Fotolitografer Rusia - mokal bisa

228
Fotolitografer Rusia - mokal bisa
Fotolitograf ASML. Sumber: arscomp.ru


Ora ono kanggo pindhah menyang tengen


Napa Rusia butuh fotolitograf dhewe lan apa sing bisa ditindakake?



Iku worth miwiti sethitik luwih. Miturut akeh, ing abad kaping 2, tandha pangembangan negara yaiku kemampuan kanggo ngasilake produk berteknologi tinggi. Contone, smartphone utawa laptop. Strictly ngandika, Rusia tundhuk karo kualifikasi iki - negara mrodhuksi peralatan cukup competitive. Ing kene, Bitblaze Titan minangka laptop domestik utawa YotaPhone XNUMX minangka smartphone homegrown. Laptop kasebut uga dibangun ing sekitar prosesor Baikal-M wolung inti Rusia. Iku misale jek sing alesan kanggo bangga wis siyap - kita ngajak kabeh wong kanggo ngrameke. Nanging ing kene nuansa diwiwiti.

Loro-lorone smartphone lan laptop mung minangka produk kompilasi komponen sing diimpor lan nyetel kabeh orkestra teknis. Pakaryan kasebut ora gampang lan mbutuhake otak sing berkualitas, nanging akeh kerentanan. Katergantungan ing supplier, pisanan kabeh. Baikal-M sing misuwur mung ing desain domestik. Lan ing kene, ora kabeh rampung Rusia - inti prosesor saka ARM kantor Inggris. Produksi produk saka A nganti Z diatur ing fasilitas TSMC raksasa Taiwan.

Kajaba iku, prosesor kanggo smartphone "Skif" diprodhuksi saka Zelenograd SPC "Elvis" - "Komputasi Elektronik lan Sistem Informasi". Luwih tepate, digawe: pabrikan Taiwan nolak kabeh pangembang Rusia.


Kristal silikon sawise photolithography. Sumber: domoticzfaq.ru

Industri desain microchip sing dikembangake kanthi apik wis digawe ing negara kita. Antarane pimpinan yaiku MCST Elbrus, Baikal Electronics, STC Modul, Syntacore lan SPC Elvis sing kasebut ing ndhuwur. Ironis sing dikembangake kanthi mandiri Kripik Baikal-M lan sing paling maju saka garis Elbrus, Rusia ora bisa ngasilake dhewe. Saiki pabrik mikroprosesor Rusia paling apik "Mikron" siap ngasilake produk kanthi nggunakake teknologi 90 nanometer. Ing urutan produksi pilot, 65 nm uga bisa. Baikal-M dirancang kanggo teknologi proses 28nm, lan Elbrus-16C umume kanggo 16nm. Apa iki tragedi? Ora, ora masalah banget kanggo kamardikan teknologi negara.

Kasunyatane yaiku proses teknis sing dikuasai ing Rusia luwih saka cukup kanggo industri pertahanan lan sektor sipil. Ing sawetara saka 65 kanggo 180 nm, manufaktur domestik bisa mbangun prosesor kanggo peralatan mesin modern, server, kluwarga, otomotif lan peralatan militer. Relatif ngandika, rudal jelajah ora perlu chip ing arsitektur 5-10 nanometer. Teknologi subtle kasebut dibutuhake kanggo smartphone lan teknologi sing bisa dipakai liyane. Contone, chip 5nm dibangun ing konsol game Sony Playstation. Nanging ing Rusia iki ora diprodhuksi.

Ing kawitan marketing, kabeh iku nggoleki - ana ing ngarep-thukul lan cukup dhuwur-kualitas manufaktur, pangembang uga supaya, iku tetep mung kanggo ngganti menyang syarat saka pasar domestik. Nanging ana siji caveat - kabeh peralatan produksi khusus diimpor. Utamane fotolitograf, komponen kritis pabrik mikroprosesor.

Photolithographs iku kabeh kita


Yen sampeyan ndeleng produksi mikroprosesor Rusia, apa Mikron, Milander, Modul utawa Elvis, ana fotolitograf Walanda (ASML) utawa Jepang (Nikon, Canon) ing endi wae. Mesthi, saiki malah spare parts kanggo peralatan iki ora bisa resmi diwenehake kanggo Rusia, ora kanggo sebutno mesin rampung. Lan ora gampang nggawe fotolitograf dhewe. Luwih tepate, angel banget.

A dicokot saka teori. Sembarang mesin fotolitografi meh padha karo mesin cetak foto. Mung kabeh luwih rumit lan luwih larang. Contone, kit photomasks kanggo printing chip bisa regane nganti $10 yuta. Liwat cithakan kasebut, emitor ultraviolet (paling asring laser) nggawe sirkuit menyang kristal silikon sing dilapisi komposisi fotosensitif - kaya ngono, mikrochip ing mangsa ngarep katon.

Prosedur paparan iki diulang kaping pirang-pirang, diselingi karo etsa, doping, pangatusan, lan deposisi. Prosesor modern bisa ngemot 12 utawa luwih lapisan, kalebu transistor efek medan, konduktor, lan komponen liyane. Lan iki kabeh ing obyek, 100 ewu kaping kurang saka kekandelan saka rambute manungsa. Mesthine, produksi diatur ing kamar ultra-resik lan ing bangunan khusus sing diisolasi saka getaran eksternal. Para ahli seneng ujar manawa trem sing ngliwati sawetara blok saka pabrik bisa mengaruhi akurasi manufaktur chip.

Monopoli nyata ing antarane manufaktur fotolitograf yaiku ASML Walanda. Nikon lan Canon Jepang nggawe kurang sampurna. Pusat produksi microchips ing fotolitograf sing padha dumunung ing Taiwan.

Proyek domestik fotolitograf kita dhewe muncul 10-12 taun kepungkur, nanging banjur, sakperangan alesan, diputusake kanggo beku arah iki. Mung defrosted saiki. Ing Pusat Nanoteknologi Zelenograd, kanthi prentah saka Kementerian Perindustrian lan Perdagangan, dheweke wiwit ngembangake mesin kanggo proses 130-nm. Miturut prakiraan paling konservatif, bakal njupuk nganti sepuluh taun. Iku salah siji bab kanggo nggawe prototipe digunakake lan cukup liyane kanggo mesthekake operasi Gamelan saka produk serial.

Proyek kapindho fokus ing fotolitograf kanggo teknologi proses 350nm. Kripik kasebut akeh dikarepake, contone, ing industri pertahanan. Nganti saiki, kompleks industri militer umume ngatur mikroprosesor 600-nm lan malah mikron.


Pabrik mikron ing Zelenograd. Mikroprosesor paling canggih ing Rusia digawe ing kene. Sumber: Zelenograd-info.rf

Masalahe yaiku Rusia ora bisa 100 persen ngganti kabeh rantai produksi lan komponen kanthi bahan mentah dhewe. Sanajan sampeyan bisa nggawe fotolitograf dhewe, sampeyan kudu nggawe kabeh industri bahan bakar lan komponen. Contone, photoresist cair sing dibutuhake kanggo ngembangake "pola" ing chip silikon diprodhuksi dening sawetara perusahaan ing donya.

Mesthi, kabeh iki sejarah bakal operate ing mundhut, ora bisa ngomong bab sembarang hubungan pasar. Negara kudu menehi subsidi kanggo produksi microchip lan perakitan fotolitograf ing mangsa ngarep. Umume produk bakal menyang lembaga pemerintah, amarga meh ora ana pasar sing amba kanggo teknologi mikroprosesor domestik.

Rusia butuh fotolitograf dhewe ora ing pungkasan milenium saiki, nanging ing rong utawa telung taun. Sumber daya peralatan sing diimpor bakal entek, lan kabeh industri mikroelektronik bakal mandheg. Mesthi, sampeyan bisa tuku soko saka wong Tionghoa, nanging malah ora bakal ngirim pembangunan paling modern kanggo Rusia. Kajaba iku, ora kabeh cocog karo pangembangan mesin mikroprosesor ing tanggane.

Beijing wis suwe dikenai sanksi "fotolitografi", lan durung bisa ngasilake produk kanthi mandiri sing luwih cilik tinimbang teknologi proses 45-nanometer. Kasus kasebut yaiku Huawei, sing dilarang dening Trump ing taun 2018 supaya ora pesen microchips ing TSML Taiwan. Akibaté, stagnasi lan mundhut pasar relatif marang pesaing sing luwih sukses. Apa Huawei bakal bisa metu saka bolongan ora dingerteni, nanging perusahaan kasebut wis paten fotolitograf kanggo teknologi proses 10 nanometer. Nanging, bisa njupuk taun saka paten kanggo sampel rampung.

ASML Walanda wis ngembangake fotolitograf terobosan ing ultraviolet ekstrem (EUV) paling ora rong puluh taun, ngidini chip bisa dicithak nggunakake teknologi 5-nanometer lan malah luwih murah. Lan proyèk kuwi biaya kira-kira $20 milyar.

Punika photolithograph swung ing Rosatom. Kita ngomong babagan proyek Pusat Nasional Fisika lan Matematika ing Sarov, digawe dening keputusan presiden.


EUV photolithograph saka ASML. Sumber: ravenfile.com

A teori sethitik liyane. Napa nggawe EUV kabeh?

Iku kabeh babagan dawa gelombang ultraviolet sing digunakake ing fotolitograf konvensional - kira-kira 120-140 nanometer. Hukum fisik ora ngidini, sanajan kabeh trik bisa, nggawe chip topologi ing ngisor 40-65 nm. ASML mutusake kanggo nyuda dawa gelombang operasi radiasi kanthi radikal nganti 13,5 nm, yaiku, padha mudhun menyang sinar-X alus. Supaya ora medeni sapa wae, teknologi kasebut diwenehi jeneng "ultraviolet ekstrem".

Ing kertas, kabeh prasaja - kurang dawa gelombang, kurang resolusi. Print chip nganti 2nm. Kangelan utama njedhul karo radiation dhewe - 13,5-nm gelombang X-ray nyerep kabeh, saka udhara kanggo lensa. Optik diganti karo sistem mirrors dhuwur-tech, kang mung Jerman Carl Zeiss bisa nggawe ing donya. Ing cendhak, roughness ing saben produk kuwi ngirim ora ngluwihi 1 nm. Mesthine, fotolitografi mung bisa ditindakake ing kahanan vakum sing dhuwur, sing nggawe kesulitan tambahan kanggo pangembang lan teknologi. Radiasi kasebut dhewe dibentuk sawise laser sing kuat ngebom tetesan timah, sing dadi plasma sing ngasilake gelombang 13,5-nm sing dikarepake.

Umumé, proyek fotolitograf EUV sing ditanam ing omah bisa dibandhingake karo kerumitan program ruang angkasa. Iki minangka tantangan nyata kanggo industri lan organisasi ilmiah Rusia. Miturut Akademisi Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia Alexander Sergeev, ana pangembangan domestik ing cermin sinar-X ing Institut Fisika Mikrostruktur, lan Rosatom siap nyedhiyakake laser multikilowatt.

Ing podo karo, Institut Fisika Terapan nggawe "prototipe prototipe" saka photolithograph sing ngidini nggawe chip nggunakake teknologi 7-nanometer. Nanging, kita mbaleni, taun, yen ora puluhan taun, bisa ngliwati saka nggawe prototipe menyang produk serial.


Pusat Nasional Fisika lan Matematika ing Sarov. Sumber: atomic-energy.ru

Malah luwih revolusioner yaiku proyek nanolithography sinar-X tanpa topeng, sing dikembangake ing Pusat Riset Nasional "Institut Kurchatov" lan Institut Teknologi Elektronik Moskow. Prototipe wis siyap, tes sing bakal diwiwiti ing 2026-2027.

sing apik warta lan ramalan babagan prospek fotolitograf domestik pisanan isih luwih ala. Nanging industri kita saiki wis biasa nggeser wektu nggawe produk rampung ing sisih tengen. Iki ditrapake khusus kanggo penerbangan, otomotif lan industri kritis liyane. Apa microelectronics bakal ing dhaftar sedih iki, wektu bakal ngomong.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

228 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. + 27
    Februari 14 2023
    Iku urgent kanggo nelpon Chubais, kang bakal ngatur prakara minangka ngirim. Nanging, ana cukup.
    1. + 46
      Februari 14 2023
      Kutipan saka: kanggo
      Iku urgent kanggo nelpon Chubais, kang bakal ngatur prakara minangka ngirim. Nanging, ana cukup.

      Aja nelpon Chubais, nanging ngunggahake Beria saka kuburan. Nanging ing ngendi dheweke, kuburane ... Lan Beria bisa ditindakake sajrone limang taun, utawa luwih cepet. Mung 1 taun wis liwati saka Hiroshima menyang RDS-4.
      1. + 35
        Februari 14 2023
        . Lan Beria bisa ditindakake sajrone limang taun, utawa luwih cepet.

        Sadurunge Beria yaiku Lenin lan Stalin. Lan kepemilikan negara kabeh. Lan bisa kanggo maneuver unprofitability ono sawetara industri ing beyo liyane, nransfer bathi menyang panggonan tengen.
        Coba saiki, nalika sudagar pribadi nandur modal dhuwit luwih akeh, lan ora ing ngendi negara mbutuhake. "Pasar wis mutusake kabeh." Dadi, supaya nempel maneh label Cina dhewe luwih nguntungake tinimbang nggawe produksi.
        1. +1
          Februari 14 2023
          Saiki iki rampung liwat pajak lan pilihan.
          Siji PPN cukup, kang
          kabeh dadi kanggo Moscow, lan banjur, yen, dumadakan oozes menyang wilayah
          45% saka sisih revenue saka budget.
          -Dhuwit ora masalah ing kene.
          Lan Beria ora bakal nulungi.
          Dibukak dangu
          1. +7
            Februari 14 2023
            Kutipan saka Digger
            Lan Beria ora bakal nulungi.

            Beria, yen sampeyan ora lali, saliyane proyek rudal nuklir, dheweke uga ngawasi organ. Kaping pisanan, kanthi pribadi, minangka komisaris rakyat, lan banjur dadi sekretaris Komite Pusat lan anggota Politbiro, sing portofolio kalebu, saliyane proyek rudal nuklir, pengawasan partai awak. Dadi sapa sing ora gelem kanthi sukarela, dheweke kerja kanthi paksa. Senajan ... Aku seneng ndeleng wong sing wani ngomong "ora" kanggo Beria. Inggih, kajaba, mesthi, Stalin piyambak.
            1. + 17
              Februari 14 2023
              Aku wonder carane Walanda karo kapitalisme lan tanpa Beria coped karo tugas?
              1. -3
                Februari 14 2023
                Aku wonder carane Walanda karo kapitalisme lan tanpa Beria coped karo tugas?
                Apa padha nindakake apa-apa, kajaba keju kanthi jeneng sing padha lan lithograph kanthi komponen manca?
                1. -6
                  Februari 14 2023
                  Apa sampeyan mikir yen nggawe lithographers paling apik ing donya dudu prestasi? Utamane kanggo negara cilik. Lan nggunakake komponen manca iku pancen normal lan bener laku. Luwih gampang lan luwih murah kanggo tuku apa sing sampeyan butuhake tinimbang nandhang sangsara lan nggawe analog. Kabeh donya urip kaya iki.
                  1. + 13
                    Februari 14 2023
                    Kuwi ora mung babagan "negara cilik." Ditulis ing ireng lan putih sing iki minangka asil kerjasama internasional saka nomer akeh negara Kulon, lan iku bisa kanggo mbangun pabrik ing Luxembourg.
                    1. +5
                      Februari 15 2023
                      Dadi aku nulis ing ndhuwur yen kabeh teknologi kompleks digawe kanthi kerjasama internasional.
                      1. + 11
                        Februari 15 2023
                        Dadi aku nulis ing ndhuwur yen kabeh teknologi kompleks digawe kanthi kerjasama internasional.

                        Yen ing negara kita wong ideologis padha Bolsheviks teka kanggo daya, lan malah karo kepala, nasionalisasi industri paling gedhe lan paling penting kanggo negara, lan sijine profesional pinter ing kepala industri lan perusahaan, negara kita ora bakal langsung. , nanging nguwasani produksi fotolitograf modern kanggo ngimbangi biaya kasebut, dheweke bakal miwiti ngasilake microchip dhewe, sejajar karo iki, dheweke bakal mulai nguwasani produksi televisi domestik lan peralatan rumah tangga, mobil lan pesawat, laptop. lan smartphone, peralatan militer lan papan lan bakal miwiti adol ora mung ing negara kita, nanging uga ing negara-negara sing ramah kayata Iran, Korea Utara lan Kuba. Negara-negara EurAsEC uga bakal tuku produk nganggo microchip kita lan nggawe produk dhewe saka microchip kita dhewe. Yen kita bisa nggawe microchip 10 nm ing mangsa ngarep, mula kita bakal bisa adol menyang China kanthi pasar, nanging Kripik sing wis siap, tanpa teknologi, uga India, Pakistan lan Iran lan liya-liyane. .
                        Akeh negara, sawise ndeleng pangembangan REAL ekonomi lan sukses kita, bakal pengin kekancan karo kita, kerja sama lan perdagangan.
                        Mung pemerintah saiki sing ora bisa, maling iki mung bisa ngrampok rakyate lan mangan, mangan lan ngrampok lan ing dalan nuduhake gambaran urip sejahtera ing negara kita.
                      2. + 10
                        Februari 15 2023
                        Kutipan saka: ramzay21
                        Yen wong-wong ideologi sing padha karo Bolshevik teka kuwasa ing negara kita, lan malah karo kepala, nasionalisasi industri paling gedhe lan paling penting kanggo negara, lan sijine profesional pinter ing kepala industri lan perusahaan.

                        Yen mbah putri wis...
                        Sampeyan duwe akeh ifs, iki ora malah kawujud ing film.
                    2. +2
                      Februari 17 2023
                      Akeh perkara sing wis digawe ing Walanda, contone, pesenan, tom tom, Unilever, bisnis kembang, Asml, Akzo Nobel, Philips, salah sawijining pelabuhan paling gedhe ing donya, Shell lan liya-liyane)))
                    3. -1
                      Februari 18 2023
                      Lha piye kok pakdhe sing wis dewasa kuwi nulis omong kosong.
                      Apa sampeyan wis krungu babagan Philips (nxp)? Anggaran pembangunan luwih gedhe tinimbang anggaran pertahanan kita.

                      Ketoke, kabeh kekuwatan Rusia yaiku ora ngerti apa sing kedadeyan ing negara cilik sing zhiaut kanggo urip lan pembangunan, lan dudu aelisme kekaisaran.
                      1. 0
                        Februari 24 2023
                        Omzet perusahaan wis tansah nglayang watara $20 milyar, pangentukan saka negatif, -3 milyar, kanggo +1 milyar bubar. Kepiye carane bisa dibandhingake karo 60 milyar anggaran pertahanan Rusia?
                        Philips ilang keagungan teknologi ing giliran millennium, sawise iku, miturut ketat hukum pasar, perusahaan sing manggen "kanggo marga saka urip lan pembangunan" sawed cabang kang lungguh, kanggo bathi sedhela, menehi. kompetensi menyang China, Jepang lan liya-liyane. negara karo pakulinan imperial. Lan nyatane, wis dadi perusahaan medis sing khusus banget, urip ing otak lan tenaga kerja wong liya, lan ngilangi royalti paten merek dagang wiwit jaman biyen.
                      2. -2
                        April 20 2023
                        Saka sudut pandang saka semi-melek, negara cilik ing werni invent lan manggon kaya sing dikarepake. Mung wong buta huruf sing ora ngerti yen negara-negara cilik DIIJINake urip kaya ngono. Menapa malih, padha ngidini nganti saiki ora kabeh negara cilik.
                  2. +4
                    Februari 14 2023
                    Troll hard. Dadi pinter? Bukak tuku, lan kita bakal weruh sapa sing ngedol sampeyan.
                    1. -8
                      Februari 15 2023
                      Lan aku lunga lan tuku. Nalika aku butuh telpon, contone, aku menyang toko, mbayar dhuwit lan tuku. Apa sampeyan duwe masalah karo iki? Apa sampeyan isin menyang toko lan nindakake kabeh ing omah? Apa sampeyan dhewe mesin gadget saka ngendi sampeyan nulis komentar saka potongan wesi?
                      1. 0
                        Februari 22 2023
                        wong bodho. Teknologi strategis ora didol kanthi dhuwit. Sampeyan katon duwe masalah abu-abu.
                      2. 0
                        Maret 16 2023
                        lan dheweke mung duwe dhuwit cukup kanggo kaleng bir. nglirik iki ngendi kabeh omong kosong mili metu menyang penggemar
                  3. +5
                    Februari 17 2023
                    Inggih, pisanan, ora "kabeh donya" urip kaya ngono. Mung bagean ing donya sing Negara-negara bisa mbangun "urip" kaya ngono. Saka sing, kanggo wektu iki, ora kabeh wong wis bisa uwal (kalebu amarga GANDUNGAN teknologi sing ditrapake kanggo wong-wong mau dening "donya kuwi" secara harfiah ON EVERYTHING. kanggo nggawe wong ...

                    Aku pengin pangarep-arep sing penulis, mundhakaken topik saiki PHOTOlithography, wis mangertos uga lan ngerti sing konsep iki, minangka "dhewe", kalebu proses LITHOGRAPHY kaya ELL (electron-beam lithography), karo " kabeh" saka kene mili" ...

                    Loro-lorone kanggo nggawe microcircuits kanthi tingkat integrasi lan EP sing luwih dhuwur (aku nyoba ora nyiksa istilah "microchip" ...), dadi, nyatane, kanggo desain lan manufaktur peralatan kanggo njamin implementasi SERIAL ELL TECHNOLOGY. ing produksi microcircuits, bebarengan karo nggunakake teknologi PHOTOlithography ...

                    By the way...

                    "Produksi" cithakan "foto" sing kasebut ing ndhuwur didhisiki dening PENGEMBANGAN lan PRODUKSI ASLI (miturut "matriks digital"). Saka apa, minangka kasunyatan, "set template kerja" digawe kanggo produksi massal ...

                    Lan ana keraguan manawa Taiwan, minangka "produsen" template utama, uga dadi pimpinan jagad ing pangembangane ...

                    Singkate, yen sampeyan pengin mardika lan mardika ing DUNIA IKI, tetep KEDAULATAN ing kabeh. Lan kemampuan kanggo ngembangake lan ngasilake kabeh baris komponen lan peralatan mikroelektronik kanggo produksi. Lan aku siyap kanggo dikenani biaya HIGH related kanggo VERY HIGH OF PROVISION dibutuhake kanggo SERIAL PRODUCTION OF ENTIRE REQUIRED nomenclature komponen microelectronic HIGHLY dipercaya saka LINGKUNGAN PRODUKSI. Lan nggawe "latar mburi" saka STAFF ALL TINGKAT kanggo karya ing ALL orane tumrap sekolah saka LIFE CYCLE saka orane komponen microelectronic. Saka pembangunan, produksi serial, operasi lan pembuangan ...
                2. +9
                  Februari 14 2023
                  nindakake apa-apa?
                  Crane laut Mammoet, sing ngangkat "Kursk" - ora ana sing domestik. Truk DAF, ing mburine, ora kaya truk KAMAZ, ana antrian.
                  keju saka jeneng sing padha
                  Lan ing kene kabeh luwih nyenengake - ora mung ngasilake keju, nanging uga jalur produksi kanggo susu, lan uga ngolah budaya susu-sourdough. Akibaté, PDB per kapita nyata ana 4 kaping luwih dhuwur tinimbang ing Rusia.
                  1. 0
                    Februari 15 2023
                    Lan setengah saka barang kanggo Eropah - liwat port Rotterdam. Lan berlian saka Yakutia didol maneh ing Amsterdam. Lan gas dhewe saka Gröningen, 25 lard meter kubik taun. Lan ijol-ijolan gas Eropa ana ing papan sing padha. Trade - zto sampeyan ora gawé!
                    1. +4
                      Februari 15 2023
                      Lan sing paling apik kanggo dagang lan ngasilake.
                      1. 0
                        Desember 2 2023
                        Ayo mbandhingake volume output industri per kapita - Walanda lan Rusia. Paling ing prices, paling ing jenis nglirik Lan aku uga entuk bathi per kapita saka dodolan bahan mentah ... Sampeyan bakal kaget banget ...
                  2. +2
                    Februari 15 2023
                    Crane laut Mammoet, sing ngangkat "Kursk" - ora ana sing domestik. Truk DAF, ing mburine, ora kaya truk KAMAZ, ana antrian.
                    Iku, mesthi, bener, nanging komponen tenan kabeh Walanda?
                    1. 0
                      Februari 15 2023
                      Apa bedane asale saka komponen kasebut? Bakal nulis yen wong Walanda, langsung ana sing takon "Apa bahan baku komponen uga Walanda"? Kabeh perusahaan njupuk panggonan sing luwih apik lan luwih murah. Ora ana bathi kanggo ngasilake kabeh dhewe.
                      1. +8
                        Februari 18 2023
                        Pitakonan sampeyan "naif" ...

                        Saka "lali", sing ora ngidini sampeyan, ing konteks komponen, ngelingake forum VO yen USSR lan mitra CMEA (ayo meneng babagan VD ...) wis ana ing embargo COCOM " daftar" kanggo Puluhan ...

                        "Profitability" kasebut ing konteks "nemtokake" kritéria apik, yen sampeyan bisa EKSKLUSIF kanggo SALE. Ing tembung liyane, ing supaya disebut-. pasar "bebas", ora macet kanthi sistematis, "sanksi" sing sifate politik ...

                        Sampeyan, ing perusahaan "multinasional", ora ngerti babagan iki? ..

                        Nalika sampeyan (ekonomi negara sampeyan) kerja ing SING KAwitan, kanggo dhewe, i.e. kanggo Njamin KEMAMPUAN PRIBADI MENERUSI SEGALA SING OBJEKTIF YANG DIPERLUKAN KANGGO MEJAMIN KEMERDEKAAN lan KEDAULATAN, "profitabilitas" luntur menyang "rencana kapindho" ...

                        Kajaba iku, sanajan kanthi rega sing kompetitif kanggo produk sampeyan, ing pasar INTERNASIONAL lan kemampuan sampeyan kanggo njamin pasokan kanthi dipercaya, sampeyan isih bakal dibuwang saka "pasar" iki kanthi "sanksi" orientasi PURELY POLITIK ...

                        Sing, saiki, diamati babagan Rusia lan subyek kegiatan ekonomi ...

                        Dadi, sampeyan ora kudu njupuk forum VO menyang jagad "ayu, kursi, ekonomi, dongeng" babagan ekonomi "bener" lan "kerjasama sing bener" ... Utamane dina iki, nalika kabeh wis jelas, katon lan dimangerteni.
                      2. +2
                        Februari 18 2023
                        Pranyata kita ora bakal duwe pasar dodolan kanggo produk kasebut, produksi bakal ora nguntungake, nanging kepiye entuk bathi kanggo tuku ing negara liya? Nalika nggawe USSR, Stalin nerusake manawa produk berteknologi tinggi ora bakal didol marang kita. Apa sing diganti? Kaping pisanan, produksi kita rusak, banjur dodolan mandheg. Ora ana sing bisa nulungi kita kajaba awake dhewe.
                      3. +4
                        Februari 20 2023
                        Pasar utama kanggo peralatan kasebut ing Rusia bakal dadi cabang produksi komponen mikroelektronik Rusia. Lan Balarusian, uga ...

                        Uga "Integral", sing nduweni siklus produksi lan teknologi lengkap (saka produksi piring nganti produksi produk "kasus" sing disegel), Lukashenka ora nglilani ambruk ...

                        Lan kabutuhan komponen mikroelektronik domestik ing pasar Rusia domestik bakal OBJEKTIF, terus berkembang ...

                        Kanggo ANY peralatan modern sing diprodhuksi dening cabang mesin lan bangunan aparat bakal dibangun ing. Ing lapangan apa wae, saka papan lan pertahanan, nganti obat, farmakologi lan "urip saben dina" ...
                    2. 0
                      Februari 15 2023
                      Minangka conto kerjasama internasional, aku bakal njupuk peralatan sing digunakake. Kantor pusat pabrikan lan bagean komponen utama ana ing AS, peralatan kontrol tekanan ing Kanada, mesin ing Italia, instrumen ing Inggris Raya, pabrik ing ngendi unit dipasang yaiku Holland sing padha. Ing bab cilik, aku umume meneng.
                      1. +5
                        Februari 18 2023
                        Sanksi dileksanakake ing negara kasebut, lan sampeyan ngomong babagan kerjasama. Kalih sinten? Malah kerjasama sing paling murah ora bisa digunakake. Kita gas murah, lan lenga karo kayu, kita duwe kertas ing wangun dolar lan euro sing ora bisa tuku apa-apa.
                    3. -1
                      Februari 16 2023
                      Dear lan sampeyan ana ing Holland. Ing kana, Moskow luwih gedhe tinimbang kabeh Holland, nanging ora ana ing cedhake.
                    4. 0
                      Desember 2 2023
                      Ing endi antrian kanggo DAF? Ing Siberia? nglirik
                  3. +1
                    Februari 17 2023
                    Holland minangka importir kaping 2 ing donya pangan lan sayuran, padha duwe setengah negara ing omah kaca, lan para pedagang, entuk dhuwit saka perdagangan, nandur modal ing negara kasebut, nggawe bendungan lan kincir angin kanggo ngompa banyu, lan nambah wilayah negara kasebut. meh katelu. Bandhingake iki karo akeh oligarki sing ora peduli karo Federasi Rusia.
                    1. +1
                      Februari 18 2023
                      Nanging, produser LOKAL Rusia nggawe kompetisi ing wilayah kasebut (isih ana ing "panggonan sing kapisah" ...) kanggo wong Walanda sing padha ing adol "kembang liburan" ...
                    2. +2
                      Februari 19 2023
                      Ayo padha mbandhingake wong sugih ora saiki, nanging ing wayahe nalika akumulasi modal. Ing wektu iku, padha ora beda karo kasugihan nouveaux sugih modern kita. Uga, pisanan kabeh, padha nutupi kapentingan pribadi lan nyoba kanggo luwih enrich piyambak ing sembarang biaya. Mung wong sugih iki wis ana
                      dawa ago padha duwe kabeh sing kita sugih nouveau isih pengin lan apa padha ora duwe. Wektu bakal liwat, lan sawetara wong sugih kita wis nandur modal ing pembangunan negara kita. Iku menarik banget, nanging saiki sampeyan tiba-tiba dadi sugih lan adhedhasar iki, apa sing bakal sampeyan lakoni? Gawe omah dhewe, manggon ing Khrushchev lan tuku siji utawa rong mobil lan omah musim panas nang endi wae ing Cote d'Azur ing negara-negara sing anget lan nyukupi kabutuhan liyane kanggo garwane lan anak, lan Wishlist adhedhasar kesempatan sing diwenehake. akeh dhuwit utawa sampeyan bakal langsung miwiti nandur modal ing kapentingan negara?
                3. +3
                  Februari 15 2023
                  Ya, dheweke nindakake akeh, contone, Philips, NXP Semiconductors, Shell, industri penerbangan dikembangake minangka bagéan saka Airbus, Yandex kadhaptar ing Walanda lan sampeyan ngomong supaya ngumpulake lithograph karo komponen manca, iku bakal dadi gampang. sing paling ora ing Amerika Serikat lan China bakal nindakake iki, nanging ing kene industri luwih angel tinimbang ngluncurake roket menyang angkasa.
                4. -1
                  Februari 16 2023
                  Ékonomi Walanda wis misuwur amarga perusahaan-perusahaan sing misuwur ing donya, perusahaan-perusahaan gedhé, keprihatinan, kayata: Royal Dutch-Shell (ekstraksi lan panyulingan lenga, uga sumber energi liyane); Unilever (produk panganan, bahan kimia rumah tangga, kosmetik, minyak wangi); Philips (teknik listrik rumah tangga, peralatan listrik); AKZO-Nobel (kimia), Hoogovens (metallurgy), Fokker (industri pesawat), Truk DAF (industri otomotif), Rhine-Schelde-Verolme (pabrik), Ferenichde mashinenfabriken (teknik mesin).
              2. +4
                Februari 15 2023
                Kutipan saka: Derbes19
                Aku wonder carane Walanda karo kapitalisme lan tanpa Beria coped karo tugas?

                Ora ono. Walanda ora bisa. ASML Lithographic minangka usaha patungan karo Philips, lan pemasok utama yaiku Zeiss Jerman. Perusahaan induk ASM International mung resmi Walanda. ASM International berkantor pusat ing Almere, Walanda. Perusahaan kasebut duwe pusat riset lan pangembangan ing Almere (Walanda), Helsinki (Finlandia), Leuven (Belgia, cedhak IMEC), Phoenix (Arizona), Tama (Jepang) lan Dongtan (Korea Kidul). Produksi utamane ditindakake ing Singapura lan Dongtan (Korea Kidul). Ing taun 2021, perusahaan kasebut duwe 3312 karyawan ing 14 negara.

                Nalika kritikus kaya sampeyan takon kaya "pitakonan angel" padha aktif "lali" sing USSR ana ing kahanan isolasi teknologi abot lan sanksi permanen kanggo meh kabeh sajarah. Mula, dheweke nindakake kabeh pembangunane dhewe. Lan macem-macem teknologi "Walanda", "Belgia", "Korea" lan liyane sing nggumunake tansah dadi pangembangan bebarengan saka sawetara negara ing kerangka kerjasama internasional.
                1. +1
                  Februari 15 2023
                  Saka wangsulanmu, pranyata Walanda nindakake pakaryan sing apik. Nggawe keprihatinan internasional. Pakaryan gedhe. Lan aku nulis babagan kerjasama internasional ing ndhuwur. Iki minangka kabijakan sing wicaksana. Kanthi biaya USSR, aku ora nulis apa-apa. Kajaba iku, kabeh ora cetha banget.
                  1. +8
                    Februari 17 2023
                    Kutipan saka: Derbes19
                    Saka wangsulanmu, pranyata Walanda nindakake pakaryan sing apik. Nggawe keprihatinan internasional. Pakaryan gedhe. Lan aku nulis babagan kerjasama internasional ing ndhuwur. Iki minangka kabijakan sing wicaksana. Kanthi biaya USSR, aku ora nulis apa-apa. Kajaba iku, kabeh ora cetha banget.


                    Ing USSR, kaya ing Rusia, kabeh cetha banget. Kita ana ing sanksi teknologi sing terus-terusan. Sanadyan USSR utawa Federasi Rusia ora bisa, kanggo alasan ngluwihi kontrol, nggawe proyek koperasi. Apa sing ditindakake Walanda? Kanthi pilihan komponen miturut katalog perusahaan manca? Utawa karo pesenan saka Zeiss optik karo paramèter tengen? Utawa kanthi transfer pembangunan menyang basis intelektual wong liya?
                    Kebijakan cerdas? Apa sampeyan serius? Aku ora ngerti sampeyan kerja ing negara apa lan pemerintah sampeyan kerja, nanging wis ana upaya dening pangembang kanggo ngetutake "kabijakan sing wajar". Kabeh 90s lan 2000s. Minangka aturan, padha tansah rampung ing cara sing padha: inhibisi gawean saka pembangunan domestik lan panyiapan saka "langit-langit teknologi" dening negara-negara Kulon, kang Enterprises kita mung ora diijini ngluwihi, nolak kanggo nyedhiyani peralatan. Lan lapangan microelectronics minangka conto sing paling jelas babagan iki. ASML Walanda sing padha iki ora nate sarujuk kanggo nyedhiyakake peralatan menyang Rusia. Kajaba iku, kanthi pancing utawa crook, pasokan ANY lithographs, sanajan saka pasar sekunder, diblokir.
                    Aku meneng babagan "kabijakan sing wajar" sampeyan kanggo nggawe kapal, bangunan pesawat, bangunan alat mesin, lan industri otomotif. Ing kana, para laksamana isih nggulung-nggulung ing ajiné nalika mlaku lan nggoleki mesin diesel kanggo kapal anyar. Kenging punapa? Nanging amarga padha ngrungokake wong kaya sampeyan, sing nyebarake babagan "politik sing wajar." Saiki kabeh wong nyoba ngresiki akibat saka "kabijakan sing wajar" kanthi urutan geni.

                    Kutipan saka: Derbes19
                    Kantor pusat pabrikan lan bagean komponen utama ana ing AS, peralatan kontrol tekanan ing Kanada, mesin ana ing Italia, instrumen ana ing Inggris Raya, pabrik ing ngendi unit dipasang yaiku Holland sing padha. Ing bab cilik, aku umume meneng.


                    Lha, apa manfaate sabangsamu? Apa dheweke narik perusahaan saka AS menyang negarane? Dadi, sampeyan ora perlu dadi ilmuwan utawa insinyur. Sampeyan ora perlu duwe basis ilmiah sing dikembangake. Cukup dadi mlarat. Nyedhiyakake tenaga kerja murah lan kekurangan kewajiban sosial kanggo para pamilik perusahaan. Kaya sing ana ing Asia Tenggara.
                    Wong Walanda, mesthi, dudu pengemis, nanging ora mungkin dheweke bisa ngembangake lithograph kanthi mandiri saka awal. Kabeh "kecemerlangan" kasebut adhedhasar kasunyatan manawa teknologi sing GIVED READY.
                    Lan padha ora tau nglilani kita. Malah kanggo dhuwit.
                2. -2
                  Februari 15 2023
                  Nalika kritikus kaya sampeyan takon kaya "pitakonan angel" padha aktif "lali" sing USSR ana ing kahanan isolasi teknologi abot lan sanksi permanen kanggo meh kabeh sajarah. Mula, dheweke nindakake kabeh pembangunane dhewe. Lan macem-macem teknologi "Walanda", "Belgia", "Korea" lan liyane sing nggumunake tansah dadi pangembangan bebarengan saka sawetara negara ing kerangka kerjasama internasional.


                  Inggih, iki ora dadi, USSR ana ing nyedhaki cedhak kerjasama ilmiah lan technical karo Kulon. Diwiwiti kanthi industrialisasi kaya ngono lan dipungkasi karo kabeh jinis mesin jet, KAMAZ, lsp.
                  1. +6
                    Februari 17 2023
                    Kutipan saka Fabrizio
                    Inggih, iki ora dadi, USSR ana ing nyedhaki cedhak kerjasama ilmiah lan technical karo Kulon. Diwiwiti kanthi industrialisasi kaya ngono lan dipungkasi karo kabeh jinis mesin jet, KAMAZ, lsp.


                    Dadi. Ana episode terisolasi saka wektu singkat nalika sanksi iki weakened. Minangka aturan, padha digandhengake karo krisis ing Kulon. Contone, tambah akeh kerjasama karo Amerika Serikat ing taun 30-an digandhengake karo depresi sing ana ing kana.
                    KAMAZ dibangun nalika krisis minyak global taun 70-an.
                    Kanthi mesin jet, utawa luwih nganggo mesin pesawat, umume crita sing dawa, ora jelas, ing ngendi wong-wong Kulon lan kita nuduhake awake dhewe saka sisih sing beda.
                    Nanging ing umum, bisa dikandhakake yen COOPERATION, yaiku, kerja bareng kanggo tujuan siji, sing USSR lan Kulon meh ora tau (kajaba spasi). Ana kontak ilmiah lan teknis sing winates, kadang-kadang peralatan. Nanging Kulon tansah ngetutake "langit-langit teknologi" lan kerjasama teknologi lengkap karo sawetara perusahaan kita ora ana pitakonan.
                3. -4
                  Februari 17 2023
                  Kutipan saka: abc_alex
                  Nalika kritikus kaya sampeyan takon kaya "pitakonan angel" padha aktif "lali" sing USSR ana ing kahanan isolasi teknologi abot lan sanksi permanen kanggo meh kabeh sajarah. Mula, dheweke nindakake kabeh pembangunane dhewe.


                  Antarane pangembangan sing paling nggumunake yaiku GAZ "siji lan setengah" legendaris (American "Ford"), "telung ton" ZiS (American "Autocar"), tankette T-27 (Inggris "Carden-Loyd") , tank T-26 (Inggris "Vickers"), tank BT (American "Christie"), mesin pesawat M-100 lan upgrade sakteruse kanggo kabeh pejuang Soviet kanthi mesin pendingin cair, pengebom SB lan Pe-2 (Prancis "Hispana). -Suiza"), pimpinan pangrusak "Tashkent" (diluncurake ing Italia fasis), legendaris "patang puluh lima" (Jerman "Rheinmetall"), senjata anti-pesawat 76-mm lan 85-mm legendaris (uga " Rheinmetall"), pesawat transportasi legendaris Li-2 (American "Douglas"), 100- mm gun angkatan laut B-34, saka kang bedhil kanggo SU-100 lan T-54/55 (OTO Italia) mengko mundak akeh, etc.
                  1. +3
                    Februari 17 2023
                    Wacan ing ndhuwur.
                    Prototipe tank T-26, ya, dikirim, nanging pasokan prototipe T-28 wis dilengkapi karo kahanan sing padha nyetel langit-langit teknologi.
                    Tank Christie ora tau ana (utawa luwih, rong salinan lan ora luwih saka situs tes AS) "Christie liontin", sing dianggep ora janji lan ora perlu, dilebokake ing USSR. Kothak baja kanthi motor lan suspensi. Tank wis digawe saka ing Kharkov.
                    Ya, mesthi, ana wektu kerjasama teknis sing cedhak. Nanging iki tansah episode. Ing dhaptar sampeyan, aku bisa nambah kabeh kilang sing disedhiyakake Amerika menyang USSR nalika perang, lan bisa entuk bensin oktane dhuwur.
                4. Komentar wis dibusak.
                5. 0
                  7 May 2023
                  Bener, Holland iku wilayah sajarah Walanda.. Iki minangka negara siji lan padha.. Jeneng resmi negara kasebut yaiku Walanda..
              3. +2
                Februari 15 2023
                nalika padha jumangkah ing kapitalisme, feodalisme mung wiwit nguatake ing negara kita. Kutipan Stalin babagan mlaku, sampeyan bisa uga ngerti
              4. +1
                Februari 16 2023
                Cukup kenek topik, ora ana hukum antitrust ing donya sing kudu mbagi pasar donya! Ide sing paling apik bisa nyebabake monopoli: Windows contone saka seri iki.
                Pangareping AS mutusake yen ing tingkat negara padha ngawasi topik dominasi ing donya lan njupuk topik kasebut ing sangisore sayap, nyelehake ing rantai komoditas global sing dikontrol! Iki minangka kabijakan pemerintah AS. Walanda menehi teknologi paling apik ing donya, AS njupuk kontrol lan guardianship, saiki ora ana ngendi wae tanpa wong-wong mau lan mung kanthi ijin saka AS, amarga peralatan kasebut nggunakake teknologi kritis saka AS, mula Walanda ngedol peralatane. mung kanthi ijin saka AS!
              5. +2
                Februari 17 2023
                Kapabilitas pangolahan lithographic modern adhedhasar pangembangan lan riset para ilmuwan kita, sing diumumake ing awal 2000-an. Sadurunge, diyakini manawa proses teknis diikat karo dawa gelombang lan ora mungkin nyuda proses teknis tanpa ngembangake sumber cahya anyar kanthi dawa gelombang sing luwih cendhek. Panaliten para ilmuwan kita bisa ngembangake peralatan lan dhasar teoretis ing pangembangan peralatan luwih lanjut, ngidini panggunaan proses teknis kaping pirang-pirang luwih cilik tinimbang dawa gelombang sumber radiasi referensi.
              6. -1
                Februari 17 2023
                Nanging sampeyan bakal takon Walanda carane akeh dekade wis liwati saka kaputusan kanggo miwiti pembangunan kanggo panrimo saka topeng lithographic pisanan ing 13,5 nm.
              7. 0
                April 20 2023
                Saben teknologi ing wektu nom-noman lan siklus uripe relatif prasaja lan alangan entri kurang, saengga akeh sing bisa nyoba nggawe produksi "ing garasi", ewonan pengusaha ing saindenging jagad nyoba ngedol pangembangan lan a sawetara sing sukses entuk sukses kanthi mlebu kontrak jangka panjang sing nguntungake, sing ngidini dheweke berkembang, akeh sing bangkrut ... sauntara teknologi diwasa, kerumitan mundhak, alangan mundhak lan sedina tekan tingkat sing padha karo propulsi roket lan pesawat. Suwe-suwe, pancen kabeh kapitalis nyingkir lan mung negara sing bisa ngrampungake masalah kasebut.
            2. +3
              Februari 14 2023
              Quote: Nagant
              Beria, yen sampeyan wis ora lali

              mesthi aku ora lali
              wiwit awal Februari 1942, kang wis ing kontrol industri tank lan wis melu ing nimbali saka Kaukasus.
              Saka Mei 1944 nganti September 1945 - uga Wakil Ketua Komite Pertahanan Negara (produksi pesawat, mortir, jinis senjata tartamtu)
              "Komite Khusus No. 2".
              +
              Gegechkori Sergey Alekseevich (kaya GOS lan RL kanggo KS-1 lan S-25).
              ----------------------------------------
              Aku mbaleni:
              Kutipan saka Digger

              -Dhuwit ora masalah ing kene.
              Lan Beria ora bakal nulungi.

              sanadyan
              Menehi wong $ 1 ing awis.
              "Apa sing bakal diawasi Beria" perlu:
              - duwe Beria (lan saka ngendi? Apa sampeyan ndeleng sing saiki?)
              - iku perlu sing 10-15 taun pass sawise "1934" karo kabeh biaya gadhah
              - sampeyan kudu ngalahake Jerman, Inggris, Taiwan (luwih apik tinimbang USA), njupuk metu "kepala" saka ing kono lan
              [Kutipan tim Piala ngirim luwih saka rong setengah ewu perusahaan industri sing dibongkar saka Jerman menyang USSR] [/ kutipan]
          2. +2
            Februari 15 2023
            Kutipan saka Digger
            Saiki iki rampung liwat pajak lan pilihan.
            Siji PPN cukup, kang
            kabeh dadi kanggo Moscow, lan banjur, yen, dumadakan oozes menyang wilayah
            45% saka sisih revenue saka budget.


            Ora, iku ora rampung. Ora tau lan ora ono. Mikroelektronik AS muncul kanthi eksklusif ing pesenan pemerintah kanggo kepentingan militer. "Silicon Valley" kanggo 15 taun pisanan ana perusahaan rampung militèr.
            Lan mikroelektronik Jepang, Korea lan Cina diwiwiti minangka proyek AS sing motivasi POLITIK. Lan padha miwiti karo ekspor massa teknologi lan industri.
            Yen sampeyan wis sinau ekonomi ing sembarang cara, banjur kabeh absurdity saka statement bakal ketok kanggo sampeyan. Mung wong sing ora ngerti babagan konsep ekonomi dhasar sing bisa ngarep-arep manawa sawetara pilihan pajak bisa nyedhiyakake produksi dhewe kanthi bathi sing luwih dhuwur tinimbang tuku lan adol maneh.
            1. -3
              Februari 15 2023
              Kutipan saka: abc_alex
              Yen sampeyan wis sinau ekonomi ing sembarang cara, banjur kabeh absurdity saka statement bakal ketok kanggo sampeyan. Mung wong sing ora ngerti babagan konsep ekonomi dhasar sing bisa ngarep-arep manawa sawetara pilihan pajak bisa nyedhiyakake produksi dhewe kanthi bathi sing luwih dhuwur tinimbang tuku lan adol maneh.

              Aku entuk.
              "Sampeyan kudu ngarani wong bodho"
              lan babagan SV ...

              Aku ora bakal ngganggu Frederick Terman, nanging aku bakal ngelingake sampeyan
              Startup pisanan ing Silicon Valley yaiku HP, didegaké ing 1939 ing Palo Alto. Iki digawe dening lulusan Stanford David Packard lan William Hewlett, lan tujuane kanggo ngasilake osilator frekuensi rendah kanthi lampu pijar. Kanthi modal wiwitan mung luwih saka $500, wong lanang bisa nemokake panuku kanggo produke nganti $54, lan model sabanjure luwih saka $70.


              lan Semikonduktor Nasional. Perusahaan sing ngasilake produk semikonduktor, amplifier analog, driver monitor lan liya-liyane, muncul maneh ing 1959, nanging ora ing Silicon Valley, nanging ing negara bagian Connecticut, banjur meh gurgled, nanging muncul lan nglangi menyang menara kasebut ing SV.

              Kutipan saka: abc_alex
              "Silicon Valley" kanggo 15 taun pisanan ana perusahaan rampung militèr.

              Ya wis.
              Ing taun 1885, ing peternakan 8000 hektar (3300 hektar) ing cedhak Palo Alto, dheweke wiwit mbangun kampus, lan ing taun 1891, Universitas Leland Stanford Junior resmi dibukak.
              cah lanang Leland ora bakal diijini ngapusi..
              Kutipan saka: abc_alex
              Ora tau lan ora ono.

              "Aja ngomong ora tau."
              Pickwick Papers Charles Dickens (1837).
              1. +1
                Februari 15 2023
                Kutipan saka: abc_alex
                Yen sampeyan wis sinau ekonomi kanthi cara apa wae,

                miber adoh sadurungé, condolences.
                ora Matter TEXAS INSTRUMENTS TPS92210 utawa TMS320C300GEL diprodhuksi kanggo urutan militèr utawa kanggo sipil.
                Intine yaiku siji:
                ing AS ora ana PPN parasit, nanging ing Federasi Rusia ana
                mung ana (lan ora nang endi wae) pajak dodolan (sing beda banget), lan ora menyang Washington, nanging kanggo wakil negara lan lokal)
                Delaware (0% negara lan 0% lokal);
                Montana (0% negara lan 0% lokal);
                New Hampshire (0% negara bagian lan 0% lokal);
                Oregon (0% negara bagian lan 0% lokal);
                Alaska (0% negara bagian lan 0% -7.85% lokal).
                piring iki bakal pitutur marang kowe luwih bab income / gaji / pajak

                sawise kejut diluncurake satelit ing taun 1957 Ing taun 1958, Presiden Amerika Serikat nandatangani tumindak khusus kanggo ndhukung Badan Usaha Kecil (SBA).
                https://www.sba.gov/
                Malah Bidon saiki wis nyedhiyakake $ 2 milyar.
                Lan pira sing bakal dipangan militer? 100000?
                Yen kita kudu nggawe microcircuit sing prasaja, mula kita kudu nggawe topeng 32nm sing regane $ 5 yuta saben kanggo nggawe - Banjur bisa nguntungake yen microcircuit iki banjur diprodhuksi ing sirkulasi puluhan lan atusan yuta salinan. Lan yen kita (militer) mung butuh 100 microcircuits, mula luwih nguntungake kanggo nyimpen topeng lan ngasilake microcircuit nggunakake teknologi "paling kandel".
                Nganti saiki, F-22 Raptor mabur nganggo prosesor Intel 960mx, miturut standar 1000-1500nm, banjur diajeni karo BAE Systems Electronics RAD750 (saka 110 MHz nganti 200 MHz PM), sing, amarga produksi skala cilik. , biaya $ 200 ewu (kanggo prajurit) / 250 nm nganti 150 nm
                150 RAD750 wis digunakake ing macem-macem pesawat ruang angkasa.

                lan padha (nanging padha (nanging nanging))SPEEDSMOPOWERTORPCOL750UPSMOVOTORPCAMHO450UPSCOMHZOMHZOurshimi regane kurang saka $1999 ing taun 495 kanggo 1,000 warga
                366 MHz - $381,
                333 MHz - $286
                Kepiye carane. Nanging, sampeyan, minangka ahli ekonomi, elektronis, Jepang lan dolinis silikon, sampeyan dhewe ngerti kabeh iki. Apa sing dakwulangake "ilmu"
                Microcircuits militèr lan papan: kahanan tansah aggravated dening produksi cilik - lan ing inisiatif dhewe, tanduran dadi arang banget nafig kanggo berkembang soko: conditionally nglampahi $ 1 yuta ing pembangunan, lan panuku mung perlu 10 microcircuits. Pira sing kudu didol? 100 $? 000 $?
                Nanging dheweke bakal nolak (F-22 dijanjekake 2000, nanging dheweke nggulung lambe nganti <200) utawa skandal apa sing ana ing lobi?
                luwih apik tinimbang Samsung: "padha bakal tuku tho" = 259 yuta ing 2022.
                1. +2
                  Februari 17 2023
                  kahanan tansah aggravated dening cilik-ukuran

                  Bisa uga ana cara metu ing teknologi tanpa topeng kanggo prosesor manufaktur, sing dikembangake ing Federasi Rusia.
            2. +3
              Februari 17 2023
              pangarep-arep sing sawetara preferensi tax

              Mung padha, sampeyan salah, preferensi ora panacea lan ora bakal nggawe mukjijat, nanging padha bisa kanggo nemtokake arah pembangunan. Ing negara-negara ing taun 50-an, negara njupuk 90% saka bathi yen pemilik ora nandur modal bathi ing pabrik-pabrik, mula meksa pedagang swasta nandur modal kanggo nganyari dana. Nggawe pesenan nambah pasar domestik lan lapangan kerja. Ing kontras, Potanin ora nandur modhal apa-apa ing Nikel Norilsk kanggo 30 taun, kang nyebabake tumpahan diesel ing kali.
          3. 0
            Februari 16 2023
            nanging iki manipulasi ... isi liyane kabeh menyang Moskow lan St. Petersburg ... ora, kancaku, ora ...
            ing shishi apa cabang bam kapindho dibangun?
            apa biaya kanggo mbangun dalan ing siberia, wetan adoh, bagéan Eropah?
            lan pembayaran sosial kanggo shisha apa?
            soko sampeyan kentut menyang genangan saka kategori ...

            sethitik kanggo mikir? tapi... mbok menawa dudu duwekmu... sayang (
            1. -1
              Februari 16 2023
              Warga! Aja ngidak-idak.
              PPN menyang Moskow.
              Muttering incoherent sampeyan nuduhake yen sampeyan ora tau mbayar.
              Banjur saka Moskow, yen lan kapan, ing ngendi September (Agustus) ana aliran mbalikke sebagean saka PPN menyang wilayah.
              Mulane aspal lagi didandani ing Nopember, sawise salju pisanan.
              Ing "shishi" lan mbangun.
              Aku ora ngerti babagan puddles, perversions wis tau narik kawigaten kula, sampeyan ati-ati, ing puddles, aja nyekel klausa bawahan lan. nguyuh.
              sethitik kanggo mikir? tapi... mbok menawa dudu duwekmu... sayang (

              Aku getun ora miwiti mangsuli.
              Oalah.
              Cepet waras.
          4. +1
            Februari 18 2023
            Kutipan saka Digger
            Beria ora bakal nulungi.
            Dibukak dangu


            Paling ora dheweke nindakake apa wae, wis apik ...
        2. +9
          Februari 14 2023
          Tujuan utama kapitalis yaiku entuk bathi paling gedhe kanthi cara apa wae, ora ana pitakonan liyane.
          1. +4
            Februari 15 2023
            Iku tansah gumun, carane dalan lagi didandani saiki, kondisi, muter aspal. Ana tamu, teknologi, pinten lan apa sing kudu ditambahake lan dicampur supaya aspal bisa dilayani. Komponen biaya sawetara dhuwit, kabeh iki dianggep, volume, jarak tempuh larang lan kanggo kompetisi. Ayo dadi ngomong meter dalan biaya 10 rubles kanggo kabeh teknologi. Negara iki ngumumake kompetisi kanggo 000 rubel kanggo ndandani dalan. Pedagang swasta metu lan dagang. Kepiye, ing ngendi kabeh diwilang (meter dalan), kudu pedagang swasta entuk bathi? Negara ora nyedhiyakake. Wiwitane nglanggar teknologi?
        3. +3
          Februari 15 2023
          Kutipan saka dauria
          Lan kepemilikan negara kabeh.

          Nalika godfather maling 'lenggah ing ekonomi, kabeh impen saka kawentar Rusia iku nggetak. Masalah utama yaiku ora ana kekuwatan nyata sing bisa ngilangi maling saka eselon kekuwatan. Sampeyan kudu menehi kredit kanggo Amerika. Dheweke nggawe monster saka geeks sing mangan Rusia saka njero.
          Mangkene kahanane “demokrasi kolonial” sing ditanem, nganti “rayap” iki ngrusak negara.
          Nalika kita bakal tangi?
          1. +2
            Februari 19 2023
            Model finansial lan ekonomi modern adhedhasar skema spekulatif. Kabeh bank, ijol-ijolan saham, kurs ngambang, lan liya-liyane pancen diikat karo Fed, yaiku. menyang dolar. Plus basis hidrokarbon ekonomi.
            Fitur utama kapitalisme yaiku ekstraksi keuntungan maksimal. Kabeh liyane tundhuk kalbu kondisional. Kapitalis dhewe.
        4. 0
          Maret 17 2023
          Kutipan saka dauria
          nempel maneh label Cina dhewe luwih nguntungake

          Lem, lan wektune nggawe dhewe

          Fotolitografer Rusia - mokal bisa


          Produksi mikroelektronika Rusia seneng.
      2. +7
        Februari 14 2023
        Quote: Nagant
        Ngunggahake Beria saka kuburan. Nanging ing ngendi dheweke, kuburane ... Lan Beria bisa ditindakake sajrone limang taun, utawa luwih cepet

        Beria minangka panitia sing apik banget, lan wektune angel banget, nanging ora ana mukjijat ing ilmu pengetahuan lan industri ...
        Pakaryan ing lapangan nuklir wiwit ing USSR wiwit awal 30s, mung tahap implementasine praktis paling sethithik pitung taun (1942-1949), lan iki ana ing sangisore Iosif Vissarionovich lan Lavrenty Pavlovich ...
        1. +5
          Februari 14 2023
          sampeyan isih kudu nimbang sepira teknologi sing dipikolehi liwat spionase industri)
        2. +8
          Februari 14 2023
          nanging keajaiban ing ilmu pengetahuan lan industri ketoke ora kelakon ...

          Ya lan liyane:
          Roosevelt dudu presiden saiki, nanging pejabat intelijen Stalin ing AS dudu entitas kaya Chapman

          Leonid Romanovich Kvasnikov ora ana.
          Ya, lan "Emil Klaus Fuchs lan Theodor Hall" wis beda
          1. 0
            Februari 17 2023
            Apa salah karo Chapman? Utawa, ing mratelakake panemume, mung 007 kudu dijupuk menyang pengintaian? Dadi sampeyan ndeleng Richard Sorge.
      3. -4
        Februari 14 2023
        Tanpa perkembangan Amerika-Inggris, sing dipelopori dening wong Samaria Kulon sing apik, Beria ora bakal sukses kanthi cepet (utawa ora bakal sukses;))
      4. +7
        Februari 15 2023
        RDS-1 diwiwiti taun 1942. Lan saliyane Beria ana Khlopin, Vannikov, Zavenyagin, Ioffe, Kurchatov lan akeh liyane Ilmuwan lan Insinyur. Lan dudu MANAJER SINGLE lan MARKETING. Banjur ora ana sistem produksi Toyota, lan ora nulis karakuri. lan ya, ana spionase industri - apik tenan lan efektif, lan ana idea sing wong sadar menehi urip.
        1. +2
          Februari 18 2023
          Kutipan saka fiv
          ana gagasan kanggo wong kanthi sadar menehi urip
          Wong-wong masrahake uripe kanggo tanahe, kulawargane wiwit biyen. Lan dina iki lagi nglawan mungsuh, lan ana sing mati ing perang iki. Mung individu tartamtu, kang ana kaget akeh kene, perlu khusus "gagasan" kanggo mbecikake cowardice sing, mbok menawa, sikap sejatine sifate konsumen menyang tanah air, kang utang marang kabeh, lan ora duwe utang apa-apa, utawa kanggo nggawe sentimen pacifist lan. protes marang NWO ing Kawa saka owah-owahan radikal ing konflik militèr.
      5. -4
        Februari 15 2023
        Beria iku mungsuh wong!

        Tanggal 26 Juni 1953, Beria dicekel kanthi tuduhan pengkhianatan kanthi bentuk spionase lan konspirasi kanggo ngrebut kekuwatan. Tanggal 23 Desember 1953, dheweke ditembak kanthi putusan Pengadilan Khusus Pengadilan Tinggi USSR.
        Miturut definisi Collegium Militer Mahkamah Agung Federasi Rusia tanggal 29 Mei 2002, Beria, minangka penyelenggara represi politik, diakoni minangka ora tundhuk rehabilitasi.

        PS: Minangka Putin ngandika, sawetara kapribaden teduh saiki nyoba kanggo nulis ulang sajarah lan nelpon ireng - putih.
        1. +2
          Februari 16 2023
          Proyek sing dipasrahake menyang Beria ditindakake kanthi lengkap. Saiki negarawan kanthi efisiensi kasebut mung bisa ngimpi. Lan ora kurang getih ing tangane wong-wong sing ngadili Beria tinimbang getihe. Telik umume kanggo bocah-bocah TK.
      6. +1
        Februari 19 2023
        Inggih, ya, aku bakal nembak akeh wong. Sampeyan ora perlu akeh pikiran ing kene, sampeyan mung kudu dadi monster moral.
    2. + 13
      Februari 14 2023
      Miturut cara, artikel bab perlu kanggo sawetara milyar dolar ing teknologi punika ridiculous kanggo maca. Ayo padha elinga ngendi 300 lards. Lan ayo nyoba mangsuli kenapa dheweke ana ing sawetara aset sing ora bisa dingerteni. Aku wis meneng babagan yacht sing ora ana sing bakal bali menyang oligarki lokal. Nanging imbeciles infantile iki muter karo prau lan mobil. Kabeh sing ditindakake ing uripe ora ana apa-apa. Padha nyekel ing wektu ing 90s apa generasi ilang peradaban Highly dikembangaké digawe
      1. +7
        Februari 14 2023
        Kutipan saka Last Centurion
        Miturut cara, artikel bab perlu kanggo sawetara milyar dolar ing teknologi punika ridiculous kanggo maca. Ayo padha elinga ngendi 300 lards. Lan ayo nyoba mangsuli kenapa dheweke ana ing sawetara aset sing ora bisa dingerteni. Aku wis meneng babagan yacht sing ora ana sing bakal bali menyang oligarki lokal. Nanging imbeciles infantile iki muter karo prau lan mobil. Kabeh sing ditindakake ing uripe ora ana apa-apa. Padha nyekel ing wektu ing 90s apa generasi ilang peradaban Highly dikembangaké digawe

        Malah luwih, nang endi wae wis 330+ aran
        Kanggo nenek-nenek iki saka awal, mono nggawe rong industri ing Rusia bebarengan - bangunan alat mesin lan mikroelektronik - malah "wiji" bakal ditinggalake. apik
        Nanging ... Bab kanggo jumlah kasebut mung ditambah karo kontrak liyane ... bangunan alat mesin lan mikroelektronik ora ana lan ora tau ana ... Lan aku ora ngerti yen biaya rata-rata kapal pesiar "alicharhav" kita padha karo biaya tanduran sing dibangun saka awal
        1. +3
          Februari 17 2023
          Kanggo nenek iki saka ngeruk, iku mono kanggo nggawe loro industri bebarengan ing Rusia - machine tool building lan

          Oligarki ora persis nandur modal ing pabrik anyar, malah ora nandur modal ing pabrik lawas. Sajrone 30 taun, Potanin ora nandur modal dhuwit kanggo renovasi Nornickel, sing nyebabake tank bobrok bocor lan bencana ekologis kedadeyan.
          1. +1
            Februari 21 2023
            Lan carane nandur modal, banjur nalika sampeyan ora ngerti apa bakal njupuk adoh dina iki utawa sesuk
            Pira pirang-pirang bisnis sing sukses dicemplungake lan dirusak
        2. 0
          April 10 2023
          Kenapa mung rong industri? Miturut macem-macem prakiraan, Rusia nampa 20-4 triliun dolar lenga lan gas ing 5 taun ... Cukup kanggo bangunan mesin, bangunan pesawat, lan misi Mars.
    3. 0
      Februari 14 2023
      Chubais duwe tugas dhewe, padha krungu resesi ing Britain, nanging dheweke durung wiwit lincah!
    4. +2
      Februari 18 2023
      Apa sampeyan gatel kanggo menehi ganjaran karo dasi rami?
      Dadi ing antrian iki sampeyan ora pisanan, nanging ing tangan liyane - bakal ana paling ora limang ewu liyane sing duwe pesenan (iki miturut jumlah sing disedhiyakake), supaya seri kahanan kanggo appropriation saka property nasional. bisa uga ora duwe wektu kanggo mungkasi sadurunge 9 Mei - sampeyan kudu milih preian umum anyar lan bakal kasebut "Penghasilan saka kepemilikan barang sing dicolong" lan liburan iki bakal dadi DIGITAL!
  2. + 11
    Februari 14 2023
    Dalan bakal dikuwasani dening sing mlaku, mula nalika kita mlaku, isih ana kesempatan kanggo teka. aran
    1. +1
      Februari 14 2023
      "Dadi nalika kita arep, isih ana kesempatan kanggo tekan ngendi wae."
      kita ora bisa kesasar, ora peduli menyang ngendi. yen bisa ngasilake prosesor 90nm, kenapa ora? kok, kaya wedhus, kita perang ing 2nm, yen 90nm cukup kanggo kabeh?
  3. + 11
    Februari 14 2023
    Kabeh iki menarik banget, nanging babagan kemajuan "mitra" kita?
    Dina sadurunge wingi, rudal kanggo panuntun dhumateng banget, unparalleled, wis cukup lampu. Wingi - transistor. Dina iki - 180nm.
    Lan sesuk ora bakal teka?
    Contone, prosesor saraf apik ora mung kanggo pangenalan rai lan dhukungan obrolan.
    Sajrone 30 taun, meh ora ana saingan karo mitra kita - dheweke ora duwe apa-apa kanggo mbuwang utamane kanggo aplikasi militer, mula kita kerja bareng karo dheweke kanthi sekuat tenaga.
    Nanging, teknologi lan industri sipil berkembang kanthi cepet. Lan saiki bakal ana transfer menyang wilayah militer ...
    Dadi 60nm ing 20 taun utawa katergantungan teknologi lengkap ing kanca-kanca Tionghoa sing paling apik, kekancan karo sing, mesthi, ing salawas-lawase ora dadi prospek sing cerah ...
    1. +6
      Februari 14 2023
      Lan sesuk ora bakal teka?

      Sesuk tansah teka. Dina iki sesuk, nanging wingi.
    2. +3
      Februari 14 2023
      60nm wis pose-pose wingi (wis digunakake 15 taun kepungkur) lan ing 20 taun bakal cukup kuna.
      Nanging, ora nang endi wae sampeyan butuh "millepuselnost" saiki, proses teknis sing luwih cilik, luwih sensitif marang pengaruh eksternal.
    3. 0
      Februari 14 2023
      Kulon minangka "miliar emas" kanthi teknologi dhuwur, dene Rusia 150 yuta kanthi teknologi wingi lan tenaga teknik sing boroske. Dadi ora bakal cepet. Bakal kudu nyenengi. Lan 2023, kanthi latar mburi penghasilan ekspor sing mudhun, bakal luwih angel kanggo wong lan industri, lan 2024 bakal luwih elek. Lan paling ora bakal ana panganan sing cukup.
      1. +1
        Februari 15 2023
        Dadi penurunan penghasilan, kepiye sampeyan ngomong babagan iki? Minyak, gas, kayu lan liya-liyane wis didol lan didol ing luar negeri.
  4. + 12
    Februari 14 2023
    Muga-muga kanthi tembung "Umum, proyek fotolitograf EUV sing ditanam ing omah ..." tegese ing ngisor iki [dijupuk saka artikel Januari dening Alexei Kochetov ing Pikabu.ru]

    1-Wis tekan payon. Konstruksi jelas luwih dhisik tinimbang jadwal, amarga komisioning fasilitas kasebut dijadwalake ing pungkasan taun 2024. 2.- Basa ala ngandika sing situs construction bakal mothballed sawise imposition saka sanksi. Nanging, kaya sing sampeyan ngerteni, mung nyepetake.
    1. + 10
      Februari 14 2023
      Artikel kasebut umume ditulis kanthi cara sing aneh. Aku ngira pambuka lan katrangan babagan masalah bakal rampung, lan katrangan babagan apa sing bakal ditindakake bakal diwiwiti. Akibaté, 90% saka pambuka lan 10% sedhela bab kasunyatan sing kita uga nindakake soko ana, nanging xs. Mbok menawa malah komentar sampeyan menehi informasi luwih akeh tinimbang artikel kasebut.
    2. +4
      Februari 14 2023
      Ya, amarga kita duwe industri konstruksi sing gedhe, mesthi kita kudu mbangun, yen ora, kepiye carane nguwasani anggaran kanggo elektronik tanpa peralatan, kita nindakake apa sing kita bisa. ngguyu
      1. 0
        Februari 15 2023
        Kutipan saka vadim
        nanging carane Master budget kanggo electronics ing anané saka peralatan, kita apa kita bisa

        Peralatan uga digawe lan bakal kita dhewe. Kajaba iku, instalasi digawe kanggo produksi massal industri, lan eksperimen wis nuduhake asil sing apik banget ing 13 nanometer.
        Lan yen kita nganggep manawa instalasi Walanda umume digunakake ing paten lan teknologi para sabangsane, mula bisa lan perlu kanggo mbaleni kabeh.
    3. +8
      Februari 14 2023
      Iku mung KOTAK. Sing paling murah lan paling gampang sing bisa ana ing bangunan produksi kanthi proses teknologi. Kesulitan bakal diwiwiti (wis nyatane wis diwiwiti) nalika jaringan sarana wiwit diinstal. Inggih, paling éca bakal nalika instalasi baris produksi bakal, yen ing kabeh
      1. -1
        Februari 21 2023
        Ya, ya, dheweke mbangun pusat medis ing kamar operasi kanthi aliran laminar steril (ventilasi), kabeh iku Jerman lan iki kanggo kamar operasi, nanging ing kene malah angel mbayangake kebersihan apa sing kudu ditindakake.
  5. +7
    Februari 14 2023
    Kita duwe pengalaman USSR ing dekade pisanan! Lan pengalaman sugih! Dheweke nggawe energi, metalurgi lan teknik mesin meh saka awal. Pesawat njupuk menyang udhara, kapal wiwit mudhun saka saham, lan mobil pisanan wiwit muter mati baris perakitan!

    Lan kabeh iki rampung mung ing rong rencana limang taun, lan salah sijine rampung ing patang taun! Dheweke tuku barang, nyolong barang, dheweke nyewa insinyur cerdas ing endi wae ...
    1. +4
      Februari 14 2023
      Kita duwe pengalaman USSR ing dekade pisanan!
      Lan ing ngendi pengalaman iki saiki? 30 taun wis liwati.. Ing ngarep kabeh planet?
      1. + 16
        Februari 14 2023
        Kutipan saka parusnik
        Lan ing ngendi pengalaman iki saiki?

        Mbokmenawa, iki diadopsi dening wong Tionghoa, sing mbaleni maneh dalan industrialisasi USSR ...
        1. +9
          Februari 14 2023
          Yen ora kanggo hubungan loropaken karo Kulon ing sawetara titik, padha ora bakal wis booming teknologi iki.
          1. +4
            Februari 14 2023
            Ramah banget, nanging wong Tionghoa dhewe wis ngupayakake pangembangane.
            https://www.youtube.com/watch?v=NEszLMKhbOE
    2. Eug
      +9
      Februari 14 2023
      Apa prosesor larang? Nanging wis liwati
      Bener, ing wektu iku ana model ekonomi temen beda - ora saben perusahaan - supplier saka komponen, nanging Produsèn final, nampa bathi, lan MediaWiki iki ditemtokake dening negara lan diarahake yen perlu, kang digawe iku bisa kanggo musataken dana ing proyèk maneh needed dening negara. Nyoba kanggo nggawe mini-negara saka perusahaan - sampeyan dhewe ngerti apa iki bisa mimpin kanggo .. sanajan, kanggo kula, model Stalinis ekonomi cukup sregep ing industri pertahanan - yen super bathi digawe ing Advertisement saka rampung. produk (senjata lan peralatan militer karo kabeh sing gegandhengan) ...
    3. -2
      Februari 14 2023
      Kita duwe pengalaman USSR ing dekade pisanan! Lan pengalaman sugih! Dheweke nggawe energi, metalurgi lan teknik mesin meh saka awal.

      Kabeh iki dipesen lan dibayar dening negara sampeyan. Sampeyan ora nggawe wong-wong mau. Padha digawe dening Amerika lan nglumpuk ing wilayah sampeyan.
      Albert Kahn Aku sampeyan bisa mangerteni dhewe apa tegese jeneng iki kanggo industri.
      1. +1
        Februari 14 2023
        Kutipan saka: stoqn477
        Padha digawe dening Amerika lan nglumpuk ing wilayah sampeyan.

        Aku ngerti.
        Bab utama sing diklumpukake lan digawe ...
      2. Alf
        +8
        Februari 14 2023
        Kutipan saka: stoqn477
        Kabeh iki dipesen lan dibayar dening negara sampeyan. Sampeyan ora nggawe wong-wong mau. Padha digawe dening Amerika lan nglumpuk ing wilayah sampeyan.

        Bener, bener banget! Mangkene nuansa - wiwit wiwitan mung perusahaan kita dhewe, tuku lisensi lan produksi SENDIRI, nanging dudu babagan perakitan obeng kaya saiki. Saiki wong manca wis ninggalake lan kabeh, pabrik-pabrik teknologi dhuwur wis dijamin, kita mrodhuksi Niva 45 taun, kabeh transmisi otomatis, ABS wis dijamin dening organ wadon ... Lan iki ora ngetang jumlah dipompa metu dening "investor" saka negara.
      3. 0
        Februari 17 2023
        Padha digawe dening Amerika lan nglumpuk ing wilayah sampeyan

        Nanging ing sangisore tsar, sing sugih banget bisa tuku kanggo pabrik mobil lan traktor lan malah Pembangkit Listrik Tenaga Air Dnieper, nanging ora tuku amarga feodalisme lan petani ngganti traktor kasebut.
        Umumé, pamaréntah Soviet tuku pabrik ing Amerika Serikat, amarga ana goal-setting kanggo mbangun industri, lan saiki kanggo ngedol sumber daya.
    4. +2
      Februari 15 2023
      Aku krungu sing karo pengalaman badai salju-energi. "Iku luwih gampang kanggo hangar saka ngeruk."
  6. +9
    Februari 14 2023
    Aku pengin pracaya, nanging iki minangka proyek rumit sing luwih gampang lan luwih murah kanggo ngirim wong menyang rembulan lan mbangun basis ing kana tinimbang ngembangake lithograph domestik. opo
    Unit ing kabeh planet bisa mbayar. Lan yen negara katon, yen ora kanthi lengkap, nanging cedhak, siklus produksi, iki lompatan teknologi ageng.
    1. +4
      Februari 14 2023
      Kutipan: Mint Gingerbread
      nanging proyek kasebut angel banget

      Iku angel nulis marang angin, ora kabeh wong bisa mbayar, lan liyane minangka turunan saka pisanan - kabeh bisa rampung.
      ora bakal kanggo iku
  7. + 16
    Februari 14 2023
    Ana akeh (aku ora khusus) sing menarik ing kana 1. "Contone, instalasi ilmiah unik "PEARL" (PEtawatt pARAmetric Laser) minangka kompleks laser pertama ing donya tingkat daya petawatt adhedhasar amplifikasi parametrik pulsa femtosecond. .
    Saiki, adhedhasar pengalaman sing dipikolehi sajrone nggawe sistem PEARL, kompleks laser PEARL-10 kanthi kekuwatan luwih saka 5 PW dibangun ing Institut Fisika Terapan saka Akademi Ilmu Pengetahuan Rusia. Konsep kompleks laser exawatt wis dikembangake - proyek XCELS, kalebu ing antarane enem proyek Rusia saka kelas megascience (kompleks ilmiah lan riset internasional sing larang banget), kanggo implementasine ing negara kasebut ing dekade sing bakal teka. "2. "Lithograph based. on radiation synchrotron" 3. "B Umumé, ilmuwan saka Amerika Serikat sarujuk sing lithograph adhedhasar desain Russian bakal 1,5-2 kaping luwih efisien tinimbang perusahaan ASML. Arsenal institut kasebut kalebu pangilon sinar-X, sing kasil diprodhuksi ing kana, sumber sinar-X laser-plasma, lan prototipe instalasi kasebut, ing ngendi struktur pisanan kanthi ukuran 7 nm wis dipikolehi. lan akeh liyane.
  8. +1
    Februari 14 2023
    "... peralatan sing cukup kompetitif diprodhuksi ing negara kasebut. Ing kene, Bitblaze Titan - laptop domestik utawa YotaPhone 2 - smartphone sing ditanam ing omah ...
    Loro-lorone smartphone lan laptop mung minangka produk saka kompilasi komponen sing diimpor ... Baikal-M sing misuwur mung ing desain domestik. Lan ing kene, ora kabeh rampung Rusia - inti prosesor saka ARM kantor Inggris. Produksi produk saka A nganti Z diatur ing fasilitas TSMC raksasa Taiwan ... Kajaba iku, prosesor kanggo smartphone "Skif" diprodhuksi saka Zelenograd SPC "Elvis" - "Komputasi Elektronik lan Sistem Informasi". Luwih tepate, digawe: pabrikan Taiwan nolak kabeh pangembang Rusia ... "

    Banjur sampeyan nulis manawa peralatan sing cukup kompetitif diprodhuksi ing negara kasebut lan ing kana, ing ngisor iki, tulisake manawa diprodhuksi 100% (saka A nganti Z) ora ing negara kita lan dudu saka komponen kita. Sing. ana apa-apa domestik ing technique iki! Stop fidgeting wis, entuk, nulis bebener! Sing, umpamane, ora ana YotaPhone sing asale saka omah - ora ana apa-apa saka kita !!!
    Mungkasi ngapusi awake dhewe, yen ora ngapusi babagan substitusi impor iki bakal metu kanggo kita miring!
    "Relatif ngandika, rudal jelajah ora perlu chip 5-10-nanometer. Teknologi tipis kuwi dibutuhake kanggo smartphone lan peralatan wearable liyane. Contone, chip 5-nanometer dibangun ing konsol game Sony Playstation. Nanging padha ora diprodhuksi ing. Rusia… "
    Kita nutupi mripat kita dhewe kanthi telek sing nyenengake lan nyenengake - kanggo konsol game lan smartphone, sing saiki ana ing saben bocah ing saindenging jagad, chip 5-nanometer ana lan akeh digunakake. Nanging ing negara kita, malah kanggo terobosan, peralatan militer larang - ora, lan ora samesthine ing mangsa cedhak - supaya kita bakal nulis sing ora ana masalah, kita ora perlu - kita bakal njaluk dening 20 kaping. luwih Kripik! Nanging, bener, kita ora bisa ngasilake kaya ing luar negeri ...
    1. +2
      Februari 14 2023
      Sampeyan ora kejawab sethitik ing teks iki .. Dicekel ing produksi .. Produk dhewe "digambar" dening kita lan kanggo kabutuhan lan kabisan. kita kasil rembugan construction saka mesin 65nm karo pangarepan kanggo modernisasi luwih lan tatanan saka kluster produksi chip anyar mergane wong-wong mau “jatah.. luwe”
    2. +6
      Februari 14 2023
      Kutipan saka Arifon
      Nanging ing negara kita, malah kanggo terobosan, peralatan militer larang - ora, lan ora samesthine ing mangsa cedhak - supaya kita bakal nulis sing ora ana masalah, kita ora perlu - kita bakal njaluk dening 20 kaping. luwih Kripik! Nanging, bener, kita ora bisa ngasilake kaya ing luar negeri ...

      Yen aku ngelingi kanthi bener, ing F-22 (sing kelalen, ayo ngelingake sampeyan - siji-sijine pejuang produksi generasi kaping 5; F-35 luwih minangka tukang ngebom cahya sing ora katon kanthi sawetara kemampuan kanggo nindakake pertempuran udara kanthi dawa lan, bisa uga. , jarak medium) ana 486 komputer, sing mbokmenawa setengah saka wong sing ngunjungi kene ora nemokake. Padha mesthi overclocked tengen nganti 160 MHz, nanging manufaktur peralatan militèr ngelawan diametrical saka overclockers nemen, lan ana biaya maksimum 66 MHz. Lan ora ana apa-apa, dheweke mabur, lan bakal mabur nganti suwe.
      1. +4
        Februari 14 2023
        Quote: Nagant
        Yen aku ngelingi kanthi bener, ing F-22 (sing kelalen, ayo ngelingake sampeyan - siji-sijine pejuang produksi generasi kaping 5; F-35 minangka tukang ngebom cahya sing ora katon kanthi sawetara kemampuan kanggo nindakake pertempuran udara kanthi dawa lan, bisa uga. , jarak medium) ana 486 komputer, sing mbokmenawa setengah saka wong sing ngunjungi kene ora nemokake.

        sampeyan wis data outdated, lan sing sebagéyan salah .. f35 wis 3 prosesor lan mung siji saka jinis 486, Kajaba iku, ing 2018 diganti anyar - bab 30 kaping luwih cepet.
        "Modernisasi saben pesawat tempur bakal njupuk 14 dina. Teknologi Refresh-3 bakal nggampangake instalasi upgrade hardware lan piranti lunak F-35."
      2. + 12
        Februari 14 2023
        Sampeyan ora galau wong lan ora nyumerepi bayangan ing pager wattle.
        1. Proyèk F-22 diwiwiti ing 1986, lan pesawat pisanan ing 1991. Carane bisa Core i9-13900K ana?
        Kabeh ana oke.
        Rilis kasebut diwiwiti ing 2001, lan Intel lair 4 taun kepungkur - i960MX
        karo Lot 5 ing 2004
        PowerPC IBM RISIKO adhedhasar kulawarga RAD750®
        2. Kanggo F-35 uga 2 *Motorola Power PC ing RISC
        Lan ing ngisor iki panjelasan:
        ~ 10 taun liwati saka rencana kanggo diluncurake.
        Lan elektronik ora prasaja.
        - underfunding kronis industri pertahanan ing babagan elektronik (ora ana jutawan, pangguna milyar)
        -RAD750, sing ing F-22 wis regane $ 200 / potongan ing kinerja militer / ruang
        Lan iki miturut proses RH18: 150nm-250nm.
        Njaga kinerja dijamin saka 200 kanggo 000 yuta rad, sawetara suhu operasi: -1 °C kanggo 55 °C.
        Menehi BAE Systems Electronic Solutions $1 saben kanggo Apple Silicon M000 lan digunakake ing F-000.
    3. -1
      Februari 14 2023
      Njupuk smartphone apa wae, lan peralatan apa wae, mbukak pabrikan apa wae lan sampeyan bakal weruh manawa ana akeh komponen sing diprodhuksi dening negara lan perusahaan sing beda-beda. Globalisasi. Teknik kasebut wis dadi rumit banget nganti ora ana perusahaan ing negara apa wae sing bisa ngasilake kabeh isi.
      1. -5
        Februari 14 2023
        mbukak pabrikan apa wae lan sampeyan bakal weruh manawa ana hodgepodge komponen sing diprodhuksi ing macem-macem negara

        Aku mbukak, ana smartphone Cina lengkap, ana sing Jepang, dadi apa sing sampeyan omongake babagan negara sing ora bisa?
        1. -2
          Februari 15 2023
          Sampeyan mbokmenawa mbukak karo bata. Coba mbukak kanthi luwih ati-ati lan deleng apa sing ana ing njero.)
          1. -1
            Februari 15 2023
            Ngomong apa sing ana ing smartphone Cina Realme C30s saka Federasi Rusia utawa AS?
            Prosesor bisa saka Unisoc (China), utawa mungkin kamera saka smartsenstech, Mungkin layar Visionox, utawa baterei uga China, Mungkin memori saka CXMT?
            Mangga wenehi komponen non-Cina ing smartphone iki
            1. -2
              Februari 15 2023
              Ayo dadi miwiti karo titik pisanan. Prosesor yaiku Unisoc (PRC). Marang kita apa ing prosesor Cina iki?) Lan iki aku wis bisa rampung review saka "murni Cina" Smartphone.
              1. 0
                Februari 15 2023
                Kabeh wis jelas, sampeyan ora duwe alesan kanggo mbantah.
                1. -4
                  Februari 16 2023
                  Nah, yen sampeyan "angel", banjur aku bakal nerangake.. Deleng arsitektur prosesor Unisoc, Cortex-A75 lan Cortex-A55 saka ARM Inggris nggawe inti. Amin.
    4. 0
      Februari 17 2023
      Kutipan saka Arifon
      Nanging ing negara kita, malah kanggo terobosan, peralatan militer larang - ora, lan ora samesthine ing mangsa cedhak - supaya kita bakal nulis sing ora ana masalah, kita ora perlu - kita bakal njaluk dening 20 kaping. luwih Kripik!

      Apa sampeyan wis ndeleng chip papan sing tahan rad? Lan iki papan, dudu kompleks industri militer. Ing endi sampeyan bakal nyelehake 5 nanometer ing rudal balistik utawa jelajah, sing isih bisa mabur liwat pertahanan udara-PLO-EM?
  9. + 12
    Februari 14 2023
    Kutipan saka lowwar
    Umumé, para ilmuwan saka AS setuju manawa lithograph adhedhasar desain Rusia bakal 1,5-2 kaping luwih efisien tinimbang ASML.

    Yen mangkono, mula dadi kuwatir kanggo para ilmuwan kita ...
    Anglo-Saxon ora bakal meneng-meneng ndeleng suksese, bisa uga nyoba nyuda pakaryan spesialis ing wilayah iki kanthi macem-macem cara ... counterintelligence kudu tegang.
    1. -5
      Februari 14 2023
      Yen mangkono, mula dadi kuwatir kanggo para ilmuwan kita ...

      Aja kuwatir ... ilmuwan Amerika ora mikir. Uga saperangan kanca lan sedulur sing wis kerja ing ASML suwene 7-10 taun.
      Mungkin kuwi sing dipikirake para ilmuwan Inggris?
      Utawa penulis artikel?
      1. +6
        Februari 14 2023
        Aku ngerti, ilmu iku "umum" prakara, lan iku angel kanggo ndhelikake soko ing kono, lan teknologi (kaya rokok) "kapisah". Aku elinga tandha telpon - 'Lyokha saka Android', "kanca" sing sampeyan jawab, dheweke tau ngaku yen 'kripik' ora digawe ing USSR, kanggo warga sipil ana klon KR8VM580A (80) 1977-bit saka Prosesor Intel 8080A (1974). Ana uga project 32-dicokot kanggo jinis "Buran", lan sadurungé Intel 80386. Inggih, ing umum, padha tiba konco. Bali menyang ilmuwan, aku mung bakal ngelingake sampeyan sekolah Boris Artashesovich Babayan (meh kabeh padha emigrasi). Arsitèktur Sun-Sparc minangka karyané, Intel 'Pentium 4' - pangembang V.M. Pentkovsky, murid Babayan. Nanging "Amerika" duwe sawetara jenis masakan "global" dhewe, kang menehi kritik dening carane akeh arsitektur pantes liyane saka Intel padha "matèni".
        1. +1
          Februari 14 2023
          Klarifikasi: "Inggih, umume, padha mudhun." = Kita padha ketinggalan ing microelectronics.
        2. 0
          Februari 15 2023
          Yen bab 32-dicokot, banjur iki mbokmenawa seri 1839 saka Angstrem?
          Aku ngerti kuwi.
      2. +7
        Februari 14 2023
        Ya, piye wae poer apa ilmuwan Amérika mikir utawa ora mikir. Ilmuwan Iran (lan ora mung) dibusak (kadhangkala karo kulawargane lan anak-anake) ora kabeh dening ilmuwan Amerika. Inggih, kanthi tepat - Amerika, nanging saka lapangan pakar sing beda.
  10. +3
    Februari 14 2023
    Anggere ora nguntungake kanggo wong (ora mung kanggo Kulon, nanging kanggo kita), mula perkara iki bakal mandheg.
    Persahabatan lan dhuwit luwih larang tinimbang negara.
  11. +8
    Februari 14 2023
    pancen perlu kanggo pindhah menyang arah iki ... nanging kualitas manajemen ing Rusia kaya ora ana kepastian yen proyek bakal kasil rampung. dhuwit ageng, lan project bakal tetep ing kertas.. .
  12. +7
    Februari 14 2023
    Aneh kaya sing katon, kanggo implementasine sing sukses, manajer pusher sing cerdas lan antusias dibutuhake: Kurchatovs, Lomonosovs, Korolevs, ...... Kabeh kanggo implementasine sukses ana, sing utama yaiku ngetrapake, ora nyolong, ora miring...
    1. +1
      Februari 14 2023
      Quote: Karib
      Kanggo implementasine sukses, manajer pusher sing cerdas lan antusias dibutuhake: Kurchatovs, Lomonosovs, Korolevs

      Kabeh iki kasedhiya ing negara. Kita butuh panitia lan panuntun sing kerja ing Kremlin...
  13. +4
    Februari 14 2023
    Eh, gawean iku apik, kayane isih ana sekolah teknik, nanging aku kuwatir karo masa depan sekolah iki. Bubar ing warta ana crita babagan carane nyiyapake insinyur kanggo nyalin malik. Sadurunge, padha nyiapake kanggo invent piyambak, nanging kene sad . Menapa malih, padha ngomong karo pathos kuwi, ing Crimea, ing mratelakake panemume, iki diatur, lan padha nuduhake carane kunci kombinasi wis redone.
  14. +4
    Februari 14 2023
    Aku mung miwiti maca lan langsung "peralatan sing kompetitif wis diprodhuksi ing negara" ...))) Sampeyan kudu nganggep pembaca sampeyan bodho lengkap ... Kanggo nulis omong kosong babagan jotaphone lan jinis laptop, sing wiwitane ora ana sing butuh. , ing latar mburi liyane, REALLY, solusi competitive))) Umumé, sampeyan ora bisa maca luwih, amarga, saliyane wis mantra wis lungse lan mantras babagan "spaceships ing spasi mbukak saka bioskop gedhe lan cilik", "analog. " lan idiocy propaganda liyane sing wis dadi meme ora krungu apa-apa) Kanthi apa sing penulis scribbler lan ucapan selamat!
  15. 0
    Februari 14 2023
    Mungkin aku ora ngerti topik kasebut, ing tingkat pangguna saben dina, nanging apa:
    1. Miniaturisasi - ora duwe peran kanggo militer? sing luwih cilik bobot lan ukuran otak elektronik - apa ora luwih apik? carane sampeyan bisa ngatur ing kasus iki 180 nm nalika mungsuh wis, ngandika, 7 nm ing Kripik sistem panuntun dhumateng (contone).
    2. Maneh, mbok menawa aku ora ngerti, nanging misale jek sing miniaturization saka prosesor digandhengake karo Tambah ing produktivitas (yen mung amarga liyane transistor diselehake ing wilayah padha). Apa superkomputer ora penting kanggo kita? Apa ora digunakake nalika nganalisa gambar satelit - Aku nyetel program kanthi otomatis nemokake konfigurasi tartamtu ing gambar sing dicenthang, komputer milih iki, lan wong kasebut mriksa.
    3. Kompetensi ing industri. tanpa nguwasani cara teknologi, iku mokal kanggo ngerti kabeh kemampuan prosesor, apa bisa squeezed metu saka wong-wong mau ing umum.
    Gagasan lan pangembangan dumadi ing proses kreatif nggawe. Nalika sampeyan tuku ing luar negeri, sampeyan bisa milih saka katalog siap-digawe apa padha kurban sampeyan.
    Contone, kasunyatan ing ngisor iki ngganggu kula: Aku nggunakake telpon tombol push (Aku cenderung kanggo break telpon - iku tega kanggo smartphone ing pangertèn iki). Lan kaping pirang-pirang aku weruh: kaya telpon tombol push - sampeyan ngomong babagan sawetara topik, nguripake komputer (telpon disambungake menyang akun sampeyan) - lan ing kene iklan kontekstual babagan topik iki wis muncul.
    Sapa sing ngerti - Mungkin ing ngisor sistem operasi katon ana nang endi wae cilik, siro kanggo sistem operasi pangguna lan ngumpulake informasi, nransfer menyang Panggonan tengen?
    Paling ora, kompetensi sampeyan dhewe bakal ngidini sampeyan ngindhari "tetenger" ing tangan siji lan menehi pitutur marang kowe carane nggawe tetenger kasebut dhewe.
    3. Nilai reputasi ageng. Sampeyan ngerti, sikap menyang negara sing ora ngerti carane nggawe Kripik Luwih beda saka menyang negara sing nggawe 5 nm.
    1. 0
      Februari 14 2023
      Bentenipun ukuran chip ora kritis; bobot lan volume minimal, ayo ngomong prabédan 100 gram kanggo roket 40-ton, kabeh bobot sing luwih pinunjul bisa menehi ganti rugi kanggo wesi korek utawa bahan bakar anyar.
      1. Alf
        +2
        Februari 14 2023
        Kutipan: Nikolai Anatolievich
        bobot luwih pinunjul bisa menehi ganti rugi kanggo wesi korek utawa bahan bakar anyar

        Lan nggawe campuran utawa bahan bakar anyar, apa ora apik?
    2. -4
      Februari 14 2023
      1) Gain bobot ing kasus sirah roket ora signifikan. Ya, lan otak pesawat uga ora kritis banget babagan proses apa sing ana.
      2) Superkomputer diklumpukake saka klompok prosesor "biasa", lan ing kasus mesin stasioner, bedane bobote ora signifikan.
      3) ora ana hubungane karo wesi. Lan kita duwe spesialis piranti lunak sing cukup, pira sistem operasi "domestik" sing dirilis adhedhasar Linux
      4) Reputasi Rusia ing jagad iki ora mungkin saya apik sanajan kanthi proses teknis 1nm)))
    3. Alf
      +4
      Februari 14 2023
      Kutipan: Fintiflushkin
      Lan kaping pirang-pirang aku weruh: kaya telpon tombol push - sampeyan ngomong babagan sawetara topik, nguripake komputer (telpon disambungake menyang akun sampeyan) - lan ing kene iklan kontekstual babagan topik iki wis muncul.

    4. +1
      Februari 14 2023
      sing luwih cilik bobot lan ukuran otak elektronik - apa ora luwih apik?
      Ora, amarga wis sawetara taun kepungkur ana linuwih kurang saka microcircuits 130nm proses teknologi ing penerbangan. Bentenipun 300 gram bobot kritis kanggo smartwatches, nanging ora kanggo autopilots - linuwih luwih penting ana.
      1. +2
        Februari 15 2023
        Mangkene proses teknis ing ngisor 130 nm dibutuhake kanggo penerbangan.
        Memori. Memori lampu kilat tanpa sampeyan ora bisa ngumpulake "Black Box".
      2. 0
        Februari 15 2023
        Kripik anyar uga minangka kinerja sing apik, nggawe UAV ing chip Rusia (persis digawe ing Rusia) minangka masalah, saka segi dimensi, konsumsi daya lan rega.
      3. +2
        Februari 15 2023
        Sing aku weruh, quadrocopters ing 3 Pentium fly karo auto-accumulator minangka baterei ... utawa ora ??
  16. +3
    Februari 14 2023
    penulis iku ahli matematika ala
    kekandelan rambute 50 mikron
    dibagi satus ewu
    entuk setengah nanometer
    opo limang atus picometer???
    1. 0
      Februari 14 2023
      Kapethik saka: nepunamemuk
      penulis iku ahli matematika ala
      kekandelan rambute 50 mikron
      dibagi satus ewu
      entuk setengah nanometer
      opo limang atus picometer???

      Mbok, kekandelan saka lapisan transistor temenan, lan ora dimensi linear liyane?
  17. +2
    Februari 14 2023
    sampeyan, kula, njawab pitakonan: wis badhan Kalashnikov dadi struktur pribadi?
  18. +5
    Februari 14 2023
    Kanggo 30 taun pungkasan, kabeh pembangunan kita ing microelectronics wis matèni ing tingkat negara, amarga iku perlu kanggo nandur modal dhuwit ing tingkat negara - lan ora Cut budget kanggo substitusi impor !!! am Ing Zelenograd, sing ing jaman USSR minangka analog saka Silicon Valley - saiki sawetara perusahaan isih ambegan, nanging padha mati ing sangsara elek ... Lan saiki kabeh bisa diatur, sanajan bengkok lan obliquely - nanging iki perlu kanggo nyedhiakke atusan milyar dolar, apa maneh ora kanggo sawing, nanging kanggo produksi ... Nganti saiki, kepinginan saka Pemerintah kita kanggo njupuk iki serius malah ora cedhak kanggo katon !!! Lan yen ora ana kepinginan, ora bakal kelakon (((
    1. +2
      Februari 15 2023
      Nyatane, ora atusan milyar sing dibutuhake kanggo iki, nanging satus bakal cukup kanggo kabeh. Mesthi, ora karo Chubais ing kontrol.
  19. -2
    Februari 14 2023
    Barang sing menarik. Apa sing bakal ditinggalake TSML nalika China dibusak saka layanane? (China tuku 65-70% produk miturut pendapatku)
    Apa TSMC padha nalika kita dilarang ngasilake Baikal ing kana? (pesenan kita mesthi ora kritis, nanging dana sing nandur modal milyaran lan mbayar pirang-pirang dekade, garis iki dibajak 25 jam saben dina)
    1. +5
      Februari 14 2023
      Paling ora supaya dawa ago ana krisis semikonduktor, dikarepake kanggo produksi ngluwihi kemungkinan. TSMC wis kebak pesenan lan saiki nambah kapasitas.

      China tuku ora 65-70, nanging mung 12% produk ASML. Lan pribadi, aku langsung duwe pitakonan "Apa iki njupuk menyang akun Taiwan utawa ora?". Pancen, malah ASML resmi ngakoni Taiwan minangka bagéan saka RRC.
    2. +4
      Februari 14 2023
      Kaloro perusahaan kasebut meh monopoli lan ora bakal kelangan apa-apa. ASML ing bidang litografi EUV (panuku utama lan tetep Taiwan, liyane menyang Korea Selatan), lan litografi DUV ora dilarang didol menyang China. Taiwan, masing-masing, ana ing kontrak manufaktur Kripik (2/3 pasar), utamane saiki, ndeleng CBO, kabeh jagad bakal diisi kanthi drone kanthi chip buatan Taiwan.
  20. + 13
    Februari 14 2023
    Sayange, kabeh luwih sedih tinimbang ing artikel kasebut.
    Kenapa malah ana sing ngomong babagan lithograph tanpa topeng? Nanging amarga dadi jelas banget yen kita ora siyap kanggo topeng teknologi DUV saka tembung kasebut. Mung ana dalan tanpa topeng (adhedhasar X-ray DLP), sing bisa ditindakake. Nanging wis sawetara downsides prayoga. Sing paling penting yaiku area sing padhang cilik lan luminositas sing kurang (ora dingerteni kepiye cermin ing matriks DLP, lan iki minangka sandwich multilayer sing digawe saka logam lan plastik kanthi ketebalan sing bisa dibandhingake karo dawa gelombang sinar-X) lan, Akibate, kacepetan kurang saka stepper. Lan yen mangkono, sampeyan bisa lali babagan sirkulasi gedhe, lan mulane ora ana perdagangan lan panggunaan domestik amarga biaya sing fantastis babagan produk pungkasan.
    Nanging ya, militer bakal entuk 28nm, yaiku ambang entri kanggo senjata "pinter". Bener, ora bakal suwe, amarga sampeyan kudu nambah kimia murni, njaluk kristal silikon tanpa cacat lan pungkasane sinau babagan cara ngethok.
    Ana uga masalah sethitik-dikenal - tim nyukupi pungkasan (karo backlog serius lan eksklusif), kang dikembangaké koreksi difraksi piranti lunak kanggo unsur pinggiran topeng, kasil burem liwat gunung, panganan karo alangan administratif lan lack of prospek.
    Lan topik iki arang banget rumit lan malah luwih migunani nalika ditrapake ing teknologi tanpa topeng, amarga ing matriks DLP, lan malah ing sinar-X, distorsi difraksi pinggiran bakal luwih ala tinimbang ing topeng. Lan arah ing Rusia, nimbang mati.

    PS: Artikel maneh nyebataken 90nm lan malah 65nm kasedhiya. Nanging ora, malah 90nm ora kasedhiya. Kajaba iku, kumpulan eksperimen Elbrus 4C, dipanggang ing Micron miturut standar 90nm, nuduhake asil sing sithik banget lan luwih saka 2 kali lag ing frekuensi sing diraih saka chip sing padha karo TSMC. Kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan 90nm "kita".

    ZY2: Iku luwih apik kanggo nyoba komputer kuantum. Ya, dheweke pancen khusus banget, nanging uga ngrampungake tugas kelas dhewe ing tingkat sing ora bisa ditindakake kanggo komputer biasa. Rusia isih nduweni kompetensi kasebut, sanajan kahanan ilmu akademis nyandhet.
    1. +5
      Februari 14 2023
      Kutipan saka vadim
      Rusia isih nduweni kompetensi kasebut, sanajan kahanan ilmu akademis nyandhet.

      Nalika pendidikan lan kedokteran dadi bisnis, dheweke ilang ...............
      1. +6
        Februari 14 2023
        Aja kuwatir! Saiki Krasnikov tartamtu, direktur Mikron, wis katon ing presiden Akademi Ilmu saka Federasi Rusia. Aku duwe kesempatan kanggo maca artikel karo rawuh lan kuliah ing Dewan Direksi ing Zelenograd. Siji banyu lan ora spesifik.
        1. +1
          Februari 17 2023
          Ak. Landau lan manajer tanduran minangka rong wong sing beda karo struktur otak sing beda.
          Lan sampeyan bisa dadi pahlawan tenaga kerja, ngatur tanduran, duwe otak Akademisi, nanging sampeyan uga bisa ngrusak kabeh wilayah akademik, duwe otak janitor.
          Ngapunten, nanging ora ana sing pribadi ...
    2. +5
      Februari 14 2023
      Sayange, jumlah micromirrors (piksel) ing matriks MEMS saiki, sing bisa digunakake ing lithographs EUV tanpa topeng tinimbang topeng reflektif klasik, yuta kaping kurang saka jumlah piksel ing topeng Intel. Mulane, eksposur lapisan kudu rampung kanthi urutan, kanthi pecahan lapisan (wis ngrampungake masalah nggabungake pecahan), lan iki ora bakal dadi prosesor multi-inti, nanging microcircuits kanthi tingkat integrasi sing kurang. Sing, mesthi, uga dibutuhake.
    3. 0
      Februari 19 2023
      Apa bisa njaluk jawaban yen teknologi tanpa topeng wis mati, amarga ing Novosibirsk padha ngomong apa sing ditindakake?
  21. +7
    Februari 14 2023
    maca caption kanggo foto pisanan "kristal silikon sawise fotolitografi" minangka teknolog saka photolithography padha, getih mili saka mripatku. iki, wafer silikon karo microcircuits kawangun ing.
    Lan yen dheweke dicekel ing tangane, mula iki minangka model demonstrasi, utawa perkawinan pungkasan!
  22. -3
    Februari 14 2023
    Kanggo pangilon, kita duwe teleskop domestik ing teleskop lan norma
    1. +6
      Februari 14 2023
      Kutipan: Nikolai Anatolievich
      Minangka kanggo pangilon, kita duwe teleskop domestik ngadeg

      jaman USSR...
      anyar, sawise USSR, teleskop koyone ora digawe
  23. + 13
    Februari 14 2023
    Proyek domestik fotolitograf kita dhewe muncul 10-12 taun kepungkur, nanging banjur, sakperangan alesan, diputusake kanggo beku arah iki.

    Iki kabeh sampeyan kudu ngerti babagan prospek fotolitografi domestik.
    Manungsa. Proyek kasebut kudu dipimpin dening Manungsa. Lan dheweke kudu duwe kekuwatan saka Pemimpin. Lan ora saka Kremlin weather vane.
  24. +3
    Februari 14 2023
    Sampeyan kudu nindakake kanthi cara siji utawa liyane. Negara, sing diwakili dening pemerintah, kudu nemtokake tugas sing jelas lan jelas lan prioritas kanggo ilmu pengetahuan, industri, ngatur lan nyawiji kabeh upaya kanggo ngrampungake kanthi cepet. Nemtokake wong tartamtu sing tanggung jawab kanggo iki. Menehi kekuwatan sing cocog. Kanggo negara saiki kaya proyek nuklir ing taun 1945. Tanpa industri elektronik lan basis elektronik dhewe, negara kita ora bakal diidini urip kanthi "mitra" sumpah. Wis wektune pimpinan kita ngerti babagan iki lan nandur modal ing ilmu, teknologi, produksi, lan dudu ing pipa lan ekonomi Kulon.
  25. 0
    Februari 14 2023
    Lan mulihake daya komputasi raspberry PI4 luwih saka cukup ... apa sing ditindakake roket Korea Utara?
    1. +5
      Februari 14 2023
      Apa rudal Korea Utara mlaku?

      Ing komponen Cina, supaya aja padha sumelang ing bab mau
  26. +2
    Februari 14 2023
    Seneng maca kompilasi kahanan tren iki. Matur nuwun Penulis! Arah kasebut pancen penting, nanging ora ana alternatif - sanajan kerja sama karo Iran lan China, sanajan kita dhewe - kita kudu mlaku kanthi cara iki lan mbangun siklus dhewe, ora gumantung saka Kulon.
  27. +5
    Februari 14 2023
    Luwih apik telat saka ora tau ngandika wong Yahudi lawas, laying sirahe ing ril lan looking sawise Sepur mangkat.
    Akhire temen maujud sing tuku kabeh ora bakal bisa.
    Saben taun kabutuhan elektronik bakal tuwuh ing saindenging jagad lan nganti kita wiwit ngasilake awake dhewe, bakal angel kita duwe aliansi. Mungsuh kita bakal ngatur embargo elektronik kanggo sekutu kita lan dheweke bakal mandheg dadi sekutu kita.
  28. +2
    Februari 14 2023
    Kutipan saka: stoqn477
    Padha digawe dening Amerika lan nglumpuk ing wilayah sampeyan.


    Apa persis Amerika nggawe lan ngumpul ing wilayah USSR - jeneng, taun, kira-kira biaya? Loro toko? Ya, iku mung konyol!
    Jerman nindakake puluhan kaping luwih sadurunge Hitler, nanging iki ora umum kanggo iklan, maneh amarga saka wong ...

    Kutipan saka: stoqn477
    Albert Kahn Aku sampeyan bisa mangerteni dhewe apa tegese jeneng iki kanggo industri.


    Ora banget, bener. Desain kantor lan solusi standar kanggo pambangunan bangunan industri. Kurang saka 2% perusahaan industri saka rencana limang taun pisanan. Telung kaping luwih sithik wong Jerman ... Yagene kasunyatan iki diakoni minangka wujud - ya, amarga ora ana sing kaya mangkene ing Republik Ingushetia. 90% saka populasi minangka petani buta huruf ...
    1. +1
      Februari 14 2023
      Jerman nindakake sepuluh kaping luwih sadurunge Hitler
      Lan malah luwih ing Hitler. Piranti mesin paling apik saka USSR dituku saka Jerman ing dheweke. (Aku weruh sawetara sing isih kerja ing pabrik ing taun 2000).
      1. +1
        Februari 15 2023
        Hitler - kaput! Iki yen sedhela banget.
      2. 0
        Desember 3 2023
        Quote: pemotong baut
        Jerman nindakake sepuluh kaping luwih sadurunge Hitler
        Lan malah luwih ing Hitler. Piranti mesin paling apik saka USSR dituku saka Jerman ing dheweke. (Aku weruh sawetara sing isih kerja ing pabrik ing taun 2000).


        Aku kerjo karo "Jerman" (pneumatic palu) ing 80s saka abad pungkasan. Pancen angel ngomong babagan nasib palu iki ... Dipercaya yen toko alat NKMZ dibangun sadurunge 1932, salah siji sing pisanan lan sadurunge peluncuran resmi pabrik kasebut. Sajrone Perang Donya II, bengkel iki meh dirusak lan dibalekake maneh ing taun 1944-45. Mungkin iki piranti ndandani. Padha pengin ngganti "kaping satus" karo Soviet anyar, nanging ing panjalukan saka buruh padha ninggalake. Amarga kacepetan sing sithik (jumlah pukulan saben menit). Ya, iku alon lan relatif banget, nanging iki persis apa sing dibutuhake kanggo sawetara forgings.
        Mesin Jerman lawas ditemokake arang banget, ing perusahaan maju, utamane ing klompok mekanik toko. Kita, ing wilayah kepala mekanik bengkel, duwe mesin pemotong gear Jerman antik lan mesin bubut Amerika sing berkualitas museum. Amarga sing pisanan bisa ngethok gear non-standar, lan sing kapindho bisa ngethok gear kanthi inci.
        Aku weruh iku wis ing Lor ing 00s, amers nyeret mesin sing digawe ing 1945 saka konco puddle a. Persis kanggo alesan sing padha - inch ... Padha isih duwe bagean pinunjul saka peralatan ing sistem kekaisaran, sanajan padha uga duwe ing sistem metrik. Dadi aku ngipat-ipati - aku uga kudu nggawa koper alat inci. Sampeyan bisa kanthi tenang lan maneh - ora ana tombol siji sing cocog ... Sampeyan golek penerjemah lan seret kuping Amer menyang mesin - apa iki??? - Inchi Pak! Cacing kurang ajar, ing ngendi aku bisa njaluk alat kaya ngono ing tundra? Apik banget kanggo mikir kanthi cepet - dheweke menehi alat sing dawa banget. Yen ora, aku bakal ngenteni nganti aku pesen lan alat kasebut dikirim ...
  29. +3
    Februari 14 2023
    Umumé, kanggo wong-wong sing kasengsem ing topik iki, penulis ora ngandika anyar bab kahanan saiki. Katrangan babagan proyek kita ana sawetara kapentingan, nanging penulis dhewe nuduhake yen asil komersial bisa dipikolehi sawise dasawarsa, yen ora luwih, pembangunan intensif, biaya dhuwur ing wilayah iki, sing: a) ora ngidini proyek kasebut. dianggep minangka solusi kanggo masalah saiki lan b) duwe kemungkinan sing sithik kanggo dileksanakake (uga, ora umum ing Federasi Rusia kanggo mbuwang dana gedhe kanggo riset serius jangka panjang kanthi asil jangka panjang, "efektif" sing mesthi bakal tetep lan miwiti sawing, lan sepuluh taun bakal dadi tanpa wates, nyebabake negara ninggalake proyek minangka unpromising)
  30. 0
    Februari 14 2023
    Natalya Kasperskaya bubar nggawe laporan babagan negara teknologi IT ing negara kasebut, ing ngendi, antara liya, dheweke nyebutake laporan kasebut ing 2012, ing ngendi dheweke narik kawigaten babagan kabutuhan kanggo ndhukung spesialis ing pangembangan lan implementasine produk piranti lunak ing negara. Laporan kasebut dirungokake dening Putin ing posisi perdana menteri, sing menehi pitunjuk kanggo narik perhatian departemen sing relevan babagan iki. Inggih, nyatane, Kaspersky ujar manawa nganti umur 14 taun ora ana sing ditindakake babagan topik iki, lan sawise 14 taun dheweke wiwit nglakoake, nanging ora nindakake apa-apa sing spesifik. Kesimpulan ora digambar dhewe - kita ora butuh kekuwatan sing ngunyah snot ...
    1. -2
      Februari 15 2023
      Kutipan: Vladimir Vladimir_3
      Nyatane, Kaspersky ujar manawa nganti umur 14 ora ana sing ditindakake babagan topik iki, lan sawise 14 taun ana gerakan cilik.

      Dadi ngomong, sapa sing kudu pindhah? Secara pribadi, Putin kudu menehi pendulum sihir?
      Kabeh sing bisa ditindakake negara normal yaiku pajak sing luwih murah, ora ana pilihan insentif liyane. Pajak yen aku kelingan wis ana luwih murah tinimbang ing akeh wilayah. Ya, sampeyan isih bisa ngunggahake bea impor ing mikroelektronik lan komponen. Nanging ing kene sampeyan kudu mutusake karo Kazakhstan lan Belarusians. Bakal ana efek? ora, ora bakal. Kabeh bakal tetep ing tingkat sing padha, mung kabeh microelectronics bakal munggah ing rega. amarga isih luwih nguntungake kanggo ngetokake lenga, gas utawa kayu gergaji.
      1. +2
        Februari 15 2023
        Yen sampeyan lan Putin ora bisa ngatur apa-apa, banjur lunga! Sawetara yuta wong ing negara kasebut wis ngandhani sampeyan pirang-pirang dekade!
        1. -1
          Desember 3 2023
          2 yuta utawa 2,5 sampeyan? Sampeyan bisa ngomong apa wae sing dikarepake. 100 yuta milih kanggo Putin. Utawa sampeyan nglawan demokrasi?
          1. -1
            Desember 6 2023
            Nanging ing kene ora perlu ngapusi! Ing Maret 2018, 56 yuta 430 ewu 712 pamilih milih Putin (miturut data resmi saka Komisi Pemilihan Pusat Rusia), saka 110,8 yuta warga Federasi Rusia sing duwe hak milih! Tegese, mung luwih saka 50% saka kabeh pamilih!

            Lan aku pitutur marang kowe maneh: yen Putin sampeyan isih ora bisa ngatasi masalah utama ing negara (catastrophe demografi, upah murah, inflasi ageng, masalah karo pendidikan lan medicine, etc., etc.), lan iki meh 24 taun Putinism wis. liwati, supaya pungkasanipun ninggalake politik lan ora nyegah wong saka nggawa supaya negara kita!
  31. +2
    Februari 14 2023
    Lan miturut laporan pers, lan miturut video ing Internet, lan miturut review saka kanca kerja ing Zelenograd, Zelenograd gagal kabeh proyek maneh lan maneh. Dhuwit dibuwang, banjur bangkrut.

    perusahaan manca lan perusahaan chip kertu makarya kasil. Dheweke pengin asil, dudu laporan maling ...
  32. +5
    Februari 15 2023
    Penulis katon ora ana ing subyek sing saliyane prosesor kanggo kompleks industri militer lan kabeh wilayah liyane, memori lampu kilat lan mikrokontroler dibutuhake.
    Mulane, ora ana proses ing ngisor 0.13 µm ing Rusia.
    Kanthi memori lan mikrokontroler, nul lengkap.
    Apa Micron padha nindakake ing syarat-syarat memori tingkat 2000s awal.
    Nyatane, mikrosirkuit sing luwih apik isih dadi desain Soviet!

    Lan kanggo mikrokontroler, siji perusahaan ing Voronezh. Kahanane padha.
  33. 0
    Februari 15 2023
    Ora realistis kanggo nindakake iki. Ora ana negara ing saindenging jagad sing duwe rantai lengkap produksi peralatan kasebut lan kabeh bahan sing dibutuhake.
    1. -4
      Februari 15 2023
      pancen bener. Lan ya, crita babagan munggah lan pangembangan EVERYONE! Karl, negara utamane saka Asia, nuduhake yen dheweke kabeh kerja (lan isih kerja) khusus kanggo EKSPOR! ) Iki Jepang, lan Korea Selatan, lan Taiwan, lan China, lan Vietnam, lan India. Umumé, kabeh, tanpa pangecualian. Jujur, ora masuk akal kanggo krungu babagan carane "nyedhiyakake awake dhewe", "isi" murni "dhewe" lan maca sampah liyane babagan topik iki ... Sampeyan ora bakal bisa nindakake kabeh dhewe. Malah sacara teoritis.
      1. +2
        Februari 15 2023
        Kutipan saka usergun
        crita munggah lan pangembangan ALL! Karl, negara utamane saka Asia, nuduhake yen dheweke kabeh kerja (lan isih kerja) khusus kanggo EKSPOR! ) Iki Jepang, lan Korea Selatan, lan Taiwan, lan China, lan Vietnam, lan India.



        Lan kepiye ora bisa kerja kanggo ekspor, yen sektor ekonomi maju minangka bagean saka perusahaan transnasional lan asline digawe kanggo ngladeni pasar manca menyang negara kasebut? Ngendi sampeyan mutusake kanggo njupuk pasar mikroelektronik domestik ing Taiwan? Utawa China ing 70s? Mungkin nggawe kapal ing Korea Selatan bisa nemokake pasar ing negara kasebut? Apa sampeyan tau ndeleng peta donya? "Ekonomi ekspor" negara-negara kasebut dudu ekspor, yaiku ngilangi produksi saka AS lan Eropa lan negara liya. Secara resmi, produk kasebut ninggalake negara kasebut, nanging nyatane diprodhuksi dening perusahaan saka Amerika Serikat lan Eropa kanggo pasar domestik.

        Kutipan saka usergun
        Jujur, ora masuk akal kanggo krungu babagan "nyedhiyakake awake dhewe", "isi" murni "dhewe" lan maca sampah liyane babagan topik iki.


        Dadi sampeyan mutusake kanggo nulis sampah? kula hormati. :)

        Kutipan saka usergun
        Sampeyan ora bisa nindakake kabeh dhewe.

        We? Kita bisa. Dene sampeyan, aku ora yakin.
        Lan saiki ora ana syarat kanggo nindakake kabeh dhewe. Iki minangka teknologi utama.
        1. -5
          Februari 15 2023
          Ya, sampeyan dhewe setuju, nanging minus) Aku ngerti yen sampeyan duwe disonansi kognitif lan mbantah kasunyatan manawa kabeh kesejahteraan negara kasebut dibangun.
          ing ekspor produk, tinimbang kabeh barang lan teknologi anyar, sampeyan ora bisa. Senadyan mantra, kaya biasane, babagan imperialis pagan lan perusahaan transnasional))) Inggih, dheweke sukses "ngadeg" lan ora bakal bali maneh !!! ) Malah, kaya sing sampeyan ucapake, ing kontrol ketat perusahaan transnasional pagan, sing aneh banget, wis ningkatake kesejahteraan negara-negara miskin. Ya, kanggo karusakan dhewe, mesthi zhe))) Ya, ya, ya!!! Menang Vietnam, mantan mungsuh sumpah saiki bakal nyedhiyakake kendaraan listrik kanthi jumlah rekaman))) Lan sampeyan ora bakal bisa nyedhiyakake peralatan kanthi lengkap. Mung sapérangan cilik) Ngganti awl kanggo sabun, banjur sabun kanggo awl. Lan kaya biasane, nggawa badai salju babagan eksklusivitas, bertentangan karo akal sehat lan logika. Kanthi apa aku congratulate sampeyan!
        2. 0
          Februari 18 2023
          Kutipan saka: abc_alex
          Dadi sampeyan mutusake kanggo nulis sampah?
          Nulis sampah ora mesthi dadi keputusan situasional. M.b., iki tulisan tangan individu saka penulis komentar, lan bisa uga gaya sastra lan forum sampah anyar.
  34. 0
    Februari 15 2023
    Keunggulan teknologi, bebarengan karo dolar, basis saka neo-kolonialisme anyar. Paten saiki luwih larang tinimbang tank, mula Amerika bisa santai lan ora duwe senjata sing paling apik. Investasi ing Kripik padha atusan milyar dolar, saliyane kanggo mesin cetak, ngijini sampeyan kanggo mbayar saka 10 ewu dolar kanggo programmer bodho, mung sawetara negara bisa. Kita ora kudu kuwatir banget, China wis sanksi peralatan kanggo dangu, nanging dhuwit ora mambu lan China tuku ing laku ora mung apa wong ngandika, nanging tuku, Amerika dhewe ngakoni. Lan ing 10-20 taun, China uga bakal duwe chip majeng, lan wiwit perang nglawan Satanists mung bakal intensify, China bakal dipeksa kanggo nyedhiyani kita karo chips kanggo ngalahake mungsuh bebarengan.
  35. +1
    Februari 15 2023
    Aku bisa pracaya persiyapan 350nm ing cakrawala saka 5 taun (yen pancene push - 3 taun) lan 130nm kanggo 7-10. Iki minangka dalan sing ora ana - luwih gampang lan luwih murah kanggo tuku "mesin" sing digunakake, cukup akeh lan luwih akeh saben taun. Lan pasukan kudu nandur modhal ing komputer kuantum lan fotonik (sanajan liya njanjeni), lan ora ing teknologi sing wis tekan watesan fisik lan ora bakal berkembang luwih. Photolithography dhewe saiki crita ngethok dhuwit.
    1. +6
      Februari 15 2023
      Quote: Plover
      Aku bisa pracaya persiyapan 350nm ing cakrawala saka 5 taun (yen pancene push - 3 taun) lan 130nm kanggo 7-10. Iki minangka dalan sing ora ana - luwih gampang lan luwih murah kanggo tuku "mesin" sing digunakake, cukup akeh lan luwih akeh saben taun. Lan pasukan kudu nandur modhal ing komputer kuantum lan fotonik (sanajan liya njanjeni), lan ora ing teknologi sing wis tekan watesan fisik lan ora bakal berkembang luwih. Photolithography dhewe saiki crita ngethok dhuwit.


      nggumunake. Apa sampeyan wis turu suwene 30 taun kepungkur?
      AJA Adol. Malah garis lithographic digunakake ora didol. Siji wektu iku nguripake metu ing sawetara cara cunningly tortured, Aku ngatur kanggo tuku baris AMD digunakake lan sing. Embargo teknologi marang Rusia ora tau mandheg.
      1. +2
        Februari 15 2023
        Iki piye carane "disiksa licik" ???!!! Ora kaya sampeyan, aku mung ngetutake kinerja "sarwa", sing nuduhake kahanan manajemen lan kualitase ing Federasi Rusia kanthi sampurna) Pabrik iki (FAB30) AMD ing Dresden dituku ing taun 2007, yen memoriku bener, lan dheweke ( drumroll ) 5 TAHUN!!! ngadeg ing safekeeping, ing gudhang ing Walanda)))))))))))) Aku mbaleni maneh BUTUH!!! Rega masalah kasebut (mung kanggo peralatan) yaiku, miturut macem-macem sumber, saka 300 nganti 500 yuta dolar kurang ajar) Tanpa wektu tundha lan quirks liyane, elinga) AMD ora butuh pabrik iki ing ara, amarga mung adol. mati peralatan lan wiwit iku umume, iku ora gawé fisik apa-apa, kados Intel. Inggih, iki khusus, nanging kanggo pitakonan saka pabrik dhewe ... Iku ora cukup kanggo tuku, sampeyan uga kudu personel, consumables, logistics lan liyane, liyane, liyane))) Maneh, sampeyan kudu ngedol kanggo EKSPOR !! ! mung kanggo mbayar lan pindhah luwih !!! Beda karo logika sampeyan babagan "dhewe" lan mung kanggo wong sing ditresnani))) Yen sampeyan ora ngerti, mula malah AMD ora nindakake kanthi apik ing pungkasan))) Kenapa adol kabeh pabrik ing pungkasan. Lan sampeyan ora kudu nggoleki kucing ireng ing kamar sing peteng) ngumpulake kabeh omong kosong, babagan "siksa licik", amarga ora ngerti dhewe.
  36. +3
    Februari 15 2023
    Ngoyak 5 nm ora worth iku. Yen awake dhewe nggawe 65 NM, mula penulis 100% bener, kabeh industri, ruang, atom, industri pertahanan, elektronik konsumen bakal diwenehake. Lan iki ora tit ing tangan, nanging crane nyata. Photolithograph kaya pratandha saka bangsa teknologi dhuwur. Sing belang kayane wis ngurus, sanajan ing Trump, sanajan ora diancam sanksi ...
  37. +3
    Februari 15 2023
    Kutipan saka Arsen1
    1) Gain bobot ing kasus sirah roket ora signifikan. Ya, lan otak pesawat uga ora kritis banget babagan proses apa sing ana.
    2) Superkomputer diklumpukake saka klompok prosesor "biasa", lan ing kasus mesin stasioner, bedane bobote ora signifikan.

    Cilik??? Rudal anti-kapal sing diasah radar Moskva mesthine bobote 4 ton, nanging nyatane bobote mung 600 kg. Bandhingake dimensi roket Phoenix kanggo F-14 lan AIM-120 AMRAAM lan sampeyan bakal duwe idea babagan apa pangembangan elektronik lan miniaturisasi. Daya radar kanggo MiG-29 yaiku 5 kW, daya radar kanggo F-35 yaiku 25 kW, kanthi ukuran sing kira-kira padha. Lan iki kisaran liyane, akurasi, kacepetan, kacepetan, sensitivitas, etc.. Lan sampeyan terus console wong karo kasunyatan sing uga bisa break sirah mungsuh karo baton, supaya sampeyan ora perlu kanggo berkembang.

    Malah perang iki wis nuduhake apa sing dibutuhake.
    1. 0
      Desember 3 2023
      Moscow diprodhuksi ing taun 1978. Apa Yamato saiki mbengkongaken? Utawa Minnesota !?
  38. +4
    Februari 15 2023
    Umumé, aku seneng manawa artikel kasebut katon ing situs kasebut. Dheweke isih nyoba ngrusak tembok patriotisme jingoistik kanthi ati-ati ing pikirane para pembaca. Ya, aku ngerti manawa artikel kasebut optimis banget, nanging sampeyan kudu miwiti nyuwek kaca tingal mawar saka wong. Kajaba iku, dheweke ora pengin pisah karo dheweke. Iki mbok menawa artikel lengkap pisanan sing mbukak kanggo pedunung sempit-minded sawetara kangelan ing produksi prosesor modern lan diwenehi sing ora kabeh iku supaya prasaja. Mesthi, ora kabeh kangelan diterangake kene, nanging Nanging. Matur nuwun kanggo penulis. Meh kabeh iki aku wis ngerti. Mugi sing Cheers-patriots pungkasanipun bakal miwiti éling sing ora kabeh dadi prasaja.
  39. +2
    Februari 15 2023

    Pengarang: Evgeny Fedorov Relatif ngandika, rudal jelajah ora perlu chip ing arsitektur 5-10 nanometer. Teknologi subtle kasebut dibutuhake kanggo smartphone lan teknologi sing bisa dipakai liyane.
    Apik menarik! Nanging apa babagan tabungan bobot, volume, konsumsi energi? Lan babagan rudal liyane, piranti kanggo drone mini, peralatan kanggo pejuang lan komandan, instrumen ilmiah?
  40. -1
    Februari 15 2023
    uga, ASML mung siji ing donya, iki ora teknologi sing bisa cepet Master lan rivet atusan lithographs iki ... Walanda nggawe 1-2, lan kabeh prosesor ing donya digawe ing 1 iki. - 2 lithograph
    1. -1
      Februari 16 2023
      Cepet? Lan 23 taun kepungkur ing Putin pancen cepet banget? Walanda lan sing alon-alon ngatur nganti 20 taun. Butuh pira wektu maneh?? 10 taun, 20 taun, 50???
      1. -2
        Februari 16 2023
        kucing nilar anak kucing iku salah Putin kang? yen bisa dikloning lan dilebokake ing kabeh departemen ...
  41. +1
    Februari 15 2023
    Kasunyatane yaiku proses teknis sing dikuasai ing Rusia luwih saka cukup kanggo industri pertahanan lan sektor sipil. Ing sawetara saka 65 kanggo 180 nm, manufaktur domestik bisa mbangun prosesor kanggo peralatan mesin modern, server, kluwarga, otomotif lan peralatan militer.

    Yen kita duwe 65 nm, kita mbokmenawa ora bakal tuku quadrocopters kanggo CBO saka Cina karo sumbangan saka warga ngrawat? Lan uga conveyor ing AvtoVAZ ora bakal mandheg?
    Proyek domestik fotolitograf kita dhewe muncul 10-12 taun kepungkur, nanging banjur, sakperangan alesan, diputusake kanggo beku arah iki.
    Lan apa alesan iki, iku menarik kanggo ngerti ??

    Umumé, proyek fotolitograf EUV sing ditanam ing omah
    Mbok sing dimaksud "bingung", diwenehi kerumitan lan jumlah peserta?

    ASML Walanda wis ngembangake fotolitograf terobosan ing ultraviolet ekstrem (EUV) paling ora rong puluh taun, ngidini chip bisa dicithak nggunakake teknologi 5-nanometer lan malah luwih murah. Lan proyèk kuwi biaya kira-kira $20 milyar.

    Nanging industri kita saiki wis biasa nggeser wektu nggawe produk rampung ing sisih tengen. Iki ditrapake, utamane, kanggo penerbangan, industri otomotif lan industri kritis liyane.
    Dadi sawetara industri tanpa pasuryan sing kudu disalahake? Lan pinten dhuwit sing dialokasikan kanggo dheweke lan kapan, sampeyan bisa menehi jeneng? Pancen iso dibandhingke 20 milyar dolar lan 20 taun kepungkur kanggo prosesor, contone,? Apa sampeyan bisa menehi jeneng wong sing tanggung jawab lan paukuman sing ditrapake kanggo ngganggu wilayah teknologi negara sing paling penting?
  42. 0
    Februari 16 2023
    Kutipan saka lowwar
    Aku ngelingi tandha telpon - 'Lyokha saka Android', "kanca" sing sampeyan jawab, dheweke tau ngaku yen 'kripik' ora digawe ing USSR, kanggo warga sipil ana klone 8-bit KR580VM80A (1977) saka Prosesor Intel 8080A (1974).,

    Aku kira iku ...
    Aku ora ngelingi babagan KR580VM80A ... eseman sanajan dheweke dhewe ing taun 80-an nglumpukake Spektrum amatir kanthi tangane dhewe ... ana sing kedadeyan ing memoriku ... 30 taun wis liwati eseman nyuwun pangapunten. hi
    Aku isih nyimpen microcircuits Soviet lawas ing stash.
  43. +1
    Februari 16 2023
    Luwih gampang ngobong ASML Walanda. Luwih becik ngrusak ekonomi pesaing tinimbang ngembangake ekonomi dhewe - iki sing ditindakake dening Amerika.
  44. +1
    Februari 16 2023
    Yen sampeyan nyolong gambar, sampeyan bisa nggawe dhewe. Sampeyan kudu ngembangake dhewe. Sanksi wis nuduhake apa aturan donya.
  45. +3
    Februari 16 2023
    Ajiné dicekel karo nesu. Ing Rusia, ana kabeh kanggo nggawe lompatan kualitatif maju!!
  46. +1
    Februari 16 2023
    Kita kudu njupuk silihan saka IMF lan tuku microcircuits ing pasar ing Turki!
  47. 0
    Februari 16 2023
    Wangsulan: Bab ingkang utama iku kanggo miwiti lan nindakake soko, lan loro otak lan tangan bakal bisa
  48. +2
    Februari 16 2023
    Aku maca komentar, iku menarik, informatif, lan aku weruh sing akeh banget kuwatir bab topik iki. Apa sampeyan ora nulis lan menehi informasi liyane kanggo wong biasa? Mungkin kita iki kapas, nanging kapas siap kanggo flare munggah .... Lan akeh sing ngerti yen iki kudu diganti, lan kudu diganti 20 taun kepungkur. Lan wong menyang tembok. Ya, aku ngerti yen sampeyan dudu pejuang, nanging sampeyan kudu miwiti ing endi wae. Aku tansah miwiti karo dhewe…. Diladeni ing tentara. Kerja ing Lor. Dheweke mbangun soko, perang karo bandit, wungu anak, kita mulang wong cilik. Nanging nyawa banget lara, aku bisa nindakake luwih akeh, luwih apik. Kok pinter lan sregep ora perlu, senajan ora perlu kaya pakan meriam. Aku meh perang dhewe. Ana sing kudu diowahi, nanging karo sing saiki ana siji dalan - bebarengan karo dheweke
  49. +2
    Februari 16 2023
    Napa, Gaidar "bakal adol minyak lan tuku kabeh sing dibutuhake," ora ana maneh? Kepiye carane kabeh ekonomi dipenjara amarga iki? Kaya tikus.
    1. +3
      Februari 16 2023
      Nganti Februari, kerjane, kanggo Moskow, St.
  50. 0
    Februari 16 2023
    Puluhan taun dibutuhake kanggo nggawe fotolitograf kanggo bos bodho. Iku pancene ora njupuk luwih saka saperangan taun. Sampeyan mung kudu mbatalake hak cipta Walanda ing lithograph lan janji paten kita marang perusahaan sing bakal dadi sing pertama nggawe lan ngasilake komponen lithograph sing digunakake. Utawa Barat, sing bakal nyatakake kepinginan kanggo nyedhiyakake kanggo kita. Ayo ana satus perusahaan kanthi paten kanggo saben ikatan lan reagen ... Lan wis saka kubus iki kanggo ngumpulake unit rampung ...
  51. +1
    Februari 16 2023
    Jalan buntu. Jaman silikon wis rampung, lan kita bakal main kejar. Sampeyan perlu kanggo golek kesempatan kanggo ngimpor teknologi Western utawa kerjo bareng karo China, lan ing wektu sing padha musataken efforts ing teknologi alternatif.
    Nanging iki kabeh bener, fantasi mesthi ...
  52. +3
    Februari 16 2023
    Babagan Kripik, luwih becik maca informasi kasebut, ing sangisore UNION ana siji-sijine tanduran sing ora duwe bathi ing negara kasebut, sing pengin ditutup dening squatters ing taun 90-an, sing ngasilake siji-sijine chip ing negara kasebut kanggo senjata nuklir nggunakake komponen domestik lan peralatan, apa kedaden kanggo iku? Pranyata sekolah lan proses kasebut duwe dhewe. Iku misale jek wis mbelo ing 90s. Ora ana informasi babagan tanduran iki)
  53. +4
    Februari 16 2023
    Wong-wong sing nulis yen lithograph tanpa topeng bakal nylametake manufaktur chip Rusia ora ngerti apa sing diomongake; lithograph tanpa topeng mungsuh sing nganggo topeng kaya printer lawan mesin cetak. Iku alon kanggo dicithak, larang, lan ora cocok kanggo jumlah gedhe. Iku apik kanggo para prajurit, kumpulane cilik, kripik spesifik ... nanging kanggo produksi massal, litografi tanpa topeng bakal dadi ceruk banget lan ora nguntungake ekonomi.
  54. +4
    Februari 16 2023
    Sampeyan perlu kanggo ngembangake ilmu ing 30 taun nggunakake petrodollars, lan ora sijine menyang kanthong. Dadi, kaya ing paribasan Rusia, apa sing ana ing sekitar, mula kedadeyan.
  55. Komentar wis dibusak.
  56. -2
    Februari 17 2023
    Aku maca babagan fotolitograf iki. Ora ana sing rumit. Iku Piece saka jajan kanggo nindakake. Siji-sijine alangan yaiku paten Barat lan srakah Nabiulina.
  57. +2
    Februari 17 2023
    Ana sing ngandhani yen bakal kaya biasane. Uap bakal nyebul liwat singsot. Karya bakal dicolong utawa didol. Sing tanggung jawab kanggo kegagalan sabanjure bakal diganjar. Dheweke bakal terus tuku miturut skema abu-abu. Bayar kita.
  58. Elf
    +1
    Februari 17 2023
    Kutipan saka: Derbes19
    Luwih gampang lan luwih murah kanggo tuku apa sing sampeyan butuhake tinimbang ngalami masalah nggawe analog

    ya. Iku wis. Napa kita butuh mesin? Kita bakal tuku ing Kulon. Napa kita butuh prosesor? Kita bakal pesen saka Taiwan.
    Sampeyan salah siji pengkhianat utawa bodho apik banget.
  59. -2
    Februari 17 2023
    Kutipan saka: ramzay21
    Mung pemerintah saiki sing ora bisa, maling iki mung bisa ngrampok rakyate lan mangan, mangan lan ngrampok lan ing dalan nuduhake gambaran urip sejahtera ing negara kita.


    Maling iki, wani ngomong, mbangun 300 pabrik saben taun ing saindhenging negara, mulihake infrastruktur, mbangun dalan. minangka pabrik kimia anyar. Ing ngendi ana desa bobrok - peternakan babi sing gedhe banget. lsp.
  60. +1
    Februari 18 2023
    = Tegese, Rusia tundhuk karo kualifikasi iki - negara kasebut ngasilake peralatan sing cukup kompetitif. Ing kene, Bitblaze Titan minangka laptop domestik utawa YotaPhone 2 minangka smartphone sing ditanam ing omah. =
    Dideleng saka jeneng kasebut, aku angel percaya yen iki minangka produk domestik.
  61. +1
    Februari 18 2023
    Kutipan saka: ABC-schütze
    Pitakonan sampeyan "naif" ...

    Saka "lali", sing ora ngidini sampeyan, ing konteks komponen, ngelingake forum VO yen USSR lan mitra CMEA (ayo meneng babagan VD ...) wis ana ing embargo COCOM " daftar" kanggo Puluhan ...

    "Profitability" kasebut ing konteks "nemtokake" kritéria apik, yen sampeyan bisa EKSKLUSIF kanggo SALE. Ing tembung liyane, ing supaya disebut-. pasar "bebas", ora macet kanthi sistematis, "sanksi" sing sifate politik ...

    Sampeyan, ing perusahaan "multinasional", ora ngerti babagan iki? ..

    Nalika sampeyan (ekonomi negara sampeyan) kerja ing SING KAwitan, kanggo dhewe, i.e. kanggo Njamin KEMAMPUAN PRIBADI MENERUSI SEGALA SING OBJEKTIF YANG DIPERLUKAN KANGGO MEJAMIN KEMERDEKAAN lan KEDAULATAN, "profitabilitas" luntur menyang "rencana kapindho" ...

    Kajaba iku, sanajan kanthi rega sing kompetitif kanggo produk sampeyan, ing pasar INTERNASIONAL lan kemampuan sampeyan kanggo njamin pasokan kanthi dipercaya, sampeyan isih bakal dibuwang saka "pasar" iki kanthi "sanksi" orientasi PURELY POLITIK ...

    Sing, saiki, diamati babagan Rusia lan subyek kegiatan ekonomi ...

    Dadi, sampeyan ora kudu njupuk forum VO menyang jagad "ayu, kursi, ekonomi, dongeng" babagan ekonomi "bener" lan "kerjasama sing bener" ... Utamane dina iki, nalika kabeh wis jelas, katon lan dimangerteni.

    Sampeyan mbantah karo wong sing nyoba golek rumus kanggo entuk bathi kebebasan. Karo bakul. Ngerti lan ngapura dheweke. Ing donyane kowe ora bakal dimangerteni.
  62. +4
    Februari 22 2023
    Ing taun 1985, industri USSR ngasilake sirkuit mikro kanthi teknologi 3 mikron, AS wiwit produksi nggunakake teknologi 3 mikron ing taun 1981, yaiku. USSR ana 4 taun ing teknologi, aku ora bakal ngadili manawa akeh utawa sithik. Saiki, amarga ora ana industri, ora ana gunane kanggo mbandhingake, kaya 0 lan 100, sing luwih akeh.
    1. 0
      April 20 2023
      Rusia kasil mrodhuksi microcircuits kanggo tujuan militèr lan angkasa kanthi mandiri ing Zelenograd. Pesawat ruang angkasa, jet tempur, helikopter, lan roket kebak prosesor lan kabeh dirancang lan diprodhuksi ing Rusia.
  63. +1
    Maret 7 2023
    Iki sing ditulis wong sing kerja ing ASML:

    Ing cahya saka acara anyar (kanggo keturunan: google Rusia, Ukraina, 24 Februari 2022), sing mimpin kanggo introduksi sanksi marang Rusia ing bidang teknologi dhuwur lan, utamané, microelectronics, aku kerep krungu pitakonan: apa sabanjuré ? Apa kahanan saiki produksi mikroelektronik Rusia? Apa Rusia bisa nggawe produksi chip lokal rampung?

    Ayo kula nggawe reservasi langsung yen artikel iki ora ndalang minangka analisis independen lengkap babagan kahanan, nanging nggambarake sudut pandang pribadi, utamane ora adhedhasar sumber terbuka, nanging pengalaman: luwih saka 20 taun ing industri, 15 taun ing luar negeri, kaya ing R&D (IMEC), lan ing produksi massal (Global Foundries) plus 8 taun ing Rusia (ngluncurake pabrik produksi MEMS saka awal), komunikasi pribadi, pendapat saka spesialis liyane; umume, kabeh sing bukti ora bisa ditemokake utawa angel banget. Mulane, aku ora bakal menehi bukti - saben wong duwe sudut pandang lan hak kanggo nyatakake (paling ora saiki).

    Aku mung bakal ngomong babagan teknologi produksi, amarga aku dhewe dadi mantan teknolog lan ora tau ana hubungane karo desain, lan frasa kaya "inti prosesor lisensi" dadi peteng lan ora bisa dingerteni.

    Aku uga bakal Wigati sing aku mung bakal pirembagan bab produksi CMOS, pisanan amarga topik iki paling menarik kanggo konsumen (electronic konsumen - prosesor, memori, etc.), sareh, Aku makarya ing luar negeri ing CMOS (aka CMOS) produksi lan duwe apik. ide saka njero, kaping telune, aku saiki kerja ing industri MEMS lan ora bakal nulis babagan iki, amarga aku dadi pihak sing kasengsem.

    Artikel kasebut dumadi saka telung bagean:

    Analysis saka manufaktur saiki

    Renungan babagan topik produksi mikroelektronik lokal rampung

    Usaha kanggo ndeleng masa depan

    Analisis kahanan saiki
    Pisanan, ayo goleki produsen mikroelektronik saiki. Aku mung bakal pirembagan bab luwih utawa kurang pabrik modern saged mrodhuksi microcircuits nggunakake teknologi proses 180 nm lan ngisor. Kanggo jelas, aku bakal menehi conto prosesor sing diprodhuksi nggunakake teknologi tartamtu, data kasebut dijupuk saka Wikipedia, ing artikel kasebut ana kolom ing sisih tengen karo kabeh proses teknis, sampeyan bisa ngeklik lan ndeleng apa sing diprodhuksi nggunakake. proses technical iki (lan nalika). Dadi, 180 nm minangka wiwitan taun 2000-an, prosesor kaya Intel Celeron lan PlayStation 2. Kita ora bakal nganggep pabrik Soviet lawas (kayata NZPP) nggarap teknologi sing luwih gedhe tinimbang mikron (contone, Intel 80286 digawe nggunakake mikron 1.5). teknologi).

    Cathetan cilik babagan ukuran piring. Produksi modern nganggo wafer silikon 200 mm (nganti 90 nm) utawa 300 mm (65 nm lan ngisor). Peralatan paling canggih kanggo teknologi sub-65 nm mung ana ing versi 300 mm. Mulane, ora bakal bisa nggawe teknologi dhuwur ing piring 200 mm. Lan peralatan kanggo wafer 300 mm sacara signifikan (kaping pirang-pirang) luwih larang tinimbang peralatan kanggo wafer 200 mm.
  64. +1
    Maret 7 2023
    Dadi, apa sing kita duwe saiki?

    Mikron
    Mikron minangka produksi mikroelektronik paling sregep ing Rusia. Padha nggarap wafer 200 mm, duwe teknologi 180 nm (ing produksi massal), 90 nm (Aku ora yakin yen ing produksi massal banget, nanging aku bisa salah; 90 nm Intel Celeron M / D, AMD Athlon 64 ), 65 nm (kene aku duwe mamang gedhe sing ana produksi massal ana; 65 nm punika AMD Turion 64 X2, Microsoft Xbox 360 "Falcon"). Aku tau melu nyoba kanggo berkembang teknologi 65 nm ing 200 wafer mm (IMEC, Belgium), nanging peralatan ora nganti tugas, supaya 65 teknologi proses nm ditransfer kanggo 300 peralatan mm.

    Mikron mrodhuksi ing volume gedhe utamané Kripik kanggo kertu bank, paspor, tiket metro, etc. Dheweke ngasilake kanthi jumlah cilik apa sing diwenehake. Dheweke wis suwe dikenai sanksi, mula dheweke wis sinau kanggo ngatasi. Omzet luwih saka 6 milyar rubel, sing entuk kira-kira setengah dhewe, liyane diwenehake dening negara (contone, ing bentuk subsidi miturut Resolusi 109 Kementerian Perindustrian lan Perdagangan - Mikron tansah ana ing antarane penerima subsidi).

    Angstrem-T
    Aja bingung karo mung Angstrem (tanpa T) - Angstrem mung produksi Soviet lawas, padha nggawe Kripik kanggo kalkulator Soviet lan game "Inggih, ngenteni sawetara menit" - yen ana wong cukup kanggo ngelingi, ana serigala kejiret. endhog saka ngisor pitik. Angstrom isih urip lan ngasilake produk (mesthi, ora kanggo kalkulator).

    Sejarah Angstrem-T diwiwiti ing 2007, nalika Global Foundries (banjur isih dadi pabrik AMD - Fab36, Dresden) miwiti transisi menyang wafer 300 mm lan adol kabeh peralatan lan teknologi kanggo 200 mm Angstrem-T: 130 nm (AMD). Athlon level MP Thoroughbred) dokumentasi lengkap kanggo proses teknis kanthi jaminan produksi 90 nm - dikembangake, nanging durung ana ing produksi massal. Ing wektu kasebut, iki minangka teknologi sing cukup anyar. Nanging banjur ana sing salah. Peralatan kasebut macet ing gudang ing Rotterdam, lan nalika aku kerja ing Global Foundries ing taun 2011, iki wis dadi omongan ing kutha kasebut - kepiye carane ngedol peralatan kasebut menyang perusahaan Rusia, nanging ora digunakake, mula wis rotting ing gudhang kanggo 4 taun. Bosok nganti udakara 2014, sawise iku pungkasane teka ing Rusia. Pabrik dibangun ing Zelenograd, meh salinan sing tepat saka Dresden, dheweke malah mbangun pembangkit listrik dhewe supaya ora tuku listrik, nanging gas lan ngasilake listrik dhewe, supaya ora gumantung ing pemadaman listrik. Bab sing padha ditindakake ing Dresden, nanging Jerman bisa mateni listrik ing pabrik kasebut (nalika aku lagi tugas) - nanging iki crita liyane.

    Dadi, pabrik kasebut dibangun, peralatan dikirim, aku ana lan ngalami déjà vu sawise Dresden - kabeh padha persis, instalasi ing panggonan sing padha, kanthi jeneng kode sing padha.

    Sing, kabeh katon luwih utawa kurang normal ana, nanging ana sawetara crita aneh karo Manajemen ana. Aku duwe koleksi kabeh kertu bisnis CEO Angstrem-T saka desain sing padha, mung jeneng mburi sing beda - padha diganti terus-terusan (bebarengan karo kabeh tim). Sawise aku ngomong karo salah siji saka wakil, takon kula carane kontrol kualitas kita, Aku marang wong, wiwit ngguyu lan ngandika yen aku ora ngerti apa-apa bab kontrol kualitas. Ya, kontrol kualitas kita diatur miturut prinsip sing padha digunakake ing Jerman kanggo nggawe chip modem kanggo Qualcomm kanggo iPhone 7s; Apple kayane ora sambat babagan kualitas. Mula aku ngguyu, nanging ora mbantah. Sepisan maneh aku ngomong karo VP sales ASML, dheweke kasengsem ing carane Angstrem-T mengkono lan ngandika sing wiwit scanner sing wis ing gudhang kanggo XNUMX taun, iku bakal angel banget kanggo miwiti lan nawakake kanggo perdagangan-in lawas. scanner , lan nginstal anyar ing Angstrem-T kanthi biaya tambahan. Aku relayed obrolan iki kanggo Manajemen Angstrem-T lan ngandika ing mratelakake panemume iki pilihan apik - padha bakal entuk asil cepet saka kualitas sing luwih apik, sanajan kanggo dhuwit tambahan. Manajemen Angstrem-T ngandika sing padha ngerti apa-apa bab proposal iki. Pancen aneh, aku mikir, sawetara wong lanang sayap kiwa kaya aku ngerti, nanging sing ditawakake lan sing penting ora ngerti.

    Asil punika 15 taun wis liwati wiwit tuku baris, produksi isih ora bisa digunakake. Apa bakal bisa, aku ora ngerti. Perusahaan saiki bangkrut.

    Crocus nanoelectronics
    Ide asli Krokus yaiku produksi MRAM - memori magnetoresistive. Aku ora bakal njlèntrèhaké rinci, ing cendhak - sampeyan njaluk memori non-molah malih (kaya ing flash drive) sing dianggo ing kacepetan RAM (kaya DRAM). Kombinasi iki ndadekake akeh wong salivate, supaya akeh wis nyoba kanggo nggawe (Aku ngerti manawa Sony lan Infineon). Masalah ternyata ing teori kabeh iku ayu, nanging ing kasunyatan iku ora bisa metu banget uga, utawa rodo, iku bisa metu, nanging kinerja diaktifake metu ing tingkat memori flash conventional, lan memori flash. wis ana, kok repot-repot nambah teknologi liyane kanggo soko sing wis apik?

    Nanging, sadurunge dadi cetha, Rusnano mutusake kanggo nandur modal ing pabrik 300 mm nggunakake teknologi proses 65 nm ing Rusia. Sampeyan bisa nyenengake Rusnano kaya sing dikarepake, nanging saiki mung siji-sijine pabrik ing Rusia ing wafer 300 mm kanthi teknologi 65 nm. Bener, ana nuansa.

    Model asli nganggep yen sel MRAM bakal diprodhuksi ing tingkat metalisasi (sing diarani mburi mburi). Amarga transistor dhewe (mburi ngarep) bisa diprodhuksi ing pabrik apa wae, iki minangka produk sing gampang diakses, mula diputusake ora mbuwang dhuwit ing pabrik siklus lengkap, nanging kanggo mbangun bagean pabrik sing mung ngemot pengetahuan- carane kanggo Manufaktur MRAM. Ayo kula Wigati, dening cara, sing peralatan kanggo mburi ngarep luwih larang (ana mung luwih saka liyane, nanging kanggo mburi mburi, ing asas, sampeyan ora perlu akeh). Dadi model asli katon kaya iki:

    Kita mbangun semi-pabrik (mung mburi mburi) kanggo dhuwit cukup

    We tuku piring karo ngarep kanggo dhuwit sethitik ing pasar donya

    Nambah MRAM mburi-mburi

    We ngedol dhuwit gedhe ing pasar donya

    Bathi!

    Yen teknologi MRAM bisa digunakake, bakal dadi solusi sing apik banget. Nanging ora bisa (lan ora mung kanggo Crocus), lan Crocus dadi jenis koper tanpa gagang.

    Ing tangan siji, iku dudu pabrik lengkap, amarga ora nggawe transistor (mburi ngarep), lan supaya mburi ngarep saka pabrik manca lan rampung ing ngarep ora ana gunane, iku luwih gampang kanggo langsung order a siklus lengkap saka pabrik manca. Yen dheweke nolak sampeyan siklus lengkap, dheweke uga bakal nolak sampeyan setengah siklus.

    Ing sisih liya, iki minangka siji-sijine produksi ing Rusia sing ngoperasikake wafer 300 mm kanthi nggunakake teknologi proses 65 nm, kanthi kamungkinan nganyarke nganti 45 nm lan, bisa uga nganti 32 nm.

    Sing, iku tega kanggo matèni, lan iku ora cetha apa sabanjuré. Mbangun menyang pabrik lengkap? Nanging iki investasi ageng, lan ana ora akeh papan fisik kanggo pabrik lengkap. Tegese, kudu ditransfer. Lan yen sampeyan mindhah, ora bakal luwih gampang kanggo mbangun saka ngeruk? (biasane luwih gampang). Lan bangkrut - tangan ora munggah.

    Omzet taunan Crocus kira-kira milyar rubel, padha entuk sepuluh persen (biasane pesenan siji-wektu kanggo bahan magnetik sputtering kanggo pelanggan manca - ora ana Rusia, amarga ora ana pabrik 300 mm ing Rusia).

    Pabrik anyar ing Zelenograd
    Sithik sing dingerteni babagan dheweke. Ukuran wafer 300 mm, teknologi proses 65 nm - 45 nm (Intel Core i3, i5 lan i7 generasi pisanan). Dheweke ngrancang mbangun kanggo dangu, contone, ana kabar (tanggal ora dingerteni) sing kudu dibangun ing 2014. Perusahaan Sitronics arep mbangun, nanging aku ora bisa google apa-apa sing bisa dingerteni. Sawetara taun kepungkur, pemerintah ngirim spesifikasi teknis kanggo pabrik kanggo ujian, aku maca - ditulis kanthi bener, ditulis kanthi jelas dening wong sing ngerti apa sing ditindakake. Miturut gosip, konstruksi lagi ditindakake, kanthi keterlibatan kontraktor Cina (kaya UMC - sanajan iki Taiwan). Aku ora bisa ngomong apa-apa maneh. Apa sing bakal teka saka iki uga ora jelas.
  65. +1
    Maret 7 2023
    Asile
    Ing Micron iku teori bisa kanggo gawé soko ing tingkat Intel Celeron / AMD Athlon 64 (90 teknologi proses nm, agêng-2000s). Kanggo maju, pabrik 300 mm dibutuhake, nanging ora ana ing kondisi fungsional.

    Apa bisa rampung localize produksi microelectronics nggunakake proses technical modern?
    Wangsulan singkat: ora.

    Jawaban sing luwih rinci: Ora ana negara ing saindenging jagad sing bisa nggawe lokalisasi produksi mikroelektronik nggunakake teknologi proses kurang saka 90 nm. Sampeyan isih bisa nyiyapake kaya teknologi micron (lithography kontak, etsa Cairan, operasi manual) ing dhengkul, nanging bakal ing tingkat 8086/80286 utawa ZX Spectrum.

    Tanggepan rinci. Faktor ing ngisor iki dibutuhake kanggo produksi mikroelektronik sing sukses:

    Kasedhiyan pasar dodolan

    Kasedhiyan peralatan produksi

    Kasedhiya personel sing kompeten

    Ketersediaan bahan mentah, pasokan lan bahan konsumsi

    Ayo ndeleng saben aspek kanthi luwih rinci.

    Pasar-pasar
    Kayane pasar apa sing ana - yen kudu ditindakake, mula kudu ditindakake, preduli saka biaya. Masalahe yaiku pabrik semikonduktor dhewe mung pucuk gunung es. Lan preduli saka biaya, sampeyan kudu Cut kabeh gunung es, lan iki akeh, akeh dhuwit.

    Saben uwong wis rakulino kanggo kasunyatan sing Kripik semikonduktor banget mirah. Aku nulis ing artikel liyane kok padha dadi mirah. Akeh wong sing salah percaya yen cukup kanggo nyiyapake tanduran ing Rusia lan kita bakal entuk chip murah sing padha, mung diprodhuksi ing omah. Sayange, ora. Sawijining pabrik semikonduktor mangan dhuwit sing akeh banget, apa sing ngasilake apa wae utawa ora. Tegese, supaya siji kripik bisa murah, dhuwit gedhe iki kudu dipérang dadi pirang-pirang Kripik (puluh yuta kanggo tanduran ukuran medium). Lan kudu didol nang endi wae. Yen ora ana papan kanggo ngedol (pasar Rusia ora patiya gedhe), mula tanduran kasebut bakal ngalami kerugian, sing kudu ditanggung negara kanthi subsidi (banjur kripik bakal murah kanggo konsumen), utawa dening konsumen. dhewe (banjur Kripik bakal larang banget). Sing, yen sampeyan pengin nggawe Kripik saestu mirah, sampeyan kudu ngedol menyang donya.

    Lapisan gunung es sabanjure yaiku peralatan. Sawijining tanduran butuh kira-kira rolas instalasi saka siji jinis (contone, litografi utawa etsa), lan ana puluhan (yen ora atusan) jinis kasebut. Produsen peralatan siji jinis ora kasengsem ing pasar sepuluh potong - maneh, salah siji peralatan bakal dadi emas kanggo pabrik, utawa pabrikan peralatan kudu disubsidi dening negara. Salah siji kudu akeh pabrik, banjur produsen peralatan duwe pasar dodolan lan produke dadi luwih murah. Nanging kita ora butuh akeh pabrik - siji sing kita ora ngerti ngendi kanggo nyelehake Kripik. Sing, yen sampeyan pengin nggawe peralatan relatif inexpensive (relatif inexpensive - iki tegese, contone, nginstall photolithography biaya bab padha Boeing), sampeyan kudu ngedol kabeh ndonya.

    Lapisan gunung es sabanjure yaiku komponen peralatan - elektronik, pompa, robot, lsp. Crita sing padha ing kene - kanggo puluhan / atusan peralatan, akeh pompa ora dibutuhake, lan maneh kita bakal ngadhepi biaya sing dhuwur utawa kudu adol ing pasar donya.

    Lan crita sing padha bakal kedadeyan karo kabeh liyane: wafer silikon, bahan kimia, sistem perawatan banyu. Kabeh sing unik kanggo produksi kita bakal larang banget, amarga kita ora bakal ngedol menyang wong liya (utawa kita dagang karo jagad kabeh).

    Siji maneh. Siji tanduran ora bisa ngasilake kabeh mikroelektronik. Yaiku prosesor, RAM, memori lampu kilat, mikrokontroler lan modem radio, lsp. lan liya-liyane. Sampeyan ora bisa squeeze menyang siji pabrik. Produksi RAM umume cabang kapisah saka microelectronics karo pabrik kapisah, pangolahan technical lan pemain. Ing sawijining wektu, Jerman nyoba main game iki; Infineon spun perusahaan Qimonda, sing mesthine ngasilake RAM. Ora bisa metu. Biaya chip memori sing diprodhuksi ing Qimonda padha karo biaya chip memori Samsung ing counter nyimpen. Qimonda bangkrut.

    Yaiku, supaya produksi lokal rampung, sampeyan kudu duwe sawetara pabrik. Lan nang endi wae kanggo ngedol produk pabrik kasebut. Utawa njaga pabrik-pabrik kasebut kanthi kapasitas minimal. Supaya adil, aku nyathet manawa akeh pabrik bakal nggawe paling sethithik panjaluk peralatan lan bahan mentah.

    Ayo kira-kira pira regane. Contone, Intel mbangun pabrik anyar ing Jerman kanthi rega $ 17 milyar. Kita butuh sawetara pabrik, umpamane bakal dadi $ 50-60 milyar. Kanggo mbandhingake, iki minangka belanja pertahanan ing Rusia ing 2020. Ekosistem kabeh, aku mikir, bakal biaya paling sethithik urutan gedhene, yaiku, $ 500-600 milyar. Iki wis katelu saka GDP Rusia. Nanging ekosistem kuwi bisa biaya luwih saka urutan gedhene luwih.

    Akibaté, nggawe lan njaga produksi sing dilokalisasi kanthi lengkap larang banget.

    Peralatan produksi
    Ayo dadi ngomong kita nemokake quadrillions dhuwit nang endi wae lan saged kabeh. Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing perlu iku peralatan. Aku nyathet yen saiki ora ana negara siji ing donya sing ngasilake kabeh peralatan sing dibutuhake kanggo produksi mikroelektronik nggunakake teknologi 45 nm lan ngisor. Malah AS, sing ngasilake paling gedhe saka peralatan semikonduktor, ora ngasilake mesin fotolitografi. Iki diprodhuksi dening Walanda (ASML) utawa Jepang (Nikon, Canon). Applied Materials (USA), salah siji sing paling gedhé (yen ora paling gedhé) Produsèn peralatan, biasane gumunggung sing bisa nyedhiyani baris lengkap peralatan saka mesin piyambak, nanging tansah nambah: kajaba photolithography.

    Iku angel banget kanggo nggawe peralatan kanggo produksi semikonduktor modern, lan iku mokal kanggo nindakake dhewe saka ngeruk. Ana rong titik ing kene.

    Kaping pisanan, manufaktur peralatan modern wis pirang-pirang dekade, nambah lan nambah peralatan. Contone, pabrikan peralatan fotolitografi Walanda, ASML, ngentekake udakara 15 taun kanggo nyempurnakake instalasi EUV. Prototipe pisanan dikirim menyang IMEC (ing ngendi aku kerja ing wektu kasebut) ing awal rong ewu, lan mlebu pasar sawetara taun kepungkur (aku durung ngerti suwene wektu kanggo nggawe prototipe pisanan). Iki senadyan kasunyatan sing ASML wis akèh pengalaman ing pangembangan lan produksi mesin photolithography lan R & D budget kira-kira milyar euro saben taun (Aku nuduhake singa saka budget iki tindak lan menyang EUV).

    Kapindho, peralatan modern sejatine minangka set Lego, ing ngendi 90% blok kasebut standar (robot, pompa vakum, pengontrol aliran gas, lsp., lsp.) wektu lan dhuwit ngginakaken sak pembangunan. Sa adoh aku ngerti, komponen peralatan semikonduktor kualitas sing dibutuhake ora diprodhuksi ing Rusia.

    Sampeyan bisa, mesthine, nyoba nindakake kabeh dhewe - nanging iki minangka salah sawijining alasan kenapa perusahaan induk Mapper Lithography gagal: dheweke nyoba nindakake kabeh dhewe: pasokan listrik, generator RF, nulis piranti lunak dhewe, lsp. Akibaté, mesin bisa digunakake sak jam, banjur rusak lan butuh seminggu kanggo ndandani.
  66. +1
    Maret 7 2023
    Bahan mentahan
    Kanggo ngoperasikake pabrik, kita butuh wafer silikon, kimia cair (utamane photoresist), gas, lan kabeh barang cilik (kayata sarung tangan, topeng, pinset, lsp). Kajaba iku, kabeh iki dudu kualitas apa wae, nanging tingkat pemurnian sing dhuwur banget, barang cilik sing cocog karo kamar sing resik, lsp. Kanthi kabeh iki, kahanan ing Rusia ora banget rosy. Conto menarik karo topeng. Nalika Covid diwiwiti, pemasok topeng (khusus kanggo kamar sing resik; sing medis biasa ora cocog ing kana) ujar manawa dheweke wis nyedhiyakake kabeh sumber daya kanggo topeng medis lan saiki ora ana sing khusus. Aku kudu nggawe sing bisa digunakake maneh lan wisuh. Topeng kasebut ora diprodhuksi ing Rusia.

    Kita nyoba nggarap photoresist domestik. Ana umpluk, utawa ana lebu, utawa ora nempel ing piring. Saben batch beda karo sing sadurunge; saben wektu kita kudu nyetel paramèter proses kanggo kumpulan anyar. Dadi ora bisa digunakake rong sasi sadurunge tanggal kadaluwarsa (kadhangkala, lan kadhangkala sawise tanggal kadaluwarsa iku normal). Umumé, kita main roulette kanggo bab taun lan ngalih menyang roulette Amérika. Kita nyiyapake proses sapisan lan lali babagan masalah. Lan iku photoresist ukuran micron. Aku ora ngerti apa kahanan karo photoresist Russian nggunakake teknologi kurang saka 65 nm.

    wafer silikon. Ana perusahaan Rusia sing apik banget sing ngasilake. Kisaran ora gedhe banget, nanging ukuran sing paling populer kasedhiya. Kualitas apik. Nanging, kaya biasane, ana nuansa. Wafer dipotong saka ingot silikon sing diimpor, ing peralatan sing diimpor nggunakake bahan bakar sing diimpor (sing, kaya sing wis dilaporake, ana ing saham rong wulan; durung ana pasokan anyar). Sing, yen kita pengin produksi rampung localized, kita uga kudu netepake produksi ingot (kanggo iki uga perlu peralatan kanggo dikembangaké lan diprodhuksi), produksi mesin kanggo nglereni, grinding lan polishing lan consumables kanggo wong-wong mau.

    Cithakan foto. Ing Rusia ana produksi photomasks nggunakake teknologi lawas (mesthi ora 45 nm lan ngisor), lan, mesthi, nggunakake kaca impor lan peralatan diimpor. Produksi topeng foto modern uga minangka industri kabeh; ora ana akeh manufaktur ing donya (AMTC ing Dresden minangka salah sawijining conto). Ing kana sampeyan uga butuh peralatan, bahan mentah, lsp. lan liya-liyane.

    temonan
    Sampeyan ora bisa mung pindhah lan mbangun pabrik produksi mikroelektronik. Tanduran kasebut mbutuhake ekosistem sing gedhe (konsumen (akeh konsumen), peralatan, bahan mentah, personel). Bubar ana artikel sing diterjemahake babagan ekosistem sing kaya ngono. Kajaba iku, ekosistem iki rapuh banget, sanajan siji komponen ilang, kabeh sistem bakal ambruk. Ing mratelakake panemume, iku mokal kanggo nggawe ekosistem kuwi rampung diisolasi saka donya njaba.

    Dadi, apa sabanjure?
    Jawaban singkat: Aku ora ngerti.

    Kaya apa iki katon? Nalika nggabungake menyang ekosistem mikroelektronik global (duwe kesempatan kanggo tuku peralatan, bahan mentah lan bahan lan kemampuan kanggo ngedol produk), pilih niche sing ora ana kompetisi sing sengit (kaya ing produksi memori lan prosesor) lan coba njupuk bagean sampeyan ana kanthi muter biaya tenaga kerja sing luwih murah lan solusi sistem unik saka insinyur lokal sing cerdas. Contone, ing bidang mikroelektronik RF. Sa adoh aku ngerti, wis kasebut Angstrem-T wis (duwe?) pembangunan apik ing wilayah kuwi, lan padha bisa ing dikarepake ing IoT, kang akeh ing jangkah cukup cepet. Inggih, utawa sawetara jinis elektronik daya terpadu. Utawa fotonik terpadu. Nduwe sawetara pabrik berteknologi tinggi sing dibangun ing ekosistem global, sampeyan wis bisa nindakake sawetara perkara sing sampeyan ora pengin wong liya ndeleng.

    Konco Tirai Wesi (tegese lokalisasi lengkap saka wiwitan nganti rampung) sampeyan mung bisa nggawe kaya 80286 prosesor kanthi dhuwit akeh, ora liya. Aku mikir alesan globalisasi kedadean iku mokal kanggo maju ngluwihi wates teknologi tartamtu piyambak - ora siji negara bisa nangani iku, mung donya kabèh. Apa kita bakal dadi bagéan saka donya iki pitakonan kapisah.
  67. Komentar wis dibusak.
  68. 0
    April 20 2023
    Ora saben wong mangerténi sing bagean pinunjul saka alasan kanggo Rusia saiki lag ing lapangan microelectronics dumunung ing taun 1970-an ing abad pungkasan. Ing titik iki, ing nomenklatura partai lan kementerian, "pemasar" wiwit dominasi "direktur". Program digitalisasi umum ekonomi lan manajemen OGAS, sing nggambarake total internetisasi, otomatisasi lan komputerisasi kabeh proses pamrentah lan ekonomi, katon pejabat ing kementerian lan nomenklatur minangka ancaman kanggo kekuwatane lan program kasebut dibatasi.
  69. 0
    April 25 2023
    Aku maca babagan nanolithography sinar-X ing taun 80-an. Ana proyek kuwi ing GDR kanggo perusahaan Carl Zeiss padha, kang dumunung ing kutha Jena, lan banjur ing GDR.
  70. 0
    April 25 2023
    Kutipan: Nitten
    Aku mikir alesan globalisasi kedadean iku mokal kanggo maju ngluwihi wates teknologi tartamtu piyambak - ora siji negara bisa nangani iku, mung donya kabèh.

    Ing DPRK, dheweke ora ngerti iki lan nindakake kabeh sing "ora mungkin" lan "ora ana negara sing bisa ngatasi." Dheweke kerja sama banget karo GDR, ing ngendi dheweke ngrancang lithograph sinar-X 40 taun kepungkur.
  71. -1
    Juli 15 2023
    Supaya kabeh bisa kedadeyan kanthi cepet, kita kudu nyetel Sistem kanggo kreatifitas! Eropa, Amerika Serikat lan negara liya durung nate ngupayakake Kepinginan menyang Masa Depan Kemanusiaan! Lan wis teka! Kanthi kabeh pirembagan babagan Kebebasan lan Solusi, Wong-wong saka Masa Depan sing pantes, Negara-negara wedi mlebu MASA DEPAN, Dheweke seneng WIPE - Dhuwit, nanging ora bakal ana KEBEBASAN KARYA Dhuwit lan Dhuwit ELEKTRONIK! Mula, kanthi Sistem sing kaya mengkono, pitakonan babagan Kebebasan Manungsa bisa ditutup SELAMANYA!
    Akeh sing nggoleki dalan menyang Masa Depan Kemanusiaan! Masa Depan Kemanusiaan, sing bakal menehi Masa Depan sing Cerdas!
    Dina iki, AWAL Dalan Kita gumantung marang pilihan Arah, sing bakal menehi kita kesempatan kanggo TINGKAT tanpa masalah nyata!
    Ana cara metu - iki Sistem Creative!
    Nganti saiki, sawetara wong mbayangake "Apa Sistem Negara?!" Ayo diwiwiti kanthi Sistem Negara adhedhasar paramèter penting ing ngisor iki: 1. Pendidikan; 2. Ilmu; 3. Desain Anyar; 4. Teknologi Anyar; 5. Budaya; 6. Kesehatan; 7. Pelestarian Alam lan Sumber Daya Mineral kanggo Rakyat lan generasi penerus; 8. Pangreksan Negara, Masyarakat lan Rakyat. Punika ingkang utami. Yen Sistem Negara ora kejawab pangembangan lan interaksi titik kasebut, yen umpan balik ora bisa digunakake ing Sistem kasebut, negara kasebut bakal urip "ora kaya sing dikarepake." Kita, Rakyat Donya Rusia, ndeleng Dunia Masa Depan minangka Kreatif, mandiri, sing ngidini kita mbentuk Urip Cerdas tanpa dhukungan dhuwit! Wong ing Donya kita diwenehake kabeh sing dikarepake tanpa dhukungan dhuwit, mesthine njamin keamanan warga liyane! Ing donya Kulon, prinsip ing ngisor iki ditrapake: "Dhuwit ora ana mambu"; "Kabeh didol lan kabeh dituku"! Donya kita dikelola dening spesialis - Koordinator - iki ahli matematika, fisikawan, kimiawan, ahli biologi, spesialis ing Kecerdasan Buatan lan pemrograman, ahli budaya, spesialis ing Desain, Teknologi Anyar, Ilmu, Pendidikan, Kesehatan, lsp! Wong mung kudu netepi kewajiban sing ditindakake nalika nglamar kerja!, utamane Kreatif! Saben wong kudu kerja kanggo ngreksa Peradaban Cerdas! Sampeyan kudu nuduhake kateguhan lan skill kanggo ngrampungake masalah sing rumit! Pitakonan 1 nganti 8 iku dhasar! Lan kita kudu miwiti kanthi nyedhiyakake mburi: Produksi kabeh sing wis dikembangake dening manungsa lan ditindakake kudu ditransfer menyang asisten kita - Robot karo sirkuit Produksi 1 AI, nyedhiyakake kamanungsan kanggo kabeh wong! Sirkuit 2nd yaiku Produksi Eksperimen, ing ngendi wong ngasilake produk anyar, nyoba, nggarap lan nransfer menyang produksi Sirkuit 1 menyang Robot kanthi AI karo Teknologi Anyar! Iku angel, iku ora tau rampung sadurunge, nanging wektu wis teka sing mbutuhake! Ana cara liya, nanging iki ambruk negara, lan kita ora pengin! Sampeyan kudu nyoba!
    Kita bakal ngadhepi akeh masalah menarik sing kudu ditanggulangi!
    1. Pembentukan Pangrembakane Bocah lan Masa Depan, Sehat, Berwawasan, Wujudake Uripe Masyarakat Endah lan Gembira, Kanthi Kulawarga Sing Kuwat lan Sikap Santun marang Sesama lan Alam! Kita kudu nggawe Pusat Anak sing cedhak karo bocah-bocah! Dokter lan Guru kanggo Pusat Anak kasebut dibentuk kanthi perawatan khusus, uga program latihan.
    2. Apike yen bocah-bocah sawise Pusat Anak duwe Pendidikan Tinggi ing spesialisasi sing dipilih! Kabeh spesialisasi kudu duwe unsur Kreativitas!
    3.Pendidikan ing universitas kudu digabungake karo Praktek Ilmiah, kanthi karya wajib kanggo siswa sajrone taun sinau lan ing musim panas 2 wulan latihan praktis ing Produksi Eksperimen lan 2 wulan kerja ing lembaga riset!
    4. Istirahat mahasiswa kanggo 1 sasi ing mangsa panas lan 2 minggu ing mangsa njupuk Panggonan ing wangun aktif - game olahraga mung karo partisipasi pribadi, asil pembangunan manungsa!
    5. Karya ing spesialisasi sampeyan ora uwal saka unsur karya ilmiah!
    6. Lajêngipun babaran punika gayut kaliyan pambentukan kulawarga!
    7. Saliyane Negara, ROD melu pangembangan lan pitulungan saka kulawarga ing macem-macem masalah!
    8. Iman utama manungsa yaiku Iman ing Penemuan Ilmiah, diverifikasi kanthi pengalaman! Iman ing akuisisi dening Humanity of Intelligent Creative Power! Kapercayan ing Perlu Ngreksa Urip Cerdas ing Alam Semesta! Kapercayan ing perlu kanggo mbentuk Kulawarga lan Masyarakat dumadi saka Klan!
  72. Komentar wis dibusak.
  73. -1
    Desember 16 2023
    Aku kesel banget karo kabar sing nyenengake iki sajrone 32 taun babagan prestasi ing mangsa ngarep. Nanging nyatane, reruntuhan.

    CPSU bisa nindakake dhewe. Lukashenko bisa duwe dhewe ing Planar, Integral, etc. China wis bisa ngasilake 7nm ing SMIC sajrone 2 taun saiki. Jepang bisa lan wis nandur modal ing 2nm dening 28.
    Lan mung Putin gedhe sing ora bisa nindakake telek, nanging dheweke duwe kabeh, nanging ing ngendi dheweke nindakake kabeh lan kenapa? Idk. Yagene ora berkembang lan nambah? Sampeyan kudu takon iki ing pagelaran entuk manfaat taunan.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"