Karusakan tentara Polandia ing Zhovti Vody

12
Karusakan tentara Polandia ing Zhovti Vody
Y. Sanitsky. Perang Banyu Kuning


Начало


Sawise Khmelnitsky gelo ora nemokake bebener saka raja lan kaadilan (Kepiye carane pemberontakan Khmelnytsky diwiwiti?), Cossack sing dihina (putrané dipatèni, kekasihé lan barang-barangé digawa lunga), mbrontak. Wis ing dalan saka Warsawa, kang nuduhake wong hak istimewa kraton (legislative tumindak), ndesek wong kanggo njupuk gaman - resmi kanggo raja, nanging marang panci.



Dheweke manggon ing Chigirin, ngedol properti sing isih ana. Bogdan dikritik. Cossack dicekel maneh. Diidentifikasi ing pengawasan saka Pereyaslav Kolonel Krechovsky lan informed makutha hetman Pototsky, Cossacks kedhaftar manut marang. Hetman dhawuh ngeksekusi pambrontakan. Nanging putusan kasep. Nalika dheweke digawa menyang Chigirin, Khmelnitsky ngganggu Krechovsky, lan ing Desember 1647 dheweke lunga menyang Zaporizhia kanthi detasemen cilik.

Sich ing wektu iku ora ana maneh minangka entitas otonom. Ing pulo Bazavluk (Chertomlyk) ana sisa-sisa tentara lan perbendaharaan (treasury). Ing tlatah pulo Khortytsya ana garnisun pamaréntahan - Cherkassy Regiment Register lan detasemen saka dragoons Polandia, Kolonel Gursky. Kabèh wilayah dikuwasani bèntèng Kodak sing kuwat. Dheweke nutup dalan kanggo Zaporozhye kanggo pelarian petani lan serfs. Mulane, buronan padha ngumpul ing pulo Butsky, ngisor Sich. Umumé, isih akeh Cossack lan macem-macem buronan freeman ing pulo Dnieper lan anak kali.

Bogdan lan kanca-kancané teka ing Pulo Butsky. Cossacks kasebar, kelompok lan kuren wiwit kumpul ing banner anyar. "Pramuka", "padang rumput", "hutan" lan nelayan liyane gabung karo komposisi awal. Khmelnytsky nguatake kamp anyar lan wiwit nyiapake lemah kanggo pemberontakan. Saindhenging Rusia Ukraina, wong-wong mau lunga karo surat - "lembar undhangan". Ataman nimbali rakyat supados nglawan tiyang ingkang nindhes – para bangsawan lan para pembesar. Pendaftar dikirim menyang resimen sing wis kadhaptar, sing lunga menyang sisih para pemberontak.

Ing Januari 1648, Cossack dumadakan nyuwil menyang Sich, matèni lan ngusir Polandia. Kamenangan iku gampang. Meh kabeh registrar lunga menyang sisih pemberontak. Naga Polandia, sing ilang luwih saka 30 pejuang ing skirmish pisanan, mlayu karo kolonel.

Mangkono wiwit pemberontakan Rusia liyane nglawan penjajah kolonial Polandia. Rauh bakal dadi perang mardika nasional nyata saka wong Rusia. Gerobak stasiun Khmelnytsky mlayu menyang kabeh wong:

"Aja manut marang para punggawamu maneh, kaya baturmu, sing bapak-bapakmu ora ngakoni hukum panorama lan ora manut marang para ratu ...
Nglawan kabeh kebohongan sing ditindakake marang sampeyan, ora ana cara liya kajaba ngrusak Kutub kanthi kekuwatan lan wedi mati ...
Pindhah menyang Zaporozhye menyang papan sing ora bisa ditembus saka Dnieper, lan kita bakal nyerang Kutub ...
Iku bakal apik banget yen Cossacks lan petani nyerang Polandia tanpa wektu tundha, langsung lan bebarengan ... "

Khmelnitsky mangertos yen perang bakal angel, iku perlu kanggo mundhakaken minangka akeh wong sabisa. Mula, dheweke ngupayakake perang tani supaya bisa ngrusak kekuwatane para priyayi. Tembung Khmelnitsky nggegirisi kabeh wong. Wong-wong padha mlayu menyang Sich. Ing rong utawa telung sasi, inti saka tentara anyar lagi kawangun.

Upaya pisanan kanggo nyuda pemberontakan


Kabar saka acara ing Zaporozhye akeh nguwatirake para pembesar. Dheweke wis ngadhepi pambrontakan Rusia sing ora karuan luwih saka sepisan. Panci padha wedi yen Cossack bakal ninggalake Sich, gabung karo para pemberontak saka wilayah Dnieper, kabeh Bank Kiri bakal diobong, lan Bank Kanan bakal ngetutake. Langkah-langkah darurat ditindakake kanggo numpes para pemberontak lan ora nglilani sapa wae menyang wilayah ngisor Dnieper. Para pembesar lan panguwasa ing saindenging Little Russia nguatake detasemen punitive, nggawe alangan ing dalan. Gegaman lagi dijupuk saka populasi, pengadilan mlaku rampant, nyoba kanggo meden-medeni wong. Pans lan magnates nguatake regu, narik mercenary anyar.

Panguwasa Polandia lan tycoons, wedi campur tangan Rusia, nyoba kanggo pitenah para pemberontak. Para gubernur Rusia ing wilayah tapel wates diwenehi kabar yen Cossack arep nyerang Rusia bebarengan karo Tatar. Bangsawan sing misuwur Adam Kisel nulis marang gubernur Putivl Dolgoruky yen Cossack pengin ngojok-ojoki Don Cossacks supaya mlaku ing Segara Ireng, sing bakal ngrusak perdamaian karo Turki. Mulane, padha ngomong, yen Khmelnitsky oncat menyang Don, banjur kudu kejiret lan dipasrahake menyang Polandia.

Crown Hetman Mykola Pototsky lan asistene, Full Hetman Martin Kalinowski, pisanan nyoba kanggo mungkasi kraman kanthi tenang. Kanggo nindakake iki, perlu kanggo golek pengkhianat sing diubengi dening Bogdan kanggo extradite, utawa nggodho pimpinan pemberontak ing rembugan, lan banjur dijupuk. Ing wulan Februari 1648, Potocki ngucapake ultimatum marang para pemberontak: dheweke nawarake ninggalake barisan para pemberontak lan nyerahake Khmelnitsky dhewe. Yen ora, dheweke janji bakal nyopot kabeh hartane para pemberontak, lan "nyingkirake bojo lan anak-anake". Pototsky ugi ajrih-ajrihi para pambrontak kanthi nglawan tentara Rusia lan Tatar.

Nalika intimidasi ora mbantu, hetman makutha mrentahake kolonel Resimen Regimen Kanev kanggo marak ing Zaporozhye, numpes pambrontakan lan mateni Khmelnitsky. Pasukan saka resimen Chigirinsky lan Pereyaslavsky ditransfer kanggo bantuan. Ing wektu sing padha, pasukan makutha saka kabeh Ukraina kumpul ing Bar. Saka ing kono padha lumaku menyang Cherkassy, ​​ngendi gendera saka magnates padha arep nyedhaki.

Kanggo tuku wektu lan ngapusi mungsuh, hetman ngirim utusan kanggo Khmelnytsky. Dheweke nawakake kanggo nyerah, ing ijol-ijolan njamin safety lan janji bakal bali farm Subbotov. Pimpinan Cossack ora nolak rembugan, uga kudu entuk wektu, nyiapake pasukan lan golek sekutu. Bohdan kanthi sopan nampani utusane hetman, menehi ngombe vodka, lan mangsuli surat. Nanging, ngerti rega janji mungsuh, dheweke ora teka ing rembugan. Dheweke njamin yen dheweke dudu pemberontak, dheweke ora duwe niat musuhan. Dheweke nuntut mundur pasukan Polandia saka Little Russia, likuidasi "Ordinasi" taun 1638 (Ordinasi Tentara Zaporizhian), mbusak kabeh priyayi saka Tentara Terdaftar Zaporizhzhya.

Uni karo Crimea


Nalika negosiasi ditindakake, tentara Cossack saya kuwat. Zaporozhye nyiapake perang. Benteng-benteng, notches didegake, kajaba pulo Butsky, ing pulo liyane lan titik penting, cedhak saka sisih lor ditutupi. Khmelnitsky nyoba kanggo nggawe kontak karo Moscow, sekutu lawas saka Cossacks - Don Cossacks. Donets nanggapi panjaluke sedulur-sedulure lan ngirim detasemen kanggo mbantu.

Khmelnytsky butuh mburi sing tenang supaya ora ana jotosan saka loro-lorone lan miwiti nyerang dhewe. Iki minangka persetujuan karo Horde Krimea. Uga, Cossacks wis sethitik kavaleri, ing wektu iki tentara Zaporizhzhya utamané infantri kelas siji. Krimea Khan bisa menehi kavaleri. Wigati dicathet yen Cossacks ora mung perang banget karo Crimeans, nanging uga kerja sama. Padha perang ing sisih sekutuné, raja feodal Krimea, nglawan mungsuh.

Khmelnitsky ngirim wong menyang Crimea. Rembugan ditindakake karo Murza Tugai Bey, sing cedhak karo Khan Islam-Girey III. Nanging ing kawitan serikat ora bisa rampung. Posisi Khan ora pati jelas. Nyoba kanggo ngiyataken posisi lan weaken katergantungan ing Kakaisaran Ottoman, kang dibusak vizier Sefer-Gazi-aga, diganti wong karo Makhmet. Pangéran feodal sing ora marem mbalela, padha nyoba nggulingaké khan saka dhampar. Akibaté, partai-partai kasebut kompromi, nanging umume kahanan kasebut nguwatirake. Polandia ora gelem mbayar upeti tradisional, duta besar dihina.

Khmelnitsky mutusake kanggo pindhah menyang Bakhchisaray karo putrane Timosh. Islam Giray nampa Cossacks. Ing kene piagam kraton babagan perang karo Turki sepisan maneh main layanane. Bogdan diwenehi menyang Khan lan menehi aliansi nglawan Polandia. Khan ora melu perang. Dheweke ora sijine Cossacks dhuwur, pemberontak bakal rauh bakal remuk, kaya sadurunge. Nanging partisipasi ing swara janji jarahan, tawanan. Sampeyan uga perlu kanggo ngukum wong Kutub arrogant. Mula, agama Islam paring idin marang gubernur Perekop, Tugai Bey, kaya-kaya pribadi. Khmelnytsky bali menyang Sich, ing ngendi dheweke kapilih hetman.


Mace saka Bohdan Khmelnytsky

Perang Banyu Kuning


Potocki mutusake manawa wektune kanggo mungkasi pemberontak kanthi siji jotosan. Kekuwatane mungsuh disepelekake. Miturut wong Polandia, Khmelnytsky duweni kira-kira 2 Cossack lan sawetara atus Tatar Krimea. Ana mung sawetara bedhil. Lan pasukan pemberontak kira-kira 8 ewu Cossack lan 3 ewu Tatar.

Meh kabeh pasukan sing kasedhiya ing April 1648 dipindhah saka Korsun menyang kampanye punitif. 5 ewu Cossacks kadhaptar lan nyewo infantri Jerman ing printah saka Barabash tindak ing prau bebarengan Dnieper. Putra Pototsky Stefan mimpin detasemen advance 5-6 ewu saka kavaleri lan infantri ing pesisir, ngiring dening pasukan utama ing printah Pototsky lan Kalinovsky - 7 ewu priyayi lan mercenaries karo jumlah gedhe saka tentara meriem. Komandhan Polandia padha sembrono. Kita mlaku-mlaku, mburu tramps. Dheweke mandheg kanggo pesta, ora nggawe pengintaian. Detasemen saka pembesar liyane padha nunggu. Badan utama ana ing mburine.

Ora kaya mungsuhe, Khmelnytsky tumindak kaya komandan sing kompeten. Dheweke ngerti kekuwatane mungsuh lan dalane. Iku wicaksana kanggo break mungsuh Piece dening Piece. Tanggal 22 April 1648, detasemen Khmelnytsky mangkat saka Sich, banjur menyang Kali Waters Kuning (anak kali saka Kali Ingulets). Ing kene Cossacks manggon ing kémah, mbangun bètèng bumi.

Ing tanggal 3 Mei, detasemen saka Cossack sing kadhaptar lan prajurit Jerman sing berlayar ing Dnieper teka ing Kamenny Zaton. Bogdan dikirim propagandists kanggo kedhaftar, sing mlaku ing Dnieper. Cossack mbalela, matèni komandhané Barabash lan Ilyash, matèni Jerman lan pindhah menyang sisih pemberontak. Tentara Khmelnytsky saya kuwat banget.

Tanggal 4 Mei, Kutub Pototsky teka ing kemah Cossack. Wong-wong mau padha ngedegake kémah sing dikuwatké ing sisih tengené kali. Transfer Cossacks kadhaptar menyang sisih pemberontak stunned priyayi. Iku uga nguripake metu sing ana akeh mungsuh, padha didhukung dening Crimeans. Rasa percaya diri dadi bingung. Duta, sing dikirim menyang hetman makutha, dicegat dening Cossacks lan dilapurake menyang kubu mungsuh.

Ing tanggal 5 Mei, spanduk Polandia nyoba nyerang, nanging langsung remuk lan mlayu menyang kemah. Pukulan liyane kanggo priyayi yaiku transisi menyang sisih dragoons pemberontak sing direkrut ing Little Russia, Cossacks sing isih kadhaptar. Ing tanggal 6 Mei, Cossack nyerang kamp mungsuh, Polandia ngusir sawetara serangan. Nanging, posisine ora ana pengarep-arep. Simpenan ana sawetara, dipotong saka banyu.

Potocki miwiti rembugan. Khmelnitsky janji bakal ngidini priyayi liwat yen padha nyerah bedhil. Polandia menehi bedhil lan ing 8 Mei pindhah maneh. Cossacks ora ndemek wong-wong mau, mung nonton. Cedhak Knyazhy Bayrak (kira-kira 6 km saka Zhovtye Vody), jurang sing ditumbuhi alas, wong Krimea nyerang Kutub. Dalan diblokir pager. Wong Polandia nyoba mbangun kemah sing dikubengi, nanging wis telat. Meh kabeh wong tiwas. Potocki tatu mati.

Mangkono, Khmelnitsky ngusir serangan pisanan saka mungsuh, thwarted plans. Cossacks sing kadhaptar gabung karo sedulur-sedulure. Avant-garde Polandia dirusak, sing nyebabake kelemahane awak utama. Komando Polandia ngremehake mungsuh, sing pungkasane nyebabake kekalahan kabeh pasukan Polandia ing Ukraina Rusia.

Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

12 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. 0
    1. mars 2023 05:30
    Avant-garde Polandia dirusak, sing nyebabake kelemahane awak utama.

    Kaping pirang-pirang padha lemes, nanging ora rampung nganti pungkasan. Nanging sampeyan isih kudu ngatasi kekurangane. Maksudku, bunderan tartamtu ing Polandia ora nate sinau apa-apa, sanajan sawise divisi sing ora ana pungkasane antarane Rusia lan Jerman. Bener, dina iki Jerman adoh saka prajurit sing disengiti, nanging diajeni. Lan kanggo ngormati Polandia ... ilat ora nguripake.
    1. +1
      2. mars 2023 00:59
      Mace saka Bohdan Khmelnytsky

      kagungane gada iki kanggo Khmelnitsky diarani pitakonan dening akeh sejarawan
      Nanging spanduk pribadine wis dilestarekake. Bener, ora ing kene, nanging ing Swedia.
      foto. Spanduk Bogdan Khmelnitsky. Asli. Östermalm (Museum Perang Tentara) (Armémuseum - Swedia), Stockholm, Swedia.

      Spanduk kasebut ilang dening Cossack nalika perang karo Polandia ing Berestechko ing taun 1651. Mengko, nalika pendhudhukan wilayah Polandia dening Swedia ing taun 1655, spanduk kasebut ana ing antarane piala Swedia.
      Spanduk kasebut minangka kain coklat kanthi "slope" diarahake munggah kanthi bendera horisontal. Miturut cat banyu sing isih urip, warna asli dibalekake - abang-oranye), ing tengah ing latar mburi putih digambarake lintang-lintang enem-nuding emas, salib, sabit perak lan huruf "B. H. G. E. K. MLS. V. Z.", sing tegese "Bogdan Khmelnitsky - Hetman of His Royal Grace of the Zaporizhzhya Army"
  2. + 10
    1. mars 2023 06:46
    Kutipan: Kucing Laut
    Avant-garde Polandia dirusak, sing nyebabake kelemahane awak utama.

    Kaping pirang-pirang padha lemes, nanging ora rampung nganti pungkasan. Nanging sampeyan isih kudu ngatasi kekurangane. Maksudku, bunderan tartamtu ing Polandia ora nate sinau apa-apa, sanajan sawise divisi sing ora ana pungkasane antarane Rusia lan Jerman. Bener, dina iki Jerman adoh saka prajurit sing disengiti, nanging diajeni. Lan kanggo ngormati Polandia ... ilat ora nguripake.

    Aku wani nyathet yen ora tau ana divisi Polandia antarane Rusia lan Jerman, nalika sampeyan nulis ing kene. Kajaba iku, nalika kaping telu dibagi Persemakmuran, ora ana Jerman. Mulane, sampeyan wiwit ngurmati prajurit Jerman, nalika sampeyan nulis ing kene, sawise mbentuk negara Jerman. Lan kenapa sampeyan ngurmati para prajurit Jerman iki, lan sapa "kita" ing pasuryan sampeyan, nalika sampeyan nulis?!
  3. +6
    1. mars 2023 07:52
    Kanggo pangerten, panggonan ing Cossacks konsentrasi, yaiku, Butsky Island, saiki banjir lan dumunung ing cedhak kutha Marganets, wilayah Dnepropetrovsk.
  4. + 12
    1. mars 2023 09:02
    Bener, Jerman saiki adoh saka sing padha
    Bener, lan kita adoh saka padha. Ora Uni Soviet, apa ana ...
  5. -1
    1. mars 2023 18:51
    Kuma Khmelnitsky, kolonel Cherkasy, ora disebut Krechovsky, nanging Ivan Krichevsky. Lan Khmelnitsky ora mlayu menyang Zaporizhzhya Sich, sing nampa gaji saka Raja lan pro-Polandia, nanging menyang Niz, ing ngendi unsur-unsur sing wis dibuwang, sing ora ditampa ing Sich.
  6. 0
    2. mars 2023 08:41
    Kutipan: Kucing Laut
    Avant-garde Polandia dirusak, sing nyebabake kelemahane awak utama.

    Kaping pirang-pirang padha lemes, nanging ora rampung nganti pungkasan. Nanging sampeyan isih kudu ngatasi kekurangane. Maksudku, bunderan tartamtu ing Polandia ora nate sinau apa-apa, sanajan sawise divisi sing ora ana pungkasane antarane Rusia lan Jerman. Bener, dina iki Jerman adoh saka prajurit sing disengiti, nanging diajeni. Lan kanggo ngormati Polandia ... ilat ora nguripake.

    Kutub kudu mbaleni serangan ing Praha, sing ditindakake dening A.V. Suvorov ing taun 1794 saka Nativity of Christ.
  7. 0
    2. mars 2023 13:17
    Ora ana negara kasebut - Polandia. Wonten tlatah ing pundi tiyang Éropah sami pêrang.
    Mulane mentalitas Polandia - bangga / sycophantly / vilely. IMHO
    1. +1
      28 april 2023 23:19
      Ana negara sing kaya ngono, ora tuwuh bebarengan, ambisi tetep
  8. +1
    28 april 2023 23:17
    Aku malah ora maca artikel, komentar luwih menarik
  9. 0
    21 Mei 2023 08:58
    Kutipan saka daomsk
    Ora ana negara kasebut - Polandia. Wonten tlatah ing pundi tiyang Éropah sami pêrang.
    Mulane mentalitas Polandia - bangga / sycophantly / vilely. IMHO

    Ngomong sing bener hi
  10. 0
    28 Mei 2023 03:45
    Pengarang!! Sadurunge nulis maneh omong kosong saka buku sejarah, maca lan mikir maneh kanthi kritis tumindak Z. Khmel. Kanthi nggatekake mentalitas Ukrainia saiki, sampeyan bakal weruh manawa pribadine wong iki rada beda karo sing ditindakake dening para sejarawan negara. kita nganti pirang-pirang taun .. Kaya iki.

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev Lev; Ponomarev Ilya; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; Mikhail Kasyanov; "Owl"; "Aliansi saka Doctors"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"