Prairie Indian Shields

127
Prairie Indian Shields
Bingkai saka film "Sons of the Big Dipper" (1966). Tokei Ito nganggo tameng garudha


Dheweke dituntun dening wong sing dhuwur lan langsing,
sing ngacungake tumbak Spanyol
lan nutupi dhadhane nganggo tameng gedhe,
dihias nganggo wulu garudha.
Pirang-pirang panah nembus tamèngé.
Aku njupuk target, narik senar karo kabeh daya, lan murub.
Panah kasebut mlebu ing gulu.
Dheweke ngeculake tumbak lan tamenge
lan nyekel panah karo tangan loro,
nyoba kanggo njaluk dheweke metu.

Bernard Schulz "Putra Navajos"

India nganggo lan tanpa tomahawks. Perisai minangka jinis perlindungan paling tuwa kanggo wong siji saka serangan liyane. Kaping pisanan iku tongkat parrying karo gagang liwat, kang digunakake kanggo ngalahake mati tumbak mabur, nanging banjur wong mikir masang sawetara jinis lumahing warata kanggo iku bisa mungkasi mungsuh. gaman.



Macem-macem bahan digunakake kanggo nggawe tameng, sing paling kerep digandhengake karo kahanan lokal. Tameng-tameng kasebut dirajut saka rod, kanthi cara dhasar kranjang, mung luwih gedhe, lan rod kasebut digandhengake ing pirang-pirang larik. Sarana perlindungan sing populer banget yaiku tameng sing digawe saka kayu, logam, kulit. Sing terakhir iki nyebar ing saindhenging donya, contone, padha ditemokaké ing Inggris, lan ing panggonan liyane.

Dadi wong India Amerika uga nggunakake tameng kulit - cukup entheng lan awet. Kajaba iku, padha tansah duwe materi kanggo Pabrik ing tangan. Yaiku, karo wong India kabeh padha persis karo wong nomad liyane - pemanah jaran. Kabeh mau mung mbutuhake tameng, lan kudu duwe wangun bunder supaya trep kanggo nindakake ing mburi, lan ora ngganggu pemanah jaran nggunakake busur!


Shield saka Sioux Indian karo gambar simbol salib nuding saka papat titik kardinal. Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Iku paling gampang kanggo nggawe tameng kuwi saka kulit, lan kanggo iki, Prairie Indian uga duwe kabeh ing tangan. Utamane, kulit bison sing diproses minangka bahan sing cocog kanggo nggawe tameng kasebut. Menapa malih, kanthi tameng punika tiyang-tiyang India gadhah kathah ritual, kapitadosan lan adat, awit tameng punika minangka pirantos ingkang utami. Nom-noman India ora bisa dadi prajurit nganti dheweke duwe tameng. Nanging wong India ora bisa nggawe tameng kanthi jumlah sing ora winates. Ora luwih saka papat ing urip - iku aturan, supaya mundhut saka tameng katon minangka misfortune paling gedhe.


Osage Shield, diameteripun 50 cm. Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Kaping pisanan, kanggo nggawe tameng, wong India enom kudu mateni kebo lanang sing wis tuwa, amarga dheweke duwe kulit sing paling awet.

Dheweke kudu nggawe tameng dhewe, nanging dheweke uga bisa njaluk dhukun supaya kekuwatan gaibe bisa dipercaya. Teknologi manufaktur prasaja, nanging mbutuhake skill. Kaping pisanan, bolongan digali ing lemah, watu dilebokake ing kono lan geni sing kuat diobongake supaya bisa dipanasake kanthi bener. Ing sadhuwure watu-watu panas, dheweke ngetokake kulit kebo kanthi bagian sing paling kandel, sing dumunung ing wilayah sing garing, lan diwutahake banyu ing watu kasebut. Uap panas ngetokake kulit, lan dadi luwih kuwat.


Tameng saka Siksiks ("Blackfoot"). Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Sawisé iku, wool dibusak saka iku lan bunder saka tameng mangsa wis Cut metu. Biasane diametere kira-kira 50 cm utawa luwih cilik. Kabeh lipatan dilapisi nganggo watu sing rata ing kulit lan, yen perlu, siji lapisan kulit ditempelake karo lem kuku ing sing kapindho.

Kekandelan pirang-pirang tameng sing isih urip nganti saiki kira-kira 5 cm, yaiku, biasane ditempelake, amarga malah sing diarani "kulit plantar" ora duwe kekandelan kaya ngono. Nanging, tameng India uga kandel amarga padha duwe kulit antelop sing luwih tipis utawa kulit rusa, lan wulu bison utawa wulu elang diiseni ing papan sing diasilake, sing miturut wong India, nambah kualitas pelindung tameng kasebut.


Sioux tameng karo thunderbird lan rembulan, pungkasan abad kaping XNUMX, dihiasi karo wulu, jaran, quills landak lan tombol logam. Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Saiki tameng kasebut kudu rampung, lan iki paling akeh karya. Kanggo nindakake iki, dheweke ngajak para prajurit sing paling misuwur, sing sadurunge miwiti kerja, ngrokok pipa Suci lan nyanyi lagu, yaiku, dheweke kerja kanthi ati-ati!


Shield saka Cheyenne. Museum Nasional Indian Amérika, Washington

Gambar ing tameng meh padha karo awak utama tameng. Pralambang suci kudu digambarake: Srengenge, Rembulan, Manuk Guntur, uga kabeh jinis kewan sing duwe kekuwatan. Saliyane gambar, tameng kasebut bisa dihiasi nganggo wulu elang militer, swallow, kewan cilik sing diiseni, cakar bruwang grizzly utawa "singa gunung" (puma), garis-garis kain warna, tas "obat-obatan" (sihir). amulet) - imajinasi wong India ing kene ora ana watesan.


Tameng Dakota, pungkasan abad ka-XNUMX. Kulit mentah, wulu, wulu abang. Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Gambar kewan lan manuk padha banget ritualized. Contone, Manuk Guntur mestine duwe weteng putih lan punggung ireng. Lan kanggo nggambar dheweke, sampeyan kudu nggawa hadiah rokok, yaiku, ngrokok Pipa Suci kanggo ngurmati dheweke. Saliyane tameng, dheweke kudu nggawe ban lan uga dekorasi sing cocog. Ing wayah awan, tameng kasebut digawa metu lan digantung ing tripod ing cedhak tipi, madhep srengenge, lan ing wayah wengi dilebokake ban maneh lan digawa menyang omah kanggo "turu". Perisai kasebut ora kudu ndemek lemah. Dipercaya yen kedadeyan kasebut, mula kabeh kekuwatan gaib bakal ninggalake dheweke.


Perisai saka Siksiks, pungkasan abad kaping XNUMX. Rawhide liwat disk kayu! Museum Glenbow, Calgary, Alberta, Kanada

Miturut cara, iku Piandel sing underlay apa sing disebut "tameng spider". Sing paling penting, tameng kasebut meh padha karo "penangkap impen" sing kondhang - gelang sing padha, ing jero ana tenunan kompleks tali kulit tipis, lan ... Dipercaya manawa tameng kasebut ora bakal ilang peluru utawa panah. Kapercayan naif iki adhedhasar apa ora jelas. Ing kasus apa wae, wong India duwe sawetara tameng kasebut. Contone, ana mung papat kanggo kabeh suku Dakota!


Perisai perang saka Sik-siks ("Blackfoot") 1875. Dhiameter 54 cm. Museum Nasional Indian Amérika, Washington

Iku menarik yen wong India ora mung kanggo pertempuran tameng. Perisai uga digawe dening wanita, lan iki sing diarani perisai tari, kanthi macem-macem tarian. Padha dihiasi malah luwih sugih tinimbang pertempuran, nanging ing wektu sing padha luwih entheng. Biasane iku gelung anyaman, sing ditutupi kulit kidang. Ana macem-macem tameng kanggo tarian sing beda-beda. Contone, kanggo njalari udan, perlu kanggo ngatur tari kanggo pakurmatan saka Manuk Guntur padha, kang tegese gambar kudu dekorasi tameng saka penari. "Tarian kebo" njaluk tameng kanthi gambar bison ...


Tameng saka Gros Ventre, diameteripun 54 cm. 1860 Museum Nasional Indian Amérika, Washington

Nanging, iki ora kabeh.

Wong India uga duwe "penyembuhan" khusus utawa "tameng penyembuhan". Dheweke digawe kanggo nambani pasien, nglindhungi dheweke kanthi tameng saka pengaruh ala roh jahat. Kontur tameng kasebut nandhani tapel wates sing nglindhungi pemilik saka kabeh sing dianggep ora dikarepake kanggo awake dhewe. Nanging gambar-gambar ing njero nyritakake babagan awake dhewe.

Mulane, wong liya kerep nggawe, supaya egois ora ngganggu nggambarake bebener marang dheweke. Ngapusi babagan kabisan dhewe minangka dosa sing serius lan bisa nyebabake diusir saka suku kasebut. Tameng, nggawa informasi palsu, biasane diobong.

Kanthi cara sing padha, tameng medis digawe kanggo awake dhewe dening wanita. Dheweke uga kudu nggambarake kemampuane, supaya "tameng penyembuhan" minangka paspor India.


Perisai sing nggambarake eksploitasi militer Kepala Gorb (Etokea, c. 1848–1908). Dakota. Museum Nasional Indian Amérika, Washington

Nanging apa warna sing dilambangkan ing tameng kasebut dicet. Biru iku wit cemara kang tuwuh ing pagunungan suci. Ijo iku lugu ati. Abang - simbol geni lan kekuatan pikiran. Kuning iku garudha Timur, supaya wong bisa ndeleng, kaya manuk garudha, adoh. Wulu otter ireng lan mink putih minangka tandha kawicaksanan lan kekuwatan marasake awakmu.

Lan uga wong diwasa, kaya bocah-bocah, kudu dolanan ing banyu, amarga uga duwe kekuwatan marasake awakmu. Gambar bulan sabit karo sungu siji-sijine minangka simbol saka wong kasebut dhewe lan dualisme sifate. Bulan sabit peteng - rasa wedi lan bungah, sing padhang nglambangake wong sing nduweni tameng nalika srengenge madhangi. Kayata, contone, makna kembang ing suku Sioux Dakota. Ing suku liyane, bisa beda-beda, lan cukup kuwat.


Perisai tari Kiowa. Museum Nasional Indian Amérika, Washington

Mangkono, tameng ing kulawarga India adoh saka piyambak, lan ora tansah kagungane wong. Nanging, ing kasus apa wae, pentinge tameng ing budaya India (amarga tameng kasebut duweke lanang lan wadon) pancen apik banget. Mung Sacred Headdress, Sacred Pipe lan Scalp Shirt padha wigati.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

127 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +7
    Maret 18 2023
    Matur nuwun Vyacheslav!
    Carane ora ngelingi "motto" saka Sparta -
    "Kanthi tameng utawa ing!"
    1. +3
      Maret 18 2023
      Kabeh iku luwih prosaic lan mercantile.
      Sawetara kilogram logam non-ferrous ora investasi ala. Mulane padha mlayu karo tameng, salah siji menyang mungsuh utawa saka mungsuh.)))
      1. +6
        Maret 18 2023
        Dheweke kayu. Saka ngendi kilogram logam non-ferrous? Lan padha mlayu karo tameng kanggo mungsuh ora amarga padha larang
        1. +4
          Maret 18 2023
          Dheweke kayu.
          "Apa pancene emas?" (Kanthi)
          )))
        2. +2
          Maret 18 2023
          Lan ya, kabeh ana apik karo logam non-ferrous, saperangan kilogram mesthi entuk siji aspis.
          1. +4
            Maret 18 2023
            Inggih, yen kabeh apik karo logam non-ferrous, banjur apa ora uncalan tameng nalika ngungsi?
            1. +3
              Maret 18 2023
              Mulane, aja mandheg, yen kabeh iku apik karo logam non-ferrous.
              1. +3
                Maret 18 2023
                Kutipan saka: 3x3zsave
                Mulane, aja mandheg, yen kabeh iku apik karo logam non-ferrous

                L-logika?
                1. +3
                  Maret 18 2023
                  Banal. Dheweke mbuwang pirang-pirang kilogram tembaga ing medan perang, sing diklumpukake karo kabeh kulawarga, banjur kepiye carane ndeleng mata para sederek?
                  1. +6
                    Maret 18 2023
                    Kutipan saka: 3x3zsave
                    Mbuwang saperangan kilogram tembaga ing paprangan,

                    Tameng saka Museum Olympia:
                  2. +7
                    Maret 18 2023
                    Apa normal karo logam non-ferrous utawa karo kabeh kulawarga? Sampeyan ora bakal ngerti
        3. +4
          Maret 18 2023
          Kutipan: tlauicol
          Dheweke kayu. Saka ngendi kilogram logam non-ferrous? Lan padha mlayu karo tameng kanggo mungsuh ora amarga padha larang

          Yen ora salah, appis kayu iki dikuwatake karo piring tembaga wiwit abad 6 SM. Kanthi pangecualian langka, tameng saka hoplite ditutupi karo kulit nggodhok ing ndhuwur piring.
          Praktek "sparkling karo tembaga" dikenalaké dening wong Makedonia. Iku angel kanggo njawab apa padha rampung kabeh-logam utawa mung piring tembaga ditempelake ing tonggak saka pigura kayu. Aku mung ora kelingan. Aku ngerti yen tameng Macedonia luwih cilik lan luwih rata tinimbang Apis.
          1. +4
            Maret 18 2023
            Minangka adoh aku ngelingi, mung siji utawa loro piring ketemu sing rampung nutupi sisih njaba tameng. Ing wektu sing padha, ana ewonan tumbak, legging, helm, pedhang, keris! Kabeh toko kebak.
          2. +6
            Maret 18 2023
            Hello Vladislav.
            "Senjata phalanx yaiku tameng lan tumbak. Perisai tembaga Makedonia sing paling apik. Sampeyan ngirim ora banget penting, lan kudu wolung palms ing diameteripun. Pike ngirim ora luwih cendhek saka wolung asta, lan pike paling dawa ngirim ora ngluwihi dawa sing ngidini wong kanggo nangani karo ease. (c) Eliane. Taktik.
            Dhiameter lan "ambane" tameng phalangite Macedonia wis dikurangi kanthi cara supaya bisa nyekel sarissa nganggo tangan loro.
  2. +5
    Maret 18 2023
    Matur suwun!

    4 tameng kanggo urip - gedhe.
    Aku, karo apa bisa dibandhingake ing gesang kita?

    Kanthi jumlah mobil - ora pindhah.
    Kanthi jumlah garwa Muslim duwe?
    1. +8
      Maret 18 2023
      Kutipan saka Korsar4
      Matur suwun!

      4 tameng kanggo urip - gedhe.
      Aku, karo apa bisa dibandhingake ing gesang kita?

      Kanthi jumlah mobil - ora pindhah.
      Kanthi jumlah garwa Muslim duwe?

      Carane akeh paws kucing duwe? nglirik
      1. +4
        Maret 18 2023
        Iki diwenehi. Meh langsung teka ing pikiran:

        Papat sudhut ing kamar.
        Kaki papat ing meja.
        Lan sikil papat
        Tikus lan kucing.
        1. +5
          Maret 18 2023
          Pitakonan sampeyan: Kok papat?
          Nuwun: Amarga nalika nggambar gambar ing perisai, umume nyanyi lagu rakyat India kanggo kabeh suku:
          "Papat Cherokees ireng cilik
          Dheweke nggambar garis nganggo tinta ireng. "(c)
          ngguyu
        2. +6
          Maret 18 2023
          Kucing duwe sikil papat
          Dheweke duwe buntut sing dawa ing mburine.
          Nanging sampeyan ora bisa ndemek dheweke, amarga ukuran cilik, ukuran cilik.
          Nanging sampeyan ora bisa ndemek dheweke, amarga ukuran cilik, ukuran cilik.

          1. +3
            Maret 18 2023
            Lan sampeyan ora nggebug, aja nggebug kucing ing weteng,
            Kucing ing weteng, kucing ing weteng.
            Lan sampeyan ora kenek, aja kenek, aja kenek kucing ing weteng,
            Lan sampeyan ora bisa nganggo andhuk teles.
            1. +5
              Maret 18 2023
              Kanggo saiki, sebaliknya,
              Mung kucing ireng sing ora beruntung.
              Nyuwun sad
              1. +5
                Maret 18 2023
                Enem anak kucing luwe.
                Menehi sereal karo susu.
                Ayo padha dilat ilat
                Amarga kucing
                Aja mangan saka sendok.

                1. +6
                  Maret 18 2023
                  Amarga kucing
                  Aja mangan saka sendok.

                  Kita bisa bet... eseman
                  1. +3
                    Maret 18 2023
                    Nanging,
                    Sajrone lelungan
                    Dog
                    Aku bisa tuwuh!
                    1. +6
                      Maret 18 2023
                      Imam kagungan asu
                      Dheweke tresna marang dheweke ...


                      Teks kasebut diarani cekak. Wah, aku ora ngerti ... Nyuwun
    2. +3
      Maret 18 2023
      4 tameng kanggo urip - gedhe.
      "Iku mung sawetara jinis preian!" (Kanthi)
      Apa iku Normans, "linden perang" - lan sing titik!
      1. +5
        Maret 18 2023
        Sing linden, lan sing bison. Rasakna bedane.
        Nawakake sampeyan saiki kanggo nggawe tameng saka linden - sampeyan bisa nindakake, yen pengin. Apa babagan bison?
        1. +4
          Maret 18 2023
          Apa babagan bison?
          "Coffins ora bisa, aku ketukan banget." (Kanthi)
        2. +3
          Maret 18 2023
          Kutipan saka Korsar4
          Sing linden, lan sing bison. Rasakna bedane.
          Nawakake sampeyan saiki kanggo nggawe tameng saka linden - sampeyan bisa nindakake, yen pengin. Apa babagan bison?

          Yen sampeyan ngatur kanggo nglawan tanggi sing bakal teka menyang "nyenengke" mambu lim iwak! ngguyu
          1. +3
            Maret 18 2023
            Kita kudu mbangun bangunan "tameng" sing kapisah. Lan banjur suku-suku matur nuwun bakal digambar ana kanggo pesenan.
          2. +4
            Maret 18 2023
            Quote: Kote Pane Kokhanka
            Yen sampeyan ngatur kanggo nglawan tanggi sing bakal teka menyang "nyenengke" mambu lim iwak!


            Sampeyan kudu nambah pengawet pangan sing cocok kanggo lim lan nggawe hood exhaust disambungake menyang saluran ventilasi bangunan kanggo panyimpenan lan operasi (fittings ventilasi, timah, gunting timah lan penggemar gampang diakses). A Bunch saka lemantun lan Furnitur lawas, kaca - iku gampang kanggo golek hood fume ngarep kanggo nggawe.
  3. +5
    Maret 18 2023
    Perisai iki minangka target sing apik kanggo njupuk saka senjata tembak apa wae ... bentuk lan garis kontur sing cetha, pewarnaan sing cerah, dimensi.
    Kajaba iku, posisi pejuang ing hirarki prajurit bisa dikenali dening tameng ... iku prajurit prasaja utawa komandan saka klompok prajurit.

    Kabeh iki ngidini sampeyan kanthi tepat mencet panah, tumbak, darts, slings, peluru lan mung watu.
    Umumé, loro ing siji lan pangayoman lan wasir ... nalika mungsuh saka kabeh sisih shoots ing tameng lan sawijining pemilik.
    1. +2
      Maret 18 2023
      Quote: Lech saka Android.
      Kabeh iki ngidini sampeyan kanthi tepat mencet panah, tumbak, darts, slings, peluru lan mung watu.


      Iku mung mbantu kanggo nepaki fungsi utama - kanggo nglindhungi pemilik. Ana ing psikologi penembake lan pelempar sing adhedhasar "sihir" tameng sing bener-bener kerja - tameng sing dihias kanthi apik banget nambah statistik hits kanggo awake dhewe lan dadi luwih elek kanggo sing nggawa. Wong-wong India weruh iki lan ritual minangka praktik magis sing sukses.
      1. +1
        Maret 19 2023
        Keprungu katrangan alasane macak tameng ing gapura. Kirill Nazarenko mimpin siklus babagan Rus 'ing "sajarah digital". Mulané dèkné ngomong nèk iki ditindakké kanggo nduduhké marang wong-wong liyané nèk kutha iki nduwéku, lan pajak saiki bakal dibayar. Yen pancene pengin, aku bisa nggoleki statement iki. Inggih, lan mesthi, sadurunge iku, kang ngandhani backstory. Ing cendhak, maneh dhuwit lan boten pribadi. :)
  4. +3
    Maret 18 2023
    Yaiku, karo wong India kabeh padha persis karo wong nomad liyane - pemanah jaran.
    Wong Jepang pancen kaget saiki!
    Matur nuwun, Vyacheslav Olegovich!
    1. +3
      Maret 18 2023
      Kutipan saka: 3x3zsave
      Wong Jepang pancen kaget saiki!

      Ana uga pangecualian, lan liyane, wong Jepang ora nomaden, padha mimpin gaya urip sedentary saka katon banget ing Jepang.
      1. +3
        Maret 18 2023
        Gedhene tlatah kasebut ketoke ora ngidini wong Jepang mrantau. Nang endi wae sampeyan ngidoni, Jepang ana ing saubengé. Sabanjure yaiku segara.
      2. +3
        Maret 18 2023
        Yen obrolan nguripake tameng Indian - pitakonan kanggo Pengarang. Saka macem-macem sumber kita ngerti babagan praktik nailing tameng menyang gerbang mungsuh - Pangeran. Oleg menyang Konstantinopel, komandan abang mangsa Kavaleri Mironov kaping 2, ing Perang Dunia I ing ngarep Romania, komandan pengintaian atus Resimen 30 Don saka Divisi Don kaping 3 - menyang gerbang Marasheshtami. Bener, kene kudu njlentrehake sethithik - Mironov ora duwe tameng, mula Philip Kuzmich, tanpa ragu-ragu, nancepake saddle. wassat Kanggo kang dianugerahi gegaman St.
        Lan apa wong India, Vyacheslav Olegovich, nindakake kasus kaya ngono?
        1. 0
          Maret 18 2023
          Kutipan: Richard
          Lan apa wong India, Vyacheslav Olegovich, nindakake kasus kaya ngono?

          Pitakonan sing menarik! Sayange aku ora bisa mangsuli.
        2. +2
          Maret 18 2023
          Yen ora ana gapura, ketoke, dheweke ora nancepake.
          1. +4
            Maret 18 2023
            Lan "Golden Gate" durung dibangun.
            1. +6
              Maret 18 2023
              Aja pin menyang "Emas", kudu dirampas lan diseret menyang "Torgsin", kaya sing ditindakake Kot sing misuwur kanthi ranté. nglirik
              1. +2
                Maret 18 2023
                Piye carane wong srakah kanggo kabecikan wong liya.
        3. +2
          Maret 18 2023
          Kutipan: Richard
          Yen obrolan nguripake tameng Indian - pitakonan kanggo Pengarang. Saka macem-macem sumber kita ngerti babagan praktik nailing tameng menyang gerbang mungsuh - Pangeran. Oleg menyang Konstantinopel, komandan abang mangsa Kavaleri Mironov kaping 2, ing Perang Dunia I ing ngarep Romania, komandan pengintaian atus Resimen 30 Don saka Divisi Don kaping 3 - menyang gerbang Marasheshtami. Bener, kene kudu njlentrehake sethithik - Mironov ora duwe tameng, mula Philip Kuzmich, tanpa ragu-ragu, nancepake saddle. wassat Kanggo kang dianugerahi gegaman St.
          Lan apa wong India, Vyacheslav Olegovich, nindakake kasus kaya ngono?
          Wong India dhewe manggon ing wigwam, omah putih mung diobong - ngendi kanggo kuku tameng?
          Yen obrolan babagan "eksploitasi" - mula wong India duwe makna feat beda banget - saka kondhang kulit sirah (Pahlawan sing duwe kulit luwih akeh) sadurunge nglamar "Ku" (Pahlawan sing luwih Ku)
          By the way...
          Ku - ritual tutul kanggo mungsuh. Ana khusus tongkat kanggo Ku - kelet karo paesan, kang kena kanggo mungsuh mati utawa isih urip.
          Ndemek Ku marang wong mati iku sing paling prasaja, nanging kurang mulya, ndemek Ku marang mungsuh sing isih urip (ing perang) iku sing paling angel, nanging sing paling mulya, sawetara Pahlawan perang nganggo lading lan "tongkat kanggo Ku".
          Kanggo nggampangake petungan lan ora kanggo gawé "pahlawan", nggawe Ku ing wong mati diwatesi kanggo aturan "Patang Ku" (Arapaho 4 Ku utawa Cheyenne 3 Ku) - ndemek mungsuh sing wis mati, prajurit kasebut nguwuh "Aku sing pisanan", sabanjure "Aku sing nomer loro", banjur "Aku sing katelu" ... sawise sing kaping papat (utawa katelu). kanggo Cheyenne) tutul Ku - liyane ora count .
          Tongkat kanggo Ku.
          Sawise perang, ing dewan umum, jumlah Ku diitung lan tandha digawe ing "tongkat" kanggo kajelasan - tatu kasebut dianggep ing "minus" lan pena dicet abang.
          Ku uga bisa dianggep minangka kéwan sing mbebayani, kayata bruwang.
          hi
  5. +5
    Maret 18 2023
    tameng bisa decorated karo wulu saka garudha militèr

    elang militèr - sapa iki?
    1. +5
      Maret 18 2023
      Manuk nasional dikenal minangka garudha gundul. Dheweke, kaya elang emas, nduweni makna suci ing antarane wong India.

      Saka ngendi terjemahan kasebut bisa teka - aku ora ngerti.
      1. +4
        Maret 18 2023
        Sugeng siang, Sergey hi
        tutup sirah suci

        kok suci? Wong India ora tau ngarani kaya ngono. Kanthi terjemahan kasebut, penulis mesthi ora ana alangan
        1. +4
          Maret 18 2023
          Sugeng sonten, Dmitry!

          Sa adoh aku ngerti, kita ngomong bab "Warbonnet".
          1. +3
            Maret 18 2023
            Sa adoh aku ngerti, kita ngomong bab "Warbonnet".

            Mesthine babagan dheweke, Sergey! Ora jelas kenapa Vyacheslav melu nyipta sawetara jeneng sing apik banget nalika ana sing wis ana?
            1. +5
              Maret 18 2023
              Penulis bakal teka lan ngandhani. Yen dheweke kepengin. Kita mung bisa ngira. Luwih utawa kurang tartamtu.
              1. +4
                Maret 18 2023
                Penulis bakal teka lan ngandhani. Sawise. Yen dheweke kepengin ngguyu

                1. +4
                  Maret 18 2023
                  Sampeyan ndeleng - tinimbang Donna Rosa ana Kotenko.
            2. +3
              Maret 18 2023
              Kutipan: Richard
              inventing sawetara jeneng Fantastic nalika ana sing wis ana?

              Ora nyipta apa-apa. Kapethik saka buku Kotenko...
            3. +3
              Maret 18 2023
              Asosiasi kabeh dina ing sirahku:

              Boneta minangka wong suci Italia sing paling dawa, sing dipilih dening pramugari Italia minangka patron.
              1. +2
                Maret 18 2023
                "Dheweke dudu wong suci, dheweke mung edan!" (C)
                1. +3
                  Maret 18 2023
                  Apa yen jenius minangka jinis kegilaan?
              2. +5
                Maret 18 2023
                Boneta minangka wong suci Italia sing paling dawa, sing dipilih dening pramugari Italia minangka patron.

                Ora. ora amarga dawa sikil.
                Bona saka Pisa nalika isih urip (c. 1156-1207) iku anggota saka Ordo Katelu biarawati Augustinian sing mbantu wong-wong sing lelungan nindakake ziarah, mula dheweke dianggep minangka pelindung wong-wong sing lelungan, yaiku kurir, pemandu, peziarah, pramugari lan para lelungan. kutha Pisa
                1. +5
                  Maret 18 2023
                  Nanging film kasebut cukup menarik. Lan wektu nggambarake kanthi apik.
                  1. +2
                    Maret 18 2023
                    Yen film kasebut nggambarake sikil sing dawa lan langsing, mula katon apik. ya
                    1. +2
                      Maret 18 2023
                      Ana Shirvindt apik. lan Efremov. Lan musik.
    2. +2
      Maret 18 2023
      Apa VUS kadhaftar ing wong militèr, elang kuwi. Aku, kaya ngono, kadhaptar minangka prajurit pasukan khusus sajrone 10 taun ing VUS.)))
      1. +7
        Maret 18 2023
        "Amarga myopia sing nggegirisi, Venya duwe tandha khusus ing ID militer - dheweke mung cocog kanggo pertempuran cedhak" (c) eseman
        1. +3
          Maret 18 2023
          Persis! Ing wektu telpon, aku duwe visi -5,5, lan sawise demobilisasi, aku disambungake menyang layanan militer "Pasukan Khusus Angkatan Udara lan Angkatan Udara." Iki minangka perdumonocle!)))
          1. +5
            Maret 18 2023
            Tentara ... Nalika aku digawe, aku duwe -3 ing mripat tengen, ing tentara ternyata aku duwe visi satus persen ing loro mata, uga, aku ora njedhul. Dadi dheweke ngladeni kabeh telung taun, lan, kanthi cara, dheweke njupuk luwih apik tinimbang akeh "sighted". nglirik
            1. +4
              Maret 18 2023
              Sikap sing apikan lan ngrawat senjata ora nate timbal balik, yen tulus, bakal mbantu sampeyan. eseman
              hi Sugeng Konstantin.
              1. +5
                Maret 18 2023
                Sugeng sonten Andrey. eseman
                Ora mung gegaman, aku dhewe wis ngerti yen cara sampeyan ngladeni barang-barang kasebut. ya
            2. 0
              Maret 19 2023
              Ngapunten, aku kelingan kasus mobilisasi, nalika ana keluhan sing njupuk pasien utawa wong liya. Lan modet lan tenan padha waras ana? Mungkin ora kabeh dadi medeni? Utawa ana hubungane karo sesanti (ing kasus sampeyan), nanging ora ditrapake kanggo wong liya. Ing cendhak, aku mikir babagan.
    3. +4
      Maret 18 2023
      elang militèr - sapa iki?

      Ketoke, penulis kleru nalika nerjemahake teks "menghiasi tameng perang wulu garudha" (dihiasi tameng perange nganggo wulu garudha). Dekorasi kasebut minangka ciri khas tameng Sioux.
      1. +5
        Maret 18 2023
        Setuju. Teka babagan kesimpulan sing padha.
    4. +3
      Maret 19 2023
      Kutipan: Richard
      tameng bisa decorated karo wulu saka garudha militèr

      elang militèr - sapa iki?
      "Elang Martial" (militer ...) kanthi wulu manuk iki dihiasi nganggo headdresses (topi militer) ing ngendi dheweke mlebu perang, dheweke mandheg, nanging jenenge tetep.
      Originally Plains Indians (ora woodlanders) 1 wulu elang kup mènèhi 1 mungsuh sing dipatèni, kanggo mungsuh sing dipatèni karo tangan kosong 2 kupon
      Elang, mesthi, isih kudu dicekel nganggo tangan kosong ...
      Ing wayah wengi padha ndhudhuk bolongan, ndhelikake ing, nutupi bolongan saka ndhuwur karo cabang lan sijine umpan ing ndhuwur mau ... ing esuk utawa afternoon elang mabur ing - lan tetep nyekel karo tangan kosong.
      Saben wulu ing headdress tegese prestasi tartamtu.
      hi
  6. +9
    Maret 18 2023
    kaos kulit sirah

    Busana militer India Prairie kudu nyukupi sawetara syarat. Kaping pisanan, dheweke menehi kesaksian yen ana ing masyarakat tartamtu, kanggo posisi ing suku; sareh, iku dadi jimat kuat, nyediakake pangayoman kuat ing perang; pungkasanipun, katelu, iku tandha saka eksploitasi pemilik, marang everyone bab prestasi jawata iki.
    Kabeh telung fungsi padha wareg dening militèr utawa "scalp" kaos. Kaping pisanan, iki dipakai sacara eksklusif minangka tandha layanan, posisi. Kuwi para pemimpin Sioux, sing diarani Pembawa Kaos. Antarane wong-wong mau, contone, prajurit Oglala sing misuwur Tashunka Vitko - Crazy Horse. Padha nganggo klambi, dicet lan dipangkas nganggo untaian kulit, sing nglambangake tanggung jawabe marang rakyate. Prajurit sing pinunjul nganggo klambi minangka lambang.
    Kaos militer dicet nganggo gambar eksploitasi pemilik. Simbul padha beda ing suku beda. Tangan nglambangake nasib apik ing pertempuran tangan-kanggo-tangan; belang - tatu utawa eksploitasi-ku; tabung - pimpinan unit militèr; tandha kuku - jumlah jaran sing dicolong. Sawetara gambar nambah kekuwatan magis kaos kasebut. Contone, titik ireng nglindhungi panganggone saka peluru.
    Kaos militer Sioux sing dipotong nganggo helai rambut manungsa.
    1. +7
      Maret 18 2023
      Kaos kulit kepala wong India saka macem-macem suku






    2. +5
      Maret 18 2023
      Kutipan: Richard
      Tangan nglambangake nasib apik ing pertempuran tangan-kanggo-tangan; belang - tatu utawa eksploitasi-ku

      Lencana kanggo tatu: menarik - ternyata penemuan wong India! ngguyu
  7. +6
    Maret 18 2023
    Hiasan kepala India "Warbonnet"
    Makutha wulu sing ditempelake ing pinggir ndhuwur ikat kepala kulit utawa tutup makeshift minangka hiasan kepala sing paling penting ing sejarah Native American. Dipercaya menawa suku Indian Sioux minangka salah sawijining suku pisanan sing nganggo tutup kepala sing digawe saka wulu.
    foto

    Kanggo nggawe headdress kasebut, siji wulu manuk ditambahake ing pita kulit utawa kain saben pemilike nindakake prestasi kanggo jeneng sukune. Wulu kasebut biasane dicekel nganggo benang kulit utawa tendon. Sawise headdress siap, bandage bisa dihias nganggo sulaman tambahan, manik-manik, sungu, kulit alami utawa sawetara pigtails, lan wulu dhewe malah bisa dicelup.
    1. +6
      Maret 18 2023
      Ana macem-macem jinis "Warbonnets" sing beda-beda kanggo saben suku India.
      Contone, ana hiasan kepala mohawk sing digawe saka tunggul, rambut landak (utawa rambut rusa) sing diarani kecoak lan umume dianggo dening suku-suku sing manggon ing sisih wétan Pagunungan Rocky, kayata suku Ponca utawa Omaha. Topi kasebut mung bisa dipakai dening wong enom sing lagi nyiapake dadi prajurit lan wis katon, nanging beda suku duwe aturan sing beda kanggo entuk topi kasebut kanggo macem-macem manfaat.

      Kajaba iku, sawetara suku saka India duwe headdresses sungu digawe saka wool kebo, kang uga bisa digunakake mung dening prajurit lanang, nanging wis dadi misuwur ing perang. Wigati spiritual lan upacara saka headdresses horned kanggo Plains Indian padha kanggo suku nggunakake headdressed wulu.

      Ana suku-suku India sing uga nganggo turban rambut berang-berang (banget nuwun kanggo berang-berang, nanging wong India ngurmati kewan kanthi hormat) utawa berang-berang, mung digunakake minangka hiasan kepala upacara. Padha dipakai dening wong saka sawetara suku saka dataran kidul, kayata Potawatomi, Pawnee, lan Osage.

      Saliyane "topi" India sing kadhaptar, ana akeh suku liyane, kanthi dekorasi lan hiasan sirah dhewe, nanging kabeh padha digabungake kanthi kasunyatan manawa headdress kasebut kudu entuk hak kanggo nyandhang, lan ora saben wong bisa nganggo. . Headdresses penting banget kanggo wong India, amarga mung wakil paling kuat lan pengaruh saka suku, biasane mung wong, bisa nganggo. Sanadyan wanita diijini nganggo tutup kepala, nanging mung awujud ikat kepala manik-manik utawa mahkota kanthi wulu cilik.
      Supaya wong enom India dianggep minangka wong lanang, dheweke kudu entuk wulu sing sepisanan, umpamane, kanthi nindakake prestasi kanthi wani lan pakurmatan tanpa pamrih (umpamane, mburu), nampa wulu minangka hadiah, kanggo karya. dileksanakake, utawa minangka rasa syukur kanggo ngladeni umat. Nanging, tumindak sing paling tradisional, sing nggawa pakurmatan lan wulu garudha sing paling mulya, diwenehake kanggo prestasi ing perang, uga prestasi utawa tumindak politik lan diplomatik sing mbantu suku kasebut bisa urip lan makmur. Umumé, headdresses dianggep ora dadi indikator status minangka unsur tradisional saka sandhangan kanggo upacara penting, marriage, preian, panguburan, etc. Contone, headdresses sing paling gedhe mung dekorasi upacara, dene headdresses sing luwih mobile mung dianggo nalika pertempuran.
      1. +3
        Maret 18 2023
        Bakal ana akeh babagan iki ing artikel sabanjure ...
        1. +3
          Maret 18 2023
          matur nuwun. Iku bakal menarik
      2. +4
        Maret 18 2023
        Ana macem-macem jinis "Warbonnets" sing beda-beda kanggo saben suku India.

        Iki ngendi sampeyan wis bungah. Bonet perang minangka hiasan kepala bulu elang khusus saka kepala India Great Plains.
        Sisa tutup sirah mung "tutup kepala", kanthi jeneng sing cocog.
        Miturut cara, ing sawetara foto ora ana topi, nanging gaya rambut.
  8. +3
    Maret 18 2023
    Kekandelan pirang-pirang tameng sing isih urip nganti saiki kira-kira 5 cm, yaiku, biasane ditempelake, amarga malah sing diarani "kulit plantar" ora duwe kekandelan kaya ngono.

    Kayane wong ireng gawe tameng saka badhak sing garing. Ana mung 2 inci - padha nyekel peluru smoothbore.
  9. +2
    Maret 18 2023
    Dadi wong India Amerika uga nggunakake tameng kulit - cukup entheng lan awet. Kajaba iku, padha tansah duwe materi kanggo Pabrik ing tangan. Yaiku, karo wong India kabeh padha persis karo wong nomad liyane - pemanah jaran. Kabeh mau mung mbutuhake tameng, lan kudu duwe wangun bunder supaya trep kanggo nindakake ing mburi, lan ora ngganggu pemanah jaran nggunakake busur!

    Ing ngriku, panganggit, kados ingkang kacariyosakên, kesusu, awit ngantos dumugi abad kaping XNUMX bangsa Indhiya, manawi para pamanah, sami lumampah, awit botên gadhah jaran. Lan tameng, miturut gambaran saka kontak pisanan karo India saka Great Plains, padha oval. Sayange, gambar ora bisa ditemokake, amarga tameng iki meh ora disimpen. Wiwit abad kaping XNUMX, wong India wiwit "munggah jaran", sing ngowahi cara urip kanthi tentrem lan militer. Lan tameng bunder mung minangka asil saka owah-owahan kasebut.
    1. +5
      Maret 18 2023
      wiwit nganti abad kaping XNUMX wong India, yen padha pamanah, banjur mlaku, amarga padha ora duwe jaran.

      Apa Mustang muncul ing Amerika sawise ekspedisi Soto utawa nggoleki Sivola Coronado? hi
      1. +3
        Maret 18 2023
        Kula hormati, Nicholas hi
        Para ahli ngandhakake, ekspedisi Soto Yu utawa nggoleki "Sivola" Coronado ora melu katon mustang. Wujude amarga jaran-jarane para pendhudhuk.
        Sadurunge ditemokaké Amerika dening Christopher Columbus ing 1492, populasi pribumi saka rong bawana gedhe, kang Columbus disebut "Indos" - India, ora ngerti kéwan domestik liyane, kajaba kanggo asu, llama lan Turkey. Ora ana jaran ing Amerika. Senadyan ing bawana Amerika minangka papan kelairan jaran kuna, kabeh mau mati ing jaman pra-glasial, sing dibuktekake kanthi akeh sisa-sisa sing ditemokake - balung, tengkorak, lan liya-liyane. Sawetara jaran Amerika kuno nyabrang saka Lor. Amerika menyang Asia ing sadawane sing diarani Bering Bridge - isthmus, sing sacara periodik muncul ing situs Selat Bering sajrone periode pendinginan, nalika tingkat sakabèhé Samudra Donya mudhun, mbabarake dhasar segara ing pesisir. Sawise anget, ombak maneh mbanjiri tanah, lan jaran, dipotong saka tanah air, maju, manggon ing kabeh pojok Donya Lawas. Iki carane tarpans, lan jaran liar Asia, lan zebra Afrika muncul. Jaran bali menyang Amerika wis ing wangun domestik ing kapal saka conquistador Spanyol. Sadurunge katon jaran, Great Plains meh ora bisa diakses dening suku pribumi. Wong India sing mlaku krasa cilik, dhewekan, lan ora duwe pertahanan marang kamulyane papan sing jembar. Mburu bison sing kuat lan cepet ing wektu iku angel banget lan mbebayani. Dianggep sukses gedhe kanggo nyopir komplotan sapi menyang tebing utawa ngenteni ing papan sing disiram.
        Kabeh diganti nalika jaran katon.
        Saka peternakan lan peternakan, saka bètèng-bètèng sing dijarah-rayah déning wong Indhiya ing dharatan, akèh jaran sing mlayu. Dheweke cepet tuwuh liar lan dikembangke ing papan sing gratis. Iki minangka jaran liar sing misuwur ing Amerika Utara - mustang - muncul. Tembung "mustang" asalé saka "panggonan" Spanyol - jaran gratis, jaran tanpa penunggang. Ing tengah abad kaping XNUMX, mustang sing ora ngerti bridle luar biasa ping pingan, miturut macem-macem sumber, ana saka siji kanggo telung yuta kepala.

        Source: http://www.goldmustang.ru/magazine/konevodstvo/585.html
        1. 0
          Maret 20 2023
          Kula hormati, Nicholas

          Sugeng rawuh, Dmitry! Magidovichi, misale jek, Nanging voiced salah siji saka rong ekspedisi Spanyol - salah siji Soto, utawa Coronado. Ora mungkin mustang duwe wektu kanggo "menehi" sadurunge Narvaez sing kalah kronis.
  10. +5
    Maret 18 2023
    Teknologi manufaktur prasaja, nanging mbutuhake skill. Kaping pisanan, bolongan digali ing lemah, watu dilebokake ing kono lan geni sing kuat diobongake supaya bisa dipanasake kanthi bener. Ing sadhuwure watu-watu panas, dheweke ngetokake kulit kebo kanthi bagian sing paling kandel, sing dumunung ing wilayah sing garing, lan diwutahake banyu ing watu kasebut. Uap panas ngetokake kulit, lan dadi luwih kuwat.
    ...
    Kekandelan pirang-pirang tameng sing isih urip nganti saiki kira-kira 5 cm, yaiku, biasane ditempelake, amarga malah sing diarani "kulit plantar" ora duwe kekandelan kaya ngono. Nanging, tameng India uga kandel amarga padha duwe kulit antelop sing luwih tipis utawa kulit rusa, lan wulu bison utawa wulu elang diiseni ing papan sing diasilake, sing miturut wong India, nambah kualitas pelindung tameng kasebut.

    Iki minangka teknologi paling canggih. Mung Comanche sing nggawe tameng kanthi cara iki. Lan sing ora tansah cilik.
    Umumé, senadyan monotoni katon, tameng saka India saka Great Plains wis cocog "intertribal" beda ing teknologi produksi lan ing hiasan. Saliyane kulit bison, kulit rusa lan jaran kadhangkala digunakake.
    Lan siji nuansa liyane menarik - India categorically nolak tameng logam ditawakake Eropah, pracaya sing padha ora duwe "suci" perlu lan ora bakal bisa kanggo kebak nglindhungi jawata.
    Yen ana wong sing kasengsem ing masalah kasebut kanthi luwih jero lan nganggo basa Inggris, ana buku sing menarik "Native North American Armor, shields, and fortifications" (Armor, tameng lan benteng saka India ing Amerika Utara), dening DE Jones. Sampeyan bisa sinau akeh perkara anyar.
  11. +3
    Maret 18 2023
    Watu sing rata ing kulit ngresiki kabeh lipatan lan, yen perlu, siji lapisan kulit ditempelake karo lem kuku ing sisih liyane.


    Saka iki, kita bisa nganggep manawa wesi kluwarga pisanan diciptakake dening tukang senapan Zaman Batu - sawise kabeh, watu sing kasedhiya ing omah primitif biasane ana ing pager perapian lan digawe panas sajrone operasi, lan kulit direndhem sajrone peregangan. amarga kulit garing bisa pecah.
  12. +4
    Maret 18 2023
    mundhut tameng kasebut dianggep minangka musibah sing paling gedhe.

    Apa sampeyan ngelingi wektu perang sing nggegirisi,
    Nalika aku gemeter kvirit,
    Dheweke mlayu, kanthi ora jujur ​​mbuwang tameng.
    1. +7
      Maret 18 2023
      Mihaylov (Mihaylov): Kelangan tameng ing perang dianggep minangka musibah paling gedhe.

      Lan ora mung ing pertempuran. Srengenge puisi India A.S. nyerat babagan iki. Chingachgook: ngguyu
      Apa sampeyan kelingan jam ngombe sing ala,
      Nalika aku, gumeter Huron,
      Ganti tamenge dadi rembulan
      Lan pickled cucumbers jar (s).

      Sugeng rawuh, Sergey hi
      1. +4
        Maret 18 2023
        Sugeng Dmitry,
        Nalika aku, gumeter Huron,

        Sampeyan kudu mirsani akurasi sejarah lan bener:
        "Apa sampeyan ngelingi jam minuman keras sing nggegirisi,
        Nalika aku, Mohican sing mabuk ... "
        Salajengipun ora bisa metu, iku perlu kanggo nelpon ing pujangga. ombenan
        1. +6
          Maret 18 2023
          "Apa sampeyan ngelingi jam minuman keras sing nggegirisi,
          Nalika aku, Mohican sing mabuk ...
          Ing saloon saka bartender Yankee
          Aku nyelehake tamengku ing mburi kaca (s) ombenan
          1. +5
            Maret 18 2023
            Kutipan: Richard
            "Apa sampeyan ngelingi jam minuman keras sing nggegirisi,
            Nalika aku, Mohican sing mabuk ...
            Ing saloon saka bartender Yankee
            Dheweke nyelehake tameng ing mburi kaca

            Saiki, miturut pendapatku, apik banget, lan akurasi sejarah diamati! ombenan
        2. +6
          Maret 18 2023
          Aku dudu pujangga babar pisan, nanging topike dadi yulizka, aku bakal nyoba ...
          "Apa sampeyan ngelingi jam minuman keras sing nggegirisi,
          Nalika aku, Mohican sing mabuk ...
          Ngganti piala Winchester
          Ing wiski gelas gedhe"


          1. +5
            Maret 18 2023
            Kutipan: Kucing Laut
            "Apa sampeyan ngelingi jam minuman keras sing nggegirisi,
            Nalika aku, Mohican sing mabuk ...
            Ngganti piala Winchester
            Ing wiski gelas gedhe"

            Iku uga pilihan apik, iku wektu kanggo nganakake kontes puisi!
            Sugeng Konstantin! hi
            1. +6
              Maret 18 2023
              Sugeng sonten, Sergey! eseman
              Ya, kita kabeh dadi pujangga ing kene nglirik . Aku kaya kanggo ngumpul ing siji meja lan skip kaca.
              Nalika isih enom, ing sawetara kafe, dheweke nulis macem-macem barang ing serbet kertas, aku nggambar lan dikirim menyang bocah-bocah wadon ayu ing meja tetanggan. Umumé, padha seneng-seneng ing kabeh cara, hmm, ana wektu. ya ombenan
              1. +3
                Maret 18 2023
                Kutipan: Kucing Laut
                Ya, kita kabeh dadi pujangga ing kene

                Nanging aku dudu pujangga: Aku ora bisa nggambar utawa sajak.
                Bener, aku nyanyi kanthi apik (kaya sing dakkira), nanging sakperangan alesan, saben nyanyi, aku ngalami kekerasan rumah tangga sing paling abot dening bojoku. Ora ana kaadilan ing urip. wassat
                1. +4
                  Maret 18 2023
                  Dene singing kula - putri kaping kalih interceded dina iki. Ana siji lagu sing aku kenek cathetan.
                2. +4
                  Maret 18 2023
                  Iki critane padha karo nyanyi, mula aku ora nyoba nggawe vokal nalika aku dhewe. ngguyu
                  1. +4
                    Maret 18 2023
                    Dheweke nyanyi ing wayah esuk ing lemari. Sampeyan bisa mbayangno wong sing ceria lan sehat. Kepinginan kanggo nyanyi muncul ing dheweke kanthi refleks.
                    1. +3
                      Maret 18 2023
                      Dheweke ndhelikake eseman ing kumis,
                      Pepeteng iku kaya tameng kanggo dheweke.
                      Kabeh kucing nyanyi lan nangis -
                      Kucing Ireng iki meneng.

                      1. +2
                        Maret 18 2023
                        Simbah ing mburi kompor
                        Perusahaan lungguh
                        Lan nyanyi lagu
                        Kumis obah.
                        We nedha bengi bebarengan
                        Lan lay mudhun ing tong minyak
                        Papat ora bisa dipisahake
                        Kecoa lan jangkrik.
                      2. +2
                        Maret 18 2023
                        Simbah nemokake granat ing sawah
                        Simbah lunga karo dheweke menyang dewan desa,
                        Dheweke narik cincin kasebut lan mbuwang metu saka jendela -
                        Simbah wis tuwa, ora peduli.

      2. +3
        Maret 18 2023
        Srengenge puisi India A.S. nyerat babagan iki. Chingachgook:
        Kanggo nanggepi, M. Yu. Vinetu uga nulis:
        "Huron mlayu luwih cepet tinimbang doe,
        Luwih cepet tinimbang terwelu saka elang
        Mlayu kanthi isin saka paprangan,
        Ngendi getih India mili?
  13. +3
    Maret 18 2023
    Nanging, tameng India uga kandel amarga padha duwe kulit antelop sing luwih tipis utawa kulit rusa, lan wulu bison utawa wulu elang diiseni ing papan sing diasilake, sing, miturut wong India, nambah kualitas pelindung tameng kasebut.

    Kabeh wis jelas: bahan komposit digunakake. ngguyu
  14. +3
    Maret 18 2023
    Aku pancene disenengi tameng ing foto penultimate.
    Iku misale jek andhap asor, surem, nanging apa rasa master wis!
    Dina sing apik kanggo kabeh lan swasana ati sing apik nalika wiwitan musim semi)))
  15. +5
    Maret 18 2023
    Piandel uga underlay sing disebut "tameng spider". Sing paling penting, tameng iki meh padha karo "penangkap impen" sing kondhang - gelang sing padha, ing jero ana tenunan kompleks saka tali kulit tipis, lan ... Dipercaya manawa tameng kasebut ora bakal ilang peluru utawa panah. Kapercayan naif iki adhedhasar apa ora jelas. Ing kasus apa wae, wong India duwe sawetara tameng kasebut. Contone, ana mung papat kanggo kabeh suku Dakota!

    Ing kene penulis rada salah. Saben wong India duwe tameng kasebut lan padha individu. Gumantung saka kewan totem sing nduweni, simbol kasebut ana ing tameng. Nalika wong duwe impen lan dheweke ngandhani marang juru impen, sawetara simbol bisa ditambahake ing tameng kasebut utawa dicopot. Wong-wong India padha nggawa tameng iki, kanggo wong-wong mau minangka perwujudan saka Roh. Dheweke percaya yen dheweke nglindhungi lan nglindhungi dheweke. Tameng iki uga bisa dadi tameng kekancan. Iki kedadeyan nalika tameng saka wangun iki diwenehi. Banjur, minangka tandha persaudaraan, dheweke digantung ing wigwams.
    foto.Amerika Utara "spider shields"







    Ing saben suku, saliyane tameng sing padha, ana uga tameng. Iku mung wong-wong mau lan bisa uga ana sawetara. Suku padha diijolke ing kesimpulan tentrem. Americanist Cekoslowakia Miloslava Stingl nulis ing bukune "Indians Without Tomahawks"
    “Cukup dideleng ing omahe pemimpin suku supaya ngerti saka gantungan “tameng labah-labah” endi suku tetangga sing dadi kanca lan sekutune rakyate.
    1. +4
      Maret 18 2023
      Miloslav Stingl (Czech. Miloslav Stingl; 19 Desember 1930, Bilina, Cekoslowakia - 11 Mei 2020, Praha) iku sawijining etnografer-Amerika Serikat, spesialis sing diakoni sacara internasional ing masyarakat pribumi Amerika, wartawan, penulis, penulis esai lan lelungan. . Doctor of Sciences, profesor ing Universitas Charles ing Praha. Sajrone urip, dheweke nindakake patang puluh lelungan ing saindenging jagad lan nulis patang lusin buku babagan pedunung asli ing Amerika Utara lan Kidul, Australia lan Oseania - buku kasebut diterjemahake menyang 31 basa, lan total sirkulasi udakara 16 yuta salinan. Antarane liyane, Stingle nampa pakurmatan langka kanggo wong Eropa - dheweke dadi pimpinan kehormatan suku Indian Kickapoo.

      Bukunipun "Indians Without Tomahawks" diterbitake ing USSR ing taun 1971 lan liwat rong reprints: ing 1978 lan 1984. Iki karya voluminous sing banget exhaustively njlèntrèhaké sajarah saka India ing Amerika - saka wayahe padha muncul ing bawana nganti separo kapindho abad rong puloh. Stingle dikenal ora mung minangka ilmuwan riset, nanging uga minangka publicist lan wartawan, sing ngidini dheweke nggabungake kanthi elegan data sejarah, tanggal lan jeneng kanthi gampang narasi.

      buku kasebut, kanthi gambaran ilmiah sing jero, ora "abstruse" lan umume diwaca kaya novel petualangan - mula gampang kanggo nganggep manawa bagean penting saka para pamaca (lan ing USSR mung edisi katelu sing dirilis kanthi sirkulasi 100 eksemplar) yaiku remaja Soviet sing kepincut karo roman India.
      Gratis lan tanpa registrasi, buku kasebut bisa diundhuh saka link: https://royallib.com/book/stingl_miloslav/indeytsi_bez_tomagavkov.html
    2. +1
      Maret 18 2023
      Kitty salah.
      ...
      photo.Amerika Utara "spider shields"

      Ya, budaya wong India ing Great Plains jelas dudu keahlianmu.
      Ing foto pisanan - remake modern kanthi rega $ 112 kanthi pangiriman. Iki minangka tameng upacara saka India Navajo, sing, antara liya, nduweni "dreamcatcher" - Dreamcatcher. Kabeh foto liyane dudu tameng, nanging mung "penangkap impen" iki, ing basa Ojibwa - asabikeshiinh - laba-laba. Miturut legenda, pesona pelindung tameng iki asale saka wanita laba-laba sing dikenal minangka Asibikaashi - sing ngurus bocah lan wong ing bumi. Iki minangka gelang willow buatan tangan sing dirajut jaring utawa jaring laba-laba. Bisa uga dihiasi karo barang-barang suci kayata wulu utawa manik-manik tartamtu. Cara tradisional, "penangkap ngimpi" digantung ing cradle utawa amben minangka perlindungan.
      Minangka tameng saka India saka Great Plains, penulis, aku ora ngerti apa alesan, menehi sethitik banget informasi lan ora sistematis. Nyatane, iki minangka lapisan budaya kabeh. Sawetara tameng ritual, saliyane kanggo medis, ana sawetara jinis.
      1. +3
        Maret 18 2023
        Kutipan: sergej_84
        Nyatane, iki minangka lapisan budaya kabeh.

        Mulane kok. Lan sing ditulis minangka artikel populer kanggo gampang diwaca online, lan volume sing ditetepake kanthi ketat. Sampeyan ora bakal nemokake monographs saka kula kene.
    3. +2
      Maret 18 2023
      Kutipan: Richard
      Penulis salah ing kene.

      Iki dudu tameng laba-laba, nanging penangkap impen. Aku duwe sing padha ing omah ...
  16. +1
    Maret 18 2023
    Kolega" Vyacheslav Olegovich, sugeng siang.
    Vyacheslav Olegovich, aku maca "* wong lan senjata", lan malah banjur, aku duwe pitakonan: carane praktis tameng kuwi ?.
    Sawise kabeh, ora saben wong duwe chain mail?
    1. +2
      Maret 18 2023
      Wong-wong India dhewe gumunggung yen tameng kasebut ing sudut bisa tahan kena peluru timbal bunder saka bedhil smoothbore. Panah balung-ujung mesthi ora nusuk. Kanthi logam ... kapan carane lan saka jarak apa.
      1. +4
        Maret 18 2023
        Vyacheslav, sugeng sonten lan matur nuwun kanggo wong India! ombenan
        Wong-wong India dhewe gumunggung yen tameng kasebut ing sudut bisa tahan kena peluru timbal bunder saka bedhil smoothbore.

        Iku gumantung saka jarak apa, lan malah tameng ora dibutuhake. nglirik Nanging ing umum, ing asas, statement dubious, kang prajurit wani ora ngomong sawise njupuk SIP saka "banyu geni". ngguyu
  17. +2
    Maret 18 2023
    Amarga kayu lan kulit ora urip dawa, lan India, sawise katon saka Yankees, banget. Iki minangka tameng sing wis tekan museum, luwih minangka aksesoris ritual dukun tinimbang sing sifate militer. Ora ana kepraktisan, proteksi saka kapak pancen kaya ngono. Jotosan kayane ora tahan banget saka teddy bear uga.
  18. +7
    Maret 18 2023
    Ing pesisir Pasifik, wong-wong India Amérika Lor, kanthi saran saka para pamimpin suku, ngrayakake sing diarani "potlatch". Ora mung sedulur-sedulur pemimpin sing diundang, nanging uga wakil saka suku liyane. Sajrone liburan, properti klan diwenehake marang tamu, sok-sok - malah karusakane (properti - ngguyu ).
    Sing luwih padha nyerah utawa, paling awon, numpes, sing luwih dhuwur status kulawarga pimpinan, klan.
    Apike, tameng uga diwenehake? )))
    Ing pungkasan abad kaping 19, panguwasa campur tangan lan kanthi kategoris nglarang potlatch minangka perayaan sampah sing ora produktif, bertentangan karo norma-norma urip beradab. Inggih, banjur bisa dadi kontradiktif. Aku wis nemokake pendapat yen wong Amerika saiki mbuwang meh 50% panganan sing dituku menyang tas sampah.
    1. +5
      Maret 18 2023
      Quote: depresi
      sing diarani "potlatch".

      Ing adat suku paling menarik, dening cara, wis akeh ditelusuri ing budaya donya, kalebu ing Rus ', supaya kita kelingan princely riyaya lan menehi adoh property.
    2. +4
      Maret 18 2023
      Ing pungkasan abad kaping 19, panguwasa campur tangan lan kanthi kategoris nglarang potlatch minangka perayaan sampah sing ora produktif, sing bertentangan karo norma-norma urip beradab. Nah, banjur sing bisa dadi kontradiktif.

      Iku pancen mbantah, amarga ing perjuangan kanggo pengaruh lan panguwasa, sumber daya materi saka suku, wis winates banget, ilang.
      Miturut cara, ing taun 1934 ing Amerika Serikat, lan ing 1951 ing Kanada, larangan kasebut dicabut.
      1. +3
        Maret 18 2023
        . ing perjuangan kanggo pengaruh lan panguwasa, sumber materi saka suku, wis winates banget, wis ilang.

        Ora cukup cetha.
        Yen properti liwati saka siji suku menyang liyane, iku fisik wadi. Sawetara wis suda, liyane tambah. Jumlah total properti tetep padha.
        Larangan ing potlatch bisa dingerteni yen properti kasebut dirusak.
        Banjur pitakonan: apa? Sawise kabeh, bisa uga apa sing rusak bisa dirusak. Utawa ora?
        1. +2
          Maret 18 2023
          Quote: depresi
          Sawise kabeh, bisa uga apa sing rusak bisa dirusak. Utawa ora?

          Biasane dirusak, nanging iki mung manifestasi ekstrem saka adat iki.
          1. +3
            Maret 18 2023
            Normal dirusak

            Ketoke, iki minangka arrogance khusus minangka manifestasi bangga sing ora ana gunane.
            Kene, padha ngomong, kita khusus.
            Utawa bisa uga sing ditolak dening sing diundang menyang patchwork? ora njupuk? Nah, kene sampeyan, kita bakal ngrusak ...
            Iku angel kanggo ngerti wong saka mentality beda.
            Sawijining dina, tangga-tanggane, sing apartemene, kaya sing dakweruhi mengko, kanthi harfiah kebak prabot, mula ora ana sing rame, padha arep mbuwang apa-apa. Aku mbukak lawang kanggo gangguan. Padha arep uncalan adoh meja komputer karo rak-rak. Lan menehi kula! Menehi adoh. Kuwi potlatch wassat )))
            Lan potlatch ing tong sampah. Biasa. Nanging tanpa tari lan lagu. Kita duwe kabeh kanthi andhap asor, biasa, ora ana sombong.
        2. +3
          Maret 18 2023
          Sawise kabeh, bisa uga apa sing rusak bisa dirusak.

          Cukup bisa. Sawise kabeh, dheweke ora duwe wong sing ora duwe omah, mesthine ... ngguyu
          1. +3
            Maret 18 2023
            Matur nuwun, Kostya! )))
            Minangka tansah, lucu. Kita ngerti carane ngguyu dhewe. Semono uga kita urip. Lan musim semi sing adhem, kaya hantu musim gugur pungkasan, ora anget. Wong India ing iklime apik ing kana.
            1. +2
              Maret 18 2023
              Lan musim semi sing adhem, kaya hantu musim gugur pungkasan, ora anget.

              Lali musim gugur, Lyudmila, musim semi wis teka. Srengenge wis anget, kucingku lungguh ing windowsill lan squints karo kesenengan. Kabeh iku apik, kita urip lan urip terus. eseman
          2. 0
            Maret 19 2023
            Aku pengin pour metu nyawaku sawise iki sebutno tong sampah. Iku peteng lan pungkasan. We ndamel liwat mobil lan weruh carane kabèh kulawarga karo anak padha ngeduk liwat tong sampah. Ana bocah cilik. Bapak lan ibune. Iku wis efek gedhe ing kula. Lan sawise iku, ing ngendi wae aku mikir yen wong-wong iki dhewe sing kudu disalahake amarga mlarat. Lan aku panginten iku ora. Ora babar pisan. Lan sing padha ora kanggo nyalahke.
        3. -1
          Maret 18 2023
          Ora cukup cetha.

          Dadi pejabat Kanada, ora ngerti apa-apa lan ngukur kabeh nganggo ukuran kapitalis, njupuk - lan nglarang. Ana akeh subtleties, iku luwih apik kanggo maca buku kanggo pangerten, contone - Tangan wesi marang wong: hukum marang potlatch ing pesisir Northwest / Douglas Cole & Ira Chaikin.
    3. +3
      Maret 18 2023
      Asosiasi pisanan Jack London. "Putra Serigala"
  19. +3
    Maret 18 2023
    Kutipan: Richard
    elang militèr - sapa iki?

    Iki Aquila. Simbol saka legiun Romawi. Aku, miturut sejarah perang, luwih seneng
    tetep scutum Romawi klasik ing rangking.
  20. 0
    Maret 20 2023
    Sing, karo wong India kabeh padha persis karo wong nomad liyane - pemanah jaran. Kabeh mau mung mbutuhake tameng, lan kudu duwe wangun bunder supaya trep kanggo nindakake ing mburi, lan ora ngganggu pemanah jaran nggunakake busur!

    opo Sadurunge tekane jaran ing Amerika Utara, apa wujud tameng saka wong India mlaku ing wektu iku? Muga-muga uga bunder ...
  21. 0
    Maret 20 2023
    Nuduhake artikel kasebut marang bocah-bocah. Kabeh wong seneng wulu

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"