Review militèr

Spartan Lysander. Singa sing ora ragu-ragu nganggo kulit rubah

112
Spartan Lysander. Singa sing ora ragu-ragu nganggo kulit rubah

Polis Yunani (negara) Lacedaemon, sing asring diarani Sparta sawise kutha utama, didegake ing abad kaping XNUMX-XNUMX. BC e. suku Dorian asing Dimani, Pamfili lan Gillei. Wong-wong saka suku Achaean sing manggon ing tanah iki umume dadi abdi negara - helots. Sawetara bisa mundur menyang pagunungan, nanging uga kalah, entuk status perieks sing luwih dhuwur ("urip").


Kanggo sawetara abad, Lacedaemon minangka pusat budaya Hellas sing diakoni umum, nanging banjur dadi kamp militer siji. Alesane yaiku konfrontasi paling sengit karo Messenia, negara sing luwih akeh tinimbang Lacedaemon saka segi populasi. Wakil paling irreconcilably minded saka bangsawan Achaean lawas nemokake papan perlindungan ing. Lacedaemon tahan rong perang paling angel karo Messenius (ing taun 743–724 SM lan taun 685–668 SM).


Perang Messenian Kapindho utamané elek - ing sawetara titik, Sparta ana ing verge saka bilai militèr. Mangkono, ing crucibles perang kejem Sparta, menowo kanggo kabeh kita, muncul - negara unik, elit kang prakteke nolak hak istimewa, lan kabeh bisa nganggo. gaman warga dadi prajurit.


Prajurit Spartan lan tukang suling, nggambar saka vas Korintus, abad kaping XNUMX SM BC e.

Ora ana jendral sing duwe bakat ing Sparta, nanging bisa uga sing paling gedhe yaiku Lysander, sing pisanan saka wong Yunani sing diadegake misbyah lan kurban kanggo dewa, lan sing pisanan kanggo ngurmati paeans wiwit ditembangake. Lysander, kanthi cara, uga dadi komandan angkatan laut sing sukses banget, iku sing numpes kekuwatan segara ing Athena.


Plutarch nulis babagan dheweke:

"Lysander tansaya mlarat lan nuduhake ketaatan paling gedhe kanggo tatanan lan adat istiadat bapak lan watak lanang sing sejatine, asing karo kabeh kabungahan, kajaba sing ditampa dening wong, diubengi dening pakurmatan kanggo tumindak sing apik banget ...
Ambisi lan rasa ngelak kanggo kaunggulan diilhami kanthi kuat dening Lysander dening pendidikan Spartan, lan siji ora bisa nganggep sifat alami dheweke dadi alasan iki ...
Fitur mbedakake utama iku kemampuan kanggo gampang keno mlarat: ora bisa seduced lan bribed karo dhuwit, nanging, senadyan iki, kang enriched tanah air.

Nanging mung kamenangan Lysander, miturut Plutarch, sing nggawe Sparta "egois, lan amarga kesalahane Sparta ilang rasa hormat sing sadurunge wis disenengi amarga ora peduli karo kasugihan."

Plutarch uga laporan sing ing alam Lysander

"Ana liyane servility kanggo wong kuwat saka khas Spartans, lan ing cilik saka perlu, kang tenang nandhang beban autokrasi wong liya."

Lysander piyambak ora weruh apa-apa isin ing iki, lan ngandika:

"Ing endi kulit singa ora cocog, sampeyan kudu nutupi nganggo rubah."

Ukara kasebut uga digandhengake karo dheweke, sing tegese wis suwe dipelajari kanthi intuisi dening politisi sukses, sanajan dheweke durung nate maca Plutarch lan penulis liyane:

"Bocah-bocah diapusi nalika dolanan dhuwit, lan wong diwasa diapusi kanthi sumpah."

LAN:

"Sapa sing duwe pedhang ing tangane, dheweke luwih apik ngomong babagan wates."

Murid Lysander yaiku raja Spartan lan komandan pinunjul Agesilaus. Bocah pincang iki, miturut Plutarch, dibedakake

"pengendalian alam lan andhap asor, kanggo, mencorong ing antarane wong enom karo semangat ardent, kepinginan kanggo dadi pisanan ing kabeh ... Agesilaus iki dibedakake dening mituhu lan meekness kuwi sing nindakake kabeh pesenan ora wedi, nanging metu saka kalbu. .”


Pharnabazus lan Agesilaus digambarake dening E. Ollier

Agesilaus sinau babagan Lysander kanthi apik. Panjenenganipun ngandika:

"Yen kita duwe kaadilan, kenapa kita kudu wani?"

"Iku angel kanggo bebarengan tega lan Intelligence."

"Nglanggar tembung iku kadurjanan, nanging kanggo mimpin mungsuh ora mung apik lan mulya, nanging uga lucu lan migunani."

Frasa pungkasan, kanthi cara, padha karo aphorism saka Giacomo Casanova sing misuwur:

"Kanggo ngapusi wong bodho iku kanggo males akal."

Dadi, dina iki kita bakal ngomong babagan Lysander.

Pemuda komandhan


Lysander lair watara taun 452 SM. e. lan asalé rada mulya, dianggep minangka turunan saka Hercules piyambak, yaiku, iku relatif saka raja Spartan saka Dinasti Agiad (wakil sawijining, contone, Leonid misuwur, sing tilar donya ing Pertempuran Thermopylae). Nanging, Lysander ora duwe kaluwihan tinimbang kanca-kancane lan dibesarkan ing posisi sing padha karo kabeh wong - kanthi semangat Spartan sing ketat.


Christoffer Wilhelm Eckersberg. lanang Spartan


Fernand Sabatte. "Spartan nuduhake helot mabuk marang putra-putrane"

Wiwit cilik, dheweke narik kawigatosan amarga kabisan lan kemampuane kanggo srawung karo wong (sing Plutarch, mbokmenawa ora bener, diarani "kepatuhan"). Nalika Lysander umur 21 taun, Perang Peloponnesia sing kejam lan berdarah (431-404 SM) diwiwiti ing Hellas, ing ngendi Uni Peloponnesia sing dipimpin Sparta ditentang dening Delian utawa Liga Maritim, digawe dening Athena.


aliansi Peloponnesia lan Delian

Tahap pisanan (Perang Archidamus - dijenengi miturut raja Sparta) rampung kanthi kekeselen para pihak, pati ing Pertempuran Amphipolis (422 SM) para pimpinan "partai perang" - Cleon Athena lan Spartan Brasidas, lan kesimpulan saka Perdamaian Nikiev ing 421 taun SM e. Ing 413, Ionia (Perang Dekeleian) wiwit. Lysander mbokmenawa njupuk bagéyan ing gelut ing loro kampanye.

Lawan gedhe saka Lysander


Untunge kanggo Sparta, wong Athena ing taun 415 SM. e. ing tuduhan adoh-fetched lan ora adil, padha mutusaké kanggo ngadili Alcibiades, ponakan saka Pericles lan murid saka Socrates, sing nuduhake janji gedhe lan bakal dadi politisi lan komandan pinunjul.



Salinan Romawi saka herm Athena sing dinuga najisake dening Alcibiades

Claudius Elian langsung nyatakake:

"Wong Athena ngelingi Alcibiades saka Sisilia (ing ngendi dheweke dadi salah sawijining ahli strategi) kanggo diadili lan dihukum mati."

Alcibiades pindhah menyang Sparta, ing ngendi dheweke ngerti yen dheweke diukum pati ing tanah air, lan kabeh barang-barange dirampas. Mratelakake yen dheweke bakal mbuktekake yen dheweke isih urip, dheweke mbujuk panguwasa Lacedaemon kanggo mbantu Syracuse sing dikepung - lan ing pimpinan Spartan Gylippus, Sisilia ngalahake armada Athena 200 kapal lan pasukan ekspedisi, kanthi jumlah nganti 40 ewu. wong. Alcibiades menehi saran marang Spartans kanggo manggoni lan nggunakake wilayah Dekeley, dumunung ing sisih lor Athena, minangka foothold permanen - lan bab 20 ewu abdi Athenian tindak menyang sisih Spartans, lan Uni Delian wiwit ambruk sadurunge mata kita. Alcibiades ngusulake supaya Spartans mbangun armada, lan nguripake menyang Persia kanggo dhuwit kanggo construction sawijining.

Untunge kanggo wong Athena, Alcibiades ora bisa nolak lan ngrayu garwane Raja Agis II Timaeus ing Sparta, sing nglairake anak lanang saka dheweke. Sawisé iku, dheweke luwih seneng pindhah menyang Asia Minor, sing dadi kagungane wong Persia, ing kana dheweke menehi saran marang satrap Tissaphernes supaya nolak dhuwit Spartan kanggo armada, nyatakake yen kekeselen loro-lorone ana gunane kanggo Persia. Wong-wong Athena, nekat lan ditindhes saka kabeh pihak, duwe "pikiran sing jelas", lan ing taun 411 SM. e padha nguripake kanggo Alcibiades karo panjalukan kanggo dadi komandan armada.

Kanggo 4 taun, dheweke menang sawetara kamenangan ing darat lan segara, kalebu ing Abydos, ing Cyzicus, cedhak Chalcedon, kutha Selymbria lan Byzantium dijupuk. Ing taun 407 SM. e. Alcibiades triumphantly bali menyang Athena, ing ngendi dheweke ditampa kanthi antusias dening warga kutha lan nampa jabatan ahli strategi otokrat - panglima kabeh angkatan bersenjata.


Wong akeh menehi salam marang Alcibiades nalika mlebu ing Athena ing taun 407 SM. e. Ilustrasi saka buku Mary McGregor "История Yunani marang lanang lan wadon

Ing taun sing padha, Lysander diangkat dadi navarch armada Spartan. Nanging, nasib ora ngidini kanggo mangerteni ing confrontation pribadi karo Alcibiades sing ing wayahe iku komandan paling apik lan komandan angkatan laut Hellas.

Juruwilujeng Sparta


Lysander dadi komandan armada Spartan ing wektu sing angel kanggo kebijakane. Dheweke nggawe keputusan sing ora populer nanging bener kanggo ngindhari perang nganti kapal anyar rampung lan armada Lacedaemon entuk kaunggulan saka Athena.

Dheweke bisa nyebabake kekalahan pisanan ing Athena ing perang ing Cape Notius - ing Februari 406 SM. e. (miturut sumber liyane - ing Desember 407 SM). Ing kene, yen ora ana Alcibiades, juru mudi kapal Antiochus, sing bertentangan karo larangan kategoris, mlebu perang karo Lysander. Kapal kapal Atena diserang lan dicemplungake dening telung trireme Spartan, Antiokhus tiwas, kapal liyane mlayu, lan Spartan kleleb 22. Miturut tradhisi, wong Athena nunjuk Alcibiades guilty saka kekalahan, njabut dheweke saka komando.

Dihina, Alcibiades ninggalake Athena, manggon ing bètèng cilik sing wis direbut sadurungé ing wilayah Thracian Chersonesos (ing semenanjung Gallipoli cedhak Dardanelles). Nanging Lysander, sing menang pinunjul kamenangan, mundur: posisi komando paling dhuwur ing Sparta mung bisa dianakaké kanggo setahun - iki biaya demokrasi. Dhèwèké diganti déning Kallikratidas, sing wiwitané sukses ing tawuran karo wong Athena ing cedhak kutha Mytilene, nanging banjur ing Agustus 406 SM. e. kalah lan tiwas ing perang Kapuloan Arginus.

Kanthi dana pungkasan (kalebu bantuan Persia), Spartan mbentuk skuadron 170 kapal perang. Arak tartamtu dilebokake ing kepala armada iki, nanging, ing panjaluk saka sekutu Sparta lan malah gubernur Persia ing Asia Minor, Pangeran Cyrus, perintah nyata ditindakake dening Lysander (sing durung bisa resmi nyekel pos navarch).

Ing musim gugur taun 405 SM. e. Alcibiades sinau manawa armada Athena saka 180 kapal ngadeg ing pesisir Eropah Hellespont (Dardanelles) cedhak tutuk kali Egospotama, sing mili ngelawan kutha Lampsak (ing ngendi kapal Lysander dumunung). Dheweke nyoba kanthi sia-sia kanggo ngelingake ahli strategi Athena Konon babagan bebaya posisi sing dipilih lan mbujuk dheweke kanggo njupuk kapal menyang kutha Sest - dheweke malah ora ngrungokake komandan paling apik ing Athena.

Kapal Spartan ngadeg nganggur kanggo 4 dina, Lysander evaded perang lan nuduhake indecision ing saben cara bisa. Banjur, milih wayahe sing trep, dheweke mimpin kapal kanggo nyerang triremes Athena, sing ora duwe wektu kanggo pindhah menyang segara lan dirusak ing pelabuhan, mung 8 wong sing bisa lolos menyang Siprus, kapal sing kaping sanga nyabrang menyang Athena. karo kabar saka bilai pungkasan.


Situs Peperangan Aegospotami

Sauntara kuwi, wadyabala Spartan ndharat ngrusak kémah daratan tentara Athena. Kerugian wong Athena nganti 20 ewu wong sing tiwas, 3 ewu prajurit dicekel. Amarga wedi nyoba ing Athena, Conon mlayu menyang Persia. Lysander, ing pungkasan taun, dijupuk Byzantium, Chalcedon, Aegina, Salamis, Milos lan Thassos.

Alcibiades ninggalake papan perlindungan ing Thracian Chersonese lan golek perlindungan saka satrap Persia Phrygia Pharnabazus. Ing kene dheweke bakal dipateni dening wong Persia kanthi panjaluk mendesak saka panguwasa anyar Athena, sing didhukung dening Lysander: malah Alcibiades, diusir lan dirampas dana, isih wedi karo kemungkinan bali anyar.


Pembunuhan Alcibiades ing ukiran abad pertengahan

Atena bangga diblokir saka kabeh pinggir: raja Spartan Agis II lan Pausanias mimpin tentara darat, Lysander ngubengi kutha saka segara.


Lysander ing njaba tembok Athena, lithograph abad ka-XNUMX

Ing wiwitan April 404 SM. e. kutha capitulated, panguwasa Athena nyerahke kanggo Spartans meh kabeh kapal perang isih (kajaba 12) lan padha dipeksa numpes Tembok Long. Ing wektu sing padha, wong Spartan dadi luwih moderat ing panjaluke tinimbang sekutune: Korintus lan Thebes nuntut karusakan lengkap Atena.
Garnisun Spartan diselehake ing Acropolis Athena, kekuwatan ing kutha kasebut ditransfer menyang "telung puluh tiran". Nalika iku para pematung wiwit ngukir gambar Lysander, para pujangga nyipta pujian kanggo pakurmatan, lan ing sawetara kutha Yunani ing Asia Minor malah wiwit menehi pakurmatan ilahi. Mangkono mungkasi Perang Peloponnesia 27 taun.

Pati pahlawan



Patung kepala Lysander

Ing taun 398 SM. e. Raja Spartan Agis II séda. Thanks kanggo dhukungan saka Lysander, mantan murid kang, Agesilaus II, dadi raja anyar dinasti iki: kang dibusak saka panguwasa Leotichid Pangeran, kang everyone dianggep putra saka Alcibiades.

Nanging, Agesilaus wis cemburu marang kamulyan saka mentor, iki beban dening care saka Lysander, lan mulane, arep perang sabanjuré, ninggalake wong ing Sparta. Agesilaus bener-bener wedi yen Lysander, sing wis pengalaman lan nduweni wewenang sing ora diragukan, bakal ngilangi dheweke saka komando. Lan posisi Sparta serius: koalisi anti-Spartan kuat anyar kawangun, kang, saliyane kanggo diusir "tiran" Athena, kalebu Thebes, Corinth, Argos lan kawicaksanan Segara Aegean. Sing diarani Perang Korintus (396-387 SM) diwiwiti.

Ing kahanan kasebut, ing musim gugur 395 SM. e. raja Sparta kapindho, Pausanias, nguripake kanggo Lysander. Agesilaus, ing wektu iku, perang ing Asia Minor, lan banjur tentara bayaran Yunani Cyrus the Younger perang ing tentara - peserta ing "Anabasis" misuwur).

Detasemen Lysander pindhah menyang Thebes, ing ngendi dheweke kudu ketemu karo tentara utama Pausanias. Miturut sawetara laporan, Lysander karo 600 hoplites Spartan lan babagan sewu prajurit saka allies, dheweke gabung karo milisi Phocians, Eteans, Heracleians lan Melians. Kutha Orchomenus ing Boeotia Kulon mbukak gapura kanggo dheweke. Mutusake kanggo nolak kutha Coronea, Lysander ngliwati lan tumuju Galiart.

Pausanias, sing ana ing Plataea (ana nganti 6 ewu wong ing tentara mung hoplites), Lysander ngirim layang sing nuduhake gerakan detasemen lan wektu tekan Galiart. Layang iki dicegat dening Thebans, lan pasukan Pausanias ora nyepetake gerakane. Thebans ngatur kanggo narik munggah cadangan kanggo Galiart: bagéan saka pasukan dikiataken garnisun, nanging pasukan utama njupuk posisi ing lereng gunung kidul-kulon kutha - nganti 4 ewu hoplites, bab sewu prajurit entheng bersenjata lan sawetara. wong jaranan satus.

Tanpa ngenteni Pausanias, Lysander wiwit nyiapake pasukane ing formasi perang, nanging Thebans nyerang luwih dhisik - sajrone kurban sing digawa Lysander sadurunge pambentukan prajurite. Pukulan kasebut ditindakake saka ngarep lan ing sisih kiwa Spartan. Lysander, sing ana ing ngarepe baris, ambruk salah siji saka pisanan, malah nelpon jeneng jawata sing inflicted tatu mortal ing wong - Neochorus.

Spartans, sawise ilang komandhane, mundur menyang bukit, nanging kene padha mandheg lan malah counterattacked mungsuh, mbuwang wong bali menyang tembok kutha. Lan ing dina candhake wadyabala Pausanias nyedhaki. Thebans ngumumake yen bakal nyerahake mayit wong sing wis mati (kalebu Lysander) mung yen tentara Spartan mundur saka Boeotia.

Kangge, penting banget ditempelake ing kuburan pantes prajurit tiba ing dina iku, kasus diterangake nalika pimpinan militèr dilebokake ing pengadilan yen padha ora setuju karo mungsuh ing extradition saka awak prajurit. Dadi, sawise kamenangan armada Athena ing perang angkatan laut Perang Peloponnesia cedhak Kapuloan Arginus (406 SM), badai pecah, sing ngalangi koleksi mayit prajurit mati. Loro ahli strategi mutusake ora bali menyang Athena, enem liyane bali, ngarep-arep kanggo mbenerake awake dhewe - lan dihukum pati (antarane yaiku putrane Pericles lan hetaera Aspasia sing misuwur).

Pausanias mundur, sanajan sawetara veteran nuntut nyerang mungsuh lan ngrebut awak kanca-kancane ing perang anyar. Plutarch laporan:

"Lysander dikubur langsung ing njaba Boeotia, ing tanah Panopia sing ramah lan sekutu. Saiki ana tugu ing dalan saka Delphi menyang Chaeronea.

Sungkowo lan kuciwo saka Spartans dadi gedhe sing Pausanias, wedi nyoba saka ephors ing tuduhan tundha sengaja, kang mimpin kanggo pati saka Lysander, ora wani bali menyang tanah air. Piyambakipun tindak dhateng Tegea, ing pundi piyambakipun nglampahi taun-taun pungkasan gesangipun (tilar donya sawisé taun 380 SM).

Navarch Athena Konon lan tiran kutha Siprus Salamina Evagor ing taun 394 SM. e. ngalahaké armada Spartan ing Pertempuran Knidus. Sawise kamenangan ing Athena, "Tembok Panjang" (menyang pelabuhan Piraeus) dibalèkaké. Ahli strategi Athena Iphicrates, sing dianggep minangka pencipta pasukan anyar - peltast, ing taun 390 SM. e. ngalahaké wong Spartan ing Korintus.

Panglima Sparta pungkasan, Raja Agesilaus II, sing sukses perang ing Asia Minor, kepeksa bali menyang Yunani. Bebarengan karo navarch Antalkid, dheweke bisa entuk kamenangan ing Perang Korintus, sing rampung ing taun 386 SM. e. kesimpulan ing Susa saka prajanjèn perdamaian Royal disebut. Nanging ing ngarep ana perang karo Uni Boeotian, sing pasukane dipimpin dening Epaminondas lan Pelopidas. Lan ing Sparta ora ana maneh komandan tingkat Lysander lan Agesilaus.
Pengarang:
112 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Korsar4
    Korsar4 10. mars 2023 06:08
    + 16
    Matur nuwun, Valery!

    Aku pengin menehi sumber liyane aphorisms lan informasi bab Sparta.

    Populasi Sparta dipérang dadi telung estates: Spartans, perieks lan helots.
    Spartan minangka bangsawan lokal, nindakake senam, telanjang lan umume nyetel nada.
    Senam Periakami dilarang. Nanging, padha mbayar pajeg.
    Helots, utawa, ing tembung saka wits lokal, ing "under-Ek" wis paling awon kabeh. Padha mbudidaya sawah, perang lan kerep mbalela marang bendarane. Sing terakhir, supaya bisa ngalahake wong-wong mau, teka karo sing disebut cryptia, yaiku, mung ing jam tartamtu, dheweke mateni kabeh helot sing ditemoni. Obat iki cepet-cepet meksa wong-wong helot dadi sadar lan urip kanthi kepenak.
    1. Pamburu 2
      Pamburu 2 10. mars 2023 06:28
      +9
      Kutipan saka Korsar4
      Matur nuwun, Valery!

      Sarujuk hi Artikel liyane sing apik, digambarake kanthi apik!
      Sparta sejatine minangka fenomena ing pangembangan negara, topik sing menarik lan ekstensif!
      1. Korsar4
        Korsar4 10. mars 2023 06:43
        + 11
        Asosiasi liyane sing terus-terusan muncul ing wayah esuk: Garin-Mikhailovsky "Gymnasium siswa".

        Dheweke bisa uga ditantang nggambar peta Yunani Kuno.
        Nanging generasi kita - nyoba teka-teki.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 10. mars 2023 06:50
          + 12
          Umumé, ora pitakonan, aku bakal tarik. Nanging aku duwe asosiasi sing stabil karo "Crow's Slobidka", sing bocah-bocah sekolah ora ngerti.
          1. Korsar4
            Korsar4 10. mars 2023 07:04
            + 10
            Lan saben dasawarsa ninggalake tandha.

            Ana mesthi ana bedane antarane fantasi lan kemampuan kanggo nggambar.

            Masalah karo drawing dikembangaké menyang forging karo drawing.

            Lan ing taun pisanan aku kena kabeh titik perih: matématika, gambar, lan kimia anorganik.
      2. Richard
        Richard 10. mars 2023 09:06
        + 11
        Struktur lan karakteristik tentara Spartan
        Ing risalah The State Structure of the Lacedaemonians, Xenophon menehi katrangan rinci babagan carane tentara Spartan diatur ing jamane.
        Persenjataan saka Spartan yaiku tumbak, pedhang cendhak lan senjata protèktif: tameng bunder, helem, cangkang ing dhadha lan legging. Bobot senjata protèktif tekan bakat (34 kg).Pejuang sing bersenjata abot diarani hoplite. Tentara Spartan uga kalebu pejuang sing bersenjata entheng, sing gamane yaiku tumbak, panah utawa busur kanthi panah. Sing bersenjata akeh utamane wong Spartan - warga negara lengkap, lan sing bersenjata entheng yaiku perieks lan helot. Basis tentara Spartan yaiku hoplite, sing cacahe kira-kira 5-6 ewu wong. Kira-kira sadurunge Perang Peloponnesia, warga lengkap lan perieks njabat lan perang ing unit beda. Pasukan jaranan lan kréta-kréta ing Sparta ora akèh, awit ing tlatah kang didadèkaké kawicaksanan iku nduwèni tlatah kang ora rata, dadi angèl kanggo nglatih.
        Hoplite pisanan dipérang dadi 5 lochoses, lan ing pungkasan abad kaping 8 SM. e. sawise reformasi militer raja Spartan Cleomenes III. Tentara Spartan duwe 64 lochos. Ing abad IV SM. e. struktur organisasi tentara Spartan dadi luwih rumit. Divisi paling sithik yaiku sedulur, utawa enomotia (128 wong); loro sedulur sing dadi pentiokostis (256 wong); rong pentiocostis mbentuk lochos (1024 wong); papat lochos arupi mora (2 wong). Kabeh hoplite minangka bagéan saka siji phalanx, yaiku sistem linear spearmen. The Spartan phalanx dibangun wolung rangking jero. Jarak antarane garis ing pamindhahan yaiku 1 m, nalika nyerang - 0,5 m, nalika ngusir serangan - 8 m. Kanthi populasi 5,5 ewu wong, phalanx sing ana ing ngarep tekan 1 tahap (kira-kira 300 km.) pindhah adoh tanpa ngganggu urutane, ora bisa lumaku ing medan sing kasar, ora bisa ngoyak mungsuh. Kajaba iku, ing tentara Spartan ana detasemen cilik "tujuan khusus". Dadi, XNUMX wong enom sing paling misuwur nggawe lochos kraton - detasemen pengawal kerajaan.
        600 prajurit sing dipilih, sing asring nyerang ing ngarep kabeh tentara lan mbantu unit liyane ing kabeh cara, nggawe lochos Skirite.
    2. VlR
      10. mars 2023 06:35
      + 15
      Cryptia minangka mburu para nom-noman Spartan kanggo helot, sing ana ing njaba omah ing wektu sing ora cocog (lan, mula, bisa uga ngrancang ala). Adat kasebut muncul sawise perang Messenian sing paling angel. Iku pelanggaran pidana kanggo matèni helots sing tindakake aturan diwènèhaké dening wong-wong mau. Kajaba iku, nomer tartamtu saka helots diutus kanggo saben Spartiate, thanks kanggo karya kang padha nyumbang kanggo melu ing sissitia - nedha bengi peserta, partisipasi kang ana kewajiban lan kanggo napsu miskin ephors bisa dhawuh kanggo ngalahake. Spartans sing pungkasan karo kontribusi kanggo sissitia padha sangsoro saka kabeh hak. Lan mbayangno kahanan kasebut: prajurit sing pantes dadi wong sing dibuang mung amarga helot sing ditugasake kanggo dheweke mung dijupuk lan dipateni dening sawetara bocah lanang. Mesthi, iki ora mungkin. Mung PR ireng liyane saka mungsuh Sparta.
      1. Korsar4
        Korsar4 10. mars 2023 06:41
        + 11
        Lan crita karo cah lanang lan rubah uga PR? Sawise kabeh, paling kamungkinan, ya. Lan pirang-pirang generasi bocah-bocah sing digawa munggah ing conto kasebut.
        1. VlR
          10. mars 2023 07:07
          + 14
          Kanthi fox - paling, iku konsisten: loro anak wedi sing padha bakal dijupuk lan kaukum, lan Spartan pendidikan, diarahake pendidikan sabar. Lan saiki conto sing padha, sanajan ora ekstrem, bisa dikutip. Ing Kaluga, bocah-bocah wadon cilik (umur prasekolah utawa sekolah dasar) sajrone pagelaran ing salah sawijining Dina Kutha, sawise udan deres ing final, lungguh bebarengan ing puddles - nalika lagi latihan. Iki, kanthi cara, nyebabake nesu ing jaringan sosial, gubernur mbenerake awake dhewe lan janji manawa dheweke saiki bakal nggawe gudang. Lan dheweke ora ngerti apa sing diomongake - dheweke mung nindakake apa sing diwulangake. Aja kekacoan watara amarga sawetara puddles ana?
          1. Korsar4
            Korsar4 10. mars 2023 07:13
            + 10
            Anak-anak luwih percaya marang urip. Lan mbukak kanggo wong-wong mau karo kabeh pinggiran lan werna.

            Iku kaya ora wedi pucks ing hoki werna.
            1. ArchiPhil
              ArchiPhil 10. mars 2023 16:11
              +8
              Kutipan saka Korsar4
              Iku kaya ora wedi pucks ing hoki werna.

              Sugeng Sergey!
              Sampeyan ora wedi pucks nganti tekan pisanan ing bagean awak ngendi wae otot, ana * bruise * Endi balunge, lara banget. ngguyu Nanging ide kasebut jelas. hi
              1. Korsar4
                Korsar4 10. mars 2023 19:18
                +4
                Sugeng rawuh, Seryozha!

                Iki wis ing umur luwih cukup. Lan ing kasenengan kurang cukup bisa ngluwihi.
          2. vet
            vet 10. mars 2023 08:44
            +8
            Sampeyan mung rumangsa bangga yen kita duwe bocah wadon kaya ngono. Nanging mung cilik. Banjur padha wiwit digawa munggah dening TV lan Internet, wong vulgar saka Klub Komedi lan wanita saru saka Stand-up Wanita, Morgenstern lan Danya Milokhin. Lan kanthi lulus kita entuk apa sing kita entuk. Lan panguwasa kayane ora peduli.
            1. lisikat2
              lisikat2 10. mars 2023 18:50
              +5
              Aku bakal nguciwani sampeyan 60% saka sadulur wiwitan, sing ora ana hubungane karo sing kadhaptar, nanging sing umur 40 utawa luwih, ngujo Ksenia Sobchak: "wong wadon mandhiri, conto." Aku bisa ndeleng luwih apik saka njero.
              Sampeyan ora ngerti apa sing kita omongake.
              Ing kutha, 32000 duwe gelar perawat. Nanging mesthi ana sing kerja bareng utawa ngerti kanca-kancane.
              Ing klinik swasta, arrogance kaya kode busana. Pamrentah njaluk gambar.
              Umume wong enom mlayu saka klinik kasebut. Iku angel morally + "intimacy" diwanti-wanti. Wong diwasa ana "untu" tetep. Gaji + "bonus" beda.
              Bener, ora kabeh klinik duwe "strawberries". Yen, dokter kepala iku wanita utawa wong saka jaman Soviet, ana strictly
              1. vet
                vet 11. mars 2023 08:33
                +1
                Apa gunane bantahan sampeyan? Aku nulis yen bocah-bocah wadon cilik kita apik banget. nanging padha ngrusak dening TV, Internet, padha Sobchak. Apa sampeyan ngomong babagan?
        2. lele
          lele 10. mars 2023 15:42
          +3
          Lan pirang-pirang generasi bocah-bocah digawa munggah ing conto kasebut.

          Ing wong-wong mau uga ...


          Sugeng rawuh, Sergey!
          1. lisikat2
            lisikat2 10. mars 2023 18:52
            +4
            Apa iki Pavlik Morozov ngomong karo mbah kakunge?
            1. lele
              lele 10. mars 2023 19:43
              +3
              Luwih, iku mbah kakung ngomong karo dheweke.
              1. lisikat2
                lisikat2 10. mars 2023 20:57
                +1
                Aku ora nemokake kepungkur Soviet, nanging aku ngerti
          2. Korsar4
            Korsar4 10. mars 2023 19:20
            +4
            Sugeng sonten, Konstantin!

            Ana wong wadon - rambute kaya helm,
            kipase mambu fatal lan tipis,
            padha umur telung puluh taun. - Kowe kok, kok
            jiwaku bocah spartan?
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 10. mars 2023 19:42
              +4
              "Ana wong ngunyah paduan kobalt,
              Ana wong sing duwe rolas "ayam myaf",
              Ana bocah-bocah wadon misterius kanthi mata magnet "(C)
              1. Korsar4
                Korsar4 10. mars 2023 21:18
                +1
                Ing giliran saka dikutuk loro rolas
                Bar iku ngalangi dalanku munggah.
            2. lele
              lele 10. mars 2023 20:10
              +2
              Ati-ati supaya kepincut karo kaendahan, kanca!
              Kaendahan lan katresnan iku loro sumber siksa.
              Amarga karajan sing ayu iki ora langgeng:
              Iku nyerang jantung lan - ninggalake tangan.
              1. Korsar4
                Korsar4 10. mars 2023 21:13
                0
                Katentreman langgeng ora mesthi nyenengake ati.
                Ngaso langgeng kanggo piramida abu-abu.
                Lan kanggo lintang sing ngumpul lan tiba
                Mung ana wayahe - wayahe nggumunake.
      2. Mihaylov
        Mihaylov 10. mars 2023 11:02
        + 12
        Kutipan: VLR
        Mesthi, iki ora mungkin. Mung PR ireng liyane saka mungsuh Sparta.

        Ora ana alesan khusus kanggo mangu-mangu anane cryptia, iki minangka adat liar saka sudut pandang wong Yunani liyane, lan akeh diterangake ing tradisi kuno. Lan ana rembugan sing rada dawa babagan asal-usul lan hakekat adat iki, sing wis ana wiwit jaman kuna. Plutarch dhewe, sing njlèntrèhaké cryptia kanthi rinci, nulis manawa iki minangka panemuan Lycurgus (kanthi referensi kanggo Aristoteles), sanajan dheweke percaya yen reguler panggunaan kasebut muncul ora luwih awal tinimbang pambrontakan helots 464.
        Tembung "cryptia" tegese penyergapan utawa papan pandhelikan. Paling kamungkinan, padha asalé saka ritus kuna wiwitan warriors enom, kang ing wangun kuna, amarga spesifik saka hukum militer permanen, iki rubah menyang institusi sosial. Paling kamungkinan iki kedaden sak periode perang Messenian lan populasi untamed Messenian (K. Crimes) pisanan dadi obyek saka serangan. Ora jelas apa cryptia ditrapake kanggo kabeh populasi Helot (Laconian Helots lan Messenian Helots) utawa mung kanggo Messenian Helots.
        Legitimasi cryptia dikhianati dening ritus suci deklarasi perang taunan dening ephors marang helots. Tegese, saka sudut pandang resmi, Spartan padha perang lan ritus rajapati nduweni kabeneran sing sah. Nanging ing wektu sing padha, iki uga nuding metu kanggo liyane saka Yunani negara pisanan free saka helots, utamané Messenians.
    3. Richard
      Richard 10. mars 2023 06:48
      + 11
      Polis Yunani (negara) Lacedaemon, sing asring diarani Sparta sawise kutha utama, didegake ing abad kaping XNUMX-XNUMX. BC e. suku Dorian asing Dimani

      Apa jeneng suku sing nyenengake kuping! eseman
      1. Richard
        Richard 10. mars 2023 07:09
        + 10
        posisi komando paling dhuwur ing Sparta mung bisa dicekel setaun - kuwi biaya demokrasi.

        Wong-wong Romawi banjur ngadopsi iki kanthi nyetel syarat-syarat jabatan kanggo konsul.
      2. Mihaylov
        Mihaylov 10. mars 2023 11:11
        + 13
        Kutipan: Richard
        Apa jeneng suku sing nyenengake kuping!

        Dheweke ora diman kanggo sampeyan! ngguyu
        1. Richard
          Richard 10. mars 2023 12:41
          +3
          Nikolai hi mriksa mail sampeyan
          1. Master Trilobit
            Master Trilobit 10. mars 2023 13:43
            +6
            Nikolai - Panya Kohanku.
            Komrad Mihaylov - Sergey. Yen surat kasebut menyang Nikolai, mesthine bakal bungah, nanging Sergey ora bisa maca. eseman
            1. Richard
              Richard 10. mars 2023 15:01
              +7
              Komrad Mihaylov - Sergey.

              Thanks Michael kanggo mbenerake
              Iki tegese setaun setengah tanpa Internet. Pranyata ora trep. wong bodho Aku njaluk ngapura dear Sergey
              PS. Paket kanggo wajan kanthi bahan babagan Pavel 1
              1. lele
                lele 10. mars 2023 15:26
                +6
                Paket kanggo wajan kanthi bahan babagan Pavel 1

                Aku yakin Nikolai bakal seneng banget. eseman
              2. lisikat2
                lisikat2 10. mars 2023 18:59
                +4
                Richard, aku bisa duwe Pavel 1? Aku uga kasengsem
                Aku kaget dhewe: Aku seneng Catherine 2, wis potret mini: 10x15 digawe, nanging Pavel uga kasengsem, thanks kanggo Valery
                1. Richard
                  Richard 10. mars 2023 19:43
                  +2
                  Ana tumpukan kabeh dokumen mboseni arsip - layang, dekrit. Aku ora mikir bakal narik kawigaten sampeyan. Nicholas serius melu Paul 1 lan jamane
    4. Richard
      Richard 10. mars 2023 07:32
      +8
      Navarch Athena Konon lan tiran kutha Siprus Salamina Evagor ing taun 394 SM. e. ngalahaké armada Spartan ing Pertempuran Knidus.

      Thanks kanggo iki, manungsa nampa ekspresi Latin sing kondhang.
      Agesilaus, sing tekan Boeotia karo tentara, nampa informasi babagan kekalahan Cnidian, nanging ngapusi tentarane, nyatakake Pisander minangka pemenang sing gugur ing perang laut. Kasurung kabar iki, tentara Spartan menang ing perang Coroney. Nalika sabanjure Agesilaus dicela amarga dheweke ngapusi, dheweke kanthi ringkes mangsuli - "mentiram para mim" sing diterjemahake minangka - "goroh kanggo wong sing apik".
    5. ora siji
      ora siji 10. mars 2023 08:38
      + 13
      Aku pengin menehi sumber liyane aphorisms lan informasi bab Sparta.
      Ya, kabeh artikel iki dadi ora luwih ala tinimbang sing diterbitake ing kene.
  2. parusnik
    parusnik 10. mars 2023 06:46
    + 15
    Nanging Lysander, sing menang pinunjul kamenangan, mundur: posisi komando paling dhuwur ing Sparta mung bisa dianakaké kanggo setahun - iki biaya demokrasi.
    Durung dadi adat kanggo ngowahi Konstitusi.
    1. Korsar4
      Korsar4 10. mars 2023 07:06
      + 13
      Lan iki uga ora digatekake dening Teffi:

      Spartans, licik dening alam, ngatur supaya padha tansah duwe loro raja ing wektu sing padha. Para ratu padha padudon, mung kari wong-wong mau. Legislatif Lycurgus mungkasi bacchanalia iki.
      1. parusnik
        parusnik 10. mars 2023 07:13
        + 11
        Lissander, mundur miturut Hukum Fundamental Lycurgus eseman
        1. ora siji
          ora siji 10. mars 2023 08:46
          + 16
          Durung dadi adat kanggo ngowahi Konstitusi.
          "Apa sampeyan hinting ing? Aku takon sampeyan - apa sing sampeyan hinting ing, moncong kraton?!"©
          1. parusnik
            parusnik 10. mars 2023 09:22
            + 11
            Aku takon sampeyan - apa sing sampeyan bayangke, moncong kerajaan?!
            Angger-anggering Toret Lycurgus ora akeh diowahi, padha slamet nganti penaklukan Romawi Hellas ing abad kaping XNUMX SM, nalika prinsip dhasar dilestarekake, urip ora mandheg. Lan apa sing sampeyan pikirake?
            1. ora siji
              ora siji 10. mars 2023 10:13
              + 16
              Semono uga sing tak pikir-pikir, uga aku sing paling tresna marang Pak PeJe.
              1. Korsar4
                Korsar4 10. mars 2023 10:23
                + 10
                Ana trik liyane sing kondhang saka klasik:

                "- Lan aku mangan apel lan katon metu saka jendhela" (c).
              2. parusnik
                parusnik 10. mars 2023 13:38
                +8
                Lan aku uga paling tresna marang Pak PeZhe. Dadi.. sak karepmu.
                "Lan muga-muga bisa bebarengan" (c)
                1. Korsar4
                  Korsar4 10. mars 2023 17:55
                  +5
                  Apa Heffalump tresna babi, lan yen ya, kepiye carane dheweke tresna marang dheweke ...
    2. astra wild2
      astra wild2 10. mars 2023 21:35
      +1
      Alexey, sugeng sonten "nggawe amandemen"
      1) dheweke ora duwe Valentina Tereshkova.
      2) durung duwe wektu kanggo nulis. Lan bakal ana "koreksi".
      Ana sing tansah njaga awake dhewe
  3. Richard
    Richard 10. mars 2023 08:11
    +8
    Mangkono, ing crucibles perang kejem Sparta, menowo kanggo kabeh kita, muncul - negara unik, elit kang prakteke nolak hak istimewa, lan kabeh warga saged prewangan senjata dadi warriors.

    Miturut Plato, Hippocrates, ngucapake frasa sing misuwur "Sampeyan apa sing sampeyan mangan", kasebut minangka conto militansi Spartan lan "godhok ireng".
    Apa iki? Iku bakal menarik banget kanggo krungu versi komentator
    1. parusnik
      parusnik 10. mars 2023 08:33
      + 13
      Apa iki?
      Godhok getih ireng - salah siji pasugatan saka Spartans, godhok saka sikil daging babi lan getih karo lentils, cuka lan uyah, banget nutritious, nanging Spartan ora umum kanggo nambani wong manca karo godhok ireng. Salah siji amarga saka tampilan tartamtu lan rasa sing wedi wong adoh, utawa amarga padha dianggep mung hak istimewa sing. Tamu biasane dilayani kanthi apik.
  4. vet
    vet 10. mars 2023 08:48
    + 12
    "Bocah-bocah diapusi nalika dolanan dhuwit, lan wong diwasa diapusi kanthi sumpah."

    "Nglanggar tembung iku kadurjanan, nanging kanggo mimpin mungsuh ora mung apik lan mulya, nanging uga lucu lan migunani."

    phrases, makna kang wis dawa wis intuisily sinau dening sembarang politisi sukses

    Jujur, luwih becik yen Putin ora nindakake judo ing sekolah, nanging maca Plutarch lan penulis liyane.
    1. lele
      lele 10. mars 2023 15:31
      +4
      Aku sangsi sing apa wis diganti dramatically, kabeh iki glethakaken mudhun malah sadurunge judo. Nyuwun
      1. vet
        vet 11. mars 2023 08:36
        +1
        Aku ora ngerti, apa sampeyan nolak pentinge ngerti sejarah? Mbok menawa Putin wis maca Machiavelli lan Plutarch padha ing wektu, mbok menawa dheweke ora bakal dadi "prasaja" lan naif ing rembugan karo Merkel padha. Padha ditrapake kanggo Gorbachev lan Yeltsin.
  5. Master Trilobit
    Master Trilobit 10. mars 2023 08:49
    + 14
    Kanggo kapentingan, aku ndeleng kaping pirang-pirang jeneng Alcibiades kasebut ing artikel kasebut. kaping sangalas. eseman
    Valery tresna marang karakter iki, senajan angel kanggo aku dhewe kanggo ngerti kok dheweke narik kawigaten wong.
    Umumé, aku iri karo wong Yunani kuno - padha anget, apik, kabeh tuwuh dhewe, ora ana sing kudu ditindakake - mula dheweke nerangake saben langkah, saben tembung, lan saiki kita bisa maca kabeh lan ngujo .. .
    1. ora siji
      ora siji 10. mars 2023 09:12
      + 14
      kaping pirang-pirang jeneng Alcibiades kasebut ing artikel kasebut. kaping sangalas
      Dadi, ora katon. Ora mung kanggo aku, utawa luwih. Loro jeneng iki terus-terusan muter ing sirahku nalika maca - aku malah bingung sapa sing dadi tokoh utama artikel kasebut. Ayat liyane sing dikenal babagan Lenin lan game muni ing latar mburi. Ing sirah. Lissander lan Alcibiades. sedulur. Sing luwih terkenal saka ibu-sajarah.
    2. parusnik
      parusnik 10. mars 2023 09:25
      + 13
      Umumé, aku iri karo wong Yunani kuno - padha duwe anget
      "Iya anget. Ana apel" (c) eseman
      1. ora siji
        ora siji 10. mars 2023 10:12
        + 15
        "Tèh thukul ing kana. Nanging aku ora prelu mrana."
        1. pemotong bolt
          pemotong bolt 10. mars 2023 10:40
          + 10
          Ing kono teh tuwuh
          Teh uga tuwuh ing Inggris ya .
        2. lisikat2
          lisikat2 10. mars 2023 17:14
          +4
          "Aku ora perlu menyang kana", sampeyan mbokmenawa ora seneng teh. Apa sampeyan, kaya umume wong, luwih seneng kopi?
          Aku seneng kopi: esuk, yen aku ora kesusu, aku nyeduh kopi (aku seneng grinding ekstra halus) Arabica Brasil, lan yen aku kesusu, ana sing murah.
          Bojoku entuk bathi, nanging aku duwe aturan ': Aku nahan hawa nafsu lan mbayar dhewe
      2. Master Trilobit
        Master Trilobit 10. mars 2023 14:05
        + 12
        ya
        Lan saiki ana pasta ing pakunjaran ...

        eseman
        Punika ingkang tak pikiraken.
        Negara Yunani kuna pisanan dibentuk ing abad XIII. BC.
        Slavic pisanan, yen kita nimbang negara Samo kaya kuwi, ana ing abad kaping XNUMX. AD
        Kira-kira 1400 taun wis liwati wiwit pambentukan negara Slavia pisanan. Ing wektu iki, Slavs bisa nguwasani energi nuklir, mabur menyang angkasa lan mbangun negara saka Samudra Pasifik nganti Atlantik.
        Wong-wong Yunani, sajrone 1400 taun wiwit pambentukan negara pisanan, ora malah ninggalake sistem budak, lan ilang negarane dhewe setengah milenium sadurunge kadaluwarsa periode iki.
        Pitakonan. Sapa sing maju luwih cepet?
        ngguyu
        1. Mihaylov
          Mihaylov 10. mars 2023 14:17
          +7
          Kutipan: Master Trilobite
          Negara Yunani kuna pisanan dibentuk ing abad XIII. BC.

          Sadurungé: ing abad kaping XNUMX SM wis wis. hi
          1. Master Trilobit
            Master Trilobit 10. mars 2023 15:05
            +7
            utamane. eseman
            Dheweke duwe wektu akeh ... ngguyu
            1. Mihaylov
              Mihaylov 10. mars 2023 15:21
              +5
              Kutipan: Master Trilobite
              Dheweke duwe wektu akeh ...

              Wong Yunani duwe 2 panggilan, lan yen sampeyan ngetung karo Byzantium, banjur 3. hi
              1. Master Trilobit
                Master Trilobit 10. mars 2023 15:42
                +5
                Apa ora ngetung? Proyek Yunani sing paling sukses, miturut pendapatku. Nanging uga rampung dangu. Lan sing anyar piye wae ora nyengsemaken. eseman
                1. Mihaylov
                  Mihaylov 10. mars 2023 16:02
                  +5
                  Kutipan: Master Trilobite
                  Lan sing anyar piye wae ora nyengsemaken.

                  Padha ora nyengsemaken, nanging mbokmenawa kabeh wis rampung kanggo wong-wong mau: kedaden 3 kaping, lan Gusti Allah tresna trinitas. hi
                  Nanging ing umum, kabeh 3 mlaku padha dadi menarik banget.
                  1. Master Trilobit
                    Master Trilobit 10. mars 2023 17:26
                    +4
                    Pisanan - dingerteni - Yunani Kuno. Kapindho yaiku Kakaisaran Bizantium. Lan kaping telu, aku ngetung modernitas, sawise Ottoman, lan, miturut pendapatku, ora nuduhake apa-apa sing menarik, paling ora.
                    Ketoke kita mikir beda, apa aku ilang?
                    1. Mihaylov
                      Mihaylov 10. mars 2023 17:45
                      +4
                      Kutipan: Master Trilobite
                      Pisanan - dingerteni - Yunani Kuno

                      Aku mikir kaya iki:
                      Kapisan yaiku peradaban Mycenaean: umume, tatanan negara wiwitan pisanan ing Eropa (milenium kaping 2 SM)
                      Kapindho yaiku klasik lan Hellenisme: kabeh wis jelas ing kene.
                      Katelu - Bizantium
                      Lan aku kudu ngomong ing kabeh telung kasus padha dileksanakake "karo kabeh dhuwit": meh 3 ewu taun ing ngarep ing tataran, pengaruh ageng ing kabeh peradaban, ing cilik saka Byzantium, malah nemen underestimated. Sapa maneh sing bisa gumunggung?
                      Lan saiki - ya: wong lanang pancen kesel, dheweke pengin ngendhokke ing iyub-iyub, nyedhot retsina sing adhem. hi
                      1. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 10. mars 2023 18:00
                        +4
                        Siji-sijine pitakonan yaiku kepiye Hellas bisa dianggep minangka pewaris peradaban Mycenaean.
                      2. Mihaylov
                        Mihaylov 10. mars 2023 18:07
                        +4
                        Kutipan saka: 3x3zsave
                        Siji-sijine pitakonan yaiku kepiye Hellas bisa dianggep minangka pewaris peradaban Mycenaean.

                        Iku cukup bisa kanggo nimbang, sanajan liwat prisma saka "abad-abad peteng". Kira-kira padha karo Eropah abad tengahan minangka pewaris Kekaisaran Romawi. hi
                      3. 3x3z simpen
                        3x3z simpen 10. mars 2023 18:21
                        +4
                        Aku mikir yen ing kasus kapindho pengaruhe luwih gedhe.
                      4. Mihaylov
                        Mihaylov 10. mars 2023 18:31
                        +3
                        Kutipan saka: 3x3zsave
                        Aku mikir yen ing kasus kapindho pengaruhe luwih gedhe.

                        Ora mangu, nanging ing kawitan uga njupuk Panggonan, sanajan akeh ing ukuran cilik. hi
                      5. Master Trilobit
                        Master Trilobit 10. mars 2023 18:34
                        +3
                        Aku piye wae ... ora kejawab peradaban Mycenaean. eseman Nanging banjur dadi pitakonan: apa babagan Minoan? Apa malah luwih tuwa? Utawa dheweke ora "Yunani" maneh?
                        Ya, ana sing kudu dipikirake. recourse
                      6. Mihaylov
                        Mihaylov 10. mars 2023 18:59
                        +3
                        Kutipan: Master Trilobite
                        piye kabare Minoan? Apa malah luwih tuwa? Utawa dheweke ora "Yunani" maneh?

                        Iku luwih tuwa, nanging ora Yunani. Ketoke, iki durung dadi Indo-Eropah. Basanipun dereng dipun udharaken, senajan sampun dipunlestantunaken (Linear A). Ana akèh versi, kaya biasane, nanging paling kamungkinan iku basa pra-Indo-Eropah, kang durung slamet nganti saiki. hi
                      7. Komentar wis dibusak.
        2. 3x3z simpen
          3x3z simpen 10. mars 2023 18:35
          +3
          Ing wektu iki, Slavs bisa nguwasani energi nuklir, mabur menyang angkasa lan mbangun negara saka Samudra Pasifik nganti Atlantik.
          Mamut jinak...
  6. ora siji
    ora siji 10. mars 2023 08:51
    + 13
    Kanggo wong sing ngaku tresna lan ngalem dheweke banget, Lysander kandha: "Aku duwe bantheng loro ing lapangan lan loro-lorone meneng, nanging aku ngerti banget, sapa sing kerja keras lan sing malas."
  7. Mihaylov
    Mihaylov 10. mars 2023 09:31
    + 13
    Lysander lair watara taun 452 SM. e. lan lair cukup mulya

    Miturut tradhisi kuno, Lysander minangka mothac, Plutarch nuduhake kemiskinan bapak Lysander - Aristocrite, mbok menawa sing terakhir yaiku hypomeion. Sing, asal dubious lan mlarat kang rama digawe karir politik Lysander dawa banget: ing 407 dheweke wis ing dasawarsa kaping lima.
    1. VlR
      10. mars 2023 09:33
      + 11
      Lysander miskin, nanging keturunan saka Hercules: yaiku, sanajan "banyu kapitu ing sele", nanging relatif saka salah siji saka rong dinasti kraton Sparta.
      1. parusnik
        parusnik 10. mars 2023 09:54
        + 11
        nanging keturunan saka Hercules
        Saiki, sampeyan maca komentar, kabeh saka kulawarga Rurik, salah siji Romanovs, utawa kulawarga boyar liyane. ngguyu
      2. ora siji
        ora siji 10. mars 2023 10:11
        + 11
        Lysander miskin
        Iku misale jek sing iki meh mung kautaman kang.. Yen maca Plutarch
        ambisi Lysander nglarani mung kanggo wong sing manggoni panggonan pisanan ing negara lan padha karo wong ing kamulyan. Nanging, flattery wong liya mimpin kanggo kasunyatan sing, bebarengan karo ambisi, arrogance lan intoleransi muncul ing karakter. Ora ana pakurmatan utawa paukuman, dheweke ngerti langkah-langkah sing ana ing pamrentahan sing demokratis: dheweke duwe kekuwatan tirani tanpa wates ing kutha-kutha minangka ganjaran kanggo kekancan lan keramahan, lan mung matine mungsuh sing disengiti sing bisa nenangake nesu - mungsuh Lysander. ora diijini lunga menyang pengasingan. Ing Miletus, amarga wedi yen para pemimpine rakyat ora bakal mlayu, lan kepengin nggodho wong-wong sing padha ndhelik, dheweke sumpah ora bakal tumindak panganiaya. Padha pracaya marang: sawetara tetep, liyane ninggalake papan perlindungan, lan wong loro - lan ora kurang saka wolung atus - kanggo kaukum dening oligarki. Jumlah panyengkuyung saka wong sing tiwas ing kutha-kutha umume ora bisa diitung; Lysander dieksekusi, ora mung ngukum kesalahane, nanging uga nyenengake kanca-kancane, ing endi wae dheweke nulungi dheweke kanggo ngrampungake skor karo akeh mungsuh lan nyenengi kepentingan pribadi sing ora kepenak. Mulane, tembung saka Eteocles Lacedaemonian sing Yunani ora bisa nanggung loro Lysanders dadi misuwur. Theophrastus ngandika yen Archestratus ngandika bab Alcibiades padha. Nanging Alcibiades utamané intolerance kanggo arrogance kang, passion kanggo kemewahan lan poto-karep, nalika daya Lysander digawe kang kejem emosi abot lan elek.
    2. parusnik
      parusnik 10. mars 2023 09:52
      +7
      Sing, asal dubious lan mlarat kang rama ndadekake karir politik Lysander dawa banget.
      "Elevator sosial" banjur kerja alon-alon.Sistem budak. eseman
  8. Kandel
    Kandel 10. mars 2023 10:46
    + 12
    hi Valery. Matur nuwun kanggo artikel. Iku banget menarik.
    Nanging, aku kudu nyathet yen tembung "ukiran abad pertengahan" meh dadi oxymoron. Utamane nalika etsa ditampilake (ora luwih awal saka abad kaping 16) kanthi gaya klasik (ora luwih awal saka abad kaping 17)
    1. pelaut senior
      pelaut senior 10. mars 2023 11:25
      + 10
      Quote: Tebal
      frasa "ukiran abad pertengahan" meh dadi oxymoron.

      Aku uga mikir babagan iki :)
    2. balabol
      balabol 10. mars 2023 15:12
      +5
      Iki minangka karya Hermann Vogel. Awal teken bisa katon ing gambar.
      Hermann Vogel (Jerman: Hermann Vogel; 16 Oktober 1854[1], Plauen, Karajan Saxony - 22 Februari 1921[1], Burgstein, Vogtland[2]) ya iku ilustrator Jerman.
      Vogel lair ing Plauen saka kulawarga arsitek. Saka 1874 nganti 1875 dheweke sinau ing Akademi Seni Dresden.
      Banjur dheweke kerja ing penerbitan Braun & Schneider lan dadi salah sawijining pendiri Persatuan Seni Jerman (Deutsche Kunstgesellschaft).


      Ukuran lengkap kanthi caption sing katon
      Ilustrasi Vogel muncul ing edisi 1881 saka Andersen's Selected Tales, edisi 1887 saka Museus Tales, lan ing taun 1891 dheweke nggambarake Gustaf Schalk The Nibelungen. Saka taun 1896 nganti 1899 karyane diklumpukake ing rong jilid. Jilid 3 lan 4 muncul ing taun 1903 lan 1908. Vogel tilar donya ing Krebes ing Saxony.
      1. Kandel
        Kandel 10. mars 2023 16:03
        +4
        hi Matur nuwun Vladimir. Iku apik yen sampeyan nemokake penulis. Aku meh kaya iki, abad ka-19 lan bakal tanggal engraving. eseman
        1. balabol
          balabol 10. mars 2023 18:55
          +5
          Gambar ing ndhuwur langsung curiga karo romantisme Jerman ing abad kaping 19. 15-16 abad isih beda. Uga unik lan bisa dingerteni.
          Punika "Telu Prajurit"

          Iki Daniel Hopfer Sepuh (Jerman Daniel Hopfer, 1470, Kaufbeuren - 1536, Augsburg) - seniman Jerman saka Renaissance Lor, engraver lan gunsmith. Salah siji sing pisanan nggunakake teknik etsa. Dheweke duwe akeh karya sing nggambarake prajurit lan kabeh padha "sopan santun", nggantheng. Sawetara celonone worth iku.
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 10. mars 2023 19:03
            +2
            lan kabeh kuwi "sopan", nggantheng.
            Apa maning dadi Landsknechts?
            Anggur, wanita lan gombal!
            Hello Vladimir!
            1. balabol
              balabol 10. mars 2023 19:54
              +2
              Inggih, padha kelangan. Nalika milih gambar kanggo conto, "macet", looking ing magnificence iki. Lan Durer, aku mung tresna marang dheweke.
              1. 3x3z simpen
                3x3z simpen 10. mars 2023 20:15
                +1
                Yen dideleng saka sandhangan, "kapten" iku "ing perang pungkasan."
              2. Kandel
                Kandel 10. mars 2023 21:59
                0
                A looter uga pantes lan arsonist, pejuang ardent kanggo pribadi lan ora banget pribadi, favorit saka perampok lan wong umume nengsemake - Bernhard Rothbart.
                Artis Mikhail Ivanov
                (Muga-muga dheweke ora nesu amarga nggunakake karya iki ... Sawise kabeh, iki dijupuk saka "portofolio resmi") eseman
                1. balabol
                  balabol 10. mars 2023 23:55
                  +2
                  Ya wis, matur nuwun. Ilustrator kanthi profesi, dheweke seneng karo sejarah militer. Kanggo kula, iku karya sing pantes banget. Ing asas, kostum militer, utamane abad pertengahan, minangka topik sing subur.
  9. Mihaylov
    Mihaylov 10. mars 2023 12:23
    + 12
    Sayange, artikel kasebut ora ngemot perkara sing paling menarik sing ana hubungane karo Lysander - gambaran babagan sing diarani "kekuwatan Lysander", yaiku, sistem hubungan internasional sing kompleks sing dibangun Lysander adhedhasar lembaga decarchies lan harmonis. . Miturut tradhisi kuno, Lysander minangka organizer lan inspirasi ideologi saka "Kakaisaran Spartan", sing runtuh nalika urip Lysander dhewe.
    1. parusnik
      parusnik 10. mars 2023 13:42
      +3
      ambruk kang njupuk Panggonan sak urip Lysander piyambak.
      Iki beda. eseman Gambar padhang pahlawan ambruk eseman
  10. vladcub
    vladcub 10. mars 2023 16:40
    +7
    Valery, kaya biasane, ing tingkat.
    Aku maca lan mikir: Alquiad lan Lysander padha mungsuh pantes.
    Nanging Alquiades dipatèni kanthi khianat, lan Lysander mati ing perang
  11. lisikat2
    lisikat2 10. mars 2023 16:59
    +5
    "sumpah ora bakal ndandani kekerasan" ngapusi rakyat lan ora ana rasa getun.
    Sabdaku, tegese aku arep nindakake apa sing daklakoni nganggo tembungku.
    Valery, ing wiwitan, nalika aku maca, aku kepengin ngomong: bocah wadon sing pinter, nanging saiki aku arep ngomong yen dheweke iku scoundrel!
  12. depressant
    depressant 10. mars 2023 17:29
    +5
    "Masa kepungkur ora bisa diganti," ujare fisikawan kasebut. "Lajeng kita mbayar apa?" sejarawan mbantah.

    Dina liwati ora produktif, nanging aku maca artikel ing antarane karya lan entuk kesimpulan:
    kaping ganti, lan karo wong-wong mau cara sing populasi keluwihan dibuwang saka owah-owahan.
    Mung ide daur ulang sing tetep.
    Nanging ayu banget ing jaman kuna!
    wassat )))
    Sawetara jeneng worth iku.
    1. VlR
      10. mars 2023 18:16
      +5
      Apa jeneng M. Uspensky:
      Master sampeyan! Zhikhar ngandika kanthi hormat. - Jeneng apa wae,
      Algernon piyambak punika worth soko! Oh, yen aku dadi Algernon, semono uga jagad iki
      pecah bata! Mung rong jeneng sing aku ora seneng - Gawain, ya
      Tristan.
      - Sampeyan banget nggatekake, sedulurku. Nanging sing ala, contone,
      Tristan?
      - Katon kaya diare.
      Yar-Tur grimis.
      - Ngerti yen wong enom iki preoccupied karo soko, Aku disebut Tristan, kang
      berarti sedih...
      - Ya, sampeyan bakal sedhih amarga penyakit kasebut ...
      1. depressant
        depressant 10. mars 2023 18:36
        +7
        Ketawa...
        Sampeyan ngerti, apa wae sing diarani sawetara - uga, ana, Agung, Sun-faced - kabeh zat padha dadi metu. Lan sawetara pancen apik banget sanajan kanthi jeneng sing ora apik.
        Aku wiwit tokoh metu sing kita duwe jeneng unsightly?
        Ora ketemu. Jeneng samaran dijupuk, dikutuk wassat )))
        Ya, lan judhul artikel apik, muter ing tembung.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 10. mars 2023 18:47
          +6
          Aku wiwit tokoh metu sing kita duwe jeneng unsightly?
          "Siji diarani Evdondohya, lan sing nomer loro yaiku Snandulya" (C)
          1. depressant
            depressant 10. mars 2023 19:05
            +3
            Umumé, aku kasengsem)))

            Pranyata ana wong sing ing sawijining wektu ndhudhuk direktori telpon Moskow (apa saiki ana hubungane karo jaman mobilisasi lengkap populasi?), dadi ana!...
            Nanging yen ing konteks artikel kanthi ekspansi konteks menyang transfer menyang jaman sing beda-beda, banjur .... Kene loro komandan Rusia kanthi jeneng sing beda, nanging padha. Lan yen sampeyan menehi jeneng kasebut marang wong sing liwat kanthi acak sing wis lali karo kurikulum sekolah lan ora ngerti apa sing kedadeyan, lan takon sapa sing paling apik, yen sing liyane mung misuwur, mula wong kasebut mesthi bakal menehi jawaban sing bener. Kakuwatan swara.
            1. 3x3z simpen
              3x3z simpen 10. mars 2023 19:14
              +5
              ana wong sing ing siji wektu ndudhuk munggah direktori telpon Moscow
              Ing gilirane taun nineties-nol ana tembung lucu: "Aku maca pager bapakku. Aku mikir banget."
            2. 3x3z simpen
              3x3z simpen 10. mars 2023 19:20
              +3
              (Apa saiki ana hubungane karo era mobilisasi lengkap populasi?),
              Sampeyan, Lyudmila Yakovlevna, minangka nominasi nomer loro kanggo judhul "Teori konspirasi sumber daya paling apik", kudu ngerti yen kita kabeh ana ing sangisore M(i)ler!
              1. depressant
                depressant 10. mars 2023 19:39
                +2
                kita kabeh ing hood M (lan) ler!

                Mesthi kita ngerti!
                Aku ngakoni, homegrown Muller saiki malah langsung.
                Mulane, aku percaya yen jeneng "Lysander" salah sijine gagasan babagan sifat kewan, sing, yen ditemokake ing tlatah Yunani ing jaman kuna, ora diarani "rubah", nanging ing sawetara cara liyane, minangka asil saka Lysander diaktifake metu dadi fellow tribesmen licik miturut kahanan aktivitas sing, lan ora miturut swara saka jeneng.
                Nanging ketepakan iku lucu kanggo kita! ngguyu )))
        2. Korsar4
          Korsar4 10. mars 2023 19:25
          +4
          Aku kudu ngutip hooligan:

          Aku bakal ngerti yen bakal dadi unprepossessingly,
          Aku bakal mbusak tangan drijiku,
          Lan aku bakal lungguh ing omah tanpa pantai,
          Adoh saka rod gedhe kuat ...
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 10. mars 2023 19:32
            +4
            ya wis. Saka lamaran menyang kantor kejaksaan.
            "Aku mlaku-mlaku ing dalan kanthi rada mabuk, wong papat ketemu aku, aku njaluk udud. Aku lungguh lan ngrokok."
    2. lisikat2
      lisikat2 10. mars 2023 19:04
      +3
      Lyudmila Yakovovlevna, bungah kanggo ndeleng sampeyan. Aku kangen kabecikanmu
    3. Komentar wis dibusak.
  13. lisikat2
    lisikat2 10. mars 2023 19:02
    +4
    Valery, lan sing ngandika: "Aku sengit kapercayan sampeyan, nanging aku bakal mati supaya padha bisa nyebut wong"?
    1. VlR
      10. mars 2023 19:21
      +2
      Dihubungake karo Voltaire, nanging dheweke ujar manawa iki minangka reworking tembung kasebut:
      "Aku ora setuju karo tembung siji sing sampeyan ucapake, nanging aku siap mati kanggo hak sampeyan ngomong" - saka buku Evelyn Hall babagan Voltaire.
      1. depressant
        depressant 10. mars 2023 19:48
        +2
        Oh, sing dadi obrolan!
        Ing dalan pati.
        Apa jenderal kuno duwe kapercayan?
        Kanggo kula, iki minangka pimpinan PMC modern sing ora kaetung ing skala global.
        Sing nyewa, sing nyedhiyani kapal lan prajurit, perang kanggo iku. Lan mung wektu kita narik wong-wong mau, para leluhur, toga patriotisme. Lan asring ana kepinginan kanggo ngerteni awake dhewe ing peran komandan ...
        Oh Sajarah! Kabut sing apik banget sing sampeyan bungkus ing jaman kuna kanthi getih sing ana ing helot sing ora salah.
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 10. mars 2023 20:00
          +2
          "Sense of duty" mbok menawa mung sing mbedakake wong pinter karo donya kewan.
          1. depressant
            depressant 10. mars 2023 20:20
            +1
            Yen mangkono, mula sing paling cerdas yaiku asu lan kucing. Web kebak conto.
            1. Komentar wis dibusak.
        2. VlR
          10. mars 2023 20:39
          +1
          Inggih, kok, punika Lysander padha - patriot Spartan padhang, ora kanggo awake dhewe - kabeh kanggo Motherland. Dheweke ora njupuk obol kanggo awake dhewe, dheweke sugih Sparta. Yen perlu kanggo ngapusi "mitra" kanggo kabecikan saka sabab - demi Gusti Allah, kanthi seneng banget. Ing kene, Basayev, umpamane, dheweke ora bakal dibebasake saka Budennovsk: dheweke bakal menehi tembunge, banjur dhawuh kanggo njupuk kabeh wong, bisa uga ing tembok rumah sakit ing udara.
      2. lisikat2
        lisikat2 10. mars 2023 21:48
        +1
        Aku pancene seneng posisi iki. Bangsawan sejati
  14. Swasta SA
    Swasta SA 11. mars 2023 00:38
    0
    Ya, kaya-kaya kanca-kancane padha ngajokake pratelan kanggo nyogok saka Persia.
    Aku luwih kanggo Lycurgus lan hukum kang.
  15. DiViZ
    DiViZ 1 Mei 2023 18:35
    0
    Ya, ing pungkasane dadi nyata, ana analisis rinci babagan perang. Hayuk kawan!
    Nanging ana pangan kanggo mikir. Kabeh perang internecine ing antarane wong Yunani ora muncul saka awal.
    Sadurunge, nalika maca babagan Makedonia, aku mikir yen ana kontradiksi ing antarane Yunani lor lan kidul, nanging dadi luwih mbingungake, lan iki malah apik. Amarga geografi ngembangake saka Anatolia lan malah kerang menyang Afrika lan malah gunung ampere.
    Kene sawetara kanyatan menarik
    Athena Zeus lan Poseidon asalé saka Afrika Lor. Apollo digandhengake karo watu Omphal, padha karo wong Persia, utawa pancen karo sisih lor, bisa uga oracle ora ana. Candhi Aritemis digali ing Efesus dening wong Achaeans utawa pedunung ing Artsav utawa wong liya.
    Ana lelucon babagan Artsava utawa Mira umume. Dongeng Luvian saka Troy. Ana bagean saka negara lan siji panggedhe nglumpukake armada lan lelayaran menyang Troy, ing kono ngumpulake rakyat lan lelayaran kanggo mbangun tembok ing cedhak Yerusalem. Umume, papan artsava lydia Mira iki minangka papan sing musuhan. Cimmerians perang karo dheweke. Wong Het padha perang. Ana perang Greco-Carthaginian. Lan wong Luwians migrasi nang endi wae, bisa uga menyang Kaukasus.
    Ing abad kaping 8 SM, minangka akibat saka ora setuju ing Tirus, wong Fenisia dipérang lan Roma Kartogen dibentuk.
    Ionian iku Pilasgians. Mekaten. Lan Achilles dudu wong Achaean. Banjur sapa Aeneas.