"Pembantaian kaya ngono lan ora ana asil!" Perang Bautzen

5
"Pembantaian kaya ngono lan ora ana asil!" Perang Bautzen
Napoleon nonton serangan ing Bautzen. Gambar abad kaping XNUMX sawise lukisan dening I. Bellanger


kahanan umum


Sawise kalah ing Lützen (Kekalahan tentara Rusia-Prusia ing Lützen) wadyabala Rusia-Prusia nilar Leipzig lan Dresden, mundur ngluwihi Elbe. Mundur kasil ditutupi dening rearguard ing printah Miloradovich. Saxony maneh ana ing sangisoré pamaréntahan Napoleon. Komando sekutu nilar rencana nyerang, mutusake mundur alon-alon, nahan mungsuh lan ngenteni Kakaisaran Austria mlebu perang. Wina prajanji bakal rauh njupuk sisih Rusia lan Prusia. Ing wektu sing padha, dheweke ora bakal nolak perang umum anyar ing kahanan sing apik.



Napoleon, amarga lack of kavaleri, ora bisa miwiti serangan cepet lan nemtokke perang ing syarat-syarat dhewe. Nanging dheweke nguatake posisi militer-politik ing Jerman. Wilayah ing sisih kiwa Elbe ana ing kontrol lengkap Napoleon. Para ratu ing pirang-pirang negara Jerman nganakake rembugan rahasia karo sekutu, nanging ora wani nglawan Prancis kanthi terang-terangan. Mangkono, raja Saxon Friedrich-Agustus utang Napoleon expansion pinunjul saka kagungane lan, ing acara saka kamenangan Sekutu, bisa ilang wilayah Prusia sing ditampa ing persetujuan Tilsit.

Sadurunge Lützen, raja Saxon nyoba maneuver, kanggo njaga netralitas. Dheweke mlayu menyang Austria. Sapérangan wadyabala Saxon ndhèrèk sang prabu, sanèsipun mapan ing Torgau. Nanging sawise Lützen, Napoleon njaluk supaya Frederick-Agustus bali menyang Dresden, mbukak gerbang Torgau lan gabung karo tentara Prancis. Yen ora, kaisar Prancis janji bakal nyingkirake tahta lan harta benda Frederick-Agustus. Raja Austria kepeksa nrima kahanan kasebut.

Wong Austria ngenteni. Dheweke rembugan karo Sekutu lan Prancis. Tanggal 12 Mei, diplomat Austria Count Stadion teka ing Markas (markas) Tsar Alexander I, sing njamin Wina bakal gabung karo aliansi Rusia-Prusia ing pungkasan sasi. Ing wektu sing padha, Jendral Austria Bubn dikirim menyang Dresden menyang Napoleon karo layang saka Kaisar Austria Franz, kang menehi mediasi ing rembugan. Pengadilan Wina njamin Bonaparte babagan pengabdian lan rencana sing tentrem. Wong Austria uga menehi tandha yen dheweke pengin nampa saka Italia - Illyria, nggedhekake wilayah ing Polandia lan Bavaria, lan numpes Konfederasi Rhine, sing ngancam pengaruh Wina ing Jerman.

Ing rembugan karo Austria, Bonaparte sarujuk kanggo nganakake kongres kanggo ngrampungake gencatan senjata. Serat babagan iki dikirim menyang Markas Sekutu tanggal 6 Mei (18), 1813. Ing dina sing padha, Napoleon budhal karo pengawal saka Dresden ing dalan Bautzen. Sekutu ora menehi jawaban kanggo proposal iki.


B. P. Villevalde. Blucher lan Cossacks ing Bautzen

Perang Königswart lan Weisig


Komando sekutu, sawise nampa kabar babagan gerakan mungsuh (korps Lauriston, diikuti karo korps Ney), ngirim korps Barclay de Tolly, korps grenadier Raevsky lan korps Prusia York nglawan dheweke, ing total babagan 24 ewu wong ing printah umum Barclay. Tanggal 7 (19 Mèi), wadyabala Barclay ngalahaké divisi Italia kang kaping 7 Jendral Peyri ing Königswarta. 7 bedhil dicekel, 2 rusak, kabeh konvoi, jenderal divisi Peyri, telung brigadir jenderal lan 754 perwira lan prajurit dicekel.

Ing wektu sing padha, korps York (5,7 ewu wong) melu perang karo mungsuh ing Weissig. Ing wayah sore, perang wangkal ana ing dhuwur Eichberg, sing dadi kunci posisi kasebut. Dhuwur ganti tangan kaping pirang-pirang. Nanging, Prancis wis kauntungan gedhe ing kekuatan, lan York, wedi encirclement, wiwit mundur pasukan. Korps Prusia ing perang iki entuk misuwur banget, nahan serangan mungsuh kaping telu sing luwih kuat sajrone enem jam lan ilang saprateloné komposisi. York, bebarengan karo bala bantuan Rusia, wis bab 8 ewu prajurit, nanging padha perang banget wani Lauriston kacarita ana luwih saka 30 ewu prajurit mungsuh.

Tanggal 8 (20 Mei), pasukan Barclay bali menyang posisi Bautzen. Pasukan Prusia kelangan 1,8 ewu wong, Rusia kira-kira 1 ewu. Kapitunan Prancis ora dingerteni. Divisi Italia dirusak.

Pasukan mungsuh lan rencanane


Kekalahan tentara sekutu sawise kalah ing Lützen dipungkasi kanthi nyedhaki 13 ewu korps Barclay, sing dibebasake sawise nyekel Thorn. Detasemen Kleist uga teka, bebarengan karo bala Prusia lan Rusia. Ukuran tentara sekutu tekan 93 ewu wong (65 ewu Rusia, 28 ewu Prusia) kanthi 610 bedhil. Saka jumlah kasebut, kira-kira 24 ewu kavaleri, kalebu 7 ewu Cossack.

Posisi tentara Rusia-Prusia ing Bautzen dumadi saka rong baris. Baris pertahanan pisanan mlayu ing pinggir tengen kali Spree ing dalan gedhe, ing tengah kutha Bautzen, sing dilindhungi tembok watu. Kutha iki disiapake kanggo pertahanan, benteng-benteng tambahan dibangun ing kono. Posisi maju dibela dening bagean saka Jenderal Miloradovich.

Posisi utama ora terus-terusan lan dumunung ing dhuwur ing mburi Bautzen, dawane 12 km. Swiwi kiwa (kidul) katutup dening pagunungan, ing mburine ana wilayah Austria, ing sayap tengen (lor) majune akeh rawa lan jurang. Ing swiwi kiwa ana korps Rusia ing komando Gorchakov, ing tengah - korps Prusia Johann York lan Gebhard Blucher, ing sayap tengen - korps Barclay de Tolly. Pengawal Rusia ana ing cadangan.

Monarchs Alexander I lan Friedrich Wilhelm III, senadyan kauntungan numerik ngelingke saka mungsuh lan saran cukup saka Barclay de Tolly supaya ora nampa perang lan mundur, mekso ing perang. Panglima tentara Rusia-Prusia, Wittgenstein, beda karo perang Lützen, ing ngendi inisiatif kasebut wiwitane ana ing sisih sekutu, milih taktik pertahanan sejatine, mutusake nggunakake medan sing angel. Wittgenstein mangertos yen mungsuh bakal nurunake serangan utama ing sisih tengen, nanging panemune ora dianggep. Kaya ing Lützen, komandan utama ora duwe kekuwatan lengkap ing tentara.

Napoleon kagungan kaunggulan gedhe ing kekuatan: 143 ewu prajurit. Nanging, Prancis isih luwih ringkih ing kavaleri (12 ewu wong) lan artileri (350 bedhil). Langsung ing Bautzen, kaisar duwe sekitar 100 ewu prajurit - 4 korps infantri lan pengawal. Telung korps Ney liyane nyedhaki saka sisih lor, kira-kira 45 ewu wong, sing asline ngarah menyang Berlin. Ney nyedhaki dina kapindho perang.

Ing sisih tengen, 12 Corps of Oudinot (20 ewu wong), 11 Corps of MacDonald (12 ewu) maju ing ngarep Bautzen, ing sisih kiwa - 6 Corps of Marmont (20 ewu), 4 Corps of Bertrand (20 ewu). 15 ewu guards padha ing cadangan. Soult mrentah swiwi kiwa, Oudinot tengen. Napoleon bakal nimbulake pukulan kuat ing tengah lan sisih kiwa mungsuh, ngiket mungsuh lan nggawa dheweke metu lan mbuwang cadangan menyang perang. Korps Ney (3, 5 lan 7) dikirim kanggo ngliwati sisih tengen mungsuh supaya bisa menyang mburi lan mencet mungsuh marang gunung. Kamenangan sing nemtokake ndadekake para sekutu bisa tentrem.


Peperangan


Tanggal 8 (20 Mei), 1813 jam 10 esuk, korps MacDonald ngluncurake serangan ing Bautzen, lan pasukan sing dipimpin Soult lan Oudinot ngluncurake serangan ing dhuwur ing sadawane posisi maju pasukan sekutu ing. ing Spree. Sawise jam 3 sore, wadyabala Prancis bisa nyabrang kali ing sawetara panggonan. Ing jam 6 sore, pasukan sayap tengen sekutu mundur menyang posisi utama. Bautzen uga direbut Prancis, banjur nyerang sayap kiwa posisi maju Rusia tanpa sukses.

Pertempuran sing luwih sengit dumadi ing dhuwur ing sisih tengen sisih tengen, ing ngendi 5 Kleist Prusia perang karo 20 Prancis saka korps Bertrand. Kleist, sawise nampa bala bantuan, ngusir serangan frontal mungsuh, nanging ing jam 8 uga mundur menyang posisi utama (pasukan Marmont ngliwati dheweke). Ing wayah sore, pasukan Ney ketemu karo unit maju Barclay de Tolly ing sisih tengen sisih tengen. Paprangan rampung jam 10 bengi.

Tanggal 21 Mei, jam 5 esuk, korps MacDonald lan Oudinot nyerang sisih kiwa sekutu. Alexander I, senadyan bebaya Wittgenstein, dhawuh transfer paling saka cadangan menyang swiwi kiwa. Miloradovich, sawise nampa bala, counterattacked lan jam 2 ing afternoon njupuk posisi sadurunge ilang.

Ing sisih tengen ing jam 6 esuk, pasukan Ney wiwit nyerang posisi pasukan Barclay. Prancis ngarahake menyang desa Gohkirchen, sawise nyekel kabeh rute uwal saka pasukan sekutu bakal dipotong. Barclay duwé 12 prajurit nglawan 45 Prancis. Nanging dheweke duwe kaluwihan ing artileri lan posisi sing kuwat (dheweke dikuwasani dhuwur, mungsuh kudu ngliwati terrain sing atos banget). Ney ngirim rong divisi saka korps Lauriston kanggo ngalahake posisi mungsuh. Nalika jam 11 esuk, Barclay mundur pasukan menyang posisi anyar ing sebrang Kali Lebau, sing mbukak sisih pinggir korps Prusia tetanggan Blucher. Kanthi serangan balik bebarengan, pasukan Prusia lan Rusia nundhung Prancis metu saka kutha Preititz lan nggawe kahanan stabil.

Napoleon, nampa kabar kangelan Ney, dhawuh serangan kuwat ing tengah. Prancis meksa Prusia. Sawise nampa bala bantuan saka Rusia, Prusia counterattacked, nyoba kanggo mulihake mantan posisi. Ing jam 2 sore Preititz maneh dikuwasani Ney, lan Bonaparte mbuwang cadangan menyang perang - pengawal lan cadangan artileri. pasukan Ney ora bisa kanggo break liwat kanggo Gorkirchen, bogged mudhun ing perang karo Prusia Blucher. Digawa dening perang pribadi, Ney ora ngrampungake tugas utama, iki nylametake sekutu saka bilai.

Komando sekutu nyadari yen kelanjutan perang ngancam mungsuh kanthi metu saka mburi tentara, ilang komunikasi lan kekalahan lengkap. Pertahanan ing tengah, ing persimpangan tengah karo sisih tengen, weakened, mung ing swiwi kiwa Miloradovich nahan posisi. Ing jam 4 sore tentara wiwit mangkat ing telung kolom. Kaping pisanan, ing tutup mburi, Blucher mundur, banjur pasukan Barclay nutup mundur saka sisih kiwa Miloradovich.


Hasil


Tentara sekutu nandhang kekalahan kaping pindho ing perang umum karo Prancis. Nanging, Napoleon ora bisa entuk sukses nemtokake, rampung ngalahake mungsuh. Sekutu dhewe nggawe keputusan kanggo mundur, mundur kanthi sampurna, tentara tetep efektifitas tempur lan semangat, artileri lan gerobak. Kaunggulan kaping pindho saka pasukan Rusia-Prusia ing kavaleri ora ngidini Prancis nggunakake kamenangan, nyegat lan ngrampungake mungsuh. Ora nggumunake yen Napoleon nguwuh sawise perang:

"Carane! Pembantaian kaya ngono lan ora ana asil!”

Tentara sekutu ilang 12 ewu wong: 6,4 ewu Rusia lan 5,6 ewu Prusia. Kerugian Prancis luwih abot - 18-20 ewu wong, kaunggulan sekutu ing artileri lan wilayah sing trep kanggo pertahanan kena pengaruh.

Kanggo Prusia, kekalahan iki minangka pukulan politik sing serius, amarga pertempuran kasebut ditransfer menyang wilayahe. Tentara sekutu mundur menyang Silesia.

Panguwasa Alexander I, pegel amarga kekalahan kaping pindho berturut-turut, ngganti panglima Peter Wittgenstein kanthi senioritas sing luwih berpengalaman lan senior ing pangkat Michael Barclay de Tolly.

Loro-lorone, tanpa entuk sukses sing nemtokake, sarujuk kanggo gencatan senjata. Ing tanggal 25 Mei, rembugan diterusake kanthi inisiatif Prancis. Ing tanggal 4 Juni 1813, Napoleon nyimpulake gencatan senjata karo Sekutu ing Pleiswitz nganti 20 Juli (banjur dilanjutake nganti 10 Agustus), sawise dheweke bali menyang Dresden. Loro-lorone ngarep-arep nggunakake istirahat kanggo mobilisasi pasukan.

Akeh sejarawan lan Napoleon dhewe banjur nyebut gencatan senjata iki minangka salah perhitungan strategis sing serius dening kaisar Prancis. Sajrone gencatan senjata, mungsuh Napoleon sacara signifikan nguatake pangkate. Swedia gabung karo koalisi anti-Prancis, lan Kakaisaran Habsburg nglawan Prancis.
Saluran warta kita

Langganan lan tetep gaul karo kabar paling anyar lan acara paling penting ing dina iki.

5 komentar
Alexa
Dear maca, kanggo ninggalake komentar ing publikasi, sampeyan kudu mlebu.
  1. +6
    26 May 2023
    Tsar - Rama Alexander 1 maneh nuduhake kegagalan ing urusan militer ... dheweke mbayangake awake dhewe dadi Kutuzov ... mediocrity regal ... ala nalika mediocrity munggah menyang bisnis wong liya.
    1. Komentar wis dibusak.
  2. +1
    26 May 2023
    Thanks kanggo penulis kanggo teks!
    Nanging gaya presentasi disederhanakake, kaya kanggo kelas menengah sekolah menengah.
  3. +2
    26 May 2023
    Lha, sapa sing ngomong nèk awaké déwé wis kalah? Analog saka Borodino, gambar sing jelas. Prancis ora kalah, kita ora mandheg.
    1. 0
      27 May 2023
      Kutipan: Viktor Sergeev
      Lha, sapa sing ngomong nèk awaké déwé wis kalah? Analog saka Borodino, gambar sing jelas. Prancis ora kalah, kita ora mandheg.

      Iku luwih apik tinimbang Borodino, yen sampeyan pracaya tokoh mundhut. Lan considering carane kahanan wis diganti diplomatically, iku meh triumph ing umum. Nanging yen ora mundur, banjur minus wadyabala lan Austria bakal mlayu menyang sisih Prancis. Lan ing kana, ora adoh saka serangan kaping pindho ing Moskow.
  4. +2
    26 May 2023
    Kenapa kendel banget kanggo gilingan daging Bakhmut?)

"Sektor Kanan" (dilarang ing Rusia), "Tentara Pemberontak Ukraina" (UPA) (dilarang ing Rusia), ISIS (dilarang ing Rusia), "Jabhat Fatah al-Sham" biyen "Jabhat al-Nusra" (dilarang ing Rusia) , Taliban (dicekal ing Rusia), Al-Qaeda (dicekal ing Rusia), Yayasan Anti-Korupsi (dicekal ing Rusia), Markas Navalny (dicekal ing Rusia), Facebook (dicekal ing Rusia), Instagram (dicekal ing Rusia), Meta (dilarang ing Rusia), Divisi Misanthropic (dilarang ing Rusia), Azov (dilarang ing Rusia), Persaudaraan Muslim (dilarang ing Rusia), Aum Shinrikyo (dilarang ing Rusia), AUE (dilarang ing Rusia), UNA-UNSO (dilarang ing Rusia). Rusia), Mejlis Wong Tatar Krimea (dilarang ing Rusia), Legiun "Merdika Rusia" (formasi bersenjata, diakoni minangka teroris ing Federasi Rusia lan dilarang)

"Organisasi nirlaba, asosiasi umum sing ora kadhaptar utawa individu sing nindakake fungsi agen asing," uga media sing nindakake fungsi agen asing: "Medusa"; "Swara Amerika"; "Kasunyatan"; "Wektu saiki"; "Radio Merdika"; Ponomarev; Savitskaya; Markelov; Kamalyagin; Apahonchich; Makarevich; Dud; Gordon; Zhdanov; Medvedev; Fedorov; "Owl"; "Aliansi Dokter"; "RKK" "Levada Center"; "Memorial"; "Swara"; "Wong lan hukum"; "Udan"; "Mediazone"; "Deutsche Welle"; QMS "Cucasian Knot"; "Wong njero"; "Koran Anyar"