Review militèr

Carane Tentara Abang mbebasake Krasnodar lan Rostov-on-Don

9
Carane Tentara Abang mbebasake Krasnodar lan Rostov-on-Don
Awak artileri saka bedhil 45-mm ndhukung serangan tentara Soviet ing cedhak stasiun ing Rostov-on-Don. 14 Fèbruari 1943



Penarikan Tentara Panzer 1 saka Kaukasus Lor


Komandan Grup Angkatan Darat "Don" Manstein weruh yen ambruk bagean ngarep ing ngendi wong Italia lan Hungaria mbela (Kekalahan klompok Ostrogozhsk-Rossoshan ing Upper Don), lan lack of cadangan ndadékaké kanggo ngubengi kelompok tentara "A" lan "Don". Siji-sijine kawilujengan yaiku mundurake pasukan saka Kaukasus lan transfer cepet kaping 4. tank tentara saka wilayah kidul Don menyang wilayah tengah tekan Don.

Nanging, markas Jerman ora nuduhake pendapat kasebut. Hitler ora pengin nyerahake papan ing Kaukasus. Nanging, ing pungkasan, Fuhrer nyadari yen dheweke kudu pamit karo lenga Maykop. Manstein nyaranake yen kahanan ing arah Voronezh ora metu, banjur Donbass uga kudu ditinggalake. Hitler nglawan, percaya yen Reich mbutuhake Donbass ing babagan militer lan ekonomi.

Tanggal 24 Januari 1943, markas Jerman nggawe keputusan pungkasan babagan mundur pasukan saka Kaukasus Lor. Tentara Panzer 1 Mackensen ditarik liwat Rostov kanggo nguatake grup Don. Wadya Ruoff ingkang kaping 17 badhe mundur dhatêng ing Taman, anggènipun anggêgana, njagi kakiyatan, tuwin mêndêm rumiyin, ngantosa ing jaman ingkang langkung sae. Iki uga mutusake kanggo nyuda kabeh garis ngarep, mundur saka pasukan saka jembatan Rzhev-Vyazemsky lan Demyansky.

Ing tanggal 27 Januari, Tentara Tank 1 subordinated menyang Grup Don, lan divisi saka tentara tank, sing ditarik liwat Rostov-on-Don, wiwit nyiapake transfer menyang Donets Tengah. Amarga ragu-ragu saka komando dhuwur ing Kuban, tank kaping 13 lan divisi infanteri kaping 50 ditinggal. Arah Rostov isih dilindhungi dening Tentara Panzer kaping 4 saka Hoth. Tanggal 29 Januari, markas Manstein pindhah saka Taganrog menyang Stalino (saiki Donetsk). Manshten ngusulake kanggo nyerang Rusia ing arah Kharkov.


Prajurit Jerman dicekel nalika mardika Krasnodar. Februari 1943

Kaukasus Lor


Tanggal 24 Januari 1943, Grup Lor saka Front Transkaukasia diowahi dadi Front Kaukasia Utara (SKF). Iku kalebu tentara 9, 37, 44 lan 58, Kuban lan Donskoy njaga korps kavaleri. Jenderal Maslennikov tetep dadi komando. Stavka ndhawuhi SCF ngirim klompok Kirichenko mesin kavaleri menyang Bataysk kanggo nyerang ing mburi garis mungsuh, kanggo nyekel Bataysk, Azov lan Rostov bebarengan karo sayap kiwa Front Kidul. Tentara kaping 44 lan 58 maju menyang arah Tikhoretskaya - Kushchevskaya kanthi tujuan kanggo ngalahake pasukan mundur saka tentara tank 1 Jerman, tekan garis Bataysk - Azov - Yeysk. Tentara kaping 9 nyerang Timashevskaya, Tentara kaping 37 nyerang Krasnodar kanggo ngalahake klompok mungsuh Krasnodar bebarengan karo klompok Segara Ireng.

Komando klompok Segara Ireng Jendral Petrov ora ditugasake maneh tugas nembus menyang Tikhoretskaya, ora ana gunane. Padha mestine kanggo mbebasake Novorossiysk lan Semenanjung Taman, kanggo nyegah mungsuh saka ninggalake kanggo Crimea. Tugas sabanjure yaiku nyekel Semenanjung Kerch.


Klompok Segara Ireng ing tahap pisanan ora bisa ngrampungake tugas mbebasake Krasnodar, terobosan luwih lanjut menyang Tikhoretskaya lan pendhudhukan Novorossiysk (Operasi "Gunung" lan "Segara"). Serangan saka Tentara kaping 47, sing ngirim pukulan pemotongan utama ing desa Abinskaya lan Krymskaya ing arah umum Temryuk, macet. Panglima Kamkov dibusak lan dikirim kanggo sinau ing kursus digawe cepet saka Akademi Militer Staff Umum (tentara wis ora dipasrahake marang wong). Ing panggonane tanggal 25 Januari, Jendral Leselidze diangkat (sadurunge dheweke mrentah Tentara kaping 46). Wiwit tanggal 26 Januari, Angkatan Darat kaping 47 nyerang posisi Korps Tentara Jerman kaping 5 sajrone seminggu, nanging ora sukses.

Tentara kaping 46, sing ditampa Jenderal Rosly sawise Leselidze, terus ngoyak mungsuh sing mundur. Pasukan kita mbebasake Neftegorsk, Apsheronsky lan Maykop. Tanggal 2 Februari 1943, Tentara Abang nyabrang Kuban, nyekel Ust-Labinskaya. Rong dina sabanjure, pasukan Rosly digandhengake karo unit Tentara 37 saka SCF.

Tanggal 18 Januari, Tentara kaping 25 Ryzhov nundhungi rearguards mungsuh saka Neftyanaya lan Khadyzhenskaya, tekan Kali Kuban ing pungkasan sasi. Nanging, iku ora bisa kanggo meksa kali kanggo pindhah. Minangka Grechko nyathet, serangan sing sukses dihambat dening komando lan kontrol tentara sing ora apik. Wis tanggal 23 Januari, komando lan kontrol pasukan tentara diganggu, lan wiwit tanggal 27 Januari nganti awal Februari wis ilang. Uga, sak nyerang, meh kabeh tentara meriem penguatan tetep ing gunung. Artileri militèr lan mortir tetep, nanging ora ana amunisi kanggo wong-wong mau. Masalah nyedhiyakake pasukan ing kahanan Kaukasus durung ilang.

Tentara Grechko kaping 56, kanthi bantuan Korps Rifle Pengawal kaping 10 lan Brigade Senapan Angkatan Laut 76, didhukung dening detasemen partisan sing diowahi dadi batalyon pejuang, perang kanggo Goryachiy Klyuch nganti pungkasan Januari, nyoba nembus menyang Krasnodar. Nanging ing kene Jerman ora rencana mundur. Krasnodar minangka persimpangan sepur sing penting, basis pasokan utama kanggo Angkatan Darat kaping 17, nalika Selat Kerch dilindhungi es. Mulane, Korps Tentara Jerman kaping 44 tetep metu sanajan ana serangan sengit saka pasukan Grechko.

Ing tanggal 2 Februari, Markas Soviet mrentahake kanggo nambah serangan frontal sing ora kasil saka Tentara 47 kanthi serangan flank dening Tentara 56th ing Crimean, lan Tentara 18 ngarahake njupuk Krasnodar saka sisih lor. Nanging, Jerman sukses perang. Ing telung dina candhake, wadyabala 18 lan 46 maju rada maju.

Tanggal 5 Fèbruari 1943, Grup Angkatan Laut Ireng dadi bagéan saka Front Kaukasia Lor, tetep strukturé. Tugas utama yaiku ngalahake klompok mungsuh Krasnodar-Novorossiysk. Front Transcaucasian saiki njaga pesisir Segara Ireng, nutupi tapel wates karo Turki lan ngontrol kahanan ing Iran.


Warga Rostov-on-Don sing wis dibebasake ketemu karo prajurit jaranan Soviet. Februari 1943


Tentara Tentara Abang ing mburi truk nyopir ing dalan Engels ing Rostov-on-Don sing wis dibebasake. Model bedhil anti-tank 45 mm 1937 (53-K) dipasang ing truk

Malaya Zemlya


Serangan amfibi ing wilayah Novorossiysk disusun dening komando Soviet ing November 1942. Banjur kebangkrutan dadi bagean saka rencana "Segara". Sawise pasukan Tentara 47 gagal njupuk Krymskaya lan nggawe ancaman kanggo mungsuh ing Novorossiysk saka tanah, Jendral Petrov mutusaké kanggo miwiti operasi landing. 4 Februari 1943 dening pasukan saka Segara Ireng armada serangan amfibi iki ndharat ing wilayah Novorossiysk. Sajrone perang bandel, bridgehead ditambahi nganti 28 km², lan bala bantuan didadekake ing kono, kalebu unit Tentara kaping 18.

Tanggal 4-15 Februari 1943, operasi pendaratan ditindakake ing wilayah Novorossiysk. Tujuane kanggo nulungi wadyabala kang maju menyang lor. Iki direncanakake kanggo ndharat landing utama ing wilayah Yuzhnaya Ozereyka, tambahan - ing pesisir kulon Teluk Tsemesskaya, ing pinggiran kutha Novorossiysk - Stanichki. Kebangkrutan diwenehake dening kapal saka Armada Segara Ireng. Saka udhara, operasi kasebut didhukung dening pesawat Armada Laut Ireng (luwih saka 130 pesawat) lan Angkatan Udara 5th (30 pesawat).

Ing wayah wengi tanggal 4 Februari, kebangkrutan diwiwiti ing wilayah sing wis ditemtokake. Nanging, amarga badai kuwat, iku ora bisa kanggo nampa pasukan landing utama ing pasukan lengkap ing wilayah Yuzhnaya Ozereyka. Acara mbukak luwih sukses ing wilayah pendaratan tambahan. Detasemen Caesar Kunikov bisa manggoni papan cilik ing wilayah Stanichki. Bebarengan karo pasukan, partisans I. Vasev ndharat ing bridgehead. Landing tambahan dadi sing utama. Jembatan kasebut ditambahi nganti 4 km ing ngarep lan ambane nganti 2,5 km. Salajengipun, iku nampa jeneng "Malaya Zemlya" - Piece saka tanah ing pesisir kulon Novorossiysk (Tsemesskaya) Teluk lan pinggiran kidul Novorossiysk. Ing kene, saka 4 Februari nganti 16 September 1943, ana perang sing sengit banget.


Marinir saka detasemen Mayor Ts. L. Kunikov, sakcepete sadurunge, ing wayah wengi 4 Februari 1943, padha melu operasi pendaratan lan nyekel jembatan ing kidul Novorossiysk, sing diarani Malaya Zemlya. Saka jumlah kasebut, sawise ndharat, mung telu sing bisa urip. Tebih kiwa - Kirill Dibrov (mengko dheweke melu ing operasi landing Kerch, dianugerahi gelar Pahlawan Uni Soviet), kaloro ing baris pungkasan - Vladimir Kaida, lan Otari Janiani - karo granat ing tengah.

Pembebasan Rostov lan Krasnodar


Pasukan SCF luwih sukses amarga Jerman mundur menyang Rostov. Tentara sayap kiwa ngusir bagéan saka Tentara 17 Jerman menyang wilayah lor-wétan Krasnodar. Ing 24 Januari, pasukan kita mbebasake Armavir, ing 30 Januari - Tikhoretskaya. Tentara Jenderal Melnik kaping 58 tekan Teluk Taganrog ing wilayah Yeysk. Tentara 44 lan KMG tekan cedhak Rostov saka kidul. Nanging wadyabala tank Mackensen wis ucul saka jebakan. Tentara kaping 17 nerusake pertahanan garis Kuban. Kanggo penerbangan teladan, Hitler menehi von Klest pangkat marshal lapangan.

Sanadyan Bataisk utawa Rostov padha dijupuk dening pasukan Soviet ing pamindhahan. Tanggal 7 Fèbruari, tentara Soviet ngrebut Bataysk. Jerman ninggalake Rostov tanggal 13 Februari 1943. Prajurit Jerman njagong ing Kali Mius.

Tanggal 9 Februari, pasukan SCF ngluncurake serangan marang Krasnodar. Sukses paling gedhe ing dina pisanan saka serangan wis ngrambah dening Tentara 37th, kang ngatur kanggo nggawe ancaman kanggo Jerman cedhak Krasnodar. Tanggal 12 Februari, Krasnodar dibebasake dening pasukan tentara Soviet kaping 12 lan 46. Komando Jerman wiwit ngundurake pasukane menyang Semenanjung Taman. Tentara ka-17 Jerman wis mapan ing baris benteng anyar - sing diarani. garis biru. Pertempuran terus ing kene nganti September 1943.

Mangkono, Angkatan Darat Grup A dipeksa ninggalake Kaukasus Lor, mundur liwat Rostov lan Taman. Tentara kaping 17 - 17 divisi, kira-kira 400 ewu wong, diisolasi saka pasukan utama Wehrmacht. Jerman terus perang ing garis Kuban (Biru).


Divisi Rifle Pengawal kaping 2 (Tamanskaya mbesuk) mlebu ing Krasnodar sing dibebasake. 12 Februari 1943


Kolaborator Soviet dieksekusi ing Krasnodar sing njabat ing Einsatzkommando 10a, sing nindakake operasi punitive marang warga sipil ing Wilayah Krasnodar ing zona aksi Tentara Wehrmacht kaping 17. Einsatzkommando dipimpin déning SS-Obersturmbannführer Kurt Christmann lan gunggungé nganti 200 wong. Iki minangka uji coba terbuka pertama ing donya kanggo kolaborator Nazi. Ing pengadilan ing Krasnodar tanggal 14-17 Juli 1943, anggota Einsatzkommando 10a lan asistene padha dituduh: Kladov, Kotomtsev, Lastovina, Misan, Naptsok, Pavlov, Paramonov, Pushkarev, Rechkalov, Tishchenko, Tuchkov. Ketua pengadilan yaiku Kolonel Kehakiman Mayorov, wakil saka Pengadilan Militer Front Kaukasia Utara, jaksa penuntut umum yaiku Mayor Jenderal Kehakiman Yachenin. Para terdakwa dibela dening telung pengacara sing ditunjuk dening pengadilan. Kanggo mbuktekake kaluputan, tumindak ChGK kasebut dipetik, 22 saksi dirungokake, kesimpulan saka pemeriksaan medis babagan otopsi 623 mayit (85 bocah, 256 wanita lan 282 wong, kalebu 198 wong tuwa) diwaca. 523 warga tiwas amarga gas, 100 saka tembakan ing sirah. Ing beban bukti, kabeh terdakwa kanthi lengkap ngakoni guilty kanggo complicity karo penjajah Jerman, kanggo kekejeman marang populasi Krasnodar lan Wilayah Krasnodar. Pengadilan militèr ngukum pati para algojo utama kanthi cara digantung: Tishchenko, Rechkalov, Lastovina, Pushkarev, Misan, Naptsok, Kotomtsev lan Kladov. Ukara kasebut ditindakake tanggal 18 Juli jam 13:30 ing alun-alun kutha Krasnodar. Eksekusi kasebut ditonton dening 50 nganti 20 ewu warga kutha lan desa-desa sacedhake. Ing dikutuk digantung tandha "Dieksekusi kanggo khianat." Accomplices kurang aktif Tuchkov, Pavlov lan Paramonov nampa 1943 taun ing kamp pegawe. Juli XNUMX
Pengarang:
Foto sing digunakake:
https://ru.wikipedia.org/, http://waralbum.ru/
9 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. utara 2
    utara 2 10 Februari 2023 07:44
    +6
    Ya, ora perlu isin sanajan ing jaman Soviet ing koran, ing papan umum, bola-bali nuduhake foto karo pengkhianat menyang Tanah Air sing digantung kanthi keputusan pengadilan. Malah ora ana apa-apa yen foto karo Pahlawan bakal jejer karo foto pengkhianat sing digantung. Miturut cara, stands kuwi kudu nggandhol ora mung ing lokakarya lan ing unit militèr lan universitas, nanging uga ing distrik lan kutha Komite Partai, uga ing Komite Pusat republik CPSU. Inggih, stands kuwi kudu digantung ing Komite Pusat Kremlin saka CPSU. Mungkin kabeh jinis Gorbachevs, Yeltsins, Kravchuks lan Lanzbergis sing ngliwati dheweke bakal ngira ... Iki sing nyebabake rasa isin ing jaman Soviet kanggo terus-terusan ngelingake kabeh wong babagan jumlah pengkhianat ing Tanah Air lan apa sing ditunggu-tunggu lan ditindakake. .
  2. kor1vet1974
    kor1vet1974 10 Februari 2023 08:46
    +4
    Kutha Temryuk, sadurunge perang, mulyo banget. Bangunan rong lantai saka bangunan lawas, bangunan telung lantai sing anyar. 5, dheweke butuh kerikil kanggo dalan menyang pelabuhan Kaukasus, sanajan ana telung gréja. Desa kita, ing glepung sajrone perang, dibela dening unit Cossack SS, Kuban ..
  3. srengenge sampeyan 66-67
    srengenge sampeyan 66-67 10 Februari 2023 14:06
    +7
    Krasnodar minangka prapatan sepur sing penting


    Dear penulis! Apa prapatan sepur penting sing sampeyan omongake! Krasnodar disambungake kanthi rel mung karo stasiun Kavkazskaya, lan banjur ing pesen trek siji! Kabeh! Saiki Krasnodar disambungake w. dalan saka Tikhoretskaya lan Rostov, uga saka Tuapse. Sajrone Perang Donya II iku stasiun buntu!
    1. Zakirov Damir
      Zakirov Damir 10 Februari 2023 20:20
      0
      Nanging, jumlah komentar mung nyengsemaken! Ketoke - "Panitia kabupaten ditutup, kabeh padha menyang ngarep!". Kanggo penulis topik, ucapan belasungkawa sing paling jero kanggo wektu sing boros!
    2. Vldmr
      Vldmr 11 Februari 2023 08:05
      0
      Halo. Krasnodar ora buntu, potongan wesi ngliwati Krymskaya menyang Novorossiysk.
      1. Vldmr
        Vldmr 11 Februari 2023 08:16
        0
        http://www.etomesto.ru/map-kuban_krasnodar-rostov-bsam/
    3. Zaurbek
      Zaurbek 13 Februari 2023 11:13
      0
      Bataysk - kanggo Jerman, minangka persimpangan sepur paling penting ing perusahaan iki ... lan Jerman lungguh ing Stalingrad nganti unit-unite mundur saka Kaukasus. Nalika njupuk Rostov lan Bataysk, bakal ana luwih akeh Nazi diubengi
  4. Seal
    Seal 15 Februari 2023 11:54
    +1
    Jerman ninggalake Rostov tanggal 13 Februari 1943.
    Aku ora bakal nulis kanthi optimistis.
    Kanggo





    Kaya sing sampeyan ngerteni, ing 04:00 14:02.1943, pasukan kita wis tekan sisih kiwa Don.
    Serangan pisanan ing Rostov-on-Don, sing kedadeyan ing wayah wengi tanggal 8 Februari, ora kasil. Kabeh unit Tentara kaping 28 sing miwiti serangan ing Rostov ing wengi 8 Februari, mung sisa-sisa batalyon saka brigade 152 nyuwil menyang kutha, entrenched bebarengan tanggul lan galangan kapal ing Kirovsky Prospekt lan bagéan saka Brigade senapan kaping 159 ngrebut wilayah stasiun sepur. Unit-unit tentara Soviet sing isih ana mundur menyang pinggir kiwa kali kanthi kerugian gedhe. Nganggo. Batalyon sing isih ana saka SB 159 ing kutha kasebut ngadhepi pertempuran dalan sing abot ing kuburan kasebut.
    Batalyon tetep ing Rostov cedhak Stasiun Kereta Api Utama:
    Batalyon 1 Mayor M. Z. Dyablo
    Batalyon 2 Art. Lètnan A.M. Oreshkin
    Kapten 3 Derevyanchenko
    Batalyon 4 Art. Lei-ta Madoyan
    Ana uga klompok kapisah saka machine gunners kapten N.Sh. Ipkaev.
    Mesin gunner dipotong ing bangunan stasiun pinggiran kutha.
    Lan wong-wong sing tetep ana ing bangunan stasiun Rostov-Glavny, kabeh 800 (WOLONG atus !!) wong, bebarengan karo siji-sijine Madoyan sing isih urip lan ora tatu saka kabeh komandan batalyon, nyabrang Kali Temernik menyang Bratsky Lane lan mandheg. ing wilayah toko roti No. 1 " (yen kita ngomong bab kasunyatan sing pejuang nyabrang liwat Temernik, banjur kita ngomong bab sing Bakery No. 1 dijenengi sawise Congress Partai 15, kang dumunung ing alamat Rostov Bratsky saben 4. - footnote sandi).
    Para pejuang (800 pejuang iki) ora duwe kekuwatan utawa amunisi kanggo maju.
    Nanging wong-wong iki begja. Saka wilayah St. Portovoy (mbokmenawa ora saka Portovaya Street, nanging saka port - cathetan kakiku) pramuka saka Divisi 248 teka menyang wong-wong mau. Ing wayahe pungkasan, dheweke nyerang mungsuh lan narik para pejuang brigade metu saka kuburan lan diangkut menyang sisih kiwa Don.

    Nanging menehi kritik dening kasunyatan sing Ipkaev N.Sh. timbalan Panglima Batalyon saka submachine gunners kanggo perang iki presented kanggo Ordo Red Star, lan mengko dadi utama - lan wong-wong mau slamet.
    Miturut cara, mesin gunners Ipkaeva N.Sh mung sing ora lunga menyang ngendi wae. Lan padha ngenteni bantuan ing ngendi padha mbela, ing bangunan stasiun sepur Prigorodny Rostov.
  5. Kojote21
    Kojote21 26. mars 2023 20:24
    +1
    Thanks a lot kanggo artikel! Apa aku ngerti kanthi bener yen pembebasan Krasnodar lan Rostov minangka bagean saka serangan balik Tentara Merah ing taun 1942-1943?