Review militèr

Landsknechts: prajurit ing seragam individu

65
Landsknechts: prajurit ing seragam individu
Fragmen lukisan "Pengepungan anachronistic saka Peperangan Alesia" nggambarake tokoh landsknechts karo halberds. Melchior Feselen (1495–1538), 1533 Alte Pinakothek Munich



"... sing bener, padha ketemu, padha nuduhake barang rampasan,
siji bocah wadon, loro bocah wadon kanggo saben prajurit,
sandhangane Sisera warna-warni sing ditampa minangka jarahan,
sandhangan warna-warni sing dijupuk minangka jarahan,
bordir ing sisih loro, dijupuk saka pundhake tahanan.

Kitab Hakim-hakim Israèl, 5:30

История seragam. Kita wis ngomong luwih saka sepisan utawa kaping pindho ing kaca VO babagan jinis seragam tartamtu, uga nalika conto pisanan wiwit katon. Ing hubungan karo Abad Pertengahan, iku paling kamungkinan wektu Perang Satus Taun. Banjur, kanggo pisanan, detasemen infantri gedhe saka wong biasa muncul ing medan perang. Detasemen-detasemen iki direkrut dening wakil-wakil saka bangsawan, utawa padha ing layanan raja, mula ora kaget yen detasemen iki nampa sandhangan sing katon seragam, sing khusus dirancang supaya wong-wong sing nganggo sandhangan bisa gampang dikenali ing medan perang. .

Pemanah Inggris nganggo jaket putih kanthi salib abang ing ngarep lan mburi, nanging prajurit sikil Prancis nganggo jaket abang kanthi salib putih. Prajurit kaki Ordo Teutonik uga nganggo sandhangan sing padha, nganggo jaket putih kanthi salib ordo ireng utawa ... salib "durung rampung" kanthi huruf "T", gumantung saka pangkate.

Akeh panggedhe feodal uga nyoba kanggo macak prajurite nganggo kaftan warna sing padha. Dadi meh ora salah yen ujar manawa perang ing abad kaping XNUMX sing mbukak dalan ing Eropa menyang seragam prajurit siji.

Ing jaman Jaman Anyar, sing diwiwiti ing 1500, dadi luwih gampang kanggo ngenali prajurit lan mungsuh sampeyan. Contone, misuwur "jaran jaranan ireng" - reiters Jerman lan pistol, sanajan padha asring ngagem waja digawe kanggo wong-wong mau, flaunted ing ireng "waja". Kajaba iku, wong-wong sing nganggo waja "miskin" nganggo waja sing dicet nganggo cat ireng, lan wong sugih uga nganggo waja ireng, nanging mung biru.

Inggih, sapa sing dadi "penunggang jaran ireng" gampang ditemtokake dening selendang sing diikat ing pundhak: wong Jerman ing tangan duwe abang, lan Prancis duwe putih. Iku angel kanggo nggawe kesalahan kene, malah considering wong saka adoh.

Swiss sing misuwur, sanajan ing medan perang, biasane nganggo sandhangan sipil. Nanging ing wektu sing padha, padha beda-beda saka kabeh liyane dening salib lurus putih sewn ing. Aku kudu ujar manawa salib kasebut dijahit ora mung ing outerwear utawa lengen klambi, nanging asring malah ing dalan gedhe. Utawa, ing salah sawijining dalan gedhe - sing ana ing sisih kiwa, sing dituduhake gambar ing wektu kasebut.

Nanging, ing wiwitan abad kaping XNUMX, infantri muncul ing paprangan ing Eropah, sing katon kabeh ora mung seragam khas, lan ing wektu sing padha, ora ana kostum infantri iki sing padha karo liyane. sing, iku strictly individu!

Mbokmenawa, kabeh wong wis guessed, nanging iku cetha saka jeneng sing kita bakal pirembagan bab landsknechts - infantri nyewo Kaisar Maximilian I, kang diwiwiti nang endi wae antarane 1482 lan 1486. nglawan infanteri Swiss. Kita ora bakal pirembagan bab apa padha, apa organisasi, gaji, lan ing, amarga ana artikel gedhe lan rodo rinci babagan landsknechts ing Internet.

Ing materi iki, bakal dicritakake babagan apa wae ing materi kasebut ora ana papan apa wae, utawa sithik banget sing ditulis. Kajaba iku, materi Wikipedia sing ditakoni, amarga sawetara alasan, ora dirancang kanthi ilustrasi. Sanadyan, katon, mung amarga padhang lan warna-warni sandhangan saka landsknechts, mesthine kudu diiringi ilustrasi warna.


Fragmen lukisan "Pengepungan Anachronous saka perang Alesia" nggambarake tokoh landsknechts karo arquebuses. Melchior Feselen (1495–1538), 1533 Alte Pinakothek Munich

Kaping pisanan, sawetara tembung babagan senjata. Landsknecht, kayadene wong Swiss, padha nganggo tombak, nanging rada cendhek tinimbang Swiss, dawane 3-4 meter. Ing wektu sing padha, dheweke nyekeli mburi mburi kanggo nambah "dawa kerja", nalika wong Swiss biasane njupuk pike ing tengah lan tetep ing tingkat dada. Alamiah, padha tumindak ing cara iki ing perang karo infantri. Menapa malih, ing landsknechts katahan puncak kurang. Sing nomer loro gaman ana halberd, sing bersenjata karo kabeh divisi halberdiers lan komandan, utamane, "mandor".

Beda karo Swiss, sing ora seneng senjata api, kanthi tradisional mbayar pajeg kanggo crossbow, landsknecht digunakake cukup akeh. Kajaba iku, arquebus sing relatif entheng lan cendhak kanthi kunci wick digunakake. Infantri karo pedhang loro-tangan dibayar gaji pindho, amarga padha perang ing baris ngarep. Ora mungkin dheweke bisa, kaya sing dikira akeh, ngethok pucuk pucuk mungsuh, amarga Swiss duwe langet - jalur logam sing mlaku ing poros. Nanging cukup bisa kanggo push sawetara puncak mungsuh supaya infiltrate sistem karo pedhang loro-tangan.

Nanging sing dadi ciri khas Landsknecht yaiku penampilane. Lan ing ndhuwur kabeh - padhange luar biasa lan pretentiousness saka rasukan tiyang istri, conspicuous saka kadohan. Lan ing syarat-syarat identifikasi, padha ora luwih saka seragam nyata, sanajan iku meh ora bisa kanggo golek ing paling loro prajurit disandangi ing rasukan tiyang istri padha antarane landsknechts.

Kesan sing digawe rasukan kasebut dibuktekake kanthi nyatane yen Raja Inggris Henry VIII dhewe mrentahake kanggo njahit jas ing gaya landsknecht lan ... ora ragu-ragu kanggo mlaku-mlaku.

Kajaba iku, dekorasi sandhangan kanthi gaya "puffs lan potongan", yaiku, puffs lan potongan, jubah landsknechts beda karo kabeh liyane, dadi modis lan dadi populer ora mung ing antarane wong, nanging uga ing antarane wanita. Kajaba iku, iki minangka solusi radikal banget kanggo masalah hiasan saka sandhangan njaba. Sawise kabeh, yen sadurunge iku padhet, saiki, amarga akeh potongan, sing ngisor katon ing sandhangan njaba, lan uga kudu katon mewah banget.

Nanging, kaya sing wis kacathet ing kene, sanajan ana akeh gambar landsknechts, lan seniman sing paling misuwur ing Renaissance, utamane ukiran ireng lan putih sing warnane ora ana, lan nyatane peran kasebut nduweni peran penting banget. sandhangan saka landsknechts.

Lan kene kita kabeh, siji bisa ngomong, begja. Saliyane etchings engraved, engraving werna dening papat seniman Nuremberg cedhak Albrecht Dürer wis teka mudhun kanggo kita. Iki yaiku Sibald Hans Beham (1500–1550), Erhard Schön (1491–1542), Niklas Stoer (circa 1500–circa 1562) lan Peter Flötner (1485–1546). Saben wong nggawe sawetara ukiran, sing diklumpukake lan dicithak ing taun 1530 dening rong penerbit Hans Guldenmund lan Niklas Meldemann ing Nuremberg.

Cetakan warna banget populer ing wektu kasebut, mula ora kaget yen wong loro iki nglumpukake sing paling apik, ditandatangani nganggo monogram HG lan NM, lan diterbitake ing wangun album 20 cetakan, kabeh warna tangan! Miturut cara, ing kabeh engraving geguritan dening Hans Sachs tartamtu. Publikasi kasebut rampung ing Museum Boijmans lan van Beuningen ing Rotterdam, Walanda.

Seri kasebut diarani "Landsknechts" lan beda karo wong liya, pisanan, amarga ukiran kasebut biasane nggambarake siji, arang banget rong karakter. Ing wong kita waca landsknecht pikemen, halberdiers, swordsmen, arquebusiers lan malah gunner. Petugas digambarake, nganti hakim-pengacara lan malah polisi militer. Ana polisi landsknecht, abdi lanang lan ... wanita sing ngiringi detachments saka landsknechts ing kampanye.

Teks panjelasan nyritakake pangkate paraga sing digambarake, posisine lan jinis senjatane. Kadhangkala malah jeneng landsknecht sing digambarake lan sapa dheweke sadurunge mlebu layanan, utawa ing ngendi dheweke perang. Contone, ing salah siji saka landsknechts, kacarita wong priyayi, yaiku, wong iku ora prasaja, lan malah perang bahu karo wong biasa.

Iku menarik sing teken uga nandheske kasunyatan sing pos komando antarane landsknechts ora tansah dikuwasani dening wong saka aristokrasi. Ing tembung liya, komandhan diunggahake kanthi merit, lan ora saka asal-usule.

Dadi, dina iki kita bakal kenal karo ukiran saka album apik iki dening Hans Guldenmund lan Niklas Meldemann.


Sersan Claes karo halberd, sing dikenal dadi bagian ing Peperangan Pavia (1525). Ilustrator: Erhard Schön


Landsknecht sersan utama ing waja lan karo pedhang loro-tangan. Artis Sibald Beham. Seri: Landsknechts. Teks: Hans Sachs. Penerbit: Hans Guldenmund. Edisi: Nuremberg, 1530. Museum Boijmans and Beuningen, Rotterdam, Walanda


Hakim-pengacara melu nuntut dhuwit saka wong wadon sing ngiringi landsknechts. Paling kamungkinan, iki minangka pedagang sing kudu mbayar hak dagang. Artis: Niklas Stoer


Provost (profos Jerman) minangka perwira polisi militer. Artis: Erhard Schön. Wigati yaiku rasukan karo "rok". Maneh, Henry VIII seneng karo "rok" iki, lan dheweke wiwit nganggo nganggo waja ksatria! Lan - mbayar manungsa waé, meh saben Landsknecht, preduli saka pangkat lan posisi, wis pedhang Katzbalger ing sabuk (Katzbalger Jerman "koshkoder"), lan iku uga Landsknetta - pedhang cendhak digunakake ing pertempuran cedhak karo agul-agul sudhut lan a njaga kompleks ing wangun wolung


Landsknecht artileri jenenge Jörg. Ilustrator: Erhard Schön


Buxenmeister minangka penembak arquebus. Artis Sibald Beham. Ora ana sikil celonone ing sikil tengen. Iku digawe khusus, miturut fashion. Kajaba iku, "sikil celana" dibungkus ing sikil, diikat ing mburi nganggo tali lan diikat tali ing sisih ndhuwur chausses. Lan bagean dalan gedhe ing ngisor dhengkul diikat nganggo pita! Mbukak bagean awak, utamane sikil sing wulu, dianggep ora sopan ing umum. Nanging Kaisar Maximilian I, kanthi dekrit khusus, mbusak landsknechts saka hukum apa wae babagan nganggo sandhangan. Tegese, ora ketompo carane padha nganggo - padha diijini dening hukum!


Loro pengawas, lan siji uga karo pupu gundhul. Lan ora amarga kekurangan dhuwit "kanggo celonone." Dadi ... modis! Artis: Niklas Stoer


Landsknecht Claes Wintergrün karo putrane Heinz. Nyolong pitik kanggo papa ana ing urutan kanggo putra saka landsknecht! Pay manungsa waé menyang chain mail cape. Asring banget iku mung sarana pangayoman sing padha ngidini piyambak. Artis: Niklas Stoer


Arquebusier saka landsknechts ing tutup logam cilik lan mantel chain mail. Dekorasi sing dipotong ing dalan gedhe mbutuhake karya tukang jahit. Lan padha kudu ngandika bab lengen klambi karo slits, kang nuduhake lapisan. Ilustrator: Erhard Schön


Landsknecht-swordsman ing sandhangan miparti, yaiku, "loro werna". Iku babagan dheweke sing dilapurake yen dheweke minangka bangsawan, nanging ... iki ora nyegah dheweke saka ngawula dhuwit bebarengan karo wong biasa. Artis: Niklas Stoer
Pengarang:
65 komentar
Iklan

Langganan saluran Telegram kita, informasi tambahan kanthi rutin babagan operasi khusus ing Ukraina, akeh informasi, video, sing ora ana ing situs kasebut: https://t.me/topwar_official

Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. Mikhail Drabkin
    Mikhail Drabkin 22 Mei 2023 03:32
    + 11
    Thanks kanggo penulis kanggo review sejarah sing menarik, ilustrasi sing apik lan budaya presentasi sing dhuwur !!! Tansah bar dhuwur Vyacheslav Olegovich - 5+++!
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 22 Mei 2023 05:11
      +8
      Tim tanpa celana nggawe aku seneng !!!
      Aku melu tembung apik Michael!
      Sugeng dina, kabeh !!!
      1. ora siji
        ora siji 22 Mei 2023 06:30
        + 13
        Thanks kanggo penulis kanggo review sajarah menarik banget, ilustrasi apik
        Aku setuju, seri ilustrasi ana ing ndhuwur!
        Tim tanpa celana nggawe aku seneng !!!
        Kowe medeni aku..
        Sugeng dina, kabeh !!!
        Aku melu!
        1. Syurik70
          Syurik70 22 Mei 2023 11:24
          +4
          Yen wong dhewe nemtokake apa sing bakal dipakai, nalika profesine minangka wong militer, mula logis yen dheweke bakal ngurus perlindungan ...
          Nanging logika ora bab landsknechts.
      2. bingo
        bingo 22 Mei 2023 07:03
        +2
        Quote: Kote Pane Kokhanka
        Tim tanpa celana nggawe aku seneng !!!
        Aku melu tembung apik Michael!

        Semono uga!
        PiSi: ora, sial, lan ora adhem ...
        1. novel66
          novel66 22 Mei 2023 09:53
          +5
          Provost (profos Jerman) - perwira polisi militer
          Nalika aku weruh iki aku langsung kelingan
          Aja wedi, profos, pati,
          Kaput ora bakal teka sampeyan.
          Iblis bakal ngetutake sampeyan
          Lan padha bakal njupuk sampeyan urip.
      3. Richard
        Richard 22 Mei 2023 07:24
        +4
        Tembung "Landsknecht" (Landsknecht) - lit. "abdi bumi" - pisanan digunakake maneh ing 1470 dening Chronicler pengadilan Adipati Charles saka Burgundy, Peter van Hagenbach. Miturut sejarawan, pisanan iku, ketoke, temenan agen tartamtu saka pengadilan, soko antarane gendarme lan bailiff. Detasemen nyata pisanan saka landsknechts profesional digawe dening "ksatria-kaisar" Maximilian I saka Habsburg nalika perang karo kutha Burgundian 1482-1486. Tujuan Maximilian yaiku ngatur unit infantri profesional sing bisa saingan karo tentara bayaran Swiss. Iku infanteri Swiss kang digunakake minangka panutan, Nanging Maximilian I sukses - soko cukup asli lan asli. A Urut saka - "a motley motley Cossack freemen nyewo, saka kuthah Jerman." Kahanan urip negara ing Eropah Kulon nalika iku, fragmentasi saka tanah Jerman, aggravated dening perang agama saka jaman Reformasi (wiwit 1517), lack saka konsep "tanah tunggal" wis bisa kanggo mbentuk bersenjata. pasukan ing tanah Jerman mung ing syarat-syarat mercenarism, kang Maximilian kasil njupuk kauntungan saka, nggawe institute dhewe "pengrajin perang nyewo".
        Sanajan landsknecht dianggep minangka "penemuan murni Jerman", negara-negara Skandinavia, utamane Denmark kontinental, ora nyingkiri. Ing Swedia, sing dibebasake nalika Reformasi saka kekuwatan Kopenhagen, detasemen landsknecht pisanan digunakake dening Raja Gustav I Vasa (1523-1560).
        1. Richard
          Richard 22 Mei 2023 08:10
          +4
          Gambaran menarik saka landsknechts Maximilian diwenehi dening salah siji saka pimpinan landsknechts, Georg von Frundsberg, "bapak saka landsknechts", sing ninggalake karya taktik banget curious.
          Landsknecht Jerman ngedol getihe kanggo dhuwit menyang negara apa wae. A Landsknecht Protestan, yen ketemu duwe bathi, lumebu ing baris saka tentara Katulik. Anané pocapan kapentingan sosial, declassification meh lengkap mercenary nyumbang kanggo pangembangan "roh perusahaan" tartamtu ing antarane wong-wong mau. Ganas lan ora kejam, para landsknechts kadhangkala tumindak kanthi rukun nganti padha nggambarake panemu sing salah manawa ana "urutan landsknecht" tartamtu ing tengah kita (c)

          Peperangan Pavia ing 1525, kang biaya kamardikan saka raja Prancis Francis I, dadi "jam finest" saka landsknechts. Nandur warna ksatria Prancis lan infanteri Swiss ing pucuke, dheweke menangake kamenangan paling penting ing sejarahe.
          1. Richard
            Richard 22 Mei 2023 08:32
            +2
            Ing situs https://valhalla.ulver.com/showthread.php?t=20939&page=4 sampeyan bisa maca piranti pambentukan detasemen landsknecht:
            wong sing njupuk alih tatanan perusahaan saka tentara, dipasrahake recruitment pengusaha saka ukuran cilik - kang disebut kolonel, sing milih 10-18 kapten lan pitunjuk kanggo mbentuk perusahaan, nganti 400 wong saben. Ing kabeh perusahaan kasebut, kolonel nggawe resimen dhewe - aturane. Prajurit paling apik nampa gaji kaping pindho. Biasane gaji prajurit 4 gulden saben sasi, kapten - 40 gulden, kolonel - 400 gulden, saliyane iku, kolonel lan kapten duwe hak kanggo njaga "drabants - bodyguard" kanthi biaya umum. Kapten, nampa landsknecht menyang perusahaan, nuntut sing duwe gegaman, jaket kain saka werna padhang, lan malah dhuwit sethitik kanggo expenses unforeseen. Salajengipun, nalika kontingen rekrutmen dadi mlarat banget, perawatan gegaman lan seragam utamane ditindakake dening para kapten, sing menehi kredit marang para rekrut. Saben kapten kasengsem kanggo nggawe perusahaan sing direkrut katon luwih apik, sing pungkasane ndadékaké klambi landsknecht sing meh seragam ing perusahaan - dadi pertanda saka seragam militer seragam mangsa ngarep (c)

            Aku bakal nambah ing dhewe yen ana wektu tundha ing pembayaran gaji utawa kampanye dikembangaké ing kuwi cara sing jarahan sing landsknechts ngetang ing eluded wong, riots invariably muncul. Ing taun 1516, Kaisar Maximilian I piyambak meh tiwas dening landsknechts sing mbalela nalika kampanye Milan.
        2. Kote Pane Kohanka
          Kote Pane Kohanka 22 Mei 2023 18:39
          +2
          Sugeng sonten Dima!
          A Urut saka - "a motley motley Cossack freemen nyewo, saka kuthah Jerman."

          Ing tembung - gang! ombenan
          1. 3x3z simpen
            3x3z simpen 22 Mei 2023 18:58
            0
            Ing tembung - gang!
            Jazzband!!!)))
            "Ing plataran Abad Pertengahan,
            Obscurantism lan jazz!" (C)
      4. Richard
        Richard 22 Mei 2023 09:16
        +1
        Tim tanpa celana nggawe aku seneng !!!

        Flaunting ing wektu sing ing dalan gedhe karo pupu gundhul iku temtu tantangan kanggo loro pasamuwan lan masyarakat. Pranyata landsknechts ora peduli babagan iki?
        Sugeng rawuh, Vladislav hi
      5. vladcub
        vladcub 22 Mei 2023 20:41
        +2
        Jenenge, sugeng sonten. Dina iki, apa sampeyan ora ngoyak tikus ing kandhang?
        "pantless" ora bener. Apa sampeyan pengin ngomong yen dheweke mlaku-mlaku kanthi gundhul? Utawa, padha duwe, kaya prajurit Tatar. Celana padha, nanging ngisor iki wuda? Aku kelingan Mikado ngomong babagan kostum wong nomaden
      6. EULA
        EULA 22 Mei 2023 21:11
        +2
        Quote: Kote Pane Kokhanka
        Pasukan tanpa celana

        Menapa malih, ing
        Landsknecht-swordsman ing sandhangan miparti, yaiku, "loro werna".

        ing tangan tengen ana pedhang sing tugel tanpa lading. Aku wonder apa artis wis ing atine?
  2. Richard
    Richard 22 Mei 2023 05:17
    +8
    Landsknecht Maret. (Wir frumben Landsknecht)
    Landsknechts, kita apikan, aja wedi karo kita,
    We temtunipun camisole larang pesenan.
    He-ho, he-he, he-he!
    Infanteri karo kavaleri!
    Kita perang ing akeh panggonan
    Amarga ngendi kita arep, ana geni lan wedi.
    He-ho, he-he, he-he!
    Infanteri karo kavaleri!
    Ing sadhuwure kita spanduk gumunggung,
    Detasemen motley kita maju.
    He-ho, he-he, he-he!
    Infanteri karo kavaleri!
    Drummer ngalahake weker
    Sapa sing bakal perang, sapa sing bakal tiba ing lemah?
    He-ho, he-he, he-he!
    Infanteri karo kavaleri!
    Where is akomodasi kanggo landsknecht siap kanggo wengi,
    Ing daur ulang utawa ing gurun ing antarane bukit?
    He-ho, he-he, he-he!
    Infanteri karo kavaleri!
    Nanging, alhamdulillah, dina liyane wis liwati.
    Taline mudhun. Good impen everyone!
    Hei, hei, heihei!
    Fussvolk und Reiterei! (karo)
    Robert Goetz
    terjemahan puisi dening I. Zarnitsyn


    Sugeng siang lan sugeng minggu sedaya. hi
    1. ora siji
      ora siji 22 Mei 2023 06:28
      + 13
      Maret saka Musketeers
      Krit maneh
      sadel sing dipakai,
      Lan angin adhem
      Mantan tatu.
      Panjenengan wonten pundi pak,
      Kanggo neraka karo,
      Apa kowe pancen tentrem
      Ora terjangkau.
      Wis wayahe-wis wayahe-ayo padha bungah-bungah
      Ing gesang panjenengan
      Kaendahan lan cangkir,
      Bejo lading.
      Bye-bye-goyang
      Wulu ing topi
      Kita bisik-bisik marang nasib luwih saka sepisan
      Welas asih menyang sisih.
      Paris butuh dhuwit -
      Se la vie
      Lan dheweke butuh ksatria
      Luwih-luwih.
      Nanging apa
      Knight tanpa katresnan
      Lan apa
      Knight tanpa luck.
      1. lisikat2
        lisikat2 22 Mei 2023 15:40
        +4
        Lagu iki, dileksanakake dening M Boyarsky, aku elinga wiwit cilik. Kita duwe "Vega" kuna lan asring kalebu rekaman iki
        1. vladcub
          vladcub 22 Mei 2023 20:45
          +4
          Kita duwe radiogram: "Serenade", kelas ngisor lan "umur" luwih lawas: "Vega"
  3. Richard
    Richard 22 Mei 2023 06:14
    +8
    Ing Museum Boijmans lan Beuningen, ana luwih saka siji ukiran landsknchts karo pitik dicolong. Plot, ngendi mercenary mesthine scolds abdine (putra) kanggo terus nyolong unggas, tradisional ing wektu sing tema landsknecht ing grafis.

    Photo 1. Landsknecht Clas Winttergrön karo putrane Heinz. Artis: Niklas Stoer. foto 2. Landsknecht lan Abdi (Bube). Artis: Erhard Schön.
    Ukiran kaya ngono sing sifate satiris, ketoke, dimaksudake kanggo ngrampungake pedunung kanthi kasunyatan manawa para landsknecht, sing kepeksa ngurus panganan dhewe, asring ora tuku saka warga lokal, nanging nyolong, utamane nalika dheweke. wis suwe ora dibayar gaji. Engravings pindah kabeh nyalahke ing khayal enom "putra" saka landsknecht. Babagan ukiran "Landsknecht Claes Wintergrün karo putrane Heinz", katalog Museum Boijmans lan Beuningen ngandika ing ngisor iki:
    "Ing teks kasebut, Claes Wintergrün ngrujuk marang" putrane "Heinz. Dheweke kepengin tuwuh landsknecht saka dheweke, kaya dheweke. Nanging saiki, bocahe isih nyolong pitik.”

    Ing keadilan, aku bakal nambah sing "putra landsknecht" kuwi ngrampok ora mung pitik saka populasi lokal, nanging kabeh sing lay kanti awon.
  4. ora siji
    ora siji 22 Mei 2023 06:36
    + 13
    Ing hubungan karo Abad Pertengahan, iku paling kamungkinan wektu Perang Satus Taun.
    Pasukan seragam umum ing Inggris sanajan sadurunge Perang Satus Taun diwiwiti. Sandhangan seragam kabeh prajurit infanteri saka kabupaten ing taun 1322, kontingen saka tanah Ratu Isabella ing Holderness ing taun 1327, insinyur militer ing 1333, tentara. saka London ing taun 1334. Ngancani Sir Thomas Uhtred ing taun 1335, 600 pemanah London uga nganggo "sandhangan sing padha." Katrangan babagan sandhangan kasebut diwenehake dening invoice 1338 kanggo mbayar biaya kutha London, sing ngirim 40 prajurit lan 60 pemanah menyang raja ing Prancis:
    "Kanggo tuku 346 asta [15592,5 inci] kain abang lan ijo, kanggo klambi [minangka liveries kadhangkala disebut], 22 kilogram, 19 shillings, 9 dina. Kanggo tuku 70 asta [3150 inci] kemul. kanggo hoods, 4 kilogram, 7 shillings, 6 pence. Kanggo jahitan sugih lan hoods kuwi ... ".
    Lan Centenary, ya, kembang seragam kabeh warna pelangi.
  5. Richard
    Richard 22 Mei 2023 06:45
    +8
    Dene ukiran iki

    Hakim-pengacara melu nuntut dhuwit saka wong wadon sing ngiringi landsknechts. Paling kamungkinan, iki minangka pedagang sing kudu mbayar hak dagang. Artis: Niklas Stoer

    Ing profesi wanita iki, penulis katon salah. Ing katalog Museum Boijmans lan Beuningen, ukiran iki diterangake kaya ing ngisor iki:
    Iku misale jek sing "ibu" saka "bocah-bocah wadon" digambarke ing kene, kang, miturut kupluk sugih decorated karo wulu unta, wis income apik saka wong-wong mau. Mung tax saka income iki mbutuhake hakim-cocok sing lengkap tangan kanggo dheweke ing patrap karakteristik.
    terjemahan: Mbokmenawa, "ibu" saka konvoi "bocah-bocah wadon" digambarake ing kene, sing, miturut topi sing dihiasi kanthi wulu manuk unta, entuk penghasilan sing apik. Mung pajak ing income iki dibutuhake dening hakim-pengacara, sing lengkap tangan kanggo dheweke ing Tulis karakteristik.
    1. ora siji
      ora siji 22 Mei 2023 07:39
      + 12
      Lan padha uga duwe seragam dhewe, Aku wonder?
      tax ing income iki lan mbutuhake hakim-pengacara
      Ing ngisor iki ana pengisap getih, sanajan struktur kekuwatan nglumpukake penghargaan saka bocah-bocah wadon sing tanggung jawab sosial sing sithik amarga kerja keras.
      1. Richard
        Richard 22 Mei 2023 15:39
        +6
        Mbokmenawa, "ibu" saka konvoi "bocah-bocah wadon" digambarake ing kene, sing, miturut topi sing dihiasi kanthi wulu manuk unta, entuk penghasilan sing apik.

        Ana film Soviet apik "Roads of Anna Firling" babagan Landsknechts lan wanita Markian. Ing peran judhul "Ibu wani" - Lyudmila Kasatkina. Film iki dibintangi Emmanuil Vitorgan, Lilita Ozolinya, Zhanna Balashova, Armen Dzhigarkhanyan.
        1. lisikat2
          lisikat2 22 Mei 2023 17:39
          +6
          Aku malah ora krungu bab film padha Kasatkin, aku elinga ing film: "kita nelpon geni kanggo awake dhewe, cah wadon ayu Anya Morozova.
          "Ibu Maria" lan, misale jek, "Split". Persis, dheweke lagi syuting ing kana, nanging film kasebut ora "gathuk" aku lan mangan kelingan Kasatkina.
          1. Richard
            Richard 22 Mei 2023 21:43
            +1
            Adhedhasar lakon Bertolt Brecht, Mother Courage and Her Children. Chronicle of the Thirty Years' War" Buku Kuwat. Rekomendasi Katya.
    2. vladcub
      vladcub 22 Mei 2023 20:54
      +3
      Dmitry, salam. Hakim narik tangane nganti dawa, lan "penjaga" omah bordil mobile ngandika:
      - Ya, saiki karo klub, kaya aku bakal menehi kumpol. Bush carane nyinggung: "wanita miskin lan ora duwe pertahanan."
      Sampeyan ndeleng, klub apa sing dianakake?
  6. ora siji
    ora siji 22 Mei 2023 07:47
    + 12
    Pemanah Inggris nganggo jaket putih kanthi salib abang.
    Ya, kenapa mung pemanah, nalika ekspedisi menyang Skotlandia (1385), aturan Richard 2 netepake manawa
    "Sapa wae lan saben wong, apa wae jabatane, negara utawa bangsa, yen dheweke ana ing sisih kita, bakal nggawa tandha gedhe saka lambang St. George ing ngarep lan liyane (tandha) ing mburi."
    Ing wektu Agincourt, Henry 5 dhawuh
    "saben wong, saka kahanan lan posisi apa wae, mangsa ing sisih kita, nggawa pita St. George kanthi jembar sing cukup" ing sandhangane (ngarep lan mburi).
    Lan sebutan pisanan saka salib abang St. George ing latar putih minangka lambang militer nasional ditemokake ing Artikel Militer Edward 3, sanajan infanteri Edward 1 wis nganggo pita karo salib abang St. sandhangan bali ing perang Welsh. Lan ing taun 1295 milisi ngagem jaket putih monoton.
    1. Kote Pane Kohanka
      Kote Pane Kohanka 22 Mei 2023 20:38
      + 10
      Aku kepingin weruh apa item paling kuna digunakake minangka identifikasi ing paprangan.
      Yen saka memori, banjur "jubah abang" saka hoplites Sparta.
      Sanajan pangadilan praktis ngandika, kabeh kudu luwih prasaja - pita, bandage lan wulu ing headdress!
      1. michael3
        michael3 24 Mei 2023 11:42
        +1
        A wulu ing headdress - Aku ora weruh alesan kanggo nimbang Lawakan. Iki mung bisa dibayangake yen sampeyan ora tau berjuang ing urip sampeyan. Malah ing taman kanak-kanak.
        Raincoats - tolerable. A gombal sing banget ora nyaman ing perang, sampeyan kudu dadi psycho lengkap utawa lampus kanggo ninggalake jubah ing dhewe ing TPA, nanging yen sampeyan mbungkus jubah sak sabuk lan dasi tightly, iku cukup gedhe lan dikenali. rinci. Bener, "ungu kerajaan" langsung ana ing pikiran - cat abang arang banget lan larang, mung para raja lan pangeran sing bisa mbayar.
        Pita lan bandage - gedhe, nanging iki ora film, iku angel kanggo katon ing pita ing perang. Aku bakal nang ing wangun saka helm lan ing mantles. Beda karo kain, pandhe wesi cukup bisa ngukir bagean sing bentuke meh padha, yen ora rumit lan ora kalebu akeh bagean.
  7. michael3
    michael3 22 Mei 2023 09:21
    +7
    Ora mungkin dheweke bisa, kaya sing dikira akeh, ngethok pucuk pucuk mungsuh, amarga Swiss duwe langet - jalur logam sing mlaku ing poros.
    Iku mesthi) Dheweke ora bisa)) Nanging, dheweke bisa mbengkongake pike menyang lemah, sanajan ana resistensi pikeman, lan mung ngrusak. Babagan bumi. Ketoke, iki minangka alesan kanggo panyebaran geni-kaya loro-tangan - iku luwih gampang kanggo nangkep pike mungsuh karo gelombang "api". Ora ana jalur logam sing bakal mbantu, sanajan "kutub" kabeh logam ora bakal mbantu, yen ana ing jagad iki. A break saka loro utawa telu puncak kalah metu cukup papan ing tatanan kanggo njaluk cedhak mungsuh lan ngalahake karo enem-bladed lan gada.
    1. EULA
      EULA 22 Mei 2023 21:16
      +5
      Kutipan: michael3
      Flame Two-Handed Nyebar

      Aku duwe versi sing beda-beda - saliyane sifat pemotongan sing paling apik, yen bilah wavy dadi kusam nalika disabetake utawa dipateni, banjur mung ing bagean siji gelombang, kanthi dawa cendhak, lan liyane bakal tetep cetha. Nalika disuntikake, tatu luwih amba.
      1. michael3
        michael3 23 Mei 2023 08:19
        +4
        Tangan loro dudu saber) Apa sifat nglereni, kenapa? Kanggo larang regane (ing pangertèn harfiah saka tembung) logam mercilessly chipped lan crumbled? Dheweke kerjane kaya golok. Apa sampeyan ndeleng nalika golok sing diasah?))
        Maksimum punika kikuk sharpening ing rong bidang, lan malah banjur iku dipercaya.
        1. EULA
          EULA 24 Mei 2023 13:36
          0
          Kutipan: michael3
          Tangan loro dudu saber) Apa sifat nglereni, kenapa?

          Apa sampeyan mikir yen duwe bilah sing ambane 3-5 cm, prajurit wektu iku ora ngupayakake ngasah? Yen uripe gumantung marang sifat-sifat sing bisa nyebabake senjata?
          Ya, conto museum Republik Kazakhstan ora duwe - iki corroded, utawa blunted ing abad kaping 19 supaya bocah-bocah ora bakal Cut. Pira penknives sing ditemokake ilang dening pemetik jamur - uga ora ana RK, ing karbon mung ilang ing teyeng.
  8. Frettaskyrandi
    Frettaskyrandi 22 Mei 2023 09:22
    +2
    Akeh panggedhe feodal uga nyoba kanggo macak prajurite nganggo kaftan warna sing padha. Dadi meh ora salah yen ujar manawa perang ing abad kaping XNUMX sing mbukak dalan ing Eropa menyang seragam prajurit siji.

    Yen kita nimbang sporadis "nyoba saka bangsawan feodal", kita kudu miwiti paling sethithik saka abad kaping XNUMX, nalika Edward I saka Inggris dilengkapi prajurit mlaku sing direkrut kanggo invasi Skotlandia ing sandhangan putih seragam.
    Nanging sadurunge munculé tentara sing ngadeg, sing ora larut ing pungkasan kampanye sabanjuré, ora perlu ngomong babagan seragam militer. Iki tengah abad kaping XNUMX.
    1. michael3
      michael3 22 Mei 2023 14:14
      +4
      Kutipan saka Frettaskyrandi
      Edward I saka Inggris nyedhiyakake prajurit mlaku sing direkrut kanggo invasi Skotlandia nganggo sandhangan putih sing monoton.

      Apa sampeyan bisa nyritakake kepiye sampeyan nggawe kain putih? Penasaran tenan.
      1. Richard
        Richard 22 Mei 2023 15:52
        +3
        Kepiye carane kain dicelup putih? Penasaran tenan.

        Ora dicelup - bleached. Teknologi sing padha kasebut ing dokumen bengkel abad kaping XNUMX: Kanggo miwiti, kanvas utawa benang sing wis rampung dilebokake ing wajan, diwutahake karo lye panas (solusi awu kayu ing banyu) lan ditinggalake ing panggonan sing anget ing wayah wengi. Banjur dikumbah saka awu lan ditinggalake ing papan sing cerah ing wayah awan, supaya bisa "kobong" luwih apik. Banjur wisuh maneh, banjur ngalahake karo gulungan kayu khusus utawa ulig karo sikil - "zorili". nindakake kaping pirang-pirang, entuk putih. Lan pungkasane, kanvas (benang) wis "zashed" - dilebokake ing tong minyak, disiram kanthi awu, diwutahake banyu panas lan digodhog.
        1. michael3
          michael3 23 Mei 2023 08:17
          +4
          Ya matur nuwun. Dadi sampeyan bisa entuk warna abu-abu sing entheng, sejatine putih. Lye, dheweke. A saperangan saka masalah. Kaping pisanan, perawatan iki ngrusak kain. Akeh banget. Alkali aktif banget kanthi kimia, lan mung ngobong serat tipis. Ing prajurit, iki ora bisa urip sanajan seminggu. Sareh - carane bali ing paling semblance putih ing lapangan? Sandhangan dadi reged nalika mendaki tanpa ampun ...
  9. utara 2
    utara 2 22 Mei 2023 10:05
    + 10
    pleasantly pleased karo kapentingan pancet, kawruh lan search tireless saka penulis artikel kanggo mbukak kaca versatility sajarah kanggo kita.
    Penulis bakal urip tanpa pangalembanaku, nanging dheweke minangka penemu sejarah sing sejatine ...!
    Minangka kanggo seragam militèr saka landsknecht, ing mratelakake panemume, banget sethitik wektu liwati saka seragam militèr pisanan ing pungkasan abad tengahan kanggo tentara kanggo ngembangaken seragam sejatine sifate tentara, mulane, seragam saka landsknecht umumé nyalin sandhangan sipil saka. masyarakat dhuwur saka Renaissance awal.
    1. michael3
      michael3 24 Mei 2023 08:51
      0
      Quote: utara 2
      wektu banget liwati saka seragam militèr pisanan ing pungkasan abad tengahan kanggo tentara kanggo ngembangake seragam tentara murni.

      Sampeyan bisa "olahraga" sajrone sawetara detik. Cukup kanggo pesen. Kajaba iku, kabutuhan identifikasi kanca / mungsuh tanpa syarat mesthi gedhe, lan kabeh komandan ngerti iki. Ora kaya ide sing angel.)
      Iku mung gampang kanggo pesen. Lan kanggo nglakokake ... Pangembangan wangun seragam ora bisa ditindakake ing kabeh panggonan, lan ing ngendi wae, ana larang banget. Siklus produksi kerajinan pancen ora cocog kanggo ngrampungake masalah kasebut. Produksi sandhangan umume minangka proses kreatif, mula butuh pirang-pirang minggu kanggo ngenteni siji kain. Lan kumpulan gedhe - kanggo taun)
      Miturut cara, "seragam" saka landsknechts minangka scraps saka rags ambruk saka mungsuh mati lan tatu. Lengen endi sing luwih cerah, lan iki shpandoril ...
  10. saygon66
    saygon66 22 Mei 2023 12:00
    +6
    Nanging apa ora sandhangan werna-werna saka Landsknechts sawetara jinis langkah dipeksa?
    - Sak ngertiku, sandhangan wektu iku "modular", yaiku, sikil disambungake siji-sijine, uga lengen menyang "awak" klambi ... Ing kasus iki, sandhangan. bisa digawe saka barang piala sing paling rusak nalika perang. nglirik
    1. Master Trilobit
      Master Trilobit 22 Mei 2023 12:45
      +2
      Kutipan saka saygon66
      sandhangan bisa digawe saka item dijupuk sing paling rusak sak perang

      Hipotesis sing cukup cukup.
      1. Frettaskyrandi
        Frettaskyrandi 22 Mei 2023 14:03
        +1
        Nanging apa ora sandhangan werna-werna saka Landsknechts sawetara jinis langkah dipeksa?

        Hipotesis sing cukup cukup.

        Mboten saged. Hipotesis kasebut ora sah.
        Kasunyatane yaiku penulis nggawe kesalahan dhasar ing artikel kasebut, nggambarake sandhangan saka landsknechts saka sudut pandang uniformology, minangka seragam, luwih-luwih, minangka seragam militer, yaiku, sandhangan sing diatur dening dokumen sing relevan lan wajib digunakake.
        Sandhangan Landsknecht ora ana hubungane karo seragam. Busana Landsknecht minangka fenomena budaya sing disebut fashion perusahaan, salah sawijining unsur budaya perusahaan - minangka wujud regulasi sosial lan regulasi diri saka prilaku manungsa. Sing, ing kasus iki, perlu kanggo melu ora uniformology - disiplin sajarah, nanging sosiologi fashion - bidang sosiologi sing nyinaoni fashion minangka fenomena sosial.
        1. saygon66
          saygon66 22 Mei 2023 14:39
          +8
          Ora ana sing nyebutake seragam ... Nyuwun Lan fashion perusahaan ora ngilangi kesempatan kanggo entuk bathi kanthi biaya sing dikalahake!
          "Uripe cendhak lan surem ... Ayo padha nganggo apa sing dikarepake." (C) Maximilian.
          1. Frettaskyrandi
            Frettaskyrandi 22 Mei 2023 14:43
            0
            Ora ana sing nyebutake seragam ...

            Apa sampeyan wis maca artikel kasebut?
            Landsknechts: prajurit ing seragam individu

            Iki judhul artikel. Lan luwih ing teks
            Nanging, ing awal abad kaping XNUMX, infantri muncul ing medan perang ing Eropah, kabeh katon ora luwih saka seragam karakteristik.
            1. saygon66
              saygon66 22 Mei 2023 15:43
              +7
              - Waca!
              - Lan apa sing kasengsem ing artikel kasebut ora mung minangka terminologi sing kontroversial, nanging pitakonan sing prasaja ... A kluwarga, siji bisa ngomong ... Apa sandhangan warna-warni saka tentara bayaran minangka asil saka owah-owahan urip ing perang? eseman
        2. Master Trilobit
          Master Trilobit 22 Mei 2023 15:59
          +2
          Kutipan saka Frettaskyrandi
          Busana Landsknecht minangka fenomena budaya sing diarani busana perusahaan.

          Aku setuju.
          Nanging supaya sampeyan tetep "ing wangun" iku perlu kanggo terus nganyari lemari klambi. Lan ing prakara iki, aku pracaya, "fashionistas" bisa nemokke sawetara kangelan gadhah perlu kanggo terus-terusan ngganti bagean tartamtu saka paketan - getih, rereget, turah mbrawah saka obyek cetha watara lan inconveniences liyane. Jahitan kanggo pesenan ora mungkin. Nanging kanggo ngganti lengen klambi utawa clono dowo wentis karo soko resik lan ora ambruk - rampung. Mulane kostum "parrot" dipikolehi - padhang, warna-warni lan ora enak, amarga sapa wae sing nemokake apa wae ing medan perang utawa ing konvoi mungsuh, dheweke nambahake dhewe minangka lengen klambi, bagéan saka camisole utawa sikil celana.
          1. Frettaskyrandi
            Frettaskyrandi 22 Mei 2023 17:22
            +1
            Nanging supaya sampeyan tetep "ing wangun" iku perlu kanggo terus nganyari lemari klambi. Lan ing prakara iki, aku pracaya, "mods" bisa nemoni sawetara kangelan.

            Kadhangkala ana "versi mbalikke" - sing gaya sandhangan landsknechts - "Zerhauen und zerschnitten nach adeligen Sitten" muncul minangka asil saka kasunyatan sing ing 1477, sawise salah siji saka perang, sandhangané ambruk menyang rusak lengkap lan kudu ditambal karo apa wae, banjur Mercenaries seneng karo gaya iki. Biasane ditambahake. sing iki legenda, awit ora ana konfirmasi iki. Kajaba iku, "varietas" tentara bayaran liyane ing wektu kasebut - Brabancons, Armagnacs, Swiss lan sedulur-sedulur liyane sing perang - uga ngalami masalah karo sandhangan ing medan perang. Nanging Zerhauen und zerschnitten nach adeligen Sitten mung dianggo dening landsknecht Jerman lan Trossfrau.
    2. kaliber
      22 Mei 2023 13:19
      +5
      Kutipan saka saygon66
      sandhangan bisa digawe saka barang-barang trofi sing paling ora rusak nalika perang.

      Pikiran sing menarik banget!
      1. Richard
        Richard 22 Mei 2023 13:46
        +3
        Sugeng rawuh, Vyacheslav. Matur nuwun kanggo artikel.
        Aku iki nggulung liwat gambar saka landsknechts ing Internet lan teka tengen engraving iki 16. abad.

        Apa jenis lading landsknechts duwe ing tangan?
        1. 3x3z simpen
          3x3z simpen 22 Mei 2023 14:13
          +5
          Halo Dmitry!
          Iki "shvordina" diarani dussak.
          1. Frettaskyrandi
            Frettaskyrandi 22 Mei 2023 14:36
            +4
            Iki "shvordina" diarani dussak.

            Ayo kula njlentrehake sethithik - latihan duessack. "Pertempuran", digunakake minangka senjata, katon rada beda.

          2. Richard
            Richard 22 Mei 2023 14:44
            +4
            Matur nuwun, Anton. Saiki aku ngerti.
            Miturut cara, ana akeh gambar lawas saka landsknechts karo "sledgehammers"

            Lan ing kene, aku ngerti, iki Lucerne mordhau? Jinis palu perang sing muncul ing kanton Swiss Lucerne ing tengah abad kaping XNUMX?
            Mung ing gambar iku soko painfully cendhak lan luwih massive dibandhingake Lucernehammer biasanipun

            ukiran vintage. tandhing Lucernhammer
            1. Frettaskyrandi
              Frettaskyrandi 22 Mei 2023 15:00
              +4
              Lan ing kene, aku ngerti, iki Lucerne mordhau? Jinis palu perang sing muncul ing kanton Swiss Lucerne ing tengah abad kaping XNUMX?

              Ora, iki dudu Luzerner Hammer, amarga gaman landxnecht ing gambar sampeyan ora duwe spike dawa sing khas.



              Senjata landsknecht ing tokoh kasebut diarani maul - palu, meh padha karo sledgehammer modern. Muncul watara pungkasan abad XIV ing Prancis. Ing abad XV-XVI, pemanah padha bersenjata karo. Trep - bisa digunakake minangka gaman lan minangka sledgehammer nalika mbangun kemah utawa benteng.
              1. Richard
                Richard 22 Mei 2023 15:16
                +4
                Senjata saka landsknechts ing tokoh disebut maul

                Matur nuwun rekan. Maul wis tau krungu saka palu sadurunge. Saiki aku ngerti hi
            2. lisikat2
              lisikat2 22 Mei 2023 16:55
              + 10
              Richard, kaya aku ngerti: loro pejuang bakal tatu serius. Menapa malih, risiko kiwa: mati tanpa ngilangi dosa
              Kanggo sing bener, kabeh bakal gumantung: mundhut getih, vitalitas. Mbok menawa dheweke ora mung bisa ngakoni, nanging uga bisa ngadeg. Perang, luwih saka mangu-mangu
          3. kaliber
            22 Mei 2023 16:24
            +7
            Nah, aku mung njupuk wektu kanggo njawab ...
            1. Richard
              Richard 22 Mei 2023 22:05
              0
              Inggih, aku mung njupuk wektu kanggo njawab.

              Saiki, sampeyan, Pak, bakal mangsuli kabeh - nyopot pedhang (s) eseman
    3. ahli ekologi
      ahli ekologi 24 Mei 2023 19:36
      0
      Landsknecht, kaya tentara bayaran liyane, nyandhang kabeh properti ing awake dhewe. Dadi dheweke gagah lan ayu, kaya demobilisasi bali menyang desa asale. Lan ing kene dheweke uga diijini nganggo busana "carane wong lanang."
  11. lisikat2
    lisikat2 22 Mei 2023 16:02
    +5
    sugeng siang sedaya. Vyacheslav Olegovich, yen landsknechts muncul, padha muncul: 1482-1486. Dadi padha ora bisa wis ing 1242? Elinga film: "Alexander Nevsky"? Aku tansah panginten sing landsknechts padha mercenaries miskin.
    Nalika aku krungu: "landsknechts" Aku elinga: infantri "saka Teftons", utawa: "Ivanhoe", nalika kang diiringi: Isabella de Croix lan lik, lan padha diserang dening gang.
    1. kaliber
      22 Mei 2023 16:26
      +5
      Kutipan saka lisikat2
      Aku tansah panginten sing landsknechts padha mercenaries miskin.

      Mercenaries, ya, nanging ora tansah miskin ... Lan ing "Nevsky" ana akeh kasalahan kronologis.
    2. pelaut senior
      pelaut senior 22 Mei 2023 22:08
      +5
      Kutipan saka lisikat2
      yen landsknechts katon katon: 1482-1486. Dadi padha ora bisa wis ing 1242? Elingi film: "Alexander Nevsky"?

      EMNIP mung "bollard" ana.
      Lan tembung iki nduweni akeh makna. Kalebu abdi utawa abdi.
  12. lisikat2
    lisikat2 22 Mei 2023 18:06
    +9
    Aku lali ngegungake: 1) dina Jumuah aku "nglairake" anak wadon umur 1,5 taun: * Marusya "(eling, swara prompt), bojomu milih jeneng iki. Ana kacilakan karo ibu. diwenehi kula..
    Dheweke nyetel kahanan: dheweke bakal "luwih enom" lan kabeh formalitas karo EGRN, keprihatinan.
    2) mapan karo Vera. Iku aerobatik. Walikota ngutus asistèn mboyong bojone menyang rapat (mobil durung dituku), lan takon: nyupir kancane nyambut gawe.
    Bojo ngomong sing saben wong duwe: rahang kanggo lemah. Alami, dheweke ora bakal nulis "gegandhengan karo transisi".
    Aku pinter!
    1. vladcub
      vladcub 22 Mei 2023 21:03
      +3
      Apike duwe kanca sing kaya ngono.
      Aku luwih seneng iki tinimbang "tarung kucing".
    2. kaliber
      22 Mei 2023 21:36
      +3
      Kutipan saka lisikat2
      Aku lali ngegungake

      Apa sing kedadeyan ... Wah ...
  13. CTABEP
    CTABEP 24 Mei 2023 12:22
    +1
    Ilustrasi sing apik tenan! Sayange ora dituduhake umure sing digambarake.