos "kuk Tatar-Mongol" 5 Januari 2018
    Minangka kacathet sadurunge, mitos "Mongol saka Mongolia" diciptakake ing pusat konseptual lan ideologi Kulon, sing nduweni "tombol" sejarah, ing Roma kepausan. Superethnos Rusia (Rus) wis ana wiwit wiwitan munculé balapan putih ing planet, sajarah kita paling sethithik 40-45 ewu taun. Nanging, sejarah sejatine Rus lan superethnos "dipotong" lan distorsi kanggo kepentingan para master ing Kulon lan budak-budak ing Rusia, sing pengin dadi bagian saka "komunitas peradaban donya" kanthi biaya apa wae. , malah ing biaya nyerahke tanah air
    . Aku mikir yen ing Katya, Schletsers nulis lan ing Petya nulis maneh sejarah, lan malah luwih awal didandani ing biara demi sing duwe kuasa...
    1. +2
      13 Januari 2023 08:49
      Kutipan saka Mauritius
      sejarah kita paling sethithik 40-45 ewu taun.

      Karajan Rusia nganti abad kaping pitulas, kronologis mimpin, miturut kalender Slavik, wiwit taun 5508 SM. Pranyata saiki kita duwe 7529 saka Penciptaan jagad, lan dudu 2021 saka Lair Kristus.
      Sumber: https://novate.ru/blogs/210921/60621/
      1. 0
        13 Januari 2023 21:29
        Kutipan saka Pakdhe Lee
        Kutipan saka Mauritius
        sejarah kita paling sethithik 40-45 ewu taun.

        Karajan Rusia nganti abad kaping pitulas, kronologis mimpin, miturut kalender Slavik, wiwit taun 5508 SM. Pranyata saiki kita duwe 7529 saka Penciptaan jagad, lan dudu 2021 saka Lair Kristus.
        Sumber: https://novate.ru/blogs/210921/60621/

        Dear, maca kanthi teliti lan nulis kanthi cekap.sejarah kita paling sethithik 40-45 ewu taun.Artikel iki ditulis dening penulis ing 2018. Nyuwun Dene pitungan saka Titah jagad, iki wis dingerteni, lan sejarah kabeh disimpen ing sistem iki. Nyuwun Lan 40-45 ewu taun sejarah ukiran kita, iki uga bisa ditindakake. Nyuwun
        Nanging, sejarah sejatine Rus lan superethnos "dipotong" lan distorsi kanggo kepentingan para master ing Kulon lan budak-budak ing Rusia,
        Lan sampeyan, nyuwun pangapunten?
  12. + 13
    13 Januari 2023 06:42
    Pengarang, artikel iki kudu diterbitake ing kategori ''pendapat''. Artikel iki ora ana hubungane karo sejarah.
    1. +9
      13 Januari 2023 08:50
      Pengarang, artikel iki kudu diterbitake ing kategori ''pendapat''.
      Iki luwih pitakonan kanggo administrasi situs. Yen dheweke peduli karo reputasi dheweke minangka outlet media sing serius.
      1. +6
        13 Januari 2023 13:30
        Kutipan saka abracadabre
        Pengarang, artikel iki kudu diterbitake ing kategori ''pendapat''.
        Iki luwih pitakonan kanggo administrasi situs. Yen dheweke peduli karo reputasi dheweke minangka outlet media sing serius.

        Publikasi sing duwe reputasi ora nerbitake artikel kasebut.
  13. +7
    13 Januari 2023 06:44
    opo sing tak waca?! O_0 omagad omagad
  14. +3
    13 Januari 2023 06:49
    Kayane penulis ngrokok sadurunge nulis artikel ...
    1. +6
      13 Januari 2023 08:52
      Kayane penulis ngrokok sadurunge nulis artikel ...
      Lan soko cetha dilarang kanggo nggunakake. Lan ora mung saka dhaftar "strictly dening resep."
    2. +8
      13 Januari 2023 09:16
      Kayane penulis ngrokok sadurunge nulis artikel ...

      Anatoly, dheweke nindakake iki paling ora sepisan setahun. "Saddles jaran sing ditresnani" babagan Rusia-Aryan lan Scythian-Slavs, nyerat materi provokatif lan ngumpulake hype ing wangun penyalahgunaan umum, ipat-ipat ing alamat, klik lan views.
      Siji-sijine wektu ing memoriku nalika artikel nglumpukake luwih saka 1000 komentar ing pungkasan taun 2018, Pak Samsonov nerbitake libel sing padha, yen ora ana Mongol, mung ana aria Scythian ing njero. "superethnos tunggal sing dijenengi sawise St. Nabi A. Samsonov". hi
      Apa sampeyan bisa mbayangno apa sing ana ing situs kasebut? sedulur Iku "perang donya" ing forum. duka Aku mbaleni - luwih saka 1000 komentar ing siji artikel. Rekor ora rusak, ing memoriku. hi
      1. +4
        13 Januari 2023 09:55
        nyerat materi provokatif lan ngumpulake hype ing wangun penyalahgunaan umum
        Artikel ing Kresnovsky, uga ing Cossacks, penulis wiwit ngumpulake sawetara komentar lan "diwenehake menyang gunung."
      2. +6
        13 Januari 2023 12:25
        Quote: Pane Kohanku
        Rekor ora rusak, ing memoriku.

        Ora, ora diantemi. Aku ngerti persis.
        1. +2
          13 Januari 2023 13:33
          Ora, ora diantemi. Aku ngerti persis.

          Dadi aku ora kelingan. Iku sur paling scandalous aku wis tau ndeleng ing VO.
      3. +5
        13 Januari 2023 13:31
        Quote: Pane Kohanku
        nyerat materi provokatif lan ngumpulake hype ing wangun planggaran umum, kutukan, klik lan views.

        Lha kok kowe melu edan iki?
  15. +5
    13 Januari 2023 06:56
    Nyuwun pangapunten kanggo kandhel (Aku ana ing siram kanggo dangu), nanging ing tiba fitur anyar VO muncul - alien saka Pleiades. Apa Tartar menang?
  16. + 11
    13 Januari 2023 07:03
    Duh, Gusti! Apa Vatikan uga nulis ulang 5000 volume riwayat kita?
    1. +4
      13 Januari 2023 07:18
      Kutipan saka kaliber
      Duh, Gusti! Apa Vatikan uga nulis ulang 5000 volume riwayat kita?


      Apa sampeyan ngomong babagan komunisme ilmiah? Babagan spesialisasi utama sampeyan?
      1. +3
        13 Januari 2023 08:42
        Kutipan saka: sergo1914
        Apa sampeyan ngomong babagan komunisme ilmiah? Babagan spesialisasi utama sampeyan?

        Apa pancene sampeyan ... utawa iku penyamaran pinter?
        1. +3
          13 Januari 2023 11:38
          Kutipan saka kaliber
          Kutipan saka: sergo1914
          Apa sampeyan ngomong babagan komunisme ilmiah? Babagan spesialisasi utama sampeyan?

          Apa pancene sampeyan ... utawa iku penyamaran pinter?


          Kaping pisanan, aku mikir yen iki minangka volume Marx, Engels, Lenin ...
          1. +1
            13 Januari 2023 12:26
            Ngerti - nyamar! Nuwun sewu, aku ora pinter nulis komentar biasa
    2. +2
      13 Januari 2023 08:48
      Mungkin sampeyan bisa ngutip saka 5000 jilid, ing ngendi ditulis babagan rakit Mongol?
      1. +7
        13 Januari 2023 12:28
        Kutipan saka ee2100
        Mungkin sampeyan bisa ngutip saka 5000 jilid, ing ngendi ditulis babagan rakit Mongol?

        Aku bakal, nanging aku ora duwe wektu utawa kepinginan kanggo delve menyang 5000 volume. Lan ... apa wae sing digawa, kabeh ora ana gunane. Carane wong ngomong? "Sanajan pissing ing mripat, kabeh ebun saka wengi."
        1. -1
          13 Januari 2023 15:43
          Ora ana sing kudu digawa. Ora ana sing nyebutake wong Mongol.
          VOSH mung bisa kasar.
    3. -1
      13 Januari 2023 14:13
      Apa sampeyan wis maca babad? Apa sampeyan yakin ana 5000 volume? Lan apa sing diarani "Mongol" ing kono? Yen ana, banjur ing babad sakperangan alesan padha "Tatar", lan ora Mongol.
      1. -2
        13 Januari 2023 20:04
        Kutipan saka Evil Eye
        Apa sampeyan wis maca babad? Apa sampeyan yakin ana 5000 volume? Lan apa sing diarani "Mongol" ing kono? Yen ana, banjur ing babad sakperangan alesan padha "Tatar", lan ora Mongol.

        Nanging ora ana sing Tatar minangka salah sawijining suku Mongol.
        Dadi ora ana kontradiksi. Ana uga jeneng -khinela. Yaiku wong Han, wong Tionghoa.
        1. +1
          15 Januari 2023 12:11
          Lol, endi bukti yen dheweke Tatar Mongolia, lan dudu lokal kita))
    4. -1
      13 Januari 2023 20:10
      Kutipan saka kaliber
      Duh, Gusti! Apa Vatikan uga nulis ulang 5000 volume riwayat kita?

      Iku Vatikan. Nulis maneh lan nulis prasasti kasebut. Lan ora mung Vatikan. Kabeh padha sarujuk. Kanthi telpon utawa ing Internet. Katurunan minangka majelis umum, misale jek, ora diamati.
    5. th
      +2
      16 Januari 2023 13:29
      Paling ora, Daria Dontsova mesthine kerja ing Vatikan, lan ora piyambak)
    6. +3
      20 Januari 2023 11:14
      Kutipan saka kaliber
      Duh, Gusti! Apa Vatikan uga nulis ulang 5000 volume riwayat kita?
      Babad ora ditulis ing volume. Babad iki diterbitake ing volume. Miturut urutan Nicholas I. Lan ora ana 5000 volume, nanging mung 23 volume.
      "Koleksi lengkap babad Rusia" (PSRL), publikasi serial ing basa Rusia. babad. Diwiwiti ing 1841 dening Komisi Arkeografi. Ing taun 1841-63, 10 jilid (1-9 lan 15) dicithak, banjur publikasi dilereni. Jilid 1885–1918 lan 10–14 diterbitake taun 16–23. Ing taun 1898 lan 1908 Index of Persons and the Geographic Index diterbitake kanggo 8 jilid pisanan.

      Lan babagan sapa sing nulis maneh iku pitakonan sing menarik. Ketoke, alternatif banjur, sing banjur dadi "pejabat" mrentah.
      Babad Rusia paling tuwa diarani The Tale of Bygone Years.
      Nanging ing PVL ora ana apa-apa bab Tatar utawa Mongol.
      Sabanjure teka Laurentian Chronicle. Iki minangka sumber utama "kawruh" kita babagan Tatar utawa, amarga saiki wis dadi modis, babagan penaklukan "Mongolian" ing Rus.

      Kita maca G. M. PROKHOROV, sing nganakake analisis kodologis saka Laurentian Chronicle.

      Analisis kodikologis saka Laurentian Chronicle (manuskrip 1377) bisa nemokake manawa produser naskah ngganti lembaran 153-164 sing wis ditulis, lan sawetara lembaran kasebut, ketoke, diganti luwih saka sepisan. Lan ing kene sing luar biasa. Lembaran sing diganti mung nutupi kabeh warta babagan penaklukan Rusia dening Tatar-Mongol ing sejarah: ing sisih ngarep l. 153 ana cathetan pisanan babagan Tatar ("Yavishas yazitsi, lan ora ana sing ngerti kanthi jelas sapa inti lan endi izidosh ..."), ing sisih mburi lembaran iki ana crita babagan perang. ing Kalka (1223), lan ing turnover . 164 - kabar paling anyar babagan aksi militer Tatar ing Rus' (1240) ("Njupuk Kiev Tatarov ..."). 2 Kajaba iku, kaca 167, uga ora asli ing kode kasebut, ngemot crita babagan pemberontakan nglawan "besurmen" ing taun 1262 ing tanah Rostov-Suzdal. Cetha yen ewah-ewahan ing naskah kasebut sambung karo tema Tatar. Kawigatosan utama para remodelers (kita bisa ngomong babagan juru tulis utama, "mnih" Lawrence, lan babagan pemilik tulisan tangan, nyerang ing telung panggonan - ing folio 157, 161 lan 167 - tulisan tangan Lawrence) dikonsentrasi. , minangka ditampilake dening "ngambah" kiwa dening wong, ing longkangan antarane 158 lan 164 sheets. Lan ana ing watesan kasebut - ing ll. 159 rev.- 164 rev. - kita nemokake narasi sing koheren lan terus-terusan babagan kedadeyan tragis taun 1237-1239. - crita invasi Batu saka Rus' (ora duwe judhul khusus ing sajarah; wiwit: "Musim panas padha, kanggo mangsa, aku teka saka negara wétan menyang tanah Ryazan karo alas godlessness saka Tatar. "). Temenan, crita Laurentian Chronicle iki, nganti sawetara, karya para ahli Torèt taun 1377.
      Nanging nganti sepira lan kanthi cara apa karya para ahli Taurat kreatif?
      V. L. Komarovich narik kawigatosan babagan kasugihan mirunggan saka crita babagan tentara Batu (diselehake) ing Chronicle Laurentian, utangan lan bagean sadurunge narasi annalistic. Pancen, fitur iki banget mbedakake teks Dongeng saka lingkungan. Ing sanjabane watesan, sajrone 170 lembar babad sing isih ana, bisa uga ora ana luwih saka rolas lan setengah repetisi periode, frase utawa revolusi. Ing enem dikuwasani dening crita (Cerita invasi Batu - catatan kakiku) ana telung puluh telu inklusi ukuran sing beda-beda ing lembaran. Umumé, mozaik iki nggawe kira-kira sapratelo volume crita. Ayo nuduhake kasus kasebut.
      Ing wiwitan crita, kanggo njlèntrèhaké asor saka pamaréntahan Ryazan dening Tatar, gambaran asor saka pesisir Bizantium ing 941 dening retinue Pangeran Igor digunakake:
      -10 (941). . . lan luwih kerep perang karo negara Betania lan perang bebarengan Pontus kanggo Arklai lan menyang tanah Faflogonian, lan kabeh negara Nicomedia captivated lan Pengadilan diobong; lan mangan rastinaha iki, negara liya kaya nyediakake lan nembak aku, izimahut, opaki lan naleni, paku wesi ing tengah sirah kanggo ngalahake wong; akeh wong mursid pasamuan padha kaulungaké dening geni, biara lan desa padha burned, lan ana akèh Estates ing negara loro. Banjur ana lolongan saka wetan....

      - 159 babagan. (1237). . . lan luwih kerep kanggo nglawan tanah Ryazan, lan planning kanggo Pronsk, captivating bobot Ryazan lan kobong lan matèni pangeran sing; lan mangan ovs rastinahut, liyane némbak panah ing kula, lan liyane opaki rutsi dasi munggah; akeh wong mursid ngiyanati pasamuwan-pasamuwan, lan ngobong biara-biara lan desa-desa, ana akeh estates ing loro negara; banjur menyang Kolomna.

      Kaping pindho penulis-editor menyang sumber sing padha kanggo nyritakake babagan karusakan saka Moskow: "kutha lan gréja-gréja geni suci dikhianati lan kabeh biara lan desa diobong, lan akeh perkebunan sing dicopot" ( l. 160).
      Ekstrak saka artikel 1185, 1186 lan 1093 dilebokake ing cangkeme para pangeran Vladimir Vsevolod lan Mstislav:
      Punika pitakenan. Alternatif apa lan kapan kudu nglebokake lembaran sing njlentrehake penaklukan Rusia dening Tatar ing babad kasebut, sing banjur wiwit diarani "Laurentievskaya" (alternatif iki ketoke ora ngerti apa-apa bab Mongol, yen ora bakal langsung dilebokake. bangsa Mongol).
  17. +6
    13 Januari 2023 07:48
    Kaya sing diomongake kancaku, nggunakake kompilasi rong ekspresi "mirip": "Legenda kasebut seger, nanging angel dideleng ... "! Apa sing kudu dilakoni karo basa Rusia, sing akeh utangan "Tatar"?Ana tembung Rusia "jaran" ("komon") lan ana "jaran" Tatar ... Rong tembung beda sing nuduhake bab sing padha! Lan ana akeh conto "lisan" kasebut! Nanging apa yen ngadeg ing Ugra ing 1480? Lan tandhing ing 1380 antarane Peresvet lan Chelubey? Ora Peresvet lan Vladislav, wakil saka "siji" donya! Lan Peresvet lan Chelubey, wakil saka beda (!) Donya!

    Ana ekspresi: Tarik manuk hantu ing globe ... minangka conto sing ora perlu, lan bisa uga kerja keras! Penulis "kasil" mbantah pendapat kasebut ... gampang kanggo dheweke "narik manuk hantu ing globe"! belay
    1. +4
      13 Januari 2023 08:55
      Penulis "kasil" mbantah pendapat kasebut ... gampang kanggo dheweke "narik manuk hantu ing globe"!
      Nah, kaya iki. Iki minangka standar hubungan intim sing disedhiyakake dening Kulon - kanggo narik sing ora wajar ing sing ora wajar.
    2. +1
      13 Januari 2023 10:34
      Nanging apa yen ngadeg ing Ugra ing 1480? Lan tandhing ing 1380 antarane Peresvet lan Chelubey? Ora Peresvet lan Vladislav, wakil saka "siji" donya! Lan Peresvet lan Chelubey, wakil saka beda (!) Donya!

      Iku menarik kanggo artikel sing Chelubey, sampeyan pracaya, nanging sampeyan ora pracaya artikel sing ora ana Chelubey.
      Ing kasus loro, bukti padha.
      1. +1
        13 Januari 2023 16:14
        Kutipan: kamulyan1974
        Iku menarik kanggo artikel sing Chelubey, sampeyan pracaya, nanging sampeyan ora pracaya artikel sing ora ana Chelubey

        Aha! "Pakar", pimply saka hormon sing ora puas, kudu teka lan ngomong: "Vadik ana ... aku sumpah karo mbah putriku!" ... lan aku kudu langsung pracaya? ora
      2. 0
        13 Januari 2023 20:00
        Kutipan: kamulyan1974
        Nanging apa yen ngadeg ing Ugra ing 1480? Lan tandhing ing 1380 antarane Peresvet lan Chelubey? Ora Peresvet lan Vladislav, wakil saka "siji" donya! Lan Peresvet lan Chelubey, wakil saka beda (!) Donya!

        Iku menarik kanggo artikel sing Chelubey, sampeyan pracaya, nanging sampeyan ora pracaya artikel sing ora ana Chelubey.
        Ing kasus loro, bukti padha.

        Nah, ana sing ngadeg ing Ugra apa ora? Apa bab Perang Molodi?
    3. 0
      13 Januari 2023 14:14
      Sampeyan luwih apik mikir babagan kenapa kabeh pinjaman linguistik saka basa Turki, lan dudu saka basa Mongolia. Turks, Tatar manggon ing jejere kita. Kanggo nyilih sawetara tembung saka wong-wong mau, sampeyan ora perlu nyeret pangon Mongolia miskin saka sisih liya.
    4. 0
      15 Januari 2023 11:16
      Ngadeg ing Ugra ora ana hubungane karo Mongol. Wis weruh ngendi iku? Iki kali. Iki luwih kaya bebener. Dadi dalan-dalan ana kali lan segara ing pesisir. Lan padha nyerang bebarengan Dnieper. Dnieper ora tau mili menyang Mongolia. Elinga Yermak, sing, ing prau karo detasemen cilik, ngalahake kabeh Monopoli Agung sing dikasihi karo Tatar)))) Wong pribumi nyerang Rus, iki minangka omong kosong lengkap saka fantasi sing durung ana sadurunge. Sadurunge Peter 1, ora ana tambang wesi ing Rusia. Perak, timah, wesi dituku saka Eropa. Ing Rus ana wesi rawa, sing mung cukup kanggo piranti. Aku bakal mriksa maneh yen wong Eropa nganggo waja lan nunggang jaran sing nyerang Rus. Manawi dipun wastani gambar-gambaripun lare-lare ing babad punika, lajêng anggêgana tiyang Éropah punika langkung sagêd kaleresan tinimbang tiyang pribumi dhatêng Rus.